Filtra per genere
Alles wat je wilt weten over geloof en kerk met elke week interessante gasten en altijd Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- 202 - #177 Is het sturen van zendelingen nog van deze tijd?
Met documentairemaker Casper van Dorp en Diane Palm van zendingsorganisatie GZB. Zou jij open staan voor een Aziatische dominee in jouw kerk? Of iemand uit Afrika? Toch stuurde het Westen tientallen jaren lang eigen mensen naar kerken overal ter wereld. Die namen daar het woord, en de rest moest luisteren. In een tv-documentaire - dat alleen al is best bijzonder - neemt Casper de orthodox-protestantse zendingsorganisatie GZB onder de loep. Daar worstelen ze namelijk met die vraag: kan dat nog wel, zendelingen uitzenden. Vanouds stuurt de GZB, die wordt gedragen door de rechterflank van de Protestantse Kerk, zendelingen naar verre landen. Onder meer naar Kenia. Maar daarbij zijn fouten gemaakt. Het was wel heel erg eenrichtingsverkeer, en wie geld heeft bepaalt (ook onbewust) de koers, vertelt Diane in deze aflevering. Het moet dus anders. Maar hoe? Want helemaal stoppen met mensen uitzenden die het evangelie verkondigen, dat wil de GZB ook niet. Het codewoord is misschien wel naar uitzending ‘inzending’, overweegt Diane. Dominee van daar hier verwelkomen. Maar zo ver zijn de Nederlandse kerken nog niet.
Voor meer informatie over de documentaire ‘De zin van zending’ zie: gzb.nl/zinvanzending
De documentaire is op 4 en 11 januari bij KRO-NCRV te zien op NPO2.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 15 Nov 2024 - 45min - 201 - #176 Hoe begin je iets nieuws in de kerk (en hoe stop je er weer mee)?
Met innovatie-expert in de kerk Bettelies Westerbeek. Je kunt er doodmoe van worden: al die nieuwe initiatieven en activiteiten in de kerk. Alsof je steeds meer moet … Of je zit in jouw kerk juist met de handen in het jaar: jongeren blijven weg, en wat voorheen goed viel, lijkt niet meer te werken. Hoe begin je als kerk nu op een goede manier aan iets nieuws? Waar moet je dan rekening mee houden? En hoe stóp je met dingen die misschien wel heel erg dierbaar zijn, maar inmiddels (te) veel geld en menskracht kosten? Wanneer is iets ‘klaar’ (of mislukt)? Bettelies was tien jaar lang pionier in Den Haag, en helpt in de Protestantse Kerk nu gemeenten met dit soort vragen. Ook kerken waar het best goed gaat, moeten vernieuwen - is haar overtuiging. Dat betekent niet: ineens allerlei dingen anders gaan doen. Andere liederen zingen bijvoorbeeld. Lang niet alle nieuwigheden zijn namelijk echt vernieuwend, legt ze uit. En het is heel logisch dat kerkleden soms moe en futloos worden van allerlei nieuwe dingen - zeker als alle vorige tóch niet werkten. ‘Vernieuwing begint bij jezelf afvragen: waarom doe ik dit eigenlijk?’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 07 Nov 2024 - 47min - 200 - #175 Waarom christenen in de VS en in Nederland hopen dat Trump president wordt
Met presentator Tijs van den Brink en lobbyist en Trump-aanhanger Henk Jan van Schothorst. Volgende week zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Nederland houden veel mensen hun hart vast: wat als Donald Trump weer president van de Verenigde Staten wordt? In Amerika kijken veel christenen daar juist naar uit, en zijn ze juist serieus bevreesd voor nog vier jaar een Democraat in het Witte Huis. In Europa krijgen wij maar één kant van Trump te zien, vertelt Tijs. ‘Die kant is helemaal waar, met alle leugens en zo. Maar het is maar de helft.’ Voor conservatieve christenen is Trumps verzet tegen abortus en ‘woke’ doorslaggevend, ziet Henk Jan. Hoe kunnen gelovige kerkgangers een man steunen die, zacht gezegd, nooit een erg christelijke levensstijl erop na heeft gehouden? En hoe rampzalig gaat een nieuw presidentschap van Trump voor Europa zijn? Volgens Henk Jan betekent juist een Republikeins verlies voor christenen een ramp. ‘Ik ga in de nacht van vijf op zes november een hele poos op mijn knieën doorbrengen.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 01 Nov 2024 - 48min - 199 - #174 Wat vrouwen zelf eigenlijk vinden van de vrouwendiscussie in de Christelijke Gereformeerde Kerken
De vraag of vrouwen in het ambt van dominee, ouderling en diaken mogen, verdeelt de Christelijke Gereformeerde Kerken tot op het bot. Officieel zijn het alleen mannen die daarover beslissen en in de discussie wordt de stem van vrouwen weinig gehoord. Te gast is theoloog Rieke den Hertog, getrouwd met een christelijk-gereformeerde hoogleraar en afkomstig uit een oer-christelijk-gereformeerd geslacht. Ze vindt het wonderlijk dat mannen die erover gaan, zo weinig met vrouwen praten. Rieke zou maar wat graag de synodemannen willen toespreken.
Zelf is zij ervan overtuigd dat vrouwen dezelfde rechten moeten krijgen in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Dat die beslissing kan leiden tot een scheuring, vindt ze echt niet kunnen. Alleen al in die richting denken, is zonde, meent ze. Hoe hieruit te komen? Rieke pleit voor gebed en een scheut typische CGK-mildheid: laat ruimte voor verschillende opvattingen.
Eerdere podcastafleveringen over vrouwen in de Christelijke Gereformeerde Kerken:
#124 met prof. Herman Selderhuis: Hef alle gereformeerde kerken op, en deel de kerkleden opnieuw in
#160 met dominee Anton Egas: Waarom de kans groot is dat de CGK gaan scheuren
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Oct 2024 - 44min - 198 - #173 Slechte preek? Volgens Stephan Sanders ga je niet naar de kerk om geïnspireerd te worden
Met schrijver Stephan Sanders. In 2016 sloot Stephan zich na veertig jaar ongeloof opnieuw aan bij de Rooms-Katholieke Kerk. Waarom koos hij daarvoor? Stephan vertelt in deze aflevering ook over zijn nieuwe boek ‘Wonder, wonderlijk’. Christenen gaan vaak naar de kerk om geraakt te worden, of om iets mee te krijgen. Maar daarvoor moet je helemaal niet gaan, ontdekte Stephan. Naar de kerk gaan, dat moet je gewoon doen. Je moet volhouden. Zin of geen zin. Waardeloze preek of niet. Dan zul je na verloop van tijd de betekenis ervan ontdekken. Wat dat is? Allereerst dat het in het geloof helemaal niet om jou of jouw gevoel draait. Je wordt ‘minder ik’. Dick en Daniël praten ook met Stephan over wonderen. Een wonderbaarlijke genezing is mooi, maar zie je de alledaagse wonderen nog wel - dat er goedheid, iemand iets aardigs doet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 18 Oct 2024 - 50min - 197 - #172 Waarom rechtse politici dwepen met de joods-christelijke cultuur - en wat die écht betekent
Met cultuurfilosoof Evert-Jan Ouweneel. Kun je je dat voorstellen: Nederland zonder christelijk geloof en zonder kerken? De christelijke cultuur zit in ons bloed. Armen- en ziekenzorg zijn ondenkbaar zonder christendom. Een andere erfenis is de gelijkheid van alle mensen, vertelt Evert-Jan. Net als de hoop dat de dingen beter kunnen worden. Tegelijk verandert de wereld: we leven in een postchristelijke samenleving. Kunnen al die mooie christelijke waarden ook blijven bestaan als er geen levend geloof meer is? ‘Dan moet je daar wel héél erg je best voor doen’, denkt Evert-Jan. Bijvoorbeeld: in het christelijk geloof komen strengheid (hoge normen) en mildheid (vergeving) samen. Een samenleving zonder God kan heel hard worden in het cancellen van mensen. Ook vragen Dick en Daniël zich af: hoe zouden christenen zich moeten opstellen in een samenleving waarin ze nog maar een kleine minderheid zijn? Dit voelt misschien niet als een fijne tijd voor christenen, maar, denkt Evert-Jan, ze worden er wel mooiere mensen van.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 11 Oct 2024 - 49min - 196 - #171 Live special: Waarom Tim Hofman de kerk aanraadt
Live op de Open Dag van het Nederlands Dagblad interviewen Dick en Daniël BNNVARA-presentator Tim Hofman. In God geloven - daar had hij op zijn elfde al overtuigd afscheid genomen. Maar nu trekt toch weer de kerk. Inmiddels is hij al naar een paar diensten geweest. Wat trekt Tim toch zo naar het huis van God? ‘Ik geloof niet, maar ik vind er veel. Het is even een moment op jezelf teruggeworpen worden.’ En de community die christenen hebben, maakt Tim wel eens jaloers. In de live podcast vertelt Tim ook over zijn angststoornis en hoe hij daarmee leerde omgang. Hij schrijft erover in zijn recent verschenen boek Goede moed. Ook de samenleving is bang, ziet Tim. Misschien is het antwoord daarop wel eerst en vooral meer liefde en (zelf)compassie.
Tim Hofman was al eerder te gast bij Dick en Daniël. Luister het gesprek hier:
#110 Waarom Tim Hofman Jezus een leuke man vindt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tue, 08 Oct 2024 - 42min - 195 - #170 Waarom kunnen mensen die een verschillende visie op Israël hebben elkaar zo moeilijk begrijpen?
Met dominee Arenda Haasnoot en theoloog Janneke Stegeman. Het is een jaar na de gruwelijke Hamas-aanslag van 7 oktober 2023. Arenda vindt het nodiger dan ooit dat de kerk vierkant achter Israël gaat staan, en hekelt kerkgenoten die kritisch zijn op de staat Israël. Want de Jodenhaat neemt internationaal alleen maar toe. Janneke wil ook dat de kerk zich duidelijker uitspreekt - maar dan voor het internationale recht en het lot van de Palestijnen. Zij vindt het onbegrijpelijk dat sommige christenen niet zien hoeveel bloed Israël aan zijn handen heeft. Hoe ga je met elkaar in gesprek als je zó verschillend in een discussie als deze staat? Is het internationale recht een basis? Of het leed en de ontmenselijking die je aan beide kanten ziet? En móét je het in de kerk over dit soort dingen een beetje eens zijn? Een spannend gesprek tussen twee uitersten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 04 Oct 2024 - 56min - 194 - #169 Ga je dat merken, een hbo-dominee op de preekstoel?
Met dominee Ad van Nieuwpoort en theoloog Hanneke de Pater. Zou je het merken als er in de kerk op zondagmorgen een voorganger met ‘slechts’ een hbo-opleiding voor je neus staat? In deze aflevering, waarin we (natuurlijk) enorm generaliseren, gaan we de voor- en de nadelen van de hbo-dominee ten opzichte van de universitair geschoolde Dienaar des Woords te lijf. Volgens Ad, dominee in Den Haag, betekent die hbo-dominee beslist een verlies, en zet zijn Protestantse Kerk met het toelaten van hbo’ers tot het predikantsambt echt een wissel om. De essentie van de Reformatie - een goed uitgelegde Bijbel bij de mensen brengen - komt daardoor onder druk te staan. Hanneke doceert theologie aan de CHE, een van de belangrijkste leveranciers van hbo-theologen. Een hbo’er in de kerk denkt meer vanuit de praktijk en kan vaak beter aansluiting vinden bij mensen, is haar ervaring. Goed dus dat deze mensen in de PKN nu ook dominee kunnen worden. Waar gaat het naartoe met de dominee? Welke opleiding heeft hij of zij straks nog? En kunnen Ad en Hanneke het tijdens het gesprek een beetje eens worden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 27 Sep 2024 - 54min - 193 - #168 Kan evolutie samen met scheppingsgeloof? Ook refo’s omarmen nu langzaam de evolutietheorie
Met journalist Bart van den Dikkenberg en hoogleraar Gijsbert van den Brink. Beiden schreven een boek, maar met een tegenovergestelde conclusie. Je kunt geloven en de evolutietheorie voor waar aannemen, betoogde Gijsbert van den Brink al in 2017. Gijsbert laat zien dat de evolutietheorie uiteindelijk niet op gespannen voet hoeft te staan met het christelijk geloof. En dat ook het zogenoemde creationisme grote problemen kent. Hij gaat in debat met RD-journalist Bart van den Dikkenberg. Bart schreef recent een boek waarin hij betoogt dat geloof en evolutie niet samen kunnen gaan. Alleen door het begin van de Bijbel letterlijk-historisch te lezen ben je trouw aan de Schrift. Want wat als er geen historische persoon Adam is geweest? En geen paradijs? Hoe betrouwbaar is de Bijbel dan nog? In zijn eigen reformatorische kring ziet de ouderling in de Gereformeerde Gemeente in Nederland de acceptatie van de evolutietheorie toenemen. ‘Ik ken zelfs een ouderling uit de Gereformeerde Gemeenten die theïstische evolutie accepteert.’ Voor Bart kan dat niet. Kerken moeten maatregelen nemen; leden die de evolutietheorie omarmen moeten onder de tucht worden gesteld.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 20 Sep 2024 - 57min - 192 - #167 Cees Dekker wil uit stofjes leven gaan maken. Is dat niet voor God spelen?
Met biofysicus Cees Dekker.
