Podcasts by Category
Ultralöpning på svenska! Vår podcast tar avstamp i ultralöpning men handlar om så mycket mer. Vi grottar vi ner oss i vad som krävs för utveckling och förändring, hur man gör för att gå utanför sin komfortzon och utmana sig själv. Och så pratar vi löpning, alternativträning, kost, meditation, uthållighetssporter och allt som hör därtill. Pace on Earth Podcast drivs av Ellen Westfelt och Johnny Hällneby.
- 452 - #342 - Gustaf Sjösvärd blev sverigeelit på 100 miles med Maffetone som bas
I höstas vann Gustaf Black River Run 100 miles på ett nytt makalöst banrekord (14:05:56). Den här prestationen placerar Gustaf i sverigeeliten inom ultralöpning. Under flera år tränade han enligt Maffetone-metoden, sprang i sandaler och fokuserade på att äta lågkolhydratskost, även på tävling. Gustaf är ett bevis på att MAF verkligen fungerar, men för att kapa tiden ytterligare i år så har han även bytt ut sandalerna, börjat äta socker och skaffat sig support på tävling!
2020 intervjuade vi Gustaf Sjösvärd i podden om MAF-metoden och om att springa i sandaler. Det avsnittet är ett av våra allra mest lyssnade och det visar lite på hur stort intresset är för att lära sig mer om att springa i lågpuls och vilken utveckling det kan ge.
Lyssna på det tidigare avsnittet: 169 - Fördjupning i MAF och hälsosam utveckling med Gustaf Sjösvärd
Det här avsnittet handlarom hur Gustaf tränar nu, men också om hur han tänker kring livet i stort – vad som är viktigt och hur man som vanlig motionär kanske borde fokusera mer på hur löpningen får en att må än att ständigt försöka utvecklas.
Följ Gustaf på Instagram @trindeman
Sat, 16 Nov 2024 - 1h 24min - 451 - #341 - Anna Carlsson, bäst i Sverige på Kullamannen
Vi har varit på Kullamannen Trail by UTMB och en av alla fantastiska uppvisningar som vi fick bevittna var hur Anna Carlsson, efter att ha vunnit loppet två gånger tidigare (2018 och 2021) nu tog en andraplats. Här får vi höra hennes race report från loppet och mer om hennes förhållande till Kullamannen. Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen!
Anna hade en tuff dag då hon fick problem med energin som serverades, vilket resulterade i att hon sprang tom under många timmar. Trots detta lyckades hon knipa en andraplacering och blev 7:a totalt i fältet och ser man till svenska deltagare hade hon bara två killar framför sig. Det var starkt internationellt motstånd och damklassen vanns av irländska Emma Stuart och herrklassen vanns av finska Juuso Simpanen.
Vi berättar också om vår nya coaching mot Kullamannen! 1:a februari 2025 startar vi vårt nya program "Exklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson”. Det här blir en online-coching i liten grupp (max 30 platser) med Anna Carlsson som huvudcoach och med fokus på mycket interaktivitet. Kostnad 1049 kr/mån och du säkrar en plats genom att göra en intresseanmälan (helt utan bindningskrav, men då håller vi en plats till dig). Läs mer om konceptet här >
Tidigare poddavsnitt med Anna
#327 - Anna Carlsson är tillbaka och fick ut precis allt i Trail Alsace Grand Est
#254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
#229 - Barkley Marathons med Anna Carlsson
#200 - Anna Carlsson vinner Val d’Aran by UTMB®
#194 - Magisk uppvisning av Anna Carlsson på Bergslagsleden
#124 - Anna Carlsson, med fjällen i hjärtat
Följ Anna på Instagram som @amb.aurore
Sat, 09 Nov 2024 - 1h 03min - 450 - #340 - Så här tränar Johnny för 100 km
På Lucia-helgen går traditionsenligt Personliga Rekordens Tävling i Växjö. Och Johnny är anmäld till 100 km (PRT har flera tidslopp också, bland annat 24-timmars och 12-timmars).
Vi pratar om hur Johnny tränar nu, hur Uppsala Maraton var ett nyckelpass och vilka komponenter han tycker är viktigast för att springa loppet på det sätt han tänkt sig. Vi berättar också om två nyheter – en helt ny coaching och ett nytt läger på Skytesvallen!
LÄNKARExklusiv coaching mot Kullamannen med Anna Carlsson med start 1:a februari
Långpassläger på Valborg 30 apr-4 maj 2025
Personliga Rekordens Tävling PRT
Sat, 02 Nov 2024 - 56min - 449 - #339 - Ett 30 timmar långt äventyr på Roslagsleden
En helt vanlig helg gav sig Ellen och Emilie ut på Roslagsleden med ambitionen att ha ett mysigt höstäventyr i löparskorna, få erfarenhet av nya ultraspecifika problem och tillsammans försöka uppleva så mycket som möjligt av leden. Här kommer alla stories och detaljerna kring vad som egentligen hände under 14 timmars mörker på stigarna i Roslagen. Totalt tog äventyret dryga 30 timmar.
Roslagsleden går från Danderyd till Grisslehamn och är 18-19 mil lång beroende på var man tittar.
LÄNKARFilmklipp från äventyret hittar du under höjdpunkten Roslagsleden -24.
Förra hösten gjorde Ellen och Emilie ett liknande äventyr men startade då i Grisslehamn, poddavsnitt 299 - Nio mil i mörker på Roslagsleden med Ellen och Emilie. Och 2020 satte Ellen den första registrerade FKTn på Roslagsleden poddavsnitt 151 - Ellen sätter FKT på Roslagsleden.
FÖLJ PÅ INSTAGRAMEllen @weselle Emilie @mli_springer
Sat, 26 Oct 2024 - 1h 33min - 448 - #338 - Så löser du ekvationen träning + återhämtning = resultat, med Ted Ås
I dag pratar vi återhämtning med Ted Ås, tidigare triatlet och numera produktspecialist på Blackroll som gör olika typer av massageprodukter. I det här avsnittet pratar vi återhämtning generellt och hur man kan tänka för att vara i så bra skick till nästa pass som möjligt och hur man lyckas finjustera balansen mellan träning och vila, men också energiintag och sömn.
LÄNKARVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil oktoberstarten https://paceonearth.se/lopcoaching
Produkterna som nämns i avsnittet hittar du på: https://blackroll.com https://therabody.se
Fri, 18 Oct 2024 - 42min - 447 - #337 - Laila Kveli vinner Ultravasan 90 på längdskidåkarmeriter
Laila Kveli är mest känd för sin framfart i längdskidspåret där hon tidigare har vunnit Vasaloppet två år i rad, 2013 och 2014. Men i somras tog hon hem en ny titel inom en för henne helt ny sport när hon vann Ultravasan 90 i löparskorna.
När Laila ställde sig på startlinjen så var hon helt oförberedd på att hon skulle vinna och siktade inte ens på en pallplacering. Hennes mål var att genomföra loppet och hon var inte heller placerad i elitledet och hade inte fått någon GPS som alla andra i eliten hade. I Oxberg fick hon en GPS av arrangören eftersom hon då låg i ledningen.
Det här samtalet handlar om Lailas resa från skidor till ultralöpning och hur hon tränar idag. Hon bjuder på många kloka ord och också en övning för att stärka ljumskarna och höftböjarna!
LÄNKAR
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Ultravasan 45 och 90 går 17 augusti 2025 https://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/
Sat, 12 Oct 2024 - 1h 18min - 446 - #336 - Kan vanliga dödliga springa ultramaraton?
Ganska ofta får vi frågor som handlar om vem man behöver vara för att klara av att springa en ultradistans. Vilken veckovolym behöver man ligga på, hur långa långpass behövs och är det verkligen bra för kroppen att springa ultramaraton? Nyligen fick vi dessutom en kommentar på ett inlägg i sociala medier där någon undrade “Borde verkligen alla springa 9 mil?”. Det här resonerar vi kring och har faktiskt olika svar på frågan! Vi berättar också om hur vi tror det hade gått för oss om vi hade gett oss på en ultratävling för 20 år sedan – utan den kunskap vi har idag.
Live-webinar “Därför borde alla springa Ultravasan 2025” Tisdag 8 oktober kl 20-21. Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/107/l9qo1i1r Alla som är med tävlar om 4 startplatser till Ultravasan 45 och 90 2025!
Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil med start 14 oktober – passar perfekt om du vill ha de bästa förutsättningarna för att klara en ultratävling sensommaren/hösten 2025. https://paceonearth.se/lopcoaching
Sat, 05 Oct 2024 - 49min - 445 - #335 - Ultracyklisten Jimmy Rönn vinner RAAM, Race Across America
För drygt ett år sedan var Jimmy Rönn med i vår podd och då hade han precis blivit världsmästare i ultracykling. Nu har han gjort ett nytt stordåd – han har vunnit det prestigefyllda RAAM, Race Across America. Det här var en verklig laginsats där hans supportteam följde honom dygnet runt på loppet som var 493 mil, och tog 8 dagar, 18 timmar och 11 minuter.
I det här samtalet får vi höra mer om Jimmys drivkrafter och vad det är som gör att han kan hålla en så hög nivå inom ultracyklingen.
LÄNKARFölj Jimmy på instagram som @team_jr_ultracycling
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil startar nu 14 oktober https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 27 Sep 2024 - 1h 29min - 444 - #334 - Clara Henrys race report från Sörmlands 100
För bara någon vecka sen var det tänkt att Clara skulle gått i mål på sitt första officiella 100-mileslopp, Sörmlands 100. Johnny var på plats och följde henne som support under hela loppet och här får vi höra allt om vad som egentligen hände.
Clara hade haft problem med hälsenorna under en period, men valde ändå att ställa sig på startlinjen och ge det ett försök. Och det är på något sätt som att man lär sig ännu mer om sig själv och om ultra när det inte riktigt går som man hade tänkt sig.
Clara började sin ultraresa genom att gå vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och sprang sen Hemmavasan 90 under pandemin som examenslopp. Och vi vill tipsa om att vi kör igång en ny start av programmet nu 14 oktober och den här starten passar jättebra för dig som vill springa Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2025.
Fri, 20 Sep 2024 - 59min - 443 - #333 - Louise Kjellson, nytt svenskt rekord i 6-dagarslöpning
För några veckor sedan sprang Louise Kjellson hem ett nytt svenskt rekord i 6-dagarslöpning på Viadal med helt fantastiska 754 km. Slutresultatet blev till och med lite längre än hon och supporten Emir Halalkic hade kunnat drömma om. Här får vi höra allt om loppet ur både Louise och Emirs perspektiv och det är spännande hur mycket det skiljer sig åt. Louise delar också med sig av några mentala knep som är riktigt bra, så missa inte det!
LÄNKARFölj på Instagram Louise @louisekson Emir @kokosemir40 Viadal Ultra @viadal_ultra
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 13 Sep 2024 - 1h 26min - 442 - 332 - Är L’Échappée Belle gränsen för vad vi klarar?
Här kommer Ellens race report från L’Échappée Belle 2024. Tillsammans med ett stort gäng svenskar reste Ellen till Frankrike för att ge sig på det lopp som räknas som Europas tuffaste bergsultra. 17 svenskar stod på startlinjen till de olika distanserna och bara tre lyckades ta sig i mål. Av de nio som startade på den längsta distansen – 152 km och 11500 höjdmeter – lyckades ingen ta sig längre än cirka en tredjedel av loppet.
Är L’Échappée Belle gränsen för vad vi svenskar klarar av? Hör Ellen resonera om vad som behövs för att klara ett lopp av den här karaktären.
Fri, 06 Sep 2024 - 1h 13min - 441 - #331 - Frågor och svar om Ultravasan med Clara Henry
Nu är det dags att svara på era frågor om årets upplaga av Ultravasan 45 och 90. Vi tyckte det var extra passande att ha med Clara Henry den här gången, både för att hon själv ska springa Ultravasan 90 i år och för att det var så hon och Johnny träffades när dom båda var med i Vasaloppsstudion under Hemmavasan. Sen dess har Clara sprungit Ultravasan 90 två gånger, en gång tillsammans med Ellen under pandemin och en gång 2022.
Här får vi höra mer om hur Clara tänker inför årets tävling och så svarar Johnny och hon på alla frågor som ni har skickat in. Och det är massor av frågor på ämnena energi och vätska, tempoplan, utrustning och skor och såklart en hel del annat också.
LÄNKAR250 - Mattias Svahn, vasaloppscoachen som kom sist på Ultravasan
205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan 90
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 startar i mitten på oktober och passar perfekt för Ultravasan sommaren 2025
Sat, 10 Aug 2024 - 1h 12min - 440 - #330 - Ellens race report från Ehunmilak 100 miles 2024
Äntligen kommer Ellens race report från Ehunmilak 100 miles – loppet som hon nu gick i mål på för tredje gången. EHM100 går i Baskien i norra Spanien och räknas till ett av de tuffaste 100-milesloppen i världen. De 10 500 höjdmeterna var i år ännu svårare att ta sig an än vanligt på grund av leran som var värre än någonsin.
En sublux-axel, två tejpade knän, sömnbrist och magproblem var bara några av de hinder som Ellen behövde ta sig över för att nå mållinjen. Här berättar hon öppet och naket om varför hon ställde sig på startlinjen för femte gången och vad som fick henne att fortsätta, trots att hon nu fick sin långsammaste finisher-tid på det här loppet (46 h 55 min).
