Podcasts by Category

Cryptocast | BNR

Cryptocast | BNR

BNR Nieuwsradio

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

De Cryptocast bestaat uit een A-deel en een B-deel. In deel A nemen Herbert Blankesteijn en Daniël Mol het belangrijkste cryptonieuws van de week door. Deze aflevering wordt ook wekelijks uitgezonden op BNR Nieuwsradio. De Cryptocast legt het doorgaans ingewikkelde cryptonieuws begrijpelijk uit en plaatst het in de context van de echte wereld, voorbij coins en blockchains. Wat zijn de belangrijkste headlines van de afgelopen week? Hoe kijken regeringen wereldwijd naar de ontregelende opmars van cryptovaluta? Welke bedrijven lopen voorop in deze revolutie? En hoe positioneert Nederland zich in al dit geweld?

Bert Slagter belt wekelijks in voor een prijsanalyse op de radio. Hoe staat het ervoor op de altijd bewegelijke cryptomarkt? Hoe interacteren Bitcoin, Ethereum en de andere munten met de rest van de financiële wereld? En welke impact heeft de rest van de economie juist weer op de cryptomarkt?

In deel B zoeken Herbert Blankesteijn en een co-host van dienst de verdieping op met één gast uit de wereld van cryptovaluta, economie of technologie. Hoe veranderen deze ontwikkelingen ons economisch verkeer van de toekomst?

Want: cryptovaluta worden steeds volwassener en zullen niet meer verdwijnen. Financiële instellingen bemoeien zich in steeds grotere mate met bitcoin. Inmiddels kan je niet alleen via gereguleerde cryptobedrijven, maar ook via traditionele beleggingsproducten beleggen in crypto. Daarmee krijgt Bitcoin een plek in het traditionele financiële systeem.

Ook andere blockchaintechnologie heeft een steeds grotere impact op onze samenleving. Grote groepen mensen krijgen toegang tot het financiële systeem door stablecoins, bitcoin of andere cryptovaluta. Dat geldt niet zo zeer voor de westerse wereld, maar juist voor alle landen daarbuiten. Adoptie van cryptovaluta stijgt het snelst in zogeheten 'lower middle income'-landen, vaak met onzekerheid op politiek of economisch vlak als ondergrond.

Centrale banken wereldwijd zitten ook niet stil. De uitrol van digitaal centrale bankgeld wordt steeds realistischer. Het ontstaan van een 'CBDC', in welk land of continent dan ook, is een direct gevolg van de revolutie die cryptovaluta teweeg heeft gebracht. Daarom doet de Cryptocast met open blik verslag van de verschillende overheidsprojecten die achter deze oude munten in een nieuw jasje zitten.

Met kritische interviews geeft de Cryptocast kleur en duiding aan de volatiele maar altijd kleurrijke cryptowereld.

Het team

Herbert Blankesteijn is oprichter en presentator van de Cryptocast. Vanaf 1982 doet hij verslag van de techwereld. Bitcoin behandelde hij voor het eerst in 2011, tijdens een uitzending van BNR Digitaal. Hij begon de podcast in februari 2018, samen met Madelon Vos en Boris van de Ven.

Daniël Mol is redacteur en co-host van de Cryptocast. Hij is sinds 2017 met Bitcoin bezig en kwam in 2021 bij het team van de Cryptocast.

Bert Slagter is co-host en de prijsanalist bij de Cryptocast. Hij schreef in 2021 het boek 'Ons Geld is Stuk', is host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.

 

Disclaimer

De inhoud van de Cryptocast is geen financieel advies. Beleg altijd op basis van je eigen overwegingen en onderzoek.

644 - Crypto Update: Bedrijven kopen bitcoin en dat is goed voor de aandelenkoers
0:00 / 0:00
1x
  • 644 - Crypto Update: Bedrijven kopen bitcoin en dat is goed voor de aandelenkoers

    De Bitcoin ETF's bereikte deze week verschillende mijlpalen. Zo verzamelden alle spot ETF's ter wereld nu zo'n 5% van alle bitcoins; meer dan één miljoen. Uiteraard is het vooral een een Amerikaans feestje. De fondsen van BlackRock en Grayscale hebben samen een half miljoen bitcoin onder beheer. Fondsen buiten de VS zijn niet te verwaarlozen, zoals Canada’s Purpose Bitcoin ETF met 27,110 BTC, en uit Duitsland ETC Group Physical Bitcoin Fund, met 21,005 BTC. Samen met producten uit Australië en Hong Kong kom je op dit moment nét boven de 1 miljoen bitcoin uit, al groeit dit totaal natuurlijk hard.

    Ook rond BlackRock en Grayscale is er nog nieuws. IBIT van BlackRock passeerde na 4,5 maand handel het fonds van Grayscale; GBTC. Dat is opmerkelijk. Ooit begon Grayscale met 630.000 bitcoin in de kluis, maar door meerdere factoren namen veel beleggers afscheid van hun aandelen. Inmiddels heeft BlackRock er 288.500 bitcoin onder beheer, bij Grayscale staat de teller op 287.500. Het zegt wat over de snelle groei van BlackRock én de leegloop bij Grayscale.

    Ondertussen zijn ook bedrijven weer begonnen met het aankopen van bitcoin (en in zeldzame gevallen zelfs ether). De meest opvallende is Semler Scientific, een Amerikaans bedrijf in medische apparatuur. Zij schaffen voor 40 miljoen bitcoin aan. Hun totale kasreserve bedraagt 62 miljoen, dus ruim de meerderheid bestaat nu uit bitcoin. Zij volgen hierbij het 'playbook' van Microstrategy. Het deed de aandelenkoers veel goeds. Datzelfde kan gezegd worden over Metaplanet, een Japans investeringsbedrijf. Daar werd voor 7 miljoen aan bitcoin gekocht. De koers van het (zeer kleine) aandeel ging maal vijf. 

    Deze week in de Cryptocast

    Een speciale editie deze week. Zeven prominente Bitcoiners geven hun mening over de adoptie van de munt. Is Bitcoin een geschikt betaalmiddel? Dragen de ETF's in de VS bij aan adoptie? En hoeveel decentraliteit is er écht nodig? Te gast zijn Sam Wouters, Bart Mol, Jesse de Wit, Bert de Groot, Arnold Hubach, Stef Martens en Aaron van Wirdum. 

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 30 May 2024
  • 643 - Hoe gaat het met adoptie van Bitcoin? Dit zeggen zeven prominente Bitcoiners | 327 B

    Een wat andere Cryptocast dan je van ons gewend bent deze week. Ter ere van de eerste editie van Adopting Bitcoin in 'bitcoin city' Arnhem vroegen we zeven prominente Bitcoiners naar hun mening over de adoptie van de digitale munt. Hoe staat het ermee? De laatste jaren is er veel gesleuteld aan het Lightning Network, de tweede laag bovenop Bitcoin die snelle en goedkope betalingen mogelijk moet maken. Toch blijft het een uitdaging om mensen met Bitcoin te laten betalen. 

    In deze aflevering:
    - Sam Wouters, hoofd marketing bij River
    - Bart Mol, host bij Satoshi Radio en analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha
    - Jesse de Wit, lightning-ontwikkelaar bij Breez
    - Bert de Groot, voorzitter van VBNL en oprichter van Bitcoin Brabant
    - Arnold Hubach, co-oprichter van Bitcoin Focus en hoofd communicatie bij My First Bitcoin
    - Stef Martens, host bij Lightning-podcast Connect the World
    - Aaron van Wirdum, Bitcoinjournalist en auteur van The Genesis Book

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

     

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 28 May 2024
  • 642 - Ether ETF goedgekeurd na spectaculaire draai van Democratische Partij | 327 A

    Opnieuw een turbulente week in cryptoland. Na een spectaculaire draai van de Amerikaanse beurswaakhond SEC werd de Amerikaanse Ether spot ETF toch goedgekeurd. Lang leek dat niet te gaan gebeuren. Er was amper dialoog tussen de aanvragers en de SEC, analisten van Bloomberg en andere toonaangevende media gaven aan dat goedkeuring op 23 of 24 mei een kansloos verhaal was en zelfs de doorgaans zo positief gestemde Ethereum-wereld zelf geloofde er niet meer in. 

    Toch gebeurde het, en dat heeft alles te maken met een verschuiving in de Amerikaanse politiek. Een deel van de Democraten lijkt namelijk tot inkeer gekomen te zijn en de 'crypto-stem' serieus te nemen, ook omdat Donald Trump zich inmiddels als uitgesproken pro-crypto positioneert. In een presidentiële nek-aan-nekrace zouden crypto-stemmers zomaar eens de doorslag kunnen geven, bij uitstek in de belangrijke swing states. Dit lijkt een groep Democraten zich ook te realiseren, waardoor zij ervoor kiezen om een constructievere houding tegenover crypto aan te nemen en zo Donald Trump de wind uit de zeilen te halen. 

    Dat was onder meer te zien bij de stemming over FIT21, de eerste echte cryptowet in de VS. 71 democraten uit het Huis van Afgevaardigden stemden voor de wet, die ook gezien kan worden als een motie van wantrouwen richting beurswaakhond SEC. Het is nog maar afwachten of President Biden en hardliner Elizabeth Warren (senator van Massachusetts) óók meedraaien, maar een ommezwaai lijkt gaande. 

    Ondertussen trekt de synthetische cryptodollar Ethena de aandacht. Met rendementen van wel 35% worden beleggers gelokt om deel te nemen aan het netwerk. Het doet denken aan de geïmplodeerde algoritmische stablecoin TerraLuna, maar klopt die vergelijking ook? Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Daniël Mol

    Links

    Ether ETF's krijgen goedkeuring

    Draaien de democraten op crypto?

    Hoe werkt Ethena?

    Host

    Herbert Blankesteijn

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 28 May 2024
  • 641 - Crypto Update: Ether ETF lijkt tóch op weg naar goedkeuring

    De democraten lijken echt bij te draaien. Bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden kozen opnieuw tientallen lieden van de Democratische Partij de pro-crypto kant, waaronder de prominente politica Nancy Pelosi. Het is tekenend voor de situatie in de Verenigde Staten op dit moment.

    Voor de cryptowereld lijkt dat direct al een positief gevolg te hebben. De Ether ETF was voor de deadline van 23 of 24 mei eigenlijk kansloos, maar alles wijst er nu op dat de SEC toch tot goedkeuring overgaat. Volgens analisten is het niet eerder voorgekomen dat de beurswaakhond zo snel en rigoureus bijdraait.

    Het lijkt er steeds sterker op dat dit alles te maken heeft met de presidentsverkiezingen van 5 november. Donald Trump is inmiddels uitgesproken pro-crypto en mogelijk willen de democraten Trump de wind uit de zeilen halen, door zelf een neutralere houding in te nemen.

    Ook is er nieuws over Craig Wright. De Britse rechter die onlangs bevestigde dat Wright niét Satoshi Nakamoto kan zijn, deelt nu zijn volledige uitspraak. Daarin laat hij geen spaan heel van Wright. Hij noemt hem een leugenaar die bewijs vervalste om zijn ultieme leugen kracht bij te zetten: zijn claim dat hij Satoshi Nakamoto is. De uitspraak leest bij vlagen meer als een disstrack dan het verslag van een rechter. 
    En El Salvador heeft 474 bitcoin gemined met de warmte-energie uit de grootste vulkaan van het land. Het 'Volcano mining' heeft het land van Nayib Bukele dus al zo'n 32 miljoen euro opgeleverd. 

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Mauro Halve, Senior Compliance Officer bij Amdax over alle regels waar Nederlandse cryptobedrijven zich aan moeten houden. Dat zijn er nogal wat. Vanaf 2025 is dat de grote Europese cryptowet MICA en nog allerlei wetten rond informatiebeveiliging, transactie-informatie en natuurlijk anti-witwasregelgeving. Vanaf 30 december kunnen we crypto écht geen cowboywereld meer noemen. 

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt viabnr.nl/podcast/cryptocast

     

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Thu, 23 May 2024
  • 640 - 'Cowboytijd' echt voorbij, cryptobedrijven zuchten onder berg met regelgeving | 325 B

    Cryptobedrijven moeten aan veel meer regels voldoen vanaf 2025. Dan wordt de Europese cryptowet MICAR namelijk van kracht. Daar hebben we het in de Cryptocast natuurlijk eerder over gehad. Nu het 'loket' van toezichthouder AFM open is en Nederlandse partijen de weg naar hun MICAR-vergunning kunnen inzetten kunnen we ook bekijken hoe ingewikkeld dat nu is. Dat doen we met Mauro Halve, Senior Compliance Officer bij AMDAX en ook verbonden aan branchevereniging VBNL. Hoe makkelijk krijg je een vergunning op (of voor) 30 december? 

    Het blijkt toch tegen te vallen. Reeds geregistreerde partijen (onder DNB) zullen met MICAR niet veel grote problemen tegenkomen, maar cryptobedrijven moeten zich vanaf 2025 ook gaan houden aan andere Europese wetten. De TFR (Transfer of Funds Regulation) bijvoorbeeld. Die schrijft voor cryptobedrijven op de hoogte moeten zijn van de verzender en ontvanger van cryptotransacties. Dat levert een ingewikkelde constructie van informatieuitwisseling op. Bovendien blijkt uit de praktijk (in o.a. Zwitserland) dat het veel makkelijker is om de cryptotegoeden eerst naar een eigen (self-hosted) wallet te sturen en vervolgens naar de gewenste exchange.

    Ook DORA, de Digital Operational Resilience Act, gaat een uitdaging worden. De wet schrijft verschillende manieren van informatiebeveiliging voor, die alle financiële instellingen, dus cryptobedrijven, maar ook banken moeten implementeren. Het is een nieuwe tak van sport, waar cryptobedrijven zich ook in moeten gaan verdiepen.  

    Co-host is Daniël Mol.

    Gasten

    Mauro Halve

    Daniël Mol

    Links

    Cryptocast 269 over de inhoud van MICAR

    Cryptocast 313: in gesprek met de AFM

    Host

    Bert Slagter

    Redactie

    Daniël Mol

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    Tue, 21 May 2024
Show More Episodes