Veertig miljoen euro heeft hij gekregen met één opdracht: maak uit levensloze materie leven. Met Cees Dekker, gelauwerd topwetenschapper en zeer betrokken bij evangelische gemeente Mozaiek 010, praten Dick en Daniël over de ethische consequenties. Waarom zou je zelf (eencellig) leven willen maken? Is dat niet voor God spelen? En wanneer is iets eigenlijk leven? Voor Cees kan zijn werk als wetenschapper uitstekend bestaan naast zijn geloof in God als schepper. Ook als straks zou blijken dat leven prima uit zichzelf kan ontstaan - en mogelijk miljarden jaren geleden op aarde ook zo is ontstaan. Zo schept God blijkbaar, redeneert Cees. ‘Als we straks begrijpen hoe leven werkt, doet dat niets af aan mijn verwondering.’ Ook wie snapt waar kinderen vandaan komen, kan op een geboortekaartje zetten dat ze uit Gods hand ontvangen zijn. Helaas doen zowel atheïsten als sommige gelovigen alsof geloof en wetenschap onverenigbaar zijn. Cees kan zich daarover opwinden. ‘Je ziet nu jongeren als ze gaan studeren afscheid van het geloof nemen om de verkeerde redenen!’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 13 Sep 2024 - 49min - 191 - #166 Kerken kunnen beter soep dan koffie schenken. En andere tips van een missionair predikant
Met missionair predikant Corine Zonnenberg. Stel, je zit bij een mooie, hechte kerkelijke gemeente. Goeie diensten op zondag. Fijn jeugdwerk. Je hebt het er naar je zin. Tegelijk zou jouw kerk best wat meer missionair en verwelkomend mogen zijn. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Wat kunnen traditionele gemeenten leren van wat ze bij pioniersplekken hebben ontdekt? Corine werkt in Rotterdam-Charlois en deelt haar tips en ervaringen met Dick en Daniël. Waarom je beter soep dan koffie kunt schenken. Waarom je mensen niet alleen moet verwelkomen in de kerk, maar ze ook gedag moet zeggen (en niet zozeer door de dominee!). En waarom je met jouw herkenbare kerkgebouw goud in handen hebt. ‘Mensen lopen nu vooral een kerk binnen als er crises zijn en ze houvast nodig hebben.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 06 Sep 2024 - 48min - 190 - #165 Waarom Andries Knevel denkt dat refo's de toekomst van de kerk zijn
Met oud-EO-presentator Andries Knevel. Andries volgt al tientallen jaren de kerkelijke ontwikkelingen op de voet. En het beeld is in die periode niet rooskleuriger geworden. Wat is de toekomst van de Nederlandse protestanten? Toen hij begon bij de EO stond de vrijgemaakt-gereformeerde zuil nog fier overeind en was nog maar net de reformatorische zuil uit de grond gestampt. De geloofsbeleving is veranderd: van ‘hoe kom ik aan het geloof?’ naar ‘hoe kom jij aan het geloof?’ (als die laatste vraag nog belangrijk wordt gevonden). Christelijke studenten, bemerkt Andries, vragen zich wanhopig af wat de relevantie is van hun geloof. Waar moet de oplossing vandaan komen (Andries weigert pertinent van ‘oplossingen’ te spreken)? Gematigd evangelische gemeenten als Mozaiek die wél veel jonge mensen trekken? De Rooms-Katholieke Kerk met haar verstilling en rituelen? Andries vestigt zijn hoop voor de toekomst vooral op de reformatorische zuil. ‘Die kerken weten hun jonge mensen nog aan zich te binden.’ Daar zijn niet alleen reformatorische kerken goed mee, maar ook veel andere kerken waarbij ex-refo’s zich aansluiten. Heeft Andries gelijk?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 30 Aug 2024 - 54min - 189 - #164 Is werken een roeping of juist een straf van God?
Met Ben Tiggelaar. Ben is dé christelijke gedragswetenschapper en managementgoeroe van Nederland. Dick en Daniël praten met hem in deze laatste aflevering voor de zomervakantie over hoe je op een gezonde, christelijke manier naar werken kijkt. Is het een roeping? Of toch vooral iets wat je in het ‘zweet des aanschijns’ moet doen? En werken calvinisten inderdaad harder dan bijvoorbeeld katholieken, of is dat een mythe? (Spoiler: ‘Dat is een mythe’). Ben vertelt verder waarom de zondag zo belangrijk voor hem is, en waarom iedereen - christelijk of niet - die collectieve rustdag zou moeten houden. Het grote christelijke softwarebedrijf Afas ging onlangs terug van vijf naar vier dagen per week werken. En dat bij hetzelfde loon. Is dat een goed idee? Ben weegt de voors en tegens af. ‘Er doet ook veel onzin over die ideale vierdaagse werkweek de ronde.’
De volgende aflevering van Dick en Daniël Geloven het Wel is op 30 augustus.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 12 Jul 2024 - 50min - 188 - #163 Keuzehulp: Hoe vind ik een bijbelvertaling die bij mij past?
Zoek je een nieuwe bijbel, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Oude vertalingen, nieuwe vertalingen, Groot Nieuws of toch liever een Bijbel in Gewone Taal? Samen met bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter en Piet Vergunst, secretaris van de Gereformeerde Bond, bespreken we de meer dan tien (!) bijbelvertalingen die Nederland rijk is. En die zijn allemaal een beetje anders. Wat zijn de voor- en nadelen? En vooral: hoe kies je de bijbelvertaling die het beste bij jou past, en waar let je dan op? In deze podcast bespreken we onder meer:
De Statenvertaling (1637)
De Herziene Statenvertaling (2010)
De Nieuwe Bijbelvertaling (2004 en 2021)
De Nieuwe Vertaling (1951)
De Willibrordvertaling (1975)
Groot Nieuwsbijbel (1972 en 1996)
Naardense Bijbel (2004)
Bijbel in Gewone Taal (2014)
De Eigentijdse Bijbelvertaling EBV24
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 05 Jul 2024 - 56min - 187 - #162 Hierom is refo-influencer Gerjanne van Lagen vol overtuiging reformatorisch
Met schrijfster en columniste Gerjanne van Lagen. Ze voelt zich helemaal reformatorisch, maar tegelijk schaamt ze zich wel eens voor haar zuil. Met haar 28.000 volgers op Instagram is Gerjanne zonder twijfel een van de populairste reformatorische vrouwen van Nederland. Tegen de vooroordelen in wil ze graag laten zien dat de meeste refo’s best normale mensen en gelovigen zijn. Maar wat maakt een refo eigenlijk tot een refo? En waarom voelt Gerjanne zich ondanks alles toch zo thuis in deze laatste christelijke zuil van Nederland? We praten ook over opvoeding, en hoe een Gerjanne bij een oude gereformeerde professor inzichten ontdekte die ze graag wil delen. Hoe ga je om met een woedend kind? Waarom is een beetje blijdschap thuis zo belangrijk? En waarin onderscheidt een reformatorische opvoeding zich van die van de doorsnee Nederlander?
Lees alle columns van Gerjanne van Lagen op nd.nl
Gebruik de code ND bij een bestelling op de website van The Good Spice op http://thegoodspice.org/?utm_source=ND&utm_medium=Podcast&utm_campaign=Nieuweklant
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 28 Jun 2024 - 45min - 186 - #161 Met Timzingt. Waarom humor en geloof zo’n moeizame combinatie is
Met cabaretier Tim van Wijngaarden, beter bekend als Timzingt. Grappen maken over het geloof? Voor sommige kerkgangers voelt dat al snel als spotten. Andere gelovigen zijn daar misschien wat rekkelijker in, maar begrijpen dat het toch ongemakkelijk kan voelen. Tegelijk is ook in de kerk humor hard nodig, vindt Timzingt. Hij maakte naam als christelijke cabaretier en toert in het najaar weer rond met zijn show ‘Laatste wil’. Daarin neemt hij de bezoeker mee op een humoristische en tegelijk diepgravende zoektocht langs de grote thema’s van het leven, aan de hand van het ‘voltooide leven’ van zijn buurman. ‘Humor is als een ruitje intikken, het zorgt voor lucht zonder de hele constructie op te blazen’, heeft Tim gaandeweg ontdekt. Daardoor heeft humor ook in de kerk een helende werking. Al is hij met een liedje ook wel eens de grens overgegaan. Verder vragen Dick en Daniël zich af of Tim ook in het dagelijks leven leuk en grappig is. En is een cabaretier, zeker een gelovige, niet gewoon een soort dominee? Ze preken allebei, erkent Tim. En toch is er een fors verschil.
Gebruik de code ND bij een bestelling op de website van The Good Spice op http://thegoodspice.org/?utm_source=ND&utm_medium=Podcast&utm_campaign=Nieuweklant
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 21 Jun 2024 - 44min - 185 - #160 Waarom de kans groot is dat de Christelijke Gereformeerde Kerken gaan scheuren
Met dominee Anton Egas.
Het is onrustig in de Christelijke Gereformeerde Kerken. De synode heeft verboden om vrouwen als ouderling en diaken toe te laten, maar een aantal plaatselijke kerken heeft inmiddels vrouwen in de kerkenraad. En een meerderheid wil lokale kerken die vrijheid geven.
De rechterflank van het kerkgenootschap, zo’n 60 van de 180 kerken, is daar faliekant tegen. Vrouwen in het ambt gaat tegen het Woord van God in én tegen de uitspraak van de synode. Anton draait er als stem van de bezwaarde christelijk-gereformeerden niet omheen: kerken die vrouwen in het ambt willen benoemen, moeten vertrekken uit het verband van kerken. Gebeurt dat niet, dan gaan de zestig kerken weg.
De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken moet met een oplossing komen. Heeft Anton hier nog vertrouwen in? Zullen er ook kerken dwars doormidden gaan? En hoe denkt hij over aansluiting bij de Hersteld Hervormde Kerk? En er is taart in de studio, want Anton is 25 jaar predikant.
Eerdere afleveringen over de Christelijk Gereformeerde Kerk:
#122 Hoe is het om als vrouw dertig jaar te vechten voor een plek in de kerkenraad? (met christelijk-gereformeerden uit Zoetermeer)
#124 Hef alle gereformeerde kerken op, en deel de kerkleden opnieuw in - zegt deze hoogleraar (met Herman Selderhuis)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 14 Jun 2024 - 50min - 184 - #159 Waarom je als vrouw volgens Maarten Klaassen geen leiding mag geven
Hebben mannen en vrouwen verschillende rollen, en mogen vrouwen sommige dingen misschien zelfs niet? Of leg je dan toch een ouderwetse moraal in de Bijbel, die niets met het bevrijdende evangelie heeft te maken? Maarten Klaassen is te gast in de podcast. Hij had al enige bekendheid verworven met een uitgesproken, conservatief-christelijke visie op homoseksualiteit. Recent verscheen zijn boek ‘Gods goede orde’. Daarin schetst hij hoe God volgens hem de verhouding tussen mannen en vrouwen heeft bedoeld. Anticonceptie is volgens Maarten uit den boze; het past niet bij hoe God seks en het huwelijk heeft bedoeld. Waarom maakt hij daar zo’n punt van? En waarom is het niet Gods bedoeling dat vrouwen leidinggeven, ook als ze daar talent voor hebben? ‘Ik heb er geen moeite mee als vrouwen studeren, maar zoek wel een werkplek die past bij de roeping die God voor jou bestemd heeft.’ Een vrouwelijke directeur van een basisschool - om iets te noemen - hoort daar voor Maarten Klaassen niet bij.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 07 Jun 2024 - 57min - 183 - #158 Jongeren willen graag geloven, het zijn vooral hun ouders die het laten afweten, vindt Bram Rebergen (Youth for Christ)
Met Bram Rebergen, scheidend directeur van missionaire jongerenorganisatie Youth for Christ. Jongeren staan open voor God, ze willen graag geloven. Dat is zelfs veel meer dan tien jaar geleden. Het zijn vooral hun ouders die het laten afweten, ziet Bram. Omdat ze het druk hebben, en omdat ze het vaak ook niet meer zo zeker weten met het geloof. Waarom jongeren de weg naar de kerk dan vaak niet vinden? Alles is vaak gericht op dat ene moment op zondagmorgen, zegt Bram. Dat vindt hij frustrerend. ‘Wij zien veel jongeren tot geloof komen, die nergens bij een kerk een plek vinden.’ Jongeren zoeken een gemeenschap waar ze terechtkunnen met hun vragen. Vaak kleinere groepen, en mensen die naar hen luisteren. Er vinden goede initiatieven plaats in kerken, maar al met al denkt Bram dat het instituut kerk toch op zijn laatste benen loopt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 31 May 2024 - 47min - 182 - #157 Hoe Opwekking het leven van deze gereformeerde dominee diepgaand veranderde
Met Nederlands-gereformeerd predikant Chris van Zwol. Chris had niet kunnen denken dat zijn leven op z’n kop zou worden gezet, toen hij vorig jaar gevraagd werd te spreken op pinksterconferentie Opwekking. Als eerste voorheen vrijgemaakte predikant. ‘Ik ben echt door God afgebroken.’ De evangelische conferentie bleek een levensveranderende ervaring voor de gereformeerde predikant. Wat trof hem zo in Opwekking? Wat vond hij als gereformeerde jongen juist bevreemdend? En wat neemt hij mee terug naar Bunschoten-Spakenburg? Opwekking trekt niet alleen veel evangelische, maar ook gereformeerde en andere traditioneel-kerkelijke bezoekers. Wat vinden ze daar? En leidt dat thuis in hun traditionele kerk niet tot scheve gezichten? ‘Waarom heerst er in gereformeerde kerken zo veel wantrouwen?’, vraagt Chris zich af. Evangelischen en gereformeerden bewegen zich intussen naar elkaar toe. Want ook bij Opwekking klinken onmiskenbaar meer traditioneel theologische noties mee dan een paar jaar geleden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 24 May 2024 - 46min - 181 - #156 Waarom de hersteld-hervormden zo aantrekkelijk zijn voor refo’s
Met theoloog Wim van Vlastuin. Ze konden principieel niet mee met de nieuwe Protestantse Kerk (PKN), en dus leidde dat in 2004 tot een kerkscheuring. Die trok dwars door dorpen, kerken en families. Zelf besloot Wim van Vlastuin, op dat moment een jonge dominee in de Nederlandse Hervormde Kerk, al vroeg dat hij niet mee zou gaan. Ook al zou het hem alles kosten. ‘Ik heb tegen mijn kinderen gezegd: ik moet misschien wel fietsenmaker worden.’
Dat is anders gelopen: tegenwoordig is hij rector van het Hersteld Hervormd Seminarie en hoogleraar aan de VU. Ook in de Hersteld Hervormde Kerk is in twintig jaar veel gebeurd: het is een volwassen kerkgenootschap geworden, en een toevluchtsoord voor kerkgangers uit de Gereformeerde Gemeenten die het allemaal iets minder ‘zwaar’ willen.
Voor welke uitdagingen staan de hersteld-hervormden? De kerkverlating lijkt hen nog weinig te raken, of is dat schijn? En hoe zit het met de relaties met andere kerken? Voor iedereen staat de deur open, zegt Wim. Maar als de bezwaarde christelijk-gereformeerden massaal zouden aankloppen bij de Hersteld Hervormde Kerk zou hij dat toch jammer vinden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 May 2024 - 50min - 180 - #155 Wat heeft tien jaar Ruben Flach voor Opwekking betekend?
Met scheidend Opwekking-directeur Ruben Flach. De Pinksterconferentie ‘Opwekking’ is met 60.000 bezoekers met afstand het grootste christelijke festival van Nederland. De evangelische conferentie trekt al jaren ook veel mensen uit traditionele kerken. Je kunt Opwekking verder kennen van de Opwekkingsliederen die in veel kerken worden gezongen.
De laatste tien jaar stond Ruben Flach aan het roer. Hoe heeft hij Opwekking veranderd, en wat zijn de uitdagingen voor zijn opvolger? Hoogte- én dieptepunt tegelijk was de coronacrisis. In maart 2020 stond alles in de steigers voor weer een mooi festival, toen alles afgeblazen moest worden. In een mum van tijd stampte Flach een digitale conferentie uit de grond. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Spannend voor zijn opvolger - die nog altijd niet is gevonden - zijn niet alleen de sterk stijgende kosten (vanouds vraagt Opwekking geen entreegeld) maar ook de groeiende polarisatie onder christenen. Hoe beweegt Opwekking zich tussen al die heikele thema’s door die christenen vandaag tot op het bot verdelen, zoals homoseksualiteit en Israël en Gaza?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 10 May 2024 - 51min - 179 - #154 Waarom waren juist christenen vatbaar voor het nazisme?
Met historicus George Harinck. Het is 4 en 5 mei. Met de kennis van nu is het bijna niet te geloven: gelovige kerkgangers, dominees ook, die enthousiast waren over Hitler. Hoe kon dat? En wat kunnen christenen vandaag daarvan leren?
In Nederland bestond vooral in de hervormde kerk enige sympathie voor het nazisme. Tegelijk waren de dominees en priesters spin in het web van het verzet tegen de Duitsers, en hielp geen beroepsgroep zo vaak Joden als zij.
In Duitsland lag de zaak veel ingewikkelder. Ondanks de vele verhalen over Bonhoeffer was het kerkelijke verzet tegen Hitler daar onnoembaar klein. Mensen hoopten dat Hitler mensen terug in de kerk zou brengen.
We praten over de vraag of het zin heeft de jaren dertig met de politiek vandaag te vergelijken. George denkt van wel, en ziet overeenkomsten tussen vandaag en 1933. ‘We moeten niet vergeten: het begon niet met de Holocaust, het begon met bordjes ‘Voor Joden verboden’ in het Amsterdamse Vondelpark.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 May 2024 - 47min - 178 - #153 Wat heeft de kerk over seks te zeggen?
Te gast zijn dominee Mark de Jager en relatietherapeut Cocky Drost. ‘Geen seks voor het huwelijk’, afwijzing van homoseksualiteit - gaat het in de kerk over seks, dan is er meestal een probleem. Terwijl de christelijke kijk op seksualiteit en relaties in de tijd van het Nieuwe Testament juist heel revolutionair en bevrijdend was. ‘En dat is ze in deze geseculariseerde tijd nog steeds’, ziet dominee Mark in zijn kerk. Jongeren snakken naar helderheid, en een positief verhaal. Dat verhaal hééft de kerk, ziet ook Cocky die als relatietherapeut veel mensen begeleidt. Maar hoe doe je dat dan: die mooie christelijke visie op seks laten zien? Hoe praat je gelovig over seks zonder dat het meteen een probleem wordt? En wat ís die positieve christelijke kijk dan precies? Onderzoek uit 2023 laat in elk geval zien dat gelovige mensen weliswaar ietsje minder seks hebben dan hun niet-gelovige medeburgers, maar ze waarderen hun seksleven wél hoger.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 26 Apr 2024 - 48min - 177 - #152 Waarom de doop steeds minder voorwaarde wordt om bij de baptisten te horen
Met baptistentheoloog Teun van der Leer en ND-collega Laura Dijkhuizen. Ooit was het zo helder bij de baptisten: je wordt pas gedoopt als je bewust gelooft, en dan kun je ook pas lid worden van de gemeente. Dat laatste is nu aan het wankelen. Moet je echt mensen dwingen zich nog een keer te laten dopen, als ze als kind gedoopt zijn en toch van jouw kerk lid willen worden? In Engeland zijn de meeste baptisten al om, en ook in Duitsland schuift het. Maar wat gebeurt er als zo’n fundamenteel uitgangspunt gaat schuiven? Waarom is die volwassendoop voor baptisten zo essentieel? En waar komt dat vandaan? Laura vertelt hoe die nieuwe benadering uitwerkt in haar baptistengemeente, Silo in Utrecht. En Teun legt uit door welke ontwikkelingen baptisten op dit moment gaan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 19 Apr 2024 - 42min - 176 - #151 Wat zegt de Bijbel over scheiden en wat vindt de kerk?
Met Heleen Zorgdrager en Benno Zuiddam.
Onder christenen neemt de laatste jaren het aantal scheidingen toe. Wat zegt de Bijbel en de theologie over scheiden? Heleen (hoogleraar systematische theologie) en Benno (docent ethiek) zijn het erover eens dat ‘een relatie in liefde en trouw’ het bijbelse ideaal is. Maar als ze zich buigen over teksten uit Genesis, Leviticus en de woorden van Jezus in Matteüs lopen hun meningen over scheiden uiteen. ‘Het huwelijk is een levenslange overeenkomst en dus in principe onopzegbaar’, vindt Benno. ‘Dat is het ideaal.’ In de Bijbel is het huwelijk een gegeven, concludeert Heleen. ‘Maar “tot de dood ons scheidt” kan ik niet terugvinden in de Bijbel.’
Het huwelijk is een afspiegeling van het verbond van God met zijn gemeente, benadrukt Benno. ‘Gods trouw is tot in eeuwigheid.’ Heleen: ‘God is trouw aan zijn verbond, maar wij zijn God niet. Als falen ergens een plek mag hebben, dan is dat in de kerk zou ik zeggen.’
Luister voor de pastorale aanpak van scheiden de aflevering Wat heb je aan de kerk en de dominee als je gaat scheiden? in de podcastserie Gebroken Gelofte, nu in je favoriete podcastapp.
Interview met Daniël Gillissen over zijn scheiding: https://www.nd.nl/leven/leven/1218183/het-huwelijk-van-daniel-gillissen-strandde-hoe-is-het-om-te-s
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 12 Apr 2024 - 47min - 175 - #150 Waarom christenen minder negatief zijn over euthanasie
Met dominee Rianne Veenstra en ethicus Theo Boer. Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor euthanasie; ze hebben een zelfgekozen dood liever dan afwachten wanneer het einde komt. Behoudende protestanten en katholieken zijn daar vanouds fel tegen. Dat verandert snel. Rianne is predikant in Almere, en maakt geregeld mee dat gemeenteleden voor euthanasie kiezen. Hoe gaat ze daarmee om? ‘Ik probeer zo lang mogelijk met mensen mee te lopen.’ Betekent dat ook dat ze komt als iemand vraagt of ze als dominee bij de euthanasie aanwezig is? Theo weet alles van de euthanasiepraktijk in Nederland. Ooit werden abortus en euthanasie in één adem genoemd als dingen waar behoudende gelovigen tegen waren. Dat is voorbij, ziet hij. Ook kerkgangers zijn mondige mensen geworden. Dat christenen altijd massaal tegen euthanasie waren, is overigens een misverstand - waarschuwt hij. ‘De linkerflank van de kerken was in de jaren zeventig voorloper in de acceptatie van euthanasie in Nederland.’ Toen betekende euthanasie wel iets anders dan nu, vertelt Theo. Ging het vroeger vooral om problemen met sterven (met veel pijn en verstikking), vandaag gaat het vooral om problemen met leven: het opgeven van zelfstandigheid en zich een blok aan het been van de kinderen voelen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 05 Apr 2024 - 43min - 174 - #149 Hoe het kruis van martelwerktuig tot symbool van overwinning werd
Bijbelwetenschapper Ruben van Wingerden legt op Goede Vrijdag uit wat wij weten over de kruisiging van Jezus en hoe gruwelijk deze dood was. Waarschijnlijk stierf Jezus niet door verstikking. En zo heeft Ruben nog een aantal feiten die niet algemeen bekend zijn.
Christenen realiseren zich volgens hem vaak onvoldoende wat een gruwelijk martelwerktuig het kruis was, bedoeld om vernedering, schaamte en angst in te boezemen. HIj legt aan de hand van allerlei oude bronnen uit hoe dat kruisigen in de Romeinse tijd ging.
Op een gegeven moment is het kruis van symbool van schande en vernedering een overwinningssymbool geworden. Dat miljoenen mensen kruisjes om de hals of in het oor dragen of tatoeages hebben van het kruis kan Ruben begrijpen. Maar dan alleen als je beseft dat het kruis een vreselijk martelwerktuig was. ‘Als fashion-item vind ik het storend.'
Luister ook aflevering #50: Hoe leg je uit wat Jezus’ dood aan het kruis betekent?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 29 Mar 2024 - 49min - 173 - #148 Van Jezus als quick fix naar eerlijk naar jezelf kijken. Hoe evangelische voorganger David de Vos veranderde
De charismatische prediker David de Vos begon geweldig radicaal. God was dichtbij, wonderen lagen binnen handbereik. In Burkina Faso en in Nigeria organiseerde hij rally’s met tienduizenden mensen. Ook was hij jarenlang vaste prik bij de genezingsdienst op Opwekking. Zijn eenvoudige boodschap was dat als je maar voor Jezus koos alle problemen in je leven zouden worden opgelost. Dat maakte hem tot een van de bekendste voorgangers van evangelisch Nederland. Inmiddels heeft David ontdekt dat het zo simpel niet werkt. Hij heeft een omslag meegemaakt, vertelt hij. Minder dan ‘Jezus aannemen’ draait het nu om ‘eerlijkheid’ en ‘je kwetsbaarheden onderkennen’.
We gaan met David in gesprek over de rauwe kant van evangelisch Nederland (dat David soms op The Handmaid’s Tale vindt lijken). Over de polarisatie sinds de coronapandemie, die David aan den lijve ondervond. En over wat er gebeurt als grote charismatische voorbeelden keihard van hun voetstuk vallen.
Lees hier meer over David de Vos:
https://www.nd.nl/geloof/evangelisch/1217085/evangelist-david-de-vos-is-klaar-met-halleluja-even-bidden-pl
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 22 Mar 2024 - 47min - 172 - #147 Gaat paus Franciscus binnenkort aftreden - en wat gebeurt er dan?
Met ND-Vaticaanwatcher Hendro Munsterman. Het gaat niet goed met de gezondheid van de paus. Maken we binnenkort mee dat de 87-jarige leider van de katholieke wereldkerk gaat aftreden of misschien zelfs overlijden? Hendro werkt voor het Nederlands Dagblad in Rome. Hij vertelt hoe zijn werk het midden houdt tussen dat van koningshuisjournalist en politieke verslaggeving. Als paus Franciscus overlijdt of besluit af te treden, treedt een ingewikkelde machinerie in werking. Hoe gaat dat? En wat maakt deze eerste paus van buiten Europa en het Middellandse Zeegebied zo bijzonder? Kunnen we verwachten dat zijn opvolger in zijn lijn verdergaat, of volgt na de eigenzinnige plannen van Franciscus onvermijdelijk een conservatieve tegenreactie?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 15 Mar 2024 - 53min - 171 - #146 Wat doet Jan van den Bosch met zijn miljoenen?
Op God willen vertrouwen en tegelijk veel geld hebben, is dat geen lastige combinatie? Pas op voor de Mammon, de god van het geld waarschuwt Jezus. Sommige mensen vinden geld een genânt onderwerp, maar Jan praat er open over. Hij verdiende zijn miljoenen onder meer met zijn mediabedrijf en reisorganisatie. Het verhaal van Jezus en de rijke jongeling die geen afstand van zijn bezit kon doen, raakt Jan. ‘Maar het gaat er uiteindelijk om wat je met je geld doet.’ Wie veel heeft - aan geld of aan tijd - zou ook veel moeten weggeven, vindt hij. Maar hoe ga je om met alle verzoeken om financiële steun die je dan krijgt? En wat besteed je aan jezelf? ‘Ik rijd slechts een tweedehandsje’, zegt Jan over zijn luxe uitgevoerde Jaguar. Echt rijk voelt hij zich door zijn werk voor Mercy Ships en Hour of Power. Aan het slot heeft hij voor de luisteraars nog een financiële tip.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 08 Mar 2024 - 45min - 170 - #145 Hoe kun je homo zijn in een reformatorische kerk?
Met Henry Bax en Cornellie Morks. Homo zijn en tegelijk in een reformatorische kerk zitten - dat is niet vol te houden, zeggen veel lhbt’ers. Want hoe kun je ergens geloven als daar iedere vorm van homoseksualiteit wordt afgewezen? Henry Bax (28) is homo én lid van de Gereformeerde Gemeenten. Dat betekent dat hij geen relatie kan hebben, en soms ook op onbegrip en verlegenheid stuit. Henry legt in de podcast uit waarom hij overtuigd voor een celibatair leven kiest. Cornellie deed onderzoek naar de beleving van homoseksuele jongeren in de reformatorische wereld, en vertelt hoe eenzaam ze zich vaak voelen. ‘Ze hebben identificatiefiguren nodig.’ De zoon van Cornellie kwam enkele jaren geleden uit de kast. Het vraagt nogal wat, erkennen ze allebei: in een behoudend protestantse omgeving homo zijn. En daarmee een celibatair leven leiden. ‘Als je daartoe niet uit jezelf besluit, maar het doet omdat dat van buiten wordt opgelegd, houd je het niet vol.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 01 Mar 2024 - 48min - 169 - #144 Wat moet je als je als kerk geen dominee meer kunt vinden?
Met regiopredikant Klaas van der Kamp. De Protestantse Kerk stevent af op een flink predikantentekort. Als er niks gebeurt, zit straks 1 op de 5 protestantse gemeenten zonder dominee. Wat doet dat met je als kerk? Moeten kerkleden straks zelf gaan preken, begraven en huwelijken sluiten? En zijn protestantse kerken daar wel op berekend? Klaas zoekt in zijn regio Overijssel-Flevoland naar creatieve oplossingen. Één ding heeft hij wel geleerd: het moet om de dorpen en de dorpskerken draaien, niet om de dominees. Samenvoegen of de kerk een ‘rondreizend circus’ laten zijn, werkt niet. ‘We hebben manieren gevonden om op zondag de kerken open te houden.’ Zo maken ze in de regio van Klaas onderscheid tussen blauwe en rode taken; de blauwe kunnen samen, de rode door iedere dorpsgemeenschap apart. Ook wil hij experimenteren met een dominee-op-afstand, die zo in meerdere kerkjes tegelijk een preek houdt. Voor de kerk zelf heeft hij intussen goede hoop. ‘Wij zijn rupsen die vlinders worden, maar nog niet weten hoe.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 23 Feb 2024 - 46min - 168 - #143 Een of twee keer dopen? - hoe kerken uit deze discussie kunnen komen
Met baptistentheoloog Laura Dijkhuizen en vroege kerkkenner Marten van Willigen. Stel, je bent als kind gedoopt en besluit na een hervonden geloof dat je als volwassene gedoopt wilt worden. Mooi, zegt de een. Dat kán niet, reageert een ander. Want is de doop niet een eenmalig teken van Gods ‘ja’ tegen mensen? Of moet je daar zo niet naar kijken? Gevestigde kerken zijn in elk geval niet enthousiast over gedoopte leden die zich als volwassene in evangelische gemeenten laten ‘overdopen’. Ze zoeken naar manieren om dat tegen te gaan. Laura is twee keer gedoopt. Volgens haar gaat het om twee behoorlijk verschillende rituelen. Marten legt uit hoe het er onder de eerste christenen aan toeging. Zelf is hij een voorstander van de kinderdoop (‘Een tweede keer gedoopt worden hóéft niet’). Hoe kunnen traditionele kerken en evangelische en baptistengemeenten er toch samen uitkomen? Marten en Laura denken dat er wel manieren zijn, en doen een aantal suggesties.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 16 Feb 2024 - 52min - 167 - #142 Waarom volgens Stefan Paas geloven meer is dan gered worden door Jezus
Je moet bekeerd worden. Een persoonlijke relatie met Jezus hebben. Alleen dan loopt het goed het je af. Dat was eeuwenlang volgens veel protestanten de kern van het evangelie. Inmiddels overtuigt en inspireert dit verhaal bijna niet meer. Het is ook veel te smal, concludeert Stefan Paas. Naast die verticale, ‘contemplatieve’ lijn is er ook een horizontale, ‘actieve’ dimensie in het evangelie. Paas schreef er een inmiddels veelbesproken boek over: Vrede op aarde. Waar de orthodoxe protestanten zich helemaal hebben gefocust op dat eerste, gingen liberale gelovigen op in het tweede. Uiteindelijk allebei met weinig succes. Zaak dus om ze bij elkaar te houden. Overtuigt Stefans oplossing? En hoe vertel je volgens hem aan je kinderen over de noodzaak om te geloven?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 09 Feb 2024 - 51min - 166 - #141 Hoe twee christenen God verschillend ervaren tijdens hun rouw
Met Eline Zandee en Bjorn Visser. Hoe kun je mensen helpen die verdriet hebben en in rouw zijn? En wat kun je beter niet doen, of niet zeggen? Eline was 29 toen ze haar man Niek verloor aan kanker. Van Bjorn overleden in 2018 twee kinderen. Hoe ze graag hadden gewild dat mensen reageerden? Eigenlijk alles is beter dan niets zeggen en met een boog om rouwende mensen heen lopen, ondervond Bjorn. En Eline tipt: ‘Laat je niet te snel afschrikken. Mensen in rouw willen vaak de ene dag dit, en de andere dag behoefte dat.’ Zijn rouw en verdriet anders als je gelovig bent, en maakt het verschil als je lid bent van een kerk? Ja, ontdekten Eline en Bjorn – al beleefde Bjorn in zijn donkerste dagen Gods nabijheid anders dan Eline. ‘Dat is ook niet erg.’ Mannen rouwen sowieso anders dan vrouwen, weet Bjorn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 02 Feb 2024 - 51min - 165 - #140 Moeten christenen door de Gaza-oorlog anders naar Israël gaan kijken?
