Filtrar por gênero
Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan'ın birlikte hazırlayıp sundugu bu programın temel gayesi, Türkiye’den ve dünyadan çevreye dair haberleri derlemek, aktarmak ve tartışmak. Bunu yaparken işin sosyal, siyasî boyutuna dikkat çekmek; felsefî, antropolojik, tarihî yönlerini incelemek. Enerjiden akarsulara, iklim değişikliğinden gıda politikalarına, tohumculuktan alternatif üretim modellerine, plantasyonlardan çöp yönetimine uzanan pek çok konu gündeme gelecek; ufku insanla sınırlı olmayan, dayanışmacı kolektiflerden örnekler sunulacak.
- 61 - İklim krizi, seller ve yeşil enerji
Bu hafta Havadan Sudan'da Birleşmiş Milletlerin iklim kriziyle ilgili raporlarını, son birkaç aydaki sel baskınlarını ve alternatif enerjiler arasında öne çıkan yeşil hidrojeni konuştuk.
Tue, 01 Nov 2022 - 26min - 60 - Toplum temelli sosyal hareketler: Selanik örneği
Bu hafta Selanik'te göç dalgası ve ekonomik krizin ortasında kurulmuş toplum temelli sosyal hareketleri ele alıyoruz: Ücretsiz dershane, dayanışma kliniği, göçmen kadın dayanışma merkezi, patronsuz fabrika...
Tue, 18 Oct 2022 - 27min - 59 - Hayvan hakları: Üremeye müdahale
🧰 Havadan Sudan'da bu hafta hayvan hakları ve özellikle hayvan üremesine insanların müdahalesi ele alınıyor. Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile #HavadanSudan yayında!
Wed, 21 Sep 2022 - 30min - 58 - Umut mekânları: Matematik Köyü
Bu hafta Nesin Matematik Köyü ve umut mekânları üzerine konuştuk. Eğitimin bir yandan özelleşerek ayrışmaları artırdığı, bir yandan baskı altına alındığı bir ortamda başka ne tür alternatifler var?
Wed, 07 Sep 2022 - 22min - 57 - Esra Ertan ile bisikletli hayat
Açık Radyo’da uzun yıllar bisiklet üzerine program yapmış olan, bisiklet sever, gezme sever Esra Ertan ile bisikletli hayat üzerine konuştuk. Türkiye'de her engele rağmen bisiklete binen insanları andık.
Tue, 28 Jun 2022 - 24min - 56 - Bolivya'daki özelleştirmeler ve su mücadelesi
Bu hafta Yağmuru Bile (También la lluvia) isimli filmi konuştuk. Filmden yola çıkarak Bolivya'daki özelleştirmeler ve su mücadelesini, kolonyalizmin hâlâ süren etkilerini ele aldık.
Tue, 14 Jun 2022 - 22min - 55 - Marmara Gölü ve kuşlar
Bu hafta Doğa Derneği Sulak Alanlar Koordinatörü Burçin Yaraşlı ile kuruyan Marmara Gölü ve kuşlar üzerine konuştuk.
Mon, 30 May 2022 - 24min - 54 - Yoksul kesimlerin konut sorununa yönelik neler yapılabilir?
Havadan Sudan'ın bu haftaki konuğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Planlama Ajansından (İPA) K. Murat Güney. Güney, İstanbul 2050 Vizyonu uluslararası ilişkiler koordinatörü. Kendisiyle İstanbul'un geleceğini, konut sorununu, dünyadaki iyi örnekleri ve İstanbul Belediyesinin önündeki engelleri konuştuk. İnşaat sektörünün ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış bir ulusal ekonomi, şehircilik için ne anlama geliyor? İstanbul'daki boş evlerin işlevi ne? Yoksul kesimlerin konut sorununa yönelik neler yapılabilir? Havadan Sudan, Özgürüz Radyo'da ve tüm podcast platformlarında.
Tue, 17 May 2022 - 30min - 53 - Ekolojik kriz, siyaset ve kapitalizm
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile Havadan Sudan programının bu haftaki konuğu Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Cemil Aksu oluyor. Aksu ekolojik krize bakış açılarını, kapitalizmin krize etkisini ve siyaset ile ekoloji ilişkisini değerlendiriyor, çözüm önerilerini açıklıyor.
