Filtrar por gênero
- 71 - Ηλίας Κούβελας: «Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου»
Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 20 Nov 2024 - 29min - 70 - Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»
Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 6 Nov 2024 - 34min - 69 - Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»
Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 23 Oct 2024 - 39min - 68 - Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Σήμερα στην Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»
Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 9 Oct 2024 - 50min - 67 - Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Πόσο επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής μας τα αυτοάνοσα και πώς αντιμετωπίζονται; Ποιες είναι οι αιτίες που ολοένα και λιγότεροι λαμβάνουν προφυλάξεις; Ποια βακτήρια απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή και πώς η διατροφή επηρεάζει το δέρμα; Η βραβευμένη καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 25 Sep 2024 - 36min - 66 - Πως αναπτύχθηκαν τα πρώτα κράτη του δυτικού κόσμου;
Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος της Ίκλαινας περιγράφει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον μυκηναϊκό πολιτισμό; Και γιατί σε αυτό το μαγευτικό οροπέδιο βρίσκονται οι απαντήσεις για τη δημιουργία του πρώτου ομοσπονδιακού κράτους του δυτικού κόσμου; Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Κοσμόπουλος, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Tue, 10 Sep 2024 - 36min - 65 - Είμαστε αστρόσκονη: Από τι αποτελούνται το σύμπαν κι ο άνθρωπος;
Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Η Γη πότε θα πάψει να υπάρχει; Μπορεί ο Τιτάνας να είναι ένας δυνάμει βιώσιμος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα; Ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 28 Aug 2024 - 36min - 64 - Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;
Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσα πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Tue, 23 Jul 2024 - 39min - 63 - Στέλιος Στυλιανίδης: «Σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, στέλνουν SMS»
Τι σηματοδοτεί ότι ο άνθρωπος πορεύεται σήμερα χωρίς μόνιμους, σταθερούς, διαρκείς κι ανθεκτικούς δεσμούς; Γιατί ερωτευόμαστε; Πώς επιλέγουμε τους συντρόφους μας; Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Στυλιανίδης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 10 Jul 2024 - 40min - 62 - Κωνσταντίνος Καρτάλης: «Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης»
Θα είναι οι καύσωνες και οι πλημμύρες η νέα κανονικότητα; Γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλές από τις παραλίες μας; Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 26 Jun 2024 - 47min - 61 - Παναγιώτης Ροϊλός: «Ζούμε ήδη στη μετά-ανθρώπινη εποχή»
Τι είναι η φαντασία; Τι μας επιφυλάσσει η δραματικά μεταβατική περίοδος του «ανθρωπόκαινου» που διανύουμε; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Δημοκρατία; Ο καταξιωμένος καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και καθηγητής Συγκριτικής Σκέψης και Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αλλά και πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εξηγεί.
Wed, 3 Jan 2024 - 40min - 60 - Χρήστος Γιανναράς: «Το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή είναι ν’ αγαπήσεις και ν’ αγαπηθείς»
Πόσο αφορά τους πολίτες σήμερα η πολιτική; Έχει νόημα η πίστη στις θρησκείες στις μέρες μας; Και γιατί το σχολείο έχει εξελιχθεί σε ό,τι πιο παρακμιακό υπάρχει; Ο διακεκριμένος φιλόσοφος και στοχαστής, Χρήστος Γιανναράς, απαντά.
Wed, 27 Dec 2023 - 28min - 59 - Άγγελος Χανιώτης: «Ταυτίσαμε την πολιτική με λέξεις όπως “αηδία” και “βρομιά”»
Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες ρατσιστές; Πως αντιμετώπιζαν την ομοφυλοφιλία; Ποιες είναι οι αναλογίες με την εποχή μας; Και τι πάει λάθος με την εκπαίδευση στη χώρα μας; Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, Άγγελος Χανιώτης, εξηγεί.
Wed, 20 Dec 2023 - 47min - 58 - Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»
Τι χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους ικανούς να προσφέρουν νέες εμπειρίες; Πώς μπορεί η πόλη της Αθήνας να αποκτήσει περισσότερους ελεύθερους χώρους; Πώς η Αθήνα τα καλοκαίρια δεν θα είναι καζάνι που βράζει; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της ιδέας της πόλης των 15 λεπτών; Ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης, απαντά.
