Podcasts by Category
In juli is het 20 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica viel onder ogen van Nederlandse Dutchbatmilitairen. Argos blikt terug op dit drama met onder andere een tv-uitzending. In de aanloop naar deze uitzending podcasten we elke zaterdag een Argos over Srebrenica uit het archief, met daarbij een terugblik op de uitzending met Argos-redacteur Huub Jaspers. Eind juni wordt daar het belangrijkste deel van het archief over Srebrenica aan toegevoegd.
- 64 - Hernieuwd onderzoek naar val SrebrenicaSat, 19 Dec 2015 - 19min
- 63 - Srebrenica: 20 jaar na Dayton
Srebrenica, 20 jaar na Dayton Vandaag worden nieuwe documenten over de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995 en de daarop volgende massamoord gepubliceerd door het Hague Institute for Global Justice in Den Haag en het Holocaust Memorial Museum in Washington. Dit gebeurt – niet toevallig - op de dag dat het precies twintig jaar geleden is dat het akkoord van Dayton tot stand kwam. Het akkoord dat een einde maakte aan de oorlog in Bosnië. Argos kreeg als enige Nederlandse medium voorinzage in de documenten.We spreken er over met Joris Voorhoeve, minister van Defensie (VVD) ten tijde van de val van Srebrenica en Bert Bakker, oud-D66 kamerlid en voorzitter van de parlementaire enquete commissie die de val van Srebrenica onderzocht. Verder een interview met Rupert Smith, de Britse generaal die in 1995 het commando had over de VN-tropen in Bosnië. Kernvraag: wie wisten van het geheime besluit van eind mei 1995om af te zien van luchtbombardementen in Bosnië? En wie niet?
Sat, 21 Nov 2015 - 53min - 62 - Srebrenica 1995-2015 (deel 4) - Was niet te voorzien dat de enclave onder de voet zou worden gelopen?
Deel 4 van een terugblik op vier uitzendingen uit het Srebrenica archief met Argos-redacteur Huub Jaspers. In dit laatste deel blikken we terug op de eerste uitzending die Argos maakte over mogelijke voorkennis bij Westerse mogendheden over een op handen zijnde aanval op de enclave. De reportage werd op 1-11-2002 uitgezonden.
Fri, 26 Jun 2015 - 48min - 61 - Srebrenica 1995-2015 (deel 3) - Srebrenica en de tanks van de Denen (deel 1): VN-top was op de hoogte van naderende aanval
Deel 3 van een terugblik op vier uitzendingen uit het Srebrenica archief met Argos-redacteur Huub Jaspers. In dit derde deel blikken we terug op de eerste uitzending die Argos maakte over het lichtbewapende Dutchbat tegenover het zwaarder bewapende VN-bataljon Nordbat. De reportage werd op 5-4-2002 uitgezonden.
Fri, 19 Jun 2015 - 41min - 59 - Srebrenica 1995-2015 (deel 2) - De jacht op Mladic (deel 1)
Deel 2 van een terugblik op vier uitzendingen uit het Srebrenica archief met Argos-redacteur Huub Jaspers. In dit tweede deel blikken we terug op de eerste uitzending die Argos maakte over het uitblijven van de arrestatie van Ratko Mladic. De reportage werd uitgezonden op 8-7-2005.
Fri, 12 Jun 2015 - 41min - 58 - Srebrenica 1995-2015 (deel 1) - Het fotorolletje (deel 1): Het andere verhaal
Deel 1 van een terugblik op vier uitzendingen uit het Srebrenica archief met Argos-redacteur Huub Jaspers. In dit eerste deel blikken we terug op de eerste uitzending die Argos maakte over het fotorolletje. Op dit fotorolletje, gemaakt door Dutchbat-Luitenant Ron Rutten, zouden bewijzen staan van de massamoorden na de val van de enclave Srebrenica. De reportage werd op 10-7-1998 uitgezonden.
Fri, 05 Jun 2015 - 56min - 57 - De Boeken - De Srebrenica-dagboeken
Frank Westerman bespreekt 'De Srebrenica-dagboeken' Deze week verscheen bij Karakter Uitgevers het boek 'De Srebrenica-dagboeken' van kolonel b.d. Charlef Brantz, met daarin scherpe kritiek op toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans maar ook op het NIOD-rapport over Srebrenica. Onder meer op de website van 'De Telegraaf' werd Brantz weggezet als nestbevuiler. In onze uitzending bespreekt Frank Westerman het boek van Brantz. Westerman schreef zelf, samen met Bart Rijs, vlak na de val van de Bosnische moslimenclave in juli 1995 een spraakmakend boek over Srebrenica: 'Het zwartste scenario'. Tijdens en na dit drama publiceerde Westerman als redacteur van 'NRC Handelsblad' ook een reeks van verhalen over Srebrenica. In december 1995 werd kolonel Brantz gearresteerd op verdenking van het lekken van staatsgeheimen naar… Frank Westerman en NRC Handelsblad.
Sat, 24 Jan 2015 - 16min - 56 - Conflicten bij het Joegoslavië-tribunaal
De spanningen tussen rechters en aanklagers en tussen rechters onderling lopen hoog op bij het ICTY, het Joegoslavië-Tribunaal. Aanleiding zijn twee vonnissen waarbij twee hooggeplaatste militairen, Momcilo Peresic en Ante Gotovina, die oorspronkelijk waren veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid tot straffen van 27 en 24 jaar, in hoger beroep zijn vrijgesproken. Die uitspraak verbaasde velen, binnen en buiten het tribunaal.De kritiek spitst zich toe op de voorzitten van de Beroepskamer, tevens de voorzitter van het Tribunaal, rechter Theodor Meron.Hoe geloofwaardig zijn de aantijgingen tegen opperrechter Meron? Is het aannemelijk dat hij zich heeft laten influisteren door de Verenigde Staten? Hoe nauw zijn de banden eigenlijk tussen Meron en de Amerikaanse autoriteiten? En wat is de betekenis van de geheime documenten die we over hem vinden in Wikileaks? Argos over onverwachte vrijspraken, een bemoeizuchtige rechtbankpresident, en over ruziënde rechters in de voorname wereld van een VN-tribunaal.
