Filtrer par genre

Klassisk dannelse

Klassisk dannelse

Videnslyd

Andrew Davidson er musiknørd med en pladesamling, der fylder utallige Ikea-reoler, og en brandvarm Spotifykonto, der næsten spiller konstant. Derudover bruger han sin fritid på en podcast om populærmusik og på at spille trommer i et band. Kort sagt, så omgiver han sig med musik næsten hele tiden. Men den klassiske musik, den har han aldrig lært at forstå eller holde af og det skal der laves om på nu.

Andrew har allieret sig med Leif Balthzersen, tidligere musikchef for Aarhus symfoniorkester, og i dag forfatter til flere bøger om klassisk musik. I hvert afsnit gennemgår Leif et eller flere værker af en komponist, der har haft stor betydning for den klassiske musik. Det er selvfølgelig navne som Beethoven og Bach, men også Clara Schumann og Benjamin Britten.

Dette er podcasten for dig, der har gået og længtes efter at forstå klassisk musik. Træd ind i en verden af trompeter, tenorer, død og kærlighed, pauker, basuner, strygekvartetter, kæmpe orkestre, små ensembler og meget, meget mere.

Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Aage og Johanne Louis Hansens Fonden.

8 - Richard Strauss
0:00 / 0:00
1x
  • 8 - Richard Strauss

    Da Andrew fik listen med værker tilsendt inden optagelsen af dette afsnit, var der i hvert fald ét værk, der i særdeleshed sprang i øjnene; nemlig Also Sprach Zarathustra, der som bekendt er lydsporet til en ikonisk scene fra Stanley Kubricks film, Rumrejsen 2001. Men selvfølgelig byder Strauss på så meget mere. Især det som Strauss selv kaldte for tonedigte - som Also Sprach Zarathustra i øvrigt også er - bjergtager Andrew i mere end én forstand, når Leif spiller Alpesymfonien for ham. Et stykke musik, der skal forestille en vandring i alperne, både op og ned af bjerge, komplet med en nærmest åbenbaring på toppen af bjerget, der ikke lang tid efter bliver til et farligt uvejr.

    Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Louis Hansen Fonden.

    Fri, 15 Sep 2023
  • 7 - Benjamin Britten

    Benjamin Brittens spændevidde kommer meget godt til udtryk i to af de værker, som Leif har fundet frem til dette afsnit: War Requiem og The Young Person's Guide to Orchestra. Førstnævnte er en fin auditiv rundvisning i et orkesters instrumenter og evner, mens sidstnævnte er et dramatisk opus, der blandt andet inkorporerer digte af Wilfred Owen, en engelsk soldat, der skrev om Første Verdenskrig. Hvor Leif og Andrew morer sig over The Young Person's Guide to Orchestra, er der ingen tvivl om, hvor rørte de begge bliver af War Requiem.

    Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Louis Hansen Fonden.

    Fri, 15 Sep 2023
  • 6 - Carl Nielsen

    Det er skam ikke kun udenfor Danmarks grænser, at der er blevet produceret musik af storslåede komponister. Herhjemme har vi vores helt egen Carl Nielsen, og det begejstrer Andrew at han endelig får muligheden for at høre, hvad Nielsen har at byde på. For vist kender han da navnet, men han har aldrig rigtig fået taget sig sammen til faktisk at lytte. Carl Nielsens mest kendte værk - et udtryk Leif i øvrigt hader - må være Helios ouverturen, der beskriver hvordan solen står op over det Ægæiske hav. Uden at afsløre for meget, så virker det til at der netop her går noget op for Andrew - som en lyspære, der tændes, om man vil.

    Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Louis Hansen Fonden.

    Fri, 15 Sep 2023
  • 5 - Johann Sebastian Bach

    Der er vel nærmest ingen grund til at nævne denne herres fornavn, for alle kender Bach og hans vanvittigt imponerende repertoire, der tæller flere kompositioner og værk end man næsten kan forestille sig. Han var ufatteligt produktiv, og ikke nok med det, så var han en progressiv musiker, der først holdte sig til konventionerne, men som senere bevægede sig udenfor rammerne. Leif har haft et værre postyr med kun at finde en håndfuld værker frem - ellers var podcasten blevet alt, alt for lang - men har alligevel fået fundet frem til fem værker, der blandt andet indeholder et helt bestemt og meget fint instrument, som Andrew holder af.

    Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Louis Hansen Fonden.

    Fri, 15 Sep 2023
  • 4 - Clara Schumann

    Der har ikke været mange kvindelige komponister i det 19. århundrede, der har været så vigtige som Clara Schumann. Dels fordi faget desværre mest blev betragtet som et for kun mænd, men også fordi Clara Schumann bliver betragtet som en af de dygtigste pianister indenfor romantikken. Clara Schumann er på mange måder mere hårdfør end sine mandlige kollegaer, for udover at hun var mor til hele otte børn, så led faderen til disse, Robert Schumann, som også var komponist, af svære depressioner og senere sygdom, der gjorde at han døde i en alder af kun 46 år. Clara fortsatte ufortrødent med at komponere musik, og det blev blandt til meget fine og skrøbelige klaverstykker, som Leif og Andrew dykker ned i.

    Podcasten er produceret af Videnslyd med støtte af Louis Hansen Fonden.

    Fri, 15 Sep 2023
Afficher plus d'épisodes