Podcasts by Category

Naturfagpodden

Naturfagpodden

Naturfagsenteret UiO

Naturfagpodden er Naturfagsenterets podkast om naturfag og naturfagdidaktikk i skole og barnehage. Formålet med podkasten er å gi ansatte i skole og barnehage inspirasjon og faglig påfyll gjennom korte episoder som tar for seg aktuelle didaktiske tema. Den er også nyttig for ledere og eiere av skole og barnehage. Vi inviterer gjester som har god innsikt i didaktikk innen de ulike fagområdene i naturfaget. Ansvarlig redaktør: Merethe Frøyland Redaksjon: Geir Ramstad Sletvold Subashini Parameswaran Ruben Kristine Bakkemo Kostøl Asbjørn Magnar Hov Produsent: Asbjørn Magnar Hov

41 - 32. Skaperskolen, med lærer Solvår Gully og Pernilla Axelryd fra INSPIRIA science center
0:00 / 0:00
1x
  • 41 - 32. Skaperskolen, med lærer Solvår Gully og Pernilla Axelryd fra INSPIRIA science center

    I denne episoden skal vi gå i dybden på Skaperskolen. Vi har med to gjester som skal fortelle om den praktiske bruken av Skaperskolen og hvordan den ble utviklet fra et vitensenters perspektiv. Solvår Gully er lærer ved en barneskole i Eidsvoll kommune og har masse erfaring fra bruken av Skaperskolen. Pernilla Axelryd fra INSPIRIA science center i Sarpsborg har vært med å utvikle Skaperskolen sammen med Naturfagsenteret.

    Geir og Asbjørn tar opp tråden fra tidligere episoder og trekker inn viktigheten av en mer praktisk skole, noe som også er sentralt i den nye stortingsmeldingen hvor Naturfagsenteret er nevnt. Skaperskolen er en av flere opplegg som kan bidras positivt inn mot en mer praktisk skole.

    Pernilla snakker først om hva Skaperskolen er fra hennes perspektiv som ansatt og utvikler i INSPIRIA science center. På skaperskolen.no finnes det som trengs av ressurser for å gjøre Skaperskolen i klasserommet. Pernilla har vært lærer i skolen i Sverige og nevner at teknologi ligger tydelig i læreplanen i Sverige. I Norge er teknologi også i læreplanen, men ikke så tydelig. Pernilla trekker frem at det har vært en stor kreativ prosess å lage opplegget og at alle ideene til opplegg har blitt konkretisert i fine opplegg som ligger på skaperskolen.no. Det satses på det praktiske, kreative og det lekne i oppleggene.

    Solvår trekker frem at oppleggene gir frihet for lærere og elever innenfor en god plan, gode rammer og fast struktur. Innenfor denne strukturen er det viktig for lærere å kunne slippe opp og gi fra seg kontrollen. Utenfra kan det se ut som kaos, men her er det snakk om at det er system i alt sammen, og det gir frihet for elevene. Samtidig er det en fast struktur gir fremdrift i prosjektene som settes i gang.

    Et typisk skaperskoleopplegg starter med en starter. Dette er en aktivitet som skal virke samlende og sette et tema. Så kommer et oppdrag hvor de skal finne opp noe, eller løse et problem. Lærer gir akkurat nok informasjon til at prosjektet drives videre, men ikke for mye slik at det hindrer fantasien og kreativiteten. Informasjon gis underveis for å drive prosjektet videre. Elevene vil til slutt bygge og utvikle i en åpen prosess, for mottoet for Skaperskolen er: «Hva kan eleven lage for å lære dette?».

    Læreren må på forhånd tenke gjennom kriterier som skal ligge til grunn for oppdraget og holde seg til disse. Valgene til elevene er viktig for fremdriften i prosjektet og at de kan lage et produkt som de har eierskap til. Balansen er mellom å gi nok informasjon og rammer gode nok for at prosjektet har passe fremdrift på den ene siden, og fritt nok til å la kreativiteten blomstre på den andre.

    Tips til lærere når de skal gjennomføre skaperskolen :

    Riktig informasjon til riktig tid Eleven må få ta valg Elevene skal skinne, lærer jobber i forkant og i kulissene. Hopp i det og start i det små Ha tydelige krav i starten, og si mye ja til forslag fra elevene Slipp kontrollen, la det flyte litt, for det er en struktur i alt sammen

     

    Aktuelle ressurser:

    ⁠Skaperskolen.no⁠

    Hvis du har spørsmål eller tilbakemeldinger, send gjerne en epost til: post@naturfagsenteret.no

    Mon, 11 Nov 2024 - 39min
  • 40 - Bonus: Podkast fra Naturfagkonferansen 2024

    Bonusepisode fra Naturfagkonferansen 2024 i Oslo.

