Filtrar por gênero

ΘΕΡΑ-POD με την Άννα Δρούζα

ΘΕΡΑ-POD με την Άννα Δρούζα

BORO.GR

Είμαι η Άννα Δρούζα και σας καλωσορίζω στο ΘΕΡΑ-POD. Σε ένα κοινό τόπο που συναντιόμαστε για να ακούσουμε φωτεινά επιστημονικά μυαλά και να μάθουμε που κρύβεται η πηγή της δύναμης μας…πως θα νιώθουμε αυθεντικά ανθρώπινοι και πως θα γυρίσουμε μέσα μας για να δούμε την εσωτερική μας ομορφιά. 120.000 άνθρωποι γίναμε συνοδοιπόροι, ίσως γιατί μας ενώνει η επιθυμία για ευτυχία, ίσως το καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Σας καλώ να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην ανακάλυψη της ψυχής που όπως λέει και ο Αριστοτέλης, είναι κατά κάποιο τρόπο το παν!

64 - Γιατί αρρωσταίνει το σώμα όταν στενοχωριόμαστε; O ψυχίατρος & ψυχαναλυτής Β. Δημόπουλος μας εξηγεί
0:00 / 0:00
1x
  • 64 - Γιατί αρρωσταίνει το σώμα όταν στενοχωριόμαστε; O ψυχίατρος & ψυχαναλυτής Β. Δημόπουλος μας εξηγεί

    Στο νέο επεισόδιο του ΘΕΡΑ-POD, η δημοσιογράφος Άννα Δρούζα συνομιλεί με τον Βασίλη Δημόπουλο, ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Ο Δημόπουλος, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα ναρκισσισμού, ψυχικών εγγραφών, ψυχοσωματικών φαινομένων και άλλων σημαντικών ψυχικών λειτουργιών, απαντά σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν την ψυχική υγεία. Η συζήτηση αγγίζει θέματα όπως:

    Τι είναι οι κρίσεις πανικού; Τι είναι αυτή η εσωτερική ένταση που δεν καταλαβαίνω τι μου συμβαίνει και με διαλύει; Τι έχουμε ανάγκη στη ζωή; Μήπως να μας αγαπήσει ο άλλος με τις αδυναμίες μας; Το σώμα είναι πηγή ευχαρίστησης αλλά και δυσφορίας; Αρρωσταίνει το σώμα μας όταν στενοχωριόμαστε; «Το τίποτα μέσα μας». Πως νιώθει ο άνθρωπος το εσωτερικό του κενό; την ερημιά; Ποια η διαφορά της μοναξιάς από την ερημιά; Είναι νόσος η μελαγχολία; Τι νιώθουν οι θλιμμένοι άνθρωποι; Γιατί αποκτούμε διατροφικές διαταραχές οι άνθρωποι; Υπάρχει βουλιμία και ανορεξία μόνο σε σχέση με την τροφή η και στις σχέσεις μας με τους άλλους; Ο βουλιμικός ψάχνει ακόρεστα να βρει ευχαρίστηση; Ζητάμε τροφή αντί για αγάπη, ή αγάπη αντί για τροφή; Όλοι έχουμε σε διαβαθμίσεις διατροφικές διαταραχές; Η εξάρτηση προκαλεί μίσος; επειδή «δεν μπορώ να ζω χωρίς εσένα»; Όταν χάσουμε «τον άλλον» που μας δίνει ζωή βιώνουμε το δράμα της ύπαρξης; Διαλέγουμε συντρόφους που μας μοιάζουν σαν χαρακτήρες; Τι θέλει ο άνθρωπος βαθύτερα; Τι διαταράσσει την γαλήνη του;

    Περισσότερα για τον Βασίλη Δημόπουλο: Ο Βασίλης Δημόπουλος είναι Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Τις κλινικές και θεωρητικές του εργασίες που αφορούν το ναρκισσισμό, την εξέλιξη και οργάνωση του ψυχισμού, τις ψυχικές άμυνες και την ψυχοσωματική τις αναπτύσσει σε συνέδρια, σε άρθρα και στα βιβλία του. Δημοσίευσε: Η θεωρία και η κλινική του ναρκισσισμού (2010), Το σώμα και οι ψυχικές ανα-παραστάσεις του (2013), Οι ψυχικές άμυνες και τα παράδοξά τους (2016), Στοιχεία για την ψυχική μορφοποίηση (η δυναμική του τραύματος) (2017), Ψυχαναλυτική Τεχνική: Η τέχνη της ψυχανάλυσης (2017). 🎧 Ακούστε όλα τα επεισόδιο του ΘΕΡA-POD στο boro.gr, στο Spotify & στο Apple Podcasts.

    Tue, 05 Nov 2024 - 1h 00min
  • 63 - Γιατί επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιούν; Ο Δρ. Αλέξης Λάππας συζητά με την Άννα Δρούζα!

    Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης του Δρ. Αλέξη Λάππα, με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:


    Ποιες είναι οι σχέσεις που πάντα ο άλλος μας φταίει; Απελπισία! Πως αντιμετωπίζεται; Αναθεωρούμε; Είναι το πρόβλημα της εποχής μας ότι δεν με συγκινεί το πρόβλημα που σου προκαλώ; Τι δίνει νόημα στις ζωές μας;


    Περισσότερα για τον Δρ. Αλέξη Λάππα:

    Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχίατρων. Η χρήση της θρησκείας στον ρατσισμό, η μετανάστευση και η κατανόηση του διαπολιτισμικού μοντέλου και η αύξηση της βίας από εφήβους αποτέλεσαν τομείς του κλινικού του έργου σε μια περίοδο έντονων αναδεύσεων στην Βρετανική κοινωνία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2008 (Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο) και πήρε τον τίτλο της Ειδικότητας. Δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών μέσω αρθρογραφίας και των ΜΜΕ. Έχει προσκληθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες και έχει συνδιοργανώσει διεπιστημονικές προσπάθειες στο χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την επικράτεια. Συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Υπαρξιακής και Συστημικής Θεραπείας, Αντίστιξη. Είναι Εισηγητής στα πλαίσια προγραμμάτων “Δια Βίου Μάθησης” Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού “Ψυχής Δρόμοι”, μιας προσπάθειας διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης δομών μέριμνας και φροντίδας ανηλίκων της Βορείου Ελλάδος, Κέντρων και Φορέων Ειδικής Αγωγής, συμμετείχε στην προσπάθεια συνεργασίας των φορέων ως εκπρόσωπος στο ΚΕΣΑΘΕΑ και είναι από το 2010 ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από το 2015 έχει διοριστεί μέλος της ΤΕΨΥΠΕ (Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη.

    Wed, 29 May 2024 - 21min
  • 62 - Το βλέμμα αποδοχής, η συγχώρεση και η ελπίδα για κάποιον που μαζί μου κάτι δημιουργεί.

    Ακούστε το 1ο μέρος της συζήτησης του Δρ. Αλέξη Λάππα, με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:


    Αντέχουμε να μιλήσουμε για τους φόβους μας; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι μας; Τι είναι η ασφάλεια; Είναι πιο σημαντική από την αγάπη; Ποιος είναι ο τόπος που θέλουμε να φτάσουμε; Εξάρτηση η ελευθερία; Τι λέμε στους εαυτούς μας ξεκινώντας τη μέρα μας; Ποιοι είναι οι δυνατοί άνθρωποι και πως καταφέρνουν να γεννούν το φόβο στους άλλους και να κυριαρχούν; Σχέσεις και επιθυμίες καινούργιες και απωθημένες; Ποια είναι τα πράγματα που μας δίνουν νόημα; Που επενδύουν οι άνθρωποι; Μας ταλαιπωρούν και σωματικά οι στεναχώριες; Πότε θίγεται η εικόνα που είχα για μένα και τι αποκαλύπτει; Υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι; Ποια είναι τα κομμάτια της ευτυχίας; Τι είναι η ντροπή; Τι είναι αυτό που την δημιουργεί; Γιατί δεν αγαπάμε το έντερο μας; Παίζουμε με την τύχη μας κάθε φορά που γοητευόμαστε από τους άλλους ανθρώπους; Απόρριψη!! Ο άλλος είναι ελεύθερος να με απορρίψει; Βλέπουμε στον άλλο κάτι που ο ίδιος δεν εκτιμά; Τι είναι έρωτας; Ξέρουμε γιατί ταραζόμαστε; Τινάζουμε την προηγούμενη μας ζωή; Τι κρατά τις σχέσεις; Ποιοι συνεχίζουν να επενδύουν σε μας;


    Περισσότερα για τον Δρ. Αλέξη Λάππα:

    Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχίατρων. Η χρήση της θρησκείας στον ρατσισμό, η μετανάστευση και η κατανόηση του διαπολιτισμικού μοντέλου και η αύξηση της βίας από εφήβους αποτέλεσαν τομείς του κλινικού του έργου σε μια περίοδο έντονων αναδεύσεων στην Βρετανική κοινωνία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2008 (Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο) και πήρε τον τίτλο της Ειδικότητας. Δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών μέσω αρθρογραφίας και των ΜΜΕ. Έχει προσκληθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες και έχει συνδιοργανώσει διεπιστημονικές προσπάθειες στο χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την επικράτεια. Συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Υπαρξιακής και Συστημικής Θεραπείας, Αντίστιξη. Είναι Εισηγητής στα πλαίσια προγραμμάτων "Δια Βίου Μάθησης" Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Ψυχής Δρόμοι", μιας προσπάθειας διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης δομών μέριμνας και φροντίδας ανηλίκων της Βορείου Ελλάδος, Κέντρων και Φορέων Ειδικής Αγωγής, συμμετείχε στην προσπάθεια συνεργασίας των φορέων ως εκπρόσωπος στο ΚΕΣΑΘΕΑ και είναι από το 2010 ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από το 2015 έχει διοριστεί μέλος της ΤΕΨΥΠΕ (Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη.

    Tue, 16 Apr 2024 - 40min
  • 61 - Γιατί οι άνθρωποι τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη; Ποια η συσχέτιση με την παιδική ηλικία και ποιος ο ρόλος της ψυχοθεραπείας; Ο Δρ. Σπύρος Μητροσύλης συνομιλεί με την Άννα Δρούζα!

    Ακούστε το 2ο μέρος της συζήτησης του Δρ. Σπύρου Μητροσύλη, με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

    Ποια τα οφέλη της ψυχοθεραπείας; Τι είναι τα συσσωρευτικά τραύματα και πως εκδηλώνονται; Ποιες οι επιπτώσεις της αδιαφορίας ενός γονιού στη ψυχοσύνθεση του παιδιού; Ποιος είναι ο λόγος που όλοι κουβαλάμε μέσα μας έναν αυστηρό γονιό; Ποιος είναι ο λόγος που συχνά σαμποτάρουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς; ΤΙ μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να μπορέσει να εκτονώσει τον θυμό του και να μην κάνει κακό στον εαυτό του;  Ποιος είναι ο βαθύτερος στόχος της ψυχανάλυσης; Τι έχει νόημα τελικά στη ζωή μας και πως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο;


    Περισσότερα για τον Δρ. Σπύρο Μητροσύλη:

    O Σπύρος Μητροσύλης είναι ψυχίατρος και διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ), μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και Αντεπιστέλλων μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας των Παρισίων (SPP). Σπούδασε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα ψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο Paris-V. Εκπαιδεύτηκε στην SPP και στην ΕΨΕ. Εργάστηκε επί δεκαετία στο Παρίσι στο Centre Psychiatrique et Psychothérapique du 13ème και άλλες μονάδες ψυχικής υγείας. Από το 1988 ασκεί ιδιωτικά την ψυχανάλυση στην Αθήνα.Μέλος της σύνταξης του Δελτίου και των Μονογραφιών της ΕΨΕ και του ψυχαναλυτικού περιοδικού Εκ των Υστέρων. Έχει πολυάριθμες εισηγήσεις σε ψυχαναλυτικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε περιοδικά και  συλλογικούς ψυχαναλυτικούς τόμους. Το έργο του εστιάζεται σε θέματα ψυχαναλυτικής μεθόδου και σε καίρια ζητήματα της ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής.

    Fri, 15 Mar 2024 - 40min
  • 60 - Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε; Ζούμε καθημερινά με το αίσθημα κενού και δυσφορίας; | Ο Δρ. Σπύρος Μητροσύλης συνομιλεί με την Άννα Δρούζα και ρίχνουν φως σε όλα όσα μας απασχολούν

    Ακούστε το 1ο μέρος της συζήτησης του Σπύρου Μητροσύλη, με την Άννα Δρούζα και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:


    Τι είναι ψυχή; πως σχετίζεται με την ιστορία της ζωής του κάθε ανθρώπου; Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι και τι θέλουν; Τι τους αρέσει; Ποιοι είναι αυτοί που συμμορφώνονται με τα κοινωνικά πρότυπα;

    Πόσο ρηχά ζούνε;

    Πως ζει ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι; Η καθημερινή δυσφορία και η αίσθηση κενού που νιώθουν οι άνθρωποι σήμερα είναι το σύμπτωμα, το σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά; Ποιοι είναι οι νέοι εθισμοί, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτούς; Είναι δύναμη να παραδέχεσαι τις αδυναμίες σου; Ποιος είναι ο λόγος που οι άνθρωποι φοβούνται να αναγνωρίσουν αλλά και να επιλύσουν τα τραύματα τους; Δίνουμε διπλά μηνύματα όταν άλλα λέμε στα λόγια και άλλα με τις πράξεις μας; Πόσο μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον άλλο άνθρωπο;


    Περισσότερα για τον Δρ. Σπύρο Μητροσύλη:

    O Σπύρος Μητροσύλης είναι ψυχίατρος και διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (ΕΨΕ), μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και Αντεπιστέλλων μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας των Παρισίων (SPP). Σπούδασε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε την ειδικότητα ψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο Paris-V. Εκπαιδεύτηκε στην SPP και στην ΕΨΕ. Εργάστηκε επί δεκαετία στο Παρίσι στο Centre Psychiatrique et Psychothérapique du 13ème και άλλες μονάδες ψυχικής υγείας. Από το 1988 ασκεί ιδιωτικά την ψυχανάλυση στην Αθήνα.Μέλος της σύνταξης του Δελτίου και των Μονογραφιών της ΕΨΕ και του ψυχαναλυτικού περιοδικού Εκ των Υστέρων. Έχει πολυάριθμες εισηγήσεις σε ψυχαναλυτικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε περιοδικά και  συλλογικούς ψυχαναλυτικούς τόμους. Το έργο του εστιάζεται σε θέματα ψυχαναλυτικής μεθόδου και σε καίρια ζητήματα της ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής.

    Mon, 15 Jan 2024 - 29min
Mostrar mais episódios