Podcasts by Category
- 43 - Asabiye Bir Din mi? Allah'ın Elçisi ve Bir Roma Cübbesi
Daha önce Hicret Meselesi adlı video'da "asabiye" konusundan bahsetmiştik. Cahiliye dönemi olarak anlatılan dönemin bir geleneği olarak bahsedilen asabiyenin bu bölümde ayrıntılarına bakıyoruz. Asabiye sadece cahiliye dönemi olarak ifade edilen zamana mı ait yoksa öncesi var mı? Ya da asabiye bir gelenek mi yoksa aslında bir devletin dini mi?
Sun, 02 Aug 2020 - 19min - 42 - Cebrail ve Kadın Peygamber Cumalı Sibel
Bu video'da geçmişte peygamber olarak kabul edilen kadınlardan bahsediyoruz. Özellikle Antik Yunan kültüründeki Sybil'leri (Sibel) ve daha sonraki zamanlarda kadının neden şeytanlaştırıldığını merak ediyorsanız farklı bir bakış açısı için mutlaka izleyin. Cebrail nedir? Cebrail kavramı zaman içerisinde nasıl bir deformasyona uğramış çok şaşıracaksınız. Elbette en önemlisi Cebrail ve Kadın arasındaki bağlantı, hepsi bu video'da sizleri bekiyor. 24/35 "Allah, göklerin ve yerin nurudur. O’nun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde BİR KANDİL, kandil de bir CAM FÂNUS İÇİNDE. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan ZEYTİN ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir."
Thu, 30 Jul 2020 - 24min - 41 - Merdiven - MİRAÇ MESELESİ ve HRİSTİYANLIKTAKİ KAYNAĞI
Merdiven çoğu inanışta Tanrı’yla buluşmak için kullanılan bir yöntemdir dedik. Göklerde arşında oturan Tanrı’ya erişmek için kullanılan bir yoldur. Tabi araştırma yaptıkça bu inanış biçiminin her toplumda farklı şekillerde tezahür ettiğine şahit oluyoruz.. İnanışlarda eskiden bu yana var olan basamakları gerçek bir merdivenmiş gibi hayal etmemek gerek, her basamağın ayrı bir anlamı olan manevi bir yoldur aslında.
Thu, 30 Jul 2020 - 15min - 40 - Kişniş Tohumları - KİTABIN YAZIM SÜRECİ
İslam tarihini okuduğunuzda şu tip cümleler dikkat çeker; Allah’In elçisi Cuma namazını kıldıktan sonra Medine’ye doğru hareket etti. Allah'ın Elçisi genç yaşlarında ticaretle uğraşıyordu. Allah’ın Elçisi şu kadınla evlendi, Hz Peygamber Bedir savaşı sırasında alnından yaralandı. Uhud Gazvesi’nde Hz. Peygamber’in miğferi ikiye bölündü, Utbe’nin attığı taşla alt dudağı yarıldı ve bir dişi kırıldı. Şihab oğlu Abdullah’ın darbesiyle de alnından yaralandı. Bu tür cümle örneklerle çoğaltılabilir. Hangisinin daha önce ya da daha sonra yaşandığı asla tespit edilemez, bir masal formatında yazılmıştır ve tarihi bir belgeymiş gibi önümüze konmuştur. Oysa tüm bu hikayelerde anlatılan kişinin aynı kişi olup olmadığı bile belli değildir.
Thu, 30 Jul 2020 - 25min - 39 - Berid Teşkilatı - MESAJ VE İSTİHBARAT
Hemen hemen her yerde şu klişeyi duyarsınız: “Günümüz iletişim çağı” Evet doğru günümüzde iletişim çok hızlı, ve hatta bu hız bazen bize zarar bile verebiliyor. Hızdan dolayı bilgi kirliliği had safhada olabiliyor, sonra bunları ayıklamak ayrıştırmak başka bir iş yükü olarak biniyor omuzlarımıza. Eski dönemleri düşünün, aynen bu şekildeydi. Şimdi nasıl yepyeni bir dünya düzeni, ticaret yollarını, para sistemini değiştirmek isteyen, ve buna mukabil yeni sistemin içerisinde hakim olarak var olmak isteyen güçler varsa eskiden de aynı şeyler birebir yaşandı.Özellikle 2 büyük imparatorluk birbiriyle savaşarak kendilerini tükettikten sonraki dönemde. O dönem gerçekten tam bir var olma savaşıydı.
