Filtrer par genre

Psykologen i Øret

Psykologen i Øret

Birgitte Sølvstein

Hver tirsdag får du inspiration og værktøjer til et liv med mindre stress og angst og mere ro, menng og glæde. Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp og deler ud af både faglige og personlige erfaringer.

529 - DecemberRO + boganbefaling om det særlige forældreskab + prisnominering
0:00 / 0:00
1x
  • 529 - DecemberRO + boganbefaling om det særlige forældreskab + prisnominering

    I dagens podcastepisode kommer jeg ind lidt af hvert, men det handler især om det særlige forældreskab og især giver jeg en boganbefaling. Jeg har læst psykolog Anette Due Madsens bog "Uden Manual - At være forælder til et barn med særlige behov", som jeg i den grad vil anbefale alle forældre med et særligt forældreskab at læse. Jeg kommer ind på bla:

    Hvorfor forældre til børn med handicaps og særlige behov har brug for støtte og hjælp (se links til forskning længere nede)Anettes bog "Uden manual" og nogle af de emner, hun beskriver fra en både faglig og personlig vinkel som fx. separationsprocessen mellem børn og forældre, parforholdet og sorg.At jeg føler bogen er en stor og meget betydningsfuld håndrækning til alle os forældre, der kæmper en ofte meget ensom kæmp i hverdagenHvorfor jeg ikke selv arbejder med det særlige forældreskab som psykolog (endnu)At det er en priviligeret position at have et særligt forældreskab, fordi det giver en særlig visdomSkilmisseraterne blandt særlige forældre og at det muligvis er en myte, at vi oftere bliver skiltEndnu en boganbefaling om det særlige forældreskab: Natten af Sara GordanDe etiske dilemmaer i "sharenting" - når vi deler oplysninger om vores børn og forældreskab offentligtOg andet godt:)
    Jeg fortæller desuden også om julekalenderen DecemberRO, som nu har åben for tilmelding. Håber du - som 1200 andre - vil være med og på den måde også være med til at støtte Red Barnets arbejde, da jeg er Erhverssponsor for Red Barnet. Se mere om DecemberRO og tilmeld dig her!

    Derudover nævner jeg også, at jeg er vildt beæret over at være blevet nomineret til den fornemme og fantastiske pris Ka'selle-prisen, som er en pris til selvstændige. Du kan læse mere om Ka'selle-prisen og stemme på de nominerede i de 4 seje kategorier lige her: >>> Stem på de nominerede til Ka'selleprisen senest onsdag d. 13.11. kl. 13.00



    Links til forskning i det særlige forældreskab:
    Forældre til børn med kroniske helbredstilstande oplever generelt høj psykologisk belastning, hvilket kræver et støttebehov: Thomas, S. et al. (2024). Psychological Distress Among Parents of Children With Chronic Health Conditions and Its Association With Unmet Supportive Care Needs and Children’s Quality of Life. Journal of Pediatric Psychology.Forældre til børn med intellektuelle og udviklingsmæssige handicap oplever signifikant højere niveauer af psykologisk stress, angst og depression sammenlignet med forældre til raske børn, hvilket understreger behovet for målrettede støttetiltag. Scherer, N. et al. (2019). Depression and anxiety in parents of children with intellectual and developmental disabilities: A systematic review and metaanalysis.Omsorgsgivere til børn med udviklingshandicaps lider ofte af negative fysiske og psykiske helbredseffekter, hvilket indikerer et behov for øget støtte.
    Tue, 12 Nov 2024
  • 528 - Hvordan kæledyr kan give dig et bedre fysisk og mentalt helbred

    At have et kæledyr gavner helbredet både fysisk og psykologisk. Eckhart Tolle skriver i bogen "Guardians of Being - Spiritual Teachings from our Cats and our Dogs", der handler om kæledyrs helende effekt på os:

    “The vital function that pets fulfill in this world hasn't been fully recognized. They keep millions of people sane. They have become guardians of being.” 

    I dagens podcastepisode dykker jeg netop ned i, hvordan kæledyr hjælper os til mere ro i sindet, og hvordan de også kan give os et bedre helbred. (Lyt med lidt længere nede, hvor du også kan se links til forskningsartikler). 

    Kæledyr gavner helbredet og kan være vores bedste venner
    Jeg er blevet opfordret til at tage emnet op flere gange, men for et par uger siden var der én af jer, der skrev til mig og fortalte, at vedkommende var meget ked af at have mistet sin kat, som havde været der under en stresssygemelding og i det hele taget havde været en elsket ven i mange år. Men nu havde hun dårlig samvittighed over at være så ked af det, og følte ikke, at hun burde sørge i den grad over en kat.

    Det gav mig lyst til at sige noget om emnet, for selvfølgeligt sørger man, når man har mistet en elsket kat. Vi knytter os til vores kæledyr, og de kan være vores bedste venner. Og det er ikke blot et følelsesmæssigt bånd – kæledyr gavner helbreddet på mange måder, og i denne episode kommer jeg ind på nogle af dem.

    Her er en lille oversigt over nogle af de studier, jeg henviser til i podcastepisoden, der på forskellig vis omhandler, hvordan kæledyr gavner helbredet:

    At eje et kæledyr (især hunde og katte), kan mindske risiko for hjertekarsygdomme ved b.la. at fremme fysisk aktivitet, sænke blodtrykket og mindske stress. Se fx. Levine, G. N. et al. (2013). Pet ownership and cardiovascular risk factors: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation.Dyreassisteret terapi kan forbedre mental sundhed ved at reducere symptomer på angst og depression samt fremme følelsesmæssig støtte gennem interaktion med dyr. Se fx. Urichuk, L., & Anderson, D. (2003). Improving mental health through animal-assisted therapy. The Chimo Project.Kæledyrsejerskab kan have positive psykosociale effekter på menneskers velvære gennem mekanismer som social støtte, reduktion af stress og forbedret livskvalitet. Se fx. Barcelos, A. M. et al. (2023). Potential psychosocial explanations for the impact of pet ownership on human well-being: Evaluating and expanding current hypotheses. Human-Animal Interactions.Hundeejerskab kan fremme børns sundhed ved at øge fysisk aktivitet, forbedre sociale forbindelser og potentielt reducere risikoen for allergier og kroniske sygdomme. Se fx. Gadomski, A. M. et al. (2015). Pet Dogs and Children’s Health: Opportunities for Chronic Disease Prevention? Preventing Chronic Disease.
    Tue, 05 Nov 2024
  • 527 - For hård ved dig selv? Mål dine fremskridt og få mere håb og handlekraft

    Er du lige nu et sted, hvor du er fortvivlet, føler du sidder fast, er fuld af selvbebrejdelser eller på anden vis er et svært sted? Så stil dig selv dette spørgsmål;

    Er jeg for hård ved mig selv? Tænker jeg kun på, hvad jeg mangler, og ser jeg kun mine fejl?

    Og læg mærke til dit svar. Mange af os er for hårde ved os selv, men vi har ikke lyst til at give slip på selvkritikken, for vi tror, at det er sådan, vi forbedrer os. At hvis vi begynder at tale pænt til os selv, så mister vi evnen til at forandre os. Men intet kunne være længere fra sandheden. Tværtimod, så øger det din motivation og handlekraft, når du bakker dig selv op og fortæller dig selv, du gør det godt nok.

    Lyt med i dagens podcastepisode, hvor jeg fortæller om:

    At målstregen hen mod fremtidigere mål altid flytter sig, og det kan give udmattelse og håbløshedTunnelsyn på problemer er naturligt for hjernen men ikke godt for din trivselAt det er nemt at føle sig som en fejltagelse, når du sammenligner dig med andreHvilke spørgsmål, du kan stille dig selv, når du vil måle dine fremskridt i praksis både nogle år tilbage og fra dag til dagForskellen på en taknemmelighedsliste og en opgørelse over dine fremskridtOg andet godt!Der var tilmeldingsfrist til minikurset i stressfri planlægning d. 31.10.
    Tue, 29 Oct 2024
  • 526 - Stressfri planlægning - gratis 4 dages minikursus, så du kan nå det vigtige i dit liv

    I denne uge på podcasten deler jeg lidt om, hvad jeg lige nu længes efter, og hvorfor det på den ene side ikke har noget med planlægning at gøre og på den anden side alligevel har alt med planlægning at gøre. Jeg fortæller også kort om det gratis minikursus i stressfri planlægning, jeg har lavet, som du kan tilmelde dig herunder.

    Der var tilmeldingsfrist til minikurset i stressfri planlægning d. 31.10.

    Lyt til dagens episode, hvor jeg kommer ind på: 

    Opvarmning til et stressmarathon hen mod julTo bøger, der har mindet mig om tidens gang og hvad, jeg længes efter at bruge mere tid påOm Oliver Burkemans begreb "imperfectionism" og hvordan det kan hjælpe os med at komme i gang med at leve livet nu (og ikke senere, når vi har styr på os selv og vores liv)Hvorfor travlhed ikke er svaret, når du har meget, du skal nå - om effektivitetsfælden og produktivitetsgældAt god planlægning og prioritering ikke handler om at nå en hel masse men om at nå det vigtigeYin og yang, når det kommer til planlægning og nærværLinks til bøger og andet nævnt i episoden:
    A Beginner's Guide to Dying af Simon BoasFire tusind uger og Meditations for Mortals af Oliver BurkemanHartmut Rosas bog Det ukontrollerbareDet gratis minikursus med tips og tricks til planlægning og prioriteringWorkshoppen "Stressfri planlægning med bullet journal-metoden"
    Tue, 22 Oct 2024
  • 525 - Simple living: Sig nej! (Genuds.)

    Det er efterårsferie for mange af jer derude. Jeg holder delvis ferie sammen med min familie, men jeg holder også et vågent øje med deltagerne på efterårsholdet på RO, som er godt i gang med forløbet.

    I denne uge på podcasten sender jeg en genudsendelse af en populær episode, jeg udgav helt tilbage i 2019 om det evigtgyldige tema at sige nej. Mange af jer har lyttet til denne episode gennem tiden, og den er en del af en serie på en række episoder med den fælles overskrift "Simple living".

    Der er ingen tvivl om, at livet bliver mere enkelt, når vi lærer at sige nej til det rigtige, så der bliver tid til at sige ja til det vigtigste, og jeg håber, du kan blive inspireret af de ting, jeg deler her.

    Links til de andre episoder i Simple living-serien:

    Ryd op!Lev langsomtFlyt!Drop dine bekymringerJul!SammenligningerAlenetid
    Tue, 15 Oct 2024
Afficher plus d'épisodes