Filtrer par genre
In Touché neemt Friedl' Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast over leven en werk, schoonheid en troost, succes en twijfel. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Over winst en verlies, over memorabele momenten en vergeten gebeurtenissen. Over eros en thanatos. Over de dingen die het leven de moeite waard maken. Kortom, over alles wat een mens kan raken. De muziek, gekozen door de gast zelf, is hierbij de toegangspoort.
- 739 - Boris Zeebroek
Hij scoorde zonet 5 Mia-nominaties voor zijn solo LP ‘Letter to Yu’. Een brief die hij ook echt schreef aan zijn Chinese moeder die 16 geleden overleed. Hoe houdt hij haar nagedachtenis levend? Is muziek voor hem de ideale taal? En hoe bereidt hij zich voor op zijn nakende vaderschap?
Sun, 01 Dec 2024 - 738 - Evelien Bosmans
Samen met haar jongere zus Marlies trok ze het kostuum van een amateurdetective aan en ging ze op zoek naar het verdwenen fortuin van haar grootvader. Een mysterieus familieverhaal dat ze probeert bloot te leggen in ‘Geisha’, de nieuwste podcast van Radio 1. Heeft ze het geheim kunnen ontrafelen? Waarin lijkt ze op haar grootvader? En wat wil ze zelf nalaten aan haar nageslacht?
Sun, 24 Nov 2024 - 737 - Marc Herremans
Als sportcoach begeleidt hij zowel amateurs als professionele sporters. Als ondernemer runt hij een revalidatieweide voor kinderen met een beperking. Met het kinderboek ‘Toontje’ wil hij hen stimuleren om niet bij de pakken te blijven zitten. Samen met vrienden richtte hij ‘To Walk Again' op, de foundation die inzet op inclusiviteit en de kracht van technologie. Maar hoe moet het verder? Hoe voelt een lichaam dat al 22 jaar is verlamd en wat geeft hem energie?
Sun, 17 Nov 2024 - 736 - Nikkie van Lierop
Touché met zangeres en auteur Nikkie Van Lierop. In de jaren 90 was ze de Queen of the New Beat. Nu is ze één van de ervaringsdeskundigen in het tv programma ‘Menopauzia’. Want taboes zijn er om doorbroken te worden. Of het nu over de overgang, miskenning of misbruik gaat. Er is veel in haar leven dat niet volgens de verwachting is verlopen. Wat had ze anders gewild? Wie of wat heeft ze het meest gemist? En hoe compenseert ze dat?
Sun, 10 Nov 2024 - 735 - Elisabeth Lucie Baeten
Als Showbizz PR Julie en Politiek PR Katrien probeert ze invloed te hebben op ongepaste daden en uitspraken van BV’s en politici. Maar ook achter de schermen liet ze zich opmerken als scenarioschrijver van ‘Loslopend wild’ en ‘Nonkels’. Nu heeft ze haar tweede kinderboek uit: ‘En ze leefden nog altijd’ waarin ze de klassieke sprookjesfiguren nieuw leven inblaast. Is ze zelf tussen de boeken opgegroeid? Hoe ervaart zij als jonge moeder de veranderende wereld? En hoe grappig zijn de Baetens echt?
Sun, 03 Nov 2024 - 734 - Griet Op de Beeck
Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek ‘Het wordt beter’ want ‘beter bestaat’. Daar is ze zelf het levende bewijs van. Na acht romans koos ze ervoor om haar ervaringen met psychotherapie helemaal uit te schrijven. Het misbruik uit haar jeugd, de eetstoornissen en de verwarrende liefdesrelaties smeekten om een verklaring. En die vond ze bij wereldvermaarde specialisten. Hoe verwerk je trauma? En hoe kijkt ze nu naar zichzelf?
Sun, 20 Oct 2024 - 733 - Dimitri Verhulst
Zijn 25 jaar schrijverschap viert Dimitri Verhulst met een carrièreswitch. Op Film Fest Gent gaat zijn debuutfilm ‘Waarom Wettelen?’ in première. Een absurdistisch drama over een vrouw die in Wettelen begraven wil worden. Draagt de schrijver hier zijn boeken ten grave? Vanwaar zijn existentiële twijfel? En wie loopt er straks achter zijn kist?
Sun, 13 Oct 2024 - 732 - Koen De Bouw
Koen De Bouw is er zonet 60 geworden. Het verlies van zijn kinderlijke onschuld kon hij compenseren door van verbeelding zijn job te maken. Zijn nieuwste personage heet Tom in de film ‘Julie zwijgt’. Over een jonge tenisster wiens coach geschorst is wegens vermeend misbruik. Iets wat hem zelf overkwam in zijn jeugd. Hoe is het om als ‘mooie jongen’ getaxeerd te worden? En hoe kijkt hij naar zichzelf?
Sun, 06 Oct 2024 - 731 - Herman Van Goethem
Historicus, jurist en ererector Herman Van Goethem sloot zijn carrière af in de hoogste regionen van de Antwerpse universiteit. Hij gebruikte zijn macht er om dingen ten goede te veranderen. Maar wat gaat hij doen tijdens zijn pensioen? Blijft hij ons getroebleerd oorlogsverleden verder analyseren? Vanwaar zijn passie voor fotografie? En is liefde het ware medicijn om overeind te blijven in het leven?
Sun, 29 Sep 2024 - 730 - Bart Van Loo
Het was de grote droom van Bart Van Loo om te worden zoals zijn leraar Frans. Maar dat draaide uit op een stevige burn-out. Een dieptepunt dat ervoor zorgde dat hij zijn passie voor de Franse cultuur op een andere manier zou bedrijven. Hij groeide uit tot de beste meesterverteller van ons land. Zijn naam valt niet meer los te koppelen van de 'Bourgondiërs' en met zijn nieuwste boek ‘Stoute schoenen’ maakt hij die geschiedenis nu ook tastbaar. Maar wie is hij… als hij zwijgt?
Sun, 22 Sep 2024 - 729 - Eva Eikhout
Ze schreef ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’. En dat is niet gelogen want ze heeft armen en benen, al zijn ze een stuk korter dan normaal. Ze gaat dus door het leven met een beperking. Maar wat is een beperking? En in hoeverre houdt het haar tegen om gewoon een heel leuk leven te leiden, verliefd te worden en het onderste uit de kan te halen?
Sun, 08 Sep 2024 - 728 - Angelo Tijssens
Afgelopen zomer bracht Angelo Tijssens zijn tweede roman uit: ‘Het einde van de straat’. Net als zijn debuut ‘De randen’ een prachtig kunstwerk waarbij de woorden als michelinsterren wegsmelten op je tong. Die fijngevoeligheid is ook zichtbaar in de films ‘Girl’ en ‘Close’ van Lukas Dhont, waarvoor hij de scenario’s schreef. Waar komt die kwetsbaarheid vandaan? Is dat een sterkte of een zwakte? En hoe ‘kies je je familie’?
Sun, 01 Sep 2024 - 727 - Mous Lamrabat
Fotograaf Mous Lamrabat creëert zijn ideale wereld in ‘Mousganistan’. Een plek waar mensen elkaar vinden in de tegenstelling. Zelf geniet hij van de rijkdom van zijn dubbele nationaliteit. Als Belgische Marokkaan wil hij iets betekenen in deze maatschappij. Maar hoe moet het verder? Wat als het geloof ons in de weg zit? Hoe klinkt de soundtrack van zijn leven? En heeft het wegnemen van zijn foto’s in de Antwerpse Arenberg hem nog meer op de kaart gezet?
Sun, 30 Jun 2024 - 726 - Stef Kamil Carlens
Al dertig jaar draait Stef Kamil Carlens mee in de hoogste regionen van de muziekscene maar ook als beeldend kunstenaar geeft hij zijn ideeën vorm. Hoe is hij al die jaren omgegaan met de tijd? Hoe hebben vrienden mee zijn pad geplaveid? En wat als de dood genadeloos toeslaat bij de mensen die hij het liefste ziet?
Sun, 23 Jun 2024 - 725 - Linde Merckpoel
Tijdens de sportzomer vind je Linde Merckpoel zowel op de Olympische Spelen in Parijs als aan de finish van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Met haar vrolijke vlogs zette ze de vrouwensport mee op de kaart. Maar hoe moet het verder? Wat raakt haar zo bij verhalen over verslaving, therapie en afscheid nemen? En welke toekomst wil ze voor haar twee dochters?
Sun, 16 Jun 2024 - 724 - Elma Dalhuijsen
Vijfendertig jaar geleden kwam Elma Dalhuijsen voor het eerst op de radio met ‘De gouden raad van Tante Kaat’. En nog altijd zijn haar ecologische tips nuttig in het huishouden. Hoe kwam ze als Nederlandse op de Belgische radio terecht? Wat heeft ze met Zuid-Afrika? En wat is haar gouden raad om fit en gezond te blijven?
Sun, 09 Jun 2024 - 723 - Fleur Pierets
Kunstenaar en schrijver Fleur Pierets heeft een boek geschreven dat ze liever niet had geschreven. De titel van dat boek is 'Julian'. Zij is de vrouw met wie Fleur vier keer getrouwd is. Jammer genoeg maar vier keer, want Fleur en Julian zouden trouwen in de 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. Na het vierde jawoord stierf Julian aan een hersentumor. Foto: AFP PHOTO / JF. PIERETS
Sun, 15 Sep 2019 - 722 - Romy Geysen
Het was Romy Geysen's grote kleine meisjesdroom om advocaat te worden. Nu ze haar eigen kantoor heeft, wil ze haar passie overdragen naar de jongere generatie. Want passie is nodig om de misstappen van de mens te willen begrijpen en te verdedigen. Maar hoe moet het verder? Hoe houden de stiletto’s haar staande in deze mannenwereld? Hoe zorgt ze voor een goeie work-life balance? En hoe word je een goed mens?
Sun, 02 Jun 2024 - 721 - Carmen De Vos
Fotograaf Carmen De Vos kijkt met een vrouwelijke blik naar de wereld . Een wereld die best wat sensueler, stouter en minder mannelijk mag zijn. Zelf weet ze maar al te goed wat het betekent om in een keurslijf vast te zitten. Ze groeide op als getuige van Jehova en kent de gevaren van fanatisme. Maar hoe moet het verder? Hoe geef je als ouder vertrouwen aan je eigen kind? Hoe gaat ze om met verlies? En kan ze haar eigen dochter loslaten?
Sun, 26 May 2024 - 720 - Marc de Bel
Marc de Bel vierde zonet zijn zeventigste verjaardag. Bijzonder voor de jeugdschrijver die altijd heeft beweerd eeuwig elf te zijn gebleven. Met figuren als Blinker, de zusjes Kriegel en de Boeboeks bezorgde hij talloze kinderen eindeloos veel leesplezier. Want dàt staat bij hem voorop. Maar hoe moet het verder? Zou de alternatieve leraar die hij was -met aandacht voor creativiteit, ontdekking en ecologie- nu weer succes kunnen hebben? Opvoeden, hoe doe je dat? En wie is Mie?
Sun, 19 May 2024 - 719 - Mieke Van Hove
Mieke Van Hove is een van de personages uit de docureeks ‘Zij hen wij’ op VRT MAX. Als huishoudhulp zorgt ze ervoor dat haar klanten tijd hebben om hun dromen waar te maken. Als vakbondsafgevaardigde verdedigt ze de rechten van haar collega’s. Hoewel het een zware job is én onderbetaald, houdt ze van haar werk. Maar hoe moet het verder? Wat betekent ‘schoonheid’ voor haar? Hoe ervaart ze het moederschap? En kan je poetsen tot aan je pensioen?
Sun, 12 May 2024 - 717 - Antony Hermus
Als chef-dirigent van het National Belgian Orchestra begeleidt Antony Hermus de 12 finalisten van de Kon. Elisabethwedstrijd. Ook acteur Stefaan Degand hielp hij om zijn droom -het dirigeren van de 4de symfonie van Brahms- te realiseren. Want dirigeren is meer dan de baton hanteren. Hoe til je mensen naar een hoger niveau? Is de klassieke muziek met uitsterven bedreigd? En wat maakt hem echt gelukkig?
Sun, 05 May 2024 - 716 - Karl Meesters
Karl Meesters is vader, lifecoach, concertorganisator en functioneel blind. In de VRT-documentaire ‘Niks te zien’ gaat hij op reis met muzikanten en laat hij hen voelen dat daar ook voor hem van alles te beleven valt. Hoe is het om je zicht langzaam te verliezen? Is de wereld die hij ooit zag nog op zijn netvlies gebrand? Hoe bouwt hij aan zijn carrière? En kan het noodlot hem nog treffen?
Sun, 28 Apr 2024 - 715 - Henk Hofstede
Vijftig jaar geleden speelde Henk Hofstede voor het eerst met zijn band The Nits. En dat doet hij nog steeds. Ook al is hun werkplek in Amsterdam twee jaar geleden volledig afgebrand en heeft hij af te rekenen met een lastige spierziekte. Waar haalt hij zijn veerkracht vandaan? Hoe moeilijk is het om origineel te zijn in de muziekwereld en welke invloed hebben vrouwen op hem?
Sun, 21 Apr 2024 - 714 - Veronika Pot
Veronika Pot opent haar nieuwste solo-expo onder de titel 'Are you there?', naar de woorden van haar grootvader die tijdens WO II in het verzet zat. De expo is te zien in Heist- op-den-Berg, waar ze een deel van haar jeugd doorbracht. De plek ook waar haar familie zich noodgedwongen verenigde na de vroege dood van haar vader. Hoe heeft die turbulentie haar leven ontwricht? Hoe brengt de liefde evenwicht? En hoe goed moet je zijn om mee te draaien in de kunstwereld?
Sun, 14 Apr 2024 - 713 - Ine Beyen
Ine Beyen is wielercommentator en voorvechtster van de vrouwensport. Zelf fietste ze vier jaar lang op professioneel niveau, al was dat toen niet te vergelijken met de topprestaties van nu. Waarom hield ze ermee op? Hoe nefast kan sport zijn voor je gezondheid? En zullen sportvrouwen ooit zoveel verdienen als mannen?
Sun, 07 Apr 2024 - 712 - Rik Torfs
Ook al is de hoogleraar al twee jaar op emeritaat, toch hield niemand hem tegen om de staat van de kerk op te maken. In de backstage van het Vaticaan stelde hij lastige vragen over de positie van de vrouw, over homosexualiteit en over het misbruik in de kerk. Maar hoe moet het verder? Twijfelt hij wel eens aan zijn geloof? Wat betekent macht voor hem en is er iets na de dood?
Sun, 31 Mar 2024 - 711 - Filip Arickx
23 jaar lang werkte Filip Arickx - samen met zijn echtgenote - hard aan het modelabel A.F. Vandevorst, maar nu slaat hij een nieuwe weg in. Nightfall is zijn nieuwe passie en die mag je letterlijk nemen: Nightfall is een set van luxueuze sekstoys. Na de vele verhalen over grensoverschrijdend gedrag is het hoog tijd om de schoonheid van erotiek weer op het voorplan te zetten. Vanwaar zijn passie voor de liefde? En hoe moeilijk is een carrièreswitch?
Sun, 24 Mar 2024 - 710 - Colin Van Eeckhout
Al 25 jaar is Colin van Eeckhout het boegbeeld van de post-metalband Amenra. Maar sinds deze week is hij ook te zien in de bikkelharde film ‘Skunk’ over een verwaarloosde tiener in de psychiatrische jeugdzorg. Een wereld die hem als maatschappelijk assistent niet onbekend is. Hoe bezweert hij zelf zijn demonen? Welke vader wil hij zijn voor zijn 2 zonen? En hoe kijkt hij naar zijn eigen gehavende lichaam?
Sun, 17 Mar 2024 - 709 - Kristien Hemmerechts
Al haar hele carrière schrijft Kristien Hemmerechts over de dingen die niet gezegd worden. Hypocrisie moet de wereld uit. Dat werd haar niet altijd in dank afgenomen. Maar ze is het blijven doen. Ook nu in haar nieuwste boek ‘Van ver gekomen’ over haar terugkeer naar de kerk. Wat heeft een priester dat een therapeut niet heeft? Helpt het om ‘in vrede’ oud te worden? En kunnen de diepe kwetsuren uit haar leven nu eindelijk helen?
Sun, 10 Mar 2024 - 708 - Pommelien Thijs
Via Netflix kan de hele wereld Pommelien Thijs zien in de VRT-reeks ‘Knokke Off’. De zalen van de Lage Landen speelt ze plat met haar ‘Entertainment Tour’. Ook al is ze pas 22, ze timmert al heel lang aan haar weg. Inspiratie haalt ze bij Emma Watson, Taylor Swift en Rupi Kaur. Op welke manier wil ze bijdragen aan de maatschappij? Hoe ziet ze zichzelf evolueren in de entertainment-wereld? En ‘moet het beste nog komen’?
Sun, 03 Mar 2024 - 707 - Stijn Meuris
Je mag Stijn Meuris een zanger noemen maar ook columnist, acteur, radiopresentator en performer. Dat brede werkveld heeft hij - naar eigen zeggen - te danken aan zijn ADHD. ‘Eens’ staat niet in zijn woordenboek. ‘Waarom vandaag niet?’ is zijn levensmotto. Opmerkelijk voor iemand die een paar jaar geleden zes minuten lang dood was. Wat heeft hij geleerd uit zijn hartstilstand? Wat is zijn manier om zichzelf in toom te houden? En waarom is 59 zijn niet fijn?
Sun, 25 Feb 2024 - 706 - Miet Warlop
Beeldend kunstenaar Miet Warlop staat ondertussen 20 jaar in het vak. Haar voorstelling ‘One Song’ reist met succes de hele wereld rond. Nochtans is de voedingsbodem voor haar werk doordrenkt van verlies. De dood van haar broer draagt ze al even lang met zich mee. Hoe kan je mensen opnieuw met elkaar verbinden? Wat betekent ‘zorg dragen’ voor haar? En bepalen we zelf wie we willen zijn?
Sun, 18 Feb 2024 - 705 - Yassine Ouaich
Acteur Yassine Ouaich was te zien in series als ‘De twaalf’ en ‘Déja-Vu’ en kreeg een Ensor voor zijn rol in ‘Grond’. Deze week lanceert hij zijn eerste podcast: ‘De 9 levens van Yassine’. Want wat was er van hem geworden als hij een ander pad had gekozen? Was hij voetballer geworden of misschien wel in de cel beland? Hoe voelt het om op te groeien tussen twee culturen? En hoe moet het verder, zestig jaar na de Marokkaanse migratie naar ons land?
Sun, 11 Feb 2024 - 704 - Matthieu Bonne
Nadat ultrasporter Matthieu Bonne het Kanaal was overgezwommen en deelnam aan de eerste editie van ‘Kamp Waes’, voltooide hij als eerste 8 triatlons in 8 dagen tijd op de 8 Canarische Eilanden. Een buitengewone prestatie waarvoor hij zeer diep is moeten gaan. Maar waarom doet hij dit? Helpt sport om je te wapenen tegen de harde maatschappij? En waar ligt de grens bij het verleggen van je grenzen?
Sun, 04 Feb 2024 - 703 - Luk Wyns
Luk Wyns vierde onlangs zijn 65ste verjaardag. Behalve champagne, kreeg hij alvast een Kastaar en wie weet een set Ensors. Want Luk is de scenarist van de internationaal gelauwerde fictieserie ‘Knokke Off’. Het leven van rijkeluiskinderen bestudeerde hij al tijdens zijn jeugd. Zelf groeide hij op zoals de ‘Familie Backeljau’: zonder geld maar met veel liefde en humor. Hoe komt het dat de kloof tussen arm en rijk zo diep blijft? En welke sporen heeft dat bij hem nagelaten?
Sun, 28 Jan 2024 - 702 - Bart Peeters
2024 belooft een feestjaar te worden voor Bart Peeters. Op de MIA's ontvangt hij de Lifetime Achievement Award, begin februari blaast hij het iconische tv-programma 'De droomfabriek' nieuw leven in en eind dit jaar viert hij zijn 65ste verjaardag met een reeks concerten in de Lotto Arena in Antwerpen. Hoe blikt hij terug op zijn wonderlijke carrière? Hoe houdt hij zich in vorm? En wat met zijn pensioen?
Sun, 21 Jan 2024 - 701 - Anaïs Van Ertvelde
Historica Anaïs Van Ertvelde schreef het boek ‘Handicap’. Daarin analyseert ze niet alleen haar eigen handicap, maar ook hoe de maatschappij daarmee omgaat. En dat is helaas bedroevend slecht. Hoog tijd dus voor rebellie! Vanwaar het verlangen om ‘normaal’ te zijn, wat zijn de voor- en nadelen van inclusie en hoe rijk is het spel van de liefde voor mensen met een beperking?
Sun, 14 Jan 2024 - 700 - Bram Van Hecke
Bram Van Hecke is al vier jaar lang voorzitter van De Groene Kring, een organisatie voor jonge boeren. Met kennis van het verleden maar met de blik vooruit probeert hij de landbouw weer met de natuur te verbinden. En dat is nodig als we zowel de landbouw als de natuur willen redden. Maar hoe moet het verder? Waar komt die strijd tussen de boer en de natuurbeschermer vandaan? Wat met het stikstofakkoord en de natuurherstelwet? En hoe belangrijk is zijn identiteit?
Sun, 07 Jan 2024 - 699 - Het Touchéjaar 2023: deel 2
Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2023 weer duidelijk. 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In twee feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In dit tweede deel hoor je Sam Bettens, Danielle Dierckx, Yvonne Kroonenberg, Sarah Vandeursen, Hans Claus, Noëmi Willemen, Guillaume Van der Stighelen en Jozef van den Berg.
Sun, 31 Dec 2023 - 698 - Het Touchéjaar 2023: deel 1
Er zijn te weinig zondagen in een jaar. Dat was ook in 2023 weer duidelijk. 40 interessante gasten legden hun ziel op tafel en gaven ons een inkijk in hoe zij het leven proberen vorm te geven. In twee feestelijke afleveringen blikken we terug op een jaar vol rake gesprekken. In dit eerste deel hoor je Paul Verhaeghe, Rik Devillé, Eva Kamanda, Marit Törnqvist, Inès van den Kieboom, Sven de Leijer, Bart Moeyaert en Johanna Pas.
Sun, 24 Dec 2023 - 697 - Farnoosh Khodadadeh
Farnoosh Khodadadeh groeide op in Iran en reisde 20 jaar geleden de liefde achterna richting Gent. Terwijl ze al een diploma Engelse literatuur op zak had, volgde ze hier nog een opleiding Verpleegkunde. Ook haar liefde voor muziek beantwoordt ze tijdens de spraakmakende voorstelling ‘Rumi Passion’. Precies 750 jaar geleden vereeuwigde de Perzische dichter-filosoof Rumi zich met God. Maar hoe moet het verder? Hoe gaat het in haar thuisland Iran? En is liefde het antwoord op alle kwaad?
Sun, 17 Dec 2023 - 696 - Sarah Vandeursen
Sarah Vandeursen is onze gids in ‘Wokeland’. Zelf is ze een niet-bange, witte vrouw met meestal goeie intenties. Als lid van Kenji Minogue deed ze wel eens niet zo'n woke dingen, maar ze heeft geleerd uit haar fouten. Ondertussen is ze veertig en zoekt ze de balans tussen humor en ernst, tussen loslaten en beschermen. Wat is zelfliefde voor haar? En hoe helend is therapie?
Sun, 10 Dec 2023 - 695 - Mathias Sercu
Binnenkort is Mathias Sercu zijn debuutfilm ‘J’aime la vie’ in de bioscoop te zien. Het is niet omdat je de dood in de ogen kijkt, dat je het leven niet meer kan omarmen. Dat is ook wat hij zelf doet, nu zijn zoon Tore het verdict van een terminale kanker met zich meedraagt. Maar hoe doe je dat: leven met de dood in zicht? Hoe kunnen liefde en gesprek hem daarbij helpen? En wat verwacht hij van de toekomst?
Sun, 03 Dec 2023 - 694 - Jan Vantoortelboom
Jan Vantoortelboom won zonet de Boekenbon Literatuurprijs voor zijn roman ‘Mauk’. De vroege dood van zijn moeder maakte van hem een schrijver, de dood van zijn vader maakte van hem nog een betere schrijver. De confrontatie met de sterfelijkheid zorgt ervoor dat hij enkel nog doet wat hij echt wil doen. Maar hoe moet het verder? Hoe is het leven in Zeeuws Vlaanderen? En hoe gaat het met de zonderling in hem?
Sun, 26 Nov 2023 - 693 - Christina De Witte
Cartooniste Christina De Witte, ook wel bekend als Chrostin, vertelt in haar beeldroman ‘Araya’ een verhaal dat heel erg raakt aan haar eigen leven; over een meisje in haar quarterlife dat worstelt met haar biculturaliteit en haar genderidentiteit. Haar leven bestaat uit helftjes. Half Belg, half Thais, half homo, half hetero. Hoe slaagt ze erin om van al die helftjes één geheel te maken?
Sun, 19 Nov 2023 - 692 - Alfons Vansteenwegen
35 jaar geleden verscheen Alfons Vansteenwegen zijn bestseller ‘Liefde is een werkwoord’. Het boek dat hem in ons land tot pionier van de relatietherapie bombardeerde. Ook al is hij al jaren met pensioen, de liefde houdt hem nog steeds aan het werk. Want wat we missen in deze tijd is verbondenheid. Hoe zorgen we ervoor dat onze relatie duurzaam blijft? En hoe doet hij dat zelf als partner, vader en grootvader?
Wed, 15 Nov 2023 - 691 - Noëmi Willemen
Noëmi Willemen is de illustrator van het kinderboek ‘Alle dagen sneeuw’, een verhaal over gendergelijkheid. Tegelijk is ze ook historica en bestudeert ze de geschiedenis van het ‘moederen’. Want de functie van de moeder is doorheen de jaren behoorlijk geëvolueerd. Zelf had ze ook andere verwachtingen van het moederschap. Maar hoe moet het verder? Wat is een goede work-life balance? En wat met de rol van de vader?
Sun, 05 Nov 2023 - 690 - Rik Devillé
30 jaar lang verzamelde Rik Devillé getuigenissen van kindermisbruik in de kerk. Het was zijn boek ‘In de naam van de vader’ dat aan de basis lag van de documentaire ‘Godvergeten’. Ook al is hij priester op rust, de koppige Pajottenlander geeft de strijd niet op. Was hij destijds naar het seminarie getrokken als hij had geweten wat zich achter de schermen afspeelde? Bestaan er nog andere vormen van misbruik in de kerk? En wordt het celibaat ooit afgeschaft?
Sun, 22 Oct 2023 - 688 - Alain Gerlache
In zijn boek ‘Het verhaal van Wallonië’ analyseert Alain Gerlache dertien clichés over het Zuiden van ons land. Of de Waal lui is en geen Nederlands spreekt, ontkracht Gerlache zelf. Hij was politiek journalist en directeur televisie bij RTBF, werd de perfect tweetalige woordvoerder van premier Guy Verhofstadt en beleefde zijn ‘moment de gloire’ met de spraakmakende documentaire ‘Bye Bye Belgium’. Maar hoe moet het verder? Kan Wallonië nog gered worden van het dreigende faillissement?
Sun, 15 Oct 2023 - 687 - Fien Troch
Cineaste Fien Troch mag met haar vijfde film ‘Holly’ de vijftigste editie van Filmfest Gent openen. Het was haar droom om actrice te worden. Ze stond ook voor de camera, maar daar besefte ze dat regisseren dichter bij haar natuur lag. En dat vindt ook de internationale filmscène. Maar hoe moet het verder? Hoe kijkt ze naar de jeugd van tegenwoordig? Hoe duikt ze in hun wereld? En wat houdt haar in evenwicht?
Sun, 08 Oct 2023 - 686 - Sven de Leijer
Momenteel werkt Sven de Leijer aan zijn nieuwe theatershow ‘Liefde voor publiek’. Sinds hij 2 jaar geleden zijn zoontje verloor, kreeg hij zoveel van zijn publiek dat hij nu graag iets terug wil doen. Zelf had hij nooit gedacht dat hij zichzelf zo zou prijsgeven, dat hij meer zou zijn dan die leuke presentator van televisie. Maar hoe moet het verder? Wat houdt hem ‘s nachts wakker? En wat als hij ooit tv-presentator af is?
Sun, 01 Oct 2023 - 685 - Walter Van Steenbrugge
In zijn boek ‘Operatie Kerk’ legt advocaat Walter Van Steenbrugge uit hoe justitie zich laat manipuleren door de kerk. Dat zijn vader ooit krijgsgevangene was, ligt aan de basis van zijn vurige strijd tegen onrecht en machtsmisbruik. Maar hoe lang houdt hij dit vol? Hoe helpt zijn ascetische levenswijze en zijn passie voor sport daarbij? En waarom is het Europees Verdrag voor de Rechten en Vrijheden van de Mens zo belangrijk?
Sun, 24 Sep 2023 - 684 - Tim Mielants
Regisseur Tim Mielants tekende voor de verfilming van ‘Wil’ naar het boek van Jeroen Olyslaegers. Hij liet zich al eerder opmerken met zijn debuut ‘De Patrick’ en met zijn internationale avonturen bij ‘Peaky Blinders’ en ‘The Responder’. De zoektocht naar identiteit, de keuze tussen lafheid en geweten: het zijn thema’s die hij in zijn werk graag aftast. Maar hoe moet het verder? Zal AI zijn job ooit overnemen? Wat is zijn onzichtbare handicap? En hoe kijkt hij tegen het sterven aan?
Sun, 17 Sep 2023 - 683 - Thé Tjong-Khing
Vorige maand vierde tekenaar Thé Tjong-Khing zijn negentigste verjaardag! Met taart uiteraard want hij is de maker van de wereldberoemde ‘taartenboeken’. Ook ‘Vos en Haas’ is van zijn hand. Dat hij tekenaar wilde worden, was niet naar de zin van zijn vader. Hij wilde liever dat zijn zoon zaken zou doen zoals hij. Maar Khing was vastbesloten zijn droom na te jagen en nam in de jaren vijftig de boot naar Nederland. Heeft hij het leven geleefd waar hij van droomde? En is het fijn om zo oud te zijn?
Sun, 10 Sep 2023 - 682 - Emilie De Roo
Actrice Emilie De Roo is te zien als jurylid in ‘De twaalf’. Het brengt haar acteercarrière in een stroomversnelling, al heeft ze daar heel lang moeten op wachten. Uit frustratie speelde ze de pannen van het dak met de vetste band van het land: Kenji Minogue, waar ze - gehuld in latexpakjes en veel schmink - haar eigen grenzen ruimschoots overschreed. Maar hoe moet het verder? Wat is haar definitie van geluk? En wordt er nog genoeg gelachen?
Sun, 03 Sep 2023 - 681 - Pierre Drouot
Filmmaker Pierre Drouot is de man die mee verantwoordelijk was voor het succes van de ‘Belgian Cinema from Flanders’. Als intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds zorgde hij jarenlang voor een nieuwe wind in de Belgische filmsector. Toen hij afzwaaide, was hij te gast in 'Touché'. Toevallig ook de dag waarop bekendraakte dat operadirecteur Gerard Mortier bezweken was aan kanker.
Sat, 01 Jul 2023 - 680 - Willem Vermandere
Kleinkunstenaar Willem Vermandere is verknocht aan zijn huis in Steenkerke. Voor zijn vijfenzeventigste verjaardag zocht Friedl’ Lesage hem op, ‘bie de stove’. Sinds 1974 doet Willem dit huis leven. Hij is content tussen zijn boeken, zijn beste vrienden, af en toe een citytrip met zijn camionette en zijn slaapplaatsen in de vele kloosters van dit land. Ook al gooide hij zijn kap over de haag, hij is er nog altijd welkom. Een paar dagen per jaar monnik zijn, waarom is dat niet mogelijk?
Sat, 01 Jul 2023 - 679 - Miet Smet
Politica Miet Smet droomde ervan geschiedenis of archeologie te studeren. Maar daar waren de naoorlogse jaren vijftig nog niet klaar voor. In het spoor van haar vader, destijds de jongste senator van het land, koos ze voor de politiek. Te beginnen bij het wonderbureau van de CVP-jongeren om te eindigen in Europa. Pas op latere leeftijd vond ze eindelijk de ware liefde bij voormalig premier Wilfried Martens. Stel dat ze de tijd kon terugdraaien, zou ze dan iets veranderen aan haar leven?
Sat, 01 Jul 2023 - 678 - Jan Mulder
Voetballegende Jan Mulder was te gast in 'Touché' op de boekenbeurs van 2014. Het jaar waarin hij de voetbaltalkshow naar een hoger niveau tilde én een boek uitbracht: ‘Tot u spreekt Jan Mulder’. De gewezen spits van Anderlecht voelde zich eindelijk weer nuttig voor de maatschappij. Een prettig gesprek met live muziek van Isolde et les Bens!
Sat, 01 Jul 2023 - 677 - Jozef Van den Berg
Voormalig poppenspeler en kluizenaar Jozef Van den Berg zei het theaterleven en zijn gezin vaarwel om God te dienen. Voor deze uitzending reisde Friedl’ Lesage naar Neerijnen waar Van den Berg zijn eigen paradijs bouwde in de tuin van de familie Hazelhoff. Daar staat een altaartje met een afbeelding van Porfyrios, de monnik die hij ontmoette in Griekenland. Die bevestigde hem dat hij God moest volgen. En dat is wat hij doet, nu al 30 jaar lang.
Sat, 01 Jul 2023 - 676 - Walter van den Broeck
Schrijver Walter van den Broeck vierde zijn 75ste verjaardag met de heruitgave van zijn debuut ‘Lang Weekend’, dat vijftig jaar eerder verscheen. Van den Broeck is een schrijver pur sang. Zo schrijft hij nog steeds met potlood. Als hij niet schrijft, geniet hij van de landschappen bij wielerwedstrijden, van de wekelijkse rommelmarkt en van de plotwendingen in ‘Thuis’.
Sat, 01 Jul 2023 - 675 - Jeroen Krabbé
De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé groeide op tussen schildersezels en verfborstels. Hij was voorbestemd om de Nederlandse Picasso te worden. Maar de drang om geliefd te worden - die hij overhield aan het Joodse oorlogsverleden van zijn moeder - trok hem het podium op. Als beginnend acteur werd hij weggehoond. Pas toen hij op het witte doek verscheen, werd hij gerespecteerd. James Bond is hij nooit geworden maar de slechterik was hij meer dan eens. Is Krabbé trots, mild of streng voor zichzelf?
Sat, 01 Jul 2023 - 674 - Fernand Huts
Ondernemer Fernand Huts kwam langs in ‘Touché’ voor een driedubbele verjaardag. In zijn vijfenzestigste levensjaar, vierde hij ook zijn veertig jaar huwelijk én de honderdzestigste verjaardag van zijn bedrijf Katoen Natie. En het zijn niet de regels die een bedrijf groot maken, maar de mensen. Hij groeide op in een grote vierkantshoeve in Haspengouw. Daar werd ook de natuurmens in hem geboren. Zijn jeugd werd bepaald door polio, en legde ook de basis voor zijn doorzettingsvermogen.
Sat, 01 Jul 2023 - 673 - Hugo Camps
Columnist Hugo Camps deed er alles aan om af te wijken van de overheersende opvatting. Geld zou de jongen uit Molenstede nooit bezitten. Hij zou ermee gooien. Hij was 71 toen hij te gast was in 'Touché'. Hij sprak er over dure hotels aan de Cote d’ Azur, over de muziek van Jack Sels en zijn vriendschap met Hugo Claus. Maar wat bleef er over van de soixante-huitard in hem? Een uniek portret. De innemende taalvirtuoos stierf op 29 oktober 2022.
Sat, 01 Jul 2023 - 672 - Eddy Merckx
Wielerlegende Eddy Merckx mag dan al geschiedenis hebben geschreven met ontelbare overwinningen, ook zijn nederlagen hebben hem sterk gemaakt. Net voor zijn zeventigste verjaardag kwam hij langs in 'Touché'. Hij sprak over zijn mooiste overwinning (zijn eerste Tour de France), over de schrik voor de tegenstander, de twijfel bij elke bergbeklimming en de pijn sinds zijn fatale val in Blois. Ook in zijn leven na de sport, als zakenman, leerde hij vallen en opstaan. Een legendarisch gesprek!
Sat, 01 Jul 2023 - 671 - Chris Dercon
Kunstpaus Chris Dercon kwam speciaal overgevlogen naar 'Touché' net voor hij de nieuwe directeur zou worden van de Volksbühne in Berlijn. Een aanstelling die voor de nodige commotie zorgde. Zijn interesse voor kunst dankt de Lierenaar aan zijn vroegere schoolleraar. Als hij even niet met kunst bezig is, verzamelt hij muziek van brassbands, geniet hij van de films van Jean-Luc Godard of van de stoffen van modeontwerper Dries Van Noten. Maar waar moet het naartoe met het museum van de toekomst?
Sat, 01 Jul 2023 - 670 - Christine Mussche
Als jonge meid zette advocate Christine Mussche haar lengte in op het basketbalveld. Maar ze voelde al snel dat ze sterker was in woorden dan in fysieke kracht. De mooiste wijsheid kreeg ze mee van haar vader: ‘In ieder mens zit iets goeds, het is de kunst het eruit te halen’. Hoewel haar vader en broer zich verenigd hebben in het hiernamaals, strijdt Christine Mussche moedig verder, met de stelling 'le grain et le terrain' van Jean Jacques Rousseau in het achterhoofd.
Sat, 01 Jul 2023 - 669 - Connie Palmen
Voor schrijfster Connie Palmen is het hoogste goed in het leven alleen zijn en schrijven. Friedl’ Lesage sprak haar net voor haar zestigste verjaardag. Ze had toen net het boek ‘Jij zegt het’ uit, een eerherstel voor dichter Ted Hughes, die 35 jaar lang gedemoniseerd werd omdat hij zijn echtgenote, de dichteres Sylvia Plath, de dood injoeg. Maar het boek gaat ook over Palmen zelf, over de allesverterende liefde, over het gevaar van de roem, over achterblijven en zwijgen.
Sat, 01 Jul 2023 - 668 - Anton Corbijn
Topfotograaf en filmmaker Anton Corbijn groeide op in een familie van dominees. Muziek was het middel om aan de donkere sfeer van Strijen te ontsnappen. De camera hielp hem over zijn verlegenheid heen. Mick Jagger, Bono, Nick Cave, David Bowie: ze poseren maar wat graag voor de lens van de innemende en integere fotograaf. Friedl’ Lesage sprak met hem naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag.
Sat, 01 Jul 2023 - 667 - Patrick Janssens
Na de emotioneel-turbulente gemeenteraadsverkiezingen in 2012 nam Patrick Janssens tijd voor een persoonlijke time-out. Eén jaar later was hij klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven; de oud-burgemeester van Antwerpen ging aan de London School of Economics een doctoraat schrijven over stadsontwikkeling. Als kind tekende hij veel, maar dat werd van thuis uit niet echt gestimuleerd. Vele jaren later trok hij alsnog naar de academie. Maar zijn allergrootste passie is en blijft voetbal.
Sat, 01 Jul 2023 - 666 - Koenraad Tinel
Beeldend kunstenaar Koenraad Tinel maakte tekeningen voor het boek 'Eindelijk bevrijd' van Simon Gronowski. Hoewel Tinel een oorlogskind van collaborerende ouders is, raakte hij op latere leeftijd bevriend met Gronowski, een overlevende van de Holocaust. Een helende vriendschap voor beide heren op leeftijd. Verder praat Tinel ook over zijn liefde voor Bach en antropologie en over zijn reis naar India.
Sat, 01 Jul 2023 - 665 - Boudewijn De Groot
Boudewijn De Groot studeerde aan de filmacademie van Amsterdam maar werd de meest gerespecteerde zanger van het Nederlandstalige lied. Samen met Lennaert Nijgh bepaalde hij de norm. In april 2021, 56 jaar na zijn eerste concert, maakte hij bekend dat hij zou stoppen met optreden. Net voor zijn tournee ‘Vaarwel, misschien tot ziens’ was hij te gast in 'Touché'.
Sat, 01 Jul 2023 - 664 - Sam Dillemans
Sam Dillemans schilderde meer dan driehonderd portretten van bekende auteurs in een zeer herkenbare expressionistische stijl. Zijn liefde voor de kunst begon op zijn veertiende toen hij van zijn moeder een boek kreeg over Vincent van Gogh. Sindsdien schildert hij en is hij nooit meer opgehouden. Als hij de liefde voor de kunst van zijn moeder heeft, dan heeft hij de kennis over de mens van zijn vader, Roger Dillemans, ererector van de KU Leuven.
Sat, 01 Jul 2023 - 663 - Peter Adriaenssens
Kinderpsychiater Peter Adriaenssens is een autoriteit als het om de opvoeding van kinderen en jongeren gaat. Als dokter en hulpverlener komt hij ook regelmatig in contact met de duistere, verborgen kant van onze samenleving: kindermisbruik, seksueel misbruik en kindermishandeling. Neemt hij de zorgen uit zijn professionele praktijk mee naar huis of is hij daar een andere man?
Sat, 01 Jul 2023 - 662 - André Léonard
Aartsbisschop André Léonard maakte net voor Kerstmis 2014 tijd vrij voor een gesprek over de dingen die hem raken. Literatuur leidde tot inzicht in het leven en muziek bracht troost bij zijn burn-out. In ‘Touché’ praat hij over de moeilijke periode na de berichten over veelvuldig misbruik. Welke sporen laat dit na? En hoe kan de leegloop van de kerk gestopt worden?
Sat, 01 Jul 2023 - 661 - Dani Klein
Muzikante Dani Klein vertelt in 'Touché' over haar transformatie van Danielle Schoovaerts tot de zangeres die ze is geworden. Als frontvrouw van de wereldberoemde groep Vaya con Dios kende ze grote successen, maar als mens kreeg ze ook veel tegenslag. Verhalen genoeg om een dikke biografie mee te vullen!
Sat, 01 Jul 2023 - 660 - Luc Appermont
Luc Appermont wist al heel jong dat hij presentator wou worden. Al moest dat beroep toen nog worden uitgevonden. Hij werd het gezicht van legendarische televisie- en radioprogramma’s bij de VRT en VTM. Speciaal voor ‘Touché’ duikt hij samen met Friedl’ Lesage in het archief van zijn leven en de herinneringen van zijn carrière, om langzaam bloot te leggen wat hem raakt.
Sat, 01 Jul 2023 - 659 - Ivan Heylen
Ivan Heylen, de man van ‘De werkmens’ en ‘De wilde boerendochtere’, kwam speciaal voor ‘Touché’ van zijn berg in La Gomera om zijn leven te overzien. Heylen werd de spreekbuis van het gewone volk, hij verstoorde de muziekbusiness, maar nooit is hij geplooid voor de regels en de wetten. Hij spiegelt zich graag aan Charlie Chaplin die ook als underdog zijn eigen moeilijkheden wou overwinnen.
Sat, 01 Jul 2023 - 657 - Bessel Kok
Voormalig topmanager Bessel Kok is een man wier CV nauwelijks in een intro kan. De communist die met Swift een internationaal betalingssysteem voor banken lanceerde, die onze oubollige RTT omtoverde tot het hippe Belgacom en die zakendoen combineert met zijn grote liefde voor kunst. En ook de wielersport heeft aan hem een heel goeie vriend. Maar wie is de man écht? En wat is de definitie van macht?
Sat, 01 Jul 2023 - 656 - Koen Geens
Toen Koen Geens in 2013 minister van Financiën werd, moest hij er zijn geliefde advocatenkantoor Eubelius voor verlaten. Een opoffering die pijn deed, maar hij kan leven met zijn keuzes. Zijn politieke vaders zijn Jean Luc Dehaene, zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble, en zijn schoonvader Jos Dupré. Er schuilt ook een groot film- en muziekliefhebber in Koen Geens, en dan hadden we het nog niet over de professor in hem!
Sat, 01 Jul 2023 - 655 - Arno Hintjens
Zanger en muzikant Arno Hintjens werd geboren in een taxi, zijn hele jeugd laafde hij zich aan het zeewater van Oostende. De vrijstaat waar alles kon en kan, waar de Engelstalige muziek aanspoelde, de kunst, de zovele talen, de rassen en de klanken, de armoede en de luxe. De totaliteit van leven. De mondharmonica was het beste cadeau dat hij ooit heeft gekregen. Het zorgde ervoor dat hij kon leven van en voor zijn muziek. Net voor zijn 65ste verjaardag was hij te gast in 'Touché'.
Sat, 01 Jul 2023 - 654 - Thé Lau
Thé Lau, de onvolprezen zanger van The Scene, kreeg enkele weken voor dit gesprek te horen dat hij afscheid zou moeten nemen van zijn leven, door een tumor in zijn linkerlong. Een verdict dat je wereld kan doen instorten, maar niet zo bij Thé Lau. Hij koos ervoor om alles uit het leven te halen wat er nog te halen viel. Veel muziek, lekker eten, drinken en goed gezelschap. Op 23 juni 2015 koos hij voor euthanasie.
Sat, 01 Jul 2023 - 653 - Oek de Jong
Oek de Jong werd een literaire popheld met zijn boek 'Opwaaiende zomerjurken'. Naar aanleiding van zijn dubbele literaire nominatie met ‘Pier en Oceaan’ kwam hij in ‘Touché’ vertellen wat hem raakt in het leven. Als kind wilde hij liever componist worden. Uiteindelijk ging hij kunstgeschiedenis studeren om dan toch maar schrijver te worden. Kon hij met ‘Pier en Oceaan’ eindelijk het gewicht van zich afschrijven, dat zijn diepgelovige ouders en grootouders op zijn schouders hadden gelegd?
Sat, 01 Jul 2023 - 652 - Urbanus
Urbanus is de man die ons leerde lachen. Nochtans werd hij al vroeg geconfronteerd met de tristesse van het leven. Hij was pas twintig toen hij zijn vader verloor, waarna hij alleen naar India reisde. Aangemoedigd door Jan De Wilde, zocht hij zich een weg naar het podium. Urbain Servranckx noemde zichzelf ‘Urbanus van Anus’. Maar die familienaam overleefde het niet. Met zijn kersthit ‘Bakske vol met stro’ ontketende hij een ware revolutie tegen de kerk. Hoe kijkt hij daar zelf op terug?
Sat, 01 Jul 2023 - 651 - Axel Vervoordt
Projectontwikkelaar en antiquair Axel Vervoordt weet hoe mooi het blauw van de lucht kan zijn. Hij ontdekte de kracht van zen op zijn reizen naar Azië en kocht, op aanraden van zijn moeder, de Vlaeykensgang in Antwerpen. Hij was toen 21. Later werd hij de trotse bezitter van het kasteel in ’s Gravenwezel via het oude systeem van handjeklap. Hij is een meester in het restaureren van het verleden, maar hoe zit het met de toekomst?
Sat, 01 Jul 2023 - 650 - Bart Peeters
Bart Peeters bracht in 2014 - na vier jaar stilzwijgen - opnieuw een cd uit: ‘Op de groei’. De onderwerpen voor zijn nummers vond hij vooral dicht bij huis: bij zijn dochters, Boechout, diëten, de liefde, en de nietigheid in het heelal. Hij mist religie en vindt troost in films als ‘Dead Poet Society’ en ‘Milk’. En er is nog méér dat hem raakt.
Sat, 01 Jul 2023 - 649 - Marc Van Ranst
Toen viroloog Marc Van Ranst langskwam in ‘Touché’ was er nog geen sprake van corona. Twee doctoraten heeft ie op zak. Het begon allemaal met die goeie biologieleraar en met die microscoop die hij kreeg toen hij 12 was. Hij mocht studeren in New York, bleef hangen in Praag en behield zijn studentenkot voor zijn immense boekenverzameling. Als hij rust zoekt, trekt hij de bergen in. Lachen is zijn favoriete hobby. Is dat noodzakelijk als je dag in dag uit met zo’n ernstige zaken bezig bent?
Sat, 01 Jul 2023 - 648 - Réginald Moreels
In de jaren negentig liet chirurg Réginald Moreels zich opmerken als staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking in de regering Dehaene. Daarvoor was hij acht jaar lang voorzitter van Artsen zonder Grenzen. Grenzen die hij opnieuw opzoekt: derdewereldlanden en oorlogsgebieden waar je je als mens schaamt voor zoveel gruwel en zoveel leed. In alles is hij de ‘soixante-huitard’ gebleven. De idealist die gaat voor een betere wereld, kost wat het kost. Maar hoe moet het verder?
Sat, 01 Jul 2023 - 647 - Maggie De Block
Maggie De Block was te gast in ‘Touché’ toen ze nog staatssecretaris van Asiel, Migratie, Maatschappelijke Integratie én Armoedebestrijding was. Volgens de peilingen was ze toen populairder dan Bart De Wever. Het geheim van de Maggie-magie? Werken als een stier, consequent zijn en de slagroomtaarten zonder veel poeha van je gezicht afvegen. Als kind was ze al snel zelfstandig en de primus van de klas. Later wou ze naar Afrika, maar een De Block verlaat Merchtem nooit.
Sat, 01 Jul 2023 - 646 - Kees van Kooten
Kees van Kooten maakte naam als de helft van Van Kooten en De Bie. Maar hij schreef ook columns en boeken over de grote en kleine dingen des levens. In 'Touché' laat hij de nostalgicus in hemzelf los en praat hij over de houtsnede van Frans Masereel die hij cadeau kreeg van zijn vrouw, over zijn liefde voor boeken, pick-ups en oude agendaatjes. En hij vertelt waar hij zijn fascinatie voor beestjes vandaan heeft.