Tue, 03 May 2022 - 41min - 52 - Türkiye'de göçebelik ve Geççi Girişimi
Ozan Zeybek & Hilal Alkan bu haftaki konuğu Sarıkeçili Yörüklerlerden Oğuzhan Çoban. Türkiye'de göçebelik ne durumda? Hayvan bakımından kuraklaşmaya, Geççi girişiminden Yörük kültürüne uzanan pek çok konu Havadan Sudan ile sizlerle.
Mon, 04 Apr 2022 - 32min - 51 - Çevre hareketlerinin sınırları
Havadan Sudan'ın bu haftaki böümünde Coğrafyacı Matt Huber'in bir yazısından hareketle çevre hareketlerinin sınırları ele alınıyor. Yaşam tarzı çevreciliğinin çatışmasız, suçluluk duygusunu merkeze alan, sorumluluğu bireylere yıkan ve "daha az" tabirini sloganlaştıran dilinin sınıf siyaseti kapsamında nereye tekabül ettiği değerlendiriliyor.
Tue, 22 Mar 2022 - 25min - 50 - Rusya-Ukrayna savaşı: Silahlanma ve sonrası
Havadan Sudan'ın bugünkü bölümünde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali ve savaş ortamı ele alınıyor.
Tue, 08 Mar 2022 - 23min - 49 - Plastiğin deniz canlılarına etkisi!
Havadan Sudan, bu hafta Alfred Wegener Enstitüsünden Mine Banu Tekman'ı konuk ediyor. WWF-Almanya'dan çıkmış olan ve Mine'nin yazarı olduğu okyanuslardaki plastik kirliliği raporu ele alınıyor. 2500 makalenin taranmasıyla ortaya çıkan rapor, plastiğin deniz canlılarına etkisini inceliyor.
Mon, 21 Feb 2022 - 30min - 48 - Köye dönmek: Nasıl bir hayat?
Havadan Sudan'un bu haftaki konuğu Bayramiç'in Çırpılar köyünde yaşayan Ege Ulutak. Ultak, 6 yıl önce şehri ve kurumsal hayatı terk eden yeni köylülerden. Artık marangozluk yapıyor. Aynı zamanda Kaz Dağlarındaki madenlere karşı mücadele ediyor. Ulutak ile köye taşınmak hakkında konuştuk. Orada nasıl karşılandılar, ne tür zorluklar yaşadılar? Köyde nasıl bir sosyal ortam var? Sohbetin ikinci kısmında ise maden sahaları ile ilgili son gelişmeleri ele aldık. Binlerce sayfalık raporları okuyup deşifre eden, kampanyalar düzenleyen, dava açan köylülerin umudunu bizle paylaştı. Ancak diğer yandan her adımda kendilerine nasıl köstek olunduğundan da bahsetti. Kaz Dağlarında son durum ne?
Tue, 08 Feb 2022 - 29min - 47 - Şehirde çalışan, köyde yaşayan köylü işçiler!
Havadan Sudan'ın bu haftaki konuğu Yüksek Mimar Amine Seyhun Alkan oluyor. Alkan, İznik gölü çevresindeki kırsal dönüşümü, endi yiyeceğini üretemeyen köyleri, tarımsal ilaçlamanın sorunlarını ve zeytin üretimini ve şehirdeki endüstrilerde çalışan ama yaşam masrafları sebebiyle köyde yaşayan yeni bir köylü-işçi sınıfını anlatıyor.
Tue, 25 Jan 2022 - 26min - 46 - Gıda sistemindeki kırılganlıklar!
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile Havadan Sudan bu hafta gıda sektörünü ele alıyor. 7/24 yiyeceğe ulaşılabilen, rafların taştığı, adaletsiz de olsa muazzam bir bolluk dönemi yaşıyoruz. Buna verdiğimiz cevap aşırı savurganlık. Oysa toprağın bereketi de gıdayı ucuzlatan enerji sistemleri de sabit faktörler değil. Gıda sistemindeki her aşama zannettiğimizden çok daha kırılgan. Bu minvalde gıda atıkları ekolojiden emeğe pek çok konuyu konuşmayı mümkün kılıyor.
Tue, 11 Jan 2022 - 27min - 45 - Çiftçilik ölüyor mu?
