Nach Genre filtern
- 68 - Back to the future: de triomfantelijke terugkeer van Trump
Sneller dan verwacht was duidelijk dat Donald Trump aan een tweede ambtstermijn mag beginnen. Enkele dagen na de verkiezingen peilt Annelies Beck bij Björn Soenens en Bert De Vroey waar de Democraten het hebben laten liggen, en wat de duidelijke zege van Trump betekent voor de start van zijn presidentschap. Hoe past deze overwinning in de Amerikaanse geschiedenis? Zegt dit wat over de wijzigende politieke zeden wereldwijd? En staat de journalistiek voor nieuwe uitdagingen, in Trump-tijden?
Sat, 09 Nov 2024 - 67 - Q&A Harris versus Trump
Ondanks de (té?) ruime media-aandacht voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zitten jullie toch nog met heel wat vragen. Annelies Beck legt ze vier dagen voor die cruciale 5de november voor aan Björn. Hoe liggen de kaarten? Begrijpen wij Europeanen de aantrekkingskracht van Donald Trump wel? Deugt het kiessysteem in de VS of is het aan herziening toe? Wat was de rol van de media in deze campagne? En moeten de Amerikanen vrezen voor onlusten als de uitslag niet overduidelijk is?
Fri, 01 Nov 2024 - 66 - Tirannie van de minderheid? De geblutste democratie van de VS
Staat bij de komende presidentsverkiezingen de toekomst van de Amerikaanse democratie staat op het spel? Wat is er fout met de Amerikaanse grondwet en waarom gaat de polarisatie maar niet liggen? VS-correspondent Björn Soenens praatte erover met professor Daniel Ziblatt van de universiteit van Harvard, die zich grote zorgen maakt.
Sun, 22 Sep 2024 - 65 - Na de Democratische conventie: Madam President?
In Chicago blikken Björn Soenens en Bert De Vroey terug op de partijconventie van de Democraten. Nu Joe Biden afziet van een tweede termijn brengt Kamala Harris nieuwe energie in de partij. Running mate Tim Walz profileert zich rond een nieuw, warm patriotisme, als alternatief voor Trump en Vance. Vinden de Democraten de juiste toon om in een diep gepolariseerde samenleving de kiezers te overtuigen? Annelies Beck polst bij Bert en Björn in een speciale aflevering van Björn in the USA.
Sat, 24 Aug 2024 - 64 - Een 'goddelijke' conventie bij de Republikeinen
Björn Soenens zat een week tussen de Republikeinse kiezers van Donald Trump, op de conventie waar hij officieel presidentskandidaat werd. Collega Bert De Vroey bekeek van hieruit elke belangrijke speech die er gehouden werd. Tot en met die van Trump zelf, die na de aanslag op zijn leven haast als een geschenk van god werd onthaald. En Björn en Bert meten ook de schade op bij de Democraten van huidig president Biden. Ruth Joos praat met hen in deze speciale aflevering van Björn in the USA.
Sat, 20 Jul 2024 - 63 - De diepe wortels van Donald Trump, de zippo van Amerika
Donald Trump is geen buitensporige afwijking in de Amerikaanse geschiedenis. Hij past in een lange traditie van pogingen om vooruitgang ongedaan te maken, een lange traditie van vijandschap tegen immigranten en minderheden. Björn Soenens zoekt uit vanwaar die traditie komt.
Sun, 23 Jun 2024 - 62 - De heftige relatie tussen Israël en de VS. Deel 1
Aan de onwrikbare band tussen Israël en de VS gaat een lange geschiedenis vooraf. In dit eerste deel neemt VS-correspondent Björn Soenens je mee doorheen de historie van hun heftige relatie.
Sat, 13 Apr 2024 - 61 - De heftige relatie tussen Israël en de VS. Deel 2
Sinds de oorlog in Gaza staat de relatie tussen Israël en de VS onder druk. Langzaam maar zeker wordt het conflict een splijtzwam in de Amerikaanse samenleving. In dit tweede deel analyseert Björn Soenens de gevolgen van de aanhoudende oorlog in Gaza voor de Amerikaanse politiek.
Sat, 13 Apr 2024 - 60 - Zullen leugens en onwetendheid beslissen wie president wordt?
