Podcasts by Category
Pod Britannia er en podkast om britisk politikk, kultur og samfunnsliv. Den utkommer annenhver fredag og setter søkelys på aktuelle tema fra Storbritannia. Pod Britannia ledes av journalist Trine Andersen, Erik Mustad, førstelektor i engelsk ved Universitet i Agder og Øivind Bratberg, førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
- 184 - Kemi Badenoch ny konservativ leder.
Etter nok et lederskapsvalg i Det konservative partiet står partiet igjen med en ny kvinnelig leder. Denne gangen var det Kemi Badenoch som sto igjen som vinner. Hun slo Robert Jenrick i medlemskapsvoteringen som ble avsluttet 2. november. Men hvem er Badenoch og hvor tar hun nå partiet som gikk på sitt største politiske nederlag ved valget i juli i år?
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer Badenoch som ny konservativ leder.
Fri, 15 Nov 2024 - 25min - 183 - Labour - 100 dager ved makten
I juli i år ble Labour valgt inn med et enormt flertall i Underhuset. Men statsminister Keir Starmer og hans regjering har hatt en vanskelig start på sin regjeringstid. Hva har regjeringen gjort og hva har den ikke gjort? Og hva burde den ha gjort annerledes i disse første månedene? Selv om regjeringen etter alt å dømme kommer til å sitte i fem år, gir de første månedene ofte inntrykk av tonen som blir satt. Klarer Labour å tolke stemningen i folket?
Hør analysene av Labours første 100 dager og av partiets første statsbudsjett på femten år i denne utgaven av Pod Britannia, hvor Trine Andersen samtaler med Øivind Bratberg og Erik Mustad
Fri, 01 Nov 2024 - 22min - 182 - Alex Salmonds betydning for Skottland
Tidligere førsteminister og leder for Det skotske nasjonal partiet (SNP) gjennom flere år Alex Salmond gikk bort 12. september. Salmond har vært en formidabel skikkelse i skotsk og britisk politikk i flere tiår, og er mest kjent for å ha fått til folkeavstemningen om skotsk uavhengighet i 2014. Selv om hans ettermæle er omstridt, var han en politisk bauta som levde for politikken, særlig den skotske og for fanesaken - skotsk løsrivelse fra den britiske unionen.
Denne ukas Pod Britannia er viet Salmonds politiske arv hvor Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer skotsk uavhengighet, Salmonds politiske betydning og hans triste sorti fra partiet han bygde opp.
Fri, 18 Oct 2024 - 22min - 181 - Hvor går Det konservative partiet?
Det konservative partiet har akkurat avsluttet sitt landsmøte. Lederkampen i partiet overskygget mye av det andre som foregikk i Birmingham, og avtroppende leder Rishi Sunak forlot landsmøtet nesten før det var begynt. Hvem overtar nå etter at partiet i juli gjorde det svakeste valget i moderne tid? Det gjenstår fire kandidater - Kemi Badenoch, Tom Tugendhat, Robert Jenrick og James Cleverly. Ny leder skal annonseres i begynnelsen av november.
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad diskuterer veien videre for de konservative og hvor partiet nå går.
Fri, 04 Oct 2024 - 23min - 180 - Landsmøtesesong i britisk politikk - Hva skjer i år?
Den politiske landsmøtesesongen i britisk politikk er i gang. Liberaldemokratene har akkurat avsluttet et livlig landsmøtetreff i sommerlige Britghton etter et feiende flott valg i juli. Labour har sin årlige seanse uke i Liverpool, det første hvor Keir Starmer er statsminister. Hva kan vi vente oss av hans landsmøtetale? Så avsluttes høstens vakreste politiske eventyr med samling i bånn i Birmingham hos De konservative som akkurat nå er inne i en ledervalgkamp. Hvem etterfølger Rishi Sunak og hvilken retning går Toriene i fremover? Og betyr landsmøtene noe annet bare indremedisin for partiene.
Hør ukens episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg og Erik Mustad diskuterer dette i samtale med Trine Andersen.
Fri, 20 Sep 2024 - 22min - 179 - LibDem - et tredjeparti med futt, i skyggen av de to store partiene. Hva står egentlig LibDem for?
De har vært partiet i skvis i britisk politikk - periodevis populære, men permanent skviset av en valgordning som belønner de to store. Nå ser det annerledes ut. Ved sommerens valg vant Liberaldemokratene 72 seter i Underhuset, flere enn på noe tidspunkt siden 1920-tallet. Hvordan har de fått det til, hva står de for, og hva kan vi vente oss nå? Hør Erik Mustad i samtale med Øivind Bratberg
Fri, 06 Sep 2024 - 20min - 178 - Etter et valg. Oppsummering av det britiske valget
Det britiske valget er over. Med Labours store flertall i underhuset skal et nytt Storbritannia bygges. Hva slags premisser er lagt for en ny regjering? Hvilke oppgaver tas fatt på umiddelbart og hva slags endringer kan vi se for oss?
Prognosene slo så absolutt til. Labour fikk et superflertall i underhuset, men med lav fremmøteprosent (60%) og kun 33% av de nasjonale stemmene, var det valgsystemet som sikret det store Labour-flertallet.
Hør diskusjonen og oppsummeringen av valget mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne ekstrautgaven av Pod Britannia.
Mon, 08 Jul 2024 - 25min - 177 - Vil velgere merke at det blir en ny regjering i Storbritannia?
Med en snau uke til parlamentsvalget i Storbritannia er meningsmålingene ennå klare og entydige. Labour vil vinne med et stort flertall. Men hvordan vil velgerne merke at det kommer inn en ny regjering i Downing Street? Blir det endringer fra dag én?
Denne ukas Pod Britannia handler om forventninger til ny regjering, om politikerforakt og håpet og troen på at noe kan endres i det britiske samfunnet. Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen.
Fri, 28 Jun 2024 - 23min - 176 - Hvordan påvirker politiske TV-debatter velgere i Storbritannia?
Det nærmer seg parlamentsvalg i Storbritannia, og det er ennå mange velgere som ikke har bestemt seg for hvilket parti de ønsker å gi sin stemme til. Valget holdes 4. juli. Hvilken rolle spiller TV-debattene i folks bestemmelsesprosess? Er det andre momenter som påvirker beslutningen?
Hør ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad samtaler om TV-debattene og utspørringene, og spør; hva er det som avgjør hvor de usikre velgerne går?
Fri, 14 Jun 2024 - 23min - 175 - Julivalg for britene
Statsminister Rishi Sunak overrasket alle ved å utlyse valg allerede 4.juli. De konservative ligger langt etter Labour på meningsmålingene, og alt tyder på at det går mot regjeringsskifte. Eller kan Rishi Sunak stå for tidenes snuoperasjon og likevel vinne valget? Og er det britiske folket klare for valg? Hør Øivind Bratberg og Erik Mustads vurderinger i samtale med Trine Andersen.
Fri, 31 May 2024 - 20min - 174 - Regjeringskrise i Skottland. Hvor går skottene i valgåret 2024
Skottland har fått ny førsteminister, John Swinney fra SNP. Men regjeringssamarbeidet mellom SNP og De grønne falt sammen for noen uker siden og den tidligere førsteministeren Humza Yousaf gikk i dragsuget. Dermed måtte SNP ha ny leder, som automatisk blir den nye førsteministeren.
SNP er mer upopulære enn på lenge og taper oppslutning til skotske Labour. Hvordan vil det gå med SNP i årets britiske parlamentsvalg og hvilken politisk vei ønsker Swinney og SNP å gå i tiden fremover? Er kampen om et selvstendig Skottland lagt død?
Hør ukas episode av Pod Britannia der Trine Andersen samtaler med Øivind Bratberg og Erik Mustad
Thu, 16 May 2024 - 22min - 173 - Lokalvalg i England. Hva betyr valgene for Rishi Sunak og regjeringen?
Lokalvalgene i England var ventet å gå dårlig for det sittende regjeringspartiet og Tory statsminnister Rishi Sunak. Det gjorde også. Det betyr at Labour og Keir Starmer er i rute for å vinne neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Men Labour fikk motstand i enkelte områder og De konservative holdt ordføreren i Tees Valley, et område Labour drev tung valgkamp.
Få med deg alle detaljer og analyser i denne episoden av Pod Britannia.
Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen.
Fri, 03 May 2024 - 22min - 172 - Flere kjente britiske politikere gir seg ved det kommende parlamentsvalget
Flere kjente britiske politikere stiller ikke til gjenvalg ved neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Blant dem er tidligere statsminister Theresa May og kvinnen som har sittet lengst i Underhuset, The Mother of the House, Harriet Harman. I ukas episode av Pod Britannia snakker vi om karrieren til de to kvinnene og andre kjente parlamentarikere som har varslet at de ikke tar gjenvalg.
I alt har rundt hundre så langt sagt at de ikke ønsker gjenvalg, hovedparten av dem i det konservative partiet. Og går det så dårlig med toriene ved neste valg som meningsmålingene tyder på, kan flere av dagens statsråder miste sitt sete.
Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen i ukens utgave av Pod Britannia.
Fri, 19 Apr 2024 - 23min - 171 - Hva slags betydning har egentlig småpartiene i det britiske politiske landskapet?
I et topartisystem som det britiske glemmer vi ofte at det finnes en rekke mindre partier. Reform UK, Liberaldemokratene, De grønne, Nasjonalistene i Skottland og i Wales og alle partiene i Nord-Irland er eksempler på dette. Men hva slags rolle spiller de i det britiske politiske landskapet og hva slags betydning kan og vil de eventuelt få ved det forestående parlamentsvalget?
Hør samtalen mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne ukas episode av Pod Britannia.
Fri, 05 Apr 2024 - 27min - 170 - Hvordan skal et nytt Storbritannia nå bygges?
Valget i Storbritannia seinere i år blir etter alt å dømme et veiskille. Men hvordan skal et nytt Storbritannia nå bygges? Etter 13 år med konservativt styre, etter mange år med krangler, pandemi og ikke minst brexit. Hvor går landet herfra? Et land som er preget av dårlig økonomi, store skiller mellom befolkningsgruppene og med et rekordantall immigranter og asylsøkere.
Denne ukas Pod Britannia tar opp disse spørsmålene og retter søkelyset på hva som muligens kommer eller kan komme. Hør samtalen mellom Øivind Bratberg og Erik Mustad.
Fri, 15 Mar 2024 - 26min - 169 - Endringer i det politiske velgerkartet i Storbritannia
Aner vi endringer i det politiske velgerkartet i Storbritannia? Store velgergrupper er i bevegelse før årets parlamentsvalg. Men hvor ender velgerne og hvorfor endrer så mange briter sin partilojalitet? Er det samfunnsendringer generelt eller er det flere spesifikke hendelser i det britiske samfunnet som gjør at kartet endrer seg?
I ukens utgave av Pod Britannia diskuterer Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad disse spørsmålene og analyserer tendensene vi ser med store velgergrupper i bevegelse.
Fri, 01 Mar 2024 - 25min - 168 - Politiske institusjoner i Nord-Irland er tilbake
Etter to år med politisk vakuum er de desentraliserte politiske institusjonene tilbake i Nord-Irland. Provinsen har for første gang en Nasjonalist som førsteminister, Michelle O'Neill fra partiet Sinn Fein. Hva har dette å si for situasjonen i Nord-Irland, både i forhold London, Dublin og ikke minst EU? Og, er Nord-Irland nå nærmere gjenforening med Irland enn de har vært i sin drøyt 103 år lange historie?
Hør denne ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad diskuterer hva det betyr å få gjeninnsatt institusjonene på Stormont i Belfast, og samtidig ha to ferske politikere i de ledende postene av provinsregjeringen i Belfast.
Fri, 16 Feb 2024 - 26min - 167 - Hvordan fungerer suppleringsvalg? Og hva slags politisk påvirkning har de på sittende statsminister?
I britisk politikk snakkes det ofte om supperleringsvalg. De forekommer i løpet av et sittende parlament og foregår da mellom to parlamentsvalgvalg. De skal supplere parlmentsmedlemmer (MPs) til det brititiske underhuset, når et medlem må fratre sitt sete. Det er ulike grunner til at en MP må forlate underhuset. Suppleringsvalg foregår i en og en valgkrets.
Hør Trine Andersen og Erik Mustad i denne ukes utgave av Pod Britannia forklare og diskutere den politiske betydningen av suppleringsvalg, hvordan de utløses, gjennomføres og hvordan de ofte politisk påvirker den sittende statsministeren.
Fri, 02 Feb 2024 - 20min - 166 - Ved inngangen til et valgår i Storbritannia. Hva står på spill?
I årets første episode av Pod Britiannia er det betimelig å snakke om det forestående parlamentsvalget i Storbritannia. Valget må holdes innen 25. januar 2025, men kommer i løpet av 2024. Når? Det er det kun statsminister Rishi Sunak som bestemmer. De konservative ligger langt bak på meningsmålingene, og skal vi tro på målingene vil Labour gjøre et brakvalg og overta regjeringsmakten hvis ikke noe uforutsigbart skulle skje. Dette er også det første såkalte ordinære parlamentsvalget hvor brexit ikke spiller en dominerende rolle.
Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale og diskusjon med Trine Andersen om hva som står på spill denne gangen; for partiene og ikke minst hvilke saker som vil dominere dette valgåret 2024.
Fri, 19 Jan 2024 - 27min - 165 - Har Labour et politisk prosjekt å tilby velgerne?
I løpet av 2024 vil det bli parlamentsvalg i Storbritannia. I skrivende stund leder Labour klart på meningsmålingene uten at de egentlig har presentert en klar politisk visjon for landet. Hvor lenge tør Labour sitte på venteværelset? Eller er det nølingen til leder Keir Starmer som sikrer partiet seier i det kommende valget? Hvis han bare venter lenge nok. Uansett, med en britisk opinion som svinger mellom høyre og venstre, er det forbundet med en stor risiko å forbli på venteværelset for lenge?
I ukens episode av Pod Britannia diskuterer Øivind Bratberg og Erik Mustad Labours muligheter frem mot valget og om ventespillet er den rette taktikken inn i valgåret.
Fri, 08 Dec 2023 - 25min - 164 - David Camerons tilbakekomst. Hva tenker Rishi Sunak?
Det er foretatt omrokkeringer i den britiske regjeringen. Tidligere konservativ statsminister David Cameron er tilbake i regjering, denne gangen som utenriksminister. Innenriksminister Suella Braverman er ute etter langvarig slitasje mellom henne og statsminister Rishi Sunak. Camerons tilbakekomst var overraskende for de fleste. Men hva er grunnene til Camerons tilbakekomst? Og ennå viktigere, er dette et lurt trekk fra Sunak inn mot valgåret 2024?
Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad diskutere denne siste endringen i den britiske regjeringen.
Fri, 24 Nov 2023 - 23min - 163 - En minibuss med tidligere statsministre
Storbritannia har aldri hatt så mange tidligere statsministere i live som akkurat nå. John Major (1990-1997), Tony Blair (1997-2007), Gordon Brown (2007-2010), David Cameron (2010-2016), Theresa May (2016-2019), Boris Johnson (2019-2022) og Liss Truss (2022) er alle mer eller mindre aktive med kommentarer, foredrag og skriverier. Mange som kritikere eller støttespillere til dagens partiledere i Det konservative partiet eller Labour. Hvor stor innflytelse har de og hvor mye påvirker de dagens politiske klima?
Hør ukens episode av Pod Britannia hvor Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad samtaler om hva slags virke denne minibussen med tidligere statsministre nå har.
Fri, 27 Oct 2023 - 23min - 162 - Statusrapport fra årets landsmøter. Hvordan ligger De Konservative og Labour an før valgåret 2024?
