Podcasts by Category
- 58 - Aflevering 57 - Prikkelbare darmsyndroom
Ongeveer 15% van de mensen zou PDS of Prikkelbare darmsyndroom hebben. Maar wat is het precies? Wat veroorzaakt het en wat kan ik er tegen doen? We praten erover in Gezondheid en Wetenschap, aflevering 57 met dokter Kathleen Van Malderen, initiatiefneemster van IBS Belgium. UPDATE: in de podcast wordt verkeerdelijk aangegeven dat spelt en rogge fodmap-arm zijn. Dat is niet zo. Alternatieven zijn rijst, haver, boekweit...
Mon, 21 Oct 2024 - 27min - 57 - Aflevering 56 - Reizen en gezondheid
Reizen is leuk, maar brengt soms gezondheidsrisico’s met zich mee. Voor sommige landen laat je je best vaccineren, bijvoorbeeld. Maar hoe kom je te weten voor welke landen je je dan op welke manier moet beschermen? We vroegen het aan Ula Maniewski van de reisgezondheidssite Wanda.be.
Mon, 07 Oct 2024 - 19min - 56 - Aflevering 55 - Jongeren en vapen
Vapen zou moeten helpen om te stoppen met roken, maar het blijkt voor jongeren net een opstap te zijn tot roken. Steeds meer kinderen krijgen te maken met een nicotineverslaving. Prof.dr. Filip Lardon, diensthoofd van het centrum voor oncologisch onderzoek, luidt de alarmbel.
Mon, 26 Aug 2024 - 35min - 55 - Aflevering 54 - Medicatie tijdens de zwangerschap
We praten met Michael Ceulemans over Belpreg, een onderzoek naar geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap. We hebben het ook over voedingssupplementen, foliumzuur, vaccinatie, ozempic en nog veel meer. Voor iedereen interessant maar zeker voor wie zwanger is of wil worden!
Tue, 16 Jul 2024 - 34min - 54 - Aflevering 53 - Hormoonmoeheid en anticonceptie anno 2024
Veel jongeren lijden vandaag de dag aan hormoonmoeheid. De pil, die volgens sommigen een van de belangrijkste uitvindingen aller tijden wordt genoemd, wordt nu helemaal in vraag gesteld. Wat is er aan de hand? We spraken met Sarah Hulsmans van Sensoa en Marleen Finoulst van Gezondheid en Wetenschap.
Thu, 13 Jun 2024 - 28min - 53 - Aflevering 52 - Voedingssupplementen bij kanker
Voedingssupplementen zijn alom verkrijgbaar en worden vaak ingenomen bij ziekte en herstel. Ook veel mensen die met kanker geconfronteerd worden slikken voedingssupplementen. Maar hebben die supplementen wel het juiste effect? En zijn ze wel zo onschuldig?
Mon, 27 May 2024 - 19min - 52 - Aflevering 51 - Rode Kruis Special
We zaten deze maand samen met Vere Borra en Rik Brabants van het Rode Kruis Vlaanderen om het te hebben over allerlei misverstanden. De Gouden Raad van tante Kaat doet soms meer kwaad dan goed immers. We hebben het over brandwonden, huidwonden, bewusteloosheid, bloedneuzen en epilepsie. Veel luisterplezier.
Thu, 25 Apr 2024 - 25min - 51 - Gezondheid en Wetenschap - Aflevering 50
In de 50ste editie van onze podcast drinken we geen champagne, maar hebben we het over sport, draadloze oortjes, het langere leven van optimistische mensen, E-nummers, gezonde voeding versus de menopauze en op de valreep ook nog over het effect van pompelmoezen op medicijnen.
Thu, 28 Mar 2024 - 21min - 50 - Gezondheid en Wetenschap Aflevering 49
Heb je vanmorgen ontbeten, goed gekauwd en daarna je tanden gepoetst? Dan heb je alvast een depressie ontweken, voor je darmflora gezorgd en jezelf behoed voor een longontsteking. Of hebben we het nieuws weer verkeerd gelezen? Dat en veel meer ontdek je in Gezondheid en Wetenschap, aflevering 49. De heldere waarheid mag je verwachten van ons vast panel: epidemioloog en voedingsdeskundige Patrick Mullie, En arts, journaliste en hoofdredactrice van Gezondheid en Wetenschap Marleen Finoulst.
Thu, 22 Feb 2024 - 26min - 49 - Gezondheid en Wetenschap afl. 48: Tournée Minérale
Tournée minerale!! Wij hebben ons laatste glas al binnen en staan klaar voor een maand zonder alcohol. Want alcohol is slecht. Of niet? Hoe zit dat eigenlijk met een pintje, een glaasje wijn, een cocktail? Zijn er echt geen goede kanten aan? Helpt het je te ontspannen bijvoorbeeld? Of is het goed voor hartaandoeningen? Of als slaapmutsje? Dit en veel meer ontdek je in Gezondheid en Wetenschap, aflevering 48. Onze alcohol-kenners van dienst zijn epidemioloog en voedingsdeskundige Patrick Mullie, arts, journaliste en hoofdredactrice van Gezondheid en Wetenschap Marleen Finoulst en voormalig voorzitter en huidig bestuurslid van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugsproblemen, prof psychiatrie op emeritaat Frieda Matthys.
Thu, 01 Feb 2024 - 24min - 48 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 47: kerstpodcast
De feestdagen komen eraan en je hebt vast al een menu samengesteld? Wat wordt het? Gezonde koude pasta, een carnivoor festival of veganistische lekkernijen voor de overgangsklachten? En wordt het een gluten-festijn, of mogen de gluten de boom in? De kerstboom, wel te verstaan. Dit en veel meer hoor je in Gezondheid en Wetenschap, aflevering 47.
Thu, 21 Dec 2023 - 25min - 47 - Gezondheid en Wetenschap - Aflevering 46: wondermiddelen
Is hormonentherapie een wondermiddel? En hoe zit het met probiotica en voedingssupplementen? Is lachen echt gezond? Werkt muziek helend en is dankbaarheid goed voor hart en bloedvaten? Dit en veel meer hoor je in Gezondheid en Wetenschap, aflevering 46. Onze experten van dienst zijn Patrick Mullie en Marleen Finoulst.
Thu, 16 Nov 2023 - 25min - 46 - Gezondheid en Wetenschap Aflevering 45: Special bloed geven
In aflevering 45 praten we met Hendrik Feys en Veronique Van Gaever van het Rode Kruis-Vlaanderen en Marleen Finoulst van Gezondheid en Wetenschap over bloedgeven en plasma geven. Wat is het verschil tussen beide, waarvoor dient wat, en waaraan mag je je verwachten als je bloed of plasma gaat geven?
Thu, 28 Sep 2023 - 34min - 45 - Gezondheid en Wetenschap - Aflevering 44
Net voor het einde van de zomervakantie doken Patrick Mullie en Marleen Finoulst weer in onze podcaststudio. Ontdek hoe het precies zit met chocolade en sportprestaties, met ultrabereide voeding en kanker, met boter en brandwonden, met homeopathie en kankerbehandelingen en met brillen!
Thu, 31 Aug 2023 - 22min - 44 - Gezondheid en Wetenschap - aflevering 43
Deze maand praten Patrik Vankrunkelsven, Patrick Mullie en Marleen Finoulst over de paniekzaaierij rond aspartaam, charcuterie, bier en de pil en duiken ze in bed met verhalen over rode wijn, Maca-poeder en sleepbanking. Veel luistergenot!
Thu, 03 Aug 2023 - 26min - 43 - Gezondheid en Wetenschap - aflevering 42
Marleen Finoulst en Patrick Mullie hebben het in deze aflevering over vliegangst, zonnecrème, zonnebrillen, vermageren en het jojo-effect, alcohol-labels en eenzaamheid.
Thu, 29 Jun 2023 - 28min - 42 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 41
Marleen Finoulst en Patrick Mullie hebben het deze maand over hooikoorts met yoghurt, muggenbeten, Diet Coke en de WGO, het ketodieet, alzheimermedicijnen, het RSV-vaccin en… elfenbankjes
Mon, 05 Jun 2023 - 30min - 41 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 40
In deze aflevering van Gezondheid en Wetenschap hebben Patrick Mullie en Marleen Finoulst het onder andere over onafhankelijkheid van onderzoekers, detox, veenbessen en blaasinfecties, knie-operaties en… balzakken.
Wed, 17 May 2023 - 22min - 40 - Gezondheid & Wetenschap Live op DocvilleThu, 30 Mar 2023 - 59min
- 39 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 38
Deze aflevering praten we met voedingsexpert en epidemioloog Patrick Mullie over: Hoeveel water je moet drinken om gezonde oud te worden Waarom het mediteraan dieet veel beter is dan andere diëten op lange termijn Of het slecht is voor je gezondheid om op het platteland te wonen Luister nu!
Thu, 09 Feb 2023 - 21min - 38 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 37
Deze aflevering staat in het teken van goede voornemens. Liese Weemaels van het Vlaams Instituut Gezond Leven komt praktische tips geven over hoe je ze ook na januari kan blijven volhouden. We hebben het over: gezonder eten meer bewegen mentale gezondheid stoppen met roken Luister nu!
Fri, 27 Jan 2023 - 19min - 37 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 36
In deze luchtige aflevering bespreken we (onder andere) hoe vaak je je ramen moet openzetten om de lucht in je huis gezond te houden. En wist je dat zelfs een kast een uitstoot heeft? Luister nu!
Fri, 13 Jan 2023 - 28min - 36 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 35
In deze aflevering zitten we samen met de makers van ons educatief pakket: waarom is het pakket zo belangrijk, wie kan het gebruiken en wat staat er allemaal in? Je komt het hier te weten!
Fri, 23 Dec 2022 - 28min - 35 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 34
In deze aflevering hebben we het over verschillende middeltjes die al dan niet doen vermageren, de herfstbooster en het griepvaccin en we ronden af met een zoet stukje over zoetmiddelen. Smakelijk!
Fri, 21 Oct 2022 - 22min - 34 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 33Fri, 16 Sep 2022 - 19min
- 33 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 32
We hebben het over de herfstboosters, het apenpokkenvirus en wat al dan niet werkt tegen diabetes type 2. Ook de bloemkoolboeren komen aan bod in deze aflevering! Luister nu!
Fri, 12 Aug 2022 - 23min - 32 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 31
In deze aflevering hebben we het over gezondheidsonderzoek en hoe dat in de media komt. We bespreken de valkuilen voor onderzoekers, journalisten en lezers. En we geven ook tips mee om zelf goed en slecht gezondheidsnieuws te leren herkennen. Luister nu!
Fri, 08 Jul 2022 - 17min - 31 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 30
Professor Hendrik Feys van Rode Kruis-Vlaanderen kwam op bezoek om te vertellen wat er zoal gedaan wordt met het plasma en de bloedplaatjes die gedoneerd worden en waarom die donaties zo belangrijk zijn. Verder hebben we het over de elektrische fiets en het nut van zonnecrème. Veel luisterplezier!
Fri, 10 Jun 2022 - 31min - 30 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 29
Mag je eten nog opeten als het op de grond gevallen is? En hoe voorkom je dat je zelf valt? Dat en nog veel meer kom je te weten in deze aflevering met special guest ergotherapeut Leen De Coninck. Luister nu!
Fri, 13 May 2022 - 32min - 29 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 28
We hebben het over siësta's en tuinieren: de lente is ook in onze podcast binnengedrongen. Luister nu!
Fri, 15 Apr 2022 - 24min - 28 - Tuberculose special
24 maart is Wereldtuberculosedag. Daarom kwam Wouter Arrazola de Oñate van de VRGT uitleggen wat de ziekte is, of het nog in België voorkomt en wat de impact van de pandemie was op de opsporing en behandeling van tuberculose wereldwijd. Luister nu!
Thu, 24 Mar 2022 - 21min - 27 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 26
Lig jij wakker van het gezondheidsnieuws van de afgelopen maand? Dan hebben wij misschien een nuttige nieuwe therapie voor jou. Luister nu naar onze podcast!
Fri, 18 Feb 2022 - 23min - 26 - Kerstspecial
In deze kerstspecial verzamelden we de leukste verhalen en bloopers uit onze afgelopen podcasts. Geniet van de feestdagen en veel luisterplezier! - - - Music: https://www.purple-planet.com
Fri, 24 Dec 2021 - 25min - 25 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 24
Waarom hebben we nog geen groepsimmuniteit tegen het coronavirus? Is een halve dosis van het Modernavaccin voldoende en is erwtenmelk beter dan koemelk? We zochten het voor je uit in dit laatste maandoverzicht van het jaar. Luister nu!
Fri, 17 Dec 2021 - 25min - 24 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 23
'No nut november' heeft niets met noten te maken, met wat wel hoor je in deze aflevering. Ook coronamedicijnen, erectiestoornissen en andere actuele onderwerpen komen aan bod. Luister nu!
Fri, 26 Nov 2021 - 23min - 23 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 22
In het nieuws de afgelopen maand: bepaalde mensen krijgen een derde coronaprik, nieuwe ontwikkelingen bij de behandeling van obesitas en een verrassende mogelijke oorzaak voor depressie. Maar wat denkt onze redactie daarvan? Luister nu!
Thu, 14 Oct 2021 - 24min - 22 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 21
Het kermisseizoen is begonnen en het liep meteen al mis op de Zuidfoor, maar hoelang kan je eigenlijk ondersteboven blijven hangen? Zijn groentechips beter dan aardappelchips? Is het nuttig om je antistoffen tegen het coronavirus te laten bepalen? Dat en veel meer kom je te weten in de nieuwste aflevering van onze podcast. Luister nu!
Fri, 10 Sep 2021 - 25min - 21 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 20 - geremasterd
In deze zomereditie van onze podcast bespreken we of je de pil mag doornemen, wat omega 3 kan doen voor mensen met hoofdpijn, of vaccinatie een invloed heeft op je menstruatiecyclus en nog veel meer. Luister nu!
Fri, 13 Aug 2021 - 26min - 20 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 19
Mag je vervallen zonnecrème nog gebruiken? Wat weten we over de Deltavariant? Kan je obesitas hebben en gezond zijn? Dat en nog meer kom je te weten in deze aflevering van onze podcast.
Fri, 16 Jul 2021 - 27min - 19 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 18
Bijwerkingen van de coronavaccins: welke zijn echt en welke zijn fake news? We leggen het voor je uit. Naast corona hebben we het ook nog over voedingsnieuwtjes: wat weten we over je darmflora en hoe traag moet je kauwen om te vermageren? Luister nu!
Fri, 11 Jun 2021 - 21min - 18 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 17
In deze aflevering is huisarts en directeur van CEBAM Patrik Vankrunkelsven te gast. Hij heeft het over de werking van en sfeer in de vaccinatiecentra. We bespreken ook de laatste nieuwtjes over de verschillende coronavaccins en het coronavirus, gaan op zoek naar studies over de werking van Sint-Janskruid en koffie, en bekijken of we nu weer bagels met sesamzaadjes mogen eten.
Fri, 14 May 2021 - 26min - 17 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 16
De coronavaccins en dan vooral eentje in het bijzonder blijven het Belgische nieuws domineren, en dus ook onze podcast. We hebben het ook over de revalidatie na een verblijf op intensieve zorgen en de zin en onzin van huis- tuin en keukenmiddeltjes tegen verkoudheden. Luister nu!
Fri, 16 Apr 2021 - 26min - 16 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 15
Hoe zit het nu met AstraZeneca? Is het wel of niet veilig voor 55-plussers? En kan je vermageren van koffie of dementie voorkomen met bier? Dat en meer kom je te weten in deze aflevering van de podcast.
Fri, 12 Mar 2021 - 19min - 15 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 14
In België zijn we intussen begonnen met vaccineren tegen het coronavirus, maar heel wat mensen zitten nog met vragen en twijfels. In deze aflevering gaan we op zoek naar antwoorden over vaccinatie, over de nieuwe varianten van het virus en we hebben het ook nog even over cholesterol. Luister nu!
Fri, 12 Feb 2021 - 18min - 14 - Gezondheid en Wetenschap kerstspecial
We ronden 2020 af met een overzicht van de meest gelezen artikels van onze website en enkele bloopers om al lachend het nieuwe jaar in te gaan!
Fri, 01 Jan 2021 - 28min - 13 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 12
In deze aflevering blikken we vooruit naar het coronavaccin: zal het werken? Is het veilig? Wanneer komt het op de markt? We ontkrachten ook enkele nieuwe coronafabels, onderzoeken of we broccoli een 'superfood' mogen noemen en of veganisten zwakkere botten hebben dan vleeseters.
Fri, 04 Dec 2020 - 22min - 12 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 11
In deze aflevering kom je onder andere te weten of we nu een tweede keer besmet kunnen worden met het coronavirus, in welke gevallen je je moet laten testen of gewoon thuis moet blijven, of je beter slaapt met achtergrondgeluid en of baby's die geboren worden via keizersnede minder gezond zijn. We hebben het ook over vaccins, autisme en schedelmanipulatie bij baby's. Luister nu!
Fri, 06 Nov 2020 - 25min - 11 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 10
Heeft de griep een invloed op het coronavirus? Wat je nu wel en niet eten als ontbijt? Mag je zomaar alles geloven wat je leest in de krant? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Gezondheid en Wetenschap. We stellen ook ons nieuwe book 'Dokter Google: Vriend en vijand' voor. Luister nu!
Tue, 20 Oct 2020 - 17min - 9 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 9
Polio is uitgeroeid in Afrika! Of toch niet? Hoe lang mag je de pil doornemen? Adem je te veel CO2 in wanneer je een mondmasker draagt? Dat en nog veel meer kom je te weten in deze aflevering van de podcast van Gezondheid en Wetenschap.
Fri, 11 Sep 2020 - 28min - 8 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 8
Hoeveel watermeloenen moet je eten om te vermageren? Stopt de menopauze nooit? Kan je een tweede keer besmet worden met het coronavirus? Deze en nog meer vragen onder de loep in deze aflevering van de podcast van Gezondheid en Wetenschap.
Fri, 07 Aug 2020 - 25min - 7 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 7
Een bekende sportman liet onlangs weten dat hij tegen vaccinatie is. Marleen Finoulst legt in detail uit wat vaccinatie is, hoe het werkt en vooral waarom het zo belangrijk is. We eindigen met de vraag: "Zal het coronavaccin de wereld redden?".
Fri, 03 Jul 2020 - 18min - 6 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 6
In deze aflevering bespreken we de mogelijke oorzaken van een groeiend probleem: kinderobesitas. Daarnaast hebben we het ook over het nut van de hartslagmeters op polshorloges, het nut van wegwerphandschoenen en de ernst van hondsdolheid. Luister nu!
Fri, 05 Jun 2020 - 23min - 5 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 5
Redacteur en huisarts Sanne geeft een update over de triagecentra in Leuven in deze vijfde aflevering van onze podcast. We klaren weer enkele onduidelijkheden over het nieuwe virus op en halen enkele mythes onderuit. En we hadden zelfs nog tijd over voor een niet-corona onderwerp!
Thu, 30 Apr 2020 - 21min - 4 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 4
In deze aflevering gunt redacteur en huisarts Sanne Boonen ons een blik achter de schermen bij de strijd tegen het coronavirus. Ze vertelt hoe het de huisartsenwereld overhoop haalde en welke richtlijnen zij kregen. We nemen ook enkele nieuwsberichten over het virus onder de loep.
Fri, 03 Apr 2020 - 22min - 3 - Gezondheid en Wetenschap aflevering 3
In deze aflevering bespreken we de opmerkelijkste berichten van februari 2020. Wat is dat nieuwe coronavirus nu juist? Is een koffieverslaving niet zo onschuldig als we denken? Kunnen je longen zich herstellen nadat je stopt met roken? Heeft het griepvaccin wel nut? Dat en nog veel meer hoor je hier.
Fri, 06 Mar 2020 - 21min - 2 - Gezondheid en Wetenschap Aflevering 2
In deze aflevering blikken we terug op de opmerkelijkste berichten van januari 2020. Wat heeft Justin Bieber voor? Hoe bescherm je je het best tegen het nieuwe coronavirus? Wie bepaalt (mee) welke wetenschappelijke studies in de media komen? Dat en nog veel meer hoor je hier.
Tue, 04 Feb 2020 - 22min
Podcasts similar to Gezondheid en Wetenschap
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- EasyToys.nl • Erotische Verhalen EasyToys.nl
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Spijkers met Koppen NPO Radio 2 / BNNVARA
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen