Filtrar por género

Prata om Det!

Prata om Det!

RFSL Stockholm

Med den här podden vill vi bidra till att främja trygghet, frihet och en stark samtyckeskultur inom hbtqi-communityt. Med fokus på samtycke och skapar vi en plattform där vi kan prata om vad htbqi-personer behöver för att ha tryggt och bra sex på våra egna villkor. Värd för podden är Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och socionom med mångårig erfarenhet av frågor som rör sex och samtycke.

19 - Whiteness norms, racism, and consent
0:00 / 0:00
1x
  • 19 - Whiteness norms, racism, and consent

    How do norms and expectations impact our freedom to say “yes”, to say “no” and to navigate the gray areas? How freely can we really communicate consent? And how do racism and whiteness norms shape these dynamics, particularly for BIPOC queers?

    In this episode, our panel – Ken Gacamugani, Purity Tumukwasibwe, and Annelie Spets – delves into these questions in a Pride House discussion. Our focus in this episode is on challenges faced by black, indigenous, and people of color (BIPOC) in the LGBTQI+ community.

    This podcast is part of RFSL Stockholm's Talk About It project, funded by the Swedish Gender Equality Agency. Our aim is to reduce LGBTQI+ individuals' vulnerability to sexual violence and build a strong culture of consent.

    A heartfelt thank you to everyone helping raise awareness about consent in the LGBTQI+ community. Together, let’s keep building a safer future. 💜

     

    Mon, 11 Nov 2024 - 43min
  • 18 - Därför anmäler vi inte övergrepp

    I vårt nya avsnitt tar vi upp Kalla Faktas senaste granskning om sexuella övergrepp bland män som har sex med män. Vi på RFSL Stockholm har aktivt stöttat denna granskning genom att sprida enkäten som låg till grund för dokumentären. Resultaten är skrämmande – 65 procent av de tillfrågade männen har utsatts för övergrepp, men hela 90 procent har valt att inte polisanmäla. 

     

    Siffrorna speglar den verklighet som många av oss tyvärr möter. Dessa siffror är inte bara statistik – de representerar verkliga liv, människor i vår närhet, människor som bär på en tyst smärta. Vi på RFSL Stockholm ser detta dagligen och vet hur djupt det skadar. I detta avsnitt samtalar vi med experter som har insikt i ämnet:

     

    🔸 Suzana Imam, kurator på RFSL:s stödmottagning, som möter de som vågar söka stöd efter övergrepp, hat eller hot. 

     

    🔸 Joakim Westman, projektledare på Sexperterna, som jobbar för att förbättra sexuell hälsa bland män som har sex med män.  

     

    🔸 Peter Håman, samtalsledare i RFSL Stockholms våldsförebyggande pilotprogram *Prata om Det*, där han lett en grupp för bögar, bikillar och queera män.

     

    Wed, 23 Oct 2024 - 45min
  • 17 - “Får jag skylla mig själv?”: Männens Me Too-upprop

    Det var jag som valde att ta en taxi hem till honom. Det var jag som gick in i hans lägenhet. Det går liksom inte att ångra sig efter det. Under Me Too-uppropet försökte jag prata. Då fick jag höra att det är typiskt män att vilja ta uppmärksamheten från kvinnor. Så jag var tyst i flera år. Vill ni lyssna nu? 

     Prata om Det-podden tar en kritisk titt på bögars och bikillars utsatthet för sexuellt våld. Är vi fortfarande fast i en skyll-dig-själv-kultur? Är kulturen obehagligt lik “Vad hade hon på sig”-resonemangen från historiska rättegångar? Varför har vi inte kommit längre?

     

    Vi som pratar är:


    Kalle Norwald, sexolog med expertis inom samtyckesfrågor.  Ken Gacamugani, medieprofil och aktivist med fokus på hbtqi-communityt. Maria Niemi, redaktör för antologin Vi Också, om hbtqi-rörelsens me too-arbete.  Peter Håman, samtalsledare för Prata om Det, RFSL Stockholms våldsförebyggande insats.  Suzann Larsdotter, projektledare för Prata om Det och sexolog med expertis inom samtyckesfrågor.

     

    Samtalet spelades in under Prideveckan, inom projekt Prata om Det som drivs av RFSL Stockholm på uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten. Projektet syftar till att motverka hbtqi-personers utsatthet för sexuellt våld. 

    Fri, 13 Sep 2024 - 39min
  • 16 - Bygger hbtq-rörelsen murar?

    Känner sig alla hbtqia-personer verkligen välkomma i communityt, eller bygger vi ibland upp murar mot varandra? Under Pride Month utforskar Prata om Det-podden hur hbtqia-rörelsen kan bli mer inkluderande.

     

    Gäst i vårt nya avsnitt är Peter Sidlund Ponkala, som är förbundsordförande för RFSL. Peter har länge kämpat för transpersoners rättigheter, hbtqi-personers rätt till god sexuell hälsa och ett förbud mot omvändelseterapi. Peter, som har sina rötter i Tornedalen, tillhör flera minoritetsgrupper. I avsnittet delar han med sig av sina personliga erfarenheter av att ha bilivit utsatt för förlöjligande kopplat till sitt etniska ursprung.

     

    I avsnittet vi om pratar också om utmaningarna, risker och de steg vi måste ta för att bygga en rörelse som  mångfald och inkludering på riktigt. 

     

    Lyssna på Spotify eller Apple Podcasts!

     

    Om podden: Med den här podden vill vi bidra till att främja trygghet, frihet och en stark samtyckeskultur inom hbtqia-communityt. Genom att fokusera på samtycke skapar vi en plattform där vi kan prata öppet om vad vi som hbtqi-personer behöver för att ha tryggt och bra sex på våra egna villkor. Vår värd Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och socionom, har mångårig erfarenhet av frågor som rör samtycke och normer inom hbtqia-communityt.

    Mon, 24 Jun 2024 - 48min
  • 15 - Alla vägar bär till klitoris

    🎙️ Sexologen svarar på frågor om njutning i ett nytt avsnitt av Prata om Det-podden! Vi delar med oss av onanitips, en utlösningsskola och instruktioner för hur du bygger ditt eget lustrum! 🎧 🏳️‍🌈

     

    I det här avsnittet tar vår auktoriserade sexolog Suzann Larsdotter sig an era frågor från vår "Sexologen Svarar"-kampanj. Vi är glada över att ha fått in många intressanta och viktiga frågor! Suzann ger utförliga svar på funderingar som:


     

    🔹 "Finns det olika sorters orgasmer för kvinnor? Hur kan man i så fall göra för att uppleva alla sorters orgasmer?"

     

    🔹 "Jag tycker inte om att prata under sex, eftersom jag gillar att gå in i ett mer djuriskt tillstånd där jag bara ‘är'. Måste jag prata med min partner under sex?”

     

    🔹 "Jag är cisman och dejtar en kvinna som är trans. Vi har inte haft sex än. Vad behöver jag veta/tänka på?"

     

    Vi dyker också ner i de vanligaste sökfrågorna om sex, njutning och lust som användare I Sverige har gjort på Google under de senaste tio åren. Dessutom delar Suzann med sig av sina bästa onanitips!

     

    Prata om Det-podden strävar efter att främja trygghet, frihet och en stark samtyckeskultur inom hbtqi-communityt. Det är en plattform där vi kan diskutera vad vi hbtqi-personer behöver för att ha tryggt och bra sex på våra egna villkor.

    Thu, 04 Apr 2024 - 53min
Mostrar más episodios