Sat, 26 Oct 2013 - 40min - 54 - Zivko Kosanovic – door Nederland als vluchteling afgewezen, in Servië vermoord
Zivko Kosanovic, een 49-jarige man uit Servië, wordt op 3 april 2009 op klaarlichte dag in zijn woonplaats Sid op straat doodgeschoten. De man is eerder gevlucht naar Nederland, maar wordt door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) afgewezen als vluchteling. Zivko Kosanovic is de broer van Dusan Kosanovic, een belangrijke getuige van het Joegoslavië Tribunaal tegen Servische verdachten van oorlogsmisdaden. Dusan krijgt in het kader van het getuigenbeschermingsprogramma van het Tribunaal een nieuwe identiteit in een onbekend land. Zivko vlucht eind 2005 naar Nederland, maar keert - na de definitieve afwijzing van zijn asielverzoek door de Raad van State in augustus 2007 - noodgedwongen terug naar Servië. Daar wordt hij vervolgens vermoord door Stanko Milutinovic, een van de mannen die hem vóór zijn vlucht naar Nederland ook al bedreigden en mishandelden. Wat heeft de moord op Zivko Kosanovic te maken met een videoband die in juni 2005 wereldwijd op televisie te zien was? Een videoband met schokkende beelden van een gruwelijke executie van zes jonge moslimmannen uit Srebrenica door Servische paramilitairen. Waarom kreeg Zivko niet net als zijn broer Dusan bescherming, nadat hij had verteld over bedreigingen en mishandelingen in zijn woonplaats Sid? Deed de IND voldoende onderzoek naar de vraag of Zivko veilig terug kon keren naar Servië? En hoe kijkt de Raad van State aan tegen de afwijzing van Zivko’s asielaanvraag nadat hij vermoord is? In Argos een reconstructie van IND-dossier 0602-06-0468.
Sat, 24 Nov 2012 - 40min - 53 - Jubileumuitzending 20 jaar
Argos bestaat deze maand twintig jaar. Twintig jaar spitten, graven, onthullen en confronteren, en dat al die tijd al op de nationale nieuwszender Radio 1. Tijd voor een terugblik, en een klinkende toast op de toekomst in deze speciale jubileumuitzending, rechtstreeks vanuit Studio Desmet in Amsterdam. Met de uitslag van de ‘Beste Argos ooit’ –verkiezing en prominente gasten over geruchtmakende uitzendingen. Te gast zijn onder meer: Ton Heerts, voorzitter FNV, Herre Kingma, voormalig Inspecteur Generaal bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Bert Bakker, voormalig voorzitter van de parlementaire enquête-commissie Srebrenica en Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Sat, 20 Oct 2012 - 44min - 52 - Onjo: Het notitieboekje van Ron Rutten
Overste Ron Rutten, zat in 1995 als luitenant bij Dutchbat in Srebrenica, en treedt nu op als getuige in de zaak tegen Karadzic bij het Joegoslavië Tribunaal. Hij is door het Tribunaal gesommeerd inzage te geven in een persoonlijk notitieboekje uit zijn Srebrenica-tijd, maar Rutten heeft dit geweigerd met een beroep op zijn privacy. Hij riskeert met die weigering een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar e/o een geldboete van maximaal 100.000 euro. Advocaat en hoogleraar internationaal recht Geert Jan Knoops geeft in Radio Onjo commentaar op deze zaak.
Sat, 10 Mar 2012 - 09min - 51 - Onjo: Florence Hartmann en het Joegoslavië Tribunaal
Florence Hartmann is deze week door rechter van het VN-hof in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 7.000 euro wegens minachting van het hof. Hartmann is journaliste en is zes jaar lang medewerkster van het Joegoslavië Tribunaal geweest. Argos volgt deze zaak al sinds het verschijnen in 2008 van haar boek ‘Vrede en straf’, waarin Hartmann schrijft over haar jaren bij het Tribunaal. Zij schrijft dat de westerse landen oorlogsmisdadigers als Mladic en Karadzic jarenlang met rust hebben gelaten. In dat boek heeft ze geheime informatie van het Tribunaal verklapt. En dat mag niet, volgens de regels van het tribunaal. Een gesprek met Geert-Jan Knoops, advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht aan de universiteit van Utrecht, over de gevolgen van deze uitspraak.
Sat, 23 Jul 2011 - 07min - 50 - Herhaling: Geen ruimhartig beleid Srebrenica-vluchtelingen
Meer dan 500 vluchtelingen uit Srebrenica hebben sinds de val van de enclave in 1995 na veel moeite uiteindelijk toch een verblijfsvergunning in Nederland gekregen. In eerste instantie werden hun verzoeken bijna altijd afgewezen, zodat ze verplicht zouden moeten terugkeren naar hun geboortestadje. In september 2010 diende voor de rechtbank in Zutphen de allerlaatste rechtszaak die een vluchteling uit Srebrenica had aangespannen om na tien jaar wachten alsnog een verblijfsvergunning te kunnen krijgen in Nederland. De uitspraak was negatief en kreeg een vervolgbij de Raad van State.De zaak loopt nog steeds. Vluchtelingen uit Srebrenica hadden toch een warm plekje in het hart van de Nederlandse overheid, juist op hen zou toch een ruimhartig beleid van toepassing zijn? Want Nederland is toch medeverantwoordelijk voor de val van de enclave? In Argos een onderzoek naar de manier waarop Nederland werkelijk is omgegaan met vluchtelingen uit de enclave Srebrenica. Na de reportage een gesprek met Marq Wijngaarden, advocaat van de allerlaatste Srebrenica-vluchteling die nog steeds geen verblijfsvergunning heeft gekregen. Een reportage van Gerard Leenders Presentatie: Max van Weezel.
Sat, 16 Jul 2011 - 39min - 49 - Oud-VN-Commandant Charles Brantz over de val van Srebrenica
Nam Ratko Mladic het besluit om duizenden moslimmannen uit Srebrenica te executeren impulsief, in een vlaag van woede, zoals oud-NIOD-directeur Hans Blom onlangs, na de arrestatie van Mladic, stelde? Of was de liquidatie van alle potentiële strijders onderdeel van een vooropgezet plan om het gebied etnisch te zuiveren? En kon de internationale gemeenschap in de dagen en weken die aan de aanval vooraf gingen werkelijk niet voorzien dat de enclave zou worden opgerold? Deze week is het precies zestien jaar geleden dat de door de VN beschermde ‘Safe Area’ Srebrenica in Oost-Bosnie onder de voet werd gelopen door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic. In Argos een terugblik met de Nederlandse kolonel buiten dienst Charles Brantz. Hij zat in juli 1995, tijdens de val van Srebrenica, in Tuzla als VN-commandant van de ‘Sector Noord-Oost’, het gebied waar Srebrenica onder viel, en was nauw betrokken bij de aanvragen van luchtsteun door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Brantz hield een gedetailleerd dagboek bij van deze periode. Hij noemt een aantal van de conclusies die het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, na jarenlang onderzoek trok “onzin”. Hij noemt de discussie over de luchtsteun “een grote poppenkast, een ‘Jan Klaassen en Katrijn’-spel”. En hij zegt: “Het hoofdstuk Srebrenica zal nooit gesloten worden, omdat de waarheid nooit naar boven zal komen. Mensen hebben te veel gelogen in het begin.” Een reportage van Huub Jaspers.