Här får ni alla detaljer – märkliga snurrande objekt på himlen, hundsällskap i Dimmiga skogen, egenblandad sportdryck och värmepanik. Så packa ryggsäcken för långpass och njut av två timmars race report!
LÄNKARCoachingprogrammet 10 månader mot 10 mil Markus Kjellbergs film från loppet 2019 Ellens race report (blogginlägg) från 2017
TIDIGARE PODDAVSNITT OM LOPPETEllens race report från 2023 då hon gjorde DNF
Rapport från tävlingsresan och loppet 2019
Sofia Smedmans race report från 2019
Fri, 26 Jul 2024 - 1h 53min - 439 - #329 - Frågor och svar inför Fjällmaratonveckan 2024
Här kommer uppsnacket inför årets Fjällmaratonvecka! Vi bjuder på våra bästa förberedelsetips, intervjuar tävlingsledningen och svarar på era frågor. Bland annat blir det några banändringar på 100k, vi diskuterar frågan kring stavar och hur man ska tänka med frukost när loppet startar kl. 05:00. Och såklart mycket, mycket mer!
LÄNKARBeställ vår guide till en optimal race plan (29 kr)
Tidigare poddavsnitt med Patrik Nordin, skapare av Fjällmaraton
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil
Tue, 23 Jul 2024 - 1h 01min - 438 - #328 - 50 maraton före 50 med Sofia Norén
Sofia Norén hatade löpning under hela sin uppväxt och ändå fick hon för sig att springa 50 maraton innan hon skulle fylla 50. Här får vi höra hur det gick till när hon kom på idén och bestämde sig för att genomföra den. I början hade hon gott om tid men vartefter åren gick så fick hon lite mer bråttom och nu på slutet fick hon skynda sig för att hinna klämma in de sista tävlingarna. Tidigare i sommar gick hon äntligen i mål med hela utmaningen när hon sprang Stockholm Maraton.
Johnny och Sofia pratar om vad som behövs för att ett lopp ska bli lyckat för henne och vad vissa arrangörer gör rätt för att en tävling ska bli riktigt bra.
Sun, 30 Jun 2024 - 1h 02min - 437 - #327 - Anna Carlsson är tillbaka och fick ut precis allt i Trail Alsace Grand Est
Här får vi höra allt om Anna Carlssons vinst på Trail Alsace Grand Est by UTMB, 1114 k och 4300 hm. Tiden blev imponerande 12 timmar och 26 minuter, vilket gav henne damsegern och en 12:e plats totalt.
Anna och Johnny djupdyker här i Annas tankar om loppet, hennes uppladdning, vad hon tänker om att stå på startlinjen igen och vad som har krävts för att komma tillbaka till de stora tävlingarna. Anna delar också med sig av flera grymt bra mentala knep som verkligen kan vara till hjälp när det är tufft därute!
Följ Anna på instagram som @amb.aurore
TIDIGARE PODDAVSNITThttps://paceonearth.se/podcast/200-anna-carlsson-vinner-val-daran-by-utmb
https://paceonearth.se/podcast/194-magisk-uppvisning-av-anna-carlsson-pa-bergslagsleden
https://paceonearth.se/podcast/124-anna-carlsson-med-fjallen-i-hjartat
Sat, 22 Jun 2024 - 1h 04min - 436 - #326 - Tomas Kvapil sprang över 29 000 höjdmeter på en vecka!
Här får vi höra vinnaren av Vertical Challenge, Tomas Kvapil, om hur han lyckades få ihop makalösa 29 534 höjdmeter under en vecka.
Vi har precis avslutat vår Vertical Challenge för i år och förra året när Leonora Johnson vann med 22 000 höjdmeter så trodde vi att det rekordet skulle stå sig ett tag. Vertical Challenge är ett virtuellt event där det handlar om att samla så mycket höjdmeter som möjligt under en vecka. Vi hade väldigt bra priser från eventets sponsorer – två par trailskor från Joe Nimble, en ryggsäck från Black Diamond och en GPS-klocka från Coros. Och det är lite lustigt när man nu hör Tomas prata om hur han gjorde sina höjdmeter, för han behövde verkligen en ny klocka. Men det var inte bara chansen att vinna en ny klocka från Coros som sporrade honom att göra så mycket höjdmeter, utan framför allt att det blev en kamp med Johan Gustafsson som till slut blev tvåa med 28 207 höjdmeter. Dom här två killarna bjöd på en fantastisk uppvisning som var otroligt spännande att se från sidan!
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt med Tomas Kvapil från 2021
Kolla in vår shop på paceonearth.se/shop
Tack till eventets sponsorer Coros Nordic, Black Diamond och Joe Nimble
Fri, 14 Jun 2024 - 1h 04min - 435 - #325 - Bli stark och skicklig i nedförslöpningen
Enligt vår höst ovetenskapliga undersökning i sociala media tycker 57% att det är svårt och lite läskigt att springa utför. Och ju brantare och mer teknisk backen är, desto svårare är det att våga springa på i högre fart.
Vi ger tips på olika metoder för att träna upp skickligheten och pratar om vad som oftast är de stora hindren. Du behöver också ha byggt upp tålighet i kroppen för att klara av långa utförslöpor utan att bli skadad. Men hur lite träning räcker? Och är en lång, lite flackare backe eller en kort och superbrant backe bäst?
LÄNKARVårt tidigare poddavsnitt 170 – Allt om utförslöpning där vi berättar om magiska utförslöpor och olika tekniker på olika underlag.
10 månader mot 10 mil, start 1 juni https://paceonearth.se/lopcoaching
Lär dig älska löpning med slowrunning – en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry Vår nya kurs i slowrunning startar 6:e juni, läs mer och anmäl dig nu på https://slowrunning.se
Fri, 31 May 2024 - 56min - 434 - #324 - Bästa knepet för att lära sig älska löpning – slowrunning
Varför måste vi värdera vilket tempo vi springer i? Vi är många löpare, både nybörjare och erfarna som har svårt att sänka tempot och att springa långsamt. Det här vill vi ändra på! Vi vill reclaima långsam löpning omvärdera det till något bra och värdefullt – något som kan stötta vår självkänsla, hjälpa oss att få mer lugn och närvaro, bli friskare och kunna springa skadefritt. Och på köpet kan vi lära oss älska löpning – med hjälp av slowrunning!
Här ifrågasätter vi den vanliga normlöpningens idéer om långsamt och snabbt temp och om vad som behövs för att få utveckling, träningseffekt och att må bra i sig själv. Och att dessa saker inte alltid uppnås på samma sätt. Hur hänger dina värderingar kring vad löpning är för dig ihop med hur du springer idag?
LÄNKARAnmäl dig till vår kurs “Lär dig älska löpning med slowrunning, en sommarkurs på 100 dagar med Pace on Earth och Clara Henry”. Kl 20:00 måndag 27:e maj håller vi också en insta live från @paceonearth och @glasclara där vi pratar mer om kursen! Läs mer på https://slowrunning.se
För dig som vill lära dig mer om ultra så startar 10 månader mot 10 mil 1:a juni, läs mer och anmäl dig https://paceonearth.se/lopcoaching
Sat, 25 May 2024 - 1h 02min - 433 - #323 - Slowrunning och träning mot 100 miles med Clara Henry
Clara Henry är skådespelare och programledare och numera även en stor löparinfluencer.
Johnny och Clara Henry träffades första gången i Vasaloppsstudion där de under pandemin sände live från Hemmavasan 2020. Clara började vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil och året efter sprang hon Hemmavasan 90 tillsammans med Ellen som sitt examenslopp. Clara är nu en av Johnnys individuella adepter och tränar mot att springa 100 miles på Sörmlands 100 i i höst.
Här pratar vi om hur träningen går och vad som krävs för att springa den klassiska distansen 100 miles (16 mil). Clara delar också med sig av sina bästa knep för att komma ur en mental svacka på lopp. Sen pratar vi också mycket om slowrunning och det lite magiska i att sänka farten, släppa prestationskraven och bara njuta av rörelsen. Och att det kan vara nyckeln både till att kunna springa längre och mer, och att må bra!
Vi avslöjar också en spännande nyhet. Den 6:e juni startar vi en helt ny kurs som vi kommer att göra ihop med Clara Henry, mer info på slowrunning.se
Länkar
Slowrunning.se - kursen startar 6 juni
10 månader mot 10 mil - startar 1 juni
Tidigare poddavsnitt med Clara Henry:
205 - Clara och Ellens race report från Hemmavasan
189 -Clara Henry, ultralöpning och konsten att springa långsamt
Följ Clara på instagram som @glasclara
Sun, 19 May 2024 - 1h 11min - 432 - #322 - Tävlingsinspiration från TEC, SM och WINTERBAY backyard ultra
Våren har dragit igång på allvar och vi har besökt tre olika tävlingar och fyllt på med massor av inspiration. Johnny blev så pepp efter TEC och SM i 24-timmars och 100 km att han bestämde sig för att själv ställa sig på startlinjen när det blev dags för Winterbay backyard ultra!
Vi rapporterar om höjdpunkterna från de olika tävlingarna, hur vi tycker att TEC borde moderniseras och vi berättar också om vad vi fokuserar på i vår egen träning just nu.
LänkarAnmälan till 10 månader mot 10 mil är öppen! Start 1 juni >
Save the date: VERTICAL CHALLENGE 3-9 juni. Mer info kommer!
Följ oss på instagram där du hittar filmer och bilder från tävlingarna: @paceonearth @weselle @hallneby
Winterbay backyard ultra Täby Extreme Challenge (TEC) SM i 24h och 100 km på Växjö ultrafest
Fri, 10 May 2024 - 1h 03min - 431 - #321 - Sanna Näslund, stjärna på canicross
Sanna Näslund tävlar i canicross och har totalt 6 stycken SM-guld, ett VM-guld från 2019 och ett VM-brons från 2023. Sanna har alltid idrottat men som 11-åring testade hon på skidåkning med draghund och tyckte det var så roligt att familjen helt enkelt fick skaffa en hund för att Sanna skulle kunna börja träna.
I det här samtalet får vi lära oss mer om hur träningen går till och hur man blir tillräckligt tålig för att klara att springa i 3-tempo, vilket är det tempo som Sanna och hennes vorsteh Bosse brukar snitta på sina tävlingar. Johnny och Sanna pratar en hel del om hur det är att springa i överfart. Vi tycker nämligen att det här med att springa bakom en stark hund väldigt mycket liknar att springa fort nedför en brant backe. Det finns många intressanta paralleller i hur man tränar för canicross och hur man tränar nedförslöpning.
Tack till United Spaces i Uppsala för att vi fick sitta hos er och spela in och tack till Non-stop dogwear för att ni gör bästa utrustningen! Missa inte rabattkoden PACEONEARTH30 som ger 30% på nonstopdogwear.com hela 2024.
Artikel om hur du kommer igång med canicross från Non-stop dogwear
Följ på Instagram @sannanaslund @nonstopdogwear @yowlingvidar
Vi använder följande utrustning när vi springer med Vidar:
Bälte till oss CaniX Belt 2.0 där vi också har plats för telefon och bajspåsar, eller CaniX Belt Pro som är lättast och smidigast.
Sele till Vidar Freemotion Harness. Det finns flera andra bra selar (Freemotion Harness 5.0 och Freemotion Harness WD, men dessa görs inte i Vidars storlek).
Elastiskt koppel som minskar rycken Bungee Leash 2 m. Verkligen superstor skillnad mot vanligt koppel eller ett koppel med bara en liten elastisk del.
Favorit bland promenadselarna är Line Harness Grip WD (extra slitstark) och Line Harness Grip.
Fri, 03 May 2024 - 50min - 430 - #320 - Markus Torgeby, att springa med flow och lätthet
Markus Torgeby är författare, föreläsare och löpare och blev först känd genom boken Löparens hjärta. Vi träffade Markus i podden redan 2017, men sen dess har han hunnit ge ut två böcker och vara med i SVTs dokumentärserie Husdrömmar. Boken han är aktuell med nu heter En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv.
Johnny trodde nog att det här samtalet skulle handla mycket om vad som hänt sen sist, men istället hamnar dom i diskussioner kring både djupa filosofiska ämnen och praktiska, konkreta ämnen kring löpträning. Dom pratar om människans basbehov, tröskelträning och laktat, hur man ska bli en bättre löpare trots att man närmar sig 50, förhållandet till den egna kroppen och ätstörningar, återhämtning och om hur det kanske inte är supersmart att konstant ligga på 25 mil i veckan inklusive 8 tröskelpass.
Samtalet handlar också om livet och döden och hur man behöver “referenspass” – inte bara i träningen utan också i livet för att veta att man har rätt riktning.
LÄNKARFölj Markus på instagram som @markustorgeby
Vårt tidigare poddavsnitt 007 - Markus Torgeby, ultralöpare i själ och hjärta
Beställ boken En plats på jorden, om att bygga en stuga och skapa ett liv
Fri, 26 Apr 2024 - 1h 23min - 429 - #319 - Fjälläventyr i löparskorna med Alexandra Nilsson
Hur tycker du det låter att springa motsvarande ett Fjällmaraton om dagen i 31 dagar i sträck? 42 km och 9000 höjdmeter per dag med full packning på ryggen – tält, sovsäck, kök och mat… Det här gjorde Alexandra Nilsson i somras och här får vi höra allt om hennes äventyr längs Gröna Bandet i svenska Fjällkedjan!
Alexandra bor utanför Järpen i Jämtland och har gjort flera stora fjällöpningsprojekt senaste åren. 2020 startade hon sitt projekt 178 toppar som gick ut på att ta sig upp på samtliga av Jämtland och Härjedalens fjälltoppar. Det här visade sig bli svårare än hon tänkt sig eftersom hon ville göra det i löparskor och enbart på sommaren då många av topparna var väldigt svårtillgängliga.
Alexandras senaste äventyr som hon genomförde sommaren 2023 var att springa hela Gröna Bandet, ungefär 130 mil. Gröna Bandet är något man kan anmäla sig till, men det är ingen bestämd rutt eller led. Start och mål är Grövelsjön och Treriksröset och däremellan väljer man färdväg själv, men det finns ett antal platser som man måste besöka längs vägen och turen ska gå längs fjällkedjan och vara oavbruten.
Dom flesta vandrar Gröna Bandet och tar då ca 2 mån på sig, men för Alexandra som sprang tog det 31 dagar att ta sig 1309 km och 27 000 höjdmeter och det här blev också ett nytt damrekord på Gröna Bandet!
LÄNKARFölj Alexandra på instagram @alexandranilsson77_96
Hemsida alexsfjallopning.com
Gröna Bandet, regler och information
Fri, 19 Apr 2024 - 1h 13min - 428 - #318 - Cranky runner, eternal waiting – allt om support på ultralopp
Hur hjälper du en ultralöpare på bästa sätt? Vad behöver löparen diskutera igenom i förväg med sin support och vem kan tänka sig att ställa upp på att stå i ett iskallt tält en hel natt, köra runt till otillgängliga platser i bergen och ta hand om alla de problem som löparen kan råka ut för?
Vi går igenom olika aspekter av rollen som support, vilka svårigheter man kan förvänta sig och vilken fråga du absolut inte får ställa till din löpare om du är support. Vi bjuder på anekdoter och praktiska tips och berättar varför det här med att vara någons support är bland det häftigaste och roligaste man kan göra!
Beställ vår e-bok Planera din tävling - Guide till din optimala Race Plan
Beställ din tävlingsenergi i vår shop, så stöttar du oss och podden lite extra!
Sat, 13 Apr 2024 - 1h 07min - 427 - #317 - Tvillingarna El Kott Helander om det storslagna PTL-äventyret
Idag får vi äntligen höra om tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helanders äventyr i somras på PTL under UTMB-veckan. PTL är en förkortning för La Petite Trotte à Léon och betyder i princip Leons lilla promenad. Men PTL är långt ifrån en söndagspromenad och räknas inte som ett lopp utan mer ett äventyr. Man deltar i lag om 2 eller 3 personer tar sig an ca 300 km och 25 000 höjdmeter runt Mont Blanc. Banan är omarkerad och man följer en GPX-rutt och bär i princip med sig allt man behöver i ryggsäcken själv.
Sanna och Lina El Kott Helander genomförde PTL sommaren 2023 och gick i mål på 126,5 timme. Och även om dom precis har varit i Costa Rica och gjort ytterligare ett flerdagarsäventyr så är PTL äventyret som fortfarande dröjer sig kvar i tankarna och som vi får höra om här.
LÄNKARFölj tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.
Vårt tidigare poddavsnitt med tvillingarna är 255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander
Fri, 05 Apr 2024 - 1h 07min - 426 - #316 - Fjällmaraton och dess magi med Patrik Nordin
Vi utforskar dom storslagna fjällens utmaningar och skönhet tillsammans med Patrik Nordin, grundaren av det prestigefyllda Kia Fjällmaraton Årefjällen. Loppet startade 2005 och hade då bara 60 deltagare, men sen dess har evenemanget vuxit till en veckolång festival med 8 olika lopp som lockar nästan 3000 löpare varje år. Här delar Patrik med sig av sin passion för löpning och dom unika upplevelserna som Fjällmaraton erbjuder, från den adrenalinfyllda 100K till den tuffa Vertikalen och det barnvänliga loppet Minimaraton. Och missa inte den kommande premiären av Fjällmaraton Vinter nu i april 2024, en helt ny variant av tävlingen där deltagarna springer på packad snö i det klassiska Fjällmaratonlandskapet.
LänkarFölj Fjällmaraton på instagram @fjallmaraton
Anmäl dig till Fjällmaraton Vinter 20 april 2024
Sat, 30 Mar 2024 - 1h 09min - 425 - #315 - Tankar om motivation och handlingsplan vid skada
Hur gör man för att behålla motivationen och formen när man drabbas av en skada? Löparskador är tyvärr något som vi som löpare ibland råkar ut för och då är det bra att vara förberedd. Att ha en plan och redan på förhand vara kompis med olika typer av alternativträning kan vara räddningen för att kunna komma tillbaka så snabbt som möjligt.
Vi berättar egna anekdoter från när vi varit skadade, hur vi hanterade situationen då och berättar vad vi har lärt oss på vägen. Idag hade vi tänkt och agerat annorlunda!
Länkar
Smart styrketräningsprogram för dig med skadad fot (blogginlägg)
Poddavsnitt:
142 - Vi pratar om vanliga löparskador
147 - Backträning för den som är skadad och alla andra
249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen
209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder
Följ Alexandra Schöttle på instagram @alexandra_schottle
Följ oss på instagram @paceonearth, @hallneby, @weselle och @yowlingvidar
Sat, 23 Mar 2024 - 57min - 424 - #314 - Volymträning med rekordlöparna Erik, Tobbe och Johnny
Det här är ett unikt tillfälle att lyssna på vad tre rekordlöpare inom ultra tänker om volymträning. Vi har bjudit in Tobbe Gyllebring och Erik Olofsson för att tillsammans med Johnny ge oss facit på vad som är det optimala träningsupplägget. Tobbe och Erik kommer att stå på startlinjen till SM i 24-timmars i april och samtalet kretsar kring detta – och kring om det är tung styrka, alternativträning, löpteknik eller bara mer volym som är det som gäller!
Erik Olofsson slog igenom i ultrasverige när han tog SM-medaljer på både 100 km och 24-timmars 2021, och året efter satte han nytt svenskt rekord i 24-timmarslöpning med 266.6 km med Johnny support. Erik har i många år hörts i Maratonlabbets podcast där han ofta har pratat om sina satsningar på kortare distanser.
Tobbe Gyllebring har varit med i ultrafamiljen länge och bröt igenom på allvar när han sprang TEC 200 miles 2015 på 40h och 50 min. Tobbe är också den svensk som har sprungit flest varv på en backyardtävling någonsin. Och 2023 snodde Tobbe det svenska rekordet i 24-timmarslöpning från Erik och förbättrade det till 272,1 km och Tobbe är också nuvarande rekordhållare.
Och så har vi såklart Johnny Hällneby som innehar det svenska rekordet på 6-dagars med 88 mil.
Så vilka vore bättre lämpade att prata om träning än den här trion?
LänkarTobbe Gyllebring @drunkcod Erik Olofsson @erik.olo Johnny Hällneby @hallneby
Växjö UltraFest 27-28 april, SM i 24-timmars och 100 km
Ultra Interval Challenge 23 mars
Sat, 16 Mar 2024 - 1h 28min - 423 - #313 - Holistisk träning med Cecilia Gustafsson
Vi träffar inspiratören och träningsprofilen Cecilia Gustafsson för att prata yoga, skogsbad, meditation och holistisk träning.
Cecilia driver Holistic Training som både finns online och som har kurser och event i Järvsö där Cecilia bor. Hon har jobbat med gruppträning sedan 2001 och här får vi veta mer om hur hon kom in på det holistiska tänket. Skogsbad kan till exempel vara något som känns främmande för många, men som när man väl vågar testa det, ger mycket positiva effekter utan att man behöver investera så mycket mer än sin egen tid och sin uppmärksamhet. Cecilia gillar att göra det enkelt och bjuder här på tips för hur man kan närma sig yoga, trots att man är ovan, stel och inte alls känner sig hemma i “flummet”. Kroppen kan verkligen vara ett instrument eller en väg till att nå psykologisk och själslig läkning, om vi bara är öppna för det.
LÄNKARFölj Cecilia på instagram @holistictraining
Tidigare poddavsnitt med Cecilias man Peppe Lindholm, nr 197
Sun, 10 Mar 2024 - 59min - 422 - #312 - Jennifer Asp, träna rätt ska bli min grej
Att vara gravid och bli mamma för första gången är svårt nog, men kanske ännu mer komplext för en elitsatsande ultratrail-stjärna på väg uppåt i sin karriär. Jennifer “Jejje” Asp berättar här öppet om ätstörningar, ångest och förlossningsdepression och hur hon fått jobba för att hitta sin identitet som mamma, samtidigt som hon försökt hantera pressen kring att fortfarande vara elitidrottare och komma igång och träna igen så snart som möjligt efter förlossningen.
Jejje gästade vår podd 2020 och hade då ett antal segrar på Fjällmaraton i Vemdalen och Bydalsfjällen bakom sig. Under fjällmaraton-veckan i Åre 2019 vann hon fem av de sex lopp hon ställde upp i och vann totalsegern.
Länkar
Tidigare poddavsnit 166 - JENNIFER ASP, NATURKRAFTEN PÅ FJÄLLET
Följ Jennifer på instagram som @jejjeasp
Ultra Interval Challenge 23 mars
Sat, 02 Mar 2024 - 1h 19min - 421 - #311 - Lyckas med din första 100 miles, del 2Sun, 25 Feb 2024 - 1h 39min
- 420 - #310 - Lyckas med din första 100 miles, del 1 träning
Hur många mil behöver man ligga på per vecka? Vad är den största skillnaden i träningen mellan att träna inför 100 km och 100 miles? Det här är första delen i en miniserie om hur du lyckas med din första 100 miles-tävling och den här gången pratar vi om träning. Vi brukar säga att själva löpträningen är det som har minst påverkan på hur du lyckas genomföra en ultra, och att magen och det mentala är viktigare, men löpningen behöver såklart också finnas på plats.
Datum att hålla koll påLördag 24 februari 2024 – Sociallöpning med snack om 100 miles Lördag 23 mars 2024 – Ultra Interval Challenge
Följ oss i sociala medier så kommer mer information! Instagram @paceonearth Facebook Pace on Earth
Tidigare poddavsnitt248 - Vad är grejen med 100 miles?
Sat, 17 Feb 2024 - 58min - 419 - #309 - Inför SM i 24-timmars med Sebastian Pokorny
Vi träffar Sebastian Pokorny och pratar om kommande 24-timmarstävling på Växjö Ultrafest. Vid inspelning är det 11 veckor kvar så dags att finslipa formen och planen!
Johnny har supportat Sebastian på 24-timmars vid två tidigare tillfällen, 2020 och 2021 på Skövde Ultrafestival. Båda gångerna gick det inte som dom hade tänkt sig, så vad behövs för att dom ska lyckas bättre den här gången? Kanske kan det hjälpa att Sebastian nu är lite äldre, lite klokare och har fått mer perspektiv på livet? Sen han fick barn har han börjat träna annorlunda och om det är positivt för resultatet på 24-timmars – det återstår att se. 27-28 april är det dags för Växjö Ultrafest där det är SM i både 100 km och 24h, så kom gärna dit och heja!
Länkar
Våra tidigare poddavsnitt med Sebastian Pokorny
238 - Ultralöpningscoacherna Johnny och Sebastian om träningen 8 veckor innan Ultravasan
145 - Sebastian Pokorny mot sub 7h på 100 km
Följ Sebastian på instagram @spoko
Växjö Ultrafest 27-28 april 2024
Sat, 10 Feb 2024 - 1h 16min - 418 - #308 - Anders Norén, ensam finisher på Trans Scania Winter
Från utsidan ser det ut som om Anders Norén verkligen går in för att göra de allra längsta och mest ikoniska ultraloppen. Men det är nog så att han helt enkelt gillar att springa mycket och att göra häftiga äventyr och allra helst tillsammans med kompisar. Han har sprungit flera av de klassiska loppen i USA, till exempel Western States, Triple Crown of 200’s och Badwater genom Death Valley i Kalifornien.
Nyligen vann Anders Trans Scania Winter som visade sig bli ett minst sagt annorlunda äventyr. Loppet är på 246 km, helt osupportat och går mestadels på trail genom Skåne. Och just den här upplagan i januari blev extra tuff på grund av snön och till sist fick Trans Scania Winter en enda finisher när Anders var både först och sist över mållinjen.
Tidigare poddavsnitt med Anders Norén
Triple Crown of 200s https://paceonearth.se/podcast/213-anders-noren-och-triple-crown-of-200s
Att supporta på Badwater https://paceonearth.se/podcast/att-supporta-pa-badwater
Maratonveckan https://paceonearth.se/podcast/184-sammanfattning-av-maratonveckan-med-anders-noren
Western States https://paceonearth.se/podcast/079-western-states-100-med-anders-noren
Trans Scania Winter https://www.scaniaroadrunners.se/trans-scania-about-winter
Sat, 27 Jan 2024 - 50min - 417 - #307 - Frågor och svar
Här kommer ett fullmatat avsnitt med lyssnarfrågor! Vi svarar på frågor om bland annat träning inför Ultravasan, utrustning och säkerhetskit, vad du bör packa i din dropbag, hur du kan anpassa träningen efter menscykeln och vilka styrkeövningar som är viktigast för en ultralöpare. Vi pratar också om hur vi själva tränar, vilka som är våra favoritlopp och hur vi gör för att hålla oss skadefria. Plus massor av andra frågor om högt och lågt, men kanske viktigast av allt – är det verkligen värt pengarna att få springa UTMB?!