Met Oscar Lohuis (pro-Israël) en Eline van der Kaaden (pro-Palestijns). Israël steunen, dat willen veel christenen gevoelsmatig wel. Het is immers de staat van het aloude volk van God. De enige democratie in het Midden-Oosten. En hebben Joden geen veilige plek nodig om te leven, juist na zo veel christelijk anti-semitisme? Maar de voortslepende, gruwelijke oorlog in Gaza zorgt wel dat de panelen aan het schuiven gaan. Hoe ver kun je gaan in je steun aan Israël? Goed dat ook in de kerk mensen zich achter de oren beginnen te krabben, zegt Eline. Want er is veel onberedeneerde en kritiekloze Israël-theologie. Er moet juist een tandje bij in de steun aan Israël, reageert Oscar. Want het land staat meer dan ooit alleen.
Dat is een podcastaflevering met een stevig gesprek, vol kritische vragen over en weer. Maar Oscar en Eline doen vooral een poging om elkaar, ook al staan ze diametraal tegenover elkaar in dit conflict, toch een beetje beter te begrijpen.
Eerdere podcasts over de kerk en het Israëlisch-Palestijns conflict:
#125 een paar dagen na de aanslag van 7 oktober een gesprek tussen de pro-Palestijnse Remco van Mulligen en de pro-Israëlische Sara van Oordt
#126 met Meta Floor en en Jan van Benthem over hoe religie het conflict heeft gekaapt
#130 met opperrabbijn Jacobs over onveiligheid van Joden in Nederland
# 131 met theoloog Bernhard Reitsma over hoe je de beloften van God aan Israël moet lezen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 26 Jan 2024 - 52min - 164 - #139 BN’er Bastiaan Ragas is na zijn ‘ommekeer’ gegrepen door de Bijbel
Te gast is Bastiaan Ragas. De entertainment-wereld staat niet bekend als de meest gelovige. Toch was zanger, musicalster en acteur Bastiaan Ragas al vroeg geraakt door de Bijbel. Hij heeft een heuse ‘ommekeer’ meegemaakt. Noemt de musicalster zich tegenwoordig ‘gelovig’ of zelfs ‘christelijk’? Is hij kerkganger geworden? En wat zit er in de Bijbel dat hem zo aanspreekt? ‘Die verhalen hebben een transformerende kracht. Ze veranderen je.’ Daarin ziet de acteur iets van God. ‘Een God in de hemel, dat vind ik lastig.’ Maar dat mensen door de Bijbel anders gaan kijken en anders gaan leven, is volgens hem het beste bewijs dat God ‘gebeurt’. Bastiaan schreef er een boek over (‘Jezus, waarom?’), en staat nu met een theatervoorstelling over de Bijbel op de planken: ‘In Gods Naam’. Aan het eind van het gesprek geeft de acteur nog wat adviezen aan gelovigen die al langer meelopen in de kerk.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 19 Jan 2024 - 50min - 163 - #138 Dit zeg je in de kerk (niet) tegen iemand met een depressie
Met Jurjen ten Brinke en Nadine Folkers. Beiden kennen depressiviteit van dichtbij. Nadine ging zelf door een zware depressie, dominee Jurjen maakt het van nabij bij zijn eigen dochter mee. Depressiviteit is niet maar een beetje somberheid, maar een serieuze ziekte - benadrukken beiden. Veel (goedbedoelde) adviezen en wensen komen dan niet over. De minst behulpzame? ‘Het komt goed’ of ‘Je komt hier sterker uit’. Ga als gelovige ook niet roepen dat God er vast een bedoeling mee heeft, of dat je door de genade van God niet depressief hoeft te zijn. Jurjen vertelt hoe hij als ‘oplossingsgerichte vader’ een aantal ‘stomme dingen’ heeft gedaan, en daarvan heeft geleerd. Hoe praat je wél met geliefden, vrienden, mensen in jouw kerk die kampen met depressiviteit? Veel hangt af van karakter, invoelingsvermogen en hoe goed je relatie met die ander is. Maar Nadine en Jurjen weten wel een paar algemene tips te geven.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 12 Jan 2024 - 42min - 162 - #137 Hoe breng je het geloof ter sprake bij je niet-gelovige buurvrouw?
Te gast is theoloog Jan Martijn Abrahamse. Denk eens aan je niet-gelovige buurvrouw, of die collega op het werk. Superaardige, betrokken mensen, die altijd klaar staan voor een ander. Maar geloven of de kerk - daar hebben ze niets mee. Ze zijn niet anti, maar het zegt ze gewoon niks. Waarom zou je God nodig hebben in je leven? En ook christenen vragen zichzelf steeds vaker af waarom hun geloof per se het beste zou zijn, merkt Jan Martijn. Wat betekent christelijk geloven in deze tijd, hoe breng je dat ter sprake bij je niet-gelovige buurvrouw (en waarom zou je sowieso met haar over het geloof beginnen)? Christelijke liedjes zingen op het station, daar gelooft Jan Martijn niet meer in – geeft hij toe. ‘Dat voelt al snel manipulerend.’ Er is een nieuw verhaal nodig, denkt hij. De oude woorden van vroeger zijn onbegrijpelijk aan het worden. Maar wat zou dat nieuwe christelijke verhaal dan moeten zijn? En betekent dit dat het oude verhaal van zonde en genade van tafel moet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 05 Jan 2024 - 44min - 161 - #136 Waarom je christelijke goede voornemens gaan mislukken (maar je ze toch moet maken)
Met dominee en psycholoog Bert Loonstra. En een stapel oliebollen op tafel. Meer bidden, gestructureerder bijbellezen, en geen kerkdienst overslaan. Oud en nieuw is hét moment voor goede voornemens - en dat geldt ook voor gelovige mensen. Bert vertelt in de podcast hoe je daadwerkelijk veranderingen voor elkaar kunt krijgen, ook vanuit de gedragspsychologie. Wat zijn goede christelijke goede voornemens? En past dat wel bij geloven? Daarin draait het toch om de liefde van God, en niet om wat mensen allemaal voor elkaar krijgen? Mensen die afscheid namen van het christelijk geloof vertellen vaak dat het in de kerk nooit ‘goed’ was, dat je altijd tekort schoot. Moeten christenen het dan niet meer over genade hebben dan over het zoveelste dat je beter moet doen? Van ‘moeten’ is Bert niet. Als predikant en als psycholoog weet hij dat dat niet werkt. ‘Het gaat om verlangen. Wat is mijn verlangen?’
Dick en Daniël praten met Bert ook over andere oudejaarsrituelen, over Psalm 90 en de kerkdienst op oudejaarsavond en waarom je dan naar de kerk zou gaan – terwijl het toch geen christelijke feestdag is.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 29 Dec 2023 - 40min - 160 - #135 Mozaiek0318 organiseert tien kerstdiensten. Waarom zijn die zo populair?
Met Mozaiek-voorgangers Kees Kraayenoord en Nelinda Troost. De zeven kerstnachtdiensten van evangelische kerk Mozaiek in Veenendaal zitten zo vol dat je er een ticket voor moet hebben. En dan zijn er nog drie kerstmorgendiensten. Wat trekt mensen naar Mozaiek? Kees stond aan het begin van Mozaiek in Veenendaal. ‘Kerst is een kans om als kerk tevoorschijn te komen’, ontdekte hij al snel. Bij Mozaiek pakken ze daarvoor flink uit. De kerstnachtdiensten zijn een gelikte show, waaraan ze in de zomer al beginnen, vertelt collega-voorganger Nelinda. ‘Maar het begint bij de inhoud. En die mag best radicaal zijn.’ Ook een kleine dorpskerk met minder mensen en middelen blijkt van de Mozaiek-aanpak te kunnen leren. ‘Begin op tijd, en schakel mensen in.’ Kerst mag dan strikt genomen geen bijbels feest zijn, het is wel dé kans om als kerk bij mensen aan te sluiten, zegt Kees. Wat betekent Kerst voor henzelf? Wat is het favoriete kerstlied van de Mozaiek-voorgangers? Tot slot heeft Kees een kerstboodschap voor de luisteraars van deze podcast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 22 Dec 2023 - 49min - 159 - #134 Waarom geloofden vrijgemaakten ooit dat ze de ‘ware kerk’ waren?
Met dominee Marinus de Jong, die alles weet van gereformeerden die zichzelf ‘de enige ware kerk’ vinden. Rooms-katholieken zien hun kerk rechtstreeks teruggaan op de apostelen, oosters-orthodoxen zien zichzelf als de oorspronkelijke kerk, en de Nederlandse Hervormde Kerk heette ooit een ‘planting Gods’. Maar zo overtuigd als de vrijgemaakt-gereformeerden zichzelf als de Ware Kerk beschouwden, hebben weinig kerken hen nagedaan. Marinus legt uit waar die gedachte vandaan kwam, en welke kenmerken een ‘ware kerk’ volgens gereformeerden heeft. Waarom is het belangrijk om bij een ‘ware kerk’ te horen? Is dat nodig om door God in genade te worden aangenomen? Tegenwoordig willen vrijgemaakten (sinds vorig jaar: Nederlands-gereformeerden) veelal niet meer met dat verleden worden geassocieerd. Maar volgens Marinus is het best een relevante vraag: ‘Je mag je best op zondagmorgen eens afvragen of je in een ware kerk zit.’ Dat is in elk geval wat objectiever dan de vraag ‘Past deze kerk bij me?’. En vindt uiteindelijk niet iedereen zijn kerk een ware kerk (of in elk geval een beter alternatief dan de rest), en praten katholieken, orthodoxen en vrijgemaakten daar alleen wat openlijker over? ‘Je mag best een beetje trots zijn op je kerk.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 15 Dec 2023 - 41min - 158 - #133 Ook refo’s begrijpen de Statenvertaling niet meer. Wat gaan ze daaraan doen?
Met oud-RD-hoofdredacteur Chris Janse. Kom niet aan de goede, oude Statenvertaling van de Bijbel – klinkt het in reformatorische kring. De Herziene Statenvertaling (2010) rukt op in gezinnen en op scholen, en dat is voor sommige reformatorische christenen reden tot grote zorg. Waar komt die intense liefde voor de Statenvertaling vandaan, dat die bijna als Gods Woord zelf wordt gezien? Volgens Chris hebben de gereformeerde gezindte het laten lopen: de oude Statenbijbel is hard onbegrijpelijk aan het worden – maar door behoudzucht en verdeeldheid komen reformatorischen niet aan vernieuwing toe. Dat is ‘schadelijk conservativisme’. De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) is zo hard bezig geweest haar 19e-eeuwse versie van de Statenvertaling te bewaren voor verandering dat ze de kans om een breed geaccepteerde opfrisbeurt aan zich voorbij heeft laten gaan. De praktijk zal over een paar jaar zijn dat iedere reformatorische kerk zijn eigen, al dan niet herziene, versie van de Statenvertaling heeft. ‘En dat is jammer’.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 08 Dec 2023 - 42min - 157 - #132 Waarom Sela zo’n snaar raakt in christelijk Nederland
Te gast zijn Sela-zangers Mirjam Kerkhof en Lars Gerfen. ‘Ik zal er zijn.’ ‘Heer, wijs mij Uw weg.’ ‘Breng ons samen.’ De band Sela is sinds 2005 in christelijk Nederland een fenomeen geworden. De kersttour van dit jaar is alweer vrijwel uitverkocht en nummers van de band worden iedere zondag wel in talloze kerken gezongen. Wat is het geheim van Sela? De liederen en de muziek moeten doorleefd zijn, zeggen Mirjam en Lars allebei. ‘Mensen moeten voelen dat je gelooft wat je zingt.’ Ze gaan graag op concerttour, maar de liederen die ze maken, moeten allereerst geschikt zijn om samen in de kerk te zingen. ‘Dat beperkt je in je mogelijkheden, maar dat vinden we niet erg.’ Sela, of vooral: zingen voor God, is voor zowel Mirjam als Lars een roeping. Kunnen ze er ook van leven? ‘Onze partners moeten er wel bij werken, hoor.’ Lars is pas sinds kort bij de band. Hoe is het voor een katholiek om in zo’n protestantse omgeving terecht te komen? En is Sela katholieker geworden sinds hij erbij is? En wat is eigen het favoriete Sela-lied van de zangers zelf?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 01 Dec 2023 - 47min - 156 - #131 Wat heeft God nu eigenlijk aan Israël beloofd?
Met theoloog Bernhard Reitsma. Is de vestiging van de staat Israël een vervulling van oude Bijbelse beloften? En op welke bijbelteksten beroepen christenen zich precies als ze voor Israël vandaag nog een speciale rol zien weggelegd? Met Bernhard lopen we de belangrijkste bijbelpassages na, van de roeping van Abraham in Genesis tot Paulus in Romeinen 9-11 en de eindtijdsvisioenen in Openbaring. ‘Pas op met het gebruiken van losse teksten’, waarschuwt de hoogleraar kerk in de context van de islam. Kijk, ook als het om Israël gaat, altijd naar het ‘hele verhaal van de Bijbel’. ‘Als christenen kunnen we in onze uitleg niet om Jezus Christus heen’, betoogt Reitsma. Sinds de komst van Christus is de plek van Israël niet opgehouden speciaal te zijn - maar zijn wel de gelovigen uit de andere volken daarbij gekomen. Ook de landbelofte is sinds Christus verbreed: naar de heerlijkheid van God die de hele aarde zal vervullen. In de discussie over deze teksten valt vaak het verwijt van ‘vervangingstheologie’. Wat is dat precies? En wordt dat verwijt altijd terecht gebruikt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 24 Nov 2023 - 41min - 155 - #130 Zo onveilig voelen de Joden zich nu in Nederland
Te gast is opperrabbijn Binyomin Jacobs. Het leven in Nederland is voor Joodse mensen onveiliger geworden sinds de aanslagen van Hamas van 7 oktober. Bedreigingen, scheldpartijen, politiebeveiliging. Bijeenkomsten en herdenkingen zoals van de Kristalnacht worden uitgesteld of afgelast, de Joodse scholen waren na 7 oktober een tijdje dicht. De felle negatieve reacties zijn vaak een gevolg van onkunde, weet de rabbijn. ‘Ons Joods-zijn heeft helemaal niets te maken met de politiek van de staat Israël. Maar dat snappen veel mensen niet.’ Bang is Jacobs niet, zegt hij. Maar verstandig wil hij wel zijn. ‘Ik loop bij een pro-Palestinademonstratie geen blokje om. Ik ben Nederlander, ik mag hier gewoon zijn.’ Van christenen krijgt hij hartverwarmende reacties. ‘Ons huis stond een tijdje helemaal vol met bloemen.’ Over de verklaring van de Protestantse Kerk is hij kritischer. ‘Altijd dat ‘maar’. Het is verschrikkelijk wat jullie is overkomen, maar … Waarom moet dat toch?’ Is er toekomst voor de Joden in Nederland? Zeker de religieuze Joden vertrekken, ziet Jacobs. ‘Dat is zorgwekkend.’ Toch is hij niet pessimistisch.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 Nov 2023 - 47min - 154 - #129 Waarom je als twintiger in een vergrijzende kerk gaat werken
Te gast is Ruth Six (25). Ruth wordt binnenkort dominee in Nieuwegein. Op haar 19e ging ze theologie studeren, en ze wist al snel dat ze in de kerk aan de slag wilde. Mensen die vrijwel direct na het VWO aan een predikantsopleiding beginnen, zijn er steeds minder. Waarom kiest Ruth daar vol enthousiasme wel voor? Is een kerk vol grijze hoofden niet demotiverend voor een twintiger? En heb je als jonge dominee wel genoeg levenservaring? Ruth vertelt over haar moeder, die ook predikant is en een groot voorbeeld voor haar is, en hoe het verlies van haar vader voor haar God en geloof juist dichterbij brachten. Wat ze ingewikkeld vindt, is de hoge verwachtingen die kerkleden kunnen hebben van jonge dominees. Ze zullen de kerk niet weer vol preken, denk ze. Tegelijk begrijpen ze als geen ander de jonge leeftijdsgroepen. Die willen vaak best een lijntje met de kerk, al komen ze niet op zondagmorgen. Hoe bereik je die mensen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 10 Nov 2023 - 41min - 153 - #128 Weg om een kleine misstap. Hoe de samenleving harder wordt doordat het christelijk geloof verdwijnt
Te gast is ethicus Theo Boer. Moeten publieke figuren sneller het veld ruimen dan vroeger omdat ze een misstap hebben begaan? Mensen uitkafferen op je werk, porno kijken onder werktijd, losjes declareren of nare dingen roepen op sociale media: het is stom, fout en soms zelfs strafbaar. Goed dat mensen, mannen vooral, daarmee niet meer wegkomen. Anderzijds: je hele carrière voorbij - is dat wel proportioneel? Is er nog ruimte voor vergeving en een nieuw begin? Volgens Theo is dat afrekenen een zorgelijke ontwikkeling. Die hangt samen met het verdwijnende christelijke geloof. 'De kern daarvan is dat je als mens zo diep in de puree zit dat je verlossing nodig hebt.' Als je in tegenstelling daarmee denkt dat mensen van nature wel deugen, zorgt dat voor flinke teleurstellingen. 'We kunnen in deze tijd niet meer goed met de fouten van onszelf en van anderen omgaan.' Christenen kunnen heel eenvoudig voor een trendbreuk zorgen, denkt Theo. 'Alleen al door te leren sorry te zeggen.'
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 Nov 2023 - 43min - 152 - #127 - Voor wie is de hel?
Te gast is theoloog Arnold Huijgen. De hel is een graat in de keel van veel hedendaagse gelovigen. De een kan met goed fatsoen in zo’n eeuwige straf niet meer in geloven, een ander heeft er slapeloze nachten van. Arnold wil dat christenen meer over de hel gaan nadenken. Maar dan wel in het licht van Christus. Wat betekent dat? Het gaat in de wereld voortdurend over de hel (klimaathel, de hel van Gaza, de helse periode van een depressie), maar in de kerk durft bijna niemand het woord meer te gebruiken. Hoe komt dat? Wat zeggen Jezus en Paulus over de hel? In de kerkgeschiedenis zijn er drie manieren geweest waarop christenen in het licht van de Bijbel de hel hebben gezien. Voor welke visie kiest Arnold, en waarom is dat zo lastig? En tot slot de hamvraag: moet je bang zijn voor de hel?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 27 Oct 2023 - 44min - 151 - #126 - Hoe religie het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft gekaapt
Te gast zijn Meta Floor, jarenlang werkzaam onder Palestijnse christenen, en ND-buitenlandspecialist Jan van Benthem. Is het conflict tussen Israël en de Palestijnen nu ten diepste een religieus conflict, of gaat het vooral om land? En welke rol spelen de 50.000 Palestijnse christenen, die op de Westbank en in Gaza wonen? Meta: ‘Ze zijn zich gaan afvragen: wie is God, als Hij ons land aan Joden geeft?’ Uiteindelijk, stellen Meta en Jan, is dit een strijd tussen de extreme en de gematigde stemmen in alle drie de godsdiensten: mensen die zich beroepen op bepaalde rechten, of hun uitleg van hun Heilige Geschriften - en mensen die bereid zijn om te praten en samen te leven. Religie heeft het conflict daardoor in de afgelopen twintig jaar alleen maar onoplosbaarder gemaakt. Kan religie – en dan in het bijzonder het christendom – ook bijdragen aan oplossingen? Jan ontdekte tijdens zijn reizen door Israël en de Palestijnse gebieden dat je politiek niet uit dit conflict komt komen. ‘Het enige rustpunt vond ik dan toch bij religieuze leiders die zoeken naar verzoening.’ Volgens Meta moet het eerst om recht gaan, en dan pas om verzoening. Het geloof van joden en christenen dat God alle mensen naar zijn beeld geschapen heeft, kan daarbij helpen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 20 Oct 2023 - 49min - 150 - #125 - Israël of Palestina? Deze christenen staan lijnrecht tegenover elkaar (maar gaan in gesprek)
Het is de week van de gruwelijke beelden. Hamas zaaide met een terroristische aanslag dood en verderf en Israël slaat terug in Gaza. De visie op dit conflict verschillen enorm. Hoe kun je als christenen met een totaal andere kijk op het conflict toch zinvol gesprek hebben? Aan tafel de pro-Israëlische Sara van Oordt en de pro-Palestijnse Remco van Mulligen. Beiden zijn geschokt door de gruweldaden van Hamas, maar verschillen over de oorzaak van mening. Ook over de bombardementen van de Gaza-strook denken ze anders. Maar ze concluderen dat in gesprek blijven, juist als je fundamenteel van mening verschilt, onmisbaar is. ‘Een christen is geroepen te vechten tegen haat’, vindt Remco. Sara benadrukt het belang van gebed. ‘Bidden voor de vrede van Jeruzalem, dat is misschien wel het enige dat wij kunnen doen.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 13 Oct 2023 - 47min - 148 - #124 - Hef alle gereformeerde kerken op, en deel de kerkleden opnieuw in - zegt deze hoogleraar
Te gast is hoogleraar kerkgeschiedenis Herman Selderhuis. Homoseksualiteit, de rol van vrouwen, liturgische vormen, hoe lees je de Bijbel? Nog nooit was de diversiteit in de verschillende gereformeerde kerkbanden in Nederland groter dan vandaag. De oude kerkstructuren lopen hun laatste benen, voorziet Herman. Als gemeenten en kerkleden ondanks verschillen niet erin slagen samen kerk te zijn, moet er maar een ‘herverkaveling’ komen. Bijvoorbeeld door twee gereformeerde nieuwe kerkverbanden te vormen, waarin mensen het wél met elkaar eens zijn. Is dat inderdaad de oplossing? Geef je daarmee niet het ideaal op van de ene kerk? En wat heb je als plaatselijke gemeenschap eigenlijk aan een kerkverband? Gereformeerden kunnen voor hun kerkmodel veel leren van de IKEA, denkt Herman.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 06 Oct 2023 - 40min - 147 - #123 - Waarom protestanten flirten met een kwijnende katholieke kerk
Te gast is priester Jan-Jaap van Peperstraten. Wereldwijd maken katholieken zich op voor een evenement dat hun kerk misschien wel grondig gaat veranderen: de Synode, waarin voor het eerst ook gewone kerkgangers inspraak hebben. Komen er straks vrouwelijke priesters, en mag Jan-Jaap als pastoor misschien zelfs gaan trouwen? Terwijl internationaal het elan er vanaf spat, verdampen in Nederland de katholieke parochies. Waar gaat het met het Nederlandse katholicisme naartoe? Moet de Rooms-Katholieke Kerk het misschien van protestantse overstappers - zoals Jan-Jaap zelf - hebben? Een paar jaar na zijn overstap trok het priesterschap. Het celibaat (geen relatie mogen hebben) vindt Jan-Jaap ‘niet zo’n issue’. Wat trekt hem aan werken in een verdwijnende kerkstructuur, en hoe houd je dat een beetje leuk? ‘Ik ga er niet wakker van liggen.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 29 Sep 2023 - 46min - 146 - #122 - Hoe is het om als vrouw dertig jaar te vechten voor een plek in de kerkenraad?
Christelijk-gereformeerden in Zoetermeer kiezen vol overtuiging voor vrouwen in de kerkleiding. Hun regionale kerkvergadering (‘classis’) heeft daarop alle banden doorgesneden. Hoe je als kerkganger ook denkt over ‘de vrouw in het ambt’: hoe kun je je bewegen in een kerk waar de meerderheid op een voor jou belangrijk punt heel anders denkt? Te gast zijn voorvechter van de vrouw in het ambt en Zoetermeers kerklid Sietske Rustenburg en voorzitter van de Zoetermeerse kerkenraad Floris Olthof. Het gaat ze vooral om ruimte in hun kerkverband, vertellen ze. Niet om anderen te overtuigen. Sietske en Floris willen met hun plaatselijke kerk vooral zelf naar eer en geweten de Bijbel kunnen uitleggen op dit punt. ‘Synodes gaan daar helemaal niet over.’ Hoe het verder moet in de diep verdeelde Christelijke Gereformeerde Kerken? ‘Ik hoop op wonderen. Maar het moet wel een wonder zijn.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 22 Sep 2023 - 36min - 145 - #121 - Waarom het oké is als bidden even niet lukt. En tips om toch weer te beginnen
Te gast is dominee Jacobine Scholte-de Jong. Al tien jaar lang zet Jacobine een heel kort nachtgebed op sociale media. Er zijn mensen die daarop wachten voor het slapengaan. Origineel zijn hoeft echt niet bij het bidden, en honderd procent authentiek zijn ook niet. En val je erbij in slaap? Dan is dat misschien wel een gebedsverhoring, zegt Jacobine. Zeker voor protestanten kan bidden met schuldgevoel overladen zijn: te kort, te weinig, te onoprecht. Laat dat los, en begin gewoon, raadt de Goudse dominee aan. Bidden moet geen corvee zijn. Het is ‘hanging out with God’. Jacobine laat zien hoe je kunt leren bidden op momenten die bij jou passen. Hoe belangrijk is houding daarbij? Waar komt het klassieke ‘handen gevouwen, ogen dicht’ vandaan? En waarom bidden Nederlandse protestanten zo ongeveer als enige ter wereld vóór het eten, en danken ze daarna?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 15 Sep 2023 - 42min - 144 - #120 - Tikva als christelijk alternatief voor yoga? Zo kun je geloven met je lijf
Te gast zijn tikva-docent Janita Stoorvogel en theoloog Philip Troost. Over yoga is in christelijke kring veel te doen. Je geeft daarmee ruimte aan demonische krachten, oordeelt de een. Yoga kan prima, zegt een ander. Intussen lijkt de behoefte aan meditatie en ontspanning alleen maar te groeien. Janita ontdekte daarvoor in Zweden een christelijke variant op yoga: tikva. Die is niet gericht op het leegmaken van jezelf, maar op je vullen met God. In de podcast laat Janita zien hoe je dat doet. En betoogt ze dat dat helemaal niet zo zweverig is. Philip geeft onder meer cursussen ‘Mindful met Jezus’. Er komt in het Westen, en dus ook onder christenen, meer aandacht voor het lichamelijke, ziet hij. Ook in het geloof mag het lichaam helemaal meedoen. Maar pas op, er zijn wel risico’s.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 08 Sep 2023 - 43min - 143 - #119 - Refo’s danken hun zuil aan dominee G.H. Kersten. Wie was deze man?
Te gast is Bart Bolier, biograaf van SGP-oprichter, kerkleider en alleskunner dominee G.H. (Henri) Kersten. De reformatorische zuil met zijn eigen scholen, organisaties en politieke partij is ondenkbaar zonder deze man, die 75 jaar geleden overleed. Wie was deze dominee Kersten? Zou hij met instemming kijken naar de zuil die zijn nazaten in christelijk Nederland hebben opgebouwd? Het gesloten toelatingsbeleid van reformatorische scholen zou hij met gefronste wenkbrauwen hebben bekeken. En hoe zit het met zijn eigen rol in de oorlog? Waarom heeft hij een lijst met Joodse kinderen aan de bezetter laten verstrekken? Na 1945 mocht Kersten door zijn houding zijn Tweede Kamerzetel niet meer innemen. Het kerkverband dat hij met zo veel moeite bijeen had gebracht, scheurde al een paar jaar na zijn dood. Kersten was helemaal niet de stijve rigide theoloog die niet met andersdenkenden kon omgaan, betoogt Bolier. Hij was breed geïnteresseerd in kunst, cultuur, andere landen. Gastvrij en hartelijk. Maar inderdaad, Kersten had ook overtuigingen waar hij niet vanaf te brengen was.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 01 Sep 2023 - 45min - 142 - #118 - Waarom God bestaat
Te gast is wiskundige en filosoof Emanuel Rutten. Moet je in God maar gewoon geloven, omdat je zijn bestaan verder niet kunt bewijzen? Onzin, vindt Emanuel. God ‘bewijzen’ is misschien te plat. Maar er zijn veel betere redenen om aan te nemen dat God bestaat dan argumenten tégen God. Emanuel legt een van die ‘godsbewijzen’ stap voor stap uit. Waarom veel mensen er dan toch niet aan willen? ‘De bekende atheïst Thomas Nagel zegt gewoon dat hij niet wíl dat God bestaat.’ Wat hebben gelovigen aan dit soort argumenten? Het maakt je als christen wat weerbaarder, merkt Emanuel. Want geloven is niet iets van domme mensen, het is de meest logische kijk op de wereld die er bestaat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Aug 2023 - 43min - 141 - #117 - Elly en Rikkert vormden generaties christenen. Wat geloven ze zelf?
Te gast is het bekende christelijke zangduo Elly en Rikkert. Sinds ze zich in 1975 tot het christelijk geloof bekeerden, hebben ze liedjes gemaakt over de Bijbel en geloof voor kinderen én volwassenen. Hun kinderliedjes - met titels als ‘Jezus is de Goede Herder’ en ‘Als een kuikentje’ - worden geluisterd en gezongen van reformatorisch tot rooms-katholiek. Wat vinden ze daar zelf van? Hoe deden ze dat: samen een zangcarrière én een gezin én een huwelijk ‘runnen’? En is dat niet zwaar: zo’n boegbeeld van geloof zijn? Rikkert bekent dat hij met gemengde gevoelens naar hun christelijke kinderkraker ‘Een parel in Gods hand’ luistert. Terwijl ‘Elly en Rikkert’ in talloze kerken wordt gezongen, heeft met name Rikkert een moeizame relatie met de kerk gekregen. ‘Ik zet daar geen stap over de drempel.’ Ze vertellen ook openhartig over de dood, en wat ze hopen dat daarna komt. Elly heeft er al een glimp van opgevangen, vertelt ze. Ze zingt daarover in het liedje ‘De achtste tuin’.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 18 Aug 2023 - 49min - 140 - Zomerstop | Deze afleveringen zijn Dick en Daniël het meest bijgebleven
We hopen dat je erg geniet van de podcast die we maken. We zijn er vier weken tussenuit, deze zomer. Niet alles geluisterd? Wij tippen je een paar bijzondere afleveringen van het afgelopen seizoen.
Daniël: #72 - Hoe een christelijke transgender kijkt naar de discussie over transgenders
Dick: #74 - Waarom christenen moeten stoppen met joden knuffelen
Dick: #97 - Waarom verontruste vrijgemaakten niet mee willen naar de nieuwe fusiekerk
Daniël: #112 - Vijf vooroordelen over het zwaarste kerkverband van Nederland
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 21 Jul 2023 - 8min - 139 - #116 - Waarom christelijke vrouwenbewegingen zo succesvol zijn
Met Els van Dijk, spreker en bestuurder in christelijk Nederland. Na de podcast van vorige week over het geloof van mannen (met Arie de Rover) hebben Dick en Daniël het nu over christelijke vrouwen. Clubs die zich op de gelovige man richten zijn er nauwelijks, terwijl er zeker twintig christelijke vrouwenplatforms, -bladen, -conferenties en -bewegingen zijn, nog los van wat kerken allemaal voor vrouwen organiseren. Op wat voor behoefte spelen die in? Wordt er flink geld verdiend aan de vrouwelijke geloofsonzekerheid? ‘Vrouwen hebben meer ontwikkelbehoefte dan mannen’, denkt Els. ‘Zit ik op een conferentie, dan zie ik vaak vrouwen ijverig meeschrijven. Mannen zitten ontspannen met de armen over elkaar.’ Vrouwen zijn volgens onderzoek geloviger dan mannen. Maar hoe zinvol is het eigenlijk om op dit terrein onderscheid te maken tussen man en vrouw? ‘Het gaat erom dat je een méns bent met een groot hart.’
Dick en Daniël zijn vier weken met vakantie. Op 18 augustus staat weer een nieuwe podcast voor je klaar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 14 Jul 2023 - 38min - 138 - #115 - Waarom geloven voor mannen lastiger is dan voor vrouwen
Met Arie de Rover. Geloven mannen anders dan vrouwen? En wat is dat eigenlijk: een goede, christelijke man? Arie schrijft en spreekt veel - voor mannen én vrouwen - over leven uit genade. Misschien is kunnen ontvangen voor mannen wel het allermoeilijkste, denkt hij. De identiteit van veel mannen hangt sterk af van kunnen presteren, van controle hebben. Het gesprek gaat ook over de evangelische mannenbeweging De Vierde Musketier. Helpt die beweging mannen om meer overtuigd te geloven? En in de kerk zie je meestal meer vrouwen dan mannen. Waar komt dat door? ‘Mannen moeten iets doen. Die vinden het moeilijk om stil te zitten en te luisteren. Zeker als daar vooraan een vrouw staat.’ Arie geeft verder tips - aan mannen en vrouwen - om te ontdekken waar hun afgoden zitten, en hoe ze die te lijf kunnen gaan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 07 Jul 2023 - 45min - 137 - #114 - Hoe racistisch zijn Nederlandse christenen (zonder dat ze het weten)?
Te gast zijn Godwin Arhin en Eva Mabayoje.
Je bent als witte Nederlandse kerkganger misschien wel racistischer dan je denkt. Of in elk geval: er zit in jouw christelijke traditie meer discriminatie op basis van ras dan we vaak doorhebben. Neem alleen al hoe kinderbijbels - sommige tot op de dag van vandaag - vertellen over de vloek van Noachs zoon Cham, en hoe die daardoor tot slaaf van zijn broers werd. Er komen in de podcast twee schokkende voorbeelden voorbij. Maar Eva, getrouwd met een zwarte man, en Godwin, afkomstig uit Ghana, hebben ook genoeg verhalen van discriminatie in de kerk vandaag. Meestal is die subtiel of uit onwetendheid. ‘Het is iets onderhuids.’ Zo kijken mensen vaak verbijsterd als ze merken dat Godwin witte pleegkinderen heeft. Wat doe je aan die vooroordelen? Luisteren. Niet iets aannemen, maar vragen stellen - zeggen Eva en Godwin. Ze zijn hoopvol. ‘Het is echt anders dan tien jaar geleden.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 30 Jun 2023 - 40min - 136 - #113 - De PKN geeft ruimte aan vrijzinnigheid, is dat erg?
Met dominees Arenda Haasnoot en Piet de Jong. Een meerderheid van de predikanten van de Nederlandse Gereformeerde Kerken wil best samen met de grote Protestantse Kerk (PKN). Maar de vrijzinnigheid die in die kerk voorkomt, is een struikelblok. Wat is vrijzinnigheid en hoe gaan orthodoxe dominees en gelovigen in de PKN daar eigenlijk mee om? Piet is emeritus predikant in Rotterdam, en heeft als gereformeerdebonder ‘helemaal niet zo veel last’ van de vrijzinnigheid in zijn kerk. ‘Ze stellen goede vragen.’ Arenda heeft een heel andere indruk. Ze beklaagt zich over ‘de intolerantie van de toleranten’. ‘Alles moet over liefde gaan. Voor het oordeel van God is geen ruimte meer.’ Vrijzinnige gemeenten in de PKN zijn vaak op sterven na dood, maar vrijzinnig denken is er wijd verbreid, merkt ze. Geldt hetzelfde niet van veel meer kerken, zoals de nieuwe NGK?, vraagt Piet zich af. ‘Die zijn in dertig jaar onherkenbaar veranderd.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 23 Jun 2023 - 49min - 135 - #112 - Vijf vooroordelen over het zwaarste kerkverband van Nederland
Te gast: Laurens van der Tang. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland bestaan 70 jaar. Dit bevindelijke kerkgenootschap geldt als uiterst behoudend, vrouwen mogen niets doen in de kerk, de sfeer is liefdeloos en veroordelend, moderne media zijn uit den boze en er durft niemand aan het avondmaal. Maar wat klopt er van deze beelden? Laurens is ouderling en prominent kerklid. Hij legt uit hoe de dingen werken in zijn kerk. ‘Paulus is er heel duidelijk over dat de vrouw moet zwijgen in de gemeente. Dat is onze diepgewortelde overtuiging.’ En als je daar anders over denkt? ‘Dan moet je niet in ons kerkverband zijn.’ En Laurens vertelt over zijn eigen bekeringservaring. ‘Ik zag mezelf vooral als heel erg onbekeerd.’
Shownotes:
Laurens van der Tang was te gast in aflevering 29 van deze podcast. Wat zet je in gang als je suggereert dat de Great Reset een groot complot is? https://www.nd.nl/podcast/dick-en-daniel-geloven-het-wel/1068278/-29-wat-zet-je-in-gang-als-je-suggereert-dat-de-great-reset-een
https://www.nd.nl/geloof/geloof/1068305/laurens-van-der-tang-vreest-de-great-reset-complotdenken-is-een
Interview met gezin dat lid is van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland: https://www.nd.nl/geloof/protestant/1177302/zomaar-een-gezin-uit-de-gereformeerde-gemeenten-in-nederland-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 16 Jun 2023 - 56min - 134 - #111 - Hoe christenen volgens Willem Ouweneel om moeten gaan met lastige thema's zoals homoseksualiteit
Te gast is theoloog Willem Ouweneel (79), schrijver van inmiddels 212 boeken en een man met - nog steeds - een stevige mening over alles in christelijk Nederland. In evangelische gemeenten wordt ‘allerlei wind van leer’ verkondigd, omdat steeds minder mensen de Bijbel lezen, ziet Willem. Verschillen tussen kerken doen er steeds minder toe; dat is positief, maar heeft ook grote nadelen. Alles in het geloof wordt gevoel. ‘Ik hoorde over een Bijbelkring waar de vraag was wat voor kleur een tekst had.’ Homoseksualiteit houdt veel kerken en gelovigen bezig, maar daarbij worden twee belangrijke vragen vergeten, zegt de drievoudig gepromoveerde evangelische theoloog verder. Zelf heeft hij op allerlei punten zijn mening inhoudelijk moeten bijstellen, maar dat vindt hij niet erg. ‘Gelúkkig ben ik veranderd!’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 09 Jun 2023 - 46min - 133 - #110 - Waarom Tim Hofman Jezus een leuke man vindt
Te gast is de grootste deuger van Nederland: presentator Tim Hofman. In zijn programma’s en op Twitter houdt hij mensen graag een spiegel voor. Ook christenen. Zo bekritiseerde hij de christelijke band InSalvation en ging hij achter de oud-gereformeerde dominee Kort aan vanwege zijn standpunt over homoseksualiteit. Vanwaar die interesse? Waar komt zijn fascinatie met christenen en geloof vandaan? Tim groeide op met de kerk, zat op een christelijke school en liet zich op zijn twaalfde dopen. Daarna ging hij steeds meer twijfelen aan het geloof en kwam hij veel huichelachtige gelovigen tegen. Na een tijd van afkeer van gelovigen is hij inmiddels toch anders naar hen gaan kijken. Al verzet alles in hem zich tegen geloven in God. Waarom zou je deugen en een goed mens zijn als je niet gelooft? ‘Omdat het goed voelt.’
Lees hier ook een interview met Tim Hofman over de vraag wat houvast geeft in zijn leven:
https://www.nd.nl/geloof/geloof/990242/tim-hofman-niet-zo-lang-geleden-betrapte-ik-mezelf-erop-dat-ik-aaHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 02 Jun 2023 - 50min - 132 - #109 - Wat maakt Opwekking zo immens populair?
Pinksterconferentie Opwekking: de ene gelovige piekert er niet over daar ooit een stap te zetten - want zo veel mensen bij elkaar - de ander hunkert ernaar daar geestelijk op te laden en gelijkgezinden te ontmoeten. Wat is het geheim van de conferentie die al ruim 50 jaar meegaat? Te gast zijn Opwekkingsbestuurslid Henk Dik en Opwekking-kenner Miranda Klaver. De conferentie weet protestanten en evangelischen over de volle breedte te trekken, ziet Henk. Het geheim? Allereerst samen zingen. De Opwekkingsliederen zijn in christelijk Nederland inmiddels een begrip. Een homo met een relatie op het podium, dat ziet Henk echter niet gebeuren. Maar ook vrouwelijke sprekers staan nog steeds maar mondjesmaat op het programma. Opnieuw zijn er bijna alleen mannen op het podium te zien, en vaak weer dezelfde als in eerdere jaren - constateert Miranda.
Luister ook: Waarom de Opwekkingsconferentie zo succesvol is: https://open.spotify.com/episode/69Fl44NpEAB0sXrTIkQIUb?si=p5Evt6DkTp23sq5NGqCzTQ
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 26 May 2023 - 49min - 131 - #108 - Waarom het voor singles ingewikkeld is in de kerk
Een predikant die bidt voor ‘psychisch zieken, alleenstaanden en rouwdragenden. Singles en de kerk is niet altijd een goede match. Het lijkt in kerken vooral om gezinnen te draaien. Te gast zijn twee singles: dominee Rebecca Onderstal en Jan Willem Janse, netwerkleider kerk & samenleving bij MissieNederland. Is het lastiger om alleen een nieuwe kerk binnen te stappen? De kerk van Jan-Willem zet sterk in op verbinding tussen mensen, met en zonder relatie. Singles willen niet zielig gevonden worden, maar het mag niet gebeuren dat nooit gevraagd wordt hoe het is om alleen te zijn, stelt Rebecca. Wees oprecht geïnteresseerd, adviseert Jan-Willem, en zeg niet: ‘Het is vast lastig voor je om…’ Wees als voorganger divers in je voorbeelden en zorg ervoor dat de samenstelling van de kerkenraad of leiderschapsteam ook herkenbaar is voor singles.
Lees ook: https://www.nd.nl/geloof/geloof/1175009/kerken-en-singles-het-is-geen-gelukkig-huwelijk-zit-je-daar-a
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 19 May 2023 - 40min - 130 - #107 - Waarom de hemel (gelukkig) geen eindeloze zangdienst is
Te gast dit weekend voor Hemelvaart is dominee Paul Visser, die een inkijkje geeft in (het geloof in) de hemel. Is het ‘boven’ een eindeloze zangdienst? Zijn er straten van goud? Is er herkenning? Wat kun je, met de Bijbel in de hand, van de hemel weten? En wat vertellen bijnadoodervaringen? We kunnen de hemel niet zien, maar op allerlei momenten wel merken dat die werkelijkheid er is, gelooft Paul. ‘Het is een andere dimensie, die raakt aan de onze.’ In de hemel zul je de ervaring hebben dat je geen vreemde bent, dat je helemaal tot je bestemming komt. Tegelijk is de hemel voor gelovigen niet het eindpunt. ‘De hemel lijkt op het neutrale Zwitserland in oorlogstijd. Je bent veilig, maar je weet dat het overal nog oorlog is.’ Christenen wachten op het moment dat aarde en hemel één worden: de komst van de nieuwe aarde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 12 May 2023 - 45min - 129 - #106 - Waarom de nieuwe gereformeerde fusiekerk steeds meer op de PKN gaat lijken
Te gast is hoogleraar en protestantismekenner George Harinck. Gereformeerden staan bekend om hun kerkscheuringen, maar ze kunnen met een beetje moeite vaak ook weer samengaan, laat de geschiedenis zien. De nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken, waarin vrijgemaakten en Nederlands-gereformeerden op 1 mei zijn samengegaan, zal sterk gaan inzetten op samenwerking met de grote Protestantse Kerk (PKN), voorspelt George. Komen er binnenkort nog meer kerkfusies aan op het gereformeerde erf? En hoe gaat het sowieso verder met de protestanten in Nederland? De Britse theoloog Alister McGrath voorspelde precies twintig jaar geleden dat evangelicalen en katholieken wereldwijd de toekomst hebben. Nederlandse gereformeerden evangelicaliseren in een hoog tempo, ziet ook George. Na de ‘eeuw van de kerk’ (1850-1970) waarin alles draaide om kennis van de leer en kerkelijke verschillen, gaat het nu sowieso veel meer om beleving. Ook het kerkmodel van gereformeerden, waarin alles draait om commitment van individuele kerkleden, staat ernstig onder druk. Komen de protestanten in de problemen? Of is het vooral een golfbeweging?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 05 May 2023 - 42min - 128 - #105 - Waarom je een kerk koste wat het kost open moet houden
Een kerk is niet zomaar een gebouw. Het is de plek waar je bent gedoopt, waar je hebt gezongen en gebeden. En ook als je nooit een kerk van binnen ziet: als je in de verte de toren ziet, ben je thuis. Wat als sluiting of zelfs de sloophamer dreigt? Te gast zijn de Amsterdamse dominee Rosaliene Israël en hoogleraar Henk de Roest. Sluit alleen een kerk na een uiterst zorgvuldig proces, zeggen beiden. Liever nog: sluit niet. In Amsterdam is afgesproken de komende vijf jaar geen kerk dicht te doen, vertelt Rosaliene, scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam. Henk bepleit vol te houden. Ook al lekt het dak en zit je nog maar met tien oude mensen in de kerk, laat het gebouw open. Rosaliene: ‘Als je een kerkgebouw sluit, krijg je het nooit meer terug.’ Tien jaar geleden organiseerde het Nederlands Dagblad de verkiezing Mooiste gesloopte kerk. Dat riep een storm een emotionele reacties op. Wat is het toch dat een kerkgebouw mensen zo erg raakt?
Interview met Rosaliene Israël: https://www.nd.nl/geloof/protestant/1162529/in-amsterdam-gaat-geen-kerk-meer-dicht-het-geloofsgesprek-is-be
De verkiezing van Mooiste gesloopte kerk: http://www.mooistegeslooptekerk.nl/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 28 Apr 2023 - 46min - 127 - #104 - Alles wat je wilt weten over het geloof van de Oranjes
Wat gelooft de koning? En heeft prinses Amalia “Ik ga slapen, ik ben moe” geleerd? Blauw Bloed-presentator Tirza van der Graaf en huishistoricus van het Nederlands Dagblad Willem Bouwman praten ons bij over het geloof van de Oranjes. De huidige generatie is minder open over het geloof dan bijvoorbeeld koningin Wilhelmina, die dagelijks dagopeningen voor haar personeel organiseerde. De koning, koningin en prinsessen beschouwen geloven als een privézaak. Kunnen ze wel anders in een religieus zo versnipperd Nederland? En waarom hadden de Oranjes zo’n hekel aan afgescheiden gereformeerden? Één ding is zeker: kroonprinses Amalia zal haar lidmaatschap van de Protestantse Kerk echt niet opzeggen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 21 Apr 2023 - 42min - 126 - #103 - Wat moet een kerk als er straks geen dominees meer zijn?
Met Nicolien Luitwieler en Giel Schormans. Nicolien is net begonnen als predikant in Willemstad, Giel bemiddelt tussen dominees en lokale gemeenten in de Protestantse Kerk. Het predikantentekort in die kerk en andere kerkverbanden gaat schrikbare vormen aannemen: over een paar jaar zit 40 procent van de gemeenten zonder. Hoe komt dat? En wat zijn oplossingen voor dit tekort aan voorgangers? Giel benadrukt dat gemeenten zelfdredzaam moeten worden, predikanten moeten in teams gaan werken en wen er maar aan: je gaat gemeenteleden op de preekstoel zien. Nicolien: ‘Je moet oppassen dat niet iedereen naar de predikant blijft kijken om dingen te regelen.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 14 Apr 2023 - 47min - 125 - #102 - Hoe leef je als je binnenkort gaat sterven?
Te gast op deze Goede Vrijdag is kinderboekenschrijver Bert Wiersema. Bert heeft beenmergkanker en leeft in ‘reservetijd’. Al twee keer lag hij ‘op het randje’ en moest zijn familie afscheid komen nemen. Hoe leef je als het volgende week afgelopen kan zijn? Ervaar je druk om allerlei dingen te gaan doen of ga je juist in een hoekje zitten? Bert is niet bang voor de dood (‘wel voor doodgaan’), omdat hij zeker weet dat hij daarna Jezus zal zien, ‘en daarachter mijn overleden dochter’. De periode van terminaal ziek zijn is ook niet alleen ellende, benadrukt Bert. Als hij zich goed voelt, heeft hij alle tijd voor zijn kinderboeken. ‘Het is ergens een droom: ik geniet van elke dag.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 07 Apr 2023 - 40min - 124 - #101 - Waarom je in de kerk te weinig hoort over bekering
Moet de kerk een warm bad zijn en de kerkganger met een goed gevoel naar huis laten gaan? Nee, zegt theoloog Wim Dekker. Elk mens heeft bekering nodig, schrijft hij in zijn nieuwe boek Oproep tot omkeer. Het mag in de kerk wel wat minder gaan over: je mag zijn zoals je bent. In reformatorische kring wordt dat ‘vragen om een nieuw hart’ te snel verbonden aan ‘in de hemel komen’. Maar dan draait het zomaar te veel om jezelf. Het gaat Wim meer om de omkeer in het leven, je mindset moet veranderen en je moet nu een ander leven gaan leiden omdat God dat van je vraagt. En of dat tot eeuwig leven leidt … dat is niet direct relevant. Wim erkent dat psychologen vaak eerder voor een omkeer in het leven van mensen weten te zorgen dan dominees. Maar de kerk heeft wel het beste verhaal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 31 Mar 2023 - 42min - 123 - #100 - Henk Binnendijk over waarom je trouw moet blijven aan je eigen kerk
In deze honderdste aflevering hebben we een speciale gast: Henk Binnendijk. De 88-jarige EO-coryfee en evangelist was presentator van talloze tv- en radioprogramma’s en spreker op bijna dertig EO-jongerendagen. Ondanks zijn leeftijd voelt Henk zich gezegend. Maar hij voelt ook dagelijks verdriet. Ruim twee jaar geleden overleed een van zijn zoons. Hoe ga je daarna verder? ‘Mensen zeggen dat God de lege plek opvult. Dat is zo’n onzin.’ Dick en Daniël hebben een persoonlijk gesprek met de bijbelleraar over zijn bekering, de situatie van de kerk in Nederland, en over dagelijks bijbellezen. ‘We zijn de bruid van Christus, maar nemen nog geen kwartier per dag de tijd voor Hem.’ Henk vindt het ook kwalijk dat zo veel kerkgangers uitwijken naar kerken zoals Mozaiek. ‘Vraag je niet alleen af wat je in een kerk ontvangt, maar kijk ook naar wat je daar gaat brengen.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 24 Mar 2023 - 50min - 122 - #99 - Waarom christenen zo geobsedeerd zijn door seks
Te gast zijn socioloog David Bos en theologiestudent Charlotte Glasbergen-Molenaar. Ze weten beiden alles van de christelijke kijk op seks en de zogenoemde ‘purity culture’. Daarin horen ‘ware liefde wacht’ en geen seks voor het huwelijk gezien als hét criterium voor een christelijk leven. Wat doet die boodschap met je beeld van seksualiteit en met je zelfbeeld? En staat het zo echt in de Bijbel? De Amerikaanse dominee Joshua Butler moet terugtreden om zijn verheven en tegelijk plastische omschrijving van de seksuele daad. Waarom wordt seks zo’n immens belangrijk onderwerp gevonden in christelijke kring? Moeten we niet met seks meer omgaan zoals met voedsel?, vraagt David zich af. En Charlotte ontdekte: ‘Uiteindelijk ligt je waarde in Jezus en niet of je wel of geen seks voor je huwelijk hebt gehad.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 Mar 2023 - 47min - 121 - #98 - Waarom na corona de kerk minder bezoekers trekt
Als je naar de kerk gaat, heb je het waarschijnlijk gemerkt: lege kerkbanken om je heen. Voor veel kerken is dat na corona de realiteit, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. In drie op de vijf kerken zitten op zondagochtend minder mensen dan voor de coronatijd. Te gast zijn Trinette Verhoeven, predikant in de regio Utrecht van de Protestantse Kerk, en Arnoud Sturing voorganger van City Life Church Assen. Trinette herkent de tendens in haar regio. Tegelijk ontstaan er wel andere manieren om mensen te betrekken bij de kerk, zoals ontbijtochtenden. De kerkgang bij Arnoud is juist wat gegroeid. Waar veel kerken gezinnen kwijtraken, komen die bij hem binnen - mogelijk door de speciale kinderkerkdienst. Trinette vindt wel dat er meer onderwijs in de kerk moet worden gegeven zodat gelovigen ook zelf hun geloof in stand kunnen houden. ‘Het hangt nu wel erg af van de gemeenschap.’ Arnoud onderstreept dat. Hij geeft daarom gebedscursus waar mensen voor het eerst hardop bidden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 10 Mar 2023 - 50min - 120 - #97 - Waarom verontruste vrijgemaakten niet mee willen naar de nieuwe fusiekerk
Fijn, zou je denken: er komt een kerkfusie aan! De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken gaan fuseren. Te gast zijn jurist Pieter Pel en hoogleraar Koert van Bekkum. Ze denken totaal anders over de fusie. Niet zozeer over het samengaan van kerken, maar vooral over de basis van het nieuwe kerkverband. Klopt de bijbeluitleg wel? Pieter vindt van niet. Er worden samen met de fusie snel allerlei andere zaken ‘meegeregeld’, zoals het toelaten van kinderen aan het avondmaal, ziet hij. Koert kijkt er anders naar. Vrijgemaakten zijn van oudsher nogal radicaal in hun opvattingen. Hoe kun je leren leven met verschillen in een kerkverband? Dat moeten vrijgemaakten nog leren, vindt Koert. Nee, vindt Pieter, want het gaat hier over fundamentele zaken. Hij roept verontrusten op in gesprek te gaan met hun kerkenraad. Koert: ‘Haal eens diep adem en wacht even af. Weggaan kan over twee of vijf jaar ook nog wel.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 Mar 2023 - 48min - 119 - #96 - Alles wat je moet weten over de opwekking in Amerika (en waarom die moet stoppen)
Te gast zijn theoloog en kenner van de evangelische wereld Laura Dijkhuizen en voorganger Jan Pool. Op de Asbury University is al meer dan twee weken een opwekking gaande: wat een doorsnee studentenviering was, liep uit op een onafgebroken bijeenkomst met muziek en gebed. Inmiddels zijn daarop tienduizenden mensen afgekomen. Wat is een opwekking precies? Hoe worden die veroorzaakt, is het typisch Amerikaans en wat zijn bekende voorbeelden uit het verleden? En hoe bepaal je of een beweging van God komt? Wat nu in Asbury gebeurt, lijkt op de Grote Opwekkingen uit de Amerikaanse geschiedenis, legt Laura uit in de podcast. Vergeet ook niet wat er in het klein aan wonderen gebeurt, benadrukt Jan met een verwijzing naar zijn favoriete sport: niet alleen Liverpool-Real is voetbal, maar ook wat kinderen doen op het veldje hierachter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 24 Feb 2023 - 47min - 118 - #95 - TikTok: mijnenveld of zendingsveld? Wat je van deze christelijke influencers kunt leren
Met Vera Tomassen (20 jaar, 58.000 volgers) en Romy Kersten (17 jaar, 4000 volgers). TikTok is het snelst groeiende sociale medium ter wereld, en een van de belangrijkste ontmoetingsplekken voor jongeren. Tegelijk kent het Chinese platform grote privacyproblemen en is het uiterst verslavend. Toch dragen de christelijke influencers Vera en Romy er overtuigd hun geloof uit. ‘TikTok is dé manier om het evangelie bij jongeren te brengen’, weet Vera. Romy kwam zelf tot geloof via sociale media. Wat is de aantrekkingskracht van TikTok, wat zijn de gevaren en hoe kunnen jongeren én ouders daar het beste mee omgaan?
Lees ook waarom influencer Romely Hannah TikTok verliet: https://www.nd.nl/geloof/geloof/1163132/deze-christelijke-influencer-verliet-tiktok-een-filmpje-over-ch
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 Feb 2023 - 47min - 117 - #94 - Waarom zich in reformatorisch Nederland een pastoraal drama voltrekt
Met dominee Gert van den Brink. Er is iets wonderlijks aan de hand in de reformatorische wereld: mensen kunnen er zeer gelovig zijn, twee keer per week naar de kerk gaan, bijbellezen en bidden - en toch van zichzelf zeggen dat ze het geloof niet hebben. Dat ze onbekeerd zijn. Hoe kan dat, en wat is de rol van de benodigde bekeringservaring? Gert hield deze zomer een lezing over het onderwerp die viraal ging, en ziet een ‘levensgevaarlijke dwaling’ rondgaan in zijn reformatorische kring. ‘Mensen zijn soms banger voor de dominee dan voor God.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 10 Feb 2023 - 45min - 116 - #93 - Hoe krijg ik mijn kind mee naar de kerk?
Te gast zijn twee deskundigen op het gebied van kind en kerk: Ingrid Plantinga en Annasjouk Nijhof. Zij geven concrete tips voor ouders die worstelen met de vraag hoe je kinderen en tieners meekrijgt naar de kerk. Zoals: kinderen verplichten om mee te zingen in de kerk? Niet doen! De beide specialisten vinden bovendien dat kerkgang niet het belangrijkste onderdeel is van geloofsopvoeding. Belangrijker is het om het geloof in het hele leven te verweven: laat het in de kerk dus ook gaan over wat er in de klas gebeurt of tijdens een sportwedstrijd. De kerk is wel een plek om verschillende generaties te ontmoeten en vriendschappen te sluiten. En kindernevendiensten? Ingrid en Annasjouk zijn daar niet per se fan van.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 Feb 2023 - 39min - 115 - #92 - Kun je als christen Israël (nog) steunen?
