Filtrar por gênero
- 116 - Geopolitik præger bankernes risikobillede
Risikobilledet for den finansielle sektor afhænger ikke kun af forholdene herhjemme. For eksempel har geopolitiske spændinger og udviklingen af ny teknologi stor betydning for cyberrisikoen, og internationale undersøgelser har vist, at flere europæiske banker oplever cyberangreb, der leder til alvorlige operationelle hændelser.
Peter E. Storgaard, chef for Finansiel stabilitet, er i studiet hvor han bl.a. taler med Peter Levring om cybertrusler, hvem der skal beskytte bankerne mod cybertrusler, geopolitiske spændinger, bankernes indtjening, nedskrivninger og en del andre ting.Wed, 27 Nov 2024 - 115 - Realkreditmarked afhænger af få aktører
Det danske realkreditmarked er robust, og selv i tider med international markedsuro er det muligt at handle danske realkreditobligationer.
Men omsætningen og priserne er enkelte gange blevet påvirket af renteudsving, og realkreditmarkedet er samtidigt karakteriseret ved, at det består af få store aktører, som potentielt kan påvirke markedet betydeligt gennem større frasalg.
De risici har Lizette Eistrup Jensen, Magnus Stenfeldt Madsen, Kristian Nørgaard Bentsen og Erik Grenestam analyseret i en netop udgivet analyse den 21 november, og i denne podcast taler vi om analysens hovedpunkter.Fri, 22 Nov 2024 - 114 - Sådan ser amerikansk økonomi ud inden valgdagen
I afsnit 112 af Nationalbankens podcast om økonomi har Peter Levring inviteret Thomas Sangill, chef for bankens sektion for international økonomi, i podcast-studiet til en overflyvning af, hvordan amerikanernes økonomi ser ud få dage før præsidentvalget, og hvordan den påvirker danskerne.
Tirsdag 5.november beslutter cirka 160 mio. registrerede amerikanske vælgere, om Kamala Harris eller Donald Trump skal bo i Det Hvide Hus fra januar 2025 og fire år frem.
Op til valget er det amerikansk økonomi, der er trækdyret for den globale økonomi. I hvert fald hvis man skal tro Den Internationale Valutafond, IMF, der i oktober spåede, at den amerikanske vil vokse med 2,8 pct. i år.
Amerikansk økonomi er kommet stærkere igen efter Covid-pandemien end Europa og Kina, Ikke desto mindre er økonomi, og hvem der får glæde af det nuværende opsving, et af de væsentlige temaer, der kan afgøre valget.
Thomas Sangill fortæller blandt andet om, hvordan amerikansk økonomi kom gennem Covid-pandemien, og hvilken forskel immigration og tech-firmaer som NVIDIA og Tesla gør for vækst og produktivitet på den anden side af Atlanterhavet.Fri, 01 Nov 2024 - 113 - Geoøkonomisk fragmentering: Politiseret verdenshandel finder nye vejeGeoøkonomi fragmentering: Politiseret verdenshandel finder nye veje
Verdenshandlen har fundert nye veje de seneste år. Allerede inden corona-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine var globaliseringen begyndt at tabe fart, og i de senere år har den stigende politiske polarisering i verden og problemer med forsyningskæder fået – og tvunget - virksomhederne til at finde nye veje. Mange tør ikke længere lægge deres produktion for langt væk, andre skal forholde sig til handelshindringer eller sanktioner mod lande. Det har ikke fået verden til at holde op med at handle, men handlen har fundet nye veje.
I den seneste udgave af Nationalbankens podcast om økonomi er Amy Yan Zhuang og Victoria Havsteen Branner i studiet, der sammen med deres kollegaer fra banken, Oliver Hammershøj Bentsen og Madeleine Sophia van Deurs i sidtste uge publicerede en analyse, der netop giver et overblik over konsekvenserne af geoøkonomisk fragmentering.
Alene siden 2019 er mængde af handelshindringer i den globale handel blevet tredoblet og potentielt kan fortsat tilbagerulning af verdenshandlen få voldsomme konsekvenser, har forfatterne estimeret. Imidlertid peger pilen aktuelt på, at virksomhederne snarere finder nye handelsveje end at de holder op med at handle.Wed, 16 Oct 2024 - 112 - Renterne er lavere men pengepolitikken er stadig stram
ECB og Nationalbanken har sat renterne ned to gange i 2024, men det er ikke det samme som, at pengepolitikken er løsnet. Prisen på at låne er nemlig fortsat høj, både hos banker og i kapitalmarkederne, hvor mange virksomheder henter deres finansiering.
Det er en af konklusionerne i den halvårlige analyse af monetære og finansielle tendenser, som Nationalbanken udgav i forrige uge, og som tovholder Asger Grønlund Munck nu har været i podcaststudiet med Peter Levring om.
Analysen ser bl.a. på kreditvilkårene i Danmark og udviklingen i det danske pengemarked, for at følge udviklingen i de samlede kreditvilkår og hvorvidt de pengepolitiske stramninger, der er designet til at bremse inflationen, virker.
Nationalbanken fulgte Den Europæiske Centralbanks, ECB’s, rentenedsættelser på 25 basispoint i både juni og september. Dermed er det pengepolitiske rentespænd uændret og Nationalbanken vurderer, at pengepolitikken og de finansielle forhold fortsat er stramme i Danmark.
Som følge af den aftagende inflation forventer markedsdeltagerne, at rentenedsættelser i euroområdet og i Danmark vil føre til en mindre stram pengepolitik over det kommende år.Wed, 09 Oct 2024 - 111 - Nationalbankens syn på finanslovsforslaget og dansk økonomi
Hvordan ser den økonomiske fremtid ud i en finanslovstid? Hvad mener Nationalbanken om regeringens finanslovsudspil?
