Nach Genre filtern
Podkasten Ugradert gir deg et innblikk i den ugraderte forskningen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Hvordan beveger menneskemengder som har middels panikk seg? Hvordan fungerer numerisk simulering? Hvorfor får noen hvite fingre? Slike spørsmål får du svar på her, i samtaler mellom forskere og FFIs forskningsjournalist. FFI er et statlig, tverrfaglig institutt med forskning innen de overordnede fagene matematikk, fysikk, informasjonsteknologi, kjemi, biologi, medisin, psykologi, statsvitenskap, sosialantropologi og økonomi. Instituttet gjennomfører hovedsakelig analyser og utviklingsprosjekter for Forsvarets behov, men har også forskningsprosjekter rettet mot det sivile samfunnet. Publiserte forskningsresultater finner du oftest i en FFI-rapport. Finn FFI-rapporter og les mer om FFI på www.ffi.no
- 123 - Kort forklart: Hva er forsvarssektorens miljø- og klimaregnskap?
Norge er ett av få land som kartlegger miljøbelastningen fra eget forsvar. Såpass spesielt er det at vi er blitt invitert til FNs klimatoppmøte 2024 for å fortelle om arbeidet. Forsvarssektorens miljø- og klimaregnskap gir oversikt over alt fra tungmetallutslipp til vannforbruk og klimagassutslipp. I denne episoden av Ugradert forteller forsker Simen Kirkhorn mer om databasen og hvordan den er nyttig for Forsvaret.
Thu, 14 Nov 2024 - 10min - 122 - Hva betyr USA-valget for amerikansk sikkerhets- og forsvarspolitikk?
5. november er det duket for valg i USA. Om det blir Kamala Harris eller Donald Trump som går av med seieren vil ha stor betydning for amerikansk sikkerhetspolitikk – og deres allierte. Forsker Vårin Alme jobber ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer, og holder på med en doktorgrad om amerikansk alliansepolitikk. I tillegg er hun kommentator hos amerikanskpolitikk.no. Hun var derfor et åpenbart valg da vi skulle lage podkast om hva det amerikanske valget betyr for sikkerhets- og forsvarspolitikk.
Wed, 30 Oct 2024 - 41min - 121 - Kort forklart: Hva gjør en autonom undervannsfarkost på Nato-øvelse?
Øvelse REPMUS (Robotic Experimentation and Prototyping using Maritime Uncrewed Systems) arrangeres hvert år i Portugal. En av de sentrale delene av øvelsen var å demonstrere ulike teknologier for å kunne beskytte og overvåke kritisk infrastruktur under vann. Forskningsleder Kjetil Bergh Ånonsen ved avdeling Forsvarssystemer er én av flere FFI-forskere som har deltatt på øvelsen og i denne episoden forteller han mer om hvordan vi kan bruke autonome farkoster i overvåkning av kritisk infrastruktur under vann.
Wed, 09 Oct 2024 - 05min - 120 - På sprengstoffjakt i Finnmark
Hvert år rykker Forsvaret ut mellom på mellom 400 og 500 oppdrag rundt om i landet for å destruere gamle bomber og granater som er rapportert inn til politiet. En stor del av oppdragene skjer i nord. I en ny episode av podkasten Ugradert kan du bli med forsker og sprengstoffekspert Geir P. Novik på et slikt oppdrag i området rundt Kirkenes. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/pa-sprengstoffjakt-i-finnmark
Fri, 04 Oct 2024 - 30min - 119 - Ukraina-krigen er et militært laboratorium
FFIs Sverre Diesen og Sigurd Glærum er to av forskerne bak en ny rapport om krigen i Ukraina og lærdommer derfra, tusen dager etter at den startet. I denne podkasten forteller de hvordan krigen samtidig er blitt et laboratorium som kan lære oss mer om moderne strid.
Tue, 24 Sep 2024 - 28min - 118 - Slik kan 3D-print styrke norsk beredskap
God beredskap skal sikre at vi som nasjon er i stand til å håndtere kriser eller uønskede hendelser, ved at man har planer, systemer og ressurser til effektivt å svare på det. I denne episoden av Ugradert forteller forskningsleder Bendik Sagsveen ved FFIs verksted Produktutvikling, test og verifikasjon om hvilken rolle 3D-print kan ha i Norges beredskap.
Thu, 19 Sep 2024 - 32min - 117 - Fire grep for å dra nytte av kunstig intelligens i Forsvarets støttevirksomhet
Under FFI-frokosten 27. august om kunstig intelligens i Forsvarets støttevirksomhet la vi fram fire konkrete grep vi mener vil gjøre Forsvaret bedre i stand til å dra nytte av teknologien. I denne episoden forteller FFI-forsker Kristin Waage om anbefalingene og du kan høre hele paneldebatten fra frokosten.
Wed, 11 Sep 2024 - 45min - 116 - Jamming - en teknologisk katt og mus lek
I Russland er de fleste mobil-basestasjoner utstyr med jammeutstyr. Her har norske myndigheter noe å lære, mener FFI-forsker Anders Rødningsby. 9. september starter verdens største åpne jammetest på Andøya.,Men hva er egentlig jamming? Hvem er det som jammer, hvorfor skjer det, og hvordan kan det ramme det teknologiske utstyret du og jeg bruker hver dag. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/jamming-en-teknologisk-katt-og-mus-lek
Sun, 08 Sep 2024 - 25min - 115 - Kort forklart: Kva er passive RF-sensorar?
Berit Jahnsen er forskingsleiar ved FFIs avdeling Strategiske analysar og fellessystem. Eit viktig forskingsområde for henne er elektromagnetiske operasjonar. Då kjem vi ikkje utanom passive RF-sensorar. I denne podkasten fortel ho meir om kva slike sensorar er, og kvifor FFI forskar på dei.
Wed, 28 Aug 2024 - 06min - 114 - Forskere bygde verdens største dyrefelle
– Våre funn kommer til å forandre reglene for hva slags støy mennesker kan slippe ut i havet, sier forsker Petter Kvadsheim. De siste fire somrene har et internasjonalt forskerteam besøkt Lofoten for å finne ut hva slags lyder vågehvalene oppfatter. Testresultatene overrasker. https://www.ffi.no/aktuelt/nyheter/forskere-bygde-verdens-storste-dyrefelle-for-a-finne-ut-hva-hvalen-horer
Thu, 22 Aug 2024 - 35min - 113 - Astrid forsket på utenlandske påvirkningsoperasjoner i sommer
I denne episoden av Ugradert snakker vi med Astrid som har hatt sommerjobb som forsker ved FFI og seniorforsker Paul Buvarp som har vært en av veilederne hennes. Astrid har brukt sommeren på å lage en litteraturstudie av utenlandske påvirkningsoperasjoner i sosiale medier og på nett og mulige konsekvenser for valg. Spesielt har hun sett på ulike typer kunstig intelligens som blir brukt i påvirkningsoperasjoner.
Wed, 14 Aug 2024 - 17min - 112 - Anette lager dingser som lytter - FFIs sommerpodkast #5
Spesiallagde sko og armbånd som avleder statisk elektrisitet, det er en del av arbeidsutstyret til Anette Sollien Nicolaisen. Anette er forsker i avdeling Strategiske analyser og fellessystemer ved FFI. Der jobber hun i teamet som forsker på passive RF-sensorer. RF står for radiofrekvens. En RF-sensor lytter etter all slags aktivitet i radiofrekvensområdet – alt fra kommunikasjon til radaraktivitet. Den type informasjon – å finne ut hva som skjer rundt deg – er nyttig både for Forsvaret og andre.
Wed, 31 Jul 2024 - 18min - 111 - Helene lét lagnaden avgjera studiane – FFIs sommerpod #4
Ein av dei som kan aller mest om CBRNE-verm er Helene Thorsen Rønning. Ho er forskingsleiar for kjemiske truslar og eksplosiv og leier ei gruppe som skal sørgja for at me har eit godt CBRNE forsvar i Noreg. I den tredje episoden av FFIs sommarpodkast kan du bli med Rønning på ein liten tur innom nokre ulike laboratorium ved FFI. Du får også vita kvifor det står ei tredemølle inne i eit glasbur og kvifor det er dusj på gangen.
Wed, 24 Jul 2024 - 11min - 110 - Arne jobber med farlige stoffer - FFIs sommerpod #3
I den tredje episoden av sommerpodkastserien, blir du bedre kjent med Arne Joakim Coldevin Bunkan. Han er kjemiker med doktorgrad i luftforurensing, kvantekjemiske beregninger og spektroskopi. Har studert atmosfærekjemi på Max Planck-instituttet for kjemi. På jobben ved FFI er han opptatt av å formidle så mye praktisk lærdom om feltet sitt som mulig.
Wed, 17 Jul 2024 - 21min - 109 - Martin ble batteriekspert ved en tilfeldighet – FFIs sommerpod #2
Alle vet at det går heftig for seg når moderne litiumbatterier begynner å brenne. Men få vet like mye om kjemien bak som Martin Gilljam. I episode to av FFIs sommerpodkastserie kan du lære mer om hvorfor og hvordan FFI forsker på batterier og batterisikkerhet. Og du får vite hvorfor Gilljam har Darth Vader, Pondus og Homer Simpson på kontorveggen.
Wed, 10 Jul 2024 - 25min - 108 - Sunny lever og ånder for 3D-printing – FFIs sommerpod #1
Vi tør påstå at det Sandeep «Sunny» Singh Klair ikke vet om 3D-printing, ikke er verdt å vite. Da er det flaks at han jobber ved FFIs prototypverksted og får forske på hvordan Forsvaret kan ta i bruk 3D-printing. I første episode av FFIs sommerpodkastserie kan du lære mer om hvorfor og hvordan FFI forsker på 3D-printing. Og du får vite hvorfor Klair har et stort supermann-skilt på kontorveggen.
Wed, 03 Jul 2024 - 18min - 107 - Kort forklart: Hva er multidomeneoperasjoner
Multidomeneoperasjoner er blitt et moteord i forsvarssammenheng, og er også ett av tre satsingsområder i FFIs nye strategi. Men hva er det egentlig? I denne episoden av Ugradert kort forklart forteller sjefsforsker Sigmund Valaker om hva multidomeneoperasjoner innebærer og hvorfor det kan være vanskeligere å få til enn man skulle tro.
Thu, 06 Jun 2024 - 09min - 106 - Kort forklart: Kva er syntetisk biologi?
Kva handlar syntetisk biologi om? For Forsvaret dreier det seg både om kva som er mogleg og om utfordringane ved desse nye teknologiane, seier FFI-forsker Anne Ohren Nordraak.
Thu, 23 May 2024 - 09min - 105 - Korleis skal Europa takle eit svekka Nato?
Er Donald Trumps eventuelle retur eit varsel om Natos død? Kva skjer i så fall med Europa? Nato fylte 75 år i april. I denne episoden har vi invitert tre forskarar til å snakke meir om eit Europa som ikkje lenger søv like trygt. Putins krig mot Ukraina og Kinas veksande makt er to sentrale faktorar. Marianne Riddervold er forskar ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) og professor ved Høyskolen Innlandet. Karsten Friis er også forskar ved Nupi, medan tredjemann i panelet er sjefsforskar Bjørn Olav Knutsen her ved FFI.
Wed, 15 May 2024 - 30min - 104 - Tre ord som vil endre Forsvaret
Multidomeneoperasjoner. Situasjonsforståelse. Datadrevet forsvar. Det er bare å lære seg hva det betyr med en gang. Dette vil prege hvordan Forsvaret opererer og utvikles i årene som kommer, og det skal gjennomsyre teknologiutvikling og forskning ved FFI. I en ny episode av Ugradert møter du FFI-direktør Kenneth Ruud, og forskningsdirektør for forsvarssystemer, Øyvind Sjøvik. De snakker om hva de tre begrepene betyr, og hvorfor de er så viktige.
Tue, 30 Apr 2024 - 36min - 103 - Slik skal Nato beholde sitt teknologiske forsprang
Nato er ikke bare kollektivt forsvar. De har også et stort apparat for forskning og teknologiutvikling med flere enn 5000 forskere fra 40 ulike land som samarbeider for å bevare alliansens teknologiske forsprang. I denne episoden av Ugradert ser vi nærmere på hvordan dette arbeidet er organisert, i tillegg til å snakke litt med noen av de fra FFI som faktisk deltar i samarbeidet.
Thu, 04 Apr 2024 - 27min - 102 - Kort Forklart: Korleis få undervassfarkostar til å lære?
Ein undervassfarkost treng god opplæring for å skjøne korleis den skal ta seg fram. Somme av dei beste lærarane finn du ved FFI.
Mon, 25 Mar 2024 - 10min - 101 - Ekstremismebildet er mer sammensatt enn før
Ekstremisme er mer aktuelt enn noen gang, men får samtidig mindre oppmerksomhet enn på lenge. Den 4. mars overleverte Ekstremismekommisjonen sin rapport om forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Sjefsforsker Petter Nesser har sittet i kommisjonen og i denne episoden av Ugradert deler han erfaringer fra arbeidet og syn på tematikken.
Wed, 20 Mar 2024 - 38min - 100 - Sjette generasjons luftmakt: Hva kommer etter F-35?
I 2025 skal Norge ha nådd full operasjonell kapasitet med den nye F-35 kampflyflåten. FFIs forskere har allerede rettet blikket mot framtiden. I en ny episode av Ugradert snakker vi med Stian Betten, leder for FFIs forskningsprogram på kampfly. Hvordan skal Forsvaret få mest mulig ut av F-35 i årene som kommer? Og hva mener vi egentlig når vi snakker om 6. generasjons luftmakt?
Wed, 13 Mar 2024 - 30min - 99 - Forsvarets milliardkjøp krev grundig forsking
Forsvarets investeringar i nye kampfly, ubåtar og stridsvogner vekkjer alltid stor merksemd. Både innkjøp og drift kan vere svært kostbart. Bak dei store innkjøpa trengst det difor grundig arbeid. FFI spelar ei sentral rolle i val av materiell og konsept. I denne podkasten fortel Karl Erik Olsen korleis instituttet arbeider med materiell som i sin tur skal vere i bruk i Forsvaret i fleire tiår.
Thu, 07 Mar 2024 - 18min - 98 - Droner har endret Ukraina-krigen
Det enorme antallet overvåkingdroner i Ukraina gjør at begge parter i krigen hele tiden ser hva motstanderen gjør. Da blir det også umulig å kraftsamle tropper uten å gå på store tap, sier Tor Bukkvoll. Han frykter flere år med fastlåst krig i landet. Det er to siden Russlands store bakkeinvasjon og opptrapping av krigen i Ukraina. I denne episoden snakker FFI forskerne Tor Bukkvoll og Kristian Åtland om hvordan det går på slagmarken akkurat nå, og hva som er de ulike scenarioene og alternativene framover. Vi er også innom det internasjonale spillet rundt krigen. Og vi snakker om intervjuet Putin nylig gjorde med journalisten Tucker Carlson.
Wed, 28 Feb 2024 - 1h 18min - 97 - Kort forklart: Hva er Natos artikkel 3?
– Jeg vil si at artikkel 3 er den aller viktigste av Natos artikler, forteller sjefsforsker Stig Rune Sellevåg ved FFIs avdeling Totalforsvar. Den er en kritisk forutsetning for alle de tre hovedoppgavene til Nato; avskrekking og forsvar, kriseforebygging og krisehåndtering, og sikkerhet gjennom samarbeid.
Fri, 23 Feb 2024 - 05min - 96 - Kva seier Forsvarsanalysen 2024?
Forsvarsanalysen 2024 er offentleggjort. Kva seier den? Vi spurte to av dei som har vore mest sentrale i arbeidet, Cecilie Sendstad og Espen Skjelland.
Wed, 14 Feb 2024 - 20min - 95 - Kort forklart: Hvordan kan Forsvaret bruke 3D-printing?
I denne episoden gir forsker Martin Øhlund Øyen en kjapp introduksjon til hva 3D-print er og hvordan Forsvaret kan ta i bruk denne teknologien.
Wed, 31 Jan 2024 - 07min - 94 - Slik kan 3D-printing øke Forsvarets operabilitet
De siste årene har 3D-printing blitt en tilgjengelig teknologi som også glade amatører kan leke seg med. Bruksområdene er nær uendelige, og ved FFI er det et eget miljø som forsker på hvordan 3D-printing kan brukes av Forsvaret. I denne episoden av Ugradert forteller forskere Martin Øhlund Øyen og Sandeep Singh Klair om de uendelige mulighetene 3D-printing har.
Wed, 31 Jan 2024 - 39min - 93 - Kort forklart: Hva er elektromagnetisk krigføring?
I denne episoden av Ugradert snakker vi med forskningssjef Tor-Odd Høydal. Han har jobbet med elektroniskmagnetisk krigføring ved FFI i mer enn 30 år. I podkasten forklarer Høydal hvordan elektromagnetisk krigføring (EK) har utviklet seg siden starten, og han snakker om hvordan FFI jobber på dette feltet akkurat nå.
Thu, 25 Jan 2024 - 21min - 92 - Slik er de sivile ressursene geografisk fordelt
Kjernen i totalforsvarskonseptet er at hele landets ressurser, altså både de sivile og de militære, må kunne mobiliseres for å forsvare Norge. Men hvor mye har vi av en ressurs, hvor mye kan vi eventuelt produsere, hvor i landet er de ulike ressursene og er ressursene mobile? Sjefsforsker Gunn Alice Birkemo ved avdeling Totalforsvar, og Rebekka Hykkerud Viste som hadde sommerjobb ved FFI i 2023, har laget en oversikt over den geografiske fordelingen av sivile ressurser for forsvaret av Norge.
Wed, 10 Jan 2024 - 30min - 91 - Krig, konflikt og militærmakt - bokbad med Sverre Diesen
Rett før jul hadde FFI-direktør Kenneth Ruud et bokbad med forsker og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Her diskuterer de Diesens siste bok, Krig, konflikt og militærmakt. I denne episoden kan du høre bokbadet i sin helhet. Disen snakker blant annet om hvordan krigføring og væpnede konflikter har endret seg. Han snakker også om hvordan det står til med det norske Forsvaret, og hva han mener bør gjøres for å få et forsvar som kan løse sine oppgaver og nå sine mål.
Mon, 18 Dec 2023 - 35min - 90 - Kort forklart: Hva er krigsspill?
Ved FFI er det en gruppe forskere som har terninger og spillebrikker som arbeidsverktøy. I denne episoden av Ugradert har vi snakket med sjefsforsker Håvard Fridheim. Han har jobbet med ulike typer krigsspill siden slutten av 1990 tallet.
Wed, 29 Nov 2023 - 12min - 89 - Mennesket i et høyteknologisk Forsvar
I en tid der den teknologiske utviklingen går raskere enn noen gang, og aller fleste er opptatt av måter kunstig intelligens kan ta over for mennesker – så finnes det likevel ganske store forskningsmiljøer, både ved FFI og internasjonalt, som tar til orde for at mennesket må i sentrum. I denne episoden av Ugradert snakker FFI-forsker Nina Hellum om hvorfor det på ingen som helst måte er paradoksalt å skulle snakke om de menneskelige faktorene i en tid som denne.
Thu, 09 Nov 2023 - 31min - 88 - Hvordan kan Forsvaret bruke kunstig intelligens?
I høst har Regjeringen vedtatt en strategi for hvordan forsvarssektoren skal utnytte kunstig intelligens (AI). I denne episoden av Ugradert møter du Ingebjørg Kåsen, forskningsleder og fagansvarlig for kunstig intelligens ved FFI. Kåsen vært med på å utarbeide strategien. Hun sitter også i rådet som skal operasjonalisere prinsippene for ansvarlig AI i Nato. I episoden snakker Kåsen mer om hvordan Forsvaret kan bruke kunstig intelligens. Hun forklarer hvorfor det er så viktig å fange data for å lykkes med arbeidet. Vi snakker også om hvordan vi skal sikre oss at det ikke går helt galt når AI slippes løs i krigføring.
Mon, 23 Oct 2023 - 27min - 87 - Førstegangstjeneste og motivasjon
Det er for lengst slutt på den tiden da «alle» menn (og nesten ingen kvinner) avtjente førstegangstjeneste i Forsvaret. Fra hvert årskull på ca. 60.000 ungdommer, blir ca 11.000 gutter og jenter valgt ut. I denne episoden møter du Kari-Røren Strand, som jobber med personellstudier ved FFI. Strand har forsket på hvordan ungdommers ønske om tjeneste bør påvirke hvem Forsvaret velger.
Thu, 12 Oct 2023 - 17min - 86 - Kunsten å forflytte armeer
De fleste har nok opplevd at logistikken svikter i en eller annen form i privatlivet, men i kriser og krig er det helt avgjørende at dette maskineriet går knirkefritt. I denne episoden av Ugradert forteller forsker Olger Pedersen om hvordan miljøet ved FFI forsker på hvordan det står til med forsvarslogistikken i Norge.
Tue, 03 Oct 2023 - 34min - 85 - Kampflyenes historie
Det har skjedd mye siden de første primitive jet-jagerne ble tatt i bruk under andre verdenskrig. I denne episoden går flyingeniør og avionikk-nerd Stian Betten gjennom utviklingen frem til dagens "intelligente" multirolle kampfly. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/kampflyenes-historie
Fri, 29 Sep 2023 - 28min - 84 - Kort Forklart: Hva er femte generasjons kampfly?
De nye kampflyene, F-35, skal gjøre hele Forsvaret mer effektivt. F-35 kalles gjerne femte generasjons kampfly. Men hva er det egentlig som skiller dem fra eldre versjoner? I denne episoden forklarer flyingeniør Stian Betten hva som er nytt.
Fri, 29 Sep 2023 - 10min - 83 - Hvordan kan kjemiske stoffer brukes mot oss i kognitiv krigføring?
Det sies at i kognitiv krigføring blir hjernen slagmark. Men hvordan ser dette ut når kjemiske stoffer blir en del av påvirkningsoperasjoner? Krig handler ikke bare om våpen, styrker og det som skjer på slagmarken. Det å påvirke folks oppfatninger er også en vesentlig del av moderne krig og konflikt. I denne episoden av FFIs podkast Ugradert forteller forsker Cassandra Granlund om hvordan kjemikalier og legemidler kan brukes i kognitiv krigføring.
Thu, 14 Sep 2023 - 21min - 82 - Kommunikasjonssjef i jetfart
Denne uken takker Anne-Lise Hammer for seg etter 21 år som kommunikasjonssjef ved FFI. Den tidligere idrettsmanageren og Cupido-redaktøren vet hvordan hun skal selge inn budskap, og hvordan medie-snøballer stoppes før de blir skred. I denne podkasten ser den svært tydelige formidleren tilbake på to tiår med folkeopplysning om forsvarsforskning.
Thu, 31 Aug 2023 - 44min - 81 - Slik kan systemutvikling styrke Forsvaret
I felt er det ofte behov for å overvåke strategisk viktige områder – for eksempel et kryss og veiene inn og ut av krysset. Det bør du helst kunne gjøre, uten å sende ut operatører som må ligge tett på og eksponere seg selv. I denne episoden av Ugradert forteller forskningsleder Katrine Mygland Dybwad og utvikler Gard-Inge Rosvold om samarbeidet under prosjektet Fjernopererte sensorer for landstrid – eller Fjernsyn som det blir kalt for enkelthets skyld.
Wed, 30 Aug 2023 - 26min - 80 - Sommerjobb som økonomiforsker
I denne episoden av Ugradert snakker vi med Peder og Trym som har brukt sommeren på å bistå økonomimiljøet ved FFI. Peder holder på med en mastergrad i finansiell økonomi og internasjonal ledelse ved Norges Handelshøgskole (NHH) og Trym tar en master i økonomi med fordypning i finans ved Handelshøgskolen BI. Sammen med nesten 60 andre studenter har de hatt sommerjobb som forsker ved FFI. I episoden forteller de om forventninger og opplevelser gjennom sommeren, og ikke minst om forskningen de har utført.
Wed, 23 Aug 2023 - 20min - 79 - Kort forklart: Hva er deepfake?
På kort tid har kunstig intelligens gitt oss verktøy som gjør det lettere å lage bilder, video og lyd som manipulerer andres identitet. I denne episoden av FFIs podkast «Ugradert – kort forklart» snakker spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen fra FFI om hva deepfake er og hvorfor det er viktig med kildekritikk i møte med dagens medieinnhold.
Wed, 16 Aug 2023 - 11min - 78 - Kort forklart: Hva gjør systemutviklingsgruppen ved FFI?
Systemene som brukes av både Forsvaret og sivil sektor blir stadig mer komplekse. Det er derfor ikke unaturlig å støte på utfordringer underveis i et forskningsprosjekt. Ved FFI finnes det en egen gruppe som bistår både forskningsprosjekt og administrasjonen med systemutvikling. I denne episoden av Ugradert Kort forklart snakker vi med lederen av Systemutviklingsgruppen, Kristian Schiander.
Wed, 19 Jul 2023 - 08min - 77 - Nullutslippsteknologi i Forsvaret
Før eller siden kommer oljen til å ta slutt. Hva skal Forsvarets fly og farkoster gå på da? – Det er på høy tid at Forsvaret begynner å eksperimentere med ny teknologi som kan erstatte fossilt drivstoff og energi, mener forskerne Brynjar Arnfinnsson og Even Tønsberg. I en ny rapport har de sett på hvilke alternativer som finnes i dag, og hva som kan bli aktuelt å bruke i framtiden.
Wed, 12 Jul 2023 - 30min - 76 - Arven etter Oppenheimer
En av sommerens storfilmer, Oppenheimer, tar for seg hvordan atombomben ble skapt. Hva er status for verdens atomvåpen i dag? Hvordan kontrolleres de, og hva er faremomentene? I denne utgaven av Ugradert snakker vi om kjernefysikeren Oppenheimer og arven etter ham. Sjefsforskerne Steinar Høibråten og Halvor Kippe arbeider begge ved FFIs avdeling Totalforsvar. De har stor innsikt i dagens kjernevåpen, både utbredelsen og teknologien.
Wed, 05 Jul 2023 - 22min - 75 - Hvordan kan vi ta vare på sårbare grupper i en krise?
Visste du at åtte av ti som dør i branner, tilhører en sårbar gruppe? I denne episoden møter du forskerne Fatima Ibsen og Arne Joakim Bunkan. De jobber med beredskap og samfunnssikkerhet, nærmere bestemt hvordan vi kan beskyttelse oss mot farlige stoffer. Det siste året har de deltatt i et EU-prosjekt der målet er å finne ut hvordan nødetater kan bli bedre på å ta vare på sårbare grupper. I april var de på øvelse i Belgia. Der måtte nødetatene håndtere et krevende scenario: en studentmottagelse der deltagerne ble rammet av matforgiftning, samtidig som de ble angrepet av demonstranter. Nødetatene klarte seg ikke så bra under øvelsen. Hva kan vi lære av det?
Tue, 20 Jun 2023 - 17min - 74 - Kort forklart: Hva er økonomiske maktmidler?
Begrepet statshåndverk betyr at stater har tilgjengelig et stort repertoar av virkemidler de kan bruke for å oppnå strategiske utenrikspolitiske mål. Det kan være militære virkemidler, det kan være økonomiske. Det handler også om etterretning og for eksempel cyberoperasjoner. Økonomiske virkemidler representerer et eget sett med muligheter. I denne podkasten forteller forsker Petter Lindgren mer om hvorfor FFI forsker på økonomisk statshåndverk.
Wed, 07 Jun 2023 - 11min - 73 - Trusselen fra innsidere
Forsker Betina Slagnes har nylig publisert en rapport om personellsikkerhet. I denne episoden av Ugradert forteller hun om hvilken trussel innsidere utgjør i dag. – Vår nasjonale sikkerhet er helt avhengig av at vi er i stand til å beskytte skjermingsverdig informasjon. Dette er spesielt viktig nå i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i, forteller Slagnes.
Tue, 23 May 2023 - 17min - 72 - Kort forklart: Hva er edge computing?
Moderne militære operasjoner krever datakraft. Nå kan minidatasentere tas med ut i felt. De kan plasseres på en kommandoplass, på et kjøretøy eller et skip, eller til og med i sekken til en soldat. I denne podkasten forteller sjefsforsker Eli Gjørven hva edge computing innebærer.
Wed, 10 May 2023 - 08min - 71 - Hvilke tiltak har vi for beskyttelse av sivilbefolkningen?
I denne episoden av Ugradert forteller seniorforsker Tonje Grunnan om FFIs gjennomgang av de tre tiltakene for beskyttelse av sivile i kriser og krig; varslingsanlegg, tilfluktsrom og evakueringsplanverk.
Wed, 26 Apr 2023 - 17min - 70 - Kort forklart: Hva er sammensatte trusler?
I dagens sikkerhetspolitiske situasjoner er det ofte snakk om sammensatte trusler. I denne episoden av Ugradert kort forklart, hjelper forsker Julie Bergaust oss med å forstå hva som ligger i dette begrepet. Merk at i episoden forteller Bergaust at hybridkonseptet ble introdusert i 2009. Det ble riktignok mer populært i 2009, men ble tatt i bruk allerede på starten av 2000-tallet.
Wed, 12 Apr 2023 - 07min - 69 - Hva sier Forsvarsanalysen 2023?
Et stort antall forskere har samarbeidet om årets forsvarsanalyse. Dette er FFIs egen, årlige analyse av Forsvaret. Med oss i studio i denne podkasten har vi to av de sentrale medarbeiderne, sjefsforsker Cecilie Sendstad og forskningsdirektør Espen Skjelland.
Thu, 23 Mar 2023 - 15min - 68 - Kort forklart: Hva er Forsvarsanalysen?
Forsvarsanalysen er navnet på en årlig rapport fra FFI. Her bruker instituttet hele sin faglige bredde til å gi forsvarsledelsen råd og anbefalinger om Forsvarets videre utvikling. I denne episoden forteller forskningsdirektør Espen Skjelland mer om arbeidet med denne rapporten.
Wed, 15 Mar 2023 - 08min - 67 - – Putin har skapt forsvarsvilje i Ukraina
24. februar er det ett år siden Russlands storskala-invasjon av Ukraina startet. I denne episoden oppsummerer forskerne Tor Bukkvoll og Kristian Åtland året som er gått, og ser på mulige veier videre: Hva er Ukraina og Russlands styrker og svakheter? Hva må til for å få en slutt på krigen? Og hva kan vi vente oss dersom Russland vinner? Bukkvoll og Åtland mener det er en reell fare for at krigen vil vare i mange år. Russland har størrelse og ressurser på sin side, men Ukraina har en viktig fordel russerne mangler. https://www.ffi.no/aktuelt/podkaster/-putin-har-skapt-forsvarsvilje-i-ukraina
Wed, 22 Feb 2023 - 49min - 66 - Kort forklart: Hvordan forsker FFI på kommunikasjonsteknologi?
For Forsvaret er det en evig utfordring å kunne overføre store datamengder trygt over store avstander der det ikke finnes noen infrastruktur. I denne episoden av Ugradert Kort forklart, snakker vi med Joakim Flathagen som er forskningsleder ved FFIs kommunikasjonsteknologimiljø.
Wed, 08 Feb 2023 - 08min - 65 - Fremtidens soldater kan bli genmanipulerte
Forståelsen av genomet – arvematerialet vårt – har ført til store medisinske fremskritt. Men hva skjer hvis denne kunnskapen blir brukt til militære formål? Risikerer vi i fremtiden å måtte forsvare oss mot genredigerte supersoldater eller terrorister? I denne episoden møter du forsker Ingunn Helene Landsend Monsen. Hun jobber med å se på hvordan teknologi kan bli brukt i framtiden, og hva det vil bety for Forsvaret.
Mon, 23 Jan 2023 - 31min - 64 - Forbereder Forsvaret på fremtidens dronekrig
Krigen i Ukraina har vist hvordan droner kan brukes på nye måter i krig. Det er bare begynnelsen, mener FFI-forsker Mathias Minos-Stensrud. I denne episoden forteller Mathias om hvordan forskere jobber for å utvikle fremtidens dronesystemer og droneforsvar. Hva er egentlig mulig å få til med dagens teknologi, og hva kan vi vente oss om 20 år?
Thu, 12 Jan 2023 - 24min - 63 - Ugradert julespesial: Ingen slår Erling Sundes rekord
1. november 2022 gikk Erling Sunde av med pensjon, 85 år gammel. Bak seg har han en 61 år lang karriere ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Sunde har blant annet vært med på å utvikle sensorene i norske høyteknologiske missiler som penguin, NSM og JSM – altså det som gjør at missilene klarer å finne målet. Rett før Sunde gikk av plasserte vi en opptager på et bord, og tok en lang prat med hedersmannen om alt han har opplevd her ved FFI. I denne utgaven av Ugradert kan du høre Sundes snakke om oppveksten på gård, hvordan han ble forsker, og ikke minst hvordan man kan holde seg sprek og yrkesaktiv helt frem til 85 årsalderen.
Tue, 20 Dec 2022 - 1h 03min - 62 - Kort forklart: Hva er et klimakammer?
Forsvaret i Norge, Sverige, Danmark og Finland skal få nye uniformer. Da uniformene ble testet ut spilte et «hjemmesnekret» klimakammer i en kjeller på Kjeller en sentral rolle. I denne episoden av Ugradert får du bokstavelig talt en tur bak dørene i FFIs klimakammer og får oppleve hvordan testingen der foregår.
Fri, 16 Dec 2022 - 09min - 61 - Hvordan står det til med norske soldaters forsvarsvilje?
Forsvarsviljen blant de ukrainske soldatene trekkes frem som en viktig grunn til at krigen i Ukraina ikke går helt som Putin hadde sett for seg. En studie ved FFI ser nærmere på forsvarsviljen blant norske soldater. I denne episoden av Ugradert snakker vi med seniorforsker Nina Hellum. Hun er sosialantropolog og er i gang med en studie av norske soldaters forsvarsvilje.
Wed, 09 Nov 2022 - 33min - 60 - Et forskerliv viet til terror
I over 20 år har FFI-forsker Hegghammer arbeidet med islamistisk terror. Denne høsten tar karrieren en ny retning. Nå begynner han som professor ved Oxford. I denne episoden av Ugradert forteller han om feltarbeid som har gjort inntrykk. Han snakker om et forskningsfelt i limbo, der de viktigste spørsmålene ikke kan besvares. Hegghammer har tanker om samspillet mellom forskning og politikk, om forholdet mellom personvern og overvåkning, og framtidens terror.
Wed, 26 Oct 2022 - 44min - 59 - Ukraina-krigen: – Mobiliseringen gjør krigen mer upopulær i Russland
I denne episoden tar Russlands-forskerne Tor Bukkvoll og Kristian Åtland blant annet for seg den russiske mobiliseringen. Hva innebærer egentlig delvis mobilisering? Og hvilken betydning kan det ha for utviklingen i krigen? Vi snakker også om muligheten for russisk atomvåpenbruk, og hvordan Nato kan tenkes å svare på dette.
Wed, 19 Oct 2022 - 39min - 58 - Kort forklart: Hva gjør en økonom ved FFI?
Økonomer er kanskje ikke den faggruppen du forbinder med FFI, men vi har faktisk et ganske stort forskningsmiljø med økonomer her. Men hva gjør en økonom ved FFI? I studio har vi med forskningssjef Sverre Kvalvik. Han jobber med økonomisk analyse og langtidsplanlegging og leder miljøet forsvarsøkonomi ved FFI.
Tue, 06 Sep 2022 - 08min - 57 - Forsker for en sommer
Hver sommer kommer flere enn 60 studenter hit til FFI for å prøve seg som forskere. I år fikk vi 650 søknader, så det er knallhard kamp om sommerjobbene. For her er det ikke snakk om rutinemessig papirarbeid eller rydding og arkivering. Terrorforsker Thomas Hegghammer og Ukraina- og Russlandsforsker Tor Bukkvoll er blant forskerne som i år har fått hjelp av studenter på sine prosjekt. I denne episoden av ugradert får du møte de to studentene som sammen med sine veiledere forteller om opplevelsen og hvordan arbeidet deres vil brukes videre.
Mon, 29 Aug 2022 - 18min - 56 - Ukraina-krigen: Slik tror ekspertene det går
Det er seks måneder siden Russland invaderte Ukraina. I denne episoden tar FFI-forskerne Tor Bukkvoll og Kristian Åtland for seg krigen så langt. Hvordan står det til med det russiske krigsmaskineriet? Hva er de humanitære følgene? Hvor lenge kan krigen vare? Og ikke minst: Hvilke mulige veier finnes det ut av konflikten?
Fri, 26 Aug 2022 - 57min - 55 - Kort forklart: Hva er kognitiv krigføring?
Det er som hentet fra en fremtidsdystopi: en fiende som ikke bare prøver å påvirke hvordan befolkningen tenker, men også hvordan de reagerer på informasjon. Lea Bjørgul, som er forsker ved FFIs avdeling Totalforsvar, forteller oss mer om hva kognitiv krigføring er.
Wed, 03 Aug 2022 - 08min - 54 - Kort forklart: Hva er cyberkrig?
Cyber omtales som et eget domene for konflikt og krigføring. Men hva er egentlig cyber – og hvordan vil en cyberkrig arte seg? FFI har startet en ny serie podkaster der vi forklarer et begrep på under åtte minutter. I denne episoden tar seniorforsker Torbjørn Kveberg for seg cyber og cyberkrig.
Wed, 06 Jul 2022 - 08min - 53 - Kan mennesker hackes?
Gjennom psykologisk krigføring blir menneskers hjerter og hoder slagmark. Internett og sosiale medier har gjort den kognitive dimensjonen enda viktigere i krig og konflikt. I denne episoden av Ugradert forteller spesialrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen og forsker Lea Bjørgul om psykologisk krigføring, både som en del av Natos doktriner og som en del av såkalte «sammensatte» eller «hybride» virkemidler som rettes mot oss.
Wed, 15 Jun 2022 - 26min - 52 - Kort forklart: Hva er påvirkningsoperasjoner?
Vi blir utsatt for påvirkning hver dag gjennom reklame, markedsføring og sosiale medier. Men hva skjer når dette settes inn i en militær sammenheng? Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver ved FFIs avdeling Totalforsvar. I denne podkasten forklarer han hva påvirkningsoperasjoner er.
Wed, 08 Jun 2022 - 08min - 51 - Sonarer og skipstrafikk – hvor mye plager det hvalen?
Akkurat nå sitter et internasjonalt forskerteam på en holme i Lofoten og venter. På hval. De forsøker å løse et av havets mysterier. Målet med det norsk-amerikanske forskningsprosjektet er å finne ut hva bardehvalene kan høre. Det er det ingen som har klart før. Kunnskapen skal brukes til å sette begrensninger for menneskeskapt støy til havs. I denne episoden av Ugradert forklarer FFI-forsker Petter Kvadsheim hva de gjør i Lofoten, hvordan de gjør det og hvorfor.
Wed, 01 Jun 2022 - 20min - 50 - Hvordan står det til med totalforsvaret?
Hvis det blir en væpnet konflikt skal både militæret og sivilsamfunnet tas i bruk. Hvor godt rustet er totalforsvaret til denne oppgaven? Stig Rune Sellevåg er forskningsleder ved avdeling Totalforsvar ved FFI og leder et nyoppstartet prosjekt som heter Totalforsvaret mot 2040. I denne episoden av Ugradert forteller han mer om hvordan det står til med det norske totalforsvaret, hvilken rolle forskerne ved FFI har og hvilken nytte deres forskningen også har for det sivile samfunnet.
Mon, 23 May 2022 - 18min - 49 - Kort forklart: Hva er totalforsvaret?
Som følge av koronapandemien og Ukraina-krigen har det vært mye snakk om norsk beredskap og totalforsvaret. I denne episoden har vi besøk av sjefsforsker ved FFIs avdeling Totalforsvar, Stig Rune Sellevåg. Han hjelper oss med å forstå hva totalforsvarskonseptet egentlig innebærer og hvordan FFI forsker på dette.
Wed, 18 May 2022 - 07min - 48 - Ukraina-krigen har også ein cyberdimensjon
Ei tradisjonell slagmark kan vere uoversiktleg, men kva med det digitale rommet? Krigen gir seg også til kjenne i cyberdomenet. Kva veit vi om ressursane som begge sider mobiliserer i Ukraina-krigen? I denne episoden fortel FFI-forskarane Una Hakvåg og Torbjørn Kveberg meir om kva cybermakt har å seie i Ukraina-krigen, og kva tankesett mange russarar har rundt krigen.
Mon, 09 May 2022 - 27min - 47 - Hvordan kan Forsvaret bruke laser?
Nei. Det er ikke bare science fiction. Laser er noe Forsvaret må forsvare seg mot og sannsynligvis noe de kommer til å bruke selv – både som våpen og til andre praktiske oppgaver. I denne episoden av Ugradert møter du Espen Lippert, prosjektleder for FFIs laserforskning. Han forklarer hva laser egentlig er og hva vi tror Forsvaret kan bruke det til i framtiden.
Wed, 04 May 2022 - 27min - 46 - Kort forklart: CBRNE-beredskap
Når vi snakker om beredskap dukker ofte forkortelsen CBRNE opp. I denne episoden forklarer FFI-forsker Hanne Breivik hvilke farer som skjuler seg bak forkortelsen.
Thu, 28 Apr 2022 - 06min - 45 - Slik påvirker Ukraina-krigen europeisk sikkerhetspolitikk
Russlands invasjon av Ukraina markerte et skille i europeisk historie. I denne episoden av Ugradert snakker vi med sjefsforsker ved FFI, Bjørn Olav Knutsen, og forsker ved NUPI Pernille Rieker. Begge har europeisk sikkerhetspolitikk som fagfelt og er dermed svært godt kvalifisert til å gi oss et innblikk i hvordan krigen i Ukraina har påvirket europeisk sikkerhetspolitikk.
Fri, 25 Mar 2022 - 29min - 44 - Ukraina: eskalering og kjernevåpen
I Ukraina ser vi allerede den største bakkekrigen siden 2. verdenskrig. Hva innebærer videre militær eskalering? Hvilken rolle kan kjernevåpen komme til å spille i Ukraina? I denne episoden av Ugradert møter du FFI- forskerne, Steinar Høibråten og Kristian Åtland. Åtland er sjefsforsker ved FFIs avdeling for strategiske analyser og fellessystemer, mens Steinar Høibråten er sjefsforsker ved FFIs avdeling for totalforsvar. Til sammen sitter de med mye kunnskap om Russland, russisk tankegang og kapasiteter. Episoden ble spilt inn 18. mars 2022.
Tue, 22 Mar 2022 - 26min - 43 - Ukraina-krigen: «Russland har ikke råd til dette»
Ukraina-krigen eskalerer. Hva vet vi om Russlands økonomi og militærstrategi? Forskerne Una Hakvåg og Sverre Diesen arbeider begge ved FFIs avdeling Strategiske analyser og fellessystemer. Hakvåg har studert Russland i mange år. Hun har stor kunnskap om sikkerhetspolitikk, forsvarsutvikling og spesielt den nasjonale økonomien. Diesen var Norges forsvarssjef i årene 2005 til 2009. Ved FFI har han særlig arbeidet med globale trender og påvirkningsoperasjoner. Han har i sin karriere møtt mange russiske militære, og vet litt om hvordan de ser på sine omgivelser. I denne podkasten ser de på de økonomiske betingelsene Russland må forholde seg til.
Fri, 04 Mar 2022 - 43min - 42 - Ukraina-krigen: Hvordan tenker Kreml?
Hvorfor ble det krig i Ukraina? Hva er det russiske bakteppet? Torsdag 24. februar 2022 var krigen og den russiske invasjonen av Ukraina et faktum. Hele verden følger med. Ingen vet hva de nærmeste dagene og ukene vil bringe. I denne episoden, som ble spilt inn 23. februar snakker forskerne Tor Bukkvoll og Bjørn Olav Knutsen om historien og hendelsene som har ledet opp mot krigen, og hva vi kan vente oss framover.
Thu, 24 Feb 2022 - 46min - 41 - Kort forklart: Hva er en georadar?
FFI har startet opp en ny serie korte podkaster der vi forklarer et ord eller begrep på maks åtte minutter. I denne episoden forteller forsker Leif Damsgård mer om georadarer. Hva gjør de, og hva slags teknologi benytter de seg av? Forskerne ved FFI har holdt på med radarer lenge. Rimfax er det foreløpig mest kjente resultatet av forskningen. Det er navnet på georadaren som Nasa nå bruker til å granske det som skjuler seg under bakken på Mars.
Wed, 16 Feb 2022 - 08min - 40 - Menneskelig yteevne i kaldt vær
I 24 år har Hilde Teien forsket på menneskekroppen. I denne episoden av Ugradert får du høre mer om hvordan hun forsker og hva hun har lært. • Hvordan reagerer kroppen reagerer på ekstreme og langvarige fysiske påkjenninger? • Hvor lang tid det tar før kroppen kommer seg (restituerer? • Hvilke mekanismer i kroppen er gjør at vi restituerer raskere eller saktere? • Hvordan vi kan beskytte oss mot frost- og kuldeskader? • Hvor godt fungerer utstyret Forsvaret bruker for å beskytte skadde mot nedkjøling? • Hvordan kan vi få i oss riktig og tilstrekkelig næring under ekstreme påkjenninger?
Wed, 26 Jan 2022 - 26min - 39 - Terrorforskerne del 2: Hvordan blir fremtidens terrorangrep?
– Det er blitt nesten umulig å drive en terrororganisasjon i vesten, mener forsker Thomas Hegghammer. Før innspillingen av denne episoden fikk han og professor Brynjar Lia en hjemmelekse: Hva er de tre viktigste årsakene til at terror oppstår? Og hvordan kan vi forhindre ny terror i fremtiden? Som om ikke det er nok har vi bedt de to forskerne om å ta en titt i krystallkula: Hvor og hvordan vil vi oppleve terror fremover? Vi er også en snartur innom det brennaktuelle temaet - hva kan vi lære av Afghanistan?
Fri, 10 Sep 2021 - 27min - 38 - Terrorforskerne del 1: Bin Ladens harddisk
I 2001 fikk den unge studenten Thomas Hegghammer sommerjobb ved FFI. Den sommeren studerte han blant annet afghan-araberne og veteranene fra Afghanistan-krigen på 80-tallet, der Osama Bin Laden var en sentral aktør. Noen uker etterpå krasjet Bin Ladens terrorgruppe al-Qaida to fly inn i World trade center i New York. Sommerjobben ble starten på en lang forskerkarriere for Thomas Hegghammer. Da amerikanske soldater nesten ti år senere drepte Bin Laden fant de flere av Hegghammers artikler og tekster på Bin Ladens harddisk. I denne episoden snakker vi med sjefsforsker Thomas Hegghammer og professor Brynjar Lia om 9/11: Kommer vi noen gang til å oppleve noe liknende? Dessuten: Hvorfor og hvordan forsker man på terrorister? Hva skiller slik forskning fra etterretning?
Thu, 09 Sep 2021 - 25min - 37 - Jubileumsprat del 7: FFI i verdensrommet
Ute i verdensrommet svirrer en rekke norske satellitter og instrumenter. Hva gjør de der ute og hvorfor de er laget? I denne episoden forteller forskningsleder Richard Olsen om de ulike romdingsene som helt eller delvis er laget ved FFI.
Wed, 25 Aug 2021 - 23min - 36 - Jubileumsprat del 6: Trekantsamarbeidet
Hvordan har lille Norge klart å ta markedsandeler i noen av verdens mest proteksjonistiske forsvarsmarkeder? Svaret ligger 60 år tilbake i tid. I 1960 ser FFI, Forsvaret og norsk industri nytten av å gjennomføre teknologiprosjekter sammen. Samarbeidet blir kalt trekantmodellen. I denne podkasten forteller forskningsdirektør Hanne Bjørk ved FFI mer om hvilke resultater samarbeidet har gitt. Blant eksemplene er Penguin- og NSM-missilene, og den autonome undervannsfarkosten Hugin.
Fri, 18 Jun 2021 - 22min - 35 - Jubileumsprat del 5: Norges første elektroniske regnemaskin
FFI var pioneren innenfor datateknologi. Norges første elektroniske regnemaskin var så kostbar at den ble «smuglet inn» – for å unngå toll og avgifter. I denne podkasten forteller FFI-medarbeider Jan Olav Langseth den pikante historien. En forsker med diplomatpass sørget for at maskinen Frederic – oppkalt etter Fredrik Møller, FFIs første direktør – ble skipet fra Manchester til Kjeller. Det skjedde uten at toll- og skattemyndighetene var klar over at innholdet i kassene skulle beskattes. – Maskinen var ikke bare stor i volum og strømforbruk. Den kostet en million i datidens pengeverdi. Dette var ikke noe småtteri. Men jeg kan vel røpe at saken ble løst i minnelighet, sier Langseth. Hele historien kan du høre i podkasten.
