Filtra per genere
- 1347 - Polen – en ekonomisk framgångssaga
21 november. Polen är numera EU:s sjätte största ekonomi. Nu har man också inlett en massiv upprustning för att möta det ryska hotet. Artur Szulc, författare och skribent, och Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, diskuterar polsk politik och ekonomi med Andreas Ericson.
Thu, 21 Nov 2024 - 1346 - Trailer: Nya serien Frälsaren
I spåren av ett bedrägeri i miljardklassen kliver en frälsare fram. En svensk jurist ska försöka få tillbaka de bedragnas pengar. Men frågetecknen hopar sig runt honom. Frälsaren är en dokumentärserie från Svenska Dagbladet om svek, dubbelspel och lögner. För att höra hela serien gå till svd.se/fralsaren.
Thu, 21 Nov 2024 - 1345 - Varför förlorar vindkraften pengar?
20 november. Enligt en sammanställning gjord av Christian Sandström och Christian Steinbeck och som publicerats i Affärsvärlden har de bolag som producerade vindkraftsel gjort miljardförluster de senaste åren. Vad beror det på? Christian Sandström, docent från Chalmers, gästar Andreas Ericson.
Wed, 20 Nov 2024 - 1344 - Palestinaaktivisternas tältläger i Göteborg
19 november. I Göteborg har Palestinaaktivister tältat på Vasaplatsen i flera månader. Nu måste de enligt polisen flytta på sig, eftersom Axel Darvik från Liberalerna ansökt om att ha en allmän sammankomst på platsen. Nu gästar han Andreas Ericson och diskuterar rätten att demonstrera och dess gränser.
Tue, 19 Nov 2024 - 1343 - Vilken roll spelar klimatmötena?
18 november. Återigen möts världens länder för att förhandla kring klimatpolitiken, den här gången i Baku i Azerbajdzjan. Men vad är det egentligen man ska besluta? Och vem ska betala för klimatomställningen? Andreas Ericson diskuterar med Anna Willman från Fores och Hanna Stenegren från Timbro.
Mon, 18 Nov 2024 - 1342 - Trumps utnämningar stresstestar USA
15 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckans nyhetshändelser. Borde Nytorgsmannen fått längre straff? Är Mikael Wiehe en frihetshjälte? Och hur kommer Donald Trumps utnämningar påverka USA? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paula Röttorp står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 15 Nov 2024 - 1341 - Framtiden för den havsbaserade vindkraften
14 november. Regeringen avslog ansökan för havsbaserad vindkraft på grund av hänsyn till Försvarsmakten. Vilken framtid finns för vindkraft till havs? Maja Lundbäck, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen, och Lars Andersson, Energiföretagen, diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 14 Nov 2024 - 1340 - Så radikaliseras Palestinarörelsen
13 november. Demonstrationerna och manifestationerna för Palestina har gradvist radikaliserats, och antisemitism och terrorromantik har blivit mer framträdande. Sofie Löwenmark från Stiftelsen Doku och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 13 Nov 2024 - 1339 - Regeringskrisen i Tyskland
12 november. Olaf Scholz trafikljuskoalition mellan liberaler, socialdemokrater och gröna har spruckit, och nu väntar nyval i Tyskland. Varför kunde inte regeringen hålla ihop? Vilken roll spelade klimatet och Ukrainastödet? Och hur kommer det gå i valet? Andreas Ericson diskuterar med Erik Thyselius och Anders Ydstedt.
Tue, 12 Nov 2024 - 1338 - Sanningskommissionen för det samiska folket
11 november. Ordföranden för Sanningskommissionen för det samiska folket Anders Lidén har lämnat sitt uppdrag, efter att inte lyckats överbrygga de olika åsikterna i kommissionen. Vad handlar det om? Och vad kommer kommissionen att komma fram till? Andreas Ericson diskuterar med Anders Lidén och Peter Wennblad.
Mon, 11 Nov 2024 - 1337 - INLÄST: Håll koll på proportionerna
10 november. Före, under och efter presidentvalet har många uttryckt stark oro. Men vi kan påverka vår framtid, om vi inte låter oss förlamas av rädsla. Tove Lifvendahl läser sin text "Håll koll på proportionerna", publicerad i SvD 2024-11-10.
Sat, 09 Nov 2024 - 1336 - Trump, Paludan och havets vind
8 november. Konsekvenserna av valet i USA, Rasmus Paludans rätt att vara barnslig, och Försvarsmaktens nej till havsbaserad vindkraft. Det är frågorna för dagen när Tove Lifvendahl, Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson sammanträder under Andreas Ericsons ledning.
Fri, 08 Nov 2024 - 1335 - Är framtiden full av små reaktorer?
7 november. Kan små, modulära reaktorer vara ett sätt att få känkraft på plats förhållandevis snabbt och billigt? Vilka är möjligheterna, och vilka är hindren? Jesper Sandström diskuterar med Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, och medgrundare av SMR-tillverkaren Blykalla.