Wie wordt op 5 november de (nieuwe) president van de VS? Zullen leugens en onwetendheid mee beslissen? Wellicht wordt het opnieuw de race Biden versus Trump, twee oude mannen, met een heel andere stijl. Waar staan we op 9 maanden van de verkiezing? Wat staat er op het spel, wat is de strategie van Trump en van Biden? Björn Soenens bespreekt de stand van de Amerikaanse politiek.
Sun, 18 Feb 2024 - 59 - Het Hemelhuis van Salt Lake City
De cijfers zijn ronduit hallucinant. Anno 2023 telt Amerika bijna 600.000 daklozen. Een kwart miljoen van die mensen slaapt ’s nachts op straat, in metro-, bus- of treinstations of in verlaten gebouwen. In Salt Lake City in de VS hebben ze een uniek project uit de grond gestampt om daklozen een waardig einde te geven. In deze pakkende podcast maakt u kennis met de Inn Between in Salt Lake City, waar daklozen rustig kunnen komen sterven.
Sat, 16 Dec 2023 - 58 - Bekentenissen over leven en dood, na de longkanker
In deze persoonlijke, extra aflevering blikt Björn Soenens terug op zijn kankerdiagnose, en de periode daarna. In de lente kreeg hij in de VS te horen dat hij longkanker had. Na de operatie en tijdens zijn herstelperiode in ons land getuigde hij al over die moeilijke maar ook liefdevolle tijd. Intussen is Björn weer aan het werk als VS-correspondent. Maar in deze extra aflevering van Björn in the USA vertelt hij openhartig over wat de ziekte met hem deed.
Tue, 31 Oct 2023 - 56 - Waarom het Amerikaanse Hooggerechtshof altijd controverse uitlokt. Deel 1
VS-correspondent Björn Soenens fileert in dit eerste deel het Amerikaanse Hooggerechtshof, een geschiedenis van ruim 200 jaar.
Sun, 10 Sep 2023 - 55 - Waarom het Amerikaanse Hooggerechtshof altijd controverse uitlokt. Deel 2
VS-correspondent Björn Soenens fileert in dit tweede deel het Amerikaans Hooggerechtshof, een geschiedenis van ruim 200 jaar.
Sun, 10 Sep 2023 - 54 - Bloedbadnatie Amerika. Over de onstuitbare wapenepidemie in de VS.
Bloedbadnatie Amerika. Over de onstuitbare wapenepidemie in de VS. Elk jaar komen 40.000 Amerikanen om door vuurwapens. Meer dan 100 doden per dag, meer dan 200 gewonden per dag. Zelfdodingen, familiaal geweld, bendegeweld, moorden, politiegeweld, of ordinaire ruzies die eindigen met een schot. Er is geen land ter wereld waar zoveel wapens in omloop zijn bij burgers. Waar komt de wapenepidemie in de VS vandaan? VS-correspondent Björn Soenens zoekt het uit in deze podcast.
Sun, 02 Jul 2023 - 53 - Hoe win je hoofden en harten in tijden van polarisering en nepnieuws?
Hoe win je hoofden en harten in tijden van polarisering en nepnieuws? De Amerikaanse schrijver en journalist Anand Giridharadas schreef een boek over hoe je opnieuw bruggen kunt bouwen tussen mensen, ook in tijden van nepnieuws en heftige polarisering. VS-correspondent Björn Soenens voerde een lang gesprek met Giridharadas in deze nieuwe podcastaflevering.
Sun, 30 Apr 2023 - 52 - Angst, macht en het noodlot op het wereldtoneel. Interview met Robert D. Kaplan
"Angst behoedt ons voor zoveel dingen", schreef Graham Greene in 1960. Het is het leidmotief in het nieuwe boek van schrijver-journalist Robert D. Kaplan. Kaplan keert vaak terug in lijstjes met de meest invloedrijke denkers over buitenlandse politiek. Hij spendeerde zijn vormende jaren als buitenlandcorrespondent in de jaren 1980 in het communistische Oostblok, het Midden-Oosten en Afrika. Hij was raadgever van presidenten en ministers. Hij is een ouderwetse conservatief, een diepe denker.