Thu, 30 Jul 2020 - 19min - 38 - Lut, Sodom ve Gomora - "AZGIN" TOPLULUK"Thu, 30 Jul 2020 - 21min
- 37 - Yaşlı Heraklius’un Bizans PlanıThu, 30 Jul 2020 - 18min
- 36 - İlahi Mesaj - OKSİMORON
Dini hayatın tam merkezine yerleştirmek isteyen zihniyete göre her yeni doğanın borçlu olduğu iddiası bu dünyanın kadim tarihten bu yana en büyük iddiasıdır. İddia diyorum, çünkü öne sürülen Tanrı figürü ve ona borçlu olmanız sadece bir iddiadır, bunu kimi zaman adeta itiraf eder gibi kendileri de söyler. O zihniyete göre açıklanamayan her durum ancak Tanrı algısıyla anlaşılabilir. Bilmiyorum demeyi sevmezler. Bu durumu yani bilmemeyi, açıklanamayan durumlar hakkında aciz kalmayı asla kabul etmezler.
Thu, 30 Jul 2020 - 20min - 35 - 6 Yaşında "Sadık" BAKİRE
Ateş en eski dönemlerden bu yana her kültürde önemli bir sembol biliyorsunuz. Türklerde de, Araplarda da, Perslerde de, Antik Roma’da da, En Eski Çin, Hindistan kaynaklarında da, Antik Yunan’da da…. En ilkel toplumlardan en uygarlarına kadar ateşin hem kendisi, hem de insanoğlunun zihninde uyandırdığı çağrışımlar önemlidir.
Thu, 30 Jul 2020 - 24min - 34 - edipemi 19 - Tanı, Muayene ve Tedavi
Size geçtiğimiz yayınlardan birinde Homo Sacer’dan bahsetmiştim. Antik Roma’nın en dikkat çeken mertebelerinden biri Homo Sacer. Daha doğrusu bu isim literatürde sacer olarak geçiyor ancak bu sacer bir insan olduğunda bu mertebeye homo sacer diyoruz. Türbeye adanmış bir sacred daha doğrusu türbeleştirilerek kutsallaştırılmış ve vatandaşlıktan çıkarılmış kişi. Ancak buradaki kutsallaştrılmayı doğru anlamamız gerekir. Haram hale getirilmiş kişiler ifadesi daha doğru olabilir. Günümüz anlayışıyla o döneme ait bir kavramı anlatmak için bugün kullandığımız kelimeler yeterli mi tam olarak emin değilim aslında.
Thu, 30 Jul 2020 - 59min - 33 - Celeres, Keler, Vezağa
Bir önceki yayında özellikle keler kısmına takılan bazı takipçiler olmuştu. Size o yayında da belirttim, arapça bildiğini iddia eden, kelimelerin farklı dilleri konuşan milletler arasında nasıl transfer olduğunu kavrayamayan ve herşeyi İslam kaynaklarında arayarak bulduğunu zanneden kişilere pek güvenmeyin. Bu durumu açığa kavuşturmanın zamanı geldi galiba.
Thu, 30 Jul 2020 - 18min - 32 - Elif Lam Mim
Bazen her şey gözünüzün önündedir ama farketmezsiniz. Bir şeyi gizlemenin en iyi yolu onu ortaya koymaktır biliyorsunuz. Gizlemek istediğiniz şeyi ortaya koyarsınız ama kimse farketmez. Hatta kimi durumlarda insanların fark etmemesi için efor sarf etmenize bile gerek kalmaz. Tbi bu bahsedeceğim olayda bilerek gizlenmiş bir şey yok. Yıllar geçtikçe o ortada duran şeyin anlamını yitirirmesi var, unutulmuş hale gelmesi. Bu durumun müsebbibi ise etraftaki cahiller, yani her şeyi bildiğini sanan, insanlara her şeyi bildiğini yutturmaya çalışan ve bunun üzerinden nema sağlayan kişiler. Atıp tutanlar diyelim kısaca...