Sat, 09 Jul 2011 - 44min - 47 - De jacht op Ratko Mladić (5)
Srebrenica, de moslimenclave in Oostbosnië, werd precies vijftien jaar geleden onder de voet gelopen door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladić. Duizenden moslimmannen werden vervolgens geëxecuteerd. Srebrenica is de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. “Het is van het grootste belang dat Mladic eindelijk wordt aangehouden en voor berechting naar het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag wordt gebracht”, zegt Serge Brammertz, de hoofdaanklager van datzelfde tribunaal vandaag in een interview met Argos. “Dat is essentieel voor de slachtoffers en de nabestaanden, maar ook voor de geloofwaardigheid van de internationale gemeenschap”. Hoe komt het dat Mladić, die al in hetzelfde jaar 1995 werd aangeklaagd wegens genocide, in de daarop volgende vijftien jaar nooit is opgepakt? Ligt dat alleen aan de krachten in Servië die Mladic bescherming bieden? Of heeft ook de internationale gemeenschap boter op het hoofd. “Het is zeker zo dat in het verleden kansen gemist zijn om hem op te pakken”, zegt Brammertz in antwoord op deze laatste vraag. In Argos vandaag een onderzoek naar deze “gemiste kansen”. Een verslag van Huub Jaspers Presentatie: Max van Weezel.
Sat, 10 Jul 2010 - 42min - 46 - Onjo: de zaak Florence Hartmann
Aandacht voor de uitspraak van het Joegoslavie-tribunaal in de zaak Florence Hartmann. Hartmann is journaliste en is zes jaar lang medewerkster van het Joegoslavië Tribunaal geweest. Hartmann zou in haar boek geheimen hebben onthult over het Tribunaal en wordt daarvoor aangeklaagd.
Sat, 19 Sep 2009 - 07min - 45 - Had de CIA voorkennis?
Op 11 juli 1995 viel de moslimenclave Srebrenica. Dat is vandaag precies veertien jaar geleden. De val van de enclave werd gevolgd door de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Welke voorkennis hadden de CIA en andere grote Westerse inlichtingendiensten over het Servische voornemen om de enclave op te rollen? Deze sleutelvraag van het Srebrenica-drama is ook 14 jaar na dato, ondanks een reeks van officiële onderzoeken, nog steeds niet opgehelderd. Argos heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk met deze vraag bezig gehouden. Vanuit de Verenigde Staten kwam er de afgelopen maanden nieuwe informatie. Wij legden die informatie voor aan Joris Voorhoeve, minister van Defensie op het moment dat de Nederlandse Duchtbat-militairen in de enclave machteloos moesten toezien hoe de troepen van Ratko Mladic Srebrenica onder de voet liepen. Voor Voorhoeve vormen de nieuwe gegevens een bevestiging van vermoedens die hij al veel langer heeft. Na de reportage een gesprek over de nieuwe informatie met Erna Rijsdijk, die aan de universiteit van Newcastle (Engeland) bezig is met een proefschrift over het Srebrenica-drama en als docent verbonden is aan de Nederlandse Defensie Academie.
Sat, 11 Jul 2009 - 40min - 44 - Florance Hartmann aangeklaagd door Joegoslavië Tribunaal
Florance Hartmann, oud-medewerker van het Joegoslavië Tribunaal, staat maandag zelf voor het Joegoslavië Tribunaal terecht. Ze wordt aangeklaagd voor 'minachting van het Tribunaal', omdat ze vertrouwelijke procedurebesluiten van het tribunaal openbaargemaakt te hebben in een door haar geschreven boek, vorig jaar uitgegeven. Wat drijft Florence Hartmann? Waarom worden hoger geplaatste ex-functionarissen van het Joegoslavië Tribunaal, die in het openbaar over deze besluiten hebben gesproken, niet vervolgd? Waarom wilde het tribunaal cruciaal bewijsmateriaal geheim houden? En waarom zwijgt de voormalige baas van Hartmann, ex-hoofdaanklager Carla del Ponte, over deze kwestie?
Fri, 24 Oct 2008 - 35min - 43 - De jacht op Radovan Karadžić en Ratko Mladić (4)
Vrijdag aanstaande is het dertien jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Oost-Bosnie werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic. De aanwezigheid van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon niet verhinderen dat meer 7000 moslims werden vermoord. Servie heeft sinds gisteren een nieuwe pro-Westerse regering. Pro-Westers of niet, zal deze regering Mladic en Karadzic, de verantwoordelijken zijn voor de massamoord in Srebrenica, uitleveren aan het Joegoslavie-Tribunaal in Den Haag? Want ook vorige Servische regeringen hebben dat al zo vaak beloofd. Maar ligt het wel alleen aan de Servische regering, dat dertien jaar na dato de twee oorlogsmisdadigers nog steeds op vrije voeten zijn? In Argos vandaag opnieuw: de jacht op Mladic en Karadzic.
Wed, 09 Jul 2008 - 25min - 42 - Herhaling: Het Srebrenica-trauma van Edwin B, ex-chauffeur van Dutchbat-commandant Karremans
Argos over het Srebrenica-trauma van Edwin, voormalig chauffeur van Dutchbat-commandant Karremans. Zaterdag is het Veteranendag. Zo’n 150.000 Nederlandse mannen en vrouwen zijn de afgelopen decennia in het kader van militaire missies uitgezonden naar het buitenland. Een van hen is Edwin uit Emmen. Edwin zat in 1995 in Srebrenica. Hij was de chauffeur van Dutchbat-commandant Thom Karremans. In 2006 kreeg Edwin met de ‘Draaginsigne voor Gewonden’ de officiële erkenning dat hij in Srebrenica psychisch gewond is geraakt. Deze reportage is eerder uitgezonden op 30 juni 2006.
Fri, 27 Jun 2008 - 24min - 41 - De jacht op Radovan Karadžić en Ratko Mladić (3)
De grote mogendheden willen niet dat Karadzic en Mladic worden gearresteerd. Dat is de opzienbarende conclusie van de Française Hartmann, tussen 2000 en 2006 woordvoerder en adviseur van de hoofdaanklager hoofdaanklager van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. De bevindingen van Hartmann komen overeen met de naspeuringen die Argos de afgelopen jaren deed naar de twee gezochte oorlogsmisdadigers, die na twaalf jaar nog steeds op vrije voeten zijn. Daarom in Argos vandaag opnieuw: de jacht op Mladic en Karadzic, het uitblijven van succes en wat hebben de westerse mogendheden te verbergen? Met onder meer een interview met schrijfster Florence Hartmann.
Fri, 14 Sep 2007 - 33min - 40 - Live interview met oud-NIOD-directeur Hans Blom
Hans Blom nam vorige maand afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en als hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Blom is de laatste jaren vooral in het nieuws geweest als leider van het grote Srebrenica-onderzoek, dat het NIOD na zes jaar vorsen in april 2002 publiceerde en dat leidde tot het opstappen van het tweede paarse kabinet. Ook de redactie van Argos deed de afgelopen 12 jaar uitgebreid onderzoek naar de val van de Bosnische enclave, waarbij in juli 1995 meer dan 7000 moslims omkwamen. Vorig jaar ontving Argos de Vlaams-Nederlandse 'Prijs voor de Onderzoeksjournalistiek 2006' voor dit Srebrenica-onderzoek. In verschillende uitzendingen uitte Argos kritiek op een aantal conclusies van het NIOD, met name dat de aanval op Srebrenica niet was te voorzien.