Sat, 01 Jul 2023 - 645 - Marieke Vervoort
Topatlete en rolstoelpatiënte Marieke Vervoort was onze Belgische paralympische trots. Ze leed aan een ongeneeslijke spieraandoening en zat in een rolstoel. Ze was te gast in 'Touché' net na haar overwinning op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen. Toen sprak ze voor het eerst over haar euthanasieplannen. Zeven jaar hield ze het nog vol, tot op 22 oktober 2019 het gevecht met haar zieke lichaam echt te zwaar werd.
Sat, 01 Jul 2023 - 644 - Marcel Vanthilt
Marcel Vanthilt kwam langs bij ‘Touché’ naar aanleiding van zijn 55ste verjaardag. Toen hij in Brussel belandde om er te studeren, was hij meteen gefascineerd door het Flageygebouw. Eind jaren ‘80 trok hij naar Londen en werd er VJ voor MTV. Later probeerde hij carrière te maken in Amerika en belandde zo als figurant in de serie ‘Friends’. Terug in België was hij niet meer weg te slaan van het scherm. Wat is het verschil tussen de TV figuur en de échte Marcel?
Sat, 01 Jul 2023 - 643 - Coely
Na de debuutplaat van Coely en haar instant internationaal succes ging de deur 4 jaar lang op slot. Tijd die ze nodig had om haar demonen te bezweren, haar eigen stem te vinden, te trouwen en moeder te worden. Nu is ze meer dan ‘Alive’ en bezet ze verschillende festivalpodia. Maar hoe moet het verder? Welke dromen heeft ze nog? En kijkt ze uit naar haar dertigste verjaardag? Luister naar ‘Touché’ met Coely!
Sun, 25 Jun 2023 - 642 - Midas Dekkers
Bioloog Midas Dekkers werd geconcipieerd kort na de bevrijding van Nederland. Charles Darwin is zijn grote voorbeeld. In die mate dat zijn eigen werkkamer een weerspiegeling is van de auteur van ‘The Origin of Species’. Zelf heeft hij ook een indrukwekkende lijst publicaties op zijn naam staan. Zo besteedde hij vijf jaar aan ‘De kleine verlossing, over de lust van het ontlasten’.
Sat, 01 Jul 2023 - 641 - Michael De Cock
Michael De Cock is artistiek directeur van de KVS en net vijftig geworden. In dit cruciale aanloopjaar naar de verkiezingen schreef hij het boek ‘Alleen verbeelding kan ons redden’. Om aan de politiek en het publiek uit te leggen waarom verzinsels essentieel zijn voor de democratie. Want hoe moet het verder? Wat zouden we zijn zonder schoonheid? Hoe kijken zijn kinderen naar de toekomst? En hoe houdt hij zijn mateloze energie op peil? Luister naar ‘Touché’ met Michael De Cock!
Sun, 18 Jun 2023 - 640 - Amir Bachrouri
Amir Bachrouri was pas achttien toen hij voorzitter werd van de Vlaamse Jeugdraad. Zijn vurig pleidooi voor ‘sociale mobiliteit’ heeft alles te maken met zijn eigen traject. Als zoon uit een kansarm gezin droomde hij van een kansrijke toekomst. Maar hoe moet het verder? Wat gaat hij doen na zijn rechtenstudie? Kijkt hij ernaar uit om voor het eerst te mogen stemmen? En wat betekent het geloof voor hem? Luister naar ‘Touché’ met Amir Bachrouri!
Sun, 11 Jun 2023 - 639 - Ben Brumagne
Na het zien van de iconische film ‘Into The Wild’ besloot Ben Brumagne zelf de wijde wereld in te trekken. Tijdens zijn vele reizen leerde hij welke wilde planten eetbaar zijn en besloot er zijn missie van te maken. Met zijn bedrijf ‘Forest to Plate’ wil hij ons opnieuw verbinden met de natuur. Want hoe komt het dat één achtste van de bevolking aan de anti-depressiva zit? Kunnen we de maatschappij genezen met meer groen? En wat is een kasteel zonder prinses?
Sun, 04 Jun 2023 - 638 - Marit Törnqvist
Marit Törnqvist is auteur en illustrator. Haar vak leerde ze niet alleen op de befaamde Rietveld Academie maar ook van haar moeder én van Astrid Lindgren. Ze is ervan overtuigd dat kinderboeken wel degelijk een verschil kunnen maken als het over begrip van de wereldproblematiek gaat. Zo is de dramatische migratiepolitiek iets wat haar wakker houdt. Zelf hielp ze jonge vluchtelingen aan een nieuw leven, maar hoe moet het verder? Luister naar ‘Touché’ met Marit Törnqvist!
Sun, 28 May 2023 - 637 - Piet Huysentruyt
Piet Huysentruyt, de bekroonde chef-kok die Vlaanderen leerde koken, heeft een opmerkelijk parcours afgelegd. Van zijn bekende televisieprogramma 'SOS Piet' tot het veroveren van een felbegeerde Michelinster, Huysentruyt heeft bewezen dat hij van alle markten thuis is. Na wat gezondheidsuitdagingen en zijn tijd in Zuid-Afrika lijkt het misschien wat stiller rondom Huysentruyt. Maar vergis je niet, zijn passie brandt nog altijd fel. Hij bracht net een nieuw boek uit en blijft actief bezig.
Sun, 21 May 2023
Podcasts similaires à Touché
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Racingnews365 Formule 1-podcast NL RacingNews365
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Les Grosses Têtes RTL
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Autres podcasts de Musique
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- L'Heure Du Crime RTL
- Les histoires incroyables de Pierre Bellemare RTL
- Affaires sensibles France Inter
- De Stemmen van Assisen Nieuwsblad
- Parlons-Nous RTL
- CRIMES • Histoires Vraies Minuit
- Moordzaken Carrie & Eddie
- C dans l'air France Télévisions
- Nieuwe Feiten Radio 1
- Au Cœur de l'Histoire Europe 1
- L’heure du crime : les archives de Jacques Pradel RTL
- LEGEND Guillaume Pley
- Les Récits extraordinaires de Pierre Bellemare Europe 1 Archives
- Héros RTL
- Confidentiel RTL
- Choses à Savoir - Culture générale Choses à Savoir
- Le Coin Du Crime La Fabrique Du Coin
- Les pieds sur terre France Culture
- Choses à Savoir HISTOIRE Choses à Savoir
VRT Radio 1 Podcasts
- Radio 1 - Roger gegen Markus Radio 1 - Die besten Songs aller Zeiten.
- Radio 1 - Doppelpunkt Radio 1 - Die besten Songs aller Zeiten.
- Iemand Radio 1
- Wanderland Radio1
- Radio 1 - Best of Morgenshow Radio 1 - Die besten Songs aller Zeiten.
- In het spoor van de laatste tsaar Radio1
- Radio 1 - Gesundheit und Wissenschaft Radio 1 - Die besten Songs aller Zeiten.
- Radio 1 - Tag in 3 Minuten Radio 1 - Die besten Songs aller Zeiten.
- Mastertrack Radio 1