Podcasts by Category
- 79 - Farvel til de unge mødre: Etiopien laver håbefuld halvering
Mere viden, flere rettigheder og bedre adgang til prævention har været med til at sænke andelen af teenagegraviditeter verden over, og især i landene syd for Sahara er der sket fremskridt. Journalisten Lærke Kobberup dykker ned og fortæller historien her.
Fri, 15 Nov 2024 - 78 - Engang blev armenske børn med handicap gemt væk. I dag går de i skole som alle andre
For få årtier siden var børn med handicap enten isolerede i hjemmet eller i specialskoler i Armenien. Men det har en vigtig lov vendt på hovedet. Journalist Anna Gudmann Hansen har mødt armenske Denis Vaidanyan og Greta Stepanyan, der begge sidder i kørestol, men i dag har mulighed for at gå i skole på lige fod med andre børn.
Fri, 15 Nov 2024 - 77 - Ældgammel sygdom er fortid i Jordan
Jordan har med “ordentlighed og ærlighed” formået at udrydde sygdommen spedalskhed, og det kaster anerkendelse af sig fra eksperter og WHO. Journalist Anna Gudmann Hansen snakker med en tidligere overlæge, der har behandlet spedalskhed, om den frygtede sygdom.
Thu, 31 Oct 2024 - 76 - Kvinderne får et solidt fodfæste i forskerverdenen
Forskningen er i forandring. Flere kvinder vælger at blive forskere, og det kan være med til at belyse oversete emner i forskningsverdenen. Journalist Lærke Kobberup dykker ned i, hvorfor dette er positivt, og hvordan det gør forskningen bedre generelt set.
Thu, 31 Oct 2024 - 75 - Nej tak til tigerselfies, delfinshows og danseaber: Flere lande verden over dropper dyreunderholdning
Dyreunderholdning er på vej ud. Over 50 lande vender ryggen til shows med vilde dyr – også rejseselskaberne og turisterne melder sig under dyrevelfærdsfanerne. Journalist Signe Charlotte Nielsen har talt med Worlds Animal Protection Danmarks ekspert i vilde dyr Stephanie Kruuse Klausen.
Fri, 11 Oct 2024 - 74 - Elskovs-kur: Fik privat, græsk strand. Nu lægger de æg som aldrig før
For 30 år siden købte WWF Grækenland en strand for at give plads til, at havskildpadder år efter år kan vende tilbage og lægge æg. Arbejdet har betalt sig, og i år har rekordmange skildpadder lagt æg i sandet. Journalist Anna Gudmann Hansen snakker med projektleder hos WWF Grækenland, Charikleia Minotou, som fortæller om arbejdet bag at bevare skildpadderne.
Wed, 09 Oct 2024 - 73 - Ekspert: Tog-typerne skal hoste op med data, så transportrevolutionen kommer tilbage på skinner
EU-Kommissionens formand vil gøre det lettere at købe togbilletter til rejser tværs gennem Europa. Men det er ikke uden udfordringer, for Europas mange jernbaneselskaber deler ikke deres data. Journalist Anna Gudmann Hansen har dykket ned i, hvad der spænder ben for nemmere togtrafik på kontinentet.
Fri, 04 Oct 2024 - 72 - Tronen skælver så småt under Kong Kul i Kina
Kulkraftværkerne i Kina udleder 10 procent af verdens drivhusgasser. Men nu står de endelig overfor et knæk. Det er centralt for klimakampen.
Fri, 04 Oct 2024 - 71 - Lossen er reddet, og odderne trives: Når verden går sammen om naturgenopretning, så virker det
Hvis naturgenopretning og -bevarelse bliver gjort rigtigt, kan det være med til at bremse biodiversitetskrisen. Det viser et nyt studie, som giver grund til optimisme. Vores journalist Anna Gudmann Hansen har snakket med WWF Verdensnaturfonden om, hvad der skal til for, at det lykkes.
Wed, 02 Oct 2024 - 70 - Grøn kamp mod røg og damp: Storbritanniens sidste kulkraftværk lukker og slukker
På ufattelig kort tid har vindkraft blæst kulkraft helt af brættet i fødestedet for den industrielle revolution. Det betyder, at drivhusgasudledningerne fra Storbritanniens strøm er styrtdykket.
Fri, 27 Sep 2024 - 69 - Fremtiden er flydende: Verden over bygger de huse på havet
De stigende verdenshave æder landenes kyster, og det tvinger verden til at tænke nyt. Fra Holland til Maldiverne og Sydkorea vokser huse og byer frem på havets overflade som et bud på en fremtidig boligform. Journalist Signe Charlotte Nielsen har blandt andet talt med antropolog Lasse Bech, der forsker i flydende byudvikling.
Fri, 27 Sep 2024 - 68 - En bevægelse er i gang i Sierra Leone: Ny lov forbyder børneægteskaber
Fattigdom er den største årsag til børneægteskaber i det vestafrikanske land, Sierra Leone, derfor er det svært at komme til livs. Men en ny milepæl af en lov baner vejen. Journalist Anna Gudmann Hansen har snakket med Red Barnet i Sierra Leone, der blandt andet arbejder for at stoppe børneægteskaber.
Fri, 13 Sep 2024 - 67 - Koldblodet babyboom: Krokodillerne gør comeback i Cambodja
Den siamesiske krokodille er kritisk truet. Men efter flere årtiers indsats i dens leveområder, er 60 krokodilleæg nu klækket, og det giver nyt håb for artens fremtid. Journalist Signe Charlotte Nielsen folder historien ud.
Tue, 10 Sep 2024 - 66 - Slut med at ryge som en skorsten: Kæmpe tobakland vil kvitte smøgerne
Indonesien er et af de lande i verden, hvor allerflest ryger. Men nu vil den indonesiske regering have færre til at ose og pulse, og derfor har de strammet rygereglerne i landet. Journalist Signe Charlotte Nielsen har kastet et blik, hvad der bliver gjort at få låg på røgen.
Tue, 10 Sep 2024 - 65 - Næsten hele verdens befolkning er klimatosser. Vi ved det bare ikke.
Overalt på kloden er der stor opbakning til klimahandling, men det er vi slet ikke klar over. Det viser ny forskning – og hvad ville det egentlig betyde for klimakampen, hvis både du og jeg og politikerne blev klar det? Hør journalist Signe Charlotte Nielsen folde historien ud.
Thu, 05 Sep 2024 - 64 - Etiopien har forbudt import af fossilbiler. Som det første land i verden
I store dele af verden stormer elbilerne frem – i Afrika er den grønne bilrevolution først lige ved at gå i gang, men Etiopien har nu taget et radikalt valg. Anna Gudmann Hansen har kastet et blik på elbilsmarkedet i Afrika.
Thu, 05 Sep 2024 - 63 - Verdens lande støtter nu professors kamp mod farligt fedt
Flere og flere lande siger fra overfor skadelige transfedtsyrer, som giver hjertesygdomme. Det kommer direkte til at redde liv. For 20 år siden gik Danmark forrest med verdens første forbud. Journalist Anna Gudmann Hansen har snakket med "Danmarksmesteren i transfedtsyrer," som spillede en stor rolle bag det danske forbud.
Fri, 30 Aug 2024 - 62 - Flere og flere afrikanere får strøm: Små solceller er en gigantisk gamechanger
I Afrika mangler 600 millioner mennesker adgang til elektricitet, men små, billige og klimavenlige solceller ændrer nu livet for millioner. Journalist Anders Seneca Bang dykker ned i historien og de efterfølgende dilemmaer, for med mere elektronik kommer der også mere elektronikskrald i fattige lande, der kan presse lokalmiljøet.
Thu, 22 Aug 2024 - 61 - I 50 år har vacciner reddet et liv hvert 10. sekund
På 50 år er den globale folkesundhed blevet totalt revolutioneret. Vaccinationer er nemlig blevet sat i system verden over, og det redder millioner af børneliv hvert eneste år. Lyt med, når journalist Anders Seneca Bang folder historien om de små stik ud.
Mon, 05 Aug 2024 - 60 - Verden over skodder folk smøgerne
Færre mennesker oser og pulser. I 150 lande falder andelen af folk, der bruger tobak, og i blot seks lande stiger den. Journalist Anders Seneca Bang forklarer hvorfor.
Mon, 05 Aug 2024 - 59 - Borgerne i en af verdens mest forurenede byer har fået ”den stærkeste og mest omfattende afgørelse”
Peru skal give erstatning og sørge for gratis lægehjælp til borgerne i byen La Oroya, for i generationer er de blevet udsat for skadelig forurening.
Journalist Anna Gudmann Hansen tager dig med til den forurenede by i Peru.Thu, 04 Jul 2024 - 58 - Nysgerrige zebrafisk og legende bier. Dyr er mere bevidste, end du tror, fastslår forskere
Vi mennesker er måske slet ikke så anderledes end andre dyr på kloden. Og det kan få betydning for, hvordan vi behandler andre arter.
Journalist Anna Gudmann Hansen folder historien ud og får besøg af en edderkop undervejs.Fri, 28 Jun 2024 - 57 - Ved du, hvad ”badass” betyder? Ikke før du har mødt Afghanistans kvindelige iværksættere
Stort set intet land i verden diskriminerer kvinder, som Taliban gør det i Afghanistan. Alligevel bager de brød, væver tæpper, høster honning og sælger safran.
Fri, 28 Jun 2024 - 56 - Haidafolket får endelig retten til sine egne øer, og det er sket helt uden retssager
Flere års forhandlinger mellem Canadas myndigheder og det oprindelige haidafolk har ført til en historisk aftale: Nu får de anerkendt retten til øerne, hvor de har boet i tusindvis af år.
Fri, 28 Jun 2024 - 55 - Efter hårde coronaår er flere børn tilbage i skole, og vi lever bedre og længere
Coronapandemien var en kæp i hjulet på verdens udvikling. Børn i hele verden blev sendt hjem fra skole og fattigdommen steg. Men nu er verden igen på rette spor – selvom det ikke er alle lande, der er kommet sig.
Journalist Anna Gudmann Hansen folder det hele ud. Få blandt andet forklaringen på, hvorfor den her nyhed er det, vi på rekdaktionen kalder en 'klassisk Verdens Bedste Nyheder' historie.Wed, 19 Jun 2024 - 54 - En større bid af cashew-kagen: Nu rister Tanzania selv nødderne til din lille sult
Før rejste dine snack-nødder den skøre vej fra Afrika til Asien blot for at blive ristet. Men i Mkinga-distriktet i Tanzania kan cashewbønderne nu forarbejde de rå nødder lokalt, og det betyder, at de får en større fortjeneste, når de sælger dem videre ud til det europæiske marked.
Fri, 07 Jun 2024 - 53 - For tre årtier siden havde Finland verdens andenhøjeste selvmordsrate. I dag har de halveret den.
I 1990 mistede fire finner livet til selvmord hver eneste dag. Men mindre druk og en ny samtalekultur har blandt andet været med til at nedbringe andelen af selvmord.
Fri, 31 May 2024 - 52 - Snart skal du stemme til Europa-Parlamentet. Her er, hvorfor det er vigtigt.Fri, 31 May 2024
- 51 - Engang herskede ”sygdommens konge” i Indien. Men myggenet og insektgift er ved at vælte tronen
Vi skal ikke lang tid tilbage, før malaria kostede tusindvis af indere livet hver dag. Nu er sygdommen snart fortid i det store land.
Fri, 31 May 2024 - 50 - Trods sundhedssystem i ruiner: Gratis behandling mod grum sygdom redder tusindvis af liv i Cambodja
Kun 50 cambodjanske læger overlevede De Røde Khmerers folkemord. Nu går landet forrest mod en af verdens farligste sygdomme.
Fri, 31 May 2024 - 49 - Verden over falder mordraten
Vold og mord trækker ofte overskrifter. Men hvis vi hæver blikket fra enkeltsagerne og kigger på de større trends, er en udvikling klar: Andelen af mord falder.
Journalist Anders Seneca Bang er dykket ned i tallene og folder dem ud for dig.Fri, 17 May 2024 - 48 - Verden har gjort enorme fremskridt mod en af livets største tragedier
For kun tre årtier siden døde hvert tiende barn verden over, inden det kunne fejre sin fem års-fødselsdag. Siden da er børnedødeligheden raslet ned. Det redder titusindvis af børneliv hver eneste dag.
Fri, 17 May 2024 - 47 - Et år efter præsidentskifte i Brasilien: Færre af Amazonas træer fældes i motorsavsmassakre
I 2023 faldt afskovningen i Amazonas med 50 procent sammenlignet med året før. En del af udviklingen kan tilskrives Brasiliens præsident Lula, der har siddet på posten i et år. Journalist Anna Gudmann Hansen har ringet til organisationen Verdens Skove.
Tue, 14 May 2024 - 46 - Snart skal de europæiske bygninger have en grøn makeover, og det er godt nyt for klimaet
Bygningsrenovering lyder knap så frækt… Men selvom det måske boner ud på dit kedsomhedsbarometer, så vent lige med at gå videre, for renovering af bygninger er faktisk ret vigtigt.
Hvert år udleder bygninger store mængder CO2. Men det skal der snart skrues ned for. Medlemslandene i EU har netop stemt for nye krav, der skal gøre bygningerne grønnere. Journalist Signe Charlotte Nielsen folder historien ud.Wed, 08 May 2024 - 45 - Nigeria er første land til at udrulle ny revolutionerende vaccine, og det kan være begyndelsen til enden på en dødelig fjende
Hvert år slår meningitis omkring en kvart million mennesker ihjel verden over. Men nu er der udviklet en ny vaccine, der med kun ét stik beskytter mod flere typer af meningitis, og med den vaccine i hånden går Nigeria forrest i kampen mod sygdommen. Journalist Signe Charlotte Nielsen folder nyheden ud.
Sun, 05 May 2024 - 44 - New Zealand går forrest og forbyder evighedskemikalier i kosmetik
De skadelige fluorstoffer, PFAS, findes overalt omkring os – også i vores mascara, cremer og læbestift. Men de kan være på vej ud af vores kosmetik, flere forbyder nemlig evighedskemikalierne i produkterne. Redaktør Karoline Rahbek har ringet til Forbrugerrådet Tænk for at finde ud af, hvad det betyder forbrugere både i Danmark og i resten af verden, når et land som New Zealand går forrest med et forbud.
Tue, 30 Apr 2024 - 43 - Flere filippinere forlader fattigdom
Flere penge i lommerne og statskassen betyder, at fattigdommen falder. Det er netop tilfældet i den sydasiatiske østat Filippinerne. Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller om udviklingen.
Thu, 25 Apr 2024 - 42 - For ti år siden var dobbelt så mange hjemløse i Finland – nu bor næsten ingen på gaden
Antallet af mennesker uden et hjem i Finland er faldet og faldet. Siden landet indførte en ”housing first”-tilgang og et klart mål om at eliminere hjemløshed i landet, er antallet af personer, der bor på gaden, raslet ned. Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller, hvordan det er gået til.
Thu, 25 Apr 2024 - 41 - Laos tager syvmileskridt for sikre fødsler
Det sydøstasiatiske land Laos har gjort en kæmpe indsats for at uddanne flere jordemødre. Det betyder, at andelen af mødre, der dør under fødslen, er styrtdykket. Journalist Anders Seneca Bang fortæller historien.
Fri, 12 Apr 2024 - 40 - Fremgang i verdens fattigste land: Burundis børn stormer i skole
Skolegang bliver kaldt for verdens bedste investering. På trods af ekstrem fattigdom kommer det børnene i Burundi til gode. Journalist Anders Seneca Bang er dykket ned i, hvad Burundi har gjort for at få så mange børn i skole, og hvad det betyder for deres fremtid.
Fri, 12 Apr 2024 - 39 - I 100 år har sprød radioknitren strømmet over Afrika – og de lytter stadig
Radioen er det medie, flest får nyheder fra i Afrika. Hvad der startede som et værktøj for kolonimagterne er i dag en kilde til vigtig information på tusindvis af sprog.
Det er 100 år siden, den første radioudsendelse blev sendt på det afrikanske kontinent. Dengang var det britisk radio henvendt til de engelske kolonimagter på kontinentet, men over årene er radioen blevet et værktøj til at opnå selvstændighed, modvirke fake news, og nå ud med vigtig information på tusindvis af forskellige sprog.
Journalist Anna Gudmann Hansen har ringet til Sydafrika for at blive klogere på radioens historie, og hvorfor den stadig er så populær.Thu, 21 Mar 2024 - 38 - I Grønland har de ikke 200 ord for sne, men snart har de nye ord om LGBT
Der sker fremskridt for LGBT+-personer i det nordiske land. Den grønlandske ordbog skal indeholde flere ord om køn og seksualitet, og endelig har medmødre fået forældrerettigheder. Journalist Anna Gudmann Hansen har talt med Qillaq Olsen. Han er forperson for Sipineq+, og med sneklædte fjelde som baggrund snakker han med Verdens Bedste Nyheder om nogle af de LGBT+-fremskridt, der foregår i Grønland lige nu, på en videoforbindelse fra Nuuk.
Thu, 07 Mar 2024 - 37 - Indiens enorme jernbane bliver elektrisk i en rasende fart. Det sparer 1,3 milliarder liter diesel om året
Flere og flere elektriske lokomotiver krydser det enorme land, mens dieseltogene bliver skrottet. Samtidig begynder udrulningen af især solenergi at tage fart, og strømmen bliver langsomt grønnere og grønnere. Journalist Anders Seneca Bang folder historien ud.
Wed, 06 Mar 2024 - 36 - Kinas nuttede blikfang er i fremgang
Siden 1980 er bestanden af pandaer i Kina næsten fordoblet. Kritikere mener, at der er for stort fokus på at redde nuttede dyr. ”Det er altid godt, når meget truede dyrearter har fremgang i naturen,” lyder det fra miljøfaglig direktør i WWF.
Journalist Anna Gudmann Hansen folder historien om de sjældne bjørne.Thu, 29 Feb 2024 - 35 - Bæredygtig. Klimaneutral. Miljøvenlig. Snart er det slut med den slags luftige løfter på produkter solgt i EU
Et overvældende flertal i EU-Parlamentet har stemt for et forbud mod greenwashing på tøj, mad, elektronik og andre forbrugerprodukter. Det er et vigtigt skridt, mener greenwashing-specialist Tanja Gotthardsen. Redaktør Karoline Rahbek har talt med hende om hvorfor. Og hvad du selv kan gøre som forbruger, inden det træder i kraft. Det behøver nemlig slet ikke være så svært.
Thu, 29 Feb 2024 - 34 - Befolkningsbombe eller populationskollaps? Vi står midt i et vigtigt punkt i historien, og du har sikkert ikke opdaget det
Debatterne om antallet af mennesker på kloden kører på højtryk. Her er den vilde udvikling – og de bedste løsninger.
Thu, 22 Feb 2024 - 33 - Caribisk land afprøver kortere arbejdsuge
I et forsøg i Den Dominikanske Republik skal virksomheder teste en kortere arbejdsuge. Medarbejderne går fra 44 timer til en arbejdsuge, der minder mere om den danske. Forfatter og ekspert peger på, at en kortere arbejdsuge fører til mere produktivitet og trivsel.
Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller historien.Tue, 20 Feb 2024 - 32 - Sydafrika går forrest: Snart kan mor og far deles om barslen
Som det første land i Afrika indfører Sydafrika barsel, der frit kan deles mellem forældrene. Det betyder samtidig, at fædre, med-mødre og adoptivforældre kan få mere end bare 10 dages barsel.
Wed, 14 Feb 2024 - 31 - Livreddende latriner: Verden er vidne til et kæmpe toiletboom
På under 25 år har tre milliarder mennesker fået adgang til toiletter. Det betyder ikke bare renere landsbyer og slumområder, men også et kæmpe dyk i dødsfald.
Fri, 09 Feb 2024 - 30 - Det første eks-sovjetiske land har gjort homoægteskaber lovlige
I mere end et halvt århundrede var Estland en del af Sovjetunionen, som kriminaliserede homoseksualitet. Men siden Sovjetunionens fald er der sket store fremskridt, og nu har Estland tilladt ægteskab mellem par af samme køn – og vender dermed Rusland ryggen.
Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller.Fri, 09 Feb 2024 - 29 - Før ryddede de markerne. Nu dyrker småbønder på tværs af Afrika millioner af træer på deres jorde
Skovlandbrug skyder op fra øst til vest på det gigantiske kontinent. Det hjælper både klimaet, de afrikanske skove og småbøndernes pengepung. Men det er ikke altid lige nemt at sprede metoden ud.
Journalist Anders Seneca Bang folder historien ud.Fri, 09 Feb 2024 - 28 - Hajstøv afslører illegal handel med truede arter i Indonesien
Forskere har testet en ny banebrydende DNA-metode i verdens epicenter for handel med hajer og rokker. 56 skefulde ’hajstøv’ fra lagerhaller afslørede flere truede arter i en stikprøve. Indonesiens regering arbejder nu på at indføre den effektive metode.
Vores redaktør Karoline Rahbek har ringet til Indonesien og talt med forskeren, der har viet sit liv til at redde de truede hajer og rokker.Fri, 09 Feb 2024 - 27 - Vold i hjemmet er endelig blevet strafbart i Usbekistan, og kvinderne har selv taget kampen på sociale medier
Vold i hjemmet i Usbekistan er et enormt problem, som indtil nu har været en privat sag og et stort tabu at tale højt om. Men efter kvinder har delt deres historier om vold på sociale medier og på internettet, er partnervold nu blevet strafbart i det centralasiatiske land.
Journalist Sara Bang folder historien ud.Thu, 01 Feb 2024 - 26 - Sejlivet antilope fra istiden var tæt på at uddø: Nu er den ikke længere truet
Den centralasiatiske antilope med sin store næse er gået fra at være tæt på at uddø til ikke længere at være truet. Et stort internationalt arbejde ligger bag succeshistorien, og det kan inspirere til at redde andre arter. Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller den vilde historie om, hvordan antilopen har gjort combak.
Thu, 01 Feb 2024 - 25 - Nigerias kontekst-kløft: ”For at forstå os selv, skal vi forstå, hvordan vi har skrevet om os selv”
Journalist Sara Bang har talt med Fuad Lawal på en forbindelse til Nigerias hovedstad Lagos. Han er chefredaktør på det nigerianske kulturmedie Zikoko. Og han har startet et virkelig vildt projekt:
Sammen med en håndfuld kollegaer indsamler og scanner han landets aviser helt tilbage fra 1960, hvor Nigeria opnåede uafhængighed. Det gik nemlig op for ham, at det kun var udenlandske mediers dækning af historiske begivenheder i landet, som kom frem, når han googlede. De nigerianske artikler fandtes kun på papir, gemt væk i gamle arkiver på biblioteker rundt omkring i landet. Så Fuad Lawal gik på en mission. Indtil videre er de første 50.000 digitale avissider blevet scannet og lagt online.Tue, 12 Dec 2023 - 24 - Snydt til succes: Havfugle bliver lokket tilbage til hundredvis af steder, de før var forsvundet fra
Over hele verden arbejder biologer for at genskabe kolonier af havfugle på kreative måder, og det virker. Det viser et stort studie, der ser på resultaterne af 50 års projekter for at beskytte de truede fugle. Journalist Thomas Gringer Jakobsen har fundet sjove eksempler på, hvordan de åbenbart knapt så kloge havfugle bliver lokket til at vende tilbage til deres levesteder og formere sig.
Tue, 21 Nov 2023 - 23 - Dine gamle jeans ligger og dør på en strand i Ghana. Men nu vil EU give tøjet længere liv
Udvidet producentansvar. Det lyder måske ikke så sexet, men et nyt lovforslag fra EU kan blive vendepunktet for den absurd forurenende tekstilindustri, mener ekspert. Redaktør Karoline Rahbek folder historien med. Hele vejen fra en af hendes lokale genbrugsbutikker til verdens største secondhand-marked i Accra i Ghana.
Fri, 03 Nov 2023 - 22 - Sneleoparden er sårbar, men i Bhutan trives det sjældne bjergspøgelse
Antallet af sneleoparder er steget i Bhutan. Selvom det drejer sig om få katte i forhold til antallet på verdensplan, er det alligevel vigtigt for arten, for andre lande kan lære af Bhutans naturbevaringsarbejde, og så kan den bhutanske flok sprede sig til nabolandene. Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller den fascinerende historie.
Thu, 02 Nov 2023 - 21 - Højesteret i Brasilien forkaster billigt trick: Oprindelige folk får adgang til deres jord
Landbrugs- og minevirksomheder har brugt et billigt kneb til at tvinge oprindelige folk væk fra deres områder. Men nu har den brasilianske højesteret sat foden ned for det såkaldte tidsbegrænsningstrick. Journalist Anna Gudmann Hansen folder historien ud.
Thu, 12 Oct 2023 - 20 - Krig, kriser og corona har kastet Verdensmålene ud i kraftig modvind. Men verdens største plan er langt fra aflyst
Halvvejs på vej til deadline i 2030 er Verdensmålene slået til tælling. Fortumlede efter en række kriser gør verdens lande ganske enkelt ikke nok for at virkeliggøre målenes visioner om en fremtid uden fattigdom og sult. Men der er håb endnu, for trods modvinden går nogle af målene stadig fremad, og det er for tidligt at dømme Verdensmålene ude, viser en statusrapport.
Thu, 05 Oct 2023 - 19 - Nu skal finnerne ikke længere spørge om lov for at få en abort: ”Mange af os skammede os over vores lovgivning”
I Finland er en ny abortlovgivning trådt i kraft. Hvor man før skulle begrunde sit ønske for abort og få tilladelse fra to forskellige læger, er der nu fri abort frem til uge 12 af graviditeten. Finlands ældste kvinderettighedsorganisation står bag kampagnen for den nye abortlov. Journalist Anna Gudmann Hansen har talt med Fatim Diarra, der er forperson for Finlands ældste kvinderettighedsorganisation om kampen for at ændre lovgivningen.
Thu, 05 Oct 2023 - 18 - Sydafrikanere tager sagen i egen hånd: Solceller på private tage boomer
Strømafbrydelser er blevet hverdagskost i Sydafrika, men nu har mange fået nok. På bare ét år er antallet af private solceller steget med over 300 procent. Journalist Anna Gudmann Hansen har talt med Hartmut Winkler over en videoforbindelse fra en forstad i Johannesburg i Sydafrika. Han er professor i fysik på Johannesburg Universitet, og et af hans ekspertiseområder er solenergi. Den samtale havde nok ikke kunnet lade sig gøre, hvis det ikke var for hans solceller og batterier.
Fri, 29 Sep 2023 - 17 - En million tønder olie er fjernet fra nedslidt skib: FN har afværget enorm miljøkatastrofe
Det har været et kapløb med tiden at få reddet over én million tønder olie i sikkerhed fra et faldefærdigt tankskib ud for Yemens kyst. Efter flere års benarbejde er det lykkedes FN at afværge risikoen for et af historiens værste oliespild. Journalist Anna Gudmann Hansen fortæller historien.
Fri, 22 Sep 2023 - 16 - Kina har bygget så mange jernbanespor, at deres højhastighedstog kunne nå jorden rundt
På blot 15 år har kineserne slået alle rekorder med at bygge højhastighedstog, der forbinder deres mange millionbyer. Det er godt for klimaet, for det er effektiv massetransport, der stjæler passagerer fra fly og bumletog. Journalist Anders Seneca Bang tager dig med til Kinas ultrahurtige togruter.
Tue, 19 Sep 2023 - 15 - Bilerne ud af byen? Her er opskriften
Verdens mange byboere bor side om side med bilerne. Det er på trods af, at bilerne er enormt skadelige for vores sundhed og er årsag til luftforurening og lydforurening. Og så udleder de enorme mængder CO2. Journalist Anna Gudmann Hansen har spurgt tre eksperter om, hvad der skal til for, at vi kan bo i byer uden biler. Det hele starter med, at Anna en weekendmorgen vågner op og pludselig kan høre, naboen spille trompet.
Tue, 12 Sep 2023 - 14 - Historisk afstemning i Ecuador: Olien skal blive i jorden
Den første afstemning af sin slags har fundet sted i Ecuador, hvor næsten 60 procent af befolkningen har stemt ja til at stoppe olieboringer i et af de mest naturrige steder på kloden. Journalist Anna Gudmann Hansen folder historien ud.
Thu, 07 Sep 2023 - 13 - Stor fremgang mod aids i et af verdens hårdest ramte lande
Det har taget 20 år at vende udviklingen, men Namibia er i dag på rette vej til at standse hiv/aids fra at hærge landet. Langt færre bliver smittet, mange flere ved, de bærer på smitten, og rigtig mange får nu medicin. Journalist Thomas Gringer Jakobsen fortæller, hvordan det er gået til.
Thu, 31 Aug 2023 - 12 - Ny løsning skal bremse flodbølger af plastik
Sidste år gik det galt, da en miljøorganisation forsøgte at bremse en kæmpe strøm af plastikaffald i en flod i Guatemala. Nu forsøger organisationen igen at forhindre, at ’tsunamier’ af plastik bliver skyllet ud i havet, når det regner kraftigt. Journalist Thomas Gringer Jakobsen folder den først ret dramatiske historie ud.
Thu, 31 Aug 2023 - 11 - Mærkværdigt myggeprojekt har næsten stoppet denguefeber i Colombia
En ny metode til at bekæmpe denguefeber har haft stor succes i Colombia. I stedet for at dræbe de myg, der spreder sygdommen, avler man flere.
Fri, 25 Aug 2023 - 10 - Nu er der gratis bind og tamponer i Taiwans skoler
Skoleelever i Taiwan får adgang til gratis menstruationsprodukter som bind og tamponer, når de vender tilbage fra sommerferie. Det har Taiwans uddannelsesministerium slået fast – på trods af at menstruation er omgærdet af tabu og stigmatisering.
Fri, 25 Aug 2023 - 9 - Honduras fjerner forbud mod fortrydelsespiller
På Kvindernes Internationale Kampdag blev et 14 års langt forbud mod fortrydelsespillen afskaffet i Honduras, et land med en af de mest restriktive abortlovgivninger i verden. Aktivist kalder det for en kæmpestor sejr for Honduras kvinder.
Thu, 08 Jun 2023 - 8 - Kenya har nu opsendt deres første satellit
Kenya er nu en rumnation. For første gang har landet nemlig opsendt en satellit, der blandt andet skal bruges til at beskytte mod naturkatastrofer og hjælpe miljø og fødevareproduktion i det østafrikanske land. Journalist Thomas Gringer Jakobsen har kigget nærmere på, hvordan en lillebitte satellit kan få kæmpestor betydning for Kenya.
Mon, 24 Apr 2023 - 7 - Et skod på vejen er tegn på regning i Spanien
Hvad får du, hvis du kommer få cigaretskod ned i et akvarie med fisk i fire dage? Svaret er døde fisk. De små cigaretskod forurener meget mere, end de fleste er klar over. Derfor er det et vigtigt skridt, at det fremover bliver tobaksfirmaerne, der skal betale regningen for at rydde op, når rygere smider deres skod på Spaniens gader og stræder. Lignende lovgivning er ved at blive indført hele EU for at stoppe et stort forureningsproblem fra de giftige skod. Journalist Thomas Gringer Jakobsen fortæller om betydningen af den nye lov. Og om hvorfor nogle forskere går så langt som at kalde filtercigaretter for ”verdenshistoriens mest dødbringende svindelnummer”.
Mon, 06 Feb 2023 - 6 - Trend: Verdens byer graver nu deres gamle floder frem i lyset
Engang flød der langt flere floder og åer gennem verdens byer, men så blev mange af dem gravet ned for at gøre plads til biler. Det har nogle byer nu fortrudt, og det er blevet en hel trend at få dem op til overfladen igen. Det gør byen bedre at leve i, og beskytter mod hedebølger og klimaskybrud. Journalist Thomas Gringer Jakobsen tager en snak med landskabsarkitekt og adjunkt Anna Aslaug Lund fra Københavns Universitet. Hun har blandt andet forsket i, hvordan vi kan bruge naturens løsninger til at sikre vores byer mod de skybrud, der bliver flere af i takt med klimaforandringerne.
Thu, 05 Jan 2023 - 5 - Verdens største forsøg med 4-dages arbejdsuge: Man får mindst ligeså meget fra hånden
73 firmaer med i alt over 3000 ansatte tester en 4-dages arbejdsuge i Storbrittannien. Konklusionen på halvejen er en larmende succes: Op mod 90 pct. af virksomhederne påtænker at fortsætte med 4-dages arbejdsuge efter forsøget er slut.
Er en 4-dages arbejdsuge kuren mod en kultur præget af udbrændthed? Ja, mener en af verdens førende eksperter i emnet. Pandemi og lockdown har øget nødvendigheden af at tænke i nye løsninger og et opgør med idéen om “den ideelle medarbejder”, der sætter loyaliteten overfor arbejdspladsen over alt andet kan være på vej. Journalist Rasmus Romulus Palludan tager dig igennem emnet, der er ikke til at komme uden om for tiden.Fri, 16 Dec 2022 - 4 - Amnesty International om 4-dages arbejdsuge: ”Det har haft rigtig positiv indflydelse på trivslen"
NGO’en Amnesty International var en arbejdsplads præget af stress og udbrændthed. Men efter indførelsen af en 4-dages arbejdsuge – med kortere møder og fast fordybelsestid – er fællesskabet og arbejdsglæden styrket. Journalist Rasmus Romulus Palludan har været på besøg på deres kontor i København til en snak med generalsekretær Vibe Klarup om både fordele og udfordringer ved den nye måde at arbejde på.
Fri, 16 Dec 2022 - 3 - Indien redder mange flere små børn
I dag kan langt flere børn end tidligere fejre deres femårsfødselsdag verden over. Journalist Thomas Gringer Jakobsen ser nærmere på Indien, som er et godt eksempel på, at selv store lande, der længe har været kendt for mange problemer og fattigdom, godt kan ændre sig og lave store sundhedsfremskridt.
Fri, 16 Dec 2022 - 2 - Verdens vilde befolkningsvækst bremser op
Nu bli’r vi otte milliarder. Men: Verdens vilde befolkningsvækst er faktisk ved at bremse op. Journalist Thomas Gringer Jakobsen giver dig alle svarene på de spørgsmål, vi tit får om overbefolkning i anledning af, at verden lige har sagt velkommen til indbygger nummer 8 millard.
Thu, 15 Dec 2022 - 1 - Ozonlaget runder vigtig milepæl
Et ozonhul førte i 1980'erne til frygt for "AIDS fra himlen": Nu har Jordens beskyttende hinde rundet en lovende milepæl.
Journalist Rasmus Romulus Palludan gør dig klogere på ozonlaget, og hvordan verdenssamfundet handlede hurtigt og stod sammen for at bremse nedbrydningen af det vigtige lag rundt om vores planet.Thu, 15 Dec 2022
Podcasts similar to Verdens Bedste Nyheder
- Global News Podcast BBC World Service
- El Partidazo de COPE COPE
- Herrera en COPE COPE
- The Dan Bongino Show Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
- Es la Mañana de Federico esRadio
- La Noche de Dieter esRadio
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Affaires sensibles France Inter
- La rosa de los vientos OndaCero
- Más de uno OndaCero
- La Zanzara Radio 24
- Espacio en blanco Radio Nacional
- Les Grosses Têtes RTL
- L'Heure Du Crime RTL
- El Larguero SER Podcast
- Nadie Sabe Nada SER Podcast
- SER Historia SER Podcast
- Todo Concostrina SER Podcast
- 安住紳一郎の日曜天国 TBS RADIO
- TED Talks Daily TED
- The Tucker Carlson Show Tucker Carlson Network
- 辛坊治郎 ズーム そこまで言うか! ニッポン放送
- 飯田浩司のOK! Cozy up! Podcast ニッポン放送
- 武田鉄矢・今朝の三枚おろし 文化放送PodcastQR