Fri, 28 May 2021 - 24min - 34 - Jubileumsprat del 4: Radiolinje revolusjonerte norsk telefoni
Mye av forskningen ved FFI har også vært av stor nytte for sivilsamfunnet. Det er radiolinje et godt eksempel på! I denne podkasten forteller FFIs hushistoriker Jan Olav Langseth hvordan FFI-forskernes arbeid med radar under krigen førte til at norsk telekommunikasjon bokstavelig talt kom opp av grøfta.
Fri, 23 Apr 2021 - 23min - 33 - Jubileumsprat del 3: Terne - det norske antiubåtvåpenet
På 50-tallet startet utviklingen av antiubåtvåpenet Terne ved FFI. I denne episoden av Ugradert får du høre mer om Terne. Det første store prosjektet som samlet instituttet og fikk de ulike avdelingene til å jobbe sammen. Terne-prosjektet var første steg i en utvikling som gjorde at Norge ble produsentland for noen av verdens mest avanserte missiler.
Fri, 16 Apr 2021 - 20min - 32 - Jubileumsprat del 2: De første årene
Etter krigen var FFI spredt på en rekke ulike laboratorier rundt om i landet. Og forskere ble ansatt på åremål, slik at de kunne sparkes hvis de ikke holdt seg faglig oppdatert. I denne episoden av Ugradert får du høre hva FFI-forskerne holdt på med de aller første årene etter andre verdenskrig. Du får blant annet høre om et av FFIs første produkter – en innretning med det ugreie navnet asdic. Og du får høre hvordan FFIs hovedkontor havnet på et jorde utenfor Lillestrøm.
Fri, 19 Mar 2021 - 25min - 31 - Jubileumsprat del 1: Krigsheltene som grunnla FFI
I denne episoden reiser vi 80 år tilbake i tid og får høre om tre av menneskene som var sentrale da forløperen til FFI ble dannet under andre verdenskrig: Helmer Dahl, Leif Tronstad og Fredrik Møller. Med i studio er FFIs egen «hushistoriker», Jan Olav Langseth.
Tue, 02 Mar 2021 - 18min - 30 - Episode 29: FFI fyller 75 år, hva nå?
Denne episoden markerer starten på FFIs 75-års jubileum, men den er også et avskjedsintervju med John-Mikal Størdal, FFIs direktør de siste ni årene. Vi har bedt Størdal trekke frem stolte FFI-øyeblikk, og si litt om hva han forventer framover.
Tue, 16 Feb 2021 - 11min - 29 - Episode 28: Hvordan kan denne roboten hjelpe Forsvaret?
Det sies at hunden er menneskets beste venn. Kan en robothund bli soldatens beste venn? Tønnes Frostad Nygaard har doktorgrad på firbente roboter. Nå jobber han ved Forsvarets forskningsinstitutt for å finne ut hvordan soldater kan samarbeid med maskiner. I disse dager tester han en ny, firbent robot kalt Freke, oppkalt etter en av Odins ulver i norønn mytologi.
Wed, 16 Dec 2020 - 12min - 28 - Episode 27: Hva betyr presidentvalget i USA for Europas forsvar?
USA og EUs forsvarspolitikk beveger seg fra hverandre. Hvilke konsekvenser har det for Norge? I denne episoden UGRADERT diskuterer forskerne Kari Tvetbråten og Bjørn Olav Knutsen hva som kan skje hvis utviklingen fortsetter: Foldes Nato-paraplyen til slutt sammen? Hvilke utfordringer kan de europeiske landene stå overfor?
Thu, 08 Oct 2020 - 29min - 27 - Episode 26, del 2: Teknologiske trender som vil påvirke Forsvaret
Hva er soldatforbedringssystemer og smarte materialer? Hva betyr det at teknologier smelter sammen? Det er noen av temaene vi er innom i del 2 av podcasten om teknologiske trender i Forsvaret.
Fri, 04 Sep 2020 - 30min - 26 - Episode 26, del 1: Teknologiske trender som vil påvirke Forsvaret
I denne episoden snakker statsviter Mats Rjaanes om teknologiske trender som har potensial til å påvirke måte Forsvaret operere allerede de kommende 5-6 årene.
Fri, 04 Sep 2020 - 18min - 25 - Episode 25: Slik skal Nasa frakte steiner fra Mars til Jorden
Forskere mener det kan ha vært liv på Mars for 4 milliarder år siden. Nå skal de lete etter bevis i skikkelig gamle steiner. Hør professor Svein Erik Hamran fortelle om sommerens store NASAs ekspedisjon til Mars.
Mon, 06 Jul 2020 - 34min - 24 - Episode 24: En global trend overrasket forskerne
Hvordan ser verden ut om 20 år? Hva betyr de globale trendene for den norske forsvarsevnen? Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er en av forskerne bak en FFI-rapport som forsøker å si noe om verdens utvikling de nærmeste tiårene.
Thu, 07 May 2020 - 14min
Podcasts ähnlich wie UGRADERT
- Forklart Aftenposten
- AksjeSladder AksjeSladder
- AVHØRT Batong Media og Bauer Media
- Langkjøring med Geir Schau Bauer Media
- Morgenklubben med Loven & Co Bauer Media
- Relasjonspodden Bauer Media
- På innsiden av psychohoder Bauer Media og Monster
- Dine Penger - Pengerådet Dine Penger
- Børsmorgen & Økonominyhetene Finansavisen
- Historier Som Endret Norge Gjenklang & Acast
- HENLAGT - Espen Lee & Andy Larsgaard Henlagt AS
- Siri og de gode hjelperne KLYNGE og Bauer Media
- Leger om livet Lege Annette Dragland & Acast
- Uforklarlig med Lilli Bendriss Lyder Produksjoner
- Hjernesterk Moderne Media
- Frokostshowet på P5 P4-gruppen
- Misjonen med Antonsen og Golden P4-gruppen
- Abid & Nadia: Skyld og Skam PLAN-B & Acast
- Jan Thomas og Einar blir venner PLAN-B & Acast
- ForsvinningsFredag Podkast Sara Høydahl og Bauer Media
- Synnøve og Vanessa Vanessa Rudjord & Synnøve Skarbø
- Giæver og gjengen VG
- Krimpodden VG
- Viaplay Premier League Pod Viaplay
Andere Regierung und Organisationen Podcasts
- Stortingsrestauranten Høyre
- The Rest Is Politics: US Goalhanger
- Der livet leves KS
- The Beat with Ari Melber Ari Melber, MSNBC
- psst. PST
- The Rest Is Politics Goalhanger
- Landbrukspodden Norges Bondelag
- Våre historier Forsvaret
- Paro VARGAS EDWARD
- P² Podcast Peter Golob in Žiga Perović
- UAP Encounter Dorothy Holder
- Экономика на слух РЭШ