Thu, 07 Nov 2024 - 1334 - Därför vann Donald Trump i USA
6 november. USA:s näste president heter Donald Trump. Vad var det som avgjorde valet till hans fördel? Och vad kan vi förvänta oss av hans andra mandatperiod? Andreas Ericson diskuterar med Johan Anderberg, journalist och författare, Hans Bergström, docent i statsvetenskap och Janerik Larsson.
Wed, 06 Nov 2024 - 1333 - Så blev svenskar både superrika och jämlika
5 november. På Karl Marx tid tillhörde kapitalet ett fåtal. Men i Sverige och andra kapitalistiska länder är förmögenheterna numera spridda också bland folket. Jämlikheten har ökat och rikedomarna vuxit, konstaterar nationalekonomen Daniel Waldenström i boken ”Superrika och jämlika”. Han samtalar med Mattias Svensson.
Tue, 05 Nov 2024 - 1332 - Protester mot valresultatet i Georgien
4 november. Regeringssidan har utropat sig till segrare efter valet i Georgien. Men såväl oppositionen som bedömare i omvärlden pekar på omfattande valfusk. Rasmus Canbäck, reporter på Blankspot, är på plats i landet och pratar med Andreas Ericson om vad han sett i samband med valet och vad som nu händer.
Mon, 04 Nov 2024 - 1331 - Är det för lite S och M i politiken?
1 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Borde Sverige styras av en storkoalition? Måste man erkänna Israels rätt att existera för att bli svensk? Bör Sanningskommissionen för det samiska folket läggas ner? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Erik Thyselius står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 01 Nov 2024 - 1330 - Oenighet i Centern om relationen till SD
31 oktober. Centerstudenter vill att partiet ska öppna för samarbete med SD, men partiledare Muharrem Demirok säger blankt nej. Vad tycker resten av partiet? Matilda Molander, chefredaktör på Liberal Debatt, och Elias Rosell, politisk redaktör på Norrtelje tidning, diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 31 Oct 2024 - 1329 - Varför går Tysklands ekonomi dåligt?
30 oktober. Det tyska loket slirar. Vad beror det på? Vad krävs för att utvecklingen ska vända? Och hur ser diskussionen ut i Tyskland? Pontus Nyman, reporter på tidningen Näringslivet, och Anders Ydstedt, rådgivare åt svenska företag som är verksamma i Tyskland, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 30 Oct 2024 - 1328 - Ska Sverige ha en statlig kulturkanon?
29 oktober. Regeringen har beslutat att skapa en svensk kulturkanon. Vad är fördelarna och nackdelarna? Stefan Helgesson, professor vid Stockholms universitet, Victor Malm, kulturchef på Expressen och Robert Hannah, riksdagsledamot för Liberalerna och vice ordförande i Kulturutskottet, diskuterar med Andreas Ericson.
Tue, 29 Oct 2024 - 1327 - Det kunde varit vi
28 oktober. Hur var det att leva med intellektuell funktionsnedsättning i en annan, inte alltför avlägsen tid? Det utforskar Emma Örtlund och Ida Johansson från Glada Hudik-teatern, i filmen "Det kunde varit vi". Tove Lifvendahl intervjuar teaterledaren Pär Johansson.
Mon, 28 Oct 2024 - 1326 - INLÄST: SVT gör allmänheten en otjänst
SVT:s förankring i principer synes vara en lika solid upplevelse som att luta sig mot ett duschdraperi. Det frestar på förtroendet för public service. Tove Lifvendahl läser sin text "SVT gör allmänheten en otjänst", publicerad i SvD 2024-10-27.
Sat, 26 Oct 2024 - 1325 - Palestinarörelsen splittrar Vänsterpartiet
25 oktober. Ledarredaktionen sammanfattar ännu en vecka. Hur klarar Nooshi Dadgostar att balansera i Palestinafrågan? Vad händer med stålsatsningen Hybrit? Och kan man lita på Oxfam? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 25 Oct 2024 - 1324 - Borde staten låna mer till investeringar?
24 oktober. Överskottsmålet blir balansmål, men det finanspolitiska ramverket ska inte heller fortsättningsvis tillåta högre statlig skuldsättning. Är det rätt väg för ett land med stora investeringsbehov? Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys och Mattias Svensson diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 24 Oct 2024 - 1323 - Viktiga val i Georgien och Moldavien
23 oktober. Helgens folkomröstning i Moldavien innebar en knapp seger för den EU-vänliga linjen. På lördag går Georgien till ett parlamentsval som beskrivs som ett val mellan Ryssland och väst. Rasmus Canbäck, reporter på Blankspot, och Olof Ehrenkrona diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 23 Oct 2024 - 1322 - Valrysaren i USA går in i slutskedet
22 oktober. Två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet. Blir det Kamala Harris eller Donald Trump som kommer stå som segrare till slut? Andreas Ericson diskuterar kampanjen, de båda kandidaterna och de viktigaste frågorna med Janerik Larsson och Arvid Åhlund från EFN.
Tue, 22 Oct 2024 - 1321 - Så ska Försvarsmakten fortsätta växa
21 oktober. Nu har regeringen presenterat försvarspropositionen för de kommande fem åren. Vilka krav ställs på framtidens militära försvar? Vilka är lärdomarna från kriget i Ukraina? Hur ser den ryska förmågan ut på sikt? Andreas Ericson intervjuar Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.
Mon, 21 Oct 2024 - 1320 - Nakenchock i SVT, cannabis och Nobelpris
18 oktober. Ledarredaktionen sammanfattar ännu en händelserik vecka. Vad ska man tycka om SVT:s nya nakensatsning? Vilken av Nobelpristagarnas böcker är bäst? Och vad är det som luktar i varje gathörn i New York? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paula Röttorp står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 18 Oct 2024 - 1319 - Nu ska invandrares värderingar kartläggas
17 oktober. Regeringen vill undersöka värderingar hos människor som flyttar till Sverige och hur de överensstämmer med liberala och demokratiska ideal. Syftet är att hitta nya verktyg för att förbättra integrationen av invandrare. Andreas Ericson intervjuar integrationsminister Mats Persson om förslaget.
Thu, 17 Oct 2024 - 1318 - Halvtidö i den ekonomiska politiken
16 oktober. Hur går det för Sveriges ekonomi? Och vad har regeringen gjort för den under första halvan av mandatperioden? Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, Jacob Lundberg, forskare vid IFN och Elinor Odeberg, chefsekonom Arena Idé, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 16 Oct 2024 - 1317 - Kommer elen att bli dyrare nu?
15 oktober. Kritiker har varnat för att det nya systemet för elhandel – flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod – kommer göra elen dyrare. Är det sant? Varför införs det i så fall? Andreas Ericson diskuterar med Mårten Bergman, Svenska Kraftnät, Mats Nilsson, docent i miljöekonomi och David Wästljung, Energiföretagen.
Tue, 15 Oct 2024 - 1316 - Så fungerar terrorgruppen Hamas
14 oktober. Magnus Ranstorp, docent i statsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, har länge följt terrorgruppen Hamas och intervjuat flera av dess ledare. I en nyutkommen bok beskriver han organisationens historia, metoder och ideologi. Andreas Ericson intervjuar honom om Hamas och konfliktens framtid.
Mon, 14 Oct 2024 - 1315 - Vilken roll spelar Jimmie Åkessons bröllopsgäster?
11 oktober. Jimmie Åkessons problematiska bröllopsgäster, Nobelpriset i litteratur och Sveriges Radios nya vana att slänga ut oönskade gäster från studion är några av ämnena när redaktionen sammanfattar veckan. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Henrik Dalgard diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
Thu, 10 Oct 2024 - 1314 - Vad gör man om krisen eller kriget kommer?
10 oktober. Nu kommer en ny version av broschyren “Om krisen eller kriget kommer” från MSB. Vad innehåller den? Vad kan man som medborgare göra för att öka sin egen beredskap? Christina Andersson från MSB och Viktoria Asp från Försvarshögskolan diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 10 Oct 2024 - 1313 - PODDTIPS Hallå, det är Olof K
Olof K Gustafsson hade allt – pengar, dyra bilar och lyxbostäder. Nu sitter han i fängelse och hotas av utlämning till USA. Men via en insmugglad telefon tar han plötsligt kontakt med SvD:s reporter. Han säger att han vill göra sig av med knarkbaronen Pablo Escobars förmögenhet. Det här är en trailer, serien hittar du på svd.se/blenda.
Thu, 10 Oct 2024 - 1312 - Kommer 1171 miljarder få tågen att gå i tid?
9 oktober. Regeringen har presenterat en ny infrastrukturproposition. 1171 miljarder ska satsas under tolv år. Satsas det på rätt saker? Och hur vet vi vad som är rätt? Jacob Lundberg, ek. dr. och forskare på IFN, Nils Paul, expert på Svenskt Näringsliv, och Fredrik Bergström, vd på Wikinarium, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 09 Oct 2024 - 1311 - Halvtidö bland väljarna
8 oktober. Ledarredaktionen fortsätter att utvärdera mandatperiodens första halva. Vad tycker väljarna om regeringens insats hittills? Kommer regeringen ta igen sitt underläge i opinionen? Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, och Per Rosencrantz, konsult på Bellbird, diskuterar med Andreas Ericson.
Tue, 08 Oct 2024 - 1310 - Halvtidö bland väljarna
8 oktober. Ledarredaktionen fortsätter att utvärdera mandatperiodens första halva. Vad tycker väljarna om regeringens insats hittills? Kommer regeringen ta igen sitt underläge i opinionen? Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, och Per Rosencrantz, konsult på Bellbird, diskuterar med Andreas Ericson.