Havadan Sudan'ın bu haftaki konuğu M. Emre Battal oluyor ve yeni çıkan Muhtaç isimli belgeseli konuşuluyor.. Anadolu'da binlerce yıldır devam eden çiftçiliğin son neslini görüyor olabilir miyiz? Belgeselde bu sorudan hareketle Türkiye'nin üç farklı bölgesindeki çiftçilerle mülâkatlar yapılıyor. Kuraklıktan madenciliğe, köylerin yaşlanmasından borçlanmaya kadar tarımı ilgilendiren pek çok konu ele alınıyor.
Tue, 14 Dec 2021 - 28min - 44 - Kooperatifçiliğin Türkiye'deki ve dünyadaki seyri!
Kooperatifçiliğin Türkiye'deki ve dünyadaki seyri. Kooperatiflerin şirketlerden farkı ne? Hangi sektörlerde kooperatif kurulabilir? Üniversiteleri kooperatif olarak yapılandırabilir miyiz? Kalkınmacılıktan, sol hareketlere, devlet güdümündeki yapılardan devletin yetmediği kriz dönemlerine uzanarak kooperatiflerdeki çeşitliliği...
Tue, 30 Nov 2021 - 27min - 43 - Adalar ve atlar!
Havadan Sudan programının bu haftaki konukları, İstanbul'daki adaların bir dünya mirası olarak tanınması için uğraşan Derya Tolgay ve tasarımcı Sera Tolgay oldu. Programda atlardan konuşuldu. Bu vesileyle bir arada nasıl yaşayabiliriz sorusuna bir kez daha cevap arandı.
Fri, 12 Nov 2021 - 27min - 42 - İklim mücadelesinde borç engeli!
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile Havadan Sudan, günümüzün ve geleceğin en önemli gündemi iklim krizini daha önce konuşulmamış bir yönüyle ele alıyor: Borç! Osmanlı'dan günümüze borç yükü ve borçların iklim mücadelesinde yarattığı engeller.
Tue, 02 Nov 2021 - 25min - 41 - Peynircilik ve Kars peynirleri
Havadan Sudan'da Ozan Zeybek ve Hilal Alkan'ın bu haftaki konukları Fatih Tatari oldu ve peynircilik sektörünü, peynir denilince akla ilk gelen şehirlerden Kars'ın yerel ürünleri konuşuldu.
Tue, 19 Oct 2021 - 27min - 40 - Büyük ölçekli toprak alımları
Havadan Sudan'ın bu haftaki bölümünde Ozan Zeybek ve Hilal Alkan, zengin ülkelerin diğer ülkelerden yaptıkları büyük ölçekli toprak alımlarını mercek altına alıyor.
Tue, 05 Oct 2021 - 26min - 39 - Ege'de bir atölye: Zeytinlikten sofraya zeytin ve yağının hikayesi
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile Havadan Sudan'ın bu haftaki konuğu Zeynep Delen Nircan. Program bu hafta, zeytinlikten sofraya zeytin ve yağının hikayesine odaklanıyor.
Tue, 21 Sep 2021 - 31min - 38 - İstanbul'u doyurmak!
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan ile Havadan Sudan'ın bu haftaki programın konuğu Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğretim üyesi olan Candan Türkkan. Türkkan, yakın zamanda İngilizce olarak çıkmış ve Türkçeye "İstanbul’u Doyurmak" olarak çevrilebilecek kitabı hakkında bilgiler verdi.
Tue, 07 Sep 2021 - 27min - 37 - Orman yangınları: Sebepler ve çözümler
Havadan Sudan programında Ozan Zeybek ve Hilal Alkan, orman yangınlarını, sebeplerini ve kalıcı çözümleri değerlendirdi.
Tue, 24 Aug 2021 - 25min - 36 - Türkiye'de kuş olmak ve kuş gözlemciliğiTue, 13 Jul 2021 - 29min
- 35 - İklim değişikliği ve müfredat
Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan, Havadan Sudan'da dünyanın en yakıcı gündem maddesi iklim değişikliğinin müfredattaki yerini ve nasıl olması gerektiğini konuşuyor.
Mon, 28 Jun 2021 - 25min - 34 - Hayvanlar konuşabilir mi?
Havadan Sudan programının bu haftaki bölümünde, yıllardır merak edilen o soru tartışılıyor: Hayvanlar konuşabilir mi?
Mon, 14 Jun 2021 - 27min - 33 - “Deniz salyası: Marmara ölüyor!”
Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan'ın sunduğu #HavadanSudan'da bu hafta Marmara Denizi'nde son birkaç aydır yaşananlar konuşuluyor.
Wed, 02 Jun 2021 - 26min - 32 - Netflix'in Seaspiracy belgeseli üzerinden "Balıkçılık"Tue, 18 May 2021 - 29min
- 31 - "Şehrin lağvedilmesi"
Şehirden kırsala göç, şehrin lağvedilmesi ve gıda aktivizmi.... #HavadanSudan'da bu hafta Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan'ın konuğu 'haysiyetli bir çıkış arayan kadın' “Defne Koryürek”. İstanbul'dan Mutluköy'e uzanan etkileyici bir hikaye...
Wed, 05 May 2021 - 00min - 30 - Toprağın işgali ve yok edilişi; Tarım ilaçları, kimyasal gübreleme, erozyon...
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan #HavadanSudan’da toprağın işgali ve yok edilişini ele alıyor: "Canlı bir varlık olan toprağın insan faaliyetleri nedeniyle yok olmasının bedeli çok ağır. Avrupa’daki kimya endüstrisi 2015’te 319 milyon ton kimyasal üretti; bunun 117 milyon tonu doğrudan çevreye zararlı..."
Tue, 20 Apr 2021 - 00min - 29 - Eğitim sistemi bizi nasıl bir dünyaya hazırlıyor?
Sezai Ozan Zeybek bu haftaki Havadan Sudan’da eğitim sistemini ele alıyor! Zeybek: ”Diploma enflasyonu yaşanıyor. Diplomasızlığın bedeli ağır! Fakat çoğu kişi eğitimini aldığı işi bile yapmıyor...”
Tue, 06 Apr 2021 - 25min - 28 - Subsqu inisiyatifi: Sanatla harmanlanan çevre mücadelesi
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan konukları İlayda Tunca ile Subsqu sanat inisiyatifinin !!! ve daģdaģa projeleri üzerinden sanatla harmanlanan çevre mücadelesini konuşuyorlar. Konukları İlayda Tunca ‘Subsqu’ inisiyatifi üzerinden madencilik, ormansızlaştırma ve termik santrallere karşı verilen sanatsal mücadelelerini anlatıyor.
Tue, 23 Mar 2021 - 27min - 27 - İklim mücadelesine ‘alternatif eylemler’
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan, #HavadanSudan’da “Ende Gelände“ gibi kitleselleşen iklim hareketleri üzerinden çevre mücadelesinin farklı protesto örneklerini ve biçimlerini konuşuyor. "Tarih sadece barışçıl eylemlerle değişmedi. Diğer eylemlerin gölgesi altında kalmış başka mücadeleler de vardı. İklim mücadelesinin temek talepleri duyulmadığı zaman aktivistler başka yollara başvurabiliyor."
Wed, 10 Mar 2021 - 29min - 26 - Antibiyotik x Probiyotik yaklaşım
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan'la Havadan Sudan'da bu hafta "Antibiyotik x Probiyotik" yaklaşımdan bahsediliyor: Yaşamın yönetilmesi çabası: Irkın saflığından söz eden Naziler insanları yok ederken bir yandan da tam tahıllı ekmeklerden ve doğal tarımdan bahsediyorlardı. Probiyotik yaklaşım, insan olmayan varlıklarla yeni işbirlikleri kurma çabasından ibaret. Yaşamı zenginleştirmeye yönelik bu çabanın ticarileşme riski var..."
Wed, 24 Feb 2021 - 26min - 25 - İnşaat sektörü etrafında oluşan ikincil piyasalar
İnşaat sektörü etrafında oluşan ikincil piyasalar. İnşaat atıkları, molozlar, çıkmacılar, geri dönüşüm, hafriyat kamyonu cinayetleri... Konuk 1: Şehir plancısı Deniz Öztürk Konuk 2: Mimar Onur Ceritoğlu
Wed, 10 Feb 2021 - 25min - 24 - Türkiye ve dünyada bir bölgeyi temizlemek için gözden çıkarılan “başka” bölgeleri kirletme geleneği...