Wed, 16 May 2007 - 36min - 39 - De kritiek van oud-ministers Frank de Grave en Jan Pronk op het NIOD-rapport
Hans Blom nam onlangs afscheid als directeur van het NIOD. Aanstaande woensdag interviewt Argos hem over het grote Srebrenica-onderzoek waaraan hij leiding gaf. Vandaag komen in Argos vier ministers uit het tweede paarse kabinet (Frank de Grave, Klaas de Vries, Jan Pronk en Els Borst) aan het woord over de inhoud van het NIOD-rapport en de wijze waarop de politiek daarmee om is gegaan. Het kabinet Kok-2 stapte in april 2002 op na de presentatie van dit rapport. Waarom is in 1995, na de val van de moslimenclave Srebrenica, niet onmiddellijk gekozen voor een parlementaire enquête? Was de aanpak van het NIOD adequaat? Zijn de door Blom verwoorde conclusies wel voldoende onderbouwd door de feiten? Is de inhoud van het rapport, waaraan in opdracht van de regering meer dan zes jaar is gewerkt, ooit serieus besproken binnen het kabinet en met de Tweede Kamer? Is de aanpak van toen voor herhaling vatbaar?
Fri, 11 May 2007 - 26min - 38 - Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (2)
De spectaculaire opkomst van Pim Fortuyn bracht vijf jaar geleden Nederland in rep en roer. Midden in deze roerige periode kwam, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, het NIOD met zijn langverwachte rapport over de val van Srebrenica. Dit leidde op 16 april 2002 tot het opstappen van het tweede paarse kabinet onder leiding van PvdA-premier Wim Kok. In Argos vandaag het tweede deel van een reconstructie van de val van Kok-II, aan de hand van gesprekken met vier ministers uit dit kabinet: D66-vice-premier Els Borst, de PvdA-ministers Klaas de Vries en Jan Pronk en VVD-minister van Defensie Frank de Grave. De eerste reacties van de premier op het NIOD-rapport leken helemaal niet te wijzen op aftreden. Wat bracht Kok er zes dagen later toe om het ontslag aan te bieden aan de Koningin? Welke rol speelden publieke uitlatingen van de ministers Pronk en De Grave? Hoe is de inhoud van het NIOD-rapport en de kritiek van Jan Pronk daarop binnen het kabinet besproken? Was de epiloog van Paars-II een titanenstrijd tussen Wim Kok en Jan Pronk?
Wed, 25 Apr 2007 - 33min - 37 - Het NIOD-rapport en de val van het tweede Paarse kabinet (1)
Deze week is het precies vijf jaar geleden dat het tweede paarse kabinet opstapte vanwege het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Argos maakt in twee afleveringen een uitgebreide reconstructie van de val van Kok-II, aan de hand van gesprekken met vier ministers uit dit kabinet: D66-vice-premier Els Borst, de PvdA-ministers Klaas de Vries en Jan Pronk en VVD-minister van Defensie Frank de Grave. Spraken Pronk en De Grave voor hun beurt? Hoe is de inhoud van het NIOD-rapport binnen het kabinet besproken? Gaf onenigheid daarover de doorslag? Of was het een titanenstrijd tussen Wim Kok en Jan Pronk? De aftakeling van Paars, falen versus verantwoordelijkheid en bewindslieden, die uit de school klappen over geheime beraadslagingen in de ministerraad.
Fri, 20 Apr 2007 - 26min - 36 - Joris Voorhoeve: in 1995 bewust niet ingegrepen (3)
Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve nam afgelopen vrijdag in Argos afstand van de stelling van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het NIOD, dat de aanval op Srebrenica niet was te voorzien. Volgens Voorhoeve is er in 1995 bewust niet opgetreden. Het NIOD kwam in verschillende kranten met een nogal onbegrijpelijke reactie op de uitlatingen van Voorhoeve. Reden om vandaag in ‘Argos Supplement’ nader in te gaan op de argumenten van het NIOD.
Wed, 10 Jan 2007 - 25min - 35 - Joris Voorhoeve: Zijn Srebrenica en Dutchbat 'verraden? (2)
In Argos het tweede deel van een uitgebreid interview met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve over Srebrenica. Was de aanval op de moslimenclave in juli 1995 te voorzien? Waarom hebben een aantal grote landen belangrijke informatie daarover voor Nederland achtergehouden? We leggen Voorhoeve nieuwe documenten voor over het uitblijven van luchtsteun. Zijn Srebrenica en Dutchbat 'verraden'? En hoe houdbaar is de conclusie van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, dat de aanval op Srebrenica pas op het allerlaatste moment is gepland, en dat er daarom ook geen voorkennis over was?
Fri, 05 Jan 2007 - 25min - 34 - Joris Voorhoeve: wel of geen voorkennis ? (1)
Argos spreekt vandaag uitgebreid met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van het Srebrenica-drama, die wij nieuwe documenten voorleggen. Zijn Srebrenica en Dutchbat verraden door de 'grote landen'? Hoe houdbaar is de conclusie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie dat er geen voorkennis was? Militairen van Dutchbat die de val van de enclave Srebrenica in Oost-Bosnië meemaakten, kregen begin deze maand een draaginsigne uitgereikt. Onmiddellijk werd de discussie nieuw leven in geblazen waarom het in juli 1995 zo misging, en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Uiteindelijk werden zo'n zeven- á achtduizend moslims vermoord. De discussie werd nog versterkt door uitlatingen van Carla del Ponte, hoofdaanklaagster bij het Joegoslavië Tribunaal. Zij speculeerde vorige maand openlijk over de mogelijkheid dat een aantal grote landen, speciaal de Verenigde Staten, bewust niets hebben gedaan met voorkennis over de aanval op Srebrenica.
Fri, 22 Dec 2006 - 25min - 32 - De jacht op Radovan Karadžić en Ratko Mladić (deel 2)
De vooronderstelling hierbij is dat vooral Servië verantwoordelijk is voor het feit dat Mladic en mede-verdachte Karadzic bijna elf jaar nadat ze zijn aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Bosnië, nog steeds op vrije voeten zijn. Maar is het juist om alleen met de beschuldigende vinger naar Servië te wijzen? Of zijn er ook andere verantwoordelijken? Wilde de internationale troepenmacht in Bosnië de afgelopen tien jaar de twee hoofdverdachten wel écht oppakken? De jacht op Mladic en Karadzic. Een speurtocht naar het uitblijven van succes.
