Filtrar por gênero
- 22 - Despre rugăciune. Rugăciunea lui Iisus
Despre rugăciune vom vorbi și în această emisiune. Omul este chemat să fie ființă rugătoare, în felul acesta se definește cel mai plenar legătura lui cu Dumnezeu. Rugăciunea are un caracter public (se face la biserică) dar are și un caracter particular (se face acasă sau la chilie). Sfântul Apostol Pavel îndemna: „rugați-vă neîncetat! „ . De-a lungul timpului creștinii au înțeles în mod diferit acest cuvânt dar cei mai mulți au înțeles prin el rugăciunea lui Iisus. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sun, 08 Sep 2024 - 52min - 21 - Predică la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel | Pr. Prof. Stelian Tofană
Cuvântul de învățătură al Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, rostit sâmbătă 29 iunie 2024, în ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Sun, 30 Jun 2024 - 29min - 20 - Despre rugăciune
Rugăciunea este vitală pentru omul credincios și definește poate cel mai plenar relația omului cu Dumnezeu. Ea are și un caracter particular dar și unul public, cu alte cuvinte ne rugăm și acasă dar ne rugăm și la biserică. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sat, 29 Jun 2024 - 54min - 19 - Boală și vindecare din perspectiva învățăturii Bisericii
În Patriarhia Română, anul 2024 este declarat – anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Inaugurăm un nou ciclu de emisiuni dedicat problemei bolii și vindecării din perspectiva învățăturii Bisericii. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Mon, 25 Mar 2024 - 58min - 18 - Taina Preoției în viața Bisericii. Partea a X-a. Impedimente la Taina Preoției. Tratatul despre Preoție al Sfântului Ioan Gură de Aur
Ne vom referi și în această emisiune la tema „Taina Preoției în viața Bisericii”. Prin lucrarea preoției ne împărtășim, în Biserică, de viața lui Hristos, de harul Duhului Sfânt. E foarte important, așadar, cum sunt aleși preoții, în calitatea lor de slujitori ai Domnului. Biserica are o procedură de selectare a candidaților la preoție, după anumite criterii. De-a lungul timpului, sfinții au sesizat măreția preoției și în majoritatea lor s-au sfiit să ia jugul preoției. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sat, 09 Mar 2024 - 59min - 17 - Taina Preoției în viața Bisericii. Partea a VIII-a. Alte aspecte din slujirea pastorală a preotului
Aducem și în această emisiune în discuție tema „Taina Preoției în viața Bisericii”. Preoția creștină prelungește peste timp, în Biserică, preoția lui Hristos, și precum Hristos a fost, în slujirea Lui, deopotrivă Învățător, Arhiereu și Împărat, la fel și preotul este, în oficiul său, învățător, slujitor al celor sfinte și călăuzitor al credincioșilor pe calea mântuirii. Încercăm în această emisiune să punem în relief alte aspecte privitoare la activitatea pastorală a preotului. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sat, 02 Mar 2024 - 59min - 16 - Taina Preoției în viața Bisericii. Partea a VII-a. Slujirea pastorală a preotului
În această emisiune discutăm din nou pe marginea temei „Taina Preoției în viața Bisericii”. Preoția creștină reprezintă o prelungire peste timp, în Biserică, a Preoției Mântuitorului Iisus Hristos, și cum Preoția lui Hristos se manifestă sub forma unei întreite slujiri și preoția creștină are o întreită expresie. Cu alte cuvinte, preotul este deopotrivă învățător, slujitor al celor sfinte și călăuzitor de suflete. În această emisiune punem în relief dimensiunea pastorală a preoției creștine. Invitatul nostru este Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Mon, 12 Feb 2024 - 59min - 15 - Părintele Dan Cismaș, despre finalizarea lucrărilor de pictură a bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Cluj-Napoca
În cadrul acestei ediții a emisiunii „Preot și comunitate” îl avem alături pe Părintele Dan Cismaș, preot paroh la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca. Discutăm despre lucrările și activitățile desfășurate în parohie în ultimii ani, timp în care a fost finalizată și pictarea celor peste 7000 mp de pereți interiori. Toate acestea vor fi încununate duminică, 28 ianuarie 2024, prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Scurt istoric Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus. Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg. În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu. Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.
