Filtra per genere
Visste du att kroppsspråket ofta röjer våra innersta tankar, känslor och avsikter och att det är mer tillförlitligt än det muntliga språket?
Men det är inte alltid lätt att tolka alla de signaler som våra kroppar förmedlar. Kroppsspråket är ett språk som vi alla talar, men som endast ett fåtal egentligen förstår, menar skådespelerskan Mi Ridell. Och kanske är det så att vi idag, när den mesta kommunikationen sker elektroniskt, helt är på väg att tappa förmågan att uppfatta kroppsspråket.
I den här podden får du bland annat lära dig att tolka människors kroppsspråk, att själv uttrycka dig och att lära dig den ädla konsten att lyssna. Vetenskapliga fakta, underhållande historier, tips, knep och tydliga exempel guidar dig i en mängd olika situationer: jobbintervjuer, första träffen, mingelpartyn, stressiga situationer, hotfulla lägen, föräldra-barnsamtal, kommunikation med kärlekspartnern och mycket mer.
Mi Ridell har stått på teaterscenen och medverkat i ett flertal TV-, film- och teater-produktioner sedan 1991. Idag föreläser hon och ger utbildningar inom kroppsspråk och presentationsteknik. Mi har fördjupat sig inom retorik, mindfulness, ledarskap och mental träning, bland annat hos den amerikanske FBI-agenten Joe Navarro.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- 20 - Närvaro
Närvaro– den bästa vägen till ett naturligt kroppsspråk
Om du är totalt närvarande och engagerad i det du gör och säger gentemot andra, så faller sig tonfall och kroppsspråk helt naturligt och du blir kongruent och autentisk.
Det handlar om att vara medvetet närvarande. Det är dock inget nytt under solen, men det verkar som om vi nutidsmänniskor måste återerövra själva ”nuet”. Vi tänker i snitt över 60 000 tankar om dagen, säger forskningen, och de flesta av dessa tankar är repetitiva. De handlar om vad vi har gjort, inte gjort eller om vad vi ska göra eller inte göra i en tänkt framtid. Våra hjärnor är fyllda med tankar om gårdagen eller framtiden.Men nuet då?
I detta avsnitt tar Mi upp enkla tekniker för att bli mer närvarande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 07 Jun 2020 - 15min - 19 - Din röst
Rösten är "ditt hörbara jag", sägs det.
Med din röst kommunicerar du massor. Det handlar inte bara om VAD du säger utan HUR du säger det.
Ditt taltempo, din dialekt, dina röstnivå etc är en stor del av den ickeverbala kommunikationen.
I detta avsnitt ger Mi dig sina bästa tips för att kommunicera ännu bättre med din röst.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 31 May 2020 - 15min - 18 - Nervositet
Nervositet drabbar oss alla någon gång.
Vissa mer, vissa mindre!
Det autonoma nervsystemet slår då till och man kan få ett ökat påslag av adrenalin, noradrenalin, kortisol och andra stresshormoner.
Detta kan ställa till det för oss; vi kan bli stela, börja stamma och darra av skräck.
Denna gamla stenåldersreaktion som sker på t.ex. ”hotet” att tala inför andra fyllde en funktion då, men är ju helt värdelöst nu. Det hade varit bättre om reaktionen varit att vi blev mer logiska och strategiskt tänkande istället för att drabbas av plötslig trögtänkthet och blackout ...
Nu är det tyvärr inte så! I detta avsnitt ger Mi tips på vad du kan göra när nervositeten slår till.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 24 May 2020 - 16min - 17 - Smak och lukt - också en del av ickeverbal kommunikation
Smak och doft är också en del av vår ickeverbala kommunikation med varandra.
En mamma kan med förbundna ögon känna igen sin bebis bland hundratals andra bara på doften. Lukten är väldigt viktig för att vi människor ska knyta an till varandra.
Tyvärr är vi människor inte alltid helt medvetna om det, och väldigt ofta dränker vi oss i parfym, tvål och deodoranter vilket gör att våra naturliga dofter inte märks.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 17 May 2020 - 11min - 15 - Konsten att lyssna!
Många av oss är ganska dåliga på att lyssna, därför att vi under samtalet funderar på vad vi själva ska säga eller för att vi försöker styra dialogen.
Det finns mycket skrivet om kommunikation och om att samtala. Det finns däremot väldigt lite skrivet om konsten att lyssna. Tills nu! För i vår har har Annika Telléus kommit ut med boken " Konsten att lyssna - vägen till större tillit och bättre relationer" .Jag ringde upp henne och vi samtalade om vikten av att lyssna både på andra, men även på sig själv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 03 May 2020 - 23min - 13 - Tips inför/under digitala möten
Helt plötsligt har du blivit din egen regissör, scenograf, producent, manusförfattare, ljudsättare, ljudtekniker, kostymör, sminkör och aktör I BILD. Du ställs inför ett hyfsat nytt format, ett annorlunda sätt att ha möten;på Zoom, Skype, FaceTime etc.
Här kommer handfasta tips på att bli bättre.
Och tillhör du dem som upplever att det är jobbigt att se dig själv i bild; så kommer här en del av förklaringen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 18 Apr 2020 - 11min - 12 - Ansiktsuttryck
Själva ordet mimik kommer från grekiskans mimos, skådespelare. Ansiktet talar sitt tydliga språk och man behöver såklart inte vara skådespelare för att kunna göra miner. Ansiktets mimik är vi hyfsat vana vid att tolka och vi talar till vardags om ”sura miner”, ”glada miner”, ”rynka på näsan”, ”fnysa”, ”höja på ögonbrynen”, ”snörpa på munnen”, ”sticka ut hakan” osv. De flesta förstår då vad vi menar för känsla som vi knyter samman med just den minen.
Forskarna är, återigen, inte helt eniga om exakt hur många miner vi kan få till, men det handlar om flera tusen.
På 60-talet tog den amerikanske psykologen Paul Ekman, numera professor emeritus i psykologi vid Universitet i Kalifornien, San Francisco, vid och han har revolutionerat forskningen om hur ansiktet uttrycker våra innersta känslor. Han begav sig till Argentina, Brasilien, Chile, Japan och till och med en liten avlägsen by i sydöstra Papua Nya Guinea och fann att det fanns grundläggande ansiktsuttryck, som är gemensamma i alla kulturer; något som även Darwin hävdade på sin tid. Självklart finns det kulturella skillnader men sju emotioner förstås lika världen över:
Förvåning Rädsla Sorg Ilska Avsmak Glädje Förakt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 12 Apr 2020 - 15min - 11 - Gester - hals, nacke och huvud
Vår hals är en mycket känslig del av vår kropp.
Den är passagen för luft, mat, blod och har många nervtrådar.
Att ”blotta strupen” är något vi inte gärna gör, för det är ett hot mot vår överlevnad.
Därför är det helt naturligt att ta sig i nacken eller på halsen, för att skydda oss själva när vi känner oro.
Rent biologiskt är ju det förståeligt eftersom detta område är bland det mest känsliga vi har och det är väldigt rikt på nerver; det sänker blodtrycket och hjärtslagen och lugnar när de partierna vidrörs.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 05 Apr 2020 - 15min - 10 - Gester - händer och fingrar
Vår stenåldershjärna har ett behov av att se andra människors händer.
När vi började gå upprätt och vår hjärna utvecklades, lärde vi oss att använda våra fantastiska händer alltmer.
Det var då en ren överlevnadsinstinkt att observera och reagera på var den andre personen hade sina farliga händer.
Men det är inte bara för att se om personen är obeväpnad eller på väg att slåss med knytnävarna, utan för att händerna är en viktig del av kommunikationen.
Människor som döljer sina händer upplevs som mer obekväma, mer tillbakadragna och till och med mer lögnaktiga.
Vår stenåldershjärna undrar vad personen döljer mer än sina händer?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 29 Mar 2020 - 15min - 9 - Gester- torso, axlar och armar
Vad "säger " du med in överkropp, axlar och armar?
En hel del!
Vår torso har våra vitala organ, som hjärtat, lungorna, magen och vår känsliga hals. Instinktivt skyddar vi denna delen av kroppen vid fara och kurar ihop oss till skydd.
När vi mår bra ”bröstar” vi upp oss, gör oss större och ger på så sätt både andra och oss själva intrycket att vi mår bra och är säkra.
Axlar och armar då? Jodå, de ”säger” massor om oss dom också. Lyssna på 15 minuters reklamfri infotainment!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 22 Mar 2020 - 14min - 8 - Gester - fötter och ben
Frågan man kan ställa sig är vad gesterna gör för nytta egentligen?
Jo, genom att vi gestikulerar medan vi pratar så frigörs arbetsminne. Att gestikulera handlar om att kommunicera vårt budskap med den eller de vi talar till på allra bästa sätt och gesterna kan förtydliga och accentuera orden.
"Gester" kommer att få flera avsnitt, där Mi går igenom hela kroppens signaler.
I detta handlar det om fötter och ben och vad de kroppsdelarna "säger".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 14 Mar 2020 - 17min - 7 - Blickar och ögonrörelser
Vi använder vår blick till många olika saker; vi kan ”se upp” till någon som vi beundrar, vi kan ”titta ner” på någon som vi föraktar, vi kan ”himla med ögonen” åt något som vi tycker är löjligt och vi kan ”få upp ögonen” för något som vi tycker verkar intressant. Med blicken kan vi blänga, flirta, kisa, flukta, ”kasta ett getöga” och stirra. När vi tycker att något är hemskt sätter vi ibland händerna för ögonen för att blunda för det som sker. Kastar någon något mot oss, skyddar vi instinktivt ögonen. När vi behöver tänka blundar vi oftast en stund.
Vi kommunicerar massor med ögonen. I detta avsnitt tar Mi upp hur hon och Lucas Bruhn, undercoverpolisen, ser på ögonens rörelser när det gäller ickeverbal kommunikation.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 01 Mar 2020 - 15min - 6 - Din hållning
Din kroppshållning påverkar dina biokemiska reaktioner. En rak öppen hållning leder till höjda nivåer av testosteron, som är kopplat till beslutsamhet och riskbenägenhet, medan en mer osäker hållning ger höjda nivåer av kortisol, vilket är kopplat till oro och rädsla. Kroppshållningen kan alltså påverka hur du mår! Ett hett tips är att flera gånger om dagen checka av din hållning, speciellt om du känner dig lite låg. Idag, när vi har blicken ner i våra smartphones och paddor, är det lätt att sjunka ihop i ryggen. Men eftersom du både mår bättre och ser säkrare ut finns det ingen anledning att inte sträcka på sig.
Innehåll:
Intro
0.39 Högstatus/lågstatus
2.02 Paddnacke/Ihunch
2.58 Glada punkten
3.38 Hållning när du sitter ner
5.15 Amy Cuddy- power poses
11.45 Avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 22 Feb 2020 - 12min - 5 - Det första intrycket!
Det första intrycket!
I detta avsnitt pratar Mi om hur vår gamla stenåldershjärna ibland ställer till det för oss när vi träffar nya människor.
Innehåll:
Intro
0.45 Vad är det första som sker?
2.15 Hur uppfattas du?
4.48 Färgernas betydelse
9.29 Klädernas betydelse
12.00 Hörs det hur du är klädd?
12.42 Sammanfattning
13.46 Avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 15 Feb 2020 - 14min - 4 - Din attityd syns!
"Attityd är en liten sak som gör stor skillnad!"
Winston Churchill
I detta avsnittet tar Mi upp priming och din attityd. Två viktiga komponenter innan ett möte.
Innehåll:
Intro
0.37 Priming
1.40 Floridaeffekten
3.01 Påverkan
9.13 Pygmalioneffekten
10.31 Haloeffekten
11.13 Möjlighetstänkare
13.15 Avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 08 Feb 2020 - 14min - 3 - Lögner
Visst vore det oerhört praktiskt om folk som ljög för dig fick Pinocchio-näsa, så du visste med 100 % säkerhet att de far med osanning!
Nu är det ju tyvärr inte så, men det finns några andra tecken och gester du kan titta efter. I detta avsnitt tar jag upp lögner och hur snårigt det är.
Innehåll:
1.56 Vad är en lögn och varför ljuger vi?
3.59 Polygrafer/lögndetektorer - funkar dom?
5.40 Mikrouttryck och Paul Ekman
8.40 Helheltsuttrycket och Joe Navarro
9.50 Titta efter KKK- kluster, kontext och kongruens
10.47 Kroppstemperatur vid lögner
11.35 Personer som ljuger "läcker" i sitt kroppsspråk
13.47 Undercoverpolisers "legend"
14.33 Kan man ljuga så man tror sig själv?
15.25 Är kvinnor bättre än män på att avslöja lögner?
17.40 På teatern - hur gör vi där?
18.55 Avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 02 Feb 2020 - 20min - 2 - Frys,flykt och fajt- gester
Vår stenåldershjärna - så funkar den!
Vi reagerar i mångt och mycket på hot som vi gjorde för 40 000 år sedan.
Det som var viktigt för vår överlevnad då, kanske lägger käppar i hjulet för oss nu...
Innehåll:
02.10 hjärnans delar
04.30 frys- beteende
06.40 flykt-beteende
07.30 fajt-beteende
08.30 lugnande gester
11.50 avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Wed, 15 Jan 2020 - 15min - 1 - Förklaring av vad kroppsspråk är
Varmt välkommen till det allra första avsnittet av
"Om kroppsspråk med Mi Ridell"
Innehåll:
0.00 Presentation av Mi
4.40 Vad är kroppsspråk?
11.54 Varför ska du lära dig nåt om detta?
15.15 Avslutning
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tue, 14 Jan 2020 - 19min
Podcast simili a <nome>
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- El Larguero SER Podcast
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送