Nach Genre filtern
De Groene Nerds
- 45 - #44 Een warmtepomp in huis: hoe bevalt dat?
Een warmtepomp in huis: je leven zal nooit meer hetzelfde zijn! Of merk je er eigenlijk niet zoveel van? Danny heeft nu een kleine twee maanden een warmtepomp dus hoog tijd om het te hebben over hoe het is om samen te leven met een warmtepomp. We bespreken:
👉🏻 Hoe stuur je de warmtepomp aan?
👉🏻 Wat kun je allemaal met de app?
👉🏻 Welke data kun je zien van je warmtepomp?
👉🏻 Hoe zit het met het comfort? Gaat het verwarmen anders dan bij gas?
👉🏻 Hoe zit het in de praktijk met het geluid?
👉🏻 Prestaties: hoe zit het met ’t energieverbruik in de praktijk?
Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door WeHeat! 💚
Vragen van luisteraars
Via de Telegram-community, social media en YouTube kregen we veel vragen binnen over warmtepompen. Daarom hebben we nog even gebeld met de expert Patrick Schimmel om deze aan hem voor te leggen. We behandelen de vragen van Floris, Jeroen van Gaalen, Niels, Henk Fraser-Boer, Jeroen Stern, Stefan, Jer en Jeroen van Diesen uit de Telegram community en de vragen van Micha Hendriks, Jur-k7i, Xander en Michael Boelen.
Hoofdstukken
0:00 Welkom
2:20 Hoe bevalt die warmtepomp in de praktijk?
3:12 Ervaringen van Danny en Aljo
6:25 Warmtepomp aansturen met app en thermostaat
9:40 Warmtepomp instellingen
13:46 Slim verwarmen met dynamische energieprijzen
17:20 Energieverbruik
18:50 Blijf van de thermostaat af! (en tips voor huisgenoten)
23:10 Vragen van kijkers
24:15 Heeft split-unit een voordeel t.o.v. monoblock?
25:13 Onderhoud: wat is er nodig en wat kun je zelf?
27:50 Hoe weet je of jouw dakkapel geschikt is voor een warmtepomp?
28:44 Effect van sneeuwval op je warmtepomp
29:18 Kan de warmtepomp bij mij op de beganegrond?
31:29 Nachtverlaging
32:50 Zone-regeling
34:05 Installateur en offerte beoordelen
37:36 Wat is pendelen en hoe voorkom je het
41:28 Wat is een warmtepompboiler?
43: 38 Is een buffervat altijd nodig?
44:44 Stooklijn bepalen
Shownotes
WeheatDe video's van de WeHeat Blackbird bij Danny: de installatie, de warmtepomp in gebruik en de Home Assistant integratie.De warmtepomp: alles over de soorten, werking, e.d.Warmtepomp in huis: installateur Patrick vertelt wat je moet weten Alles over warmtepompenThu, 21 Nov 2024 - 46min - 44 - #43 Bellen met je plafondlamp
Danny heeft nieuw speelgoed: een oude telefoon ☎️. Maar dan wel een waarmee hij zijn huis kan bellen! Dit met behulp van VOIP en OpenAI. Het resultaat: eindelijk een echt slimme assistant! Waarbij je normale mensentaal kunt gebruiken, en je een lamp kunt aanzetten zonder de exacte naam te kennen, een die zelflerend is en... weet waar je bent 😱
Gas laten afsluiten? Supersimpel
Danny en Aljo hebben allebei hun gas laten afsluiten. Dat was niet heel bevredigend (we're looking at you, Greenchoice!), maar wel eenvoudig. We krijgen veel reacties van mensen die het tegenovergestelde hebben ervaren. Dat komt omdat het in het verleden wél een gedoe kon zijn. Hier zijn we in gedoken!
Elke Nederlander een dynamisch tarief?!
Een nieuw voorstel van de netbeheerders wil dat straks elk huishouden een stuk van de energierekening dynamisch (prijs per uur) aftikt. Dat zit zo. We betalen nu 350 per jaar aan vastrecht. Die tarieven gaan omhoog, richting 600 euro als we niks doen (in 2030). Berenschot onderzocht wat er zou gebeuren als mensen een veel lager vast nettarief betalen, met daarbovenop een tarief per kilowattuur. Zo'n systeem zorgt ervoor dat mensen hun energieverbruik gaan verplaatsen, zodat je pieken voorkomt en er minder geïnvesteerd hoeft te worden in uitbreiding van het stroomnet, aldus de onderzoekers. Kleinverbruikers gaan er qua kosten op vooruit, grootverbruikers op achteruit, maar die hebben ook de beste mogelijkheden om die kosten te verminderen.
Credits
Thnx Jeroen Leenarts voor de duiding over problemen bij het gas afsluitenThnx Nando Tolboom over de duiding van het onderzoek van Berenschot Thnx Homey voor de Homey Pro!Hoofdstukken
00:00 Welkom
02:44 Je gas laten afsluiten
10:33 Warmtepomp update
13:20 Financieel voordeel van een warmtepomp
21:54 Stroomtarief mogelijk op de schop
32:01 Met een domme telefoon met je huis bellen
Shownotes
➡️ Gas afsluiten doe je via Mijn Aansluiting
➡️ De Tweakers-route voor het afsluiten van je gasaansluiting
➡️ TNO: huis van aardgas afhalen bespaart bewoner €173 per maand (Telegraaf) (achter de betaalmuur lezen)
➡️ De beloofde video's over de WeHeat Blackbird: video 1, video 2 en video 3.
➡️ Auke Hoekstra bij Universiteit van Nederland over de duurzaamheid van de elektrische auto
➡️ Aljo gaat meedoen aan de Noordkaap E-Challenge met Hyundai
➡️ Stroomtarief mogelijk straks voor iedereen dynamisch
➡️ De aflevering met Paulus Schoutsen (Home Assistant)
Thu, 07 Nov 2024 - 49min - 43 - #42 Warmtepomp in huis: installateur deelt cruciale tips
Wat is de beste plek voor de warmtepomp? 🤷♂️ Hoeveel ruimte heb je binnen nodig? 🤷♂️ Hoe zit het met het geluid? 🤷♂️ En moet je nu voor hybride of full-electric gaan? 🤷♂️ Kortom: wat komt er allemaal kijken bij de installatie van je warmtepomp, en hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt? Dit zijn de vragen waar het om gaat.
Reden voor ons om Patrick Schimmel uit te nodigen! Zijn jarenlange ervaringen als installateur van warmtepompen, komt goed van pas in deze aflevering. We bespreken alles waar je aan moet denken en Patrick heeft nog een aantal gouden tips!
Aan bod komt:
➡️ Wanneer kies je voor hybride of full-electric?
➡️ De enorme prijs- en kwaliteitsverschillen tussen installateurs. Tip: betaal wat meer en neem een leverancier die echt adviseert en met je meedenkt! Tip 2: Door bijvoorbeeld het leidingwerk in een koof of ongebruikte rookschacht te gebruiken.
➡️ De installateur is steeds belangrijker! In het bouwproces is de installateur niet meer het sluitstuk. En in bestaande bouw is hij een belangrijke adviseur. Een goede installateur kijkt wat je echt nodig hebt en denkt écht mee met waar de warmtepomp komt. Je ziet het in kleien details, bijvoorbeeld door de leiding in te tapen in de zelfde kleur als je dak of muur (tip 3).
➡️ De ruimte die je nodig hebt.. die valt echt enorm mee! Tip 4: kleinere huizen hebben namelijk ook kleine installaties nodig. De kleinste past in 1 m2 en 2m hoog.
➡️ Een buffervat en boiler nemen ruimte in. Maar er zijn ook liggende boilervaten! (tip 5)
➡️ Een warmtepomp of niet? (tip 6: Patrick heeft nog nooit gemaakt dat het technisch niet kon)
➡️ Geluid... een veelgehoorde zorg. Maar wist je dat sinds 1 januari 2024 de installateur verantwoordelijk is voor dat de warmtepomp aan de geluidsnormen voldoet? 25 jaar lang zelfs. Tip 7 van Patrick: koop dus geen rommel. Achteraf een geluidskast om het geluid te dempen kan maar liever niet, want het beïnvloedt het rendement. Tip 8: met Geluidslabel kan je checken hoeveel geluid jouw warmtepomp maakt.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
04:30 Patrick Schimmel
07:52 Waarom alleen full-electric?
11:04 Hoeveel ruimte is er in huis nodig?
13:36 Kennis is bedroevend laag
16:00 Waar plaats je een buitenunit?
19:05 Hoe zit het met geluid?
25:35 Waar plaats je binnen de installatie?
36:18 Nog even over geluid
39:48 Design
46:43 Onderhoud
54:10 De zin en onzin van COP en SCOP
01:03:10 Koudemiddel
Shownotes
WeheatWeheat integratie voor Home Assistant De video's van de WeHeat bij Danny: 1: De installatie2: De WeHeat Blackbird in gebruikDe aflevering met Patrick Schimmel bij Podcast over DuurzaamheidWeheat topic op TweakersGeen hybride warmtepompen meer, alleen all-electric warmtepompenGeluidslabel: Bereken of een warmtepomp of airco aan de geluidseisen voldoetDakwarmtepomp van Nefit-BoschAlles over warmtepompenThu, 24 Oct 2024 - 1h 08min - 42 - #41 De warmtepomp: alles over de soorten, werking, kosten en opbrengsten
Een warmtepomp voor bij je thuis… Je begint vol goede moed maar raakt al snel verzand in eindeloze keuzes, tussen hybride en full electric, monoblock en split unit en ga zo maar door. Gelukkig schieten De Groene Nerds te hulp 💚! Wij wijzen jou de weg in de jungle van warmtepompen en vertellen je onder andere:
➡️ Waarom je wel of niet voor een warmtepomp zou kiezen
➡️ Welke soorten warmtepompen er zijn
➡️ Wat zijn de opbrengsten en kosten
➡️ Waar je huis aan moet voldoen voordat je aan de warmtepomp kan
➡️ Waarom padel een fantastische sport is
Daarnaast vertellen we je waar je als échte groene nerds écht op moet letten. Zo vertellen we dat full electric veel vaker prima kan, ook al krijg je dat advies niet. En is het goed om te weten dat er ook al warmtepompen zijn die overweg kunnen met dynamische energieprijzen, en zo een deel van de stroom die nodig is om te verwarmen kunnen verplaatsen naar de goedkope uren op de dag ☀️⚡!
En dit alles vanuit een ervaringsdeskundige, want Danny moet van het gas af. Danny heeft uiteindelijk zijn oog laten vallen op de ultieme full-electric warmtepomp voor Groene Nerds: de WeHeat Blackbird, en hebben hen gevraagd een serie aflevering over warmtepompen mogelijk te maken. En daar zijn we ze heel dankbaar voor! 💚
Hoofdstukken
00:00 Danny's reis naar een warmtepomp
10:31 Serie over warmtepompen
11:45 Waarom een warmtepomp
16:31 Hoe werkt een warmtepomp
18:06 Hoe ziet een warmtepomp er uit
19:45 Waar moet je huis aan voldoen
23:20 Soorten warmtepompen
30:42 Split-unit en monoblock
32:28 Hybride of full electric?
34:12 Technisch
36:44 API en Home Assistant integratie
43:44 Kosten en besparingen
47:22 Wat levert het op
51:30 Danny's situatie en keuze voor de Blackbird
Shownotes
WeHeat BlackbirdDe podcast van Wouter MondenDe gelikte website van WeFabricateDe podcast met Patrick Schimmel over warmtepompenDe aflevering met Paulus Schoutsen, oprichter Home AssistantSmart Price Adaption van NIBEHeatplan van WeHeatKosten en besparingen met een full-electric warmtepomp per type woning Kosten en besparingen met een hybride warmtepomp per type woning Subsidies voor warmtepompenThu, 10 Oct 2024 - 1h 01min - 41 - #40 Alles over de Tibber Homevolt thuisbatterij
De Tibber Homevolt is in Nederland! En Danny heeft hem thuis. In twee afleveringen duiken we in de lang verwachte thuisbatterij van Tibber. Wat zijn de specs, hoe ziet hij er uit en wat is allemaal mogelijk?