Fri, 07 Apr 2006 - 37min - 31 - Het NIOD-rapport - Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (3)
Is de NIOD-conclusie houdbaar dat de internationale gemeenschap de aanval op Srebrenica in 1995 niet kon voorzien? Onderzoekers en betrokkenen uiten felle kritiek op de hoofdconclusie van het rapport van het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat de aanval op Srebrenica door de aanwezige Nederlandse militairen niet te voorzien geweest is. Naar aanleiding van het rapport is het kabinet-Kok II in 2002 afgetreden. De reportage is onderdeel van de marathon-uitzending van 8-7-2005, waarvoor Argos in 2006 de Loep (prijs voor onderzoeksjournalistiek) won in de categorie 'audiovisueel'. In de de marathon-uitzending komen verder ook aan bod: - De situatie Srebrenica anno 2005. - De jacht op Ratko Mladić
Fri, 08 Jul 2005 - 48min - 30 - Argos - Marathon uitzending: Srebrenica - tien jaar na de val
Tien jaar na de val van de enclave en de moord op 7000 moslims openen onderzoekers en betrokkenen een frontale aanval op een hoofdconclusie van het NIOD-rapport, volgens welke de aanval op Srebrenica niet te voorzien was. Is deze stelling houdbaar? Tevens een reportage over het huidige Srebrenica. Hebben de overlevenden kunnen terugkeren? Waarom wonen velen nog steeds in vluchtelingenkampen? Wat is het economisch perspectief? Voorts wordt het spoor gevolgd van Ratko Mladic, die de verovering van Srebrenica leidde. Waarom bleef deze hoofdverdachte van het Joegoslavië Tribunaal tien jaar lang op vrije voeten? Een speurtocht langs undercover agenten en premiejagers, het graf van Mladic’ moeder en een geheim ondergronds bunkercomplex. ---
Fri, 08 Jul 2005 - 2h 10min - 29 - De jacht op Ratko Mladić (deel 1) - Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (1)
Liet de NAVO-troepenmacht Ratko Mladić bewust ontsnappen? De reportage is onderdeel van de marathon-uitzending van 8-7-2005, waarvoor Argos in 2006 de Loep (prijs voor onderzoeksjournalistiek) won in de categorie 'audiovisueel'. In de andere delen van de marathon-uitzending komen verder ook aan bod: - De situatie Srebrenica anno 2005. - Is de NIOD-conclusie houdbaar dat de internationale gemeenschap de aanval op Srebrenica in 1995 niet kon voorzien?
Fri, 08 Jul 2005 - 33min - 26 - Ramush Haradinaj: Oorlogsheld of crimineel?
In een Nederlandse gevangeniscel zit momenteel een heel bijzondere gevangene: de Albanese premier van Kosovo Ramush Haradinaj. Op 8 maart trad hij tot verbazing van vriend en vijand af en de volgende dag al meldde hij zich bij het Joegoslavië Tribunaal als verdachte van oorlogsmisdaden. Een opmerkelijke gebeurtenis, maar even opmerkelijk is dat deze gang naar Den Haag tot teleurgestelde reacties leidde bij vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap en in veel media. Ex-rebellenleider Haradinaj kreeg veel lof toegezwaaid als constructief politicus, die zijn camouflagepak defintief zou hebben ingeruild voor een driedelig pak en onmisbaar zou zijn voor de toekomst van Kosovo. Wie is Ramush Haradinaj? Welke rol heeft hij precies gespeeld? Is Haradinaj een oorlogsheld of een crimineel? Waren de misdaden waarvan hij wordt verdacht, uitsluitend gericht tegen de toenmalige vijand, de Serviërs? Is hij na de Kosovo-oorlog met zijn praktijken gestopt? Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde geheime inlichtingen-rapporten schetst Argos een portret van een man met vele gezichten.
Fri, 15 Apr 2005 - 38min - 24 - De Dood geïdentificeerd
De Nederlandse regering kreeg dit weekeinde kritiek over zich heen vanwege haar afwezigheid bij de plechtigheid in Bosnië. Zo werd van Srebrenica voor de zoveelste keer een Haags relletje gemaakt. Maar niet alleen de Nederlandse regering, bijna de hele Nederlandse politiek schitterde door afwezigheid. Argos doet vandaag verslag van de opening van het herdenkingscentrum in Potocari, speciaal voor al die afwezige Nederlandse politici: voor de leden van het kabinet; voor de leden van de Parlementaire Enquêtecommissie, die de nabestaanden van Srebrenica niet als getuigen wilden horen; voor de fractieleiders in de Tweede Kamer, die tot nu toe alle uitnodigingen naast zich neerlegden om voor de jaarlijkse herdenkingen van de val van Srebrenica naar Bosnië te komen. Ook komt de vraag aan de orde waarom meer dan acht jaar na de massamoord in juli 1995 pas duizend van de acht duizend doden zijn geïdentificeerd en nu door hun nabestaanden op de begraafplaats in Potocari zijn begraven. Moet Nederland meer doen om de identificatie te versnellen? Een reportage van Gerard Legebeke.
Fri, 26 Sep 2003 - 45min - 23 - Herhaling: Was niet te voorzien dat de enclave Srebrenica onder de voet zou worden gelopen?
Met de publicatie van het rapport van het NIOD vorig jaar en de parlementaire enquete over Srebrenica dit jaar lijkt Nederland de kwestie als gesloten te beschouwen. Ten onrechte. De Nederlandse regering en de Tweede Kamer hebben bijvoorbeeld het NIOD-rapport nooit kritisch besproken. Toch laat dit rapport en in navolging daarvan het onderzoek van de parlementaire enquete-commissie een aantal hoofdvragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld of de val van de enclave was te voorzien. In Argos een verslag van de zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Eerder uitgezonden in november 2002.
Fri, 08 Aug 2003 - 39min - 22 - Eindrapport enquêtecommissie Srebrenica
Als Nederland binnenkort gaat meedoen aan de oorlog tegen Irak, zullen er dan over zoveel jaar ook over dít militaire avontuur lijvige studies verschijnen? Of zal het deze keer bij dunne verslagen blijven, omdat Nederland heeft geleerd van Srebrenica; de Nederlandse militaire missie die in 1995 eindigde met een massamoord. Aan de 5000 pagina’s van het NIOD heeft de parlementaire enquêtecommissie-Srebrenica er vorige week nog weer honderden toegevoegd. Stof genoeg om eens flink te discussiëren, zou je zeggen. Maar het blijft stil in Nederland, muisstil. Die stilte gaat Argos vandaag doorbreken. En dat doen we met D66-Tweede Kamerlid Bert Bakker, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie; met Paul Koedijk, historicus en onderzoeksjournalist en een van de onderzoekers van het NIOD-rapport; en met de historicus Rik Peters, docent geschiedtheorie aan de universiteit van Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij organiseerde in november een symposium over het NIOD-rapport.
Fri, 07 Feb 2003 - 39min - 21 - Heeft Dutchbat wel voldoende gedaan om de enclave Srebrenica te verdedigen?
