Filtrer par genre
- 613 - Filmfrelst #610: Fysisk format – Anne Gjelsvik om sin nye bok «ReFocus: The Films of Joachim Trier»
I denne Fysisk format-episoden av Filmfrelst presenterer professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik sin nye bok om regissør Joachim Trier. Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på DVD og Blu-ray eller om film i bokform, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I tidligere episoder har vi bl.a. besøkt filmbutikker i Los Angeles og Tokyo, diskutert Nasjonalbibliotekets arbeid og tatt av plasten på Agnès Varda-boksen fra Criterion. Anne Gjelsvik har nå skrevet den første boken om Joachim Trier, ReFocus: The Films of Joachim Trier. Her undersøker hun sentrale temaer i Triers filmer, som minne, sted, identitet, og vennskap, og hans oppfinnsomme stil gjennom nærstudier av tid, struktur og bruk av fortellerstemmer. (Les mer om boken hos Edinburgh University Press.) Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved Institutt for kunst og medievitenskap, NTNU, hvor hun underviser i samtidsfilm og filmanalyse. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler (både på engelsk og norsk) om temaer som filmkritikk, terrorisme, vold i film, adaptasjon og økokritikk. Gjelsvik er en aktiv fagformidler, blant annet som fast bidragsyter til Montages, og har mottatt priser for sin formidling fra Norsk medieforskerlag og Norsk filmkritikerlag. I denne live-podkasten møter vi Gjelsvik for å snakke om arbeidet med boken, i tillegg til å diskutere Triers posisjon i norsk filmoffentlighet og hennes personlige favoritter fra hans filmografi. Har det på noe tidspunkt eksistert en norsk filmskaper med samme grad av internasjonal anerkjennelse? Nei, mener Gjelsvik. Påstanden understøttes av at det denne uken, 14. og 15. november, arrangeres en konferanse i Paris om Triers kunstnerskap, «Urban Memories», på Université Gustave Eiffel. Her skal bl.a. Gjelsvik forelese, i tillegg til å intervjue Triers faste samarbeidspartner Eskil Vogt. (Her er hele programmet.) Opptaket ble gjort i forbindelse med Oslo Pix-festivalen, på Vega Scene, tidligere i høst. Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, i tillegg til forfatter Anne Gjelsvik. God lytting!
Mon, 11 Nov 2024 - 44min - 612 - Filmfrelst #609: Fysisk format – en samtale med Einar Aarvig om filmboken «Døden på Oslo S»
Kritiker Einar Aarvig har skrevet en bok om Eva Isaksens norske filmklassiker Døden på Oslo S (1990), og i denne episoden gjester han Filmfrelst for å diskutere prosjektet. Døden på Oslo S vender også tilbake i en restaurert versjon på både Blu-ray og cinemateker over hele landet. Aarvig har gjennom vinteren og våren 2024 intervjuet mange av de involverte i produksjonen av filmen, i tillegg til personer som har blitt en del av dens kretsløp i ettertid. I samtalen nedenfor forteller han om arbeidet med å samle inn materiale og redigere det sammen til det vi kan beskrive som muntlig historiefortelling i bokformat. Bokutgivelsen Døden på Oslo S inngår i serien Norske filmklassikere, et prosjekt ledet av Christer Falck. Det blir også rom for anekdoter og digresjoner om filmens særpreg og Oslo-skildringer. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Einar Aarvig. God lytting!
Wed, 06 Nov 2024 - 49min - 611 - Filmfrelst #608: En samtale med regissør Sean Baker om «Anora»
I denne podkastepisoden byr vi på et intervju med regissør Sean Baker (The Florida Project, Red Rocket), som tidligere i år vant Gullpalmen for sin kinoaktuelle nye film Anora. Sean Baker var gjest hos oss på Filmfrelst også i episode #496, da hans forrige film Red Rocket gikk på norske kinoer. Nå er han tilbake for å snakke om Anora, som altså vant Gullpalmen i Cannes i mai, og regnes som en front runner i årets Oscar-kappløp. Vi tok et gjensyn med Anora da den ble vist som avslutningsfilm ved BIFF i oktober, og deler noen tanker om gjensynet i starten av episoden – før vi presenterer intervjuet med Sean Baker. Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, før førstnevnte leder samtalen med Baker (som foregikk over Zoom). Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Sat, 02 Nov 2024 - 21min - 610 - Filmfrelst #607: BIFF 2024 – «I Saw the TV Glow», «Strange Darling» og en samtale med Kristian Fyllingsnes
BIFF 2024: I denne episoden rapporterer vi fra årets utgave av Bergen internasjonale filmfestival (BIFF), og som gjest har vi med oss festivalleder Kristian Fyllingsnes. Vi deler også våre tanker om to amerikanske indiefilmer som ble vist på BIFF, I Saw the TV Glow og Strange Darling. Montages har denne uken gjestet Bergen, og på den siste festivaldagen fikk vi en anledning til å sette oss ned med Kristian Fyllingsnes. Han har tidligere vært BIFF sin programsjef for fiksjon, men har i 2024 overtatt stillingen som festivalleder etter at grunnlegger Tor Fosse gikk over i pensjonistenes rekker. I samtalen nedenfor åpner Fyllingsnes opp om spørsmål knyttet til festivalens identitet, BIFF sin posisjon i norsk filmkultur og fokuset for fremtiden, i tillegg til at han forteller om noen av sine favoritt-titler på årets program. I andre halvdel av episoden – etter at festivallederen måtte løpe for å holde en introduksjon til en av BIFFs siste visninger – diskuterer vi Jane Schoenbruns I Saw the TV Glow og JT Mollners Strange Darling. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, i tillegg til Fyllingsnes. God lytting!
Fri, 25 Oct 2024 - 44min - 609 - Filmfrelst #606: Regirommet – Yngvild Sve Flikke og Johanna Pyykkö om «Makta» og «Min fantastiske fremmede»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Aurora Gossé/Mona J. Hoel, Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Skjoldbjærg/Hans Petter Moland. I denne nye samtalen møtes regissørene Yngvild Sve Flikke og Johanna Pyykkö til dialog om sine respektive siste verker, henholdsvis dramaserien Makta (2023-2024) og spillefilmen Min fantastiske fremmede (2024). Denne Regirommet-utgaven ble gjennomført som et spesialarrangement under Kortfilmfestivalen i Grimstad, lørdag 15. juni 2024. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich, og samtalen presenteres av nestleder i NFR, Ingrid Liavaag. God lytting!
Wed, 16 Oct 2024 - 1h 02min - 608 - Filmfrelst #605: Akira Kurosawas «De syv samuraier» (1954)
Akira Kurosawas De syv samuraier (1954) trenger vel ingen nærmere introduksjon, så i denne podkasten snakker vi om hvordan det er å oppleve filmen på nytt igjen – i anledning Cinematekenes visninger av filmen i nyrestaurert utgave. Alle unge filminteresserte vil raskt bli introdusert for Kurosawas banebrytende mesterverk, De syv samuraier (1954). I sin tid tungt inspirert av amerikanske westernfilmer, for så å bli en uhyre innflytelsesrik film for en nye generasjoner av Hollywood-regissører – og da særlig George Lucas og Steven Spielberg. Kurosawa hadde et komplisert forhold til den japanske filmbransjen, og etter hvert ble han fryst ut fordi han krevde for store budsjetter og ditto kunstnerisk kontroll. De syv samuraier bærer virkelig preg av de kompromissløse metodene hans. Er det så mye action i filmen som man husker? Hvilken funksjon har Toshirô Mifunes grove spillestil? Og er De syv samuraier den beste japanske filmen fra 1954? Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Tue, 01 Oct 2024 - 55min - 607 - Filmfrelst #604: Venezia 2024 – «Joker: Folie à Deux»
Venezia 2024: I denne siste episoden fra årets filmfestival i Venezia tar panelet vårt for seg Todd Phillips' Joker: Folie à Deux, som har norsk kinopremiere 2. oktober. Få filmer som ble vist i Venezia knyttet det seg større forventninger til enn oppfølgeren til Joker, som mot alle odds vant Gulløven i 2019 og senere ble en svær blockbuster. Til slutt vant den også Oscar-prisene for både beste mannlige hovedrolle (Joaquin Phoenix) og originalmusikk, så en oppfølger var ganske dømt til å skje? Joker: Folie à Deux er blitt beskrevet som en annerledes musikal, og det viser seg å være ganske riktig, selv om et rettssalsdrama blir fortellingens sentrum. Var det en god idé å lage en oppfølger, og vil den bli en suksess på linje med forgjengeren? Får Lady Gaga vist hva hun er god for? Og hva er egentlig galt med denne festivalårgangen? Vi diskuterer og oppsummerer. Episoden inneholder ingen spoilere. Ved mikrofonene sitter Birger Vestmo, Ida Madsen Hestman og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Wed, 18 Sep 2024 - 56min - 606 - Filmfrelst #603: Venezia 2024 – Luca Guadagninos «Queer» og Pedro Almodóvars «The Room Next Door»
Venezia 2024: I denne andre festivalepisoden fra Lido ser vi nærmere på to titler fra hovedkonkurransen, Queer og The Room Next Door, fra henholdsvis Luca Guadagnino og Pedro Almodóvar. To store auteurer innen skeiv film som har nye filmer i Venezia, og begge baserer seg på litterære forelegg. Med Queer forsøker Luca Guadagnino å gi liv til forfatter William S. Burroughs' kortroman ved samme navn (publisert i 1985), ikke ulikt hvordan David Cronenberg i 1991 forsøkte å adaptere Naked Lunch. Nesten hele Queer er spilt inn i det legendariske, italienske studioet Cinecittà, noe som skaper et distinkt, kunstig uttrykk. Selv om filmen inneholder lange, eksplisitte sexscener, er den også påtagelig distansert. Men hva skjer når Guadagnino og rollefigurene, med Daniel Craigs Lee i spissen, går seg vill i jungelen, på jakt etter sanseutvidende sopp? Havner han utenfor komfortsonen? Pedro Almodóvar er bokstavelig talt utenfor komfortsonen i The Room Next Door, hans første engelskspråklige langfilm, med Julianne Moore og Tilda Swinton i hovedrollene. Til å begynne med virker produksjonen skranglete og lockdown-aktig, men straks vi skjønner at filmen (basert på Sigrid Nunez' roman What Are You Going Through) skal diskutere assistert selvmord på en åpen og humoristisk måte, trekkes vi inn i de utsøkt dekorerte værelsene. Ved mikrofonene sitter Mads Outzen, Ragnhild Pedersen og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Mon, 09 Sep 2024 - 29min - 605 - Filmfrelst #602: Venezia 2024 – Brady Corbets «The Brutalist» og Halina Reijns «Babygirl»
Venezia 2024: Montages er tilbake på verdens eldste filmfestival, og i denne første av årets podkastepisoder fra Lido snakker vi om Vox Lux-regissør Brady Corbets nye film, The Brutalist, samt Bodies Bodies Bodies-regissør Halina Reijns erotiske thriller Babygirl. Montages var vel nesten alene i verden om å kåre popstjernefabelen Vox Lux til årets beste film (norsk kinopremiere 2019), så man kan trygt si at vi har høye tanker om Brady Corbets filmkunstneriske kapasitet. The Brutalist har vært et slags evighetsprosjekt for Corbet og hans norske medmanusforfatter Mona Fastvold; produksjonen måtte utsettes under pandemien og store deler av rollebesetningen ble byttet ut. Den ferdige filmen er skutt på formatet VistaVision og dens varighet er blitt hele 3 timer og 35 minutter, inkludert en intermission. Det skal med andre ord ikke stå på ambisjonene. Klarer filmen å leve opp til sin planlagte storhet? Før vi forsøker å svare på dét, starter vi samtalen med å sette fokus på Babygirl, et annet høydepunkt på festivalen, der Nicole Kidman gjør sin beste rolleprestasjon på lenge. Markerer Halina Reijns film et nytt signal om den erotiske thrillerens comeback? Ved mikrofonene sitter Ida Madsen Hestman, Mads Outzen, Ragnhild Pedersen og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Thu, 05 Sep 2024 - 40min - 604 - Filmfrelst #601: Regirommet – Hisham Zaman og Eskil Vogt om «A Happy Day»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Aurora Gossé/Mona J. Hoel, Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Skjoldbjærg/Hans Petter Moland. I denne nye samtalen står spillefilmen A Happy Day av regissør Hisham Zaman i fokus, og Zaman møter Eskil Vogt til dialog om sitt arbeid. «A Happy Day handler om hvordan uvisshet og isolasjon huler ut et ungt sinn, om å se eller ikke bli sett», skrev professor Gunnar Iversen i sin analyse her på Montages. «Filmen tematiserer hvordan forelskelse og det eksistensielle møtet med et annet menneske river alt i stykker.» A Happy Day gikk på kino høsten 2023, men kan nå strømmes digitalt og er Amanda-nominert i hele fem kategorier. Regirommet-samtalen mellom Hisham Zaman og Eskil Vogt ble gjennomført etter en spesialvisning av A Happy Day på Vega Scene i Oslo, tirsdag 19. mars 2024. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich. God lytting!
Fri, 23 Aug 2024 - 51min - 603 - Filmfrelst #600: 80-tallets beste filmer – del 2
I denne andre delen av listepodkasten vår med kåringen av 80-tallets beste filmer presenterer vi et utvalg av filmene fra 150.–121. plass. Vi begynner episoden med å snakke litt om (og takke for) alle tilbakemeldingene vi har fått etter at den første delen (om 200.-151. plass) ble publisert i vår, og om hvorfor vi tar utgangspunkt i litt færre filmer i denne episoden – som likevel er enda lenger enn den forrige, bare så det er sagt (fire og en halv time). Videre diskuterer panelet et utvalg av filmene fra den aktuelle av listen, i rangert rekkefølge. Denne gangen begynner vi med en Evil Dead-dobbeltplassering og avslutter med to japanske åttitallsklassikere. Neste del av listepodkasten (om 120.-101. plass) vil følge samme oppskrift, og fortsettelsen følger om ikke så lenge. Som en bonus til tålmodige lyttere har vi valgt å ha premiere på plasseringene 130-121 i denne episoden; resten av samtalen er basert på artiklene om 150.-141.- og 140.-131. plass. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon. God lytting! * For en full introduksjon av vår metode og våre tanker om denne kåringen, les vår artikkel om arbeidet som ligger bak listen.
Thu, 22 Aug 2024 - 4h 24min - 602 - Filmfrelst #599: Nicholas Ray og hans filmer – del 2
I denne episoden av Filmfrelst byr vi på del 2 av prosjektet som startet i episode #490, hvor vi ser nærmere på en av Hollywoods ikoniske regissører – den myteomspunne Nicholas Ray (1911-1979) – som er mest kjent for Johnny Guitar (1954), Rotløs ungdom («Rebel Without a Cause», 1955) og Bigger Than Life (1956). Ray spillefilmdebuterte med They Live By Night (1948), og i den første delen av denne podkast-diptyken – publisert på Montages i februar 2022 – snakket vi oss gjennom store deler av hans biografi og filmene han laget i første del av karrieren, frem til og med Johnny Guitar. Hør episoden her. Nå i del 2 plukker vi opp tråden der vi slapp i første samtale, og i praten nedenfor følger vi Ray fra 1955 og gjennom de to store kunstneriske høydepunktene Rotløs ungdom og Bigger Than Life, via en periode i Europa med bl.a. krigsfilmen Bitter Victory (1957) frem til og med karrieren i Hollywood imploderer under innspillingen av 55 Days at Peking (1963). Mot slutten av episoden diskuterer vi også den siste fasen av livet til Nicholas Ray, der anerkjennelse fra europeiske kritikere og filmskapere under den franske nybølgen og inn på 1970-tallet leder regissøren over i undervisning og en rolle som mentor for unge filmskapere, som igjen inspirerte hans siste verk – det eksperimentelle, kooperative prosjektet We Can't Go Home Again (1973), etterfulgt av meta-gravskriftet Lightning Over Water (1980), laget i samarbeid med Wim Wenders. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Erik Vågnes. God lytting!
Wed, 07 Aug 2024 - 1h 51min - 601 - Filmfrelst #598: Cannes 2024, del 5 – Da Studio Ghibli og George Lucas mottok Æres-Gullpalmen
Cannes 2024: Under årets filmfestival i Cannes ble det arrangert spesielle seanser for å feire to av årets mottakere av Æres-Gullpalmen: Studio Ghibli og George Lucas. I denne podkastepisoden ser vi tilbake på våre opplevelser fra da vi kom nært disse storhetene i Cannes. Kunstnerne i det japanske animasjonsselskapet Studio Ghibli er det første fellesskapet som mottar Æres-Gullpalmen, mens George Lucas følger et stadig tydeligere mønster: Cannes-festivalen ønsker med tildelingen av Æres-Gullpalmen å tiltrekke seg noen av filmverdenens mest berømte figurer for å skape sus, dus og store begivenheter på Croisetten. Og de lykkes! (I tillegg til de to ovennevnte ble også skuespiller Meryl Streep tildelt Æres-Gullpalme på årets festival, men det skjedde før vi ankom.) Så med utgangspunkt i at en hel kveld i Lumière-palasset ble dedikert til en feiring av Studio Ghibli, og en hel ettermiddag i Salle Debussy ble dedikert til en masterclass med George Lucas, stilte vi opp og bevitnet begivenhetene – og i samtalen nedenfor beretter Montages-redaktørene Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich om hvilke inntrykk de sitter igjen med etter disse seansene. I tillegg vår prat, gjengir vi helt til slutt i episoden også et drøyt timeslangt lydopptak av George Lucas-masterclassen, for spesielt interesserte – vær på vakt for ujevn lydkvalitet og uredigert innhold, med fare for gåsehud underveis. God lytting!
Mon, 24 Jun 2024 - 1h 58min - 600 - Filmfrelst #597: En samtale med regissør Joachim Rønning om «Young Woman and the Sea»
For to år siden presenterte vi en spesialutgave av Filmfrelst, med den norske Hollywood-regissøren Joachim Rønning som gjest, og i denne ferske episoden returnerer han til podkasten for å snakke med oss om sin nye film Young Woman and the Sea. Rønning snakket i detalj om sin egen karriere og «reisen til Hollywood» da han sist besøkte Filmfrelst (i episode #497), så da vi nå skulle ha ham som gjest igjen – nøyaktig hundre episoder senere – ble enige om å fokusere på hans siste arbeid, det biografiske sportsdramaet Young Woman and the Sea, som i disse dager vises én uke eksklusivt på kino i Oslo, før den får strømmepremiere på Disney+ til sommeren – mest sannsynlig i anledning OL i Paris. Daisy Ridley spiller hovedrollen som Trudy Ederle, den første kvinnen som svømte over den engelske kanal, og i samtalen nedenfor forteller Rønning bl.a. om hvilken betydning historien har for ham personlig, om viktigheten av å ha en dedikert skuespiller til å gestalte den fysisk og emosjonelt krevende rollen, og om sin kjærlighet for havet og hvorfor så mange av hans filmer nettopp utspiller seg der – i det våte element. I dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich, belyser Rønning også arbeidet som ligger bak filmens mange visuelt utfordrende sekvenser, og viktigheten av å ha med seg gode fagsjefer som fotograf Oscar Faura og komponist Amelia Warner. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Tue, 04 Jun 2024 - 48min - 599 - Filmfrelst #596: Cannes 2024, del 4 – Kevin Costners «Horizon» og Paolo Sorrentinos «Parthenope»
Cannes 2024: I denne podkastepisoden fra filmfestivalen i Cannes snakker vi om særlig to filmer, Kevin Costners Horizon: An American Saga - Chapter 1 og Paolo Sorrentinos Parthenope. Årets utgave av Cannes-festivalen er nå avsluttet, men vi har fortsatt noen inntrykk å formidle. Vårt panel på Croisetten ser blant annet nærmere på første del av Kevin Costners massive westernepos Horizon – en filmserie tiltenkt fire kapitler, der de to første delene er ferdig innspilt og premiereklare i løpet av sommeren (på norske kinoer slippes de henholdsvis 28. juni og 16. august). I tillegg kaster vi et blikk på Paolo Sorrentinos nye Napoli-skildring Parthenope, som er en mer nedskalert film enn regissørens mesterverk Den store skjønnheten («La grande bellezza», 2013), men likevel et veldig interessant arbeid å diskutere. Vi snakker også kort om Miguel Gomes' Grand Tour, som vant regiprisen da juryen delte ut sine priser på siste festivaldag. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Hedda Robertsen og Benjamin Yazdan, og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Sat, 01 Jun 2024 - 34min - 598 - Filmfrelst #595: Cannes 2024, del 3 – om Gullpalmen til «Anora» og de andre vinnerfilmene
Cannes 2024: Årets festival er nå avsluttet, og prisene delt ut, men vi har fortsatt mye å formidle på Filmfrelst, og i denne episoden ser vi nærmere på Sean Bakers Anora, som vant Gullpalmen, og går samtidig gjennom de andre filmene som juryen ga priser til. Som vanlig spekulerer kritikere og andre festivalgjengere vilt rundt hvilke valg juryen vil ta mot slutten av Cannes-festivalen, og for årets president Greta Gerwig virker oppgaven å ha vært både lystbetont og inspirerende (her er pressekonferansen). Det var i det hele tatt en harmonisk og glad jury som fra scenen i festivalpalasset delte ut Gullpalmen og de andre prisene lørdag kveld. I vår samtale nedenfor – spilt inn på flyplassen i Nice dagen etter festivalen ble avsluttet – diskuterer vi både Anora, Jacques Audiards Emilia Pérez, Mohammad Rasoulofs The Seed of the Sacred Fig og Payal Kapadias All We Image as Light, i tillegg til å lufte våre tanker om juryens prioriteringer, idet solen gikk ned for årets Cannes-festival. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich, og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Tue, 28 May 2024 - 48min - 597 - Filmfrelst #594: Cannes 2024, del 2 – «The Substance» og «The Shrouds»
Cannes 2024: I årets andre podkast fra Cannes, diskuterer vi Coralie Fargeats grenseoverskridende festivalsensasjon The Substance og David Cronenbergs The Shrouds. Selv om filmene er svært forskjellige, kan begge kategoriseres som body horror. I The Substance møter vi den avdankede stjerneskuespilleren Elisabeth Sparkle (Demi Moore). I en årrekke har hun ledet et treningsprogram på TV, men etter en periode med synkende seertall blir hun avskjediget. Like etter tilbys hun å starte med «The Substance», en eliksir som gjør at brukeren kan vende tilbake til «den beste versjonen av seg selv» annenhver uke. Hun lar seg friste og får livet snudd oppned. I The Shrouds er Karsh (Vincent Cassel) i en sorgprosess etter å ha mistet kona si, og har skapt en hypermoderne kirkegård der etterlatte kan iaktta likene i en virtuell kiste, koblet til en app. Historien springer ut av Cronenbergs personlige erfaring med å miste sin kone, Carolyn Cronenberg, i 2017. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Hedda Robertsen og Benjamin Yazdan. God lytting!
Sun, 26 May 2024 - 48min - 596 - Filmfrelst #593: Cannes 2024, del 1 – «Megalopolis»
Cannes 2024: I denne første episoden fra årets utgave av filmfestivalen i Cannes, diskuterer vi Francis Ford Coppolas mye omtalte nye film Megalopolis, før vi også streifer innom titler som Pigen med nålen, Rumours og The Surfer. Vi har sett et stort spenn av ulike filmer på Cannes-festivalen, og sprer som vanlig våre diskusjoner utover en serie podkastepisoder fra Croisetten. Grovt sett kan man si at hovedkonkurransen i år har gitt oss de fleste høydepunktene, mens sideseksjonene på nesten litt uvant vis har frembragt færre perler enn vanlig. Coppolas selvfinansierte drømmeprosjekt Megalopolis er episodens centerpiece, men panelet har også mye å fortelle om sine øvrige opplevelser fra festivalløypa. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon, Truls Foss, Sveinung Wålengen og Mads Outzen. God lytting!
Sat, 25 May 2024 - 35min - 595 - Filmfrelst #592: Sydney Sweeney – «Immaculate» og «Anyone But You»
Skuespiller Sydney Sweeney (Euphoria) er for tiden aktuell på norske kinoer med nunsploitation-grøsseren Immaculate, og opplevde nylig stor suksess med den romantiske komedien Anyone But You. Vi har sett begge filmene og diskuterer multitalentet Sweeney i lys av hennes nyanskaffede star power. Regissør Michael Mohan jobbet med Sweeney første gang i Netflix-serien Everything Sucks! (2018) og deretter i Amazon Prime-thrilleren The Voyeurs (2021), før de nå igjen har samarbeidet om Immaculate – et prosjekt skuespilleren selv har produsert. Duoen kan virke å være i gang med et langsiktig kunstnerisk samarbeid, som gjør det ekstra interessant å snakke om om deres nyeste film. Den Shakespeare-inspirerte romantiske komedien Anyone But You er en studiofilm regissert av Will Gluck (Easy A), produsert av Columbia og lansert av Sony Pictures, med Sweeney og hennes leading man Glen Powell i hovedrollene. Med kun $25 millioner i budsjett har Anyone But You blitt et veldig profitabelt prosjekt, som i løpet av sitt liv på kino spilte inn $219 millioner, før den nå er sluppet på hjemmemarkedet. Sydney Sweeney er den sentrale figuren som får begge disse filmene til å fungere, og i samtalen nedenfor reflekterer vi over hennes udiskutable karisma og talent – fremvist i både Immaculate og Anyone But You, men på ganske ulike måter. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Thu, 16 May 2024 - 31min - 594 - Filmfrelst #591: Luca Guadagninos «Challengers»
I denne podkastepisoden snakker vi om regissør Luca Guadagnino, som har laget sin mest påkostede og kommersielle film med det sexy trekantdramaet Challengers – en triumf for alle involverte. Challengers utspiller seg stort sett på tennisbanen, der vi blir kjent med de tre talentfulle, unge utøverne Patrick (Josh O'Connor), Art (Mike Faist) og Tashi (Zendaya). Fortellingen spretter frem og tilbake i tid, som en ball mellom racketer, idet Guadagnino skildrer hvordan hovedpersonenes relasjoner bølger og utvikler seg over en periode på tretten år. Vi diskuterer filmens visuelle uttrykk, (for det meste) påkledde erotikk og generøse underholdningsverdi, og forklarer hvorfor den av og til minner oss om noe det beste med film fra 80-tallet. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Tue, 07 May 2024 - 42min - 593 - Filmfrelst #590 – Regirommet: Mari Nilsen Neira og Håvard Bustnes om «Bunadsgeriljaen»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Nataša Urban/Charlotte Røhder Tvedt, Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Skjoldbjærg/Hans Petter Moland. I denne nye samtalen står dokumentarfilmen Bunadsgeriljaen av regissør Mari Nilsen Neira (og co-regissørene Helen Komini Knudsen og Aslaug Holm) i fokus, og Nilsen Neira møter Håvard Bustnes til dialog om sitt arbeid. «Bunadsgeriljaen er først og fremst et portrett av ildsjelen Anja Cecilie Solvik,» skrev professor Gunnar Iversen i sin analyse her på Montages. «[Den er] på mange måter typisk for moderne norsk dokumentarfilm. Portrettet er nærgående og komplekst. Vi kommer tett inn på et enkeltmenneske, og større samfunnsmessige spørsmål, utfordringer og problemer illustreres.» Bunadsgeriljaen vises nå på NRK TV og ble nylig nominert til Gullruten for beste dokumentarfilm og beste regi i (enkamera) dokumentarfilm. Regirommet-samtalen mellom Mari Nilsen Neira og Håvard Bustnes ble gjennomført etter en spesialvisning av Bunadsgeriljaen på Cinemateket i Trondheim onsdag 29. november 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich. God lytting!
Mon, 29 Apr 2024 - 37min - 592 - Filmfrelst #589: «Pot-au-feu – Veien til hjertet»
Den vietnamesisk-franske filmkunstneren Tran Anh Hung (Duften av grønn papaya om morgenen) har returnert til det store lerretet med det som må være tidenes mest ustoppelig kulinariske film. Å snakke om Pot-au-feu – Veien til hjertet uten å samtidig flire litt over filmens dønn inderlige skildringer av gleden ved å både lage og spise mat, er vanskelig – det er simpelthen altfor fristende å slikke seg på fingrene med ironiske ordspill, til at man klarer å la være. Men i denne sammenhengen er det ikke vondt ment! For sannheten er at to i podkastpanelet vårt anser dette for å være en av fjorårets aller beste Cannes-filmer (den deltok i hovedkonkurransen og vant prisen for beste regi) – like emosjonelt gripende som sansestimulerende. Ved mikrofonene sitter imidlertid også en skeptiker, som riktignok er like imponert over matpornografen Tran Anh Hungs detaljerte fremstilling av kjøkkenaktiviteter. For Pot-au-feu er en film som bokstavelig talt står over grytene, i forbausende lange strekk av sin spilletid. Men for et publikum som brukte pandemien til å binge mat- og reiseprogrammer på Netflix og bli fritidsgourmeter kommer vel dette som bestilt? Kjenn osen, dampen, duften fra de herligste retter mens du har med deg vår diskusjon – og stemmene til Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Cathrine Holme Nielsen på øret. Smakfull lytting!
Fri, 26 Apr 2024 - 44min - 591 - Filmfrelst #588: Darren Aronofskys «Pi» (1998) og Christopher Nolans «Following» (1998)
Med Pi («π», 1998) og Following (1998) fikk de to regissørene Darren Aronofsky og Christopher Nolan sine respektive gjennombrudd, og i anledning Cinematekene sine visninger av førstnevnte, i sin nyrestaurerte prakt, henter vi frem begge disse markante debutfilmene for et tilbakeblikk. Darren Aronofsky hadde verdenspremiere på Pi ved Sundance-festivalen i januar 1998, og vant prisen for beste regi. Noen måneder senere, i april 1998, hadde Christopher Nolan sin første visning av Following på San Francisco International Film Festival – og i begge tilfellene kan vi bruke uttrykket «og resten er historie». Aronofsky og Nolan har på hver sin måte dyrket frem kompromissløse kunstnerskap, og selv om de har fulgt litt ulike veier – Aronofsky tidvis fortsatt litt indie i ånden, Nolan trygt plassert innenfor mainstream-filmens rammer – er det mange fellestrekk i hvordan de har tatt Hollywood-maskineriet i bruk til å virkeliggjøre distinkte, visjonære ideer. Etter Pi og Following kom begge med «den vanskelige andrefilmen» to år senere, og både Memento (2000) og Requiem for a Dream (2000) viste at det ikke var så vanskelig likevel, men tvert i mot at alt som var lovende med regissørene i deres første filmer nå for alvor ble lagt merke til og ga dem friheten til å fortsette filmkarrierene i størst mulig skala. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Tue, 23 Apr 2024 - 39min - 590 - Filmfrelst #587: Oscar-tips 2024
I denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst diskuterer vi alle årets Oscar-nominerte i samtlige kategorier. Panelet kommer med sine tips til både hvem de tror vinner, og hvem de ønsker at skal vinne Oscar under showet i Hollywood natt til mandag. Oscar-sesongen har vært ekstra lang i denne omgang, ettersom den kickstartet allerede i fjor sommer, med kinofenomenet «Barbenheimer». Christopher Nolans Oppenheimer kom raskt i posisjon som forhåndsfavoritt, og endte til slutt opp med 13 nominasjoner. Greta Gerwigs Barbie kan skilte med 8, men i likhet med Martin Scorseses Killers of the Flower Moon, har filmen forsvunnet litt inn og ut av Oscar-samtalene, og etter hvert gitt mer og mer plass til titler som Fritt fall, Poor Things og The Holdovers i flere kategorier. De gjeveste prisene – for beste film og regi – virker allerede avgjort (Christopher Nolan skal omsider anerkjennes), men det er fortsatt uklart hvilke skuespillere som skal ta imot prisene for beste kvinnelige og mannlige hovedrolle. Vi krysser fingrene for noen overraskende øyeblikk! Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen. God lytting!
Sun, 10 Mar 2024 - 2h 33min - 589 - Filmfrelst #586: 80-tallets beste filmer – del 1
I denne første podkasten om vår kåring av 80-tallets beste filmer forteller vi om hvordan prosjektet startet og utviklet seg, før vi presenterer et utvalg av filmene fra 200.–151. plass. I episoden snakker vi til å begynne med inngående om det omfattende arbeidet som ligger bak 80-tallslisten, og hvordan dette este i takt med stadig høyere ambisjoner. Vi forteller om hvilke prioriteringer vi har gjort underveis, tanken bak utvalget og kurateringsprosessen. Er det mulig å rangere så mange filmer, og er selve sammensetningen viktigere enn de faktiske plasseringene? Videre presenterer panelet et stort utvalg av de femti første filmene som er presentert i kåringen, i rangert rekkefølge, fra Purple Rain (200. plass) til Zelig (151. plass). Neste del av listepodkasten vil følge samme oppskrift, mens episodene om topp 100-listen vil ta for seg samtlige hundre plasseringer. Samtalen nedenfor tar utgangspunkt i disse artiklene: 80-tallets beste filmer: 200-191 80-tallets beste filmer: 190-181 80-tallets beste filmer: 180-171 80-tallets beste filmer: 170-161 80-tallets beste filmer: 160-151 Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon. God lytting! * For en full introduksjon av vår metode og våre tanker om denne kåringen, les vår artikkel om arbeidet som ligger bak listen.
Wed, 06 Mar 2024 - 4h 04min - 588 - Filmfrelst #585: Fysisk format – Spesialvisning i Oslo av «Out 1» og ny bok om Jacques Rivette
I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i vår podkast-serie Fysisk format, og denne gangen setter vi fokus på spesialvisningen av Jacques Rivettes Out 1 i Oslo 2.-3. mars, og utgivelsen av en ny essaybok om Rivette. Under etiketten Fysisk format retter vi blikket mot filmkulturens fysiske formater, og diskuterer de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I tidligere episoder har vi snakket mest inngående om fysiske utgivelser av film på Blu-ray/DVD, men i denne episoden utvider vi fokuset vårt ved å løfte frem et fysisk arrangement (med «ekstramateriale») og en ny bokutgivelse. En av de mest kjente enhjørningene i europeisk filmkanon – som aldri har vært vist på kino i Oslo, før nå! – nybølgeregissøren Jacques Rivettes trettentimers filmserie Out 1 (1971) blir endelig vist på Cinemateket i Oslo. Arrangementet går av stabelen lørdag 2. mars kl. 13.00 i Tancred-salen, og fortsetter gjennom søndag 3. mars helt til kl. 19.40, da hele filmen er ferdig vist. Underveis blir det introduksjoner og faglige innlegg av Montages-redaktør Hedda Robertsen og kritiker Benjamin Yazdan, samt forfatter Hans Petter Blad. Her kan dere studere hele Out 1-visningsprogrammet, og billettene kan kjøpes hos Cinemateket i Oslo. Robertsen og Yazdan er våre gjester i denne podkastepisoden, og snakker med Karsten Meinich om hvordan dette Out 1-arrangementet ble til, deres forhold til Jacques Rivette sine filmer og på hvilken måte han skiller seg ut blant regissørene vi forbinder med den franske nybølgen, og ikke minst hvordan Out 1 er plassert innad i Rivettes eklektiske filmografi. Vi får også høre om Robertsens nye essaybok, Jacques Rivette. Tre tekster (2024, Forlaget H//O//F) som utgis i anledning Out 1-visningen. God lytting!
Thu, 29 Feb 2024 - 33min - 587 - Filmfrelst #584: Denis Villeneuves «Dune: Part Two»
I denne podkastepisoden reiser vi tilbake til Dune-universet, og diskuterer kinoaktuelle Dune: Part Two, der regissør Denis Villeneuve fullfører sitt science fiction-storverk som startet med Dune: Part One (2021). Planeten Arrakis er hovedarenaen for det mektige dramaet som utspiller seg i del 2 av denne filmatiseringen av Frank Herberts innflytelsesrike roman Dune (1965), når arvingen til House Atreides, Paul Atreides (Timothée Chalamet), skal hevne sin familie og fortsette sin kamp mot de ondkapsfulle medlemmene av House Harkonnen, gjennom å alliere seg med Fremen-folket som lever i pakt med ørkenen der det verdifulle mineralet bare omtalt som spice tiltrekker seg planetens grådige herskere. I Dune: Part Two utvikles forholdet mellom Paul og hans «drøm» fra Part One, Fremen-krigeren Chani (Zendaya), som i denne filmen trer mye tydeligere frem som en sentral og tredimensjonal rollefigur. Pauls mor, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), driver også mye av handlingen, i sin stadig mer makthungrige rolle i den mystiske Bene Genesserit-"sekten", som er ansvarlig for en profeti om at en messiasfigur ("Lisan al Gaib") en dag vil komme og frelse alle. I sum er det ingen overdrivelse å si at både dramaet og actionsekvensene øker i omfang her i del 2, og i vår samtale nedenfor går vi detaljert inn på handlingen – så vi må legge inn en spoiler-advarsel til alle som ennå ikke har sett Dune (del 1 og 2). Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Thor Joachim Haga. God lytting!
Wed, 28 Feb 2024 - 38min - 586 - Filmfrelst #583: Berlinalen 2024, del 3
Berlinalen 2024: I denne tredje og avsluttende podkastepisoden fra filmfestivalen i Berlin, snakker vi om noen av våre favoritter fra årets utgave. Den første Berlinale-rapporten (hør episoden her) fokuserte på noen av de norske bidragene, mens den andre samtalen (hør episoden her) tok for seg internasjonale oppdagelser fra ulike festivalseksjoner, inkludert Gullbjørn-vinneren Dahomey. I denne tredje festivalpraten løfter vi frem noen av høydepunktene fra årets program. Blant filmene vi snakker om nedenfor finner vi den østerrikske regiduoen Veronika Franz og Severin Fiala (Goodnight Mommy og The Lodge) sin nye film Des Teufels Bad, som ble vist i hovedkonkurransen, de amerikanske indieproduksjonene Sasquatch Sunset (Zellner-brødrene) og Between the Temples (Nathan Silver), vist i henholdsvis Berlinale Special- og Panorama-seksjonene, før vi også streifer innom noen store opplevelser fra Berlinalens alltid solide retrospektiv bestående av nyrestaurerte klassikere. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Simon Holm. God lytting!
Tue, 27 Feb 2024 - 36min - 585 - Filmfrelst #582: Berlinalen 2024, del 2
Berlinalen 2024: I denne andre podkastpraten fra filmfestivalen i Berlin kaster vi et blikk på et knippe ulike filmer, fra Atlantique-regissør Mati Diops nye film Dahomey – som lørdag kveld vant Gullbjørnen – til Olivier Assayas' pandemifilm og noen høydepunkter fra Generation-seksjonen. I vår første rapport fra årets Berlinale (hør episoden her) kikket vi nærmere på noen av de norske bidragene som har blitt vist i kinosalene på Potsdamer Platz, så i denne episoden løfter vi perspektivet og ser på en bred bukett av ganske ulike festivaloppdagelser. I tillegg til titlene nevnt ovenfor snakker vi også i starten av episoden om Tilman Singers grøsser Cuckoo, som ble vist utenfor konkurranse som en av Berlinalens Special Gala-presentasjoner, med Euphoria-sjernen Hunter Schafer i hovedrollen. For puritanerne kan vi varsle at panelet går litt inn på plottet i filmen, så for alle som ønsker å se Cuckoo uten å vite noe, kan man spole forbi og frem til ca. 8 minutter ut i episoden. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Simon Holm. God lytting!
Sun, 25 Feb 2024 - 29min - 584 - Filmfrelst #581: Berlinalen 2024, del 1
Berlinalen 2024: I denne første podkasten fra filmfestivalen i Berlin deler vi våre første inntrykk fra årets utgave, med de norske bidragene i fokus: Dag Johan Haugeruds Sex og de to Renate Reinsve-filmene i hovedkonkurransen. Berlinalen skiller seg fra Cannes- og Venezia på flere områder – mest tydelig er det at store auteurer glimrer med sitt fravær, til fordel for debutanter og mindre kjente regissørnavn fra hele verden. På den måten er Berlinalen alltid en kilde til «ekte oppdagelser», men en må være forberedt på å få skitt under neglene når man skal grave de frem i sideprogrammene. Dessuten må en være nøye med logistikken, for visningsstedene er spredt utover hele byen – i år i enda større grad enn tidligere. Norge er som oftest representert med film i en eller flere seksjoner, og i år har Dag Johan Haugeruds første film i trilogien Sex Drømmer Kjærlighet, hatt verdenspremiere i sideprogrammet Panorama. Den havner i fokus i vår samtale, før vi beveger oss over til de to filmene skuespiller Renate Reinsve har bidratt til, Another End og A Different Man. To svært forskjellige filmer, både hva gjelder fortellerstil og kvalitet. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Pernille Middelthon og Simon Holm. God lytting!
Sat, 24 Feb 2024 - 33min - 583 - Filmfrelst #580: Er kunstig intelligent filmkunst mulig? En rapport fra «Another Persona» i Gøteborg
Gøteborg internasjonale filmfestival 2024: I denne podkastepisoden reiser vi til Gøteborg for å oppleve den eneste visningen noensinne av KI-eksperimentet Another Persona, der Ingmar Bergmans klassiker har blitt endret og «gjenskapt» ved bruk av kunstig intelligens. Målet? Erstatte Liv Ullmanns ansikt med Alma Pöysti sitt. I vår samtale diskuterer vi resultatet, og hvilke spørsmål vi sitter igjen med. En kvinne som tar plassen til en annen kvinne… Høres det kjent ut? Persona er Bergmans mest eksperimentelle verk – om kunstnerrollen, narsissisme, psykoanalyse, drømmer. Filmen er blitt lest på utallige måter siden premieren for over femti år siden, ikke minst på grunn av dualiteten mellom de to sentrale rollefigurene Elisabet Vogler (Ullmann) og Alma (Bibi Andersson). Det høres umiddelbart ut som helligbrøde å anvende kunstig intelligens til å endre et av filmhistoriens mest innflytelsesrike verk, og ikke minst kan det oppleves sjokkerende med norske øyne at noen vil ønske å viske ut Liv Ullmann fra hennes mest kjente rolle. Det var da også Jonas Holmberg, kunstnerisk leder ved filmfestivalen i Gøteborg, klar over da han søndag 28. januar presenterte "one night only"-visningen av Another Persona i den legendariske kinoen Draken. Men dristigheten i prosjektet er noe av poenget. Slik formulerte festivalen det selv: [What] does the AI technology really mean for the art of film? For example, what happens when one face is replaced by another? Who is acting then? These are questions that we need to discuss to understand how filmmakers can relate to the technology. To give new perspectives on these issues, Göteborg Film Festival [with partners], is producing an AI-generated version of Persona, [and the] film experiment will be shown exclusively once at Göteborg Film Festival 2024, [and] followed by a conversation about acting and technology. Montages var til stede på både visningen av Another Persona og seminaret i etterkant, Another Intelligence (der bl.a. prosjektets tekniske stab, fra Gothenburg Film Studios, redegjorde for KI-arbeidet), og i vår gjennomgang reflekterer vi over hva det var vi så. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og spesialgjest Johannes Hafnor, filmviter og stipendiat ved Universitetet i Agder. God lytting!
Fri, 09 Feb 2024 - 36min - 582 - Filmfrelst #579: Fysisk format – San Francisco
I denne første Filmfrelst-episoden i 2024 presenterer vi et nytt kapittel i vår podkast-serie Fysisk format, og byr her på et nytt reisebrev – fra San Francisco – der Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen nylig var på besøk. Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. Vi har publisert en bunt episoder i denne serien allerede, men kan peke særlig til #500 og #532, som begge også er reisebrev, fra henholdsvis Los Angeles og Tokyo. Nå skal vi få bli med til San Francisco, denne byen nord i California som både er en av de mest berømte i Amerika, og en særlig mye filmatisert og ikonisert storby (Vertigo, Bullitt, Mrs. Doubtfire, The Rock, etc). Lars Ole har returnert derfra med en hel rekke funn fra fysisk format-butikken Amoeba, og forteller om opplevelsene fra de to filialene i henholdsvis San Francisco og Berkeley. I samtale med Karsten Meinich tar Lars Ole oss deretter med på en lang og detaljert gjennomgang av alle de ulike titlene han anskaffet – fra japanske obskuriteter, til sjeldne Criterions og overraskende bootlegs. Praten sneier også innom noen filmrelaterte observasjoner fra omgivelsene i San Francisco, og et streif innom noen av byens kinoer. God lytting!
Tue, 23 Jan 2024 - 2h 34min - 581 - Filmfrelst #578: En samtale med regissør Eirik Sæter Stordahl om «Lars er LOL»
I denne podkastepisoden snakker vi med regissør Eirik Sæter Stordahl om arbeidet med den kritikerroste norske barnefilmen Lars er LOL, som hadde premiere 29. september og har vært en stor suksess på kino. Skuespiller Iben Akerlie gjorde en brakdebut som forfatter med romanen Lars er LOL i 2016, og har siden alternert mellom å jobbe foran kameraet innen film og TV og utgi flere bøker. I samarbeid med Sæter Stordahl har hun vært med å skrive filmmanuset til Lars er LOL, som er den første av hennes bøker som adapteres til det store lerretet. Allerede med kortfilmen Robin (2007) gjorde den unge filmskaperen Eirik Sæter Stordahl (den gang 19 år) seg bemerket blant annet på Kortfilmfestivalen i Grimstad, og etter å ha utdannet seg ved Den danske filmskolen har han etablert seg som regissør med ett ben i både Norge og Danmark. I praten nedenfor reflekterer Sæter Stordahl i dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich rundt hvordan han utviklet Lars er LOL i samarbeid med Akerlie, og på hvilken måte han med visuelle virkemidler har virkeliggjort fortellingen som film. Samtalen kommer også inn på filmens tematikk og betydningen av et grundig arbeid med de mange unge skuespillerne, for å finne frem til de autentiske følelsene foran kameraet – i det som er en ofte vond og komplisert fortelling om dramatiske opplevelser som mange barn (og voksne med lignende erfaringer fra barndommen) kan kjenne seg igjen i. Til slutt svinger vi også innom noen referanserfilmer som har vært viktige inspirasjonskilder til Lars er LOL, som er Sæter Stordahls spillefilmdebut. God lytting!
Mon, 18 Dec 2023 - 45min - 580 - Filmfrelst #577: Ridley Scotts «Napoleon»
Vi har vært på kino og sett regissør Ridley Scotts nye film Napoleon, og diskuterer resultatet i denne podkastepisoden. «På papiret er Ridley Scott, med sin imponerende CV hva gjelder historiske epos, den optimale kandidaten til å yte Napoleon rettferdighet på lerretet,» skriver kollega Thor Joachim Haga i starten av sin omtale av Napoleon her på Montages. Og nettopp Scotts filmografi og mange meritter innen episke produksjoner om historiske perioder og figurer, blir en naturlig del av vår diskusjon i podkasten nedenfor, der vi sakte, men sikkert kommer til poenget: Hva har den 86-årige britiske veteranen utrettet i sin film om den selvtitulerte franske keiseren Napoleon Bonaparte? Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, som i gjennomgangen av Napoleon også lar assosiasjonene flyte fritt på tvers av Scott-filmografien (1492: A Conquest of Paradise får enda en velfortjent dag i solen). God lytting!
Fri, 08 Dec 2023 - 36min - 579 - Filmfrelst #576: En samtale med Lasse Gretland og Martin Horntveth om «Making ’The Flamingo’ Directed by Fahil Anweri»
I denne livlige podkasten snakker vi med filmskaper Lasse Gretland og musikeren Martin Horntveth aka Gouldian Finch om deres eksperimentelle meta-musikkvideo «Making The Flamingo directed by Fahil Anweri». Lasse Gretland har i en årrekke vært en av Norges fremste musikkvideo- og reklamefilmregissører, og fulgt flere artister tett (Big Bang, Gundelach). Martin Horntveth har vært sentral i en rekke band og prosjekter, inkl. Jaga Jazzist og The National Bank. I tillegg har han komponert for film og TV. Gouldian Finch er hans soloprosjekt, og «The Flamingo» var den første singelen fra albumet Hatch. Horntveth ønsket seg en spektakulær musikkvideo til «The Flamingo», «en slags mafiafilm», og sendte en sms til sin mangeårige venn Gretland, selv om han egentlig hadde sagt at han ikke lenger lager musikkvideoer. Henvendelsen ble starten på en underlig prosess, og resultatet av denne ble noe ganske annet enn en tradisjonell musikkvideo. Making «The Flamingo» Directed by Fahil Anweri (selverklært potetgullkonge på TikTok) er en slags meta-mockumentary som tar opp i seg den dunkle veien mot målet, og et formeksperiment som overrasker rundt hver sving. I denne episoden møter vi Gretland og Horntveth or å få bedre innsikt i filmen og hvordan den ble laget, men samtalen glir ut i mange digresjoner, så ved veis ende har vi ennå bare så vidt begynt å få innsyn behind the scenes. Episoden er et utkast, litt som filmen selv. Det er redaktør Lars Ole Kristiansen som intervjuer de to skaperne. God lytting!
Wed, 06 Dec 2023 - 2h 19min - 578 - Filmfrelst #575: Fysisk format – en samtale med Christer Falck om prosjektet ’Norske filmklassikere’
I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i serien Fysisk format, nå med prosjektet Norske filmklassikere i fokus, og utgiver Christer Falck som spesialgjest. Vi prater med Falck om ideen og inspirasjonen bak å formidle den norske filmarven på folkefinansierte Blu-ray-utgivelser. Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I tidligere episoder har vi bl.a. besøkt filmbutikker i Los Angeles og Tokyo, diskutert Nasjonalbibliotekets arbeid og tatt av plasten på Agnès Varda-boksen fra Criterion. I podkastsamtalen nedenfor er det norsk filmhistorie i kombinasjon med fysisk format som står i fokus – to ting som betyr mye for oss her i Montages. Da Christer Falck tok kontakt med oss i sommer – for å lufte ideen om å utgi fortidas norske filmer på Blu-ray – ble vi glade og håpefulle. Nå i høst så prosjektet, Norske filmklassikere, dagens lys, og Falck er i denne episoden gjest hos oss for å fortelle alt om prosjektet. Ved mikrofonen sitter også Montages-redaktør Karsten Meinich, og vi får høre Falck fortelle om alt fra sin første platebutikk på Aker brygge i Oslo, til utfordringene med den digitale revolusjonen og hvordan fysisk format har returnert som et habilt forretningsområde for både musikk og film. Underveis refereres det spesifikt til Norske filmklassikere sin Facebook-gruppe, Platekompaniet og folkefinanseringsplattformen på Bidra.no (film/bok), så følg linkene for mer informasjon. God lytting!
Sat, 18 Nov 2023 - 59min - 577 - Filmfrelst #574: David Finchers «The Killer»
I denne podkastepisoden diskuterer vi David Finchers Netflix-aktuelle leiemorder-thriller The Killer, som vi møtte med skyhøye forventninger da vi så den på filmfestivalen i Venezia. De siste årene har regissør David Fincher latt seg annektere av Netflix, med to sesonger av serien Mindhunter (2017-2019) og den mørke Hollywood-beretningen Mank (2020). Med The Killer fortsetter han å jobbe under strømmegiganten, men siden filmen er ført i pennen av ingen ringere enn Se7en-manusforfatter Andrew Kevin Walker, har mange håpet på at Fincher også vil returnere til et sjanger- og kvalitetslandskap som hører hans tidligere karriere til. Vårt panel er ikke helt enige om hva Fincher har utrettet, og etter verdenspremieren i Venezia satte vi oss ved mikrofonene – representert av Lars Ole Kristiansen, Hedda Robertsen, Benjamin Yazdan og Mads Outzen. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Sat, 11 Nov 2023 - 22min - 576 - Filmfrelst #573: En samtale med Peter Cowie og Liv Ullmann om Bergman-biografien «God and the Devil»
I denne spesialepisoden av Filmfrelst byr vi på en samtale med Peter Cowie og Liv Ullmann, om førstnevntes ferske Ingmar Bergman-biografi God and the Devil (Faber & Faber, 2023). Skuespiller og regissør Liv Ullmann er Norges største internasjonale filmkunstner, nylig belønnet med Oscar-akademiets ærespris, og trenger ingen nærmere introduksjon. Ullmanns forrige spillefilm som regissør var Frøken Julie (2014), og som skuespiller er hun mest kjent for rollene hun gjorde i serien av filmer for Ingmar Bergman, fra Persona (1966) til Saraband (2003). Peter Cowie er en britisk filmhistoriker som siden 1960-tallet har vært en aktiv formidler, kritiker og forfatter av filmhistoriske artikler og bøker, om filmskapere som Akira Kurosawa, Francis Ford Coppola og Orson Welles, men han har også brukt mye tid på å skrive om og forske på nordisk film. Torsdag 2. november var Cowie og Ullmann invitert til Cinemateket i Oslo, der utgivelsen av God and the Devil ble markert med denne samtalen som ble ledet av Montages-redaktør Karsten Meinich. Deretter innledet Cowie Cinematekets visning av Persona, og til slutt var det mottagelse og boksignering i foajeen for alle inviterte. Vi er stolte over å kunne presentere begivenheten i podkastform her på Filmfrelst, og vil benytte anledningen til å takke våre to gjester, formidler og arrangør Jan Erik Holst og Cinematekets Jan Langlo for godt samarbeid. God and the Devil er nå til salgs hos alle bokhandlere med hjerte for film. God lytting!
Mon, 06 Nov 2023 - 42min - 575 - Filmfrelst #572: En samtale med regissør Kaveh Tehrani om «Hør her’a»
I denne episoden av Filmfrelst møter vi regissør Kaveh Tehrani til samtale om hans kinoaktuelle spillefilmdebut, Hør her'a, som er basert på forfatter Gulraiz Sharifs roman med samme navn. Tehrani er en regissør vi har fulgt på Montages helt siden han fikk sitt gjennombrudd med Amanda-vinneren 1994 (2010), en film vi intervjuet ham om i anledning visninger på Oslo internasjonale filmfestival (OIFF) for tretten år siden. I årene etter signerte Tehrani et par kortfilmer – dramaet Victor (2014, les vår omtale) og satiren The Manchador (2019, hør vår podkast) – før han nå altså har gjort sin første langfilm. I samtalen nedenfor snakker Montages-redaktør Karsten Meinich med Kaveh Tehrani om alt fra inspirasjonen han fant i romanen Hør her'a (2020), og på hvilken måte filmen uttrykker et mangfold ikke bare i tematikk, men også i sin visuelle form. Regissøren forteller også i detalj om arbeidet med å finne de viktige unge skuespillerne som utgjør hjertet i Hør her'a, og sine nære samarbeidspartnere på viktige fagområder som musikk, foto – med mer. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Tue, 31 Oct 2023 - 47min - 574 - Filmfrelst #571: Pier Paolo Pasolinis «Medea» (1969)
I denne episoden snakker vi om Pier Paolo Pasolinis Medea (1969), med den berømte sopranen Maria Callas i tittelrollen. Med Evripides Medea som forelegg, inviterer Pasolini publikum til en fascinerende, brutal myteverden. Med en dokumentarist sitt kamerablikk observerer han menneskers samhandling med naturen og blodsprutende ritualer. Typisk for Pasolini, trekkes det mytologiske og hellige ned fra himmelen til jorden. Medea er stor kunst – men også imponerende håndverk! Dette må være alle hattemakeres, smykkedesignere og tekstilkunstneres favorittfilm. Kostymene er signert Luchino Viscontis faste samarbeidspartner, Piero Tosi, og må være noen av de mest originale og heftige vi har sett. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Tue, 10 Oct 2023 - 28min - 573 - Filmfrelst #570: Venezia 2023 – Stefano Sollimas «Adagio» og Saverio Costanzos «Finalmente l’alba»
Venezia 2023: I denne festivalepisoden har vi besøk av den italienske kritikeren Tommaso Tocci, og blant titlene vi diskuterer med ham er to italienske filmer som ble vist i hovedkonkurransen. Stefano Sollimas Adagio og Saverio Costanzos Finalmente l'alba er to av et knippe lokale filmer som ble invitert til Venezias hovedkonkurranse i år, og vi benytter anledningen til å snakke om årets trender i italiensk film med vår podkastgjest. Faste lyttere husker kanskje at Tocci har gjestet Filmfrelst tidligere (bl.a. fra Venezia i 2021), og man kan også finne hans anmeldelser på MyMovies.it. Adagio og Finalmente l'alba er vidt forskjellige filmer både sjanger- og formmessig, og i samtalen nedenfor presenterer vi blant annet de to regissørenes bakgrunn – Sollima er utenfor hjemlandet mest kjent for å ha regissert Sicario 2: Soldado (2018), mens Costanzo de siste årene har brukt tiden på Elena Ferrante-adaptasjonen My Brilliant Friend (2018-), en serie som her i Norge har blitt vist på HBO Max. Deretter dykker vi inn i hver av disse to nye filmene, og hvilke signaler de sender om både hovedkonkurransen og ståa i Italia. Mot slutten kaster vi også et blikk på Harmony Korines Aggro Dr1ft og får et hjertesukk fra Tocci om Michael Manns Ferrari, som vi nylig dedikerte en hel festivalepisode til. Montages-redaktør Karsten Meinich fører samtalen med Tommaso Tocci, og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Wed, 13 Sep 2023 - 54min - 572 - Filmfrelst #569: Venezia 2023 – Yorgos Lanthimos’ «Poor Things» (og noen rariteter)
Venezia 2023: I denne fjerde episoden fra årets filmfestival i Venezia snakker vi om vinneren av Gulløven – Yorgos Lanthimos' elleville erotiske eventyr Poor Things, med Emma Stone i hovedrollen. Poor Things er basert på Alasdair Grays roman ved samme navn, og forteller om Bella Baxters coming of age-opplevelser. Bella er en voksen kropp med barnehjerne, et eksperiment signert den geniale legen og oppfinneren Godwin aka God (Willem Dafoe). Når hun oppdager sin seksualitet og entrer en opprørsk ungdomsfase, stiller hun spørsmål ved alle vedtatte sannheter og kulturelle normer på sin ferd ut i verden. Slikt blir det gøyal film av, og som erotisk eventyr kan Poor Things minne om kreasjonene til Walerian Borowczyk og Peter Greenaway. Den visuelle utformingen sender tankene til Terry Gilliam og Jeunet & Caro. Dette er en film man bør vite minst mulig om før man ser den, så panelet holder kortene tett til brystet og unngår spoilere. Det gjør at vi også får tid til å sneie innom noen av andre rariteter fra festivalløypa på Lido, som Luc Bessons DogMan og Harmony Korines Aggro Dr1ft. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Truls Foss og Andrea Skotland. God lytting!
Sun, 10 Sep 2023 - 33min - 571 - Filmfrelst #568: Venezia 2023 – Sofia Coppolas «Priscilla»
Venezia 2023: I denne festivalepisoden fra Venezia diskuterer vi Sofia Coppolas nye film Priscilla, som portretterer relasjonen mellom Priscilla og Elvis Presley. Sofia Coppola tar oss med på innsiden av Graceland, der den unge Priscilla Beaulieu (spilt av stjerneskuddet Cailee Spaeny) flytter inn for å være den ikoniske artisten Elvis (Jacob Elordi) sin nærmeste samtalepartner, kjæreste og senere kone. Forholdet er hovedsakelig platonisk, for Elvis sliter med intimitet og manipulerer Priscilla til å leve og fremstå slik han ønsker – og aller mest trenger han noen som kan fylle tomrommet etter hans mors bortgang. Filmen er basert på Priscilla Presleys selvbiografi Elvis and Me (1985), og er både en Pygmalion-fortelling og en coming of age-historie, ikke ulikt Marie Antoinette (2006). Sofia Coppola slo gjennom som sin generasjons fremste amerikanske modernist med fremmedgjørings-trilogien (Lost in Translation, Marie Antoinette, Somewhere), men har de senere årene dyrket en mer klassisk tilnærming – og i Priscilla gir den minimalistiske fortellerstilen og korthogde dialogen solid avkastning. Vi diskuterer filmen grundig, men uten spoilere. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Hedda Robertsen, Lars Ole Kristiansen og Benjamin Yazdan. God lytting!
Wed, 06 Sep 2023 - 38min - 570 - Filmfrelst #567: Venezia 2023 – Michael Manns «Ferrari»
Venezia 2023: I denne festivalepisoden av Filmfrelst diskuterer vi en av filmene vi har sett mest frem til i Venezia, nemlig Michael Manns biografifilm Ferrari. Det går stadig flere år mellom hver gang den amerikanske auteuren Michael Mann lager film, og forrige gang, med Blackhat (2015), gjorde det inntrykk på Montages-redaksjonen (lytt til vår episode om denne undervurderte «actionthrilleren»). Ferrari har vært noe av et evighetsprosjekt for Mann, som vi først skrev om helt tilbake i 2015, altså like etter at Blackhat hadde premiere. Opprinnelig skulle Christian Bale gestalte tittelfiguren Enzo Ferrari, men da produksjonen kom på skinner igjen etter pandemien var det i stedet Adam Driver som fikk hovedrollen. Andre prominente skuespillere i filmen er Penélope Cruz og Shailene Woodley, med Patrick Dempsey, Jack O'Connell og Gabriel Leone i biroller som noen av Ferraris racingsjåfører. Forventningene våre var nesten på bristepunktet da vi endelig fikk satt oss til rette i pressevisningssalen Darsena på Lido, og i samtalen nedenfor deler vi våre første inntrykk og reaksjoner. I episoden diskuteres biografiske fakta fra Ferraris liv som skildres i filmen, og dette vurderes ikke som spoilere av panelet. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Hedda Robertsen og Benjamin Yazdan. God lytting!
Fri, 01 Sep 2023 - 33min - 569 - Filmfrelst #566: Venezia 2023 – Hyllest til William Friedkin, og filmene vi gleder oss til
Venezia 2023: I denne første episoden fra årets Venezia-festival snakker vi om våre forventninger til programmet og setter fokus på den nylig avdøde amerikanske regissøren William Friedkin, som hylles på Lido med posthum premiere på sin siste film The Caine Mutiny Court Martial og jubileumsvisninger av Eksorsisten (1973). Da Venezia-programmet ble offentliggjort for en måneds tid siden, merket vi oss straks at William Friedkin var aktuell med en ny fiksjonsfilm – hans første siden Killer Joe (2011). Men 7. august døde Friedkin, og det som skulle vært en gjenforening med en festival han har et nært bånd til, blir i stedet en minnestund. Friedkins bortgang blir også markert med visninger av Eksorsisten i nyrestaurert versjon, og idet vårt panel samlet seg rundt bordet på Lido for denne introepisoden kom Friedkin i fokus. Det viste seg nemlig at noen «i hemmelighet» har valgt bort å se denne klassikeren, av frykt for hva opplevelsen vil bringe. Etter Friedkin-praten snakker vi også litt om hvilke filmer vi ser spesielt frem til på årets program, både i og utenfor konkurranse, og i det alltid innholdsrike retrospektivet Venice Classics – der japanske Shinji Sômai bl.a. er representert med Moving («Ohikkoshi», 1993). Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Hedda Robertsen og Benjamin Yazdan. God lytting!
Thu, 31 Aug 2023 - 25min - 568 - Filmfrelst #565: Fysisk format – Agnès Vardas «Jane B. par Agnès V.» og «Kung-fu master!»
I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i serien Fysisk format, der vi spretter av plasten rundt Criterions imponerende Agnès Varda-boks, og fokuserer på de to filmene Varda laget i samarbeid med multikunstneren og stilikonet Jane Birkin: portrettdokumentaren Jane B. par Agnès V. (1988) og fiksjonen Kung-fu master! (1988). Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. Criterion-boksen rommer hele filmografien til Varda, pluss en bok med fotografier og essays, samt store mengder ekstramateriale i form av dokumentarer, bakomfilmer, ikke anvendt filmmateriale, ufullførte prosjekter, osv. Ettersom panelet fra før av er godt kjent med Vardas filmografi og besitter flere tidligere utgivelser, har Criterions boks blitt stående uåpnet frem til vi nå fant en anledning til å lage en episode om diptyken Varda lagde sammen med Jane Birkin, som nylig gikk bort (vår nekrolog). Jane B. par Agnès V. er en eksperimentell portrettdokumentar, der Birkin forblir et enigma; hun prøver ut ulike sider av personligheten sin ved å innta roller i små fiksjoner innad i dokumentaren, som alle er mesterlig iscenesatt av Varda. Underveis i denne prosessen forteller Birkin at hun er svanger med et filmprosjekt, som hun ønsker at Varda skal realisere, om en kvinne på hennes alder som forelsker seg i en fjorten år gammel gutt. Dette resulterer i Kung-fu master!, som går i opptak før dokumentaren ferdigstilles. Foruten Birkin selv, spilles hovedrollene her av hennes datter Charlotte Gainsbourg (kjent fra Lars von Triers filmer) og Vardas (og Jacques Demys) sønn Mathieu Demy. Kung-fu master! utspiller seg hovedsakelig i og rundt Birkin/Gainsbourg-familiens hjem, og Birkin er «seg selv» på en måte som gjør filmen til et slags «selvbiografisk utkast», akkurat som de små fiksjonene i Jane B. par Agnès V. – bare at denne er mye tettere på livet. Som tidligere i denne serien, sneier vi innom mange anekdoter og sklir ut i digresjoner underveis, slik det gjerne blir når nerder møtes. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Thu, 03 Aug 2023 - 1h 06min - 567 - Filmfrelst #564: Kinofenomenet ’Barbenheimer’ – aka «Barbie» og «Oppenheimer»
I denne episoden av Filmfrelst tar vi for oss sommerens store kinobegivenhet, nemlig sammenstillingen av de to auteur-blockbusterne Barbie og Oppenheimer, som hadde premiere samme dag – derav fenomenet «Barbenheimer». Greta Gerwig og Christopher Nolan er to svært forskjellige filmkunstnere, som har det til felles at de begge har vært gjenstand for stor beundring og nærmest blitt dyrket frem på Montages gjennom årene. I sommer har begge returnert til kino med nokså spesielle prosjekter, som bryter litt med hvordan man tidligere har definert dem som historiefortellere: Gerwig forlater sin posisjon i indiefilmen og reiser til et rosafarget eventyrland, basert på leketøysprodusenten Mattels merkevare; Nolan lager sitt første biografiske drama om en historisk skikkelse, med en til ham å være konvensjonell dramaturgi. Vi tar for oss både Barbie og Oppenheimer i detalj, og ser bl.a. på hvordan forventninger spiller inn i møte med massivt forhåndspromoterte filmer, og forsøker å møte hverandre i en diskusjon der vi slett ikke er enige. Likevel deler vi noen oppfatninger om hva som fungerer og hvilke grep som kunne styrket disse to svært ulike filmene. Ved mikrofonene over Skype sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Ida Cathrine Holme Nielsen. God lytting!
Wed, 26 Jul 2023 - 1h 59min - 566 - Filmfrelst #563: Regirommet – Aurora Gossé og Mona J. Hoel om «Dancing Queen»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Skjoldbjærg/Hans Petter Moland. I denne nye samtalen står danse- og familiefilmen Dancing Queen av Aurora Gossé i fokus, og regissøren møter kollega Mona J. Hoel til dialog om sitt arbeid. Dancing Queen fikk verdenspremiere i Generation-seksjonen på filmfestivalen i Berlin i februar, og ble en hit på norske kinoer denne våren, før den nylig også ble Amanda-nominert for beste barnefilm. Regirommet-samtalen mellom Aurora Gossé og Mona J. Hoel ble gjennomført etter en spesialvisning av Dancing Queen på Vega Scene i Oslo, tirsdag 13. juni 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt. God lytting!
Tue, 27 Jun 2023 - 32min - 565 - Filmfrelst #562: Cannes 2023, del 6 – Festivaloppsummering med Christian Monggaard
Cannes 2023: Som ved flere tidligere årganger av Filmfrelst i Cannes, oppsummerer vi her festivalen med vår danske venn og kollega, Christian Monggaard, filmredaktør og kritiker hos Dagbladet Information. 2023-utgaven ble særdeles innholdsrik i Cannes, med en hovedkonkurranse som nesten utelukkende bestod av gode eller interessante filmer, og der mange regissører leverte sine beste arbeider på mange år. I denne podkastpraten med Danmarks mest profilerte filmkritiker og Cannes-veteran, Christian Monggaard, snakker vi om en hel bukett titler fra festivalen, inkl. Aki Kaurismäkis Fallen Leaves, Jessica Hausners Club Zero, Tran Anh Hungs Pot-au-feu, Justine Triets Anatomy of a Fall (som til slutt vant Gullpalmen), Wes Andersons Asteroid City, Catherine Breillats Last Summer og Ken Loachs The Old Oak. Episoden inneholder ingen spoilere. I siste del av samtalen forsøker vi oss på å spå hvilke filmer som kommer til å vinne de ulike prisene. (Flash forward: Vi klarte ikke gjette Gullpalmen i år heller...) Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, i tillegg til Christian Monggaard. God lytting!
Tue, 30 May 2023 - 1h 17min - 564 - Filmfrelst #561: Cannes 2023, del 5 – Martin Scorseses «Killers of the Flower Moon»
Cannes 2023: Montages var blant de ytterst få som sikret seg billetter til Cannes-festivalens mest ettertraktede begivenhet i år – nemlig gallapremieren på Martin Scorseses Killers of the Flower Moon. I denne episoden diskuterer vi filmen, i tillegg til å oppsummere festivalens første halvdel. Scorsese, hovedrolleinnehaverne Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og Lily Gladstone, samt en rekke kjente skuespillere og regissører fra hele verden, var til stede i Cannes' storstue Lumière for å overvære festivalens eneste visning av Killers of the Flower Moon. Etter at produksjonens finansiør, strømmetjenesten Apple TV+, offentliggjorde at filmen skal få tradisjonell kinolansering (i oktober), ble den straks invitert til å delta i hovedkonkurransen av programsjef Thierry Frémaux – noe som ville avstedkommet flere visninger – men Scorsese & Co. valgte til slutt å holde seg utenfor konkurranse. (Regissøren har tidligere vunnet Gullpalmen for Taxi Driver, og deltok sist i konkurranse med After Hours i 1985). I denne episoden ser vi nærmere på Killers of the Flower Moon og hvordan den plasserer seg i Scorsese-filmografien, i tillegg til å oppsummere den første festivaluken. Filmen er basert på en sann historie, og adaptert fra David Granns bok om begivenhetene med samme tittel, men selv om vi unngår direkte spoilere, kan de som ønsker å vite minst mulig om filmen spare denne podkastepisoden til senere. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Filmklubbforbundets Chloé Faulkner. God lytting!
Mon, 29 May 2023 - 48min - 563 - Filmfrelst #560: Cannes 2023, del 4 – Wes Andersons «Asteroid City»
Cannes 2023: I denne festivalepisoden deler vi våre inntrykk etter å ha sett Wes Andersons nye film Asteroid City, som ble vist i hovedkonkurransen og som har norsk kinopremiere allerede 16. juni. Anderson var sist i Cannes med The French Dispatch i 2021, og den gangen omtalte vi filmen som "Anderson gjør Anderson"/"Anderson lager pastisj av seg selv" etc. – med positivt fortegn! Han fortsetter langs denne linjen i Asteriod City, som best kan beskrives som en fornøyelsespark, et slags "Wes Anderson World". Nedenfor diskuterer Montages-redaktørene Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich denne utviklingen hos Anderson, og de er noe mer ambivalente denne gangen, men samtidig såpass store fans at de klarer å se forbi problemene og nyte den praktfulle iscenesettelsen. Episoden er uten spoilere. God lytting!
Sun, 28 May 2023 - 21min - 562 - Filmfrelst #559: Cannes 2023, del 3 – «The Sweet East»
Cannes 2023: I sideprogrammet Quinzaine des cinéastes har vi gjort en av de store oppdagelsene under årets festival – den amerikanske indiefilmen The Sweet East – som står i fokus for denne podkastepisoden. Fotograf Sean Price Williams har gjort seg bemerket for sine uttrykksfulle arbeider med regissører som Alex Ross Perry og Safdie-brødrene, og med The Sweet East gjør han sin spillefilmdebut som regissør. Manuset er skrevet av filmkritiker Nick Pinkerton, og foran kameraet har Williams med seg stjerneskuddet Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always), Simon Rex (Red Rocket), Jacob Elordi (Euphoria), og en rekke andre. Vi har alle blitt veldig begeistret for The Sweet East, som ble vist tidlig under festivalen og vært gjenstand for mange samtaler langs Croisetten. Nedenfor diskuterer vi våre tanker om filmen, uten spoilere. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Truls Foss, programsjef på Vega Scene. God lytting!
Fri, 26 May 2023 - 26min - 561 - Filmfrelst #558: Cannes 2023, del 2 – «The Zone of Interest» og «How to Have Sex»
Cannes 2023: Filmfestivalen i Cannes er nå halvveis, og i denne podkastepisoden setter vi fokus på to filmer som særlig har utmerket seg: Jonathan Glazers The Zone of Interest og Molly Manning Walkers How to Have Sex. Den litt sporadiske spillefilmproduksjonen til Jonathan Glazer – hittil bestående av Sexy Beast (2000), Birth (2004) og Under the Skin (2013) – har resultert i at han aldri helt har etablert seg som en markant auteur. Men med The Zone of Interest i hovedkonkurransen i Cannes gjør han nå et comeback, og vi diskuterer blant annet hvordan filmatiseringen av forfatter Martin Amis' holocaustroman skriver seg inn i Glazers oeuvre. I sideprogrammet Un certain regard har vi sett og blitt veldig imponert over den britiske debutanten Molly Manning Walkers How to Have Sex, en film som tar oss med på en russefest-lignende sydentur med tre britiske tenåringsjenter, og skildrer hvordan reisen gradvis går fra drøm til mareritt. Episoden inneholder ingen spoilere. Ved mikrofonene i Cannes sitter Karsten Meinich, Pernille Middelthon og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Wed, 24 May 2023 - 56min - 560 - Filmfrelst #557: Cannes 2023, del 1
Cannes 2023: Årets utgave av filmfestivalen i Cannes er i gang, og i denne første festivalpodkasten samles våre utsendte for å diskutere et knippe titler vi har sett i starten av årets hovedprogram. Verdens viktigste filmfestival er som vanlig kilde til en våryr glede for oss i Montages, og etter å ha kastet oss inn i kinosalene langs Croisetten fra og med første festivaldag, kan vi rapportere at denne årgangen allerede har vist seg å være veldig god, og i denne første av årets Cannes-episoder får vi trukket frem noen av høydepunktene (pluss én stor skuffelse). Samtalen nedenfor er helt uten spoilere, og inkluderer våre tanker og reaksjoner på filmer så forskjellige som Indiana Jones and the Dial of Destiny (av James Mangold) og Simple comme Sylvain (av Monia Chokri), samt dokumentarene Youth (av Wang Bing) og Four Daughters (av Kaouther Ben Hania). Ved mikrofonene i Cannes sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. God lytting!
Mon, 22 May 2023 - 43min - 559 - Filmfrelst #556: En samtale med regissør Cristian Mungiu om «R.M.N.»
I denne episoden av Filmfrelst snakker vi med Gullpalme-vinner Cristian Mungiu om hans kinoaktuelle nye spenningsdrama R.M.N., som hadde premiere i hovedkonkurransen i Cannes i 2022. Mungiu fikk sitt gjennombrudd med 4 måneder, 3 uker, 2 dager i 2007, og har siden den gang vært en gjenganger på norske kinoer med sine gjennomarbeidede, dyptpløyende dramaer – alltid satt til hjemlandet Romania. I podkastsamtalen med Montages-redaktør Karsten Meinich forteller Mungiu i detalj om sin metode som manusforfatter og regissør, og hvordan han utviklet fortellingen og hovedkarakteren i R.M.N.. Regissøren deler også sine tanker om betydningen av filmfestivalen i Cannes, og hva han husker fra beslutningen i 2013 om å gi Gullpalmen til Blå er den varmeste fargen – da Mungiu selv var i juryen, med Steven Spielberg som jurypresident. God lytting!
Sat, 20 May 2023 - 34min - 558 - Filmfrelst #555: En samtale med regissør Paul Tunge om arkitekturfilmen «Mind of Modernism»
Regissør Paul Tunge er best kjent for sine særegne indiefilmer, som Demning (2015) og Du (2019), men ved siden av fiksjonsprosjektene har Tunge også meislet ut en serie kortdokumentarer om arkitektur, som ble samlet i helaftensfilmen Mind of Modernism i 2021. I denne podkastepisoden snakker vi med Tunge om film, arkitektur og alt i mellom. Filmfestivalen Arkitekturfilm Oslo ble i 2022 arrangert fra 20.-23. oktober, og her på Montages satte vi fokus på arrangementet bl.a. gjennom denne podkastpraten med to av de programansvarlige, samt at redaktør Karsten Meinich ledet en samtale med Paul Tunge etter visningen av Mind of Modernism på Nasjonalmuseet, søndag 23. oktober. Det er denne dialogen med Tunge som presenteres i podkastform nedenfor – sent, men godt – etter samme lest som da vi hadde gleden av å by på vår samtale med regissørparet Bêka & Lemoine etter at de gjestet Arkitekturfilm Oslo i 2021 med sin film Tokyo Ride. Paul Tunge sine tre korte dokumentarer Ad Astra, Bauta og Plattform utgjør kapitlene i Mind of Modernism – og de kan alles ses gratis på strømmetjenesten Filmbib. Filmene er laget av Tunge i nært samarbeid med co-fotografene Egil Håskjold Larsen (også co-regissør på Ad Astra) og Patrik Säfstrøm, og i samtalen reflekterer Tunge også over det viktige bidraget fra komponist Kim Hiorthøy på lydsiden. God lytting!
Tue, 16 May 2023 - 31min - 557 - Filmfrelst #554: Steven Spielbergs «E.T.» (1982)
E.T. (1982, E.T. – Gjesten fra verdensrommet) er selve innbegrepet på «the magic of the movies». I denne episoden snakker vi om hvordan det er å se filmen (igjen) på kino, og hvilken betydning regissør Steven Spielberg har hatt i filmkulturen. Da vi gjestet Berlinalen i februar var Spielberg æresgjest, i anledning den tyske premieren på hans selvbiografiske film The Fabelmans. I den forbindelse arrangerte festivalen et retrospektiv, og Montages' utsendte gjestet visningen av E.T. på kinoen CineStar CUBIX ved Alexanderplatz. Dagen etter var vi blant de få, heldige som kom inn på Spielbergs pressekonferanse for å oppleve nærkontakt av tredje grad. I tillegg blir E.T. nå aktuell her hjemme med visninger på Cinematekene rundt om i landet, så vi benytter anledningen til å snakke om alle disse opplevelsene – og hvorfor det å se akkurat E.T. på kino er noe helt spesielt. Mot slutten av episoden tar vi også en kjapp gjennomgang av panelets rangerte Spielberg-favoritter. Samtalen er spilt inn i andreetasjen på det nyoppussede og nettopp gjenåpnede Cinemateket i Oslo, og ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Pernille Middelthon. God lytting!
Fri, 05 May 2023 - 50min - 556 - Filmfrelst #553: Regirommet – Erik Skjoldbjærg og Hans Petter Moland om «Kampen om Narvik»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som blant annet Ole Giæver/Franciska Eliassen og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen. I denne nye samtalen står krigsfilmen Kampen om Narvik av Erik Skjoldbjærg i fokus, og regissøren møter kollega Hans Petter Moland til dialog om sitt arbeid. Kampen om Narvik har gjennom vinteren gått sin seiersgang på norske kinoer, med over 525.000 solgte billetter, og er nå også tilgjengelig digitalt. I sin analyse av filmen her på Montages skrev professor Anne Gjelsvik blant annet at «en tilbakevendende kritikk mot flere norske filmer om andre verdenskrig, er at de ikke har evnet å formidle gråsonene. Det er derfor prisverdig at [Kampen om Narvik] viser sivile mennesker som begår etiske feilvurderinger.» Regirommet-samtalen mellom Erik Skjoldbjærg og Hans Petter Moland ble gjennomført etter en spesialvisning av Kampen om Narvik på Vega Scene i Oslo, onsdag 29. mars 2023. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt. God lytting!
Fri, 21 Apr 2023 - 37min - 555 - Filmfrelst #552: Seriefrelst – «The Last of Us», «The Mandalorian» (S3) og AI-teknologi
Vi har samlet oss ved mikrofonene for en podkastprat om nye serier vi har sett, trender i tiden og hvilke teknologiske utfordringer film- og serieåret 2023 allerede har bydd på. Seriefrelst-episoden nedenfor inneholder en rekke ulike temaer, fra vår vurdering av spilladaptasjonen The Last of Us, som har rullet ut på HBO Max denne vinteren, til et blikk på den nye sesongen av The Mandalorian på Disney+ og første episode av Successions fjerde (og siste) sesong. Disse ulike diskusjonstrådene inspirerer panelet til også å ta opp noen filosofiske og teknologiske spørsmål som ligger i tiden: Hvordan vil den pågående AI-utviklingen prege film- og seriekulturen? Og hva signaliserer den om forholdet mellom nyskaping og det etablerte i historiefortelling i fremtiden? Det kommer noen spoilere i gjennomgangen vår av The Last of Us, men siden den ligger først i episoden, kan vi tipse om at den varer til ca 13 minutters-merket, og derfra og ut er det spoilerfritt. I anledning Montages-redaksjonens påskeferie, er vårt panel i denne episoden bestående av Filmfrelst-veteranene Martin Sivertsen og Eric Vogel. God lytting!
Wed, 05 Apr 2023 - 56min - 554 - Filmfrelst #551: Vi besøker det gjenåpningsklare Cinemateket i Oslo
Etter å ha vært stengt for oppussing i over et år, gjenåpner endelig Cinemateket i Oslo etter påske. I denne podkasten besøker vi lokalene i Dronningens gate og møter Cinematekets Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen til samtale om gjenåpningsprogrammet. Kinokulturen i hovedstaden fikk et skikkelig løft på slutten av 2010-tallet, ettersom nye aktører ga større variasjon i filmtilbudet og sunn konkurranse til det etablerte. Cinemateket har stått stødig ved siden av tilfanget fra Vega Scene og Kunstnernes hus kino, mens Odeons kommersielle kinokompleks på Storo (med etterlengtet IMAX-sal) eksisterer fint ved siden av Nordisk Film Kino sine mange tradisjonsrike lokasjoner. Alt bar bud om blomstring inn på 2020-tallet idet pandemien smalt, og satte alt på pause. Nå i 2023 er det omsider mulig å være kinooptimist igjen, og gjenåpningen av Cinemateket føles som en etterlengtet gladsak i dette perspektivet. Og nå som også våren har latt vente på seg gjennom hele mars, er det i april alt det bra vil skje – symbolisert på perfekt vis av at dørene til de to høyt elskede kinosalene Tancred og Lillebil på Cinemateket igjen åpner for publikum, fra og med torsdag 27. april. Gjenåpningen starter med en firedagers utgave av Oslo stumfilmfestival (27.-30. april), og i Montages-redaktør Karsten Meinichs prat med Jan Langlo og Irene Torp Halvorsen nedenfor får vi høre alle de viktige detaljene rundt både oppussingen, gjenåpningen og selve programmet som venter oss på Cinemateket fremover. God lytting!
Thu, 30 Mar 2023 - 31min - 553 - Filmfrelst #550: Fysisk format – Robert Altmans «Images» (1972)
I denne Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i serien Fysisk format, og i samtalen nedenfor tar vi for oss én spesifikk fysisk format-utgivelse: Arrow sin restaurerte utgave av Robert Altmans Images (1972) på Blu-ray. Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I første utgave besøkte vi Los Angeles, deretter så vi nærmere på Nasjonalbibliotekets utgivelser av norske klassikere og presenterte et reisebrev fra Tokyos mangfoldige verden av fysiske formater. Nå er vårt panel «på hjemmebane» i sine respektive filmsamlinger, og konseptet for denne episoden er å plukke ut ett videogram – med én konkret film i fokus – og diskutere utgivelsen i detalj. Valget falt altså på britiske Arrow sin Blu-ray av Robert Altmans Images, og vi dykker inn og snakker om i alt fra formgivning, ekstramateriale, restaureringskvalitet, og ikke minst: filmen. (Mer info også på Arrows egen presentasjonsside for Images-utgivelsen.) Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Wed, 22 Mar 2023 - 1h 00min - 552 - Filmfrelst #549: Regirommet – Gunhild Westhagen Magnor og Silje Evensmo Jacobsen om dokumentaren «Store små mennesker»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som Nataša Urban/Charlotte Røhder Tvedt, Ole Giæver/Franciska Eliassen, og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen. I denne nye samtalen står dokumentarfilmen Store små mennesker av Gunhild Westhagen Magnor (Optimistene) i fokus, og regissøren møter Silje Evensmo Jacobsen til dialog om sitt arbeid. Store små mennesker vant hovedprisen i norsk konkurranse under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i 2022, og juryens uttalelse ble filmen beskrevet slik: I all sin enkelhet evner Store små mennesker å formidle en unik vennskapshistorie på en klok og varm måte. Filmskaperen våger å la publikum bli i det nære, som gir rom for å studere et samspill som byr på humor og alvor – og følelser som er gjenkjennelig selv om man er voksen. Et helhetlig og meditativt filmunivers der regissøren har mestret å fange store og små formende hendelser. Regirommet-samtalen mellom Gunhild Westhagen Magnor og Silje Evensmo Jacobsen ble gjennomført etter en visning av Store små mennesker under festivalen Nordic Docs i Fredrikstad, 12. november 2022, støttet av Viken Filmsenter, og Store små mennesker kan ses nå på NRK TV i sin timeslange versjon. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt. God lytting!
Sat, 18 Mar 2023 - 45min - 551 - Filmfrelst #548: Oscar-tips 2023
Oscar-utdelingen 2023 står i fokus i denne tradisjonsrike episoden av Filmfrelst, der vi som vanlig diskuterer de nominerte i samtlige kategorier og kommer med våre tips til både hvem vi tror vinner, og hvem vi håper vinner. Da årets Oscar-nominasjoner ble annonsert i januar bød vi på våre ufiltrerte reaksjoner, men siden den gang har racet endret seg en del – og flere av de som lå an til å vinne for bare noen uker siden, har ikke lenger noen sjanse. Men er det egentlig mulig å si i år? Vi forventer nemlig opptil flere overraskelser, og enkelte av kategoriene er nærmest umulig å forutse utfallet i. Når det er sagt, er det også flere forhåndsfavoritter som vil sette sitt preg på utdelingen natt til mandag, inkludert Everything Everywhere All at Once, som ser ut til å ha peaket på nytt – og på helt riktig tidspunkt. Blir dette den største seieren siden Slumdog Millionaire i 2009? Forrige uke ble det annonsert at den 95. Oscar-utdelingen vil sendes direkte på Disney+ i Norge, natt til mandag 13. mars fra klokken 00.30. Jimmy Kimmel returnerer som programleder for filmbransjens mest glamorøse prisutdeling. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen. God lytting!
Sat, 11 Mar 2023 - 2h 46min - 550 - Filmfrelst #547: Regirommet – Nataša Urban og Charlotte Røhder Tvedt om dokumentaren «Formørkelsen»
I denne episoden av Filmfrelst presenterer vi en ny utgave av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i tidligere episoder har vi tatt del i møter mellom regissører som Ole Giæver/Franciska Eliassen, og Erik Poppe/Ulrik Imtiaz Rolfsen. I denne samtalen står dokumentarfilmen Formørkelsen («The Eclipse») av Nataša Urban i fokus, og regissøren møter Charlotte Røhder Tvedt til dialog om sitt arbeid. Formørkelsen gikk sin seiersgang på festivalene MIRAGE og BIFF høsten 2022, og vises igjen på kino i Oslo denne uken, i anledning HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival, der den inngår i konkurranseprogrammet på følgende dager: Fredag 10. mars kl. 17.00 på Vika kino og søndag 12. mars kl. 15.30 på Vega Scene – mer info her. Visningen 12. mars skjer i samarbeid med Fritt Ord, og her kan dere lese mer om den tilknyttede panelsamtalen. Regirommet-samtalen mellom Nataša Urban og Charlotte Røhder Tvedt ble gjennomført etter en visning av Formørkelsen under BIFF lørdag 22. oktober 2022, støttet av Vestnorsk Filmsenter, og publiseres nå her på Montages i anledning de nye kinovisningene av filmen. BIFF beskriver filmen slik, i sin programtekst: «To naturfenomener og en dagbok danner utgangspunktet for denne personlige og utsøkt stemningsfulle dokumentarfilmen om hvordan innbyggerne i Serbia forholder seg til en fortid preget av borgerkrig og overgrep. Med utgangspunkt i sin familie, egne minner og farens nedtegnelser fra sine gåturer i naturskjønne omgivelser, utforsker filmskaper Nataša Urban hvordan fortiden setter sitt preg på nåtiden. Slik blir to totale solformørkelser – den ene i 1961 og den andre i 1999 – et bilde på hvordan menneskene i det tidligere Jugoslavia forholder seg til sin dystre historie.» Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt. God lytting!
Thu, 09 Mar 2023 - 43min - 549 - Filmfrelst #546: En samtale med regissørene av «Den siste filmen» – dokumentaren om Wam & Vennerød
I denne spesialepisoden av Filmfrelst møter vi regissørene Karianne Førland Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik til samtale om kinodokumentaren Den siste filmen – om Petter Vennerød og to kapitler av hans liv: som filmskaper i duoen Wam & Vennerød og som rammet av uhelbredelig sykdom. Da filmens trailer ble sluppet i januar innledet vi saken slik: «Wam & Vennerød var for ironigenerasjonen et skjellsord, men i dag er det direkte ukult å ikke anerkjenne hvor modige og utprøvende disse to anarkistiske filmskaperne var. Deres arbeider har modnet som god vin.» Nå er omsider Den siste filmen på kino, og i den anledning har vi altså satt oss ned med de to regissørene for å lære mer om hvordan dette usedvanlige prosjektet har blitt til. I dokumentaren får vi presentert historien om den kultforklarte filmskaperduoen ved å følge Petter Vennerød gjennom de siste årene av hans liv, og balansen mellom disse to ulike tidslinjene – kombinert med visuelt slående montasjer fra ulike Wam & Vennerød-filmer – utgjør kjernen i det som blir et originalt og hudløst kunstnerportrett. Samtalen nedenfor trekker både linjer til Karianne Førland Vennerøds dypt personlige deltagelse i filmen om hennes mann, som møter slutten av livet, samtidig som vi får filmfaglige refleksjoner fra dem begge rundt spørsmål om det private og offentlige, humor og alvor, fortid og nåtid. Vi spør også Olaug Spissøy Kyvik – som ikke bare co-regisserte filmen, men også har klippet den – om arbeidet med å få Wam & Vennerød-ikonografien sømløst integrert i dokumentarens allerede komplekse struktur. Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med de to regissørene. God lytting!
Mon, 06 Mar 2023 - 51min - 548 - Filmfrelst #545: Lizzie Bordens «Born in Flames» (1983) og «Working Girls» (1986)
I denne episoden snakker vi om den amerikanske indieregissøren Lizzie Borden og hennes to mest kjente filmer Born in Flames (1983) og Working Girls (1986). Førstnevnte er nylig restaurert, og vises i disse dager på Cinematekene rundt om i landet. Born in Flames er en feministisk lo-fi sci-fi-film satt til til en nær fremtid der en sosialistisk regjering sin konservative politikk får kvinner fra ulike miljøer til å mobilisere og gå til angrep mot patriarkatet. Working Girls skildrer sexarbeideres hverdag i New York på åttitallet, med uovertruffen autentisitet og respekt. I samtalen nedenfor diskuterer vi Bordens filmkunstneriske helhetsprosjekt, og setter henne i forbindelse med andre New York-baserte filmskapere og kunstnere på sytti- og åttitallet. Vi snakker også om hvordan Born in Flames bærer preg av å være en kollektiv produksjon, der flere stemmer har blitt lyttet til underveis i den kunstneriske prosessen fra de første opptakene til den ferdige filmen. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Wed, 01 Mar 2023 - 32min - 547 - Filmfrelst #544: Berlinalen 2023, del 2
Berlinalen 2023: I denne andre podkasten fra årets filmfestival i Berlin fortsetter vi å diskutere filmer fra programmet, inkludert Ira Sachs Passages og Matt Johnsons BlackBerry. Berlinalen har endelig returnert etter to unntaksår og Montages er glade for å se at festivalen er seg lik – selv om programmeringen motarbeider målsettingen om fortsatt å være en av de fire viktigste i verden. I denne episoden tar vi for oss Ira Sachs' trekantdrama Passages, der Franz Rogowski spiller en sosiopatisk filmskaper som gjør det slutt med mannen sin (Ben Whishaw) for å dyrke en ny, erotisk tilværelse med Agathe (Adèle Exarchopoulos). Den amerikanske indiefilmen Blackberry tar for seg utviklingen av «den første smarttelefonen», og er en sjarmerende skildring av både samhold og konkurranse mellom nerder som vekker assosiasjoner til The Social Network (2010). Mot slutten av samtalen sneier vi også innom den norske familiefilmen Dancing Queen, som fikk sin premiere i festivalens Generation-seksjon, og bygger en ABBA-bro over til Berlinalens oppvekstfilmretrospektiv der en i panelet tok et gjensyn med P.J. Hogans Muriel's Wedding (1994). Episoden er uten spoilere. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Pernille Middelthon og Mads Halvorsen. God lytting!
Sun, 26 Feb 2023 - 37min - 546 - Filmfrelst #543: Berlinalen 2023, del 1
Berlinalen 2023: I denne første podkastrapporten fra årets filmfestival i Berlin tar vi temperaturen på programmet og skravler vi oss gjennom tre av de første filmene vi har sett. Omsider er Berlinalen tilbake for fullt, etter to unntaksår under pandemien da arrangementet kun ble avholdt med henholdsvis digitale og sterkt reduserte utgaver. Festivalen oppleves å være i godt gammelt modus, med fulle saler og iskald februarvind langs den tyske hovedstadens brede gater, men årets program har et påtagelig fravær av etablerte auteurer – som setter ekstra krav til nysgjerrighet i møte med visningsmenyen. Dermed har vi startet festivalen med å gå på en klassisk oppdagelsesreise, og det har også gitt en viss avkastning – markert av de tre filmene som står i fokus i vår første podkastrapport. Hør våre første tanker om Tina Satters amerikanske indie Reality (med stjerneskuddet Sydney Sweeney i hovedrollen), Sam H. Freeman og Ng Choon Pings britiske hevnfilm Femme og Emily Atefs tyske bonderomanse Someday We'll Tell Each Other Everything i samtalen nedenfor, som er fri for spoilere. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Pernille Middelthon og Mads Halvorsen. God lytting!
Tue, 21 Feb 2023 - 31min - 545 - Filmfrelst #542: Steven Spielbergs «The Fabelmans»
Endelig er Steven Spielbergs oppvekstskildring The Fabelmans aktuell på norske kinoer, og i denne podkastsamtalen dykker vi inn i regissørens lenge bebudede selvbiografiske verk, som nylig ble nominert til syv Oscar-priser. Man kan alltid være trygg på at temaet Steven Spielberg igangsetter lidenskapelige samtaler blant filmelskere, og senest i anledning Benjamin Yazdans kritiske tekst om The Fabelmans her på Montages ledet det til fortettede meningsutvekslinger både på Facebook og i kommentarfeltet på artikkelen. Disse gnisningene i perspektivet rundt Spielberg og hans plass i filmkulturen, er kilde til energi og gir en sunn utfordring til det som kan føles som steile fronter. I denne episoden har vi samlet et panel som har et ganske ulikt utgangspunkt i møte med The Fabelmans, og vi håper dette kan gi noen utvidende bidrag til samtalen. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Hedda Robertsen og Thor Joachim Haga. God lytting!
Sat, 18 Feb 2023 - 40min - 544 - Filmfrelst #541: «Babylon»
I denne podkastepisoden diskuterer vi Damien Chazelles nye film Babylon, som er en nostalgisk skildring av livet i Hollywood på 1920-tallet, hvor vi følger et knippe menneskeskjebner idet stumfilmæraen går mot slutten. Etter gjennombruddet med Whiplash (2014) gjorde Chazelle lynkarriere i Hollywood da musikalen La La Land (2016) tok ham hele veien til en historisk Oscar-pris for beste regi – som den yngste vinneren noensinne. Med First Man (2018) var mottagelsen i filmbransjen og hos publikum noe mindre overstrømmende, og etter å ha bidratt med konseptuell regi på Netflix-serien The Eddy (2020) returnerer Chazelle i år med et nytt verk skapt for kino – og som renner over av kinostalgi – med Babylon. I vår samtale nedenfor diskuterer vi i hvilken grad regissøren lykkes med sine høye ambisjoner for dette påkostede portrettet av et vilt og dynamisk Hollywood i «støpeskjeen», og panelet er splittet i sin vurdering av filmen. Babylon vises for tiden på norske kinoer, og er nominert i tre Oscar-kategorier (beste musikk, beste kostyme og beste produksjonsdesign). Episoden er spilt inn i kafeen på ærverdige Frogner kino i Oslo, og ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Hedda Robertsen og Thor Joachim Haga. God lytting!
Thu, 16 Feb 2023 - 29min - 543 - Filmfrelst #540: Regirommet – Ole Giæver og Franciska Eliassen om «Den siste våren»
TIFF 2023: I denne festivalutgaven av Filmfrelst presenterer vi en ny episode av prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og under filmfestivalen i Tromsø ble en hel utgave av arrangementet Filmprat dedikert til en samtale mellom de to norske regissørene Ole Giæver og Franciska Eliassen, som begge deltok på TIFF med hver sin nye langfilm – henholdsvis Ellos eatnu – La elva leve og Den siste våren. Giævers film er nå kinoaktuell, mens Eliassens film lanseres på norske kinoer 24. mars. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt, som presenterer episodens to samtalepartnere fra scenen på Tromsø bibliotek. Seansen fant sted lørdag 21. januar, og det er Franciska Eliassens arbeid med Den siste våren som står i fokus. (Hør også Giæver snakke om sin nye film her på Montages, i denne episoden av Filmprat.) Denne festivalutgaven av Regirommet er gjennomført av Montages, NFR og filmfestivalen i Tromsø, i samarbeid med Nordnorsk Filmsenter og NFI. God lytting!
Sat, 04 Feb 2023 - 50min - 542 - Filmfrelst #539: Oscar-nominasjonene 2023
I denne podkasten diskuterer vi årets Oscar-nominasjoner. Da årets Oscar-nominasjoner ble annonsert i Los Angeles i dag, via en digital pressekonferanse, lå det tykk spenning i luften. Resultatet bærer preg av at mange forhåndsfavoritter gikk igjennom – men også av overraskende valg og sjokkerende utelatelser. Hvem hadde trodd at Park Chan-wooks Decision to Leave skulle stå igjen uten en eneste nominasjon? Eller at lynkampanjen rundt Andrea Riseboroughs rolleprestasjon i To Leslie faktisk ville gi maksimal effekt? I denne tradisjonsrike episoden om Oscar-nominasjonene diskuterer vi oss igjennom samtlige kategorier og deler våre ufiltrerte reaksjoner. I noen av dem har vi å gjøre med opplagte front runners, men det er først i vår neste Oscar-episode, like før utdelingen, at vi spår vinnere. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og Oscar-ekspert Mads Halvorsen. God lytting!
Tue, 24 Jan 2023 - 1h 26min - 541 - Filmfrelst #538: TIFF 2023 – «Women Talking» og «How to Blow Up a Pipeline»
TIFF 2023: I denne avsluttende episoden fra filmfestivalen i Tromsø, setter vi fokus på Sarah Polleys Women Talking og Daniel Goldhabers How to Blow Up a Pipeline, før vi mot slutten trekker inn et knippe titler som også har gjort inntrykk. Med den uforglemmelige kinodokumentaren Stories We Tell (som ble vist på TIFF i 2012) løftet Polley seg som regissør opp på et veldig spennende nivå (i mange år var hun mest kjent som skuespiller), og vi er flere som siden da har ventet spent på hennes neste regiarbeid. Dessverre tok det hele ti år, men med Women Talking er hun endelig tilbake med en ny film. Panelet vårt finner imidlertid en hel del å sette fingrene på i Polleys adaptasjon av Miriam Toews' roman fra 2018, som dreier seg rundt virkelige hendelser som rammet en gruppe kvinner i en mennonittkoloni i Bolivia. Med sabotasjethrilleren How to Blow Up a Pipeline leverer regissør Daniel Goldhaber (Cam) en stram, soderberghiansk film om vår tid, der klimakrisen bekjempes med en handlingskraftig (og eksplosiv) miljøaktivisme som går hånd i hånd med sjangerfilmens troper. Vi ser stort kommersielt potensial for filmen, som går rett inn i tiden og debatten som raser rundt hvor langt aktivister kan ta sine virkemidler før de trer inn i en annen (og voldeligere) gråsone. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Erik Vågnes og Ida Cathrine Holme Nielsen. Episoden inneholder ingen spoilere for noen av filmene, og heller ikke i oppsummeringspraten til slutt som sneier innom flere titler. God lytting!
Tue, 24 Jan 2023 - 40min - 540 - Filmfrelst #537: TIFF 2023 – «The Banshees of Inisherin» og «Funny Pages»
Montages er offisiell mediepartner med Tromsø internasjonale filmfestival, og dekker årets utgave av festivalen med artikler, podkaster og intervjuer. * TIFF 2023: I denne andre episoden fra årets filmfestival i Tromsø tar vi for oss to snakkiser: Irske Martin McDonaghs The Banshees of Inisherin og den amerikanske indiefilmen Funny Pages, skrevet og regissert av Owen Kline. Martin McDonagh har tidligere stått bak kultfilmen In Bruges (2008) og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Med The Banshees of Inisherin returnerer han til hjemlandet Irland, og har med seg Colin Farrell og Brendan Gleeson når han forteller om to venner som skal «slå opp». Funny Pages er en svart komedie om et tegneseriemiljø preget av uflidd hår, sprekkeferdige kviser og runkekjellere. Vi henviser blant annet til 90-tallsauteuren Todd Solondz i vårt forsøk på å beskrive filmens rollebesetning og iscenesettelser. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Erik Vågnes og Ida Cathrine Holme Nielsen. Episoden inneholder ingen spoilere for noen av de to filmene. God lytting!
Sun, 22 Jan 2023 - 42min - 539 - Filmfrelst #536: TIFF 2023 – «Corsage»
TIFF 2023: I denne episoden fra årets filmfestival i Tromsø ser vi nærmere på Marie Kreutzers Corsage, et kostymedrama med Vicky Krieps i hovedrollen som keiserinne Elisabeth av Østerrike-Ungarn. Keiserinne Elisabeth (som ofte omtales under kjælenavnet Sissi, og tidligere er portrettert av Romy Schneider på lerretet i en trilogi Sissi-filmer fra 1950-tallet) er en myteomspunnet skikkelse hvis liv her blir gjenstand for en ny filmatisering, der den østerrikske regissøren Marie Kreutzer tar seg store kunstneriske friheter. Periodeskildringen (vi følger keiserinnen gjennom årene 1877 og 1878) blir en slags forlengelse eller speiling av hovedpersonens sjelsliv – som blir satt på prøve idet hun bikker 40 og havner i en identitetskrise. Corsage ble gjenstand for rungende applaus i Cannes da den ble vist i sideprogrammet Un certain regard i 2022, men vårt podkastpanel i Tromsø er ambivalente til hvordan filmen forvalter sine ideer, og i hvilken grad den har noe på hjertet. Episoden inneholder ingen spoilere. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, sammen med regissør Emilie Blichfeldt. God lytting!
Sat, 21 Jan 2023 - 26min - 538 - Filmfrelst #535: En samtale med regissør Lukas Dhont om «Close»
I denne episoden presenterer vi et intervju med den unge belgiske regissøren Lukas Dhont, som i disse dager er kinoaktuell med Close – et vennskapsdrama som vant Juryens Grand Prix i Cannes i 2022. Dhont debuterte i Cannes med Girl i 2018, og i begge sine to spillefilmer ser han nærmere på unge hovedpersoner som befinner seg i en brytningstid der tematikk som identitet, kjønn og tilhørighet kommer til overflaten. «Det er i stor grad kroppen som debatteres i maskuline og feminine former,» skrev Ida Cathrine Holme Nielsen om Girl her på Montages, og om Close skrev redaktør Hedda Robertsen nylig at den «er en taktil coming of age-fortelling, tett på hud og sanselighet». Robertsen og Karsten Meinich introduserer episoden nedenfor med en kort, spoilerfri presentasjon av Close og hva slags film den er, før vi setter til praten med Lukas Dhont. Vi møtte regissøren på en takterrasse i Cannes dagen etter verdenspremieren, og i samtalen spør vi blant annet om Dhonts valg av tematikk og interesse for unge protagonister. God lytting!
Fri, 06 Jan 2023 - 20min - 537 - Filmfrelst #534: Seriefrelst – Andor, del 2 (og serieåret 2022)
Vi har sett ferdig den imponerende Star Wars-serien Andor, og diskuterer hele sesong 1 i denne episoden av Seriefrelst. Mot slutten av samtalen kaster vi også et blikk tilbake på serieåret 2022. I Filmfrelst-episode #525 tok vi for oss de første fire episodene av Andor, som hadde premiere på Disney+ i slutten av september 2022. Serieskaper Tony Gilroy har gjennom tolv episoder fulgt rollefiguren Cassian Andor (Diego Luna) og utviklingen av opprørsbevegelsen i en galakse langt, langt borte – et narrativ som leder opp mot hendelsene i kinofilmen Rogue One (2016) og deretter videre til originaltrilogien i Star Wars-universet. Samtalen nedenfor retter fokus mot hvordan sesong 1 utfoldet seg helt frem til avslutningsepisoden, og panelet diskuterer Andor i detalj – så vær på vakt for spoilere. Ettersom denne episoden ble spilt inn helt mot slutten av 2022, byr vi også avslutningsvis på noen refleksjoner og anbefalinger av øvrige høydepunkter fra serieåret som gikk. Ved mikrofonene sitter Eric Vogel, Martin Sivertsen og Karsten Meinich. God lytting!
Tue, 03 Jan 2023 - 1h 04min - 536 - Filmfrelst #533: «Avatar: The Way of Water»
I denne live-episoden av Filmfrelst, fra utestedet Vin Vin i Oslo, deler vi våre reaksjoner på James Camerons kinoaktuelle nye film Avatar: The Way of Water. Det har gått hele tretten år siden regissør James Cameron – en av filmhistoriens største action-auteurer – introduserte oss for sitt originalskrevne fiksjonsunivers på Pandora, med blockbusteren Avatar (2009). Til tross for at produksjonen ble møtt med solid skepsis, ble filmen historiens mest innbringende på kino. Så det har nærmest vært nostalgisk å observere at også oppfølgeren Avatar: The Way of Water har blitt møtt med kalde skuldre, og ansett som en kostbar og tvilsom satsing rent kommersielt. For til tross for originalens ubestridelige suksess, har ikke franchisen blitt et populærkulturelt fenomen på linje med Star Wars og Marvel, og mange har spurt seg om det egentlig eksisterer et stort publikum som virkelig gleder seg til oppfølgeren. James Cameron selv har riktignok tatt situasjonen med knusende ro, og stolt på egne instinkter. Dermed blir det spennende å se hvem som får rett, og panelet vi har samlet til podkastdiskusjon er på ingen måte enige, der førsteinntrykkene spriker fra at Avatar: The Way of Water er en enestående kinobegivenhet til en hvilken som helst release. Ved mikrofonene sitter Ida Madsen Hestman, Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Sat, 24 Dec 2022 - 1h 51min - 535 - Filmfrelst #532: Fysisk format – Tokyo
I denne ferske Filmfrelst-episoden presenterer vi et nytt kapittel i vår serie Fysisk format, og byr her på et reisebrev fra Tokyo – der Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen nylig var på besøk. Under etiketten Fysisk format setter vi fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskuterer kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I første utgave besøkte vi Los Angeles og rapporterte fra ulike filmbutikker i Hollywood, og tidligere i høst så vi nærmere på Nasjonalbibliotekets utgivelser av norske klassikere. Denne gangen tar vi dere med til Japan og Tokyo, som lenge har vært et yndet reisemål for Lars Ole Kristiansen. Ved flere ulike anledninger har han stiftet nære bekjentskap med byens unike tilbud hva gjelder film på fysiske formater (og filmmusikk og -bøker), og tidligere i høst fikk han et etterlengtet gjensyn med byen, etter nesten tre år med stengte grenser. I samtale med kollega Karsten Meinich forteller Lars Ole om sine mange oppdagelser fra denne siste reisen, da han blant annet var innom butikker som Tower Records i Shibuya, flere avdelinger av Book Off og Disk Union, samt diverse spesialforretninger. Praten sneier også innom opplevelser fra årets utgave av Tokyo International Film Festival, som fant sted samtidig som Kristiansen besøkte metropolen. God lytting!
Thu, 22 Dec 2022 - 1h 36min - 534 - Filmfrelst #531: Seriefrelst – Kenneth Karlstads «KIDS IN CRIME»
TV2-serien KIDS IN CRIME, som utspiller seg i Sarpsborg tidlig på 2000-tallet, står i fokus i denne Seriefrelst-episoden, og med et personlig Østfold-perspektiv hypper vi oss inn i Kenneth Karlstads dramatisering av egen oppvekst ved årtusenskiftet. I kortfilmen Gutten er sulten (2017) skildret Karlstad for første gang denne grunnideen, som nå er videreutviklet til KIDS IN CRIME, om en ung gutt som bytter ut idrett og gutteromshobbyer med dop og tilhørighet i et grenseoverskridende kriminelt miljø. 25. november hadde serieversjonen av Karlstads fortelling premiere på TV2, og alle de åtte episodene kan nå strømmes i sin helhet på TV2 Play. For Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen, som er fra Halden, og Pernille Middelthon, som er fra Askim, ble det en nostalgitripp av de sjeldne å se KIDS IN CRIME – som ikke bare fanger opp mange spesifikke tidsmarkører fra Sarpsborg tidlig på 2000-tallet, men som også oppleves som et rikt portrett av Østfold som et helt (pop)kulturlandskap. I samtalen nedenfor deler Kristiansen og Middelthon ikke bare sin vurdering av KIDS IN CRIME som en serie, men reflekterer også over sine egne minner og opplevelser fra epoken – ikke uten humor. Episoden inneholder ingen spoilere, men mange lolz og et påskeegg, pluss at det mot slutten også blir tid til en oppsummering av andre høydepunkter fra serieåret 2022. God lytting!
Thu, 15 Dec 2022 - 1h 01min - 533 - Filmfrelst #530: Regirommet – Erik Poppe og Ulrik Imtiaz Rolfsen om «Utvandrerne»
I denne episoden av Filmfrelst introduserer vi prosjektet Regirommet – en serie samtaler der to norske regissører i dialog fordyper seg i regifaget med en ny norsk film i fokus. Foreningen Norske Filmregissører (NFR) har invitert Filmfrelst til å være podkasthjem for Regirommet, og i denne pilotepisoden presenterer vi en samtale mellom regissørene Erik Poppe (Schpaaa, Kongens nei) og Ulrik Imtiaz Rolfsen (Izzat, Haram) om Poppes siste film Utvandrerne, som har gått på norske kinoer i høst og som slippes på digitalt og fysisk format i starten av desember. Episoden introduseres av Montages-redaktør Karsten Meinich og NFRs nestleder Emilie Blichfeldt, som forteller om bakgrunnen for ideen bak Regirommet. Vi får også litt innsikt i hvordan et generasjonsskifte i NFR har bidratt til dette nye initiativet og hvordan norske regissører ønsker å formidle sitt fag ut mot både egne medlemmer og publikum for øvrig. Samtalene i Regirommet skjer foran et publikum, og denne første utgaven med Poppe og Imtiaz Rolfsen ble gjennomført i samarbeid med filmfestivalen Oslo Pix, som arrangerte en spesialvisning av Utvandrerne tirsdag 30. august. De to filmskaperne kommer inn på alt fra hvordan de fikk sin begynnelse i regifaget, til utvikling av visualitet og metode for arbeid med skuespillere, samt en rekke konkrete filmfaglige elementer ved Poppes arbeid med Utvandrerne. Flere podkastepisoder i serien Regirommet er ventet på Filmfrelst i tiden fremover. God lytting!
Thu, 24 Nov 2022 - 44min - 532 - Filmfrelst #529: Vår guide til Film fra sør 2022
Film fra sør 2022: I denne live-episoden av Filmfrelst, arrangert på den nyåpnede vinbaren Vin Vin i Oslo, har vi samlet et panel for å snakke om filmer og by på anbefalinger (og advarsler) fra årets Film fra sør-program. Onsdag 9. november inviterte Montages, i samarbeid med Flott gjort og Vin Vin, til live-podkast om årets utgave av Film fra sør-festivalen, som går av stabelen nå fra 12.-20. november i Oslo. I møte med publikum dykker vi inn i utvalget som festivalens programarbeidere har satt sammen, og vi forsøker å lose tilhørerne gjennom noen av de forskjellige seksjonene i årets program. Til å begynne med fokuserer vi på to sørkoreanske auteur-filmer: Park Chan-wooks romantiske noir Decision to Leave og Hirokazu Koreedas Broker. Deretter sneier vi innom retrospektiver viet regissørene Han Jae-rim og Jafar Panahi, sideseseksjonene «Mangapolis» – bestående av japanske animasjonsfilmer, gamle som nye – samt «Kulinarisk kino» og den helsprø, aldeles forferdelige, men unektelig underholdende Umami (med en umiskjennelig svinsk Gérard Depardieu i hovedrollen). Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Hedda Robertsen. God lytting!
Sun, 13 Nov 2022 - 57min - 531 - Filmfrelst #528: Fysisk format – Nasjonalbibliotekets utgivelser av norske filmklassikere
Vi har endelig gleden av å presentere en ny podkastsamtale i serien Fysisk format, som fikk sin begynnelse med Filmfrelst #500. Under denne etiketten vil vi dyrke film på fysiske formater, og diskutere kulturen rundt de håndfaste objektene som lenge har vært blant filmformidlingens viktigste redskaper. I denne episoden setter vi Nasjonalbiblioteket (NB) sine utgivelser av norske filmklassikere i fokus, med NBs forskningsbibliotekar Eirik Frisvold Hanssen som gjest. De siste par årene har en serie nyrestaurerte norske filmklassikere kommet ut på DVD/Blu-ray fra Nasjonalbiblioteket, så det er på høy tid å diskutere innholdet i forseggjorte samlinger som Vibeke Løkkeberg-boksen og Lambertseter-trilogien, og å høre de fagansvarlige hos NB snakke om hvilke tanker og ambisjoner som ligger bak denne tydelige satsingen på utgivelser av norsk filmhistorie på fysisk format. Episoden introduseres av Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, før vi tar turen til Solli plass i Oslo, der vi møter Eirik Frisvold Hanssen til en lengre, detaljert samtale om arbeidet han og de andre hos NB legger ned i formidlingen av norske filmer i form av både disse utgivelsene og andre initiativer. Eksempelvis kommer praten vår inn på den utsøkte Vibeke Løkkeberg-samlingen, som i disse dager aktualiseres av at Kunstnernes Hus Kino viser Løkkebergs Hud tirsdag 8. november kl. 18.00, etterfulgt av en samtale mellom nettopp Frisvold Hanssen og Løkkeberg. Anbefales! (Og sjekk ut Nasjonalbibliotekets nettbutikk for detaljer om alle utgivelsene vi snakker om i episoden nedenfor.) God lytting!
Mon, 07 Nov 2022 - 1h 09min - 530 - Filmfrelst #527: En samtale om «Titina» og «Helt super» med regissørene Kajsa Næss og Rasmus A. Sivertsen
I denne podkastepisoden presenterer vi en samtale med to av Norges mest profilerte animasjonsfilmskapere, Kajsa Næss og Rasmus A. Sivertsen, som denne høsten er aktuelle med hver sin originalskrevne nye kinofilm: Titina og Helt super. Norsk animasjonsfilm holder høy kvalitet og har gjort det lenge, og det animerte uttrykket har en viktig plass i filmkulturen vår. Vi lager flere og mer varierte helaftens animasjonsfilmer enn våre naboland, og på grasrota kommer norske animatører jevnlig hjem fra utlandet med gjeve festivalpriser. Likevel føles det ut som det skjer noe ekstra betydningsfullt i norsk animasjonsfilm nå i høst, da to velrenommerte regissører fra samme generasjon er klare med hver sin nye, originalskrevne kinofilm. Kajsa Næss' poetiske polareventyr Titina og Rasmus A. Sivertsens kjøkkenbenk-inspirerte superheltfilm Helt super viser på hver sin måte hvilket spenn og kunstnerisk talent som nå kommer til uttrykk, og i samtalen nedenfor snakker både Næss og Sivertsen inngående om sine arbeider – og reflekterer i dialog med Montages-redaktør Karsten Meinich også om hverandres filmer. De to regissørene deler også sine tanker om animasjonsfilmens plass i norsk filmkultur, og gir oss detaljerte forklaringer om ulike animasjonsteknikker, sine viktigste inspirasjonskilder og betydningen av å ha et godt fagmiljø rundt seg, i henholdsvis Mikrofilm og Qvisten – de to «animasjonshusene» Næss og Sivertsen tilhører. Episoden nedenfor er helt uten spoilere, men vi kan avsløre at Titina og Helt super er to av den norske kinohøstens største kunstneriske begivenheter, og at filmene bør ses på det store lerretet. God lytting!
Tue, 25 Oct 2022 - 1h 06min - 529 - Filmfrelst #526: En samtale om årets utgave av Arkitekturfilm Oslo
Filmfestivalen Arkitekturfilm Oslo arrangeres i år fra 20.-23. oktober, og i denne ferske podkastepisoden møter vi festivalsjef Gjertrud Steinsvåg og programrådsmedlem/arkitekt Sveinung Gjessing for en samtale om innholdet i årets festivalprogram. Hva ligger egentlig i begrepet arkitekturfilm? Siden 2016 har festivalen Arkitekturfilm Oslo undersøkt forbindelsene mellom film og arkitektur gjennom idérik programmering og nysgjerrighet for hvilke samtaler som oppstår når man lar disse to kunstfeltene møtes i kinosalen. Spørsmålet leder også veien inn i årets utgave av festivalen, som står i fokus i vår podkastprat nedenfor. I løpet av fire festivaldager finner Arkitekturfilm Oslo sted på fire ulike visningssteder i hovedstaden: ROM for kunst og arkitektur, Kunstnernes hus kino, Vega Scene og Nasjonalmuseet. Blant filmene som vises finner vi bl.a. spillefilmen Columbus (2017, Kogonada), dokumentaren Cholet - The Works of Freddy Mamani (2018, Niemand) og norske Paul Tunges kortdokumentarsamling Mind of Modernism (2021). Flere detaljer rundt festivalens planer og programmet kan dere høre i samtalen nedenfor. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich, festivalsjef Gjertrud Steinsvåg og programrådsmedlem/arkitekt Sveinung Gjessing. God lytting!
Mon, 17 Oct 2022 - 28min - 528 - Filmfrelst #525: Seriefrelst – Tony Gilroys «Star Wars»-serie «Andor»
TV-serie-høsten er over oss, og i denne podkastepisoden returnerer vi med en ny Seriefrelst-prat – om Star Wars-begivenheten Andor. Vi har tidligere diskutert både The Mandalorian (i episode #421), The Book of Boba Fett og Obi-Wan Kenobi (begge i episode #515), og det begynner å tegne seg opp et ganske tydelig bilde av hva Lucasfilm ønsker å gjøre med Star Wars i sine ulike serier på Disney+. Etter at vi i forrige Seriefrelst rettet en viss kritikk mot estetikken som springer ut av produksjonsteknologien "The Volume", knyttet panelet vårt visse forventninger til at serieskaper Tony Gilroys håndfaste sett- og locationbaserte opptaksmetode for Andor ville gi et annet look. Resultatet er at Andor har blitt en overraskende lavmælt og mer voksen affære enn alt vi har fått servert av live action-serier fra Star Wars hittil, og vi dykker inn i noen av årsakene til hvorfor de fire første episodene lover så godt. Mot slutten av samtalen sneier vi også innom en del andre serier vi har sett siden sist, og episoden inneholder ingen spoilere. Rundt mikrofonene sitter Karsten Meinich, Eric Vogel og Martin Sivertsen. God lytting!
Mon, 10 Oct 2022 - 51min - 527 - Filmfrelst #524: Pedro Almodóvars debutfilm «Pepi, Luci, Bom og de andre» (1980)
Den spanske mesterregissøren Pedro Almodóvar er allemannseie, men de færreste har sett debutfilmen Pepi, Luci, Bom og de andre, som denne uken vises i en restaurert versjon på Cinematekene rundt om i landet. Som så mange andre, begynte Pedro Almodóvar i det små, med gatesmarte, kultforklarte lavbudsjettsfilmer, satt til Madrid. Etter fascisten Francos død slo Spanias hjertekammer nye slag, og grupperinger og identiteter som lenge hadde levd i «undergrunnen» av kulturen, steg opp til overflaten. I denne elleville, perverse, humoristiske og livsbejaende filmen blir vi kjent med en gruppe venninner som gjør opprør mot patriarkatet med alle midler de har til rådighet. I sentrum finner vi Carmen Maura i hennes første rolletolkning for Almodóvar. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen. God lytting!
Tue, 04 Oct 2022 - 31min - 526 - Filmfrelst #523: Den norske filmskolen 2022 – paneldebatt om spillefilmdebut og talentutvikling
DNF 2022: Et nytt kull filmskapere fra Den norske filmskolen på Lillehammer ble uteksaminert før sommeren, og onsdag 14. september arrangerte DNF sin sedvanlige bransjedag på Vega Scene i Oslo, der avgangsstudentene presenterte seg og sine filmer. I denne podkasten byr vi på panelsamtalen som innledet bransjedagen. I forkant av visningen av årets eksamensfilmer fra Den norske filmskolen, ble det avholdt en debatt om talentutvikling og veien til spillefilmdebuten. I samtalen møter vi Nina Maria Barbosa Blad, filmkonsulent fiksjon i NFI, som moderator i dialog med tre regissører, som alle har gått ut av Den norske filmskolen. Deltakere er Erika Calmeyer, registudent fra kull 8, som i høst debuterer med sin første spillefilm Storm. Mohamed Chakiri, registudent fra kull 11 og Anders Davidsen, registudent kull 12. Panelet deler sine perspektiver på erfaringer de har gjort seg i den norske bransjen, og svarer på noen av moderatorens spørsmål: Hva slags ønsker og behov har de nye regitalentene? Hvordan holder man seg gående frem til spillefilmdebuten? Må det ta så lang tid? Og hvordan gjøre hoppet fra kortfilm til spillefilm enklere? Er det viktigst at det går raskt, eller at det blir drømmeprosjektet? Og hva håper og frykter regissørene? Episoden innledes av Montages-redaktør Karsten Meinich, før vi får gjenoppleve panelsamtalen i opptak, fra Vega Scene onsdag 14. september. God lytting!
Mon, 26 Sep 2022 - 39min - 525 - Filmfrelst #522: Jean-Luc Godard og «En kvinne er en kvinne» (1961)
Et vemodig sammentreff: Filmfrelst-episoden nedenfor ble spilt inn i går, og temaet er Jean-Luc Godards nybølgeklassiker En kvinne er en kvinne («Une femme est une femme», 1961). Like før vi skulle publisere podkasten i dag, kom nyheten om at Godard har gått bort, 91 år gammel. Etter gjennombruddet med debuten Til siste åndedrag (1960) og den franske nybølgens umiddelbare popularitet i filmkulturen, eksploderte Jean-Luc Godards kreativitet; han signerte 15 spillefilmer i løpet av perioden 1960-1967. Blant dem finner vi En kvinne er en kvinne, en leken og selvbevisst komedie som denne høsten vises i nyrestaurert utgave på Cinematekene rundt om i landet. Filmen var hans andre samarbeid med skuespiller Anna Karina, som han også var gift med fra 1961 til 1965, og i episoden nedenfor ser vi bl.a. nærmere på betydningen av Anna Karinas nærvær i Godards filmer. Vi diskuterer også hvordan En kvinne er en kvinne skiller seg fra Godards enda mer eksperimenterende (og politiske) filmer utover på 1960-tallet, og mot slutten av podkasten trekker vi frem gode tips til lyttere som ønsker å dykke videre ned i regissørens omfangsrike filmografi. Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og filmansvarlig for Kosmorama (Trondheim internasjonale filmfestival), Mads Outzen. God lytting!
Tue, 13 Sep 2022 - 39min - 524 - Filmfrelst #521: Venezia 2022 – Ana de Armas er Marilyn Monroe i «Blonde»
Venezia 2022: Ingen film fikk mer oppmerksomhet i Venezia enn Blonde, regissør Andrew Dominiks svært forsinkede, nesten tre timer lange og kolossalt ambisiøse «biografiske» film om ikonet Marilyn Monroe. Resultatet har splittet kritikerne, for dette er en eksperimentell film som konsekvent unnviker konvensjoner vi forbinder med såkalte biopics. Blonde er på en måte Dominiks Fire Walk With Me og Mulholland Drive – en Hollywood-horror av mørkeste merke, der den berømte hovedpersonen utsettes for maktmisbruk, ydmykelser og seksuelle overgrep utført av menn. Så nedadgående er spiralen, at noen vil oppleve filmen – finansiert og distribuert av Netflix, med strømmepremiere 28. september – som ensidig, spekulativ og voyeuristisk. Men har man noen gang sett Hollywoods destruktive bli skildret så nådeløst? I sentrum av det hele gjør skuespiller Ana de Armas (Knock Knock, No Time to Die) en sjeldent god og hjemsøkende rolletolkning. I noen av scenene er hun til forveksling lik originalen, men det er også noe spøkelsesaktig over fremtoningen – som kler filmens marerittaktige stemning. Vi diskuterer dette og mange andre aspekter ved filmen i samtalen nedenfor. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. Episoden inneholder ikke spoilere. God lytting!
Mon, 12 Sep 2022 - 43min - 523 - Filmfrelst #520: Venezia 2022 – Paul Schraders «Master Gardener» og Abel Ferraras «Padre Pio»
Venezia 2022: I denne festivalepisoden tar vi for oss Paul Schraders Master Gardener, som muligens blir den amerikanske auteurens siste film, og nye arbeider av Abel Ferrara og Frederick Wiseman. Master Gardener er avslutningen på Paul Schraders trilogi om synd, selvtukt og forsoning (som begynte med First Reformed og The Card Counter). Denne gangen møter vi gartneren Narvel (Joel Edgerton) som bærer på en mørk fortid og har funnet seg selv på ny mellom vekstene i et imponerende hageanlegg, drevet av aristokraten Norma (Sigourney Weaver). I tillegg snakker vi om to andre aldrende filmskapere med nye filmer i Venezia: Abel Ferrara og hans Padre Pio, samt Frederick Wiseman, som har laget sin første fiksjon, A Couple. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Pernille Middelthon. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Sat, 10 Sep 2022 - 29min - 522 - Filmfrelst #519: Cate Blanchett i Todd Fields «Tár»
Venezia 2022: I denne episoden snakker vi om Todd Fields nye film Tár der Cate Blanchett spiller en verdensberømt dirigent og komponist som får livet sitt snudd opp ned idet hun blir kansellert. Todd Field fikk en forrykende start på regikarrieren med In the Bedroom (2001) og Little Children (2005), men siden den gang har det vært stille, og i dag er han nok mest kjent for sin rolle som Nick Nightingale i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut (1999). Kubrick er for øvrig en viktig referanse for stilen og stemningene i Tár, som går fra å være et sjeldent autentisk kunstnerportrett og en intellektuell film om klassisk musikk, til å bli en slags paranoiathriller, satt til Berlin. Cate Blanchett gjør muligens sin aller fremste rolletolkning som Lydia Tár, og Field er den første amerikanske filmskaperen som diskuterer kanselleringskultur. Tár er en film om vår tid – med tidløse kvaliteter. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Madsen Hestman. Episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Thu, 08 Sep 2022 - 19min - 521 - Filmfrelst #518: Venezia 2022 – Darren Aronofskys «The Whale»
Venezia 2022: En av filmene det har vært knyttet størst forventninger til i forkant av årets festival er Darren Aronofskys The Whale, et drama om en sykelig overvektig mann som ønsker å bli gjenforent med sin datter. Da Aronofskys mother! (2017) hadde premiere på Lido for noen år siden, lot ikke reaksjonene vente på seg – og de sprikte i alle retninger (inkl. hos oss på Filmfrelst). The Whale ble møtt av brusende jubel etter pressevisningen, for så å motta både svært positive og negative kritikker. Aronofsky er altså ikke fremmed for å splitte sitt publikum. Er han en stor humanist eller en pompøs kyniker? Brendan Fraser (som nok fortsatt er best kjent fra Mumien-filmene) gjør et formidabelt comeback i hovedrollen og medvirker i alle filmens scener. Hele historien utspiller seg i en liten leilighet og er basert på et teaterstykke (av Samuel D. Hunter), men regien gjør begrensningene til sin store fordel. Vil dette stå igjen som den mest vellykkede «pandemifilmen»? Foran mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Ida Madsen Hestman. Episoden inneholder ikke spoilere. God lytting!
Wed, 07 Sep 2022 - 26min - 520 - Filmfrelst #517: Venezia 2022 – Lars von Triers «Riget Exodus»
Venezia 2022: Lars von Trier er tilbake og skaper kaos på Lido! Riget Exodus er festivalens store begivenhet, og kultseriens mange fans kan glede seg. Riget Exodus er «lorte røvmytologisk», for å si det med ord hentet fra von Triers eget vokabular. «Chaos reigns»! Søvngjengeren Karen, som vi husker fra Idiotene (Bodil Jørgensen), blir frustrert idet Rigets andre sesong brått avsluttes og stiller flere nye spørsmål enn den gir svar. Hun kikker oppgitt på baksiden DVD-coveret og ser seg nødt til å oppsøke Rigshospitalet midt på natten... Vi snakker bl.a. om Riget Exodus sin makeløse rollebesetning, Lars von Triers umiskjennelige humor og seriens utforming, men unngår store spoilere. Serien hadde verdenspremiere i Venezia denne uken, og kan strømmes fra 9. oktober på Viaplay. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen og Ida Madsen Hestman. God lytting!
Sun, 04 Sep 2022 - 46min - 519 - Filmfrelst #516: Venezia 2022 – Luca Guadagninos «Bones and All»
Venezia 2022: I denne første episoden fra årets filmfestival i Venezia rapporterer vi om Luca Guadagninos nye film Bones and All med Timothée Chalamet (Call Me by Your Name) og stjerneskuddet Taylor Russell (Waves) i hovedrollene. Bones and All er en romantisk kannibal-horror og road movie, og den italienske regissørens første distinkt amerikanske film. 18 år gamle Maren (Russell), en fremmedgjort kannibal, må forlate stedet der hun og faren bor etter å ha bitt av fingeren til en venninne, og slynges ut på en identitetsreise. På veien gjennom det amerikanske landskapet møter hun «artsfrenden» Lee (Chalamet), som hun forelsker seg i, og sammen forsøker de å finne seg til rette i samfunnet og samtidig stilne sin kjøttsult. Dette er andre gang Guadagnino gir seg i kast med skrekkfilmsjangeren, og som med sin nytolkning av Dario Argentos Suspiria (2018) velger han en høyst ukonvensjonell tilnærming. Panelet er ikke helt enige om hvorvidt dette lykkes til det fulle i denne runden, men selv om diskusjonen går detaljert til verks inneholder episoden ingen spoilere. Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Ida Madsen Hestman. God lytting!
Sat, 03 Sep 2022 - 38min - 518 - Filmfrelst #515: Seriefrelst – «Obi-Wan Kenobi» og «Star Wars»-seriene
I kjølvannet av braksuksessen The Mandalorian har Disneys serieskapere smidd mens jernet er varmt, og i løpet av få år har vi fått servert en jevn strøm av episodisk live action fra Star Wars-universet. Vi laget en Seriefrelst-episode om The Mandalorian før jul 2020, og vårt podkastpanel vender nå tilbake for å diskutere miniserien Obi-Wan Kenobi (som på forsommeren ble sluppet på Disney+). Der får vi et gjensyn med Ewan McGregor i rollen som Obi-Wan, som han gestaltet i prequel-trilogien til George Lucas. (Som kjent ble Obi-Wan først gang spilt av Alec Guinness i Star Wars: A New Hope). Vi benytter også anledningen til å fordøye de tre årene som har gått med Star Wars «på liten skjerm» – som inkluderer den første sesongen av The Book of Boba Fett, som vi også får tid til å diskutere. Episoden inneholder spoilere for alle disse nevnte seriene. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Eric Vogel og Martin Sivertsen. God lytting!
Sun, 24 Jul 2022 - 1h 03min - 517 - Filmfrelst #514: En samtale med Martin Sofiedal og Emanuel Nordrum om Netflix-filmen «Blasted – Gutta vs Aliens»
Martin Sofiedals sci-fi-komedie Blasted – Gutta vs Aliens er en ny norsk spillefilm som i dag har verdenspremiere på Netflix, og i denne episoden av Filmfrelst møter vi regissøren og hans manusforfatter Emanuel Nordrum til en samtale om prosjektet. Det har blitt laget mye sjangerfilm i Norge de siste 15 årene, men få – om noen – av disse har vært sci-fi-komedier. (Jens Liens Den brysomme mannen [2006] er kanskje det nærmeste vi kommer, og det er en ganske annen type film enn Blasted.) Så det er gledelig å se at den norske filmkulturen nå utvides med Sofiedals lekne, upretensiøse film – som både henter inspirasjon fra andre filmer, med britiske Edgar Wright som en særlig sentral referanse, og «virkeligheten» i form av de mange mytene om UFO-observasjoner i Hessdalen. Manuset er skrevet av spillefilmdebutant Emanuel Nordrum, og opptakene til Blasted ble gjort av Sofiedal i fjor med et helnorsk crew og som en originafilm for Netflix, produsert av Are Heidenstrøm hos Miso Film. I praten vår nedenfor med Sofiedal og Nordrum får vi høre mer om hvordan ideen til Blasted ble utviklet, og historien om da de to møttes på en «blind date» for et mulig kreativt partnerskap – og hvorfor de begge følte det var en sjeldent god match. Sofiedal deler også en rekke anekdoter om betydningen av lasertag, uformelle pitchemøter, avgjørende telefonsamtaler – og videre utbroderer de to om engasjementet de deler for sjangerfilm og de mange visuelle mulighetene man får av å leke seg med filmspråkets muligheter. Samtalen med filmskaperne ledes av Montages-redaktør Karsten Meinich. Blasted er tilgjengelig på Netflix fra og med 28. juni – altså i dag – og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Tue, 28 Jun 2022 - 59min - 516 - Filmfrelst #513: Forbudt på kino, episode 6 – Historien om Statens Filmkontroll
I podkastserien Forbudt på kino har vi denne våren satt fokus på ulike former for sensur og forbud som rammet norsk kinokultur på 1990-tallet, først med blikk på kontroversen rundt David Cronenbergs Crash (1996), og deretter i bredere forstand. I denne sjette og avsluttende episoden forteller vi historien om Statens Filmkontroll. I de fire første kapitlene av denne serien – her finner dere alle episodene – snakket vi med personer som spilte sentrale roller i historien om hvordan Crash ble nektet visning i Oslo høsten 1996, og fikk et helhetlig bilde av beslutningene bak og konsekvensene av at Crash ikke ble tillatt visning på hovedstadens kommunale kinoer. I femte episode utvidet vi perspektivet og fortalte historien om rettssaken mot filmklubben Himmel & Helvete i 1995. Og nå, som en slags oppsummering, setter vi fokus på Statens Filmkontroll – det statlige organet for filmsensur i Norge, som ble etablert i 1913 med hjemmel i den første norske kinoloven av samme år. I 1993 ble navnet endret til Statens filmtilsyn, før organisasjonen ble innlemmet i Medietilsynet i 2005. Vår gjest i denne episoden er medieviter Vegard Higraff, som i 2017 kom med boken Sensurert – Historien om Statens Filmkontroll (Kolofon forlag), og i samtalen nedenfor diskuterer vi hvordan filmsensuren har preget norsk kino- og filmkultur og på hvilken måte kontroversene på 1990-tallet ledet mot det som til slutt ble et frislipp på 2000-tallet. 8. juni vedtok for øvrig Stortinget at den statlige forhåndskontrollen av kinofilm avvikles, og oppgaven med å sette aldersgrenser på film – som frem til nå har vært håndtert av Medietilsynet – settes ut til distributørene selv. I lys av dette kan man si at denne avsluttende episoden av serien Forbudt på kino også passende nok sammenfaller med slutten på statlig filmsensur i Norge. God lytting!
Wed, 22 Jun 2022 - 36min - 515 - Filmfrelst #512: Cannes 2022 – David Cronenbergs «Crimes of the Future» og Claire Denis’ «Stars at Noon»
Cannes 2022: I denne femte podkasten fra årets Cannes-festival diskuterer vi de nye filmene fra David Cronenberg og Claire Denis. David Cronenberg har fått mye fokus på Montages denne våren, ettersom vi nylig bragte hans mesterverk Crash (1996) til Oslos kinoer (les mer om prosjektet her). Det er hele åtte år siden sist den kanadiske mesteren hadde premiere på en ny film (Maps to the Stars, også i Cannes), og med Crimes of the Future returnerer han dessuten til body horror-subsjangeren (for første gang siden ExistenZ, 1999). Forventningene har derfor vært enorme, til tross for filmens åpenbart lave budsjett. Ble de mulige å leve opp til? Eller har Cronenberg laget sin minst vellykkede film? Panelet er svært uenige. Det er også tilfellet når samtalen beveger seg videre til Claire Denis' Stars at Noon, med Margaret Qualley i hovedrollen. En slags erotisk thriller med høy luftfuktighet, satt til Nicaragua og et ullent politisk bakteppe, som kun begeistret et fåtall kritikere i Cannes, men likevel ble belønnet med juryens Grand Prix under prisutdelingen. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Sveinung Wålengen, og episoden inneholder ingen spoilere. God lytting!
Wed, 01 Jun 2022 - 40min - 514 - Filmfrelst #511: Cannes 2022 – Hirokazu Kor-edas «Broker» og Park Chan-wooks «Decision to Leave»
Cannes 2022: I de siste dagene av filmfestivalen i Cannes har to av Asias fremste regissører presentert nye filmer, og i denne episoden snakker vi om begge: Hirokazu Kor-edas Broker og Park Chan-wooks Decision to Leave. I 2018 vant japanske Kore-eda Gullpalmen for Shoplifters, høyst fortjent, og etter å ha presentert franskspråklige Sannheten («La vérité») i Venezia i 2019, er han nå tilbake i Cannes med Broker – hans første produksjon som utspiller seg i Sør-Korea. Og siden koreanske Park Chan-wooks Decision to Leave denne uken har blitt vist side om side med Kore-edas film, samlet vi praten om disse to i én og samme episode. På kveldens prisutdeling i Cannes ble for øvrig begge filmene hedret av juryen: Broker-skuespiller Song Kang-ho fikk prisen for beste mannlige hovedrolle og Park Chan-wook fikk prisen for beste regi. Ved mikrofonene er Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Live Øra Danielsen, og diskusjonen nedenfor inneholder ingen spoilere for noen av filmene. God lytting!
Sun, 29 May 2022 - 24min
Podcasts similaires à Filmfrelst
- Forklart Aftenposten
- AksjeSladder AksjeSladder
- AVHØRT Batong Media og Bauer Media
- Langkjøring med Geir Schau Bauer Media
- Morgenklubben med Loven & Co Bauer Media
- Relasjonspodden Bauer Media
- På innsiden av psychohoder Bauer Media og Monster
- Dine Penger - Pengerådet Dine Penger
- Børsmorgen & Økonominyhetene Finansavisen
- Historier Som Endret Norge Gjenklang & Acast
- HENLAGT - Espen Lee & Andy Larsgaard Henlagt AS
- Siri og de gode hjelperne KLYNGE og Bauer Media
- Leger om livet Lege Annette Dragland & Acast
- Uforklarlig med Lilli Bendriss Lyder Produksjoner
- Hjernesterk Moderne Media
- Mysterier fra Norge NRK
- Frokostshowet på P5 P4-gruppen
- Misjonen med Antonsen og Golden P4-gruppen
- P4s Radiofrokost P4-gruppen
- Jan Thomas og Einar blir venner PLAN-B & Acast
- ForsvinningsFredag Podkast Sara Høydahl og Bauer Media
- Synnøve og Vanessa Vanessa Rudjord & Synnøve Skarbø
- Krimpodden VG
- Viaplay Premier League Pod Viaplay
Autres podcasts de Télévision et Cinéma
- Her lugter lidt af jul? Her lugter lidt af jul?
- FRED Film Radio - English Channel FRED Film Radio - English Channel
- WWE WWE Wrestling
- RNB Motion Podcast DJ GQ
- Norsk kultfilm Norsk Kultfilm
- ELENA FERRANTE : L’IMPOSSIBLE INTERVIEW ? CANAL+
- Klassiker der Filmgeschichte Kulturpessimist*innen Productions
- Seriesnakk NRK
- 10 Minuten Mittelerde - Der Herr der Ringe Podcast Pixel Taverne Network
- Hjem til Jul Kristoffer Raa Danielsen
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Der Herr der Ringe pro Minute Manuel Pöppel, Torben „Eisenkessel“ Klie
- Alletiders julekalendere Ally & Billed-Bladet
- رادیو سانسور Salman Khorshidi
- Klassisk! - en filmpodkast Mathias Johannessen, Julian F. Øien, Gudmund Arne Lilletveit
- Filmi Fiesta HT Smartcast Originals