Filtrer par genre

KUNST, KUNST en nog eens KUNST!

KUNST, KUNST en nog eens KUNST!

Rens Cools

Hallo! Ik ben Rens Cools en in deze podcast neem ik ruim de tijd om diepgaand met kunstenaars in gesprek te gaan over hun leven en werk. We verkennen hun achtergrond, praten over hun invloeden, inspiratiebronnen en creatieve processen. Zo help ik jou om kunst beter te leren begrijpen! Instagram: https://www.instagram.com/kunstkunstennogeenskunst TikTok: https://www.tiktok.com/@kunstkunstennogeenskunst

19 - #18 Brent Vanneste (live op Inside The Circle Antwerpen 2024)
0:00 / 0:00
1x
  • 19 - #18 Brent Vanneste (live op Inside The Circle Antwerpen 2024)

    Welkom bij de achttiende aflevering van KUNST, KUNST en nog eens KUNST!. In deze aflevering ga ik in gesprek met Brent Vanneste.

    INTRODUCTIE

    De kijker van de podcast zal het meteen opvallen: deze aflevering werd niet opgenomen in de vaste podcaststudio. Ik werd namelijk uitgenodigd door Full Circle om tijdens Inside The Circle – de conferentie voor de Belgische elektronische muziekscene in het kader van Full Circle – een live-podcast op te nemen in Trix in Antwerpen. Ik ga in gesprek met Brent Vanneste, frontman van de gitaarband STAKE en als dj bijvoorbeeld actief als Klakmatrak. Hij is één van mijn lokale helden en stond daarbovenop met één van zijn projecten op Full Circle. Zo was de cirkel rond om hier en nu met hem in gesprek te gaan!

    BIOGRAFIE

    Brent Vanneste (Menen, 1992) is een veelzijdige muzikant die zich beweegt tussen zang, gitaar, productie en dj-werk. Hij is vooral bekend als frontman en gitarist van de metalband STAKE, die zijn oorsprong vond onder de naam Steak Number Eight. Naast zijn werk met STAKE heeft Vanneste zijn stempel gedrukt op tal van andere muzikale projecten, waaronder Psygasus, Klakmatrak, Stimular, Brennt en Raveyards. 

    SAMENVATTING

    Ik sprak met Brent over zijn muzikale carrière, die al op 11-jarige leeftijd begon, en over hoe hij en zijn band in 2008 op 15-jarige leeftijd Humo's befaamde Rock Rally wonnen. We duiken dieper in het proces van het creëren van hun verschillende albums en de transitie van “Steak Number Eight” naar “STAKE”. Ik vraag Brent naar de verhalen achter hun hits "Dickhead" en "The Sea Is Dying" en bespreek met hem hoe het 20-jarig jubileum van STAKE een feest was, maar door het afscheid van gitarist Cis ook een emotioneel afscheid. Daarnaast bespreek ik kort de zakelijke kant van hun kunst en sluiten we het gesprek af met een verkenning van zijn diverse nevenprojecten.

    HOOFDSTUKKEN

    (00:00:35) - de oprichting van een band op 12-jarige leeftijd 00:10:30) - het winnen van Humo's Rock Rally in 2008 (00:19:12) - Het creëren van zes “atmospheric grunge core” albums (00:26:24) - van “Steak Number Eight” naar “STAKE” (00:34:48) - het verhaal achter hun hits “Dickhead” en “The Sea Is Dying”  (00:39:12) - Kan de band leven van de kunst? (00:42:28) - 20 jaar “STAKE” - feest én afscheid  (00:48:26) - Psygasus, Klakmatrak, Stimular, Brennt en Raveyards

    SPONSOR

    Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door ⁠⁠Inside The Circle, de conferentie voor de Belgische elektronische muziekscene in het kader van Full Circle.

    NUTTIGE LINKS

    ⁠⁠⁠Website STAKE ⁠Instagram Brent

    SOCIALS

    Abonneer je op de podcast via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Spotify⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ of ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠YouTube⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠, en laat een beoordeling achter. Volg de podcast ook op ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ voor de laatste updates en behind-the-scenes content! Mis geen enkele aflevering! Schrijf je in voor mijn ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠!
    Thu, 21 Nov 2024 - 1h 04min
  • 18 - #17 Thijs Van der Linden

    Welkom bij de zeventiende aflevering van KUNST, KUNST en nog eens KUNST!. In deze aflevering ga ik in gesprek met Thijs Van der Linden.

    INTRODUCTIE

    Ik leerde Thijs kennen toen hij in 2022 deelnam aan een tentoonstelling in het inmiddels ter ziele gegane GALLERY GALLERY, mijn tentoonstellingsruimte die aan deze podcast voorafging. Ik ontdekte toen dat Thijs en ik veel gemeen hadden, namelijk een gedeelde liefde voor kunst en natuur, met bomen in het bijzonder. Bovendien worden we allebei geïnspireerd door onze vaders. Het werd dus hoog tijd om Thijs een keer in de studio uit te nodigen!

    BIOGRAFIE

    Thijs Van der Linden (Aalst, 1983) is een kunstenaar die zich specifiek richt op bomen en hun betekenis in de natuur en de samenleving, en ze behandelt met archivistische precisie en zin voor conservatie. Zijn werk omvat verschillende media, zoals tekeningen, collages, grafisch werk, sculpturen, installaties en monumentaal werk.

    SAMENVATTING

    Als kind werd Thijs sterk beïnvloed door zijn vader, een voormalig landschapsdeskundige bij het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid. Hij ging Architectuur en Interieurvormgeving studeren en beleefde tijdens zijn stage een van de mooiste periodes van zijn leven. Na zijn studie werkte hij bij een kopergieterij en een meubelmakerij en gaf hij les in het DKO, voordat hij de stap zette naar zelfstandig ondernemerschap. Nu werkt hij onder de naam Arbor als meubelmaker en interieurontwerper. Daarnaast heeft hij vooral zijn eigen artistieke praktijk, waarin de boom centraal staat.

    HOOFDSTUKKEN

    (00:00:35) - als kind beïnvloed door ouders en (over)grootouders (00:10:14) - studies architectuur en interieurvormgeving (00:19:58) - de ontdekking van de eigen praktijk (00:23:42) - met “Arbor” ook actief als meubelmaker en interieurontwerper (00:31:46) - een praktijk waarin de boom centraal staat

    NUTTIGE LINKS

    Website Thijs Van der Linden Website Arbor

    SOCIALS

    Abonneer je op de podcast via Spotify of YouTube, en laat een beoordeling achter. Volg de podcast ook op Facebook, Instagram en TikTok voor de laatste updates en behind-the-scenes content! Mis geen enkele aflevering! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

    SPONSOR

    Als bedrijf of organisatie in de culturele sector, is er de mogelijkheid om het project te sponsoren. Jouw sponsoring ondersteunt dus niet alleen het voortbestaan van de podcast, maar brengt ook je bedrijf of organisatie rechtstreeks onder de aandacht bij een toegewijd publiek dat geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Contacteer mij voor meer informatie over de sponsorpakketten en hoe we samen kunnen werken om jouw boodschap te verspreiden.

    Thu, 07 Nov 2024 - 1h 24min
  • 17 - #16 Maika Garnica

    Welkom bij de zestiende aflevering van KUNST, KUNST en nog eens KUNST!. In deze aflevering ga ik in gesprek met Maika Garnica.

    INTRODUCTIE

    Ik koos ervoor om Maika uit te nodigen omdat toen ik haar een tiental jaar geleden ontmoette, onze praktijken lijnrecht tegenover elkaar stonden. Terwijl zij zich richtte op de materie, focuste ik me op het concept. Dit was voor mij reden genoeg om haar uit te nodigen en via een gesprek haar praktijk beter te leren begrijpen. Hoewel we ons allebei nog steeds op onze eigen disciplines richten - leerde ik tijdens ons gesprek dat we beide op zoek zijn naar hetzelfde, namelijk connectie.

    BIOGRAFIE

    Maika Garnica (Dendermonde, 1992) is een beeldend kunstenaar die het sculpturaal medium inzet om de relatie tussen kunstenaar, toeschouwer en ruimte te onderzoeken. Haar werk beweegt zich tussen sculptuur, geluidsobject en gebruiksvoorwerp, waarbij variaties in context en interactie een centrale rol spelen. Met klei als haar belangrijkste materiaal ontwerpt en vormt ze unieke geluidssculpturen. Door haar keramische sculpturen en geluidsobjecten te activeren, integreert Garnica een performancecomponent in haar werk. 

    SAMENVATTING

    Ik begin ons gesprek met Maika door haar naar haar achternaam te vragen. Ze vertelt over haar jeugd in Dendermonde en hoe ze al op jonge leeftijd besloot KSO te gaan studeren in Brussel. Na enige twijfel over haar vervolgstudie besloot ze toch door te zetten en zich in te schrijven aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, en ging ze op Erasmus naar Genève. We praten uitgebreid over haar praktijk, die bestaat uit objecten, installaties en performances, en haar werk dat is aangekocht door de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. Ze deelt haar ervaringen van een recente residentie in New York, en we sluiten het gesprek af door vooruit te blikken naar 2025.

    HOOFDSTUKKEN

    (00:00:35) - opgroeien in Dendermonde met Boliviaanse roots (00:09:40) - studeren in Brussel, Antwerpen en Genève (00:46:45) - een liefde voor materie (00:57:00) - een praktijk bestaande uit installaties en performances (01:06:13) - een bronzen werk in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap (01:15:00) - op residentie in New York (01:19:43) - vooruitblik naar 2025

    SPONSOR

    Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door a touch of art, een art consultancy (opgericht door Roxane Baeyens) gespecialiseerd in project management, pr-campagnes en coaching.

    NUTTIGE LINKS

    ⁠⁠Website Maika Garnica Aanwinst op VRT MAX

    SOCIALS

    Abonneer je op de podcast via ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Spotify⁠⁠⁠⁠⁠⁠ of ⁠⁠⁠⁠⁠⁠YouTube⁠⁠⁠⁠⁠⁠, en laat een beoordeling achter. Volg de podcast ook op ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠⁠⁠ voor de laatste updates en behind-the-scenes content! Mis geen enkele aflevering! Schrijf je in voor mijn ⁠⁠⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠⁠⁠!
    Thu, 24 Oct 2024 - 1h 23min
  • 16 - #15 Felix Meyer

    Welkom bij de vijftiende aflevering van KUNST, KUNST en nog eens KUNST!. In deze aflevering ga ik in gesprek met Felix Meyer.

    INTRODUCTIE

    Mijn ontmoeting met Felix dateert uit 2013, toen we beiden Drama-Spel studeerden aan het RITCS in Brussel. Na ons eerste jaar, waarin we beiden niet succesvol waren, koos ik ervoor om een andere richting in te slaan, terwijl Felix besloot zijn jaar te dubbelen. In de afgelopen tien jaar hebben onze paden elkaar sporadisch blijven kruisen, en hielden we contact via sociale media. Maar het was alweer een tijd geleden dat we echt met elkaar gesproken hadden. Onlangs merkte ik op dat ik veel gasten uit de jaren '80 uitnodigde, en het leek me leuk om weer met iemand jonger te praten. Dit inspireerde me om Felix weer te benaderen.

    BIOGRAFIE

    Felix Meyer (Antwerpen, 1993) is een acteur die meespeelde in films en series zoals Copain (2015), Twee Zomers (2022), Wil (2023) en Les Derniers Hommes (2024). Daarnaast toerde hij met FC Bergman en is hij actief in het jeugdtheater met De Mannshaft.

    SAMENVATTING

    In ons gesprek bespreek ik met Felix zijn schoolcarrière, die niet altijd vlekkeloos verliep, maar tegelijkertijd goed voor hem uitpakte. Hij deelt zijn ervaring van het worden uitgenodigd voor het Filmfestival in Cannes terwijl hij nog studeerde aan het RITCS. Ik vraag hem naar de uitdagingen van het leven na het afstuderen. Felix vertelt over zijn reis naar Zuid-Amerika voor de opnames van een Franse oorlogsfilm, zijn ervaringen tijdens het maken van Twee Zomers (2022) en Wil (2023), en hoe hij zijn periodes tussen acteren afwisselt met de renovatie van een oude tabaksfabriek in Antwerpen.

    HOOFDSTUKKEN

    (00:00:35) - Felix' lijst met credits op IMDb (00:03:05) - dwalend door de schooljaren, maar met succes op de planken (00:27:13) - met de kortfilm Copain (2015) naar het Filmfestival in Cannes (00:32:48) - werken in een koffiebar en een avontuurlijke reis naar Australië (00:39:40) - Twee Zomers (2022) met twee klasgenoten (00:46:46) - Voor Les Derniers Hommes (2024) naar de jungle van Frans-Guyana (00:59:16) - Op tournee met FC Bergman en jeugdtheater met De Mannshaft (01:06:57) - Met de cast en crew van Wil (2023) naar Polen (01:17:42) - De renovatie van een oude tabaksfabriek in Antwerpen, en andere plannen

    NUTTIGE LINKS

    ⁠Felix Meyer op IMDb⁠

    SOCIALS

    Abonneer je op de podcast via ⁠⁠⁠⁠⁠Spotify⁠⁠⁠⁠⁠ of ⁠⁠⁠⁠⁠YouTube⁠⁠⁠⁠⁠, en laat een beoordeling achter. Volg de podcast ook op ⁠⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠⁠ voor de laatste updates en behind-the-scenes content! Mis geen enkele aflevering! Schrijf je in voor mijn ⁠⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠⁠!

    SPONSOR

    Als bedrijf of organisatie in de culturele sector, is er de mogelijkheid om het project te sponsoren. Jouw sponsoring ondersteunt dus niet alleen het voortbestaan van de podcast, maar brengt ook je bedrijf of organisatie rechtstreeks onder de aandacht bij een toegewijd publiek dat geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Contacteer mij voor meer informatie over de sponsorpakketten en hoe we samen kunnen werken om jouw boodschap te verspreiden.

    Thu, 10 Oct 2024 - 1h 23min
  • 15 - #14 Lara Chedraoui

    Welkom bij de veertiende aflevering van KUNST, KUNST en nog eens KUNST!. In deze aflevering ga ik in gesprek met Lara Chedraoui.

    INTRODUCTIE

    Lara Chedraoui stond vanaf het ontstaan van mijn podcast hoog op mijn verlanglijstje. Ik heb de eerste platen van haar band vroeger grijsgedraaid, en onlangs zag ik haar ook als actrice opduiken. Tijdens een gesprek op een familiefeest vertelde iemand eerder toevallig dat ze bevriend is met haar, en zo kwam ik met haar in contact.   

    BIOGRAFIE

    Lara Chedraoui (Brussel, 1985) is muzikant, bekend als frontvrouw van de band Intergalactic Lovers, en actrice. Begin 2015 werd ze door Humo's Pop Poll uitgeroepen tot beste Belgische zangeres. De serie Lost Luggage, waarin ze de hoofdrol speelde, won in 2022 de European Script Award op het filmfestival van Genève.

    SAMENVATTING

    Eerst vraag ik Lara naar haar bewogen jeugd. Daarna vertelt ze uitgebreid over het ontstaan van haar band, Intergalactic Lovers, en over de uiteenlopende baantjes die ze heeft (gehad) om rond te komen, zoals werken in de horeca, het installeren van wasmachines, en haar job als au-pair. Ze is openhartig over haar break-up en de langdurige effecten van long COVID, waar ze nog steeds mee worstelt. We bespreken ook haar uitstap naar acteren, waarbij we zowel haar hoofd- als bijrollen in verschillende films en series aanstippen.

    HOOFDSTUKKEN

    (00:00:35) - een reis rond de wereld (00:05:45) - het verhaal achter Intergalactic Lovers  (00:28:37) - een break-up en long COVID (00:41:35) - de uitstap naar het acteren (00:48:44) - Lost Luggage (2022) (00:57:28) - Gun (2023) (01:02:00) - De Twaalf (2023) (01:03:12) - Haus aus Glas (2023) (01:06:53) - toekomstige projecten in de film en in de muziek

    NUTTIGE LINKS

    Intergalactic Lovers op Spotify Lara Chedraoui op IMDb

    SOCIALS

    Abonneer je op de podcast via ⁠⁠⁠⁠Spotify⁠⁠⁠⁠ of ⁠⁠⁠⁠YouTube⁠⁠⁠⁠, en laat een beoordeling achter. Volg de podcast ook op ⁠⁠⁠⁠Facebook⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Instagram⁠⁠⁠⁠ en ⁠⁠⁠⁠TikTok⁠⁠⁠⁠ voor de laatste updates en behind-the-scenes content! Mis geen enkele aflevering! Schrijf je in voor mijn ⁠⁠⁠⁠nieuwsbrief⁠⁠⁠⁠!

    SPONSOR

    Als bedrijf of organisatie in de culturele sector, is er de mogelijkheid om het project te sponsoren. Jouw sponsoring ondersteunt dus niet alleen het voortbestaan van de podcast, maar brengt ook je bedrijf of organisatie rechtstreeks onder de aandacht bij een toegewijd publiek dat geïnteresseerd is in kunst en cultuur. Contacteer mij voor meer informatie over de sponsorpakketten en hoe we samen kunnen werken om jouw boodschap te verspreiden.

    Thu, 12 Sep 2024 - 1h 13min
Afficher plus d'épisodes