Filtrar por gênero
- 44 - De farliga barnböckerna
Får man förbjuda böcker under förevändningen att ”vi måste skydda barnen”? Vågen av bokförbud som vi sett i USA de senaste åren handlar ofta om att just barn behöver skyddas mot olämpligt innehåll – men vem ska få bestämma vad som är olämpligt och inte? Kan barn- och ungdomslitteratur vara farlig? I det här avsnittet av Yttrandefrihetspodden pratar Kerstin Almegård med Författarförbundets nya ordförande tillika barnboksförfattaren Anja Gatu, och författaren och föreläsaren Inti Chavez Perez vars bok ”Respekt, en sexbok för killar” förbjudits i både USA och Sydkorea. Foton: Robert Blombäck & Mari Carmen
Tue, 29 Oct 2024 - 1h 04min - 43 - Där man bränner böcker – ett samtal om förbjudna böcker med Ida Ölmedal
Varför förbjuds böcker och rensas ut från bibliotek? Vad innebär det att bränna en koran? Hur kan samma utsaga fällas för förtal på Instagram men skyddas när den skrivs i en bok? Kan litteratur vara farlig? I dagarna släpps Ida Ölmedals bok Där man bränner böcker, där hon djupdyker i fall av bokförbud genom historien. I det här avsnittet av Yttrandefrihetspodden pratar hon med Kerstin Almegård, som både är Svenska PEN:s ordförande och förläggare till Ida Ölmedals bok. Rättelse: i avsnittet säger Ida Ölmedal att det var JK som slog fast att biblioteken måste ha ett allsidigt urval och inte får hänvisa till en mångfaldspolicy för att neka fjärrlån av ”invandringskritiska” böcker. Det var inte JK som slog fast detta, utan JO.
Mon, 23 Sep 2024 - 1h 00min - 42 - Trollfabriker och Trumptaktiker – om hat och hot mot media med Martin Gelin
Den 17 juni publicerade den brittiska dagstidningen The Guardian en text skriven av den svenske journalisten och författaren Martin Gelin, om den attack på fri media som följde på Kalla Faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabriker. Attacken kom från partiledaren i Sveriges näst största parti, Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson kallade TV4:s granskning för en gigantisk påverkansoperation och en ung sverigedemokrat, Josef Fransson, twittrade om ljugmedia – en fras direkt hämtad från nazitermen ”lügenpresse”. På senare år har vi sett, både i USA, Europa och nu även i Sverige, att hatet och hoten mot journalister, författare, forskare och andra personer i offentligheten kommer från politiker. Kerstin Almegård ringde upp Martin Gelin i New York och pratade med honom om detta och en hel del annat.
Mon, 01 Jul 2024 - 55min - 41 - EU, Nato, asyl och utlandsspioneri – frågepodd om juridik
Dags för frågepodd om juridik och yttrandefrihet! Vi har återigen bjudit in tryckfrihetsexperten Nils Funcke och asylrättsjuristen Madelaine Seidlitz för att svara på lyssnarnas frågor. Vad har vi som medborgare för skyldigheter när det gäller yttrandefriheten? Kommer sändningstillstånd i framtiden att kunna dras in med anledning av Sveriges nationella säkerhet? Hur påverkar medlemskapet i Nato hur lagarna kring tryck- och yttrandefriheten tolkas i Sverige? Skulle utlandsspionerilagen kunna leda till självcensur? Hur ser experterna på EU:s nya anti-Slapp-direktiv? Och vad har Karl XIV Johan med allt detta att göra? Lyssna också gärna på avsnittet med Nils Funcke och Madelaine Seidlitz från januari 2024 där vi går på djupet i juridiken som omgärdar yttrandefriheten. Det går alltid bra att mejla in frågor eller tipsa om ämnen för Yttrandefrihetspodden. Mejla info@svenskapen.se eller kerstin.almegard@svenskapen.se.
Fri, 07 Jun 2024 - 55min - 40 - Hur står sig den akademiska friheten idag? Med Åsa Wikforss och Shirin Ahlbäck Öberg
Universitet och lärosäten har alltid varit en plats för debatt och diskussion. Vad händer när opinionsyttringar förbjuds på campus (som på Chalmers) eller när studenter söker kurser för att uppsåtligen trakassera lärare och kurskamrater (som på Karlstad universitet)? Förra året beslutade regeringen att korta mandatperioden för universitetsstyrelser, och en utredning om cancelkultur på universiteten kommer inom kort. Hur påverkar allt detta den akademiska friheten – på institutionell såväl som på individuell nivå? Hur fri är egentligen akademin i Sverige? Och vilka hot och utmaningar står den inför? De här frågorna tar sig Yttrandefrihetspodden och Kerstin Almegård an i avsnittet. Med sig i studion har hon två gäster: Åsa Wikforss som är professor i filosofi vid Stockholms universitet, författare och ledamot i Svenska Akademien, och Shirin Ahlbäck Öberg som är professor i statskunskap vid Uppsala universitet och nyligen skrivit en rapport om den akademiska friheten i Sverige.
Mon, 08 Apr 2024 - 48min - 39 - Livepodd med Jan Guillou– Från IB-haveri till utlandsspioneri
För 50 år sedan avslöjade tidningen Folket i Bild/Kulturfront säkerhets- och underrättelsetjänsten IB:s illegala verksamhet. Journalisterna som avslöjade IB, Peter Bratt och Jan Guillou, och deras uppgiftslämnare inom IB dömdes till fängelse för spioneri. Efter IB-affären stärktes anskaffarfriheten och meddelarfriheten. Med lagstiftningen om utlandsspioneri som trädde i kraft för ett år sedan försämras nu förutsättningarna för en fri journalistik och grundlagsskyddet för uppgiftslämnare avskaffas. Det här är en livepodd från ett seminarium som ägde rum den 11 mars 2024 på JMK vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet. Podden inleds med ett panelsamtal bestående av Jan Guillou, journalist och författare, Axel Björklund, Uppdrag Granskning, Amanda Sokolnicki, politisk redaktör DN, Malin Danielsson, riksdagsledamot (L), Jessica Wetterling, riksdagsledamot (V) och Siri Hill, Reportrar utan gränser. Moderator: Kerstin Almegård, Svenska PEN. Efter panelsamtalet följer tre anföranden av Jan Guillou, Ingemar Folke och Tove Carlén – för den som vill fördjupa sig i ämnet. Tidsmarkeringar: Panelsamtalet: 03.30 Jan Guillous anförande: 47.53 Ingemar Folkes anförande: 1.12.05 Tove Carléns anförande: 1.29.27
Wed, 20 Mar 2024 - 1h 39min - 38 - Juridiken som omgärdar yttrandefriheten – med Nils Funcke och Madelaine Seidlitz
Vad säger experterna om de nya lagar och utredningar som tillkommit på tryck- och yttrandefrihetsområdet? Hur påverkar ”snabbspår” och ensamutredningar kvaliteten på lagstiftningen? Vilken effekt får det på vår meddelar- och opinionsfrihet? Och vad innebär det i praktiken för viljan att använda sin yttrandefrihet att lagarna är svårtydda? Tryckfrihetsexperten och debattören Nils Funcke, och Madelaine Seidlitz, jurist med expertis inom asylrätts- och migrationsfrågor, gästar Yttrandefrihetspodden för att prata om juridiken som omgärdar yttrandefriheten.
Wed, 24 Jan 2024 - 46min - 37 - Författaren som flydde nazisternas bokbål – om Kurt Tucholsky
Den tyskfödde författaren Kurt Tucholsky var en av sin tids skarpaste kritiker av nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland och fick leva slutet av sitt liv i exil, bland annat i Sverige där han också är begravd. Kurt Tucholsky har gett namn åt Svenska PEN:s pris som går till en hotad eller fängslad författare, Tucholskypriset. Markus Huss är lektor i tyska och tyskspråkig litteratur vid Stockholms universitet. Han kom förra året ut med en essä om Kurt Tucholsky och i det här avsnittet samtalar han med Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård och Kurt Tucholskys liv och hans litterära gärning. Markus Huss bok: Utsikt över Gripsholms slott – en essä om Kurt Tucholsky. Avsnittsbild: Sonja Thomassen
Thu, 14 Dec 2023 - 51min - 36 - Banned books in Sweden and the US
In October Swedish Pen and the Dawit Isaak Library launched the first Banned Books Week in Sweden. Why is the issue of banned books relevant in Sweden? And what can you do yourself to stand up for the freedom to read? Kerstin Almegård, president of Swedish PEN, speaks to Betsy Gomez, coordinator at Banned Books Week in the US, Hanna Nordell, managing director at Swedish PEN and Jens Zingmark, librarian at the Dawit Isaak Library. This episode of Yttrandefrihetspodden is in English.
Wed, 25 Oct 2023 - 39min - 35 - Koranbränningar och yttrandefriheten
Den senaste tidens koranbränningar har dragit den svenska yttrandefriheten till sin spets. Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård diskuterar ämnet med Bitte Hammargren, mellanösternanalytiker, Mattias Gardell, religionshistoriker och Somar Al Naher, kulturskribent. Avsnittet är en inspelning från Svenska PEN:s panelsamtal den 5/9.
Tue, 19 Sep 2023 - 46min - 34 - Kan Almedalen förbli en öppen arena?
Efter mordet på Ing-Marie Wieselgren säger många att det blir svårt att behålla den öppenhet som präglat Almedalen. Men hur blev det 2023? Och vilka frågor tror två nyvalda ordföranden för två yttrandefrihetsorganisationer kommer prägla det närmaste året? Jesper Bengtsson samtalar med Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN, och Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser.
Sat, 01 Jul 2023 - 20min - 33 - Författare mitt i kriget
Vad gör man när författarna tvingas gå i krig? Och hur kan PEN överleva i ett Ukraina under attack? Yttrandefrihetspodden samtalar med Tetyana Teren, verksamhetschef på PEN Ukraina, som nyligen besökte Svenska PEN:s årsmöte i Stockholm.
Tue, 16 May 2023 - 21min - 32 - Yttrandefriheten i Turkiet
Hon är en av Turkiets mest kända författare och har hotats med livstids fängelse. I dag lever Asli Erdogan i exil, och drömmer om att dansa balett i hemstaden Istanbul. I ett samtal med Jesper Bengtsson berättar hon om yttrandefriheten och vad det gör med skrivandet att inte kunna möta sina läsare i Turkiet.
Wed, 29 Mar 2023 - 31min - 31 - Roald Dahl, yttrandefriheten och rätten att ändra i böcker
Är det fel att kalla människor skalliga och feta? Och är det rätt att ändra sånt i gamla böcker? Nej, säger de flesta, men var går gränserna? Och vad är egentligen en "sensitivity reader". Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet samtalat med Kerstin Almegård, förläggare och vice ordförande för Svenska PEN. Programledare: Jesper Bengtsson.
Sun, 26 Feb 2023 - 25min - 30 - Biblioteken och angiveriet
Regeringen och Sverigedemokraterna vill att bibliotekarier ska tvingas ange papperslösa flyktingar som befinner sig på biblioteken. Det bryter mot principen om biblioteken som en arena öppen för alla, säger DIK:s ordförande Anna Troberg i det här avsnittet om angiveri och vad armlängds avstånd egentligen betyder. Samtalet leds av Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.
Wed, 28 Dec 2022 - 24min - 29 - Vad gör vi nu då?
Den nya spionlagen är ett faktum, trots hård kritik från publicister och yttrandefrihetsorganisationer. Men hur ska uppgiftslämnare och journalister agera nu då? Lyssna på samtalet mellan Ulrika Hyllert, Journalistförbundet, Erik Halkjaer, Reportrar utan gränser och PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.
Wed, 14 Dec 2022 - 46min - 28 - Iran, protesterna, yttrandefrihetenMon, 28 Nov 2022 - 30min
- 27 - PEN och kampen för yttrandefrihet
PEN fyller 100 år, men vad betyder egentligen organisationens ord om att kulturen och litteraturen inte ska ha några gränser, att den inte ska ställas i nationers eller ideologiers tjänst? Och varför är den strävan så aktuell idag? Författaren Ola Larsmo samtalar med Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.
Thu, 22 Sep 2022 - 26min - 26 - Är det tyst i Ryssland nu?
Fyra månader in i kriget blir läget för yttrandefriheten i Ryssland allt svårare. Putin har tagit greppet. Hur gick det till? Och finns det några fickor kvar, eller har alla som vill använda det fria ordet tystats eller gått i exil? Medverkande: Inga Näslund, Palmecentret, Vilhelm Konander, Rysslandsexpert. Samtalsledare: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
Fri, 01 Jul 2022 - 35min - 25 - Kan man vara opartisk?
Public service får ofta kritik från höger för att vara allt för vänstervridet, och från vänster för att släppa fram högerextrema åsikter. Andra kritiker menar att journalistiken allt för ofta presenterar för- och emot-argument, även när det handlar om uppenbara sakfel eller fritt flygande åsikter. Är det så? Och hur resonerar public service kring sin roll som opartisk granskare? I samtalet medverkar Björn Löfdahl, programdirektör på SR, och Per Wirtén, journalist och författare. Samtalsledare: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
Tue, 26 Apr 2022 - 29min - 24 - Vad händer med yttrandefriheten i Ukraina?
Det sägs att krigets första offer är sanningen, och propagandakriget föregick den ryska invasionen av Ukraina. Men vad händer med yttrandefriheten i Ukraina nu, och hur var det innan kriget började. Välkommen att lyssna till ett samtal mellan: Olha Mukha, PEN International Kalle Kniivilä, journalist och författare till bland annat boken Krim tillhör oss. Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.
Fri, 04 Mar 2022 - 32min - 23 - Modersmålets betydelse
Frågan om modersmålets betydelse blir allt mer omdiskuterad. I politiken reses krav på att tona ned eller helt slopa modersmålsundervisning, samtidigt som allt fler pekar på modersmålets avgörande betydelse, som rättighet och som identitet och möjlighet för att lära nya språk. I samtalet, som hålls på Modersmålets dag, 21 februari, deltar Dmitri Plax, styrelseledamot för Svenska PEN, Janina Orlov, översättare, och Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN. Samtalet streamas live och publiceras även som pod i serien Yttrandefrihetspodden.
Fri, 25 Feb 2022 - 32min - 22 - Varför begränsas yttrandefriheten just om hbtqi-frågor?
I somras antog Ungern lagar som förbjuder information om hbtqi-frågor till unga. Liknande begränsningar har gjorts i Ryssland och i många andra länder pågår en liknande tillbakarullning. Men varför? Vad gör just hbtqi-frågorna så känsliga för auktoritära ledare? Och på vilket sätt påverkas yttrandefriheten? Ett samtal mellan Daniel Gustafsson, Ungernexpert, och Stefan Ingvarsson, tidigare svensk kulturattaché i Moskva. Samtalsledare Jesper Bengtsson.
Mon, 20 Dec 2021 - 32min - 21 - Är det verkligen en bra idé att förbjuda Förintelsen?
En utredning om att förbjuda förnekelse av Förintelsen är tillsatt av regeringen, men ytterst få verkar tycka att detta är en bra idé. Varför då? Och är förslaget ett led i en bredare trend där yttranden och ord ska begränsas? Hör Susanne Nyström, ledarskribent på DN, och Svante Weyler, Svenska kommittén mot antisemitism. Programledare: Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN.
Tue, 23 Nov 2021 - 32min - 20 - Afghanistan
De senaste veckorna har varit dramatiska och det ser inte ljust ut för yttrandefriheten i Afghanistan. Men hur har den fungerat under de år som gått sedan talibanerna styrde förra gången? Och finns det någon chans över huvud taget att det fria ordet ska överleva?
Fri, 10 Sep 2021 - 31min - 19 - SPECIALAVSNITT - Belarus och yttrandefriheten - det blir allt mörkare, allt tystare
Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Svenska PEN's projektledare för Belarus Stefan Ingvarsson ger tre specialavsnitt om den akuta situationen i Belarus. I detta första avsnitt samtalar de med poeten, författaren och kulturjournalisten Inga-Lina Lindqvist, författaren och översättaren Alena Kazlova samt författaren, översättaren och konstnären Dmitri Plax.
Mon, 07 Jun 2021 - 31min - 18 - Är allt bara mörker?
I år är det tio år sedan den arabiska våren och det mesta tycks ha gått åt fel håll när det gäller demokratin i de länder där hoppet tändes under några månader på våren 2011. Gäller detsamma för yttrandefriheten? Eller finns det ljuspunkter i mörkret? Yttrandefrihetspodden fick ett samtal med Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén, direkt från Kairo.
Wed, 05 May 2021 - 29min - 17 - Hoten mot Amanda Lind - och hur det offentliga samtalet kan bli mycket bättre
För några veckor sedan berättade kultur- och demokratiminister Amanda Lind hur hon utsatts för hot och hat. Hon är bara en av många, främst kvinnliga politiker, som mött detta i sociala medier. Hur påverkar det yttrandefriheten? Och vad kan politiken och samhället göra för att debatten ska bli bättre, roligare, sundare? Hör Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson i ett samtal med Amand Lind.
Tue, 16 Mar 2021 - 26min - 16 - Var det rätt att stoppa Trump från Twitter?
De stora sociala mediejättarna har på senare tid blivit mer aktiva för att stoppa hat och hot från sina flöden, och Donlad Trump har stängts av helt från Twitter. Men ska tech-jättarna ägna sig åt den sortens kontroll? Eller är det en uppgift för lagstiftarna? Yttrandefrihetspodden möter den här gången Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert i ett samtal om allt från svensk grundlag till Facebooks roll. Och det blev några ord om Tidaholm också.
Wed, 24 Feb 2021 - 31min - 15 - Yttrandefriheten i Indien
Växande hindunationalism, en pandemi som stärkt repressionen och hur mycket av de hårdare vindarna känner man av som journalist från Sverige? Yttrandefrihetspodden samtalar med journalister Naila Saleem, Sverige Radio om läget i ett land vi svenskar vet alldeles för lite om.
Tue, 26 Jan 2021 - 32min - 14 - Lyssnar de på dig just nu?
Övervakningen i samhället har blivit en allt mer omdiskuterad fråga. Teknikutvecklingen har gjort det möjligt att hacka våra liv och övervaka strängt taget varje steg vi tar. Men hur omfattande är kontrollen av oss egentligen? Lyssnar telefonen på oss hela tiden? Och vad kan vi göra för att skydda oss? Lyssna på detta rykande aktuella samtal mellan författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo och PEN:s Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson.
Mon, 04 Jan 2021 - 33min - 13 - Är det fel att vilja bojkotta?
På senare år har begreppet cancel culture blivit allt vanligare. Krav på att personer som sagt eller gjort saker man anser dåliga eller förkastliga ska försvinna från offentligheten, sparkas eller på annat sätt förlora sin plattform. Men vad betyder det egentligen? Varför är det svårt att hitta någon som försvarar det? Och är det egentligen fel att vilja bojkotta de man anser gått över gränsen? Hör Karin Olsson, kulturchef på Expressen, samtala om detta med Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson från Svenska PEN.
Thu, 19 Nov 2020 - 36min - 12 - Har yttrandefriheten en chans i Belarus?
Hur kan det komma sig att alla plötsligt kan sjunga med i en sång som i åratal varit förbjuden att spelas? Och vilka metoder använder Och är det egentligen fel att kalla Belarus för Europas sista diktatur? Kanske borde vi snarare betrakta det som den första diktaturen i sitt slag, en modell som bildat skola i en rad länder. Om detta och mycket annat kopplat till yttrandefriheten i Belarus samtalar Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN och Fredrik Wadström, Sveriges radio, som länge bevakat Belarus och andra länder i regionen. Lyssna på nya avsnittet av Yttrandefrihetspodden!
Sat, 29 Aug 2020 - 27min - 11 - Är yttrandefriheten i USA hotad på allvar?
Trump blockerar reportrar från sina presskonferenser, polisen slår till brutalt mot demonstrationer och attackerar journalister. Vad händer egentligen med press- och yttrandefriheten i USA? Yttrandefrihetspodden samtalar med Nora Benavidez från PEN America, som bland annat driver en rättsprocess mot presidenten.
Thu, 18 Jun 2020 - 27min - 10 - Ryssland och yttrandefriheten under coronakrisen
Pressen mot fria och oberoende medier och det fria ordet i allmänhet har ökat under Putins alla år vid makten. Men hur har utvecklingen sett ut under den senaste krisen? Har Ryssland gjort som andra, och stramat åt när de fått chansen? Finns det fickor av frihet kvar? Och varför ramlar läkare i Ryssland ut genom fönster och dör? Dessa och andra frågor diskuteras i nya episoden av Yttrandefrihetspodden, där vi samtalar med DN:s Anna-Lena Laurén och det tidigare kulturrådet i Moskva, Stefan Ingvarsson.
Wed, 27 May 2020 - 32min - 9 - I coronakrisens skugga - yttrandefrihetspodden möter Henrik Berggren
I skuggan av coronakrisen passar auktoritära ledare på att strama åt yttrandefriheten. Men är detta verkligen något nytt? Har inte kriser i alla tider använts på det viset? Och varför verkar den folkliga acceptansen för detta så mycket större helt plötsligt. Yttrandefrihetspoddens Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson samtalar med historikern och författaren Henrik Berggren i en podd som på grund av coronan också blev ett tekniskt experiment. Konsten att göra podd med bara mobilen som verktyg.
Mon, 20 Apr 2020 - 34min - 8 - Kulturen och det där med armlängds avstånd - Sofia Lenninger och Per Wirtén
Många är rädda för att Sverigedemokraternas kulturpolitik i Sölvesborg ska bli mer regel än undantag under de kommande åren. Men vad händer egentligen i Sölvesborg? Håller kulturen på att bli politiserad? Och vad betyder egentligen det där med armslängds avstånd som alla pratar om? I årets andra avsnitt av PEN:s Yttrandefrihetspodd träffar vi Sofia Lenninger, som fick sluta som kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg, och Per Wirtén, författare och styrelseledamot i Svenska PEN.
Fri, 20 Mar 2020 - 43min - 7 - Vad händer med yttrandefriheten i Ungern?
Ungern framställs ofta som EU:s svarta får när det gäller yttrandefrihet och respekt för demokratins spelregler, och för några år sedan kunde vi nästan dagligen läsa om utvecklingen i landet. Men vad har hänt på senare år? Är utvecklingen fortfarande dyster? Och vad finns det för motkrafter? I årets första Yttrandefrihetspod samtalar PENs Jesper Bengtsson och Jenny Aschenbrenner med Ungernexperterna Daniel Gustafsson och Peter Karlsson.
Tue, 25 Feb 2020 - 39min - 6 - Yttrandefrihetspodden möter Hynek Pallas och Mikaela Blomqvist
Borde Peter Handke fått Nobelpriset? Går det att skilja mellan person och verk? Eller mellan litteratur och politik? Utnämningen av Handke har utlöst en intressant debatt om litteraturens gränser. Hör Hynek Pallas och Mikaela Blomqvist samtala med PEN:s Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson.
Mon, 09 Dec 2019 - 37min - 5 - Friheten som kom av sig - Yttrandefrihetspodden möter Axel Kronholm
För tio år sedan verkade Myanmar vara på väg mot demokrati och en fungerande yttrandefrihet. Men reformerna kom av sig, och nu har det gått åt fel håll, både i Myanmar och andra delar av Sydostasien. Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson samtalar med journalisten och Sydostasienexperten Axel Kronholm, som bland annat driver Asienpodden tillsammans med Vilhelm Stokstad.
Tue, 29 Oct 2019 - 31min - 4 - Yttrandefrihetspodden möter Stina Oscarson
Samtal som livshållning Kan man samtala med vem som helst? Bör man samtala med vem som helst? Regissören och dramatikern Stina Oscarson brukar svara ja på sådana frågor. Och för det har hon fått både kritik och beröm. PEN:s ordförande Jesper Bengtsson bjöd henne till ett samtal om samtal, och ställde frågan hur hennes hållning hänger ihop med yttrandefriheten.
Fri, 20 Sep 2019 - 35min - 3 - Yttrandefrihetspodden möter Suzi Ersahin
Det är stora skillnader på hur kulturen behandlas i dagens Turkiet, säger Suzi Ersahin, som nyligen slutat som kulturråd vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul. Journalistiken har blivit hårt ansatt. I andra sektorer är frihetens större, även om alla måste slåss för sin rätt att yttra sig. I denna tredje Yttrandefrihetspodd berättar Suzi Ersahin om sina år i Istanbul, om arbetet som kulturråd. Samtalet leds av Jenny Aschenbrenner och Jesper Bengtsson från Svenska PEN.
Mon, 01 Jul 2019 - 28min - 2 - Yttrandefrihetspodden möter Helle Klein
Hur känns det att hamna skottgluggen för hatarna och hotarna på nätet? Och vad tänker man när man inser att ens egen säkerhetsvakt är en av de som hatar? I Yttrandefrihetens andra pod samtalar Jesper Bengtsson och Jenny Aschenbrenner med journalisten Helle Klein om yttrandefrihetens utmaningar i polariseringens tid.
Thu, 02 May 2019 - 36min - 1 - Yttrandefrihetspodden möter Jennifer Clement
Svenska PEN startar Yttrandefrihetspodden Yttrandefrihetsfrågorna är mer brännande än någonsin. Samtidigt som allt fler får möjlighet att säga allt mer präglas det offentliga samtalet av hat och hot. Samtidigt som kampen för rätten att säga sin mening pågår över hela världen ökar många regimer trycket mot det fria ordet. Men vart går utvecklingen? Och vilka är de goda krafterna? I Yttrandefrihetspodden samtalar Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och Jenny Aschenbrenner, journalist och styrelseledamot i Svenska PEN, med intressanta gäster om allt det som rör sig i debatten kring yttrandefriheten. I första avsnittet möter Jesper Bengtsson och Jenny Aschenbrenner PEN Internationals ordförande Jennifer Clement.
Thu, 02 May 2019 - 30min
Podcasts semelhantes a Yttrandefrihetspodden
- Bossa Nova Cintia Mariana Lima Chaves
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Dante Gebel Live Dante Gebel
- Dj candela Metiendo fuego Djcandela
- RETROMIX DJ GIAN
- Vevo Reggaetón Podcast DJ GQ
- Dr. Armando Alducin Podcast Dr. Armando Alducin
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Practicando Ingles Intermedio Franky Jose
- Más Cumbia jose Luis Arcos
- Música Cristiana Mx Música Cristiana Mx
- Podcast Toby Jr. Pastor Toby Jr.
- El Verdadero Amor Radio Ebenezer RD
- La Mano Peluda Radio Fórmula
- Radio YSKL Radio YSKL
- Solo Salsa Ricky Montana
- El Larguero SER Podcast
- JOSE JOSE EN NOCHE DE ROMANCE ENERO 2018 sorita67
- VICENTE FERNANDEZ EN NOCHE DE ROMANCE sorita67
- TED Talks Daily TED
- Sugel Michelen on SermonAudio Unknown
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送