Tijdens de verhoren van de Parlementaire Enquêtecommissie Srebrenica lieten de vragenstellers deze week voortdurend verbazing doorklinken over de opstelling van Dutchbat. Zelfs toen de Servische troepen hun eindaanval inzetten, wilde Dutchbat-commandant Karremans blijven vasthouden aan ‘de-escaleren’ en niet gericht terugschieten, want dat zou ‘oorlogsvoering’ betekenen. Die houding was niet alleen typerend voor Karremans, maar voor het hele Nederlandse militaire optreden in Srebrenica. In Argos vandaag de vraag: waar komt deze opstelling vandaan? En: had het ook anders gekund?
Fri, 22 Nov 2002 - 41min - 20 - Was niet te voorzien dat de enclave Srebrenica onder de voet zou worden gelopen?
Over tien dagen beginnen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie naar de val van de moslimenclave en nog steeds is er geen afdoende antwoord op deze cruciale vraag. Volgens het NIOD-rapport, dat aan deze kwestie een lijvige bijlage wijdt, is het wél duidelijk: inlichtingendiensten konden de aanval onmogelijk zien aankomen. Informatie die in een andere richting wijst, doet volgens de NIOD-onderzoekers niet ter zake. In Argos vandaag een onderzoek naar de waarheidsvinding door het NIOD. Hoe gingen de onderzoekers om met tegenstrijdige informatie? Waarom wordt aan het verhaal van de een meer waarde toegekend dan aan dat van de ander? Hebben de CIA en andere geheime diensten tegenover het NIOD het achterste van hun tong zien? Een verhaal over spionage, interpretatie van bronnen en het cynisme van de oorlog.
Fri, 01 Nov 2002 - 40min - 18 - Hoe wetenschappelijk is het NIOD-rapport?
De kritiek op het Srebrenica-rapport dat het NIOD nu bijna een maand geleden presenteerde spitst zich toe op de wetenschappelijkheid van dat rapport. NIOD-directeur Blom en zijn collega’s blijken vaak te verwijzen naar vertrouwelijke bronnen. Vaak gaat het dan om documenten van of gesprekken met mensen van inlichtingendiensten. Daardoor is de informatie uit dit onderzoek voor derden op een aantal punten niet te controleren. Dat probleem blijken historici en andere wetenschappers die politiek-historisch onderzoek verrichten naar belangrijke historische gebeurtenissen, de laatste tijd steeds vaker te hebben. Het ‘inzagerecht van derden’ lijkt in de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die eind deze maand ingaat, verbeterd, maar blijkt in de praktijk weinig veranderd te hebben aan de toegankelijkheid van de archieven van de BVD. Een verhaal over de moeizame omgang tussen openbare wetenschap en inlichtingendiensten die geen pottenkijkers dulden.
Fri, 03 May 2002 - 40min - 17 - De uitzending van Dutchbat naar Srebrenica
De uitzending van Dutchbat naar Srebrenica. Gesprek met Prof.Dr. P.H. Kooijmans, oud-minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Lubbers dat verantwoordelijk was voor de uitzending van Dutchbat naar Srebenica. Hij kwam twee jaar geleden onder vuur te liggen bij de commissie-Bakker, die onderzoek deed naar de aanloop naar de uitzending van de Nederlandse blauwhelmen. Sinds 1997 is Kooijmans rechter in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Fri, 19 Apr 2002 - 20min - 16 - Srebrenica en de tanks van de Denen (2) - Waarom nam Dutchbat geen zware wapens mee?
Argos vergelijkt de missie van Dutchbat met de missie van Nordbat, het Zweeds-Deense VN-bataljon dat in dezelfde periode als Dutchbat naar een andere moslim safe area werd gestuurd, namelijk Tuzla waar de omstandigheden ook heel moeilijk waren. De Scandinaviërs namen in tegenstelling tot Dutchbat wel zware wapens mee en trokken ook verder een eigen lijn, tegen de gangbare VN-opvattingen in. De vergelijking zet kritische kanttekeningen bij sommige conclusies van het NIOD-rapport. En: levert een omstreden bevel op van de Nederlandse generaal Van Baal.
Fri, 12 Apr 2002 - 47min - 15 - Srebrenica en de tanks van de Denen (1) - VN-top was op de hoogte van naderende aanval
De VN-top was op de hoogte van een naderende aanval op de enclave Srebrenica; die informatie wordt in Argos bevestigd door generaal buiten dienst Manfred Eisele. Eisele was in 1995 Assistant Secretary General en als zodanig de rechterhand van Kofi Annan, toen nog als hoofd van de DKPO belast met vredesoperaties. De informatie werd op het DPKO dermate serieus genomen dat men een voorstel ontwikkelde om de lichtbewapende Nederlandse militairen van Dutchbat te vervangen door het rond Tuzla gelegerde Scandinavische VN-bataljon Nordbat, dat de beschikking had over een Deens tanksquadron. Eisele heeft persoonlijk over dit voorstel overleg gepleegd met de VN-ambassadeurs van Engeland en Frankrijk. Het voorstel is in een vroeg stadium gesneuveld bij gebrek aan steun onder de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. De uitspraken van Eisele staan haaks op het beeld dat tot nog toe door de VN wordt geschetst. Zo schrijft Kofi Annan in zijn evaluatierapport over de val van de enclave, (‘The fall of Srebrenica’, 15-11.1999, p. 108) “Ik kan bevestigen dat de VN die voor zulke inlichtingen af moest gaan op informatie van de lidstaten van te voren geen weet had van het Servische offensief.” Eisele zegt in Argos:“De Britse VN-commandant heeft ons regelmatig gemeld dat de Serviërs voorbereidingen troffen voor een mogelijke aanval op de safe area’s. Wij kregen in New York regelmatig rapporten over de situatie ter plaatse die duidelijk lieten zien dat de Bosnische Serviërs de safe area’s mogelijk wilden aanvallen.” Eisele bevestigt hiermee de informatie die Argos kreeg van een anonieme bron binnen het Department of Peace Keeping Operations. Die vertelde dat men daar al in maart 1995 - o.a. aan de hand van Amerikaanse satellietfoto’s - beschikte over aanwijzingen dat de Serviërs voorbereidingen troffen voor een grote aanval op Srebrenica. Ook kreeg men meldingen van onder meer UNMO’s – United Nations Military Observers – over voorbereidingen bij Bratunac ten noorden van de enclave; bunkers die werden aangelegd; doorgangen die in het bos werden gemaakt voor tanks en troepenversterkingen. Volgens Eisele namen militairen binnen het DKPO deze informatie serieus maar was er vooral bij de niet-militaire functionarissen binnen de VN de neiging om de kop in het zand te steken. Eisele: “Het idee dat het in Bosnië zou kunnen komen tot een gewapend treffen tussen VN-militairen en een van de partijen in het conflict, werd systematisch verzwegen of terzijde geschoven.” Vanwege die benarde situatie waarin de enclave Srebrenica zich bevond ontstond er, volgens de anonieme