Türkiye ve dünyada bir bölgeyi temizlemek için gözden çıkarılan “başka” bölgeleri kirletme geleneği... Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bugünkü Havadan Sudan’da Nejla Demirci’nin Gündoğdu belgeseli üzerine konuşuyor. Nehirleri kirletmenin ekolojik sonuçları ve insan sağlığı üzerindeki etkileri...
Wed, 27 Jan 2021 - 25min - 23 - Yaşam korsanlığı: Kalkınmacılık söylemi ışığında patentler, telif hakları ve fikri mülkiyet hakları
Kalkınmacılık söyleminin ardında kalkınmayı engellemeye yönelik bazı engeller var. Bu 1. dünyanın 3. dünya ile mücadelesinin bir parçası.
Wed, 13 Jan 2021 - 25min - 22 - 2020’nin ekolojik muhasebesi
Katledilen çevre aktivistleri, sıcalık rekorları, yangınlar, karbon salınımı, termik santraller, çekirge istilaları, kuraklık, seller...
Tue, 29 Dec 2020 - 26min - 21 - Dünya tarihindeki kitlesel hayvan katliamları
Hayırsız Ada laneti, Danimarka’da öldürülen 17 milyon vizon, kuş gribi, domuz gribi, Covid 19, endüstriyel hayvancılık...
Wed, 16 Dec 2020 - 24min - 20 - Nükleer enerji ve çevre felaketleri
Bu haftaki Havadan Sudan'da Sezai Ozan Zeybek ve Hilal Alkan, konukları Fransız Bilimsel Araştırma Grubu'ndan araştırmacı Sezin Topçu ile dünyada endişe yaratan "nükleer" kavramını, nükleer çevre felaketlerini ve bu alanda faaliyetleri konuşuyor.
Wed, 02 Dec 2020 - 28min - 19 - Patates: Tüm dünya tarihini değiştiren aktör
Patates dünya tarihini nasıl değiştirdi? Ozan Zeybek & Hilal Alkan: "7 yıl savaşlarında Prusya patates sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Hyde Park patates tarlasına dönüştürülmüş, Avrupa’daki diğer birçok park gibi. İspanyollar, G. Amerika’daki kolonilerde zorla çalıştırdıkları 160 bin yerliyi patatesle beslemiş. Bugün İngiltere-İrlanda arasındaki gerilim 1845’te İrlanda’da 1 milyon kişinin ölümüne yol açan patates kıtlığı sürecine dayanır..."
Wed, 18 Nov 2020 - 28min - 18 - Paraguay: Soya ve pamuk üretimi ışığında toprak mülkiyeti, ormansızlaştırma, toprak reformu ve monokültür
Havadan Sudan’da bu hafta; Paraguay’daki soya ve pamuk üretimi ışığında toprak mülkiyeti, ormansızlaştırma, değişen hükümetlerin farklı politikaları, toprak reformu ve monokültür tarım meseleleri tartışılıyor.
Wed, 04 Nov 2020 - 28min - 17 - Mikroplastik sorunun çözümü yok, hayat tarzımızı değiştirmek zorundayız!
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan’da konukları Mine Tekman ile birlikte denizlerdeki plastik, mikroplastik ve çöp meselesini ele alıyorlar. Deniz biyologu Mine Tekman, denizlerdeki mikroplastik ve çöp sorununun çözümü olmadığını vurgularken bu meselenin hayvanlar ve diğer canlılar açısından olumsuz sonuçlarını değerlendiriyor.
Tue, 20 Oct 2020 - 26min - 16 - "Kaz Dağları-Kirli Altın"
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan’da konukları -Mekanda Adalet Derneği’nin kurucularından- Sinan Erensu, “Kaz Dağları-Kirli Altın” raporunu detaylarını ve Türkiye’de son yıllarda artan madencilik faaliyetlerini çevresel sonuçlarıyla ele alıyor.
Wed, 07 Oct 2020 - 35min - 15 - Dünyada ve Türkiye'de deniz ekosistemlerinin yok edilişi...
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan programında konukları deniz biyoloğu ve çevre aktivisti Mert Gökalp ile Türkiye ve dünyada deniz ekosistemlerinin yok edilişini ele alıyor.
Wed, 23 Sep 2020 - 31min - 14 - Büyük ekonomiler
Sezai Ozan Zeybek, bu haftaki Havadan Sudan'da bir önceki nesil ve günümüzün ekonomik koşulları ve hayallerini ekolojik boyutuyla Kerim Rota'nın "Barış ve Sinem'in orta direk olma hayali" yazısı üzerinden değerlendiriyor...
Wed, 09 Sep 2020 - 30min - 13 - İklim değişikliği ekseninde doğalgaz “müjde”si
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan programında Karadeniz’de bulunan doğalgazı iklim değişikliği ekseninde değerlendirirken; fosil yakıtlar tarihinin ulus devletlerle ilişkisini anlatıyor. "İktidar bir PR çalışması olarak kriz vurdukça müjdeler veriyor! Doğalgaz çıkarma meselesini iklim değişikliğini göz ardı ederek bir “müjde” olarak duyurmak mümkün değil..."
Tue, 25 Aug 2020 - 24min - 12 - Yaşam hakkı politiktir!
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan programında Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Fatma Biltekin ile Türkiye’deki hayvan hakları ihlallerini siyasi düzenlemeler ve yasalar kapsamında ele alıyorlar. "Hayvanları Koruma Kanunu, hayvan haklarını korumuyor. Bu daha çok hayvanların nasıl sömürüleceği ile ilgili maddelerinin olduğu bir kanun. Sokakta yaşayan bir hayvana şiddet uygulamak hala suç kapsamında değil, kabahat sayılıyor ve yalnızca 947 TL cezası var. Türkiye’de hayvan ticaretiyle ilgili veriler saklanıyor. Sadece bizden değil, milletvekillerinden de saklanıyor çünkü bu birilerinin rant kapısı. Ucuz et politikasıyla kimlerin ceplerinin dolduğunu bilmemizi istemiyorlar."
Tue, 11 Aug 2020 - 24min - 11 - Son 10 yılda hayvancılıkla ilgili Türkiye’de ne değişti?
Hilal Alkan ve Ozan Zeybek, Havadan Sudan’da Türkiye’de son 5-10 senede hayvancılıkla ilgili yaşanan değişimleri, hayvancılık, yerli üreticiler ve GDO’lu etler ekseninde değerlendiriyorlar. "Hızla artan gıda fiyatları karşısında Türkiye’nin çıkış planı canlı hayvan ithalatı oldu. Türkiye’de 2014’te 48 bin canlı hayvan ithal edilmişken, 2018 yılında 1,5 milyon hayvan ithal edilmiş. Etin Brezilya’dan, Uruguay’dan veya Venezuela’dan gelmesi, hayvanların küçücük kapalı alanlarda hastalıklarla boğuşarak, uzun deniz yolculukları yapmaları demek. Türkiye ithal ettiği eti, Suriye veya Venezuela gibi kriz halindeki ülkelere satıyor. Ve iklim krizi yokmuşçasına buna “ticaret” deniyor. İşte Türkiye’nin çıkış planı bu."
Tue, 28 Jul 2020 - 27min - 10 - Et yemeli mi yememeli mi?
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan programında tüm dünyada artan et tüketimiyle beraber et yemenin ahlaki boyutunu tartışırken, hayvancılık endüstrisini iklim kriziyle birlikte yeniden sorguluyorlar: "Verilere göre 2 sene önce yalnızca eti için 80 milyar hayvan öldürülmüş. Yani kişi başına 10 hayvan düşüyor. 1961’de 71 milyon ton et üretilirken, 2017’de 341 milyon tona yükselmiş. Dünya çapında zenginlik arttıkça hayvansal tüketim artar şeklinde bir trend oluşmuş durumda. ABD’liler senede 120 kg et tüketiyorlar. 1960’la 2018 yılları arasındaki et tüketimine baktığımızda; Avrupa ve ABD’de et tüketimi 2 kat artmışken, Asya’da 14 kat artmış. 1960’larda Çin’de senelik kişi başına 3.3 kg et düşerken, bu rakam 60 kg’a yükselmiş."
Tue, 14 Jul 2020 - 28min - 9 - İklim değişikliğinin gerçek sorumlusu kim?