Tue, 08 Oct 2024 - 1309 - Halvtidö i rättspolitiken
7 oktober. Ledarredaktionen utvärderar regeringen efter halva mandatperioden. Hur går den prioriterade kampen mot brottsligheten? Finns det risk att hårdare tag påverkar rättsäkerheten? Manne Gerell, docent i kriminologi, och Fredrik Bergman Evans, chef på Centrum för Rättvisa, diskuterar med Andreas Ericson.
Mon, 07 Oct 2024 - 1308 - INLÄST: Därför bär jag min Davidsstjärna imorgon
Lever vi i den tid då vi förlorade den judiska minoriteten i vårt land, eller blev det en tid där vi visade oss förmögna och kapabla att försvara även judiska invånares frihet och trygghet? Tove Lifvendahl läser sin text "Därför bär jag min Davidsstjärna imorgon", publicerad i SvD 2024-10-06.
Sat, 05 Oct 2024 - 1307 - Bullar, bokmässa och bröllopsbestyr
4 oktober. Redaktionen sammanfattar veckan och det blir diskussion om bokmässans märkliga efterspel, Jimmie Åkessons bröllopsgäster och regeringens symposium om antisemitism. Mattias Svensson, Tove Lifvendahl och Peter Wennblad diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
Fri, 04 Oct 2024 - 1306 - När blir ett uttalande hets mot folkgrupp?
3 oktober. Richard Jomshof var misstänkt för hets mot folkgrupp, men friades sedan. Men vad innebär egentligen det brottet? Hur ser lagen och praxis ut? Hans Gunnar Axberger, tidigare JO, och Hans-Olof Sandén, rättschef vid Polismyndigheten region väst, diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 03 Oct 2024 - 1305 - Ökad antisemitism hotar judiskt liv
2 oktober. Sedan Hamas inledde kriget mot Israel den 7 oktober ifjol har antisemitismen ökat kraftigt i Sverige. Naima Grossman, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet och Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 02 Oct 2024 - 1304 - Har samhället blivit för feminint?
1 oktober. Har kvinnors ökade inflytande i olika samhällssfärer fått negativa konsekvenser? Det menar författarna Erik J. Olsson och Catharina Grönqvist Olsson. Paulina Neuding intervjuar dem om deras bok "Den mjuka staten".
Tue, 01 Oct 2024 - 1303 - Stora framgångar för Israel mot Hizbollah
30 september. Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död är en stor framgång för Israel. Det säger Magnus Ranstorp, terrorforskare och docent i statsvetenskap, till Andreas Ericson i ett samtal om Hizbollah, Israel, Iran och andra aktörer i konflikten i Mellanöstern, och vad som nu händer i kriget.
Mon, 30 Sep 2024 - 1302 - Northvolt, hets och Anna Kinberg Batra
27 september. Redaktionen sammanfattar veckans politiska händelser. Det blir diskussion om lagen om hets mot folkgrupp, krisen för Northvolt och om Anna Kinberg Batra. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Peter Wennblad står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 27 Sep 2024 - 1301 - Varför tappar EU konkurrenskraft?
26 september. Mario Draghis rapport om EU:s ekonomiska utmaningar har fått stor uppmärksamhet. Varför tappar vi mark jämfört med USA och Kina? Fredrik Erixon från Ecipe, Fredrik Johansson från Frivärld och Olof Ehrenkrona diskuterar EU:s svaga tillväxt med Andreas Ericson.
Thu, 26 Sep 2024 - 1300 - Så vill Javier Milei förändra Argentina
25 september. Argentinas president Javier Milei är en okonventionell och omstridd politiker. Hur tänker han sig kunna hjälpa landet ur fattigdom och inflation? Mauricio Rojas, riksdagsledamot (L), och Rutger Brattström från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 25 Sep 2024 - 1299 - Kriget får rysk ekonomi att stagnera
24 september. Efter två år av krig och sanktioner har Ryssland övergått till en krigsekonomi i stagnation. Andreas Ericson intervjuar Anders Åslund, adjungerad professor vid Georgetown University, om framtidsutsikterna för rysk ekonomi och vad väst ytterligare kan göra för att hjälpa Ukraina.
Tue, 24 Sep 2024 - 1298 - Skolministern om skärmar och betyg
23 september. De senaste åren har skärmarnas roll i skolan omvärderats. Är de till mer skada än nytta? Dessutom är betygssystemet än en gång föremål för diskussion, och en utredning vill skrota F-betyget. Vad tänker regeringen om allt detta? Skolminister Lotta Edholm intervjuas av Paulina Neuding.
Mon, 23 Sep 2024 - 1297 - Borgerligheten har slutat be om ursäkt
20 september. Redaktionen sammanfattar veckan och tycker att budgeten visar att regeringen fått bättre självförtroende. Dessutom avhandlas bland mycket annat lotteriskandalen och misstankarna mot Richard Jomshof. Tove Lifvendahl, Peter Wennblad och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 20 Sep 2024 - 1296 - Vad ska man tycka om budgeten?