Thu, 30 Jul 2020 - 24min - 31 - Otorite - LETO
Heredot kayıtlarında Mısır’da bir adada ona ithafen inşaa edilmiş bir tapınak olduğunu iddia eder. İşte biz aslında şimdi Heredot’un bu ifadesinin peşine düşeceğiz. Leto’nun Mısır’da bir liman kenti olan İskenderiye’den giriş yaparak Arabistan’ın iç kesimlerine doğru nasıl bir biçim aldığına şahit olacağız.
Thu, 30 Jul 2020 - 23min - 30 - Senin Yüzünden - Her Şeyin Sebebi SensinThu, 30 Jul 2020 - 10min
- 29 - Rum Sûresi KehanetiThu, 30 Jul 2020 - 07min
- 28 - 1 TULUM ŞARAPThu, 30 Jul 2020 - 17min
- 27 - Masallar - NUH TUFANIThu, 30 Jul 2020 - 14min
- 26 - Gökyüzüne BakThu, 30 Jul 2020 - 16min
- 25 - KURTThu, 30 Jul 2020 - 25min
- 24 - Güneş Batıdan Doğduğu ZamanThu, 30 Jul 2020 - 24min
- 23 - Kur'an ve AbdülmelikThu, 30 Jul 2020 - 22min
- 22 - Dönüm Noktası - KÜLTÜR GANİMETİThu, 30 Jul 2020 - 24min
- 21 - Bir Benzerini Getirin - MUCİZE KİTAPThu, 30 Jul 2020 - 18min
- 20 - Tuz ve ZeytinyağıThu, 30 Jul 2020 - 16min
- 19 - Gerçek mi? Gölge mi? Şablon Mu? - MUTMAİN BİR ÜMMETThu, 30 Jul 2020 - 16min
- 18 - Mutemir Tahir Neden İnfaz Edildi?Thu, 30 Jul 2020 - 15min
- 17 - Petra Neden Önemli? - Bulunmaz Hint KumaşıThu, 30 Jul 2020 - 34min
- 16 - El-Emin misiniz Uydurdunuz mu?Thu, 30 Jul 2020 - 22min
- 15 - Hz. Hater'a El-Cevabü’l-MüstakimThu, 30 Jul 2020 - 10min
- 14 - Deccal ve Mehdi Savaşı - Rahip Bahira Efsanesi
İslam tarihi nde ve Hristiyanlarda anlatılan Rahip Bahira Efsanesi ile ilgili görüşlerden bir derleme. Sergius Rahip Bahira Arapların kıyamet günü çoktan koptu mu? Deccal ve Mehdi nin Savaşı Muaviye Ebu Sufyan Abdülmelik bin Mervan Muaviye Yezid “A Christian Baḥīra Legend” Haham Gustav Gottheil John William Draper ın Rahip Bahira Görüşü Carra de Vaux Kur’ân Müellifi Bahîra Muhammed Hamidullah Leone Caetani Kureyşli Araplarda Hıra Mağarası na çekilme geleneği Varaka bin Nevfel İbn-i Hişam İbn-i İshak
Thu, 30 Jul 2020 - 17min - 13 - İslam Tarihi Kimler Tarafından Yazıldı?
İslam Tarihi Kimler Tarafından Yazıldı? Emeviler ve Abbasiler arasındaki mücadelenin sebebi neydi? Araplarda "Taht Oyunları" bu 2 aile arasında nasıl devam etti? Harb'den sonra Ümeyye'nin oğlu ve torunları Muaviye ve babası Ebu Süfyan Haşimoğulları ile mücadeleye devam ettiler. Haşimoğulları ndan Abdülmüttalip ve ve Ümeyyeoğulları ndan Harb arasındaki anlaşmazlık İbn-i Hişam İbn-i İshak Zühri Araplar
Thu, 30 Jul 2020 - 09min - 12 - Araplarda "Cahiliye" NikâhlarıThu, 30 Jul 2020 - 09min
- 11 - Zeyd ve Zeynep Olayına Farklı Bir Bakış Açısı
Biraz daha ezber bozalım. Koca bir devlet kuruluyor, fetihler yapılmaya başlanmış. Kurdukları devlette kanunlar oluşturmaya çalışıyorlar ve tabiri cazise kabile toplumundan yazılı kanunları olan bir topluma geçiş yapılmaya başlanıyor. Bir kişinin bir dönem yöneticisi olduğu toplumda, kendi gelinini nikahına geçirdi, ya da yok efendim gençlik aşkına sahip olmak için evlatlık olarak ilan ettiği adamın karısına el koydu gibi basit bir biçimde düşünmek size keyif de verebiliyor olabilir. Evet bu düşünce biçimi basitliktir. Sizi seneler önce kendi oluşturdukları girdabın içine çekmeyi başarmışlar demektir. Bu düşünce yapısı, düzeni oluşturan ve bu metinleri yazan kişileri hafife alıyorsunuz demektir. Olay daha derin, ve sizin düşündüğünüz gibi basit olmayabilir. Dönemi, kültürü, gelenekleri öğrenmeden kendi değer yagılarınızla, basit biçimde "ama geliniyle yatmış" diye ağzından köpükler saçarak konuşanlardan olmayın. Bu olayı yazıp raviler aracılığı ile halka yayanların daha büyük dertleri vardı. Olayın Emeviler açısından başka, Abbasiler açısından başka boyutları var.
Thu, 30 Jul 2020 - 09min - 10 - Hangi Muhammed?
Muhammed karakteri ilk kim tarafından ve nasıl anlatıldı? Sunnilerin ve Şia'nın anlattığı Muhammed aynı kişi mi? Emevilerin ve Abbasilerin Muhammedi aynı karakter mi? İlk hadisler nasıl ortaya çıktı? Emevilerin ve Abbasilerin anlattığı Muhammedler aynı olabilir mi? Zuhri kimdi? İbn-i İshak Kimdi? İbn-i Hişam kimdi? Abdülmelik bin Mervan Yahudilerin İslam'a Etkisi İsrailiyat Enes bin Malik, Maliki mezhebi Halife Mansur
Thu, 30 Jul 2020 - 12min - 9 - Hicret Meselesi - Ebu Leheb & Asabiyet
İslam tarihinde anlatılan hicret meselesini anlayabilmek için o dönemdeki kültürü çok iyi kavramak gerekir. Bölgede hukuk kavramı açısından ashabiyet kültürü hakimdi. Aslında sadece o toplumda değil, bir arada yaşayan insanlar kimlik kartlarıyla yaşamaya başlamadan evvel kim olduklarını ve kabileler yani aileler üzerindeki yükümlülüklerini asabiyet geleneği üzerinden tanımlıyorlardı.
Bu eski kültürlerlerde yaygın bir gelenekti. Örneğin her kabilenin kendine özgü bir giyim kuşam modeli vardı. Bu kimi zaman giyilen kıyafetin rengiyle, kimi zaman kıyafette kullanılan bir aksesuarlarla ifade ediliyordu.
Ebu Leheb'in yeğenini himayesinden çıkarma nedeni Ebu Leheb ve karısı Ümmü Cemil Hicretten hemen önce yapılan Akabe Biatları Himayedar arama çabaları Yesrib yolunda ilk temas Tebbet Suresi nin okunma nedeni İbni Hişam ve İbni İshak a göre Neccaroğulları Abdülmüttalip Neccaroğulları bağlantısı Haşimoğlları Ümeyyeoğulları / Emeviler Hasan bin Sabit Zeyd bin Sabit İslam Tarihi Kuran'da Tebbet Suresi İbn-i Hişam İbn-i İshak Siyer Hadis Külliyatı HadislerThu, 30 Jul 2020 - 14min - 8 - Zukâr Bilmecesi - Kral Ezana Cevap
Arapların en önemli kahramanlarından biri Antere Bin Şeddad. Ebrehe Ebu Yeksum ve Bedir Yılı nda olan Zukar Savaşı nın rivayetlerdeki tarihi. Kral Ezana ve İslam daki ezan geleneği sadece isim benzerliği mi? Daha önceki tarihlerde yüklediğimiz “Habeşli Bilal ve İslam'da Ezan Geleneği” başlıklı video’da Ezan’ın yani birşeyleri insan sesiyle ilan etmenin Etiyopya yöneticilerinden Kral Ezana ile ilgili olabileceğini belirtmiştik. Etiyopya konusuna vakıf olmayan bazı izleyicilerimiz konunun sadece isim benzerliği olduğu düşünmüş olabilir. Sayfamızda bu isim benzerliğine istinaden bazı yorumlar aldık. Acaba bu sadece isim benzerliği mi yoksa başka destekleyen başlıklar da var mı?
Thu, 30 Jul 2020 - 09min - 7 - Katolik Kilisesi'nin Unutmak İstediği Soykırım - KATHARLAR
Bazı Hristiyan arkadaşlar İslam’ın ilk ortaya çıkışında ve zaman içerisinde yayılmacı politikasında şiddet olduğunu, kendi dinlerinin şiddetten uzak hatta sevgi dini olduğunu iddia ediyorlar. İslam nasıl barış dini olduğunu iddia ediyorsa Hristiyanlık da kendi inancının sevgi temelli, kucaklayıcı ve güya isa’nın öğretisinde olduğu gibi “biri tokat atarsa diğer yanağını da sen çevir” feslsefesiyle eğitildiklerini ve tarih boyunca hristiyanlığın bunu savunduğunu iddia ediyor. İzleyeceğiniz video'da katolik kilisesinin unutmak istediği bir olaya şahit olacaksınız...
Thu, 30 Jul 2020 - 07min - 6 - Semitikler Hamitikler ve Nuh'un OğullarıThu, 30 Jul 2020 - 06min
- 5 - Hadisler ve Mushaflar Ne Kadar Güvenilir?
Kimileri tarafından Kur’andan sonra en güvenilir kaynak diye sunulan Sahih-i Buhari kitabını ve bu hadisleri Buhari’mi yazmıştır? Kısa cevap: Hayır!!! Uzun cevap: Bazı kişiler hadisler Muhammed’den 200 yıl sonra yazılmaya başlandı diye hadisleri külliyen kabul etmezler… Rivayete göre Buhari Muhammed’in ölümünden 178 yıl sonra doğmuştur. Doğal olarak güvenilmezdir, bakalım öyle mi?
Thu, 30 Jul 2020 - 08min - 4 - Dünyayı Yönetenlerin Masalları ve Köle Düzeni
Hiç düşündünüz mü bazı kişiler dini metinlere neden mesafeli yaklaşıyor? Anlatılan hikayelerin 2-3 kuşak sonra bozulabileceğinin farkındayız çünkü. Bunu defalarca deneyimleyerek bu kanıya vardık. Geçmişten bu yana anlatılan tüm bu hikayeler abartılmış, eksik anlatılmış ya da bu hikayeye ihtiyacı olan yönetimler tarafından yeniden şekillendirilmiş olabilir öyle değil mi? Peki ya önümüze konulan ya da küçük yaşlardan beri beynimize işlenen bir takım bilgiler de tıpkı dini metinler gibiyse? Ve buna din yerine başka bir isim taktılarsa? Örneğin bilim!
Wed, 29 Jul 2020 - 11min - 3 - Yemen Bölgesi ve Sabii'ler
El-Mahra bölgesi, Al-Mahra ve sırrı çözülemeyen meşhur ada Sokotra'daki mevcut sınırlarının ötesine yayılmış ve El-Mahra topraklarının doğuda Umman'a ve batıda Mukalla yakınlarındaki Kül Shihr'e doğru yayıldığı belgelenmiştir. El-Mahra'nın bulunduğu bölge modern Yemen-Umman sınır bölgelerinde güney Arabistan'a yerleşmiş olan ve Ad Kavmi adı verilen eski bir Arap kabilesinin ʿĀd krallığının oluşumuyla başladı. İslam soybilimine göre Ya’rub, Hud'un torunu ve Yemen'de, Qataban ve Sabavi krallıklarının yöneticileri olan Himyeri Krallığı'nın kurucusudur. İncil kaynaklarına göre Eber yani Hud İsraillilerin atasıydı ve Shem'in büyük torunuydu. Kahtan, Arabistan'ın güneyindeki Arabistan'daki kabilelerin çoğunun baş harflerinden birisidir ve Arap soyağacına göre, Araplar saftır, oysa Adnanliler Ad soyundan geliyorlar ve Arapların kimliğini ele geçiren Araplaştırılmış Araplardır. Evet, Arapların kimliğini ele geçirmiş!
Wed, 29 Jul 2020 - 16min - 2 - İslam Barış Dini mi? Ugarit mi Agarta mı?
Ugarit’!in en büyük tanrısı El diğer tanrılarda görülen aktif mücadeleyi sevmez, pasif sükûneti tercih eder. Salim’dir, Selim’dir. Fakat her şeyi taşıyan, idare eden odur. Tüm Tanrıların varlığı da ona bağlıdır. O, değişen dünyadan sonra gelen kutsal dünyadır. Tüm tanrılar içinde hükümdarlık unvanı sadece El için kullanılır.
Wed, 29 Jul 2020 - 23min - 1 - Habeşli Bilal ve İslam'da Ezan Geleneği
Son günlerde ortaya çıkan Türkçe Ezan tartışması aslında yüzeysel biçimde devam ediyor. Kimse olayın derinine inmiyor ya da bilerek inmek istemiyorlar. Andımız meselesinden sonra politik bir salvo ile başlayan bu tartışma gerçekten siyasilerin konusu mu, din adamlarının konusu mu yoksa araştırmacı tarihçilerin konusu mu? İzledikten sonra buna siz karar vereceksiniz.
Wed, 29 Jul 2020 - 12min
Podcasts similar to Karmati Arman - Gerçekler ve Tarih
- Hayati İnanç — Can Veren Pervâneler Ahmet Çadırcı
- Alem FM Alem FM
- Anlatamadım Ayşe Balıbey, Cem İşçiler via karnaval.com
- Kendine İyi Davran Beyhan Budak
- Cevheri Güven Cevheri Güven
- Mesnevi'den Hikayeler - Hz. Mevlana Celaleddin Rumi darknimbus
- Sesli Kitap huzursuzbacaksendromu
- Kafa Radyo Podcast Kafa Radyo
- Metro FM - Aragaz Karnaval.com
- Virgin Radio - Mesut Süre ile Rabarba Karnaval.com
- Bay J Kral Müzik
- Kuran Dinle Kuran Dinle
- Meksika Açmazı Mesut Süre, Anlatanadam, Fazlı Polat via Karnaval.com
- NOW Haber NOW Haber
- Barış Özcan ile 111 Hz Podbee Media
- MASAL AĞACI PSK.EMRE
- Radio Turquie Türkiye Radio Turquie
- Serdar Gökalp Serdar Gökalp
- Sesli Kitap Dünyası Sesli Kitap Dünyası
- SEYİR HALİ Sputnik Türkiye
- Nasıl Olunur Storytel
- Arkası Yarın TRT Dinle
- Radyo Tiyatrosu TRT Dinle
- Burda Olan Burda Kalır Zafer Algöz Can Yılmaz