Podcasts by Category

حافظ و حافظ‌پجوهی (پادکست حافظ‌پجوهی)

حافظ و حافظ‌پجوهی (پادکست حافظ‌پجوهی)

پادکست حافظ‌پجوهی

برخی مباحث ادبی را می‌شود با تشریح و توصیف فنی، بهتر بیان کرد. بخشی از موضوعات فنی را می‌توان با اطلاعات غیر فنی ساده‌تر توضیح داد یا حتی بهتر تجزیه و تحلیل کرد. حافظ و بسیاری از گذشتگان با احاطه‌ی وسیع به موضوعات غیر شعری و غیر ادبی و تسلط بر «روش تحقیق»، «روش آزمون»، «نحوه‌ی ورود به مسائل و نحوه‌ی پرداخت آنها»؛ از سرودن شعر و عنوان «شاعر» به عنوان هنر رده‌ی سوم و چهارم به بعد از توانایی‌های خود بهره می‌بردند، از این نظر، ترکیب مطالب غیر ادبی و غیر شعری، با شرح اشعار حافظ “غریب نیست”. همانطورکه حافظ از سرودن غزل و برخی دیگر از قالب‌‌های شعری (قصیده، قطعه، رباعی) برای طرح محتوای غیر شعری و غیر ادبی و بیرون از موضوعات اخلاقی بسیار بهره می‌برد. حافظ‌پجوهی، مرجعی عالی برای آشنایی با جهان‌بینی، شخصیت و سبک زندگی حافظ شیرازی و مناسب برای افراد علاقمند به شعر، ادبیات، کامپیوتر، فناوری، پژوهش، تحقیق و… است.

29 - حافظ و حیوانات، استفاده‌ی حافظ و چند شاعر دیگر از حیوانات در شعر فارسی – حافظ‌پجوهی
0:00 / 0:00
1x
  • 29 - حافظ و حیوانات، استفاده‌ی حافظ و چند شاعر دیگر از حیوانات در شعر فارسی – حافظ‌پجوهی

    https://youtu.be/vaGgcBYZdKM حافظ و حیوانات، استفاده‌ی حافظ و چند شاعر دیگر از حیوانات سلام موضوع این ویدیو درباره‌ی حضور حیوانات و استفاده از اونها در شعر حافظ هست. مثلاً در شعر سعدی، «مگس» که حشره هست، حضور خیلی پررنگی نسبت به برخی دیگه از جانوران داره. جناب سعدی فرموده بود: بگذار تا مقابل روی تو بگذریم […]

    Tue, 30 Nov 2021
  • 28 - شنوا (بینایی در شعر حافظ شیرازی) – حافظ‌پجوهی

    https://youtu.be/7emx9l3cn_c سلام. من امیرحسین هستم، از پادکست پروژه حافظ‌پجوهی. قرار هست در اینجا در قالب یک ویژه برنامه، با دوستان شنوامون ارتباط برقرار کنیم. و سر صحبت، بلکه سر شوخی رو باهاشون باز کنیم. در جلسات ابتدایی پادکست حافظ‌پجوهی گفتیم، حافظ می‌گفت: من، حقیقت رو به نحو دیگری و متفاوت از دیگران می‌بینم، و به […]

    Tue, 23 Nov 2021
  • 27 - بنده، غلام، خلق، عام، مردم، انسان و… در معنی مردمک چشم در شعر حافظ – حافظ‌پجوهی

    بنده، غلام، خلق، عام، مردم، انسان و… در معنی مردمک چشم در شعر حافظ https://youtu.be/xZtRQACcJsM سلام. موضوع این ویدیو درباره‌ی «بنده» در شعر حافظ هست. در شعر فارسی، مردم رو در معنی «مردمک» به کار می‌برند. مردم چشم. وقتی که حافظ می‌گه «بنده» منظورش به اظهار بندگی کردن نیست. حافظ «بنده» رو هم در معنی […]

    Tue, 16 Nov 2021
  • 26 - خلاصه جلسه فال حافظ – حافظ‌پجوهی

    https://youtu.be/BSqJ9YrpPrQ سلام فال به جز تفریح و سرگرمی برای عده‌ای؛ به منظور پیش‌بینی و پیش‌گویی آینده یا اطلاع از نیک و بدِ بخت، و روزگار، به کار میره. حافظ می‌گفت یه نشونه‌ای ببینی، فال گرفتن همین نشونه گرفتن و نشانی دادن هست. تا بتونی از طریق اون نشونه، یه سخنی بیابی، به مفهومی برسی، که […]

    Thu, 04 Nov 2021 - 5min
  • 25 - معنی و تفسیر “پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت – آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد” – حافظ‌پجوهی

    پادکست تصویری، همراه با توضیحات:
    https://www.youtube.com/watch?v=igj6Kb3RxyI&feature=youtu.be

    موضوع این جلسه درباره یک بیت بسیار معروف و پر بحث (به قول کانال‌ها و رسانه‌های زرد... "یک بیت جنجالی"!) در شعر حافظ است. این بیت "پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت / آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد" است.
    ما این بیت رو از منظری متفاوت بررسی می‌کنیم، اما پاسخی که دیگران به دنبال آن بودند را نیز می‌دهیم...
    در اینجا می‌توان از این بیت چند برداشت کرد. یکی آنکه خطایی بر قلم صنع (قلم آفرینش این جهان) نرفته و پیر ما این موضوع را متذکر شده است. یکی آنکه خطایی بر قلم آفرینش این جهان رفته است و پیر ما آنرا نادیده گرفته است. و خطاپوشی کرده است. یک بحث بر سر این است که «آفرین» مال که باشد؟!؟

    اینکه یک ایده‌ای به ذهن شخص برسه، اینکه یک راهی برای رسیدن معنی به شخص باز بشه، در شعر فارسی و عرفان، موضوع مورد بحثی بوده.

    حافظ می‌گه: «اشکالی ندارد -برای حاصل کردن شناخت و کسب معرفت- در فصل بهار باده بنوشیم و چند قطره از آن بر دفتر ما بریزد!»

    آشنایان ره عشق در این بحر عمیق
    غرقه گشتند و نگشتند به آب آلوده

    یعنی آشنایان ره عشق بودند، و در این دریا وارد شدند. و به اعماق آن سفر کردند. و از معرفت الهی برخوردار گشتند، اما دامن پاک آنها به آب آلوده نشد. غرقه گشتند و نگشتند به آب آلوده. خوب ما هم مثل اونها باشیم. اونها کردند اشکالی نداشت. کسی اونها رو تر دامن به حساب نیاورد. خوب ما هم بکنیم.
    در زمانه‌ی حافظ، راست افراطی انتظار و تفسیرش این بوده که خطایی بر قلم صنع نرفته، و آفرین بر نظر پاک خطاپوش صانع یا پروردگار که این جهان رو بدون کم و کسری آفریده، چنانچه حافظ جای دیگری گفته:
    نیست در دایره یک نقطه خلاف از کم و بیش
    که من این مساله بی‌چون و چرا می‌بینم.

    Mon, 01 Feb 2021 - 49min
Show More Episodes