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki Havadan Sudan programında hedefi büyüme olan, ulus devlete dayalı bir sistemde iklim kriziyle nasıl ve ne kadar mücadele edilebileceğini tartışırken, iklim değişikliğinin gerçek sorumluları kim sorusuna yanıt arıyorlar. Ülkeler iklim kriziyle nasıl mücadele ediyor? "Dünyanın en zengin %10’luk kesini emisyonların %50’sinden sorumluyken, en tepedeki %20’lik kesim ise %70’inden sorumlu. Çin dünyada en fazla karbon emisyonuna sebep olan ülke konumunda, hatta ABD’yi bile geride bıraktı. Bir taraftan kömür madenlerine de yatırım yapmaya devam ediyor. Ülkelerin kişi başına saldıkları emisyona bakıldığında listenin başında ABD, Avustralya, Rusya, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler var. Türkiye de dünya ortalamasına yakın ama payını giderek arttırıyor ve bir yandan da kömür santralleri yapıyor. Atmosferi yoksullar ısıtmıyor; bundan zengin, üst-orta sınıf sorumlu."
Wed, 01 Jul 2020 - 27min - 8 - Büyük karbon piyasasının perde arkası
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu haftaki bölümde karbon emisyonlarının azaltılması için kurulan sistemlerin perde arkasındaki büyük karbon piyasasını ele alıyorlar: "Seyahatlerinizde veya etkinliklerinizde neden olduğunuz karbon salınımını para karşılığında nötrleyen şirketler var. Shell, Avis ve Easyjet gibi firmalar karbon nötr şirketler olduklarını iddia edebiliyorlar çünkü şirketlere veya aracılara para ödeyerek karbon salınımlarını nötrleyebiliyorlar. Ülkelerin, büyük şirketlerin ne kadar karbon salabileceğine dair izinler var. Bu sınır aşıldığında başkalarının elinde bulunan kullanılmayan/fazla izinleri satın alarak karbon salınımlarına devam edebiliyorlar."
Tue, 16 Jun 2020 - 25min - 7 - Gezi Parkı direnişinin kitleselleşmesinin 7. yılında Türkiye
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan Gezi Parkı direnişinin kitleselleşmesinin 7. yılında Gezi’de geçirdikleri 15 günde yaşadıklarını paylaşırken, 7 senede gelinen noktayı son gelişmeler ışığında değerlendiriyorlar...
Sat, 30 May 2020 - 00min - 6 - Neden doğa için harekete geçemiyoruz?
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan bu programda ‘doğaya verdiği zararı bilinse de önlenmeyen” durumlardaki eylemsizliğin sebeplerini bilişsel psikoloji ışığında açıklıyor. Hangi durumlar eylemsizliğe yol açıyor? Doğaya verdiğimiz zararın farkında olduğumuz halde neden atıl kalıyoruz? Ozan Zeybek: "Kasalarda poşet istemek zorunda kalmak bike poşet kullanımı azaltacak bir yöntem. Çünkü insanlar fazladan enerji harcamak zorunda kaldıklarında bundan kaçınıyorlar." Hilal Alkan: Fabrika ayarlarımız az plastik kullanmayı, az karbon tüketmeyi mümkün kılsa biz hepimiz bu ayarlarla seve seve yaşayabiliriz. Sistemde verili olan seçeneklerin, doğaya uyumlu olması gerekir... İklim değişikliği, plastik ve yok olan türler gibi konularda çok hızlı harekete geçilmesi gerekirken, insanlar bir türlü adım atamıyor.
Tue, 19 May 2020 - 23min - 5 - Bitkilerin düşünme eğilimleri var mıdır?
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan "Bitkilerin sahip oldukları bir takim kapasiteleri biz nasıl olur da fark etmeyiz?" sorusunu yanıtlarken, bitkilerle insanoğlu arasındaki sınırı zorluyorlar. Biz mi bitkileri kullanıyoruz yoksa bitkiler mi bizi kullanıyor? Önceki program ile paralel hatta ilerleyen bu programda bu kez hayvanların değil bitkilerin faillik durumları sorgulanıyor.
Tue, 05 May 2020 - 23min - 4 - Hayvanların kültürü var mıdır?
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan "Hayvanların kültürü var mıdır?" sorusunu yanıtlarken, doğa ve insan bilimleri arasındaki sınırı zorluyor. İnsan merkezcilik ışığında hayvanların yapabildikleri fakat insanların bunu görmeyi reddetmesini değerlendirirlerken aradaki ayrımı görmeye çalışarak insanlara atfedilen özelikleri ve kavramları hayvanlar için yeniden düşünüyorlar.
Tue, 21 Apr 2020 - 22min - 3 - Bugün üretilen plastiğin %40’ı 1 ay içinde çöpe gidiyor
Havadan Sudan'da Hilal Alkan ve Sezai Ozan Zeybek Plastik Atlası'ndan yola çıkarak plastik sorununu konuşuyor: "Şu an dünyada kişi başına 1 tondan fazla plastik düşüyor. 7 Milyar insan olduğunu düşünürsek inanılmaz bir rakam. Var olan plastiklerin %44'ü 2000 yılından sonra üretilmiş durumda ve aynı hızla devam ediyor. Plastik, bütün besin zincirinin her kademesinde olan bir şey. Konuşulmayan ama bilinen sorunlardan biri. 'Fast fashion' denilen bir akım ortaya çıktı. Kıyafetlerimize aldığımız kahve bardaklarına yaptığımız muameleyi yapıyoruz. ABD’de senede 4 milyon ton kıyafet atılıyor."
Tue, 07 Apr 2020 - 26min - 2 - Gündem: Corona
Ozan Zeybek ve Hilal Alkan Havadan Sudan'da salgınların tarihselliğini ve ortaya çıkma koşullarını ele alıyor. "İnsan eskiden beri sürekli yaban hayatıyla iç içe yaşadığı için hastalıkların da tarihi eski. İçinde bulunduğumuz koşullar herhangi bir salgını mümkün kılıyor. Dünyada hçbir zaman tek bir türün mensubu yaşamadı."
Tue, 24 Mar 2020 - 19min - 1 - Dünya tarihini etkileyen çevresel faktörler
Ozan Zeybek ve Hilal Zeybek bu haftaki Havadan Sudan programlarında, toplumsal hayatımızla, yediklerimiz/içtiklerimiz veya doğadaki değişimler arasındaki pek görünmeyen bağları ve ağları sorguluyorlar. Siyasi gelişmeleri veya tarihi olayları çevresel faktörlerden ayrı düşünemeyeceğimizi örneklerle açıklıyorlar. Ozan Zeybek: ''Suriye’deki iç savaşı açıklarken, arka plandaki iklim meselesini görmek gerekiyor. 2006-2011 arasında Suriye’de büyük bir kuraklık yaşanıyor. Bu dönemde yaklaşık 1 milyon insan kırsaldan şehirlere göç ediyor. Toplumsal isyan ve kriz tam da bu göç alan şehirlerde başlıyor.'' Hilal Alkan: ''Türkiye bir göç geçiş noktası olarak yoğun bir şekilde Afrikalıların da bulunduğu bir ülke. Afrikalıların göç etmeklerinin, iklim değişikliğiyle çok ilgisi var.''
Wed, 04 Mar 2020 - 24min
Podcasts semelhantes a Havadan Sudan
- Hayati İnanç — Can Veren Pervâneler Ahmet Çadırcı
- Alem FM Alem FM
- Anlatamadım Ayşe Balıbey, Cem İşçiler via karnaval.com
- Kendine İyi Davran Beyhan Budak
- Cevheri Güven Cevheri Güven
- Cübbeli Ahmet Hoca Cübbeli Ahmet Hoca
- Mesnevi'den Hikayeler - Hz. Mevlana Celaleddin Rumi darknimbus
- Hadislerle İslam Diyanet Dijital
- Kur'an Yolu Meali Diyanet Dijital
- Sesli Kitap huzursuzbacaksendromu
- Kafa Radyo Podcast Kafa Radyo
- Metro FM - Aragaz Karnaval.com
- Virgin Radio - Mesut Süre ile Rabarba Karnaval.com
- Kuran Dinle Kuran Dinle
- Meksika Açmazı Mesut Süre, Anlatanadam, Fazlı Polat via Karnaval.com
- NOW Haber NOW Haber
- Radio Turquie Türkiye Radio Turquie
- Radyo Tiyatrosu Keyfi Radyo Tiyatrosu Keyfi
- Serdar Gökalp Serdar Gökalp
- Sesli Kitap Dünyası Sesli Kitap Dünyası
- SEYİR HALİ Sputnik Türkiye
- Nasıl Olunur Storytel
- Radyo Tiyatrosu TRT Dinle
- Burda Olan Burda Kalır Zafer Algöz Can Yılmaz