    Også i år rigget vi opp studio i foajeen i Georg Sverdrups hus på Blindern i Oslo. Fjorårets episode ble mer populær enn vi trodde, så vi er tilbake for å dekke konferansen i år også. De som ikke var på konferansen, kan her få en oppsummering og smakebiter fra noen av foredragsholderne på konferansen. Her er en oversikt over de som er med denne gang:


    Åpning

    Merethe Frøyland og Guri Langholm snakker om første del av konferansen.


    Fra morgenfugloppleggene:

    Uterommet med Majken Korsager og Berit Reitan

    Inkludering med Maria Gaare Dahl og Aud Ragnhild Skår


    Utegående reporter:

    Asbjørn intervjuer noen deltakere på konferansen.


    Intervju med unge forskere 

    Forskning på snø, med Désirée Treichler som er forsker ved Institutt for geofag, Seksjon for naturgeografi og hydrologi.

    Demensforsning, med Elise Holter Thompson, postdoktor ved Institutt for biovitenskap, Seksjon for fysiologi og cellebiologi.

    Solforskning, med Jonas Thoen Faber, stipendiat ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Rosseland senter for solfysikk (ROCS). Her nevnes et verkøy lærere kan teste: https://helioviewer.org/ 


    KI 

    Bruk av kunstig intelligens i naturfagundervisning 
    Vidar Skogvoll KURT - UiO


    Paleontologi 

    Dinosaurer, masseutryddelse og evolusjon 
    Jørn Harald Hurum og Aubrey J. Roberts


    Avslutning

    Intervju og oppsummering med programleder for Abels Tårn, Torkild Jemterud og Merethe Frøyland.



    Mon, 04 Nov 2024 - 1h 12min
  • 39 - 31. Dypdykk: Lek i begynneropplæringa, med Aslaug Becher og Elisabeth Bjørnestad

    I denne dypdykkepisoden skal vi se nærmere på lek i begynneropplæringa. Vi har besøk av dosent Aslaug Andreassen Becher og Elisabeth Bjørnestad fra OsloMet. De har forsket på lekens betydning og på effektene av seksårsreformen som kom i 1997.

    Aslaug og Elisabeth snakker først om seksårsreformen i et historisk perspektiv. Vi starter helt tilbake til 60-tallet. De viser til viktige stemmer i forskningen på lek, barn og skolestart, og viser hvordan prosessen frem mot seksårsreformen var. Interessant er også hva som har skjedde i skolen og skolepolitikken på 2000-tallet og hvilken betydning dette har hatt for de yngste barna i skolen.

    Videre snakker vi om forskning på lek, ulike typer lek og hvordan disse ulike leketypene stimulerer til læring hos barna. Her ser vi på både leken i barnehage og hvorfor lek er viktig også i de første årene på skolen. Vi snakker om hvordan det læres gjennom lek i barnehagen og lekens betydning for skole.

    Hvordan vi lager gode lekne opplegg for skole, gitt de rammene som skolen har sammenlignet med barnehage er viktig. Vi får tips til hvordan leken kan se ut rent praktisk i en førsteklasse, ut fra gode skoleprosjekter fra både Hedmark og Trønderlag. Til slutt snakker vi litt om hva Naturfagsenteret kan bidra med for å få en mer leken skolehverdag. Her er nøkkelord som utforskende, elevaktivitet og uteskole viktig.

    Diktet i starten av podkasten er utdrag fra diktet «Det haster» fra diktsamlingen «En skrift er rundt oss» (1966) av André Bjerke.

     

    Bøker omtalt i podkasten:

    Becher, Bjørnestad og Hogsnes (Red.) (2019). Lek i begynneropplæringen. Vormeland og Østlyngen 1973. Skolen i sikte Svein Helge Grødem (Red.) (1995). 6-åringer, fanget? Essays og dokumentasjon fra kampen mot skole for 6-åringer. Brodal og Lunde (2022). Lek og læring i et nevroperspektiv - hvordan gode intensjoner kan ødelegge barns lærelyst.

     

    Aktuelle artikler og rapporter:

    Mer lek i skolen (Artikkel fra tidsskriftet Naturfag 1/23)

    De yngste barna i skolen: Lek og læring, arbeidsmåter og læringsmiljø. (Forskningskartlegging fra Kunnskapssenter for utdanning)

    Hit eit steg og dit eit steg"- sakte, men sikkert framover? En systematisk kartlegging av premisser for og trekk ved førsteklasse. (Skriftserie 2022 nr 7, Delrapport 1 OsloMet)


    Aktuelle ressurser fra Naturfagsenteret:

    Utforskende arbeidsmåter

    Uteundervisning og uterommet

    Inkludering for alle

    Andre læringsarenaer


    Hvis det er spørsmål eller tilbakemeldinger, send en e-post til post@naturfagsenteret.no

    Mon, 28 Oct 2024 - 54min
  • 38 - 30. Forskning på bærekraft og kritisk tenkning, med stipendiat Marthe Arntzen

    I dag får vi høre litt om hva Naturfagsenterets stipendiat forsker på i sitt doktorgradsprosjekt. Marthe Arntzen har jobbet som lærer, er lærebokforfatter og nå stipendiat innen temaet bærekraft og kritisk tenkning. I denne episoden forteller hun om hovedtrekkene i sitt prosjekt. Dette er foreløpige resultater og den første publikasjonen kommer om ikke lenge.


    Ressurser:

    Kritisk tenkning i forbindelse med bærekraft

    Tema: Kritisk tenkning


    Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, send en mail til post@naturfagsenteret.no

    Mon, 14 Oct 2024 - 19min
  • 37 - 29. Inkludering i praksis, med Catharina Louise Evensen, Arnhild Elisabeth Midgaard og Christine Bakken fra Asker kommune

    Inkludering har vært et gjennomgående tema før jul, med en episode med Ella Cosmovici Idsøe om det grunnleggende innen inkludering, og en episode med Aud Ragnhild Skår og Maria Gaare Dahl om selve inkluderingsprosjektet og hvordan dette har resultert i et opplegg på naturfag.no.

    I dag har vi besøk av lærer Catharina Louise Evensen, prosjektleder Arnhild Elisabeth Midgaard og PP-rådgiver Christine Bakken. Alle fra Asker kommune.

    Suba, Kristine og Asbjørn snakker i starten om at vi har hatt to episoder tidligere og at vi har lovet perspektiver fra lærere i dette prosjektet. I dag får vi høre om erfaringene både fra ledelse, PP-tjenesten og lærere fra inkluderingsprosjektet i Asker kommune.

    Inkludering for alle i Asker kommune har vært et pilotprosjekt om inkludering hvor både lærere og PP-tjeneste er med i prosjektet. Christine trekker frem at PPT og skole ofte jobber sammen når det er problemer som skal løses, men i dette prosjektet jobbes det i forkant og PPT og skolen blir kjent på en helt annen og mer positiv måte. Catharina trekker også frem det positive med samarbeidet med PPT i prosjektet. Personalet på skolen står sammen i prosjektet når både skoleledelsen, PPT og lærere samarbeider i et inkluderingsprosjekt.

    Personalet prøver ut ressursene fra Naturfagsenteret først selv for å bli trygg på opplegget. De trekker frem at det har vært stort engasjement, veldig moro og har skapt godt samhold. De trekker frem at måten opplegget er lagt opp på er veldig fint. Ansatte må gå inn i elevrolle, de må leke alle sammen, og de får kjenne på kroppen det å være elever. Det er en variasjon av fine oppgaver, og oppgavene i seg selv er engasjerende. Senere gjøres aktivitetene med elever med tilpasninger til klassetrinn og ut fra elevsammensetning.

    I prosjektet er naturfag konteksten, men det kan brukes på tvers av fag. De ansatte ser at det brukes på en tverrfaglig måte. Oppleggene er lagt opp til at det treffer alle elever, og legger opp til undring og samarbeid.

    Erfaringer som løftes frem fra de ansatte er at det er viktig at ledelsen setter av tid til prosjektet slik at de ansatte får trene i opplegget over tid. Opplegget gir engasjerte voksne, oppleggene er morsomme og er lette å forstå i en travel lærerhverdag. Barna med ulike behov får bidra på ulike måter, de får vist hva de mestrer og de deltar aktivt. Det jobbes med inkludering som en integrert og naturlig del av det faglige arbeidet, og det jobbes tverrfaglig med lærere og PPT uten at det er et problemfokus.


    Ressurser:

    Prosjektet "Inkludering for alle" er lansert!

    Du finner det på ⁠⁠naturfag.no/inkludering⁠⁠


    Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, send en mail til post@naturfagsenteret.no

    Mon, 30 Sep 2024 - 45min
Show More Episodes