Landsmøtesesongen er over i Storbritannia. De konservative og Labour har begge gjennomført sine landsmøter i henholdsvis Manchester og Liverpool, med to gode taler fra sine respektive partiledere - Rishi Sunak og Keir Starmer. Men hva preget landsmøtene som antagelig blir de siste før neste parlamentsvalg? Og hvordan står partiene nå inn mot valgåret 2024? Valget må holdes før januar 2025, men de fleste antyder mai eller september/oktober. Hvem avgjør når valget kommer og hvordan blir den beslutningen tatt?
Hør Trine Andersen i samtale med Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne utgaven av Pod Britannia.
Fri, 13 Oct 2023 - 24min - 161 - Ambassadør og Shakespeare-skuespiller
Jan Thompson tok i vår over som ny britisk ambassadør til Norge. Øivind Bratberg og Trine Andersen har møtt henne i ambassadørboligen i Oslo. De snakker om det tette forholdet mellom Norge og Storbritannia, om klima og grønn omstilling, kultursamarbeid og ikke minst om hennes pasjon for Shakespeare. Ambassadøren har spilt Shakespeare på mange scener. Hun er med i et Shakespeare-kompani i Praha, der hun også har vært ambassadør. Drømmen er å spille Shakespeare på en norsk scene.
Fri, 29 Sep 2023 - 24min - 160 - Landsmøtesesong i britisk politikk
Det nærmer seg politiske landsmøter i Storbritannia. Mye står på spill for de to store partiene, Labour og De konservative. Mye, om ikke alt, står også på spill for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) som har fallt kraftig på meningsmålingene i Skottland. Den konservative statsministeren Rishi Sunak holder sin første landsmøtetale som partileder og statsminister i en tid hvor partiets oppslutning er bekymringsverdig lav. Labour og deres leder Keir Starmer er i utfordrerposisjon og leder med over 20 prosent på meningsmålinger.
De konservative har sittet ved makten siden 2010. I løpet av neste år skal det holdes parlamentsvalg i Storbritannia. Når en æra er over, begynner en ny.
Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen i denne ukas utgave av Pod Britannia.
Fri, 15 Sep 2023 - 24min - 159 - Tre kulturnasjoner i vår tid
Tre podkaster møtes til felles refleksjon.
I Storbritannia, Frankrike og Tyskland pågår harde og lange kulturdebatter - ofte om temaer vi også kjenner fra Norge, men med ulike perspektiver og varierende intensitet.
Hvem har skylden for fortidens misgjerninger? Kan de repareres? Og hva slags debatter om identitet og anerkjennelse dominerer i dag?
Mandag 28. august møttes podkastene Frankrike forklart (Kjerstin Aukrust), Pod Britannia (Øivind Bratberg) og Tyskerne (Kai Hanno Schwind) til et felles arrangement i Domus Bibliotecha, UiO. Ordstyrer var forfatter og journalist Tove Gravdal.
Fri, 01 Sep 2023 - 1h 07min - 158 - Liz Truss - kort karriere som statsminister
I dagens episode av Pod Britannia tar vi opp igjen vår serie om britiske statsministere, og snakker om den korteste statsministerkarrieren som noen i Downing Street 10 har hatt. Lizz Truss satt seks uker som statsminister etter at hun vant ledervalget i Det konservative partiet etter Boris Johnson, sommeren 2022. I siste runde i lederkampen slo hun dagens statsminster Rishi Sunak på målstreken. Hennes feilslåtte økonomiske politikk gjorde at hun fort måtte trekke seg. Kanskje er hun mest husket for den siste statsministeren som håndhilste på Dronning Elizabeth II tre dager før dronningen døde. Likevel har hun rimelig stor støtte i partiet.
Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen.
Fri, 09 Jun 2023 - 25min - 157 - Labour - 13 år i opposisjon
Labour har nå vært i opposisjon i 13 år. Det er like lenge som i de var posisjon forrige gang de hadde regjeringsmakt, fra 1997 til 2010. Hva har skjedd med Labour i de 13 årene,
og hvordan ser det ut fram mot neste parlamentsvalg? Er det stor forskjell på dagens Labour med partileder Keir Starmer og Labour slik det framsto da Tony Blair tok over som statsminister i 1997? Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen.
Fri, 26 May 2023 - 23min - 156 - Britisk politikk og samfunn i det 21 århundret
Storbritannia har endret karakter de siste par tiårene. Det sosiale, økonomiske og kulturelle landskapet er i endring, og politikken er mer uforutsgibar enn på lenge. Økt populisme, Labours kollaps, brexit og opp- og nedturen til Boris Johnson er noen av utslagene man har sett. Identitet og kultur skaper nye skillelinjer og dermed større avstander mellom de som styrer og opinionen. Er denne avstanden et resulatat av den nye politiske eliten i London?
Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad diskutere disse spørsmålene i ukens utgave av Pod Britannia.
Fri, 12 May 2023 - 26min - 155 - Rishi Sunak - et halvt år i Downing Street
I dagens episode av Pod Britannia tar vi opp igjen vår serie om britiske statsministere, og snakker om mannen som nå sitter i Downing Street 10, Rishi Sunak. Han passerte nylig sitt første halvår som statsminister. Kan han vinne neste valg eller er han for kjedelig og rik for britene? Og var han rett mann til å rydde opp i kaoset etter Liz Truss og Boris Johnson? Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen.
I denne serien har vi tidligere portrettert alle statsministere fra Margaret Thatcher til Boris Johnson. Vi har også laget to episoder om Winston Churchill og en om Edvard Heath og Harold Wilson. Alle ligger ute der du vanligvis hører podkast.
Fri, 28 Apr 2023 - 22min - 154 - S2 Ep 33: Churchill - en statsminister for historien
I ukens episode av Pod Britannia kan du høre første del av to om Winston Churchill. 8. mai er det 75 år siden Churchill ledet Storbritannia ut av 2. verdenskrig som en av de helt sentrale lederne på alliert side. Hør historiker og forfatter Hans Olav Lahlum dvele ved Churchills lange politiske liv sammen med Øivind Bratberg. Første del dekker tiden fra unge år fram til skjebnevåren 1940, da Churchill entret Downing Street. Andre del kommer om en uke, fredag 8.mai. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 30 Apr 2020 - 42min - 153 - Hva nå Skottland?
De skotske nasojnalistene har falt sammen som et korthus etter at deres populære frontfigur Nicola Sturgeon trakk seg 15. februar i år. 27. mars ble Hamza Yousaf valgt til ny leder for SNP og ny førsteminister i Skottland etter en splittende lederkamp i partiet. Partiet er inne i sin største krise på 50 år og faller på meningsmålingene. Partiet er for øyeblikket gjenstand for en politietterforskning grunnet mistanke om økonomisk mislighold. Hvordan kan partiet, som fullstendig har dominert skotsk politikk i nesten 15 år, gjenvinne velgernes tillit?
Hør samtalen i ukens Pod Britannia mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad
Fri, 14 Apr 2023 - 23min - 152 - Ambassadør på vei hjem
I fem år har Richard Wood vært Storbritannias ambassadør til Norge. Knapt noe av hans forgjengere har vært så synlig i norsk offentlighet, og underveis har Wood møtt dramatiske endringer av betydning for relasjonen mellom Storbritannia og Norge. I denne podcasten reflekterer Wood over inntrykk fra Norge, som konsekvensene av brexit, betydningen av norsk-britisk energisamarbeid og den forsterkede militære dimensjonen etter krigen i Ukraina.
Møt den hjemreisende ambassadøren i samtale med Trine Andersen og Øivind Bratberg. Samtalen går både på norsk og engelsk.
Fri, 24 Mar 2023 - 24min - 151 - Ny avtale for Nord-Irland etter brexit
I forrige uke ble EU og Storbritannia enig om en ny innretning for Nord-Irland etter brexit. Windsor-avtalen skal erstatte Nord-Irland-protokollen som det har vært mye motstand mot, særlig blant Unionister. Nå ligger det et press på Unionistene om å si ja til avtalen, men partiet tar sin tid. Nord-Irland står ved et veiskille, og mange spør seg om dette kan føre til en gjeninnsettelse av de politiske institusjonene som har vært suspendert i godt over et år.
Hør samtalen mellom førstelektor Øivind Bratberg, Trine Andersen og førstelektor Erik Mustad i ukens utgave av Pod Britannia.
Fri, 10 Mar 2023 - 26min - 150 - Nicola Sturgeon kaster kortene
Det kom som en stor overraskelse på de fleste. 15 februar trakk Nicola Sturgeon seg som partileder for Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og dermed som førsteminister for det skotske parlamentet Holyrood. Hun har sitter åtte år som leder og har gjort SNP til det naturlige regjeringspartiet i Skottland. SNP har gjort rent bord siden 2015. Likevel er partiet ikke nærmere skotsk selvstendighet, som er partiets kjernesak. Drøyt en uke etter avskjedstalen er de store spørsmålene: hvem overtar etter Sturgeon? Og hvordan blir den nye lederens tilnærming til selvstendighet?
Hør Trine Andersen i samtale med førstelektor Erik Mustad
Fri, 24 Feb 2023 - 24min - 149 - Rishi Sunaks første 100 dager som statsminister
Rishi Sunaks første 100 dager som britisk statsminister har ikke vært av den enkle sorten. Arven etter både Boris Johnson og Lizz Truss har vanskelig å bære. Streikene i offentlig sektor fortsetter uten utsikter til umiddelbar løsnnig, den britiske økonomien er nå den svakeste blant G7-landene og problemene innad i det konservative regjeringspartiet fortsetter. Men har Sunak klart noe i løpet av de første 100 dagene? Er det noen postive fremtidsutsikter? Og, er Sunak egentlig den lederen og statsministeren det konservative partiet vil ha?
Hør samtalen mellom Trine Anderse, Øivind Bratberg og Erik Mustad
Fri, 10 Feb 2023 - 24min - 148 - En skotsk lov til besvær
For første gang har det britiske parlamentet i London overstyrt og stoppet en lov vedtatt med stort flertall i det skotske parlamentet. Loven dreier seg om retten til å endre juridisk kjønn. Den britiske regjeringen mener denne loven kommer i konflikt med den britiske likhetsloven og vil dermed stoppe lovvedtaket fra Edinburgh.
Ukens Pod Britannia handler mindre om selve loven, men mer om forholdet mellom det britiske - og det skotske parlamentet. Skottland-loven fra 1998 regulerer hvilke områder det desentraliserte skotske parlamentet kan lovregulere og dermed hvilke områder som ligger under det britiske parlamentet som er det overordnede for hele unionen. I studio: Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad
Fri, 27 Jan 2023 - 24min - 147 - Parlamentskandidater i brytningstid
På vei mot neste parlamentsvalg gjelder det om å finne egnede kandidater til alle landets 650 kretser. Ulike fløyer skal veies mot hverandre, nye talenter skal gis plass til å komme frem, og så behøves også folk som kan gå rett inn i regjering. Underhuset har blitt mer representativt for hele landets befolkning i senere år. Hvordan tenkes det i de to store partiene? Det er tema for denne ukens Pod Britannia. I studio Erik Mustad og Øivind Bratberg
Fri, 13 Jan 2023 - 24min - 146 - S7 Ep 142: Årskavalkade
I årets siste episode av Pod Britannia oppsummerer redaktørtrioen Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen året 2022, og snakker om hva som har gjort størst inntrykk i det som har vært et svært begivenhetsrikt år. Vi ser også framover mot 2023. Utfordringene er mange for statsminister Rishi Sunak. Klarer det konservative partiet å reise seg fra det som har vært et miserabelt år? Hva er sjansene for at Nord-Irland får en ny regjering? Og hva skjer i Skottland? Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 15 Dec 2022 - 23min - 145 - S7 EP 141: Hva skjer med Overhuset?
I ukas episode av Pod Britannia handler det om det britiske Overhuset, House of Lords. Labour har denne uka lagt fram planer om å avvikle Overhuset i sin nåværende form. Hvor realistisk er det? Og hvilken funksjon har Overhuset i dag? Erik Mustad og Øivind Bratberg gir svar i samtale med Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 09 Dec 2022 - 24min - 144 - S7 Ep 140: Britpop - nittitallets lydspor
Denne ukens episode av Pod Britannia handler om musikksjangeren og bevegelsen britpop, som var en stor del av lydsporet til Cool Britannia på 1990-tallet. Vi snakker om britpopens musikalske røtter fra 1960-tallet, bandene som blir regnet som "de fire store" (Blur, Oasis, Pulp og Suede), mediebegivenheten "The Battle of Britpop", og ikke minst da statsminister Tony Blair tok imot Oasis-gitarist Noel Gallagher i Downing Street.
Ukens gjest er den engelske musikeren Peter Hiley, som blant annet spiller i bandet Are you having fun yet. Hiley er bosatt i Norge, men kommer fra Leeds, hvor han tilbrakte sine tenåringsår mens britpopen herjet på nittitallet. Også i studio: Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 02 Dec 2022 - 26min - 142 - S7 Ep 139: Sturgeon tapte i høyesterett
En avgjørelse i britisk høyesterett har denne uka satt en stopper for førsteminister Nicola Sturgeons plan om å holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet neste år. Hvorfor havnet denne saken i høyesterett og hva gjør Sturgeon nå videre? Det snakker vi mer om i ukas episode av Pod Britannia. I studio: Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Nov 2022 - 23min - 141 - S7 Ep 138: På ambassadebesøk i London
I ukas episode av Pod Britannia tar vi turen til den norske ambassaden i London. Trine Andersen snakker med den norske ambassadøren til Storbritannia, Wegger Strømmen. Hør om hans kjærlighet til Skottland, om brexit, et historisk statsrådsbord og om en ambassadørs viktigste oppgaver. Vi fikk også oppklart hvor ambassadøren har sitt originale fornavn fra. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 17 Nov 2022 - 21min - 140 - S7 Ep 137: Hva nå, Nord-Irland?
Denne uken har nordirske politikere fått enda en utsettelse i forsøket på å danne regjering etter valget i mai. Motstanden hos DUP, det største unionistpartiet, bunner blant annet i måten grensen mellom Storbritannia og EU har blitt gjort til en grense mellom Nord-Irland og det britiske fastlandet. Er man nærmere en løsning nå, og hva venter nord-irene på sikt? Hør Erik Mustad i samtale med Øivind Bratberg i denne ukens utgave av Pod Britannia. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 11 Nov 2022 - 26min - 139 - S7 Ep 136: Liverpool vertsby for Eurovision 2023
I ukas episode av Pod Britannia handler det om Eurovision Song Contest.
Etter hard konkurranse med flere andre britiske byer ble Liverpool tidligere i høst utpekt som vertsby for neste års Eurovison. Storbritannia er arrangør på vegne av Ukraina, som gikk til topps i årets finale. Hva betyr det for Liverpool å få et så stort arrangement? Kommer Paul McCartney? Og hvor mange 2.plasser har egentlig britene? MGP-ekspert Jostein Pedersen gir svar i samtale med Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 03 Nov 2022 - 22min - 138 - S7 Ep 135: Ny statsministerTirsdag kunne Rishi Sunak flytte inn i Downing Street 10, som britenes 57. statsminister. Sunak må rydde opp etter sin forgjenger Liz Truss, som bare fikk sju uker i statsministerstolen. Han må også forsøke å forene et sterkt splittet parti, og har tatt med seg folk fra alle fløyer i partiet i sin nye regjering. Hvor stor sjanse har han til å lykkes? Hør Erik Mustad og Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Wed, 26 Oct 2022 - 24min - 137 - S7 Ep 134: Politisk kaos
Det er politisk kaos i Storbritannia. Statsminister Liz Truss presses fra alle kanter. Onsdag gikk innenriksministeren av, og i forrige uke fikk finansministeren sparken. Spekulasjonene går nå høyt både i pressen og blant politiske eksperter om hvor lenge Liz Truss kan bli sittende som partileder og statsminister. I denne episoden av Pod Britannia snakker Trine Andersen med NRK-korrespondent Gry Blekastad Almås om det politiske kaoset og om hvordan dette påvirker britenes hverdag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 20 Oct 2022 - 18min - 136 - S7 Ep 133: Skottland og ny folkeavstemning
Det skotske nasjonalistpartiet SNP har nylig avsluttet sitt landsmøte i Aberdeen. Der sto en ny folkeavstemning om skotsk selvstendighet høyt på dagsordenen. Partileder og førsteminister Nicola Sturgeon vil at det skotske folket skal få si sitt i oktober 2023. Denne uka har også skottenes rett til å holde en rådgivende folkeavstemning vært tema i høyesterett i London. Det snakker vi mer om i ukas episode av Pod Britannia. I studio: Erik Mustad og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 14 Oct 2022 - 22min - 135 - S7 Ep 132: Liz Truss i hardt vær
I ukas episode av Pod Britannia er tema økonomi, landsmøter og en fersk statsminister. Liz Truss er i trøbbel etter litt over tre uker i statsministerstolen. Etter kontroversielle skattekutt finansiert av økte låneopptak har pundet falt til et rekordlavt nivå og det er stor uro i finansmarkedene. På målingene ligger de konservative nå 17 prosentpoeng etter Labour. Dette er bakteppet når det konservative partiet til helga har landsmøte i Birmingham. Det kan bli et tøft møte for en fersk statsminister og partileder.
Hør Trine Andersen i samtale med Øivind Bratberg. De to snakker også om Labour, som nylig holdt sitt landsmøte i Liverpool.
Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 29 Sep 2022 - 22min - 134 - S7 Ep 131: Over til kong Charles
Denne ukens episode av Pod Britannia handler om kong Charles. Som prins har han iblant skapt overskrifter ved å ytre sine politiske meninger. Vil han holde sine meninger mer for seg selv nå som han har blitt monark? Eller vil han bli en mer politisk monark enn sin mor? I så fall, hva slags politisk handlingsrom har han som konge? Vi snakker om utfordringene som Charles må ta tak i, blant annet det å sikre framtiden til monarkiet, men også hans rolle i å bevare unionen og Samveldet. I studio: Per Åsmund Reymert og Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 23 Sep 2022 - 21min - 133 - S7 Ep 130: «The Special Relationship» i dag
Med en ny statsminister på plass i Downing Street er forholdet til USA av de første sakene på dagsorden. Liz Truss har som naturlig oppgave å stille britene fremst i køen blant USAs allierte. Hvorfor ble det slik, og hva slags utfordringer står «det spesielle forholdet» overfor i dag? Hør Erik Mustad i samtale med Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 16 Sep 2022 - 22min - 132 - EKSTRAPOD: Ny statsminister
Britenes nye statsminister heter Liz Truss. Hun er valgt til ny partileder i det konservative partiet og etterfølger dermed også Boris Johnson som statsminister. Truss arver også en innboks full av store utfordringer som hun må ta fatt på fra dag én i statsministerstolen. Hun må også forene et splittet parti. Dette snakker Trine Andersen og Erik Mustad mer om i denne ekstraepisoden av Pod Britannia.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mon, 05 Sep 2022 - 15min - 131 - S7 Ep 128: Oxford og den politiske makten
I ukas episode av Pod Britannia tar vi for oss universitetene Oxford og Cambridge. Særlig en Oxfordgrad er en viktig inngangsbillett til den politiske eliten. Hvorfor ble det slik, hva slags effekter har det - og hvordan gjenkjennes klasse i britenes utdanningssystem? Hør professor Bernt Hagtvet i samtale med Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 01 Sep 2022 - 25min - 130 - S7 Ep 127: 25 år siden Dianas død
31.august er det 25 år siden prinsesse Diana døde i en bilulykke i Paris. Ulykken rystet en hel verden. Annette Groth var NRKs korrespondent i Storbritannia i 1997, og i denne episoden av Pod Britannia snakker hun med Trine Andersen om de sterke reaksjonene i London, om folk som gråt åpenlyst i gatene, om et monarki som ble kastet ut i en krise og en fersk statsminister som kalte Diana «folkets prinsesse». Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 25 Aug 2022 - 21min - 129 - S7 Ep 126: Kampen om å bli statsminister
I sesongens første episode av Pod Britannia snakker vi om sommerens opprivende lederkamp i det konservative partiet. Ifølge meningsmålingene leder Liz Truss klart på sin rival Rishi Sunak. Hvem som går seirende ut, og dermed blir ny statsminister blir kjent 5.september.
I studio: Trine Andersen, Erik Mustad og Øivind Bratberg.
Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 18 Aug 2022 - 22min - 128 - EKSTRAPOD: Exit Boris
I denne ekstraepisoden av Pod Britannia snakker Trine Andersen med Øivind Bratberg om Boris Johnsons avgang, og hva som nå skjer videre. Hvem er aktuelle kandidater til å overta, og hvor raskt kan en ny partileder og statsminister være på plass? Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sat, 09 Jul 2022 - 20min - 127 - S6 Ep 124: Boris-bataljen og veien videre
Mandag kveld overlevde statsminister Boris Johnson en mistillitsavstemning i det konservative partiet. Likevel er motstanden mot Johnson betydelig. 148 av de 359 konservative parlamentsmedlemmene ønsker Johnson fjernet. I ukens episode av Pod Britannia diskuterer Øivind Bratberg og Erik Mustad det som har skjedd siden valgskredet 2019, hvordan Johnson havnet i denne situasjonen og hvilke strategiske valg regjeringen må gjøre i tiden som kommer. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 09 Jun 2022 - 26min - 126 - Skottland, NATO og forsvarspolitikken
Rammer krigen i Ukraina også skotske drømmer om selvstendighet? Den har i alle fall bidratt til ny debatt om hva slags forsvarspolitikk Skottland skal holde seg med. Førsteamanuensis Atle Wold fra UiO snakker med Øivind Bratberg om en for mange ukjent side ved kampanjen for skotsk selvstendighet. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 02 Jun 2022 - 22min - 125 - S6 Ep 122: Ringo Starr - teller til fire
Ukas episode av Pod Britannia er siste del av vår serie om de fire medlemmene av The Beatles. Sistemann ut: Ringo Starr. Fredag 27. mai 2022 begynner Starr («And His All Starr Band») sin
nye turné i Nord-Amerika. I episoden snakker vi om Starrs solokarriere, rollen i The Beatles, bakgrunnen for artistnavnet, og ikke minst, hans særegne trommespilling, som fortsetter å inspirere nye generasjoner av trommeslagere. I studio: Per Åsmund Reymert (trommis) og Espen Aas, tidligere NRK-korrespondent i London. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 26 May 2022 - 23min - 124 - S6 Ep 121: Brontë-søstrene og bøkene
I ukens Pod Britannia handler det denne gangen om litteratur og de to Brontë-søstrene Charlotte og Emily. Øivind Bratberg og Erik Mustad snakker om Brontë-familien og deres litterære bakgrunn, om livet deres i Yorkshire og ikke minst, søstrenes to store romaner Jane Eyre og Wuthering Heights. Jane Eyre spilles i disse dager på Nationaltheatret med Kjersti Tveterås i tittelrollen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 19 May 2022 - 25min - 123 - S6 Ep 120: Pod-aften med Frankrike Forklart og Tyskerne
Ukas episode av Pod Britannia er et opptak av det første møtet mellom podkastene Pod Britannia, Frankrike Forklart og Tyskerne. Arrangementet skjedde onsdag 11. mai 2022 på Kulturhuset i Oslo. Der møttes programlederne fra alle tre til felles refleksjon over nasjonale og europeiske utfordringer – og mulige svar.
Programlederne:
- Kjerstin Aukrust og Franck Orban fra Frankrike forklart.
- Ingrid Brekke og Kai Hanno Schwind fra Tyskerne.
- Erik Mustad og Øivind Bratberg fra Pod Britannia.
Møtet ble ledet av generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.
Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 13 May 2022 - 1h 13min - 122 - S6 Ep 119: Sinn Féins historiske valgseier
Sinn Féin tok en historisk seier i valget til ny folkeforsamling i Nord-Irland. For første gang er et katolsk-nasjonalistisk parti størst. Hva skjer nå? Sier de probritiske unionistene ja til å gå i regjering med partiet som vil ha et forent Irland? Erik Mustad og Trine Andersen oppsummerer. De snakker også om lokalvalgene i England, Skottland og Wales.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sun, 08 May 2022 - 19min - 121 - Ekstrapod: Dagen før dagen i Nord-Irland
Trine Andersen og Erik Mustad rapporterer fra Belfast dagen før valget i Nord-Irland. Hva sier de siste meningsmålingene - og blir det mulig å danne regjering dersom Sinn Féin blir største parti? Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Wed, 04 May 2022 - 11min - 120 - S6 Ep 118: Tony Blairs brakvalg og det som fulgte etterpå
1.mai er det 25 år siden den unge, fremadstormende Tony Blair tok hjem en rekordstor valgseier for Labour og kunne flytte inn i Downing Street. Dermed var det slutt på 18 år med konservativt styre. Blair, hans tre valgseire, og hvordan det har gått med Labour siden, er tema for ukas episode av Pod Britannia. Trine Andersen snakker med sin medredaktør Øivind Bratberg. De to ser også fram mot torsdagens lokalvalg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 29 Apr 2022 - 25min - 119 - S6 Ep 117: Valg i Nord-Irland
I ukas episode av Pod Britannia snakker redaktørene Erik Mustad og Trine Andersen om valget i Nord-Irland 5.mai. Det kan bli et historisk valg. Går det slik meningsmålingene tyder på, kan Sinn Féin, som har et forent Irland som mål, for første gang bli største parti og Michelle O´Neill (bildet) kan bli Nord-Irlands nye førsteminister. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 21 Apr 2022 - 23min - 118 - S6 Ep 116: Det grønne Skottland
Bak det skotske nasjonalistpartiet SNP har det grønne partiet vokst fram som støttespiller for Nicola Sturgeons regjering. De grønne støtter ønsket om selvstendighet, men med en bredere agenda for fremtidens Skottland. Hva slags parti er dette egentlig, og hvordan har de lykkes i å påvirke skotsk politikk? Dette er tema for ukas podkast, der Øivind Bratberg snakker med Atle Libæk Wold, førsteamanuensis i britiske studier ved Universitetet i Oslo. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 07 Apr 2022 - 23min - 117 - S6 Ep 115: Partygate er tilbake
Etter noen uker der krigen i Ukraina har dominert det meste også i britisk politikk, er partygate tilbake denne uka. 20 bøter er utskrevet til folk som har deltatt på fester i Downing Street mens Storbritannia var stengt ned. Og flere kan komme. Presset øker igjen på Boris Johnson. Hvor trygt sitter han egentlig? Dette og mer til snakker vi om i denne episoden av Pod Britannia. I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 31 Mar 2022 - 18min - 116 - S6 Ep 114: Jonathan Coe - portrett av en samtid
I vår litteraturserie handler det denne gang om Jonathan Coe. I likhet med Nick Hornby, som vi har snakket om i en tidligere episode av Pod Britannia, fester Coe grepet om samfunnsendringer i Storbritannia og lar dem bli røde tråder i romankarakterenes liv. Grepet i Coes forfatterskap er å holde fast ved de samme karakterene gjennom flere romaner. Omgivelsene er preget av politikk og populærkultur, og endel av effekten - som hos Hornby - er å vise at vi alle er fanget i egen samtid og må gjøre vårt beste for å finne ut av den. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Mar 2022 - 25min - 115 - S6 Ep 113: FA-cupen 150 år
Denne helga spilles kvartfinaler i verdens eldste fotballturnering, FA-cupen. Men drømmen om å spille på Wembley er ikke det det engang var. I ukens episode av Pod Britannia samtaler Erik Mustad med Knut Øystein Høvik om noen av grunnene til FA-cupens falmede storhet. Kan cupens status reddes eller er det nå mest nostalgi og gode minner? Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 18 Mar 2022 - 26min - 114 - S6 Ep 112: Det britiske medielandskapet
I ukas episode av Pod Britannia handler det om det britiske medielandskapet. Trine Andersen tok med seg en avisbunke og dro hjem til NRKs korrespondent i Storbritannia, Gry Blekastad Almås. I podkasten guider Gry oss gjennom de ulike avisene og TV-kanalene. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 10 Mar 2022 - 23min - 113 - S6 Ep 111: Boris Johnsons mann i Skottland
I ukas episode av Pod Britannia har vi besøk av en britisk statsråd. Alister Jack er Boris Johnsons minister for skotske spørsmål. Det innebærer å ta Skottland med på en ny æra utenfor EU og i fortsatt britisk union. På motsatt banehalvdel står Scottish National Party (SNP) som har motsatt svar på begge spørsmål. Øivind Bratberg har snakket med Skottland-ministeren under hans besøk i Oslo. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 03 Mar 2022 - 19min - 112 - S6 Ep 110: Med Ibsen til London
Kjetil Bang-Hansen er en av våre mest anerkjente regissører, og har satt opp teater i en rekke land. Men han har måttet vente til han har passert 80 før han nå får sette opp teater i London. Det skjer med Ibsens «Når vi døde våkner», som har premiere på Coronet Theatre i Notting Hill 1.mars. I denne episoden av Pod Britannia snakker han med Trine Andersen både om sin kjærlighet til britisk teater, Ibsen og om å sette opp et stykke som originalt nok skal spilles på en blanding av norsk og engelsk. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 25 Feb 2022 - 22min - 111 - S6 Ep 109: Falmet fløyel i London
Britene er ute av EU, ferdig med pandemien og klare til livet etterpå. Men hvordan gikk det med London? Hovedstaden står midt i en pågående verdikamp om hva Storbritannia skal være, i sitt eget bilde og ute i verden. Ukens episode av Pod Britannia tar opp Øivind Bratbergs ferske bok «Falmet fløyel i London» i samtale mellom Bratberg og Erik Mustad. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 17 Feb 2022 - 22min - 110 - S6 Ep 108: Doris Lessing - kolonitid og sjelsliv
I ukens episode av Pod Britannia fortsetter vi vår litteraturserie. Erik Mustad og Øivind Bratberg snakker om Doris Lessing (1919-2013). Hun debuterte i 1950 med «Det synger i gresset», en roman som gikk til kjernen av raseskillet som psykisk så vel som sosialt fenomen. Lessing beveget seg videre i retning psykologi, feminisme og science fiction i et mangslungent forfatterskap. I 2007, 88 år gammel, fikk hun Nobels litteraturpris. I podkasten kan du også høre Erik Mustad fortelle om sine to møter med Doris Lessing. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 10 Feb 2022 - 25min - 109 - S6 EP 107: Dronning i 70 år
I ukas podkast snakker vi om dronning Elizabeth. 6.februar er det 70 år siden hun ble dronning. Vi snakker blant annet om hennes betydning for den britiske unionen og for Samveldet. Selve markeringen av platinajubileet skjer først i juni. Da blir det storslått feiring fire dager til ende. I studio: Øivind Bratberg, Erik Mustad og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 03 Feb 2022 - 19min - 108 - S6 Ep 106: 50 år siden Bloody Sunday
Søndag er det 50 år siden Bloody Sunday. Britiske soldater skjøt 30.januar 1972 mot deltagerne i en borgerrettsmarsj i den nordirske byen Derry. 13 personer ble drept denne ettermiddagen, en døde senere av skadene. Alle de drepte var ubevæpnede, og i 2010 ga daværende statsminister David Cameron en uforbeholden unnskyldning på vegne av nasjonen. I ukas episode av Pod Britannia snakker Nord-Irland-ekspertene Erik Mustad og Annette Groth med Trine Andersen om en av de mørkeste dagene under The Troubles. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 27 Jan 2022 - 21min - 107 - S6 Ep 105: Fred i vår tid
Neville Chamberlain og München-forliket i 1938 er tema for en fersk film fra Netflix - München – på randen av krig. I ukas episode av Pod Britannia diskuterer vi Neville Chamberlains rolle i de avgjørende årene på vei inn i 2.verdenskrig. Chamberlain var britisk statsminister fra 1937-40, og i historiebøkene huskes han for den omstridte ettergivelsespolitikken overfor Hitler og avtalen han sa skulle sikre «fred i vår tid». I studio: Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 21 Jan 2022 - 20min - 106 - S6 Ep 104: Går det mot statsministerskifte?
Boris Johnson er inne i sin verste krise som statsminister. Presset øker fra hans egne om at han må gå etter å ha innrømmet å ha vært til stede i en sammenkomst i hagen i Downing Street i mai 2020 på en tid da Storbritannia var nedstengt. Kan en unnskyldning han ga i spørretimen i Underhuset onsdag ha gjort vondt verre? Og hva skal til for å kaste ham? Dette snakker vi mer om i ukas episode av Pod Britannia. I studio Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 13 Jan 2022 - 26min - 105 - S6 Ep 103: Toryenes mange fløyer
I årets første episode av Pod Britannia handler det om de mange fløyene i det konservative partiet. Før jul kom motsetningene i partiet tydelig fram da 100 av hans egne stemte mot Boris Johnson under en koronaavstemning i Underhuset. Er det i det hele tatt mulig å styre dette partiet? I podkasten kaster vi også et blikk tilbake og ser på hvordan det har gått med noen av Johnsons konservative forgjengere i Downing Street. I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 06 Jan 2022 - 21min - 104 - S5 Ep 102: Boris Johnson i trøbbel
Boris Johnson har gått fra nederlag til nederlag denne høsten. Torsdag ble han påført nok et slag da Det konservative partiet i et suppleringsvalg tapte et sete i Underhuset de hadde holdt i nesten 200 år. Har Boris Johnson nå brukt opp sine mange politiske liv? Dette snakker vi mer om i ukas episode av Pod Britannia. I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 Dec 2021 - 22min - 103 - S5 Ep 101: Nick Hornby - guttens plass i mannens liv
Nick Hornby fanget tidsånden på 1990-tallet, gjennom tre romaner som gikk til kjernen av et kulturell endring i Storbritannia. Her var enden av jappetida og møtet med en ny, utadvendt populærkultur. Og her var sosial isolasjon bak det lyse og lette Cool Britannia. Siden har Hornby utviklet disse temaene videre som en samtidens kronikør. I senere romaner han rettet fokuset mot ungdom og psykisk helse. En rød tråd i det hele er guttens plass i mannens liv og mannens plass i samfunnet. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 09 Dec 2021 - 23min - 102 - S5 Ep 100: Misnøyens vinter
Vinteren 1978/79 har fått betegnelsen «misnøyens vinter». Streiker lammet det britiske samfunnet, søppel hopet seg opp i gatene. En regjering falt og Margaret Thatcher ble statsminister. Også nå er misnøyen stor i Storbritannia, og britiske medier skriver at det kan bli en ny misnøyens vinter. Men kan dagens situasjonen sammenlignes med det som skjedde vinteren for drøyt 40 år siden? Erik Mustad og Øivind Bratberg gir svar i samtale med Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 Dec 2021 - 20min - 101 - S5 Ep 99: George Harrison - ut av Beatles-skyggen
I ukas episode av Pod Britannia fortsetter vi vår serie om de fire medlemmene av The Beatles. Nestemann ut: George Harrison. Han er og se i den nye Peter Jackson-regisserte dokumentaren Get Back, som viser innspillingsprosessen av The Beatles' siste album Let it Be i 1969. Selv om Harrison på denne tiden hadde utviklet seg til å bli en minst like habil låtskriver som frontmennene Lennon og McCartney, slet han fortsatt med og få de til å prioritere sangene hans. Harrisons frustrasjon over dette kan ses i første episode av dokumentaren, som ble sluppet torsdag 25. november på Disneys strømmetjenester. Episode to og tre slippes fredag og lørdag. Vi snakker blant annet om Harrisons plass i The Beatles, det hyllede soloalbumet All Things Must Pass, og ikke minst, hvordan han pantsatte huset sitt for å finansiere Monty Python-filmen Life of Brian.I studio: Per Åsmund Reymert og tidligere NRK-korrespondent i London, Espen Aas. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 25 Nov 2021 - 22min - 100 - S5 Ep 98: Toriene, snusk og fanteri
Anklager om sleaze - eller snusk og fanteri - i det konservative partiet har dominert britisk politikk og avisforsidene de siste par ukene. På flere meningsmålinger er Labour nå større enn de konservative. Men vil det vare? Det er langt fra første gang toriene blir anklaget for sleaze. Dette er et spøkelse som har hjemsøkt partiet med jevne mellomrom. Dette og mer til snakker vi om i ukas episode av Pod Britannia. I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 18 Nov 2021 - 21min - 99 - S5 Ep 97: George Eliot - skarpsinn og inderlighet
Vi fortsetter vår litteraturserie med å snakke om George Eliot (1819-80). Eliot (eg. Mary Ann Evans) var av viktoriatidens største forfattere, og romanen Middlemarch er en bauta i britisk litteraturhistorie. Hvem var denne kvinnen som forente åndelighet og inderlighet med blikk for dramatisk samfunnsendring? Hør Tone Selboe, professor i allmenn litteraturvitenskap ved UiO, i samtale med Øivind Bratberg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 11 Nov 2021 - 26min - 98 - S5 Ep 96: Livet i Parlamentet
I ukas episode av Pod Britannia handler det om livet i Parlamentet. Under debattene i Underhuset både bues og ropes det. Politikerne spretter stadig opp fra plassene sine mens andre taler. Hva betyr det? Hvorfor er det ikke plass til alle på de grønne benkene? Og hva skiller egentlig oppgavene til the Speaker og the Leader of the House? Erik Mustad gir svar i samtale med sin medredaktør Trine Andersen. Hør også historien om da Erik var stand-in for en lord i Overhuset. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 04 Nov 2021 - 21min - 97 - S5 Ep 95: Korrespondentglimt fra London
Gry Blekastad Almås tok i august fatt på sin andre periode som NRK-korrespondent i Storbritannia og Irland, og har allerede rukket å sende hjem reportasjer fra mange kanter av øyriket. Nå går turen til Glasgow og FNs klimatoppmøte, som starter søndag. Vi har møtt henne i London, og i ukas episode av Pod Britannia snakker hun med Trine Andersen både om klimatoppmøtet, Nord-Irland, pandemien, teater - og selvsagt om Boris Johnson. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 28 Oct 2021 - 21min - 96 - S5 Ep 94: Nord-Irland i endring
I ukas episode av Pod Britannia handler det om Nord-Irland. En meningsmåling viser at Sinn Féin, som har et forent Irland som mål, nå er det klart største partiet. Det demokratiske unionistpartiet, DUP, som i dag har førsteministeren i Nord-Irland, raser på meningsmålingene. Samtidig rasler den nye lederen i DUP, Sir Jeffrey Donaldson, med sablene og truer med å trekke seg ut av regjeringen. Hva er det som skjer? Erik Mustad gir svar i samtale med Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 21 Oct 2021 - 17min - 95 - S5 Ep 93: Virginia Woolf: Frigjøreren
I ukas episode av Pod Britannia fortsetter vi vår litteraturserie med å snakke om Virginia Woolf (1882-1941). Woolf huskes som frigjører på kvinners vegne og for romaner som med en særegen stil drøfter menneskers livsvilkår. Hun er umiskjennelig britisk, bundet til en turbulent samtid og preget av en særegen stil. Likevel er hun både universell og dagsaktuell. I studio: Øivind Bratberg og Kaja Schjerven Mollerin. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 14 Oct 2021 - 25min - 94 - S5 Ep 92: Boris på landsmøte
I ukens episode av Pod Britannia handler det om det konservative partiets landsmøte, som ble avholdt i Manchester denne uken. Der kom Boris Johnson med en avslutningstale full av slagord, lovnader og spark mot både EU, Labour og de skotske nasjonalistene. Men talen inneholdt lite praktisk politikk. Vi snakker om talen, regjeringspartiet og de mange utfordringene Storbritannia står overfor for tiden. I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 07 Oct 2021 - 19min - 93 - S5 Ep 91: Landsmøtetid
I ukas episode av Pod Britannia oppsummerer vi Labours landsmøte i Brighton, og ser fram mot de konservatives landsmøte i Manchester som starter søndag. I studio: Øivind Bratberg, Erik Mustad og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 01 Oct 2021 - 21min - 92 - S5 Ep 90: På reise til og i England
Ukens episode av Pod Britannia handler om praktiske tips til reisen hvis man er fristet til å reise til Storbritannia. Merk at det krever mer forarbeid enn vanlig. Men når det byråkratiske er på plass, er det helt uanstrengt å reise. Erfaringer som vi deler i denne podden handler om England og altså ikke hele Storbritannia. De fire nasjonene har ulike restriksjoner. Ukens pod sendes fra Liverpool. Med: Trine Andersen og Erik Mustad. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 23 Sep 2021 - 17min - 91 - S5 Ep 89: 60 år med statsministerens spørretime
Ukas episode av Pod Britannia handler om noe som skjer i det britiske Underhuset hver onsdag ved lunsjtid: Statsministerens spørretime. Det er en veritabel styrkeprøve mellom statsminister og opposisjonsleder og en anledning for vanlige parlamentsmedlemmer å hylle regjeringen, løfte frem egen valgkrets eller sette statsministeren på plass. Denne høsten er det seksti år siden spørretimen ble innført. Hvilke store øyeblikk er verdt å huske, og hvordan fungerer dette politikkens vepsebol i dag? I studio: Redaktørtrioen Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 17 Sep 2021 - 24min - 90 - S5 Ep 88: Selvstyret og pandemien
Gjennom pandemien har det blitt tydelig at Storbritannia består av fire nasjoner. Statsminister Boris Johnson har kun styrt gjenåpningstakten i England. Wales, Skottland og Nord-Irland har selvstyre på dette og flere andre områder. Selvstyret, hvorfor det ble opprettet og hva som kan bestemmes i Cardiff, Edinburgh og Belfast, er tema for ukas episode av Pod Britannia. I studio: Erik Mustad og Trine Andersen. Podkastproduksjon: Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 09 Sep 2021 - 21min - 89 - S5 Ep 87: Freddie Mercury - den fødte entertainer
I ukens episode av Pod Britannia skal det handle om ingen ringere enn frontfiguren og artisten Freddie Mercury (1946-1991). I år er det 75 år siden hans fødselsdato og 30 år siden hans død. Vi snakker om hans oppvekst i India, aids-sykdommen som ble holdt skjult, solokarrieren, rollen i bandet Queen, og ikke minst den dagen på Wembley Stadium i 1985 da Mercury ledet hele verden i allsang. I studio: Per Åsmund Reymert og musikkhistoriker Jon Vidar Bergan, forfatter av «Store rock- og popleksikon» og fagansvarlig for pop og rock i Store norske leksikon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 03 Sep 2021 - 22min - 88 - S5 Ep 86: Seamus Heaney - Nord-Irlands samvittighet
I ukens episode av Pod Britannia fortsetter vi vår serie om britiske forfattere som har speilet og formet sin tid. Denne gangen handler det om Seamus Heaney (1939-2013). Heaney skrev dikt som forente det personlige og det politiske, det lokale og det universelle. Han levde hele sitt liv med spenningen mellom det britiske og det irske i Nord-Irland. Hør Juan Christian Pellicer, professor i engelskspråklig litteratur ved UiO, i samtale med Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 26 Aug 2021 - 25min - 87 - S5 Ep 85: Liverpool og verdensarven
I høstens første episode av Pod Britannia er tema Liverpool. Den nord-engelske havnebyen ble nylig strøket fra UNESCOs verdensarvliste. Hvorfor? Det forsøker vi å gi svar på i podkasten, der vi også snakker om byens spennende historie, om The Beatles - og selvsagt om fotball. I studio: Redaktørtrioen Erik Mustad, Øivind Bratberg og Trine Andersen. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 19 Aug 2021 - 20min - 86 - S4 Ep 84: På vei til London
Gry Blekastad Almås tar i august fatt på sin andre periode som NRK-korrespondent i London. Hør henne i samtale med Trine Andersen i denne ukas episode av Pod Britannia, der hun også forteller om hva som skal til nå etter brexit for å kunne jobbe og bosette seg i Storbritannia. Dette er sesongens siste episode av Pod Britannia. Vi er tilbake med nye episoder i slutten av august.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 17 Jun 2021 - 22min - 85 - S4 Ep 83: EM på fotballøya
I ukens episode av Pod Britannia handler det om Europamesterskapet i fotball, som innledes denne uken. England og Skottland er to av vertskapsnasjonene, og begge nasjonene pluss Wales skal ut i ilden. Vi diskuterer rivaliseringen mellom England og Skottland, forventningene til det engelske landslaget, og mimrer om Englands EM i 1996, da en hel nasjon sang sin tro på at: «Football's Coming Home». I studio: Erik Mustad, Øivind Bratberg og Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Thu, 10 Jun 2021 - 19min - 84 - S4 Ep 82: Boris Johnson - arbeiderklassens mann?
Ukas episode handler om klassesystemet i møte med politikk i Storbritannia. Klassespørsmål er grunnlaget for britisk politikk, het det før, og da mente man blant annet at arbeidere stemmer til venstre. Nå er det konservative partiet også arbeiderklassens favorittparti. Hvordan kom vi hit, og hva slags fotavtrykk har brexit etterlatt seg på veien? Hør professor Bernt Hagtvet i samtale med Øivind Bratberg. Podkastproduksjon av Per Åsmund Reymert.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri, 04 Jun 2021 - 22min
Podcasts similar to Pod Britannia
- AksjeSladder AksjeSladder
- AVHØRT Batong Media og Bauer Media
- Langkjøring med Geir Schau Bauer Media
- Morgenklubben med Loven & Co Bauer Media
- Relasjonspodden Bauer Media
- På innsiden av psychohoder Bauer Media og Monster
- Dine Penger - Pengerådet Dine Penger
- Historier Som Endret Norge Gjenklang & Acast
- HENLAGT - Espen Lee & Andy Larsgaard Henlagt AS
- Siri og de gode hjelperne KLYNGE og Bauer Media
- Leger om livet Lege Annette Dragland & Acast
- Uforklarlig med Lilli Bendriss Lyder Produksjoner
- Hjernesterk Moderne Media
- Misjonen med Antonsen og Golden P4-gruppen
- Abid & Nadia: Skyld og Skam PLAN-B & Acast
- Jan Thomas og Einar blir venner PLAN-B & Acast
- ForsvinningsFredag Podkast Sara Høydahl og Bauer Media
- Synnøve og Vanessa Vanessa Rudjord & Synnøve Skarbø
- Viaplay Premier League Pod Viaplay
Other News & Politics Podcasts
- Frokostshowet på P5 P4-gruppen
- Krimpodden VG
- Forklart Aftenposten
- Børsmorgen & Økonominyhetene Finansavisen
- P4s Radiofrokost P4-gruppen
- Tid er penger - En podcast med Peter Warren Tid er penger
- Ekko NRK
- Aftonbladet Krim Aftonbladet
- Gość Radia ZET Beata Lubecka
- 上泉雄一のええなぁ! MBSラジオ
- ANC Podcast ABS-CBN News Channel
- Aksjeskolen Finansavisen
- Anderson Cooper 360 CNN
- Stavrum & Eikeland Nettavisen og Bauer Media
- Les récits de Stéphane Bern Europe 1
- NYC NOW WNYC
- N1 Srbija https://n1info.rs/
- Giæver og gjengen VG
- Aftenbla-bla Aftenbladet
- Il Mondo Internazionale