Filtrar por género
De Nacht van...
Mooie gesprekken uit het radioprogramma De Nacht van… Met verhalen die zowel avontuurlijk en meeslepend als gevoelig en kwetsbaar zijn. Vertelt vanuit een intimiteit die alleen de nacht kan bieden. Presentatie: Merel Wielaert, Shayno Numansen, Stijn Goossens, Benji Heerschop, Jan Willem Wesselink, Rosa Wierda, Ruben van Haften en Ruben Rosen Jacobson.
- 696 - Welke geheimen wil je het liefst voor altijd verzwijgen?
Voor welke dingen in het leven schaam jij je? Welke verhalen deel je met niemand? En welke geheimen wil je het liefst voor altijd verzwijgen? Dat geheimen een verstikkende werking hebben, weet journalist Teus Lebbing maar al te goed. Een leven lang wordt er niet gepraat over het geheim waarin ze opgroeit. En dat trekt een spoor van vernieling.
Nu, 53 jaar later, doorbreekt ze de stilte, de eenzaamheid en de schaamte. Dat doet ze met haar boek genaamd ‘schaamte’, waarin ze openhartig vertelt over haar geheim.
Wed, 04 Dec 2024 - 57min - 695 - Metabole ziekte, sluipmoordenaar onder de kinderen.
In deze aflevering van de Nacht van BNNVARA gaat Jan van Poppel in gesprek met Jan-Matthijs van Eendenburg, aanvoerder van Metakids. Metabole ziekte is de meeste dodelijke kinderziekte in Nederland, maar toch weten we er maar weinig over. In deze aflevering wordt duidelijk uitgelegd wat deze ziekte precies inhoudt en hoe gevaarlijk het daadwerkelijk is.
Tue, 03 Dec 2024 - 1h 10min - 694 - Een muzikale reis door Italië met Miriam Bunnik!Mon, 02 Dec 2024 - 1h 29min
- 693 - ''Surinaamse queers lijken onzichtbaar in de geschiedenis, maar ze waren er wel.''
In de Nacht van Caribisch Netwerk was Xillan Macrooy te gast om te spreken over de drieluik die hij maakt over queer legacy en zijn ervaring als zwarte man in Nederland. Ze hadden het over mannelijkheid, de schrijver Edgar Cairo, vaderschap, racisme in de gayscene en hoe het voor hem was als gay op te groeien in Suriname, als je tweelingbroer dat is.
Fri, 29 Nov 2024 - 57min - 692 - Is er nog hoop voor bedreigde diersoorten?
Podcastmaker Jennifer Pettersson volgde voor haar nieuwe podcastserie drie mensen die alles op alles zetten voor het redden van een bepaalde diersoort of een ecosysteem. Soms ondervond ze aan den lijve waar deze mensen mee te maken krijgen in een poging het goede te doen.
Is er nog hoop voor deze diersoorten? Podcastmaker Jennifer Pettersson vertelt je er alles over in De Nacht van EO.
Wed, 27 Nov 2024 - 57min - 691 - Van schoolplein tot standbeeld: antiracistisch activisme en de prijs daarvan
In deze aflevering van de Nacht van BNNVARA gaat Nanoah Struik in gesprek met antiracismeactiviste en actief lid van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, Marisella de Cuba. Marisella neemt ons mee in haar vroege jaren: van activisme op het schoolplein van haar dochter tot haar krijtactie bij het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn waardoor ze haar baan en haar privacy verloor. Ook het 10-jarig jubileum van actiegroep Kick Out Zwarte Piet komt aan bod.
Wed, 27 Nov 2024 - 1h 05min - 690 - #3 De Toekomst van De Dialoog met Sander DuivesteinMon, 25 Nov 2024 - 57min
- 689 - #2 De Toekomst van De Dialoog met Consuela EsseboomMon, 25 Nov 2024 - 57min
- 688 - #1 De Toekomst van De Dialoog met Chris KlompMon, 25 Nov 2024 - 57min
- 687 - Conservator Wendeline Flores: ''Teruggave roofkunst is niet zo makkelijk als dat het klinkt''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met conservator en historica Wendeline Flores, van het Wereldmuseum Amsterdam over de tentoonstelling “Onze Koloniale Erfenis”. Ook bespraken zij menselijke of “voorouderlijke” resten in musea, roofkunst, de nalatenschap van Caribische studenten uit de jaren ‘60 en het belang van representatie in de museale wereld.
Fri, 22 Nov 2024 - 1h 02min - 686 - Er groeit 'groen goud' aan de Nederlandse kust
Er groeit 'groen' goud aan de Nederlandse kust. Dat is natuurlijk zeewier! Oftewel, algen die in allerlei verschillende vormen, maten en soorten terug te vinden zijn in wateren over de hele wereld. Te gast tijdens De Nacht van NTR Wetenschap is mariene bioloog Luna van der Loos, ze promoveerde aan de Universiteit Gent met onderzoek naar het ecosysteem van zeewieren, en de rol die microben daarbij spelen. Dat onderzoek is zo uniek, dat ze bij Naturalis nu zelfs een eigen onderzoekslijn mag opzetten.
Thu, 21 Nov 2024 - 57min - 685 - Hoe fout is jouw beeld van de middeleeuwen?
Misschien is het wel een periode die je bij geschiedenis liever oversloeg: de middeleeuwen. Maar dat is niet helemaal terecht, want juist in die tijd is ook veel moois ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de kunst uit die tijd. In de 19e eeuw waren er al mensen bij wie die kunst weer in de smaak viel. Hoe kan dat? En wat zagen zij wat wij vaak niet zien?
René de Kam is conservator bij museum Catharijne Convent en werkte mee aan de tentoonstelling In de ban van de Middeleeuwen. Hij nam ons mee door al zijn verhalen in De Nacht van EO.
Wed, 20 Nov 2024 - 57min - 684 - Represent Jezelf, het belang van goede vertegenwoordiging in de politiekTue, 19 Nov 2024 - 48min
- 683 - Zou je om de tafel willen zitten met de dader?
De week van het herstelrecht is begonnen. In herstelrecht staat het herstellen van schade centraal. Naast materiële schade kan er ook schade aan het vertrouwen zijn, tussen personen of hele gemeenschappen. Bij het herstelrecht gaan alle partijen om de tafel met mediation. Wel moeten beide partijen dit willen doen, het is compleet vrijwillig.
Bijzonder hoogleraar herstelrecht Jacques Claessen pleit voor een stelsel waarin we werken aan herstel in plaats van vergelding, want “waarom straffen we?”
Mon, 18 Nov 2024 - 1h 34min - 682 - Zwarte jonge moeders, met mentale problemen. Nog steeds een taboe.
Ritzah Statia bereidde tijdens haar zwangerschap een intense rol voor, over een jonge, zwarte moeder die kampt met mentale problemen. Nu is zij zelf moeder en tourt ze door het hele land met deze voorstelling.
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guilliano met regisseur Marjorie Boston van Right About Now INC en actrice en performer Ritzah Statia over de voorstelling Desiree. Desiree gaat over een jonge zwarte moeder, die kampt met mentale problemen. In de uitzending praten we over jong moederschap, Afro-Caribische bewegingsvormen, mentale problemen, discriminatie en de oom van Ritzah en tevens grote Curaçaose zanger Ced Ride.
Fri, 15 Nov 2024 - 54min - 681 - Heb jij moeite met keuzes maken? Dat kan de wetenschap verklaren
Wat je voor ontbijt neemt, welke trein je pakt en of je gaat solliciteren op die ene baan: dagelijks maken we aan de lopende band keuzes. Sommige nauw doordacht, anderen impulsief. Maar wat gebeurt er in onze hersenen terwijl we keuzes maken? En zouden we die keuzes kunnen beïnvloeden met medicatie of elektrische schokjes?
Daarover spreekt Stijn Goossens tijdens De Nacht van NTR Wetenschap met neurowetenschapper Hanneke den Ouden. Zij onderzoekt samen met haar onderzoeksgroep aan de Radboud Universiteit wat mensen drijft tot een bepaalde keuze en hoe dit werkt in de hersenen.
Hanneke vertelt over de projecten, waarin ze onderzoekt hoe de impulsieve keuzes van mensen veranderen door bijvoorbeeld Ritalin of LSD. En ze legt uit hoe het stofje dopamine hier een rol in speelt.Wil je je aanmelden voor het onderzoek van Hanneke? Ga dan naar: https://www.ru.nl/en/donders-institute/services/participate-in-research.
Meer informatie over haar onderzoek vind je op www.denoudenlab.orgHet gesprek met Marc Slors over vrije wil kun je hier terugluisteren
Thu, 14 Nov 2024 - 57min - 680 - Hoe ver mag je gaan met burgerlijke ongehoorzaamheid?
Demonstreren op een illegale plek of zelfs op een manier waarbij je bewust dingen kapot maakt. Valt dat onder burgerlijke ongehoorzaamheid? En zo ja, waar ligt dan de grens?
Cees Maris en René Gabriëls werkten mee aan een essaybundel waarin deze vragen aan bod komen. Ondanks al hun onderzoek blijkt het antwoord niet zo makkelijk te zijn als we misschien zouden willen. Je hoort er alles ove rin De Nacht van EO.
Wed, 13 Nov 2024 - 57min - 679 - Als jongvolwassenen een ouder verliezen, wat nu?Tue, 12 Nov 2024 - 1h 05min
- 678 - Liefde voor muziek? Luister opera!
Benji praat met NPO Klassiek presentator Hein van Eekert over de opera. Aan de hand van verschillende fragmenten bespreken ze hoe Hein zijn liefde voor de opera is ontstaan en over de clichés van het genre. Zo bespreken ze zijn eerste muzikale aankoop, praten ze over de zangtechnieken en hoe opera vaak wordt gezien door mensen die niet veel met het genre hebben.
Mon, 11 Nov 2024 - 1h 13min - 677 - Theatermaakster Manoushka Zeegelaar Breeveld: ''Als je weet waar je vandaan komt, dan weet je waar je naartoe gaat.''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guilliano met theatermaakster en actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld over de drieluik die ze maakte over de komst van de Surinamers naar Nederland. Momenteel speelt zij het sluitstuk Stepping Stones, over de laatste generatie Surinaamse Nederlanders. Ook spraken we over de zangers Max Woiski sr. en jr uit de jaren ‘30, de Bijlmer en jezelf gerepresenteerd voelen in het theater.
Fri, 08 Nov 2024 - 58min - 676 - Een robot als deel van het gezin: goed idee of niet?
Wat vind jij van De Nacht van NTR Wetenschap? We horen het graag van je! Doe mee met ons whatsapp-onderzoek en win een leuke prijs. Meer informatie op go.ntr.nl/onderzoek
Een huisrobot is niet meer voorbehouden aan science fiction films. Steeds meer huishoudens hebben een slimme assistent in hun huis, vaak in de vorm van een speaker waar je opdrachten aan kan geven. Maar wat als die slimme assistent straks echt een onderdeel van je huishouden is? De kinderen spelen ermee, leren ervan. Wat is de impact van zo’n op het gezin?
Daarover spreekt Ruben Rosen Jacobson tijdens De Nacht van NTR Wetenschap met Ruud Hortensius en Ann Hogenhuis. Ruud leidt als sociale neurowetenschapper aan de Universiteit Utrecht een onderzoeksgroep, genaamd ‘Human+’, die de interactie tussen mensen en robots bestudeert. Ann is als promovenda verbonden aan datzelfde onderzoek.
Ruud en Ann vertellen over hun onderzoek, waarvoor ze langs willen gaan bij honderden gezinnen thuis om de rol van deze sociale robots en AI-assistenten in het gezin beter te begrijpen.
Wil je je aanmelden voor het onderzoek of meer informatie? Ga naar www.robotinhetgezin.nl
Thu, 07 Nov 2024 - 57min - 675 - Een polariserende oorlog, hoe gaan we daarmee om?
In deze aflevering van De Nacht van BNNVARA, gaat Jan van Poppel in gesprek met projectleider Israel-Palestina bij Pax Thomas van Gool. Ze bespreken het conflict dat wereldwijd voor polarisatie zorgt. Hoe gaan we hiermee om? Hoe zorgen we voor vrede? Je hoort het in de nieuwe aflevering van De Nacht van BNNVARA.
Tue, 05 Nov 2024 - 52min - 674 - Kan muziek helpen bij psychisch lijden?
In deze aflevering van de Nacht van BNNVARA, gaat Jan van Poppel in gesprek met tijd-onderzoeker en componist Susanna Bloem. Ze bespreken de kracht van muziek wanneer woorden tekortschieten. Ook hebben ze het over het onderzoek van Susanna, waarin muziek wordt gebruikt om patienten die psychisch lijden te helpen.
Tue, 05 Nov 2024 - 54min - 673 - Een gelukt leven: Matthijs Kruk over hoe verdoving jezelf in de weg kan zitten!
In **De Nacht van KRO-NCRV** stond dit keer een bijzonder thema centraal: het taboe rondom seks- en pornoverslaving. De gast van deze nacht, psycholoog Matthijs Kruk, is een expert op dit gebied en tevens de initiatiefnemer van Mind Your Sex. Hij helpt mannen om patronen van verslavend gedrag te doorbreken en een gezonde balans te vinden in hun relatie met seks. Samen met Herm Kisjes schreef hij het boek Lust als Last, waarin hij deze complexe problematiek bespreekt, en hij presenteert een podcast onder dezelfde titel.
Mon, 04 Nov 2024 - 1h 27min - 672 - Een reis naar de wereld van het kindertheater
De basis voor je leven wordt in je jeugd gelegd. Daarom is jeugdtheater een belangrijk aspect. Toch zijn er honderdduizenden kinderen in Nederland nog nooit naar het theater geweest. En dat moet anders. Ruben van Haften bespreekt met actrice en theatermaker Kim van Zeben over haar fascinatie voor kindertheater.
Mon, 28 Oct 2024 - 57min - 671 - ‘Kamerika’: een sprookjesland met Koning Krump aan het hoofd
Let op: Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen in het volgende verhaal berust op louter toevalligheid. Toch?
Theatermaker Tim Schouten werkte mee aan de voorstelling Koning Krump van het Nieuw Utrechts Toneel. Krump krijgt plots de macht over het land Kamerika in handen. Wat doet dat met iemand? En wat drijft hem tot zijn (soms krankzinnige) gedrag? En wat doen al die absurde, Shakespeariaanse thema's in dit stuk?
In De Nacht van EO vertelt Tim over zijn passie voor theater en de kracht van satire.
Wed, 30 Oct 2024 - 57min - 670 - De informatie in je tand kan misdaden oplossen
Je bent wat je eet. Een gezegde dat we vaak voorbij horen komen als het gaat om het hebben van een gezonde levensstijl. Maar het is meer dan dat. Bio-archeologe Lisette Kootker aan de VU Amsterdam leerde ons in deze uitzending van De Nacht van NTR Wetenschap dat je tanden curiaal zijn om te bepalen waar iemand in zijn of haar leven gewoond heeft.
Door middel van isotopenonderzoek op menselijke tand- en botresten helpt ze instanties zoals het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) om 'onbekende overledenen' alsnog te identificeren.
Thu, 31 Oct 2024 - 1h 31min - 669 - Gerson Main, de angst voor het ouder worden
In deze aflevering van de Nacht van BNNVARA gaat van Jan van Poppel in gesprek met singer/songwriter Gerson Main. In plaats van grote podia kiest Gerson ervoor om zijn nieuwe album in verpleeghuizen te spelen. Waarom kiest Gerson hiervoor? Heeft dit te maken met zijn angst om ouder te worden? Je hoort het allemaal in deze aflevering!
Tue, 29 Oct 2024 - 44min - 668 - In je labjas de A12 blokkeren voor het klimaat: gaan activisme en wetenschap samen?
Te gast tijdens De Nacht van NTR Wetenschap is klimaatwetenschapper Arthur Oldeman. Aan de Universiteit Utrecht deed hij de afgelopen jaren onderzoek naar klimaatverandering in het verre verleden.
Maar juist over de hedendaagse verandering van het klimaat maakt hij zich zorgen, daarom demonstreert hij met andere wetenschappers en Extinction Rebellion mee op de A12.
Arthur vertelt over hoe activisme en wetenschap samen gaan in deze moderne wereld, én over zijn onderzoek naar klimaatverandering in het verleden.
Thu, 24 Oct 2024 - 57min - 667 - 'De Nederlandse staat runde jarenlang een drugsimperium'
Het is een stukje vergeten geschiedenis: de Nederlandse staat runde jarenlang een drugsimperium. Tot diep in de vorige eeuw faciliteerde ze zelfs een opiumfabriek in Batavia.
Conservator Anne-Marieke van Schaik werkte voor het Belasting- en Douanemuseum aan de tentoonstelling Opium. In De Nacht van EO doet zij een boekje open over dit verhaal, dat niet zo vaak verteld wordt.
Wed, 23 Oct 2024 - 57min - 666 - Jongerenhospice Xenia, is de dood een taboe?
In deze aflevering van de Nacht van BNNVARA gaat Jan van Poppel in gesprek met Jacqueline Bouts, oprichter en directeur van het jongerenhospice Xenia. Jacqueline neemt ons mee naar deze unieke plek en vertelt waarom het zo'n bijzonder huis is. Ook bespreken ze het taboe op het overlijden van jongeren.
Wed, 23 Oct 2024 - 49min - 665 - Borstkankermaand: 'De overheid moet echt meer gaan doen aan preventie!'
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Bijna iedereen kent dus wel iemand die door deze zware strijd gaat of is gegaan. Het thema van dit jaar is “Elke borst is uniek”. Want geen enkele borst is hetzelfde en elk ziektebeeld loopt anders. In de studio schuift Marjolein Smidt aan. Marjolein is professor chirurgische oncologie aan het Maastricht UMC+ en houdt zich bezig met de behandeling van darm- en borstkanker en de rol van leefstijl bij preventie.
Mon, 21 Oct 2024 - 1h 22min - 664 - Architect Lyongo Juliana: ''De bouwwereld is nog niet goed genoeg ingesteld op de multiculturele samenleving.''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met architect Lyongo Juliana over zijn documentaire Kombiná, zijn 25-jarige loopbaan, zijn oom kunstenaar en antropoloog Ellis Juliana, zijn liefde voor bachata en invulling van de publieke ruimte op de eilanden en in grote steden in Nederland.
00:00
57:10
Voor de graveyard shift van NPO Radio 1 slaan vijf omroepen de handen ineen. De NTR, EO, KRO-NCRV, BNNVARA en Omroep ZWART nemen elk één nacht voor hun rekening. Jonge makers creëren nachtradio waar je wakker van ligt, met onderwerpen waar je wakker voor wilt blijven. Zowel onvoorspelbaar als kwetsbaar, met een intimiteit die alleen de nacht kan bieden. In ‘De Nacht van…’ krijgen studiogasten nog écht de ruimte voor hun verhaal en als luisteraar kan je elke uitzending meepraten. Maak kennis met Nederlanders van over de hele wereld en luister naar de mooiste audioverhalen van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 05.00 uur.
Fri, 18 Oct 2024 - 57min - 663 - Miljoenen vogels trekken naar het zuiden - maar niet zonder gevaar
Deze oktobermaand is het druk in de lucht, met miljoenen trekvogels op weg zijn naar een warmere bestemming om de winter door te komen, maar die jaarlijkse trek wordt steeds moeilijker.
Door uitdagingen als klimaatverandering, windmolens die in de weg staan en lichtvervuiling lukt het de trekvogels minder goed om op hun bestemming aan te komen. Ecoloog Koosje Lamers van de Rijksuniversiteit Groningen is te gast tijdens de Nacht van NTR Wetenschap om het er over te hebben.
Thu, 17 Oct 2024 - 56min - 662 - Rob Heebink: vlogger, theatermaker maar bovenal de man van de ouderenzorg
Op date met Beppe, naar de McDrive met Mimi of sinterklaascadeaus openmaken met Antje, In de vlogs van Rob Heebink kom je het allemaal tegen. Met zijn cliënten vlogt Rob over de mooie en minder mooie momenten van zijn werk als verpleegkundige.
In De Nacht van EO deelde hij over zijn passie voor het vak, de impact van ouder worden en zijn nieuwe theatervoorstelling.
Wed, 16 Oct 2024 - 57min - 661 - Sekstheater in de klas
Seksuele voorlichting moet je niet doen uit saaie boekjes. Je maakt er gewoon een inclusieve interactieve theatervoorstelling van. Althans, dat dachten theatermakers Mees Walter en Anoek Oostermeijer. Ze schuiven aan bij Ruben van Haften om te praten over hun schoolvoorstelling Our Life In Color en het nut van theater in de klas
Mon, 14 Oct 2024 - 57min - 660 - Musicus Orville Breeveld: ''Zwarte componisten in de klassieke muziek zijn opzettelijk uit de geschiedenis gewist.''
In De Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met musicus en consultant van het Concertgebouw over de nieuwe reeks “Nieuwe Blik Terug” in Amsterdam. We spraken over vergeten zwarte, klassieke componisten, vaderschap in de zwarte gemeenschap, zijn moeder en heldin Hannah Belliot en zijn bekering tot de islam.
Fri, 11 Oct 2024 - 57min - 659 - Arm maar toch een leven vol rijkdom met Stella de Swart!Thu, 10 Oct 2024 - 1h 28min
- 658 - Bioloog Mátyás Bittenbinder wil levens redden met onderzoek naar slangengif
Jaarlijks sterven honderdduizend mensen aan de beet van een giftige slang. Maar wat weten we eigenlijk over het effect van slangengif op het lichaam? Vannacht is bioloog en toxicoloog Mátyás Bittenbinder te gast tijdens De Nacht van NTR Wetenschap. Al vanaf jongs af aan is hij gefascineerd door slangen en deze maand promoveert hij met zijn onderzoek naar het effect van slangengif op het menselijk lichaam.
Tijdens De Nacht van NTR Wetenschap vertelt Mátyás over de werking van slangengif, de verschillende soorten gif die er zijn en waarom je niet bang hoeft te zijn dat een slang je zomaar aanvalt. Ook spreken we hem over zijn fascinatie voor de natuur en wie hem geïnspireerd heeft als kind.
Thu, 10 Oct 2024 - 57min - 657 - Festivalmuziek en grote levensvragen vinden elkaar op het nieuwe album van Ciao Lucifer
Ciao Lucifer komt deze maand met een album vol dansbare indiepop. Maar wie iets beter luistert hoort zorgen over klimaat, de liefde en het schoolsysteem. Hoe zit dat? Kan je dat zo makkelijk met elkaar verenigen?
Marnix Dorrestein en Willem Wits doen het gewoon. Samen met hun publiek dansen ze de donkere kanten van het leven weg. Anne-Sophie van den Toren sprak in De Nacht van EO met hen over hun obsessieve liefde voor muziek.
Wed, 09 Oct 2024 - 57min - 656 - Het aanpassen van DNA bij embryo's.. Moeten we dit willen?Tue, 08 Oct 2024 - 52min
- 655 - Filmmaker Hester Jonkhout over haar film ''Nomade in Niemandsland''
De Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met regisseur, cameravrouw en filmmaker Hester Jonkhout uit Curaçao. Vorige week ging haar film “Nomade in Niemandsland” over de kunstenaar Felix de Rooy in première op het Nederlands Film Festival. We spraken over zijn bewogen leven, Hester haar leven op Curacao en in Suriname en haar Caribische held Lilian Goncalves-Ho-Kang-You.
Fri, 04 Oct 2024 - 1h 02min - 654 - De paradox van de Nederlandse lobbysector: onzichtbaar, maar machtig
De lobbysector is zo goed als onzichtbaar, maar speelt een enorme rol in de Nederlandse politiek. Zelfs in de troonrede horen we die invloed terug. Hoe werkt die lobbywereld, en hoe zorgen we dat het spel eerlijk gespeeld wordt?
Daarover vertelt Arco Timmermans, Universitair hoofddocent Public Affairs aan de Universiteit Leiden, in deze Nacht van NTR Wetenschap. Hij schreef al meer dan 200 artikelen en vier boeken over, onder andere, de krachtige lobbysector.Thu, 03 Oct 2024 - 1h 36min - 653 - Wat is het nut van activisme?Wed, 02 Oct 2024 - 53min
- 652 - Een vrouwelijke kijk op de inrichting van de stad
Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor diversiteit en inclusie in de samenleving zijn er nog steeds groepen die zich niet altijd welkom voelen in de buitenruimte. Donne Gerlich is urbanist en conceptontwikkelaar en bracht de relatie tussen sekse en gebouwde omgeving in beeld. In de Nacht van KRO-NCRV komt ze langs om te vertellen over haar bevindingen in hoe we steden inclusiever kunnen inrichten.
Presentatie: Ruben van Haften
Mon, 30 Sep 2024 - 50min - 651 - Wij Nederlanders moeten beter naar elkaar luisteren - en de wetenschap helpt
De laatste jaren zien we in Nederland steeds vaker boeren die zich niet gehoord voelen en protesteren. Maar dit blijkt iets van alle tijden, net als andere discussies over onze leefomgeving, natuurbehoud of bijvoorbeeld de wolf.
We lijken ons in deze kwesties steeds meer te polariseren. De oplossing? Geen discussie, maar een dialoog. Toenadering zoeken, in plaats van een discussie te winnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dus kunnen we allemaal een lesje dialoogvoering gebruiken.
In deze Nacht van NTR Wetenschap krijgen wij die les van Noëlle Aarts, hoogleraar socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit. Zij doet al decennia onderzoek naar de dialogen met boeren, burgers, overheid en andere partijen - en komt met 5 gouden regels voor een goed dialoog.
Thu, 26 Sep 2024 - 57min - 650 - Hoe ga je het gesprek aan met een generatie die niet wilt praten?Tue, 24 Sep 2024 - 53min
- 649 - Vooruitgaan, door stil te staan met Pauline van Aken!
In de huidige maatschappij lijken we het allemaal alleen maar drukker en drukker te hebben. Maar zou het niet beter zijn om wat meer stil te staan en wat dichter bij ons gevoel te blijven? Schrijfster en communicatie-expert Pauline van Aken vindt van wel. Ze schreef er het boek ‘Voel: terug in contact met jezelf’ over.
Mon, 23 Sep 2024 - 1h 37min - 648 - Erfgoedspecialist Dyonna Bennet: ''Representatie van je eigen geschiedenis in musea geeft kracht.''
In De Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met erfgoedspecialist Dyonna Bennet over de tentoonstelling “Schaduwen op de Atlantische Oceaan” in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ook spraken zij over mentale gezondheid, orale geschiedenis, misconcepties over de vrouwelijke verzetsheld Sablika, zeemeerminnen en spiritualiteit.
Fri, 20 Sep 2024 - 57min - 647 - Bij topsport gaat het om presteren en winnen... maar wat doe je als je carrière voorbij is?
De hele zomer zagen we topsporters op TV, tijdens de Paralympische en Olympische Spelen, en natuurlijk het EK voetbal. Die sporters trainen jaren en proberen op het juiste moment topprestaties te leveren.
Maar er is een kant van de topsport die we niet op TV zien: het einde van de sportcarrière. Terwijl iedereen deze zomer naar sportprestaties keek, sprak wetenschapsjournalist Sander Nieuwenhuijsen juist met topatleten die gestopt zijn. Hij maakte er een YouTube-videoserie over voor NPO Radio 1, genaamd Stopsport.
Ook sprak hij met sportpsycholoog en hoogleraar Sportpsychologie Paul Wylleman, om het proces en de wetenschap hierachter beter te begrijpen. In deze Nacht van NTR Wetenschap vertelt hij wat hij leerde.Thu, 19 Sep 2024 - 1h 55min - 646 - KEIZER, een voorstelling over het leven, de dood en de liefde
Een dystopische, uitzichtloze oorlog. Waar alle onderdanen moeten vechten totdat er niemand meer over is. De dood komt in opstand. Wat gebeurt er dan? Als de balans tussen leven en dood verdwijnt? De voorstelling KEIZER van collectief Ludvik is deze week te zien in Arnhem en is onderdeel van de Airborne herdenking, de herdenking rondom de Slag van Arnhem dat dit jaar 80 jaar geleden is.
Te gast in De Nacht van EO zijn twee van de drie leden van het Collectief, Anne Wielink en Maartje Goes.
Wed, 18 Sep 2024 - 57min - 645 - 17-09: Femicide.. Hoe komt huiselijk geweld tot stand?Wed, 18 Sep 2024 - 54min
- 644 - 'Ik wilde op het randje van niet doodgaan zitten' auteur Pim Franssen van 'Een Onmogelijk Avontuur'
Opzoek naar iets wat je uiteindelijk niet kunt vinden. Dat was één van de ontdekkingen van de reis van Pim Franssen. Twee jaar lang reed hij met een auto door Afrika, opzoek naar avontuur. "Het was één van de eerste keer dat ik oprecht om hulp begon te roepen". Onder het oog van een krokodil moest Pim zich proberen te redden op het dak van zijn auto. Dit en nog meer van deze verhalen bundelde Franssen samen in het boek 'Een onmogelijk avontuur'.
Mon, 16 Sep 2024 - 1h 16min - 643 - 10-09: Hoe gaat het met onze NoordzeeThu, 12 Sep 2024 - 53min
- 642 - 03-09: Een voorproefje op het nieuwe theaterseizoenThu, 12 Sep 2024 - 50min
- 641 - Waarom doen goede doelen soms slechte dingen?
Het lijkt een paradox, maar is helaas de realiteit: goede doelen waar slechte dingen gebeuren. Fraude, racisme en discriminatie op de werkvloer, seksistische intimidatie, pestgedrag en grensoverschrijdend gedrag.
Isabel de Bruin Cardoso werkte jarenlang bij NGOs en zag deze problemen van dichtbij. Ze kwam erachter dat er geen verklaringen of oplossingen waren, dus ging ze zelf naar antwoorden op zoek, als wetenschapper.
In haar promotieonderzoek beantwoordt Isabel de vraag: wat is de reden dat er ook bij NGOs, waarbij alles in het teken staat van ‘goed doen’, ook zulke vervelende dingen gebeuren?
Thu, 12 Sep 2024 - 57min - 640 - Hoe zit het met jouw schaduw?
Leugens, wrede fantasieën, verkeerde dingen die je hebt gedaan. We hebben allemaal wel een kant die we liever niet delen met anderen. Voor de dag ermee; zegt Marte Boneschansker. En ze maakte er de theatervoorstelling SCHADUW over. Anne-Sophie van den Toren praat met haar over de rafelranden van het leven en waarom zij vindt dat we die juist niet uit de weg moeten gaan.
Wed, 11 Sep 2024 - 57min - 639 - Woordkunstenaar Jorgen Gario: ''De kerk beschermde enkel witte mensen''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guilliano met spoken word artiest, poëet en dichter Jörgen Gario over de orkaan Luis in 1995 die zijn ouderlijk huis op Sint Maarten verwoestte, meertaligheid, de magie van het Papiaments, Hare Krishna, christendom en slavernij en alcoholgebruik in de Caribische gemeenschap.
Fri, 06 Sep 2024 - 1h 02min - 638 - Moeten we plastic verbannen om onze gezondheid te redden?
Plastic is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het zit in eet- en drinkverpakkingen, in verzorgingsproducten, maar ook in de kleding die we elke dag dragen. Vaak met een praktisch doel, plastic is nou eenmaal erg handig, maar het laat ook een spoor van microscopische deeltjes achter die we allemaal inademen en opeten: microplastics.
Nienke Vrisekoop is immunoloog aan het UMC Utrecht en onderzoekt wat de impact van die microplastics op onze gezondheid is. In deze Nacht van NTR Wetenschap vertelt zij wat haar bevindingen zijn - en wat we kunnen doen om onze gezondheid te redden.
Op 27 september staat Nienke ook als spreker op het Betweter Festival van Universiteit Utrecht, in TivoliVredenburg. Daar kun je haar verhaal horen en je vragen live stellen, en natuurlijk de rest van het wetenschappelijk en culturele programma bezoeken!
Ga voor meer informatie naar betweterfestival.nlThu, 05 Sep 2024 - 57min - 637 - De gecreëerde vraag naar vliegtoerisme! Met Harald Buijtendijk.
Geen lange vluchten naar de zon, maar op de fiets naar de bron van de Vecht. Dat was de zomer van de 46-jarige Harald Buijtendijk, onderzoeker duurzaam toerisme bij Breda University of Applied Science. Wat kan je nog meer doen tegen de klimaatopwarming? Er zijn veel cijfers die niet positief zijn, maar er is ook hoop. De oplossingen voor de problemen zijn er namelijk en toerisme speelt hier een belangrijke rol in.
Wed, 04 Sep 2024 - 1h 33min - 636 - Gezondheid: een confronterende borrel met Bart Takkenberg
Dat alcohol ongezond is, weten veel mensen wel. Maar nog lang niet genoeg. Wat zijn de gevolgen precies van inname, wat heeft de alchoholindustrie voor invloed op ons beeld van alcohol en waarom zorgt James Bond ervoor dat we dit maar normaal vinden? Dat bespreekt Ruben van Haften met mdl-arts aan het Amsterdam UMC Bart Takkenberg.
Fri, 30 Aug 2024 - 56min - 635 - Gezondheid: seksuele voorlichting voor volwassenen
Vannacht is Daphne Gakes te gast in de Nacht van KRO-NCRV. Daphne is schrijver, podcastmaker en zelfbenoemd seksprofessor. Seksuele voorlichting lijkt misschien iets voor kinderen maar Daphne vindt dat volwassenen ook nog heel wat te leren hebben op dit gebied. Het bespreekbaar maken van seksualiteit doet ze onder andere in haar voorstelling ‘Seks Enzo’. Daphne vindt dat veel mensen nog besmet zijn met schaamte en angst als het gaat over seks, de taboes die daarover leven en hoe we ze kunnen verbreken. Dit bespreekt ze met Ruben van HaftenFri, 30 Aug 2024 - 57min - 634 - Gezondheid: Zorgen voor je longen met Frank BormWed, 28 Aug 2024 - 1h 23min
- 633 - Gezondheid: Goede voeding & mentale gezondheid met Inge van der WurffTue, 27 Aug 2024 - 1h 31min
- 632 - Gezondheid: Balans na ziekte met Jeroen Mol!Mon, 26 Aug 2024 - 1h 19min
- 631 - Dromers! met Ahmedjan Kasim zijn Oeigoerse strijd tegen onderdrukking
In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld
Deze nacht gaat Jan in gesprek met Ahmedjan Kasim, schrijver van het boek De Oeigoerse Droom. Op 15-jairge leeftijd vluchtte hij naar Nederland, in de schaduw van een steeds intensere onderdrukking in zijn thuisland. Zijn vader en miljoenen andere Oeigoeren werden onder verschrikkelijke omstandigheden vastgezet en gedwongen zich aan te passen aan de Han-Chinese cultuur, die door de staat als superieur wordt gezien.
Ahmedjan vertelt over de gruweldaden van de Chinese overheid, zijn gevoelens van machteloosheid en zijn onverzettelijke strijd om zijn volk te bevrijden.Fri, 23 Aug 2024 - 2h 52min - 630 - Dromers! met Roger Cox over klimaatrechtvaardigheid
In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld!
Deze nacht gaat Jan in gesprek met ‘klimaatadvocaat’ Roger Cox. Een titel die hij kreeg toen hij namens Urgenda in 2015 de Nederlandse staat voor de rechter sleepte. Hij is het levende bewijs dat je als individu wel degelijk een verschil kunt maken in de strijd tegen klimaatverandering.
Ze bespreken hoe hij op het revolutionaire idee kwam, hoe hij de zaak won en waar zijn onuitputtelijke drive vandaan komt om jarenlang, dag en nacht, alles opzij te zetten in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.Thu, 22 Aug 2024 - 2h 52min - 629 - Dromers! met Brankele Frank over burnouts
In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld!
Deze nacht gaat Jan in gesprek met schrijver en neurobioloog Brankele Frank. Na een burn-out kon niemand haar vertellen wat er precies aan de hand was, dus besloot ze als neurobioloog zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Ze ontdekte wat er allemaal in het brein én lichaam gebeurt en schreef er daar een boek over - wat haar vervolgens een tweede burnout opleverde. Brankele deelt haar persoonlijke ervaringen, de weg naar herstel en de verrassende wetenschap achter het fenomeen ‘burnout’.
Wed, 21 Aug 2024 - 2h 52min - 628 - Dromers! met Stephanie-Joy Eerhart over dakloosheid, verslaving en herstel
In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld!
Deze nacht spreekt Jan met Stephanie-Joy Eerhart over hoe zij na een moeilijke jeugd, leven op straat en worsteling met verslaving, door het christelijke geloof en de hulp van anderen weer de kracht vond om te herstellen en haar plek in de maatschappij te heroveren.Tue, 20 Aug 2024 - 2h 53min - 627 - Dromers! met Jason Bhugwandass over de jeugdzorg
In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld!
Deze nacht spreekt Jan met Jason Bhugwandass, over hoe hij zelf in de jeugdzorg terecht kwam, zijn afschuwelijke ervaringen daar en de strijd die hij al negen jaar voert voor een betere jeugdzorg.Mon, 19 Aug 2024 - 2h 53min - 626 - Acteur Anton de Bies: ''In iedereen schuilt een stukje Tula''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met acteur en theatermaker Anton de Bies over de voorstelling die hij maakte over de Curaçaose verzetsstrijder Tula. Ook spraken ze over de griot en Tumba-heldin Elia Isenia “Mama Elia”, de witte vrouw Nellie die Tula bijstond in de opstand, vaderliefde, zijn tijd als King in de Tienerparade op Curaçao en hedendaags racisme.
Fri, 16 Aug 2024 - 1h 02min - 625 - Oud-Parijzenaar Stéphane Linguy: ''Martinique wordt nog steeds achtergesteld door Metropool Frankrijk''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met oud-Parijzenaar Stéphane Linguy, over het eiland van zijn vader Martinique. We spraken over het opgroeien in een Banlieu, racisme in Parijs, zijn held Aime Césaire, de grondlegger van de négritude, Martinikaans eten zoals accra, chattrou en colombo en Franse trots.
Thu, 15 Aug 2024 - 1h 02min - 624 - Acteur Patrick Mathurin: ''Het verhaal van Socrates en de situatie in Haiti lijken op elkaar''
In De Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met acteur, theatermaker en boksschooleigenaar Patrick Mathurin over zijn eiland Haïti 🇭🇹. Ze bespraken het opgroeien in Amsterdam in een Haïtiaanse familie, de apologie van Socrates, het eten van griot, bakbanaan en pikliz, zijn held generaal Toussaint Louverture en de schrijnende armoede op het eiland.
Wed, 14 Aug 2024 - 1h 02min - 623 - Presentatrice Aldith Hunkar: ''Rastafari-beweging op Jamaica maakte mij bewuster van mijn zwartheid''Tue, 13 Aug 2024 - 1h 02min
- 622 - Cubaanse salsadanser Jose Luis Pelayo Herrera: ''Opgroeien onder Fidel Castro was hoopvol, maar bracht armoede met zich mee'Mon, 12 Aug 2024 - 1h 02min
- 621 - Hebben we een vrije wil? | De Week Van De Grote Vragen
Zijn we vrij in de keuzes die we maken, of is alles van tevoren bepaald? En als we wel vrij zijn, betekent dat dan ook dat we verantwoordelijk zijn voor al onze acties? Wat zijn daarvan de gevolgen op rechtspraak?
Het zijn vragen waar filosofen en (neuro)wetenschappers al lange tijd over kibbelen. Een filosoof die een frisse blik biedt op het debat is Marc Slors, hoogleraar cognitiefilosofie aan de Radboud Universiteit. Volgens hem is de wereld zeker gedetermineerd, maar hoeft dat vrije wil zeker niet uit te sluiten. Het hangt ervan af wat voor idee van vrije wil je hanteert.
Daarover vertelt hij in deze Nacht van NTR Wetenschap. Hij schreef er ook een boek over: Dat had je gedacht!
Deze zomerweek van De Nacht van NTR Wetenschap staat in het teken van ‘Grote Vragen’. In vijf nachten komen vijf grote vragen voorbij die ons als mens bezighouden – die we behandelen met behulp van de wetenschap!
Fri, 09 Aug 2024 - 56min - 620 - Is er buitenaards leven? | De Week Van De Grote Vragen
Is er buitenaards leven? Het is en vraag waarmee mensen al lange tijd omhoog, de sterrenhemel in kijken. Zijn we alleen in het universum, of is er ander leven? En lijkt dat leven op ons, of ziet het er heel anders uit?
Die vragen bespreken we met Inge Loes ten Kate. Als astro-bioloog aan de Universiteit Utrecht, én oud NASA-medewerker, kan zij als geen ander vertellen hoe we zoeken naar buitenaards leven – en welk bewijs er al is.
Deze zomerweek van De Nacht van NTR Wetenschap staat in het teken van ‘Grote Vragen’. In vijf nachten komen vijf grote vragen voorbij die ons als mens bezighouden – die we behandelen met behulp van de wetenschap!
Thu, 08 Aug 2024 - 58min - 619 - Kan een wereld zonder oorlog bestaan? | De Week Van De Grote Vragen
Kan een wereld zonder oorlog bestaan? Dat is de grote vraag die we deze nacht van NTR Wetenschap bespreken met Bertjan Verbeek, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit.
Bertjan legt de dynamiek achter oorlog uit met behulp van bordspellen en weet uit te leggen wat de politieke spanningen zijn die zorgen dat er wel en geen oorlogen gevoerd worden. En of er ooit een wereld zonder oorlog kan bestaan? Daar is een tweeledig antwoord op te geven.
Wed, 07 Aug 2024 - 1h 28min - 618 - Wat is de sleutel tot geluk? | De Week Van De Grote Vragen
Deze zomerweek van De Nacht van NTR Wetenschap staat in het teken van ‘Grote Vragen’. In vijf nachten komen vijf grote vragen voorbij die ons als mens bezighouden – die we behandelen met behulp van de wetenschap!
In deze tweede uitzending staat een vraag centraal waar we allemaal wel het antwoord op willen weten: wat is de sleutel tot geluk? Is er een universeel geheim voor geluk? Of is dat voor iedereen anders?
Het antwoord ligt ergens in het midden, maar ook in onze genen, volgens Meike Bartels. Zij is hoogleraar Genetics and Wellbeing aan de VU Amsterdam en staat ook wel bekend als de ‘geluksprofessor’ van Nederland.
Tue, 06 Aug 2024 - 1h 15min - 617 - Hoe ontstaat leven? | De Week Van De Grote Vragen
De zomerweek van NTR Wetenschap staat helemaal in het teken van grote vragen. Elke nacht spreken met een wetenschapper over een grote vraag. Deze nacht: hoe ontstaat leven?
Te gast is Wilhelm Huck, hoogleraar fysische organische chemie aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe leven ontstaat in zijn scheikundige lab.
Luister ook de andere gesprekken uit De Week van de Grote Vragen!
Mon, 05 Aug 2024 - 1h 04min - 616 - EO's Zomerweek over muziek met muzikant en muziekwetenschapper Shishani Vranckx
Diens muziek is een mengeling van soul, pop en indierock, waarin ook Namibische invloeden doorklinken. Die schrijft vaak maatschappijkritische teksten met diens ervaringen als zwarte queer. Naast muzikant is die ook muziekwetenschapper en schreef die verschillende publicaties over Namibische muziek.
Momenteel is die bezig met het toewerken naar diens nieuwe albumrelease die in september uitkomt!
Te gast in de studio: muzikant en muziekwetenschapper Shishani Vranckx.
Fri, 02 Aug 2024 - 1h 16min - 615 - EO's Zomerweek over muziek met zangeres Lorrèn
Ze deed als elfjarige al mee met het Junior Song Festival en kwam in de top 10 terecht. Ze richtte de band The Jetts op en besloot twee jaar later verder te gaan als solozangeres. Haar muziek is een combinatie tussen Jazz, Soul en Pop. In 2015 brengt de zangeres haar debuutsingle 'The Game Of Love' uit, ze is dan 22 jaar.
Afgelopen maand bracht ze haar nieuwste album ‘Sunkissed’ uit en ook mag ze vanaf nu de theaters in.
Een veelbelovende jonge muzikant met een duidelijke missie; vandaag te gast bij ons in de studio: Lorrèn Rettich.
Thu, 01 Aug 2024 - 1h 13min - 614 - EO's Zomerweek over muziek met The Boy's Of Orange
Keihard werken in het bedrijfsleven en je eigen onderneming runnen totdat je je opeens beseft dat het wel goed is geweest: je wilt meer rust en je passie achterna. Je besluit met je vrienden dat de tijd rijp is om meer plezier te gaan maken in plaats van alleen maar met carrière bezig te zijn, oftewel zoals de boyband ‘The Boy’s of Orange’ zelf zegt: het leven meer te vieren!
Dan hebben we het over Ed van Drie, Kevin Brouwer, Peter ter Harmsel en Albert Weerman! Zij begonnen na hun succesvolle carrières met een muzikale carrière en vertellen er bij ons in de uitzending over! Vandaag te gast bij ons in de studio: Ed, Kevin en Peter.Tue, 30 Jul 2024 - 57min - 613 - EO's Zomerweek over muziek met muziekprogrammeur Maria Sanchez Garcia
Nederland kent een oneindig aanbod aan festivals en dat vooral gedurende de zomer. Zo hebben we ‘s werelds grootste festival voor dancemuziek: Defqon, ‘s werelds langstlopende popfestival: Pinkpop en ‘s werelds langstlopende dancefestival: Mysteryland.
Maar hoe blijf je als festival onderscheidend en hoe kies je de meest interessante artiesten voor een festival uit?
Daarover hebben we het met Maria Sanchez Garcia. Zij is muziekprogrammeur voor het festival Into The Great Wide Open op Vlieland.
Mon, 29 Jul 2024 - 1h 22min - 612 - EO's Zomerweek over muziek met zanger Jeffrey Lake
Deze hele week staat De Nacht van EO in het teken van muziek, met in deze aflevering: zanger Jeffrey Lake.
Afkomstig uit een muzikaal gezin, werd zijn liefde voor Nederlandstalige muziek met de paplepel ingegoten door zijn vader. Toch duurde het even voordat hij zich volle bak op zijn muzikale carrière richtte. Maar nu timmert hij hard aan de weg en zou hij zo maar eens de nieuwe Tino Martin kunnen worden. Hoe zorg je dat je tussen al die Nederlandse artiesten erbovenuit springt? En al die avonden optreden in de kroegen en cafe’s, hoe is dat eigenlijk?
Mon, 29 Jul 2024 - 57min - 611 - Directeur-bestuurder Dana Kibbelaar: ''Btw-verhoging op kunst en cultuur vind ik problematisch''
In de Nacht van Caribisch Netwerk sprak Guillliano met directeur-bestuurder van het Theaterfestival Boulevard Dana Kibbelaar over verhuizen naar Brabant, het belang van kunst en cultuur, haar fascinatie voor Norman de Palm en theater op Curacao.
00:00
57:52
dana viddieVoor de graveyard shift van NPO Radio 1 slaan vijf omroepen de handen ineen. De NTR, EO, KRO-NCRV, BNNVARA en Omroep ZWART nemen elk één nacht voor hun rekening. Jonge makers creëren nachtradio waar je wakker van ligt, met onderwerpen waar je wakker voor wilt blijven. Zowel onvoorspelbaar als kwetsbaar, met een intimiteit die alleen de nacht kan bieden. In ‘De Nacht van…’ krijgen studiogasten nog écht de ruimte voor hun verhaal en als luisteraar kan je elke uitzending meepraten. Maak kennis met Nederlanders van over de hele wereld en luister naar de mooiste audioverhalen van NPO Radio 1. Elke werknacht tussen 02.00 en 05.00 uur.
Fri, 26 Jul 2024 - 1h 00min - 610 - Een divers muziekfestival is lang niet zo vanzelfsprekend
Afgelopen weekend stonden meer dan een kwart miljoen bezoekers in Lichtenvoorde te dansen tijdens de Zwarte Cross. In België is het deze maand zelfs twee weekenden feest tijdens Tomorrowland. En ook het populaire Lowlands Festival staat in augustus nog op de planning.
Festivals genoeg dus, deze zomer. Als bezoeker voelt een festival vaak aan als een plek waar iedereen, wie je ook bent, met elkaar kan samenkomen – en verschillen tussen mensen wegvallen. Maar zijn festivals wel echt voor iedereen zo toegankelijk?
Daarover spreken we vannacht met sociologe Britt Swartjes van de Erasmus Universiteit. In haar proefschrift onderzocht zij hoe de organisaties achter muziekfestivals omgaan met diversiteit - en hoe dat doorwerkt op de festivalbezoeker.
Thu, 25 Jul 2024 - 1h 30min - 609 - De oceaan en het klimaat: wat hebben zij met elkaar te maken?
De zee.. Door velen geliefd maar ook door velen gevreesd… De diepe onbekende wateren zien er voor de meeste mensen afschrikwekkend uit. Maar deze spannende locaties zijn voor de mensheid van ongekend belang, dus moeten sommigen zich opofferen om naar deze plekken te reizen.
Jan's gast van vanavond doet precies dat. Hij is oceanograaf en zoekt voor ons uit hoe de oceaan zich mengt en wat we daarvan kunnen leren. Een tipje van de sluier: veel!
Tue, 23 Jul 2024 - 57min - 608 - Het échte dagelijkse leven in het Oude Egypte!
Mummies, piramides en kamelen. Het zijn de typische dingen waar je waarschijnlijk aan denkt als je aan Egypte denkt. Toch is Egypte, en vooral het oude Egypte, veel meer dan die typeringen. In deze uitzending van De Nacht van KRO-NCRV praten wij met Egyptoloog en conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden: Daniel Soliman.
Mon, 22 Jul 2024 - 1h 32min - 607 - Cabaretier Collin Edson: ''Uit de kast komen op Curacao was een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan''Fri, 19 Jul 2024 - 1h 02min
- 606 - Hoe geologen de aarde kunnen redden
Geologen zijn van groot belang om ons te beschermen tegen de natuurproblemen die ons te wachten staan op aarde. Dat stelt Douwe van Hinsbergen, hoogleraar mondiale tektoniek en paleogeografie aan de Universiteit Utrecht.
Tijdens De Nacht van NTR Wetenschap vertelt hij over zijn onderzoek naar bewegingen van aardplaten, het ontstaan van bergen en vulkanen en de video's die hij maakt over de geologie langs de route van de Tour de France.
Van Hinsbergen hoopt zijn fascinatie voor de omgeving over te brengen op het publiek en hen te informeren over onze afhankelijkheid van de aarde waarop we leven. Luister het hele gesprek tijdens De Nacht van NTR Wetenschap hier terug.
Thu, 18 Jul 2024 - 1h 28min - 605 - De aarde als wieg van de mensheid!
Angelo Vermeulen is bioloog, kunstenaar en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft. Afgelopen mei vertrok hij naar Arizona om in de Biosphere 2 de openingsspeech te geven van het ‘Analog Astronaut Conference’ en hier sprak hij over het creëren van artificiële ecosystemen. Vannacht praat Benji Heerschop met hem over zelfvoorzienende ecosysteem tot aan voortplanting in de ruimte.
Mon, 15 Jul 2024 - 1h 40min - 604 - Beeldend kunstenaar Tirzo Martha: ''Curacao en Venlo hebben heel veel overeenkomsten.''Fri, 12 Jul 2024 - 1h 21min
- 603 - Hoe de 'betere bus' het openbaar vervoer kan redden
Veel mensen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer en deelmobiliteit. Een kwart van de Nederlandse huishoudens beschikt namelijk niet over een auto. Maar het openbaar vervoer in Nederland staat ook constant onder druk.
Hoe richt je het openbaar vervoer zo in dat het voor iedereen toegankelijk is, maar ook nog eens voldoet aan ieders individuele wensen? Dat en meer bespreken we tijdens De Nacht van NTR Wetenschap met vervoerkundige Niels van Oort.
Niels is universitair hoofddocent Openbaar Vervoer en Deelmobiliteit en mede-oprichter van het Smart Public Transport Lab van de Technische Universiteit Delft.
Thu, 11 Jul 2024 - 56min - 602 - Christendendom en slavernij
Kon een goed christen slaveneigenaar zijn? Moest je je slaafgemaakten bekeren? En wat zegt de Bijbel eigenlijk over wie er tot slaaf gemaakt mag worden? In de bijna drie eeuwen dat slavernij officieel bestond in het Nederlandse koloniale rijk, zochten vele predikanten en gelovigen naar antwoorden op dit soort vragen.
Slavernij en christendom waren in Nederland nauw met elkaar verweven. En de tentoonstelling Christendom en slavernij, die in museum Catharijne Convent te zien is, windt er geen doekjes om. We spreken er conservator Madelon Grant over, samen met gastcurator Vincent van Velsen.
Wed, 10 Jul 2024 - 1h 13min - 601 - Documentairemaker Mo Jouhri over stereotyperingen en hokjesdenken
In de ghettowijk van Den Bosch voelde hij zich niet thuis. Op het het VWO was hij de enige Marokkaan. En in zijn gezin was hij de ‘kaas’ en zijn broertje de ‘cous’. Welke vooroordelen over Marokkaanse jongeren - en dus ook over zichzelf - komt hij in zijn dagelijks leven tegen? Waarom wil hij daar tegen vechten? Hij vertaalt zijn ervaringen en verhalen naar documentaires en films. En is vannacht te gast in De Nacht van EO: documentairemaker en regisseur bij de VPRO, Mo Jouhri.
Wed, 03 Jul 2024 - 57min - 600 - De verborgen motor van het wielrennenMon, 08 Jul 2024 - 1h 28min
- 599 - Arubaanse kunstenaar Ryan Oduber: ''Caribische en Brabantse migratieverhalen verschillen niet veel van elkaar''Fri, 05 Jul 2024 - 1h 01min
- 598 - Angst voor de dood? Films kunnen dat veranderen!
Zijn we banger voor de dood geworden, dan vroeger? Daar lijkt het wel op, mede door films die de dood als iets engs of leegs neerzetten. Maar volgens communicatiewetenschapper Enny Das kunnen films dat beeld over de dood ook positief beinvloeden.
Enny deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoe films over de dood ons idee van onze eigen dood kunnen beinvloeden. Ze vertelt over dat onderzoek tijdens De Nacht van NTR Wetenschap. Films kunnen helpen om minder bang te worden voor de dood, en daardoor ook opener in het leven te staan. Luister naar de uitzending via onderstaande video.
Thu, 04 Jul 2024 - 1h 27min - 597 - De Nacht van... met reisjournalist, schrijver en fotograaf Bas van Oort
De hele wereld rondreizen en er ook nog eens voor betaald worden. Het is een droom voor velen, maar de werkelijkheid voor reisjournalist, schrijver en fotograaf Bas Van Oort. Hij schrijft reisreportages voor National Geographic Traveler, De Morgen en Het Parool, en heeft inmiddels ook al meerdere reisboeken op zijn naam staan.
In deze aflevering van De Nacht van BNNVARA gaat presentator Jan van Poppel met Bas in gesprek over zijn bijzondere vak en zijn reizen door de Alpen, naar het noorden en de rest van de wereld.Je luistert ‘de Nacht van…’ iedere nacht tussen 02:00 en 05:00 op radio NPO1!
Tue, 02 Jul 2024 - 57min
Podcasts similares a De Nacht van...
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Racingnews365 Formule 1-podcast NL RacingNews365
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
Otros podcasts de Sociedad y Cultura
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- De zaak ontleed De Telegraaf
- De Zaak X AD
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
- Van Dis Ongefilterd Atlas Contact / Adriaan van Dis
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- De Geknipte Gast NPO 2 / BNNVARA
- Echt Gebeurd Echt Gebeurd
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- De Snobcast Jort & YvRA / Tonny Media
- De moord op mijn vader Dagblad van het Noorden
- Global News Podcast BBC World Service
- Veroordeeld Veerle Hammerstein, Lauren Fabels / Corti Media & Podimo
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Parlons-Nous RTL
- Het verraad van de Jordaan Podimo, Stephanie Biesheuvel
- Over de liefde AD - Debby Gerritsen