Filtrar por gênero

Kaikkien lasten Suomi

Kaikkien lasten Suomi

Kansallinen lapsistrategia

Onko suomalainen lapsuus huoleton, saavatko lapset äänensä tarpeeksi kuuluviin? Entä ovatko lapset turvassa niin kotona kuin sen ulkopuolella? Kansallisen lapsistrategian Kaikkien lasten Suomi -podcast-sarjassa kiinnostavat yhteiskunnalliset keskustelijat pohtivat lasten osallisuutta, oikeuksia ja sitä, saavatko lapset elää Suomessa hyvää lapsen elämää.

6 - 6. Kasvurauhaa kaikille! “Jokaisen lapsen pitää saada kasvaa ilman häpeää, pelkoa ja syyllisyyttä”
0:00 / 0:00
1x
  • 6 - 6. Kasvurauhaa kaikille! “Jokaisen lapsen pitää saada kasvaa ilman häpeää, pelkoa ja syyllisyyttä”

    Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tekoihin. Vaikka lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö ovat laajasti tuomittua, sen uhka kohdistuu heihin niin digimaailmassa kuin lähipiirissä. Mitä läheisempi tekijä, sitä huonommin teot pääsevät päivänvaloon.  Tabut ja häpeä estävät avun saamista eikä lasten kokemusten vakavuutta aina tunnisteta. Turva- ja vuorovaikutustaitojen tärkeydestä keskustelevat Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihjeen erityisasiantuntija Tanja Simola sekä traumasensitiivistä teatteria tekevä ja vanhemmille seksuaalikasvatusta tarjoava Kati Keskihannu.

    Thu, 01 Dec 2022 - 41min
  • 5 - 5. Koulumaailma ei ole oma maailma! “Lapset eivät kerro kiusaamisesta, koska suojelevat vanhempiaan surulta”

    Suomalaista peruskoulua on kiitelty siitä, että se suo kaikille lapsille samat mahdollisuudet tavoitella hyvää elämää, mutta toteutuuko tämä ihanne enää? Oppilaan tausta tai ominaisuudet voivat vaikuttaa siihen, millaiselle opintopolulle hän suuntautuu - ja myös siihen, kiusataanko häntä. Miten koululaisten vuorovaikutus- ja empatiataitoja voisi parantaa? Aiheesta keskustelevat Mannerheimin lastensuojeluliiton auttavien puhelinten ja digitaalisten palveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki sekä projektipäällikkö, tietokirjailija ja ex-opettaja Mona Eid.

    Tue, 29 Nov 2022 - 46min
  • 4 - 4. Lapsirakkautta työelämään! “Perhemyönteisellä työpaikalla on riittävästi työntekijöitä”

    Suomalaiset vanhemmat ovat Euroopan uupuneimpia ja kokevat työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeaksi. Miksi äidit käyttävät yhä valtaosan perhevapaista eivätkä isät jää lasten kanssa kotiin, vaikka työnantaja ei voi sitä estää? Vanhemmat eivät tunne välttämättä kaikkia oikeuksiaan työelämässä ja myös osa-aikatöitä tehdään vähän. Millainen työkulttuuri rohkaisisi paremmin lasten hankintaan? Aiheesta keskustelevat Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ja Mothers in Business -verkoston toiminnanjohtaja Annica Moore.

    Thu, 24 Nov 2022 - 43min
  • 3 - 3. Haavoittuvia lapsia pitää suojella! ”Lasten kohtaamaa väkivaltaa vähätellään”

    Lapsen haavoittuva asema voi liittyä pitkäkestoiseen syrjintään tai elämäntilanteeseen, kuten kurjiin kotioloihin. Kuritusväkivalta on ollut Suomessa kiellettyä pian 40 vuotta, mutta silti lapset kohtaavat lähisuhteissaan erilaista väkivaltaa, jota oikeutetaan ja vähätellään. Miten haavoittuvassa asemassa olevia lapsia voitaisiin suojella ja auttaa paremmin? Siitä keskustelevat THL:n erityisasiantuntija Taina Laajasalo sekä lastensuojelun parissa varttuneiden nuorten kanssa työskennellyt kirjailija Elina Hirvonen.

    Tue, 22 Nov 2022 - 45min
  • 2 - 2. Lapsuutta tulee vaalia! “Turvallisuuden tunnetta voi lisätä pienin teoin”

    Lapsella tulee olla oikeus leikkiin, lepoon ja vapaa-aikaan, ja vanhempien tulee huolehtia hänen kasvatuksestaan ja kehityksestään. Miten suhtautuminen lapsuuteen ja lapsiin on Suomessa muuttunut viime vuosikymmenien kuluessa? Millainen on hyvä lapsuus modernissa ajassa, jota algoritmit ohjaavat. Entä palvelevatko muuttuvat kasvatusihanteet lapset vai aikuisen etua? Aiheesta keskustelevat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sekä kirjailija ja neljän lapsen isä Juha Itkonen.

    Thu, 17 Nov 2022 - 46min
Mostrar mais episódios