Nach Genre filtern
- 145 - 145. Flour i dricksvattnet och fetmamediciner som hjälper mot mycket
Jacob och Erik tänkte diskutera två olika ämnen i det här avsnittet med det blev även en del diskussioner med relevans i introduktionen då de nämner lite av tokigheterna som kommit från RFKjr den senaste tiden.
Som huvudämnen diskuteras en artikel i DN där det påstås att man kan förlänga sitt liv med 14 år genom att förbättra sina hälsovanor och att sjukvården inte berättar om den här enorma effekten tillräckligt mycket för patienter. Titeln på artikeln är Socialstyrelsen: Fler borde få hjälp att minska på alkoholen. Trots att det bara nämns alkohol i titeln så tar man upp flera andra beteenden i själva artikeln.
Efter det diskuteras flera nyheter kring de olika fetmamedicinerna som har kommit i veckan. Det pågår en stor konferens kring fetma i USA och i samband med det presenteras en hel del resultat som inte visats upp tidigare.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Intro om USA-val, flour i vatten och mediekritik från Erik (00:10:50) Vården ger för lite livsstilsråd till vårdtagare med riskbeteende enligt socialstyrelsen (00:26:12) Ny data visar att fetmamediciner minskar risken för annan sjukdomTue, 12 Nov 2024 - 42min - 144 - 144. Fasciahype och en massa vintersjukdomar
Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver. Till den här delen av avsnittet så kan det vara bra att titta igenom graferna som finns på Hälsoveckan by Tyngres Instagramsida.
Efter det så diskuteras en bra artikel i Svenska Dagbladet kring Fascia och bindväv där en forskare och en överläkare berättar om hur lite det är som vi faktiskt vet samtidigt som de tydligt påpekar att det är många som tjänar pengar på att de låtsas som att de besitter kunskap som inte finns.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Det är många sjuka nu igen - en del med ovanligare besvär (00:13:31) Om fascian och behandling av bindväv i Svenska DagbladetTue, 05 Nov 2024 - 40min - 143 - 143. Riksmaten barn och bikarbonat som gråzonspreparat
Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning. Bortfallet var ganska stort och gruppen som valt att vara med verkar inte särskilt representativ för befolkningen i stort.
Efter det diskuteras en artikel i Expressen där bikarbonat diskuteras som om det vore doping eller någon typ av gråzonspreparat.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om livet och ungdomsfotboll (00:06:05) Riksmaten småbarn är släppt - berättar den något? (00:30:13) Bikarbonat påstås vara gråzonpreparat i ExpressenTue, 29 Oct 2024 - 46min - 142 - 142. Är det bättre med vanlig cola än light till små barn_
Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten. Argumentet vilar i princip i på en hänvisning till en äldre studier på ett sötningsmedel som inte ens finns i lightläsk tillsammans med ett försök i att ge den som lyssnar en osäkerhet kring hur säkra de gränsvärden som finns kring sötningsmedel idag faktiskt är.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om levermat (00:03:25) Johannes Cullberg om att det är bäst att välja sockersötad läsk till barnen (00:05:36) När folk snackar allmänt och brett och ger referenser så ska referensen återspegla det (00:08:34) Sackarin är inte aspartam så det finns ingen poäng att länka studier om det (00:14:27) Påståendet om köpta forskare inom JEFCA (00:21:14) JEFCA tittar på risk för allt, IARC tittar på hazard för bara cancer (00:23:35) När blir socker i dryck verkligen helt säkert för vikten? (00:32:40) Alla som bara kopierar andrar på sociala medier (00:33:51) Människor som väljer att kopiera det andra gjort istället för att bara dela vidare detTue, 22 Oct 2024 - 37min - 141 - 141. Stelhet innebär ökad risk för tidig död
Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”. Artikeln handlar om en ny studie där forskare har undersökt hur den passiva rörligheten påverkar risken att dö.
I avsnittet diskuterar vi en hel del kring de faktiska testerna och svårigheterna med att veta orsakssamband från en observationsstudie av den här typen.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:03:28) Stelhet leder till tidigare dödTue, 15 Oct 2024 - 37min - 140 - 140. Hälsoråd som fungerar dåligt inom sjukvården
I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen. Allt bottnar i en studie som publicerats i Annals of Internal Medicine där forskarna drar som slutsats att en stor majoritet av alla riktlinjer kring vilka hälsoråd som läkare bör ge saknar evidens för att de faktiskt fungerar.
Samma forskare följde sedan upp den studien med att skriva en debattartikel i Göteborgs-Posten som fick titeln, Tvinga inte läkare att ge hälsoråd – de hjälper ändå inte. Att hälsoråd inte skulle ha en positiv effekt är någonting som en hel del har svårt att acceptera men det gäller att ha en förståelse för när råden ges och vilka möjligheter personen som får råden har att faktiskt följa dem.
I avsnittet så nämner Jacob en artikel han skrivit tidigare om varför det finns så mycket dålig information på sociala medier som du kan läsa i sin helhet här, Varför är det så dålig hälsoinformation på sociala medier idag?.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort introsnack (00:02:05) Ska vi sluta tvinga läkare att ge hälsoråd? (00:02:42) Råd inom sjukvården saknar ofta evidens och den evidens som finns är inte övertygande (00:20:32) Att något fungerar om det skulle göras betyder inte att det fungerar som intervention (00:23:01) Idag kan vården tvingas att arbeta förebyggande trots att inget talar för att det fungerar (00:25:34) Livet är annorlunda för influensers än vårdpersonal (00:30:34) Repliken på debattartikeln i GP missar lite poängen (00:38:32) Det är oetiskt att inte dela med sig av kunskap kring hur livsstil påverkar hälsan (00:42:59) Ska vi lägga pengar på förebyggande arbete så bör information ges till många på en gång (00:50:50) Det räcker inte bara att dela bra information om du vill informerar människor idagTue, 08 Oct 2024 - 1h 00min - 139 - 139. Sveriges uppdaterade kostråd
Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan. Kostråden är som väntat ganska lika de äldre kostråden men där är en del förändringar. Det har till exempel tillkommit ett specifikt råd om att vi gärna bör äta baljväxter varje dag och maxgränsen för rött kött och chark har sänkts till 350 gram i veckan. Vi rekommenderas också att konsumera mejeriprodukter varje dag.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:02) Ny förslag till svenska kostråd - kommer panelen att ändra sina vanor? (00:06:44) Direktiven till Livsmedelsverket går i år lite emot varandra (00:23:56) Genomgån av förslagen till de nya kostråden (00:34:45) Max 350 gram rött kött och små mängder charkTue, 01 Oct 2024 - 48min - 138 - 138. Energidrycker funkar för att de innehåller koffein
Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är en diskussion kring Lancet Commission on dementia prevention, intervention, and care som har publicerat en uppdaterad lista på livsstilsfaktorer som påverkar risken för demens. Totalt har de nu kommit fram till 14 olika faktorer där de anser att bevisen idag är betydande.
Efter det diskuteras en studie där man har jämfört en energidryck mot samma mängd koffein i saft på både kognitiv förmåga och enklare styrketester. Resultatet visade på ingen skillnad.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om den stundande hösten (00:03:48) Riskfaktorer för demens (00:19:44) Ingen effekt från energidryck när man jämför med bara koffeinTue, 24 Sep 2024 - 37min - 137 - 137. Fetmamedicin till 6-12 åringar gav bra resultat
Erik och Jacob diskuterar efter ett längre intro en ny studie där man testat fetmamedicinen Liraglutid hos barn 6-12 år med fetma. Det här är den första studien på fetmamediciner hos så unga barn och resultaten var i linje med de man sett hos ungdomar och vuxna. Det är dock en liten studie och det är betydligt svårare att mäta effekterna på vikt hos barn eftersom de håller på att växa under tiden och vikten går därför normalt sett uppåt. Så det blir svårare att avgöra om en viktnedgång är positiv, om det sker någon påverkan på tillväxten på sikt och så vidare.
Men resultaten verkar positiva och de biverkningar som man fann var i linje med det man sett tidigare hos ungdomar och vuxna.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) För långt introsnack (00:09:07) Fetmamedicinen liraglutid för barn 6-12 årTue, 17 Sep 2024 - 30min - 136 - 136. Orsaken till typ 2 diabetes
Erik och Jacob har typ 2 diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre. Först diskuteras artikeln Understanding the cause of type 2 diabetes som publicerades förra veckan. Artikeln är skriven av en känd typ 2 diabetesforskare vid namn Roy Taylor och berättar i den vad han ser som orsaken till att människor får typ 2 diabetes.
Efter det tar vi upp en ny pressrelease från Eli Lilly där de berättar att en ny studie på deras fetmamedicin tirzapetid har visat att den drastiskt kan minska risken för att personer med prediabetes ska utveckla diabetes typ 2.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack (00:02:49) Kort om olika typer av diabetes (00:07:07) För mycket fettmassa som orsaken till fetma (00:38:15) Fetmamedicinen tirzepatid minskar risken att utveckla typ 2 diabetes rejältTue, 10 Sep 2024 - 55min - 135 - 135. Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida
Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland. Då och då blir detta en nyhet i våra medier och det är förståeligt att det kan vara svårt att förstå varför det finns skillnader. I själva verket är skillnader kring en del av råden förståeliga. Det är inte enkelt att ge råd för en stor allmänhet och olika typer av människor behöver olika former av råd för att hamna så bra som möjligt.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om livet och bilar (00:03:46) Kostråden till gravida skiljer sig mellan Sverige och Finland (00:28:31) Norge har kostråd om att du ska äta mindre saltade sakerTue, 03 Sep 2024 - 30min - 134 - 134. Norges nya kostråd och alla stora källor till tillsatt socker i USA
Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut blir en ny studie som har försökt ta fram de största vilka kategorier av livsmedel som är de största källorna till mättat fett och tillsatt socker i amerikanernas diet. Listan på de största källorna för tillsatt socker ger inte särskilt många överraskningar även om det är slående hur stora andel av allt tillsatt socker som kommer från några få kategorier. När det gäller källorna till mättat fett så är datan däremot mer svårtolkad och det är många livsmedelskategorier som alla står för en mindre del.
Efter den diskussionen kommer en presentation och diskussion av Norges nya kostråd. Kostråden är ett försök att summera ner näringsrekommendationerna till några punkter som man anser kommer ha störst effekt på folkets hälsa i landet. Sverige har ännu inte kommit med några uppdaterade kostråd efter att NNR 2023 släpptes förra året men troligen kommer det att finnas likheter med de Norska som alltså precis släppts.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:06:43) De största källorna till mättat fett och tillsatt socker i USA (00:10:26) Tillsatt socker och alla uppenbara sockerkällor (00:39:32) Lite kort summering och några tankar kring Norges nya kostrådTue, 27 Aug 2024 - 1h 01min - 133 - 133. Biotillgänglighet av mineraler i vegetarisk kost
Bara Jacob är med från panelen i avsnitt 133 och därför har han tagit hjälp av Inger-Cecilia Mayer Labba som har en PhD inom livsmedelsvetenskap med fokus på biotillgänglighet i vegetarisk mat. I avsnittet får du lära dig vad biotillgänglighet betyder och varför det ibland har stor betydelse att ta det i beaktande när man tittar på näringsintag.
Framför allt fokuserar vi på Inger-Cecilias studie på förekomsten av fytinsyra och biotillgänglighet av järn och zink i olika former av veganska köttsubstitut som hon släppte under 2022 och som då fick stor uppmärksamhet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Avsnitt om biotillgänglighet med Inger-Cecilia Mayer Labba (00:01:48) Kort om Inger-Cecilia och hennes kunskaper (00:03:35) Vad innebär biotillgänglighet när man pratar nutrition? (00:13:45) Vilka faktorer vet vi påverkar biotillgängligheten negativt och positivt? (00:15:15) Hur lång tid tar det för magen att tömma sig efter en måltid? (00:16:46) Saker som kan bättra vårt upptag av mineraler från vegetabilier (00:19:10) Inger-Cecilias studie på köttsubstitut som fick stor uppmärksamhet under 2022 (00:24:01) Folk som tror de motbevisar data för genomsnittet genom sin egen anekdot (00:30:03) Varför köttsubstitut ofta innehåller stora mängder fytinsyra (00:32:29) Vi känner idag inte till någon process som markant minskar på fytinsyran i köttsubstitut (00:33:09) Påverkas upptaget av järn från kött negativt om man blandar med köttsubstituten? (00:35:42) Det är fel grupp som ligger riktigt lågt i sitt köttintag (00:39:18) Kan man berika andra livsmedel med järn för att höja intaget? (00:45:24) Det är lättare att göra sämre matval idagTue, 20 Aug 2024 - 49min - 132 - 132: Olika metoder för att mäta fettmassa och kroppssammansättning
I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik först kort en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik där det påstås att 47 studier visar vilken kost som motverkar inflammation, artikeln egentligen handlar om en översiktsartikel över översiktsartiklar på hur kosten påverkar IBD.
Efter det blir det en lång genomgång av en bra artikel i tidskriften Nature Reviews Endocrinology som tittar på olika metoder att uppskatta fettmassa, förekomsten av fetma och kroppssammansättning i kliniskt arbete. Metoden går systematiskt igenom fördelar och nackdelar med 12 olika metoder. Från det mest enkla med BMI, midjemått och kaliper till avancerade och dyra metoder likt CT och MRI.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:42) Kort om "maten som ger mindre inflammation" (00:14:12) Olika sätt att mäta fetma och uppskatta kroppsammansättningen (00:15:25) BMI - enkelt, smidigt och snabbt, men trubbigt (00:17:05) Vad är för mycket fett och varför är mycket fett ett problem? (00:18:51) Fettmassa har olika effekter beroende på var på kroppen de lagras (00:22:38) Midjemått eller midje-höft ratio (00:27:18) Kalipermått för att mäta underhudsfett (00:30:48) Bukhöjd, eller sagittal bukdiameter (00:35:00) Analys av foton eller kroppsscanning med ljus (00:39:28) Bod Pod (00:41:15) Hydrostatic densitometry (undervattensmätning) (00:43:14) Bio-impedansvåg - uppskattar kroppssammansättningen med ström (00:47:39) DEXA - scan av hela kroppen som ger dig en 2D bild (00:49:06) CT - mycket strålning men bra mätvärden (00:50:41) Magnetisk resonanstomografi aka magnetkameran (00:52:45) Vilken metod är att föredra? Spelar den extra precisionen någon praktisk roll?Tue, 13 Aug 2024 - 1h 02min - 131 - 131. Könsfrågan inom idrotten och kontroverser under OS
Forskaren och fysiologen Tommy Lundberg gästar Caroline och Erik i veckans avsnitt av 131 för att förklara kontroversen som pågått under OS i boxning där två deltagare i damkategorin är med trots att det internationella boxningsförbundet har diskat dem från deras tävlingar efter att de inte har uppnått deras kriterier för att tävla i damkategorin.
Det blir också en mycket mer bredare diskussion kring könsfrågan rent generellt. Hur ska man dra gränsen? Och hur ska man testa för detta i praktiken när man väl har satt en gräns? Oavsett var man väljer att dra en gräns så blir det nämligen problematiskt för några någon gång. Om vi ska avgöra kön med tester så måste vi utföra testerna tidigare än inför ett OS så inte hela idrottskarriärer krossas. Men utförs de väldigt tidigt så kan vi samtidigt peka ut ungdomar som hindras från att träna idrott med sina vänner.
Mot slutet av avsnittet nämner Tommy ett förslag till åtgärder som han och 25 andra forskare skrivit under och som publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Den artikeln har titeln "The International Olympic Committee framework on fairness, inclusion and nondiscrimination on the basis of gender identity and sex variations does not protect fairness for female athletes"
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Tommy Lundberg om könsindelning inom idrotten (00:03:08) Kontroverserna kring boxningen inom OS just nu (00:06:32) Det är flera uttalanden från förbund som är märkliga och otydliga (00:08:45) Vad DSD innebär och lite om den variant som är mest kontroversiell inom idrotten (00:12:38) Vi vet inte exakt vad som gäller kring de aktuella fallen (00:14:59) Vad skiljer en hormonell fördel vid DSD mot en anatomisk fördel? (00:17:40) Varför diskuteras testosteron och vad händer om man sänker testosteronnivåerna? (00:19:50) IOK har varit otydliga flera gånger om kring könsfrågan och regelverk (00:20:54) Man kan inte utgå ifrån vad det står för kön i passet som regelverk för idrott (00:22:49) IOK anser att de olika förbunden ska sätta sina egna regler kring det här (00:27:15) Frågan kring DSD är väldigt svår när man är på motionsnivå (00:30:02) Ett förslag till lösning för hur man kan dra linjen mellan olika kön (00:35:35) Det är riktigt tufft att enskilda individer blir uthängda vid stora mästerskap (00:38:11) De politiska utspelen är ofta väldigt provocerande och inte sällan korkade (00:39:59) Det är för mycket personangrepp och onyanserade takes i debattenTue, 06 Aug 2024 - 43min - 130 - 130. En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost
Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost. Den personliga dieten påstods vara anpassad efter deltagarnas proteom, gener och matvanor. Deltagarna blev indelade i fem olika grupper med namnen lipid metabolism, carbohydrate metabolism, systemic inflammation, oxidative stress, and microbiota status och sen jämförde man det mot en kontrollgrupp som fick ganska klassiska kostråd.
Efter det diskuteras en lyssnarfråga som berör inflammatorisk och antiinflammatorisk kost och en lyssnarfråga kring IBS och magkatarr.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:25) Personlig diet anpassad efter en persons egna biologi (00:20:04) Bilderna finns på vår instagram @halsoveckanbytyngre (00:26:15) Det går utmärkt att testa individanpassade lösningar i stora RCT-studier (00:30:48) Finns det någon forskning bakom inflammatorisk och antiinflammatorisk kost (00:51:58) Hur ser kostråden ut vid IBS eller magkatarr?Tue, 30 Jul 2024 - 55min - 129 - 129. Är det värt det att ta kreatin?
I avsnitt 129 av Hälsoveckan svarar Jacob och Erik på några lyssnarfrågor. Det blir bland annat snack kring chokladmjölk, kreatin och vad det innebär att vara hälsosam och i fall det finns något sätt att mäta om man uppnår det?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om semester och tältande (00:03:51) Kan sockersötad chokladmjölk en gång i veckan vara något dåligt? (00:16:49) Är det värt att äta kreatin om man styrketränar hårt 2-3 gånger i veckan? (00:22:38) Hur vet man om ens kropp är hälsosam?Tue, 23 Jul 2024 - 32min - 128 - 128. Är det dåligt med fröoljor?
Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan. Det blir en hel del kring de nya fetmamedicinerna med både frågor kring hur de påverkar blodsockret, vad som gäller kring förskrivning om medicinen inte har förväntad effekt eller om effekten avtar över tid och vad som gäller när det kommer till personer som tappat vikt och nu ska försöka bibehålla den lägre vikten.
Efter det blir det även kortare diskussioner kring bland annat potatis, omega-6 och fröoljor.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:07) Kan man få lågt blodsocker av GLP-analogerna (fetmamedicinerna) (00:06:48) Vad gör man när vikten stabiliserats med fetmamediciner? (00:10:25) Hur tänker man kring viktnedgång för personer som är en bra bit in i pensionen (00:12:03) Det är svårt att ta fram tydliga svar på vad man ska göra efter viktnedgång med fetmamediciner (00:18:50) Är potatis farligt? (00:21:00) Är det negativt för hälsan med ett större intag av omega-6 fetter eller fröoljor? (00:26:21) Finns det någon poäng med kollagen?Mon, 22 Jul 2024 - 30min - 127 - 127. Ätfönster för kolhydraterna för typ 2 diabetiker
Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2 diabetiker. Tanken är att eftersom kroppen brukar vara duktigare på att hantera mat tidigare på dagen med en bättre glukostolerans så kanske man kan uppnå en positiv effekt på blodsockerkontrollen genom att välja när man äter kolhydraterna under dagen.
Efter det tar vi upp ett studieförslag från Clara Fröberg som handlar om de farligaste sexställningarna för att råka ut för en penisfraktur.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om bilproblem och (00:05:30) Studier som testat ätfönster bara för kolhydrater hos typ 2 diabetiker (00:18:20) Vilka sexställningar innebär störst risk för penisfraktur?Tue, 09 Jul 2024 - 31min - 126 - 126. Svenskar äter fortfarande för mycket socker, salt och mättat fett
I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”. Med hjälp av den undersökningen så har man försökt att få en grov bild av vad svenskar i genomsnitt äter och hur vi ligger till när det gäller intaget av olika näringsämnen. Precis som tidigare år så visar undersökningen att den genomsnittliga svensken är långt ifrån att följa dagens kostråd.
Efter det här så diskuteras en artikel i Expressen kring energidrycker, proteintillskott och funktionsdrycker.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:02:45) Tankar kring Livsmedelsverkets matvarukorg-undersökning för 2022 (00:07:34) Högt intag av socker, mättat fett och salt (00:10:27) Vissa hamnar möjligen lågt i vissa vitaminer och mineraler (00:11:57) Äter vi mer protein idag jämfört med tidigare? (00:22:34) Gifter i maten verkar gå lite mot det bättre (00:24:56) Är ketchup mer än grönsak än en sötsak? (00:28:34) Energidrycker gör kaos med kroppen (00:36:50) Proteinbars och andra proteintillskottTue, 02 Jul 2024 - 50min - 125 - 125. Tankar kring ”The End of Obesity”
I avsnitt 125 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om ett specialavsnitt av South Park med titeln ”The End of Obesity” som handlar om de nya fetmamedicinerna. Avsnittet är som de flesta andra avsnitt av South Park en blandning av träffsäker samhällskritik, överdrifter och extrema karikatyrer av vissa typer av människor. Och Erik och Jacob försöker att lyfta ut det som är bra rent informationsmässigt och särskilja det från det som mest är överdrifter och underhållning.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:03:24) Reflektioner kring avsnittet "End of obesity" med South Park (00:10:59) Podcasttips om Novo Nordisk historia - Acquired avsnitt S14A1 (00:18:44) Cartman försöker få tag på semaglutide via sin sjukförsäkring (00:25:54) Mammor som gör allt för att få tag på någon fetmamedicin (00:32:54) När bli riskerna större än vinsten för medicinerna?Tue, 25 Jun 2024 - 47min - 124 - 124. Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society
I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden. Efter att i många år haft gränsvärdet 75 nmol/l så valde Endocrine Society nu att helt ta bort alla gränser eftersom de inte anser att det finns något stöd från dagens forskning för att ha några.
Samtidigt så kom även organisationen ut med råd för vilka grupper de anser att tillskott av D-vitamin kan vara befogat och varför. Något som även det diskuteras.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:32) Avsnittet om D-vitamin och gränsvärden (00:02:04) De riktlinjer, gränsvärden och rekommenderat intag som finns för D-vitamin (00:19:05) Det är svårt att få i sig så mycket D-vitamin så det blir farligt (00:26:19) Tillbakadragande av gränsvärden från Endocrine Society (00:34:43) Nya rekommendationer kring D-vitamin (för USA)Tue, 18 Jun 2024 - 51min - 123 - 123. Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?
Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre. Som utgångspunkt använder de sig av artikeln ”The Physiological Effects of Weight-Cycling: A Review of Current Evidence” men utöver det så blir det också en ordentlig diskussion kring problemet med att veta vad som orsakar vad i observationsstudier och bristen på bra studier kring en fråga som är högst relevant för väldigt många.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:33) Dagens ämne är jojo-bantningTue, 11 Jun 2024 - 33min - 122 - 122. Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?
I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt. Först ut är en studie där man undersökt om incitament i form av pengaersättning kan hjälpa människor att gå ner i vikt. I Svensk media gav den här studien rubriken ”Med pengar som lockbete gick männen ned i vikt” fast även om det blev en större viktnedgång för deltagarna som fick pengar för det så var resultaten inte direkt imponerande.
Nästa ämne är en studie där man undersökt om mer regelbundna måltider kan påverka människors vikt och mående. Istället för att ge alla människor samma råd om när de ska och inte ska äta så tog forskarna fram tider då varje deltagare normalt sett oftast åt och så bad man dem att förstärka det mönstret ännu mer. På så vis minskade man variationen kring när deltagarna åt sina måltider så det mer blev samma tid varje dag. Det här gav i sin tur en viktnedgång på drygt 2,5 kg på sex veckor. Men vad är det som har gett effekten?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om videos, sommar och gamla bilar (00:04:16) Bättre viktnedgång när deltagarna fick pengar för besväret (00:26:45) Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?Tue, 04 Jun 2024 - 48min - 121 - 121. Längre livslängd för typ 2 diabetiker med Ozempic
Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2 diabetiker.
I den här studien har medicinen med troligen mer fungerat eftersom den förbättrar blodsockerkontrollen än att den ger viktnedgång då doseringen var enligt de mängder som används vid typ 2 diabetes och viktnedgången blev endast fyra kilo över dryga tre år.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med Jacob och Caroline (00:01:13) Semaglutide (Ozempic) förlänger livet hos typ 2 diabetiker med njursjukdomTue, 28 May 2024 - 28min - 120 - 120. Vikten efter fyra år med fetmamedicin
Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien. I den här studien gav man antingen placebo eller fetmamedicin till drygt 17 000 personer med etablerad hjärtsjukdom. Huvudresultatet visade på ökad överlevnad för de som fick medicinen vilket vi redan berättat om i avsnitt 80.
I den nya studien på samma material så har forskarna tittat på deltagarnas förändring i olika antropometriska mått så som BMI och midjemått. Den här studien är lite unik både sett till deltagarna och hur man har gett själva interventionen. I alla studier där målet är att behandla fetma så har man gett båda grupperna hjälp med livsstillsråd, kunskap kring kost med mera. I den här så har deltagarna fått sedvanlig behandling vid hjärtsjukdom och sen endast medicinen som tillskott.
I mitten av avsnittet ungefär så börjar Jacob berätta om en resultatet vilket innebär många siffor. Om du har svårt att hänga med så finns diagrammen att se på Hälsoveckans instagram.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:02:30) Fyra års uppföljning på knappt 9000 personer som tagit Semaglutide (00:21:02) Jacob rabblar tal, det här kan du se på vår instagramTue, 21 May 2024 - 35min - 119 - 119. Studier som utförs för att användas som marknadsföring
Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik. De har sen tidigare utfört flera riktigt coola studier där de använder sina kunder som studiedeltagare och tittar på hur stor variation det finns mellan olika personer när det gäller akuta effekter efter olika typer av måltider.
Det koncept som de säljer är dock ett paket där du får genomgå flera tester och sedan får du livsstilsråd tillsammans med en diet som anses vara unikt för just dig och som i sin tur sedan ska ge dig flera hälsoeffekter. I veckan har de publicerat deras första RCT där de påstår att de har testat deras unika diet men när man tittar närmare på studien så är det tydligt att det inte går att säga något om effekterna från den faktiska dieten i studien.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:46) Företaget Zoe och deras första RCT på deras dietuppläggTue, 14 May 2024 - 53min - 118 - 118. Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation
Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna. Efter en artikel i New York Magazine som mest fokuserade på Hubermans privatliv så har det i efterhand också kommit ut en hel del artiklar som mer fokuserar på den felaktiga och missvisande information som Huberman ofta delar i sin podcast och andra sammanhang. En sådan artikel är The misleading information in one of America’s most popular podcasts. Även om den är okej så tycker Jacob att det är allt för mycket som utelämnas. Som exempel tar han bland annat upp följande saker:
Felaktiga saker kring sömn och tillväxthormon (1) Hype av en kass studie kring isbad och viktnedgång som sedan blev tillbakadragen (2) Väldigt missvisande information kring ryggsmärta (3) Påhittade påståenden kring koffein på morgonen (4) Felaktig information kring cannabis (5) Otroligt felaktig återberättande av ett studieresultat med Robert Lustig (6)Till sist diskuteras även ett kort klipp från podcasten Science vs där Huberman blir konfronterad kring att han överdriver evidensen bakom olika kosttillskott där svaret som Huberman ger är väldigt talande för hur dålig han är på att ge lyssnare av hans podcast en bra känsla för hur stark evidensen är för olika saker.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort intro (00:01:52) Avsnittet om Andrew Huberman (00:06:38) Hubermans privatliv blev granskat i NY Magazine (00:08:34) Vad är forskning och vad är underhållning - och vem får pengarna? (00:14:14) Kritiken mot det vetenskapliga har fått mindre plats och är sällan utförlig (00:17:26) Trots att podden tar upp typ alla ämnen du kan tänka dig så är det inget kring vaccin (00:30:27) De felaktigheter som media tagit upp är bara toppen av ett isberg (00:36:07) Några av gästerna är uppenbart oseriösa och inga som seriösa personer beblandar sig med (00:38:20) En avstickare in på Peter Attia och köpta samarbeten (00:40:40) Hur Huberman blandar etablerad vetenskap med vilda spekulationerTue, 07 May 2024 - 48min - 117 - 117. 8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran
Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD. En om det bästa sättet att pendla till jobbet när man bara har drygt 2 km dit och en artikel om alla överdrifter som kommer kring tarmhälsa från influensers på sociala medier.
Trots att det har gått 5 plus år sedan den stora hypen kring hur man ska äta för en tarmflora som påstods kunna göra en frisk och glad så finns det än idag egentligen ingenting konkret från forskningen mer än att det är bra att inte äta så mycket skitmat samtidigt som du bör äta mat som är rik på fiber och fullkorn.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort intro (00:01:06) Elcykel utnämnd till det bästa sättet att pendla till jobbet (00:19:58) Tarm-influencers drar hälsoeffekterna för långtTue, 30 Apr 2024 - 33min - 116 - 116. Okända biverkningar från fetmamediciner
Linne och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116. Efter ett längre intro kring allt möjligt så kommer vi in på en artikel av Gary Taubes i The Atlantic. I artikeln diskuterar Gary Taubes eventuella långsiktiga biverkningar från de nya fetmamedicinerna som innehåller GLP-1 analoger. Han har dock inga riktiga argument för sin sak utan istället drar han långsökta paralleller till när insulinet kom som medicin för över 100 år sedan.
Bristen på argument till trots så finns det ändå en intressant diskussion och fundering att ha kring när eventuella vinster inte överväger de eventuella riskerna med en medicin. För hur många människor kommer medicinen att bli aktuell till sist? Och hur ska man värdera sin egen förmåga att försöka ordna mindre besvär med andra livsstilsförändringar?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om väder, biler och våra egna bias (00:15:28) Gary Taubes varnar för okända biverkningar från fetmamedicinernaTue, 23 Apr 2024 - 55min - 115 - 115. Ultraprocessad mat och fler trafikolyckor
Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat. Först blir det då ett längre intro om livet för Jacob, Caroline och Erik och sedan även en kortare diskussion om matkedjan Kiwi i Norge som på eget initiativ valt att plocka bort sockerrika produkter från alla kassor i deras butiker. Trots att det så klart är ett hedervärt initiativ så hade i alla fall Jacob önskat att det gjort det till någon form av studie så man kan se om, och i så fall vad, som verkligen fungerar.
Efter det diskuteras en artikel i SvD som främst handlar om en översiktsartikel publicerad i tidskriften BMJ. Trots att artikel i BMJ egentligen inte lyfter så mycket nytt så har hela diskussion fått ytterligare en skjuts i media med efterföljande förvirring kring vad studier på ultraprocessad mat verkligen har visat.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Långt introsnack om livet för Jacob, Caroline och Erik (00:09:37) KIWI butikerna i Norge plockar bort sockerrika matvaror från kassorna (00:17:59) Mer kring ultraprocessad mat i Svenska DagbladetTue, 16 Apr 2024 - 43min - 114 - 114. Varför RCTs ofta ses som bästa evidens
Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier och är och framför allt varför man framhåller blindade RCTs, randomiserade kontrollerade studier, som den högsta formen av evidens i flera sammanhang.
Du får bland annat lära dig om alla de utmaningar som finns när det gäller att utföra RCTs på livsstilsfrågor och beteende jämfört med, förhållandevis, enklare studier på mediciner och vaccin.
Vi diskuterar också betydelsen av att titta på vilken grupp som är inkluderad i en studie och varför man behöver titta på alla deltagarna och inte bara de som följer instruktionerna på bästa vis.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om vår och jobbet som forskare (00:03:16) Snack kring interventionsstudier och RCTsTue, 09 Apr 2024 - 59min - 113 - 113. Vanliga frågor och missuppfattning kring koffein
Jacob och Erik koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre. Som utgångspunkt används en narrative review med titeln, Common questions and misconceptions about caffeine supplementation: what does the scientific evidence really show?.
I artikeln tas totalt 14 olika frågor eller påståenden kring koffein upp och diskuteras sett till hur forskningen ser ut idag. Erik och Jacob går i sin tur igenom dessa tillsammans med lite egna reflektioner kring hur det blir rent praktiskt, problem som finns med forskningen och hur en del uppfattningar kommer till från ganska tveksamma spekulationer kring mekanismer.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om förvirring kring dagar och trötthet (00:02:53) Koffein som dagens tema (00:03:46) Narrative reviews kontra systematiska översiktsartiklar (00:10:13) Frågor och myter kring koffein (00:13:02) Lite allmänt kring koffein och dess effekter på vår kropp (00:17:25) Koffeins funktion i hjärnan via adenosinreceptorer (00:19:51) Människor har olika känslighet för koffein (00:25:39) Koffeintupppluren - vad är stödet rent vetenskapligt? (00:30:59) 1 och 2: Är koffein vätskedrivande? (00:35:39) 3: Minskar koffein kroppsvikt och fettmassa? (00:42:45) 4. Påverkar regelbunden användning av koffein effekterna du får från koffeintillskott? (00:45:18) 5: Påverkar koffein prestation/styrka i överkroppen jämfört med underkroppen på olika sätt? (00:48:13) 6: Finns det ett samband mellan koffein och depression? (00:52:26) 7: Kan för mycket koffein döda dig? (00:56:10) 8: Finns det könsskillnader gällande koffeinets effekter? (01:00:24) 9: Fungerar koffein för alla? (01:02:38) 10: Orsakar koffein hjärtproblem? (01:04:35) 11: Främjar koffein förlust av benmineral? (01:05:53) 12: Bör gravida kvinnor undvika koffein? (01:08:03) 13 Är koffeinberoende? (01:08:46) 14. Bör man vänta med att inta koffein tills 1-2 timmar efter man vaknat för att undvika en crash mitt på dagen?Tue, 02 Apr 2024 - 1h 15min - 112 - 112. Gener, ultraprocessad mat och fetma
Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen i avsnitt 112. Först blir det lite kort om ett bra inslag på Nyhetsmorgon i TV4 där man diskuterade övervikt och feta. Från det går vi över till frågan om gener och fetma och vad det faktiskt betyder när man säger något i stil med att fetma är 50 procent ärftligt eller gener.
Efter det så diskuterar vi kort en nyhet om att barn 3-5 år blev tyngre under pandemin men att deras vikt sedan verkar ha återgått till samma som före pandemin så fort vardagen återgick till den som var före pandemin.
Till sist diskuterar vi den sista delen i SvD kring ultraprocessad mat, ”Är evidens man sällan ser kring mat och hälsa”.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om påsklov och landslagsfotboll (00:07:58) Ett bra inslag i Nyhetsmorgon kring fetma med "doktor markus" (00:16:38) Fetma och övervikt hos små barn ökade under pandemin men har gått ner igen (00:26:55) Del fyra om ultraprocessad mat i SvD, aka när Jacob spårar ivägTue, 26 Mar 2024 - 53min - 111 - 111. Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell
Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell. Det blir både ett snack om hur du kan använda det för att försöka avgöra om ett livsmedel är bra eller mindre bra och om det är någon som försöker vilseleda dig med falska påståenden om produktens innehåll.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om VAB och (00:03:45) Hur kan man använda en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell (00:08:33) Ingrediensförteckning anger det som det finns mest av först (00:11:22) Saker som finns med men där dosen är för liten (00:15:29) Det som har fet eller kursiv text är markerat för att det är vanliga allergener (00:20:13) Försöka värdera vad som är bättre och sämre livsmedel (00:23:53) Innehåller produkten mycket tillsatt fett, tillsatt socker eller rent mjöl? (00:25:09) Socker och sockerarter är inte samma sak (00:26:55) HFCS var under några år ansedd som en stor orsak till ohälsa (00:40:32) Fettkällorna är vanligen enkla att känna igen (00:45:17) Man får inte ljuga i ingrediensförteckning men företag försöker ändå vilseleda iblandTue, 19 Mar 2024 - 52min - 110 - 110. Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid
Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen i avsnitt 110 av Hälsoveckan by Tyngre. Alla har hört talas om att blodsockret åker upp och ner efter att du har ätit men inte särskilt många har funderat på vad som händer med det andra som också finns i maten. Hur påverkas till exempel nivåerna av fett i blodet efter du ätit något med fett? Och vad vet vi om dess påverkan på hälsan?
Linnea berättar också om att det sker en reaktion av immunförsvaret efter en måltid där en del inflammationsmarkörer ökar flera timmar efter du ätit. Idag vet vi dock ännu inte särskilt mycket om vad det har för påverkan på vår hälsa och vad som är en normal reaktion kontra en onormal reaktion.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort introduktion med Linnea och Jacob (00:01:11) Kort om olika typer av miljögifter i vår mat (00:05:10) Vad händer precis efter vi har ätit, postprandiellt (00:07:38) Våra kroppar reagerar ofta på det vi äter över många timmar framöver (00:11:28) Hur kroppen reagerar efter en måltid kan säga lika mycket eller mer om en persons hälsa som etablerade fastevärden (00:15:09) Efter en måltid så ökar fettnivåerna i flera timmar efteråt (00:23:06) Efter toppen med blodfetter så kommer det en inflammatorisk process med oklar betydelse (00:26:25) Det är väldigt svårt att veta vad som orskar vad när man tittar på saker efter en måltid? (00:29:24) Hur fettnivåerna påverkas av en måltid förutsäger mer inflammationssvaret än hur blodsockret förändras (00:32:43) Varför ska man bry sig om hur saker fungerar på detaljnivå om vi vet en lösning? (00:36:01) Att det är så stort fokus på blodsocker hos allmänheten beror nog på att man kan mäta det lättareTue, 12 Mar 2024 - 40min - 109 - 109. Nästan alla fastar på fel sätt
Jacob och Erik är ännu en gång själv bakom mikrofonerna för att spela in ett avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Avsnitt 109 handlar om fasta och sport-BHs.
Först diskuteras kort en nypublicerad studie där forskare visat att en för hårt åtsittande sport-BH kan påverka andningen och syreupptaget negativ hos vältränade kvinnor. Kvinnorna i studien valde dessutom lite för hårt sittande BH när de själva fick välja vilken de ville springa med vilket tros ha att göra med att de provar ut sin modell när de är inaktiva.
Efter det följer en lång diskussion om en väldigt komplicerad studie på hur det så kallade proteomet förändras under 7 dagar med bara vatten. Det här är utan tvekan de mest komplicerade studie som har diskuterats i podden genom åren och därför blir det mest en diskussion kring introduktionen och forskarnas diskussion kring deras egna resultat istället för en diskussion kring metoden och resultatet i studien vilket brukar vara det vanligare. En av flera saker som forskarnas resultat pekar mot är att fasta som varar kortare tid än 2-3 dagar inte är troligt att ha en positiv effekt på hälsan utöver den som kommer från vanlig kalorirestriktion.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med en fantastisk historia från Erik (00:06:20) En för tajt sittande sport-BH kan påverka andningen och öka ansträningen (00:12:20) Vad händer i kroppen under en sju dagar lång vattenfastaTue, 05 Mar 2024 - 43min - 108 - 108. Om serien om ultraprocessad mat i SvD
I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna. Då vi har diskuterat mycket kring ultraprocessad mat sen tidigare så blir fokus i veckans diskussion mer på vinklingen och en del av formuleringarna i SvD och inte så mycket kring den faktiska forskningen på Ultraprocessad mat.
Om du är mer intresserad av forskningen så rekommenderar vi avsnitt 106, Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT och avsnitt 432 av Tyngre Träningssnack, Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om sladdar och annat kul som ligger gömt i olika lådor (00:04:19) Introsnack om Eriks flytt till hus (00:05:36) Svenska Dagbladets artikelserie kring ultraprocessad mat (00:06:29) Del 1 föder mest konspirationsteorier och insinuerar att NNR är ett köpt arbete (00:08:13) När BBC och andra kanaler blir till reklampelare (00:13:46) Del 2 handlar inte egentligen om ultraprocessad mat utan om ett annat sätt att kategorisera mat (00:21:38) En algoritm som ger alla livsmedel en poäng utifrån hur processade de anses vara (00:24:44) Otydligt technobabbel som tilltalar alla (00:36:29) Del 3 Svenskar äter sämre och sämre, särskilt de unga (00:41:09) Erik har letat emulgeringsmedel i brödhyllan (00:42:39) Råd är intressant att diskutera men det får inga direkta effekte för sig själv (00:45:07) Det saknas en diskussion kring vad för åtgärder som föreslås från SLV och FolkhälsomyndighetenTue, 27 Feb 2024 - 50min - 107 - 107. Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar
I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag. En del av de saker som tas upp går inte riktigt att påverka medan mycket annat skulle kunna göras bättre med mer pengar och smartare studieupplägg.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om branden i Göteborg och nyårslöften (00:05:57) Snack kring forskningspengar och svårigheter kring att studera frågor kring kost (00:11:57) Liknande studier som kommer med flera år emellan fast med olika terminologi (00:14:51) Det ges väldigt lite offentliga medel till nutritionsstudier i Sverige (00:22:30) Du kan få pengar från privata stiftelser och företag för studier (00:26:11) Vad ska man jämföra med i nutritionsstudier? (00:28:32) De som påstår sig basera sina kostråd på vetenskap men är emot vaccin är fåntrattar (00:33:26) Sponsrade studier har ofta metoder där utfallet med stor sannolikt blir positivt för produkten (00:34:42) Det går att blinda en hel del i nutritionsstudier men det används lite för sällan (00:40:00) Hur man försöker använda placebo inom träningsforskningen (00:43:30) Ett exempel på en värdelös nutritionsstudie som ändå fått stor uppmärksamhetTue, 20 Feb 2024 - 48min - 106 - 106: Reklaminslag för ”Vad vi äter” på SVT
Avsnitt 106 av Hälsoveckan och hela panelen är samlad om än olika förberedda. Huvudämnet denna gång är ett inslag i Carina Bergfeldts talkshow där Chris Van Tulleken i drygt tio minuter får göra reklam för sin bok ”Vad vi äter” (originaltitel Ultra-Processed People). Det är ett inslag med både högt och lågt där en del bra blandas med rent trams utan några kritiska motfrågor från någon från SVT.
Efter det blir det en kort genomgång och diskussion kring en ny studie där man studerat en folkgrupp som levde i Peru innan jordbruket där man har funnit att en stor majoritet av deras kalorier kom från vegetabilier.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:02:56) Om Ultraproccessad mat i Carina Bergfeldts talkshow (00:38:07) Folkgrupp som uppskattas ha ätit 80 procent vegetabilier innan jordbruketTue, 13 Feb 2024 - 47min - 105 - 105. En bra diskussion kring fetmamedicinerna
Avsnitt 105 är ett kortare avsnitt där Erik, Caroline och Jacob endast diskuterar ett ämne, Utrikesbyråns avsnitt Aldrig mera fet som sändes i slutet av januari kring de nya fetmamedicinerna.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack som Erik drar in på bilar (00:03:17) Aldrig mera fet på SVT (00:22:34) Outro om melodifestivalen startat av ErikTue, 06 Feb 2024 - 28min - 104 - 104. Sofia Sterner Isaksson - Kost vid typ 1 diabetes
Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbeta med, och forskning på, kost vid typ 1 diabetes.
Vi börjar med en inledning som handlar lite allmänt om typ 1 diabetes. Lite kring dess historia och hur behandlingen ser ut idag. Sen hoppar vi in på Sofias forskning där hon har utfört två randomiserade studier på olika former av kostupplägg för typ 1 diabetiker med förhöjt långtidsblodsocker. I den ena studien testade man effekterna från mer intensiv hjälp och rådgivning och i den andra tittade man på skillnader mellan en kost med 30 energiprocent kolhydrater och 50 energiprocent kolhydrater.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Ett tråkigt men kort intro av Jacob (00:01:17) Presentation av Sofia Sterner Isaksson (00:04:15) Skillnaden på typ 1 occh typ 2 diabetes (00:07:21) Behandlingen för typ 1 diabetiker idag jämfört med förr (00:08:45) Kostråden till typ 1 diabetiker förr (00:12:53) En förenklad förklaring av vad insulin gör kring blodsockerkontroll (00:16:48) Målet är en jämnvikt med normala blodsockernivåer - inte att minimera (00:18:32) Dagens kostråd till typ 1 diabetiker (00:22:45) Epidemiologi på typ 1 diabetiker är extra klurig då behandlingen förbättras mycket över tid (00:26:48) Påverkas hälsan av högt insulin eller är det bara högt blodsocker? (00:31:41) Sofias RCT-studier på olika kostupplägg vid typ 1 diabetes (00:34:50) Risken med att fokusera för mycket bara på kolhydrater och blodsocker (00:45:51) Studier tittar på genomsnitt och vården försöker ge individanpassade kostråd (00:50:14) 30 energiprocent kolhydrater vs 50 procent kolhydrater i en RCT (00:56:39) Genomsnittsblodsockret var lägre över 4 veckor med mindre kolhydrater (01:04:45) Studien är utförd på vuxna med förhöjt långtidsblodsocker (01:06:23) Resten av doktorsavhandlingen lär bli ytterligare analys av tidigare dataTue, 30 Jan 2024 - 1h 09min - 103 - 103. Veganer som äter kött i smyg
Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen eftersom de upplevt att de inte mått bra med sin kost eller att de känt ett ökande begär efter att få äta kött igen. Artikeln tar också upp en del kring biotillgängligheten av näringsämnen i de nya köttsubstituten som kommit ut på marknaden de senaste åren.