LÄNKAR STYRKETRÄNINGStyrketräning med vikter för ultralöpare (artikel på Ultramarathon.se)
242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring
209 - Jonas Gustavsson, om löparkroppens tre viktigaste leder
028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare
ÖVRIGA PODDAVSNITT185 - Katarina Woxnerud, bäckenbottenträning för kvinnliga och manliga löpare
144 - Ellen och Johnnys väg in i ultralöpning
LÖPÖVNINGAR MED JOHNNY PÅ YOUTUBESPRINGA MED HUNDVår utrustning kommer från Nonstopdogwear och vi använder oftast detta kit:
CaniX Belt Pro (till oss)
Freemotion Harness (till Vidar)
Bungee Leash 2m (elastiskt koppel)
FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAMEllen @weselle Johnny @hallneby Vidar @yowlingvidar Pace on Earth @paceonearth
Sat, 20 Jan 2024 - 1h 28min - 416 - #306 - Varför lockas vi av tuffa utmaningar?
Vad är det egentligen som gör att vi går igång på riktigt tuffa utmaningar? Och vad definierar ett lopp som svårare och mer brutalt än ett annat? När vi anmäler oss till en tävling med hög DNF-rate där bara de allra tåligaste och mest uthålliga går i mål – då får det oss att känna oss starka. Men sen händer något och vi drabbas ofta av känslan att loppet inte är tufft på “rätt” sätt.
Vi pratar om egna erfarenheter och hur vi hanterar när tävlingen plötsligt känns för svår för att klara av.
LänkarLive-webinar “Bästa sätten att hålla nyårslöftet & klara en tuff utmaning” torsdag 28/12, kl 20:00 https://event.webinarjam.com/channel/goal2024
Anmäl dig till coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil, start 1 januari https://paceonearth.se/lopcoaching
Anmälan till Arctic Trail Camp Abisko 19-25 september 2024 är öppen! https://paceonearth.se/loparresor/arctic-trail-camp-abisko-2024
Sun, 17 Dec 2023 - 52min - 415 - #305 - Fyra strategier för att bli en snabbare löpare
Att bli snabbare är något som många drömmer om, men utan att egentligen reflektera över vad det betyder. Särskilt som ultralöpare är det vanligt att man efter att ha tränat lågintensivt länge, känner sig stark och uthållig, men kanske inte så snabb. Men frågan är vad snabb betyder för dig?
Vill du bli snabbare på milen, kunna hålla samma tempo på andra halvan av ett långt ultralopp, bli starkare och snabbare uppför eller kanske bara springa med mer flow? Vi tar upp fyra olika strategier för att bli en snabbare löpare, utforskar olika definitioner av snabbhet och pratar om hur man kan tänka för att hitta en väg framåt som passar ens egna mål.
LänkarVårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
170 - Allt om utförslöpning (tidigare poddavsnitt)
Styrketräning med vikter för utlralöpare (artikel på Ultramarathon.se)
Johnny visar Flow Rope (Youtube)
Sat, 09 Dec 2023 - 1h 03min - 414 - #304 - Mindfulness och ultralöpning med professor Torbjörn Josefsson
När vi springer ultralångt är det vanligt att vi drabbas av mentala dippar – jobbiga känslor och tankar som vi har svårt att hantera. Det kan bero på många olika saker, men fastnar vi i dessa tankemönster är risken stor att vi bryter. Kan mindfulness ge oss verktyg för att reglera dom här jobbiga känslorna och tankarna så att dom inte får övertaget när dom väl kommer?
Vi bjöd in Torbjörn Josefsson som är professor vid Högskolan i Halmstad, för att hjälpa oss att svara på frågan. Torbjörn undervisar i psykologi med inriktning idrott och motion och han jobbar också som mindfulness-instruktör, främst med idrottare. Johnny och Torbjörn kommer in på flera viktiga aspekter här i samtalet, bland anant att även positiva tankar och känslor kan störa och ställa till det precis lika mycket som dom negativa.
Läs mer om 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Sat, 02 Dec 2023 - 1h 15min - 413 - #303 - Elov Olsson, om rekordloppet på 100 milesSat, 25 Nov 2023 - 1h 28min
- 412 - #302 - Utvecklas med hjälp av din GPS-klocka, vi pratar träning och COROS med Ted Ås
Vi har länge velat göra ett avsnitt i podden om tränings- och GPS-klockor. Vad ska man titta på när man köper en ny löparklocka, vilka funktioner är viktigast och hur mycket betyder gränssnittet i appen? Vi bjöd in Ted Ås, före detta triatlet och numera produktspecialist på COROS för att prata träningsklockor.
Sedan ett par månader tillbaka samarbetar vi med COROS och använder deras klockor. Ted Ås är produktspecialist på COROS och vi pratar både allmänt om träningsklockor och också specifikt om COROS olika modeller. Ted är före detta triatlet, med 10 år i landslaget, 3 SM-guld och 15 SM-medaljer under 15 år i rad. Han är också en Hawaii Ironman Finisher och har vunnit Ö till Ö. Idag ser han sig mer som glad motionär men tränar såklart mycket fortfarande.
COROS är ett ungt varumärke som snabbt har etablerat sig på marknaden sedan dom lanserade sin första GPS-klocka PACE år 2018. Det var då den första klockan med Track Mode, en avancerad funktion för löpning på bana. Efter det har Coros lanserat flera nya klockor och produktserier för alla typer av löpare och äventyrare i tuffa miljöer, och fokus ligger på avancerad teknologi och en riktigt bra användarupplevelse. Världskända löpare som idag springer med COROS är till exempel Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Camille Herron, John Kelly och Eliud Kipchoge med Coros idag, för att bara nämna några.
LÄNKARFölj på instagram @corosnordic och @corosglobal
Sat, 18 Nov 2023 - 1h 09min - 411 - #301 - Frågor och svar om ultraintervaller med Fanny Ahlfors
Nu blir det frågor och svar om ultraintervaller tillsammans med Fanny Ahlfors! Fanny har en stor följarskara på TikTok och instagram där man hittar henne som @fanny_josefine. Hon har arrangerat ultraintervaller nu hela 7 gånger och får ofta frågor från sina följare om hur det går till, vilken träningseffekt man får, hur man kan modifiera intervallerna, hur man gör med sömn och mat under dygnet osv. Här svarar vi på alla era frågor tillsammans!
LÄNKARAnmäl dig till eventet Ultra Interval Challenge 18 november 2023 https://www.facebook.com/events/319564103895119
Läs mer om eventet på paceonearth.se/ultraintervalchallenge
Följ Fanny Ahlfors på instagram @fanny_josefine
Köp hennes bok “Släpp kontrollen” på Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/slapp-kontrollen-min-vag-till-kroppslig-frihet-9789180023245
LYSSNA PÅ VÅRA TIDIGARE PODDAVSNITT MED FANNYAvsnitt 204 https://paceonearth.se/podcast/204-fanny-josefine-stark-tjej-som-gor-galna-saker-utanfor-boxen
Avsnitt 294 https://paceonearth.se/podcast/294-kia-fjallmaraton-ultraintervaller-och-backtraning-med-fanny-josefine
Sat, 11 Nov 2023 - 1h 10min - 410 - #300 - Alpaca Race och Glädjeknuff med Anders Sandegård
Alpaca Race är en perfekt tävling om man vill träna inför UTMB eller andra bergslopp. Denna rundbana i Hisingsparken innehåller nämligen lika mycket höjdmeter per kilometer som UTMB. Endast ett fåtal löpare har klarat hela distansen på 106 km och 6000 hm och ännu har ingen dam tagit sig i mål på 10 varv. Här får vi höra hur Anders Sandegård skapade loppet och hur det gick från att vara ett tidslopp till ett mer traditionellt traillopp.
Anders är också väldigt engagerad i Glädjeknuff – ett sätt att springa tävlingar tillsammans med en funktionsnedsatt person som är kapten i laget, och där medlöparna hjälper till att bära kaptenen i en specialbyggd löparvagn som kallas för Jolette.
LänkarSe youtube-videon med Glädjeknuff som Anders pratar om i avsnittet där han och flera andra lag tävlar i Frankrike.
Marcus Kjellbergs video från Alpaca Race
Vår nästa start av 10 månader mot 10 mil 1 januari passar perfekt för dig som siktar på Kullamannen 2024.
Sat, 04 Nov 2023 - 57min - 409 - #299 - Nio mil i mörker på Roslagsleden med Ellen och Emilie
Det finns saker som är svårt att träna på annat än i skarpt läge. Och vill man inte vänta till nästa ultratävling med att testa hur utrustningen, energin och det mentala funkar när man är riktigt trött, då är överlånga (eller till och med ultralånga!) långpass bra!
Nyligen gav sig Ellen ut på ett 90 km långt äventyr på Roslagsleden tillsammans med Emilie Friberg. För att få många timmar i mörker startade dom kl 16 på fredagen, sprang genom natten och in i gryningen. Det dom dock inte hade räknat med var hur mycket kylan och den kraftiga blåsten skulle påverka. Svackorna kom snabbare och efter att ha frusit många timmar blev de svårare att ta sig upp ur.
LÄNKARUltra Interval Challenge 18 november https://www.facebook.com/events/319564103895119
Följ Emilie på instagram som @mli_springer
Följ Ellen på instagram som @weselle
Fri, 27 Oct 2023 - 1h 15min - 408 - #298 - Allt om Kullamannen med Per Sjögren
Hur skapades Kullamannen? Och hur kommer det sig att ett lopp i Skåne har fått ryktet om sig att vara Sveriges tuffaste 100-mileslopp? I intervjun med Per Sjögren får vi veta allt om hur Kullamannen Trail uppstod och hur loppet gick från att ha varit ett litet traillopp till att nu ingå i UTMB World Series. I år är loppet fulltecknat och mängder av internationella elitlöpare står på startlinjen. Här får vi också höra om nya bansträckningen och om vad vi kan förvänta oss både starten i Höganäs och vid målgång i Båstad.
LänkarKullamannen by UTMB https://kullamannen.utmb.world
Ultra Interval Challenge 18 november https://www.facebook.com/events/319564103895119
10 månader mot 10 mil start 1 januari med intriktning på Kullamannen 2024 https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 20 Oct 2023 - 1h 18min - 407 - #297 - Marcus Kjellberg, om varför eländet lockar
Marcus Kjellberg har precis gjort en imponerande finish på första upplagan av det 180 km långa loppet 13 Valleys i nationalparken Lake District i nordvästra England. Endast 26 löpare av 100 lyckades nå mållinjen och här pratar Johnny och Marcus om varför man bryter lopp och diskrepensen mellan förväntningar och verkligheten. Och om varför eländet därute lockar nästan lika mycket som känslan av att få känna sig odödlig när man går i mål.
LänkarMarcus film om 13 Valleys på Youtube https://youtu.be/MQWwVHBGNVc?si=fmDdiRsD1PG1Hk80
Filmen om Ehunmilak där Johnny också är med https://youtu.be/vsN5_Sy32EI?si=mJk19n3o7OnJTSj7
Vårt tidigare poddavsnitt om att springa i England med Kerstin Rosenqvist https://paceonearth.se/podcast/102-kerstin-rosenqvist-bergen-i-england-och-landslaget-i-sverige
Ultra Interval Challenge 18:e november https://www.facebook.com/events/319564103895119
Fri, 13 Oct 2023 - 58min - 406 - #296 - Varför behövs grundträning?
Just nu pågår Octoberplank där vi tränar core-styrka under hela oktober. Men varför behöver man en grundträning som löpare? Vad är egentligen minimum för att inte drabbas av skador och behöver man styrketräning över huvud taget?
Vi berättar om hur vi tränar, hur det går för oss i plankanutmaningen och hur vi ser på skillnaden mellan grundstyrka och att bli stark.
LänkarGå med i Octoberplank https://www.facebook.com/groups/octoberplank2023
Artikel om styrketräning med vikter för ultralöpare https://ultramarathon.se/artiklar/styrketraning-med-vikter-for-ultralopare/
Johnny gör pingvinen https://youtu.be/KKBOHQbIZNE?si=4PsovGnVhT6cxUTq
Poddavsnitt med styrketräningstema:
242 - Lyft tungt och spring lugnt med Tobbe Gyllebring https://paceonearth.se/podcast/242-lyft-tungt-och-spring-lugnt-med-tobbe-gyllebring
028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare https://paceonearth.se/podcast/028-daniel-richter-styrketraning-for-ultralopare
180 - Hemmaträning för ultralöpare https://paceonearth.se/podcast/180-hemmatraning-for-ultralopare
Fri, 06 Oct 2023 - 58min - 405 - #295 - Hur man sätter mål, väljer rätt lopp och fördelarna med Ultravasan
Hur väljer man ett lagom pirrigt och inspirerande mål att jobba mot? Och hur vet man om loppet man anmäler sig till är en tävling som passar ens egna förutsättningar? Ultralopp kommer i många olika former och det är inte alltid så lätt att ha koll på hur mycket bergsklättring, navigation och överlevnads-skills som behövs för att fullfölja. Gillar man när lopp faktiskt är löpbara så är Ultravasan ett bra val. Vi berättar om varför vi tycker att Ultravasan 45 och 90 är så bra som nybörjarlopp och vi går också igenom olika typer av målsättningar och hur man kan jobba för att uppnå dessa.