Sun, 05 Mar 2023 - 51 - De ontrafeling van de Amerikaanse Republikeinen
De Republikeinse partij in de VS lijkt op drift. De conservatieve partij is de partij geworden van haat, woede, rancune, isolationisme, pessimisme en paranoia. Velen wijzen met de vinger naar Donald Trump. Maar de normveranderingen bij de Republikeinen begonnen al een kwarteeuw eerder. Amerika-correspondent Björn Soenens duikt in de geschiedenis van de Grand Old Party. Maak kennis met politici die de politieke normen en waarden van Amerika ingrijpend dooreen hebben geschud.
Sun, 08 Jan 2023 - 50 - Wat kan de vergeten en miskende Amerikaanse president Jimmy Carter ons leren?
Fout begrepen, zwaar onderschat, geregeld weggezet als een loser en een kneus. Carter was president in een tijdperk dat minstens even woelig was als vandaag: met hoge inflatie, grote onzekerheid, veel pessimisme en een grote energiecrisis. Wat kunnen de Carterjaren (1977-1981) ons leren, en wie was die intrigerende outsider van toen? U verneemt het in een nieuwe podcast van VS-correspondent Björn Soenens.
Sat, 01 Oct 2022 - 49 - Vrouwen in de VS zijn niet langer baas in eigen buik
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historisch arrest het landelijke recht op abortus afgeschaft. De VS keert terug naar een halve eeuw geleden, toen het de individuele staten waren die bepaalden of abortus mocht of niet. Björn Soenens schetst hoe voor- en tegenstanders in Amerika naar abortus kijken, en hoe alles nu weer gaat veranderen voor vrouwen. Een podcast vol bewogen geschiedenissen.
Sat, 25 Jun 2022 - 48 - Björn Soenens sprak met politiek dwarsligger Noam Chomsky
Volgens de invloedrijke Amerikaanse denker Noam Chomsky (93) beleven we ‘het gevaarlijkste moment sinds de Tweede Wereldoorlog’. Hij vreest de combinatie van extreme wreedheid en domheid die de Russische invasie van Poetin typeert, en sluit een nucleaire confrontatie niet uit. VS-correspondent Björn Soenens kon Chomsky strikken voor een exclusief gesprek.
Sat, 30 Apr 2022 - 47 - De wraak van de geschiedenis: een eeuw confrontatie tussen Amerika en Rusland
Het rode gevaar. Infiltratie van Sovjet-agenten in de VS. De Koude Oorlog. De rakettencrisis op Cuba. Al een eeuw lang is de relatie tussen de VS en Rusland, en daarvoor de Sovjet-Unie, erg gespannen. Ronald Reagan noemde de Sovjet-Unie begin jaren 80 nog het Rijk van het Kwaad, Joe Biden noemt Russisch leider Poetin tijdens de oorlog in Oekraïne een moordenaar, een slager, en een oorlogscrimineel. Amerika en Rusland delen een turbulente geschiedenis vol achterdocht, wantrouwen en vijandschap.
Sat, 02 Apr 2022 - 46 - Leiderschap in turbulente tijden. Is Joe Biden een nieuwe Roosevelt of Johnson?
Joe Biden werd al vroeg in zijn presidentschap vergeleken met Franklin Roosevelt en met Lyndon Johnson, grote Amerikaanse hervormers die het aanschijn van de Verenigde Staten voor altijd veranderden. Biden zou dan de postmoderne versie zijn van z’n voorgangers, met een geloof dat gelijk liep: dat de overheid ook levens béter kan maken. Biden sputtert intussen nogal en heeft niet de comfortabele parlementaire meerderheden van zijn illustere voorgangers. Lijkt Biden op Roosevelt of Johnson?
Sat, 26 Feb 2022 - 45 - "In wat voor tijd leven wij? Ben ik te woke, ben ik te woke misschien?"
Het is één van de trendwoorden van 2021. Woke. Het woord begon als een wachtwoord voor zwarte Amerikanen. De linkerkant van het politieke spectrum adopteerde het woord en gaf er de betekenis aan dat je jezelf indentificeert als een fervent pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid en dat je iemand bent die op de hoogte is van hedendaagse politieke zorgen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft het woord een negatieve betekenis, die van politieke correctheid. In deze podcast zoekt V
Thu, 30 Dec 2021 - 44 - Het vette probleem van Amerika: waar de obesitasepidemie vandaan komt
Amerika heeft een vet probleem, een probleem van suiker, zout en vet en hyperverwerkt voedsel. 1 op de 3 Amerikanen eet dagelijks, jawel, elke dag, fast food. Junkfood heeft het dieet van de Amerikanen gekaapt en heeft een crisis van de volksgezondheid veroorzaakt die de levens bedreigt. Hoe is de obesitasepidemie ontstaan? En hoe komt het dat zoveel mensen rommel eten? VS-correspondent Björn Soenens neemt u mee op een fascinerende reis naar de oorsprong van fast food in Amerika.
Sat, 20 Nov 2021 - 43 - Erop of eronder voor president Biden
Björn Soenens en Thomas De Graeve praten over wat misschien wel de meest bepalende week wordt voor de Amerikaanse president Joe Biden.
Tue, 28 Sep 2021 - 42 - De wereld na 9/11. "De dag dat de hemel al bloedend naar beneden viel"
Het was de dag die alles veranderde. De dag dat zo'n 3.000 onschuldige burgers het leven lieten. De dag dat dromen nachtmerries werden. Intussen is het 20 jaar geleden dat de twee hoogste torens van New York weerkeerden tot stof en as. De Twin Towers symbolen van Amerika's grootheidswaan en macht: bestookt en vervolgens ingestort op 11 september 2001. Hoe is het de wereld intussen vergaan? Björn Soenens bracht 20 jaar geleden al verslag uit van de aanslagen. Hij praat over toen en nu.
Thu, 09 Sep 2021 - 41 - Is geld gratis? De mythe van de staatsschuld: interview met de Amerikaanse econome Stephanie Kelton
Meer dan om het even wie is Stephanie Kelton verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van de Moderne Monetaire Theorie, het idee dat een regering die baas is over de eigen munt in principe geen rekening moet houden met de omvang van het begrotingstekort. Professor Kelton veroorzaakt met MMT flink wat ophef. Ze zet ons hele economische denken op zijn kop en wakkert vele debatten aan. Wie is Kelton, en wat bedoelt ze precies? Duikt u mee in de wondere wereld van de staatsfinanciën.
Fri, 25 Jun 2021 - 40 - Bekentenissen over de wereld en mijn vak
Dit zijn turbulente tijden. De eindeloze stroom nieuws heeft een enorme impact op ons leven en onze blik op de wereld. Björn Soenens reflecteert over de wereld zoals hij is. Spoort het beeld wel met de werkelijkheid? Is de kritiek op de journalistiek terecht? Zijn we wel kritisch genoeg voor onszelf, ook al zijn we kritisch voor alle anderen? Wat hebben sociale media met de wereld en de verslaggeving aangericht? Hoe kunnen we het vertrouwen herstellen en het beter doen?
Sat, 15 May 2021 - 39 - 100 dagen president Biden
Hij zou een overgangspresident zijn. Maar Joe Biden heeft in zijn eerste drie maanden als president vriend en vijand verbaasd met zijn ambitieuze aanpak. Wat heeft hij al gerealiseerd? En wat worden de hindernissen voor de komende jaren? Björn Soenens en Thomas De Graeve bespreken de eerste honderd dagen van President Joe Biden.
Sun, 02 May 2021 - 37 - De woelige revolutie van George Floyd
Op 25 mei 2020 begon een sociale revolutie als een tornado over Amerika te razen. Die dag kwam de zwarte verdachte George Floyd om na een knieklem van de blanke agent Derek Chauvin. 9 minuten en 46 seconden duurde de wurggreep op de nek van Floyd. De gruwelbeelden van de langzame dood van een weerloze zwarte man in Minneapolis gingen de wereld rond. VS-correspondent Björn Soenens dook diep in de zwarte bladzijden van Amerika.
Sat, 06 Mar 2021 - 36 - Het beleg van het Capitool: de valse revolutie
6 januari, een dag van schande en schaamte voor Amerika. Washington DC was even Crazytown USA. Trump had het via Twitter voorspeld: ‘Big protest in DC. 6 Januari. Be there. Will be wild.’ En of het rauw en wild was. Na een rally met Trumpaanhangers gebeurde het totaal ondenkbare: de gewelddadige bestorming van het Capitool. Het hart van de Amerikaanse democratie werd ingebeukt en aangevallen. En het lijkt er meer en meer op dat het allemaal vooraf gepland was. Björn Soenens neemt u mee.
Sat, 23 Jan 2021 - 35 - Amerika, een republiek van leugens?
De helft van Amerika en de helft van de wereld noemt Donald Trump een American fake. Maar toch hebben miljoen Amerikanen op hem gestemd. Aanhangers geloven de president op zijn woord als hij de verkiezing één grote diefstal en fraude noemt. Waarom geloven zoveel Amerikanen de verdraaide waarheden van hun president? Is Amerika een republiek van leugens? En is dat nieuw, of is het fenomeen zo oud als de straat? Er lijkt in elk geval een crisis van legitimiteit, een crisis van vertrouwen.
Sat, 12 Dec 2020 - 34 - Zusters in haat, over het vrouwelijke gezicht van radicaal-rechts in Amerika
Wit nationalisme in Amerika bestaat. Daarover gaat deze podcast van Björn Soenens. Over vrouwen en radicaal-rechts in Amerika.
Sat, 24 Oct 2020 - 33 - Trump vs Biden: Ronde 1
Donald Trump en Joe Biden staan voor het eerst tegenover elkaar op het debatpodium. Wat staat hen te wachten? En hoe hebben presidentiële debatten in het verleden de verkiezingsraces beïnvloed? Björn Soenens blikt vooruit en achteruit bij Thomas De Graeve.
Mon, 28 Sep 2020 - 32 - Vlaamse New Yorker ontsnapt ternauwernood aan de coronadood
In Amerika blijft de corona-epidemie in alle hevigheid woeden. De kaap van de 155.000 doden is al een tijd overschreden. Maar er zijn niet alleen de doden, er zijn ook de mensen die het virus met veel moeite overleven, en langzaam moeten herstellen na een maandenlange ziekte. Dit is het verhaal van de Vlaamse New Yorker Stefan Himpe. Amerikacorrespondent Björn Soenens tekende zijn ongelooflijke verhaal op in deze nieuwe podcast. De klankmontage is van Daan Wallis.
Sat, 15 Aug 2020 - 31 - De lont in het kruitvat: de polarisatie van Amerika
Amerika staat in rep en roer. Enorme sociale onrust waart door Amerika, na de dood van de zwarte man George Floyd door buitensporig politiegeweld. Door de coronacrisis zijn miljoenen Amerikanen intussen ook hun baan kwijt. Democraten en Republikeinen kunnen al een hele tijd niet meer samen door één deur. Is verzoening nog wel mogelijk? De politiek staat stil. De polarisatie is totaal. Hoe komt dat toch? Björn Soenens zoekt naar antwoorden in zijn nieuwe podcast.
Sat, 13 Jun 2020 - 30 - De pantoffel tegen de sloopkogel. Kan Joe Biden Donald Trump verslaan?
Over minder dan 6 maanden weet Donald Trump of hij in het Witte Huis mag blijven of niet. Hoe zit het eigenlijk met die presidentsverkiezing? Is er nog wel een campagne tijdens de wereldwijde corona-epidemie? En die voorverkiezingen: zijn die nu afgelopen of niet? Zal de coronacrisis Donald Trump de kop kosten, nu het aantal doden in de VS al opgelopen is tot 75.000, en het aantal werklozen meer dan 30 miljoen bedraagt? Björn Soenens probeert op al uw vragen te antwoorden in deze podcast.
Sat, 09 May 2020 - 29 - Leven en werken in New York, in tijden van corona
Hoe is dat: overzees correspondent zijn in een rampgebied? Hoe gaat dan dan: leven en werken in een soort oorlogsgebied, in een verboden zone? Björn Soenens maakt het allemaal mee vanop de eerste rij. Luister mee naar zijn podcast over de nooit geziene gebeurtenissen in New York.
