Filtrer par genre
I 'Fornuft og følelser' møder vi menneskene bag vigtige opdagelser. Hvad har de fundet ud af om verden derude, og hvad har forskningen gjort ved dem? Har den ændret deres syn på verden og på mennesket? Noget kan siges at være mere sandt end andet. Og i en tid med fake news, forvirring og holdningsbaseret formidling, søger programmet ind til kernen af det, nogen rent faktisk ved.
For sandheden er derude. I glimt.
Vært: Iben Maria Zeuthen
- 11 - Claus og den biologiske tidsmaskine
I 2005 satte forskeren Claus Beier sig for, at undersøge hvad der ville ske med vores økosystem, hvis klimaet blev både varme og vådere, og atmosfæren samtidig indeholder mere CO2. Det viste sig jo at være et relevant studie, men da de 8 ud af 10 bevilgede år var gået til projektet, rejste Claus til Oslo for at starte forfra. Han mistede både kolleger og kæresten, men han holdt fast i sin faglige integritet, og stadig, den dag i dag, forsøger han at formidle det han fandt ud af: hverken planter eller teknologi kan alene redde os fra klimaforandringerne. Medvirkende: Claus Beier, Professor i økosystemer og bæredygtighed ved Københavns Universitet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 18 Nov 2024 - 10 - Historiens skyggeskæbner
Turen går til Athen. Men ikke på den måde, som du forestiller dig. For hvis vi udvider blikket en smule og kigger bagom Platon og marmorsøjler, hvem får vi så øje på? Hvem findes derude i periferien, i skyggen af den klassiske historieskrivning? Det har historiker Christian Thomsen sat sig for at undersøge. I hans forskning kommer vi både ind i hovedet på slavegjorte, kvinder og folk med handicap. Mennesker der, selvom de tilsammen udgør en majoritet, ikke altid finder plads i historien om fortiden. Og ekkoet fra deres tanker, erfaringer og drømme, kan opleves hvis man lytter godt nok efter. For ja, der fandtes også mennesker med funktionsnedsættelser i fortiden. Gæst: Christian Thomsen, Historiker og forsker i antikkens politiske- og sociale historier
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 11 Nov 2024 - 9 - Psykiske problemer i familien- og hvordan vi afhjælper dem
Man kan sammenligne et barn med psykisk sårbarhed i familien med en lille plante, der begynder at spire og sætte frugt, men som står et udsat sted fyldt med blæst og regn. Den skal plantes i læ og omgærdes af omsorg for ikke at blæse omkuld. Omkring 80% af danskerne oplever på et tidspunkt i deres liv at have psykisk sygdom eller sårbarheder, og en stor del af danske unge angiver, at de mistrives. Hvorfor er tallene så høje og hvad kan vi gøre bedre? Og hvordan kan vi øge trivslen i familien, også i de familier der ikke nødvendigvis er i krise eller hvor far eller mor har en diagnose?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 04 Nov 2024 - 8 - De smukke sorte huller
Albert Sneppen er lavet af stjernestøv. Stjernestøv fra utrolig mange forskellige tidsaldre, støv fra stjernelig og kolliderende stjerner. Det er vi faktisk allesammen. På den måde er vi forbundet med universet og universets historie. Samtidig er universet det største og mest abstrakte at forstå, og især de sorte huller, med deres perfekte runde form, tiltrækker Albert, og deres evne til at udfordre ideen om alt hvad vi ellers kan beskrive med fysikkens love. Albert Sneppen er fysiker og forsker i blandt andet sorte huller og dette program er et spejlkabinet af lys, tid, rum og sted. Noget kan vi forsøge at begribe, andet skal vi hvile i findes, uden at vi forstår det eller kan se det. Velkommen ombord
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 28 Oct 2024 - 7 - At vække døde ting til live
I 1737 stævner en ekspedition ud fra Italiens kyst - tilsyneladende med videnskabelige formål og med Etiopien som erklæret destination. Meget går galt, og derfor kommer ekspeditionen aldrig til at blive den succes, som man havde håbet på. Til gengæld vender man hjem med de smukkeste tegninger af Ægyptiske templer. Tegninger, som er af stor værdi for eftertiden.
Få år efter søsættes den ekspedition, der er blevet kendt som den Arabiske rejse med fem videnskabsmænd ombord. Kun en vender hjem.
Hvad kan disse rejser fortælle os om datidens menneske- og videnskabssyn? Hvad lærer man om nutiden ved at beskæftige sig med fortiden? Anne Haslund Hansen er seniorforsker i Ægyptologi og museumshistorie og ansat på Nationalmuseet og i dette program forsøger hun at vække fortidens genstande til live, så vi kan mærke de mennesker, der kom før os.
Vært: Iben Maria Zeuthen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 21 Oct 2024 - 6 - Et liv med nærdødsoplevelser
Niels Henrik mistede sin mormor da han gik i gymnasiet. Pludselig så den rationelle unge mand hendes ansigt i skyerne. Hvad var det der var på spil? For selv ved Niels Henrik godt at det ikke fysisk var hendes ansigt. Spørgsmålet blev ved at spøge, og Niels Henrik valgte at søge ind på teologi-studiet i København. Niels Henrik har altid interesseret sig for krydsfeltet mellem det synlige og det usynlige og her er han kommet ind på fænomenet nærdødsoplevelser. Hvad er det, set fra et naturvidenskabeligt perspektiv, der er på spil? Og hvordan harmonerer den viden med de oplevelser folk har, når de er meget tæt på døden? Og hvis du ikke har tid til at høre hele afsnittet, men alligevel gerne vil have et nyt perspektiv med dig, kan det afsløres at vi ikke lever på en lige linje med fortid, nutid og fremtid, men i en skål. Filtret ind i tidens tråde, i tæt kaos med de mennesker vi kender. Så ved du det. Medvirkende: Niels Henrik Gregersen, professor i systematisk teologi
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 14 Oct 2024 - 5 - Med livet og døden på arbejde
Lone Storgaard er overlæge på Rigshospitalet, og ser dagligt mange gravide og fødende. Men enkelte gange sker det, at en gravid ikke blot bærer et barn, men også bærer en potentielt dødelig sygdom. For nogle årtier tilbage ville man ikke anbefale at gå graviditeten ud, eller også ville man udskyde behandlingen. Lone har arbejdet med området i den periode, hvor man begyndte at åbne for muligheden af, at give kemoterapi til gravide, og kan fortælle om resultaterne. Hvis du er bange for at det her er en trist udsendelse, skal det understreges at den mest handler om noget håbefuldt. For det viser sig, at man kan behandle gravide med kræft. Med endda gode resultater.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 07 Oct 2024 - 4 - Trusselsbrevenes anatomi
I 2015 blev Tanya bedt om at assistere ved en retssag omhandlende vidnechikane og trusselsbreve. Hun fik ti dage til at finde eventuelle fællestræk ved 19 meget forskelligartede trusselsbreve så man kunne konkludere om det var samme person der stod bag. Tanya kan med analyser af sproget hjælpe med at opklare konkrete sager. Men hun kan også forklare hvorfor det ikke er hensigtsmæssigt at bruge ord som familietragedier eller husspektakler om vold bag hjemmets fire vægge. I det hele taget er sproget en nøgle til bedre forståelse af det meste. Det mener i hvert fald sprogforskeren Tanya Karoli Christensen, som tænker på ord ligeså ofte som det siges at mænd tænker på Romerriget.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 30 Sep 2024 - 3 - Med sans for hverdagslivets detaljer
Ida interesserer sig for, hvordan verden former dem vi er og ikke mindst dem vi bliver. For alt er i forandring hele tiden, og dem og det vi omgiver os med, har en stor betydning for vores lykke og velvære. Hvad afgør hvor vi føler os hjemme? Hvad skaber den gode genkendelige hverdag for børn i sammenbragte familier? Hvad sker der med mennesker der overgår fra at være ”herre i eget hus” til at være afhængig af hjemmepleje? Hvad kan et stærkt fællesskab hjælpe os med i en tid med trivsels- og klimakrise? Ida går på opdagelse i gamle huse, i norske fjelde, med sit telt på ryggen og hun lytter, lugter og smager i jagten på svar.
Medvirkende: Ida Wentzel Winther, lektor, ansat på Aarhus Universitet, afdeling for Pædagogisk Antropologi (DP)
Vært: Iben Maria Zeuthen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 23 Sep 2024 - 2 - Slangen som forbillede
Den første løn Tobias Wang fik udbetalt, var en ræv. Det var dengang han arbejdede i en dyrehandler, og dengang kontrollen med importerede dyr ikke var imponerende streng. Siden, har Tobias vidst at han elskede dyr, og da hans elskede farfar som var læge gik bort, besluttede Tobias sig for at også det anatomiske blik fra lægeverdenen skulle indgå i hans fremtid, og så blev Tobias Zoo-fysiolog. Slangens skeletmuskler kan vokse af sig selv, når de spiser og hele Tobias' arbejdsliv går ud på at finde ud af hvorfor, og hvad mennesker kan lære af det. Vært: Iben Maria Zeuthen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 16 Sep 2024 - 1 - Introduktion til Fornuft og følelser
Hvordan påvirker viden vores sjæl? I 'Fornuft og følelser' møder vi forskeren bag forskningen. Vi undersøger kredsløbet mellem erfaringer, erkendelser, følelser og forskning. Hvad har forskeren i sin forskning lært om sig selv og om omverdenen? Hvad er forskellen på at forstå og erkende? Hvilken betydning har forskernes personlighed og levede liv for den forskning de bedriver? Og hvad har de egentlig fundet ud af? Noget kan siges at være mere sandt end andet. Og i en tid med debat, fake news, forvirring og holdningsbaseret formidling, søger programmet ind til kernen af det, nogen rent faktisk ved. For sandheden er derude Vært: Iben Maria Zeuthen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 16 Sep 2024
Podcasts similaires à Fornuft og følelser
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Verdensklassen DR
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Er Der En Engel Til Stede? Gyldendal
- Verdens klogeste land Kristoffer Eriksen og Jesper Juhl
- Elefanten i rummet Lasse Rimmer Andreas Bo
- Så har vi balladen Mark Le Fêvre og Pelle Lundberg
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Børnefri RADIO IIII
- Fixerummet RADIO IIII
- Tro på det RADIO IIII
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
Autres podcasts de Science et Médecine
- Hjernekassen på P1 DR
- 24 spørgsmål til professoren Weekendavisen
- Vildt Naturligt DR
- RumSnak Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
- Brinkmanns briks DR
- Flyvende tallerken DR
- Fuld af viden - Forskernes fredagsbar Videnslyd
- Periodisk RAKKERPAK
- Lægens bord DR
- Ugeskrift for læger Ugeskriftets podcast
- Naturvidenskaben forfra Dagbladet Information
- Hjernen på overarbejde Mindwork
- DentalSound - med tandlæge Maja Rindom Maja Rindom
- Ubegribeligt DR
- Rain Sounds - 10 Hour Sol Good Media
- Videnskab.dk Podcast Videnskab.dk
- Videnskabeligt Udfordret Mark Lyng, Flemming Damgaard Nielsen, Nikolaj V. Hansen
- Nauka To Lubię Tomasz Rożek
- P1 forklarer DR
- پادکست آذرخش مکری - azarakhsh mokri nimac