LÄNKARUltravasan https://www.vasaloppet.se/lopp/loplopp/ultravasan90/
10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 22 Sep 2023 - 50min - 404 - #294 - Kia Fjällmaraton, ultraintervaller och backträning med Fanny Josefine
Äntligen får vi prata med Fanny Ahlfors om ultraintervaller, swimrun, Kia Fjällmaraton och en massa annat spännande! Vi träffar henne före Kia Fjällmaraton och får höra om hennes tankar kring att ge sig på distansen 45 km där (vilket det sen visade sig att hon klarade galant!).
Vi pratar om hur man tränar inför att klara lopp med mycket höjdmeter, hur rädsla i utförslöpningen kan ställa till det och hur man kan jobba med negativa tankar som uppstår under tävlingar. Och så pratar vi om ultraintervaller!
Ultra Interval Challenge 18 november - anmäl dig här!
Beställ Fanny Ahlfors bok “Släpp Kontrollen” på Bokus @Fanny_josefine på instagram @teamlost på instagram
Vårt tidigare poddavsnitt med Fanny
Kia Fjällmaraton 27 juli - 3 augusti
Fri, 15 Sep 2023 - 1h 14min - 403 - #293 - Ellen firar runstreak 10 år
4 september 2023 fyllde Ellens runstreak 10 år. Och på dessa 10 år har det hänt massor! När Ellen började var det inte många i Sverige som kände till konceptet med att springa varje dag och det var ännu färre som hade provat på att göra det under en längre tid.
Johnny och Ellen pratar om höjdpunkterna, men också om de mindre roliga sakerna som hänt. För ja, Ellen har faktiskt varit skadad, matförgiftad, förkyld och tyckt att det varit tråkigt, dock inte tillräckligt mycket för att sluta. Hon tycker att fördelarna med en runstreak är så stora att hon lätt skulle börja om igen, ifall hon var tvungen att bryta. Så blir det 10 år till nu?
LÄNKARLäs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Följ Ellen på instagram @weselle
Sat, 09 Sep 2023 - 1h 06min - 402 - #292 - Ellens race report från L'Echappee Belle
Det verkar gå troll i Ellens stora bergslopp den här sommaren. När Ellens stora mål Ehunmilak 100 inte gick som hon ville var tanken att hon skulle “få ut” all bergslöpningslängtan på loppet L’Echappée Belle istället. Med 149 km och 11600 hm (54 h maxtid) så skulle det här bli ett riktigt utmanande äventyr, men ännu en gång ställde vädret till det. Ellen fick springa 38 km och dryga 3000 hm innan loppet avbröts för henne på grund av hotande åskoväder.
Hör vad Ellen tyckte om naturen, svårighetsgraden på banan och organisationen på det här fantastiska loppet som inte får i närheten av så mycket uppmärksamhet som det förtjänar. Länkar
Filmklipp från loppet på höjdpunkten L’EchappeeBelle på @paceonearth instagram
Webbplats L’Echappée Belle (anmälan brukar öppna i januari)
Instagram @eb_belledonne
Läs mer om 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 01 Sep 2023 - 1h 28min - 401 - #291 - Rekordjakten på Vasatrippeln med Oscar Olsson
Det har varit Ultravasa-helg och vi träffar Oscar Olsson från Konditionspodden, som verkligen gjorde allt han kunde för att sätta ett nytt rekord på Vasatrippeln i år. Då ska man ha snabbast sammanlagda tid på Vasaloppet på skidor, Cykelvasan och Ultravasan och Oscar hade lite tuffare förutsättningar än rekordinnehavaren Michal Sedlacek från Tjeckien hade när han satte rekordet på 15.20.30 år 2021, eftersom både cykelloppet och löploppet nu var förlängt med ett par kilometer.
Johnny och Oscar pratar också om Supervasan, ytterligare ett häftigt projekt som går ut på att man gör en trippel i ett svep, det vill säga att man börjar med att åka rullskidor, sen cyklar man hela banan tillbaka, för att till sist springa hela sträckan!
LänkarFölj Oscar Olsson på @konditionspodden och @O2_coaching
Vårt 10 månader mot 10 mil startar 1 oktober och passar jättebra om man satsar på något av Ultravasan-loppen 2024. Läs mer på https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 25 Aug 2023 - 1h 03min - 400 - #290 - Emmy Karnerud, att hitta modet att våga tävla
I USA är det vanligt att man i ultralöpningssammanhang pratar om “compete or complete”. Och att det ofta är olika grupper av människor som satsar på att antingen genomföra ett ultralopp eller att tävla och försöka prestera och då göra sitt yttersta för att få en så bra placering som möjligt.
Tidigare i sommar sprang Emmy Karnerud för första gången ett lopp där hon tävlade på riktigt. Hon sprang Trail 100 Andorra by UTMB. Det är 105 km och 6900 höjdmeter, väldigt tekniskt och Emmy placerade sig som 9:a i hög internationell konkurrens.
Att hitta modet att våga tävla har tagit lång tid för Emmy, men nu under senaste året har det hänt något. Vi försöker ta reda på vad som är annorlunda och vad hon har gjort mentalt och träningsmässigt för att kunna vara i så bra form som hon är nu. Bland annat har Emmy gått tillbaka till grunden och jobbat på att hitta en balans i kroppen med hjälp av t. ex. spiral stabilisering.
LÄNKAR232 - Spiral stabilisering och varför du kan skippa löpskolningsövningarna med Linda Lövqvist
249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen
Emmy på Instagram @lapersista
Köp tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.se/shop
Fri, 18 Aug 2023 - 1h 06min - 399 - #289 - Petter Restorp, det behöver inte vara berg för att det ska vara roligt
2013 blev Petter Restorp utsedd till årets klättrare. Året efter flyttade familjen till Chamonix, där han hittade löpningen. Numera är han Sveriges bästa bergslöpare på de allra längsta ultradistanserna. Efter nio år som brandman på den europeiska organisationen för kärnforskning, har Petter och familjen nu flyttat tillbaka till Sverige och Bohuslän.
I svenska ultrasammanhang är Petter Restorp kanske mest känd för sin seger i Kullamannen 2018. Men internationellt slår det högre med exempelvis en tredjeplats i det 35 mil långa och krävande Tor des Geants för två år sedan och en fjärdeplats på den långa distansen i Marathon du Mont Blanc 2019. Han har också flera FKT-rekord, bland annat på den mest kända glaciärrutten i Alperna, Haute Route mellan Chamonix och Zermatt.
Och frågan är om han inte nu snart fyllda 46, faktiskt är bättre än någonsin. Det senaste äventyret, att tillsammans med Tobias Johansson ta sig mellan alla 13 svenska fjälltoppar över 2000 meter på snabbast möjliga tid (som de dock tvingades avbryta pga dåligt väder), har förberett honom för att möta den internationella konkurrensen i TDS, det mest tekniska av loppen under UTMB-veckan.
Men det var som klättrare han började, där de långa, krävande lederna var allra roligast. Och det är i kombinationen mellan den vertikala och horisontella rörelsen som Petter Restorp trivs bäst.
Sponsorer La Sportiva och Silva
LÄNKARFölj Petter Restorp på instagram som @petterrestorp
Köp din tävlingsenergi i vår shop på https://paceonearth.se/shop
Fri, 11 Aug 2023 - 55min - 398 - #288 - Frågor & svar om Ultravasan
Vi svarar på era frågor om Ultravasan! Är den nya bansträckningen mer krävande? Behövs trailskor eller går det bra med vanliga löparskor? Klarar man sig på den energi som man får längs vägen eller behöver man ta med sig eget? Och hur vet jag om jag är redo?
LänkarFilmklipp från när Ellen och Emmy provspringer banan på @paceonearth instagram under höjdpunkten Ultravasan -23
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Johnny provspringer banan och poddar samtidigt https://paceonearth.se/podcast/125-ultravasan-90-johnny-testspringer-banan
Clara och Ellens race report från Hemmavasan https://paceonearth.se/podcast/205-clara-och-ellens-race-report-fran-hemmavasan-90
Fri, 04 Aug 2023 - 1h 15min - 397 - #287 - Världsmästare i ultracykling Jimmy Rönn
Jimy Rönn är nybliven världsmästare i ultracykling. För mindre än en vecka sedan gick han i mål som segrare i VM i ultracykling på Race Around Poland 2023. Loppet var 3600 km långt med 33 100 höjdmeter och Jimmys världsmästartid landade på 163,5h.
Jimmy är 44 år och jobbar som fysioterapeut i Göteborg. Hans ultra-karriär började med att han cyklade genom hela Sverige från Smygehuk till Treriksröset på rekordtiden 73h och 37min.
Samtalet handlar om vad ultracykel egentligen är för något, om energiplaner och sömnplaner och om vad som krävs för att klara den här typen av lopp.
LÄNKARGratis live-webinar “Frågor & svar inför Ultravasan” Tisdag 1 augusti kl 20:00 Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/102/rkmwrun7
Jimmy Rönn på instagram https://www.instagram.com/team_jr_ultracycling Hemsida https://teamjrultracycling.se https://naprapatklinikenvast.se
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 28 Jul 2023 - 1h 19min - 396 - #286 - Enar Warfvinge, jag mår bäst när jag får tramsa lite
Enar Warfvinge vann TEC 200 miles i våras på den långsammaste tiden någonsin och dessutom i sandaler.
Enar fascineras av att springa riktigt långt. 2022 vann han Roslagens ultra som är 181 km och han har tidigare sprungit Trans Scania 246 km och gjort ett antal svenska 100-mileslopp och 24-timmarstävlingar.
Många springer i sandaler för att träna upp fötterna men att springa 200 miles på det sättet? Det är ändå lite ovanligt. Det här var en av anledningarna till att vi ville prata med Enar, men samtalet handlar också mycket om vad som händer efter ett dygn därute – hallucinationer, blåsor, och vilka drivkrafter som finns till att fortsätta när det känns som att det är väldigt synd om en.
LÄNKARKöp din tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/poe-energi Köp Blisswool, istället för skavsårsplåster https://paceonearth.runon.se/sv/blisswool-forsta-hjalpen
Fri, 21 Jul 2023 - 1h 18min - 395 - #285 - Allt om Ellens DNF på Ehunmilak 2023
Hur hanterar man hjärnspöken som inte vill släppa taget? Ellens fjärde start på loppet Ehunmilak 100 miles med 11 000 höjdmeter i Baskien gick inte som hon tänkt sig. Efter ca 10 mil gjorde hon en DNF (Did Not Finish), trots att benen var starka och energin fungerade bra. Den här race reporten är väldigt ärlig och vi får en inblick i precis hur brutalt och tufft det kan bli därute på stigarna.
LänkarVår shop hittar du på https://paceonearth.se/shop
Ehunmilak https://www.ehunmilak.com/en/ Markus Kjellbergs film från loppet 2019 https://www.youtube.com/watch?v=vsN5_Sy32EI
Tidigare poddavsnitt om loppetEllens race report från 2017 https://paceonearth.se/podcast/014-ehunmilak-100 Rapport från tävlingsresan och loppet 2019 https://paceonearth.se/podcast/121-pace-on-earth-och-ehunmilak-2019
Sofia Smedmans race report från 2019 https://paceonearth.se/podcast/120-sofia-smedman-en-race-report-fran-ehunmilak-2019
Fri, 14 Jul 2023 - 1h 55min - 394 - #284 - Illamående
Dom flesta som springer ultralopp råkar någon gång ut för illamående. Men vad beror det på och vad kan man göra åt det?
Illamående kan se väldigt olika ut beroende på vem man är och vilken inställning man har till att må illa. En del löpare kan fortsätta att springa hela 24-timmarslopp trots att dom kräks på varje varv, medan andra bryter efter någon timmes obehag. Visst är det jobbigt när man inte får i sig den tänkta energin, men beroende på vad man har för mål med sitt lopp så finns det åtgärder man kan prova.
Köp gärna din tävlingsenergi i vår shop https://paceonearth.se/shop
Fri, 07 Jul 2023 - 1h 08min - 393 - #283 - Leonora Johnson vann Vertical Challenge med 22 000 höjdmeter
Leonora Johnson gjorde 22 000 höjdmeter under Vertical Challenge, det är mer än 3000 höjdmeter per dag, sju dagar i sträck. Hur lyckades hon motivera sig till det och hur tänker hon kring sina drivkrafter när hon springer 6-dagars, backyard ultra och andra långa ultralopp?
Leonora har sprungit ultra i 11 år redan, hon debuterade på Skövde 6-timmars som 16-åring och sprang då 53 km. Hon kommer från en riktig ultrafamilj eftersom både mamma och pappa springer ultra och hon träffade sin sambo Filip på en backyard för några år sedan. Leonora var också en del av VM-laget i Sattellit-VM i Backyard ultra 2020 och gjorde då 32 varv. 2021 sprang hon Viadal 6-dagars och är därmed den yngsta Svenska kvinnan som gjort en 6-dagarstävling.
Leonora har också nyligen vandrat genom hela Nya Zeeland tillsammans med sambon Filip Andersson.
Följ Leonora på instagram som @expedition_folmp
Sat, 01 Jul 2023 - 1h 16min - 392 - #282 - Ska prestationsångest få styra hur du springer?
Prestationsångest är något som kan drabba alla löpare, oavsett nivå. Men vad handlar det om egentligen och ska man låta en känsla få styra om man ställer sig på startlinjen till ett lopp eller inte? Och är det här med att tävla och springa lopp något som man verkligen måste göra för att bevisa sitt värde som ultralöpare?
Ellen och Jënni resonerar kring ämnet prestationsångest och berättar om egna erfarenheter.
Fri, 23 Jun 2023 - 47min - 391 - #281 - Klokskaper från Sveriges bästa 24-timmarslöpare Tobbe Gyllebring
Äntligen pratar vi med Tobbe Gyllebring om hans fantastiska svenska rekord på 24-timmars. Nu var det ett par veckor sen han sprang in det makalösa rekordet på 272 km i slutet av april i år. Många av tankarna har hunnit mogna och det här avsnittet är fyllt med klokskaper och tidlösa citat. Vi säger bara, lyssna och njut!
Följ Tobbe på instagram som @drunkcod
Fri, 16 Jun 2023 - 1h 19min - 390 - #280 - Thomas Ogander, skapare av One Water Race, ett av världens tuffaste lopp
One Water Race är ett swimrun-lopp som går från Arholma till Landsort i Stockholms skärgård. Med sina 200 km löpning och 50 km simning uppdelade på ca 100 öar så är det här en utmaning som verkligen är något utöver det vanliga. Och dessutom så måste lagen navigera sig fram, de kan alltså inte följa en snitslad bana.
Thomas Ogander berättar historien bakom tävlingen och hur den uppstod ur en vilja att göra ett av världens allra tuffaste lopp, samtidigt som det skulle vara genomförbart. Något som är unikt för just One Water Race är hur organisationen fokuserar på att lyfta fram atleterna i professionella TV-produktioner och genom att ha riktigt bra prispengar. Totalt får de vinnande lagen dela på 100 000 USD, en prissumma som lockar de allra bästa atleterna i världen till tävlingen.
Loppet är också skyltfönster för att uppmärksamma hur vårt världsvatten mår.
One Water Race https://onewaterrace.com/ går 22-24 augusti 2023 och kräver ansökan. Följ på instagram @onewaterrace.
Sat, 03 Jun 2023 - 1h 20min - 389 - #279 - Sommarplaner och höjdmetersyra
Snart är det dags för Ellen och Jënni att ställa sig på startlinjen till sommarens tävlingar! Vi berättar mer om loppen, hur vi tränar inför våra utmaningar och vad vi ser fram emot mest under kommande månader. Vi presenterar också vår höjdmetersutmaning – Vertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni. Häng på då!
LÄNKARVertical Challenge by Pace on Earth 12-18 juni
Coachingprogrammet 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 26 May 2023 - 50min - 388 - #278 - Njut av löpning utan intervaller
Att springa med hjärta och själ – vad innebär det? Många som börjar springa med oss – antingen i våra coachingprogram eller på våra läger upptäcker ett annat sätt att springa. Det finns en värld bortom att jaga snabbare tider på milen och att hela tiden jaga kilometertider.
Visst får man springa intervaller om man tycker att det är roligt, men det är inte alls nödvändigt för att utvecklas som löpare! Vi berättar mer om hur vi ser på att springa med hjärtat och själen istället för bara med kroppen och hjärnan, för fler borde verkligen få njuta av löpning!
LänkarLäs mer och anmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil >
Fri, 19 May 2023 - 56min - 387 - #277 - Anna Karlefjärd – det var jag som var löparen!
Vi träffar Anna Karlefjärd som på grund av att hon varit kraftigt överviktig aldrig trodde att hon skulle kunna springa, men som en dag upptäckte att den där löparen som kom springande på stigen – det var hon! För att klara att springa mellan Abisko och Nikkaloukta tog hon hjälp av vårt program 10 månader mot 10 mil.
Länkar Anmäl dig till 10 månader mot 10 mil på https://paceonearth.se/lopcoaching Följ Anna Karlefjärd på instagram som @anna_tranarforattleva---
Anna Karlefjärd hade varit överviktig i princip hela sitt liv. Sin stolthet och identitet hade hon i yrkeslivet och tyckte inte att hon hade någon anledning att försöka gå ner i vikt tills hon träffade en läkare som berättade för henne att om hon fortsätter så här så kommer hon dö innan hon är 50. Då var hon 43 år gammal och vägde 110 kg. Där och då bestämde hon sig för att förändra sitt liv och idag har hon gått ner 47 kg, är ultralöpare och mår så mycket bättre.
Längs vägen hittade Anna oss och vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil. Hon hade aldrig tidigare sett sig själv som löpare, men när några kompisar frågade henne om att följa med och springa mellan Abisko och Nikkaluokta i juli 2021, så hörde hon plötsligt sig själv säga ja. Och för att klara av den här utmaningen gick hon med i vår oktobergrupp 2020.
Det här avsnittet handlar mycket om hur man kan förändra synen på sin kropp, vem man är och vad man klarar av – både fysiskt och psykiskt.
Det är också perfekt lyssning för alla som funderar på om vår coaching passar för en själv och om man är tillräckligt mycket löpare för att kunna gå med.
Sun, 14 May 2023 - 1h 03min - 386 - #276 - Spring varje dag i maj, med oss och Runners Store!
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om Runstreak-utmaningen som vi kör i maj tillsammans med Runners’ Store. Här blir det uppsnack, tankar om vem en runstreak passar för, varför det är så bra att börja en runstreak just nu under utmaningen och vad man kan förvänta sig under månaden i form av tävlingar, häftiga priser och hjälp med motivation!
LÄNKARGå med i Facebook-gruppen https://www.facebook.com/groups/160255686890255 Ellen på instagram @weselle Daniel på instagram @runstreakdaniel Runners’ Store på instagram @runnersstoreswe
Sat, 29 Apr 2023 - 1h 01min - 385 - #275 - Spring genom fyra delstater eller runt Gotland
Peter Schröder blev inspirerad till att arrangera ett riktigt långt lopp på Gotland när han sprang The Last Annual Vol State Road Race i Tennesse förra året. Det är ett 314 miles långt lopp i regi av Lazarus Lake som också är upphovsman till The Barkley Marathons. Här får vi höra Peters historia från loppet där han började som “screwed” men slutade som “crewed”, men vi får också höra hur han tänker kring att arrangera Gotland Run 511 k 8-17 juli i sommar. Det här blir ett otroligt häftigt äventyr och Johnny är väldigt sugen på att ställa sig på startlinjen…
Gotland Run 511 k på Instagram https://www.instagram.com/gotland_run_511/ Anmälan till loppet https://raceid.com/en/races/9738/about Facebook-sida https://www.facebook.com/profile.php?id=100089627573055
Gå med i Facebook-gruppen för Runstreak-utmaningen i maj https://www.facebook.com/groups/160255686890255
Sat, 22 Apr 2023 - 1h 23min - 384 - #274 - Måste man springa långpass?
Behöver man verkligen springa långpass? Med utgångspunkt från artikeln där en av världens just nu bästa ultralöpare Camille Herron säger att man kan skippa långpassen, diskuterar vi nyttan och riskerna med långpass. Kanske finns det andra och bättre sätt att uppnå den fysiologiska träningseffekt man önskar, – men hur lätt är det egentligen att träna på energi, utrustning och mentala strategier för ultralopp utan att springa långpass?
LÄNKARArtikeln där Camille Herron tycker att vi bör "skip the long run", från 2023 https://www.trailrunnermag.com/training/camille-herron-says-skip-the-long-run/
Ultra Interval Challenge 15 april https://ultraintervalchallenge.com Facebook-eventet https://www.facebook.com/events/763580642055399
Fri, 07 Apr 2023 - 55min - 383 - #273 - Kan yoga göra dig till en bättre ultralöpare?
Asanas, själva de fysiska positionerna inom yogan, är bara en bråkdel av allt som innefattas av yoga. Andning, självupplysning och meditation är minst lika stora delar. Men hur kan yogan vara till nytta för oss ultralöpare? Johnny och Jënni tycker att yogan är ett fantastiskt verktyg för oss ultralöpare och inte bara då när det gäller att bli rörlig och stark, utan framför allt när det handlar om mental träning. Och kan yogan till och med förhindra att vi bryter nästa ultralopp?
LÄNKARFölj med på vårt Pace on Earth Retreat 12-14 maj! Läs mer på paceonearth.se/loparresor
Sat, 01 Apr 2023 - 1h 04min - 382 - #272 - Race report från VM i 6-dagars i Italien
Nu får vi äntligen höra Johnnys race report från VM i 6-dagars i Policoro, Italien!
Det här var Johnnys sjätte 6-dagarslopp och trots bra uppladdning fysiskt så var det något som inte stämde. Tillsammans med sin support Emmy Karnerud går han här igenom loppet och försöker förstå varför det inte gick enligt plan.
LänkarFacebook-gruppen med live-sändningar, bilder och rapporter från loppet
UMF 6days (loppets hemsida)
Sun, 26 Mar 2023 - 1h 08min - 381 - #271 - Johanna Gelfgren – om ultratrail, utseende och prioriteringar
Johanna Gelfgren är 25 år gammal och bor i Göteborg där hon pluggar till sjuksköterska. Nyligen gick hon med i Hokas internationella löparteam och satsar just nu på distanser mellan 5 och 10 mil. Hon är en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och har bland annat vunnit Fjällmaraton 100 kilometer 2021 och 45 km 2022. Hon vann också SM i ultratrail på 45-kilometersdistansen 2021.
Det här samtalet handlar mycket om hur Johanna prioriterar de olika delarna i livet och hur hon kommit till insikt med vad som faktiskt är viktigt att satsa på. Och nyligen gjorde Johanna ett uppmärksammat inlägg på instagram där hon berättade om de kommentarer hon fått gällande sitt utseende och här berättar hon mer om hur hon ser på utseendefixeringen inom sporten och hur hon tänker kring sin självbild och sin prestation. Läs inlägget https://www.instagram.com/p/Coeoq0mrgMu/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
LÄNKARFölj Johanna på instagram som @johannagelfgren och på johannagelfgren.se
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/
Sat, 18 Mar 2023 - 1h 04min - 380 - #270 - Petter Engdahl, årets ultralöpare 2022
Nu får vi äntligen höra Petter Engdahls historia i podden! Det här är killen som sprang rakt in i världseliten inom ultratrail i somras då han vann CCC under UTMB-veckan och dessutom satte nytt banrekord.
Petter föddes 1994 – praktiskt taget med skidor på fötterna, och hade tidigare flera framgångar inom längdskidåkningen. 2016 började han springa i Skyrunning-serien och fastnade direkt och 2018 kom han tvåa i Skyrunning World Cup efter självaste Kilian Jornet.
2021 började han springa för det storsatsande teamet Adidas TERREX och 2022 kom det gigantiska genombrottet där Petter visade att han är en av världens allra bästa ultratrail-löpare, då han vann och satte nytt banrekord på CCC under UTMB-veckan i Chamonix, med tiden 9:53:02 på distansen 100 km och över 6100 höjdmeter.
Dessutom har han nu blivit framröstad till Sveriges ultralöpare 2022 på Ultramarathon.se!
Länkar
https://www.petterengdahl.com/
Instagram @petter_engdahl
Sat, 11 Mar 2023 - 1h 14min - 379 - #269 - Är superkroppen redo för 6-dagars?
Den 12:e mars startar Johnny sin nästa 6-dagarstävling och här träffar han Martin “Fakiren” Lundström och pratar om förberedelser. Andra halvan av supportteamet består av Emmy Karnerud och tillsammans ska de försöka skapa stordåd på 1-kilometersbanan i Policoro i södra Italien.
Vi får också en uppdatering på projektet superkroppen och frågan är om Johnnys superkropp är redo för 144 timmar och en mästerskapstävling?
LänkarRace report från förra 6-dagarstävlingen “Lärdomar från en krossad världsrekorddröm”
Sun, 26 Feb 2023 - 49min - 378 - #268 - Anna Simonsson-Søndenå, 19 år och satsar allt på ultralöpningen
Som 18-åring satte Anna Simonsson-Søndenå ett inofficiellt världsrekord på 6-timmars. Med sina 73 km vann hon tävlingen och hon satsar nu allt på att kunna leva på ultralöpningen som sport. Här berättar Anna om hur hon prioriterar sin träning framför skolan, varför hon väljer att bo i en van och hur hon ser på sin framtid som ultralöpare.
Anna kommer från Olofström i Blekinge och har nu hunnit fylla 19 år. Hon har tidigare orienterat, men under förra året upptäckte hon tidsloppen och precis som Johnny älskar hon att det är mätbart och att man kan jämföra resultaten över tid.
I september 2022 sprang hon Nässjö 6-timmars och vann tävlingen med sina 73 km, vilket ledde till en 11:e plats i Sverige genom tiderna. Och med största sannolikhet är det ingen annan 18-årig kvinna i världen som har sprungit så långt på 6-timmars som Anna.
Nu siktar hon på 24-timmars och i samtalet med Johnny så får vi höra om hur hon tänker kring sin satsning.
LÄNKARFölj Annas Youtube-kanal https://www.youtube.com/@anna.simone och Instagram https://www.instagram.com/anna.simone.s/
Kolla in våra löparresor på https://paceonearth.se/loparresor/
Sat, 18 Feb 2023 - 1h 02min - 377 - #267 - Elin Hartelius, hur kontrollerande och självbestämmande motivation kan användas i ultralöpningen
Elin Hartelius är med i landslaget i 24-timmarslöpning och här pratar vi om motivation. Samtalet handlar bland annat om skillnaden mellan en kontrollerad drivkraft jämfört med när man känner självbestämmande, och hur fruktansvärt jobbigt det kan bli när man hamnar fel. Johnny har varit Elins coach i flera år och Elin slog igenom i ultralöpnings-Sverige när hon vann Hemmavasan 90 på 7h och 39 min. Året därpå sprang hon vår 24-timmarstävling Pace on Earth invitational och senare samma år vann hon Sveriges första SM i 24-timmars med 210 km.
I december fick hon möjlighet att träna i landslagskläder på PRT, Personliga Rekordens Tävling och där upplevde hon för första gången en yttre press. På det loppet lärde sig Elin otroligt viktiga saker om vad hon behöver för kunna göra sitt allra bästa och hur svårt det kan vara att hitta en inre motivation om man inte har sitt varför på plats.
2022 tävlade hon i landslaget och representerade Sverige i EM i 24-timmars i Verona och nu hade hon mer koll på vilket stöd hon behövde och hur hon skulle tänka kring sin inställning till loppet. Där slutade hon som Sveriges bästa dam med 229 km och en 17:e placering.
LÄNKARLäs mer om vår coaching på https://paceonearth.se/lopcoaching
Följ Elin Hartelius på instagram som @mrmrshartelius
Sat, 11 Feb 2023 - 1h 13min - 376 - #266 - Frågor och svar om runstreak efter 5 och 10 år
Ellen träffar Daniel Karlsson för att prata om runstreak och svara på era frågor. Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten och de är två av Sveriges största runstreak-ambassadörer.
Ellen och Daniel pratar om vanor, hur man märker och förstår att något man gör faktiskt har blivit en vana och att det kan finnas olika nivåer av det här. Hur lång tid tar det innan man får flow i löpningen? Är det någonsin jobbigt och tungt för runstreakare som sprungit flera år i sträck? Daniel firar 5 år på sin runstreak i vår och Ellen firar förhoppningsvis 10 år till hösten. Och förutom att prata om alla möjliga aspekter av runstreak här så svarar dom också på era frågor i ämnet!
Länkar Avsnitt 15 i Runstreak Sverige om sjukdomar och skador Vår samlingssida om runstreakInstagram Följ Daniel som @runstreakdaniel och Ellen Westfelt som @weselle
Daniels Youtube-kanal Löparlycka
Sat, 04 Feb 2023 - 1h 13min - 375 - #265 - Därför borde alla testa ultralöpning
Många som börjar med ultra blir helt hooked. Men varför? Vad är det som gör just ultralöpning som sport så speciellt och livsomvälvande? När Johnny hade sprungit sitt första 24-timmarslopp sa han att det var större än att få barn. Ellen älskar hur ultran hjälper oss att växa som människor och tränar oss i allt från självkärlek till problemlösning. Och så tycker vi också att det är världens bästa träningsform eftersom människan är gjord för att springa långt i ett lugnt tempo!
Vi startar vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil den 1:a februari. Lyssnar du på det här lite senare så kolla in när vi har nästa start https://paceonearth.se/lopcoaching Där får du alla verktyg du behöver för att börja upptäcka ultran!
Sat, 28 Jan 2023 - 1h 04min - 374 - #264 - Robert Rundqvist, banläggaren from hell
Robert Rundqvist är ökänd för sina trixiga bandragningar på bland annat Sandsjöbacka Trail och HUB (Halland Ultra Beach Trail). Men hur resonerar han egentligen när det gäller att skapa en så bra mix som möjligt mellan vacker natur och utmanande terräng? Vilka andra aspekter behöver den som planerar ett traillopps bandragning ta hänsyn till?
Många traillöpare i Sverige känner en viss hatkärlek till Roberts banor och han har genom åren blivit kallad “Den sadistiska banläggaren” och “Banläggaren from hell”. Men visst älskar vi när banan bjuder på det där lilla extra – upp på ytterligare ett berg och ner i ännu ett träsk.
Bland annat har Robert varit ansvarig för Sandsjöbacka Trail, Hallandsleden Terräng, UltraTriSweden, Över Fjorden Swimrun, Sätila Trail och såklart Halland Ultra Beach Trail, HUB.
LÄNKARDu följer Robert på instagram som @robert_run
Sandsjöbacka Trail Halland Ultra Beach Trail, HUB
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Sun, 22 Jan 2023 - 1h 10min - 373 - #263 - Blir jag långsam av att springa långsamt?
Varför ska man springa långsamt och hur fungerar lågintensiv träning? Kanske har du hört att för att bli en bra ultralöpare så behöver du träna i lågintensiv zon, men det är lätt att tappa sugen och börja tvivla på processen om det inte går riktigt som man tänkt sig.
Vi går igenom vanliga orostankar som många har kring sin utveckling och till exempel pratar vi om varför det är irrelevant att din klocka varnar för att ditt VO2-max sjunker, vilka faktorer som kan påverka ditt MAF-test och vad det kan bero på att du känner dig trött, tung och seg i kroppen. Och vi berättar också varför du kommer att klara en utmaning på 90 km trots att dina långpass är “bara” 12-15 km långa.
Läs mer om vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil där vi jobbar med lågintensiv träning >
Sat, 14 Jan 2023 - 1h 09min - 372 - #262 - Motivationsgåtan med professor Magnus Lindwall
Vi djupdyker i motivationsfrågor tillsammans med Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi. Han har bl a skrivit boken Motivtionsrevolutionen tillsammans med Olof Röhlander och här pratar vi om vad som fungerar och inte inom motivation… Hur motiverar man sig till träning och hur kan man tänka för att inte bryta ett ultralopp?
Länkar
Köp boken Motivationsrevolutionen. från temporär tändning till livslång låga
Läs mer och anmäl dig till 10 månader mot 10 mil
Sun, 08 Jan 2023 - 1h 27min - 371 - #261 - Näsandning och yoga för löpare
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.
LÄNKARTips på böcker om näsandning
Restoring Prana https://www.adlibris.com/se/bok/restoring-prana-9781848194014
The Oxygen Advantage https://www.adlibris.com/se/bok/the-oxygen-advantage-simple-scientifically-proven-breathing-techniques-to-help-you-become-healthier-slimmer-faster-and-fitter-9780062349477#reviews
Följ Jënni på instagram som @jennijln
Läs mer om 10 månader mot 10 mil
Sat, 31 Dec 2022 - 55min - 370 - #260 - Att spela de kort man har, Johnnys race report från PRT 100k
Här kommer Johnnys rapport från 100-kilometersloppet på PRT (Personliga Rekordens Tävling) i Växjö! För ovanlighetens skull var han väldigt nöjd med loppet när han gick i mål. Det blir många reflektioner kring hur han kunde se på tävlingen, processen och sin egen insats på ett nytt sätt.
Vi diskuterar också fördelarna med de “studspjuck” (skor med karbonsula) som Johnny sprang i och om man kan träna på att kissa fortare för att inte förlora så mycket tid på toapauser.
LänkarPRT Personliga Rekordens Tävling
Johnnys reel på instagram som är en studie i hur hans löpteknik ser ut under de olika timmarna i loppet
Anmäl dig till vår intresselista för 10 månader mot 10 mil
Johnnys studssko Adidas Adizero Adios Pro 3
Sun, 18 Dec 2022 - 57min - 369 - #259 - Frågor och svar om vinterlöpning
Hur klär man sig på vintern för att det ska vara lagom varmt? Vilka skor ska man ha och vad är fördelarna med dubbat? Hur ser man till att vätskan håller sig flytande och vilken energi fungerar bäst när det är många minusgrader?
Ni har ställt frågor om vinterlöpning och vi svarar! Mest handlar det om kläder och skor, men även om energi, vätskesystem och ansträngningsgrad.
LÄNKARVårt förra vinterlöpningsavsnitt med Anna Carlsson och Johanna Ojala https://paceonearth.se/podcast/181-lopning-i-kyla
Köp bästa underställströjan i Merinoull från vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/ull-prylar och även Injinji Liner, strumporna med två lager https://paceonearth.runon.se/sv/injinji-liner-runner-mini-c-m-black
Här hittar du buffen med nät för munnen https://www.wiggle.se/dhb-windslam-halsvarmare
Sat, 10 Dec 2022 - 48min - 368 - #258 - Erik tar träningsinspiration från Nils van der Poel och undrar om värmeträning kan ge rhabdo
Trots att Erik Olofsson bara varit aktiv inom ultralöpningen i mindre än ett år har han redan satt ett svenskt rekord på 24-timmarslöpning med 266 kilometer och 587 meter.
I somras var det dags för EM i 24-timmars i Verona och Erik satsade allt på att göra ett riktigt bra resultat. Veckorna före tävlingen värmetränade han och flera andra i det svenska landslaget och Erik misstänker att det var just värmeträningen som gjorde att han tidigt i loppet drabbades av rhabdomyolys. Johnny och Erik pratar också om hur Erik tar inspiration från Nils van der Poels träningsmetoder.
Rhabdomyolys i samband med ultralöpning https://www.irunfar.com/break-it-down-exertional-rhabdomyolysis-in-ultramarathons Shoppa sköna vinterprylar i vår shop https://paceonearth.runon.se/sv/ Maratonlabbets podd https://maratonlabbet.podbean.com Johnny gästar Maratonlabbet https://maratonlabbet.podbean.com/e/100-ultralopning-med-fokus-pa-24-timmars/ Erik Olofsson på instagram som @erik.olo
Sat, 26 Nov 2022 - 1h 11min - 367 - #257 - Säsongsplanering och utmaningen i att hitta rätt utmaning
Nu är det dags att planera för nästa säsongs tävlingar! Men hur ska man tänka med olika typer av lopp? Hur hittar man roliga och spännande tävlingar på rätt nivå och hur vet man om man klarar av den tävling man är sugen på?
Vi berättar om våra planer för 2023 och vad som lockar oss med de utmaningar vi väljer att satsa på!
Två tävlingar som vi ser extra mycket fram emot under 2023 är Sandsjöbacka Trail Ultratrippeln 20-22 januari och Viadal Ultra Weekend 17-18 juni (även om vi själv inte springer just då).
LänkarKolla gärna in vår shop på https://paceonearth.runon.se/sv/
Här hittar du tävlingar
Sat, 19 Nov 2022 - 59min - 366 - #256 - Fotfilosofi med Sebastian från Joe Nimble
Sebastian Seppälä från Joe Nimble i Sverige har alltid älskat skor, men fick ett uppvaknande första gången han provade att gå i minimalistiska skor. Sedan dess har han grottat ner sig i fotkunskap, motorik och löpning.
Han är en uppskattad föreläsare och coach och tycker att löpning är människans mest fundamentala grundrörelse. Om vi gör det på rätt sätt så kan vi hålla oss skadefria och då kommer också löparglädjen att hålla i sig för resten av livet.
Här blir det livsfilosofi, funktionell rörelse, barfotalöpning och minimalistiska skor! Johnny och Sebastian pratar också fallteknik och hur man kan bli en bättre löpare genom att träna på att trilla då och då…
LÄNKARUltra Interval Challenge 19 november där vi kommer tävla ut två par skor från Joe Nimble https://ultraintervalchallenge.com
Följ Joe Nimble Sverige på instagram @joenimble_sweden
Sat, 12 Nov 2022 - 1h 10min - 365 - #255 - Bergslöpning på känsla med Lina och Sanna El Kott Helander
Tvillingarna Lina och Sanna El Kott Helander är elitbergslöpare och tävlar i skyrunning, men ibland också Adventure Racing och skidalpinism.
De är svåra att skilja åt och är ofta 1:a och 2:a i tävlingar de ställer upp i, bland annat med flera dubbelsegrar i Fjällmaraton Bydalsfjällen, och i par har de också vunnit bland annat Trans Alpine och Monterosa Skymarathon. Dessutom har de gett ut flera veganska kokböcker och älskar att utveckla nya recept. Bokserien heter ÄT FÄRG SPRING BERG och det finns hittills 3 böcker i serien.
Det här samtalet handlar om träning, mat och om hur det är att leva van-life och resa runt och bara springa i bergen. Något som är lite speciellt med systrarna El Kott är hur de tränar. De använder sällan GPS-klockor och springer nästan aldrig intervaller och fokuserar mycket mer på upplevelsen när de är ute och springer, än på träningseffekten. Och trots att de har det här mer avslappnade förhållandet till träning så befinner de sig inom den absoluta världstoppen inom skyrunning.
LänkarFölj tvillingarna på det gemensamma kontot @elkotts och såklart också på deras personliga instagram @sannaelkotthelander och @linaelkott.
På deras hemsida elkotts.com hittar du massor med inspirerande recept och du kan också köpa böckerna i deras webshop.
Sat, 05 Nov 2022 - 50min - 364 - #254 - Anna tog bronset och Ellen gjorde sin andra finish på Dårarnas Diagonal
Dårarnas Diagonal går på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar i Indiska oceanen. I år var det 30-årsjubileum för Grand Raid Reunion, som hela eventet kallas och hit åkte alltså Ellen och Anna för att ta sig an en av världens tuffaste ultratrail-utmaningar, Diagonale des Fous med 165 km och över 10 000 höjdmeter.
Anna Carlsson är just nu en av Sveriges starkast lysande ultratrail-stjärnor och när hon sommaren 2021 vann Valdaran by UTMB klev hon på riktigt in på den internationella traillöpnings-scenen. Ellen är den enda svenska tjej som har två finishers på Diagonale des Fous och här får du höra om Ellen och Annas upplevelser från det här mytomspunna och extremt tuffa loppet.
Grand Raid Reunion (hela eventet)
Följ Anna @amb.aurore och Ellen @weselle
Filmklipp från loppet under höjdpunkten Dårarnas -22.
Podcastavsnitt från förra gången Ellen sprang Dårarnas Diagonal
Fri, 28 Oct 2022 - 1h 10min - 363 - #253 - Magnus Sellberg, 43 mil är inte så långt
Magnus Sellberg är ultalöparen som kanske inte så många känner till, men som älskar att springa de där riktigt långa och grisiga loppen i dåligt väder. Han tycker inte att 43 mil är så långt och att lopp som man blir klar med inom en veckas tid är ganska praktiska. Och att det måste finnas ett visst mått av risk för att det ska bli ett riktigt äventyr.
Outdoorbuddies https://www.outdoorbuddies.se, @outdoorbuddies_se
Magnus Sellberg på instagram @herrsellberg
Fri, 21 Oct 2022 - 1h 09min - 362 - #252 - Så blir du en bättre traillöpare
Finns det knep för att bli en bättre traillöpare? Hur tränar man för att känna sig snabb och säker när man springer över rötter och stenar, och hur gör man ens för att hitta de där fina stigarna?
Vi delar med oss av våra bästa tips när det gäller traillöpning och Jënni och Ellen pratar också om sina lopp som de ska springa nu i dagarna. Jënni gör sig redo för ett etapplopp över tre dagar på Azorerna och Ellen ska springa det mytomspunna Dårarnas Diagonal, 100 miles och 10 000 höjdmeter på den lilla vulkanön Reunion Island utanför Madagaskar.
Race reports från dessa lopp kommer såklart framöver i podden!
LÄNKARLäs gärna vårt blogginlägg på samma tema där vi delar med oss av våra 7 bästa tips för hur du blir en bättre traillöpare https://paceonearth.se/blogg/bli-en-battre-traillopare-vara-7-basta-tips
För att följa rapporteringen från loppen i helgen så passa på att följa oss på instagram som @paceonearth och Jënni som @jennijln och Ellen som @weselle
Fri, 14 Oct 2022 - 48min - 361 - #251 - Backyard ultra och styrkelyft med Ingela Jonsson
Ultralöpning och styrkelyft — går det att kombinera dessa två träningsformer och bli riktigt bra i båda? Ingela Jonsson har gett sig sjutton på att det ska gå och i den här intervjun får vi lära känna hennes passion för båda sporterna. Och strax är det dags för VM i Backyard ultra i Älvdalen där Ingela lyckades knipa en av de åtråvärda platserna i landslaget.
Ingela är en av våra individuella adepter och vi är så stolta över att hon på så kort tid lyckats bli en av Sveriges allra bästa backyardlöpare. Trots att hon bara har tävlat i backyard i drygt ett år så är hon nu alltså uttagen till landslaget för att springa VM i Backyard Ultra i Älvdalen 15 oktober. Men Ingela har samtidigt en stark passion för styrkelyft och har varit bland de allra bästa i Sverige. Det här vill hon fortsätta utforska och se hur bra hon kan bli nu som veteran!
Det här samtalet handlar om Ingelas resa till att bli ultralöpare och om hur hon bestämde sig för att hon skulle springa Ultravasan 90 när hon fyllde 50, men fick avbryta den drömmen när hon drabbades av cancer. Istället började hon en runstreak och när det väl var dags för 50-årsfirande hade hon sprungit så pass mycket att hon istället anmälde sig till GAX 100 miles.
Följ Ingela på instagram som @ultraspringela
VM i Backyard Ultra i Älvdalen startar 15 oktober och du följer det på samlingssidan https://www.backyardultrasr.se/backyardvm
Fri, 07 Oct 2022 - 1h 12min - 360 - #250 - Mattias Svahn, vasaloppscoachen som kom sist på Ultravasan
Mattias Svahn är officiell vasaloppscoach och har en bakgrund som elitåkare i längdloppscupen med bland annat två fjärdeplaceringar på Vasaloppet. I år gjorde han Vasatrippeln tillsammans med Clara Henry och här berättar han om hur det kändes att som allra sista löpare gå i mål på årets Ultravasan 90.
Efter sin skidåkningskarriär började han som expertkommentator på SVT och har flera gånger varit åkande reporter på Vasaloppet. I samband med det träffade han Clara Henry och först var han med när hon tvingades bryta Vasaloppet, men sen var han också med om Revanschen.
2022 genomförde han hela Vasaloppstrippeln, men är det verkligen en merit att komma allra, allra sist i Ultravasan? Det tycker vi och det här samtalet handlar om både hur man ska träna för klara en så stor utmaning och hur man inte ska göra…
För dig som lyssnar på det här avsnittet när det släpps så vill vi tipsa om vårt coachingprogam 10 månader mot 10 mil som passar superbra för den som vill satsa på Ultravasan 45 eller 90 sommaren 2023. Vi har hjälpt flera hundra ultralöpare att nå sina mål och det här gäller oavsett om du aldrig sprungit distansen förut eller om du satsar på ett riktigt bra resultat. Läs mer och anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
LÄNKARFölj Mattias på instagram @vasasvahn
Företaget Vasasvahn jobbar bland annat med längdåkningskurser, vallaservice, drickaservice, läger och coaching för längdåkare på alla nivåer plus att de har en webbshop.
Fri, 30 Sep 2022 - 1h 06min - 359 - #249 - Emmy Karnerud, hur alternativträning och handstående är en väg tillbaka till löpningen
Kan en löparskada leda till någonting bra? För dagens gäst Emmy Karnerud har en påtvingad löpvila med enbart runstreak lett till en enorm utveckling. När hon drabbades av en seglivad skada som inte ville ge med sig trots upprepade behandlingar, såg hon sig om efter en ny utmaning. Hon började träna handstående och är idag en starkare löpare än någonsin.
Det här samtalet handlar om att inte ge upp löpningen trots att det känns hopplöst och hur man kan skapa motivation till alternativträning (som ofta känns så tråkigt!). Vi pratar om handstående, spiral stabilisering, styrketräning och balans i livet. Och om Ultravasan och prestation. Och så tipsar vi om 10 månader mot 10 mil som startar nästa gång 1 oktober.
Följ Emmy på instagram som @lapersista
Kolla in 10 månader mot 10 mil på https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 23 Sep 2022 - 1h 09min - 358 - #248 - Vad är grejen med 100 miles?
Varför är 100 miles den mest mytomspunna distansen och varför är det en så stor grej att klara av de där 16 milen? Vi pratar om hur man tränar inför 100 miles, vilka lopp som finns att välja på i Sverige (och i världen!) och hur man vet när man är redo. Du får höra anekdoter från några av våra egna 100-mileslopp och dessutom pratar vi om hur träning, energi och mentala aspekter skiljer sig jämfört med “kortare” ultradistanser.
GRATIS LIVE-WEBINAR “Ultralöparens fem superkrafter” mån 19 sep kl 20.00. Anmälan: https://event.webinarjam.com/register/84/znq5xaok
Vårt coachingprogram "10 månader mot 10 mil" start 1 oktober: https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 16 Sep 2022 - 1h 15min - 357 - #247 - Alla borde testa en runstreak med Daniel Karlsson
Det är runstreak-månad och vi träffar Daniel Karlsson, författare till boken Runstreak, att springa varje dag. Vad betyder löpningen för honom, hur är det att jobba med löparskor varje dag och varför brinner han så för daglig rörelse?
LänkarLöparlycka på youtube https://www.youtube.com/c/L%C3%B6parLycka/ och instagram @loparlyckatv
Daniel Karlsson på instagram @runstreakdaniel
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Facebook-gruppen för Runstreak-utmaningen i september https://www.facebook.com/groups/runstreakutmaningenseptember2022
Tidigare avsnitt med Daniel Karlsson
https://paceonearth.se/podcast/loparlycka-pa-youtube-med-daniel-karlsson https://paceonearth.se/podcast/153-allt-om-runstreak-med-ellen-westfelt-och-daniel-karlsson https://paceonearth.se/podcast/131-runstreak-med-daniel-karlssonTue, 06 Sep 2022 - 1h 26min - 356 - #246 - Därför älskar vi bergslöpning
Det är något speciellt med att springa i bergen. Utmaningen blir större, väderförhållandena är tuffare och framför allt hamnar äventyret i fokus. Ellen och Jënni spelar in på plats i Chamonix under UTMB-veckan och berättar vad som fick dem att falla för just bergslöpning. Du får våra bästa träningstips och vi bjuder också på vad vi tycker är viktigast att packa ner i ryggsäcken när man ska vara ute en hel dag i bergen!
LänkarAnmäl dig till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil, start 1 oktober https://paceonearth.se/lopcoaching
UTMB https://utmbmontblanc.com
Fri, 26 Aug 2022 - 1h 03min - 355 - #245 - Allt du bör veta om Ultravasan, UTMB och Comrades
Nu i dagarna är det aktuellt med tre legendariska ultralopp, Ultravasan i Sverige, UTMB i Frankrike och Comrades i Sydafrika. Vi har bjudit in Daniel Westergren från Ultraaktuellt och här går han och Johnny igenom allt du bör veta om dessa tre giganter!
Vi kör igång vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil 1 oktober! Anmäl dig på https://paceonearth.se/lopcoaching
Ultravasan, 20 augusti 2022
UTMB, Ultra-Trail du Mont-Blanc 22-28 augusti 2022
Comrades Marathon 28 augusti 2022
Sat, 20 Aug 2022 - 1h 02min - 354 - #244 - Clara Henry och Max Pisanos race report från 100 miles på Öland
I Pace on Earth-podden pratar vi om ultralöpning ur många olika infallsvinklar och att få höra Clara och Max race report från Fyr till fyr på Öland, ett 160 km långt eget äventyr, handlar väldigt mycket ultralöpningens essens. För att ge sig på något som man inte vet om man kommer klara, något som man inte vet hur det kommer att sluta, är för många själva definitionen av ett äventyr.
Clara Henry och Max Pisano sprang Fyr till Fyr (100 miles) på Öland för att samla in pengar till UNHCR. Det här är deras race report och det var mycket tårar och tvivel, toalett-olyckor och smärta. Men trots att det många gånger var tufft så genomsyrades äventyret av otroligt mycket kärlek, gemenskap och glädje. Och lycka över att klara av något stort och svårt tillsammans.
Clara på instagram @glasclara Max på instagram @maxpisano
Vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil https://paceonearth.se/lopcoaching
Fri, 05 Aug 2022 - 1h 19min - 353 - #243 - Att supporta på Badwater
Sofia Gottberg Norén har precis kommit hem efter att ha supportat sin man Anders Norén på Badwater 135, världens kanske tuffaste (och i alla fall varmaste) ultralopp!
Badwater går i Death Valley i Kalifornien i USA och med sina 135 miles (217 km), 4000 höjdmeter och en maxgräns på 48 timmar har loppet fått en riktig kultstatus. Något som är speciellt med Badwater är att det inte räcker med att springa själv, du måste dessutom ha med dig en supporterbil under hela loppet och ha minst två personer i ditt team som hjälper dig.
Sofia berättar uppdraget som support till Anders. Tillsammans med Pål, Anna och Jimmy hjälpte och stöttade hon Anders på alla tänkbara sätt när han sprang sina 135 miles på stekhet asfalt. Sofia har mycket erfarenhet som support och brukar ta det mesta med ro, men att lasersvärd och hammare borde ingå i supportens utrustning, det hade hon nog inte kunnat räkna ut innan hon började packa för Badwater.
Sofia på instagram @sofiagottbergnoren Intresseanmälan till vårt coachingprogram 10 månader mot 10 mil
Sat, 30 Jul 2022 - 1h 14min
Podcasts similar to Pace on Earth podcast
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Hablemos de sexo Hablemos de sexo
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Medicina 2.0 Historia y curiosidades de la medicina. Medicina 2.0 with Guido Vargas
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Bara En Till... - Om missbruk & medberoende Nemo Hedén
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- En Pod Om Allt - Inom hypnos, NLP & mental träning praesto sandstrom fredrik ulf
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown
Other Health Podcasts
- Nyfiken På Kristin Kaspersen
- Så in i Själen Acast
- Somna med Henrik Kirinaja | Acast
- Relaxing Nature Sounds Sound Escape
- Sleep Meditation Music - Relaxing Music for Sleep, Meditation & Relaxation Blissful Relaxation Music
- Lätta ditt hjärta Aller Media
- Erotic Stories Sexuality and Erotica
- Johannes Hansen Podcast Johannes Hansen
- TED Health TED
- ADHD & Autisme Podcast med Manu Sareen Manu Sareen, Podads
- Erotic Audio Stories by Audiodesires (Erotic Audio) Audiodesires
- Medicinvetarna Karolinska Institutet
- Hälsa för ohälsosamma Ephi
- Guided Meditation Guided Meditation
- Sleep Podcast by Slow | Relaxing Sleep Sounds & Sleep Stories | Nature Sound For Sleep | ASMR ASMR Sleep Triggers
- Terapist Koltuğu Podbee Media
- Let's Talk Small Talk Libby Hill
- Ikke lett å glemme! Marianne Danielsen
- Kwadrans na angielski Szymon Marciniak
- ZOE Science & Nutrition ZOE