Sat, 04 Apr 2020 - 28 - Super Tuesday: De verrijzenis van Joe Biden
Het was een Super Tuesday voor de geschiedenisboeken afgelopen dinsdag. De opzienbarende terugkeer van Joe Biden. De reality check voor Bernie Sanders. En het einde van de race voor miljardair Michael Bloomberg en voormalig koploper Elizabeth Warren. Hoe is dit gebeurd? En hoe gaat het verder vanaf hier? Thomas De Graeve bespreekt het met Amerikacorrespondent Björn Soenens in deze extra aflevering van Björn in the USA.
Fri, 06 Mar 2020 - 27 - Via South Carolina richting Super Tuesday: wat staat de komende dagen op het spel bij de voorverkiezingen in de VS?
Wat kan Joe Biden nog? Behoudt Bernie Sanders zijn voorsprong? Wie is Tom Steyer? En hoe zal Bloomberg de race beïnvloeden? Amerikacorrespondent Björn Soenens bespreekt de race samen met Thomas De Graeve
Sat, 29 Feb 2020 - 26 - Ready, steady, go. De start van de Amerikaanse voorverkiezingen.
De race naar het Witte Huis is lang en begint met de voorverkiezingen. Als eerste gaan gaan de inwoners van Iowa hun stem uitbrengen. Maar wat is het belang van die verkiezing? En wie zijn de voornaamste kandidaten? Björn Soenens en Thomas De Graeve gidsen u door het hele proces.
Fri, 31 Jan 2020 - 25 - Thomas Frank en het bedrog van de democraten
De Democraten willen graag het Witte Huis heroveren op 3 november 2020. Kunnen ze Donald Trump van een tweede ambtstermijn afhouden? Wat liep er eigenlijk fout in 2016? Waarom verloren de Democraten toen zo'n flink deel van hun achterban aan Donald Trump? Wat moeten ze doen om hen terug te winnen? Björn Soenens duikt in de geschiedenis. Hij kreeg daarbij de hulp van historicus en schrijver Thomas Frank, die bijna alles weet van de Democraten. En van Bjorn Van Keer, die de montage deed.
Sat, 07 Dec 2019 - 24 - Seks, pers en politiek: de inquisitie van Gary Hart
In de lente van 1987 was Gary Hart de koploper voor de Democratische nominatie als presidentskandidaat. De intelligente en charismatische senator uit Colorado leek voorbestemd voor het Witte Huis. Nog geen drie weken later viel Hart abrupt en helemaal van zijn voetstuk, stapte hij uit de race en uit de politiek. Een onverkwikkelijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek.
Sat, 21 Sep 2019 - 23 - Amerikaanse Overdosis
72.000 Amerikanen stierven vorig jaar aan een overdosis drugs. Een record en een tragedie. De opiatencrisis is de ergste drugsplaag in de geschiedenis van de VS. De toestand is zo ernstig dat de levensverwachting van de Amerikanen al twee jaar na mekaar is gezakt. Björn Soenens neemt je mee door drugland USA. Bjorn Van Keer deed de montage.
Sat, 22 Jun 2019 - 22 - Bestemming Witte Huis
Al bijna 20 Democraten of onafhankelijke politici dromen ervan om het volgend jaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen op te nemen tegen Donald Trump. Het Democratische speelveld is groot. Tussen 37 en 77 jaar oud zijn ze. Een linkser speelveld dan ooit, een diverser speelveld dan ooit, een vrouwelijker speelveld dan ooit. Amerikacorrespondent Björn Soenens stelt de kandidaten aan u voor. Christine Van Tichel deed de montage.
Sat, 20 Apr 2019 - 21 - Fame
Weinig kunstenaars zijn zo alomtegenwoordig en meteen herkenbaar als Andy Warhol (1928-1987). Warhol begreep als geen ander de kracht van de beeldcultuur in ons moderne leven. Van de kunstenaar maakte hij een popster. De grote overzichtstentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York presenteert de eerste grote retrospectieve expo van Warhols werk in 31 jaar. Björn Soenens neemt ons er mee naartoe.
