Nach Genre filtern

We zijn toch niet gek?

We zijn toch niet gek?

Suzanne Rethans

Opvliegers kennen we wel, maar dat je ook last kunt krijgen van paniekaanvallen, een gejaagd gevoel, depressieve buien, slapeloosheid en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. Het vervelende is: de huisarts vaak ook niet. Waardoor er allerlei misdiagnoses ontstaan met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen voelen zich tekortschieten. En vaak ernstig in de war. Omdat ze zichzelf totaal niet meer herkennen. Gelukkig is er nu de podcast 'We zijn toch niet gek?' Die wijsheid en verlichting brengt aan iedereen.


Voor meer achtergrond en de uitgebreide shownotes, ga naar:

suzannerethans.substack.com



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

34 - Aflevering 31 ~ Yvo Sijpkens: de overgang is een belangrijke aanjager van metabole disfunctie
0:00 / 0:00
1x
  • 34 - Aflevering 31 ~ Yvo Sijpkens: de overgang is een belangrijke aanjager van metabole disfunctie

    De overgang is een belangrijke aanjager van metabole disfunctie. Het verlies van oestrogeen zet een aantal fysiologische processen in gang: bloeddruk kan stijgen, cholesterolspiegels veranderen, er ontstaat meer buikvet, en het lichaam wordt vatbaarder voor stress en laaggradige ontstekingen. Daarnaast neemt de kans op insulineresistentie toe, wat de basis vormt voor aandoeningen zoals hypertensie, hart- en vaatziekten, overgewicht, artrose, dementie en type 2 diabetes.

    Internist en leefstijlarts Yvo Sijpkens van het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag heeft deze aandoeningen decennialang behandeld met medicatie, zoals statines en bloeddrukverlagers, en dus eigenlijk pas als mensen al ziek zijn. Zoals we behandelen in Nederland. Maar waarom niet ingrijpen aan de voorkant, en voorkómen dat mensen ziek worden? De perimenopauze is dé periode waarin je je leefstijl en voedingsgewoonten zo kunt aanpassen dat je deze metabole disfunctie voorkomt. En je kunt er gelukkig ook veel mee oplossen.


    Shownotes:

    Wie is Yvo Sijpkens?

    De stichting Je leefstijl als Medicijn.

    Status Quo Thinking is Harming your Health: A Physician’s Final Pleavan Sarah Hallberg.

    Turn around Diabetes,

    De obesitas-code: Het geheim van gewichtsverlies.

    How Not to Get Sick,Ben Bikman.

    Tot slot:

    Bij Clearly bestel je al die goede supplementen, zoals proteïne en elektrolyten.

    Het dossier metabole gezondheid met de uitgebreide shownotes.



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 13 Nov 2024 - 50min
  • 33 - Aflevering 30 ~ Elise van Alderen: Leer eerst eens genieten

    Kijk, van seks weet Suzanne toevallig heel veel. Dus dit is echt een gesprek tussen twee vrouwen. De een vanuit haar deskundigheid in het begeleiden van vrouwen die geen zin meer hebben in seks. De ander vanuit haar ervaring met seksueel plezier. ‘Het lijkt wel de jaren vijftig!’ concludeert Suzanne na het gejeremieer over 'penis-in-vagina-seks'. Het idee dat er vrouwen bestaan van haar leeftijd die nìet weten wat ze lekker vinden, komt haar maar al te vreemd voor. Vervolgens steekt ze de loftrompet af over testosteron, want wat er dan allemaal gebeurt intern, met die genotsknots die de clitoris in feite is... Waarop Elise van Alderenroept: ‘Laat die vrouwen toch met rust! Die zijn daar nog helemaal niet.' Kortom: twee verschillende planeten, maar wel een spannend gesprek!

    Shownotes:

    Wie is Elise van Alderen?

    Het boekWellust,waarin Elise van Alderen je leert hoe je belemmerende ideeën en overtuigingen kunt loslaten, waardoor je gaat genieten van seks.

    De uitgebreide shownotes met research vind je hier.

    Genoten? Steun Suzanne dan door te doneren. Dat kan structureel door lid te worden van haar Substack of eenmalig met een Tikkie.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 30 Oct 2024 - 54min
  • 32 - Aflevering 29 ~ Renate Meijnders: De revolutie komt van onderaf

    De revolutie komt van onderaf. Want helaas zitten we in de situatie dat het merendeel van de huisartsen en zelfs gynaecologen niet geschoold is in overgangsklachten en wat daartegen te doen is. Renate Meijnders kwam, net als haar moeder, vroeg in de overgang. Zo vroeg dat de huisarts zei: ‘Dat kan niet.’ Wat volgde was een lange zoektocht naar erkenning en de juiste hulp: hormoonsuppletie. Renate Meijnders is één van de oprichters van de Actiegroep ‘Wij willen onze hormonen terug’ die vanaf vandaag 18 oktober, Wereldmenopauzedag, wordt omgetoverd in Belangenorganisatie Overgang & Hormonen. De stichting wil vrouwen bewust maken van overgangsklachten en hormoontherapie en artsen aanzetten tot bijscholing. Het heeft wel wat, samen strijden voor het hogere doel. Vrouwen die krachten bundelen. Vinden Suzanne en Renate.

    Shownotes:

    Wie is Renate Meijnders?

    Belangenorganisatie Overgang & Hormonen.

    De Fb-pagina van de actiegroep ‘Wij willen onze hormonen terug’.

    De Fb-pagina Overgang & Hormonen.

    Teken de petitie ‘Wij willen onze hormonen terug’!

    De aflevering van Meldpunt waar Renate Meijnders haar verhaal deed.

    Ik ga naar de huisarts en neem mee: de Praktische Handleiding Hormoonsuppletie.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Fri, 18 Oct 2024 - 45min
  • 31 - Aflevering 28 ~ Eveline van der Wel: Hormonen, neurotransmitters en enzymen, hoe werken ze op elkaar in?

    Het is niet: hoe meer oestrogeen hoe beter, zoals men in sommige kringen placht te denken, legt orthomoleculair kPNI-therapeut Eveline van der Wel uit, die DNA-profielen interpreteert bij Igene.En al helemaal niet als je het niet goed afbreekt omdat bepaalde enzymen vertraagd werken. Suzanne dook maanden geleden al in haar DNA en leerde dat genetische variaties de aanmaak en afbraak van oestrogenen beïnvloeden. Dan hebben die oestrogenen, maar ook progesteron, ook weer invloed op de aanmaak en afbraak van neurotransmitters als dopamine en serotonine en zo zijn er nog wat factoren die beïnvloeden hoe jij je voelt en je gedraagt. Ben je neurodivergent of heb je PMDD dan werkt het al weer anders. Suzanne beschikt niet over het fijnste genetische materiaal en vraagt zich af wat de overlap is met vrouwen die óók zo’n last hebben van de perimenopauze.

    Shownotes:

    Eveline van der Welheeft zich na haar doctoraal geneeskunde gespecialiseerd als kPNI-therapeut, de Klinische Psychoneuroimmunologie die door Leo Pruimboom is ontwikkeld. PNI gaat over biochemie, fysiologie. Ofwel: hoe werkt het onder onze motorkap? Ze werkt al jaren met genetische profielen en geeft bij Igene les aan zorgverleners in het interpreteren van die genetische profielen.

    Het iGene webinar over oestrogenen en genen. Hoe kunnen genetische variaties de aanmaak en afbraak van oestrogenen beïnvloeden? En hoe kan dit leiden tot oestrogeengerelateerde klachten?

    Het boekHormonen en vrouwenvan psycholoog Estrella Montoya, over de invloed van hormonale veranderingen op hersenen, gedrag en emoties.

    Wil je meedoen aan het ontrafelen van het DNA-onderzoek bij vrouwen met ernstige overgangsklachten waar Suzanne en Eveline van der Wel het over hebben? Klik dan hier.

    Kijk voor de uitgebreide Shownotes met daarin oa het wetenschappelijk onderzoek waaraan gerefereerd wordt op Suzanne’s Substack.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 09 Oct 2024 - 47min
  • 30 - Aflevering 27 ~ Supplementeren met de zusjes van Sorelle

    Als bijna geradicaliseerd bio-identieke hormoonsuppletie voorvechtster moet Suzanne eigenlijk niets hebben van bedrijven die supplementen aanbevelen die de klachten van hormoonschommelingen en -tekorten zouden oplossen. Een hormoontekort los je op met hormonen. Simpel. Maar in de vroege perimenopauze, zo rond je veertigste beginnen je hormonen uit balans te raken, en dat kan spanningsklachten, slaap- en concentratieproblemen geven. Dit is de tijd dat je je lichaam en brein moet ondersteunen met goede voeding, beweging, rust en adaptogenen. Speciaal voor het staartje van Perimenopause Awareness Month komen de zusjes Marrit en Johanneke Hagenbeek van Sorelle Supplements precies vertellen hoe dat zit met al die vitamines, mineralen, kruiden en paddestoelen.Mocht hormoonsuppletie nog een brug te ver zijn.

    Shownotes:

    Actie:op de website van Sorelle Supplements kun je als luisteraar van deze podcast gratis het e-book Voeding in de Overgang downloaden, vol waardevolle tips en inzichten over alles waar we het over gehad hebben, het belang van vitamines en mineralen en het ondersteunen van de lever. Daarmee maak je direct kans op een gratis maandvoorraad van Libido, Balans, Focus of Rust, precies waar het vaak aan ontbreekt in de perimenopauze. Perfect om eens uit te proberen!

    Marrit Hagenbeek is hormoonbalanscoach met een orthomoleculaire achtergrond. Haar zus Jojanneke Hagenbeek komt uit de reclamewereld en is gespecialiseerd in inclusie en gendergelijkheid. Zij zijn allebei ervaringsdeskundige in PMS en andere vroege perimenopauzeklachten en zijn warme pleitbezorgers van meer openheid over de lichamelijke en geestelijke klachten die kunnen ontstaan door hormonale veranderingen. Samen hebben ze een product ontwikkeld dat vrouwen op een natuurlijke basis ondersteunt bij het vinden van hormonale balans.

    Het belang van op tijd zorgen voor je lichaam door middel van voeding en krachttraining werd recentelijk nogmaals duidelijk door het onderzoek van orthopedisch chirurg dr Vonda Wright over het ontstaan van het ‘Musculoskeletal Syndrome of Menopause’.

    In deze podcast van Dr Streicher’s inside information is Vonda Wright te gast en hebben ze het over het Musculoskeletal Syndrome of Menopause en hoe je het voorkomt. Want dat kan. Als je al vroeg begint met aanpassingen in je leefstijl; met name voeding en beweging.

    Voor de uitgebreide shownotes met achtergrond en wetenschap, ga naar de Substack van Suzanne Rethans.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Wed, 25 Sep 2024 - 58min
Weitere Folgen anzeigen