Wed, 29 Nov 2023 - 31min - 57 - Θεοδόσης Τάσιος: «Από αμορφωσιά και ημιμάθεια, θεωρούμε ότι τα άκρα έχουν τις λύσεις»
Τι δεν γνωρίζουμε για την αρχαία ελληνική τεχνολογία; Γιατί καθημερινά ευνουχίζεται η γλώσσα; Έχουν οι λέξεις χάσει το νόημα τους; Και τι σημαίνει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε 30 συνώνυμα της λέξης «λάδωμα»; Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ένας από τους σημαντικότερους διανοητές Θεοδόσης Τάσιος, απαντά.
Wed, 22 Nov 2023 - 51min - 56 - «Όταν βραδιάζει, τα πανεπιστήμια είναι νεκρά. Κι αυτό είναι ντροπή»
Ποια είναι τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με ποιους τρόπους μπορούν να επιλυθούν; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια; Και γιατί χρειάζονται προστασία; Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Βάσω Κιντή, απαντά.
Wed, 15 Nov 2023 - 50min - 55 - «Οι γονείς ας ανησυχήσουν όταν τα παιδιά τους θα είναι αδιάφορα για τη ζωή, όχι για τα μαθήματα»
Μπορεί να υπάρξει μια ζωή χωρίς προβλήματα; Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του; Η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 8 Nov 2023 - 36min - 54 - Ελένη Καραγιάννη: «Ο γάμος έχει εξελιχθεί σ’ έναν αργό θάνατο στον καναπέ»
Γιατί όλοι θέλουμε να έχουμε την τέλεια εικόνα και καθημερινά πιεζόμαστε να «καταναλώνουμε» αγαθά, σχέσεις, φαγητό, σεξ και ανθρώπους. Η ψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Καραγιάννη, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Thu, 2 Nov 2023 - 43min - 53 - Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί γιατί υπάρχουν fake news και στον καιρό
Ο βραβευμένος παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις προβλέψεις του καιρού και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.
Wed, 25 Oct 2023 - 33min - 52 - Ανδρέας Φλουρής: Ο επιστήμονας που το «Time» συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τους χώρους εργασίας.
Wed, 18 Oct 2023 - 34min - 51 - Βασίλης Καραποστόλης: «Το να εξεγερθείς σήμερα μοιάζει μάταιο αλλά και το να συναινέσεις ταπεινωτικό»
O καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην μέλος του ΕΣΡ, Βασίλης Καραποστόλης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο για το πόσο λίγα είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα για αυτά που λένε πως επιθυμούν πολύ.
Wed, 11 Oct 2023 - 36min - 50 - Μπορεί να δούμε σεισμό 8 ρίχτερ στο ελληνικό τόξο;
Μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8-8,5 ρίχτερ; Ο σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,Γεράσιμος Παπαδόπουλος απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 4 Oct 2023 - 54min - 49 - Δημήτρης Κουρέτας: «Είναι ευεργετική για την υγεία μας η διαλειμματική νηστεία;»
Γιατί η νηστεία είναι κάτι το επαναστατικό, και γιατί θεωρείται το «φάρμακο του αιώνα»; Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Mon, 10 Jul 2023 - 45min - 48 - Μαριαλένα Σπυροπούλου: Γιατί είναι όλοι τόσο θυμωμένοι σήμερα
Τα ακονισμένα αντανακλαστικά των ανθρώπων και γιατί είναι έτοιμοι να πάρουν φωτιά με οτιδήποτε. Η Μαριαλένα Σπυροπούλου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 28 Jun 2023 - 45min - 47 - Ευαγγελία Πιτουρά: «Στο μέλλον θα γινόμαστε όλοι λιγότερο έξυπνοι λόγω της τεχνολογίας»
Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τον Σαίξπηρq Γιατί οι βάσεις δεδομένων θεωρούνται το νέο «πετρέλαιο» της εποχής; Η Ευαγγελία Πιτουρά, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, εξηγεί τα πάντα στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
Wed, 21 Jun 2023 - 19min - 46 - Χρίστος Παπαδημητρίου: «Τι σόι τεχνολογία είναι αυτή που σου απορροφά τη δουλειά για να πλουτίζουν άλλοι;»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Columbia, Χρίστο Παπαδημητρίου, για όσα μας επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι, για τη νευροεπιστήμη και τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και για τον φοιτητή του, Μπιλ Γκέιτς.
Mon, 12 Jun 2023 - 30min - 45 - Μιχάλης Μπλέτσας: «Το επόμενο "Maestro" θα είναι αποτέλεσμα του ChatGPT»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διευθυντή Πληροφορικής του Media Lab στο πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης, Μιχάλη Μπλέτσα, για την τεχνητή νοημοσύνη.
Wed, 19 Apr 2023 - 30min - 44 - Φιλόθεος Φάρος: «Αυτό που αποκαλούμε θρησκεία είναι ένα σωρό αποκρουστικά πράγματα»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ψυχοθεραπευτή, κληρικό και θεολόγο διανοητή, πατέρα Φιλόθεο Φάρο, για τη θρησκεία, την πίστη, την Ορθοδοξία αλλά και τις βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.
Wed, 12 Apr 2023 - 37min - 43 - Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
Wed, 22 Mar 2023 - 56min - 42 - Τι σημαίνει να ζεις με Long-Covid;
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη η οποία περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long-Covid ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long-Covid; είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
Mon, 13 Feb 2023 - 30min - 41 - Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Κάθε ζωή είναι μια ανθρώπινη αποτυχία»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, συγγραφέα και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το νόημα της πίστης στις μέρες μας, τη λυτρωτική δύναμη της ανάγνωσης και την αξία της συγχώρεσης.
Sat, 31 Dec 2022 - 29min - 40 - Τελικά, τι μας μαθαίνουν σήμερα ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης;
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον Βασίλη Κάλφα, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κορυφαίο μεταφραστή των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, για την παιδεία, το αποτύπωμα της φιλοσοφίας και τις ανθρώπινες επιθυμίες.
Wed, 14 Dec 2022 - 47min - 39 - Η μάστιγα της παιδικής κακοποίησης και τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, Έφη Λάγιου – Λιγνού για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την αποκαθήλωση της Κιβωτού, την καλλιέργεια της διαστροφής αλλά και γιατί μια «τέλεια» μητέρα είναι κακή μητέρα
Fri, 2 Dec 2022 - 40min - 38 - Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Wed, 16 Nov 2022 - 36min - 37 - Γ. Μπαμπινιώτης: «Είσοδος στα πανεπιστήμια με κάρτα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αστυνομία»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον γλωσσολόγο και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Μπαμπινιώτη, για την παιδεία, τα πανεπιστήμια και τα συχνότερα γλωσσικά μας λάθη.
Tue, 1 Nov 2022 - 50min - 36 - O Ματθαίος Γιωσαφάτ αυτοβιογραφείται - Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος ετοίμασε ένα αφιέρωμα για τον κορυφαίο Έλληνα ψυχίατρο – ψυχαναλυτή που έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι. Μέσα από τα λόγια του τον ακούμε να μιλά για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τα προβλήματα της «αγίας ελληνικής οικογένειας» αλλά και το πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.
Wed, 19 Oct 2022 - 36min - 35 - Ανακουφιστική Φροντίδα: Αντιμετωπίζοντας την ασθένεια με αξιοπρέπεια
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με ειδικούς για την ανακουφιστική φροντίδα, τις δομές που παρέχουν υποστηρικτική αγωγή, ποιους αφορά αλλά και ποιοι μύθοι τη συνοδεύουν.
Tue, 4 Oct 2022 - 39min - 34 - Νίκος Σιδέρης: «Η αγάπη δεν φοβάται την ατέλεια- δεν αγαπούν και αγαπιούνται μόνο οι τέλειοι»
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καταξιωμένο Έλληνα ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη σε μια συζήτηση για τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατάθλιψη και την απώλεια.
Wed, 27 Jul 2022 - 44min - 33 - Στάθης Καλύβας: «Στην Ελλάδα πολλά πανεπιστήμια είναι τόποι αφιλόξενοι για τους φοιτητές»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο πολιτικό επιστήμονα και πανεπιστημιακό Στάθη Καλύβα για τον λαϊκισμό, τα μαθήματα της ιστορίας, τα πανεπιστήμια και τις παθογένειες της χώρας.
Wed, 20 Jul 2022 - 39min - 32 - Θεμιστοκλής Σαψής: Ο Έλληνας του ΜΙΤ που προβλέπει και αναλύει τα καταστροφικά φαινόμενα
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Μηχανολογίας και Επιστήμης των Ωκεανών στο ΜΙΤ, Θεμιστοκλή Σαψή σε μια συζήτηση για το Χάος, τα ακραία συμβάντα, την κλιματική αλλαγή και τον σχεδιασμό λύσεων για τη μείωση των επιπτώσεων
Wed, 13 Jul 2022 - 33min - 31 - Αγγέλα Καστρινάκη: «Είναι δημοκρατική μια κοινωνία όταν ένα μεγάλο μέρος της φοβάται;»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Αγγέλα Καστρινάκη, διακεκριμένη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και πεζογράφο, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την έννοια της ατομικής ευθύνης και τα υπαρξιακά κενά των ανθρώπων.
Wed, 29 Jun 2022 - 45min - 30 - Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
Wed, 15 Jun 2022 - 44min - 29 - Θεοδώρα Χατζηιωάννου: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, για την ευλογιά των πιθήκων, τον HIV και τη συχνότητα των εμβολιασμών από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Wed, 1 Jun 2022 - 29min - 28 - Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού
Wed, 18 May 2022 - 29min - 27 - Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο – ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής - σώματος και την ευτυχία.
Thu, 5 May 2022 - 44min - 26 - Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19;
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, γι' όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και παθολόγος - λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο «H Σωτηρία», Γαρυφαλλιά Πουλάκου, βίωσε τις αλλεπάλληλες εφημερίες, τους φρενήρεις ρυθμούς εργασίας, τις αντίξοες στιγμές και τις εξαντλητικές συνθήκες. Ειδικότερα, έζησε με τον χειρότερο τρόπο πως ο κορωνοϊός περιόρισε την ανθρώπινη παρουσία, ενίσχυσε τον φόβο απέναντι στους άλλους και κυρίως ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο εκείνο το βαθύ αίσθημα της απόγνωσης του να πεθαίνεις μόνος.
Wed, 13 Apr 2022 - 30min - 25 - Νικόλας Φαραντούρης: «Οι συνέπειες του πολέμου θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Παντζόπουλος μιλά με τον Νικόλα Φαραντούρη, διακεκριμένο καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση αλλά και τις συνέπειες της επόμενης μέρας.
Wed, 30 Mar 2022 - 30min - 24 - Κατερίνα Μάτσα: «Στις μέρες μας ο θάνατος έχει εκτοπίσει τη ζωή»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα για την απώλεια, τον πόλεμο, τον θάνατο, τον κόσμο των ψυχιατρείων αλλά και τις εξαρτήσεις.
Wed, 16 Mar 2022 - 51min - 23 - Βίκυ Καλογερά: «Κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρα του Αϊνστάιν»
Μια συζήτηση για τις συναρπαστικές αναζητήσεις του σύμπαντος, τα βαρυτικά κύματα, την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και το στοίχημα της αθανασίας με τη διακεκριμένη αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά.
Wed, 2 Mar 2022 - 32min - 22 - Σταμάτης Κριμιζής: «Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν έφυγα από την Ελλάδα»
Μια συζήτηση για το σύμπαν και τα μυστήριά του, τους πλανήτες, τη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα με τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό και αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή.
Wed, 16 Feb 2022 - 50min - 21 - Μαρία Ευθυμίου: «Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Δεν φταίνε γι' όλα οι άλλοι»
Μια συζήτηση για τις αθέατες πτυχές της ιστορίας, τον ελληνισμό, τον χώρο της εκπαίδευσης και την πανδημία με τη διαπρεπή ιστορικό και συγγραφέα, Μαρία Ευθυμίου.
Wed, 2 Feb 2022 - 52min - 20 - Κύριε Φωκά, είναι οι αποφάσεις μας αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης;
Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο Έλληνα ακαδημαϊκό και μαθηματικό, Θανάση Φωκά, για τη συνείδηση, την ψυχή, τα μαθηματικά και την πανδημία.