bron, binnen het DPKO het voorstel het lichtbewapende Dutchbat in Srebrenica te vervangen door het rond Tuzla gelegerde Scandinavische VN-bataljon Nordbat dat de beschikking had over een Deens tanksquadron. Nordbat was het zwaarst bewapende VN-onderdeel waarover de VN in Bosnië beschikte. De Denen waren in april 1994 daadwerkelijk met hun tanks opgetreden tegen de Serviërs en dat had ontzag afgedwongen en effect gehad: Eisele: “We konden zien dat alle konvooien met humanitaire hulpgoederen, die door de Dénen werden begeleid, hun bestemmingen bereikten. De Denen lieten bij zo’n konvooi voorop een tank rijden en als laatste voertuig ook een tank. Deze konvooien kwamen op hun bestemming aan en realiseerden dus de doelstelling van de VN-missie. Dat kon je waarachtig niet zeggen van de andere hulpkonvooien. Die werden meestal onderweg tegengehouden. En dan moest een belangrijk deel van de hulpgoederen worden afgestaan aan de Bosnische Serviërs.” Vanwege dat ontzag voor het robuuste optreden van Nordbat kwam men op het idee om dat bataljon, inclusief de tanks, naar Srebrenica te verplaatsen. Eisele: “Op z’n laatst sinds het voorjaar van 1995 is het idee opgekomen – vooral bij de militairen op het VN-hoofdkwartier – om deze Deense tanks naar Srebrenica te sturen, om de VN-militairen daar in staat te stellen met succes op te treden tegen vijandelijkheden.” Het voorstel haalde het niet en bracht het ook niet tot de status van een formeel plan. Het sneuvelde al eerder, bij de consultatie van de permanente leden van Veiligheidsraad. Eisele vertelde Argos dat hij zelf over het voorstel overleg heeft gepleegd met de VN-ambassadeurs van Engeland en Frankrijk. Op de vraag ‘stel dat die Deense tanks in april 1995 wel naar Srebrenica zouden zijn gegaan, zou dat iets hebben uitgemaakt’ antwoordt Eisele in Argos: Eisele: “Uiteraard. In dat geval zou het bloedbad niet hebben plaatsgevonden. Ik durf te stellen: in dat geval zouden de Serviërs het niet hebben aangedurfd om aan te vallen. Als zij geweten hadden dat zij op zware wapens zouden stuiten, en dat deze wapens dan ook nog bemand zouden worden door militairen die al eerder hadden bewezen dat ze deze wapens indien nodig ook gebruikten, dan zou het bloedbad van Srebrenica niet hebben plaatsgevonden. Als je een aanvallende partij van begin af aan vastberaden en krachtdadig tegemoet treedt, kan je waarschijnlijk een voortzetting van de aanval voorkomen.” Op de vraag of het praktisch wel mogelijk zou zijn geweest om de Deense tanks te verplaatsen naar de enclave Srebrenica zegt Eisele: “Die zouden doorgereden zijn. En die zouden er ongehinderd doorgekomen zijn.”
Fri, 05 Apr 2002 - 38min - 14 - Herhaling: Wat wist de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MID) in de dagen en weken voor de val van enclave over mogelijke Servische aanvalsplannen?
Over minder dan een maand, op 10 april, verschijnt het langverwachte onderzoek van het NIOD naar de val van Srebrenica in juli 1995. Bijna zeven jaar nadat de enclave Srebrenica werd veroverd door Bosnisch-Servische troepen. Dutchbat moest de moslimbevolking beschermen, maar kon niet voorkomen dat duizenden mannelijke inwoners van Srebrenica hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord. In Argos opnieuw de vraag: waarom realiseerde ‘Den Haag’ zich niet dat Dutchbat niet hoefde te rekenen op luchtsteun?
Fri, 15 Mar 2002 - 35min - 13 - Argos - Srebrenica, zes jaar na de val: Waarom kreeg Dutchbat op het beslissende moment geen luchtsteun?
Morgen, 11 juli, is het zes jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic de moslim-enclave Srebrenica innamen. Het door de Verenigde Naties tot ‘veilig gebied’ uitgeroepen Srebrenica in Oost-Bosnië, waar de Nederlandse VN-troepen van Dutchbat de moslimbevolking in 1995 bescherming moesten bieden. De trieste afloop is bekend: nadat de enclave onder de voet werd gelopen, verdwenen duizenden mannelijke inwoners. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze vermoord. De grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het wel genoemd. Het boek Srebrenica is zes jaar na dato nog steeds niet gesloten. Daarvoor zijn te veel vragen nog steeds niet opgehelderd. Niet alleen in Bosnië, ook in Nederland is Srebrenica uitgegroeid tot een nationaal trauma. Waarom kreeg Dutchbat op het beslissende moment geen luchtsteun? Dat is één van die vragen, die de gemoederen al zes jaar lang bezig houdt. Luistert u naar een bijdrage van de Argos-redactie.
Mon, 09 Jul 2001 - 55min - 12 - Wat wist de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst (MID) in de dagen en weken voor de val van enclave over mogelijke Servische aanvalsplannen?
Reportage over falende inlichtingendiensten en verkeerde inschattingen bij de bescherming van de Bosnische moslimenclave Srebrenica door Dutchbat. Dutchbat moest de moslimbevolking beschermen, maar kon niet voorkomen dat op 11 juli 1995 de enclave viel en duizenden mannelijke inwoners van Srebrenica werden vermoord. Waarom werd tot op het laatste moment de Servische aanval op Srebrenica onderschat? Vanwaar de inschatting bij de VN, maar zeker ook in Den Haag, dat de Serviërs slechts een deel van de enclave wilden veroveren? Over welke informatie beschikte de militaire inlichtingendienst? En waarom realiseerden de verantwoordelijke politici zich niet dat Dutchbat niet op luchtsteun hoefde te rekenen?
Thu, 28 Jun 2001 - 36min - 11 - Lessen van Srebrenica voor UNMEE (VN-missie in Ethiopie en Eritrea)
Reportage over de deelname van Nederlandse militairen aan de VN-vredesmissie UNMEE in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea. Aan de orde komt: het gebrek aan parlementaire consensus voor de uitzending; de parallellen tussen de huidige UNMEE-uitzending en de uitzending van Dutchbat naar de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995; de toespraak van opperbevelhebber Janvier voor de VN-veiligheidsraad in mei 1995, waaruit Nederland had kunnen opmaken dat luchtsteun voor de verdediging van Srebrenica zou uitblijven; de vraag waarom Nederland destijds de toespraak van Janvier heeft genegeerd. Gespreksonderwerpen zijn: de vraag waarom De Wijk niet is uitgenodigd voor de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Nederlandse deelname aan vredesmissies; de problemen rond de politieke besluitvorming en de onduidelijke garanties inzake de Nederlandse deelname aan de UNMEE-vredesmissie.
Fri, 20 Oct 2000 - 52min - 10 - Wat wist Den Haag over een geheim VN-overleg over de situatie Srebrenica in mei 1995?
Reportage over het onderzoek van de Commissie-Bakker naar de politieke besluitvorming over de deelname van Nederlandse militairen aan vredesoperaties, waarbij de meeste aandacht uitging naar de rol van Dutchbat bij de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Bevat een vraaggesprek (telefonisch) met Jan Willem Honig, universitair docent aan het department of war studies aan Kings College in Londen. Aan de orde komen: het onderzoek van de Commissie-Bakker; het hiaat in het onderzoek over de vraag waarom luchtsteun uitbleef toen Servische troepen Srebrenica binnenvielen; de toespraak van opperbevelhebber Janvier voor de VN-veiligheidsraad in mei 1995, waarin hij wees op de kwetsbaarheid van VN-troepen in de moslimenclaves en waaruit Nederland had kunnen opmaken dat luchtsteun zou uitblijven. Afgewisseld met TV- en HA-fragmenten en citaten uit historische bronnen. Aansluitend een vraaggesprek met Commissie-voorzitter Bert Bakker over het onderzoek en de vraag waarom de commissie de zaak rond de toespraak van generaal Janvier voor de VN-veiligheidsraad niet heeft onderzocht.
Fri, 13 Oct 2000 - 46min - 9 - Srebrenica vier jaar na de val: vermisten daar en leemtes hier
Reportage over de nasleep van de interventie van Dutchbat in de Bosnische moslimenclave Srebrenica. Vier jaar nadat de Bosnische moslimenclave in Servische handen viel zijn er nog steeds veel vermisten. Het programma bevat vraaggesprekken hierover met: - Hasan Nuhanović, Bosniër en voormalig tolk van Dutchbat in Srebrenica (met vertaling door een tolk); - Miriam Struyk, medewerker van het Helsinki Citizens Assembly, werkzaam in Bosnië (telefonisch); - Marja Eestermans, persvoorlichter van het Rode Kruis (telefonisch). Het programma is geïllustreerd met fragmenten, fragmenten uit het programma 'NOVA' en een fragment uit een onbekend VPRO-televisieprogramma uit januari 1997, waarin Nuhanovic een kort gesprek heeft met voormalig minister van Defensie Voorhoeve, dat al gauw wordt afgebroken. Verder bevat het programma voorgelezen fragmenten uit een rapport van de Militaire Inlichtingendienst (MID).
Fri, 02 Jul 1999 - 42min - 8 - Het fotorolletje (4) - Reconstructie leidt niet tot blanco film
Argos onderzoekt de processen verbaal die zijn opgemaakt in verband met het mislukken van het fotorolletje dat luitenant Rutten nam van door Serviërs vermoorde moslims en van Dutchbatters die de Serviërs hielpen met het afvoeren van moslims. De conclusie van het onderzoeksrapport van commissaris Van Kemenade naar het mislukken van de fotorolletjes in 1995 luidt dat er geen opzet in het spel was, maar het programma laat zien dat de verklaringen in de processen-verbaal, opgemaakt door het 'KODAK-team', tegenstrijdig zijn. Verder wordt het ontwikkelingsproces van het fotorolletje exact nagedaan op basis van de verklaring van de fotolaborant die het rolletje liet mislukken. Hieruit blijkt dat het rolletje op de beschreven manier niet zou mislukken. Daarnaast bevat het programma telefonische vraaggesprekken met de volgende personen: - commissaris van de Koningin Van Kemenade, die het onderzoek naar het mislukken van het fotorolletje leidde; - journalist Jerôme van Inen over tegenstrijdigheden in de verklaringen van betrokkenen over de plaats waar het filmpje ontwikkeld zou zijn; - P. Frielink, officier van Justitie en persofficier van het Openbaar Ministerie in Arnhem over de vraag waarom er geen hernieuwd onderzoek wordt gedaan n.a.v. de tegenstrijdigheden in het rapport van Van Kemenade. Ook worden er fragmenten voorgelezen uit het 'proces-verbaal inzake vernietiging van een fotorolletje' met verklaringen van een functionaris van de staf van de Militaire Inlichtingen Dienst (MID), van een adjudant van de MID en van fotolaboranten van de MID.
Fri, 11 Dec 1998 - 50min - 7 - Het fotorolletje (3) - De leemtes in het rapport van Van Kemenade
Aanleiding voor deze uitzending is de presentatie van het rapport over de handelswijze van het Ministerie van Defensie tijdens en na de val van de enclave door commissaris van de Koningin Van Kemenade op maandag 28-9-1998. In het rapport werd geconcludeerd dat de communicatie bij Defensie weliswaar gebrekkig was, maar dat er geen sprake is van een doofpotaffaire. Deze uitzending bestaat uit fragmenten uit de eerdere uitzendingen van 'Argos' over dit onderwerp, aangevuld met fragmenten uit het Tv-programma 'Nova' en een telefonisch vraaggesprek met commissaris van de Koningin Van Kemenade. Ook wordt er door de programmamakers voorgelezen uit het 'proces-verbaal inzake vernietiging van een fotorolletje' dat is opgemaakt naar aanleiding van het mislukken van het fotorolletje bij de MID [een fotorolletje met belastende foto's werd verkeerd ontwikkeld], uit een verklaring van een adjudant van die MID over het filmrolletje en uit verklaringen van fotolaboranten van de MID.
Fri, 02 Oct 1998 - 39min - 6 - Het fotorolletje (2) - Hielp Dutchbat de Serviërs bij de deportatie?
Reportage over (de nasleep van) de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië en de rol van het VN-bataljon Dutchbat daarbij. Het programma bestaat voor een groot deel uit een herhaling van de uitzending van 'Argos' van 10 juli 1998 en bevat verder een reconstructie van de reacties die naar aanleiding daarvan loskwamen aan de hand van TV-fragmenten en samenvattingen van gesprekken. Verder een vraaggesprek met ex-Dutchbat-militair Van Klinken over de hulp die hij en kolonel Kremer boden aan de gewonde vluchtelingen bij de compound van Dutchbat in Potocari (waarbij een dienstbevel werd genegeerd) en de beschuldiging dat Dutchbat-militairen medeplichtig zijn aan oorlogsmisdaden doordat zij de Serviërs hielpen bij het afvoeren van moslimmannen uit de moslimenclave.
Fri, 14 Aug 1998 - 42min
Podcasts similar to Argos: Srebrenica
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Moordzaken Carrie & Eddie
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Other News & Politics Podcasts
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- AD Voetbal podcast AD
- De zaak ontleed De Telegraaf
- De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- NRC Vandaag NRC
- de Volkskrant Elke Dag de Volkskrant
- Sven op 1 NPO Radio 1 / WNL
- Amerika Podcast BNR Nieuwsradio
- De Correspondent De Correspondent
- Afhameren met Wouter de Winther De Telegraaf
- Global News Podcast BBC World Service
- Les Grosses Têtes RTL
- De moord op mijn vader Dagblad van het Noorden
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Betrouwbare Bronnen Jaap Jansen - Dag en Nacht Media