Filtrar por gênero
- 3887 - מה נורא המקום הזה- עו"ד דר' שמואל ברקוביץ' על הר הבית [עושים פוליטיקה]
חגי תשרי תשפ"ה- אוקטובר 2024, עברו בשקט בכל הקשור להר הבית. אבל הנפיצות של האתר ועל אחת כמה וכמה כשאיתמר בן גביר מכהן כשר הממונה על המשטרה – קיימת כל העת.עו"ד דר' שמואל ברקוביץ' עוסק במשך עשרות שנים במקומות הקדושים בדגש על הר הבית. מה הסכנה הנשקפת מהניסיונות לשנות את הסטטוס קוו, להקים מחדש את בית המקדש ולחדש את עבודת הקורבנות?
Tue, 12 Nov 2024 - 3886 - תנו לנו לחדש [HL]
אחד הטיפולים הפופולריים בעולם הקוסמטיקה הוא 'פילינג' ויש לזה סיבה טובה! בפרק זה, מירה ברטפלד ואפרת וכטל מקלפות את המיתוסים סביב טיפולי הפילינג ומדברות על כל החידושים בתחום. מדובר בפרק חובה לכל מי שרוצה להבין מה באמת עומד מאחורי הפילינג - בין אם את קוסמטיקאית שרוצה להעניק את הטיפול הטוב ביותר או לקוחה שרוצה להבין איך להשיג תוצאות בעור הפנים. האזנה נעימה!
Mon, 11 Nov 2024 - 3885 - חדשנות ברפואת נשים: מגשרים על פערי ידע באמצעות טכנולוגיה [עושים חדשנות בבריאות]
פרופ' טל בירון-שנטל, מנהלת אגף נשים ומיילדות במרכז הרפואי מאיר. רפואת נשים סבלה במשך שנים מפערי ידע משמעותיים בשל היעדר מחקר מספק.
פרופ' טל בירון שנטל מסבירה כיצד שילוב טכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית עם ניסיון קליני יכול לשפר את הטיפול בנשים. היא מדגימה זאת באמצעות פיתוח מחשבון לחיזוי לידה מוקדמת, המשלב מידע רפואי עם אלגוריתמים מתקדמים.Mon, 11 Nov 2024 - 3884 - האם אפליקציות הדייטינג שבורות? [עושים טכנולוגיה]
לפני יותר מעשור אפליקציות הדייטינג כבשו את העולם בסערה; הן שינו את האופן שבו אנשים נפגשים, מכירים ומתאהבים, הן הפכו לסנסציה לא רק בארצות הברית אלא בכל העולם, גם בישראל, גם כאן.
אבל מאז התפוגגות מגפת הקורונה נרשמה צניחה במספר הצעירים והצעירות שמשתמשים בהן ורבים טוענים שהן הפכו לבלתי נסבלות: בעשרות כתבות שפורסמו בחודשים האחרונים נטען שאפליקציות הדייטינג לא מבצעות את העבודה שלהן ולא רק שהן לא עוזרות למשתמשים, הן פוגעות בהם.
בחלק הראשון בסדרה שעוסקת בקשר שבין טכנולוגיה, רומנטיקה, רגשות ושפה, ננסה להבין את המהפכה הטכנו-רומנטית הגדולה ביותר שידעה האנושות, איך היא שינתה את האופן שבו פנויים ופנויות הכירו בני ובנות זוג ולמה היא נשברה.
ננסה גם להבין האם השבר הזה הוא רק דוגמה לתופעה נרחבת הרבה יותר, כזו שבאה לידי ביטוי בתחומים טכנולוגים נוספים.
קישורים:
ירידה במספר הישראלים שמשתמשים באפליקציות דייטינג
https://www.mako.co.il/home-family-relationship/Article-9053d1935476191026.htm
התביעה נגד קבוצת Match
https://www.npr.org/2024/02/14/1231513991/tinder-hinge-match-group-lawsuit
הסקר של פורבס
https://www.forbes.com/health/dating/dating-app-fatigue
אהבה בעידן הקפיטליסטי
https://shado-mag.com/opinion/love-in-the-age-of-platform-capitalismMon, 11 Nov 2024 - 3883 - 432: ההיסטוריה של השפה העברית (ש.ח.) [עושים היסטוריה]
העברית היא מקרה מיוחד ויוצא דופן בתולדות השפות כולן: שורשיה בימים שבהם הכתב עצמו עוד היה המצאה טרייה - אבל היא חיה ובועטת גם במאה העשרים ואחת. מה היו הארועים ההיסטוריים שעיצבו את השפה השניה באלף הראשון לפני הספירה, כיצד שרדה העברית במשך שלושת אלפים שנה - וכיצד חזרה לחיים במאתיים השנים האחרונות?
האזנה נעימה :-)
רןTue, 05 Nov 2024 - 3882 - שניה זה הרבה או מעט? [התשובה]
מה קורה אם מתחילים בשניה, ומשם יורדים למטה - לאורכים קצרים יותר ויותר - או עולים לאורכי הזמן הכי ארוכים שיש? זהירות, זה הולך להיות קוסמי
Mon, 04 Nov 2024 - 3881 - כיפת הברזל של מודלי השפה [עושים תוכנה]
מודלי השפה הגדולים כובשים את עולם הפיתוח – אבל עם הכוח הרב שלהם מגיעים גם סיכונים. בדאטה שעליו הם אומנו יש לפעמים תוכן בעייתי; משתמש יצירתי עלול לחלץ מתוכם מידע רגיש; ובכלל – ניתן לעשות איתם שימוש שעומד בניגוד למטרות המוצר או החברה. איך מתגוננים מפני כל זה?
ניב רבין, Principal Software Architect בסייברארק, הגיע לאולפן יחד עם עמיתו לחברה, רן בר-זיק (שאותו אין צורך להציג) ויחד דיברנו על טכניקות הגנתיות בעבודה עם מודלי שפה גדולים. מה עושים Guardrails ואיך עובדים איתם? איך מונעים ממשתמשים להכניס פרטים שלא כדאי שיכניסו, כמו מספרי תעודת זהות? כיצד נעזרים במודל שפה נוסף, לצד המודל הבסיסי, כדי לשמור ולפקח על מה שנכנס ויוצא? ואיך כל זה קשור לקומיקס של xkcd?
האזנה נעימה,
בועז לביאMon, 04 Nov 2024 - 3880 - חזירים מן העבר (פרופ' פינקלשטיין וד"ר מאירי) [עושים תנ"ך]
הטאבו סביב החזיר במסורת היהודית והמוסלמית הוא עתיק יומין, אך מה באמת אנחנו יודעים על החזיר ומקומו בהיסטוריה האנושית?
מה מספר לנו ה-DNA העתיק על הקשר בין האדם לחזיר לאורך ההיסטוריה? כיצד מצליחים חוקרים להפיק מידע גנטי מעצמות עתיקות, ומה זה מלמד אותנו על העבר? מדוע דווקא החזיר זכה למעמד כה מיוחד במסורת היהודית והמוסלמית? ואיך כל זה קשור להבנת התרבות והחברה בתקופות הקדומות?
בפרק זה נארח את ד"ר מירב מאירי מנהלת המעבדה לפלאו גנומיקה באוניברסיטת תל אביב ואת פרופ' ישראל פינקלשטיין, מאונ' ת"א וראש בית הספר לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, לשיחה חזירית במיוחד.
האזנה נעימה,
יותםMon, 04 Nov 2024 - 3879 - הפסיכולוגיה של ההגשמה העצמית- איך בוחרים מקצוע? [עושים פסיכולוגיה]
מה תרצי להיות כשתהיי גדולה? מה החלום שלך ואיך אתה חושב שהוא יכול להתממש? השאלות האלו מעסיקות את כולנו במהלך החיים והתשובות אליהן משתנות בכל פעם. אנחנו מתבגרים, הרצונות שלנו משתנים, פרמטרים אחרים נכנסים לתמונה ואנחנו חושבים לא פעם כיצד אנו באמת רוצים לעצב את חיינו.
אבל האם אי פעם עצרתם לשאול איך מלכתחילה נוצרת הזהות התעסוקתית שלנו? עד כמה העבודות של הורינו וחברינו משפיעות על הבחירות שלנו? באיזה אופן כדאי לגשת לחיפוש אחר העבודה המתאימה לנו? וכיצד אנו יכולים לחדד את הרצונות שלנו ולהבין מה החוזקות שלנו?
על כל השאלות החשובות הללו תענה פרופ' הדסה ליטמן עובדיה, פסיכולוגית תעסוקתית שעמדה בראש המגמה לפסיכולוגיה ארגונית ותעסוקתית במשך עשור, וחברה בועד המנהל של ארגון החוזקות העולמי.Sun, 03 Nov 2024 - 3878 - שיתופי פעולה - תורת המשחקים [עושים חשבון]
העולם המודרני מאופיין בשיתופי פעולה כלכליים רבים עם זרים, שהיקפם מתואם עם ההתפתחות הכלכלית. שיתוף הפעולה תורם לרווחה אבל הוא פתח לרמאות וניצול. בפרק הזה, שירה ועומר משוחחים על התרומה של תורת המשחקים להבנה של שיתופי פעולה, בהשתתפות פרופסור יורם הלוי.
Sun, 03 Nov 2024 - 3877 - יאללה פיפ״א מלחמה [עושים מינהר]Sun, 03 Nov 2024
- 3876 - בנק לאומי - איך עושים מהפכת שירות? [פורצים דרך]
בפרק הזה, אייל בן-חיים, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, חושף את מהפכת השירות שמתחוללת בבנק הגדול בישראל. לסגור את מעגל הטיפול ולשפר את חוויית הלקוח הם יעדים מרכזיים של בנקים בעולם - אבל למה זה לא פשוט כמו שנדמה? כיצד בנק לאומי מתמודד עם אתגרי השירות בעידן הדיגיטלי? איך הופכים בנק ענק לזמין 24/7? ומה קורה כשנותנים את מספר הטלפון של מנהל הסניף לכל לקוח?
Sun, 03 Nov 2024 - 3875 - אנקילוזינג ספונדיליטיס - המירוץ נגד ההתאבנות (מוגש בחסות חברת ניאופרם ישראל) [עושים רפואה]
פעמים רבות אנשים נוטים לזלזל בכאבי גב. הכאבים הללו לעיתים יכולים להיות סימן למחלות שהן לא מכניות, ופרק זה עוסק באחת המחלות הללו שמתחילה בתלונה שכיחה של כאב כרוני בגב והולכת למקומות מאוד ייחודיים ואחרים - אנקילוזינג ספונדיליטיס.
מהם תמרורי האזהרה שיביאו את המטופלים לראומטולוג? מדוע דווקא האינסטינקט לנוח במקרה של כאבי גב, יכול להחמיר את הכאב כשמדובר באנקילוזינג ספונדיליטיס? עד כמה מסוכנת המחלה ואיך באה לידי ביטוי הפגיעה באיכות החיים? כיצד במהלך שלושים השנים האחרונות התמונה התהפכה, וממצב שבו אין הרבה מה לעשות כדי לעצור את התקדמות המחלה אצל החולים הקיימים, כיום ניתן לספק פתרונות שיוכלו לגרום לשיפור משמעותי באורח החיים? על כל זאת ועוד, נשוחח עם פרופ' מירב לידר, מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא תל השומר ויו"ר האיגוד הראומטולוגי.
