Filtra per genere

מורה הנבוכים לרמב״ם

מורה הנבוכים לרמב״ם

הרב בן ציון אוריאל

שיעורי מורה הנבוכים לרבינו משה ב״ר מימון, מהדורת מפעל משנה תורה. הרב בן-ציון (בנצי) אוריאל, ישיבת בית אל. תוכן: הקדמות – האמונה והתורה לעומק אמיתתן וסודן (10 שיעורים, מספרים 1-10) חלק א – דעת ה‘ א-ל עולם (76 פרקים, 88 שיעורים, מספרים 11-98) פרקי המונחים (א-מט), 42 שיעורים, מס‘ 11-52 פרקי התארים (נ-ע), 27 שיעורים, מס‘ 53-79 פרקי הכלאם (עא-עו), 19 שיעורים, מס‘ 80-98 חלק ב – הא-לוה, הבריאה והנבואה (48 פרקים, 99 שיעורים, מספרים 1-99) פרקי הא-ל והעולם (הנחות-יב), 26 שיעורים, מס‘ 1-26 [נספח – הלכות יסודי התורה, פרקים א-ד, 14 שיעורים, מספרים 27-40] פרקי הבריאה (יג-לא), 35 שיעורים, מס‘ 41-75 פרקי הנבואה (לב-מח), 24 שיעורים, מס‘ 76-99 חלק ג – ההשגחה והתורה (50 פרקים, שיעורים, מספרים 1-149) פרקי המרכבה (הקדמה-ז), 13 שיעורים, מס‘ 1-13 פרקי ההשגחה (ח-כד), 58 שיעורים, מס‘ 14-71 פרקי טעמי המצוות (כה-נ), שיעורים, מס‘ 72-149 חתימת הספר – עבודת האדם ושלמותו התכליתית (4 פרקים, נא-נד, שיעורים, מספרים 149-163) #מורה_הנבוכים #רמב״ם #הגות

359 - ג/ 154 - דבקותם העליונה של האבות ומשה
0:00 / 0:00
1x
  • 359 - ג/ 154 - דבקותם העליונה של האבות ומשה

    כותרת משנה: שיעור 154 - ח"ג, פרק נא[5], פסקאות 19-22 תאריך: חמישי, כא תמוז התשפ"א תקציר: פתחנו בהמשך הבירור מהי כוונת העבודה מאהבה האידאלית במשנת הרמב"ם, האם היא מסירות לציוויו גרידא או הזדהות עם רצונו להשלמת המציאות באהבה. לאחר שהרמב"ם הדריך לדרך האימון לקניין דבקות בה' מתמשכת בשעת העבודה ובעתות הפנאי הוא מוסיף לתאר את דרגת הדבקות התמידית העליונה של האבות ומשה שלא פסקו ממנה אף בשעת משאם ומתנם עם בני אדם ובכל עיסוקיהם החומריים, הגופניים והממוניים, ועל ההשגחה הא-להית שנלוותה אליהם ולזרעם מחמת דרגתם העליונה. לדרגה זו טוען הרמב"ם שהוא אפילו לא מתיימר לנסות להדריך. בשולי דבריו הראינו כיצד אף הרמב"ן (דברים יא, כב) אימץ את תיאור הדבקות של הרמב"ם וכיצד שילבה עם תיאור הדבקות שנתבארה בכוזרי, ערכנו השוואה בין תיאור העבודה מאהבה האידיאלית ע"פ הרמב"ם לעבודה זו ע"פ חוה"ל, וסיימנו בדברים מופלאים של רבינו הראי"ה קוק זצ"ל על דברי הרמב"ם הללו ולמדנו על הדרכתו לדבקות המיוחדת הנתבעת בדורנו.

    Thu, 09 Mar 2023 - 1h 01min
  • 358 - ג/ 155 - סוד ההשגחה בעת ההשגה

    כותרת משנה: שיעור 155 - ח"ג, פרק נא[6], פסקאות 23-27 תאריך: ראשון, כד תמוז התשפ"א תקציר: הרמב"ם חידד היבט עיון מופלא בסוגיית ההשגחה (שיש בו תוספת על כל האמור בפרקי ההשגחה), שלא רק שרמת ההשגחה משתנית בין בני אדם שונים לפי רמות השגתם, אלא שינויי רמת ההשגחה נמצאים גם אצל האדם השלם עצמו בין עתותיו השונות. כך שלא דומה רמת ההשגחה עליו בעתות דבקותו בדעת ה' בפועל לעומת ההשגחה עליו בשעה שמרוכז בענייני העוה"ז וצרכיו. הרמב"ם ביאר את עקרון ההשגחה הזה במנגנון פילוסופי עמוק, (שיש בו גם קורטוב של ביקורת על הפילוסופים שהכחישו את ההשגחה האישית, בעוד שלפי המנגנון שהציע הרמב"ם אין שום הצדקה להתכחש להשגחה כזו אפילו לפי עקרונותיהם כולם). ביארנו את הדברים והוספנו לטעון שמנגנון זה אינו מנגנון ההשגחה היחיד במשנת הרמב"ם (ועוד נוסיף לבאר ולבסס טענתנו בע"ה בשיעור הבא). הרמב"ם הביא למנגנון ההשגחה החדש שביאר ראיות מופלאות משירת האזינו, מדברי הנביאים (ישעיהו, תהילים ואיוב) ומשיר של פגעים (=תהילים צא).

    Thu, 09 Mar 2023 - 49min
  • 357 - ג/ 156 - ”והלך לפניך צדקך, כבוד ה’ יאספך”

    כותרת משנה: שיעור 156 - ח"ג, השלמת פרק נא[7], פסקאות 28-31 תאריך: שני, כה תמוז התשפ"א תקציר: בהקשר לתיאור מנגנון ההשגחה לדבק בה' בשעת דבקותו שבפרקנו - הרחבנו ולתאר ולבאר את מנגנוני ההשגחה השונים הקיימים במשנת הרמב"ם לעומקם, והוצאנו מפרשנויות שגויות בדבריו. עוד הבאנו מדברי הרמב"ן בפירושו לאיוב (לו,ז) שמביא את דברי הרמב"ם בפרקנו ומשבחם. אחרי כל זה, ניגשנו ללימוד הפסקאות האחרונות של פרקנו (28-31) על שיא הדבקות השכלית שהייתה למשה, אהרון ומרים בעת פטירתם, שכונתה בפי חכמים: "מיתת נשיקה", והשתדלנו לבאר העניין לעומקו באר היטב. בסוף דברינו, עם סיום הפרק, הוספנו סיכום תמציתי למבנה הפרק כולו ולמהלכו.

    Thu, 09 Mar 2023 - 1h 08min
  • 356 - ג/ 157 - יראת ה’ התמידית התכליתית

    כותרת משנה: שיעור 157 - ח"ג, פרק נב תאריך: שלישי, כו תמוז התשפ"א תקציר: אחר שלימדנו הרמב"ם בפרק נא על שיא ההשגה והאהבה המתמשכת הוא מוסיף ללמדנו על היראה המתמשכת הנדרשת מהשגת האמיתות. נוכחנו שחשוב לרמב"ם לבאר את מציאות הנוכחות הא-להית עם האדם תמיד המביאה ליראת רוממות עליונה ולתיקון המעשים בהסברה רציונאלית מדויקת ועמוקה שלא יתערב בה דמיון כלל, ולכן הוא מתאר שכבוד ה' המלווה אותנו הוא שיכלנו שהוא ה"צלם" הא-להי העליון שבאדם ודרכו אנו משיגים את ה' והוא נמצא עמנו. דברי הרמב"ם היסודיים הללו הובאו ע"י הרמ"א בראש הגהותיו לשו"ע. הבאנו דבריו והשווינו אותם בדקדוק לדברי הרמב"ם על השווה והשונה שבהם. בסוף הפרק ביאר וסיכם הרמב"ם כיצד שתי תכליות התורה הן האהבה והיראה שהן תכלית הדעות והמעשים כולם שהתורה מדריכה אליהם. ביארנו דבריו והשתדלנו למצות את מהויות האהבה והיראה להרמב"ם על שלל היבטים השונים שבמשנתו.

    Thu, 09 Mar 2023 - 55min
  • 355 - ג/ 158 - ”אני ה’ עושה חסד משפט וצדקה”

    כותרת משנה: שיעור 158 - ח"ג, פרק נג תאריך: רביעי, כז תמוז התשפ"א תקציר: פתחנו בתוספות אחדות וחידודים בעניין שתי תכליות התורה - האהבה והיראה - שעליהן לימד הרמב"ם בפרקים נא-נב, ומשם המשכנו לפרקנו המתחיל לעסוק גם במעשים המתחייבים מן ההשגה העליונה המונחת ביסוד האהבה והיראה הללו. בפרקנו, כהקדמה לשם הבנת האידיאל האנושי של "השכל וידע אוֹתי, כי אֲנִי ה' עושה חסד משפט וצדקה בָּאָרֶץ, כי בְאלֶּה חָפצְתּי" - ניגש הרמב"ם לבאר לעומקם את המונחים "חסד, משפט וצדקה" שנאמרו הן בזיקה לאדם הן בזיקה לה'. העמקנו בדברי הרמב"ם ומתוכם הוספנו לצלול לעומק דעתו בענייני ההשגחה ודרכי ניהולו את המציאות, שאותן חובתנו להשיג ובהן נצטווינו להידמות.

    Thu, 09 Mar 2023 - 1h 00min
Mostra altri episodi