Fri, 22 Mar 2019 - 20 - This land is your land
Jesus is 24 en leidt een schemerbestaan in de VS. Rosa ziet voor het eerst in 17 jaar haar zoon en kleinkinderen, door een metalen hek. Door de gaten kunnen ze net elkaars vingers aanraken. Björn Soenens trok naar de muur tussen de VS en Mexico en zag welke impact het immigratiebeleid van president Trump heeft op de levens van duizenden mensen die dromen van een beter leven, van de American Dream: "Met de verkiezing van Trump kwamen alle blanke angsten weer bloot te liggen."
Fri, 22 Feb 2019 - 19 - Mad as Hell
We leven in een tijdperk waarin alles wit of zwart, links of rechts, juist of fout lijkt. De verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest. De manier waarop in de VS de politiek, de media en de gewone Amerikanen voortdurend en onophoudelijk met mekaar in confrontatie komen, is daar een pijnlijke illustratie van. In deze aflevering zoekt Björn Soenens uit hoe het zo ver is kunnen komen en wat politici, journalisten en burgers kunnen doen om uit de impasse te geraken.
Tue, 29 Jan 2019 - 18 - CNN SUCKS
We leven in een tijd van extreme woede. Als je niet woest bent over een tweet van president Trump of een van zijn krasse uitspraken, dan ben je meteen een lafaard, een excuuszoeker of een apathisch watje met een lakse houding. Laten we toch vooral de kalmte laten regeren. Een scherpe blik keren naar de realiteit, zeer kritisch zijn, hoeft niet te betekenen dat je ook begint te schelden.
Fri, 07 Dec 2018 - 17 - Haat, nijd en vreemdeling in eigen land
Vele miljoenen Amerikanen blijven zich vastklampen aan hun oude manier van leven. Ze geloven zelfs nog in het gewapend verzet, met hun eigen geweren. Hun onderlinge samenhorigheidsgevoel wordt nog aangesterkt door de afkeuring van de buitenwereld die hen te beurt valt, ook die van de stedelijke pers. Het resultaat is blinde woede.
Fri, 26 Oct 2018 - 16 - Ticket To The Moon
New York definiëren is net zo ingewikkeld als zeggen wat voor kleur een kameleon heeft. Het enige wat buiten kijf staat, is dat alles in deze megastad voortdurend verandert.
Fri, 28 Sep 2018 - 15 - Zomer in Colorado
Vakantie is een uitstekende manier om jezelf een keer diep onder te dompelen. Jezelf te dopen in nieuwe ervaringen. Je bekende en vertrouwde wereld eventjes dooreen te schudden. Mijn vakantiebestemming dit jaar is Colorado. Na de dood van mijn vader net voor de zomer wil ik even naar de hoogvlakte, waar de kop soms in de wolken steekt. Waar nevel, zon en mist je gedachten zeven.
Sat, 25 Aug 2018 - 14 - Rage against the machine
Wanneer gaan Trumps tegenstanders het eindelijk snappen? Progressief Amerika voorspelt al vanaf dag één van zijn presidentschap zijn politieke dood. Niets is minder waar.
Fri, 17 Aug 2018
Podcasts ähnlich wie Björn in the USA
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Moordzaken Carrie & Eddie
- Man met de microfoon Chris Bajema
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- Echt Gebeurd Echt Gebeurd
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Help, ik heb een puber! Kluun, Yvanka / Corti Media
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Marc-Marie & Isa Vinden Iets Marc-Marie & Isa / Tonny Media
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
Andere Nachrichten und Politik Podcasts
- Les Grosses Têtes RTL
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- C dans l'air France Télévisions
- Entrez dans l'Histoire RTL
- De Stemmen van Assisen Nieuwsblad
- L’heure du crime : les archives de Jacques Pradel RTL
- Laurent Gerra RTL
- Les récits de Stéphane Bern Europe 1
- Enquêtes criminelles RTL
- Bercoff dans tous ses états Sud Radio
- LEGEND Guillaume Pley
- L'œil de Philippe Caverivière RTL
- Het uur van de waarheid VRT NWS
- On marche sur la tête Europe1
- Le cactus RTBF
- Matin Première RTBF
- DS Vandaag De Standaard
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Hondelatte Raconte - Cote B Europe 1
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio