Podcasts by Category

Teknoloji ve Oyun Sohbetleri

Teknoloji ve Oyun Sohbetleri

Recep Emre Ercetin

Merhaba, ben Recep Emre. Her hafta dünyada ve ülkemizde olan teknoloji, yazılım ve oyun alanlarındaki gelişmeleri konuştuğum sohbet tadındaki podcastim ile sizlerin karşısındayım. Soru, öneri ve işbirlikleri için ; E-mail: iletisim@recepemreercetin.com Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYS7daPnN2_--teHVAsUS4Q Websitesi: https://www.recepemreercetin.com Instagram: https://www.instagram.com/reercetin/ LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/recep-emre-ercetin-254489bb/ X: https://twitter.com/reercetin

29 - Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir
0:00 / 0:00
1x
  • 29 - Oyun Geliştirirken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir

    Herkese selamlar, bu haftaki konumuz oyun geliştirirken en sık yapılan hataların neler olduğu. Açıkçası #oyungeliştirme söz konusu olduğunda #geliştiriciler genellikle yolun en başında bazı önemli noktaları atlamaktalar. Peki nedir bu #yazılımgeliştirici ve #oyuntasarımcısı arkadaşlarımızın atladıkları? Hedef Kitleyi Tanımadan Yola Çıkmak, Rakip Analizi Yapmamak, Pazarlama Konusunda Çalışma Yapmamak, Yardım İstememek, Geri Bildirimleri Dinlememek, Başkalarının Fikirlerini Kopyalamak, Aşırı Mükemmeliyetçilik, Uygulanabilirlikten Uzaklaşmak, Doğru Bir Oyun Tasarımı Dökümanı Hazırlamamak, Test Sürecine Özenmemek, Performans ve Güvenlik Sorunlarını Göz Ardı Etmek, Lokalizasyonu Önemsememek. Daha detaylı anlatımın olduğu bir videosunu ve makalesini de hazırladım profilimdeki linklerden ulaşabilirsiniz.


    Fri, 28 Jun 2024 - 31min
  • 28 - Dijital Pazarlamanın Oyun Endüstrisi Açısından Önemi Nedir

    Herkese selamlar, bu haftaki konumuz dijital pazarlamanın oyun endüstrisi açısından öneminin ne olduğu. Günümüzün dijital çağında, oyun sektörü ve oyun sektörünün paydaşları hızla büyümekteler. Daha fazla insan oyun faaliyetlerine katıldıkça geçmişin alt kültürü olan oyunlar günden güne popülerlik kazanmakta ve bu popülerlik sayesinde oyun firmalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle bağımsız oyun geliştiricilerin sayısının ve yapımlarının kalitesinin artması büyük çaplı oyun firmalarının bile dikkatini fazlasıyla çekmeye başlamıştır. İşte bu artıştan doğan rekabet ortamı sektörde firmaların yapımlarının birbirlerinin önüne çıkmalarını gün geçtikçe zorlaştırmaktadır. Dijital pazarlama ve sosyal mecralarda içerik üretimi bu rekabette sizin rakiplerinizin önüne çıkmanızın en önemli noktalarından biridir. Burada anlattıklarımın çok daha detaylısını içeren bir video ve makale de hazırladım profilimdeki linklerden ulaşabilirsiniz.

    Fri, 14 Jun 2024 - 41min
  • 27 - Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır?

    Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır? Oyun tasarımı dokümanı, bir oyunun tüm omurgasının oluşturulduğu ve ekiplerin bu omurga üzerinde hemfikir olarak ilerlemelerini sağlayan yazılı kaynak olarak adlandırılabilir. Oyun tasarımı dokümanı oyunu geliştirecek ekiplerin koordineli bir şekilde ve birbirinden haberdar olarak ilerlemesinde ve bütünlüğün sağlanmasında yardımcı olur. Oyun tasarımı dökümanı tüm oyun geliştirme ekibi için bir referans oluşturur. Aslında tam da bu sebeple oyun tasarımı dökümanı aslında oyunu geliştiren ekiplerin geliştirme sürecinde oyunun oluşturulan yapısına sadık kalarak geliştirmelerini yapmaları için bir pusuladır da denebilir. Temel Oyun Tasarımı Dokümanında yazılması gerekenler; Ekibi Tanıtma, Ön Yazı Oluşturma, Konsept Açıklaması, Oyunun Türünün Açıklaması, Oyunun Dünyasını Açıklama, Hikaye-Karakterleri Açıklama, Oyun Mekanikleri,Level Tasarımı Fikirleri, Arayüz, Ses, Teknik Veri ve Pazarlama olarak adımlandırılmalıdır. Bu içerikte sizlere bu konuları örnekler ile beraber detaylıca açıklamaya çalıştım. İçerikte bahsettiğim makaleler ve içerikler aşağıda yer almaktadır.


    https://github.com/Roobyx/awesome-game-design?tab=readme-ov-file

    https://gamescrye.com/resources/game-design-documents/

    İçerik ile Alakalı Türkçe Makalem: https://www.recepemreercetin.com/icerikler/

    İçerik ile Alakalı İngilizce Makalem: https://www.recepemreercetin.com/blog-content/

    Fri, 31 May 2024 - 37min
  • 26 - Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir?

    Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir? Öncelikle bilinen genel bir yanılgıya değinmemiz gerekir ki oyunları test eden Oyun Tester’ı arkadaşlarımız oyunların alfa ya da beta test süreçlerinde oyunun keyifini çıkararak ara sıra bulunan hataları raporlayan kişiler değillerdir. Oyun Testerları oyunu bir çok metodoloji ile test eden ve oyunlardaki her türlü hatayı ortaya çıkartıp ilgili raporlama sistemine uygun bir metod ile raporlayan kişilerdir. Bu kişiler sadece oyunu çok iyi oynayan kişiler değil aynı zamanda oyun geliştirmenin adımları konusunda yapının genel işleyişi konusunda ve oyunun kod, mekanik, tasarım vb. alanlarından da bilgi sahibi olan kişilerdir. Yani oyunu test eden kişiler aynı zamanda oyunun geliştirici ekibinin önemli birer parçasıdır. Oyun Testerları oyunun ilk kodu yazılır yazılmaz işlerine başlamaktadırlar. Oyun geliştirme sürecinin başlarında test ekibi küçüktür ve yeni kod için günlük geri bildirime odaklanır. Oyun alfa aşamasına yaklaştıkça daha fazla ekip üyesi istihdam edilir ve test planları yazılır. Projeler beta aşamasına girdiğinde, test ekibinin her gün için net görevleri olmaktadır ve ekipler bu görevlerin üzerinde özel çalışmalar yaparak düzenli raporlamalar yaparlar. Oyunu test eden kişiler raporlamalarında genellikle hataları önem derecesine göre sıralayarak ilgili departmanlara iletirler. Haydi hep beraber diğer detaylara da videonun içerisinde ve aşağıda linkleri bulunan makaleden bakalım.

    Thu, 16 May 2024 - 23min
  • 25 - Frontend Geliştirici Nasıl Olunur

    Herkese selamlar bu hafta sizlere anlatmak istediğim konu aslına bana sosyal medyadan çok sık gelen Frontend Geliştiricilik üzerine. Frontend geliştirici nasıl olunur bunu incelediğimiz bu videoda aslında adım adım konuya bakmaya çalıştım. Frontend developer olmak isteyen arkadaşların öncelikle yapması gereken şey bilgisayarın ve internetin temellerini öğrenmektir aksi taktirde içeriğimde de bahsettiğim gibi temelsiz bir apartman gibi ilerlerler ve bu yapı sonunda yıkılmaya mahkum olur. Sonrasında HTML, CSS, JS, ANGULAR, REACT, VUE gibi yazılım dillleri ve frameworklere geçiş yapması kişi için çok doğru olacaktır. Bu paralelde kişi UX, UI alanlarında ve tasarım uygulamaların hatta SEO gibi dijital pazarlama alanlarının teknik kısımlarında kendini geliştirirse çok ama çok daha başarılı olacaktır. Bu adımların ardında GİT gibi bir versiyon kontrol sistemini ve Github vb. sistemleri öğrenmesi de kişi için olmazsa olmazlardandır.Bu adımlardan sonrasıyla ilgili yorumlarım ve bu başlıkları açıkladığım bilgiler içeriğimde sizlerle

    Sat, 06 Apr 2024 - 24min
Show More Episodes