Thu, 9 Dec 2021 - 48min - 19 - Στρατής Παττακός: «Ζούμε σε μια παρανοϊκή εποχή»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την πανδημία, τον χώρο της υγείας, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ιατρική με τον κορυφαίο Έλληνα καρδιοχειρουργό, Στρατή Παττακό.
Fri, 19 Nov 2021 - 39min - 18 - Παύλος Καστανάς (Astronio): «Είμαστε πλασμένοι από τα υλικά των άστρων»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για το διάστημα, τις μαύρες τρύπες, τον χωροχρόνο, τα μυστικά του σύμπαντος, τον εποικισμό σε άλλους πλανήτες αλλά και τη ζωή μετά θάνατον με τον γνωστό αστροφυσικό, Παύλο Καστανά (Astronio).
Wed, 16 Jun 2021 - 46min - 17 - Ιωσήφ Σηφάκης: «Αναζητώντας το Big Bang του ανθρώπινου μυαλού»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγορίθμους, τη συνειδητότητα και τη ρομποτική με έναν από τους διαπρεπέστερους επιστήμονες της Πληροφορικής στον κόσμο, τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη.
Wed, 9 Jun 2021 - 42min - 16 - Αντωνία Τριχοπούλου: «Η παχυσαρκία είναι θέμα κοινωνικό»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την υγεία των Ελλήνων με την Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου.
Wed, 2 Jun 2021 - 36min - 15 - Στέφανος Τραχανάς: «Η ζωή μας σε λίγα χρόνια θα παραταθεί στα 120 έτη»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη, τη σκοτεινή πλευρά της βαρύτητας και το στοίχημα της αθανασίας με τον κορυφαίο Έλληνα κβαντικό φυσικό, συγγραφέα και ιδρυτικό μέλος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανο Τραχανά.
Wed, 26 May 2021 - 37min - 14 - Ξενοφών Μουσάς: «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την Αστροφυσική, τα μυστικά του Σύμπαντος, τη μετοίκηση σε άλλους πλανήτες και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με τον διακεκριμένο καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά.
Wed, 19 May 2021 - 1h 03min - 13 - Θεοφάνης Τάσης: «Οι επιλογές μας είναι αποτέλεσμα των αλγόριθμων»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία και μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Μια συζήτηση για τον ψηφιακό ανθρωπισμό, την εικονιστική κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιμέλεια του εαυτού.
Wed, 5 May 2021 - 44min - 12 - Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κορδούτη. Μια συζήτηση για τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, τις σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.
Wed, 28 Apr 2021 - 51min - 11 - Χαρά Σπηλιοπούλου: «Έγινα ιατροδικαστής για να εξοικειωθώ με τον θάνατο»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου. Είναι η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή της το 1837 ενώ στο διάστημα 2009-2015 ήταν μέλος της Ιατρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ως εκπρόσωπος των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια συζήτηση για την ιατροδικαστική επιστήμη, τη ζωή και τον θάνατο καθώς και το πώς είναι να δουλεύεις μέσα σε ένα νεκροτομείο.
Wed, 21 Apr 2021 - 39min - 10 - Φοίβη Κουντούρη: Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κρίσεων
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), Φοίβη Κουντούρη. Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την πανδημία, την τεχνολογία και την οικολογική συνείδηση.
Wed, 14 Apr 2021 - 39min - 9 - Γιώργος Παξινός: «Δεν υπάρχει ψυχή, όλα πηγάζουν από τον εγκέφαλο»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό. Μια συζήτηση για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τη συνείδηση, τις προκλήσεις της εποχής μας, τα όνειρα και τις αναμνήσεις.
Wed, 7 Apr 2021 - 44min - 8 - Αναστάσιος Σταλίκας: «Πώς να έχεις μια ζωή με νόημα»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καταξιωμένο καθηγητή Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «πατέρα» της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, κ. Αναστάσιο Σταλίκα. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και διαθέτει μακρά διδακτική εμπειρία έχοντας διατελέσει Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Μια συζήτηση για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την ευτυχία, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Wed, 17 Feb 2021 - 51min - 7 - Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Ο αλγόριθμος είναι ο νέος Μεγάλος Αδελφός»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον παγκοσμίου φήμης και πολυβραβευμένο Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης αλλά και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Μια συζήτηση για τον έναν χρόνο της πανδημίας, την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγόριθμους, το ψηφιακό αποτύπωμα αλλά και το μέλλον των κοινωνιών.
Wed, 10 Feb 2021 - 49min - 6 - Ιγνάτιος Οικονομίδης: «To κλειδί για μια υγιή καρδιά»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντή Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας και Υπερηχογραφίας στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Ιγνάτιο Οικονομίδη. Μια συζήτηση για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, τις συνέπειες του καπνίσματος, το άτμισμα και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Wed, 3 Feb 2021 - 19min - 5 - Μανώλης Δερμιτζάκης: «Δεν υπάρχει ζωή χωρίς ρίσκο»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντή στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Μανώλη Δερμιτζάκη. Μια συζήτηση για τη Γενετική, τον κορωνοϊό, τα εμβόλια αλλά και για το αποτύπωμα της πανδημίας.
Wed, 27 Jan 2021 - 39min - 4 - Ελίζα Κονοφάγου: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα θεραπεύσουμε Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Μια συζήτηση για την έγκαιρη διάγνωση και την πορεία των ερευνών σε ασθένειες όπως το Αλστχάιμερ και Πάρκινσον, την κατασκευή νανομπότ- γιατρών αλλά και τις προκλήσεις της επιστήμης σήμερα.
Wed, 20 Jan 2021 - 33min - 3 - Στυλιανός Αντωναράκης: «Η επιστήμη δεν είναι θεολογία»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, Στυλιανό Αντωναράκη. Μια συζήτηση για τη γενετική, το γονιδίωμα, τους κινδύνους και τη σημασία της έρευνας στην εποχή μας.
Wed, 13 Jan 2021 - 47min - 2 - Χρήστος Ζερεφός: «Όταν λιώνουν οι πάγοι αποκαλύπτονται απολιθώματα, παγωμένες ζωές και παλαιo-ιοί, άγνωστοι σε εμάς, οι οποίοι μπορεί να απελευθερωθούν»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Στο podcast της LiFO «Άκου την Επιστήμη» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και φυσικό, Χρήστο Ζερεφό. Μια συζήτηση για την επιστήμη, την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις.
Wed, 6 Jan 2021 - 40min - 1 - Δημήτρης Νανόπουλος: «Αρχές του 2030 θα έχουμε τις πρώτες μικρές αποικίες στο Φεγγάρι»
Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Στο podcast της LiFO «Άκου την Επιστήμη» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον θεωρητικό φυσικό και Ακαδημαϊκό, Δημήτρη Νανόπουλο. Μια συζήτηση για τη νέα πραγματικότητα, τον Μετά- Άνθρωπο, τον εποικισμό σε νέους πλανήτες αλλά και τη σημασία της επιστήμης σήμερα.
Fri, 25 Dec 2020 - 39min
Podcasts semelhantes a Άκου την επιστήμη
- ΤΟ ΒΗΜΑ στην Ιστορία Alter Ego Media
- Δεν Είναι Καν Κουιζ - Ένα Κουραφέλκυθρο Podcast Antonios Vavagiannis
- INFOWAR Aris Chatzistefanou
- Μαρία Ευθυμίου: Μιλώντας για την Ιστορία στην εγγονή μου, Δάφνη ATHENS VOICE
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- GiatiOxi Despina Kanakoglou
- Ellinofreneia Official Digital Minds
- Ελληνοφρένεια-Η 'Ωρα του Λαού - Παραπολιτικά 90.1 Digital Minds
- Το Μυστήριο Podcast E-Daily.gr
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Ιστορία μιας πόλης LIFO PODCASTS
- Μικροπράγματα LIFO PODCASTS
- Archaeostoryteller, με τον Θόδωρο Παπακώστα pod.gr
- Διαβολοδεκαετία, με τον Χρήστο Χωμενίδη pod.gr
- Διορθωτικά μαθήματα Ιστορίας με τον Γιώργο Θ. Μαυρογορδάτο pod.gr
- Ναυαγοί με τον Παύλο Τσίμα pod.gr
- Πρωταγωνιστές με τον Σταύρο Θεοδωράκη pod.gr
- El Larguero SER Podcast
- ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ - 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΟ skai.gr
- Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης και Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
- Αυτά Είναι Λάμπρος Φισφής
- Μαύρο Χρήμα Μαύρο Χρήμα