Sat, 27 Jan 2024 - 31min - 14 - Taina preoției în viața Bisericii. Partea a V-a ‒ Slujirea învățătorească a preotului
Discutăm în această emisiune, din nou, pe marginea temei: „Taina preoției în viața Bisericii”. Preoția creștină este instituită de Mântuitorul Iisus Hristos, ca o modalitate prin care preoția Sa și roadele jertfei Sale sunt împărtășite Bisericii, adică poporului drept credincios. Preoția lui Hristos se exprimă printr-o întreită slujire: ca Învățător sau Profet, ca Arhiereu și ca Împărat. La o altă scară, dar într-un mod similar, și preoția creștină are aceste atribute, adică fiecare preot se manifestă în slujirea sa ca învățător, ca sacerdot ‒ adică săvârșitor ale celor sfinte, și ca îndrumător sau călăuzitor pe calea mântuirii, în ipostaza lui […]
Fri, 26 Jan 2024 - 59min - 13 - Despre rugăciune. Cultul public
Și în această emisiune tema discuției noastre va fi: „ Rugăciunea – o lucrare de căpetenie pentru viața noastră duhovnicească ”. Rugăciunea are și un caracter particular și unul public, ambele având o strânsă legătură. Prin practicare rugăciunii Dumnezeu este chemat în viața noastră spre a o sfinți. Despre acest subiect vorbim cu Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Fri, 19 Jan 2024 - 58min - 12 - Despre rugăciune. Felurile rugăciunii
Și în această emisiune tema discuției noastre va fi: „ Rugăciunea ”. Ea ne leagă de Dumnezeu și lucrează la mântuirea noastră. Rugăciunea noastră are atât un caracter particular cât și unul public. Ambele sunt necesare și complementare. De felul cum lucrează în noi rugăciunea depinde vigoarea noastră duhovnicească. Despre acest subiect vorbim cu Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Fri, 12 Jan 2024 - 58min - 11 - Rugăciunea - aspect fundamental al vieții noastre spirituale
Și în această emisiune tema discuției noastre va fi: „ Rugăciunea – aspect fundamental al vieții noastre spirituale ”. Prin rugăciune păstrăm vie legătura cu Dumnezeu, fie prin faptul că o săvârșim particular, fie că o săvârșim în biserică. Ambele sunt importane și se completează. Prin aceste emisiuni urmărim să explicăm ce înțelege Biserica prin rugăciune. Despre acest subiect vorbim cu Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Fri, 05 Jan 2024 - 1h 00min - 10 - Rugăciunea - îndeletnicire de căpetenie a creștinului
În această emisiune tema discuției noastre va fi: „Rugăciunea – îndeletnicire de căpetenie a creștinului”. Prin rugăciune ținem legătura vie cu Dumnezeu. Rugăciunea o facem în biserică în Sfintele Slujbe dar o facem și acasă în particular. Despre acest subiect vorbim cu Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Fri, 29 Dec 2023 - 1h 01min - 9 - Taina Preoției în viața Bisericii (Partea a III-a)
Și în această emisiune tema discuției noastre va fi: „Taina Preoției în viața Bisericii”. Preoția creștină este întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos, prin slujirea și jertfa Sa, și are un precursor în Vechiul Testament dar și un corespondent în cultul păgân. Prin preoția creștină lucrarea lui Hristos este permanentizată în viața Bisericii, în sensul acesta au fost rânduiți Apostolii, dar și urmașii acestora, episcopii, preoții și diaconii. Despre acest subiect vorbim cu Părintele arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sun, 17 Dec 2023 - 59min - 8 - Taina Preoției în viața Bisericii, partea a II-a
În această emisiune vom discuta pe marginea temei: „Taina Preoției în viața Bisericii”. Preoția creștină are un precursor în sacerdoțiul veterotestamentar și un corespondent în cultul public păgân, dar își are izvorul în Preoția lui Hristos. Hristos este Arhiereul Bisericii care aduce jertfă dar Se și aduce jertfă lui Dumnezeu. Despre aceste aspecte vom vorbi în această emisiune cu Părintele Arhimandrit Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sat, 09 Dec 2023 - 59min - 7 - Calea sfințeniei (Ep. 10)
În această întâlnire vă punem în atenție tema „calea sfințeniei”, acea cale care prin nevoință și harul sfințitor ne duce la Dumnezeu. Această cale a dat sfinți pe care îi găsim consemnați în calendare. Invitatul emisiunii este Părintele Arhimandrit Samuel Cristea, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Sun, 01 Oct 2023 - 6 - Semnificația teologică a Praznicului Pogorârii Sfântului Duh
În cadrul acestei ediții, Pr. Cătălin Pălimaru analizează împreună cu PCuv. Arhim. Simeon Pintea, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, semnificația liturgică și teologică a Praznicului Pogorârii Sfântului Duh.
Sat, 03 Jun 2023 - 59min - 5 - Frica de Dumnezeu şi fricile oamenilor 2
În această emisiune vorbim din nou pe marginea temei „Frica de Dumnezeu şi fricile oamenilor”. În viaţa duhovnicească, frica lui Dumnezeu este o virtute, o modalitate de a ne apropia de Dumnezeu şi de a cultiva în noi credinţa. Pe de altă parte, fricile care sufocă adesea vieţile noastre sunt semnul unor răni sufleteşti şi, în cele din urmă, un semn al puţinătăţii credinţei. Credinţa se întăreşte prin cultivarea fricii de Dumnezeu. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sun, 02 Aug 2015 - 56min - 4 - Frica de Dumnezeu şi fricile oamenilor 1
Am intitulat această emisiune „Frica de Dumnezeu şi fricile oamenilor”. Frica este un sentiment uman legitim dar el arată şi starea de nedesăvârşire a omului. Mulţi oameni trăiesc captivi diferitelor frici, situaţie care uneori evoluează spre patologic. La unison, Părinţii Bisericii sunt de părere că fricile oamenilor manifestă puţinătatea credinţei. Aceste frici pot găsi un antidot în frica de Dumnezeu, care nu înseamnă frica de un stăpân care pedepseşte, ci frica de a nu supăra, prin gesturile noastre, un Dumnezeu aşa de smerit şi de iubitor. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Sat, 01 Aug 2015 - 55min - 3 - Voia lui Dumnezeu şi voia omului 4
În această emisiune vom vorbi din nou pe marginea temei „Voia lui Dumnezeu şi voia omului”. Omul este înzestrat cu voinţă liberă, cu libertate, însă de cele mai multe ori acest dar de la Dumnezeu este folosit în mod greşit. Voia omului îşi găseşte menirea doar atunci când se armonizează cu voia lui Dumnezeu. Aflarea voii lui Dumnezeu ar trebui să ne preocupe pentru că de împlinirea ei depinde mântuirea noastră. Invitatul acestei emisiuni este Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Mon, 06 Jul 2015 - 55min - 2 - Voia lui Dumnezeu şi voia omului 2
Discutăm şi în această emisiune pe marginea temei „Voia lui Dumnezeu şi voia omului”. Dumnezeu l-a creat pe om pentru a fi în comuniune cu El. Această comuniune a fost ruptă prin căderea primordială a omului şi ea va fi refăcută abia prin Întruparea Domnului. În persoana lui Hristos voia lui Dumnezeu şi voia omului se află în deplină armonie. Omul, în general, e chemat să realizeze această armonie. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Mon, 25 May 2015 - 55min - 1 - Voia lui Dumnezeu şi voia omului 1
Am intitulat această emisiune „Voia lui Dumnezeu şi voia omului”. Voia lui Dumnezeu e o manifestare a naturii Sale, un mod de raportare la creaţie, aşa cum voia omului exprimă o manifestare a fiinţei omeneşti, o manifestare a sufletului. Idealul vieţii duhovniceşti este ca cele două voinţe să se armonizeze. Acest fapt s-a petrecut în persoana Mântuitorului Iisus Hristos. El ne oferă modelul armoniei celor două voinţe. Despre acest subiect vorbim cu Părintele Arhimandrit Teofil Roman, eclesiarhul catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca
Wed, 20 May 2015 - 56min
Podcasts semelhantes a Catehism
- Lumea, Muzica și Ardeleanu Adrian Ardelean
- Povești Pentru Suflet Adrian Nache
- Andi Moisescu Andi Moisescu
- Balázsék Balázsék
- VREAU SĂ ȘTIU Boof Media
- Istoria României Călina
- Acasa La Maruta Catalin Maruta
- România în direct - Europa FM Cătălin Striblea
- Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu
- Deep Disco Music Deep Disco Music
- Digi FM Digi FM
- Dj Dark - Deep Sessions Dj Dark
- Dj Dark @ Radio Podcast Dj Dark
- 2024 House / Techno / Progressive / Deep / Melodic / Tech / Edm / Afro / ibiza DJ Mix / Set / Podcast / Electronic Dance Musi DJ TeKness | Techno / House & Electronic Dance Music Mixes Beats
- George Buhnici | #IGDLCC George BUHNICI
- Kabare Club Podcast Kabare Club
- MANENELIFE MANENE
- Povesti din casuta bunicilor Mariana Lucinschi
- Fain & Simplu Podcast Mihai Morar
- Dj Optick - Obsession - Ibiza Global Radio Optick
- Povești pentru copii Povesti pentru copii
- Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
- Summer Mix Ibiza Best Deep House Music Techno 2024 Dance Chill Out Lounge Podcast Summer Mix Ibiza
Outros Podcasts de Religião e Espiritualidade
- Părintele Constantin Necula - Conferințe DOXOLOGIA.ro
- Cristi Boariu Fiti Oameni
- Biblia: Cartea Apocalipsa Echipa Aercurat
- BBSO Predici BBSO
- Fiti Oameni Fiti Oameni
- Radio Renașterea Radio Renasterea
- Truth 2 Ponder Bob biermann
- Collide LaGrange First Church of God
- Râuri de viață (Muzică de închinare) Eduard Serediuc
- Cristi Boariu Ministries Cristi Boariu
- قصص القرآن علم ينتفع به
- تلاوات نادرة Amr
- Taine din Scripturi Costi Gogoneață | Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea | SperanțaTV | RVS
- O Chilie Athonită - Bucurii din Sfântul Munte O Chilie Athonită
- Sinau Bareng Cak Nun Telat Cerdas
- Biserica Speranţa Cluj Biserica Speranţa Cluj
- Părintele Daniel Avram Oastea Domnului Siliștea Snagovului
- سلسلة قصص الانبياء – عثمان الخميس الفقير الى الله
- Predici - Biserica Logos București Biserica Logos București
- Marosvásárhely Hit Gyülekezete Marosvásárhely Hit Gyülekezete