Filtrar por género

Fuld af viden - Forskernes fredagsbar

Fuld af viden - Forskernes fredagsbar

Videnslyd
Fuld af Viden – Forskernes fredagsbarer dit alternativ til weekendens promiller og tømmermænd. For i vores bar er det eneste, du bliver fuld af, viden. 
 
Emma Holtet, Kasper Friis og Peter Løhde inviterer hver fredag en forsker i studiet for at fejre starten på weekenden.
Sammen forsøger de at blive klogere på noget af det, der optager os alle sammen i hverdagen – fra affaldssortering til stjernetåger. Undervejs serverer vi sidevogne og shots af indslag, interviews og reportager.

Skål – og god fredag!


Podcasten er produceret med støtte fra LEO Fondet.
6 - Appetitregulering: Kan du tænke dig slank? - eller snyde din krop til at føle sig mæt?
0:00 / 0:00
1x
  • 6 - Appetitregulering: Kan du tænke dig slank? - eller snyde din krop til at føle sig mæt?
    Mange af os drømmer om en slankere krop, men det kan være svært at styre, hvor meget vi spiser, når først sulten melder sig. Så hvordan regulerer vi vores appetit? Kan vi snyde hjernen eller tænke os mætte? Og hvad med de mange myter om mirakelkure, der kan jage sulten væk - hvilke af dem, kan der rent faktisk være hold i? 
    Det tester vi i fredagsbaren, og herigennem dykker vi ned i den globale fedmeepidemi, samt hvad det mon er, vi mennesker er begyndt at spise i nyere tid, som gør os overvægtige?


    Medvirkende: Nikolaj Rittig, læge og forsker ved Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital & psykolog og forsker Jakob Linnet, leder af klinik for Ludomani og BED på Odense Universitetshospital. Vært: Emma Elisabeth Holtet.
    Fri, 15 Nov 2024
  • 5 - Naturvidenskabens true crime: Hvorfor skrumper vores hjerner?

    Vores hushjerneforsker Benjamin Svejgaard tager os med på en fascinerende rejse ind i hjernens historie og fremtid, når vi stiller spørgsmålet:Hvorfor skrumper menneskehjernen? For overraskende nok er den faktisk blevet mindre siden stenalderen – men hvorfor? Og hvad betyder det for os i dag? Samtidig kaster vi et blik på både nutiden og fremtiden, hvor teknologi og menneske begynder at smelte sammen.

    Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital og Alexandre Celma Miralles, Assistant Professor ved Centre for Music in the Brain på Aarhus Universitet

    Fri, 08 Nov 2024
  • 4 - Køn i gråzonen: Når biologien udfordrer identiteten
    Vi zoomer ind på den intense debat om biologiske køn, som to kvindelige OL-boksere bragte til overfladen tidligere i år. For hvad er en mand, og hvad er en kvinde? Dét spørgsmål stiller vi til vores gæst i fredagsbaren.

    Medvirkende: Claus Højbjerg Gravholt, overlæge og professor på Endokrinologisk afdeling og Molekylærmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. 
    Thu, 31 Oct 2024
  • 3 - Hvad gør en hjerne intelligent & Er krager lige så kloge som teenagere?
    I fredagsbaren finder ud af hvad der gør en hjerne intelligent - er det størrelse eller gørelse? Hvad betyder intelligens egentlig? Og hvordan kan kragefugle klare sig lige så godt som teenagere i nogle intelligenstests? Vi diskuterer også hvorvidt teknologi som neurochips og AI, mon hjælper os med at blive endnu klogere nu og i fremtiden? 

    Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital & Sussi Pagh, seniorforsker ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
    Thu, 31 Oct 2024
  • 2 - Fra månelanding til Mars-koloni: Hvad bringer fremtiden for menneskeheden i rummet?
    Vi skåler i astronautdrik mens vi dykker ned i alt framenneskehedens første drømme om at rejse ud blandt stjernerene til stormagternes højspændte rumkapløb. Vi ser også nærmere på mindre kendte - men kuriøse - forskningsprojekter med astronautedderkopper og slimforsøg.Undervejs bliver vi klogere på, hvordan ekspeditioner og udstyr ude i rummet kan forbedre tilværelsen på vores egen planet. Vi kigger også ud i "mulighedsrummet" - her dykker ned i drømmene om kolonisering af solsystemet.

    Medvirkende: Ole Eggers Bjælde, astrofysiker og museumsinspektør på Science Museerne, Kristian Alling Sørensen, postdoc. ved DTU Space og Security DTU & Christian Ohlendorff Knudsen, tidligere deltager i Mars One-projektet.
    Thu, 31 Oct 2024
Mostrar más episodios