Filtrer par genre

History Matters 010

History Matters 010

stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! De podcast History Matters gaat over het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Hoe zat het ook alweer of beter: wat is het volledige verhaal? Historici en andere experts vertellen het je én helpen je te begrijpen hoe dit deel van onze geschiedenis nog altijd doorwerkt. De meeste afleveringen worden afgesloten door spoken word artiesten. Laat je meevoeren in hun beleving en reflecties over de impact van de koloniale en slavernijgeschiedenis.

De 27 afleveringen van de podcast History Matters zijn voortgekomen uit de 12-delige collegetour in Theater Zuidplein (2021-2022), gepresenteerd door Hasna El Maroudi. De vragen voor de gasten zijn voorbereid samen met studenten van Hogeschool Rotterdam, Albeda en Zadkine, in de kritische geest van de Black Lives Matter beweging.

Aflevering 1 begint in de stad van nu. Daarna gaan we terug in de tijd, naar de 16e eeuw: hoe begon kolonialisme en slavernij? We volgen de ontwikkelingen, zowel in de Amerika’s, het Caribisch gebied, als Afrika, Azië, Nederlands-Indië en de Molukken. Via de 19e eeuw van imperialisme en emancipatie komen we bij de 20e eeuwse bewegingen voor vrijheid, tegen kolonisering en racisme. De slotafleveringen gaan over hoe we in het hier en nu kunnen werken aan onze toekomst, de koloniale schaamte voorbij.

History Matters is een programma van stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. De podcast History Matters is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en de Van der Mandele Stichting. Alle afleveringen zijn als talkshow te bekijken op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

Met speciale dank aan het NWO-VICI programma Exploiting the empires of others van Universiteit Leiden en het Indisch Herinneringscentrum.

27 - 1. Thuis in een postkoloniale stad (deel 1) met Esther Captain en Zaïre Krieger
0:00 / 0:00
1x
  • 27 - 1. Thuis in een postkoloniale stad (deel 1) met Esther Captain en Zaïre Krieger

    Wie is de Rotterdammer en waar komt ‘ie vandaan? In de eerste aflevering gaat het over onszelf, de mens en de demografie van de stad Rotterdam. Eén van de vele steden in Europa met een koloniale geschiedenis.

    Te gast is Esther Captain, historicus en senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Captain geeft een college over de herkomst van de inwoners van Rotterdam Met presentator Hasna El Maroudi bespreekt ze het gevoel van thuis-zijn in Rotterdam, in de wetenschap dat veel Rotterdammers ooit van ver naar hier zijn gekomen. Captain legt uit dat het koloniale verleden nog overal terug te zien is in de stad: “Ik zou zeggen dat de stad daarvan doordrongen is.”

    De aflevering wordt afgesloten met spoken word door Zaïre Krieger. Zij draagt de tekst voor die ze in 2021 uitsprak tijdens de Keti Koti herdenking van de afschaffing slavernij in Rotterdam. 

    Kijk alle afleveringen terug op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

    Fri, 27 Oct 2023 - 29min
  • 26 - 2. Thuis in een postkoloniale stad (deel 2) met Gert Oostindie en Zaïre Krieger

    “Wij zijn hier, omdat jullie dáár waren.” In aflevering twee van History Matters legt historicus Gert Oostindie uit waar Nederlanders zich vestigden in het koloniale tijdperk. Hij laat zien dat de koloniale aanwezigheid van Nederland zich niet beperkte tot Indonesië, Suriname en de Antillen: “In de 17e eeuw, in de zogenaamde Gouden Eeuw, was Nederland all over the place.” Oostindie is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en directeur van Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. Aan de hand van de belangrijkste conclusies uit het boek ‘Het koloniale verleden van Rotterdam’ (2020) bespreekt hij met presentator Hasna El Maroudi wat elke Rotterdammer zou moeten weten.

    De aflevering wordt afgesloten met een bijdrage van spoken word artiest Zaïre Krieger. Zij reflecteert op het thema ‘je thuis voelen in een postkoloniale stad’ en deelt hoe zij zich verbonden voelt met de geschiedenis.

    Kijk alle afleveringen terug op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

    Fri, 27 Oct 2023 - 32min
  • 25 - 3. De start van het koloniale project: FOMO? (deel 1) met Gerhard de Kok en Dean Bowen

    Hoe zag rond het jaar 1600 de start van het koloniale project van Rotterdam eruit? Waar is het fout gegaan en begon de slavenhandel? In aflevering 3 van History Matters gaat presentator Hasna El Maroudi in gesprek met Gerhard de Kok, historicus, bedrijfseconoom en universitair docent aan de Universiteit van Leiden. Hij legt uit dat de VOC en WIC het gebruik van geweld en mensenhandel vanaf het begin omarmden: “Veel gewone Rotterdammers, van bakkers tot timmerlieden, verdienden een boterham door het koloniale systeem. Dat laat zien dat die koloniale geschiedenis een Rotterdams verhaal is en dat koloniale geschiedenis een Rotterdamse geschiedenis is.”

    De aflevering wordt afgesloten door spoken word artiest en voormalig stadsdichter Dean Bowen. Hij laat met zijn bijdrage ‘Aan allen die zich hier bevinden’ voelen wat de erfenissen zijn van de koloniale geschiedenis. 

    Kijk alle afleveringen terug op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

    Fri, 27 Oct 2023 - 32min
  • 24 - 4. De start van het koloniale project: FOMO? (deel 2) met Karwan Fatah-Black en Dean Bowen

    Wat was de mentaliteit achter het ‘slaven maken’ en ‘slaven houden’? Het goed praten van slavernij? Met presentator Hasna El Maroudi onderzoeken we het begin van de Nederlandse slavernij. Historicus Karwan Fatah-Black geeft een college over de morele verantwoording van het koloniale project. Hij is als docent verbonden aan de Universiteit van Leiden, expert op het gebied van het slavernijverleden. Hij stelt dat de zuiver economische en rationele blik een te beperkte blik is op de drijfveren achter de koloniale en slavernijgeschiedenis: “Slavernij gaat altijd over veel meer dan alleen maar geld verdienen. De wens om iemand anders tot slaaf te maken en de wens om iemand anders onder controle te houden brengt veel meer dan economisch gewin”.

    De aflevering wordt afgesloten door spoken word artiest Dean Bowen. Hij was tot 2021 stadsdichter van Rotterdam. Bowen schreef de bundel ‘Bokman’ en ‘Ik vond geen spoken in Achtmaal’. Ook schreef hij een gedicht voor het derde boek van de trilogie over het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden. 

    Kijk alle afleveringen terug op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

    Fri, 27 Oct 2023 - 29min
  • 23 - 5. Hoe duur was de nootmuskaat? (deel 1) met Wim Manuhutu en Jowi Len

    De vijfde aflevering van History Matters staat in het teken van de koloniale expansie in Zuidoost-Azië. Presentator Hasna El Maroudi gaat in gesprek met historicus en erfgoed-professional Wim Manuhutu. Hij geeft een college over de werkwijze en de expansiedrift in de beginperiode van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Hij legt uit dat de VOC meer deed dan alleen handel drijven. Grootschalig militair geweld werd niet geschuwd. “Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat die VOC een soort van ministaat was.”

    De aflevering wordt afgesloten met een voordracht van Jowi Len, spoken word artiest, choreograaf en danser. Len wil met haar werk bruggen bouwen en vertelt vanuit het perspectief van een Zuidoost-Aziatische vrouw en third culture kid. 

    Kijk alle afleveringen terug op onze website historymatters010.nl en via OPEN Rotterdam.

    Fri, 27 Oct 2023 - 31min
Afficher plus d'épisodes