I dette afsnit af vores podcast taler vi med Nationalbankdirektør Signe Krogstrup, der deler sine skarpe indsigter om alt fra, hvorfor der altid går syv-en-halv krone på en euro, til finanslovsforslaget, til hvorfor priserne i supermarkedet ikke falder.Wed, 25 Sep 2024 - 110 - Hvad skal der være på de nye pengesedler?
Hvilke motiver og temaer skal der være på Danmarks nye sedler, som kommer på gaden fra 2028-2029? Hvordan er netop disse motiver og temaer blevet valgt? Og hvad skal der ske nu? Det fortæller designchef Jeanette Skov Jensen og chef for indkøb og kvalitet Daniel Krarup Rosenstrøm om i denne udgave af Nationalbankens podcast.
Fri, 06 Sep 2024 - 109 - Tilbageblik på 13 år i Nationalbanken
Per Callesen ser tilbage på de seneste 13 år i dansk økonomi og i Nationalbanken i den seneste udgave af Nationalbankens podcast om økonomi. Per har været en del af Nationalbankens direktion siden 2011, men skal efter sommerferien indgå i et projektsamarbejde mellem Nationalbanken og Københavns Universitet. Det kan du også høre mere om i podcasten
Thu, 27 Jun 2024 - 108 - Nationalbankens valutareserve
Som mange andre centralbanker har Danmark en valutareserve. Vores er på over 600 mia. kr., og vi bruger den meget aktivt som en del af fastkurspolitikken, når vi skal styrke kronen ved at købe kroner og sælge valuta fra valutareserven - eller omvendt for at svække den danske valuta.
Fri, 21 Jun 2024 - 107 - Finansiel stabilitet i Danmark
Nationalbanken har endnu en gang udsendt sin statusopgørelse over sundhedstilstanden i den finansielle sektor, den halvårlige Finansiel Stabilitets-analyse. Bankernes kredittab er stadig lave og højere renteindtægter gjorde, at indtjeningen i 2023 kunne måle sig med nogle af de historisk bedste år.
Sektoren har haft penge til at betale udbytter til aktionærerne og samtidig opbygge kapital, og bankerne er et godt sted lige nu, vurderer chef for Finansiel Stabilitet, underdirektør Peter Storgaard i Nationalbankens seneste podcast, hvor han dog også advarer om, at flere banker er nødt til at hæve deres kapitalmål.Tue, 11 Jun 2024 - 106 - De væsentligste finansielle risici fra klimaforandringer og grøn omstilling
Klimaforandringer påvirker samfundet allerede i dag og forventes at få endnu større konsekvenser i fremtiden. En succesfuld grøn omstilling er derfor presserende og forudsætter en historisk indsats i både Danmark og udlandet. Både klimaforandringer og den grønne omstilling kan udfordre Nationalbankens målsætninger om stabile priser og finansiel stabilitet i Danmark. Derfor skal Nationalbanken øge sin viden om, hvordan og hvor meget klimaforandringer og grøn omstilling vil påvirke forskellige dele af økonomien og det finansielle system.
Tue, 30 Apr 2024 - 105 - Presset på arbejdsmarkedet er taget af efter et jobintensivt opsving
Det opsving, vi har været igennem, siden coronapandemien slap sit tag i det danske samfund, har været mere jobintensivt end tidligere opsving. Men hvad betyder det egentligt, og hvorfor forholder det sig sådan? Det fortæller seniorøkonom Pernille Valentin Borgensgaard mere om i en ny udgave af Nationalbankens podcast om økonomi.
Fri, 19 Apr 2024 - 104 - Effekter af pengepolitiske renteforhøjelser
I Nationalbankens nye podcast, er chefrådgiver Morten Spange i studiet til en snak om pengepolitiske renteforhøjelser i selskab med kommunikations- og presserådgiver Peter Levring.
Siden 2022 er de pengepolitiske renter blevet forhøjet betydeligt i en række lande. En renteforhøjelse dæmper den økonomiske aktivitet, og der er ikke indikationer på, at effekten på inflation og ledighed afviger markant mellem Danmark og euroområdet. Danske husholdningers og virksomheders nettorentebetalinger stiger efter en renteforhøjelse, og højere rentebetalinger synes at have bidraget til at dæmpe udviklingen i husholdningernes forbrug.Thu, 11 Apr 2024 - 103 - Pengepolitikken er stram og dæmper inflationen
Nationalbankens halvårlige pressemøde den 20. marts 2024 tog traditionen tro udgangspunkt i en analyse om udsigterne for dansk økonomi samt monetære og finansielle tendenser. I denne podcast er Alexander Meldgaard Otte, seniorøkonom i Nationalbanken og medforfatter til sidstnævnte analyse, i studiet til en snak om, hvordan det går med renterne, pengepolitikken og centralbankernes udsigter.
Mon, 25 Mar 2024 - 102 - Inflationen er på rette kurs, men der er fortsat et vist inflationspres
Vicedirektør Thomas Harr er i podcaststudiet hos kommunikations- og presserådgiver Teis Hald Jensen til en snak om dansk økonomi på baggrund af Nationalbankens nye prognose for dansk økonomi.
Wed, 20 Mar 2024 - 101 - Nationalbankdirektør om nye kontanttiltag
Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen fortæller i ny podcast, hvordan det er gået siden Nationalbanken i november meldte nye tiltag på kontantområdet ud. Han kommer bl.a. ind på hvor mange 1000-kronesedler, der indtil videre er løbet ind.
Thu, 07 Mar 2024 - 100 - Digital euro: Potentiel betydning for Danmark
I euroområdet arbejder man med udvikling af digitale centralbankpenge til borgere og virksomheder – en såkaldt digital euro. I Nationalbankens nye podcast har vi seniorekspert i finansiel digitalisering Julia Weismann Seixas i studiet til en snak om, hvordan digitale euro kan påvirke danske forhold.
Tue, 19 Dec 2023 - 99 - Kryptoaktiver: Risici, regulering og anvendelse i Danmark
Benjamin Christiansen, der er seniorøkonom og ekspert i finansiel digitalisering, fortæller i den nyeste udgave af Nationalbankens podcast om økonomi om kryptoaktiver -- også kendt som kryptovaluta i den offentlige debat. Benjamin kommer ind på, hvilke risici, der er forbundet med kryptoaktiver, hvilke regler, der gælder på området, og hvor udbredte kryptoaktiver er i Danmark.
Thu, 14 Dec 2023 - 98 - Nye tiltag på kontantområdet
Kontanter har haft faldende betydning for borgerne i Danmark, som i stedet foretrækker andre betalingsformer. Det betyder, at kontanter spiller en stadig mindre rolle i samfundet. Nationalbanken undersøger derfor, hvordan kontanter bruges i dag, og hvilke udfordringer, der kan opstå i et samfund med lavt brug af kontanter. Formålet er at sikre, at borgere og virksomheder stadig har adgang til sikre og effektive betalinger i Danmark.
Thu, 30 Nov 2023 - 97 - Høj indtjening styrker bankernes robusthed
Institutternes indtjening er højere nu, end den har været i mange år. Det gør dem modstandsdygtige over for at miste penge. Men de står også over for større risiko for, at deres kunder ikke kan betale deres lån tilbage, især hvis de har lånt penge til ejendomme. Det skyldes højere renter og udsigt til dæmpet vækst. Grundet usikkerhed om fremtidige nettorenteindtægter og nedskrivninger, bør institutterne være varsomme med deres kapitalplanlægning.
Tue, 28 Nov 2023 - 96 - Oversvømmelser kan påvirke banker og boligmarkedet
Oversvømmelser kan påvirke boligmarkedet og derigennem bankerne og realkreditinstitutterne. Det fortæller økonomerne Marcus Mølbak Ingholt og Martin Oksbjerg om i denne udgave Nationalbankens podcast om økonomi. Podcasten er baseret på tidligere analyser fra Nationalbanken, der nu er blevet aktualiseret af nylige oversvømmelser i Danmark.
Mon, 13 Nov 2023 - 95 - Risiko for perioder med udsving i energipriserne
De seneste års udsving i gas- og elpriserne har tydeligt vist, hvor afgørende energipriser er for inflationen. I de kommende år vil kolde vintre eller reduktioner i forsyningen af naturgas kunne betyde nye perioder med stigende gas- og elpriser. På længere sigt risikerer Danmark større udsving i elprisen i takt med, at sol- og vindenergiens andel af den samlede elforsyning vokser, og forsyningen dermed bliver mindre stabil. Større udsving i energipriserne skærper kravene til centralbankernes analyse og kommunikation. Økonom Victoria Havsteen Branner uddyber i ny podcast fra Nationalbanken.
Vært: Teis Hald Jensen
Teknik: Rune HolbergFri, 03 Nov 2023 - 94 - Mangel på arbejdskraft i Grønland
Grønland har klaret sig godt igennem tre år med pandemi, krig i Europa og energikrise. Nu er der mangel på arbejdskraft, og det øger behovet for stram økonomisk politik. I det seneste afsnit af Nationalbankens podcast retter vi blikket mod Grønlands økonomi. Hør Søren Bjerregaard fortælle om Nationalbankens analyse af den grønlandske økonomi.
Vært: Teis Hald Jensen
Teknik: Rune HolbergWed, 01 Nov 2023 - 93 - Har virksomhederne øget inflationen?
Har de danske virksomheder udnyttet perioden med høj inflation til at øge deres indtjening, og dermed pustet yderligere til inflationen? Det spørgsmål besvarer Morten Spange, chefrådgiver for pengepolitik, i Nationalbankens nye podcast 'Har virksomhederne øget inflationen?'
Vært: Teis Hald Jensen
Teknik: Rune HolbergFri, 06 Oct 2023 - 92 - Er vi ved at få bugt med inflationen?
Inflationen er kommet ned som følge af bl.a. faldende energipriser, men Nationalbanken forventer høj kerneinflation i de kommende år. En stram økonomisk politik skal være med til at komme inflationen til livs.
Thomas Harr, der er vicedirektør i Nationalbanken, fortæller i denne podcast om, hvordan og hvorfor vi arbejder på at få inflationen på rette kurs.Wed, 20 Sep 2023 - 91 - Kinas økonomi er gået ned i gear
Kinas økonomi er gået ned i gear. I 2022 løftede Kina Corona-restriktionerne. Håbet var, at privatforbruget ville stige. Det gjorde det også i starten, men det gik hurtigt ned i gear. Mistillid, stor opsparingsvillighed og nedgang i ejendomsmarkedet har sendt Kinas økonomi ind i en lavkonjunktur.
Gæst: Amy Zhuang
Vært: Teis Hald JensenFri, 15 Sep 2023 - 90 - Nedgang i Kinas økonomi kan ramme Danmark
Kinas betydning for dansk økonomi er vokset betydeligt i løbet af de seneste 30 år, og Kina er nu Danmarks fjerdestørste eksportmarked.
Økonom Amy Yuan Zhuang fortæller i denne udgave af Nationalbankens podcast om resultaterne i en analyse, der dykker ned i Kinas betydning for dansk økonomi.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergTue, 27 Jun 2023 - 89 - Inflation og klima på Folkemødet
Nationalbankdirektør Signe Krogstrup er netop vendt hjem fra Folkemødet på Bornholm, hvor hun deltog i både Nationalbankens egne og andre paneldebatter.
Signe fortæller i denne udgave af Nationalbankens podcast om økonomi om indtryk og de vigtigste paneldebatter.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune Holberg.Tue, 20 Jun 2023 - 88 - Inflation er tidens store spøgelse
Christian Kettel Thomsen overtog posten som kongeligt udnævnt nationalbankdirektør den 1. februar. I denne udgave af Nationalbankens podcast om økonomi fortæller Christian Kettel Thomsen om den første tid i jobbet, og om hvilke opgaver der venter forude.
Bekæmpelse af den høje inflation står højt på dagsordenen.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergWed, 07 Jun 2023 - 87 - Rentestigninger kan mærkes hos bankerne og deres kunder
Kan de problemer, vi har set for visse banker i USA og Schweiz, brede sig til Danmark? Hvordan påvirker stigende renter og forbrugerpriser danskernes privatøkonomi?
Det er nogle af de spørgsmål, underdirektør Peter E. Storgaard svarer på i den nyeste udgave af Nationalbankens podcast om økonomi, hvor vi også ser nærmere på bankernes sundhedstilstand.
Vært: Teis Hald Jensen
Lyd: Rune HolbergThu, 01 Jun 2023 - 86 - Klimaaftryk fra Nationalbankens valutareserve
Nationalbanken rapporterer for første gang om klimaaftrykket fra valutareserven. Rapporteringen sker for at bidrage til gennemsigtighed om klimaaftryk fra finansielle beholdninger.
Hør Senior Lead Climate Economist Marcus Mølbak Ingholt og Risk Manager Casper Rønde fortælle om baggrunden for at rapportere om klimaaftryk i denne podcast-episode.Tue, 04 Apr 2023 - 85 - Højere renter vil afkøle økonomien betydeligt
Markante renteforhøjelser og signaler om yderligere renteforhøjelser vil dæmpe den økonomiske vækst betydeligt i 2023 og 2024. Det konkluderer Nationalbanken i ny analyse af de monetære og finansielle tendenser.
Hør seniorøkonom Sigurd Steffensen fortælle om analysens konklusioner i denne podcast-episode.Fri, 17 Mar 2023 - 84 - Inflationen falder, men er fortsat for høj
Vicedirektør Thomas Harr giver en status over, hvor dansk økonomi står og hvor den er på vej hen i en tid med meget høj inflation.
Inflationen vil falde betydeligt i 2023 især som følge af lavere energipriser, men højere lønstigninger vil medføre at inflationen vil forblive på et højt niveau. Det samme ses i euroområdet.
Risikoen for, at inflationen bider sig fast, er ikke afværget.Wed, 15 Mar 2023 - 83 - Realrenter i lyset af inflation og højere offentlig gæld
Lige siden begyndelsen af 1980’erne er renterne faldet næsten uafbrudt. Perioden med meget lave renter stoppede i 2021. Nu er spørgsmålet om de højere renter er midlertidige eller om der er sket et fundamentalt skifte.
Chefrådgiver og økonom Morten Spange har undersøgt sagen og skrevet en analyse sammen med kollegaer i Nationalbanken. Hør Morten fortælle om konklusionerne i analysen.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergFri, 17 Feb 2023 - 82 - Hvorfor er inflationen så høj?
Der er mindst tre grunde til, at inflationen er så høj, som det er tilfældet i øjeblikket. Det fortæller vicedirektør Thomas Harr om i Nationalbankens podcast om økonomi. Thomas fortæller også om forskelle og ligheder med 1970’erne.
Sammen med chefrådgiver Morten Spange har Thomas skrevet en analyse, der går et spadestik dybere for at forstå og forklare årsagerne til den høje inflation, og hvad der vil drive den i fremtiden.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergThu, 09 Feb 2023 - 81 - 10 år med Lars Rohde ved roret
I denne udgave af Nationalbankens podcast om økonomi gør Lars Rohde status over de seneste 10 år, der har budt på både kronekrise og negative pengepolitiske renter.
Lars Rohde fratræder som nationalbankdirektør ved udgangen af januar 2023.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergTue, 31 Jan 2023 - 80 - Fuld fart på Færøsk økonomi
Færøerne befinder sig i en højkonjunktur med meget lav arbejdsløshed og høje eksportpriser på fisk. Svage offentlige finanser understreger behov for reformer.
Hør økonom Thomas Damsgaard Tørsløv fortælle om ny analyse, der sætter fokus på færøsk økonomi.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergWed, 11 Jan 2023 - 79 - Dansk Pengehistorie - del II
Nyt bind i bogserien Dansk pengehistorie er p ågaden. Chefrådgier og forfatter Kim Abildgren fortæller over to podcastepisoder den spændende historie om dansk økonomi og pengehistorie i tiden fra 2005 til 2020. Denne anden episode stiller der skarpt på kronekriserne og Nationalbankens rolle.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergFri, 06 Jan 2023 - 78 - Dansk pengehistorie 1
Kim Abildgren, der er chefrådgiver og forfatter til nyt bind i serien om Danske Pengehistorie, fortæller over to podcastepisoder den spændende historie om dansk økonomi og pengehistorie i tiden fra 2005 til 2020.
Denne første episode er fokus bl.a. på bankkriserne i perioden og hvilken rolle Nationalbanken spillede. I den anden episode stilles der skarpt på kronekriserne og Nationalbankens rolle.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergThu, 05 Jan 2023 - 77 - Nationalbankdirektøren gør status og ser frem
Nationalbankdirektør Lars Rohde ser tilbage på 2022, der på mange måder har været et usædvanligt år set med økonomiske briller.
Højeste inflation i 40 år, krig i Ukraine og faldende boligpriser er blandt emnerne.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergThu, 22 Dec 2022 - 76 - Turbulente tider stiller krav til bankernes risikostyring
Det er turbulente tider med store markedsudsving, høj inflation og højere renter. Det stiller store krav til bankernes risikostyring.
Hør underdirektør Peter E. Storgaard fortælle om en ny analyse af stabiliteten i finanssektoren.
Vært: Teis Hald Jensen
Lyd: Rune HolbergThu, 01 Dec 2022 - 75 - Dansk pengepolitik på fast kurs i 40 år
Danmark kan i 2022 se tilbage på 40 år med fastkurspolitik. Hvordan er det gået og vil det også være kursen for dansk pengepolitik de næste 40 år?
Hør økonom og chefrådgiver Morten Spange fortælle om en analyse, der bl.a. kigger på fastkurspolitikken og samspillet mellem penge- og finanspolitikken.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergFri, 28 Oct 2022 - 74 - Hvad betyder udenlandsk arbejdskraft for Danmark?
Udenlandsk arbejdskraft har bidraget betydeligt til beskæftigelsesfremgangen i Danmark i de senere år, og danske virksomheder ser fortsat ud til at have mulighed for at hente arbejdskraft uden for landets grænser.
Hør økonom Pernille Valentin Borgensgaard fortælle om en analyse, der dykker ned i mikrodata om det danske arbejdsmarked og rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.
Vært: Ole Mikkelsen
Lyd: Rune HolbergWed, 26 Oct 2022 - 73 - Boligmarkedet sætter ikke pris på energirenoveringer
Energirenovering af huse tjener sig ind over varmeregningen og ikke via salgsprisen. Det viser en ny undersøgelse, som seniorklimaanalytiker Niels Framroze Møller fortæller nærmere om.
Tue, 27 Sep 2022 - 72 - Strammere pengepolitik har gjort finansiering dyrere
Betydelige rentestigninger og store udsving på de finansielle markeder har præget 2022. Samlet set er finansieringsforholdene for både husholdninger og virksomheder blevet væsentligt strammere.
Hør økonom Nastasija Loncar fortælle om analysen Monetære og finansielle tendenser.Fri, 23 Sep 2022 - 71 - Udsigt til høj inflation og lavere vækst
Vicedirektør Thomas Harr giver en status over, hvor dansk økonomi står og hvor den er på vej hen i en tid med meget høj inflation.
Wed, 21 Sep 2022 - 70 - Derfor forhøjes rentesatser
ECB og Nationalbanken har forhøjet de pengepolitiske renter. Det vil bidrage til at nedbringe den høje inflation.
Hør Morten Spange, der er ekspert i pengepolitik, fortælle om renter, inflation og pengepolitik.Fri, 09 Sep 2022 - 69 - Bankernes buffere kan gøres mere effektive
Hvad er kapitalbuffere? Hvorfor er de vigtige, hvis vi kommer ud i økonomisk uvejr? Og kan man tilpasse reguleringen af bufferne, så de virker endnu mere effektivt?
Hør Nationalbankens Ianna Yordana svare på disse spørgsmål og bliv klogere på bankernes buffere.Tue, 30 Aug 2022 - 68 - Bliv klogere på økonomi
Undervisningsmaterialet ”Pengepolitik og bankernes rolle i dansk økonomi” er udviklet af Nationalbanken og stilles frit til rådighed.
Hør Carina Moselund Jensen fortælle om Nationalbankens arbejde med at gøre økonomi mere forståeligt.Wed, 24 Aug 2022 - 67 - Lars Rohde gør status over økonomien
Inflation og rentestigninger giver modvind for økonomien. De stigende renter får også betydning for boligmarkedet.
Hør nationalbankdirektør Lars Rohde gøre status over den økonomiske udvikling i årets første seks måneder.Fri, 08 Jul 2022 - 66 - En grønnere valutareserve
Nationalbankens valutareserve er blevet grønnere efter en omlægning, der betyder, at investeringer i aktier og virksomhedsobligationer lever op til de nyeste EU-standarder for grønne investeringer ved at følge minimumskrav til Paris Aligned Benchmarks.
Hør Senior Portfolio and ESG Manager Tina Mortensen fortælle om at gøre valutareserven grønnere.Tue, 05 Jul 2022 - 65 - Nye former for digitale penge
Nye former for digitale penge kan potentielt supplere de eksisterende, men indebærer også nye risici.
Hør afdelingschef Peter E. Storgaard fortæller om ny analyse, der giver overblik over centrale tendenser, der kan påvirke udviklingen af nye former for digitale penge.Tue, 28 Jun 2022 - 64 - Podcast fra Folkemødet
Nationalbankdirektør Signe Krogstrup debatterede den grønne omstilling, boligmarkedet og nye former for penge på Folkemødet.
Hør Signe Krogstrup fortælle om sine oplevelser fra Folkemødet i Allinge på Bornholm.Mon, 20 Jun 2022 - 63 - Stigende renter og priser kan udfordre bankernes kunder
Peter E. Storgaard, der er chef for afdelingen Finansiel Stabilitet i Nationalbanken, fortæller om bankernes boligudlån, erhvervskunder og cybersikkerhed.
Thu, 09 Jun 2022 - 62 - Derfor er danske renter højere end i Tyskland
Rentespænd mellem Danmark og Tyskland er udvidet de seneste par år. Det er der mindst tre forklaringer på.
Hør seniorøkonom Simon Thinggaard Hetland fortælle om analyse, der undersøger udviklingen i det dansk-tyske rentespænd.Wed, 01 Jun 2022 - 61 - Lav inflation afløst af høj inflation
Efter mere end årti næsten uden fokus på inflation trækker stigende priser nu igen overskrifter.
Hør vicedirektør Thomas Harr fra Nationalbanken fortælle om, hvorfor vi pludselig har fået høj inflation og hvad centralbankerne gør ved det.Mon, 16 May 2022 - 60 - Krig i Ukraine giver store udsving i de finansielle markeder
Stigende inflation og Ruslands invasion af Ukraine har det seneste halve år givet større udsving på de finansielle markeder.
Hør økonom Nastasija Loncar fortælle om de monetære og finansielle tendenser i skyggen af krigen i Ukraine.Thu, 17 Mar 2022 - 59 - Dansk økonomi i skyggen af krigen
Vicedirektør Thomas Harr giver en status på, hvor økonomien står og hvor den er på vej hen efter Ruslands invasion af Ukraine.
Wed, 16 Mar 2022 - 58 - Kontanter og digitale betalinger
Når danskerne handler ind i butikkerne, så betaler de oftere og oftere med mobilen, mens der bliver længere mellem kontanterne. Hver tredje bruger kontanter til opsparing.
Hør seniorøkonom Jakob Mølgaard Heisel fortælle om danskernes betalingsvaner og brug af kontanter.Thu, 03 Mar 2022 - 57 - Fremtidens penge og betalingsløsninger
Ny teknologi og digitalisering kan føre til nye former for digitale penge og nye betalingsplatforme, som kan supplere de eksisterende løsninger til gavn for borgerne.
Hør nationalbankdirektør Signe Krogstrup fortælle muligheder og udfordringer.Wed, 02 Feb 2022 - 56 - Investorer belønner grønne virksomheder
Virksomheder med lave CO2-udledninger har højere aktiepriser, fordi de opfattes som mindre risikable, viser analyse fra Nationalbanken.
Hør seniorøkonom Jonas Ladegaard Hensch fortæller om konklusionerne i analysen.Thu, 27 Jan 2022 - 55 - Stor interesse for grønne statsobligationer
Nationalbanken har holdt den første auktion over grønne statsobligationer, og der var stor interesse for at investere i dem.
Hør Senior Treasury Manager Andreas Hougaard Christensen fortælle om arbejdet med at udvikle og sælger grønne statsobligationer.Mon, 24 Jan 2022 - 54 - Ny mønt med Dronningen
Nationalbankens designchef Jeanette Skov Jensen har designet bagsiden af ny erindringsmønt, der er fremstillet i anledningens af Dronningens 50-årsjubilæum som regent.
Hør Jeanette fortælle om processen og udfordringerne.Fri, 14 Jan 2022 - 53 - Klimarapportering kan skubbe til grøn omstilling
Nationalbankens klimaøkonom Marcus Mølbak Ingholt har siden februar ledet et samarbejde mellem 27 centralbanker om at udarbejde anbefalinger til, hvordan de kan foretage klimarapportering.
Hør Marcus fortælle om arbejdet og resultaterne.Wed, 22 Dec 2021 - 52 - Nationalbankdirektøren gør status og ser frem
Nationalbankdirektør Lars Rohde gør status for året der er gået, og ser frem mod udfordringerne i 2022.
Mon, 20 Dec 2021 - 51 - Virksomhedernes gæld og finansiering under corona
En stor del af de danske virksomheder har klaret sig godt igennem pandemien. Det kan bl.a. ses på, at virksomhedernes låntagning har været omtrent uændret, mens det ser anderledes ud i udlandet.
Principal Economist Andreas Kuchler fortæller om konklusionerne i nyt arbejdspapir.Fri, 03 Dec 2021 - 50 - Flere boliglån til højt gældsatte boligejere
En stigende andel af realkreditinstitutternes nye lån går til højt gældsatte boligejere, især i Storkøbenhavn og Aarhus. Nationalbanken mener, at krav om større udbetaling og krav om afdrag for højt belånte boligejere vil bidrage til et mere robust boligmarked.
Peter Storgaard, der er chef for afdelingen Finansiel Stabilitet, fortæller om ny analyse og stresstest af de danske banker.Thu, 02 Dec 2021 - 49 - Færøernes økonomi
Der er fuld fart på økonomien på Færøerne. Fiskeeksporten er kommet sig efter et fald sidste år, og arbejdsløsheden er lav. Der er en bagside af medaljen og nogle udfordringer på den lange bane.
Økonomerne Flora Nagy Lomholt og Adrian Schmith fortæller om Færøernes økonomi og udfordringer.Fri, 26 Nov 2021 - 48 - Grønlands økonomi
Grønland er kommet bedre igennem pandemien end de fleste andre lande, men der er andre udfordringer. Der er fx mangel på arbejdskraft og gælden vokser.
Sektionschef og medlem af formandskabet for Grønlands Økonomiske Råd, Søren Bjerregaard, fortæller om Grønlands økonomi og udfordringer.Wed, 03 Nov 2021 - 47 - Nationalbankens guld II
Guld har alle dage haft en magisk tiltrækningskraft på mennesker. Derfor er der også stor interesse for Nationalbankens guldreserve. Men hvorfor har Nationalbanken 66,5 tons guld, og hvad bliver det brugt til?
Chefrådgiver Kim Abildgren, der kender dansk pengehistorie indgående, fortæller om guldets historie og betydning.Fri, 29 Oct 2021 - 46 - Pensionskasser investerer mere i alternative aktiver
Pensionsselskaberne har øget deres alternative investeringer for at få et bedre afkast og for at sprede risikoen. Det stiller høje krav til risikostyringen, påpeger analyse fra Nationalbanken.
Thomas Sangill, der er chef for Systemisk Risiko – Analyse og Politik i Nationalbanken fortæller om resultaterne i analysen.Thu, 14 Oct 2021 - 45 - Lave renter og aktier styrker opsvinget
Seniorøkonom Alexander Meldgaard Otte fortæller om Nationalbankens analyse af de monetære og finansielle forhold.
Mon, 27 Sep 2021 - 44 - Hurtig genopretning af økonomien
Den hurtige genopretning af dansk økonomi har øger presset i flere dele af økonomien.
Vicedirektør Thomas Harr giver en status på, hvor økonomien står og hvor den er på vej hen.Wed, 22 Sep 2021 - 43 - Digitaliserede lande bedre igennem pandemien
Der er stor forskel på, hvordan de europæiske lande er kommet igennem pandemien. Digitaliserede økonomier har klaret sig bedst.
Seniorøkonom Amy Zhuang fortæller om, hvordan corona-pandemien har sat fart på den digitale omstilling.Wed, 18 Aug 2021 - 42 - Klimaforandringer og Nationalbankens rolle
Klimaøkonom Marcus Mølbak Ingholt fortæller om Nationalbankens arbejde med at analyse de økonomiske konsekvenser af klimaforandringer og den grønne omstilling.
Thu, 01 Jul 2021 - 41 - Genåbning af økonomien er i fuld gang
Genåbningen af Danmark er i fuld gang, og den samlede aktivitet er tæt på at være tilbage på samme niveau som inden pandemien.
Vicedirektør Thomas Harr giver en status på Nationalbankens syn på dansk økonomi og udviklingen på boligmarkedet.Wed, 23 Jun 2021 - 40 - Michael Schøt i samtale med nationalbankdirektør Lars Rohde
Som en del af Folkemødet 2021 interviewede komikeren Michael Schøt nationalbankdirektør Lars Rohde. Det blev en samtale om alt fra statens økonomi og corona-krisehåndtering – til boligmarkedet, digitale penge og Nationalbankens rolle i en tid med klimakriser og stigende ulighed. Det foregik live via Facebook, hvor videoen nu ligger, men her kan du lytte med som podcast.
Mon, 21 Jun 2021 - 39 - Oversvømmelser kan give tab i banker
Bankerne har eksponeringer med pant i fast ejendom for 41 mia. kr., som er i risiko for oversvømmelse.
Økonom Lasse Jygert fortæller om, hvordan bankerne kan blive påvirket af risikoen for stigende vandstand og oversvømmelser.Thu, 10 Jun 2021 - 38 - Sådan reagerer danskerne på negative renter
Negative indlånsrenter til privatkunder anvendes nu af de fleste banker i Danmark.
Økonom Alexander Meldgaard Otte fortæller her om resultaterne i analyse af, hvordan privatkunderne reagerer, når de møder negative indlånsrenter.Mon, 31 May 2021 - 37 - Høj fart på boligmarkedet
Det danske boligmarked har gennem pandemien været præget af både høj handelsaktivitet og hastigt stigende priser.
Chef for finansielle institutioner i Nationalbanken, Peter Storgaard, fortæller om Finansiel Stabilitet-analysen, der har fokus på boligmarkedets betydning for finanssektoren.Fri, 28 May 2021 - 36 - Hjælpepakker kan udfases
Bankerne er godt rustet til at låne ud til levedygtige virksomheder, når de statslige hjælpepakker udløber.
Økonom Jakob Guldbæk Mikkelsen fortæller om konklusionerne i ny analyse, der vurderer konsekvenserne af udløb af udskudte betalingsfrister for skatter og skattelån.Wed, 12 May 2021 - 35 - Valutareserven er til forsvar af kronen
Nationalbanken har en valutareserve på over 400 mia. kr., der er klar til at blive taget i brug, når kronens kurs over for euroen skal holdes stabil.
Kommende chef for valutareserven Thorsten Meyer Larsen fortæller om, hvad valutareserven er og hvordan de mange milliarder er placeret.Wed, 21 Apr 2021 - 34 - Hvordan påvirker låneomlægninger boligejernes rente
Faldende renter har givet mange boligejere mulighed for at omlægge fastforrentede lån, og ændringer i markedsrenterne er derved slået hurtigere igennem på boligejernes rentebetalinger.
Økonom Jonas Hensch fortæller om Nationalbankens nye analyse og arbejdspapir, der belyser boligejernes låneomlægninger og rentegennemslag.Mon, 12 Apr 2021 - 33 - Monetære og finansielle tendenser
De lange renter er steget, kronen er styrket en smule og de finansielle forhold understøtter økonomien. Det er nogle af de emner, der tages under behandling i denne episode af Nationalbankens podcast.
Økonom Asger Grønlund fortæller om Nationalbankens nye analyse af de monetære og finansielle tendenser.Fri, 19 Mar 2021 - 32 - Danske økonomi i skyggen af vacciner
Anden smittebølge og nye nedlukninger har midlertidigt afbrudt genopretningen af dansk økonomi. Til gengæld er vaccinationen af befolkningen begyndt. Dertil kommer, at store opsparinger, udbetaling af feriepenge og ophobet efterspørgsel giver mulighed for en hurtig genopret-ning.
Økonom Casper Winther Jørgensen fortæller om Nationalbankens nye prognose for dansk økonomi.Wed, 17 Mar 2021 - 31 - Hvor havner regningen for den næste finanskrise?
Regningen for den næste finanskrise skal betales af bankernes egne investorer og kreditorer. Nye regler betyder, at der er større sandsynlighed for, at simple kreditorer, fx store danske virksomheder, også kommer til at biddrage.
Chef for finansielle institutioner i Nationalbanken, Peter Storgaard, for-tæller om de nye regler.Thu, 04 Mar 2021 - 30 - Danskerne sparer op som aldrig før
Husholdningernes opsparing steg til et historisk højt niveau under første bølge af corona-pandemien. Både tvungen og frivillig opsparing bidrog til stigningen.
Seniorøkonom Svend Greniman Andersen fortæller om resultaterne i analyse af udviklingen i opsparingen.Thu, 11 Feb 2021 - 29 - Er klimarisici priset ind i aktiekurserne?
I den perfekte verden er effekterne af klimaforandringerne priset ind i aktiekurserne. En ny analyse fra Nationalbanken har med hjælp fra 34.000 artikler undersøgt sagen.
Chef for systemisk risiko - og analyse og politik Thomas Sangill fortæller om baggrunden for analysen, og hvilke resultater, der er kommet ud af det.Mon, 08 Feb 2021 - 28 - Til kamp mod hvidvask med brug af big data
Nationalbanken har sammen med andre organisationer undersøgt mulighederne for at styrke indsatsen mod økonomisk kriminalitet ved hjælp af datadrevet tilgang.
Chef for dataanalyse og science, Thais Lærkholm Jensen, fortæller om erfaringerne fra pilotprojekt.Wed, 03 Feb 2021 - 27 - Lyt også til Nationalbankens nye podcast
NB: Dette er en smagsprøve på Nationalbankens nye podcast, "Nationalbanken og de skjulte skatte", hvor værten Zissel Astrid Kjertum-Mohr over fem afsnit går på opdagelse i Nationalbankens historie, kultur og vigtigste opgaver.
Find de øvrige afsnit i din podcast-app. Eller på www.zissel-nationalbanken-podcast.com.Fri, 25 Dec 2020 - 26 - Bankerne bør holde krudtet tørt
Bankerne er sluppet nådigt igennem corona-krisen, men usikkerheden er fortsat stor. Derfor bør bankerne være tilbageholdende med at planægge udbyttebetalinger.
Vicedirektør Karsten Biltoft er i podcaststudiet for at fortælle om den anbefaling og andre konklusioner fra den halvårlige Finansiel Stabilitet-analyse og stresstest af banker.Fri, 11 Dec 2020 - 25 - Dansk økonomi i to hastigheder
Øget smittespredning og nye restriktioner begrænser igen dele af økonomien og forsinker genopretningen. Der er udsigt til en økonomi i to hastigheder.
Økonom Paul Kramp er tilbage i podcaststudiet for at fortælle om konklusionerne i en ny analyse af dansk økonomi.Wed, 09 Dec 2020 - 24 - Nationalbanken måler usikkerhed med avisartikler
Aviser kan bruges til andet end at pakke fisk ind i – fx til at måle den økonomiske usikkerhed. Nationalbanken har udviklet et nyt usikkerhedsindeks baseret på læsning af avisartikler.
Hør økonom Mikkel Bess fortælle om Nationalbankens usikkerhedsindeks, som han har udviklet sammen med økonomerne Erik Axel Grenestam, Jesper Pedersen og Alessandro Martinello.Wed, 25 Nov 2020 - 23 - Sådan reagerer virksomheder på negative indlånsrenter
Danmark var det første land, der indførte negative pengepolitiske renter. Det skete i 2012. Det har ført til, at banker i nogle tilfælde kræver negativ rente af kundernes indskud.
Seniorøkonom Andreas Kuchler har sammen med chefrådgiver Kim Abildgren undersøgt, hvordan virksomheder ændrer adfærd, når de bliver mødt af negative renter på indskud i bankerne.Thu, 19 Nov 2020 - 22 - Klimastresstest af bankerne
Klimaforandringer kan påvirke den finansielle stabilitet, og Nationalbanken har derfor foretaget en klimastresstest af bankerne.
Økonom Søren Korsgaard er en af hovedkræfterne stresstesten, og han fortæller her om konklusionerne.Fri, 06 Nov 2020 - 21 - Signe Krogstrup om ny rolle som nationalbankdirektør
Signe Krogstrup indtræder i Nationalbankens direktion den 1. november og får dermed titel af nationalbankdirektør. Hun skal fremover stå i spidsen for Nationalbanken sammen med Lars Rohde og Per Callesen.
Signe Krogstrup fortæller i denne podcast om sin karriere og forventninger til det nye job.Mon, 02 Nov 2020 - 20 - Virksomhedernes låntagning under corona
I mange lande har virksomhederne øget deres lån under corona-krisen. Den samme udvikling kan ikke ses i Danmark. Nationalbanken har derfor analyseret baggrunden for den udvikling.
Seniorøkonom Rasmus Mose Jensen er en af hovedkræfterne bag analysen, og han fortæller her om konklusionerne.Fri, 30 Oct 2020 - 19 - Et tilbageblik med nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen
Nationalbankens opgaver har ikke ændret sig i de seneste årtier. Men måden opgaverne løses på, har ændret sig meget, og det vil de også gøre i fremtiden.
Efter 36 år i Nationalbanken takker nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen af. Hør ham fortælle, hvordan dansk økonomi og Nationalbanken har ændret sig siden midten af 1980'erne.Mon, 19 Oct 2020 - 18 - Monetære og finansielle tendenser
Hvordan bliver økonomien påvirket af centralbankernes penge- og valutakurspolitik? Og hvordan påvirker udviklingen på de finansielle markeder økonomien? Det er omdrejningspunktet i Nationalbankens halvårlige analyse Monetære og finansielle tendenser.
Økonom Asger Grønlund er en af hovedkræfterne bag den seneste analyse, og han fortæller her om konklusionerne.Fri, 09 Oct 2020 - 17 - Udsigter for dansk økonomi efter nedlukningen
Nationalbanken er klar med ny analyse af dansk økonomi. Hvor hårdt ramt er økonomien af corona-nedlukningen, og hvad har den delvise genåbning af samfundet gjort for økonomien?
Økonom Paul Kramp står i spidsen for det team, der den seneste tid har arbejdet på den nye analyse, og han fortæller her om konklusionerne.Wed, 23 Sep 2020
Podcasts semelhantes a Nationalbankens podcast om økonomi
- Global News Podcast BBC World Service
- Kriminálka Český rozhlas
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- Les Grosses Têtes RTL
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR
Outros Podcasts de Negócio
- Millionærklubben Euroinvestor
- Store Penge Ekstra Bladet
- Investeringspodcasten Nordnet
- Nordea Markets Insights DK Nordea Markets
- Danske Opfindere dansk podcast
- CreativeC podCCast CreativeC
- teencast teencast
- Markedspladsen - ugens vigtigste nyheder fra dansk og international økonomi Danske Bank
- Tracks for Meditation Tracks for Meditation
- Børsen investor Børsen
- Adfærd Morten Münster
- Thorborgs Dagbog Martin Buch Thorborg
- Finans Podcast FINANS
- Overskud RADIO IIII
- Graus Garage Christian Grau
- Rig på viden André Thormann
- HR Mansaan Podcast | پادکست منابع انسانی منسان Arsham Navid
- La Revue Holstein Québec Holstein Québec
- О-о-о, твоя тема Попова Кристина
- GoMama Podcast'as Verslioms ir Ambicingoms Mamoms Dovilė Sinkė