Efter det diskuteras en artikel i DN som påstår sig handla om vilka kolhydrater som är bäst att äta för att hålla vikten. Men i själva verket har studien tittar på stora kostmönster där inte bara typen av kolhydrater ar skiljt sig utan även andra saker likt intaget av processat kött och sötsaker.
Till sist blir det en kort notis kring en ny trend på sociala medier där man varnar människor för att dricka havredryck eftersom det ska ge en ”spike” av blodsockret.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:33) En snabb ny introduktion av oss (00:04:11) Överger veganismen: ”Flera äter kött i smyg” - enlig SvD (00:30:35) Så väljer du rätt kolhydrater för att hålla vikten - enligt DN (00:38:33) Oatly påstås vara dåligt eftersom det ger en "spike" av blodsockretTue, 23 Jan 2024 - 45min - 102 - 102. Recension av You are what you eat på Netflix
Erik, Caroline och Jacob diskuterar netflixdokumentären ”You are what you eat – a twin experiment” där vi får följa fyra tvillingpar där den ena tvillingen ska äta vegankost medan den andra ska äta en nyttig blandkost. Dokumentären är skapad av samma personer som stod bakom dokumentären The Game Changers som var väldigt populär under 2019 men samtidigt också fick mycket kritik för att den var missvisande och vilseledande.
Samtidigt som de fyra tvillingarna i You are what you eat fick äta sina dieter så var det 18 andra tvillingpar som gjorde en liknande resa och resultatet för alla deltagarna är publicerade i en studie med titeln Cardiometabolic Effects of Omnivorous vs Vegan Diets in Identical Twins och resultatet från den diskuteras också ingående.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack - Brutet nyårslöfte och trasiga bilar (00:05:28) Snack kring Netflixdokumentären "You are what you eat" (00:10:04) Varning - det här är inte hälsotips! (00:12:04) Information om vad som gjordes i den faktiska studien som nu är publicerad (00:24:01) Upplägget på dokumentärserien "You are what you eat" (00:26:16) Det är mycket reklam för personer som tjänar pengar på det här (00:31:33) Om sjundedagsadventisterna i Loma Linda (00:35:14) Det är mycket som man ska testa men tittaren får inte veta särskilt mycket (00:37:09) Porrtestet!! (00:43:14) Bakterier kan spridas men hur stort är problemet i praktiken? (00:45:53) Det klassiska konspirationskortet kring köpta kostråd och forskare (00:48:13) Det tydligaste exemplet på filmens otroligt stora bias (00:54:21) Det är oklart om TMAO är en kausal riskfaktorTue, 16 Jan 2024 - 1h 01min - 101 - 101. Food as Medicine koncept blev ett magplask
Erik, Caroline och Jacob diskuterar först en ny studie i JAMA Internal Medicine med titeln ”Effect of an Intensive Food-as-Medicine Program on Health and Health Care Use” där man försökt att förbättra blodsockerkontrollen hos typ 2 diabetiker med hjälp av utbildning och mycket stöd samtidigt som man också tillhandahöll nyttig mat gratis till deltagarna för att täcka tio måltider varje vecka i ett helt er. För en kostnad på uppskattningsvis drygt 20 000 på ett år så fick man ingen mätbar effekt på något av utfallen jämfört med förändringarna i en kontrollgrupp.
Efter det diskuteras ett inlägg av Johannes Cullberg på Instagram där han påstår att han skäms över att vara svensk eftersom livsmedelsverket inte ger några råd kring det som kallas för ultraprocessad mat.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om positiva och negativa saker i livet (00:11:07) Food as Medicine intervention har ingen effekt alls på typ 2 diabetikers blodsockerkontroll (00:34:39) Jacob har tappat sina behörighet till vetenskapliga artiklar via universitet (00:35:21) Johannes Cullberg skäms över att vara svensk (00:39:39) Brasiliens kostråd från 2014Tue, 09 Jan 2024 - 1h 10min - 100 - 100. 100 avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre
Första avsnittet för 2024 och för första gången är alla panelmedlemmar med samtidigt i podden. Caroline, Erik, Linnea och Jacob diskuterar lite kring året som har gått och vad de tror kan bli heta ämnen under det nya året.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Alla fyra är med i podden för första gången (00:04:57) Panelens nyårslöften (00:11:52) Kort genomgång av året som har gått för podden (00:13:13) Årets mest lyssnade avsnitt (00:14:41) Carolines spaning inför nästa år (00:26:17) Det lär blir mer snack kring ultraprocessad mat och diskussioner samt forskning kring mekanismerTue, 02 Jan 2024 - 38min - 99 - 099. Midjemått istället för BMI
Erik, Caroline och Jacob svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 99 av Hälsoveckan by Tyngre. Det blir bland annat en diskussion kring hur bra midjemått fungerar för att identifiera fetma eller ökad risk för sjukdom, om sockerfri choklad är bättre trots att det innehåller lika mycket kalorier som vanlig choklad och om kiropraktik är pseudovetenskap?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Är Kalle Ankas jul inne på sin sista vers? (00:04:03) Om det är så viktigt med järn till småbarn, varför ger man det då inte som tillskott likt d-droppar? (00:08:41) Hur kan det finnas ett midjemått som avgör risk för sjukdom? (00:26:58) Är sockerfri choklad bättre än vanlig choklad när de innehåller lika mycket kalorier? (00:29:06) Är kiropraktik en bluff? (00:36:49) Våra tankar kring ozempicbristen idagTue, 26 Dec 2023 - 43min - 98 - 098. Fetmamediciner, infarkter och julmat
I sista avsnittet innan julen är det mycket fokus på julen och både saker som verkligen hör den till och annat som vissa verkar koppla till den av lite oklara anledningar. Först börjar dock avsnittet med en diskussion kring en ny studie på fetmamedicinen Tirzepatide där man visar att människor börjar gå upp i vikt igen om de inte längre får medicinen. Viktuppgången var dock långsammare än själva viktnedgången och vi diskuterar därför om möjliga framtida lösningar där personer kanske kan minska på dosen över tid eller kanske glesa ut på doserna.
Efter det så kommer vi in på en artikel från hjärt- och lungfonden med titeln ”Julstress är inte bra för hjärtat”. Huvudämnet i den artikeln är att infarkterna ökar över jul och nyår. Tillsammans med den informationen ges dock en del hälsoråd som även om de är bra som generella råd att följa året runt inte lär ha någon nämnvärd effekt på en persons risk för infarkt om hen bara följer dem över julen.
Till sist så diskuterar Caroline, Jacob och Erik lite kring hur man kan förhålla sig till all extra mat och energi som brukar finnas tillgänglig över helgerna.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med fokus på den stundande julen (00:04:54) Vad händer i fall man slutar med fetmamedicinerna efter en viktnedgång? (00:29:05) Vad kan orsaka att det sker fler hjärtinfarkter under julhelgen (00:43:03) Hur kan man förhålla sig till all extra mat under jul och nyår?Tue, 19 Dec 2023 - 54min - 97 - 097. 10 000 steg och andra hälsomål
Erik och Jacob får hålla låda själv i avsnitt 97 av Hälsoveckan by Tyngre. I detta avsnitt diskuteras dels ett kort klipp från Agnes Wold där hon säger att hon tycker att rådet om 10 000 steg är överdrivet och efter det blir det en diskussion kring en artikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad där Kerstin Bismark utlovar viktnedgång bara man följer hennes fyra, ganska oklara, råd.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack - VAB hemma hos Gudiol (00:02:39) Erik tycker pepparkakan är överskattad (00:05:31) Agnes Wold säger att snacket om 10 000 steg är överdrivet (00:08:54) 10 000 steg om dagen är kanske ett onödigt högt tal? (00:15:58) Överskattar folk hälsoeffekterna från mycket träning istället för måttlig? (00:24:52) Fyra råd som ger garanterad viktnedgång enligt Kerstin Bismark (00:26:01) 1 Ät inte för sent på kvällen (00:32:53) 2 Avstå från mellanmål (00:35:22) För stort fokus på att man SKA äta ofta tror Jacob kan försämra kosten i stort (00:39:44) 3 Rör på dig mer (00:42:13) 4 Fasta ger snabbare frisättning av fett (00:44:15) När man äter har små effekter i jämförelse med vad man äter (00:45:31) Fasta verkar om något vara lite negativt för kroppssammansättningen (00:51:32) Jacob tror inte att råden bara för sig själv hade gett viktnedgång hos allaTue, 12 Dec 2023 - 57min - 96 - 096. Mens och träning med Helena Kopp Kallner
Avsnitt 96 av Hälsoveckan by Tyngre tillägnas frågan kring menstruation och träning. Jacob och Caroline tar hjälp av gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner för att diskutera de senaste veckornas rubriker och diskussioner kring mens och träning. Både svenska fotbollsförbundet och svenska basketförbundet har startat kampanjer samtidigt som en del företag även de har lanserat sina kampanjer för att sätta fokus på frågan.
Tyvärr har den information som kommit ut haft en hel del brister både när det gäller en del av sakerna som tas upp men också i att det finns betydelsefulla saker som inte nämns.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Helena Kopp Kallner är tillbaka (00:04:43) De flesta har ingen koll på hur en menscykel ser ut (00:07:37) Hur den typiska menscykeln ser ut under en kvinnas liv (00:12:05) Det går inte att veta hur hormonerna är hos en viss kvinna utan att faktiskt mäta dem (00:13:47) Hur hormonella preventivmedel fungerar (00:19:47) En hel del kvinnliga idrottare påverkas av sin menscykel (00:22:04) Att menstruera så mycket som kvinnor gör idag är sannolikt inte "naturligt" rent historiskt (00:25:52) Presterar som kvinnor grupp bättre eller sämre under olika delar av cykeln? (00:27:20) Det finns en hel del studier på menstruation och prestation men det är väldigt svårstuderat och den praktiska nyttan är troligen låg (00:34:58) Det är också svårt att veta vad man ska ha för outcome (00:37:16) Troligen gör man det bara svårt i onödan för kvinnor (00:41:27) Det finns inget bra stöd för att periodisering efter menscykeln ökar prestationen (00:46:29) Saker som kan visa sig på djur i labb går inte alltid att hitta i människor som lever fritt (00:49:11) Att man bör äta olika under olika delar av cykeln finns det inga belägg förTue, 05 Dec 2023 - 53min - 95 - 095. Tillför begreppet ultraprocessad mat något nytt till dagens kostråd?
I avsnitt 95 av Hälsoveckan by Tyngre har Jacob först en uppföljning kring avsnittet om att region värmland erbjuder nyblivna mammor hjälp med viktnedgång efter graviditeten. Efter det så blir det en diskussion kring Ultraprocessad mat. Som utgångspunkt i den diskussionen använder vi en ny studie där forskare har tittat på sambandet mellan intag av olika typer av ultraprocessad mat och hälsa i EPIC-kohorten.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack om barn som förstör sina hem (00:03:08) En uppföljning kring region värmland och tolkning av dagens forskning (00:19:43) Ultra processad mat och metabola sjukdomar i EPIC-kohortenTue, 28 Nov 2023 - 50min - 94 - 094. Ett troligen förfalskat studieresultat blir replikerat
Erik är sjuk så Jacob och Caroline håller i taktpinnen i avsnitt 94 av Hälsoveckan by Tyngre. Väldigt passande så blir ämnet någonting som var uppe för diskussion flera gånger om i Tyngre Rubriker för flera år sedan, Brian Wansink och hans studier som ingen egentligen vet om de ens blev genomförda.
En historia som började i slutet av 2016 när en vid den tiden väldigt känd forskare kring ätbeteende, Brian Wansink, skrev ett inlägg på sin blogg där han i princip avslöjade att hans doktorander höll på med väldigt uppenbar p-hacking. Det här i sin tur ledde till att forskare började titta närmre på Wansinks publicerade studier och de fann många saker som helt omöjligt kunde stämma. Till sist var det mängder av Wansinks studier som blev tillbakadragna och han förlorade sin tjänst på Cornell University.
Många av resultaten som Wansink publicerat kändes dock ”självklara” på något vis och några av de effekter som han rapporterade har även andra forskarlabb rapporterat. Nyligen publicerades också en väldigt väl utförd replikationsstudie av ett av Wansinks mest kända experiment där försökspersoner fick äta soppa från en skål som aldrig blev tom.
Efter det här så förklarar även Caroline varför det är en dålig idé att använda sig av ipren eller annan NSAID som smärtlindring i fall man ska göra något väldig ansträngande.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort intro (00:01:51) Wansink, p-hacking, resultat man vill tro på och betydelsen av replikation (00:30:56) Problemet med ipren som smärtlindring när du ska göra något väldigt jobbigtTue, 21 Nov 2023 - 40min - 93 - 093. Orimlig kritik mot att erbjuda kvinnor hjälp med viktnedgång efter graviditet
Linnea är tillfälligt tillbaka från mammaledighet och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker kring att barnmorskemottagningar och dietister i region värmland har börjat samarbeta för att kunna erbjuda nyblivna mammor hjälp med att gå ner i vikt efter graviditeten om de så önskar.
Linnea börjar med att förklara vad man har gjort i studierna som metoden bygger på och sedan går vi vidare in på den orimliga och rimliga kritiken som har riktats mot metoden och kommunikationen kring den.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort introsnack och Linnea gör ett tillfälligt återbesök (00:01:38) Region Värmland erbjuder hjälp för personer som vill gå ner i vikt efter graviditet (00:42:38) De otroligt dåliga argumenten emot interventionen och felaktiga påståenden kring diethjälp inom vården (01:01:09) En del av kritiken som Jacob tycker har varit rimligTue, 14 Nov 2023 - 1h 09min - 92 - 092. Snack kring de nya fetmamedicinerna
Caroline är borta så Jacob och Erik sitter själva i avsnitt 92 och diskuterar tre olika rubriker från veckan som har gått som alla berör samma ämne, fetmamedicinen semaglutid och andra kommande mediciner.
Förra veckan var Jacob med i Nyhetsmorgon på TV4 för att berätta lite om de nya medicinerna och bara någon dag tidigare så publicerade Svenska Dagbladet två artiklar på ämnet. Den första med titeln ”När medicin blir bantarnas förstaval” och den andra med titeln ”’Bantningsmedicinernas King Kong’ snart här”. Utifrån de här så diskuterar Jacob och Erik sedan biverkningarna vi känner till från dessa mediciner, vilka vinsterna är, vad som eventuellt skulle kunna ske i fall man framöver hittar någon mer ovanlig biverkning med mera.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack om bla TikTok (00:05:50) Snack kring de nya fetmamedicinerna och nytta vs risk vid behandling för olika grupperTue, 07 Nov 2023 - 43min - 91 - 091. Ska försäkringsbolag få bestämma premier efter människors BMI?
I avsnitt 91 av Hälsoveckan diskuteras en nyhet i SVT om en kvinna inte har fått lov att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring på grund av hennes BMI som var över 30. Det blir framför allt en hel del kring skillnaderna mellan en individs risk och risken på gruppnivå där det är stor skillnad mellan hur försäkringsbolag arbetar och hur man tänker inom sjukvården. Något som blandas ihop lite i reportaget i SVT.
Dessutom så läxar Dr Mellberg upp alla oss svenskar lite kring får lite för höga nonchalans mot covid-19 och andra virus som härjar. Och så får du en kort diskussion kring sommartid och normaltid samt en förklaring till varför Caroline oftast blir irriterad när hon ser rosa bandet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack - Jacob ska resa till värmen och Caroline fryser (00:04:08) Kvinna blir nekad sjukförsäkring pga för högt BMI (00:28:52) Om du är sjuk från ett virus så sätt dig inte i ett väntrum när du söker vård (00:32:50) Caroline önskar att dagarna var 25 timmar långa alltid (00:39:23) Caroline tycker till om rosa bandet och att olika sjukdomar värderas olika "fina"Tue, 31 Oct 2023 - 53min - 90 - 090. Vad innebär en detox för hälsans skull?
Erik Dunåker och Caroline Mellberg diskuterar fenomenet detox med utgångspunkt i magasinets Filters utmärkta reportage i ämnet, Avgifta på låtsas.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack - ingen Gudiol i dagens podd (00:03:23) Tankar kring Filters artikel om detox med titeln "avgiftning på låtsas"Tue, 24 Oct 2023 - 33min - 89 - 089. Fetmaparadoxen – när de lagom tjocka lever längre
Avsnitt 89 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om två olika artiklar i DN. Först ut diskuterar vi artikeln ”Forskning: Lagom tjocka lever längst”. I artikeln berättar man om ett fenomen som man har sett i observationstudier de senaste åren där personer med lite övervikt, normalt sett BMI 25-27,5, ofta verkar vara i lägre risk att avlida under några års uppföljning jämfört med personer som har ett BMI som normalt sett klassas som normalviktigt, det vill säga ett BMI mellan 20-25.
Efter det så diskuterar vi även en studie där man har tittat på vilka blodmarkörer som utmärker svenska personer som har blivit över 100 år gamla. Titeln på den artikeln var ”Vill du bli 100 år? Det här bör du hålla koll på”.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om att Jacob numera fryser i kallt väder (00:03:39) Lagom tjocka lever längst - fetmaparadoxen i DN (00:38:34) Vad du behöver hålla koll på om du vill bli 100 årTue, 17 Oct 2023 - 1h 00min - 88 - 088. Sötningsmedel och risken för autism
I avsnitt 88 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Erik och Caroline en ny studie som påstår sig ha visat på en ökad risk för autism hos pojkar om mamman dricker något med aspartam under graviditet och amning.
Efter det följer en kort diskussion kring grounding eller earthing som det ibland också kallas. Finns det faktiska hälsofördelar av att gå barfota på jord?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:56) Är det farligt för barnet att få i sig sötningsmedel under graviditeten? (00:28:56) Fungerar grounding eller earthing för att förbättra hälsan via negativa joner?Tue, 10 Oct 2023 - 41min - 87 - 087. Är det bäst att sluta titta på kaloriinnehållet i produkter?
Erik, Caroline och Jacob diskuterar i artikel i SvD där det påstås att professorer är eniga om att vi bör sluta läsa kalorierna på förpackningar. Det är en spretig och udda artikel utan något tydligt budskap men själva frågan är intressant i sig så det blir en bra diskussion.
Efter det så ger vi oss ut på djupt vatten för att diskutera mobiler och ungdomar då en ny rapport har visat att de få en otrolig mängd notifikationer varje dag och det är oklart hur en sådan sak kan tänkas påverka saker likt koncentration och stressnivåer.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:06:45) Artikel i SvD om att man inte ska läsa kaloriinnehållet på förpackningarna (00:33:36) Vi spekulerar fritt kring om mobilnotifikationer påverkar ungdomar negativtTue, 03 Oct 2023 - 42min - 86 - 086. Började fetmaepidemin decennier tidigare än man trott?
Avsnitt 86 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om en ny studie från Danmark där man visat att bland barn och unga vuxna så verkar vikten i befolkningen öka redan under 40-talet och sedan fortsatte den ökningen över 20 år.
Ökningen skedde endast hos personerna som redan vägde som mest men studien väcker ändå lite frågor kring när det vi kallar för fetmaepidemin faktiskt började.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack occh uppföljning kring gymnastik i grundskolan (00:05:09) När Jacob blev arg och gick hem från skolan när han var typ 10 år (00:14:57) Började fetmaepidemin betydligt tidigare än man tidigare trott?Tue, 26 Sep 2023 - 35min - 85 - 085. Voldemort härjar fritt på svenska sociala medier
Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.
Innan det så hinner vi dock med en diskussion kring hur Jacob har blivit instagrams Voldemort och huruvida det är en bra eller dålig idé att servera makaroner och köttbullar varje dag på skollunchen i grundskolan?
Det mesta av tiden läggs dock på att diskutera en artikel i Washington Post om hur matindustrin betalar dietister som också arbetar som influensers för att göra reklam för deras produkter och kategori av livsmedel. Vad är egentligen okej att göra reklam för när man har en legitimation och representerar en större yrkeskår?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Jacob som Voldemort på sociala medier (00:08:51) Köttbullar och makaroner varje dag på skollunchen (00:13:34) Dietister som är influensers som har betalda inlägg från sockerindustrin (00:45:25) Dr Mellberg tycker att vi ska släppa obligatorisk duschning efter idrotten i grundskolanTue, 19 Sep 2023 - 57min - 84 - 084. Recension och diskussion kring Min Tjockumentär på SVT
Caroline är uppe i fjällen och vandrar så Jacob och Erik står själv för innehållet i avsnitt 84 av Hälsoveckan by Tyngre. Ämnet är dokumentären ”Min Tjockumentär” som visas på SVT och SVTplay. I dokumentären får vi följa artisten och komikern Fredrik Boltes före och efter han genomgått en gastric bypass, en form av fetmaoperation.
I avsnittet börjar vi med att berätta om delar av dokumentären och vad vi själva tyckte om innehållet både när det gäller den fakta som presenteras och det rena underhållningsvärdet. Sen efter det diskuteras också en del av de reaktioner som vi har sett i tidningar och på sociala medier.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack - Jacobs katt har återvänt efter en vecka (00:03:45) Diskussion och reflektioner kring dokumentären Min Tjockumentär (00:05:53) Statistiken kring obesitasoperationer varierar över tid pga förbättrad teknik och eftervård (00:07:40) Kirurgi och ortopedi har sällan en ordentlig placebo i sina studier (00:12:16) Min Tjockumentär och Fredrik Boltes bakgrund när det gäller viktkontroll (00:14:02) Boltes hade för stunden inga sjukdomar som tydligt påverkar chanserna att leva länge (00:17:39) Om dokumentären tolkas som reklam för gastric bypass så har man dålig koll på risk vs vinst med operationen (00:24:45) Har du en riskfaktor över lång tid så ökar risken för allvarligare sjukdomar (00:29:23) Mediciner kan du ofta sluta med och bli av med biverkningar, det gäller inte riktigt för operationerna (00:31:08) Dokumentären är väldigt bra gjord - underhållande, berörande och tankeväckande (00:37:30) De små informationsfilmerna är förenklingar (00:41:59) Dokumentären återger statistiken kring fetmaoperationer på ett rättvist och bra sätt (00:45:29) De positiva och negativa reaktionerna på dokumentären i media och på sociala medier (00:47:13) Du kan ha en sjukdom utan att du ses som sjuk av dig själv och/eller andra (00:52:08) Dokumentären känns kroppspositivistisk men samtidigt skickar han iväg en peak till rörelsen i slutet (00:55:11) Boltes oro för att hans son ska hamna i samma situation som han var (00:59:05) Dokumentären har bra inslag om hur vår omgivning påverkar oss människor på gruppnivå (01:00:14) Långtidsresulaten för fetmaoperationer är bra även efter 15-20 år (01:01:11) Du kan inte ta enskilda personer och säga något om det blev bättre eller sämre viktmässigt (01:04:08) De negativa hälsoeffekterna från riskfaktorer beror på dosen över tid (01:07:52) Individen kontra samhällets ansvar i fetmafråganTue, 12 Sep 2023 - 1h 13min - 83 - 083. Det oklara sambandet mellan socker och typ 2 diabetes
I avsnitt 83 diskuterar Jacob Gudiol och Erik Dunåker sambandet mellan socker och typ 2 diabetes. Som utgångspunkt har vi en ny observationsstudie där man har undersökt sambandet mellan tre olika sätt att mäta sockerintag och risken att få diagnosen typ 2 diabetes över drygt 10 års uppföljningstid.
Först blir det dock en längre introduktion kring vad den tidigare forskningen på socker har visat. Det finns i dessa studier en tydlig skillnad mellan sockerintag via dryck och sockerintag via föda. Om människor får i sig mycket socker från sockersötade drycker så tenderar de att vara i ökad risk för flertalet sjukdomar medan sambandet mellan rapporterat intag av socker från fast föda vanligen visar på inget samband eller att ett högre sockerintag ger en lägre risk för sjukdom.
Genom att försöka mäta sockerintaget med hjälp av ett food frequency questionaire, en sju dagars kostdagbok och en biomarkör i urinen så fick forskare i den här nya studien in tre olika mått för sockerintag. I de två första måtten fann de, likt tidigare studier, en så kallad negativ korrelation mellan intaget av socker och risken för typ 2 diabetes. Det innebär att personer som rapporterade att de åt mer socker var i lägre risk för typ 2 diabetes. Tvärt om vad de flesta nog skulle gissa på.
När man däremot tittar på deltagarnas intag av socker via en biomarkör så finns inte den negativa korrelationen kvar utan istället är socker om något negativt, dvs det ökar risken för sjukdom. Den största delen av riskökningen verkar dock ske via en ökning i fettmassa/BMI.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack kring bortsprungna katter och musiksmak (00:05:56) Studie som tittar på sambandet mellan sockerintag och diabetes typ 2 (00:06:34) Den stora utmaningen i att veta vad människor verkligen äter (00:08:36) Biomarkör för sockerintag via att mäta socker i urinen (00:16:12) Tidigare studier på socker har inte visat på några större negativa samanband för socker i mat (00:27:58) Många deltagare blev få efter exklusion och sen fick ännu färre typ 2 diabetes (00:41:22) Det tar lång tid att göra bra observationsstudier (00:48:59) Risken med att försöka förklara händelser med mekanismer inann man vet om mekanismen är betydelsefullTue, 05 Sep 2023 - 53min - 82 - 082: Lightläsk jämfört med vatten vid viktnedgång
Hälsoveckan by Tyngre avsnitt 82 handlar om en ny studie där man jämfört sötningsmedel mot vatten och en artikel som tar upp olika medicinska myter i Dagens Nyheter.
Först tittar vi lite på en ny studie sponsrad av läskindustrin där de har jämfört viktnedgången hos deltagare som får dricka lightläsk eller vatten under en diet. Deltagarna fick alla hjälp med att försöka ställa om sin livsstil och börja äta mindre energi men en grupp fick också lightdryck medan en annan grupp fick vatten att dricka. Resultatet efter 12 veckor visade på ingen skillnad i viktnedgång och små skillnader när de gäller midjemått och långtidsblodsocker som i praktiken troligen inte är särskilt meningsfulla.
Efter det blir det en längre diskussion kring en lista med tio medicinska myter i Dagens Nyheter.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:18) Lightdryck vs vatten under en viktnedgång (00:14:07) 10 medicinska myter enligt DNTue, 29 Aug 2023 - 51min - 81 - 081: Vad säger forskningen kring blått ljus glasögon?
I avsnitt 81 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar vi en ny review släppt av Cochrane på så kallade ”Blue‐light filtering spectacle lenses”. Vi öppnar dock upp med en ganska lång diskussion kring hur vår dygnsrytm påverkas av ljus, varför det är ett större fokus på just blått ljus och varför man tror att det skulle kunna hjälpa att filtrera ut blått ljus på eftermiddagen och kvällen.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med fler historier kring Eriks sportbil (00:02:38) Vad säger forskningen kring blått ljus glasögon?Tue, 22 Aug 2023 - 42min - 80 - 080. Fetmamediciner på ingång
I detta avsnitt är Erik Dunåker jävig då han precis denna vecka börjat arbeta för ett företag som bland annat hjälper personer med fetma att gå ner med hjälp av sådana mediciner som vi tar upp i avsnittet.
Fetma och fetmamediciner är ämnet för dagen i avsnitt 80 av Hälsoveckan by Tyngre där avsnittet börjas med att diskutera en nypublicerad studie där man har undersökt hur vanligt det är att människors vikt förändras över tid på olika vis. Till exempel så visade studien att av 4 miljoner personer med BMI 30-35 så var det endast 1 av 150, eller 0,7% som gick ner till normalspannet för BMI, 18,5-15. Överlag är datan tydlig med att stora förändringar i vikt är ovanliga i befolkningen även om en hel del går från till exempel BMI 30-35 till BMI 25-30 och vice versa.
Efter det så diskuterar vi fetmamedicinerna som har kommit på marknaden de senaste åren och andra som är på väg ut. Vi går igenom lite kring hur studierna har sett ut, vad man finner för effekter, vad man tror kring biverkningar. Vi lägger också ett lite större fokus på SELECT som är en nyligen avslutad studie där man fann att medicinen Semaglutid minskade risken för en allvarliga kardiovaskulära händelser, hos personer med fetma och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, med 20 procent.
Till sist nämner vi också kort även en artikel i DN där Isobel Hadley-Kamptz lyfter flera bra poänger runt fetmamedicinerna och hur de diskuteras av vissa typer, Varför firar inte alla mirakelmedicinen mot övervikt?.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack kring livet och verifieringar på sociala medier (00:09:05) Sannolikheten att någon i befolkningen tappar 5% vikt eller går ner till normalvikt beroende på utgångsläget (00:13:21) De flesta stannar inom sin BMI-kategori över 3-13 år (00:20:44) Andelen personer som går från kategori ovanför normalvikt till normalvikt (00:24:29) De flesta som vill gå ner i vikt har väldigt höga förväntningar och ser därför nästan allt som ett misslyckande (00:31:01) Allmänt snack kring dagens nyare fetmamediciner baserade på så kallade intekriner (00:36:53) Medicinerna idag och det nästa som är på gång (00:38:45) Resultaten för de här studierna är upprepade i flera stora RCT med tusentals deltagare (00:43:56) Semaglutid har betyande effekt på hjärt och kärlsjukdom hos personer med fetma och andra riskfaktorer (00:48:38) Andra inkommande mediciner har haft större effekt i sina studier (00:53:10) De kända biverkningarna just nu är samtliga snälla (00:54:28) Medicinerna funkar genom att ändra på människors förhållande till mat (00:56:59) EMA tittar för närvarande på en eventuell ökning i självmordsrisk (00:59:05) Det är flera varianter på fetmamediciner på gång idag (01:01:52) När ska man sätta in en sådan här medicin om bilden för biverkningar förblir lika positiv? (01:05:11) En bra krönika i DN om varför så många trots allt verkar negativa mot medicinerna (01:07:03) Det är en bedrift att vara normalviktig som vuxen idag men mycket beror ändå på dina gener (01:11:25) Erik är jävig då han precis börjat ett nytt jobb med att hjälpa fetmapatienter med bla de här medicinernaTue, 15 Aug 2023 - 1h 16min - 79 - 079. Säljsnack som låter vetenskapligt
Jacob, Caroline och Erik diskuterar en artikel i NY Times med titeln How Fake Science Sells Wellness i avsnitt 79 av Hälsoveckan by Tyngre. Artikeln handlar om hur saker som låter vetenskapliga används för att sälja produkter.
Förutom de sakerna som nämner i artikeln så kommer diskussionen också in på hur influenser säljer via att människor upplever en nära kontakt med sina kunder. Dessutom funderas det kring var gränsen går för när för mycket hyllande av sina egna produkter går från vanlig sälj till att vara negativt eller något som bör förbjudas?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Semestern är på sätt och vis inte riktigt slut (00:02:06) Bra pinnar och fina stenar (00:04:43) Hur företag använder sig av påståenden som låter vetenskapliga för att sälja sina produkter (00:06:42) Människor som tror på vetenskap blir lättare lurade av påståenden som låter vetenskapliga (00:08:42) Influensers som bygger förtroende med bra saker och blandar ut det med trams (00:12:07) Ingredienser som inte har någon funktion lyfts fram som viktiga (00:15:41) Det finns godkända hälsopåståenden kring ämnen men de är sällan intressanta i praktiken (00:19:43) Svenska Dagbladets blunder då de skulle prata om naturlig glass (00:24:11) När det finns referenser men studierna stödjer inte det som sägs (00:29:25) Påståendet att någonting är "kliniskt testat" (00:31:45) Vad är okej i säljsnack och vad är så illa så det bör stoppas?Tue, 08 Aug 2023 - 43min - 78 - 078. Aspartam och IARCs besked om att kalla det möjligen carcinogent
Avsnitt 78 av Hälsoveckan tillägnas nyheten om att aspartam har hamnat på nivå 2b i IARCs gradering kring ämnens carcinogena egenskaper. Att något ligger på nivå 2b innebär att det bedöms som möjligen cancerskapande. För att hamna på den nivån krävs det vanligen att det finns några djurstudier som antyder att det kan öka risken för cancer medan forskningen på människor är skral.
Det som är viktigast i det här sammanhanget är dock att IARC inte tar någon hänsyn till dosen i sin utvärdering. De tittar alltså uteslutande på det som kallas för hazard eller risk. Så oavsett om det krävs fullständigt orimliga doser av ett ämne för att det ska bli ett problem så hamnar det på deras lista.
Det finns många andra organisationer som tittar på det som egentligen är mer intressant, risken. När dessa organisationer tittar på möjliga risker med att få i sig aspartam i de doser som människor konsumerar det så finner man ingen som helst orsak till oro. Detta bekräftades också av WHOs organ som tittar på dessa saker JECFA som släppte sin rapport samtidigt som IARC.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med bara Jacob och Erik (00:01:24) Eriks hjärnskakning är på bättringsväg (00:03:43) IARC och risken för cancer från aspartam (00:07:54) IARCs gradering av evidensen från 1-3 (00:08:56) Grupp 2A: Förmodligen carcinogent för människor (00:11:00) Grupp 2B: Möjligtvis carcinogent för människor (00:12:20) När man varnade för kaffe på alla café i Kalifornien under en kort tid (00:14:51) IARC har tidigare haft en grupp 4 men den användes aldrig så den togs bort (00:15:20) Uttalanden från IARC har lett till misstolkningar flera gånger förr (00:20:26) Det finns en del frågetecken kring hur allting har gått till från IARC (00:28:09) Det finns ämnen som tillhör grupper högre på IARCs lista som vi alla konsumerar regelbundetTue, 01 Aug 2023 - 38min - 77 - 077. Mjukfasta och träningsplanering efter menscykeln
I avsnitt 77 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik, Jacob och Caroline två olika tidningsrubriker från i veckan. Först diskuteras en bra artikel om Australiensiska damlandslaget i fotboll där deras lagläkare och sport science ansvarig berättar om hur forskningen ser ut kring träning kring menscykeln och vad de försöker göra rent praktiskt i laget nu under VM.
Efter det diskuteras en reklamartikel för Johannes Cullbergs nya bok där han berättar om någonting som han kallar för ”mjukfasta”. Detta nya begrepp verkar i praktiken bara innebära det klassiska 90-talsrådet att man inte ska äta för sent på kvällen. Utöver det så diskuterar vi sju påståenden som görs kring fördelar med att fasta i artikeln och hur stor vikt som ordet ”kan” kan bära när man gör påståenden kring effekter.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Erik förstörde första introt så nu blev det snurrigt snack om en alternativ värld (00:02:33) Nytt snack kring menstraution och dammästerskap i fotboll (00:04:05) En bra artikel kring att följa menscykeln hos idrottare inom ett lag (00:07:36) Forskningen på menscykeln och prestation har ökar men där är få konkret användbara saker (00:22:37) Ät inte sent på kväll är nu döpt om till mjukfasta (00:23:33) Johannes Cullberg gör lösa och ospecifika påståenden i Expressen (00:25:59) Sju fördelar med mjukfasta...eller?Tue, 25 Jul 2023 - 59min - 76 - 076. Hormonell balans och obalans enligt internet
Erik, Jacob och Caroline diskuterar fenomenet ”hormonell obalans” som verkar finnas lite överallt på sociala medier idag. Som utgångspunkt har vi en artikel i Time Magazine med titeln, You Don’t Need to Balance Your Hormones. I den artikeln länkades även en studie med titeln Like a ”finely-oiled machine: Self-help and the elusive goal of hormone balance” som diskuteras en del.
Även om det självklart är så att man kan må dåligt på grund av hormoner som inte är som de ska så är begreppet hormonell obalans som det används i sociala medier meningslöst. Det säger ingenting konkret om vad som är fel eller hur det ska åtgärdas. Istället är det mer någon slags luddig drömbild av det perfekta livet och om du känner att du är långt ifrån det så påstås det bero på dina hormoner. Om det sedan blir bättre så har du fixat hormonerna. I studien som diskuteras har man till exempel granskat 25 olika böcker som påstår sig handla om hormonell obalans och i ingen av böckerna så definieras begreppet för läsaren.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort intro om vardagslivet (00:02:18) Diskussioner kring hormonell balans och obalans enligt internet (00:03:41) Snack utifrån artikeln "You Don’t Need to Balance Your Hormones" (00:06:02) När saker upprepas om och om igen är vi mer benägna att tro att det är sant (00:07:33) Det finns korn av sanning bakom det mesta som påstås (00:09:24) Livsstil påverkar fertiliget men det råden görs ofta allt för specifikt och "dömande" (00:11:54) Forskningen på kaffe och infertilitet (00:13:34) Att tipsa om saker och prova saker är helt okej...men (00:14:43) Varningstecken på att det du läser kan vara vilseledande (00:19:00) Testar du mycket får du mycket falska positiva resultat (00:21:20) Tester utan kontext eller misstanke om diagnos säger sällan något vettigt (00:24:29) Om något faktiskt är ur balans så behöver man specificera vad som avviker (00:31:11) Det definieras aldrig vad som verkligen menas med hormonel obalans (00:31:41) Fokuset på hormoner utan definitioner är idag även stort bland män (00:35:17) Du kan testa råden utan att bry dig om hur dina hormonnivåer ser ut (00:38:02) En hel del drar nog till med hälsopåståenden kring deras kost för att sälja in receptenTue, 18 Jul 2023 - 40min - 75 - 075: Om sockergränser och sockerberoende i SvD
Erik, Jacob och Caroline fortsätter lite på spåret kring socker i avsnitt 75 av Hälsoveckan by Tyngre. Men från att ha diskuterat blodsocker och blodsockerkontroll i avsnitt 73 och 74 så blir det i det här avsnittet en diskussion kring socker i vår mat.
Först diskuteras en artikel i SvD som handlar om sockerberoende. Det här en bra artikel som nyanserar frågan kring beroende av livsmedel överlag och förutom att diskutera innehållet så tar även panelen upp andra aspekter kring frågan.
Efter det blir det en diskussion kring nya NNR 2023 och den maxgräns på 10 energiprocent fritt socker som har satts där. Henrik Ennart har skrivit en artikel i SvD där han är kritisk mot den gränsen men samtidigt så framställer han inte forskningen på ett rättvist sätt och därför lämnar han troligen läsaren med en felaktig bild av beslutets rimlighet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack som inte är helt aktuellt (00:03:18) En bra artikel om sockerberoende i SvD (00:31:27) Ennart är kritisk mot att NNR 2023 fortsatt har max 10E% socker som gränsTue, 04 Jul 2023 - 49min - 74 - 074. Frågor och svar kring blodsockerkontroll
Som en uppföljning på förra veckans avsnitt om individuella svar på samma måltid vid olika tillfällen så svarar Caroline, Jacob och Erik på era lyssnarfrågor i det här avsnittet av Hälsoveckan by Tyngre.
Det diskuteras bland annat om du verkligen går att känna av i fall blodsockret är lågt eller högt? Och vilken betydelse kan lite toppar och dalar i blodsockret ha på hälsan om inga toppar är för höga och långtidsblodsockret är stabilt och bra?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Carolines misslyckade bergsbestigning (00:01:44) Era frågor relaterat till blodsockerkontroll och blodsocker efter måltider (00:01:59) Kan man känna av om man har högt eller lågt blodsocker (00:04:56) Vad som är frisk eller sjukt är egentligen en flytande gräns (00:15:41) Socker kontra mjöl när det gäller påverkan på blodsockret (00:23:18) Är en vältränad kropp bättre på att ta hand om blodsockret efter en måltid? (00:28:23) Hur kan stress påverka blodsockret? (00:30:59) Är det rimligt att fokusera på blodsockret om man är till synes frisk? (00:40:23) Kan man ha för lågt långtidsblodsocker?Tue, 27 Jun 2023 - 45min - 73 - 073. Kontinuerliga blodsockermätare och individuella blodsockersvar
Blodsockerkontroll efter en måltid är ämnet för Avsnitt 73 av Hälsoveckan by Tyngre. Kevin Hall och hans forskargäng har publicerat en andrahandsanalys av deras väldigt välkontrollerade dietstudier där de har tittat på hur blodsockret varierar när man bär en kontinuerlig blodsockermätare och äter samma måltider vid olika tillfällen.
De fann att variationen mellan måltider med samma mat var i samma storleksordning som variationen mellan helt olika måltider med samma makronutrientinnehåll. Det var också en betydande skillnad i resultat mellan de två olika kontinuerliga blodsockermätare som användes i studien. De huvudsakliga resultaten som vi diskuterar finns också presenterade i ett inlägg på instagram som du hittar här,
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Stökigt intro om arbete i Gällivare och fotbollstränande (00:05:36) Variationen i blodsockersvar mellan exakt samma måltider olika dagar (00:18:07) Hur mycket varierar blodsockersvaret inom en och samma person jämfört med mellan personer? (00:20:10) Vi har ingen data som säger att blodsockertoppar efter en måltid i sig är dåligt på sikt (00:26:39) Svag korrelation mellan blodsockersvaret från samma måltid vid olika tillfällen (00:35:08) De kontinuerliga blodsockermätarna är inte så precisaTue, 20 Jun 2023 - 45min - 72 - 072. En "bättre" tarmflora utan förbättring av hälsan
Avsnitt 72 av Hälsoveckan by Tyngre bjuder på diskussion kring två nya studier. Först diskuteras en studie på cancerpatienter där man hade en hypotes om att tarmfloran från friska personer skulle hjälpa vid behandlingen hos cancerpatienterna. Så man förde över tarmfloran från friska till de sjuka och fann en tydlig effekt på tarmflorans sammansättning som var i den riktningen man hade önskat sig. Dock såg man om något en större risk för infektioner i interventionsgruppen jämfört med placebogruppen vilket alltså innebär att förändringen av tarmfloran om något verkade vara negativ för det som man egentligen är intresserad av.
Nästa punkt handlar om en ny analys av en studie som vi diskuterade redan i avsnitt 38. I studien har man gett en grupp en diet speciellt anpassade efter dem där målet är att minimera deras blodsockertoppar och hålla blodsockret stabilt över hela dagen. Det här uppnår man genom att först ta olika tester och samtidigt låta deltagarna mäta sitt blodsocker kontinuerligt över några dagar samtidigt som de skriver en kostdagbok. I den första studien som vi diskuterade i avsnitt 38 så berättade vi att den här dieten inte fungerade bättre för viktnedgång jämfört med ett råd om lågfettkost och mindre kalorier till kontrollgruppen. Nu har det släppts ytterligare en artikel baserat på samma studie där man har tittat på en mängd olika mått för blodsockervariation och blodsockerkontroll.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack med fotboll (00:08:54) Studie där man försökte förändra tarmfloran gav önskad förändring på den men negativa effekter i övrigt (00:21:29) En personligt anpassad diet för att få mindre blodsockertoppar gav ingen skillnad i blodsockerTue, 13 Jun 2023 - 48min - 71 - 071: Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?
I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023. I resultatet ser man att observationsstudierna och interventionsstudierna inte riktigt går hand i hand. Där är en betydande skillnaden i mängden baljväxter som äts i observationsstudierna och i interventionsstudierna som möjligen skulle kunna vara ett delsvar.
Efter det diskuterar vi några lyssnarfrågor om bland annat picklade grönsaker och greppträning för hälsan.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Jacob ska vara fotbollstränare igen, (00:06:01) Erik ska vara med i en golftävling som Tyngre annordnar (00:08:05) En ny systematisk översiktsartikel på hälsoeffekterna från baljväxter (00:21:22) Är picklade eller inlagda grönsaker något problem? (00:29:20) Finns det någon poäng i att träna upp greppet som motionär och för hälsan?Tue, 06 Jun 2023 - 41min - 70 - 070. Kan du imitera fasta med en diet?
Linne är mammaledig och hennes vikarie, Caroline Mellberg, får presentera sig lite kort i början av avsnittet.
Efter det så blir det en diskussion kring fasta och så kallade fasteimiterande diet utifrån en artikel i SvD med titeln Ny metod: ”Ät och få ändå bästa möjliga fasteeffekt”. Artikeln handlar om ett upplägg som är framtaget av en forskare vid namn Valter Longo som är en ganska populär inom långtidslevnadsområdet då han har utfört en del intressanta studier på möss. Målet med hans diet är att man ska kunna äta en del mat samtidigt som man uppnår de effekterna som tros vara positivt med fasta.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Linnea är mammaledig och Caroline Mellberg vikarierar (00:03:52) Artikel om fasteimiterande diet i SvD (00:05:42) Studier på kalorirestriktion och längre livslängd är grunden till fasteuppläggen (00:08:40) Behöver man fasta eller ligger vinsten i låga kroppsfettnivåer? (00:14:24) Valter Longos uttalanden är bra men mycket är ändå gissningar (00:19:12) Longos forskning är preliminär och han säljer redan tillskott (00:25:18) Mindre studier på personer med ganska stabil form av cancer (00:26:36) Bra uttalande från en forskare som gjort en översiktsartikel på olika former av fasta (00:31:00) Det finns många stora överdrifter kring de eventuella effekterna från fasta (00:32:58) Du behöver ha en kalorirestriktion i många år för en ganska liten effekt (00:38:03) Behandling av cancer är ibland en svår avvägning mellan livslängd och livskvalitet (00:43:43) Kan man designa en studie som visar positiva effekter från en diet på faktisk cancer?Tue, 30 May 2023 - 51min - 69 - 069. Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore
Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt. Framför allt fokuserar vi på NutriScore där en nyligen publicerad artikel påpekat att en stor majoritet av alla studier är positiva och bland de negativa studierna så är det stor övervikt av studier som på något vis är sponsrat av livsmedelsindustrin.
Förutom just den översikten så diskuterar vi även en hel del kring sponsrade studier överlag och hur man har sett att det kan påverka resultatet eller den bild man kan få av vetenskapen totalt sett. Vi kommer också in på andra former av bias som inte beror på sponsring från företag men där man ändå har sett att det kan påverka hur forskare väljer att utföra studier eller tolka den forskning som finns.
Vi kommer också in lite på NOVA vilket är det systemet där man använder sig av termen ultra-processad mat som det har snackats mycket om de senaste åren.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack om graviditet och födslar (00:04:21) Industrin gillar inte NutriScore (00:05:43) Vad NutriScore är för någonting (00:10:00) NutriScores styrka är att det är öppet och uppdateras efter ny kunskap (00:11:59) Skillnaderna mot ultra-processad mat (00:20:51) Nästan alla studier finner positiva saker med NutriScore (00:22:20) Bland de studierna som var negativa var en stor andel sponsrade av livsmedelsindustrin (00:22:52) Skillnaden på narrative reviews och systematiska översiktsartiklar (00:25:24) Att studier sponsrade av företag oftast får en riktning som gynnar företagen är inget nytt (00:30:51) Det kan finnas bias som påverkar resultaten även utan industrisponsring (00:38:01) Hur den vetenskapliga processen går till förbättras succesivt (00:39:46) Vad vi personligen tycker om NutriScore jämfört med Nyckelhålet (00:46:31) Linnea kommer vara mammaledig från podden i ett antal månader framöverTue, 23 May 2023 - 48min - 68 - 068. Hormonella preventivmedel med Helena Kopp Kallner
Gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner gästar i avsnitt 68 av Hälsoveckan by Tyngre för att berätta om preventivmedel med fokus på hormonella sådana. I avsnittet får du veta vilka olika former av preventivmedel som finns och lite om fördelarna och nackdelarna med olika varianter.
Framför allt fokuserar vi på de olika hormonella preventivmedel som finns där vi går igenom kända fördelar och nackdelar tillsammans med en hel del myter. Du får också höra lite om hur det går till i praktiken när man försöker hitta en lösning som fungerar för en unik individ.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort intro med en hes Jacob (00:01:57) Helena Kopp Kallner är dagens gäst och källa till kunskap (00:03:42) De preventivmedel som finns idag och hur man kategoriserar dem (00:07:41) När de hormonella preparaten kom och utvecklingen som har skett sen dess (00:11:27) Ju mer metoderna är beroende av användaren desto sämre fungerar de (00:14:45) Det är skillnad på effektiviteten om allt görs rätt kontra hur det blir i praktiken (00:19:29) Det finns en polarisering i åsikterna mot hormonella preventivmedel idag (00:22:09) Förskrivningen av hormonella preventivmedel är låg i Sverige (00:24:49) Hur det ser ut kring blodproppsrisken med preventivmedel (00:27:59) De potentiella fördelarna med hormonella preventivmedel förutom skydd mot graviditet (00:30:22) Bröstcancerrisken ökar något men andra cancrar blir ovanligare (00:35:25) P-piller ökar inte risken att en kvinna ska få järnbrist (00:38:02) Att fokusera på mekanismer och ignorera det vi vet om slutliga utfallet är klassisk pseudovetenskap (00:40:07) Odefinierade begrepp så hormonell obalans låter bra men betyder inget (00:44:20) Forskning görs men det tar tid att utvärdera saker på ett bra sätt (00:45:08) Vanligen säljs en hel livsstil där mycket är bra och gratis - sen adderar man till dyra obevisade saker (00:48:51) Det vi vet kring hur hormonella preventivmedel påverkar humöret (00:53:12) Om där blir en negativ påverkan så kommer den tidigt - be då om hjälp (00:59:25) Om menstruationen ger besvär så våga söka hjälp (01:03:07) Det finns inga koståtgärder med ordentlig evidens bakom sig (01:07:07) Forskningen på manliga preventivmedel går framåt men det är svårforskatTue, 16 May 2023 - 1h 13min - 67 - 067. Det är svårt att mäta saltintag och en del gör dåligt
I avsnitt 67 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar problemet med att uppskatta människors intag av salt och mer specifikt bristen med en metod. I veckan släpptes nämligen en ny konsensusartikel från flera stora organisationer kring blodtryck där det påpekas att det inte fungerar att uppskatta saltintag med en enda mätning av salt i urinet. Istället behöver man samla in urin över >24 timmar för att få en okej uppskattning.
Efter det diskuterar vi en ny studie där man har försökt ta fram biomarkörer för hur nära människors diet följer den så kallade medelhavsdieten. Med hjälp av en tidigare RCT studie på medelhavskost så tog man fram några markörer och sedan använde man dessa i en större kohortstudie för att se om bättre följsamhet minskade risken för typ 2 diabetes, vilket det gjorde.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack om ingenting (00:01:59) Urinprov för att uppskatta saltintag behöver samlas in över minst 24 timmar (00:17:03) Biomarkörer för en kost mer lik medelhavsdieten förutsäger bättre hälsaTue, 09 May 2023 - 31min - 66 - 066. ChatGPT är duktig på att svara på medicinska frågor
Vi öppnar veckans avsnitt med att diskutera en ny studie där man jämfört ChatGPTs svar mot läkares på olika forum på nätet. Deltagarna i studien fick ranka svaren efter hur bra de var rent kvalitetsmässigt och hur empatiska de upplevde svaren och ChatGPT vann överlägset.
Efter det så intervjuar Erik ultralöparen Torbjörn Gyllebring som sprant 272 km på 24 timmar. Vi får höra lite kring hans förberedelser och hur han skötte intaget av energi under själva loppet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om familjeliv och när Jacob ska vara med på nyhetsmorgon imorgon (00:02:39) ChatGPT är bättre än läkare på att svara på medicinska frågor på nätet (00:26:55) Erik intervjuar Torbjörn som sprang 272 km på 24 timmarTue, 02 May 2023 - 43min - 65 - 065. Kaffe – det vi vet och det som är påhittat
Jacob och Erik börjar med att diskutera forskningen på kaffe. En krönika i DN som påstår att det minskar risken för fetma och typ 2 diabetes används som utgångspunkt och sedan diskuterar vi en hel del annat.
Efter det blir det två frågor. Den första handlar om huruvida personer med olika kroppstyper bör äta olika dieter. Den andra om vad som gäller kring kreatinintag, spelar det någon roll när du tar ditt kreatin och hur viktigt är det att inta det varje dag?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Livet den senaste veckan (00:03:28) Foskningen kring kaffe och en artikel i DN (00:22:19) Det går inte att förutsäga vilken typ av diet som kommer passa en viss person i förväg (00:35:07) Spelar det någon roll när man tar sitt kreatin?Tue, 25 Apr 2023 - 38min - 64 - 064. Kan glass varje dag minska risken för typ 2 diabetes?
Avsnitt 64 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på två rubriker från veckan som har gått. Först diskuteras en nyhet i Expressen om att Oatly har blivit dömda för att vilseleda konsumenter när de säger att sockret i deras produkt kommer naturligt från Havre. Sockret tillkommer egentligen endast på grund av en kemisk process som Oatly startar igång när de tar fram sin produkt.
Efter det så diskuterar vi en artikel i tidningen The Atlantic som handlar om att man i flera studier har funnit ett negativt samband mellan glassätande och risken för typ 2 diabetes. De som äter mer glass var alltså i lägre risk för att få sjukdomen. Erik, Linnea och Jacob diskuterar dels de sakerna som tas upp i själva tidningsartikeln, dels möjliga förklaringar till varför man kan ha sett det resultatet som man sett.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Alla har biltrubbel (00:04:42) Havredryckstillverkaren Oatly vilseleder kunder (00:15:18) Minskar glass risken för diabetes typ 2?Tue, 18 Apr 2023 - 38min - 63 - 063. Mackor kan vara både bra och dålig mat
Avsnitt 63 av Hälsoveckan är med endast Erik och Jacob. Vi börjar med att diskutera ett nytt Guinness världrekord där svenske Olle knäcker totalt 46 olika leder efter varandra. För den som vill se detta ”mästervärk” så finns det en tiktok-länk här. Jacob berättar också lite kort det lilla man tror sig veta kring vad det är som orsakar det knäckande ljudet och om det är bra, dåligt eller neutralt.
Efter det kommer dagens huvudämne vilket är mackor och olika typer av bröd. Som utgångspunkt har vi artikeln ”The American Diet Has a Sandwich Problem” sin fokuserar på kalorierna och saltet i många färdiga mackor som amerikanerna köper. Vi går dock även vidare lite och snackar om olika pålägg, hur man kan leta bröd i matbutikerna och lite annat smått och gott.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:30) Erik låste in sina bilnycklar i bilen (00:03:54) Mannen som slog nytt rekord i poppade leder (00:05:02) Ett världsrekord (00:05:16) Mer om att knäcka leder (00:09:45) Mackor kan var bra men också riktigt dåligtTue, 11 Apr 2023 - 32min - 62 - 062. Första tankarna kring utkastet till NNR 2023
I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela avsnitt 62 av Hälsoveckan by Tyngre används för att diskutera lite av det som är nytt och en del av kritiken som redan har dykt upp. Vi diskuterar också en del kring om det är rätt att inkludera miljöpåverkan i samma dokument som näringsrekommendationerna?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack om våren och graviditet (00:03:19) Ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 finns nu online (00:05:49) Det är många mindre förändringar kring olika rekommendationer (00:11:23) RDI ändras för flera vitaminer (00:17:50) Kostmönstret som rekommenderas (00:20:44) Är det rätt att ha med miljömålen i samma rapport? (00:28:01) Organisationer och företag som är negativa till kostråden (00:38:27) Det ges inga konkreta exempel på vad man faktiskt tycker är fel i rapportenTue, 04 Apr 2023 - 44min - 61 - 061. Personerna som låtsas som att de vet mer än alla andra
Sommartid och en därför lite extra trött panel börjar veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre med att väldigt kort förklara varför normaltid året runt hade varit att föredra.
Efter det diskuteras en artikel i aftonbladet med titeln ”Så lätt blir du av med trötthet” där en funktionsmedicinare vid namn Pia Norup får bre ut sig och göra reklam för sin bok utan några kritiska frågor.
Till sist diskuteras en av Linneas systematiska översiktsartiklar där de har tittat på proteinintag hos små barn och hur det korrelerar med deras framtida vikt. De fann då ett samband mellan högre intag av framför allt animaliskt protein och högre vikt senare i livet. Men som vanligt finns det många frågor kvar och flera sätt att tolka datan när det gäller nutrition.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Olika Amadeus med olika bidrag till mänskligheten (00:02:05) Jacob gör en snabb genomgång kring sommartid vs normaltid (00:10:08) Så lätt blir du av med din trötthet enligt reklam i Aftonbladet (00:21:43) Proteinintag hos små barn och högre BMI i senare ålderTue, 28 Mar 2023 - 33min - 60 - 060. Svensken äter allt sämre men Agnes Wold är inte orolig
Trots sjuka barn så är hela panelen med i dagens avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre. Vi börjar avsnittet med att kort diskutera akupunktur och en punkterad lunga. Efter det så fokuserar vi på en artikel i Göteborgs Posten med titeln Mindre frukt och grönt och mer läsk – svenskarnas matvanor allt sämre.
I artikeln kan vi både läsa om Folkhälsomyndighetens rapport kring att svenskar äter allt sämre och att det skedde en tydlig försämring under pandemin och om att Agnes Wold inte anser att det finns någonting som är bättre eller sämre än någonting annat att äta.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) VAB och Mello som försnack (00:03:17) Kort om akupunktur och punkterade lungor (00:07:36) Svenskarnas matvanor har blivit sämre men Agnes Wold är inte oroligTue, 21 Mar 2023 - 39min - 59 - 059. Therese Karlsson om näringsämnet kolin
Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.
Kolin är ett vattenlösligt ämne som är ganska likt ett vitamin i dess funktioner i vår kropp. Man har vetat att vi behöver få i oss kolin via kosten sedan 80-talet men det är först på senare år som intresset för detta näringsämnet har växt. Idag vet vi dock fortfarande inte särskilt mycket om hur ett eventuellt suboptimal intag påverkar vår hälsa och det finns också osäkerhet kring hur mycket vi människor får i oss varje dag samt hur mycket som är ett bra intag.
För den som hellre läser än lyssnar på podcast eller den som vill lära sig ännu lite mer efter att ha lyssnat på det här kapitlet så har Therese också nyligen skrivit en artikel om kolin för sidan nutritrionsfakta, Kolin – det okända men viktiga näringsämnet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Erik har vab igen och Jacob har fått se snö på riktigt (00:01:20) Therese Karlsson gästar för att berätta om Kolin (00:04:21) I de nya nordiska näringsrekommendationerna kommer kolin finnas med (00:05:06) Vad kolin är för typ av ämne och dess egenskaper i vår kropp (00:07:39) Ett tydligt ökat intresse men fortfarande väldigt mycket som man inte vet (00:08:45) Män och kvinnor efter klimakteriet behöver möjligen mer från kosten (00:10:54) De rekommendationer som finns idag när det gäller intag av kolin (00:11:38) Människor äter idag mindre än de preliminära gränser som man har satt upp (00:15:25) Vad tror man att måttlig brist av kolin skulle kunna orsaka? (00:17:30) Livsmedel som är rika på kolin (00:21:30) Går det att dra några praktiska slutsatser kring kolin idag? (00:25:05) Har kroppen något lager av kolin eller behöver vi äta det regelbundet? (00:27:43) Det som togs upp i Thereses kapitel om kolin i NNR 2023Tue, 14 Mar 2023 - 30min - 58 - 058. Ökar sötningsmedlet erythritol risken för hjärt- och kärlsjukdom?
Erik Dunåker och Linnea Bärebring bryter i det här avsnittet ner en ny studie som tittat på sockeralkoholen och sötningsmedlet erythritol och risken för hjärt- och kärlsjukdom. Den här studien har fått lite uppmärksamhet den senaste veckan med tidningsrubriker så som ”Sötningsmedel kopplas till hälsorisker i ny studie” och frågan är då vad forskarna verkligen har visat och om det finns fog för rubrikerna?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Intro (00:03:30) Sötningsmedlet erythritol och påståenden kring ökad risk för hjärt och kärlsjukdom (00:07:17) Allmän diskussion kring studier, tidskrifter och dåliga incitament (00:12:56) Mer om den nya studien på erythritol (00:19:49) Man har inte mätt deltagarnas intag av erythritol (00:27:15) Försök att förklara observationsstudierna via meknismer från möss och tester på blodTue, 07 Mar 2023 - 37min - 57 - 057. Matpriser, kost vid autism och BMI som mått
Erik är äntligen tillbaka efter långt vabuari. I avsnitt 57 diskuterar vi tre olika rubriker från veckan som har gått. Först ut är en artikel i DN om matpriserna just nu.
Efter det blir det två artiklar i SvD. En kring kost vid autism och om det finns några belägg för att en glutenfri kost kan hjälpa. Och sen en artikel om BMI som hälsomått och några av de alternativa mått som finns.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack (00:05:04) 3,2 kg kött på 30 minuter är ingen bra idé (00:07:55) Matpriserna fortsätter att gå uppåt (00:18:25) Blir barn med autism bättre av glutenfri kost? (00:29:22) BMI som mått för fetma och hälsaTue, 28 Feb 2023 - 42min - 56 - 056. Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna
Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023. Erik var bland annat med och tog fram riktlinjerna för hur de forskare som blir ombedda att genomföra en systematisk översiktsartikel i samband med NNR bör gå tillväga.
Efter det fokuserar vi mer specifikt på Erik och Linneas nypublicerade systematiska översiktsartikel på hälsoeffekterna från nötter och frön.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
· (00:00:00) Erik Arnesen om framtagandet av NNR 2023
· (00:03:15) Vem beslutar vad man ska utföra en systematisk review på?
· (00:04:10) Eriks tidigare bakgrund innan han började jobba med NNR
· (00:07:44) De första kostråden togs inte fram med en systematisk och kontrollerbar metod
· (00:09:47) En scoping review kontra en systematisk review
· (00:11:58) De olika formerna av reviews som finns
· (00:15:52) Riktlinjer för hur man utför en systematisk review inom NNR
· (00:19:43) Man kan läsa och kommentera utkast till färdiga kapitel på helsedirektoratet.no
· (00:22:48) De nio systematiska översiktsartiklarna som forskar har utfört för NNR kommiten
· (00:24:31) Erik och Linneas senaste systematiska översiktsartikel på nötter och frön
· (00:27:20) Stökigt att hitta artiklar så de fick läsa igenom 23000 abstrakt
· (00:31:53) Studierna som inkluderas skulle vara på människor som åt efter hunger
· (00:34:38) Intag av nötter korrelerade med lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom
· (00:35:23) Det verkar räcka med ganska lite nötter för en effekt men doserna i studierna är osäkra
· (00:39:18) Interventionsstudierna visar på förbättrade blodfetter
· (00:44:01) Vad har man jämfört nötterna emot i interventionsstudierna?
· (00:45:42) Det har utförts väldigt lite studier på hälsoeffekterna från frön
· (00:48:04) Olika typer av nötter har troligen olika effekter
· (00:52:34) Nötter är kaloririka men verkar inte ge viktuppgång när folk äter efter hunger
Tue, 21 Feb 2023 - 56min - 55 - 055: Tips om bra informationskällor inom kost och hälsa
I veckans Hälsoveckan by Tyngre så tipsar Jacob och Linnea om bra källor till information om kost och hälsa. Det blir en genomgång av bra podcast, intressanta konton på Instagram, smarta personer på twitter och enstaka hemsidor och nyhetsbrev.
Här är en lista på de källor som vi nämner i avsnittet:
PodcastsMedicinvetarna – en podd om KI:s forskning, Sahlgrenska Akademin: Akademiliv, Uppsala universitet: Forskarpodden, Fatta Forskning från Region Skåne Nordväst, Gynpodden, Migränpodden, Frisk utan Flum, You are not so smart, The Skeptics Guide to the Universe
Wellness: Fact vs Fiction, Docs Who Lift, Sigma Nutrition, Maintenance Phase
AJCN In Press, The Peter Attia Drive Podcast, Dr Matt and Dr Mikes medical podcast, Inside Exercise
InstagramJacob Gudiol, Erik Dunåker, Linnea Bärebring, John Martin Fredriksen, Livsmedelsverket, Kevin C. Klatt, Cochrane, Kvinnokliniken, Jen Gunther, Dr Izzy Smith, Dietist Linn
TwitterJacob Gudiol, Nicola Guess, Gideon Meyerowitz-Katz, Gil Carvalho, Kevin Hall, John Speakman, Stuart Phillips, Stephan J. Guyenet, Tamar Haspel, Dr. Spencer Nadolsky, Christopher Gardner, Charles Brenner, Daniel Berglind, Daniel J Drucker, Kevin Whelan
Andra tipsObesity and Energetics Offerings, Barnakuten, 1177
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Linnea och Jacobs tips på bra informationskällor kring kost och hälsa (00:03:38) Tips på bra podcasts (00:04:28) Ganska lättlyssnade podcasts (00:10:28) Podcast som kräver lite koncentration (00:17:31) Mer nördiga podcasts som kräver lite kunskap och bra fokus (00:24:17) Bra konton på Instagram (00:29:33) Intressanta och kunniga personer på TwitterTue, 14 Feb 2023 - 43min - 54 - 054: Diskussioner kring boken glukosrevolutionen av Jessie Inchauspe
I avsnitt 54 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras boken glukosrevolutionen (glucose revolution) skriven av Jessie Inchauspe som nog är mest känd som Glucose Goddess. Vi talar också en del kring hennes framträdande i nyhetsmorgon förra veckan som du kan se här.
Boken är i mångt och mycket en typ av kombination mellan GI-dieten och LCHF när det gäller mycket av det som påstås kring effekter från blodsocker. Den är i stora drag också dålig när det gäller faktaunderlaget och referenser saknas ofta. De gånger som det ges referenser så är de cherry pickade och ger ingen rättvis bild av hur forskningen ser ut.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
(00:00:00) Podden har överlevt första året (00:01:40) Recension av glukosrevolutionen skriven av Jessie InchauspeTue, 07 Feb 2023 - 44min - 53 - 053. Fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning
Hälsoveckan by Tyngre med Dunåker, Bärebring och Gudiol diskuterar denna vecka två rubriker som vi har haft i media den här veckan.
Först ut är ett inslag i TV4 där det påstås att en professor har sagt att fika på jobbet är lika skadligt som passiv rökning. Det är dock inte riktigt det som professorn har sagt utan istället har hon sagt att hon tycker att man kan se på dem på samma vis, att de båda kan ge skada på sikt. Det finns idag en stor fikakultur på många arbetsplatser och ju oftare det ställs fram olika typer av fika desto oftare kommer de flesta människor att äta av den fikan. Vilket inte alltid är av godo på lång sikt.
Efter det här blir det en längre diskussion kring amning och olika rekommendationer. Aftonbladet publicerade i veckan en artikel med titeln ”Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt” där forskare från Uppsala och Sophiahemmets högskola är kritiska mot de råd som ges när det gäller introduktion av mat till spädbarn utifrån ett resultat i en mindre observationsstudie som de har genomfört. Deras resultat stämmer dock inte överens med resultat från RCT-studier så frågan är om man ska bry sig om en observationsstudie då? Och spelar det verkligen någon betydande roll i fall man ammar i 6 månader i svenska förhållande?
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Intro - Jacob har börjat mixtra med olika AI-saker 00:06:18 Fika på jobbet sägs vara lika skadligt som passiv rökning 00:16:44 Slutar mammor amma sina barn tidigare om barnen får smakportioner tidigt?Tue, 31 Jan 2023 - 46min - 52 - 052. Hur kan olika dietböcker säga emot varandra så mycket när de påstås vara baserade på vetenskap?
Avsnitt 52 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på ett youtubeklipp på 30 minuter med titeln ”How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us”. I klippet förklarar en man vid namn Chris Macaskill på ett bra sätt hur du kan bli vilseledd av en bra story och att de flesta större dieterna där ute ofta har en bra sådan som upprepas i bok efter bok. Jacob och Erik diskuterar innehållet i klippet och drar in lite egna tankar om det som sägs samt med lite andra exempel.
Förutom det här ämnet så blir det en kort diskussion kring att de som gillar sött mer än andra oftare har mer fettfri massa än genomsnittet samt att det sällan är en bra idé att fortsätta göra en massa repetitioner av en ganska tung övning om du redan är helt slut.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Högre fettfri massa korrelerar starkare med att gilla sötsaker än hög fettmassa 00:05:33 Överdrivet mycket repetitioner av ganska tunga saker är sällan en bra idé 00:11:39 Lite snack kring youtubeklippet "How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us"Tue, 24 Jan 2023 - 47min - 51 - 051. Viktuppgång under graviditeten - vad är råden och varför?
I avsnitt 51 av Hälsoveckan droppar Linnea överraskningen att hon är gravid igen så därför väljer vi att diskutera ett ämne där Linne är extra påläst för stunden vilket är viktuppgång under graviditet.
Det har funnits råd kring hur mycket viktuppgång som gäller för olika kvinnor beroende på deras vikt före graviditeten där målet med råden är att försöka minimera risken för att det ska ske något negativt under graviditeten eller förlossningen. Råden kommer dock inte ut till särskilt många gravida och samtidigt är det en klurig fråga då vi vet att det sällan har någon direkt effekt av att bara berätta om råden och inte ge vidare information och stöd.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Introsnack 00:02:50 Viktuppgång under graviditeten - vad är råden och varför?Tue, 17 Jan 2023 - 27min - 50 - 050: En ny matpyramid för antiinflammatorisk kost - är den vettig?
I avsnitt 50 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras antiinflammatorisk kost enligt Maria Borelius. Aftonbladets site Godare har ett reklaminlägg för hennes senaste kokbok där hon berättar om sin nya matpyramid.
Vi går igenom hennes råd från den lägsta nivån på pyramiden och uppåt för att problematisera, berömma och ifrågasätta indelningen och de olika sakerna som påstås kring olika livsmedel.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Linnea är tillbaka och panelens varierande "aura" på internet 00:05:39 Tankar kring en artikel om Maria Borelius nya matpyramid 00:07:35 Det har inte funnits några kostråd på 6-8 brödskivor per dag 00:09:16 Vad är definitionen på en "bowl" jämfört med en skål med yoghurt 00:11:22 Uppbyggnaden på Borelius antiinflammatoriska kost 00:12:01 80 procent av tiden kan innebära mycket mindre när det gäller av kalorierna 00:13:27 Det finns inga bra belägg för att det hon kallar för inflammatorisk faktiskt är inflammatoriskt 00:17:48 Sverige har faktiskt aldrig haft en matpyramid som kostråd från officiella håll 00:19:39 Grönsakerna i botten på pyramiden 00:20:27 På nivå nummer 2 finns "fina proteiner" 00:20:45 Vad som kallas för antiinflammatorisk kost skiljer sig mellan olika böcker 00:23:59 Borelius favoritrecept följer inte hennes egen matpyramid 00:25:20 På nivå 3 finns fetter med oljor och fetter 00:35:38 Nivå 4 är stärkelse och frukt 00:38:27 Äter man verkligen som på stenåldern när man äter så här? 00:43:42 Det olika sätt man mäter hur antiinflammatoriskt någon äter inom forskningenTue, 10 Jan 2023 - 52min - 49 - 049. Rött kött jämfört med processat kött hur hälsosynpunkt
Ett andra frågeavsnitt av Hälsoveckan by Tyngre där Jacob och Erik diskuterar studierna som har visat att man kan minska risken för att ett barn ska utveckla en födoämnesallergi genom att tidigt introducera vanliga allergener i deras kost. Till exempel kan man ge mat med lite jordnötssmör på från det att barnet är 4 månader gammalt.
Förutom det så diskuteras också mycket kring proteinkvalité i vegetabilier jämfört med kött och vad vi verkligen vet när det gäller hälsoeffekterna från rött kött för sig själv. Det är vanligt i observationsstudier att man inkluderar rött kött och processat kött i samma kategori vilket gör att det ibland är svårt att skilja dem åt. De flesta studier förlitar sig också på människor självrapportering för vad de äter så vi är också beroende av att de kan skilja på rött kött och processat kött i studierna där man ändå försöker separera på de två.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Intro 00:04:43 Kan man minska risken för allergier genom att introducera barn för saker tidigt? 00:13:56 Kan kroppen ta upp protein lika bra från vegetabilier? 00:15:10 Skiljer sig rött kött mot fågel näringsmässigt? 00:15:59 Vad vet vi kring hälsoriskerna med rött kött jämfört med processat kött? 00:21:37 Kan man töja ut sin matsäck så man behöver mer mat för att bli mätt? 00:27:35 Vad gäller för viktnedgång när man är pensionär?Tue, 03 Jan 2023 - 33min - 48 - 048. Vad är set point för kroppsvikten och hur ändrar man den?
I veckans avsnitt diskuterar Jacob och Erik lång och ingående kring begreppet set point. Din kropp har flera fysiologiska processer som gör att du håller din kroppsvikt relativt stabilt kring en viss vikt. Om du äter lite mycket i några dagar så blir du mindre hungrig efterföljande dagar samtidigt som du kanske rör på dig lite extra så vikten går tillbaka till den tidigare. Det samma sker om du skulle äta mindre då du får efter ett tag får en ökad hunger och rör på dig lite mindre i vardagen.
Dock är det så idag att många människor väger betydligt mer än de gjorde som unga eller sett till det som kallas för normalvikt. Det verkar som att kroppen hos dessa personer försöker arbeta för att hålla den högre vikten stabil istället för att försöka få personerna att gå ner till den vikt det kanske hade för 15 år sedan. Vad beror den här förskjutningen av den vikt som deras set point verkar sträva mot på och finns det något sätt att återställa sin set point?
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Intro 00:02:16 Set point och tid för ny normalvikt - vad vet vi? 00:32:20 Lite tankar kring kollagentillskott för olika sakerTue, 27 Dec 2022 - 39min - 47 - 047. Livsmedelverket om sötningsmedel och tarmfloran
Gudiol och Dunåker diskuterar först livsmedelsverkets nya kunskapsöversikt kring sötningsmedel och sedan berättar Dunåker lite kring ulcerös kolit. Till sist blir det en lång diskussion, eller resumé, kring allt som har hänt den udda sociala medier profilen Liverking.
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Försnack inför julen 00:05:52 Livsmedelsverkets kunskapsgenomgång på sötningsmedel 00:30:05 Hur ser forskningen och behandlingen vid ulcerös kolit ut? 00:35:20 Hela historien kring Liverking - ett udda internetfenomenTue, 20 Dec 2022 - 54min - 46 - 046. Folkbildning via tv och andra medier med Andreas Wahl
Andreas Wahl, bland annat känd från att vara programledare i det fantastiska programmet Folkeopplysningen gästar denna vecka Jacob och Erik i Hälsoveckan by Tyngre. Han berättar om sin väg från fysiker till folkutbildare och underhållare i Norge.
Vi fokuserar framför allt på serien Folkeopplysningen i det här avsnittet och Andreas delar med sig om hur de tänker inför avsnitt när det gäller valet av frågor och gäster. Vi diskuterar också hur man förmedlar vetenskap på ett bra sätt så det både blir underhållande och lärorikt samtidigt som man inte förenklar för mycket. Hur får man till exempel fram ett svar i en fråga där det inte riktigt är svart eller vitt?
Glöm inte att följa oss på Instagram under användarnamnet @HalsoveckanbyTyngre.
Hålltider
00:00:00 Veckans gäst, Andreas Wahl från bla Folkeopplysningen 00:03:08 Andreas väg från fysikerutbildning till medieperson 00:09:38 Arbetet med Folkeopplysningen 00:13:52 Hur fungerar det med intervjuer och arbetsmaterial när en del som är med inte vill att sakerna ska visas? 00:18:18 Steget från mer hård vetenskap till frågor som aldrig är svart eller vitt 00:26:33 Det är mycket arbete som står bakom ett avsnitt 00:30:53 Hur ser de på risken att det bara blir en auktoritet som påstår saker? 00:40:19 Risken med att upprepa konspirationer för tittaren 00:46:55 Finns det något ämne som de känner att de skulle behöva gå igenom igen? 00:48:42 Hur tänker man kring berättandet när det gäller falsk balans och liknande 00:52:04 Covid-19 fungerade inte som ämne eftersom allting förändrades så fort 00:55:36 Andreas andra sysslor med podcast, internetbutik och skrivande 00:59:48 Andreas frågespalt i SvD junior med roliga frågor från barnTue, 13 Dec 2022 - 1h 04min
Podcasts ähnlich wie Hälsoveckan by Tyngre
- ITALIA ITALIANI E ITALIANERIE - Italian language podcast All you can Italy
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- El Partidazo de COPE COPE
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Miguel Angel Cornejo ertruji
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Dante Gebel MedioLunatico
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Los Cuentos de Pancho Madrigal Pancho Madrigal®
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown