Filtrer par genre

RVTS Vest Podcast

RVTS Vest Podcast

RVTS vest

Gjennom RVTS Vest sin podcast gjør vi våre temaområder lettere tilgjengelige og mer synlige. Fredagsfokus podcast er f.eks. 45 minutter direktesending, en fredag hver måned, hvor vi starter diskusjoner og bidrar til økt kunnskap (håper vi!). Direktesendingene strømmes på Facebook og rvtsvest.no. Alle episoder er også tilgjengelige som podcaster.

81 - Hjernen er ikke delt i 3! (del 2) - Fredagsfokus podcast
0:00 / 0:00
1x
  • 81 - Hjernen er ikke delt i 3! (del 2) - Fredagsfokus podcast

    Vi gleder oss til nytt Fredagsfokus hvor vi fortsetter samtalen om begrepsbruk innen barnevern og traumefeltet. Dag Nordanger og Per Lorentzen stiller opp på nytt. Vi er enige om å utfordre oss gjennom å svare på spørsmål som «hva sitter vi igjen med?» og «hvor går veien videre?». Ikke sikkert vi blir enige😊 I panelet sitter: Psykolog Per Lorentzen (Institutt for sosialfag, OsloMet), psykologspesialist Dag Nordanger (RVTS Vest), psykologspesialist Steinar Hvål (RVTS vest) psykologspesialist Mette E. Garmannslund (RVTS Vest).

    Fri, 25 Oct 2024 - 45min
  • 80 - Hjernen er ikke delt i 3! - Fredagsfokus podcast

    Tenkehjerne, reptilhjerne, 3-delt hjerne, hypersensitiv amygdala, window of tolerence, corpus callosum og polyvagal teori. Ja vel? De siste 15-20 årene har begreper fra nevrovitenskapen gjort inntog i utviklingspsykologi, pedagogikk, barnevernfag, oppvekstsfelt, ja over alt! F.eks. har det blitt «stuerent» å si til foreldre at de bør snakke til sin egen og barnets amygdala. Funn fra hjerneforskning kan brukes, og misbrukes, til å argumentere og overbevise. En fagperson som trekker hjernen inn i sin argumentasjonsrekke, blir automatisk en kunnskapsmessig tungvekter, «nevrobabbel» eller ei. Modeller og metaforer vi bruker om hjernen, hjernens utvikling, følelser og atferd kan ha en pedagogisk verdi, men er modellene alltid forankret i evidens og ny kunnskap innen nevrovitenskap? Det er på tide å rydde! Vi gleder oss til en spennende prat med psykolog Per Lorentzen (Institutt for sosialfag, OsloMet) som tidligere i år skrev artikkelen «Hjernen er ikke stjernen»: https://psykologtidsskriftet.no/.../hjernen-er-ikke-stjernen og psykologspesialist Dag Nordanger (RVTS Vest) som nylig skrev «Hjernen er ikke 3-delt likevel» https://psykologisk.no/.../hjernen-er-ikke-tredelt.../ I panelet er som vanlig Steinar Hvål, psykologspesialist ved RVTS Vest, sammen med Mette E. Garmannslund, psykologspesialist ved RVTS Vest.

    Fri, 04 Oct 2024 - 45min
  • 79 - Velkommen til et nytt skoleår med mobbing - Fredagsfokus podcast

    Siste elevundersøkelse viser en økning i antall elever som opplever seg mobbet i norsk skole (https://www.udir.no/.../2024/mobbetallene-fortsetter-a-oke/). Elevundersøkelsen viser at 10 prosent opplever å bli utsatt for mobbing, at alle former for mobbing øker og at skolens tiltak ofte ikke hjelper. Dette er alvorlig! Mobbing har konsekvenser for barns utvikling, fungering, trygghet og læring. Utsatte har høyere forekomst av psykiske helseplager, også utover i voksenlivet. Mobbing setter spor. Dette er et overordnet samfunnsansvar, skolelederansvar og et ansvar for alle som møter barna i og utenfor skolen. Er skolene trygge nok? Med oss denne gang er Mobbeombudet ved Vestland Fylkeskommune, Hildegunn Hodneland og Hilde B Hugaas fr RKBU Vest, som koordinerer tjenestestøtte til skoler/kommuner på forebyggende arbeid mot mobbing i skolen.

    Fri, 23 Aug 2024 - 47min
  • 78 - Hvordan forstå traumerelatert dissosiasjon - Fredagsfokus Podcast

    Dissosiasjon er menneskets ubevisste evne til å håndtere overveldende og svært traumatiske hendelser. Dette er ikke viljestyrt, men noe som skjer når vi utsettes for belastninger som det ikke er mulig å ta inn over seg. Særlig hos mennesker som opplever gjentatt traumatisering over tid, kan dissosiasjon bli eneste overlevelsesstrategi. Barn som traumatiseres av nære omsorgspersoner er ekstra sårbare, når det som skal være den trygge havnen blir kilden til frykt og smerte. Barnet får behov for å holde traumeopplevelsene adskilt fra det som skjer ellers i livet, og får vansker med å se mening og sammenheng. Det er fortsatt usikkerhet rundt hvordan en skal forstå traumerelatert dissosiasjon, og hvordan vi kan hjelpe barn, ungdommer og voksne som har måttet beskytte seg gjennom dissosiasjon. I denne utgaven av Fredagsfokus vil vi snakke om hva dissosiasjon er, og hvordan hjelpere i ulike tjenester kan bidra til støtte, utvikling og bearbeiding. Traumer og dissosiasjon er også tema for Septemberkonferansen 2024, som går av stabelen i Bergen 5.-6. september, og for Workshop 4. september: https://septemberkonferansen.no/ I panelet: Mette E. Garmannslund, Sylvi R. Fiskerstrand, Ida Ek-Rambo og Steinar Hvål.

    Fri, 14 Jun 2024 - 46min
  • 77 - Selvskading og sosiale media - Fredagsfokus Podcast

    Sosiale medier utgjør viktige plattformer for sosial interaksjon blant unge, inkludert de som sliter med selvskading. Mange søker informasjon og støtte på nettet, da det gir muligheten til anonymitet og unngåelse av stigmatisering. Noen deler bilder av egen selvskading, og får positiv tilbakemelding i form av likes og hjerter. "Kutte, snappe, dele, like" - Hvordan møter vi disse utfordringene på gode måter? Som fagpersoner og omsorgspersoner er det avgjørende å forstå unges digitale liv og hvordan det kommuniseres på nettet. Selvskading fungerer ofte som en mestringsstrategi for å takle smertefulle situasjoner og følelser. Det kan være vanskelig å bryte denne vanen, til tross for at den kan føre til alvorlige konsekvenser over tid. I Fredagsfokus denne gang møter erfaringsstemme Thea-Eline Amundsen, som bl.a. holder foredrag om tema, samt Linda Thomassen, Julie F. Andreassen og Steinar Hvål fra RVTS Vest.

    Fri, 24 May 2024 - 45min
Afficher plus d'épisodes