למידע נוסף ושאלות לגבי אפשרויות הטיפול, פנו לרופא.ה המטפל.ת.שירות לציבור. מוגש בחסות חברת ניאופרם ישראל.
1535-SEP-2024Tue, 29 Oct 2024 - 3874 - MDS Highlights of the 2024 European Hematology Association Congress [MDS Patient & Family Report]
Dr. Rena Buckstein and Dr. Moshe Mittelman join Dr. Nikolaos Papadantonakis to discuss key MDS abstracts presented in the 2024 European Hematology Association Congress. Topics covered include anemia and the role of ivosidenib in higher risk MDS.
Mon, 28 Oct 2024 - 3873 - עושים טכנולוגיה לייב - נועם ברדין [עושים טכנולוגיה]
באמצע אוקטובר 2024 התקיים מפגש המאזינים הראשון של "עושים טכנולוגיה" במועדון הגריי שבתל-אביב. במהלך האירוע אירחנו את נועם ברדין, מנכ"ל וייז לשעבר ומי ששימש במשך שבע שנים כסגן נשיא בחברת גוגל העולמית. הקהל ואני שאלנו אותו על וייז, תחרות, מונופולים, פוליטיקה פנים-ארגונית, חדשנות טכנולוגית, ניהול של אנשים צעירים, מדיה חברתית, מצב ההייטק הישראלי ועוד נושאים רבים נוספים. זו היתה שיחה מהירה, מרתקת, פתוחה, מצחיקה ומאוד מאוד מפתיעה.
Mon, 28 Oct 2024 - 3872 - Driving Change - Cloud Systems and Japanese CCE [The Industrial Security Podcast]
Tomomi Ayoyama translated the book Countering Cyber Sabotage - Consequence-Driven, Cyber-Informed Engineering - to Japanese. Tomomi recalls the effort of translating CCE to Japanese and looks forward to applying CCE and OT security principles to industrial cloud systems at Cognite.
Mon, 21 Oct 2024 - 3871 - צרות בגן עדן (ד"ר בעז סתוי) [עושים תנ"ך]
אחרי שבפרק הקודם ייסדנו את הגן בעדן, ועמדנו על אופיו ועל השאלות שיש סביבו, הפעם נצלול לסיפור המפורסם לא פחות אודות חטא גן העדן.
מה בין ערמומיותו של הנחש לעירום של בני האדם? למה הנחש עוד יותר נכלולי ממה שנדמה בתחילה? מה המשמעות של האכילה מהפרי האסור ואיך הוא משפיע על המשך הסיפור? מדוע ואיך חוקר האל את בני האדם? ואיך גזר הדין הסופי גם קשור לחטא וגם בא לחנך אותנו הקוראים?ואי אפשר בלי להסתכל סביבנו: האם ניתן למצוא לסיפור חטא גן העדן מקבילות במיתוסים מהמזרח הקדום? ואילו סיפורים אטיולוגיים טומן הטקסט בחובו? ואיך הכל בסוף חוזר לגיבורנו הנחש?
על כל זאת ועוד נשוחח עם ד"ר בעז סתוי מסמינר הקיבוצים.
האזנה נעימה,
יותםMon, 21 Oct 2024 - 3870 - טרמפיסטים ביביסטים וכל השאר- עם העיתונאי חמי שלו [עושים פוליטיקה]
בחירות 2024 לנשיאות ארה"ב, יזכרו מהצמודות והדרמטיות ביותר אי פעם. מצד אחד דונלד טראמפ דמות שנויה במחלוקת, נשיא לשעבר שכשל להיבחר פעם שנייה ומנסה את מזלו שוב. מולו סגנית הנשיא קמלה האריס שמתמודדת על הנשיאות לאחר שהנשיא המכהן ג'ו ביידן אולץ למעשה לפרוש מהמרוץ.חמי שלו שכעיתונאי עבד במגוון עיתונים לרבות משני צידי המתרס הפוליטי- הן כתב בכיר ב"הארץ" הן משנה לעורך הראשי של "ישראל היום", מכיר מקרוב את הפוליטיקה האמריקנית ,את הפוליטיקה הישראלית ואת הזיקה ביניהן.עד כמה בחירות 2024 קריטיות לגבי ישראל? למה בישראל דווקא טראמפ אהוד כ"כ? ומה הקשר בין הביביזם לטראמפיזם?
Sun, 20 Oct 2024 - 3869 - כלכלה התנהגותית - יישומים בשטח [עושים חשבון]
עושים חשבון בשיחה נוספת עם ד״ר טלי רגב על כלכלה התנהגותית. אחרי שהבנו בפרק הקודם מהי כלכלה התנהגותית, הפעם צוללים לדוגמאות שונות למחקרים ויישומים
Sun, 20 Oct 2024 - 3868 - 431: גלי כבידה [עושים היסטוריה]
לפני מיליארד ושלוש מאות מיליון שנה שני חורים שחורים ענקיים שהתקרבו זה לזה קצת יותר מדי, הסתחררו זה סביב זה במהירות עצומה, תוך שהמאסה העצומה שלהם מעוותת את המרחב שסביבם ושולחת גלי כבידה אימתניים לכל הכיוונים. ב-2015, מדען איטלקי שעמד לצאת לארוחת צהריים קיבל הודעת דואר אלקטרוני מפתיעה - שעתידה לחולל מהפכה מהותית באופן שבו אנחנו חוקרים את היקום.
אורח בפרק: פרופ' עילם גרוס מהמחלקה לפיזיקת חלקיקים ואסטרופיזיקה במכון ויצמן.
האזנה נעימה :-)
רןSun, 20 Oct 2024 - 3867 - לנהוג על מחבת [עושים מינהר]Sun, 20 Oct 2024
- 3866 - אכילה רגשית- ממחר דיאטה? [עושים פסיכולוגיה]
לכאורה אכילה היא עניין פשוט- כשהבטן מקרקרת הגוף מסמן לנו שיש צורך באנרגיה, אנחנו אמורים לאכול עד שובע, וזהו. אבל הנוסחה הבסיסית הזו כבר לא ממש עובדת בצורה הזו. אנחנו מצ'פרים את עצמנו עם אוכל, מענישים את עצמנו עם אוכל, אוכלים יותר מידי או פחות מידי ובעיקר מתעסקים באוכל הרבה יותר מידי. אז מה יש בו, באוכל, שמפעיל אותנו כל כך? מהן הסיבות השונות שגורמות לנו לאכול יותר או פחות ממה שהגוף שלנו צריך? ובאיזה שלב נוצר הקשר האדוק בין אוכל, משקל ודימוי עצמי? הפעם מתארחת טל חמרה ששון, תזונאית קלינית, מייסדת תזונה קשובה ומנחת הפודקאסט "קשובה".
Mon, 14 Oct 2024 - 3865 - שמונים יום או פחות, חלק ב' [התשובה]
אליזבת' ביזלנד ונלי בליי ממשיכות במסע מסביב לעולם בכיוונים מנוגדים, ומגיעות בחזרה לניו יורק. השאלה היא מי משתיהן עשתה זאת קודם, תוך כמה זמן - והאם מי שהגיעה ראשונה היא, למעשה, זו שניצחה.
Mon, 14 Oct 2024 - 3864 - עדכון מחזית המאבק בשוק העבודה [עושים טכנולוגיה]
בעשרים השנים האחרונות הוצגו תחזיות שונות בנוגע למקצועות שנמצאים בסכנת שיבוש בשל הופעתה של "אוטומציה" – כך זה נקרא לפני הבינה המלאכותית. חלק מהתחזיות התגלו כשגויות אבל על דבר אחד כולם מסכימים גם כיום: ההסתברות שאנשים שעובדים במרכזי שירות לקוחות ותמיכה טכנית טלפוניים, שעובדים במה שמכונה באנגלית בשם Contact Centers, ההסתברות שהם יוחלפו במערכות אוטומטיות עד, נניח, לשנת 2035, נוגעת בוודאות מוחלטת.
אבל הופעתן של מערכות הבינה המלאכותית היוצרות שמסוגלות לייצר טקסט בשילוב עם מערכות שמסוגלות לחקות את הקול האנושי, הופכות את התחזית ממשהו עתידי למשהו ממשי. לא צריך לחכות ל-2035; זה קורה בימים אלו ממש.
איך זה נראה? האם המצב החדש טוב לחברות שמספקות את השירות והאם הוא טוב לנו, הצרכנים? אלו שאלות חשובות מכיוון שבמובנים רבים הסיפור על מרכזי שירות הלקוחות הטלפוניים עשוי להתגלות כסיפור שלנו, של כולנו, סיפור על המקום שאליו צועד שוק העבודה.
קישורים:
מניית חברות שירות הלקוחות צונחות
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-28/teleperformance-sinks-as-klarna-fuels-worries-over-impact-of-ai
בפיליפינים מתמודדים עם הבינה המלאכותית
https://www.bloomberg.com/news/features/2024-08-27/philippines-call-centers-navigate-ai-impact-on-jobs
העדות של סם אלטמן בקונגרס
https://www.youtube.com/watch?v=TO0J2Yw7usM
בוטים מגלים שהם בוטים
https://www.reddit.com/r/notebooklm/comments/1fr31h8/notebooklm_podcast_hosts_discover_theyre_ai_not/Mon, 14 Oct 2024 - 3863 - מעונה לעונה: איך לשמור על עור זוהר בכל מזג אוויר [HL]
אי פעם תהיתן למה העור מתנהג אחרת בכל עונה? האם צריך לשנות את שגרת הטיפוח במהלך השנה? ומה את באמת צריכה לקחת איתך בתיק לחופשה?הפרק, נתכונן ביחד לשינויי מזג האוויר עם מירה ברטפלד ואפרת וכטל, ונדבר על כל הטיפים שיאפשרו לנו לשמור על עור בריא וקורן לאורך כל השנה. זה הפרק שכולן צריכות להאזין לו – בין אם את קוסמטיקאית שמחפשת להעשיר את הידע או לקוחה שמעוניינת לתת את הטיפול הטוב ביותר לעור שלה. האזנה נעימה
Mon, 14 Oct 2024 - 3862 - ילד הבועה: חלוץ הרפואה המודרנית (ש.ח) [עושים רפואה]
ב- 21 בספטמבר 1971, ביוסטון טקסס, נולד ילד שישנה את מדע הרפואה ביותר מאופן אחד. דיויד פיליפ ווטר, ילד חייכן ומבריק, הוא ילד הבועה הראשון.
בחלק ב' זה של השידור החוזר, נשמע מפרופסור רז סומך על המחלה הגנטית הנדירה ממנה סבל דיויד, SCID. פרופסור סומך ידבר על פריצת הדרך בטיפול במחלה, וגם על המורכבות של הטיפול בה על רקע חיינו באזור.Mon, 14 Oct 2024 - 3861 - מה קשור סוסים ומגנטים? [עושים חדשנות בבריאות]
אחד מהתחומים ברפואה שנמצאים תחת הלחץ המשמעותי ביותר בעקבות המלחמה, הוא השיקום.
החדשנות בשיקום היא האמצעי להשגת המטרה המרכזית - החזרת המטופל לאיכות חיים מיטבית ועצמאות מרבית בהתאם ליכולותיו.
ד"ר חגי אמיר - מנהל המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מקבוצת כללית ומנהל המחלקה לשיקום אורטופדי; וענת גילן - מנהלת החדשנות והפיתוח העסקי בבית לוינשטיין, בשיחה על החדשנות שבעולם השיקום - מגירוי מגנטי של המוח, עבור במערכות ממוחשבות לניטור תרופות, ועד לטיפולים הרחוקים מאוד מטכנולוגיה פורצת דרך - על מנת להשיג את יעדי השיקום של המטופלים.Mon, 14 Oct 2024 - 3860 - אל תשכחו: הדאטה היא הסוסים של עגלת ה-AI (ש.ח) [פורצים דרך]
החלטנו להביא בשידור חוזר כמה מהפרקים שאהבתם במיוחד! והפעם, אודי שויקי, Cloud Architect בסיילספורס.
היום כולם יודעים ש"דאטה זה מאוד חשוב". אבל למה בעצם? הרי עודף דאטה זו מפלצת שלא יודעת שובע, וגם טומנת בחובה לא מעט סיכונים. "לפעמים אנחנו שוכחים שהדאטה הוא הסוסים של עגלת ה-AI" אומר אודי שויקי. אז איך הכל קשור לניהול דאטה ולהיפר-פרסונליזציה ברמה הגבוהה ביותר? למה חשוב לצמצם את הפער האדיר ולקרב בין הביזנס ל-IT? איך כל זה קשור לאומץ הלב של ה-CTO? ולמה אסטרטגיית הדאטה שלכם צריכה להיות קודם כל פילוסופית ורק אחר כך – טכנולוגית?
אודי ממליץ: לקרוא את הספר Principals של המשקיע האמריקאי ריי דאליו (Ray Dalio) וגם את המחקר המעולה שלו Why Nations Succeed or Fail, ולהכיר לעומק את חברת Yamaha – שמסוגלת לייצר חלילית מושלמת לצד מנוע לאופנוע בנפח 1500 סמ"ק. "ובהכל הם פיינשמקרים".
אפשר להאזין לאודי גם בפודקאסט People before Code.Sun, 13 Oct 2024 - 3859 - ילד הבועה: הילד שמעולם לא נגע בעולם (ש.ח) [עושים רפואה]
ב- 21 בספטמבר 1971, ביוסטון טקסס, נולד ילד שישנה את מדע הרפואה ביותר מאופן אחד. דיויד פיליפ ווטר, ילד חייכן ומבריק, הוא ילד הבועה הראשון. המחלה הגנטית הנדירה ממנה סבל, SCID, היא נושא שני הפרקים הבאים של עושים רפואה.
מופיעים בפרק: פרופסור רז סומך (אימונולוג ילדים), ודוקטור מיכל טנצר (פסיכוליגית קלינית).Tue, 08 Oct 2024 - 3858 - ויטע ה' אלוהים גן בעדן (ד"ר בעז סתוי) [עושים תנ"ך]
אחרי שבפרקים הקודמים של עושים תנ"ך בראנו את העולם ומילאנו אותו ביצורים חיים ובראשם האדם, הפעם נעסוק בסיפור לא פחות מוכר ואהוב, סיפורו של הגן בעדן המתפרש על פרקים ב' ו-ג' בספר בראשית.
איך ייתכן שבסיפור כ"כ מוכר שלומדים מהגן עד כיתה יב, עדיין אפשר למצוא דברים חדשים ומפתיעים?
אילו בעיות ושאלות עולות מסיפורי הבריאה שמשפיעות גם על סיפור גן העדן? עד כמה אנחנו באמת מכירים את הטקסט? מה בעז שואל את תלמידיו שתמיד גורם להם לתדהמה? איך קשורים לכל זה (שוב) המים והרקיע? איפה באמת נמצא גן העדן? (או שמא הגן בעדן)
מהו עץ הדעת ולמה אלוהים כל כך מפחד שהאדם יאכל ממנו? ואיך לכל זה וכמובן לגן עצמו קשורה האישה?
האזנה נעימה,
יותםSun, 06 Oct 2024 - 3857 - הזיה? אז היה! [עושים מינהר]
חטפתם פעם טריפ מאכילת לחם? הטסתם פעם מטוס כשאתם שיכורים? מה עם מלחמה? ניהלתם פעם מלחמה מסטולים? הנה כמה מסיפורי הטריפים המוזרים בהיסטוריה
Sun, 06 Oct 2024 - 3856 - מהי כלכלה התנהגותית? [עושים חשבון]
רבים מאוד מדברים על כלכלה התנהגותית, ואפילו מציגים את עצמם כמומחים בתחום, אבל מעטים, ולא במקרה, מבינים מהי באמת ומדוע היא נחוצה. הפעם, עושים חשבון מארחים את ד"ר טלי רגב, בפרק לכבודו של חתן פרס הנובל בכלכלה פרופסור דני כהנמן, שהלך לעולמו לאחרונה. מהו האדם הרציונאלי בשפת הכלכלנים? האם הכלכלה ההתנהגותית הוכיחה שהמודל הכלכלי הרציונאלי שגוי? ואילו תופעות הכלכלה ההתנהגותית עוזרת להבין?
Sun, 06 Oct 2024 - 3855 - שמונים יום או פחות, חלק א' [התשובה]
שתי נשים יצאו מניו יורק בשנת 1889, אחת בספינה ואחת ברכבת, אחת מזרחה ואחת מערבה. המטרה של האחת היתה להקיף את העולם, ולנצח את פיליאס פוג, לו זה לקח, כידוע, 80 יום. המטרה של השניה היתה להקיף את העולם בכיוון ההפוך, ולנצח את הראשונה. סיפור אמיתי על מירוץ מסביב לעולם, שפרק אחד לא יספיק בשבילו.
Mon, 30 Sep 2024 - 3854 - כלכלת תשומת לב [עושים טכנולוגיה]
בעברית אומרים "שימו לב" אבל באנגלית אומרים "Pay Attention". דווקא הביטוי הזה, באנגלית, מפנה את תשומת הלב שלנו לכך שתשומת לב היא מטבע, משהו שאתה משלם.
אם תשומת לב היא מטבע ברור מדוע אנחנו מוקפים באנשים, גופים וארגונים שמשתמשים בכל הטריקים והשטיקים שקיימים כדי לקחת אותו מאיתנו ולהעביר אותו אליהם. אם תשומת לב היא מטבע הרי שכמו כל מטבע ניתן להמיר אותו, לצבור אותו או לאבד אותו.
איך נראה העולם דרך משקפי כלכלת תשומת הלב, איך כמעט כל מה שמקיף אותנו בנוי כך שיצליח לחטוף את תשומת הלב שלנו?
התכנית שודרה לראשונה לפני יותר משלוש שנים והקלטתי אותה מחדש כדי לעדכן אותה ולטפל בשאלה חדשה: האם בדומה לפלטפורמות המדיה החברתית שידועות לשמצה בכך שהן מנסות לחטוף את תשומת הלב שלנו, גם מערכות הבינה המלאכותית מנסות להשיג את תשומת הלב שלנו, ואם כן, איך הן בדיוק עושות את זה?
קישורים:
מחקר: חנפנות בקרב בוטים
https://arxiv.org/pdf/2310.13548
מייקל גולדהאבר: שימו לב קונים!
https://www.wired.com/1997/12/es-attention
כלכלת תשומת לב
https://www.heise.de/tp/features/The-Economy-of-Attention-3444929.html
ספר: Stand out of our light
https://www.amazon.com/Stand-out-our-Light-Resistance/dp/110845299XMon, 30 Sep 2024 - 3853 - 430: כשהים התיכון הפך למדבר - על האירוע המסיני (ש.ח.)
לפני קצת יותר מחמישה מיליוני שנים, משהו איום קרה לים התיכון. שינויי אקלים גלובליים הובילו לחסימתו של מיצר גיברלטר, ומים מהאוקיינוס האטלנטי לא יכלו עוד להחליף את המים שהתאדו מאגן הים התיכון. בתוך פחות מאלף שנה, הים רחב הידיים התייבש ונעלם - ואת מקומו תפס מדבר כה לוהט, מלוח ושומם עד שים המלח שלנו נראה, לעומתו, כמו נווה מדבר נעים...
חמישה מיליוני שנים לאחר מכן החליט אדריכל גרמני בשם הרמן סוגל לנסות ולייבש *שוב* את הים התיכון - אבל הפעם בצורה יזומה.
האזנה נעימה,
רןSun, 29 Sep 2024 - 3852 - מלחמה מדור לדור- צוקי ותום פיינגרש [שעת מלחמה]
יצחק (צוקי) פיינגרש סוחב איתו קבוע את הזיכרונות הקשים של מלחמת יום הכיפורים. האזעקות ב 7 באוקטובר 2023 החזירו אותו לאוקטובר 1973 לדיונות בקרבת תעלת סואץ. אלא שהפעם נוספה גם הדאגה לתום הבן שלו שגויס מיד למילואים ליחידת הניוד שבה הוא משרת. ובעת שהוא בעזה, אישתו ושני ילדיהם מפונים מביתם בקיבוץ מעיין ברוך ששוכן מרחק נגיעה מהגבול ושספג מטחים שירו החיזבאללה.
Sun, 29 Sep 2024 - 3851 - בר-זיק מדבר עם עציצים [עושים תוכנה]
עליית הבינה המלאכותית מעוררת שאלות עצומות, מלהיבות וגם מפחידות: על עתיד העבודה, האנושות וכדור הארץ. אבל למה שלא פשוט נשכח מכל זה, ניקח מודל שפה גדול (או קטן) ונחבר אותו איכשהו לעציץ? או לכיור? או לפח זבל? או לאסלה?
בפרק הזה מתארח שוב רן בר-זיק, האיש שממוטט את כל החומות שבין האדם למכונה. המתקנים המופרכים שהוא בונה בבית שלו, להנאת (או לאימת) בני משפחתו, כבר הפכו לשם דבר ברשתות החברתיות, אך אלו לא רק אנקדוטות. בר זיק משתמש ב-רספברי פיי ובמיקרו-בקרים, מתנסה עם סנסורים ומאמן רשתות נוירונים, ומפיח חיים בבאזזוורד החדשה: AIoT. הבינה המלאכותית של הדברים. לטענתו – כל אחד ואחת יכולים גם הם לעשות את זה. אם אתם מפתחים בעיסוקכם, הערך המוסף יהיה גדול במיוחד. ואולי גם תוכלו לשוחח סוף סוף עם סל הכביסה.
האזנה נעימה,
בועז לביא
לינקים:
לפרק הקודם עם בר-זיק בנושא - מכונת המשאלות הקטנה:https://www.osimhistoria.com/software/ep97-raspberry-pie
להרחבה עדכנית של בר-זיק על התחום, באתר שלו:https://internet-israel.com/?p=11323Tue, 24 Sep 2024 - 3850 - על טכנולוגיה ואנושיות בגיל השלישי [עושים חדשנות בבריאות]
חדשנות והגיל השלישי נדמים לחלק האנשים כמו דבר והיפוכו. אך האתגר הוא ההתמודדות עם דעות קדומות ותפיסות מוטעות לגבי יכולותיהם של אנשים מבוגרים.
ד"ר מירה מרם, מנהלת המרכז השיקומי-גריאטרי מבית רבקה, מספרת לנו איך גם עבור הגיל השלישי אימוץ של טכנולוגיות חדשות כמו מציאות מדומה, יחד עם גישה אנושית ורגישה יכולים להביא להצלחות ופריצות דרך בשיקומם.Mon, 23 Sep 2024 - 3849 - Hitting Tens of Thousands of Vehicles At Once [The Industrial Security Podcast]
Compromise a cloud service and tens thousands of vehicles can be affected at once. Matt MacKinnon of Upstream Security walks us through the world of cloud security for connected vehicles, transport trucks, tractors, and other "stuff that moves."
Mon, 23 Sep 2024 - 3848 - עושים טכנולוגיה לייב [עושים טכנולוגיה]
ב-15 באוקטובר 2024 בערב יתקיים במועדון הגריי שבתל-אביב מפגש עבור מאזיני ומאזינות "עושים טכנולוגיה". בפרק הזה אני מגלה מי יהיה האורח המרכזי בפרק הלייב. השתתפו וקחו חלק בהקלטת הלייב הראשונה של "עושים טכנולוגיה". גגלו "גריי עושים טכנולוגיה" ומהרו לשריין לעצמכם כרטיס.
Mon, 23 Sep 2024 - 3847 - המפץ הגדול: סיפור הבריאה השני (שחר ענבר) [עושים תנ"ך]
אם נעצור ברחוב אדם ונשאל אותו איך נברא העולם על פי התנ"ך, ככל הנראה הוא ישיב שבראשית היה תוהו ובוהו, ואז האל ברא את עולמנו במשך 7 ימים, ולאחר שאלוהים נח הוא עשה ניתוח לאדם וברא את חווה ומשם ממשיכים לסיפור גן העדן. אז....לא.בפרק הקודם שוחחנו על סיפור הבריאה בשישה ימים כפי שמופיע בבראשית א'. הפעם נדון בסיפור שמופיע בפרק ב'. לכאורה, שני סיפורים שכולם מכירים. ובכן - רק לכאורה, שכן בפרק זה מוצגת בריאת העולם מחדש, ובצורה שונה לחלוטין! בצורה שסותרת לגמרי את כל מה שנכתב לפניה, ואיכשהו, בזיכרון הקולקטיבי שלנו, איחדנו בין שני סיפורים שאי אפשר לאחד ביניהם. למעשה, התנ"ך מספר שני סיפורי בריאה. שונים. לחלוטין.
אז מדוע יש שני סיפורי בריאה? מה ההבדלים העיקריים ביניהם והאם ניתן ליישב אותם? כיצד מתואר אלוהים בכל אחד מהסיפורים? האם יש הבדל באופן פעולתו ובמידת שליטתו בתהליך הבריאה? מדוע? מהו תפקידו של האדם בכל אחד מסיפורי הבריאה? מהו הגן המסתורי הנטוע בעדן אשר מופיע רק בסיפור השני? האם מדובר במטאפורה או שניתן לזהות את מיקומו הגיאוגרפי, פה בעולמנו?
בפרק זה בו מתארח חוקר המקרא שחר ענבר נדון בעוד נושאים מרתקים שעולים מסיפור הבריאה השני שבפרק ב: בריאתה של האישה וההשוואה לבריאת האדם שעליה קראנו בפרק א', אילו פתרונות השערת המקורות מציעה לסוגיות בהן דנו וכיצד ביקורת המקרא מסבירה את ההבדלים והסתירות הללו? איך התייחסו לקשיים הפרשנים במהלך הדורות ומה יש לגישות המחקריות העכשוויות להציע כפתרון אפשרי.
האזנה נעימה,
יותםMon, 23 Sep 2024 - 3846 - אחים, יחסי אהבה - שנאה [עושים פסיכולוגיה]
אנחנו נעשה הכל בשבילם אבל לפעמים אנחנו לא יכולים לסבול אותם. הם אלו שהכי מצחיקים אותנו, אבל גם אלו שיכולים לעצבן אותנו מהר יותר מכולם. האחים והאחיות שלנו- אלו איתם אנו חולקים את מערכת היחסים הארוכה ביותר בחיינו. מערכת יחסים סבוכה ומסועפת הכוללת תחרות על תשומת לב ומשאבים. מערכת יחסים בה לומדים לבצע משא ומתן, לריב, להשלים, לשנוא ולאהוב. בפרק הזה ד"ר אבידן מילבסקי, חוקר יחסי אחים במחלקה לפסיכולוגיה אוניברסיטת אריאל, מסביר כיצד סדר הילודה, המגדר, פער הגילאים, כמות האחים משפיעים על ההתפתחות שלנו? באיזה אופן מערכת יחסים מיטיבה עם אחינו יכולה להועיל לנו? והאם באמת יש תכונות אופי בולטות לאחים בכורים, אמצעיים וצעירים?
Sun, 22 Sep 2024 - 3845 - מדבר עירוני ורכב פרטי - חלק ב' [עושים חשבון]
עושים חשבון מארחים את מתכנן הערים אלון סיגלר לפרק המשך על עירוניות תחבורה ותכנון. איך תכנון לקוי מייצר מדברים עירוניים, מעודד נסיעה ברכב פרטי, פוגע ברווחה של הציבור ובעיקר של הולכי הרגל, למה אין מספיק צל, ולמה מפגינים חוסמים כבישים.
Sun, 22 Sep 2024 - 3844 - מבוקר עד ערב: איך לבנות שגרת טיפוח מקצועית ומותאמת אישית [HL]
מה הסוד לעור זוהר ובריא? איך בונים שגרת טיפוח מנצחת שעובדת 24/7? ומה ההבדל בין טיפוח יום ולילה?
בפרק זה של "סודות של קוסמטיקאיות", מירה ברטפלד ואפרת וכטל חושפות את כל הסודות המקצועיים שיהפכו את הטיפוח שלכן למדע מדויק! בפרק נגלה מה השלבים החיוניים בשגרת טיפוח אולטימטיבית, נלמד איך להתאים את המוצרים הנכונים בדיוק לעור שלכן, ונבין סוף סוף מה ההבדל בין תכשירי קוסמטיקה מקצועית לתכשירים גנריים שניתן למצוא ברשתות הקמעונאות והפארמים. בין אם אתן בנות 25 או 45, עם עור יבש או שמנוני - הפרק הזה ישנה את הדרך שבה אתן מטפלות בעור שלכן.Sun, 22 Sep 2024 - 3843 - רמת הכובש [עושים מינהר]
הוא רצה להיות השליט, להיות בעל הבית, להקים לעצמו מדינה משלו, אבל כל מה שוויליאם ווקר עשה זה רק בלאגן. אה, כן: הוא גם איחד את מדינות מרכז אמריקה - נגדו.
Sun, 22 Sep 2024 - 3842 - איך מתמודדים עם לחץ לפני תחרות? [עולם המים]
לחץ הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, אבל כמה מאיתנו באמת יודעים איך להתמודד איתו? תום פלד, מאמן נשימה ומדריך צלילה חופשית, מסביר מה ניתן לעשות כדי להתכונן לאירוע חשוב ומהן ההשפעות השונות על אירועים אלו על הגוף והמנטליות.
Sun, 22 Sep 2024 - 3841 - מי אחראי כשאף אחד לא אחראי? [עושים טכנולוגיה]
שאלת האחריות בעידן המכונות החושבות הוצגה לראשונה לפי עשרים שנה ובספרות המקצועית מכנים אותה בשם "פער האחריות". במשך שנים רבות היא נחשבה לתרגיל כמעט תיאורטי, אבל מה שהיה תיאורטי כבר מזמן לא כזה והאתגרים והבעיות האתיות שקשורות במתן דין וחשבון, בסוגיות של אחריות ואשמה נמצאות כבר איתנו.
הנה דוגמה: מערכת בינה מלאכותית שמוטמעת בתוך כלי טיס ללא טייס מחליטה באופן אוטונומי לירות טיל ובטעות הורגת עשרה חיילים (שלא נדע). מי אחראי? הממשלה? הצבא? המפקד שהחליט לשלוח את הכטב"ם? מפעילי הכטב"ם? מה בנוגע למי שפיתח את הכטב"ם? אולי מי שפיתח את האלגוריתם שמוטמע בכטב"ם, אולי הוא זה שאחראי? אולי האחראים הם אלו שבחרו באיזו דאטה להשתמש כדי לאמן את האלגוריתם שהוטמע בכטב"ם שהופעל על ידי המפעילים שנשלחו על ידי המפקד שמונה על ידי הצבא שמקבל הוראות מהממשלה?
מי אחראי כאשר אף אחד לא אחראי ואם אף אחד לא אחראי אז... אז מי אחראי?
קישורים:
הארץ: "האלגוריתם קבע שהיא לא בסכנה"
https://www.haaretz.co.il/magazine/2024-07-31/ty-article-magazine/.highlight/00000191-07e0-df85-a399-eff6db0e0000
פער האחריות: מחקרו של אנדראס מת'יאס
https://link.springer.com/article/10.1007/s10676-004-3422-1
מחקר: ארבעה פערי אחריות
https://link.springer.com/article/10.1007/s13347-021-00450-xMon, 16 Sep 2024 - 3840 - נספרסו ישראל - יושבים לקפה עם לקוחות חדשים (ש.ח) [פורצים דרך]
החלטנו להביא בשידור חוזר כמה מהפרקים שאהבתם במיוחד! והפעם, יפית מנטין, סמנכ"לית השיווק של נספרסו ישראל.
קפה, כמו שמלמדת אותנו יפית מנטין, הוא לא רק המשקה השחור שמעיר אתכם בבוקר. מדובר בחוויה שלמה החל מהרגע שרק חשבתם לקנות מכונה ועד הלגימה האחרונה. אבל כדי לדעת להתאים לך את כוס הקפה המושלמת, צריך להכיר אותך, וכשמדובר בלקוח חדש המשימה לא פשוטה בכלל.
איך בונים את הקשר עם לקוחות חדשים? איך מוצאים את האיזון בין הרצון לתקשר עם הלקוח אבל לא להציק לו יותר מדי? ומה אומר עליי שרוול הקפה שבחרתי להזמין?Mon, 16 Sep 2024 - 3839 - עיתונאים או שופרות? שלום קיטל על תקשורת ופוליטיקה [עושים פוליטיקה]
בפרק זה מארח שלמה רז את שלום קיטל דמות מפתח בתקשורת הישראלית במשך שנים רבות. שהיה גם יועץ של ראשי מפלגת העבודה אהוד ברק ושלי יחימוביץ'.האם התקשורת הישראלית הרימה ידיים מול המציאות החברתית והפוליטית הכאואית שבה שרויה ישראל. האם יש לתקשורת כלים ורצון להתמודד עם ספינים, מניפולציות ורשתות חברתיות או שהיא תורמת להם.
Sun, 15 Sep 2024 - 3838 - האם שפה הודית עתיקה ניבאה את הבינה המלאכותית? [עושים תוכנה]
הפרק המיוחד הזה של עושים תוכנה כנראה לא יעזור לכם או לכן לעשות ריפרקטורינג לקוד, או לנהל את הענן שלכם בצורה חסכונית יותר. אבל הוא מעניק הצצה אל אחד המאמרים המוזרים ביותר בהיסטוריה של הבינה המלאכותית, ואולי יצליח לפתוח לכם כיוונים חדשים בחשיבה על קוד ופיתוח תוכנה. הוא עוסק בשפה הודית עתיקה בשם סנסקריט ובעובד נאסא אמריקאי, שספק אם היה קיים. האזנה נעימה!
Tue, 10 Sep 2024 - 3837 - בריאת העולם: בראשית א' (שחר ענבר) [עושים תנ"ך]
והפעם ב "עושים תנ"ך" אנחנו חוזרים להתחלה. אבל ממש להתחלה...בצמד הפרקים הבאים נחזור למעשה הבריאה שמופיע בתחילתו של ספר בראשית. הסיפור שלפנינו הוא אולי הסיפור הכי מפורסם בתנ"ך, בריאה בשישה ימים, אור, רקיע, מאורות, כל החיות וכל ה"ויהי ערב ויהי בוקר"...מכירים לא? הסיפור כל כך מוכר נכון?
אז....זהו שלא ממש
וותיקי הפודקאסט יודעים לספר כי ישנם שני סיפורי הבריאה שמופיעים בפרקים א' ו-ב' והם שני סיפורים שונים בתכלית האחד מהשני אבל האם יש בתנ"ך עוד סיפורי בריאה מלבד השניים שמופיעים בפרקים א ו-ב? מה מאפיין סיפורי בריאה אחרים אשר היו נפוצים ומוכרים בעולם העתיק? והאם ניתן לזהות שרידים שלהם גם בסיפורי הבריאה שבתנ"ך? מה הקשר של אותן מסורות לאוגרית ולהר חרמון? מה הייתה,על פי המיתולוגיות העתיקות, הבעיה הגדולה ביותר של העולם טרם הבריאה? מה תפקידם של המים במיתולוגיות המסופוטמיות? ובתנ"ך? איך נבראו בני האדם? איך ניתן להסביר את הביטוי הבעייתי "בצלם אלוהים"? האם לאל יש דמות וגוף כמו לבני האדם?
ולמה, לכל הרוחות התהומות והאנומה-אלישים, סיפור הבריאה שבפרק א' בתנ"ך מתעקש להזכיר דווקא את התנינים הגדולים?
האזנה נעימה,
יותםMon, 09 Sep 2024 - 3836 - 429: מבצע אזוריאן [עושים היסטוריה]
באמצע שנות השבעים ערך ה-
CIA האמריקני
מבצע ראשון מסוגו בהיסטוריה: שלייתה של צוללת גרעינית סובייטית מעומק של חמישה קילומטרים במרכז האוקיינוס השקט. כדי למנוע מבריה"מ לגלות את המבצע הסודי, שיתף ה - CIA פעולה
עם גאון אקסנטרי שדמותו היוותה את ההשראה לאיירון מן. ואת כל המבצע היקר והמתוחכם הזה סיכנה פריצה אקראית
למשרד בלוס אנג'לס.
האזנה נעימה :-)
רןSun, 08 Sep 2024 - 3835 - בואי כלה: המדריך המלא לטיפולי יופי במכון [HL]
בשעה טובה! האירוע מתקרב, כבר סגרת אולם, איפור ושמלה... אבל שחכת לדאוג לעור הפנים שלך?
את הפרק הזה כל אישה לפני אירוע חייבת לשמוע - מה באמת נדרש כדי להגיע ל"גלואו" המושלם? מתי הזמן הנכון להתחיל בהכנות? איך מתאימים את הטיפול לגיל ולסוג העור? ומה לגבי הסכנות שבטיפולים קיצוניים מדי?
הפרק, מירה ברטפלד ואפרת וכטל חושפות את כל הסודות והטיפים שרציתן לדעת על טיפולי ביוטי לקראת אירועים וחתונות. נתראה בשמחות!Sun, 08 Sep 2024 - 3834 - המערה של אבא ואמא [עושים מינהר]
כשהגנטיקה המודרנית פגשה את הפרהיסטוריה, התברר הקשר המפתיע בין שלד בריטי בן 10,000 שנה ומורה להיסטוריה בן זמננו.
Sun, 08 Sep 2024 - 3833 - עירוניות, תחבורה ותכנון [עושים חשבון]
עושים חשבון מארחים את מתכנן הערים אלון סיגלר, בשיחה על תחבורה ציבורית, חנייה, שבילי אופניים ואיך כל אלו משתלבים (או לא) בתכנון עירוני
Sun, 08 Sep 2024 - 3832 - מחיר השחייה התחרותית VS היתרונות של שיטת ווסט [עולם המים]
אולימפיאדת בייג'ינג, שנת 2008, ד"ר לאוניד קאופמן, מאמן השחייה של נבחרת ישראל מקבל שיחת טלפון דרמטית לגבי שחיין שלו, ימים בודדים לפני הזינוק. מה קרה באותה השיחה ואיך זה קשור למחיר שצריכים לשלם שחיינים על שחייה תחרותית? בפרק הזה אורי סלע מארח את ד"ר ליאוניד קאופמן, מגדולי מאמני השחיינים בישראל, על ההבדלים בין שחייה תחרותית לשחיית ווסט. החל מהמטרות ועד הדקויות הטכניקות של כל שיטה.
Sun, 08 Sep 2024 - 3831 - איך בגדים משפיעים עלינו? הפסיכולוגיה של הלבוש [עושים פסיכולוגיה]
כיצד לבוש משפיע על הרגשות ומצבי הרוח שלנו? איך בגדים יכולים לסייע בוויסות רגשי? ומהו הקשר בין הלבוש שלנו לבין תפיסת העצמי והביטחון העצמי?
בפרק זה של "עושים פסיכולוגיה", ד"ר מעיין בוימן משיטה מארחת את ד"ר טלי סטולובי, עובדת סוציאלית וחוקרת בתחום הפסיכולוגיה של הלבוש, ומזמינות את המאזינים לחשוב מחדש על הבחירות האוטומטיות שלנו בארון הבגדים, ועל ההשפעה העמוקה שיש ללבוש על עולמנו הפנימי.Tue, 03 Sep 2024 - 3830 - איך לייבש ידיים (ולהישאר בחיים) [התשובה]
שמועות אומרות שמייבשי הידיים החשמליים, שאותם אפשר למצוא לעתים קרובות בשירותים, עלולים להרוג אתכם. השמועות האלה לא נכונות, אבל מתברר שהן חלק ממלחמה ארוכה בין מייבשי הידיים לבין מגבות הנייר, שכוללת מדענים, עיתונאים והרבה כסף. (אה, וגם: אז איך באמת צריך לייבש ידיים?).Mon, 02 Sep 2024 - 3829 - גוגל הפסידה - מה עכשיו? [עושים טכנולוגיה]
בראשית אוגוסט 2024 ניתן פסק הדין במשפט ההגבלים העסקיים שמנהל בשנה האחרונה הממשל האמריקאי נגד גוגל. אחרי שהאבק מעט שקע ורגע לפני שהצדדים מציגים בפני השופט את ההצעות שלהם בנוגע לעונשים שיוטלו על החברה, חשבתי שיהיה נכון לנסות ולעשות סדר בפרק עדכון קצר: מה קבע השופט, מה המשמעות של הקביעות שלו והאם בדומה למשפט ההגבלים העסקיים שנוהל נגד מיקרוסופט, גם התביעה נגד גוגל תעצב מחדש את עולם הטכנולוגיה?
במילים אחרות: גוגל הפסידה – מה עכשיו?
קישורים:
בלומברג: הממשל האמריקאי שוקל לבקש את פירוקה של גוגל
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-08-13/doj-considers-seeking-google-goog-breakup-after-major-antitrust-win
סוף עידן גוגל
https://www.axios.com/2024/08/07/google-antitrust-ruling-end-eraMon, 02 Sep 2024 - 3828 - הסכסוך הישראלי- ישראלי [עושים פוליטיקה]Sun, 01 Sep 2024
- 3827 - להקדים את העתיד – הטרנספורמציה הדיגיטלית בחברת טמפו (ש.ח) [פורצים דרך]
החלטנו להביא בשידור חוזר כמה מהפרקים שאהבתם במיוחד! והפעם יוסי כהן, סמנכ"ל מערכות המידע של טמפו.
"הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד, היא להמציא אותו", אמר הוגה הדעות פיטר דרוקר. וזה בדיוק מה שקרה שביום בהיר אחד, כשאחת מחברות המשקאות המובילות והוותיקות בישראל החליטה לבצע טרנספורמציה דיגיטלית, כשאין כאבים והחברה מתפקדת טוב יותר מאי פעם.
למרות שכולם היו מרוצים מהמצב הקיים, יצא יוסי כהן, סמנכ"ל מערכות המידע של טמפו, למסע בדרך למציאת הפלטפורמה המנצחת. הוא מספר על ההחלטה להיות חברת המשקאות הראשונה שמובילה ומבצעת שינוי מקיף בכל מערך השיווק והמכירות, בדגש על מבט אל העתיד לבוא.
כיצד מגייסים את העובדים ומציגים בפניהם היתרונות כשהצרכים נסתרים מן העין? איך הטרנספורמציה הועילה להתנהלות מול הלקוחות? ומיהו למעשה האויב הכי גדול של הטרנספורמציה הדיגיטלית?Tue, 27 Aug 2024 - 3826 - עושים תנ"ך בבית הספר (פרופ' נילי ואזנה) [עושים תנ"ך]
בפרק זה נצלול לשאלה הבוערת: כיצד ראוי ללמד תנ"ך בבתי הספר בימינו?אחת התגובות הנפוצות של מאזינינו במהלך השנים היא: "ואללה, אם היו מלמדים אותנו תנ"ך בבית הספר בצורה הזאת - לא היינו שונאים את לימודי המקרא בזמנו". רבים מוצאים עניין בתנ"ך רק כאנשים בוגרים, אבל ה"טראומה" מלימודי התנ"ך בתיכון מלווה רבים שאינם זוכרים חסד נעורים, בלשון המעטה, למקצוע הזה ובוחרים להתרחק מספר הספרים בבגרותם.
בפרק זה אם כן, נדון בחינוך - נשוחח על הפער בין לימודי התנ"ך המסורתיים לבין גישות מודרניות המשלבות מסורת בצד היסטוריה, חקר המזרח הקדום בצד פרשנות מסורתית, קריאה ביקורתית של הטקסט בצד ניתוח ספרותי מפוקח. נבחן האם יש מקום ללימודי תנ"ך במערכת החינוך המודרנית, הממלכתית, ואם כן - באיזה אופן יש ללמד תנ"ך כדי? מהי הדרך הנכונה ללמד תנ"ך בעידן המודרני? מה לא עובד בשיטות הלימוד הנוכחיות? כיצד ניתן לשפר את חווית לימודי התנ"ך עבור התלמידים? עד כמה הדבר תלוי במורה ואהבתו את המקצוע?
על כל זאת ועוד נשוחח עם פרופ' נילי וזאנה מהחוג למקרא באונ' העברית ובחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו, וראשת תכנית רביבים, עד לאחרונה יו"ר ועדת המקצוע בתנ"ך בחינוך הממלכתי.
האזנה נעימה,
יותםMon, 26 Aug 2024 - 3824 - חיות בהיסטוריה [עושים מינהר]
יונה שהצילה מאות אנשים, כבשה שלימדה גנטיקה, חתול שכתב עבודות בפיזיקה, כלבה שהגיעה לחלל: גם בעלי חיים עשו היסטוריה (זהירות! הפרק מכיל כמה תיאורים גרפיים)
Sun, 25 Aug 2024 - 3823 - עליית הפופוליזם בעולם [עושים חשבון]
עושים חשבון מארחים את ד"ר רועי לוי, כלכלן מאוניברסיטת תל אביב לשיחה על עליית הפופוליזם ברחבי העולם. מהו שלטון פופוליסיטי? מה ההסבר לעליית כוחן של המפלגות הפופוליסטיות והיכן הן ממוקומות ברצף שבין דמוקרטיה לדיקטטורה? ומהן ההשלכות הכלכליות שמדינות חוות בעקבות שלטון פופוליסטי?
Sun, 25 Aug 2024 - 3822 - איזה שחיינים אתם- ספרינט או מרחקים? [עולם המים]
יונתן קופלב, ספרינטר, שיאן ישראל ואלוף אירופה, התחיל את דרכו בכלל כשחיין מרחקים. בשנת 2012 הוא קבע קריטריון לאולימפיאדת לונדון אלא שאז הגיע אירוע שטרף את כל הקלפים והוא נאלץ לוותר על החלום. מה בדיוק קרה שם? איך האירוע הזה קשור לגישה של קופלב כשחיין וכמאמן? מה ההבדל בין שחייני ספרינט, מידל ומרחקים ואיך ניתן לזהות את אופי השחיין כבר מגיל צעיר?
Sun, 25 Aug 2024 - 3821 - 428: ג'.ר.ר. טולקין [עושים היסטוריה] (ש.ח)
כשיצא לאור הכרך הראשון של 'שר הטבעות', מבקרים רבים קטלו את סגנונו הספרותי של ג'.ר.ר. טולקין. ואכן, המהדורה הראשונה של הסדרה נמכרה בכמה אלפי עותקים בלבד, ונחלה כשלון חרוץ. אבל אז, דווקא הוצאת ספרים שניסתה לרמות את טולקין - נתנה לסדרה פרסום מעולה, והפכה את 'שר הטבעות' ליצירה הפופולרית והאלמותית שהיא היום.
האזנה נעימה,
רןTue, 20 Aug 2024 - 3820 - למה פרסומות למשחקים בטלפון כל כך מוזרות? [התשובה]
אם גם אתם מקבלים המון פרסומות למשחקים שאין שום קשר בינן לבין המשחק עצמו - שתדעו שיש לכך סיבה, רק שהיא ממש מוזרה
Mon, 19 Aug 2024 - 3819 - למצוא נפט עם מודלי שפה גדולים [עושים תוכנה]
מודלי השפה הגדולים (LLMs) הם ההבטחה הגדולה של תקופתנו, וייתכן שמהם יגיח ה-AGI, אותו קונספט בדבר בינה כמו-אנושית. אבל עד כמה הם באמת משנים את עולם הפיתוח, כבר היום? ואיך אפשר לדעת אם השימוש בהם יוביל לגילוי שדה נפט עסקי-פיתוחי, או לחלופין – רק לאדמה חרבה?
עמית בן-דור הגיע לשיחה מיוחדת על ההייפ, ההבטחות והמציאות, שמציבים מודלי השפה הגדולים בפני ארגוני הפיתוח. למה צ'ט בוטים הם לאו דווקא השימוש הכי רלבנטי עבורם? כיצד CoPilot כן משנה את חוקי המשחק? ומדוע אוטומציה של תהליכים – לאו דווקא התחום הסקסי ביותר – הוא המקום שבו מתגלה ההשפעה הדרמטית באמת של LLMs?
האזנה נעימה,
בועז לביאMon, 19 Aug 2024 - 3818 - שערוריה ששמה Perplexity AI [עושים טכנולוגיה]
מנוע החיפוש של Perplexity AI נחשב בעיניי רבים למוצר פורץ דרך, כזה שמכניס לכיס הקטן את כל הגוגל והמיקרוסופט של העולם. מדי פעם אנשים מפרסמים בלינקדאין ובטוויטר ובמקומות נוספים פוסטים שבהם נראה שהם מתחרים ביניהם מי יצליח לכתוב את שיר האהבה הכי מרגש למנוע החיפוש של Perplexity.
אבל למרות שהמוצר של החברה מסקרן ואפילו מרגש כלל לא בטוח שהוא המשיח שלו קיווינו.
בשורה של תחקירים שפורסמו בחודשים האחרונים עולה תמונה מטרידה לפיה Perplexity גונבת תכנים מאתרים, היא פשוט מעתיקה כתבות שלימות ואז מציגה אותן ללא הפנייה, ללא קישור ובעיקר ללא אישור מה שמעלה את השאלה האם מה שאנחנו רואים פה הוא את נאפסטר של עולם החיפוש; חברה שמטלטלת את השוק ומרגשת את המשתמשים אבל שעושה את כל זה באמצעות גניבה?
קישורים:
חברת OpenAI משיקה גרסה ראשונה של SearchGPT
https://openai.com/index/searchgpt-prototype
עמית סינגהאל מדבר על המחשב ב"מסע בין-כוכבים"
https://www.youtube.com/watch?v=0k2ufqVh-pU
פורבס: "כאילו שלוויקיפדיה ול-ChatGPT היה נולד ילד"
https://www.forbes.com/sites/rashishrivastava/2024/04/11/inside-the-buzzy-ai-startup-coming-for-googles-lunch/?sh=3bd446821781
פרפלקיסטי וגניבת ה-AI
https://www.theverge.com/2024/6/27/24187405/perplexity-ai-twitter-lie-plagiarism
פרפלקסיטי היא מכונת בולשיט
https://www.wired.com/story/perplexity-is-a-bullshit-machine
פרפלקסיטי חותמת על עסקה עם שותפות תוכן
https://www.niemanlab.org/2024/07/perplexity-ai-search-engine-launches-revenue-sharing-with-six-news-publishers/Mon, 19 Aug 2024 - 3817 - מחוללות אהבה - מה טו באב מלמד אותנו על אהבה? [לגעת ברוח]
לרגל טו באב, חג האהבה היהודי, רוני קרביץ עוקב בפרק ספיישל ייחודי אחר המחוללות ברכמים, להבין מה היה הסוד שלהם, ואחר סיפור אהבה מטלטל מאותה התקופה, כדי להבין איזו השראה נוכל לקבל מהם גם בעידן האפליקציות להיכרויות.
לרישום למלגת נפש יהודי לסטודנטים.ות
https://nefeshyehudi.co.il/Sun, 18 Aug 2024 - 3816 - "הבגינים" ושורשי הקרע בחברה הישראלית- חלק א' [עושים פוליטיקה]
שלמה רז מארח בפרק הזה את ד"ר גיל סמסונוב, מחבר הספר "הבגינים". הספר בא לתקן את העוול ההיסטורי שנגרם ללוחמי המחתרות האצ"ל והלח"י נוכח תרומתם להקמת המדינה. אולם, הספר הוא לא רק מחקר היסטורי נרחב, שעוסק בסוגיה שנויה במחלוקת בפני עצמה, אלא יש לו גם משמעות אקטואלית מובהקת, הנוגעת לשורשי הקרע בחברה הישראלית.
Sun, 18 Aug 2024 - 3815 - The Danger in Clicking 'OK' [CPRadio]
In the grand scheme of cybersecurity, the design issue in Foxit PDF Reader was really very minor. But it revealed a much larger and more impactful phenomenon that we’ll probably have to deal with for as long as there are computers around: the instinct to click ‘Ok’.
Tue, 13 Aug 2024 - 3814 - עסקת הנשק שהכריעה את מלחמת העצמאות- חלק ב' [כשבגרוש היה חור]
משלוחי הנשק מצ'כוסלובקיה מתחילים להגיע לישראל במקביל לפרוץ קרבות מלחמת העצמאות, אבל האם הנשק יגיע בזמן ללוחמים? איך יתמודד צה"ל הצעיר עם הטנקים והמטוסים של צבאות ערב? איך תתמודד המדינה עם העול התקציבי הכבד של הוצאות המלחמה? האם יהודים אמריקאים יצליחו להבריח לארץ נושאת מטוסים מאמריקה? ומהו הנשק הסודי המפתיע שיעזור להכריע את קרבות הבלימה? חלק שני ואחרון על עסקת הנשק שעזרה לנצח את מלחמת העצמאות.
Tue, 13 Aug 2024 - 3813 - האם התנ"ך היה באמת? (ד"ר חגי משגב) [עושים תנ"ך]
מהי אמת היסטורית? אפשר בכלל לדעת מה זו "אמת היסטורית" בהקשר של הארכיאולוגיה המקראית? האם הסופר הכיר את התקופה מבפנים או שהוא כותב את הדברים ממרחק הזמן? מה יותר חשוב בארכיאולוגיה– ה"אמת" או "ההקשר"?האם ניתן בכלל לבקש מהארכיאולוגיה לנסות ולהוכיח סיפור וסיפור מקראי בפרט? האם ניתן, בעזרת הארכיאולוגיה, לצייר סיפור אלטרנטיבי למה שהמקורות הכתובים, ביניהם גם המקרא,מספרים לנו?בפרק זה אנו משוחחים עם ד"ר חגי משגב, מהאוניברסיטה העברית בירושלים ודנים בנושאים שחלקם שנויים במחלוקת גם בין החוקרים עצמם כמו למשל:האם יציאת מצרים התרחשה או לא? מה בין הסיפור המקראי לממצאי הארכיאולוגיה בשטח? האם הסופר המקראי הינו חיצוני לסיפור או שהוא "מדבר מצרית" מבחינה תרבותית?מה לגבי משה? האם מדובר בדמות ספרותית בלבד או שימור של זיכרון היסטורי?
מה לגבי כתובת תל דן- מדוע מציאתה הייתה רעידת אדמה ארכיאולוגית, בעיקר מול הגישה הסקנדינבית? מה משמעות הכתובת מבחינת הבנתנו את האירועים ההיסטוריים שעליהם אנו קוראים גם במקרא? מי "באמת" הרג את יהורם ואחזיה? האם היה זה חזאל מלך ארם ככתוב בכתובת או יהוא כפי שמספר התנ"ך? איך אפשר להעריך את האמינות של שני הטקסטים?
מה לגבי חרבת קיאפה? אילו רבדים יכולים ממצאי קיאפה לתרום לדיון הנוקב אודות "הממלכה המאוחדת"? מדוע התיארוכים של הממצאים מהאתר קריטיים להבנת ואולי אף לפתרון המחלוקת? האם גם סביב הממצאים עצמם, ולא רק על ניתוחם, הייתה מחלוק בין הארכיאולוגים?
על כך ועוד בפרק שלפניכם
האזנה נעימה,
יותםMon, 12 Aug 2024 - 3812 - [HL] פנים אל פנים: המדריך המקיף לטיפולים במכון הקוסמטי
מה אתן באמת יודעות על טיפול פנים? לכל אחת כנראה יצא לחוות לפחות פעם אחת טיפול פנים, אבל אי פעם שאלתן למה בעצם הם חשובים כל כך? באיזו תדירות כדאי לעשות אותם? מהם הסוגים השונים של טיפולים ולמה חשוב לפנות לאשת מקצוע? בפרק החדש של הפודקאסט, מירה ברטפלד ואפרת וכטל עונות לנו על כל השאלות שרציתן לדעת בנושא טיפולי פנים.
Sun, 11 Aug 2024 - 3811 - האולימפיאדה האחרונה[עושים מינהר]
מי היו האתלטים הכוכבים של האוליפיאדות בעת העתיקה? למה בכלל נולדו המשחקים האולימפיים? למה הם נעלמו ואיך הם נולדו מחדש?
Sun, 11 Aug 2024 - 3810 - על המיסים ועל הנפלאות [עושים חשבון]
עושים חשבון מארחים את אריאל קרלינסקי על המחקר שמנתח בצורה המקיפה ביותר עד היום את נטל המס וערך הקצבאות והשירותים בישראל לפי עשירונים ומגזרים - חרדי, ערבי וכל האחרים. התמונה המתקבלת מהמחקר מדאיגה - מדינת הרווחה הישראלית נמצאת במסלול התרסקות.
Sun, 11 Aug 2024 - 3809 - למה חשוב לנשום? [עולם המים]
כל שחיין ושחיינית יודעים שנשימה היא כלי חשוב מאוד בדרך להצלחה. בפרק הזה, תום פלד, מדריך צלילה חופשית ומאמן נשימה, מסביר לנו איך נושמים נכון, באיזה אופן נוכל להתכונן עוד לפני האימון ואילו טכניקות מתאימות למשחים השונים.
Sun, 11 Aug 2024 - 3808 - AI takes on polymorphic malware [The Industrial Security Podcast]
The bad guys keep getting better at what they do, and so must we defenders. Gary Southwell of Aria Cyber joins us to look at using AI to get ahead of constantly-changing malware.
Mon, 05 Aug 2024 - 3807 - אני מרגיש משמע אני קיים [עושים פסיכולוגיה]
לפעמים אני עצוב ולפעמים - שמח. עוזי חיטמן ז"ל שר עלינו, על האדם שאנחנו- כזה שכבר מינקות מתחיל לחוות רגשות מובחנים. רגשות. לכאורה- דבר כל כך פשוט וטבעי. אם יש לכל בני האדם רגשות, והם קיימים בנו מהרגע הראשון כמעט, אז היינו מצפים שפשוט נקבל אותם, נתייחס אליהם בחמלה, בסבלנות, בהבנה. פשוט- נרגיש אותם, כמו הילד שבשיר- נקבל את החוויות הרגשיות כחלק מהחוויה האנושית. אבל – מהר מאוד אנחנו מגלים שרגשות הם טבעיים, הם אנושיים, הם משותפים לכל בני האדם בכל הגילים- ולמרות זאת- ה"פשוט לקבל אותם" – לא מתקיים. בפרק הזה, ד"ר מעין בוימן משיטה מארחת את ד"ר אלינער פרדס לשיחה על רגשות- מהם רגשות, איך כדאי להתמודד איתם? מה זה אומר להיות "מחובר" לרגשות, מה המחיר של ניתוק רגשי ועוד.
Mon, 05 Aug 2024 - 3806 - מי היא באמת האישה הזקנה בעולם? [התשובה]
מיהו האדם הזקן ביותר שחי אי פעם? ויקיפדיה וספר השיאים של גינס טוענים שזו קשישה צרפתיה חובבת שוקולד שפגשה פעם את ואן גוך. אבל יש כמה נקודות חשודות בעניין.
Mon, 05 Aug 2024 - 3805 - אלפא-פולד: תרופות הן החזית הבאה [עושים טכנולוגיה]
בשנת 2020 דיפ-מיינד, חברה-בת של גוגל, השיקה מערכת בינה מלאכותית בשם "אלפא-פולד" שפיצחה תעלומה ביולוגית שהטרידה את המדענים יותר מחמישה עשורים: איך חלבונים מתקפלים. בעקבות פריצת הדרך, פורסמו אינספור כתבות ותחזיות שהעריכו שבתוך זמן קצר נוצף בגל של תרופות חדשות שיפותחו הודות להישג הזה אבל למרות שחלפו מאז ארבע שנים, זה עדיין לא קרה. העובדה הזו הופכת למעניינת במיוחד כשלוקחים בחשבון עוד עובדה: לפני כמה חודשים, במאי 2024, דיפ-מיינד השיקה למערכת שלה גרסה חדשה.
קישורים:
האם בינה מלאכותית יכולה להחליף את המדענים?
https://www.fastcompany.com/91146281/why-ai-wont-swallow-science
דיפ-מיינד מנסה להיכנס לשוק שלל 100 מיליארד דולר
https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-08/deepmind-ceo-targets-100-billion-plus-ai-drug-discovery-business-with-alphafold
הדרך לאלפא-פולד 2: תיעוד
https://www.youtube.com/watch?v=gg7WjuFs8F4Mon, 05 Aug 2024 - 3804 - 427: הנורה שתאיר את כל רמת גן [עושים היסטוריה]
בשנת 1982 עלה שר הכלכלה יעקב מרידור לראיון ברשת ב', וזרק פצצה: הוא וצוות סודי של מהנדסים ומדענים עובדים על פיתוחה של המצאה חדשה, פרי מוחו של גאון מסתורי, אשר תוזיל את עלות ייצור החשמל בשמונים אחוזים ותהפוך את מדינת ישראל למעצמה כלכלית אדירה. 'ההמצאה הגדולה ביותר מאז הגלגל,' טען השר הנכבד, וכל המדינה נכנסה לסחרור...
מה הייתה אותה המצאה מדהימה, מי היה דני ברמן, הממציא המסתורי - ולמה אנחנו עדיין משלמים לא מעט עבור חשבון החשמל?...
הפרק הוקלט במפגש המאזינים השישי של עושים היסטוריה לפני מספר שבועות.
האזנה נעימה,
רןSun, 04 Aug 2024 - 3803 - מורה לנבוכים-על הפוליטיקה החרדית [עושים פוליטיקה]
שלמה רז מארח הפעם את איש התקשורת החרדי בני רבינוביץ'. בני מכיר מקרוב את הפוליטיקה החרדית במשך שנים רבות, והיה מבאי ביתם של כמה ממנהיגי הציבור החרדי ליטאי. בפרק הזה שלמה ובני משוחחים בין השאר על הנאום המפורסם של הרב שך ז"ל – "נאום השפנים והחזירים", והאם הוא מהווה קו פרשת מים בפוליטיקה הישראלית? בנוסף ידברו גם על השינויים שעוברים על הציבור החרדי, שבאים לידי ביטוי בכך שחוגים רבים בתוכו אימצו דעות לאומניות קיצוניות, על גיוס בני ישיבות ועוד.
Sun, 04 Aug 2024 - 3802 - להתבונן פנימה: המהפכה השקטה של תנועת החסידות [לגעת ברוח]
קל לזהות אותם מבחוץ, אבל רק מעטים מכירים לעומק את עולמה הרוחני והפנימי של תנועת החסידות.
בפרק הזה רוני קרביץ מראיין את הרב משה תיק, שמסביר מי ייסד אותה ועל איזה רקע, מה הקשר שלה אל תורת הקבלה, ולמה העקרונות שלה ממשיכים להניע רבים עד היום.
לרישום למלגת נפש יהודי לסטודנטים.ות
https://nefeshyehudi.co.il/Sun, 04 Aug 2024 - 3801 - הריון ודלקת מפרקים - פרק אופטימי (מוגש בחסות חברת ניאופרם ישראל) [עושים רפואה]
יצירת חיים חדשים היא דבר מרגש מאוד, וההחלטה של אישה עם דלקת מפרקים על הריון מלווה באופן טבעי בשאלות ולבטים רבים.
בפרק זה נדבר על מהי ראומטולוגיה? מדוע פונים לראומטולוג כאשר יש כאבים במפרקים? איך משפיע ההריון על דלקות מפרקים? איך משפיעה המחלה על ההריון, האם והתינוק? מהן התרופות הבטוחות בהריון? ומהו הדור החדש של התרופות שהוביל למהפכה בטיפול בדלקות המפרקים?
כדי לדבר על נושא זה, נשוחח עם ד"ר עודד קמחי, מומחה לרפואה פנימית וראומטולוגיה.
למידע נוסף ושאלות לגבי אפשרויות הטיפול, פנו לרופא.ה המטפל.ת.
424-JUN-2024Sun, 04 Aug 2024 - 3800 - המירוץ לאולימפיאדה- שחייה במים פתוחים [עולם המים]
כשאמיר עופר, מאמן נבחרת ישראל למים פתוחים, רק נכנס לתפקיד אולמפיאדת 2020 הייתה בפתח ואיתה גם מגפת הקורונה. איך אמיר הכין את מתן רודיטי לאולמפיאדה? עם אילו אתגרים הוא נאלץ להתמודד? ובאיזה אופן הפתיע רודיטי בהישגים והתוצאות במשחה הגורלי?
Tue, 30 Jul 2024 - 3799 - Introduction to cytogenetics and mutational testing in MDS [MDS Patient & Family Report]
Dr. Nikolaos Papadantonakis discusses cytogenetics and mutational testing in MDS with Dr. Hetty Carraway and Dr. Moshe Mittelman and how they utilize this information in the clinical setting.
Mon, 29 Jul 2024 - 3798 - הסודות והטקסים של גילדת מפתחים [עושים תוכנה]
גילדה היא מושג שנמצא איתנו לפחות מאז ימי הביניים: גוף של בעלי מקצוע כמו צורפים, או נפחים, שאחראי על ההון ההדרכתי, ועוסק בין השאר בהכשרה של אנשי מקצוע חדשים. בעידן הנוכחי נולדה הגילדה מחדש, במקצוע המשמעותי ביותר אולי של זמננו – פיתוח תוכנה.
איך מקימים גילדת מפתחים בתוך ארגון? מה הקשר בין Hyper Growth לבין הצורך בגילדה? איך בוחרים מי יוביל את הגילדה? כיצד מגדירים עבורה יעדים? כמה זמן לוקח לחברה לראות את הערך שבגילדה? והאם מתישהו יתחילו חברות לחפש בשוק ראשי גילדות, באופן יזום?
על השאלות הללו, ורבות אחרות, שוחחתי עם לירון שטרייכמן, VP Core ב-Global-e, בעל ניסיון של כ-20 שנה בתעשייה, בחברות קטנות וגדולות, בין השאר בתפקידי VP R&D, ועם נתנאל אברג'יל R&D Director ב-Global-e, מוביל את צוותי האינפרא ואת הגילדה למפתחים.
פרק בשיתוף Global-e.
האזנה נעימה,
בועז לביאMon, 29 Jul 2024 - 3797 - ספר חנוך (שחר ענבר) [עושים תנ"ך]
הפעם נעסוק בספר חנוך שהוא אחד מהספרים החיצוניים, ספר שלא השתמר בעברית, כיוון שחז"ל ניסו לדחוק אותו ככל יכולתם ולהשכיח אותו. מדוע? מפני שיש בו תפיסות שמנוגדות לדעתם לחלוטין לזרם המחשבה היהודי של זמנם. הספר מכיל את הסיפורים הכי מסמרי שיער, הכי יצירתיים, הכי מפתיעים...שחז"ל לא רצו שתדעו עליהם. אבל בדיוק בשביל זה אנחנו פה!
מתי חובר הספר? מדוע ניתן לומר שספר חנוך גם מפורש מאוד מצד אחד, ומנגד גם חידתי ואלגורי? האם הספר היה פופולרי בימי הבית השני? מה על דמותו של חנוך? האם מדובר בדמות שולית או באחת הדמויות המרכזיות ביותר בחייהם של היהודים, גם ביהודה וגם במצרים?מה כתוב בספר אודות גן העדן והגיהנום? על מלאכים ושדים ונפילים? על המשיח ועל תחיית המתים? על יום הדין ועל ההיכל של אלוהים והרקיעים השמימיים? האם ניתן למצוא בספר חומרים מדעיים שהם אינם מיסטיים-מיתולוגיים? מה יודע לספר מחבר חנוך אודות מערכות קלנדריות, גיאוגרפיה, קוסמולוגיה, אסטרונומיה, על מטאורולוגיה ועל המון חומרים נוספים?
בפרק זה מתארח חוקר המקרא שחר ענבר שיכניס אותנו לעולמם של היהודים במאות השלישית והשנייה לפנה"ס, מה הם סיפרו שקרה בימי קדם, מה הם סיפרו שיקרה באחרית הימים, ואיך הם תפסו את העולם שסביבם, כפי שעולה מספר חנוך.
האזנה נעימה,
יותםMon, 29 Jul 2024 - 3796 - סערה מושלמת: עלייתו ונפילתו של סם בנקמן-פריד [עושים טכנולוגיה]
בזמן שהיה סטודנט סם בנקמן-פריד נפגש לארוחת צהריים עם וויליאם מק'סקיל, אחד ממייסדי תנועת האלטרואיזם האפקטיבי. הפגישה שינתה את חייו. הוא סיים את לימודיו, הקים קרן גידור ואז בורסה למסחר בקריפטו. הוא קרא לה FTX. בתוך זמן קצר בנקמן-פריד הרוויח סכומי כסף אדירים והפך לאדם העשיר בעולם מתחת לגיל 30. אבל הקריסה בשווי הביטקוין חשפה את התרמית הפיננסית הגדולה ביותר בתולדות ארה"ב והובילה למעצרו של בנקמן-פריד. בחודש מארס 2024 הוא נשלח ל-25 שנות מאסר.
הפרק הזה, מתוך הפודקסט "סערה מושלמת", מספר את סיפור עלייתו ונפילתו.
קישורים:
הפודקסט "סערה מושלמת" ב-Spotify:
https://open.spotify.com/show/2IIVEx404ubtOF0CsQCjAdMon, 29 Jul 2024 - 3795 - חכמת הליסינג – דברים שלא לימדו אותנו [עושים חשבון]
עושים חשבון מארחים את מוטי ברטון, מנכ"ל שלמה ליסינג פרטי, בפרק בשיתוף 'קבוצת שלמה'.בפרק נדבר על ליסינג פרטי תפעולי, המיתוסים הנפוצים, ההשפעות של עליית מחירי הרכב והביטוח על התנועה לכיוון הליסינג.והשאלה הגדולה- מה יעשו חברות הליסינג בעידן הרכב החכם שאולי יגיע אלינו מהר יותר משציפינו.
Sun, 28 Jul 2024 - 3794 - המנצח [עושים מינהר]
לא מי שעמד בראש ולא אף אחד מחברי ״התזמורת האדומה״ היה מוזיקאי. הם לא ניגנו ולא שרו - ובכל זאת, מי שניצח עליהם היה אחד האנשים הכי פחות מוערכים בהיסטוריה של מלחמת העולם השנייה.
Sun, 28 Jul 2024 - 3793 - התנועה שהקדימה את זמנה: מהי תנועת המוסר? [לגעת ברוח]
האם אתם מצליחים לזהות ברחוב את ההבדלים בין אדם מהזרם החסידי לבין אדם מהזרם הליטאי? השוני בתוך החברה הדתית מורגש היטב, אך האדם הפשוט ברחוב לא תמיד יבחין בהבדלים. הפרק הזה הוא פרק ראשון במיני סדרה על הזרמים השונים ביהדות, בו נתמקד בתנועת המוסר- הזרם הליטאי. מה מאפיין את הזרם? מה האידיאולוגיה והחזון שלו? ולמה קוראים לזרם תנועת המוסר? ובעיקר: מהם הכלים שיש לו למיקוד עצמי ופנימי ולמה היא נחשבת לתנועה שהקדימה את זמנה.
לינק לרישום למלגה https://nefeshyehudi.co.il/
לינק לקורס הדיגיטלי (ללא תשלום) https://nefeshyehudi.ravpage.co.il/goalsTue, 23 Jul 2024 - 3792 - לחיות ולמות בכבוד [עושים ת'מוות]Tue, 23 Jul 2024
- 3791 - New Resource: Adapting IT Advice for OT [The Industrial Security Podcast]
The CIS Top 18 is widely used in IT, and Jack Bliss of 1898 & Co. has adapted that list for OT/industrial, adding a lot of industrial context and lists of related OT-centric tools and technology.
Mon, 22 Jul 2024 - 3790 - אני יודע מה נכון בשבילך [עושים טכנולוגיה]
בשני הפרקים הקודמים הצגתי שתי בעיות שמהן סובלות מערכות בינה מלאכותית. האחת היא בעיית ה"אני לא יודע" והשניה היא בעיית ה"אני יודע הכל". כעת, בפרק האחרון בטרילוגיה, נעסוק בבעיה השלישית, בעיית ההטיה שגורמת לכך שיש מערכות בינה מלאכותית שמעדיפות כיוון פוליטי או תרבותי מסוים כאשר הן נשאלות שאלה ואפילו כאשר הן מתבקשות לצייר תמונה. האם מערכות הבינה המלאכותית הן Woke? האם הן היו מצביעות למפלגות ליברליות?
כמו כל דבר אחר בתקופה שבה אנחנו חיים, גם ההטיה הזו הפכה לסוגיה במחלוקת, סוגיה נפיצה, סוגיה שהובילה לפיתוח מערכות בינה מלאכותית שמוטות לכיוון השני, לכיוון השמרני, הימני, ואפילו הניאו-נאצי, והתוצאה של כל זה היא מהומה.
קישורים:
התגובה של גוגל לבעיות של ג'מיני ביצירת תמונות
https://blog.google/products/gemini/gemini-image-generation-issue
מחקר: הנטיות הפוליטיות של מודלי השפה הגדולים
https://arxiv.org/pdf/2402.01789
ניאו-נאציים משתמשים בבינה מלאכותית
https://www.wired.com/story/neo-nazis-are-all-in-on-ai
המחקר של ארגון MEMRI
https://www.memri.org/dttm/neo-nazis-and-white-supremacists-globally-look-artificial-intelligence-promote-their-message-0Mon, 22 Jul 2024 - 3789 - איך אנחנו תופסים את העולם? [עושים פסיכולוגיה]
בפברואר 2015 הרשת געשה בניסיון למצוא תשובה חד משמעית- האם שמלה בתמונה מסוימת היא בצבעי זהב ולבן, או כחול ושחור? התופעה הוויראלית הזו הדגימה כיצד אנשים שונים יכולים לראות את אותו הדבר בדיוק- בצורה שונה לחלוטין.
בפרק זה מתארח פרופ' צבי גנאל מאוניברסיטת בן גוריון, מומחה בתחום התפיסה החזותית. יחד נבחן את הגורמים המשפיעים על האופן בו אנו תופסים את המציאות, נשווה בין תפיסת המציאות של מבוגרים וילדים, ונחקור את הפסיכולוגיה מאחורי אשליות ויזואליות מתעתעות.
אז האם המציאות היא אובייקטיבית או שהיא תלויה בעיני המתבונן?Sun, 21 Jul 2024 - 3788 - דומינוס פיצה- פרק לייב בגריי! [מתחת לכל ביקורת]Sun, 21 Jul 2024
- 3787 - סרטן צוואר הרחם [עושים רפואה]
אנחנו רגילים לחשוב על מחלות בצורה סכמטית: יש מחלות ויראליות, יש מחלות שנגרמות על ידי חיידקים, יש מחלות אונקולוגיות וכן הלאה. אבל מחלת סרטן צוואר הרחם מערערת את החלוקה הזאת - זו מחלה אונקולוגית שנגרמת דווקא על ידי וירוס ממשפחת הפפילומה.
בפרק מיוחד בהשתתפות ד"ר נדב משען, ננסה להבין איך וירוס מסוגל לגרום להופעת גידולים סרטניים - וכיצד עובד החיסון שמסוגל למנוע את הופעת המחלה בשיעורי יעילות מדהימים.Wed, 17 Jul 2024
Podcasts semelhantes a כל תכני עושים היסטוריה
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- TED Talks Daily TED
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- עושים חשבון Osim Heshbon רשת עושים היסטוריה
- עושים עסקים רשת עושים היסטוריה
- השקעות לעצלנים - פודקאסט על כסף, השקעות והחיים עצמם תמיר מנדובסקי
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR