Filtrar por género
נדמה שלא משנה בכמה מהדורות חדשות נצפה וכמה ויכוחים פוליטיים ננהל, משהו מהותי עדיין יחמוק מאיתנו: מהם הרעיונות הגדולים שמניעים את נבחרי הציבור, את היריבים הפוליטיים שלנו ואותנו? איך המחלוקות של ימינו קשורות לדיונים הסוערים שהתנהלו לפני אלפי שנים באקדמיה האפלטונית, במנזרים הטאואיסטיים ובבתי המדרש היהודיים?
במפלגת המחשבותד״ר מיכה גודמן ואפרת שפירא רוזנברג עושים זום-אווט מאירועי השעה, ומנתחים את הפוליטיקה הישראלית בעזרת התיאוריות של גדולי הפילוסופים וההוגים. עם מיליוני האזנות וקהילת מאזינים מעורבת, ההסכת מוכיח שוב ושוב שכשחושבים על זה לעומק, אין באמת דבר כזה פוליטיקה קטנה.
רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >>
- 115 - פרק 113 – אמריקה: מהפכה בלי שמחה
הנביא יחזקאל עשה את זה קודם: הרצון של הפרוגרסיבים והפופוליסטים להחריב את הסדר הקיים מצטרף למסורת עתיקה, שראשיתה בספרי הקודש והמשכה במהפכה הצרפתית והמרקסיסטית. רק שהפעם, בניגוד למהפכות הקודמות, איש לא מבטיח שאחרי החורבן תגיע אוטופיה. בפרק הקרוב נשרטט ביוגרפיה למהפכנות שכבשה את הקפיטול, ונשאל מדוע התיעוב לסדר הקיים שגשג דווקא בתקופה היציבה בהיסטוריה.רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >> https://bit.ly/3YnfYJu
Tue, 19 Nov 2024 - 114 - פרק 112 – אמריקה: המדינה כזירת מאבק
״פושעים״, ״גנבים״, ״אי של זבל״: נדמה שאין כינוי גנאי שלא הוצמד להיספנים בידי טראמפ ואנשיו. אז איך זה שדווקא הם הביאו לו את הניצחון? בפרק הקרוב ננתח את תוצאות האמת במרוץ לבית הלבן לאור התהליכים הכלכליים והחברתיים שמבעבעים באמריקה מאז משבר האשראי העולמי, נגלה כיצד נצחונו של טראמפ משיב את המחשבה המרקסיסטית אל מרכז הבמה, ונשאל האם זה יקרה בקרוב גם אצלנו.
Tue, 12 Nov 2024 - 113 - ספיישל בחירות – אמריקה: מי טוב ליהודים?
במשך עשרות שנים יהודי ארצות הברית היו התגלמות החלום האמריקאי. אך האם הוא עלול להפוך בקרוב לחלום בלהות? בפרק ספיישל לקראת הבחירות לנשיאות ארה״ב נשאל מי טוב יותר ליהודים, טראמפ או האריס, ונבחן את הסכנות האורבות להם משמאל ומימין, בדרך שמתחילה בחופי אליס איילנד, ממשיכה אל הבוץ העיראקי, ומגיעה עד למשרדי הפדרל רזרב בוושינגטון.
Mon, 04 Nov 2024 - 112 - ספיישל בחירות – אמריקה: מי טוב לישראל?
ככל שנוקפים הימים מתברר כמה מכרעת תהיה השפעתן של תוצאות המרוץ לבית הלבן על עתידה של ישראל. אך לאיזו תוצאה עלינו בעצם לקוות? בפרק הקרוב נעמיק בשאלה הזו, שהתשובה לה מורכבת משנדמה; נתבונן בתרחיש האימים שעלול להתחולל ביום שאחרי, נעמיק באידיאולוגיות המתחרות על הקשב של טראמפ ושל האריס, וננתח את הסיכויים והסיכונים הגלומים בניצחון של כל אחד מהם.
Tue, 29 Oct 2024 - 111 - פרק 111 – אמריקה: בגידת האליטות
מדוע שלפועל ממישיגן יהיה אכפת משירותים לא ממוגדרים באוניברסיטאות ליגת הקיסוס? בפרק הקרוב נעמיק בתהליכים החברתיים והכלכליים שעומדים בבסיס שנאת האליטות של הטראמפיסטים, ונתבונן בחיה הפוליטית המשונה שיוצרת תיאוריית הדיפ סטייט: כוח בלי אחריות.
Tue, 15 Oct 2024 - 110 - פרק 110 – אמריקה: העם לשלטון
קל לתייג את הטראמפיסטים כגזענים, לאומנים או בורים, אך כשמתייחסים לטיעונים שלהם ברצינות אפשר לגלות תפיסת עולם סדורה, שמהדהדת מיתוס שמלווה אותנו משחר האנושות. בפרק הקרוב נתבונן בעולם דרך עיני הטראמפיסטים: בין המדינה לדיפ-סטייט, בין הימין הישן לחדש, ובין הנגלה לנסתר.רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >> https://bit.ly/3YnfYJu
Tue, 08 Oct 2024 - 109 - פרק 109 – אמריקה: איך נולד פרוגרסיבי?
מהצד של החתן: רעיונות מהפכניים מבית הגידול של מרקס. מהצד של הכלה: רתיעה מאמת מקודשת, אחרי הטראומה ממלחמת העולם השנייה. הרך הנולד: אידיאולוגיה פרוגרסיבית לוחמנית, שמחליפה את השאלה ״מי צודק״, בשאלה ״מי חלש״.בפרק הקרוב נעמיק ביצור הכלאיים שנוצר מהשורשים המרקסיסטיים והפוסט-מודרניים, נבחן איך כל זה קשור להכחשה של זוועות השבעה באוקטובר, וניגע בקושי להקשיב רדיקלית לתנועה שמחליפה את הסקרנות בחשדנות.רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >> https://bit.ly/3Ynf...
Tue, 01 Oct 2024 - 108 - פרק 108 – אמריקה: השיחה הפתוחה ואויביה
הפרויקט הפוסט-מודרניסטי שאף ליצור חברה פתוחה ולא שיפוטית, שלא רודפת יחידים בשם אמת מקודשת. אז איך זה שהוא הוביל לתוצאה ההפוכה? בכדי להשיב לשאלה הזו נעמיק בפרק הקרוב בפרויקט להפרטת האמת, במאבק על השליטה במפעלים לייצור הכוח, ובשורשים המיסטיים שמאחורי התפיסה ש״שפה יוצרת מציאות״. רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >>https://bit.ly/3YnfYJu
Tue, 24 Sep 2024 - 107 - פרק 107 – אמריקה: מסע בעקבות האמת
כיצד הפכו ״פיקניק״, ו-״חדר מאסטר״ למילים אסורות, ואיך כל זה קשור לטראומה מהמלחמות העקובות מדם של המאה ה-20? בפרק הקרוב נעמיק בשורשים הרעיוניים וההיסטוריים של תרבות הביטול, וננסה להבין את טיב הקשר שבין פוסט מודרניזם לפוסט טראומה. רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >> https://bit.ly/3YnfYJu
Tue, 17 Sep 2024 - 106 - פרק 106 – אמריקה: מרקס צדק?
אפשר להבין מדוע השמאל האמריקאי שואב השראה מרעיונות מרקסיסטיים, אך ההשפעה של החשיבה המרקסיסטית על הימין האמריקאי היא כבר אנומליה של ממש. בפרק הקרוב נמשיך את המסע בעקבות הקאמבק המפתיע של מרקס לפוליטיקה האמריקאית, ונגלה שמוקדם מדי לקבוע האם הדמוקרטיה הליברלית והקפיטליסטית נוסח אמריקה הביסה את הקומוניזם נוסח מרקס. רוצים לחשוב ולכתוב על הרעיונות של מפלגת? הצטרפו לקהילת הפייסבוק שלנו >>
Tue, 10 Sep 2024 - 105 - פרק 105 – אמריקה: בחזרה למרקס
הפלת חומת ברלין אמורה הייתה להיות המסמר האחרון בארון הקבורה של הקומוניזם. אך ייתכן שמכל המקומות בעולם, הרעיונות המהפכניים של מרקס קמו לתחייה דווקא במירוץ הסוער לבית הלבן. בשני פרקים מיוחדים נצלול לרעיונות המרקסיסטיים שעומדים מאחורי הפוליטיקה האמריקאית, ונשאל האם המאבק בין הפופוליסטים לפרוגרסיביים הוא למעשה התנגשות בין שתי פרשנויות למרקס.בפרק הקרוב, שפותח את המהלך, נחזור לרגע שבו מרקס שיגר לאוויר את הרעיון שממשיך לשנות את העולם, נשאל האם הוא היה ה-Woke הראשון, ונגלה כיצד תבניות החשיבה שלו מוסי...
Tue, 10 Sep 2024 - 104 - פרק 104 – אמריקה: יריבים אבל דומים
נדמה שההתנגשות בין הפרוגרסיביים לפופוליסטים נובעת מכך שהם תופסים את העולם אחרת לגמרי, אך למרבה הפלא, ייתכן הם מתנגשים דווקא בגלל שהם מתבוננים במציאות מעמדה דומה. בפרק הקרוב נעמיק באידיאולוגיות החדשות שכבשו את הקפיטול, ונגלה שרב המשותף על המפריד בין הרפובליקנים חובשי הכובעים האדומים לבין הדמוקרטים עטויי הכפיות.
Tue, 03 Sep 2024 - 103 - פרק 103 – אמריקה: שתי אידיאולוגיות חדשות
למרטין לותר קינג היה חלום. גם לרונלד רייגן היה. האם ההתנגשות בין הדמוקרטיים לבין הרפובליקנים היא מאבק על הגשמת החלומות האמריקאיים הללו, או על חלומות אחרים לגמרי?בפרק הקרוב של מפלגת המחשבות נשאל האם הקיטוב בארצות הברית הוא תוצאה של הקצנה אידיאולוגית או של תפנית אידיאולוגית, ונגלה שגם בפוליטיקה האמריקאית הכיוון ההפוך הוא תנועת הדרך.
Mon, 26 Aug 2024 - 102 - פרק 102 – אמריקה: בדלנות אמריקאית
שתי תנועות יריבות – הפרוגרסיבים משמאל והפופוליסטים מימין – מובילות את ארצות הברית לאסטרטגיה בינלאומית דומה: בדלנות. כיצד ההתנגשות בין התנועות הללו עשויה לשנות את העולם?בפרק החדש של מפלגת המחשבות נצלול אל ההיסטוריה ואל הרעיונות שמאחורי הבדלנות האמריקאית, ננסה לדמיין את היום שאחרי הכרעת המרוץ לבית הלבן, ונשאל איך כל זה קשור למדינה קטנה במזרח התיכון.
Mon, 19 Aug 2024 - 101 - פרק 101 – אמריקה: אי-סדר עולמי חדש
החל מניסיון ההתנקשות בטראמפ, דרך המלחמה העקובה מדם בין רוסיה לאוקראינה, ועד לעימות הישיר בינינו לבין איראן – נדמה שהדבר הכי יציב וצפוי סביבנו הוא דווקא הכאוס. מהם התהליכים שגורמים לסדר העולמי להתערער, ואיך כל זה קשור לסכסוך האמריקאי-אמריקאי שמתקרב אל נקודת הרתיחה? בעונה החדשה של מפלגת המחשבות נצלול אל הרעיונות הגדולים שמאחורי הפוליטיקה האמריקאית המקוטבת, ונעמיק בתהליכים הפנים-אמריקאיים שמעצבים את אי-הסדר העולמי החדש ששורר במזרח התיכון וברחבי הגלובוס.
Mon, 12 Aug 2024 - 100 - פרק 100: חזרה לשורשים
על פניו נדמה שהגעה לפשרות בפוליטיקה הישראלית זו משימה בלתי אפשרית, אך כשמתבוננים בידע שצברנו בחודשי המלחמה עולים שלושה לקחים מרכזיים שזוכים לקונצנזוס רחב – ואף מהדהדים את הלקחים הגדולים שלמדו אבות הציונות מההיסטוריה היהודית. בפרק המאה של מפלגת המחשבות נתבונן אחורה אל נקודת ההתחלה, ונשאל כיצד הרעיונות הגדולים של הציונות קשורים לשינויים המחשבתיים שמתחוללים סביבנו.
Mon, 05 Aug 2024 - 99 - פרק 99: מרחב ההסכמה
בין ההיברידיות של בגין לבין הפרגמטיזם של בן גוריון מסתתר מרחב ההסכמה – המרחב שבו נוכל להוריד את טמפרטורת הקיטוב, ולהגיע לפשרה בנקודת הזמן שבה אנחנו כל כך זקוקים לה. בפרק הקרוב נשאל כיצד אסון השבעה באוקטובר עשוי לשנות את האקלים הפוליטי בישראל, ונגלה כיצד הירושה מהאבות המייסדים שלנו יכולה לעזור לנו לחולל את השינוי הזה.
Mon, 29 Jul 2024 - 98 - פרק 98: מ-״מה״ ל-״מי״
רגע לפני חגיגות המאה למפלגת, נקדיש את הפרקים הקרובים להתבוננות במהלכים שעברנו עד כה: ממסוכסכים למקוטבים, ממגויסים לחרדים. בפרק הנוכחי נתעמק בנושא שעובר כחוט השני בכל העונות – האקלים הפוליטי שהופך את ההגעה להסכמות רחבות למשימה כמעט בלתי אפשרית. נרחיק יחד עד לקונגרס האמריקאי בשביל לגלות מה ההשלכות של המעבר מפוליטיקה של דעות לפוליטיקה של זהויות, ודרך ההתבוננות בהם אולי נזהה לרגע גם את עצמנו.
Mon, 22 Jul 2024 - 97 - פרק 97 – חרדים: ברית ההיברידים
האם הטראומה של השבעה באוקטובר תוביל לפירוק ולבנייה מחדש של הבריתות הפוליטיות בישראל? האם השינויים הערכיים והתודעתיים שמתחוללים בקרבנו יביאו לפתיחת החוזה הכלכלי והביטחוני מול החברה החרדית? או ששמא המפה הפוליטית חסינה לכל השינויים הללו?בפרק האחרון של המיני-העונה ״חרדים״ נעמיק בשינויים הטקטוניים שהישראלים ההיברידיים עשויים לחולל בהנהגה הישראלית, נבחן את הטראומה הישראלית מממשלות צרות והומוגניות, ונטען שבניגוד למה שמקובל לחשוב, אלה דווקא מי שמתמקמים בקטבים האידיאולוגיים שמתפשרים יותר מכל על הערכים...
Wed, 29 May 2024 - 96 - פרק 96 – חרדים: התפנית הטקטונית
במשך שנים תחזק מחנה הציונות הדתית מיתוסים בנוגע לאנשי מרכז שמאל מחד, ובנוגע לחרדים מאידך. ואז הגיע השבעה באוקטובר.בפרק הקרוב נעמיק במיתוסים החברתיים שהתנפצו על קרקע המציאות בחודשי המלחמה, ונשאל האם ההתפכחות מהם תוביל לשינוי טקטוני בפוליטיקה הישראלית.
Mon, 20 May 2024 - 95 - פרק 95 – חרדים: חרדת השכלה
המחלוקת על לימודי הליבה בחברה החרדית היא לא רק סוגיה פוליטית עכשווית, היא בעצם דרמה היסטורית בת שלוש מערכות, מלאת סתירות, גוונים ותהפוכות. בפרק הקרוב נצלול אל היחס המורכב להשכלה כללית במסורת היהודית, נתחקה אחר שורשי הרתיעה החרדית מלימודי ליבה, ונשאל האם יש דרך להכריע בין יצר ההישרדות החרדי לציוני.
Thu, 09 May 2024 - 94 - פרק 94 – חרדים: הקריסה
על שלוש אידיאולוגיות עומדת ההישרדות הכלכלית של חברת הלומדים: הסוציאליזם הבן-גוריוני, הקפיטליזם האמריקאי והאינטלקטואליזם החרדי. האידיאולוגיות הללו, שנפגשו על אדמת ארץ ישראל, אפשרו את ההצלחה המסחררת של פרויקט שנדמה כבלתי אפשרי. אך האם החרדים עומדים להפוך לקורבנות של ההצלחה של עצמם?בפרק הקרוב נעמיק בנסיבות הייחודיות שהובילו לשגשוג של חברת הלומדים, ננתח את העתיד הדמוגרפי והכלכלי שלה, ונבחן מדוע ההצלחה הזו עלולה לסכן את החברה החרדית ואת הפרויקט הציוני כולו.
Thu, 02 May 2024 - 93 - פרק 93 – חרדים: המודל המוזר
שתי מהפכות גדולות, שהתרחשו בחברה החרדית בזמנים ובמקומות שונים, התחברו זו לזו על אדמת ארץ ישראל והולידו את ״המודל המוזר״ – שמאפשר לחרדים להיות תלויים כלכלית באותה החברה שהם מבקשים להתבדל ממנה. בפרק הקרוב נחזור לרעיונות ולהתפתחויות ההיסטוריות שהולידו את הקשר הפרדוקסלי בין החרדיות לציונות, ונשאל האם הוא ישרוד את השינויים הדמוגרפיים המתחוללים כעת.
Wed, 17 Apr 2024 - 92 - פרק 92 – חרדים: עם הספר
מהו הספר של ״עם הספר״? השאלה הזו, שהתשובה עליה נדמת לנו כמעט מובנת מאליה, עוררה פולמוס רעיוני סוער בין החרדים לחילונים בימיה הראשונים של המדינה, כזה שמוסיף לחיות ולהשתנות עד ימינו.בפרק הקרוב נשרטט קווים לדמותו של הקרב האינטלקטואלי בין הציונות לחרדיות, ונשאל מה קרה כשהחלוצים הגיעו לארץ ישראל כדי לברוח מהגלותיות – ופגשו שם את הגלותיות בכבודה ובעצמה.
Thu, 11 Apr 2024 - 91 - פרק 91 – חרדים: ההתנגשות הגדולה
כיצד הפכה אדמה אחת למגנט לגרסאות הכי רדיקליות של היהדות? מדוע דווקא החרדים שסברו ש״חדש אסור מן התורה״ מצאו את עצמם חיים לצד החלוצים שחשבו ש״כל עבר קובר את ההווה״?בפרק הקרוב נחזור אל רגעי ההולדת של השבר הציוני-חרדי, ונעמיק בשורשים הרעיוניים שעומדים בבסיס ההתנגשות החזיתית שאנחנו חווים כעת.
Thu, 04 Apr 2024 - 90 - פרק 90 - חרדים: קווי השבר החדשים
רעידת האדמה של השבעה באוקטובר טשטשה חלק מקווי השבר שקרעו את החברה הישראלית במשך עשורים, ושרטטה קווי שבר חדשים, עמוקים ומהותיים לא פחות מאלה שקדמו להם. במיני־עונה החדשה של ההסכת נצלול אל קו השבר המרכזי שניצב בפנינו: השבר הציוני-חרדי, שנטען במלחמה במשמעות הרת גורל.בפרק הראשון בעונת ״חרדים״ נחזור לפרשנות המכוננת של הרמב״ם בכדי לבחון את האתגר ההיסטורי שהמלחמה מציבה בפני פרשני ההלכה, ונשאל האם אפשר להקשיב רדיקלית גם כשמדובר בסוגייה כל כך גורלית וטעונה.
Thu, 28 Mar 2024 - 89 - פרק 89 – מגויסים: התלכדות העונות
אחרי תשעה ירחי מריבה שבהם נאבקנו על השאלה "מי אנחנו", אנחנו מתבוננים בה מחדש בעיצומה של הלחימה. כיצד המלחמה שינתה את התשובה שאנחנו מעניקים לשאלה הזו? ואיך כל זה קשור לדילמה העתיקה שעמה מתמודד התמנון האיראני?בפרק האחרון לעונה נתבונן בהיבטים הרגשיים והפוליטיים של ההיברידיות הישראלית, ונעמיק בקשר שבין הקיטוב הפוליטי לבין המלחמה, שמתבטא גם בקשרים הרעיוניים שבין שתי העונות האחרונות של ההסכת.
Wed, 31 Jan 2024 - 88 - פרק 88 - מגויסים: ראשית הצירים
התשובה לשאלה ״מי אנחנו?״ נשמעת אמנם כמו סוגיה פנים-ישראלית, אבל כשחושבים על זה לעומק מגלים שיש לה משמעות גאו-פוליטית מרחיקת לכת. בכדי להעמיק בשאלה הזו, נבחן בפרק הקרוב כיצד הלאומיות הישראלית משתקפת מנקודת מבט מערבית, מנקודת מבט מזרח תיכונית, ואפילו מנקודת המבט של הגר.דרך בחינה של הזוויות הללו, נעמיק ב״ראשית הצירים״ הישראלית – בנקודת המפגש שבין הציר היהודי לדמוקרטי, ונשאל מה המשמעות של הזהות הזו בזירה הבינלאומית
Thu, 25 Jan 2024 - 87 - פרק 87 - מגויסים: הדופלקס הישראלי
אנחנו נוטים לחשוב שהשאלות בנוגע לדמותה של ישראל יידחו ל-18:00 שאחרי המלחמה; שקודם נדאג להישאר בחיים, ורק לאחר מכן נשוב לעסוק באופיים של ׳החיים עצמם׳. אך בפועל, ייתכן שאנחנו מתמודדים עם השאלה ״מי אנחנו״ כבר בעיצומה של המלחמה, ושהתשובה שאנחנו מעניקים לה ברגעים אלה ממש היא המפתח לניצחון.בפרק הקרוב נעמיק במקף שמחבר בין ה״יהודית״ לבין ה״דמוקרטית״, וניעזר ברעיונות של אבי הסוציולוגיה בכדי לשפוך אור חדש על הפטנט הישראלי.
Wed, 17 Jan 2024 - 86 - פרק 86 - מגויסים: בין חסינות לחוסן
המילים ״חסינות״ ו-״חוסן״ אמנם נשמעות אותו הדבר, אבל הן מרגישות אחרת לגמרי. מהו הטרייד-אוף שמתרחש לרוב בין התחושות הללו? מה אפשר ללמוד מסיפור החיים של הבודהה על שורשיו של החוסן? ואיך כל זה קשור לאתגר ההיסטורי שהמלחמה מציבה בפנינו?בפרק הקרוב נבחן מדוע עם כוח גדול עשויה להגיע חולשה נפשית גדולה, ונשאל האם עוצמה צבאית ורגשית סותרות זו את זו.
Thu, 04 Jan 2024 - 85 - פרק 85 - מגויסים: מלכוד 23
בימי המלחמה נפוצה האמרה שבמזרח התיכון צריך לדבר בערבית, אבל יש דווקא יתרונות לא מבוטלים לכך שישראל מדברת, חושבת ופועלת במבטא אמריקאי. האם הציביון המערבי שלנו הוא מה שיאפשר לנו לנצח, או שהערכים הליברליים הם מה שעומד בינינו לבין הניצחון? בפרק הקרוב נצלול אל המלכוד שעומד בבסיס דימוי ה״ווילה בג׳ונגל״, ונתבונן באתגרים שמציבה המלחמה בפני מערכת ההפעלה המערבית.
Thu, 28 Dec 2023 - 84 - פרק 84 - מגויסים: וילה בג'ונגל
אחת מהקונספציות המרכזיות שהתנפצו על קרקע המציאות בשבעה באוקטובר היא האסטרטגיה של סבב, שקט וחוזר חלילה. מה היה שם, במקצב המחזורי שעומד בבסיס האסטרטגיה הזאת, שסחף אחריו כמעט את כל הצמרת הפוליטית והביטחונית של ישראל? בפרק הקרוב נצלול אל מעגל הקסמים המכושף שעמד בבסיס המדיניות שכשלה, ונשאל איך כל זה קשור לרצון שלנו להרגיש, ולו לרגע, שאנחנו וילה בג׳ונגל.
Wed, 20 Dec 2023 - 83 - פרק 83 - מגויסים: איפה צדקנו?
מאז שקונספציות צבאיות ומדיניות רבות התרסקו על קרקע המציאות בשבעה באוקטובר, כולנו עסוקים בלהסביר כמה הן היו חסרות היגיון ומשוללות יסוד. אבל בשביל להבין את מחדל 23׳, אולי אנחנו צריכים לשאול דווקא את השאלות ההפוכות – מה ההיגיון הפנימי וכוח השכנוע שהיה לקונספציות הללו? מה גרם לכל כך הרבה אנשי מקצוע מבריקים לדבוק בהן?בפרק הקרוב נעמיק בשאלות הללו, ונחזור לתמונה אחת שתלויה במשרד של בכיר בקהילת המודיעין, ומספרת את הסיפור כולו.
Tue, 12 Dec 2023 - 82 - פרק 82 - מגויסים: דילמה טרגית
אל מול הדילמה חסרת התקדים שמלחמת עזה מציבה בפנינו, מתחולל בקרבנו שינוי חסר תקדים: הקיטוב והבינאריות שבהן השיח הפוליטי שלנו מתנהל בדרך כלל מפנות את מקומן לספקות, לצניעות ואפילו לרעד קל בקול. האם אסון השבעה באוקטובר יישנה את האופן שבו אנחנו מתווכחים?בפרק הקרוב נבקש להבין מהי ״דילמה טרגית״, ונשאל כיצד ההתמודדות עמה משנה מן היסוד את האופן שבו אנחנו רואים את המציאות.
Tue, 05 Dec 2023 - 81 - פרק 81 - מגויסים: חידה אפלה
אז מה הם בעצם רוצים מאיתנו? למה הם כל כך שונאים אותנו? ההיסטוריה היהודית רצופה בשנאה אנטישמית ובניסיונות להתמודד איתה, להשתלב, להתקבל ולהיות עם ככל העמים. אבל קיצור תולדות האנטישמיות מוכיח שהמאמץ הוא עקר- הוירוס הזה עמיד לכל תרופה, אנטיביוטיקה או נסיוב. לפחות במובן הזה- הרצל טעה.
Tue, 28 Nov 2023 - 80 - פרק 80 – מגויסים: הווירוס שלך חזר
כולנו תופסים את הראש כשאנחנו חוזים בגל האנטישמיות שמתפשט בעולם כאש בשדה קוצים, וכשאנחנו מבחינים כיצד התגובות לטבח במעוזים ליברלים רבים נעות בין הכחשה במקרה הטוב לצהלה במקרה הרע. איך זה שמכל האידיאולוגיות בעולם דווקא הליברליזם ננגע באנטישמיות?בשביל לפתור את התעלומה הזו נזדקק למשוואה עם שני נעלמים, לספר בן 120 שנה, ולווירוס יעיל במיוחד.
Tue, 21 Nov 2023 - 79 - פרק 79 – מגויסים: אתגר חיינו
המלחמה מאפשרת לנו לחזות בחברה הישראלית בשיא תפארתה, אך היא גם מעמתת אותנו עם לא מעט רגעי קיטוב פוליטי. האם יש דרך להתמודד עם המחלוקות מבלי להתפרק?בפרק הקרוב נשאל מה יאפשר למערכה הצבאית להפוך לשריקת הסיום במלחמה הפנים-ישראלית, נתבונן בסוגים השונים של הקיטוב הפוליטי שאנחנו חווים, ונחפש אחר דרכי שיח שישמרו משהו מהשינוי שמתחולל בנו מאז השביעי באוקטובר.
Sun, 12 Nov 2023 - 78 - פרק 78 – מגויסים: נבואת זעם
רגע לפני שפרצה מלחמת השבעה באוקטובר, הגיעה לשיאה מלחמה אחרת – מלחמת האחים הקרה שהתחוללה במסדרונות הכנסת, בכיכרות העיר וברשתות החברתיות. האם המערכה הצבאית הביאה לשריקת הסיום של המלחמה הפנים-ישראלית, או שמדובר רק בהפסקת האש שלה?בפרק הקרוב נשים זרקור על האחדות שפשטה בחברה הישראלית עם פרוץ המלחמה, ונשאל מה יאפשר לה לשרוד אל מול המוקשים החברתיים והפוליטיים שממתינים לנו בשדה הקרב.
Sun, 12 Nov 2023 - 77 - פרק 77 - מגויסים: אם כל הקונספציות
ההנחה שהחמאס מורתע היא אינה הקונספציה היחידה שהתנפצה על קרקע המציאות בשביעי באוקטובר. בבסיסה עמדה קונספציה שורשית ועמוקה אף יותר – כזו שלא רק עיצבה את הפרשנות שלנו למציאות, אלא במידה רבה גם את הנחות היסוד שלנו על האנושות. בפרק הקרוב נפרק את הקונספציה הזו באמצעות הרעיונות של הרב יונתן זקס והאסטרטגיה הצבאית במלחמת העולם השנייה, ונשאל אילו עוד הנחות יסוד מתפוררות ביחד איתה
Tue, 31 Oct 2023 - 76 - פרק 76 – מגויסים: דז'ה וו ישראלי
ככל שחולפים הימים, המלחמה הנוכחית מתבררת כמלחמת יום הכיפורים על סטרואידים – במחדלים המהדהדים והדומים להדהים, ולא פחות מכך – בכוח העז שפורץ מלמטה, ומחפה על כשלי ההנהגה. בפרק הקרוב נחזור ל-12 השעות שבהן לוחמי יום הכיפורים הפכו את כללי המשחק, נשאל מהי ההפתעה שאפשרה להם להכריע את המערכה, ונגלה כיצד אפילו אחרי חמישים שנה, אנחנו מסתכלים עליהם ורואים אותנו
Thu, 26 Oct 2023 - 75 - פרק 75 - מגויסים: המרגיש שורד
בימים מורטי העצבים שחלפו מאז מאורעות השביעי באוקטובר, זה נהיה כמעט בלתי אפשרי למצוא תשובה לשאלה ״מה נשמע״. בקרב רבים מאיתנו מתחוללת סערה רגשית רבת עוצמה, שבמהלכה אנחנו נעים בין זעם, הלם ויגון לבין תחושות שייכות, ערבות ולפעמים אפילו הערצה ופליאה. האם הסערה הרגשית הזו היא מעמסה, או שהיא דווקא סוללת עבורנו נתיב להחלמה?בפרק הקרוב נבקש לנווט בלב הסערה הזו, ונרחיק עד לג׳ונגל באמזונס בשביל לגלות שלמנעד הרגשי הרחב שלנו עשוי להיות יתרון הישרדותי מפתיע.
Mon, 23 Oct 2023 - 74 - פרק 74 - מגויסים: סיפור על אהבה ופחד
מבונו ועד ביידן, נדמה שישראל מעולם לא הייתה כה אהובה ונתמכת כמו אחרי השביעי באוקטובר. אך לכולנו נדמה שאנחנו פועלים על זמן שאול – שהאהבה הזו עשויה לדעוך ככל שנתרחק מעמדת הקורבן ונשקם את ההרתעה הישראלית. האם יש דרך לצאת מהמלכוד הזה?בפרק הקרוב נצלול אל הדילמה הזו, ונציע שההכרעה במלחמה עוברת דרך ניצחון של משחק סכום האפס שאנחנו מצויים בו
Thu, 19 Oct 2023 - 73 - פרק 73 - מגויסים: גראונד זירו
מאורעות השביעי באוקטובר פערו במציאות הישראלית חור שחור, כזה שמילים, רעיונות ותיאוריות נבלעות בתוכו. כיצד השבר הזה ישנה אותנו כבני אדם וכאומה? בפרק מיוחד לימי הלחימה, נחזור לרגע לנקודת ההתחלה, נטיל ספק בתובנות ובתפיסות שלנו, ונישיר מבט למשימה ההיסטורית שניצבת מולנו: להקים את ישראל בפעם השנייה.
Tue, 17 Oct 2023 - 72 - פרק 72 - ספיישל: שלום עכשיו
בואו נדמיין את האפוקליפסה עכשיו כדי שנוכל למנוע אותה אחר כך. בשני פרקים מיוחדים של ״מפלגת המחשבות״ אנחנו מישירים מבט אל האסונות שהמשבר הפוליטי עלול להוביל אותנו אליהם, ומציעים פיתרון אפשרי לקטיעת המעגל ההרסני שנלכדנו בו.בפרק הנוכחי נציע סטארט אפ: לגבש כבר עכשיו ״הסכם שלום״ בין המחנות הפוליטיים – כזה שכולל ויתורים כואבים משני הצדדים – לפני שנשלם את המחירים הכבדים של מלחמת אחים.[g]
Thu, 24 Aug 2023 - 71 - פרק 71 - ספיישל: אפוקליפסה עכשיו
אנחנו נוטים לחשוב שאם נדבר על התרחישים הגרועים והקשים מכל – נגרום להם למעשה להתממש; שהמחשבה שלנו תברא את המציאות. אך ההיסטוריה הישראלית הראתה לא פעם שההפך הוא הנכון – שרק אם נתייחס ברצינות לאסונות שמאיימים עלינו יהיה לנו סיכוי למנוע אותם.בשני פרקים מיוחדים של ״מפלגת המחשבות״, נישיר מבט אל האסונות שהמשבר הפוליטי עלול להוביל אותנו אליהם, ונציע פתרון אפשרי לקטיעת המעגל ההרסני שנלכדנו בו. בפרק הקרוב נבחן לעומק את האסונות שעשויים להתרחש במישור הביטחוני, הכלכלי והמדיני, ונשאל מדוע הפעם מערכת החיסון...
Thu, 24 Aug 2023 - 70 - פרק 70 - מקוטבים: חולשתו היא כוחו
היינו מצפים שעם כוח פוליטי גדול תגיע גם עוצמה מדינית וכלכלית גדולה, אבל ההיסטוריה המודרנית מלמדת אותנו שההפך הוא הנכון. איך זה שמאחורי המדינות החזקות והמשגשגות ביותר עומדות דווקא ממשלות שמוותרות על הכוח שלהן? בפרק האחרון לעונה נשאל מדוע השיטה הדמוקרטית-ליברלית מאפשרת לתודעה האנושית לשגשג, במסלול שמתחיל בנבואת זעם בת מאתיים שנה, עובר באבולוציה של יצורים חד-תאיים, ומגיע עד לפלא הסטארט- אפ ניישן הישראלי. באמצעות הדוגמאות הללו, נשאל מה יקרה אם נעשה פוליטיקה באותו חופש ותעוזה שבה אנחנו עושים מדע.&...
Mon, 17 Jul 2023 - 69 - פרק 69 - מקוטבים: בין אידיאולוגיה לפסיכולוגיה
הסערה הפוליטית שמתחוללת סביבנו לא מתחילה ונגמרת בהתנגשות בין מערכת המשפט לכנסת, ואפילו לא במתח בין זכויות האדם לבין רצון העם. יחד עם המאבק האידיאולוגי, רוחש מתחת לפני השטח גם מאבק בין שני צרכים רגשיים בסיסיים, שמהדהדים את שתי הטראומות הגדולות של המאה ה-20. בפרק הקרוב נעמיק בצרכים הפסיכולוגיים שמנווטים את המפה הפוליטית, נבחן מה קורה כשהאיזון ביניהם מופר, ונשאל האם נגזר עליהם להיאבק זה בזה לנצח.
Mon, 10 Jul 2023 - 68 - פרק 68 - מקוטבים: יהודית וליברלית
בין אם מדובר בזכויות נשים או ביחס לעמים אחרים, נדמה שהתנ״ך הוא לא בדיוק דוגמא ומופת לשוויון ולסובלנות. אז איך זה שהאבות המייסדים של הליברליזם שאבו השראה דווקא ממנו? בפרק הקרוב נצלול אל הקשר המסועף שבין יהדות לליברליזם, נחזור לרעיון הרדיקלי שהמתין בשולי ההיסטוריה במשך 3,000 שנה, ונשאל האם סיפור הבריאה המקראי הוא גם נקודת הראשית של המהפכה הליברלית.
Mon, 03 Jul 2023 - 67 - פרק 67 - מקוטבים: דתית ודמוקרטית
נדמה שהחברה הדמוקרטית מעמידה את האדם המאמין בקונפליקט – האם עליו לציית לרצון העם או לרצון האל? או במילים אחרות, מי באמת הריבון מבחינתו - העם, או ריבונו של עולם? בפרק הקרוב נצלול לתשובות המגוונות שניתנו לשאלה הזו, ונגלה תשובה מפתיעה שמסתתרת ממש בלב המיינסטרים ההלכתי.
Mon, 26 Jun 2023 - 66 - פרק 66 - מקוטבים: יהודית ודמוקרטית
האם הלאומיות מאיימת על עתיד הדמוקרטיה, או דווקא מבטיחה אותו? בפרק הקרוב נשאל מה היה קורה אם היינו חיים בעולם נטול לאומיות, נעמיק בשורשי הרתיעה ממנה, ונגלה שכמו במיטב המתכונים, גם לאומיות מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר.
Mon, 19 Jun 2023 - 65 - פרק 65 - מקוטבים: המלחמה המאחדת
מצידו האחד של התותח: מנהיג שיורה על בני עמו בשם הממלכתיות. מצידו האחר: מנהיג שלא משיב אש בשם אותה המטרה. כיצד המלחמה על הממלכתיות הביאה את האבות המייסדים של ישראל לפעולות כל כך מנוגדות? בכדי להבין זאת, נחזור למלחמת אחים אחרת שלא נמנעה – מלחמת האזרחים האמריקאית. דרך המילים והרעיונות של לינקולן נגלה את פניה השונים של הממלכתיות, נבחן מהו הפרדוקס שעומד בליבה של המלחמה המפורסמת, ונשאל מה אנחנו, היושבים בציון, יכולים ללמוד מכל זה.
Mon, 29 May 2023 - 64 - פרק 64 - מקוטבים: התפנית
במשך אלפי שנים נדמה היה שהעם היהודי לוקה במחלה חשוכת מרפא: שבטיות שמכלה כל חלקה טובה. אבל אז הגיעו בן גוריון ובגין עם סטארט אפ: ממלכתיות שמבכרת את טובת האומה על רצונות השבט. האם הישראלים של 2023 ממשיכים את דרכם, או חוזרים הישר לחיקה המוכר של השבטיות?בפרק הקרוב נמשיך לשרטט את הביוגרפיה של השבטיות היהודית, נתבונן בניסיונות לכתוב בה דפים חדשים, ונשאל איזה דף אנחנו כותבים ברגעים אלה ממש.
Mon, 22 May 2023 - 63 - פרק 63 - מקוטבים: ביוגרפיה של שבטיות
אנחנו שומעים שוב ושוב ש״אנשים אחים אנחנו״, אך התנ״ך דווקא מציע סיפור אחר: סיפור על שבטים שנוטים להתנתק ולהיאבק זה בזה, וחווים רק רגעים מעטים של אחווה ושל אחדות. האם גם עלינו נגזר להמשיך את שושלת השבטיות?בפרק הקרוב ניגע בשאלה הזו דרך קיצור תולדות השבטיות היהודית, נשאל מהו הפרק החסר של התנ״ך ונבחן האם יש דרך מילוט מצוואת השבטיות המקראית.
Mon, 15 May 2023 - 62 - פרק 62 - מקוטבים: אי הבנה קטלנית
האם אתם תופסים את תומכי המחנה הפוליטי היריב כאנשים טובים עם דעות שגויות, או אולי פשוט כאנשים רעים? אם בחרתם באופציה ב׳ – אתם לא לבד. שנאה על רקע פוליטי הפכה לתופעה חובקת עולם, שלא פסחה על החברה הישראלית. מהי שרשרת הייצור שמובילה ליצירת והעצמת השנאה הזו, ואיזו טרגדיה הרסנית עומדת בבסיסה?
Mon, 01 May 2023 - 61 - פרק 61 – מקוטבים: ליברליזם טהור
כיצד ייראה עולם שבו זכויות האדם מוגנות לחלוטין מהרצון ההפכפך של העם? האם יהיה זה גן עדן ליברלי, או דווקא הרע מכל העולמות?אחרי שבחנו מה יקרה אם נחיה בדמוקרטיה ״על מלא״, הפרק הקרוב יוקדש לפנטזיה על ליברליזם ״טהור״. בכדי להבין את שורשי הפנטזיה הליברלית ניעזר בתורת המדינה של אפלטון ותורת הנפש של פרויד, ונשאל איזה שיעור חשוב כדאי שנלמד מהברקזיט.
Mon, 24 Apr 2023 - 60 - פרק 60 - מקוטבים: דמוקרטיה טהורה לעד
תארו לכם דמוקרטיה טהורה לחלוטין, כזו שבה רצון העם הופך ישירות למדיניות העם: בלי מגבלות ליברליות, בלי סייגים ובלי בלמים. האם תהיה זאת התגשמות הפנטזיה הדמוקרטית, או דווקא התרסקות שלה? בשני הפרקים הבאים נשאל מה יקרה אם הדמוקרטיה הליברלית תתפרק לשני המרכיבים שלה – דמוקרטיה ״על מלא״ או ליברליזם על סטרואידים. בפרק הקרוב נדמיין מצב שבו הכרעת הרוב תנצח את זכויות האדם בנוק-אווט, ונבחן כיצד הסרת הבלמים הליברליים תשפיע על הגביע הקדוש של הדמוקרטיה – תהליך הבחירות.
Mon, 17 Apr 2023 - 59 - פרק 59 - מקוטבים: יין ויאנג
מצד אחד של הזירה: שלטון הרוב. מהצד השני: חירויות הפרט. מי תרצו שינצח? בפרק הקרוב נטען שבניגוד לאינטואיציה שלנו, הכרעה בנוק-אאוט לטובת אחד הצדדים עשויה לפגוע בשני הערכים שמתגוששים על הזירה – גם בזה שיוצא כשידו על העליונה. בכדי לבסס את הטיעון הזה נשוב להגות של לאו דזה ושל ישעיהו ברלין, ונשאל מדוע במאבק בין ערכים כדאי לרוב שנאחל בהצלחה לשני הצדדים.
Mon, 03 Apr 2023 - 58 - פרק 58 - מקוטבים: מסורת חוקתית חדשה
ברחובות וברשתות אנחנו מקוטבים מאי פעם, אך כשהסוקרים על הקו אנחנו דווקא די תמימי דעים: לרובינו יש תחושה שנחוצה הסכמה רחבה עבור שינויים בכללי המשחק הפוליטי. בפרק הקרוב נעמיק במסורת החוקתית שמתגבשת מול עינינו בימים אלה, ונשאל האם מתחת למאבק נגד השינויים החוקתיים מסתתר למעשה מאבק במורשת של אהרן ברק.
Tue, 28 Mar 2023 - 57 - פרק 57 - מקוטבים: המלכוד הרגשי-חוקתי
על פניו נדמה שהמאבק סביב הרפורמה המשפטית נובע משבר רעיוני – כזה שאפשר לאחות באמצעות הסדרה חוקתית. אך מתחת לפני השטח מבעבע שבר עמוק ומורכב יותר, כזה שקשה הרבה יותר למצוא לו מזור: שבר רגשי. לאיזה מלכוד השבר הזה מוביל אותנו, והאם יש דרך להיחלץ ממנו?
Tue, 21 Mar 2023 - 56 - פרק 56 - מקוטבים: הרגע החוקתי
האם אנחנו דוהרים אל עבר משבר חוקתי חמור, או דווקא אל עבר רגע חוקתי יקר מפז? בכדי להבין לאן פנינו מועדות נצלול אל הפרדוקס שעומד בלב שיטת הממשל הישראלית, נחזור לפסקה הכי פחות מוכרת אבל אולי החשובה ביותר במגילת העצמאות, ונשאל האם הגיעה העת להתמודד עם המשימה שממתינה לנו בטו-דו ליסט כבר 74 שנה.
Mon, 13 Mar 2023 - 55 - פרק 55 - מקוטבים: הכשל ברפורמה
נדמה שצו השעה הוא להילחם על העמדות שלנו בנוגע לרפורמה המשפטית במלוא הכוח, אך בשני הפרקים האחרונים אנחנו מבקשים לעשות את ההפך: לא לשאול היכן היריבים הפוליטיים שלנו טועים, אלא לנסות להבין היכן הם צודקים. בפרק הנוכחי, נשאל מהם הרעיונות הגדולים שעומדים בבסיס ההתנגדות לרפורמה, ולשם כך ניעזר בגדולי ההוגים של המחשבה הפוליטית, ונשאל מה הקשר בין הפוליטאה של אפלטון לבין ההבטחות של בצלאל סמוטריץ'.
Thu, 02 Mar 2023 - 54 - פרק 54 - מקוטבים: ניצוץ האמת ברפורמה
המאבק שמעוררת הרפורמה המשפטית מביא עמו גם סגנון קשב מסוים: קשב סלקטיבי. באווירת החירום הנוכחית, הטיעונים של היריבים הפוליטיים שלנו מצטיירים יותר ויותר כלא רציונליים, מגוחכים ומאיימים, עד שעצם ההקשבה להם נדמת כמסוכנת.בשני הפרקים הקרובים נלך נגד האינטואיציה הזו, ונקשיב באופן רדיקלי לטיעונים הכי משכנעים בעד ונגד הרפורמה. לא נעסוק באותיות הקטנות שלה, כי אם ברעיונות הגדולים שעומדים בבסיס המאבק סביבה. בפרק הנוכחי נראה שניצוץ האמת שברפורמה טמון אי שם בין האבות המייסדים של ארצות הברית, לבין פסק דין א...
Thu, 02 Mar 2023 - 53 - פרק 53 - מקוטבים: השילוש הקדוש
המילה ״דמוקרטיה״ מעולם לא הייתה כל כך פופולרית. ברחובות, באולפנים, בפיד ובמליאה, נדמה שכולם נאבקים בחירוף נפש בשמה: גם אלו שנלחמים למען בית משפט חזק, וגם אלו שנלחמים למען כנסת חזקה. מי מהצדדים בעצם מייצג את הדמוקרטיה נאמנה? בכדי לענות על השאלה הזו, נחזור אל שכבות העומק הרעיוניות שמרכיבות את שיטת הממשל הישראלית, ואל השילוש הקדוש שעומד בבסיסה.
Thu, 23 Feb 2023 - 52 - פרק 52 - מקוטבים: בכיוון ההפוך
כשמדובר בניווט בכביש, אנחנו יכולים להרשות לעצמינו לסמוך על כללי הניווט הבסיסיים: אם נפנה שמאלה, כנראה שלא נמצא את עצמינו זזים איכשהו דווקא לימין. אך למפה הפוליטית חוקים ומצפן משלה. מדוע בזירה הפוליטית התקדמות חסרת גבולות לעבר מטרה מסוימת עשויה להוביל הלכה למעשה לתוצאה הפוכה לחלוטין?בכדי להבין את הפרדוקס הזה, נכיר את צורת החשיבה המהפכנית שמתחילה בחכם סיני עתיק, עוברת דרך פסיכולוג אוסטרלי מודרני ומגיעה הישר אל לב הפוליטיקה הישראלית העכשווית.
Thu, 16 Feb 2023 - 51 - פרק 51 - מקוטבים: הקיצוני הוא האותנטי
ויכוחים חוצבי להבות הם סימן היכר מובהק של העם היהודי, ויעיד על כך כל מי שניסה לנהל ויכוח פוליטי בארוחת שבת משפחתית. אבל בזמן האחרון נדמה שהמחלוקת כל כך החריפה עד שאנחנו מתקדמים בצעדי ענק אל מחוזות הקיטוב – ויש אפילו מי שזורק את הביטוי הטעון ״מלחמת אחים״ לקלחת. מה המנגנונים החברתיים והפסיכולוגיים שעומדים בבסיס הקיטוב המחריף בחברה הישראלית, ומדוע נדמה שהעמדות הפוליטיות שלנו הולכות ומקצינות? העונה השלישית של ״מפלגת המחשבות״ מניחה את הקיטוב הישראלי על שולחן הניתוחים, ומתחילה בהצעה רדיקלית של...
Thu, 09 Feb 2023 - 50 - פרק 50 - מסוכסכים: חוזרים לאוגנדה
למרות שבעולם הרעיונות כבר כמעט ואין הבדלים בין ימין לשמאל, בעולם הזהויות הפער בין המחנות האלה משמעותי ועמוק. כדי להבין אותו, צריך לחזור כמאה ועשרים שנה אחורה אל הקונגרס הציוני השישי, בו פרצה המחלוקת הטריטוריאלית הראשונה שקרעה את התנועה הציונית. מתברר שהמחלוקת על עתיד יהודה ושומרון היא רק סיבוב נוסף של המחלוקת הגדולה ההיא על אוגנדה.
Wed, 01 Jun 2022 - 49 - פרק 49 - מסוכסכים: הפוליטי הוא אישי
לפי הרעיונות שעלו בפרקים הקודמים, זו תקופה מאוד מוזרה להיות בה ״מסוכסכים״. אנחנו אמנם חלוקים בנוגע לעתיד הרחוק, אך רובנו מסכימים על הפעולות בהווה הקרוב בשטחים. אך למרות שהמחלוקת הפוליטית החריפה ביותר בתולדות ישראל דעכה, השנאה והקיטוב לא דעכו כלל וכלל. זהו הפרדוקס הגדול של הפוליטיקה הישראלית. איך אפשר להסביר אותו?
Wed, 25 May 2022 - 48 - פרק 48 - מסוכסכים: הדילמות של ההתיישבות
בעשורים הראשונים לאחר מלחמת ששת הימים, ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון נתפסה בעיקר כנספח לדיון המרכזי, או אפילו ככלי. בעוד שהימין ראה בה אמצעי להרחבה ולחיזוק הריבונות הישראלית בשטחים, השמאל ראה בה מכשול הרסני בדרך לשלום. אבל היום, כאשר בשטחי יהודה ושומרון חיים למעלה מחצי מיליון יהודים, ההתיישבות היא כבר לא עוד טיעון בויכוח. היא הפכה להיות לנושא בפני עצמו, והיחס אליה הוא בעצם מיקרוקוסמוס של הדיון כולו.
Wed, 18 May 2022 - 47 - פרק 47 - מסוכסכים: אז מה היעד?
רעיון צמצום הסכסוך הוא ביטוי לפוליטיקה צנועה. כזו שאינה מבקשת להגשים חלומות, אלא למנוע אסונות ולהביא לשיפור ״החיים עצמם״. אבל מה יעלה אם כן בגורל החלומות? האם בחירה בטקטיקה של צמצום הסכסוך היום תפגע בפתרון הסכסוך בעתיד? ומה יש לפלסטינים לומר על כל זה?
Wed, 11 May 2022 - 46 - פרק 46 - מסוכסכים: צמצום הסכסוך
אחרי שעברנו כמה תפניות מחשבתיות, ובהן המעבר מחשיבה בינארית לכמותית, נצלול לעומק לאפשרות של צמצום הסכסוך - אסטרטגיה שמייצרת אפשרות לצאת מהמלכוד, ולפעול כדי לשנות את המציאות. נשאל מהו בעצם צעד שמצמצם את הסכסוך, מה תהיה ההשפעה המצטברת של צעדים רבים כאלו, ומה עומד מאחורי ההתנגדויות לאסטרטגיה הזו.
Wed, 27 Apr 2022 - 45 - פרק 45 - מסוכסכים: שלוש תפניות מחשבתיות
על פניו, נדמה שיש שתי דרכי התמודדות עם הסכסוך, וששתיהן בלתי אפשריות: מצד אחד, אי אפשר לפתור אותו כמו שהשמאל חולם, מצד שני, אי אפשר להשאיר את המצב כפי שהוא, כפי שהימין מבקש. אך ייתכן שהמצב אינו בינארי כפי שנדמה, ושיש גם אפשרות שלישית. בשביל להגיע אליה, צריך לעבור דרך שלוש תפניות מחשבתיות.
Wed, 20 Apr 2022 - 44 - פרק 44 - מסוכסכים: מי מפחד מהסטטוס קוו?
הפרק הקודם הסתיים במסקנה המפתיעה שהמצב הקיים לא נורא כל כך. אם אי אפשר לפתור את הסכסוך, נראה שהכי נכון לנסות ו"לנהל" אותו. אך האם זאת אשליה? אולי דווקא אסטרטגיית ניהול הסכסוך היא שתוביל את מדינת ישראל לקטסטרופה הגדולה מכל?
Wed, 13 Apr 2022 - 43 - פרק 43 - מסוכסכים: ניהול הסכסוך
כשמבינים עד כמה הסכסוך מסובך וכמעט בלתי ניתן להתרה, עולה האפשרות שאולי המצב הקיים לא נורא כל כך. תקופות השקט אמנם מופרות מדי פעם בגלים של אלימות וטרור, אך נדמה שכוחות הביטחון כבר מיומנים בהתמודדות עמם. אם כך, ייתכן שהבעיה נעוצה בכלל בציפיות שלנו. אולי את הסכסוך הזה אי אפשר לפתור, אבל אפשר ללמוד לנהל?
Wed, 06 Apr 2022 - 42 - פרק 42 - מסוכסכים: האם אפשר להתפייס?
בפרק הקודם סיימנו מהלך ממושך של הקשבה רדיקלית לצדדים השונים של הסכסוך: הפלסטינים והישראלים, השמאל והימין. כעת, הגיעה העת לעבור מהפילוסופיה לפרקטיקה, ולשאול: אז מה עושים עכשיו? האם הסכסוך הזה פתיר? קיימת דרך שבה העמים יוכלו להתפייס?
Wed, 30 Mar 2022 - 41 - פרק 41 - מסוכסכים: הביוגרפיה הרגשית של הסכסוך
נרטיבים היסטוריים ורעיוניים – כמו המחלוקת על השאלות מיהו יליד, מיהו עם ומיהו הקרבן – כבודם במקומם מונח. אך בתשתית הסכסוך הזה רוחשים רגשות עזים שמשפיעים על המציאות באופן דרמטי. בשל כך, הביוגרפיה הרעיונית של הסכסוך היא חשובה, אבל הביוגרפיה הרגשית שלו חשובה לא פחות.
Wed, 23 Mar 2022 - 40 - פרק 40 - מסוכסכים: מיהו הקרבן?
בניגוד לשיח הציבורי הפופולרי בנושא, השאלה מי סובל יותר או מיהו הקרבן בסיכסוך הזה היא לא שאלה ילדותית, או תחרות מגוכחת על קורבנות; זו דווקא נקודת מפתח חשובה להבנת הטיעונים הרעיוניים של שני הצדדים. לכן, על אף הקושי, ולפעמים בניגוד לאינטואיציה הבסיסית של חלק מאיתנו, בפרק הקרוב ננסה להתייחס ברצינות לשאלה - מיהו הקרבן?
Wed, 16 Mar 2022 - 39 - פרק 39 - מסוכסכים: מיהו עם?
מלחמת העולם הראשונה הסתיימה, והותירה אחריה סדר עולמי חדש. הסדר החדש יצר את הזכות להגדרה עצמית, ואת המשוואה החדשה: "לעם, היושב על מולדתו, מגיעה מדינה". באירופה זה עבד לא רע, אבל במזרח התיכון לעומת זאת, כל צד טוען שרק הוא עומד בתנאי המשוואה הזו. אחרי שבפרק הקודם ניסינו לפצח את השאלה מי יכול לטעון שזו מולדתו, הפעם ניגש לחלק הראשון במשוואה: מיהו עם?
Wed, 09 Mar 2022 - 38 - פרק 38 - מסוכסכים: מיהו יליד?
תמצית הטיעון הציוני ותמצית הטיעון הפלסטיני הם תמונות מראה האחד של השני: שני הצדדים טוענים "אנחנו מכאן. הצד השני הגיע ונישל אותנו מאדמתנו". בפרק זה ננסה לעשות סדר בטיעון הילידי של המסוכסכים, ולברר סוף סוף מי מכאן ומי לא, מי נישל את מי ומתי, והאם הקולוניאליזם האירופי קשור לסיפור.
Wed, 02 Mar 2022 - 37 - פרק 37 - מסוכסכים: האם הפלסטינים צודקים?
״הצד השני״ שנקשיב לו כעת הוא לא השכן ממול שהצביע ההפך מאיתנו בבחירות, או הדודה הקיצונית שמייצרת מריבה בכל ארוחה משפחתית. בפרק הזה נקשיב באופן אמפתי, אולי רדיקלי, לטיעונים של הצד השני האמיתי בסכסוך הזה - זה שעד כה בכלל לא דיברנו עליו, או איתו - הפלסטינים.
Wed, 23 Feb 2022 - 36 - פרק 36 - מסוכסכים: החמור של בורידן
חמור רעב עומד באמצע חדר, משני צידיו ערמות שוות בגודלן של חציר. שתיהן נראות לו אטרקטיביות באותה המידה, והוא מתלבט לאיזו מהן לפנות. לפי הפילוסוף הצרפתי בורידן, החמור משתתק וממשיך להתלבט לנצח, עד שהוא הופך לגל של עצמות. אחרי שראינו את האמת בטיעונים השונים בנוגע לעתיד הסכסוך, האם הפכנו גם אנחנו לאותו חמור משותק?
Wed, 16 Feb 2022 - 35 - פרק 35 - מסוכסכים: המרחב היהודי
חידה למאזינים: איזו מצווה מופיעה הכי הרבה פעמים בתורה? שמירת שבת? הנחת תפילין? מצוות יישוב הארץ? ואולי - אף תשובה אינה נכונה? בניסיון להבין מה העמדה של ״היהדות״ על הסכסוך, נשאל האם גם במקרה הזה - כמו במקרה של הציונות והמוסר - צד אחד בדיון לקח מונופול על היהדות.
Wed, 09 Feb 2022 - 34 - פרק 34 - מסוכסכים: להיות עם חופשי בארצנו
בשיח הישראלי על הסכסוך נדמה שלשמאל יש מונופול על המוסר, ושהימין מחזיק במונופול על הציונות. אך האם ייתכן שלא באמת מדובר במחלוקת בין ערכי הציונות מימין לערכי המוסר וההומניזם משמאל, אלא בקונפליקט בין ערכי הציונות עצמה?
Wed, 02 Feb 2022 - 33 - פרק 33 - מסוכסכים: הדילמה המוסרית
בפרק של היום נבקש להקשיב לטיעונים המוסריים בנוגע לעתיד השטחים, משימה שמתבררת כמורכבת במיוחד. יש לנו אמנם נטייה לחשוב שדילמות מוסריות דומות לשאלות עובדתיות – שכמותן, קיימת תשובה אחת נכונה לשאלה – ומטרת הדיון המוסרי הוא פשוט לחשוף אותה. אך בדרך להבנת הסכסוך, נצטרך לערער על התפיסה הזו, ולשאול מהי בעצם דילמה מוסרית.
Wed, 26 Jan 2022 - 32 - פרק 32 - מסוכסכים: הכיבוש
הדרך שלנו להקשבה רדיקלית החלה בטיעונים ההישרדותיים משמאל ומימין, ובניסיון להשתכנע משניהם. בשני הפרקים הבאים נעשה מהלך דומה במישור של הטיעונים המוסריים, ונתחיל במילה אחת שמושכת אליה את מרבית האש. היא כל כך טעונה, עד שלעתים כשהיא עולה לאוויר, הדיון מיד מסתיים. בואו נדבר על הכיבוש.
Wed, 19 Jan 2022 - 31 - פרק 31 - מסוכסכים: הטיעון הביטחוני
הדמוגרפיה היא לא הטיעון היחיד שמתחרה על תשומת ליבנו במגרש ההישרדותי. ואם בהקשבה רדיקלית עסקינן, זה הזמן לגייס אותה לטיעון ההישרדותי הבולט ביותר של הימין: היציאה מהשטחים תפגע בביטחון הלאומי שלנו, ותאיים באופן אסטרטגי על עצם קיומה של מדינת ישראל. האם לשמאל יש תשובה טובה לתרחיש הזה?
Wed, 12 Jan 2022 - 30 - פרק 30 - מסוכסכים: הטיעון הדמוגרפי
אחרי שעסקנו בהקשבה רדיקלית, הגיעה העת לגייס אותה. שני הפרקים הקרובים יתמקדו בהקשבה לטיעונים המשכנעים ביותר משני צידי המתרס – הטיעונים ההישרדותיים. בפרק הקרוב נעמיק בטיעון המשכנע ביותר משמאל – הטיעון הדמוגרפי. ליבת הטיעון אינה נעוצה במספר התינוקות הפלסטינים הנולדים מדי שנה, אלא בשאלה רחבה יותר: כיצד ישראל תתמודד עם שני מיליון פלסטינים?
Wed, 05 Jan 2022 - 29 - פרק 29 - מסוכסכים: הקשבה רדיקלית
החדשות הרעות: נראה שאיבדנו את היכולת לנהל שיחה מעניינת, טובה ויצירתית על הסכסוך (או למעשה על כל נושא שחשוב לנו). אבל יש גם חדשות טובות: מסתבר שזו אינה גזירת גורל, ושיש מה לעשות כדי לרפא את המצב הזה. הדרך לשם מתחילה בשמורת גורילות ברואנדה, ומגיעה עד בית הלל.
Thu, 30 Dec 2021 - 28 - פרק 28 - מסוכסכים: מותה של השיחה
עד עכשיו לא באמת דיברנו על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. דיברנו בעיקר על עצמנו, ועל איך אנחנו מגבשים את הדעות שלנו לגביו ומתבצרים בהן. גילינו שמרוב שאנחנו נעולים בתוך זהויות וחרדות, קשה לנו לראות את המציאות עצמה; בטח שלא לדבר עליה. כך קרה שהסכסוך אמנם לגמרי חי, בועט וקיים, אבל השיחה עליו מתה.
Wed, 22 Dec 2021 - 27 - פרק 27 - מסוכסכים: מסע אל האדישות הישראלית
אם אתם חיים פה בשנים האחרונות,אתם מכירים את האדישות הישראלית ביחס לסכסוך. אבל האדישות הזאת יוצאת דופן: מאז ההתנתקות הפערים בין ימין לשמאל אמנם קטנו, אך עוצמת הקיטוב לא קטנה בהתאם. רובנו איבדנו עניין בסיכסוך - אבל נשארנו מסוכסכים. מתברר שכמו שלחלומות יש סיפור, ולחרדות יש סיפור, גם מאחורי האדישות הישראלית יש סיפור שכדאי להקשיב לו.
Wed, 15 Dec 2021 - 26 - פרק 26 - מסוכסכים: התפנית הכפולה
אחרי כשלון ההתנתקות, בזמן שהמיינסטרים הישראלי נפל לייאוש, הסמנים השמאליים והימניים של המפה הפוליטית חישבו מסלול מחדש. כל צד ביקש להפיק לקחים ולעדכן את תפיסת העולם שלו למציאות החדשה, וכך הימין והשמאל עברו במקביל תפנית אידיאולוגית עמוקה. במידה רבה, הם עברו את אותה התפנית עצמה.
Wed, 08 Dec 2021 - 25 - פרק 25 - מסוכסכים: כוכב נולד
הישראלים בוגרי שתי האינתיפאדות מבינים שאי אפשר להישאר בשטחים, אבל שגם אי אפשר לצאת מהם. שאנחנו לא רוצים לשלוט על הפלסטינים, אבל שגם אי אפשר לסמוך עליהם. זה בדיוק מה שנקרא - מילכוד.ואז, בדיוק ברגע הייאוש הגדול, כוכב חדש זוהר בשמי הרעיונות. שמו בישראל: ״חד צדדיות״.
Wed, 01 Dec 2021 - 24 - פרק 24 - מסוכסכים: הסרת הקסם
מתברר שיש קשר עמוק בין התשוקות שלנו לבין היכולות שלנו. ככל שהמציאות מתקרבת לחלומות שלנו, כך גובר התיאבון שלנו להגשמתם. זה מה שקרה לשני החזונות הציוניים הגדולים שקיבלו חבטה קשה עם הקמת המדינה ונכנסו למעין תרדמת, עד שמלחמת ששת הימים הפכה אותם שוב לאפשריים, והפיחה בהם רוח חיים. האם הפעם המאבק הרעיוני ביניהם יוכרע סופית? האם אחד מהם יגיע סוף סוף למימוש?
Thu, 25 Nov 2021 - 23 - פרק 23 - מסוכסכים: חזונות וזהויות
לכל צד במפה הפוליטית בישראל יש חזון אפוקליפטי גדול לגבי מה יקרה למדינת ישראל אם הצד השני ינצח, כמו גם חזון אוטופי במקרה שהאידיאולוגיה שלו תמשול בכיפה. אבל מה בעצם היה רגע ההולדת של החזונות הגדולים הללו? מסתבר שלא ב-67', לא ב-48' ואפילו לא ב-29׳. כדי לגלות כיצד ומתי נוצרו החזונות המנוגדים של הימין ושל השמאל צריך ללכת אחורה. הרבה אחורה.
Wed, 17 Nov 2021 - 22 - פרק 22 - מסוכסכים: זהויות וחרדות
"חורבן הבית השלישי" ומלחמת יום כיפור לא לבד. מחזון יוחנן, דרך נוסטרדמוס ובאג 2000 ועד משבר האקלים - האנושות תמיד היטיבה לנבא את סוף העולם. העניין הוא שאפוקליפסה טובה לא רק מייצרת חרדה, היא גם מייצרת פוליטיקה. מה הקשר בין האפוקלפיסות שאנחנו חוששים מהן, ובין הדעות הפוליטיות שאנחנו מחזיקים בהן? ספויילר: לא קשר מקרי.
Wed, 10 Nov 2021 - 21 - פרק 21 - מסוכסכים: מה מסתיר לנו את המציאות?
בעונה הראשונה של מפלגת המחשבות עסקנו ברעיונות הגדולים שמאחורי הפוליטיקה, וטענו שהם עוזרים לנו להבין את המציאות. אך למען האמת, זה לא תמיד ככה. לפעמים, רעיונות דווקא מסתירים לנו את המציאות, ומונעים מאיתנו לראות אותה כפי שהיא. אז באילו מקרים רעיונות מפסיקים להסביר ומתחילים להסתיר?מתי מדינת ישראל למדה את השיעור הכואב הזה, ואיך כל זה קשור לחפיסות הקלפים שלנו? פרק ראשון בעונה השנייה של מפלגת המחשבות: "מסוכסכים". רוצים לקבל עדכון ישירות לפלאפון בכל פעם שעולה פרק חדש? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הו...
Wed, 03 Nov 2021 - 20 - פרק 20 - ימין: נתניהו ופוליטיקת הזהויות
אחרי מאבקים אידיאולוגיים סוערים סביב כלכלה, משיחיות, דת וחלוקת הארץ - נדמה שהמחלוקת הכי אמוציונלית בישראל כיום היא "נתניהו כן או לא". אבל הוויכוח הזה הוא לא (רק) פרסונלי. יש פה תפנית עומק: מלהט של אידיאולוגיות לפוליטיקה של זהויות.רוצים לקבל עדכון ישירות לפלאפון בכל פעם שעולה פרק חדש? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הוואצפ השקטה >> https://bit.ly/2VAjUYLיש לכם שאלות על הפודקאסט? הצעות למנחים שלנו? בואו לקהילת הפייסבוק שלנו > https://bit.ly/3ltDotc
Thu, 12 Aug 2021 - 19 - פרק 19 - ימין: נתניהו - האב, הבן ורוח החשדנות
קו ישר עובר בין זאב ז'בוטינסקי שעיצב את הימין בתחילת דרכו, ובין בנימין נתניהו שעיצב וממשיך לעצב את הימין בעשורים האחרונים. הקו הזה עובר דרך עוד נתניהו אחד, בן ציון נתניהו האב. אז איך הפכו ה"נתניהואים" - בן ציון ובנימין - למנסח והמבצע, המשה והיהושע, המרקס והלנין של הימין הישראלי כיום? רוצים לקבל עדכון ישירות לפלאפון בכל פעם שעולה פרק חדש? קליק כאן להצטרפות לקבוצת הוואצפ השקטה >> https://bit.ly/2VAjUYLיש לכם שאלות על הפודקאסט? הצעות למנחים שלנו? בואו לקהילת הפייסבוק שלנו > https:/...
Thu, 05 Aug 2021 - 18 - פרק 18 - ימין: ז'בוטינסקי - האב המייסד
לתפיסת העולם המכונה "ימין" יש היבטים שונים במקומות שונים בעולם. בישראל, העמדה הזאת ממוקדת מבחינה היסטורית בעיקר ברעיון מרכזי אחד-ארץ ישראל השלמה בריבונות ישראלית, ללא פשרות או וויתורים. זה לא תמיד היה ככה. זאב ז'בוטינסקי, האב המייסד של הימין הישראלי, ניסח הגות רחבה ועמוקה שהכילה בתוכה רעיונות סותרים שאיכשהו חיו בשלום אלה עם אלה. אבל היחיד שהצליח לאחד את הרעיונות האלה היה כנראה ז'בוטינסקי עצמו. בדורות שהגיעו אחריו הסתירות כבר לא החזיקו מעמד, הרעיונות שלו התפצלו למרכיבים שלהם, ורק חלקם הת...
Thu, 29 Jul 2021 - 17 - פרק 17 - מזרחיים: המרד הכפול
היהודים שעלו מארצות האיסלאם בשנות ה-50 נקלעו למלחמת תרבות בין שני פרויקטים זהותיים אדירים: מפעל ה"ישראליזציה" בניצוחו של בן גוריון, ומפעל ה"ליטאיזציה" בחסות החברה החרדית. שני כורי ההיתוך האלו קיוו לראות את המזרחיים נטמעים בתוכם, אבל להזמנה הזו פנימה היו אותיות קטנות-גדולות מאוד. איך ייתכן שאפילו המרידות המזרחיות הובלו על ידי מנהיגים אשכנזיים, ואיזו "עין הרע" הטרידה את אריה דרעי רגע לפני שהוא נכנס לכלא?הפעם במפלגת המחשבות, מזרחיים - המרד הכפול.
Thu, 22 Jul 2021 - 16 - פרק 16 - מזרחיים: יהדות לא מתגוננת
אי אפשר להבין את הפוליטיקה הישראלית, או את ישראל בכלל, בלי להכיר ולהבין את המזרחיים. והשלב הראשון בהיכרות הזאת היא ההבנה שהם לא באמת מזרחיים - המדובר בשם קוד לאנשים שבְּפועל הגיעו ממזרח, ממערב מצפון ומדרום לישראל, בעיקר ממדינות דוברות ערבית, בהן חיו תחת שלטון מוסלמי. למיקום הגיאופוליטי של מדינות המוצא שלהם הייתה השפעה דרמטית על סוג היהדות אותה הביאו במזוודה כשהגיעו לארץ. יהדות שמצד אחד לא רצתה להחרים עדי יסוד את העולם הישן, אבל גם לא לקדש או להקפיא אותו מהצד האחר. זאת הייתה יהדות נינוחה, גמיש...
Thu, 15 Jul 2021
Podcasts similares a מפלגת המחשבות
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- סוכן משולש: פודקאסט על מודיעין וריגול dannyorbach
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- פודקאסט רצח Maya Gazit Shay Magal
- אחד ביום N12
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- המעבדה The Lab כאן | Kan
- פופקורן - פודקאסט מאת ליאור פרנקל ליאור פרנקל
- התשובה עם דורון פישלר Hatshuva With Doron Fishler רשת עושים היסטוריה
- עושים היסטוריה עם רן לוי Osim Historia With Ran Levi רשת עושים היסטוריה
- עושים תנ"ך עם יותם שטיינמן Osim Tanach רשת עושים היסטוריה
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送