19 september. Bra med skattesänkningar, men det behövs mer för att få fart på den svenska tillväxten. Det är en av slutsatserna när Stefan Fölster från tankesmedjan Better Future Economics, och Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, diskuterar regeringens budget med Andreas Ericson.
Thu, 19 Sep 2024 - 1295 - Så påverkas S av lotteriskandalen
18 september. Avslöjandena kring Socialdemokraternas lotteri Kombispel har skakat om partiet rejält. Varför gick det som det gick? Och vad händer nu? Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör för Sydöstran, och Adam Danieli, ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 18 Sep 2024 - 1294 - Hur ska det gå för Northvolt?
17 september. Batteritillverkaren Northvolt har stora svårigheter. Skenande förluster, produktionsproblem och arbetsmiljöolyckor har dominerat rapporteringen. Christian Sandström, docent från Chalmers, diskuterar Northvolt och andra företag inom den gröna omställningen med Andreas Ericson.
Tue, 17 Sep 2024 - 1293 - Friheten där asfalten tar slut
16 september. Den lilla människans kamp mot statens byråkrati, lokalsamhällets kamp mot demografin, och hela Sveriges kamp mot bostadssegregation och bristande integration. Allt detta och mycket mer ryms i Gabriel Ehrling Perers "Friheten där asfalten tar slut". Han intervjuas om sin bok av Mattias Svensson.
Mon, 16 Sep 2024 - 1292 - Gästspel: Giftgåtan del 1
Del 1 av 4. 2019 får SvD:s Frida Svensson ett mail från en familj i Skövde. De vill veta vad som egentligen hände när deras pappa Stefan dog en mystisk död. De tror att han kan ha blivit mördad. Giftgåtan är en dokumentär från SvD. För att höra resten av serien behöver du vara prenumerant. Gå till svd.se/giftgåtan
Sat, 14 Sep 2024 - 1291 - Socialdemokraterna fulsäljer lotter
13 september. Socialdemokraterna anklagas för att för att ”fulsälja” lotteriprenumerationer till äldre som inte förstår vad de köper. Det och mycket annat när Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 13 Sep 2024 - 1290 - Svensk mat från katolsk fasta till kebabpizza
12 september. Mathistorikern Richard Tellström har sammanfattat 800 år av svensk mathistoria i boken ”Varje tugga är en tanke”. Han samtalar med Mattias Svensson om bland annat Folkhemssveriges kulinariska tristess, postmodernismens vilda blandningar och när vi egentligen började ”okynnesäta”.
Thu, 12 Sep 2024 - 1289 - Jobbar vi för mycket i Sverige?
11 september. Inom Socialdemokraterna föreslås en sänkning av arbetstiden från 40 till 35 timmar. Vad innebär det för ekonomin, sysselsättningen och arbetslivet? Annika Strandhäll, riksdagsledamot för S, och Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv, diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 11 Sep 2024 - 1288 - Allt du vill veta om den nya regeringen
10 september. Ulf Kristersson har presenterat sin tredje regeringsförklaring. Vilka var de stora nyheterna? Och vad finns att säga om de nya ministrarna, Jessica Rosencrantz och Benjamin Dousa? Peter Wennblad, Mattias Svensson och Tove Lifvendahl diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
Tue, 10 Sep 2024 - 1287 - 90 år med Kalle Anka
9 september. Sveriges mest populära anka fyller 90 år. Andreas Ericson möter Stefan Diös, vår meste Kalle Anka-översättare, och diskuterar hur serien förändrats genom åren. Vilka figurer har hängt med längst och vilka tecknare är egentligen bäst? Och när var egentligen Kalle Anka som bäst?
Mon, 09 Sep 2024 - 1286 - INLÄST: Skyll inte på populismen och polariseringen
Politikerna kommer inte att ta mer ansvar för samhällsutvecklingen än vad vi som medborgare gör. Vill vi fortsätta leva i en liberal demokrati får vi dra vårt strå till stacken. Tove Lifvendahl läser sin text "Skyll inte på populismen och polariseringen", publicerad i SvD 2024-09-08.
Sat, 07 Sep 2024 - 1285 - Varför avgick Tobias Billström?
6 september. Utrikesminister Tobias Billströms avgång har dominerat den politiska veckan. Varför slutar han och vem efterträder? Dessutom diskussion om budgeten, namnlagen och antisemitismen inom Vänsterpartiet. Tove Lifvendahl, Paulina Neuding och Mattias Svensson står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 06 Sep 2024 - 1284 - Så farliga är skärmar för barn
5 september. Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag kommit med nya rekommendationer för barn och ungas skärmanvändning. Vilket vetenskapligt stöd finns för dem? Martin Ingvar, professor vid KI, och Hanna Bornäs, doktor i barn- och ungdomsvetenskap, diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 05 Sep 2024 - 1283 - Berättelsen om den borgerliga alliansen
4 september. I dagarna är det tjugo år sedan det borgerliga fyrpartisamarbetet Alliansen bildades. Hur gick det till rent praktiskt? Varför hände det just där och just då? Vad var man överens om och vad stred man om? Andreas Ericson intervjuar två statssekreterare som var med när det hände, Ulrica Schenström, (M) och Helena Dyrssen, (FP).
Wed, 04 Sep 2024 - 1282 - Ytterkantspartierna framåt i Tyskland
3 september. I helgens tyska delstatsval i Thüringen och Sachsen gick såväl högerextrema Alternative für Deutschland som det nya vänsterpartiet Bündnis Sahra Wagenknecht framåt. Vad blir konsekvenserna för tysk politik? Journalisterna Philip Franzén och Erik Thyselius diskuterar med Andreas Ericson.
Tue, 03 Sep 2024 - 1281 - Hur mår demokratin i USA?
2 september. Hans Bergström, docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, analyserar i sin nya bok “Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika” amerikansk politik inför höstens val. Andreas Ericson intervjuar honom om kandidaterna, partierna och institutionerna.
Mon, 02 Sep 2024 - 1280 - Varför älskar alla plötsligt staten?
30 augusti. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och funderar över varför så många ser staten som lösningen på allt. Dessutom politiska ordsallader, nonsenslatin och gröna bubblor som hotar pensionspengarna. Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 30 Aug 2024 - 1279 - Muharrem Demirok om Centerns vägval
29 augusti. En röst på Centerpartiet är numera en röst på socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsminister. Varför blev det så? Andreas Ericson intervjuar Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok om kärnkraften, brottsligheten och valet mellan Tidöpartierna och de rödgröna.
Thu, 29 Aug 2024 - 1278 - Är det här sanningen om mordet på Palme?
12 augusti. Ledarredaktionen är tillbaka med dagliga poddar efter sommaruppehållet. Andreas Ericson intervjuar Jon Jordås, författare till ”Den sista boken om mordet på Olof Palme” som handlar om ett för de flesta okänt spår i sökandet efter statsministerns mördare.
Thu, 29 Aug 2024 - 1277 - Var reduktionsplikten plötsligt något bra?
28 augusti. I veckan meddelade Tidöpartierna att reduktionsplikten återigen ska höjas, efter att tidigare ha sänkts. Har regeringen gjort en helomvändning eller är det här en ny och bättre klimatpolitik? Magnus Nilsson, miljökonsult, och Peter Wennblad diskuterar med Andreas Ericson.
Wed, 28 Aug 2024 - 1276 - Hur mycket skadestånd får brottsoffer?
2022 bestämdes att ersättningen för brottsoffer ska öka. Hur mycket handlar det om idag och vilka nya förändringar är på gång? Magnus Öhrn, chef för Brottsskadeenheten vid Brottsoffermyndigheten, och Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, intervjuas av Andreas Ericson.
Tue, 27 Aug 2024 - 1275 - Ska Lidingöborna betala mer till Malmö?
26 augusti. Det kommunala skatteutjämningssystemet där framför allt kommuner i Stockholmsområdet betalar till resten av landet har länge varit omdiskuterat. Nu ska det göras om igen. Emelie Värja, sekreterare i Utjämningskommittén, och Daniel Källenfors, kommunalråd på Lidingö, diskuterar med Andreas Ericson.
Mon, 26 Aug 2024 - 1274 - INLÄST: Problemet var inte öppna hjärtan
Det var inte intentionen som felade i Fredrik Reinfeldts famösa tal, utan bristen på politiska förslag att backa upp den med. Tove Lifvendahl läser sin text "Problemet var inte öppna hjärtan", publicerad i SvD 2024-08-25.
Thu, 22 Aug 2024 - 1273 - Flygskatt, barnsoldater och Konsum
23 augusti. Från meningslös liberal symbolpolitik i flygskattefrågan, till konsumentrörelsens uppgång och fall, via svenska barnsoldater i Danmark. Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson summerar veckan, under Andreas Ericsons ledning.
Thu, 22 Aug 2024 - 1272 - Så blev Konsum symbolen för tristess
22 augusti. Med slitstarka velourkläder och blåvitt standardsortiment blev Konsum en symbol för den folkhemstristess som många svenskar var glada att lämna bakom sig. Mattias Svensson samtalar med konstvetaren Sara Kristoffersson som skrivit boken ”Det förlorade paradiset” om konsumentrörelsens uppgång och fall.
Wed, 21 Aug 2024 - 1271 - Så angrips forskare som granskar islamism
21 augusti. Journalister och forskare som undersöker islamism utsätts för kampanjer och hängs ut som islamofober. Det skriver Sofie Löwenmark från Doku på Expressens ledarsida. Hon och Magnus Ranstorp från Försvarshögskolan diskuterar förutsättningarna att granska islamism med Andreas Ericson.
Wed, 21 Aug 2024 - 1270 - Har presidentkampen vänt till Harris fördel?
20 augusti. Efter en dramatisk sommar står Kamala Harris och Donald Trump mot varandra. Just nu pågår Demokraternas partikonvent. Vad händer där och hur påverkar det kampanjen? Johan Ingerö, före detta partisekreterare för Kristdemokraterna, diskuterar med Olof Ehrenkrona och Andreas Ericson.
Tue, 20 Aug 2024 - 1269 - Hur ska den nya kärnkraften finansieras?
19 augusti. Sverige står inför en massiv utbyggnad av kärnkraften. Men vem ska betala och vem ska stå för riskerna? Regeringens utredare Mats Dillén gästar Andreas Ericson och berättar om varför just kärnkraftsutbyggnad är förenat med så stora risker, och om sitt förslag för riskdelning och finansiering.
Mon, 19 Aug 2024 - 1268 - Brysselbyråkraterna som hotar Twitter
16 augusti. Ledarredaktionen sammanfattar som vanligt veckan och den här gången diskuteras dyr kärnkraft, förkortad arbetstid och EU-kommissionens attack på våra sociala medier. Mattias Svensson, Peter Wennblad och John Norell står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 16 Aug 2024 - 1267 - Kan ”no excuses” rädda svenska skolor?
15 augusti. Är den amerikanska undervisningsmetoden ”no excuses” lösningen för skolor med låga resultat i utanförskapsområden? Gabriel Heller Sahlgren, forskare vid IFN, och Anneli Einarsson, lektor vid Malmö universitet, diskuterar med Andreas Ericson.
Thu, 15 Aug 2024 - 1266 - Ska mötesfriheten inskränkas av säkerhetsskäl?
14 augusti. Efter förra årets koranbränningar vill regeringen att Sveriges säkerhet ska kunna vara ett skäl för polisen att vägra tillstånd för allmänna sammankomster. Hur är det tänkt att fungera? Andreas Ericson intervjuar regeringens utredare, generaldirektör Mattias Larsson.
Wed, 14 Aug 2024 - 1265 - Storbritannien efter upploppen
13 augusti. Storbritannien har efter mordet på tre barn drabbats av våldsamma upplopp. Vad var det som hände och vilka blir nu de politiska konsekvenserna? Andreas Ericson intervjuar Fraser Nelson, chefredaktör för den brittiska tidningen The Spectator.
Tue, 13 Aug 2024 - 1263 - Upplopp, Ukraina och unkna värderingar
9 augusti. Upploppen i Storbritannien, Ukrainas offensiv i Kursk, Harris vicepresident och RFSL:s vilsenhet i värdegrunden är några av ämnena när redaktionen summerar veckan. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Elias Nilsson samordnas av Andreas Ericson.
Fri, 09 Aug 2024 - 1262 - Venezuela, Pride och rättsstaten
2 augusti. Vänsterns olycka i världsomvälvandet, Pride, kapitalism och PrEP, samt rättsstaten och olika syn på hur den bäst bevaras, är några av ämnena när panelen summerar veckan. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och John Norell, under ledning av Andreas Ericson.
Thu, 01 Aug 2024 - 1261 - INLÄST: I folkhemmet röker de gräs
Politiken i cannabisfrågan ligger långt från verkligheten och den unga generationen. Skräckpropagandan biter inte. Lydia Wålsten läser sin text "I folkhemmet röker de gräs", publicerad i SvD 2024-07-28.
Sat, 27 Jul 2024 - 1260 - INLÄST: Brottsbekämpning utan facit
Det är lätt att känna olust inför repressiv lagstiftning. Men det är inget val att avstå från att göra något. Tove Lifvendahl läser sin text "Brottsbekämpning utan facit", publicerad i SvD 2024-07-28.
Sat, 27 Jul 2024 - 1259 - Blir Kamala Harris USA:s nästa president?
26 juli. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och diskuterar Joe Bidens avhopp, Johan Pehrsons osynlighet och andra rötmånadshistorier. Tove Lifvendahl, Lydia Wålsten och Elias Nilsson står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 26 Jul 2024 - 1258 - Blod, mordförsök och turistskatt
19 juli. Det blir blodigt allvar i flera bemärkelser när redaktionen samlas för att summera veckan. Från mordförsöket på Trump, till svensk blodbrist, via turistskatt och mycket annat. Andreas Ericson leder samtalet mellan Peter Wennblad, John Norell och Elias Nilsson.
Fri, 19 Jul 2024 - 1257 - Fransk kolera, vänster-vårdkaos och dålig ekomat
12 juli. Fransmännen har valt koleran hellre än pesten. Spilld ekomjölk är ingenting att gråta över. Region Stockholms vårdvänstersväng blir katastrofal för vissa patientgrupper. Lydia Wålsten, Peter Wennblad och John Norell summerar veckan, under Andreas Ericsons ledning.
Fri, 12 Jul 2024 - 1256 - PODDTIPS De dömda vrakdykarna
När Kustbevakningen slog till mot fyra dykare ute på Östersjön blev det upptakten till Sveriges största vrakplundringsrättegång. Men två av männen menar att de är oskyldiga – och att de kan bevisa det. Ny dokumentärserie från SvD:s podd Blenda. Lyssna på svd.se/blenda.
Thu, 11 Jul 2024 - 1255 - INLÄST: Tänk om det privata vore normen
7 juli. Till skillnad från politikerna vet välfärdsföretagarna hur man skapar nya resurser, eller lyckas öka produktiviteten inom ramen för befintliga resurser. Tove Lifvendahl läser sin text "Tänk om det privata vore normen", publicerad i SvD 2024-07-07.
Fri, 05 Jul 2024 - 1254 - Därför vann vänstern i Storbritannien
5 april. Ledarredaktionen sammanfattar den politiska veckan och diskuterar det brittiska valet, strandskydd och varför batteritillverkaren Northvolt går så dåligt. Peter Wennblad, John Norell och Elias Nilsson står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 05 Jul 2024 - 1253 - Bidens brakförlust och Ekmans avsked
28 juni. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och pratar bland annat om partiledartalen i Almedalen, presidentvalsdebatten, matpriserna och ett uppmärksammat avsked från Svenska Dagbladet. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
Fri, 28 Jun 2024 - 1252 - Socialdemokraternas nya(?) integrationspolitik
Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Ett av de stora samtalsämnena är socialdemokraternas idéer om att bryta segregationen i utsatta områden. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
Thu, 20 Jun 2024 - 1251 - PODDTIPS Ny serie – Husmardrömmar
Husen såldes in som en smart och enkel investering. Men svenskarna som hoppade på tåget fastnade med miljonskulder och hotades av fängelse. Ny dokumentärserie från SvD:s podd Blenda. Lyssna på svd.se/blenda.
Thu, 20 Jun 2024 - 1250 - Gjorde regeringen rätt med fångutväxlingen?
19 juni. Två svenskar som suttit fängslade i Iran har fått komma hem efter att regeringen benådat en iranier som dömts till livstids fängelse i Sverige. Olof Ehrenkrona och Andreas Ericson diskuterar diplomati och förhandlingar i en värld där totalitära regimer kräver allt större inflytande.
Wed, 19 Jun 2024 - 1249 - Hårdrock, Ayn Rand och folkhemsuppror
18 juni. Finns det något frihetligt i hårdrocken? Vilka paralleller finns mellan Venom och Ayn Rand? Och om regeringen var ett hårdrocksband, vilket skulle det vara? Mattias Svensson och Timbros Andreas Johansson Heinö samtalar om den nyutkomna antologin ”Hårdrock, frihet och uppror”.
Tue, 18 Jun 2024 - 1248 - Blir vi lyckligare av frihet och pengar?
17 juni. En vanlig föreställning i samhällsdebatten är att människor har blivit olyckligare i takt med att välståndet och valfriheten har ökat. Men vad säger forskningen? Andreas Ericson intervjuar Rutger Brattström, projektledare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, som har skrivit en rapport om lyckoforskning.
Mon, 17 Jun 2024 - 1247 - INLÄST: Operan behöver borgerlig kulturpolitik
Att Sveriges nationalscen för opera och balett inte håller tätt är en nationell genans, som regeringen och dem som har resurser därtill bör åtgärda. Kom igen, Sveriges bättre bemedlade och resursstarka kulturvänner. Vårt land kan bättre än så här. Tove Lifvendahl läser sin text "Operan behöver borgerlig kulturpolitik", publicerad i SvD 2024-06-16.
Sun, 16 Jun 2024
Podcast simili a <nome>
- Historiepodden Acast
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Skogsforum Podcast Fredrik Reuter, Torbjörn Johnsen
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Max Tänt med Max Villman Max Villman
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Allt du behöver veta om ny teknik Ny Teknik
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- Vetenskapsradion Forskarliv Sveriges Radio
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown
Altri podcast di Notizie e Politica
- Aftonbladet Krim Aftonbladet
- Nyheter från RIX FM RIX FM
- Kungligt Aftonbladet
- Les Grosses Têtes RTL
- Qui Sicilia Qui Sicilia
- Nyheter i korthet Europaparlamentet
- Svalan Krim Södermanlands Nyheter
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Giæver og gjengen VG
- Det, Vi Taler Om Podimo
- Herrera en COPE COPE
- Radio TGP Hà Nội TGP Hà Nội
- La Noche de Dieter esRadio
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- La Linterna COPE
- Ukraine: The Latest The Telegraph
- Dateline NBC NBC News
- Amerika Podcast BNR Nieuwsradio
- Analyspodden Dagens industri