Podcasts by Category

Morgenbladets podkaster

Morgenbladets podkaster

Morgenbladet

Ukentlige episoder fra podkastene Morgenblade bøker, med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen, Morgenbladet Kultur, med Elise Dybvig og Aksel Kielland, og Morgenbladet politikk og økonomi, med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

552 - Av hvem? For hvem?
0:00 / 0:00
1x
  • 552 - Av hvem? For hvem?

    Få om noen spørsmål har vært så bestemmende for samtalen om litteratur de siste par tiårene som spørsmålet om representasjon. Er menneskene som skriver bøkene representative for menneskene som leser dem og som lever i verden? Er det mulig for mennesker med alle typer erfaringer å finne litterære fortellinger som representerer dem? Samtidig er det få spørsmål som sender debatten så fort ned i skyttergravene. Og til sammen utgjør disse skyttergravene det vi kaller kulturkrigen. Men det finnes en samtale utenfor skyttergravene også. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.


    Boken Bernhard ikke kunne huske tittelen på var av Olivier Roy og på engelsk har den tittelen The Crisis of Culture.


    De tre artiklene vi diskuterer:

    https://www.morgenbladet.no/boker/kommentar/2024/05/31/spiller-det-en-rolle-hvem-som-skriver-samtidslitteraturen/

    https://www.morgenbladet.no/boker/2024/05/31/lena-anderssons-oppgjor-med-identitetspolitikken-forfatteren-ma-vaere-trolos/

    https://www.morgenbladet.no/boker/2024/05/31/funksjonshemming-i-litteraturen-kroppene-som-ikke-passer-inn/



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Sun, 02 Jun 2024 - 34min
  • 551 - Finansdepartementet streiker. Er det sjansen til å få fart på næringspolitikken?

    «Politikk og økonomi»: Fugleinfluensaen sprer seg og kan bli farligere enn koronapandemien. Da kunne det ha vært en god ide å utvikle og produsere en vaksine i Norge, men departementet sier at vi må prioritere investeringer som også er lønnsomme når krisen ikke er her: Det vanlige virkemiddelapparatet må brukes. Og det er nettopp virkemidlene i næringspolitikken og konsekvensen av å bruke dem det handler om i denne ukens episode av Morgenbladet politikk og økonomimed Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.


    Relevant lesestoff:

    Jon Kåre Times intervju med Tore Godal om fugleinfluensavaksine.

    Klaus Mohns innlegg i Dagens Næringsliv.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Fri, 31 May 2024 - 25min
  • 550 - Hva er originalitet? Hva er inspirasjon? Og hva er kopi?

    Morgenbladet kultur: Den siste tiden har det svermet av filmstjerner og filmskapere på den franske rivieraen. Aksel har også vært der. I denne episoden snakker vi om hva verdens kanskje viktigste og mest glamorøse filmfestival kan fortelle oss om forskjellen på originalitet, kopi og inspirasjon i filmmediet – og om disse tingene i det hele tatt har en innvirkning på seeropplevelsen. I tillegg har Elise vært på en slags avskjedsfest for tv-serie-gullalderen, og kanskje tok vi feil om at komiker Larry David ikke bryr seg om å bli likt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Tue, 28 May 2024 - 31min
  • 549 - Episoden hvor vi snakker optimistisk om lesing og skole

    Hva skjer egentlig når en seksåring skal lære sine første bokstaver? Hvordan ser det i det hele tatt ut når en seksåring er i et klasserom sammen med andre seksåringer? Diskusjonene om skolestart, skolebøker og skolealder går høyt. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en ny bok som burde inngå i kunnskapsgrunnlaget når skolepolitikken skal utformes. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.


    Kommentaren vi snakker om:

    https://www.morgenbladet.no/boker/kommentar/2024/05/24/vakker-skildring-av-livet-i-forsteklasse-bor-bli-pensum-i-skolepolitikken/



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Sun, 26 May 2024 - 33min
  • 548 - Demokratiet trues. Holder det å grunnlovsfeste dommernes pensjonsalder?

    «Politikk og økonomi»: Demokratiet trues både innenfra og utenfra. Politikernes svar denne uken var å endre Grunnloven for å hegne om domstolenes uavhengighet. Men det kreves mer enn det – for hva med trollfabrikker, politisk innblanding i forskning og politiske partier som tyr til manipulerte videoer? Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.


    Relevante lenker:

    Maria Berg Reinertsen om trusler mot demokratiet: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/kommentar/2024/05/03/den-virkelige-trusselen-mot-norsk-demokrati-kommer-fra-helt-vanlige-politikere-som-ikke-er-seg-ansvaret-bevisst-skriver-maria-berg-reinertsen/

    Aslak Bonde om forsvarssjefen: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/kommentar/2024/03/08/uroen-rundt-forsvarssjefen-kan-forsterkes-av-fiendtlige-pavirkere/



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Fri, 24 May 2024 - 23min
Show More Episodes