Te gast zijn Bernhard Reitsma en Joan Bonhof, beide kenners van Israël en het Midden-Oosten. De staat Israël bestaat 75 jaar. Voor veel christenen is dat nét iets bijzonderder dan als het gaat om een ander willekeurig land. Is de oprichting van de staat Israël de vervulling van een bijbelse profetie of ‘gewoon’ een land zoals alle andere? En wat kun je daarbij leren van Palestijnse medechristenen? Bernhard spreekt veel van hen en weet: de vaak kritiekloze steun van westerse christenen aan de staat Israël is een van de belangrijkste blokkades voor het gesprek met moslims over het evangelie. Joan legt uit wat er zo kwalijk is aan de ‘vervangingstheologie’ en ontdekte dat je mensen - Joden, christenen, moslims - niet moet indelen in vakjes, maar werkelijk naar hun verhalen moet luisteren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 27 Jan 2023 - 47min - 114 - #91 - Waarom zou je naar de kerk gaan?
Te gast zijn Dolf te Velde, docent aan de vrijgemaakt-gereformeerde Theologische Universiteit, en theoloog Dorina Nauta. Minder en minder mensen gaan naar de kerk. Ook betrokken, gelovige christenen vragen zich vaak af wat voor nut de kerkdienst nog heeft. Maar Dolf en Dorina gaan niet zitten sippen. Ze geloven in de kerk. De kerk speelt een belangrijke rol bij het herstel van de relatie tussen God en mens, zegt Dolf. Dorina: ‘Het is heerlijk dat je een netwerk hebt dat je opvangt en dat eten voor je kookt als je een kind hebt gekregen. De kerkdienst tilt mij op uit de alledaagse rush. Een uurtje rust.’ Wie de zondag in ere wil houden, moet op zaterdag al afremmen, stelt Dolf voor. ‘En als je geen zin hebt, ga je toch.’ Komen er steeds minder mensen in de kerk? Niet getreurd, stelt Dorina. ‘Dan mag je vieren dat het kleine goed is.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 20 Jan 2023 - 48min - 113 - #90 - Gert-Jan Segers vertrekt. Hoe moet het verder met de ChristenUnie?
Te gast zijn Ben Bloem en Annelijn de Gier, betrokken en kritische ChristenUnie-leden. Jarenlang was Gert-Jan Segers het gezicht van de ChristenUnie. Hij loodste de partij twee kabinetten binnen. Hoe staat de ChristenUnie ervoor nu hij de politiek verlaat? Het valt Ben en Annelijn niet mee om een gedroomde lijsttrekker voor de volgende verkiezingen te noemen. ‘Segers is in die zin de Mark Rutte van de ChristenUnie.’ Raadslid Ben is een prominente linkse stem in de partij, student en Perspectief-lid Annelijn vertolkt liever het conservatieve geluid. Wat zijn voor hen de belangrijkste thema’s. En hoe overleeft een middenpartij als de ChristenUnie de toenemende polarisatie in de politiek? En wat als de VVD nieuwe asieleisen op tafel legt? ‘Dan moet de stekker uit dit kabinet.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 13 Jan 2023 - 48min - 112 - #89 - Waarom deze dominee vindt dat een homorelatie echt niet mag
Te gast is dominee Maarten Klaassen. Met zijn stichting Bijbels Beraad M/V trekt hij ten strijde tegen homo-emancipatie en gelijkheid van mannen en vrouwen. Waarom is homoseksualiteit zo’n belangrijk thema, dat de kerk er volgens hem mee staat of valt? Ook als twee gelovige homo’s oprecht menen een relatie met elkaar te kunnen aangaan, is daar geen ruimte voor, meent Maarten. Ook als niemand daardoor wordt beschadigd. Want de Bijbel verbiedt het. ‘Ik ben ervan overtuigd dat als je volhardt in de homoseksuele praxis, je het koninkrijk van God niet kunt binnengaan.’ Waarom is Maarten eigenlijk zo nadrukkelijk met het onderwerp bezig? ‘Een psycholoog mailde me dat het hem duidelijk was: ik onderdrukte mijn homoseksuele gevoelens.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 06 Jan 2023 - 57min - 111 - #88 - Hoe is het om met oud en nieuw onder een brug te slapen?
Te gast zijn dakloze Frank en vrijwilliger Christina van den Berg van het inloophuis Wal 125 van Tot Heil des Volks in Amsterdam. Iedereen kent ze van de ingang van de supermarkt: daklozen. Ze vragen om een beetje geld of het kopen van de Straatkrant. Officieel zijn er meer dan dertigduizend in Nederland. Frank raakte op straat toen zijn relatie stukliep en hij zijn baan kwijtraakte. Vaak slaat hij onder een brug. Houdt hij hoop? Christina vertelt hoe zij twee dagen in de week klaar staat voor Frank en de talloze daklozen. Het geloof in Jezus is daarvoor haar motivatie. ‘En ik doe levenslessen op.’ En moet je een dakloze geld geven? Frank en Christina vertellen waar daklozen écht behoefte aan hebben.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 30 Dec 2022 - 44min - 110 - #87 - 10 vragen over Kerst in de Bijbel
Te gast is nieuwtestamenticus Bert Jan Lietaert Peerbolte. Nee, een os en een ezel zaten er niet in de stal, die eerste Kerst. En de wijzen en de herders waren er al helemaal niet tegelijkertijd. Wat weten we dan wél van het bijbelse Kerstverhaal? Waar komen die os en die ezel dan vandaan? En die wijzen? En waarom vieren we de geboorte van Christus eigenlijk in de winter? In tien vragen en antwoorden loodst bijbelkenner Bert Jan je door de wonderlijke wereld van Kerst. Over waarom Jezus op keizer Augustus lijkt, we een tweede kerstdag hebben, en de zwangerschap van Maria een regelrechte ramp was
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 23 Dec 2022 - 56min - 109 - #86 - Wat als je kromme tenen krijgt van sommige kerkliederen
Te gast zijn lieddichter Ria Borkent en dominee en vertaler Harold ten Cate. Harold kunnen kerkgangers kennen van befaamde Opwekkingsliederen als ‘Tienduizend redenen’ en ‘God van licht’. Meer dan honderd reacties kwamen bij het Nederlands Dagblad binnen op de vraag welke kerkliederen je niet kunt meezingen. Met stip op één: de oude versie van Lutherlied ‘Een vaste burcht’. ‘Tienduizend redenen’ van Harold is heel populair, maar krijgt ook veel kritiek. Hoe reageert de vertaler daarop? Harold heeft bij het lied ‘Mijn Jezus ik hou van U’ van collega-vertaler Elly Zuiderveld ook wel eens iets anders gezongen, bekent hij. Hoe gaat dat eigenlijk, een kerklied maken of vertalen? En wat vinden mensen nog meer tenenkrommend om mee te zingen in de kerk? Ria Borkent heeft zich voorgenomen nooit meer direct na een dienst kritiek te uiten. Wat kun je wel doen als je een lied echt niet te verteren vindt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 16 Dec 2022 - 53min - 108 - #85 - Waarom de GerGem nooit de reformatorische zuil zullen opgeven
Te gast is socioloog Chris Janse, oud-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. Elk jaar verlaten zo’n tweeduizend mensen de Gereformeerde Gemeenten, het belangrijkste kerkgenootschap van de reformatorische zuil. Velen keren zich af vanwege de strenge interpretatie van de Bijbel. Gaat het kerkgenootschap krimpen? Dat is wel waarschijnlijk, denkt Janse. Want de leer wordt niet aangepast, want mensen ‘op de juiste weg leiden’ is belangrijker dan mensen vasthouden. ‘De vrijgemaakten achterna’ is een angstbeeld voor reformatorischen, legt Janse uit. En gaan de Gereformeerde Gemeenten op termijn fuseren met een ander kerkgenootschap uit de zuil?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 09 Dec 2022 - 47min - 107 - #84 - Waarom jongeren de kerk verlaten en hoe je dat voorkomt
Te gast zijn Ronelle Sonnenberg en Mariët Baaij. Het is schrikbarend in sommige kerken: mensen die sinds de coronapandemie maar niet terugkeren naar de kerk. Ze kijken een livestream of stappen over naar een evangelische kerk. Wat corona blootlegde, is natuurlijk al veel langer aan de gang. Wat is het probleem van de kerk? Of hoort dit er gewoon bij? Ronelle deed onderzoek naar jongeren en kerkverlating. Vooral voor hun 25e zeggen jongeren de kerk vaarwel. Ze verdwijnen gewoon weg of ze haken af omdat hun zoektocht niet wordt gewaardeerd. Dat overkwam Mariët. Ze schreef een afscheidsbrief aan de ‘GerGem’ die veel reacties opriep. Haar vragen waarom ze geen oorbellen mocht of waarom alleen haar vader aan het avondmaal ging, werden terzijde geschoven. Die laatste vraag zou zelfs ‘godslasterlijk’ zijn. Ronelle en Mariët schetsen hoe de kerk jongeren kan vasthouden én wat ze wegjaagt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 02 Dec 2022 - 43min - 106 - #83 - Hoe herken je de “Matthijs” in je kerk?
Te gast zijn Willem Smouter en Henk Jan Kamsteeg. Presentator Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door werd ontmaskerd als een bullebak voor zijn mensen. Willem en Henk Jan weten hoe leiderschap in de kerk en de christelijke wereld werkt. Kom je daar “Matthijsen” tegen? Wat zijn de ‘rode vlaggen’ in de kerk? Een voorgangersechtpaar met alleenheerschappij? Willem gruwt ervan. Geef nooit voorgangers volledige vrijheid, hoe succesvol ze ook zijn. Juist charismatische mensen moeten iemand naast zich hebben. En geloof mensen als ze met hun ervaringen komen. Henk Jan heeft ervaring met een ‘narcistische’ directeur van een christelijke organisatie. ‘Dat verlies je altijd. Mijn advies? Heel hard weglopen.’ Willem heeft een serieuze oproep aan kerken: de aandacht voor seksueel misbruik moet heel snel verbreed worden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Nov 2022 - 44min - 105 - #82 - Hoe besluit je als christen of je het WK voetbal in Qatar kijkt?
Te gast zijn Harmen Niemeijer van Micha Nederland en theoloog David Heek. Het zeer omstreden WK voetbal in Qatar begint. Harmen gaat géén voetbalwedstrijden kijken, ook al is hij groot voetbalfan. David wel. Allebei hebben ze grondig over hun keuze nagedacht. ‘Ik ben een vrij mens’, zegt David. ‘Word je juist geen vrijer mens als je niet gaan kijken?, vraagt Harmen. En: wat heeft voetbal met religie te maken? ‘Ik kreeg als scheidsrechter zo erg het gevoel dat ik hier van God moest zijn’, vertelt David. En Harmen kreeg zowaar een religieuze ervaring in De Kuip tijdens de wedstrijd Feyenoord - Lazio Roma.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 18 Nov 2022 - 43min - 104 - #81 - Waarom de samenleving idealistische theologen verdient
Te gast zijn scheidend theologen des vaderlands Thomas Quartier en Tabitha van Krimpen. Theologen moeten vaker de clownsneus opzetten, onrust veroorzaken, idealistische vragen stellen. Nu hebben ze vaak de naam dat ze studeerkamergeleerden zijn. Thomas kreeg te horen dat zijn titel hem moest worden afgepakt, omdat hij zich uitsprak tegen wapenleveringen aan Oekraïne. ‘Je moet als theoloog de idealen kunnen blijven uitdragen. Anders wordt de discussie wel heel smal.’ Tabitha strijdt tegen gezapige kerken die wel mopperen op nauwelijks betrokken twintigers, maar weinig doen om jonge kerkleden werkelijk te betrekken. En is het erg dat veel (jonge) kerkgangers niet zijn teruggekomen sinds corona? Of moet je juist blij zijn met kleine gelovige kernen? ‘Kerken met duizenden kerkgangers zijn misschien wel heel onnatuurlijk.’
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 11 Nov 2022 - 46min - 103 - #80 - Vlees, vliegen en voortplanting. Wat doe ik voor het klimaat? Met Carla Dik-Faber en Kirsten Alblas
Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander. Het Nederlands Dagblad en het platform GroeneKerken onderzochten hoe duurzaam christenen nu eigenlijk zijn. Op drie punten kun je persoonlijk het verschil maken: vlees, vliegen en voortplanting. Hoe doen actieve kerkgangers doet, en is hun geloof daarvoor wel zo belangrijk? Van actievoerder Kirsten Alblas en Carla Dik-Faber van GroeneKerken mag het wel wat steviger. Sinds twee jaar is Alblas veganistisch. ‘Maar wees niet hard voor jezelf.’ Hoewel Kirsten Alblas alleen voor geweldloos actievoeren is, luistert Carla Dik ‘met gemengde gevoelens’ naar haar plannen. Aan de ene kant voelt de helft van de christenen een grote weerzin tegen klimaatactievoerders, aan de andere kant moet er wel echt iets gebeuren.
Lees alles over het onderzoek over duurzaamheid en geloof op nd.nl/klimaat
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 04 Nov 2022 - 42min - 102 - #79 - Dit is wat een MeToo-ervaring met je doet - met Almatine Leene
Dominee Almatine Leene werd als student aangerand door een emeritus predikant. In haar kerk werd ze niet serieus genomen, en dus hield ze dertien jaar lang haar mond. Heb je iets naars meegemaakt in de kerk? Praat erover, zegt ze als voorzitter van stichting Veilige Kerk. ‘Anders blijft het een onderdeel van je leven waarvan je niet vrij wordt. En je kunt er echt vrij van worden.’ Veilige Kerk is een platform dat kerken helpt om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en aan te pakken. Vijf jaar na MeToo is er ook in de kerk nog een heleboel te winnen, ziet Leene, al wordt er veel meer aan preventie gedaan. ‘Er zijn overal vertrouwenspersonen gekomen. Maar er moet ook meer over seksualiteit worden gepraat.’
Almatine Leene schreef in 2018 over haar MeToo-ervaring:
https://www.nd.nl/opinie/opinie/539999/opinie-openheid-metoo-gaf-mij-moedLeene schreef met René Erwich het boek Vuur dat nooit dooft. Gender, seksualiteit en theologie in gesprek:
https://www.nd.nl/geloof/geloof/1130541/nieuw-boek-geeft-theologisch-kader-voor-seks-maar-neemt-geen-stHun boek is genomineerd als beste theologische boek:
https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1147319/deze-vijf-titels-maken-kans-op-de-prijs-beste-theologische-boekHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 28 Oct 2022 - 43min
Podcast simili a <nome>
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Omdenken Podcast Berthold Gunster
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Redders op Zee KNRM x Fisherman’s Friend
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- De Ongelooflijke Podcast NPO Radio 1 / EO
- Nachtzuster NPO Radio 1 / Omroep MAX
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside