Podcasts by Category
- 116 - #112 Antinutriënten
In deze aflevering beantwoorden Luck en Sven de vraag van luisteraar Stephanie. Ze praten over lectines in boontjes en hun mogelijke schadelijkheid, over saponines. Ze leggen uit dat lectines natuurlijke eiwitten zijn die planten gebruiken als verdediging. Hoewel lectines in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn, vooral voor mensen met een verstoorde darmflora, kunnen ze door koken en weken worden verminderd. Sven en Luck benadrukken het belang van een gezonde darmflora en evenwichtige voeding.
Sat, 16 Nov 2024 - 115 - #111 De grote boodschap
Sven en Luck ontvangen in deze aflevering Dr. Luc Colemont, gastro-enteroloog en specialist in darmziekten. Hij deelt zijn ervaringen met de cruciale rol van darmgezondheid en het belang van vroegtijdige opsporing van poliepen en darmkanker. Hij deelt fascinerende inzichten over het microbioom en hoe onze voeding de samenstelling van onze darmflora beïnvloedt.
Sat, 09 Nov 2024 - 114 - #110 Nieuws november 2024Sat, 02 Nov 2024
- 113 - EXTRA: Beter (w)eten.
We hoeven jullie niet vertellen dat de mentale gezondheid van onze kinderen en jongeren steeds meer onder druk komt te staan. We zien een duidelijke toename in diagnoses van hersenontwikkelingsproblemen zoals ADHD, autisme en dyslexie, etc… Daarnaast zijn er ook steeds meer kinderen die last hebben van prikkelgevoeligheid zonder een specifieke diagnose.
Lifestyle elementen zoals structuur, regelmaat en rust (waaronder voldoende slaap en minder schermtijd) zijn al zeer belangrijk, maar ook onze dagelijkse voeding kan hierbij een belangrijke rol spelen, meer zelfs dan dat we ooit hadden kunnen vermoeden.
Maar de grote vraag die vaak terugkomt bij vele ouders is: hoe moeten we hieraan beginnen?
Rondetafelgesprek – Beter (w)eten? Kwestie van ‘gezond’ verstand!
Daarom nodigen wij u graag uit voor een inspirerend en toegankelijk rondetafelgesprek op 3 december in CC Zwanberg te Heist-op-den-Berg. Tijdens dit evenement delen kinderpsychiater Dr. Sonja Didden, voedingsdeskundige Sven De Weerdt en nutriënt-specialist Jelle D’Helft hun inzichten over de cruciale rol van gezonde voeding in de ontwikkeling van het kinderbrein. Vragen als ‘wat is juist gezonde voeding’, en ‘hoe zit het nu met vet en suiker’ en ‘hoe heeft voeding een effect op de hersenontwikkeling’, worden uitgebreid besproken. Daarnaast belichten we voedingsstoffen die mogelijk een negatieve invloed hebben, maar zeker ook enkele grondig onderzochte nutriënten die juist bijdragen aan een gezonde hersenontwikkeling, zoals de bekende omega 3- en 6-vetzuren. Recent onderzoek heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd, zelfs over de werking van deze stoffen in vergelijking én in combinatie met bepaalde medicijnen. Ook de groeiende aandacht voor de relatie tussen darmgezondheid en hersenontwikkeling komt uitgebreid aan bod.
Op een praktische en laagdrempelige manier zullen er handvatten en tools meegeven worden om zelf aan de slag te gaan met gezondere eetgewoonten voor het hele gezin, dus het belooft een boeiende avond te worden!
Wed, 30 Oct 2024 - 112 - #109 De psychiatrie van voeding
Dr. Sonja Didden, kinder- en jeugdpsychiater, is de gast in deze aflevering. Sven en Luck bespreken met haar de relatie tussen voeding en mentale gezondheid bij kinderen en jongeren. Sonja legt uit hoe ze werkt met jongeren die mentale en lichamelijke klachten hebben. Ze benadrukt het belang van goede voeding voor een betere mentale gezondheid. Een waardevolle aflevering voor ouders en verzorgers.
Sat, 26 Oct 2024 - 111 - #108 Menu's samenstellen
In deze aflevering praten Sven en Luck met Isa, Claire en Ellen. Deze dames zijn specialisten in het samenstellen van maaltijden bij Foodbag en vertellen ons hoe belangrijk variatie en groenten in maaltijden zijn. Ze geven inzichten over recepten en voedingswaarden. Spoileralert! Je kan groenten verstoppen! Je kan inderdaad creatief met groenten omgaan. Deze aflevering biedt praktische tips en strategieën om gezinnen te helpen gezonder te eten en meer groenten in hun voedingsschema op te nemen.
Sat, 19 Oct 2024 - 110 - #107 Glucosemetingen en stress
Ann, Sven en Luck bespreken de impact van glucosemetingen op gezondheid. Luck deelt zijn ervaringen met een glucosemeter en zijn interpretaties van de metingen. Sven legt de werking van de bloedsuikerspiegel en insuline uit, en benadrukt de gezondheidsrisico's van hoge bloedsuikerspiegels. Ann biedt diepere inzichten in de biochemie van bloedsuikerspiegel en insuline, en legt uit hoe het lichaam reageert op suikerinname. Ze bespreken ook hoe stress en alcohol de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en benadrukken het belang van professionele begeleiding bij het interpreteren van glucosemetingen.
Sat, 12 Oct 2024 - 109 - #106 Maaltijdboxen
Sven en Luck praten met Stéphane Ronse. Hij is oprichter van Foodbag, een bedrijf dat sinds 2014 maaltijdboxen aanbiedt. Stéphane deelt zijn uitdagingen bij de oprichting en de evolutie van hun productaanbod. Sven en Luck bespreken met Stéphane de focus op lokale producten en recepten die aansluiten bij de Vlaamse eetgewoonten. Stéphane benadrukt de voordelen van maaltijdboxen, zoals gemak en tijdsbesparing. De heren hebben het over de logistieke uitdagingen van de onderneming, de duurzame initiatieven van het bedrijf en het inzicht in de strategieën die Foodbag onderscheiden van de concurrenten.
Sat, 05 Oct 2024 - 108 - #105 Nieuws oktober 2024
In deze Beetweters bespreken Luck en Sven de laatste mediafeiten over voeding. NMN komt opnieuw ter sprake, alsook Belgische biotech kaas en een nieuwe aanpak van Kom op tegen Kanker. Jan Driessen is de gast aan de telefoon. Hij is de oprichter van de Europese Academie en auteur van een het boek Gif in uw voeding. Hij deelt hiermee zijn inzichten over de schadelijkheid van E-nummers in onze bewerkte voeding.
Sat, 28 Sep 2024 - 107 - #104 Vitamine B deel 2
Sven en Luc bespreken de cruciale rol van B-vitamines, met een focus op B6, B9 (ook wel B11 genoemd) en B12. Ze leggen uit hoe deze vitamines essentieel zijn voor energieproductie. Een tekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid en mentale klachten. Ze benadrukken het belang van het dagelijks binnenkrijgen van deze vitamines via voeding, vooral in hun actieve vormen. Ook bespreken ze de negatieve impact van alcohol op B-vitamines en het belang van maagzuur voor de opname van B12.
Sat, 21 Sep 2024 - 106 - #103 Vitamine B deel 1
In deze aflevering bespreken Luck en Sven de cruciale rol van sommige B-vitaminen in ons lichaam, met een focus op B1, B2, B3 en B5. Ze bespreken ook de bronnen van B-vitaminen in voeding en het belang van een gevarieerd voedingspatroon. Sven legt uit dat deze vitaminen essentieel zijn voor de energieproductie en benadrukt het nut van B-complex supplementen, vooral in stressvolle periodes.
Sat, 14 Sep 2024 - 105 - #102 Biovoeding met Bavo Verwimp
Sven en Luck praten met bioboer Bavo Verwimp over biovoeding, de principes van biologische landbouw en de werking van een bioboerderij. Bavo legt uit hoe zijn gemengde boerderij zowel dieren als groenten produceert, wat bijdraagt aan een duurzame landbouwmethode. Ze bespreken strenge controles die biologische producten waarborgen. Bavo benadrukt het belang van een gezonde bodem, dierenwelzijn en de smaak van biologische producten. Een inkijk in de wereld van biologische voeding en duurzame landbouw.
Sat, 07 Sep 2024 - 104 - #101 Nieuws september - Lancering chatbot
In deze aflevering lanceren Sven en Luck de gloednieuwe chatbot van Beetweters. Ze beantwoorden luisteraarsvragen over de effectiviteit van elektrisch fietsen, spierstijfheid bij ouderdom en de nuances van intermittent fasting. Ook bespreken ze recent nieuws over dementie, waarbij ze benadrukken dat bijna de helft van de gevallen vermijdbaar is door levensstijlveranderingen. Om een artikel over een wondermiddel tegen veroudering te bespreken sluit Jelle D'Helft aan.
Sat, 31 Aug 2024 - 103 - #100 Als het feest is is het feest.
In deze feestelijke honderdste aflevering vieren Sven en Luck - samen met een bijzondere gaste - hun mijlpaal met cava en chocoladetaart. Ze reflecteren op hun boeiende reis, de impact van de podcast en de waardevolle bijdragen van diverse experten. Ze blikken terug op de dynamiek die gastsprekers zoals artsen en allerlei deskundigen hebben gebracht en bespreken de plannen voor toekomstige evenementen en de betrokkenheid van hun luisteraars.
Sat, 24 Aug 2024 - 102 - #99 Vitamines E en K
Sven en Luck bespreken in deze aflevering alle vetoplosbare vitamines. Ze benadrukken het belang van deze vitamines voor het lichaam, hun functies en bronnen, en de noodzaak van suppletie in bepaalde gevallen. Vitamine E wordt besproken als een antioxidant en de zeldzaamheid van tekorten aan deze vitamine in de voeding wordt belicht. Ze waarschuwen voor de risico's van overmatige suppletie van vetoplosbare vitamines, aangezien deze zich kunnen ophopen in het lichaam.
Sat, 17 Aug 2024 - 101 - #98 Het nut van vasten met Ann Lannoye
Ann Lannoye, een experte in leefstijlgeneeskunde, is opnieuw op bezoek. Deze keer legt ze ons uit wat het nut van vasten is. Ann, Sven en Luck bespreken in deze aflevering de voordelen, de nadelen en de verschillende vormen zoals intermittent fasting, watervasten en langdurig vasten. Ann praat over de mogelijke resultaten van vasten, zoals een betere gezondheid en autofagie, maar benadrukt ook dat medische begeleiding belangrijk is. Uiteindelijk deelt ze met ons haar ervaring van een 21-daagse vastenperiode.
Sat, 10 Aug 2024 - 100 - #97 Nieuws augustus 2024Sat, 03 Aug 2024
- 99 - #96 Aromatherapie voor de darmen met Greetje van den Eede
In deze aflevering kletsen Sven en Luck met Greetje van den Eede, auteur van "Het Groot Handboek Aromatherapie". Greetje deelt haar uitgebreide kennis over essentiële oliën, hun toepassingen en hoe ze kunnen bijdragen aan zelfzorg en gezondheid. Sven deelt persoonlijke ervaringen met natuurlijke remedies. De apotheose van deze episode is de effectiviteit van essentiële oliën bij het doorbreken van biofilms en het bestrijden van bacteriële infecties.
Sat, 27 Jul 2024 - 98 - #95 Vitamine D
Sven en Luck behandelen de cruciale rol van vitamine D in het lichaam. Ze bespreken de historische kennis over vitamine D, de bronnen ervan, en de gevolgen van een tekort. Vitamine D is belangrijk voor botgezondheid, hersenfunctie en het immuunsysteem. Ze bespreken ook de aanbevolen doseringen, en het belang van inname met vetrijke voeding voor betere absorptie.
Sat, 20 Jul 2024 - 97 - #94 Visceraal vet met Dr. Combes
In deze podcastaflevering bespreken Sven, Luck en Dr. Combes de meting en gevolgen van visceraal vet in het lichaam. Ze gaan in op verschillende methoden om de lichaamssamenstelling te meten, de impact van visceraal vet op de gezondheid en het belang van fysieke activiteit bij het beheersen van lichaamsvet. Dr. Combes legt uit dat visceraal vet rond de organen zit en een risico vormt voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Sat, 13 Jul 2024 - 96 - #93 Nieuws juli 2024Sat, 06 Jul 2024
- 95 - #92 Waarom gezond eten? Met Ann Lannoye
Sven en Luc praten met Ann Lannoye, een expert in leefstijlgeneeskunde, over het bewezen nut van gezonde voeding en welke invloed het heeft op ons DNA en onze algehele gezondheid. Ann benadrukt hoe omgevingsfactoren zoals voeding, stress en slaap genexpressie kunnen beïnvloeden. De aflevering benadrukt het belang van geïnformeerde leefstijlkeuzes om onze gezondheid te optimaliseren, ondanks genetische aanleg.
Sat, 29 Jun 2024 - 94 - #91 Vitamine A
In deze aflevering duiken Sven en Luc in de wondere wereld van vitaminen, met een speciale spotlight op vitamine A. Ze vertellen hoe deze supervitamine helpt bij het scherp houden van je ogen en het gezond houden van je slijmvliezen. Ze verklappen ook waar je vitamine A kunt vinden en hoe moderne eetgewoonten en medicijngebruik soms roet in het eten gooien. Ze hameren op het belang van een kleurrijk dieet vol groenten en benadrukken hoe belangrijk het is om bewust met je voeding om te gaan.
Sat, 22 Jun 2024 - 93 - #90 Zout met Dr. Combes
Luc en Sven hebben het over de impact van zout op de gezondheid, met name in relatie tot hoge bloeddruk. Ze nodigen Dr. Matthieu Combes, een cardioloog uit Oostende, uit om zijn inzichten te delen. Dr. Combes benadrukt het belang van het beperken van zoutinname, vooral vanwege de verborgen zoutbronnen in bewerkte voedingsmiddelen.
Sat, 15 Jun 2024 - 92 - #89 Nieuws juni 2024Sat, 08 Jun 2024
- 91 - #88 Jicht met dr. BohySat, 01 Jun 2024
- 90 - #87 Frank Duboccage
De ideale sportvoeding. Sven en Luck praten met weerman Frank, een voormalig wielrenner en nu marathonloper, zijn uitdagingen met sportvoeding. Sven geeft advies over koolhydraatinname, hydratatie en maaltijdtiming voor optimale prestaties. Samen bespreken ze het belang van koolhydraten, de Scandinavische dieetmethode, en de impact van stress op eetgewoonten. Sven benadrukt dat een evenwichtige vochtconsumptie cruciaal is en geeft praktische tips voor Frank's marathontraining en -voorbereiding.
Sat, 25 May 2024 - 89 - #86 Gewrichtsontstekingen met dr. Bohy
Sven en Luck bespreken samen met Dokter Bart Bohy gewrichtspijnen, ontstekingen en artritis. Ze verkennen de oorzaken en soorten artritis, alsook de rol van stress en dieet bij ontstekingen. Dokter Bohy benadrukt het belang van buiten zijn, natuurlijk licht en een natuurlijke omgeving voor genezing. De heren gaan op zoek naar de beste tips voor het verminderen van gewrichtspijnen en praten over de meest effectieve strategieën voor het beheersen van ontstekingen.
Beetweters biedt bij het begin van deze aflevering een korting van 3 X €20 bij foodbag.be met de code: BEETFOODSat, 18 May 2024 - 88 - #85 mental coach Rudy Heylen
Sven en Luck praten met mental coach Rudy Heylen over de relatie tussen mentale coaching en voeding in sportprestaties. Ze benadrukken het belang van specifieke voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, vitamine B en magnesium. Rudy deelt zijn ervaringen met cholesterol en het effect van eieren op zijn gezondheid, terwijl Sven de rol van antioxidanten en mineralen zoals jodium, zink en ijzer in hersengezondheid toelicht. Ze waarschuwen voor de impact van geraffineerde suikers en benadrukken het belang van een gebalanceerd dieet voor cognitieve functies en mentaal welzijn.
Fri, 10 May 2024 - 87 - #84 FINALE De Grootste Verliezer & Functionele DyspepsieSat, 04 May 2024
- 86 - #83 Pieter Loridon over Matcha en Intermittent Fasting
Een extra lange aflevering met Pieter Loridon! Hoe beïnvloeden matcha en intermittent fasting zijn gezondheid en welzijn? Pieter deelt zijn wonderlijke ervaring met het vasten en hoe hij geniet van af en toe een frietje of een pizza, terwijl hij toch een evenwichtige benadering van voeding behoudt. Pieter benadrukt het belang van zelfdiscipline en persoonlijke verantwoordelijkheid bij het maken van levensstijlveranderingen. Laat je onderdompelen door Pieters ervaringen met mensen die worstelen met suikerverslaving en emotioneel eten.
Sat, 27 Apr 2024 - 85 - #82 EXTRA: De grootste verliezer Deel 7Sat, 20 Apr 2024
- 84 - #81 Thomas Demolder op bezoekSat, 13 Apr 2024
- 83 - #80 EXTRA: De grootste verliezer Deel 6Sat, 06 Apr 2024
- 82 - aprilgrap: Hamburgers van fastfoodketens gezonder dan gedachtMon, 01 Apr 2024
- 81 - #79 Fout bij het vasten
Een luisteraar is bezorgd over de inhoud van een artikel dat onlangs verscheen: "intermittent fasting verhoogt de kans op overlijden."
Sven en Luck bekijken het artikel van nabij en verklaren hoe de getrokken conclusie wellicht tot stand is gekomen. Bovendien wordt stilaan duidelijk wat de meest gemaakte fout bij eender welk vastenprogramma is.Sat, 30 Mar 2024 - 80 - #78 EXTRA: De grootste verliezer Deel 5
Alain is aan de beurt in deze aflevering. Dankzij hem leren we van Sven dat elke boterham een suikerwaarde van 3 klontjes heeft. Zelfs de veilige cracotte en de populaire rijstwafel hebben waardes die we chemisch kunnen vergelijken met een aantal klontjes suiker. Voor Alain gelden ook andere ketonormen omdat hij diabeet is.
Sat, 23 Mar 2024 - 79 - #77 BoterSat, 16 Mar 2024
- 78 - #76 EXTRA: De grootste verliezer Deel 4Sat, 09 Mar 2024
- 77 - #75 ErythritolSat, 02 Mar 2024
- 76 - #74 EXTRA: De grootste verliezer Deel 3Sat, 24 Feb 2024
- 75 - #73 Glycemische index
De glycemische index is een eenheid die weergeeft hoe snel koolhydraten in ons lichaal worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Producten met een hoge glycemische index zijn: gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Nog belangrijker is de glycemische lading. Sven legt haarfijn uit hoe we deze informatie kunnen gebruiken.
Sat, 17 Feb 2024 - 74 - #72 EXTRA: De grootste verliezer Deel 2Sat, 10 Feb 2024
- 73 - #71 Olijfolie
Hoe herken je de topkwaliteit bij olijfolie? Sven en Luck praten er over met professioneel olijfolieproever Philippe Bruyninckx. Wist je dat de kwaliteit van olijfolie net zo complex is als die van wijn? En dat de rijpheid van de olijven en de productiemethoden de smaak beïnvloeden? Het zal je verbazen dat Spanje, en niet Italië, de grootste producent van olijfolie is! Olijfoliebedrog is een echte zorg. En het zit het nu met koken met olijfolie? Of probeer je liever dat vanille-ijs met een snufje zout en een paar druppels olijfolie? Ga ja gang en geniet van deze bijzondere gast.
Sat, 03 Feb 2024 - 72 - #70 EXTRA: De grootste verliezer Deel 1Sat, 27 Jan 2024
- 71 - #69 Darmen 2
In deze extra lange special praten Dr. Bohy, Sven en Luck voornamelijk over de dikke en de dunne darm. Over het belang van een gezonde darmflora en de invloed van voeding op de darmgezondheid. Ze benadrukken de rol van plantaardige voeding, het vermijden van pesticiden en het beperken van antibiotica. De impact van stress, emotioneel welzijn en levensstijlkeuzes op de darmen worden ook besproken. Ze geven praktische tips en bieden inzichten over de darmgezondheid in het algemeen.
Sat, 20 Jan 2024 - 70 - #68 Darmen 1
Dit is deel 1 van een special over de darmen. Dokter Bohy, Sven en Luck duiken in de fascinerende wereld van darmgezondheid en de onmiskenbare connectie met het algehele welzijn. In dit eerste deel geven de heren 'beetweetjes' over het immuunsysteem en de verrassende rol van de mond, neus en oren hierin. Dokter Bohy verklaart het belang van de eerste bacteriële blootstelling tijdens de geboorte en de invloed van gunstige bacteriën in de darmen van zuigelingen. Geen geheimen meer als het gaat over de connectie tussen stress, spijsverteringsproblemen en het gebruik van maagzuurremmers. Ook de de impact van de Helicobacter-bacterie, de rol van stress en het microbioom op het beïnvloeden van de zuurtegraad van de maag en het spijsverteringsproces wordt onder de lopen genomen.
Sat, 06 Jan 2024 - 69 - #67 FeestSun, 24 Dec 2023
- 68 - #66 gezond verouderen
In deze aflevering bespreken Jelle D'Helft van Springfield-nutra, Sven De Weerdt en Luck verschillende aspecten van gezond ouder worden. Ze bespreken het belang van lichaamsbeweging bij het vertragen van het verouderingsproces en de invloed van genetische factoren en epigenetica op onze gezondheid. Ze benadrukken het belang van een gezonde levensstijl, waaronder voeding, lichaamsbeweging en slaap, voor een goede gezondheid op latere leeftijd. Verder bespreken ze de voordelen van vasten en het potentieel van bepaalde stoffen, zoals nicotinamide en d-ribose, om gezond ouder worden te bevorderen.
Sat, 09 Dec 2023 - 67 - #65 Omega 3 én 6 bij ADHD
In deze aflevering bespreken Jelle en Sven een door Jelle bestudeerde formule die positieve resultaten heeft getoond bij kinderen met ADHD. De formule, die omega-3 én omega-6 vetzuren bevat, is onderzocht en vergeleken met traditionele medicatie zoals Ritalin. De resultaten waren veelbelovend, met vergelijkbare effecten en minder bijwerkingen. Jelle legt uit dat kinderen met ADHD vaak een tekort aan omega-3 hebben en dat het minstens 3 tot 6 maanden duurt om dit tekort aan te vullen.
Sun, 26 Nov 2023 - 66 - #64 Vermoeidheid 2
In deze aflevering bespreken Luck, Sven en Dr. Bart het onderwerp vermoeidheid. Ze leggen uit dat vermoeidheid zowel fysiek als mentaal kan zijn en wordt beïnvloed door factoren zoals levensstijl, emotionele stress en slaappatronen. Ze bespreken ook hoe infecties zoals het Epstein-virus en de ziekte van Lyme kunnen leiden tot aanhoudende vermoeidheid. Ten slotte benadrukken ze het belang van een holistische benadering bij het aanpakken van vermoeidheid, inclusief het aanpassen van het dieet, het aanpakken van stressniveaus en het overwegen van andere factoren zoals medicatie, roken en verstoorde immuunfunctie.
Sat, 11 Nov 2023 - 65 - #63 Supplementen
Alweer een gast in onze studio! Jelle D'Helft van Springfield is een internationaal gewaardeerde ervaringsdeskundige als het over de ontwikkeling van voedingssupplementen gaat. Deze aflevering geeft jou meer inzicht in het nut van supplementen, in de samenstelling en de formules er van en de reden waarom een supplement van het het ene merk beter werkt dan dat van een ander merk.
Sat, 28 Oct 2023 - 64 - #62 DopamineSat, 14 Oct 2023
- 63 - #61 burn-out van Sven
Van angst naar ziekte... van ziekte naar genezing, dat is een pad dat dr. Bart ter harte neemt. Ziekte kan de oorzaak van verandering zijn. Dat was ook zo voor Sven, de diagnoses 'CVS' en 'Fibromyalgie' waren voor hem de aanzet om zijn levensstijl drastisch bij te sturen. Hij deelt zijn verhaal met ons.
Sat, 30 Sep 2023 - 62 - #60 Dokter Bart op bezoek
Eindelijk! Dokter Bart Bohy is op bezoek. Tijdens de gesprekken met Dr. Bart ontdekken Sven en Luck dat geneeskunde meer is dan alleen medische behandelingen. Het gaat om het begrijpen van de onderliggende oorzaken van symptomen, of dat nu emotioneel, energetisch of anders is. De aanpak van Dr. Bart is het resultaat van jarenlange ervaring in verschillende medische rollen en toont het belang aan van holistische zorg.
Sat, 16 Sep 2023 - 61 - #59 WearablesSat, 26 Aug 2023
- 60 - #58 Stijgend aantal voedselallergieën
Sven en Luck praten in deze aflevering over de toename van voedselallergieën en -intoleranties bij kinderen in België. Ze praten over het belang van goede bacteriën in ons lichaam en hoe veranderingen in onze darmflora kunnen leiden tot voedselintoleranties en allergieën.
De heren bespreken ook de moeilijkheid van het detecteren en diagnosticeren van voedselintoleranties en de mogelijke oorzaken van de stijging van deze problemen. Ze benadrukken het belang van een holistische benadering en bespreken de rol van voeding, antibiotica en stress.Sun, 13 Aug 2023 - 59 - VakantieSat, 29 Jul 2023
- 58 - #57 Schadelijke suikervervangers
(Bron: VRT) WHO waarschuwt voor gebruik van suikervervangers: waarom kunstmatige zoetstoffen niet zaligmakend zijn.
Kiezen voor een product met kunstmatige zoetstoffen - zoals een cola zero of een koekje met stevia - is niet heilzaam, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers helpen niet bij gewichtsverlies en kunnen op lange termijn zelfs een gezondheidsrisico vormen. Zijn die suikervervangers echt schadelijker dan gedacht?
Sat, 15 Jul 2023 - 57 - #56 MetabolismeSat, 01 Jul 2023
- 56 - #55 Stress checkSat, 17 Jun 2023
- 55 - #54 Insulineresistentie
Het is niet zo gemakkelijk om een goeie balans tussen een koolhydraatarm voedingspatroon en intensief sporten te vinden. Wanneer je te weinig koolhydraten in de tank hebt zitten, geraak je snel leeg. Aan de andere kan een langdurig overgebruik van suiker(s) een insulentieresistentie veroorzaken. En toch hebben al deze situaties dezelfde oplossing. Bovendien verklaart Sven hoe een onverwachte wending in onze dagelijkse bezigheden (fight, flight or freeze) het koolhydraatniveau beïnvloedt.
Sat, 27 May 2023 - 54 - #53 AcneSat, 13 May 2023
- 53 - #52 OrgaanvleesSun, 30 Apr 2023
- 52 - #51 Vasten vs DetoxSat, 15 Apr 2023
- 51 - #50 Stoelgang en wind
Sven en Luck praten over het gemiddeld aantal keren dat een gezonde mens per dag naar het toilet gaat. Wat is het gemiddeld aantal keren dat een normale persoon een wind(je) laat? Wat kan de reuk van winderigheid ons vertellen? Wat is de oorzaak van de onaangename geuren en hoe kunnen we dat met aangepaste voeding oplossen of voorkomen? Wat kunnen we leren van de 'golden drop' ?
Sat, 01 Apr 2023 - 50 - #49 Rusteloze benen
Veel mensen hebben een magnesiumtekort en hebben het niet door. Een tekort aan magnesium is meestal moeilijk te herkennen, rusteloze benen is slechts één van de symptomen. Wat zijn de manieren om het te ontdekken? Uit welke voeding haalt ons lichaam magnesium? Luck vertelt vanuit zijn ervaring over het magnesiumtekort van zijn moeder en hoe het verholpen is.
Sat, 18 Mar 2023 - 49 - #48 LactoseSat, 04 Mar 2023
- 48 - #47 VermoeidheidSat, 18 Feb 2023
- 47 - #46 Afrodisiaca
Oesters, aardbeien, mosselen, vijgen, asperges,… worden omschreven als afrodisiaca. Erotiserend voedsel dat het libido de hoogte zou injagen. Maar klopt het wel dat de goesting in deze voedingsmiddelen ook een lustopwekkend effect hebben? We verleiden Sven met alle prikkelende vragen.
Sat, 04 Feb 2023 - 46 - #45 Zware metalen
Detox! Is dit nodig en op welke manier kan het? Een luisteraar vraagt wat ze kan doen nadat een te hoge dosis zware metalen ontdekt werd in haar bloed.
Sat, 21 Jan 2023 - 45 - #44 Starten met Keto: ervaringen
Starten met Keto: onze ervaringen Sofie nam een vriendin onder de arm om samen het keto-experiment aan te gaan. We verzamelen in deze aflevering alle tegenstrijdige ervaringen en ontdekken dat de mindset een cruciale rol speelt in de weg naar ketose.
Fri, 13 Jan 2023 - 44 - #43 Hormonale disbalans
Een luisteraar wil op een gezonde manier afvallen en vindt heil bij intermittend fasting, vele groenten en een minimum aan koolhydraten. Toch ervaart ze een hormonale disbalans. Wat kan ze doen? We vragen het aan Sven!
Sat, 24 Dec 2022 - 43 - #42 Buikloop?
Wat eten tegen buikloop? Wanneer onze darmen overhoop liggen, is het soms niet eenvoudig om uit te maken wat je wel of niet mag eten. Zijn de klassieke toasts, rijstwater, bananen of cola zonder prik een goede oplossing? We maken tijdens deze aflevering kennis met geactiveerde kool en de magische krachten hiervan. Luister naar deze aflevering als antwoord op een luisteraarsvraag vanop het toilet.
Sat, 10 Dec 2022 - 42 - #41 Slaapvoeding
Slaap je beter van een warme kop melk met scheutje honing of een klassiek slaapmutsje? Bestaat er zoiets als slaapvoeding? En wat is het belang van triptofaan in onze voeding? Sven geeft een uitgebreide toelichting over hoe voeding invloed kan uitoefenen op onze slaap.
Sat, 26 Nov 2022 - 41 - #40 Starten met Keto
Keto wordt vaak gebruikt als dieet om af te vallen, toch is Sofie vooral geïnteresseerd in het fenomeen 'ketose'. Wanneer je lichaam niet voldoende koolhydraten binnen krijgt, gaat het op zoek naar een andere bron van energie via vetverbranding. Hierbij komen ketonen vrij. Dit proces wordt ketose genoemd. Maar wat mag je verwachten van ketose? Hoe geraak je er? Wat zijn de voor- en nadelen? Kan je nog sporten? Wat mag je wel en niet meer eten? Sven legt het ons uit.
Sat, 12 Nov 2022 - 40 - #39 Ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn zoekt gezonde voeding: we stellen geen diagnoses of raden geen medische behandelingen aan maar we zijn wel erg benieuwd naar het complexe effect van gezonde voeding op ons lichaam. Sven legt grondig uit hoe vitaminen, ontstekingen, bio-voeding, gember, stress en glutenvrije voeding op elkaar kunnen inwerken. Hopelijk krijg je daarmee een aanzet om verder jouw medische pad te bewandelen.
Sat, 29 Oct 2022 - 39 - #38 Happy food
Bestaat happy food of comfort food? Of zijn er voedselbestanddelen waarvan we comfy in de zetel nestelen? Tomaten zouden gecatalogeerd worden onder happy food, terwijl wij eerder vrolijk worden van een stukje chocolade. Sven geeft toelichting bij een aantal producten die onze gelukshormonen de hoogte in jagen en vertelt je graag waarom dat zo is.
Sat, 15 Oct 2022 - 38 - #37 Omegabaars
De zoektocht naar een gezonde vis leidde ons naar Stijn Van Hoestenberghe. Hij ontpopte zich als een jongetje met een goudvis tot de viskweker van de toekomst. Zijn droom werd werkelijkheid: hij ontwikkelde een duurzame vis. Ontdek hoe zijn denkproces evolueerde tot een wetenschappelijk succesverhaal met een lekker en gezond product in de winkelrekken vandaag.
Sat, 01 Oct 2022 - 37 - #36 Bewegen versus Diëten
Als we kilo’s willen verliezen, wat heeft dan de meeste impact: op onze voeding letten of intensief sporten? Welk is de juiste balans en waar moeten we rekening mee houden? Hoeveel calorieën verbruiken we tijdens het sporten en wat leren we over het lichaam in rust? Sven geeft een heldere uitleg en rekent alle verbruik uit in hamburgers zodat we precies verstaan hoe ons lichaam werkt.
Sat, 17 Sep 2022 - 36 - #35 Eten tegen verzuring
Twee luistervragen worden gebundeld in deze aflevering. Hoe kan je een gezonde huisgemaakte granola maken als er toch nog havermout (koolhydraten) in de oven moeten? En hoe kunnen symptomen van verzuring in het lichaam voorkomen worden met de juiste voeding? Sven zoekt het voor jou uit!
Sat, 03 Sep 2022 - 35 - #34 Koffie
Sommige mensen lusten geen koffie en vragen zich af waarom anderen koffie drinken? Wat is de functie van deze zwarte drank? Wat zijn de voordelen én de nadelen van deze gezelligheidsdrank? Wat doet koffie met onze insuline? Waarom is het bij intermittent fasting toegelaten?
Sat, 20 Aug 2022 - 34 - #33 Lekkende darm
Luck heeft slecht nieuws gekregen; hij heeft blijkbaar een lekkende darm met daarbovenop verschillen neveneffecten. Reden genoeg om aan de alarmbel te trekken en onze consulent Sven te raadplegen.
Sat, 06 Aug 2022 - 33 - #32 To shake or not to shake?
Luisteraar Sarah is op zoek naar de juiste shake om erna te kunnen gaan sporten. Waar moet ze op letten? Wat zou de juiste shake of voeding kunnen zijn? Sven geeft haar advies.
Sat, 23 Jul 2022 - 32 - #31 Nutriscore
De Nutriscore is gemaakt om de consument beter te begeleiden om gezondere keuzes te maken in de supermarkt. Is het systeem duidelijk genoeg voor iedereen of zaait het hier en daar verwarring? Welk algoritme bepaalt de score?
Sat, 09 Jul 2022 - 31 - #30 Vis
Vis is onmisbaar in elk gebalanceerd voedingsschema. Is vette vis de gezondste? Hoe vaak eten we best deze zeedieren? Wat zijn de voor- en de nadelen (én de gevaren) van té veel vis? Waar moeten we op letten bij de bereiding? Zijn er alternatieven voor veganisten of mensen die geen vis lusten? In deze aflevering kom je alle belangrijke info over de geschubde dieren te weten.
Tue, 28 Jun 2022 - 30 - #29 Chocolade
België is wereldwijd bekend voor o.a. zijn heerlijke chocolade. Bestaat 'gezonde' chocolade? Welke effecten heeft chocolade op onze gezondheid? Worden we werkelijk gelukkiger van chocolade? Wat zijn de voor- en nadelen van deze overheerlijke lekkernij?
Sat, 11 Jun 2022 - 29 - #28 Vegan of veggie
Wat zijn de voordelen van veganistische vleesvervangers, wormenburgers en insecten voor menselijke consumptie? Hoeveel eiwitten en vetten bevatten deze alternatieven? Vinden we in deze opties voldoende voedingsstoffen? Is het plantaardige aanbod (tofu, tempeh, seitan) een verstandige keuze? Wat is het verschil tussen veganistisch en vegetarisch? Wat is een goeie balans voor een alleseter en waarom eten sommigen nog vlees?
Sat, 28 May 2022 - 28 - #27 Wat eet Sven?
Sofie en Luck krijgen regelmatig de vragen: Eet Sven altijd gezond? Durft hij wel eens te 'zondigen'? Hoe bewust kiest hij zijn maaltijden? In deze aflevering geeft Sven zijn persoonlijke geheimen prijs. Hij bekent dat hij wellicht verslaafd is aan anandamide.
Wed, 11 May 2022 - 27 - #26 Snacks
Een gezonde snack, bestaat dat? Hebben we tussendoortjes nodig? En waarom zouden we dan die nodig hebben? Als we er niet kunnen aan weerstaan, wat moeten die snack dan (niet) bevatten?
Sat, 23 Apr 2022 - 26 - #25 Cholesterol te hoog?
Cholesterol te hoog? Wat mag ik nog eten? Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte in het bloed verlagen maar het verminderen van verzadigd vet is ook zeker een must. We zetten een luisteraar op pad.
Sat, 09 Apr 2022 - 25 - #24 Energiedranken
Hoe (on)gezond zijn energiedranken? Het drinken van een energiedrankje kan de vermoeidheid in het verkeer tegengaan. Maar op de langere termijn is er mogelijk een kans op negatieve effecten. Er kunnen problemen ontstaan wanneer energiedrankjes gebruikt worden als slaapvervangers. Verder bevatten ze vaak een hoog suikergehalte... We analyseren in deze aflevering op vraag van een luisteraar de energiedranken.
Sat, 26 Mar 2022 - 24 - #23 Voedseldriehoek
Een paar jaar geleden werd de verouderde voedseldriehoek ondersteboven gedraaid, met als gevolg dat verschillende elementen van de driehoek op een andere plaats terecht kwamen. Wat kunnen we leren van de vernieuwde voedseldriehoek en de daarbij behorende promotie?
Sat, 12 Mar 2022 - 23 - #22 DNA
Wat kan je leren van een DNA-test in functie van jouw gezondheid? Wat kan je proactief uit deze informatie halen om een langer leven te bekomen? We bespreken met Sven deze nieuwe ontwikkelingen en bekijken hoe “Personlized Medicine" de toekomst zal worden.
Wed, 02 Mar 2022 - 22 - #21 Melk
Is melk goed voor elk? En wat is het verschil tussen alle verschillende soorten? Melkproducten kunnen voor- én nadelen voor je gezondheid hebben. Al is de wetenschap er nog niet uit wat de exacte impact is. En sowieso is die natuurlijk afhankelijk van het type (melk, kaas, yoghurt, …) én het vetgehalte. Sven geeft meer info en doet een paar nieuwe onthullingen…
Sat, 29 Jan 2022 - 21 - #20 Gezond eten na een maagverkleining
Wat mag of kan je nog eten na een maagverkleining? Steeds meer mensen met overgewicht kiezen voor een gastric sleeve of bypass. De gevolgen op de eetgewoonte nadien is echter even ingrijpend. Luisteraar Bert blijft na een geslaagde operatie achter met veel vragen en te weinig medische opvolging. Samen met voedingsexpert Sven leggen we de aandachtspunten bloot.
Sat, 15 Jan 2022 - 20 - #19 Intuïtief eten
Hoe heb jij de kerst-en nieuwjaarsdiners verteerd? Heeft jouw maag ook overdaad moeten verwerken? En waarom is het zo moeilijk om in gezelschap het dessert aan jou te laten voorbij gaan? In deze aflevering bespreken we hoe we beter kunnen luisteren naar de signalen van ons lichaam. Wanneer hebben we genoeg? Waarom eten we wat we eten en wanneer we eten? Hoe leer je de signalen van het lichaam te interpreteren?
Wed, 05 Jan 2022 - 19 - #18 Collageen
Voor een stralende en rimpelvrije huid zijn collageen supplementen erg populair. Toch is er een natuurlijke en veel goedkopere manier om collageen via onze voeding op te nemen. Alle info en tips vind je in deze aflevering.
Wed, 29 Dec 2021 - 18 - #17 Magnesium (als stressremmer)
Stress beheerst een groot deel van ons leven en kan ervoor zorgen dat ons metabolisme helemaal op z’n kop staat. Magnesium kan hiervoor een oplossing bieden. Een onevenwichtig dieet en diverse chronische ziekten kunnen eveneens leiden tot een magnesium tekort. Sven legt de werking ervan uit en bespreekt de mogelijke oplossingen.
Sat, 04 Dec 2021 - 17 - #16 Alcohol
Alcohol is een sociaal aanvaarde drug en heeft een verdovend effect op de hersenen? Maar waarom is dit zo ingebakken in onze Bourgondische eetcultuur? Welk effect heeft het gebruik van alcohol op de rest van ons lichaam?
Sun, 21 Nov 2021
Podcasts similar to Beetweters
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Other Arts Podcasts
- Les lectures érotiques de Charlie Charlie F
- 精選放鬆音樂A selection of relaxing music ASAN
- Le royaume des contes : histoires audio pour enfants Ouest-France
- Tivoli Road Ben van Praag - Marc Hermans
- On va déguster France Inter
- Povești Pentru Suflet Adrian Nache
- Man met de microfoon Chris Bajema
- Vandaag geen nieuws Emiel
- Echt Gebeurd Echt Gebeurd
- Un Libro Una Hora SER Podcast
- Sesli Kitap huzursuzbacaksendromu
- Marrakech du Rire Marrakech du Rire
- Lecture du coran Aelia Phosphore
- أغرب القضايا Podcast Record
- كتب صوتية أبو راشد
- Słuchowisko w Radiu Lublin Radio Lublin
- De Niet Zo Serieuze Sprookjes Live Comedy
- Audiolibros Por qué leer Por qué leer
- Les Grandes traversées France Culture
- Bókmenntaborgin Reykjavík Bokmenntaborgin