En natuurlijk: wanneer zou je voor een Homevolt gaan ipv een andere thuisbatterij?
Aan bod komt:
Wat is het nut van een thuisbatterij?De specs van de Tibber HomevoltDesign: hoe ziet hij er in het echt uit? De roadmap van de Homevolt Unboxing: hoe zit het met de kwaliteit van de spullen? Een teaser over Grid Rewards en hoe je met de Homevolt kunt verdienenNaast nul-op-de-meter, dynamisch is er ook zelf aansturen!De business case: hoe interessant is de Homevolt? Zonder salderen, met dynamische prijzen en met andere energiemarktenSubsidies en financiële voordelenHet open karakter: de web interface en de APIIn deel twee gaan we dieper in op Grid Rewards en hoe de Homevolt de beloofde terugverdientijd gaat waarmaken. Daarvoor gaat Anton Westra, de groene nerd van Tibber, te gast zijn.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
02:48 Wat is een thuisbatterij?
04:25 De specs van de Tibber Homevolt
07:18 Het design
17:00 De installatie
22:48 Waarom zou je voor de Homevolt kiezen?
25:50 De mogelijkheden van de Homevolt
30:34 Verschillende modi
37:02 De web interface en API
Shownotes
Tibber HomevoltAlle over subsidies voor thuisbatterijenRogier van eenrijkerleven over de Tibber HomevoltDe Homevolt t.o.v. de installateurDe kleine detailsDe LED-strip van de HomevoltAlles over de Tibber Homevolt💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Thu, 03 Oct 2024 - 44min - 40 - #39 De wateraccu: de nieuwe & betaalbare thuisbatterij?
Terugleverkosten, het einde van salderen... wat te doen met je zonnestroom? Een thuisbatterij is gaaf, maar ook duur. Maar nu is er een goedkoop alternatief om overtollige zonne-energie in op te slaan: de wateraccu (ook wel een zonnestroomboiler genoemd). Hoe dat werkt en wat je er aan hebt, hoor je in deze aflevering van De Groene Nerds!
Om de energietransitie uit te kunnen spelen moeten we flexibeler omgaan met onze stroom. Dat betekent:
☀️ Als er veel zon of wind is, is er veel duurzame en goedkope stroom
💚 Dat we op die momenten stroom moeten gebruiken. Dat is duurzaam en je bespaart geld!
Zo heb je ook minder/geen last van terugleverkosten en het einde van salderen.
Dat kun je doen met een thuisbatterij. Die zijn heel gaaf, maar ook prijzig. Daarom is het interessant dat er een nieuwe smaak bij is gekomen om goedkope en duurzame stroom op te slaan voor later: de wateraccu 🔋!
Om meer te weten te komen over de wateraccu (ook wel zonnestroomboiler genoemd), is te gast: Emma Snaak van Solyx Energy. Zij zijn deze week met de Nymo gekomen, wat overtollige zonnestroom omzetten in warm tapwater, zodat je je water niet meer op een later moment met netstroom hoeft op te laden. Emma (ex Tesla en Edmij) legt uit hoe de Nymo werkt, wat de voordelen zijn, wat het kost en oplevert en wat de terugverdientijd is.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
00:29 Zonnestroomboiler in de media
05:02 Wie is Emma Snaak?
07:24 Wat is een WaterAccu?
13:33 Hoe werkt het?
18:45 Voordelen
26:04 Thuisbatterij vs. water-accu
30:43 Terugverdientijd
35:31 Wanneer is een water-accu gunstig?
47:28 Compatibiliteit met boilers
53:17 Feedback en toekomstige ontwikkelingen
Shownotes
👉🏻 "Zonnestroomboilers worden populairder door stop van saldering in 2027" (Bright)
👉🏻 "Stop op saldering zonnepanelen jut aankoop boilers op: ’Veel goedkoper dan batterijen’" (Telegraaf)
👉🏻 De Solyx Energy Nymo
👉🏻 Hoe werken dynamische energieprijzen?
💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Thu, 26 Sep 2024 - 55min - 39 - #38 Thuisbatterij kopen: alle financiële voordelen op een rijtje
💰 Subsidies, btw terugvragen en leningen… hoe schaf je zo voordelig mogelijk een thuisbatterij aan? Danny was aan het doomscrollen op Instagram en daar leek het wel alsof er voor consumenten nu ook subsidies zijn. Maar dat is niet het geval. Om de zin van de onzin te scheiden vertellen je wel in deze video wat er wél mogelijk is qua financiële voordelen bij de aanschaf van een thuisbatterij. Voor thuis, en zakelijk.
Dat plaatje ziet er zo uit:
⚡ Voor consumenten:
1️⃣ Is er *geen* subsidie
2️⃣ Is het mogelijk om 21% btw terug te vragen
21%, da's een flinke korting! Dit kun je zelf doen of laten doen. Lees hier meer over het terugvragen van de btw bij aanschaf van een thuisbatterij.
3️⃣ Is er een duurzaamheidslening waar je slechts 1,6% rente betaalt.
Deze duurzaamheidslening loopt via de gemeenten die bij SVn zijn aangesloten. De lening heet de Toekomstbestendig Wonen Lening. Op de website van SVn check je of jouw gemeente die ook aanbiedt. Je kunt de lening ook boetevrij aflossen. Meer informatie over de Toekomstbestending Wonen Lening lees je hier.
4️⃣ Is er voor mensen met een "kleine beurs" een *renteloze* lening voor de aanschaf van een thuisbatterij Dit loopt via het Nationaal Warmtefonds. Als huiseigenaar of lid van een VvE kun je hier voordelig lenen voor energiebesparende maatregelen. Is je gezamenlijk inkomen niet meer dan 60.000 euro, dan leen je tegen 0%! Klik hier voor meer info over de lening van het Nationaal Warmtefonds.
⚡ Zakelijk kun je:
1️⃣ De btw terugvragen (dat scheelt 21%)
2️⃣ Kun je de investering aftrekken van je winst, zodat je daar geen inkomstenbelasting over betaalt. Bovendien kun je ook nog eens gebruik maken van de Kleine Investeringsaftrek (KIA)
3️⃣ Gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA), zodat je nog eens 45% van de aanschafwaarde mag aftrekken van je winst!
4️⃣ Nieuw: SPRILA Nieuw!: Subsidieregeling PRivate LaadInfrastructuur Aanschaf. Dit is flinke korting voor ondernemers als je laadpalen aanschaft! De subsidie is beschikbaar vanaf 24 september 2024 en zolang de voorraad strekt. De vergoeding kan oplopen tot wel 80% van de gemaakte kosten! Hoeveel krijg je dan? Nou Voor een AC laadstation van 11 kW krijg je 904 euro terug, een snellader van minimaal 43 kW zelfs 2.400 euro.
⚡ Voor alle zakelijke voordelen
⚡ Meer info over de SPRILA & checken hoeveel subsidie je krijgt in dit artikel
Zonnedimmer
Ook hebben we het over de Zonnedimmer. Dankzij de steeds grotere hoeveelheid zon- en windenergie krijgen we steeds vaker te maken met goedkope stroom, een aantal keer per jaar is die prijs zelfs na belasting negatief. Dat is super als je je auto wilt opladen (want dan krijg je geld toe), maar minder als je zonnestroom wilt terugleveren (want dan betaal je). Dat wil je niet. Daarom zet Danny automatisch zijn zonnepanelen uit bij negatieve energieprijzen. De grote tekortkoming is, dat dat nog niet makkelijk is. Fabrikanten ondersteunen het beperkt. Zelf nerden kan, maar is ingewikkeld. Met dit apparaatje wordt het een stuk toegankelijker. Het is een kant en klaar device die je in de P1 poort stopt, met je netwerk verbindt en zo je omvormer kan uitzetten bij negatieve energieprijzen. Hij werkt met omvormers van Huawei, Sungrod, SolarEdge en Solis. Hier lees je er meer over en kan je hem bestellen.
Shownotes
Koop je een thuisbatterij? Dan kan je de btw terugvragenEen voordelige duurzame lening voor een thuisbatterij via SVn Een renteloze lening via het Nationaal Warmtefonds voor aanschaf thuisbatterijNieuw: flinke subsidie voor aanschaf laadpalen voor ondernemers met de SPRILA-subsidieAlle subsidies en financiële voordelen voor de aanschaf van een batterij voor ondernemersDe ZonnedimmerAflevering: Subsidies voor thuisbatterijenHoofdstukken
00:00 Welkom
02:16 Zonnedimmer
06:59 Financiële voordelen voor consumenten
10:03 Duurzaamheidslening
13:16 Nationaal Warmtefonds lening
16:21 Zakelijke voordelen en aftrekposten
22:50 SPRILA: Flinke korting op laadpalen
💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Thu, 19 Sep 2024 - 29min - 38 - #37 De Groene Nerds gaan van het gas af! 🔥
We zijn weer terug van vakantie. Na een reeks aflevering met gast (heel gezellig hoor), was het daarom weer eens tijd voor De Groene Nerds om bij te praten. We hebben namelijk niet stil gezeten:
🤝 Danny en Aljo zijn samen met Sjoerd in een VOF gestapt. Dat maakt dat we deze podcast nog serieuzer kunnen gaan doen. Daarnaast maken we ook podcasts voor andere bedrijven.
👩🏻💼 We hebben Sam aangenomen, die voor ons de nieuwe huisstijl inclusief plopkappen heeft gemaakt. Mooi he? Ben je niet zo enthousiast dan mag je klagen bij Sam. Ook hebben we er meteen twee stagiairs bij. Als dat maar goed gaat...
😞 We vinden het jammer dat warmtepompen en zonnepanelen zo negatief in het nieuws zijn de afgelopen tijd. Het beleid wb salderen en tegenvallende warmtepomp verkopen doen het beeld weinig goed. Jammer want beide zijn nog steeds een erg goed idee.
🔥 De thuisbatterijen van Danny en Aljo draaien als een zonnetje! De prijsverschillen zijn groot geweest en als de inkomsten van de Zonneplan Nexus zo doorgaan dan is hij met een paar jaar terugverdiend.
🔥 Danny en Aljo zijn allebei bezig met de overstap van gas naar een elektrische warmtepomp. Aljo moest daarvoor eerst zijn meterkast upgraden, en hij moet nog een kabel trekken v/h koken. Bij Danny is het al bijna zover en komt er binnenkort een warmtepomp van WeHeat.
😡 Waarom is slim laden nog zo slecht geregeld? Slim laden is een van de meest voordehandliggende dingen die we kunnen doen om het net in balans te brengen en toch wordt het nog maar zo mondjesmaat gefaciliteerd. Waarom?!
Waar moeten we het over gaan hebben?
💡 Danny wil het gaan hebben over warmtepompen, en Aljo over een passief huis. Maar waar vind jij dat De Groene Nerds het de komende tijd over moeten gaan hebben? Laat het weten in de reacties
Hoofdstukken
00:00 Welkom
00:37 We zijn een bedrijf gestart
03:23 Er komt een nieuwe studio
04:20 Een nieuwe huisstijl
05:17 In de media
07:00 De thuisbatterijen draaien lekker
14:00 Danny's vintage telefoon is nu smart
17:46 Warmtepompen en zonnepanelen negatief in de media
22:14 Danny en Aljo maken hun huis gasloos (1)
25:30 Duurzame en mooie radiatoren
31:00 Gasloos wonen (2)
34:00 Tibber Homevolt
38:14 Energie opslaan in water
40:26 Frustraties over slim laden
Shownotes
Aljo was op tv bij EenVandaag over zijn Zonneplan thuisbatterijDanny was te gast bij de De TechnoloogAljo was te gast bij de Growthinkers podcastOnze aflevering met Paulus Schoutsen, oprichter van Home AssistantOnze aflevering met Bas over slim je omvormer uitzetten Onze aflevering met de ZwerfinatorEfficiënter verwarmen met radiatorventilatorenRentekorting bij Triodos voor een duurzame woningDanny oriënteert zich op een WeHeat warmtepompEr komt bij Danny een Tibber Homevolt💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 12 Sep 2024 - 50min - 37 - #36 Paulus Schoutsen (oprichter Home Assistant) is te gast!
Wist jij dat de oprichter van Home Assistant Nederlands is 🇳🇱? Tegenwoordig woont Paulus Schoutsen in Amerika 🇺🇸 waar hij Home Assisant oprichtte en een hard groeiende organisatie van bijna 50 man aanstuurt. Deze zomer was Paulus terug in Europa en schoof aan bij De Groene Nerds! 💚
Een Groene Nerd kan niet zonder slim brein thuis. Home Assistant is met afstand het meest populaire stukje software voor home automation. Home Assistant is open source en spreekt zich uit voor open standaarden. Zo werkt Home Assistant niet alleen met Z-Wave en Zigbee (Philips Hue, IKEA Tradfi), maar ondersteunt het ook apparaten via WiFi of de cloud. Bij monde van de Open Home Foundation spreken ze ook fabrikanten aan die een muur om hun producten heen zetten. Zo draaide Philips een wijziging voor Hue-producten terug, zodat gebruikers niet verplicht hun data naar de cloud moesten sturen.
Daarom vinden we het heel gaaf dat in deze aflevering bij ons te gast is: Paulus Schoutsen, oprichter van Home Assistant, Nabu Casa en de Open Home Foundation!
In deze aflevering vertelt Paulus over:
Home Assistant en de rol die het vervult in een huis met slimme apparaten Hoe Home Assistant (het open source 'product'), Nabu Casa (het bedrijf) en Open Home Foundation (de stichting) zich tot elkaar verhouden en elkaar versterken Het verdienmodel en de businesskant Waar Home Assistant zich heen ontwikkelt Het belang van open standaarden Zijn favoriete automatiseringen Een apparaatdatabase waarin je kunt zien hoe open een apparaat is Hoe slim zijn eigen huis is, en Of hij zelf af en toe nog programmeert.Hoofdstukken
00:00:00 Welkom
00:02:33 Wat is Home Assistant?
00:05:36 Waarom is een slim brein nodig?
00:08:11 Home Assistant, Nabu Casa en Open Home Foundation
00:11:15 Hoe werkt de 'business'-kant?
00:13:20 Eigen hardware
00:15:40 Hoe organiseer je Home Assistant?
00:21:20 Toegankelijker maken
00:26:10 Het smart home van Paulus
00:29:40 Voice aansturing
00:32:20 Koopadvies voor slimme apparaten
00:37:33 Het smart home van Paulus (2)
00:39:32 Aanwezigheid bepalen
00:42:00 Open vs. gesloten
00:49:08 Hoe kijkt Google naar Home Assistant?
00:55:31 Toekomstplannen
00:58:21 Home Assistant & AI
01:05:41 Vragen van luisteraars
Shownotes
Meer over Home AssistantBlueprint voor de Trash pick-up reminderMet een ouderwetse telefoon en AI Home Assistant besturenOpen Home device databaseRolgordijnen van CoulisseEve maakt rolgordijnen slimDe aflevering met Jesper Weiland en zijn slimme kantoorAanwezigheid bepalen met ESPresenceFlorian in de Home Assistant podcastLuister de aflevering in je favoriete podcast app💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 29 Aug 2024 - 1h 13min - 36 - #35 Deze data-analist maakt eigenhandig een einde aan zwerfafval
Activistisch data verzamelen! Met zijn data zorgde Dirk Groot er eigenhandig voor dat er statiegeld werd ingevoerd voor plastic flessen.
Als er iemand is die bewijst dat één iemand het verschil kan maken, dan is dat Dirk Groot alias De Zwerfinator. Dirk verzamelt zwerfafval die hij vervolgens netjes vastlegt: een foto, het materiaal, de locatie, etc. Met zijn data heeft Dirk enorm veel weten te bereiken. Zijn analyses over welk zwerfafval waar terechtkomt worden gebruikt door o.a. Rijkswaterstaat en gemeenten.
Ook weet hij met zijn data en zijn activistische acties regelmatig de media te halen. Of het nu Trouw of NOS, RTL, Parool of Volkskrant is, ze weten hem allemaal te vinden.
In deze aflevering vertelt Dirk hoe dit allemaal is ontstaan. En hoe hij er er van kan rondkomen. Dirk vertelt hoe hij te werk gaat, welke afval de meeste schade toebrengt en welk zwerfafval hem het meest irriteert. Hij maakt ondertussen even korte metten met de zin en onzin van duurzame verpakkingen van fabrikanten. Maar ook vertelt hij over de impact van van plastic in de natuur, de samenwerking met gemeentes en bedrijven, en hoe Dirk jongeren bewust maakt via lezingen.
Met zijn activistische acties zorgt hij er bovendien voor dat bedrijven hun verpakkingen aanpassen.
Hoofdstukken
0:00 Welkom
1:44 Wie is De Zwerfinator?
3:19 Data verzamelen
5:59 Wat zorgt er voor zwerfafval?
7:24 Onderzoek en samenwerking
10:00 De impact van plastic op de natuur
14:16 Wat is er zo erg aan wegwerpplastic?
15:59 De Plastic Avengers app
22:55 Welk afval is het ergst?
29:15 Activisme
35:22 Zo lang blijft zwerfafval schadelijk
38:39 Hoe kan de community helpen?
Shownotes
De Plastic Avengers appDe website van Dirk💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 15 Aug 2024 - 44min - 35 - #34 Olympisch kampioen groene nerd Jochem Uytdehaage te gast!
Ooit was hij 's wereld snelste man op de 10 kilometer: Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage! Nu is Jochem schaatsboegbeeld én.... een enorme Groene Nerd. Hij vertelt vandaag welke bijzondere dingen hij thuis bouwt, zonder daarbij z'n vriendin voor het hoofd te stoten.
Een duurzame woning... dan denk je toch al snel aan een nieuw huis. Met goede isolatie. Zonnepanelen. En een warmtepomp.
Maar bij Jochem is dat allemaal anders. Hij kocht een grote jaren '30 woning en is die helemaal aan het verduurzamen. Zo heeft hij inderdaad het glas geïsoleerd, zonnepanelen geplaatst, een warmtepomp geïnstalleerd en voedt hij zijn elektrische auto via de eigen laadpaal. En er is een thuisbatterij aanwezig.
Maar dat was niet genoeg. Zo:
🔥 Zet hij de warmte van zijn openhaard om in heet water voor zijn vloerverwarming en tapwater.🚿 Heeft hij een warmteterugwin-douche. Het hete water wat door het putje gaat, verwarmt het douchewater.💨 Heeft hij zijn woning luchtdicht gemaakt.En we ontdekken dat Jochem zo iemand is die na een storm snel het hout van omgevallen bomen sprokkelt 🪵♻️
Hoofdstukken
00:00 Welkom
02:30 Persoonlijk energiemanagement
04:27 Het groene hart van Jochem
11:14 Een duurzame open haard
17:06 Experimenteren
19:28 Het huis van Jochem
23:30 Warmteterugwin douche
26:30 Waarom weet Jochem zoveel?
30:00 Bio-based bouwen
31:20 Luchtdicht
34:30 Dynamische prijzen
40:00 Meedenkende aannemers
Shownotes
Het boek Opgeladen van Jochem💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 11 Jul 2024 - 43min - 34 - #33 Zonder stress op vakantie met je elektrische auto
Op vakantie met je elektrische auto: 😰😱 stress of 😎👌 chill?
De vakantie staat voor de deur en dus gaan we massaal op reis naar Frankrijk, Italië en andere mooie Europese bestemmingen. Maar ga je met de elektrische auto of durf je het toch niet aan?
Range anxiety, laadrijen bij snelladers, vaak stoppen om te laden... veel mensen met een elektrische auto vinden het toch vaak spannend om er mee op reis te gaan.
In deze aflevering verkennen we of dat terecht is (het is onterecht), en vertelt Aljo hoe goed het anno 2024 geregeld is met (snel)laden in het buitenland. Langs de Europese snelwegen zijn er tegenwoordig meer dan voldoende snelladers voor de vakantieganger. Tel daar de grotere actieradius van auto's bij op en range anxiety is echt iets uit het verleden. Wel heb je verplichte stops, maar die zijn maar relatief kort en een goed moment om even te bennen te strekken of koffie te scoren.
Ook gaan onze groene nerds in op de verbeterpunten. Zo wil Aljo beter kunnen lunchen, en wil Danny nog beter inzicht in de prijs die je bij elke laadbeurt gaat betalen.
Bereid je maar voor, want deze aflevering zit boordevol tips om met je elektrische auto op vakantie te gaan, o.a. dankzij Maarten Hachmang van Laadpastop10! Je hoort:
De beste laad-apps De beste routeplanner voor elektrische rijders Tips voor hoe je de juiste laadpas vindt En hoe je het meest voordelig laadt in het buitenlandShownotes
A Better Route Planner (ABRP)Kies de beste laadpas(sen) voor vakantie op Laadpastop10Tesla laad-appFastned appIonity appDe landenspecials van ANWBGeen creditcard? Je kunt goedkoop een (virtuele) creditcard van Revolut aanvragenHoofdstukken
00:00 Welkom
01:50 Onze ervaring met de elektrische auto op vakantie
06:48 Zijn er voldoende laadpunten in Europa?
09:04 Je route en laadplekken plannen
15:54 Pleidooi voor laadplekken met goede koffie en eten
18:57 Zo werkt betalen voor snelladers
22:18 Landenspecials: laadtips voor elk vakantieland
29:07 Hoe weet je hoe duur laden gaat zijn?
32:29 10 tips voor met je elektrische auto op vakantie
💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 27 Jun 2024 - 42min - 33 - #32 Elke omvormer slim aan- of uitzetten met deze magische oplossing
Het uitzetten van zonnepanelen is hot. Vandaag is Bas te gast, die zelf een slim kastje heeft gemaakt die de teruglevering van omvormers kan stoppen, maar ook beperken. Zo kun je genoeg stroom opwekken om je huis van stroom te voorzien, zonder terug te leveren aan het net. De meeste merken omvormers maken het nog niet mogelijk om ze slim uit te zetten, maar met de oplossing van Bas kun je vrijwel elke omvormer - met wat aanpassingen - aansturen om (deels) te stoppen met terugleveren.
Vandaag gaan we het nóg een keer hebben over het slim uitzetten van je omvormer. Vorige aflevering bespraken we de meest toegankelijk oplossingen, en vertelden we je dat je zelfs geld kunt verdienen door soms je zonnepanelen te laden uitzetten.
Deze aflevering is de nerd-editie van het uitschakelen of beperken van de teruglevering van je zonnepanelen aan het net. Dat doen we samen met Bas Stottelaar, groene nerd in hart en nieren. Zo heeft Bas alles wat in zijn huis te vinden is met KNX verbonden en kan hij zodoende uitlezen of aansturen. En heeft hij een innovatieve warmte-oplossing waarmee hij gasloos zijn huis verwarmt.
Maar waarom we hier zitten:
- De meeste omvormers maken het nog niet mogelijk om de teruglevering te stoppenTerwijl dat wel fijn is als er negatieve energieprijzen zijn en je niet wilt betalen om terug te leverenDe merken die het wel ondersteunen, bieden alleen de optie om teruglevering aan of uit te zetten. Met Bas' oplossing kan je de teruglevering ook limiteren tot de stroom die je zelf gebruiktMet Bas' oplossing ben je niet afhankelijk van de cloud of API's
Bas vertelt welke twee opties er zijn om vrijwel alle omvormers slim aan en uit te kunnen zetten met Home Assistant of je eigen favoriete smart home oplossing. Dit zijn 1) het communiceren met de DRM-poort, en 2) het communiceren via modbus. Bas vertelt hoe je dit zelf kunt doen én hoe hij dat heeft ontwikkeld voor Danny thuis. Nadat je deze podcast hebt geluisterd weet je ook hoe jij dit zelf kunt doen, en beschik je over een boodschappenlijstje voor hardware.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
03:10 Te gast: Buurman Bas
08:30 Elektrische auto's slim laden
17:27 Omvormers slim uitzetten
20:20 Een universele oplossing om omvormers uit te zetten
21:20 Methode 1: de DRM poort
25:42 Methode 2: modbus
26:48 Wat is modbus (en RS485)?
28:46 Over ESPHome
33:30 Teruglevering beperken tot eigen gebruik
38:10 Voor elke omvormer?
41:30 Combineren met een thuisbatterij
Shownotes
De handleiding: zo maak jij ook een slim kastje voor jouw omvormerHier lees je hoe Bas zijn huis slim heeft gemaakt met KNXDossier Zonnepanelen uitschakelenOmvormer die op basis van onbalans uitschakeltVideo van het slimme kasje in actie bij Danny💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 13 Jun 2024 - 46min - 32 - #31 Geld verdienen door zonnepanelen uitzetten (ja, echt)
Betalen om stroom terug te leveren? Dacht het niet! Sterker nog: je kunt zelfs een zakcentje verdienen door je zonnepanelen uit te zetten. Hoe dat werkt, dat hoor je in deze aflevering van de Groene Nerds!
Terugleverkosten bij zonnepanelen? Negatieve energieprijzen? Er lijken steeds meer redenen te zijn om je zonnepanelen soms uit te zetten. Maar hoe zit het nu echt? Dat leggen Aljo en Danny vandaag uit.
En als je dan je zonnepanelen uit wilt zetten, hoe doe je dat dan? Samen met de community is er op de website een dossier met handleidingen voor verschillende merken zonnepanelen, die vertellen hoe je handmatig en geautomatiseerd je zonnepanelen uit kunt zetten. Wel zo handig! Zeker als er negatieve energieprijzen zijn, want dan zorg je dat je niet hoeft te betalen om stroom terug te leveren!
We staan echt nog aan het begin. Het slim uitzetten van omvormers is vaak niet makkelijk. Uitzondering daarop is Zonneplan die met haar Zonneplan One omvormer automatisch voor alle klanten de zonnepanelen uitzet bij negatieve dynamische energieprijzen. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.
Helemaal bijzonder is dat de Zonneplan One omvormer net als de Nexus thuisbatterij verbonden is met Powerplay, het systeem van zonneplan dat inspeelt op onbalans. Zo kun je betaald krijgen, voor het uitzetten van je zonnepanelen! Dat is helemaal leuk. Het kan wel zo'n 70 euro per jaar opleveren. Hoe dat werkt, daarover vertellen we vandaag in deze aflevering.
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door 💚 Zonneplan!
Hoofdstukken
00:00 Welkom
04:00 Waarom je zonnepanelen uitzetten?
06:37 Aljo bouwt een energiecentrale thuis
09:10 Update over de Nexus & Powerplay
12:40 Betalen om terug te leveren?
17:20 Kosten voor energieleveranciers nemen toe
19:25 Negatieve prijzen komen steeds vaker voor
21:00 Zonnepalen uitzetten is duurzaam
23:00 Manieren om je omvormer uit te zetten
27:23 De Zonneplan One
29:42 Geld verdienen met je zonnepanelen uitzetten
30:25 Verwachte inkomsten van de Zonneplan One
35:30 Wat als je al een andere omvormer hebt?
37:25 Je kunt niet alles hebben
Shownotes
Danny was bij De Technoloog over de Groene NerdsWat zijn dynamische energieprijzen?Live de performance van de Nexus volgenHet thuisbatterij dossierKlanten van Eneco betalen om terug te leveren? Negatieve energieprijzen komen steeds vaker voor (tweet Martien Visser)We hebben nog meer zonne-energie nodigNieuw: handleiding voor het afschakelen van APsystems omvormersDe Zonneplan OneResultaat van eerste dagen van de Zonneplan One💚 De Groene Nerds
Wil je meer van de Groene Nerds? Of wil je er voor zorgen dat anderen de Groene Nerds zien? We weten wat je doormaakt. Dit kun je er aan doen:
Kom bij de Groene Nerds Telegram community.Geef ons een positieve beoordeling in je podcast app. Zo zullen meer mensen onze podcast zien.Abonneer je op YouTube.Meld je aan voor de nieuwsbrief.Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Thu, 30 May 2024 - 41min - 31 - # 30 Bouw je eigen thuisaccu met Harold Halewijn
Vandaag in de Groene Nerds podcast: Harold Halewijn. Harold is dé goeroe op het gebied van het zelf bouwen van thuisbatterijen. Met Harold hebben we het over hoe je zelf je thuisbatterij kunt bouwen en hoe en waarom hij thuisbatterij op-maat inricht voor klanten.
🏆 Win een Fairtrade Original koffiepakket. Doe mee via: https://doe-duurzaam.nl/fto.
Harold heeft een eigen YouTube-kanaal met bijna 11.000 volgers en blogt op zijn eigen website over thuisbatterijen. Je zou Harold een influencers kunnen noemen. Wij zijn heel benieuwd hoe hij hier is gekomen. Hoe is het om zo'n populair YouTube-kanaal te runnen. En hoe komen zijn filmpjes tot stand? Kost het veel werk? Komt het spontaan op of is alles van tevoren bedacht? En wordt hij al in het echt herkend?
Maar het gaat natuurlijk vooral over thuisbatterijen. Harold vertelt waarom je wel of niet zelf een thuisbatterij zou moeten willen bouwen, wat het kost om zelf een thuisbatterij te bouwen en hij deelt een boodschappenlijstje.
Daarnaast vertelt hij over de maatwerk thuisbatterijen die hij plaatst. Dat zijn geen kleine projecten! En wat heeft Harold met preppers? Nieuwsgierig geworden? Zorg dan dat je deze aflevering niet mist.
Hoofdstukken
00:00:00 Welkom!
00:00:40 We hebben een koffiesponsor: Fairtrade Original Koffie
00:02:48 Harold als YouTuber en ondernemer
00:04:44 Hoe is Harold thuisbatterij-export geworden?
00:07:00 Gasloos wonen
00:11:45 Hoe begon Harold zijn bedrijf?
00:13:30 Waarom zelf een thuisbatterij bouwen?
00:16:44 Een boodschappenlijst voor een thuisbatterij
00:21:50 Home Assistant
00:22:52 Wat wordt de HEMS?
00:25:55 Wat kost een zelfbouw thuisbatterij?
00:27:33 De grootste fouten bij zelf een batterij maken
00:28:33 Waar begin je?
00:29:23 Wie wil een maatwerk thuisbatterij?
00:31:30 Aansluiting verlagen
00:33:00 Voordelen van een maatwerk thuisbatterij
00:34:30 Preppers
00:35:45 Grote huizen verduurzamen
00:38:00 Batterij als noodstroomvoorziening
00:40:02 Monitoring
00:41:32 Harold's mooiste projecten
Shownotes
Duurzaam koffiepakket winnenZelfbouw thuisbatterij topic op TweakersHet YouTubekanaal van HaroldDe blog van Harold Maatwerk thuisbatterijen van Harold Ons thuisbatterij topicThu, 16 May 2024 - 48min - 30 - #29 De leukste sensoren en inspiratie voor een slim huis
Een slim huis is de favoriete hobby van Groene Nerds. Zo ook van Danny en Aljo. En omdat het vandaag feest is 🥳 , de Groene Nerds bestaat namelijk 1 jaar, mogen zij het lekker hebben over hun favoriete hobby. Én voor de gelegenheid mogen ze ook enkele gadgets weggeven. Luister om een Netatmo weerstation of HomeWizard pretpakket te winnen!
Het gaat vandaag over smart home, en dan specifiek de manieren hoe je die kunt aansturen. Sensoren spelen hier in een belangrijke rol. In deze aflevering bespreken we de favoriete sensoren die je slimme huis tot leven brengen.
Aan bod komen:
Bewegingssensor Open-close sensorTemperatuur sensorenWater sensorMulti sensorPresence sensorCamera’sSlimme rookmeldersRegensensorWindsensorKnopSlimme stekkerSmartBotDisplaysP1 meter Voice assistent NFC tagsShownotes
- Win een Netatmo weerstationWin een HomeWizard pretpakket De nieuwe aanwezigheidssensor waar Danny over verteltNFC kaarten waarmee je via Home Assistant bv. liedjes via Spotify mee kunt afspelenReview: Netatmo's slimme weerstation
Hoofdstukken
0:00 De Groene Nerds bestaat 1 jaar!
01:14 Verrast door een laadpaal
05:38 Aljo gaat overstappen naar Zonneplan
09:37 Slimme sensoren
11:40 Slimme stekkers
15:28 Slimme en domme wasmachines
18:02 Watermeter en lekkage-alarm
19:04 Displays en tablets
21:59 Switchbot: een mechanische vinger voor domme apparaten
24:25 Open-dicht sensor
27:39 Bewegingssensoren
31:16 Temperatuursensoren en slimme thermostaten
32:36 Multifunctionele sensoren en schokdetectie
33:16 Rookmelders en slimme rookmelders
35:19 Aanwezigheidssensor
37:29 Netatmo Home Weather Station
42:05 Een Grote Rode Knop
45:02 NFC-pasjes & jukebox
48:03 Stemassistenten
Thu, 09 May 2024 - 50min - 29 - #28 Investeren in meer zonne-energie met ZonnepanelenDelen
Hebben we in teveel zonne-energie in Nederland? Als je het nieuws leest lijkt dat wel het geval. Energieleveranciers vragen terugleverkosten en het stroomnet knapt uit z'n voegen. Maar niets is minder waar. Er moet nog heel veel zonnestroom bij! Maar hoe gaan we daar voor zorgen? In deze aflevering vertelt Sven Pluut over hoe je met ZonnepanelenDelen direct kunt investeren in zonnepanelen op daken van bedrijven en boeren die dat zelf niet kunnen betalen!
Dat willen we, want zonne-energie is fantastisch! ☀️ De kosten van zonnepanelen zijn heel laag. Er is bijna geen onderhoud nodig. Af en toe eens inspecteren, en een wasdag. Dat maakt zonne-energie erg betrouwbaar, en ondanks dat het weer wisselt kunnen we goed inschatten hoeveel er waar wordt opgewekt. Wat zonnepanelen als energiebron ook uniek maakt is dat de opwek decentraal is en je ze kunt plaatsen waar je energie nodig hebt.
Maar ligt Nederland niet al vol met panelen? Nee, aldus Sven. Sterker nog, de huidige 25 GWh aan opwekcapaciteit moet de komende tien jaar doorgroeien naar 50 GWh. Dat moet voor een groot deel gaan komen van de daken van mkb-bedrijven. Het enige is: zonnepanelen zijn duur in de aanschaf. Dit is waar ZonnepanelenDelen om de hoek komt kijken.
In deze podcast vertelt Sven hoe ZonnepanelenDelen werkt, waarom bedrijven zich aanmelden, waarom klanten investeren in zonnepanelen op daken van anderen en hoe het bedrijf begon met het dak van de Euroborg, het stadion van FC Groningen. En Danny en Aljo vertellen bij welke bedrijven zij hebben geïnvesteerd in een dak vol zonnepanelen.
💰 Exclusief voor Groene Nerds: 25 euro gratis investeringstegoed!
Jij ontvangt als De Groene Nerds luisteraar €25 euro investeringstegoed cadeau om te investeren via ZonnepanelenDelen. Voorwaarde is wel dat je nog geen klant bent bij ZonnepanelenDelen. Meld je via dit formulier aan, en je ontvangt van ZonnepanelenDelen een vouchercode in je e-mailinbox om de 25 euro investeringstegoed te verzilveren.
Sponsoren de Groene Nerds podcast
De Groene Nerds podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij onze sponsoren.
Fairtrade Original koffie - voor duurzame koffie en eerlijke prijzen.Ook samenwerken met de Groene Nerds? Neem dan contact met ons op.
Hoofdstukken
00:00 Welkom!
01:20 Hoe is ZonnepanelenDelen ontstaan?
02:35 De Euroborg: het eerste project
03:15 VvE's zijn de grote zonnepanelen-killer
03:50 Virtueel salderen
06:00 Voetbalsupporters liepen nog niet warm
07:59 Waarom kopen bedrijven niet zelf zonnepanelen?
09:45 Zonnepanelen zijn gaaf!
12:30 Waarom doen mensen mee met ZonnepanelenDelen?
14:30 Waar hebben Danny en Aljo zonnepanelen
16:00 Hoe groen is ESG-beleggen?
17:52 Impactbeleggen
18:40 Zonnepanelen zijn gaaf! (2)
20:00 Het net piept en kraakt
21:32 Hoeveel zonnestroom komt er nog bij?
27:00 Hoe werkt ZonnepanelenDelen voor bedrijven?
29:48 Hoe werkt terugleveren voor bedrijven?
32:00 Aftoppen
33:32 Binnenkort: BatterijDelen
34:43 De ambities van ZonnepanelenDelen
Shownotes
Investeren in zonnepanelen op het dak van de voetbalclub met ZonnepanelenDelenDe aflevering met Jesper over het meest duurzame kantoor van NederlandHet stuk van Follow The Money waar Sven naar verwijst, over de ESG hypeNederland passeert Australië en is wereldkampioen zonne-energieDe Telegraaf: zonnepanelen worden onrendabelThu, 25 Apr 2024 - 41min - 28 - #27 Ruzie tussen apparaten? Word thuis de baas met een Home Energy Management System
Zonnepanelen, een elektrische auto, thuisbatterij, slimme thermostaat, warmtepomp… met een duurzaam huis vol slimme apparaten ben je goed bezig.
Maar om dit allemaal te managen wordt wel steeds meer een uitdaging. Want hoe voorkom je dat apparaten het tegengestelde van elkaar gaan doen? Dan is het handig als er 1 apparaat de baas is. Maar wordt dat de laadpaal of de omvormer? Of komt er een apparaat dat gespecialiseerd is in ‘de baas zijn’?
Dat laatste is de belofte van een Home Energy Management System, afgekort HEMS. Tijdens ons onderzoek naar de kosten van zonnepanelen kwamen we met enige regelmaat installateurs tegen die dit mee al verkochten. Maar wat kan zo’n apparaat al? Dat vragen we deze aflevering aan Henry Lootens. Samen hebben we het over zo'n HEMS een open of gesloten systeem moet zijn, en of deze slim of juist dom moet zijn.
Of moeten zeggen, Henry bevraagt ons. Want Henry neemt deze aflevering de leiding over en stelt ons de vragen. Vragen uit onze Telegram community.
Hoofdstukken
00:00 Vandaag is Henry de baas
01:00 Een slim huis: hoe zorg je dat je huisgenoten het accepteren?
04:55 Installateurs adviseren Home Energy Management Systems (HEMS)
05:28 We moeten energie gaan managen
06:50 Gerommel in de marge
07:45 Een open systeem of een gesloten systeem?
08:40 Wat doet een Home Energy Management System?
10:40 Voorkomen dat apparaten elkaar tegenwerken
11:35 Dommer is beter
13:00 Iemand moet de baas worden
14:10 Afhankelijkheid bij open ecosystemen
16:55 Een pleidooi voor eenvoud
18:00 Vragenrondje
25:00 Elektromonteurs moeten steeds meer doen
28:20 Hoe gaan we naar een slim brein thuis?
31:20 De uitdaging van netbalans
Shownotes
Henry verwijst naar ons gesprek met Joke In onze aflevering met Jesper waarin hij vertelt hoe hij zijn kantoor volledig slim aanstuurtThu, 18 Apr 2024 - 36min - 27 - #26 Zonnepanelen offertes vergeleken: zo maak jij de juiste keuze
Zonnepanelenoffertes... ze staan vol met abracadabra. Maar hoeveel wattpiek is wijsheid? Moet je nu gaan voor micro-omvormers of optimizers? Glas of glasfolie? Blauw of zwart? In deze aflevering laten wij ons zonlicht schijnen op zonnepanelenoffertes en vertellen we je wat de belangrijkste keuzes zijn, en waar je niet naar hoeft te luisteren, zodat jij een overwogen keuze kan maken.
In deze aflevering van de Groene Nerds podcast duiken we dieper in zonnepanelen en delen waardevolle inzichten over waar je op moet letten bij het kiezen ervan. We hebben experts geraadpleegd, zoals Maarten Oostrum van FYXN, die ons helpt te begrijpen welke criteria ( prijs, type panelen, omvormers, garantie en installatie) essentieel zijn bij de aanschaf van zonnepanelen.
We bespreken het belang van garantie, installatie en hoe deze aspecten zijn omschreven in de ontvangen offertes. Daarnaast onthullen we het verschil tussen blauwe en zwarte panelen, de keuze tussen glas-glas en glasfolie panelen, en diverse beschikbare omvormers. Door de tips en ervaringen van onze experts kunnen luisteraars geïnformeerde beslissingen nemen bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. We benadrukken ook het belang van de omvormer, schaduwval en oriëntatie van het dak, en waarom een weloverwogen beslissing cruciaal is voor optimale prestaties van zonnepanelen op lange termijn.
Welkom bij De Groene Nerds. Dé podcast waarin we vertellen hoe je slim omgaat met energie. We delen onze ervaringen en geven jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hosts zijn Aljo en Danny. Danny heeft zijn woning omgetoverd tot een slimme energiefabriek, waarin de apparaten meebewegen met de prijzen van duurzame energie. Aljo is iets minder hardcore. Hoewel hij slim bezig is en een duurzaam huis heeft gaat ‘ie de komende tijd aan de slag om zijn huis voor te bereiden op dynamische energieprijzen. Dat doet hij met slimme apps die hem helpen.
Shownotes
Grid RewardsDe 6 tips voor de aanschaf van zonnepanelenOns onderzoek naar de prijzen van zonnepanelenFYXN - Vergelijk zonnepaneleninstallateursHet zonnedak met 4 zijden van Dennis van der MeijVehicle to grid staat nog in de kinderschoenenHoofdstukken
0:00 Welkom
1:10 Danny heeft last van FOMO
4:35 Vehicle-to-grid: nee toch niet
5:40 De prijzen van zonnepanelen
6:14 Zonnepanelen offertes: wat moet je nu naar kijken?
10:20 Kwaliteit van de afwerking
11:56 Opwek: Wattpiek per m2 in plaats van de wattpiek per paneel
15:12 De kleur: blauw op zwart?
16:58 Materiaal: glas-glas of glas-folie?
19:19 Omvormer: centrale omvormer, micro-omvormer of optimizers?
24:16 Slimme of domme omvormer?
28:13 Garantie: productgarantie en installatiegarantie
33:10 Vraag om foto's. Werken ze netjes?
Thu, 04 Apr 2024 - 38min - 26 - #25 Vehicle-to-grid: de auto als thuisbatterij. Is dit de toekomst?
Is de elektrische auto de oplossing voor het volle stroomnet? En kan door de elektrische auto straks de thuisbatterij het huis uit? Er zijn veel halleluja-verhalen over vehicle to grid (V2G). Wij zijn benieuwd hoe reëel V2G nu is, en dus vroegen we Henry Lootens het hemd van het lijf.
Een kleine trigger warning: deze aflevering is wat technischer van aard dan je van ons gewend bent. De volgende afleveringen zullen we beter ons best doen om het toegankelijk te houden.
Henry Lootens kwam al regelmatig langs in eerdere afleveringen, maar nu is hij eindelijk te gast! Henry is expert in gelijkspanning, en dat is waar snelladen, CCS laden, bi-directionele laadpalen en, hoogstwaarschijnlijk, de auto als thuisbatterij op werkt. De juiste gast voor deze aflevering dus.
Als je op Google zoekt naar auto's die kunnen terugleveren is dat al een aardig lijstje: Nissan Leaf, Nissan N-EV200, Mitsubishi Outlander PHEV, Mitsubishi Eclipse Cross PHE, Volkswagen ID.3, KIA Soul, KIA EV9, Polestar 3, Polestar 4 en de Volvo EX90. Maar deze kunnen niet allemaal terugleveren aan het stroomnet. Henry vertelt dat er meerdere manieren zijn hoe een auto kan terugleveren: vehicle to grid, vehicle to load en vehicle to home.
Auto's die terugleveren aan het stroomnet, dat ziet Henry zeker als de toekomst. Maar moet er gebeuren voordat dit de realiteit is? Het belangrijkste is dat er in de politiek, het liefst op Europees niveau, bepaald dat dit er moet gaan komen en dat auto's het moeten gaan ondersteunen. Daarnaast moet er technisch wat gebeuren uiteraard, auto's moeten er op worden ingericht en we moeten - duurdere - bi-directionele laadpalen gaan plaatsen. Die zijn nu nog duur, maar Henry voorspelt dat als bi-directioneel laden verplicht gaat worden dat ze binnen 2 jaar minder dan 3.000 euro kosten. Want niks doet de prijs zo goed dalen als schaalvoordelen.
Hoofdstukken
0:00:00 Hoi, Henry Lootens is op bezoek!
0:02:40 Waarom gelijkspanning?
0:06:40 Vehicle to grid, vehicle to home of vehicle to load?
0:10:52 Is vehicle to load een gimmick?
0:12:00 Maakt de elektrische auto de thuisbatterij overbodig?
0:14:00 Technische uitdagingen van vehicle to grid
0:18:45 Wat moet er gebeuren zodat V2G gaat gebeuren?
0:19:10 Garantie en degradatie
0:20:54 Waarom zijn autobatterijen per kWh veel goedkoper dan een thuisbatterij?
0:22:18 Wat moet er gebeuren zodat V2G gaat gebeuren? (2)
0:24:55 De prijs van bi-directionele laadpalen: schaal maakt goedkoop
0:27:00 Wat er moet gebeuren: samenvatting
0:28:36 Prijsvoorspelling voor bi-directionele laadpalen
Shownotes
De elektrische auto wordt zo niet langer een van de oorzaken, maar een van de oplossingen voor het volle stroomnet. ‘Een thuisbatterij op wieltjes.’ De 5P's van thuisbatterij De aflevering over het slimme laadplein van JesperThu, 21 Mar 2024 - 33min - 25 - #24 Neerlands' grootste thuisbatterij introduceert 'the next big thing'
We waren eigenlijk wel even klaar met al die thuisbatterijen 🔋. Maar als Twan Vooijs van Sessy - de meest Nederlandse thuisbatterij - langs wil komen dan zeggen we geen nee! En Twan heeft nieuws! 🥁🥁🥁 Sessy lanceert binnenkort SessyConnect!
Met bijna 3.000 Sessy's die in Nederlandse huishoudens een thuis hebben gevonden is dit sympathieke bedrijf uit de achterhoek de grootste thuisbatterij van Nederland 👑! Wij zijn benieuwd hoe Sessy zo groot is geworden en wat ze hebben geleerd van al die gebruikers die al een tijd een thuisbatterij hebben staan.
En Twan komt niet met lege handen. Want Sessy heeft nieuws! Binnenkort gaan de verdiensten van de thuisbatterij mogelijk flink omhoog! Twan van Sessy legt wat SessyConnect is, hoe het toegang biedt tot de onbalansmarkt en dat je hiermee de terugverdientijd van de batterij verkort.
Shownotes
De website van SessySessy introduceert handelen op de onbalansmarktHoofdstukken
00:00:00 Welkom!
00:02:57 Het verhaal van Sessy
00:05:34 Hoe zijn jullie begonnen met Sessy?
00:08:09 Crowdfunding, hoe ging dat?
00:11:24 Hoe is de ontwikkeling van Sessy gegaan?
00:13:21 Rol van thuisbatterij, wat is dat?
00:16:47 Uitdagingen in het proces
00:19:12 Toekomstvisie van Sessy
00:21:58 Samenwerking met lokale partners
00:24:33 Belang van duurzaamheid
00:27:07 Hoe ziet de markt eruit?
00:29:31 Advies voor startende ondernemers
00:32:55 Het belang van community voor Sessy
Thu, 14 Mar 2024 - 41min - 24 - #23 Knutselen aan het slimste kantoor van Nederland
In deze aflevering van de Groene Nerds is Jesper Weiland te gast. Jesper liet een heel duurzaam en slim kantoorpand verrijzen in Zevenaar. Zijn kantoor heeft 244 zonnepanelen, en vrijwel alle collega's rijden een elektrische auto. Helemaal top.
Een boze brief van Alliander veranderde de stemming. Er mocht nog maar voor de helft van de capaciteit worden teruggeleverd. Jesper liet zich niet kennen en inmiddels is qua energie zo geoptimaliseerd dat het pand en de elektrische auto's optimaal zélf gebruik maken van de aanwezig zonne-energie.
Het hele team bij Exonet heeft toegang tot de software en mag zelf slimme dingen bouwen. Dat leidde al tot vele 'mission-critical' innovaties, zoals het automatisch voorverwarmen van het tosti-ijzer als er geluncht gaat worden, verlichting die automatisch allemaal uit gaat als de schoonmaakster het pand verlaat en 'Bar Barrie' die automatisch aangaat als vrijdagmiddag 16u de klok slaat en het tijd is voor vrijmibo. Kortom: een aflevering boordevol inspiratie voor groene nerds!
Hoofdstukken
00:00:00 Welkom bij de Groene Nerds podcast met Jesper Weiland
00:03:36 Bouwen van een duurzaam kantoorpand
00:09:01 Slimme oplossingen voor energieverbruik in het pand
00:17:53 Balanceren van energieverbruik en teruglevering
00:28:57 Gunstige momenten voor laden met slimme aansturing
00:33:00 Berekeningen voor laadtijden
00:41:51 Personalisatie van kantoorruimtes
00:47:49 Samenwerking en kennisdeling in community
Shownotes
Werken bij Exonet? Bekijk de vacaturesVideo-impressie van het kantoor van Exonet Zo werkt het slim laden op basis van zonne-energie voor het laadpleinThu, 07 Mar 2024 - 51min - 23 - #22 De grote thuisbatterij best buyers guide
Ben je klaar om de perfecte thuisbatterij voor jouw situatie te vinden? Ontdek in de nieuwste aflevering van de Groene Nerds podcast alles over het kiezen van de juiste thuisbatterij.
In deze aflevering duiken we diep in de wereld van thuisbatterijen en bieden we een grondige vergelijking van de belangrijkste opties beschikbaar op de Nederlandse markt. We bespreken essentiële criteria zoals capaciteit, vermogen, en de kosten, en bieden praktische adviezen om jou te helpen de thuisbatterij te vinden die het beste bij jouw situatie past. Luister mee voor waardevolle inzichten van experts en ervaringen uit onze community, verrijkt met een overzichtelijke vergelijkingstabel. Of je interesse nu uitgaat naar energieopslag, kostenbesparing of handel op de energiemarkt, deze gids biedt de kennis die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.
Ook behandelen we vragen van kijkers en luisteraars over thuisbatterijen en in het bijzonder de Zonneplan Nexus:
Hoe ziet de Zonneplan Nexus er uit? (Joris, via e-mail)Gaat de Zonneplan Nexus ook samenwerken met mijn laadpaal? (Herman Willems, via YouTube)Zit de Zonneplan Nexus niet met mijn normale laadgedrag in de weg? (user-n1a8s7z, via YouTube)Werkt de Zonneplan Nexus i.c.m. Powerplay ook met Enphase IQ7 micro-omvormers? (o.a. Martin Swart, via e-mail)Welke thuisbatterijen kun je uitlezen in Home Assistant? (Rien du Pré, via website)Winstgevendheid per concept + type contract (Richard Kriek, via Telegram)Voorwaarden voor praktische plaatsing. Kan hij in niet-geïsoleerde schuur? Wat is invloed op apparatuur? (Berry de Haas, Telegram)Hoe zit het met vendor lock-in van thuisbatterijen? (Jeroen van Diesen, Telegram)Hoe bepaal je de ideale capaciteit en vermogen? (Jeroen van Diesen, Telegram)Wat is beter, DC laden of AC laden? (Jeroen van Diesen, Telegram)De extra stoom die de batterij van zonneplan afneemt, die je niet voor je huishouden nodig hebt. Hoe wordt die afgerekend, tegen welke prijs en hoe zit het met de belasting op dat verbruik? (Thomas Verlinden, via YouTube)Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Hoofdstukken
00:00:00 Welkom!
00:01:23 Beginnen maar!
00:01:48 De 5 P's van Danny
00:03:03 Zelfbouw ja of nee?
00:03:06 Anekdote over huisfilosoof Henry
00:05:39 Hoeveel capaciteit heb je nodig? (dimensioneren)
00:09:39 Vermogen (laadsnelheid)
00:14:16 Thuisbatterij typen
00:16:28 Functies van een thuisbatterij
00:19:58 Even wat vragen van luisteraars en kijkers tussendoor
00:20:07 Welk gevoel krijg jij van een batterij?
00:25:07 Maandelijkse kosten
00:25:10 Is het hegg of hegggg?
00:27:10 Prijs van een thuisbatterij
00:31:13 Connectiviteit
00:32:30 Aantal fasen
00:32:39 Verwacht rendement thuisbatterij
00:33:24 Geluidsniveau van een thuisbatterij
00:34:53 IP-waarde
00:36:19 Garantie & cycli van een thuisbatterij
00:40:20 RTE
00:41:45 DC of AC
Shownotes
Alles over de Zonneplan Nexus thuisbatterijLezen: De thuisbatterij buyers guide: welke thuisbatterij past bij jou?Hoe ziet de Zonneplan Nexus er uit? (video van Bright)Thu, 22 Feb 2024 - 51min - 22 - #21 Thuisbatterij: de kosten, wat het oplevert en kun je hem terugverdienen?
In de nieuwste aflevering van de Groene Nerds podcast duiken we diep in de wereld van thuisbatterijen. Of een thuisbatterij voor jou een slimme investering is? Dat hangt af van meer dan alleen geld. We ontrafelen de mythes en verkennen de echte waarde van thuisbatterijen - van financieel voordeel tot bijdragen aan de energietransitie en het plezier van zelfbouw. Ontdek de 5 P's van thuisbatterijen: Poen, Plezier, Planeet, Piek afvlakken, en Preppen, en hoe deze elkaar versterken in jouw keuze voor een duurzamere toekomst. We bespreken niet alleen de kosten en mogelijke subsidies, maar ook de opbrengsten in termen van geld, duurzaamheid en zelfvoorzienend leven. Met inzichten van experts zoals Henry Lootens en Harold Halewijn, en echte verhalen uit de praktijk, is deze podcast jouw ultieme gids voor het al dan niet investeren in een thuisbatterij.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Hoofdstukken
0:00:00 Welkom bij aflevering 21 van de Groene Nerds podcast!
0:03:49 - Waar we het vandaag over gaan hebben: kosten, rendement & terugverdientijd
0:06:03 - Kosten van een thuisbatterij
0:06:33 - Kant-en-klaar, zelfbouw, of op maat?
0:14:01 - Wat levert een thuisbatterij op?
0:19:07 - Wat levert een thuisbatterij voor peak shaving op?
0:23:36 - Wat levert een thuisbatterij op qua autonomie/off-grid gaan?
0:27:45 - Wat levert een thuisbatterij als noodstroomvoorziening op?
0:30:46 - Wat levert een thuisbatterij voor het optimaliseren van zelfconsumptie op?
0:44:39 - Wat levert een thuisbatterij op waarmee je handelt op basis van dynamische energieprijzen?
0:53:26 - Wat levert een thuisbatterij op die inspeelt op de onbalansmarkt?
1:01:29 - Conclusies & overwegingen
Shownotes & credits
- Alles over de Zonneplan Nexus thuisbatterijLees het artikel Wat kost een thuisbatterij en wat is de terugverdientijd?5 tweakers over hun zelfbouw thuisbatterijYouTube-kanaal van Yves Winkel (volg zijn thuisbatterij zelfbouw reis)Ook Harold Halewijn vertelt op YouTube veel over zelf thuisbatterijen bouwenThanks Jeroen van Diesen voor je input in het Telegram-kanaalWe benaderen het rendement van een thuisbatterij op basis van de redenen om een thuisbatterij te kopenVerzekeringen keren niet uit bij brand door een zelfbouwbatterijBtw terugvragen bij aanschaf van een thuisbatterij & subsidies voor ondernemersJe kunt lang wachten op een zwaardere netaansluitingKosten van een zwaardere aansluiting bij Liander en EnexisDank aan Pascal Bleij voor zijn kijk op de duurzame uitkomsten van een thuisbatterijShoutout naar ons duurzame geweten Marien BoonmanPotentiële verdiensten voor een batterij op day-ahead en onbalansmarkt door Jan-Willem ZwangVoorbeeld van spreiding van prijzen op onbalans marktDaarnaast dank aan Henry Lootens & Dennis van der Meij voor hun input
Thu, 08 Feb 2024 - 1h 08min - 21 - #20 Zo maakt een thuisbatterij je duurzaam en kun je er geld mee verdienen
In deze aflevering van de Groene Nerds podcast duiken we, samen met gast Frank Breukelman van Zonneplan, in de wereld van thuisbatterijen en hun rol binnen de energietransitie.
In de podcast gaan we in op de grote uitdagingen van de energietransitie, en welke oplossingen er beschikbaar zijn. Batterijen zijn een van die technische oplossingen waarmee we nu de energietransitie kunnen versnellen. In de podcast diepen we uit welke energiemarkten er zijn, hoe batterijen in die markten een bijdrage kunnen leveren, en hoe je daar geld mee kunt verdienen.
Thuisbatterijen die inspelen op dynamische energieprijzen kennen we al even, maar de thuisbatterij van Zonneplan kan ook op onbalansmarkten inspelen, waar veel hogere vergoedingen gelden. Daarom is Frank te gast, die ons alles kan vertellen over hoe dat werkt. Zonneplan introduceert een AI-aangestuurd platform, "Powerplay", dat real-time energiemarkten scant en apparaten zoals thuisbatterijen, laadpalen en omvormers intelligent kan aansturen om optimaal gebruik te maken van fluctuerende energieprijzen. Dit systeem stelt consumenten in staat om zonder actieve betrokkenheid te profiteren van vergoedingen voor het balanceren van vraag en aanbod, waarbij het platform de beslissingen neemt over het laden en ontladen van thuisbatterijen op basis van de huidige en verwachte energieprijzen.
En omdat Frank toch te gast is, kan hij ons ook alles vertellen over de aspecten van de Zonneplan Nexus thuisbatterij, zoals de verschillende beschikbare capaciteiten, de benodigde installatievereisten en de kosten.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Deze aflevering is mogelijk gemakt door Zonneplan Nexus. Dit is de thuisbatterij die slim wordt aangestuurd op basis van dynamische energieprijzen én onbalansprijzen. Het meeste voordeel is daarmee voor jou.
Hoofdstukken
00:00 - Welkom bij de Groene Nerds podcast aflevering 20
00:39 - Te gast: Frank Breukelman van Zonneplan
03:16 - De uitdaging van de energietransitie, platgeslagen
09:29 - De oplossingen voor de energietransitie
10:38 - De verschillende energie- en onbalansmarkten
13:56 - Toch een wolkje voor de zon? Zo werkt onbalans.
23:53 - De Virtual Power Plant van thuisbatterijen
27:13 - Hoe werkt de thuisbatterij van Zonneplan?
29:50 - De performance van de Zonneplan Nexus
37:15 - Verergeren thuisbatterijen netcongestie?
43:00 - De Zonneplan Nexus: kosten, capaciteit?
Shownotes
Alles over de Zonneplan Nexus thuisbatterijLezen: Zo draagt een thuisbatterij bij aan de energietransitie, en kun jij er geld mee verdienen.Dank aan Harold Halewijn, Dennis van der Meij en Henri Lootens voor de input.De aflevering waarin we discussiëren over hoe we mensen meekrijgen in de energietransitieHoe duurzaam zijn dynamische energieprijzen?Nu mét transcriptie!Thu, 25 Jan 2024 - 48min - 20 - #19 6 redenen voor een thuisbatterij
Welkom bij de eerste aflevering van ons vierluik over thuisbatterijen! Met dank aan sponsor Zonneplan bijten Aljo en Danny zich de komende tijd vast in de wereld van thuisbatterijen. In deze eerste aflevering gaan we in op wat thuisbatterijen zijn, wat ze kunnen de rol die ze kunnen spelen in de energietransitie, en gaan we in op of je auto de thuisbatterij van de toekomst is.
Een thuisbatterij, vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen, slaat zonne-energie op voor later gebruik, wat bijdraagt aan energieonafhankelijkheid en het verminderen van belasting op het elektriciteitsnet. Mensen overwegen thuisbatterijen omwille van duurzaamheid, door maximaal gebruik te maken van hernieuwbare energie, en voor financiële voordelen, vooral nu de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Daarnaast kun je met thuisbatterijen geld verdienen door in te spelen op dynamische energieprijzen en onbalansmarkten. Door bij lage prijzen op te laden en bij hoge prijzen te ontladen kun je verdienen met energieprijzen.
Thuisbatterijen bieden ook autonomie en betrouwbaarheid bij stroomuitval en trekken technologie-enthousiastelingen aan. De toekomstige rol van elektrische auto's als thuisbatterijen blijft onzeker, gezien de huidige beperkingen in infrastructuur en technologie, en de opkomst van solid-state batterijen.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Hoofdstukken
00:00:00 - Welkom bij het vierluik over thuisbatterijen
00:05:33 - Waarom een thuisbatterij?
00:07:31 - De redenen om een thuisbatterij aan te schaffen
00:13:45 - Hoe werkt een thuisbatterij?
00:13:54 - Autonomie: kun je met een batterij off-grid?
00:16:20 - Een thuisbatterij als noodstroomvoorziening
00:17:30 - Geld verdienen met een thuisbatterij
00:18:15 - Thuisbatterij en salderen
00:21:09 - Hoe helpt een thuisbatterij je te verduurzamen?
00:29:19 - Waar staan we met de adoptie van de thuisbatterij?
00:30:49 - Vehicle2grid: worden auto's thuisbatterijen?
Shownotes
Dank aan onze sponsor: de Zonneplan Nexus thuisbatterijLezen: 6 redenen voor een thuisbatterijDank aan Harold Halewijn, Dennis van der Meij en Henri Lootens voor de input.Dank aan Zonneplan voor het sponsoren van deze afleveringConsumenten moeten steeds langer wachten op een aansluiting op het stroomnet.De auto als thuisbatterij is de toekomst (Algemeen Dagblad)Solid-state batterijen de toekomst voor elektrische auto's?Nu mét transcriptie!Thu, 18 Jan 2024 - 43min - 19 - #18 Onze voorspellingen voor 2024!
Wie heeft hem niet in huis? De glazen bol! Die van Aljo en Danny werkt supergoed, daarom wagen wij ons aan de voorspellingen van 2024 op nerd- en energiegebied. Nu mét transcriptie!
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
0:00:00 Welkom bij de Groene Nerds podcast nummerrrrr 18!
0:03:18 Discussie over energietransitie en goede ideeën voor de toekomst
0:06:22 Consumenten willen graag gebruikmaken van groene energie.
0:09:22 Ongeveer 80% procent van de mensen kan en wil meedoen.
0:11:43 De Groene Nerds willen mensen enthousiast maken voor verandering.
0:13:55 Einde aan salderen en veranderingen in energiecontracten
0:18:41 Veranderingen in energieleveranciers en zonnepanelen
0:21:07 Opkomst van tweedehands elektrische auto's
0:22:48 Interesse in Tesla en andere elektrische auto's
0:25:05 Opkomst van goedkopere elektrische auto's en tweedehandsmarkt
0:27:05 Teruglevering op basis van negatieve prijs nu live in Nederland
0:31:31 Problemen met laadtijd en langdurig bezette laadpalen
0:33:11 Onnodige onduidelijkheid en gezeur over laadpalen van Shell
0:36:22 Bespreking van gasvrij wonen en toekomstige plannen
0:39:37 Voorbereiding van de aflevering en oproep aan luisteraars en kijkers
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 11 Jan 2024 - 40min - 18 - #17 Geen slimme maar domme energietransitie - met Joke Westra
Op een van de laatste dagen van het jaar: een goed gesprek met Joke Westra (Senior onderzoeker en docent aan de HAN University of Applied Sciences. Met Joke hebben we het er over hoe we Nederland duurzaam gaan krijgen. Zijn de Groene Nerds goed bezig? Maar vooral, hoe krijgen we de mensen mee die geen Groene Nerd zijn?
Joke pleit voor een domme energietransitie. Maar hoe die er precies uitziet? Dat proberen we te achterhalen in deze laatste Groene Nerds podcast van 2023!
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
00:00:13.952 Welkom bij de Groene Nerds podcast 17!
00:03:48.699 De energietransitie: Iedereen moet meedoen
00:04:52.788 Simpel ingerichte auto en zonnepanelen
00:06:25.124 Mensen zijn conservatief - maar willen wel verandering
00:08:00.251 Diversiteit in oplossingen vergemakkelijkt acceptatie van verandering
00:11:31.676 Kleine oplossingen voor het gebruik van zonnepanelen
00:14:43.679 Automatische afschakeling van omvormers door netbeheerder nodig?
00:17:16.429 Slimme oplossing versus systeembeperkingen
00:18:11.446 Problemen met aansluiting van zonnepanelen
00:19:39.385 Mensen moeten wennen aan veranderingen in energieverbruik
00:22:11.767 Mechanische ventilatie en verschillende oplossingen voor verschillende mensen
00:24:19.905 Verschillende manieren en de volgende stap in de energietransitie
00:25:07.698 Slimme aanpak voor energieverbruik en zonnepanelen
00:26:13.127 Noodzaak van bestuurlijke en wetgevende aanpassingen voor energietransitie
00:30:09.058 Verklaren van beperkingen en veranderingen in energiegebruik
00:35:08.968 Zonnepanelen en regelingen voor bedrijfsterreinen
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 28 Dec 2023 - 36min - 17 - #16 Wat is FIRE en hoe word je duurzaam financieel onafhankelijk?
Aljo is aanhanger van de FIRE-beweging. Danny is geïnspireerd. Het leuke van FIRE is dat het écht heel goed samengaat met duurzaam (en slim) leven. Welke keuzes maak je en hoe werkt het? Je hoort het in deze aflevering!
FIRE is een methode waarbij duurzaam beleggen en financiële onafhankelijkheid centraal staan. We leggen uit hoe je kunt sparen en beleggen om eerder met pensioen te gaan. Financiële rust en bewuste keuzes maken over je geld zijn belangrijk. We bespreken de voordelen van beleggen en sparen voor het pensioen, en hoe je dit kunt doen. Ook geven we tips over het bijhouden van je uitgaven en het omgaan met risico's. Kortom, een podcast over het creëren van financiële vrijheid.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
00:00:00 Welkom bij aflevering 16!
00:00:12 Inleiding en introductie van het onderwerp FIRE
00:02:45 Bespreking van financiële onafhankelijkheid en het streven naar een groot vermogen
00:04:51 Uitleg over de benodigde financiële middelen om eerder met pensioen te gaan
00:06:34 Financiële onafhankelijkheid na 17 jaar sparen
00:08:21 Zoektocht naar sponsoren en andere plannen
00:10:46 Belastingvoordeel en rendement op rendement
00:12:19 Potjes voor noodgevallen en duurzame beleggingen
00:14:47 Pensioenplanning en jaarlijkse inleg controleren
00:19:48 Bewuste keuzes in uitgaven en investeringen
00:23:30 Duurzaamheid en technologie: kosten en voordelen
00:29:48 Stand van zaken en rendement beleggingen
00:31:18 Risico afbouwen bij FIRE
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 14 Dec 2023 - 34min - 16 - #15 Zonnepanelen goedkoper dan ooit. Nu tijd voor nieuwe?
De prijs van zonnepanelen is gekelderd! We zitten weer op het oude niveau van 2021, volgens Milieu Centraal. Wat is wijsheid? Oude panelen vervangen of niet... We bespreken de mogelijkheden!
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Hoofdstukken
00:00 Welkom
01:18 Meer energiemaatschappijen met een terugleverheffing
09:07 Enorme voorraden zonnepanelen
10:00 Prijzen per wattpiek steeds lager
14:12 Zonnepanelen vervangen: slim of niet?
16:30 Hoe lang blijven zonnepanelen goed werken?
21:10 Wanneer is vervangen wél interessant?
23:30 Uitbreiden: tweedehands of vervangen?
Shownotes
OM Energie rekent nu ook terugleverkosten
Ook energieleveranciers die geen terugleverkosten rekenen, maken het voor zonnepanelenbezitters minder interessant om klant te worden.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 30 Nov 2023 - 30min - 15 - #14 Wanneer is duurzame energie écht duurzaam?
Ai. Een vrij technisch onderwerp. Maar Danny to the rescue! Hij legt haarfijn uit wat de Merit Order precies is en wanneer onze (dynamische) stroom nou écht duurzaam is. Daarnaast hebben jullie favoriete Groene Nerds onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Markteffect. Belangrijkste vraag (en antwoord): hoeveel mensen in Nederland zijn op de hoogte van dynamische energietarieven? En overwegen ze zo'n contract? Luister nu voor de antwoorden en onze conclusies.
Thu, 09 Nov 2023 - 35min - 14 - #13 Een smart tiny house voor Aljo
Aljo wil - als hij later groot is - een slim tiny house. Danny begrijpt het nog niet helemaal en probeert te ontdekken wat er zo aantrekkelijk is aan je grote huis vaarwel zeggen en je een eigen tiny house bouwen. Hoe ziet Aljo's droom-tiny house er uit? En wat is er belangrijk voor een tiny house? En waar bouw je hem? Een aflevering over passiefhuizen, energieneutraal bouwen en wat daarvoor nodig is.
Shownotes
Reizen met de nieuwe Nightjet van de OBB (en blogpost Seat61)De aflevering over prinsjesdagDe aflevering over het voorspellen van dynamische energieprizjenCLT aflevering van Grand DesignsDe r-ladderHoofdstukken
00:00 Welkom bij aflevering 13
00:30 Met de nieuwe Nightjet naar Innsbruck of Wenen
05:00 6 Energie meetups in Arnhem, kom ook!
07:30 Update van de Stekker app
09:00 Een energieneutraal Tiny House voor Aljo
20:00 De r-ladder
33:00 Wat gaat Aljo's tiny house kosten?
34:30 Danny's 3 cliffhanagers...
Thu, 26 Oct 2023 - 36min - 13 - #12 Zijn zonnepanelen anno 2023 een slechte keuze?
"Zijn zonnepanelen nog wel slim om te kopen?", vroeg luisteraar Rick zich af. Hij las dat de terugverdientijd kan oplopen tot wel 25 jaar. "Onzin", aldus de Groene Nerds. In deze aflevering verdedigt Aljo met hand en tand dat zonnepanelen nog onverminderd een goede koop zijn.
Zonder salderen is de terugverdientijd nog altijd zo'n 8 jaar. En dan zijn er nog tal van slimme dingen die je kunt doen om je zelf opgewekte energie beter te gebruiken en zo je terugverdientijd nog verder te korten. Zo kun je je zonnepanelen anders plaatsen, en is een thuisbatterij misschien wel interessant. Benieuwd? Vergeet niet om deze week te luisteren.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Shownotes
Zijn zonnepanelen anno 2023 nog wel een goede investering? Je omvormer automatisch uitzetten bij negatieve energieprijzenHoofdstukken
00:00 Energie is duur nu. Tot 74 cent per kWh.
04:26 Klanten Vandebron moeten betalen om terug te leveren
06:42 Gebruik energie als je energie opwekt!
09:32 Wat is salderen?
14:45 Wat is de terugleverheffing en hoeveel gaat het kosten?
17:56 Salderen wordt afgebouwd
21:50 Waar moet je op letten als je nú zonnepanelen hebt?
24:50 Zonnepanelen zijn anno 2023 nog steeds een goed keuze!
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Thu, 12 Oct 2023 - 32min - 12 - #11 Prinsjesdag en je energierekening: wat gaat er veranderen?
Prinsjesdag is weer achter de rug. Wat betekent dit voor groene nerds? Danny en Aljo hebben het voor je uitgezocht! Na het luisteren weet je wat er gebeurt met de prijzen voor gas en stroom en wat er verandert voor elektrisch rijden en de adoptie van warmtepompen!
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Shownotes
Warmtepompen zijn gedoe.Een overzicht van de belangrijkste veranderingen van prinsjesdag voor de energierekeningHoofdstukken
00:30 Dit was de week: Danny's warmtepomp ergernissen, de meatless McKroket en de volledig elektrische warmtepompen van de huisjes in Safaripark Beekse Bergen.
08:16 Het energieplafond vervalt
09:34 Stroom wordt goedkoper, gas wordt duurder
14:48 Accijns op benzine gaat niet omlaag
16:34 Elektrisch rijden wordt duurder
22:04 Belasting op vermogen verandert: de gevolgen voor duurzame beleggingen
26:45 Hybride warmtepomp vanaf 2026 niet meer verplicht
30:29 EIA, MIA en VAMIL worden verlengd tot 2028
Thu, 28 Sep 2023 - 33min - 11 - #10 Gratis warmtepompadvies van een expert
Danny en Aljo hebben nog geen warmtepomp. Foei! Maar waarom eigenlijk niet? We bellen met warmtepompexpert Yuri Pelser.
PS: waar Aljo Eneco zegt bedoelt ‘ie Essent #stopdetijd
Want wat komt er allemaal kijken bij de keuze voor een warmtepomp? Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp? En welke moet je dan hebben? Aan bod komen kosten, installatieopties en geluidsoverlast.
Daarnaast gaat het over financieringsmogelijkheden, waaronder energiebespaarleningen en het warmtefonds, om de investering in duurzame verwarmingssystemen te ondersteunen.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Shownotes
Elektrische warmtepompen: geschikt voor jou woning? En wat levert het je op?Hoofdstukken
01:00 Mea culpa van Aljo
04:00 Rondje langs de media: Eneco aan de dynamische energieprijzen, wegenbelasting voor elektrische auto's en een extra belastingschijf voor stroom en gas
12:38 De wereld van warmtepompen: best complex
17:55 Bellen met Yuri, die ons alles kan vertellen over warmtepompen
23:27 Welke soorten warmtepompen zijn er?
26:05 Waar in huis plaats je de warmtepomp?
31:50 Nu een warmtepomp kopen of wachten tot ze beter of goedkoper zijn?
41:00 Waarom heeft Aljo geen warmtepomp?
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Thu, 14 Sep 2023 - 49min - 10 - #9 Thuisbatterij: de basics
Het is zover: Danny heeft een thuisaccu! Nee: hij heeft er drie! Voor elke fase is er een Sessy van 5 kWh beschikbaar. Hoe werkt het, wat levert het op en hoe kun je als ondernemer een flinke teruggaven krijgen op een thuisaccu? Je hoort het in deze aflevering. Heb je vragen? Laat het ons weten: info@doe-duurzaam.nl.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Shownotes
Al je vragen over thuisbatterijen beantwoordBatterij aanschaffen met fiscale voordelenSessy thuisbatterijenVandebron legt heffing op aan eigenaren van zonnepanelenHoofdstukken
00:00 Wat hebben we gedaan in de zomerstop?
04:45 Danny vertelt over zijn gloednieuwe thuisbatterij
06:00 Hoe ziet een thuisbatterij en waar plaats je hem?
13:52 Kun je met een thuisbatterij off-the-grid leven?
18:22 Slimmer omgaan je eigen zonnestroom
25:15 Thuisbatterij en dynamische energieprijzen
36:40 Voordelig een thuisbatterij aanschaffen als ondernemer of zzp’er
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Thu, 31 Aug 2023 - 42min - 9 - #8 Waarom vallen mijn zonnepanelen uit?
Schijnt de zon flink én heb je net een beetje pech? Dan kan het zijn dat je omvormer uitschakelt. Je hebt dan het maximum voltage bereikt wat je omvormer mag verwerken.
In deze aflevering van De Groene Nerds bespreken Aljo en Danny het uitvallen van zonnepanelen bij een te hoge netspanning. Ze onderzoeken oorzaken van dit probleem en bespreken maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je zonnepanelen automatisch, zoals het voordeel van een 3-fase omvormer en het zelf gebruiken van stroom tijdens pieken van veel zonne-energie.
Handige links
Dossier zonnepanelen uitzettenZo zet je je GoodWe omvormer slim uit: Zo zet je je Growatt omvormer slim uitPodcast over lage of negatieve prijzen bij veel zon en wind: zo werkt hetHoofdstukken
00:00 Slap gepraat
02:39 Terugblik op de vorige aflevering over het uitzetten van je zonnepanelen tijdens negatieve energieprijzen
07:26 Euvels tijdens het inspelen op lage dynamische energieprijzen
10:46 Vraag van een luisteraar: waarom schakelt de netbeheerder mijn omvormer uit?
11:45 Zonnepanelen uitvallen bij te veel zon: de cijfers
12:54 Veel zon en wind zorgen steeds vaker voor een vol stroomnet
15:45 Wat is netspanning?
18:15 De netspanning bij jou thuis bekijken
19:43 Hoe erg is het als de omvormer uitvalt vanwege een te hoge netspanning?
25:21 Hoe kun je er voor zorgen dat je omvormer niet uitvalt?
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Thu, 03 Aug 2023 - 37min - 8 - #7 Hoe zet je je zonnepanelen uit bij negatieve energieprijzen
In de nieuwste aflevering van de De Groene Nerds podcast hebben we het over uitzetten van zonnepanelen. Wat bij sterk negatieve energieprijzen (die steeds vaker voorkomen) will je graag je zonnepanelen kunnen uitschakelen, om te voorkomen dat ze energie terugleveren aan het net.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 20 Jul 2023 - 30min - 7 - #6 Hoe voorspel je dynamische energieprijzen?
Een prangende vraag van luisteraar Mauro: Hoe voorspel je de energieprijzen op de wat langere termijn? Want als je auto wel een paar dagen kan wachten met opladen, dan doe je dat natuurlijk.
We behandelen in deze podcast een paar handige linkjes en tips:
EnergieweerberichtHet weekbericht van Tibber en ZonneplanDe forecast van Stekker.appVolg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 29 Jun 2023 - 30min - 6 - #5 EHBNE: Eerste Hulp Bij Negatieve Energieprijzen!
Wat gebeurde er nou met de dynamische energieprijzen pinksterweekend 2023? En hoe voorkom je dat je moet betalen met je overschot aan stroom via je zonnepanelen. Luister naar deze podcast! Wil jij ook je zonnepanelen uitschakelen bij negatieve energieprijzen? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt over het uitzetten van zonnepanelen bij negatieve energieprijzen.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Thu, 01 Jun 2023 - 26min - 5 - #4 Je huis slim, slimmer, slimst!
Welkom bij De Groene Nerds. Dé podcast waarin we vertellen hoe je slim omgaat met energie. We delen onze ervaringen en geven jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hosts zijn Aljo en Danny. Danny heeft zijn woning omgetoverd tot een slimme energiefabriek, waarin de apparaten meebewegen met de prijzen van duurzame energie. Aljo is iets minder hardcore. Hoewel hij slim bezig is en een duurzaam huis heeft gaat ‘ie de komende tijd aan de slag om zijn huis voor te bereiden op dynamische energieprijzen. Dat doet hij met slimme apps die hem helpen.
Vandaag in De Groene Nerds: Hoe maak je je huis slimmer, zodat je optimaal gebruik maakt van dynamische energietarieven. En... waardoor je leven een stuk leuker wordt natuurlijk ;-)
Deze podcast is mogelijk gemaakt door Tibber. Dé energieleverancier voor dynamische energietarieven. Slimme gadgets maken je huis intelligenter en openen nieuwe mogelijkheden in de Tibber-app.
Ze zijn er in vele soorten en maten: van sensoren en energiemeters tot schakelaars en smart hubs. Op welke manier je je huis ook slimmer wil maken, er zijn opties genoeg!
Wil je ook overstappen naar Tibber? Ga dan naar tibber.com/nl.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Tue, 09 May 2023 - 34min - 4 - #3 Je elektrische auto slim opladen
Welkom bij De Groene Nerds. Dé podcast waarin we vertellen hoe je slim omgaat met energie. We delen onze ervaringen en geven jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hosts zijn Aljo en Danny. Danny heeft zijn woning omgetoverd tot een slimme energiefabriek, waarin de apparaten meebewegen met de prijzen van duurzame energie. Aljo is iets minder hardcore. Hoewel hij slim bezig is en een duurzaam huis heeft gaat ‘ie de komende tijd aan de slag om zijn huis voor te bereiden op dynamische energieprijzen. Dat doet hij met slimme apps die hem helpen.
Vandaag in de Groene Nerds podcast: Hoe pas je je energieverbruik aan op dynamische energietarieven?
Deze podcast is mogelijk gemaakt door Tibber. Dé energieleverancier voor dynamische energietarieven. Slimme gadgets maken je huis intelligenter en openen nieuwe mogelijkheden in de Tibber-app.
Ze zijn er in vele soorten en maten: van sensoren en energiemeters tot schakelaars en smart hubs. Op welke manier je je huis ook slimmer wil maken, er zijn opties genoeg!
Wil je ook overstappen naar Tibber? Ga dan naar tibber.com/nl.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Tue, 02 May 2023 - 36min - 3 - #2 Inspelen op je energiegebruik met dynamische energieprijzen (i.s.m. Tibber)
Welkom bij De Groene Nerds. Dé podcast waarin we vertellen hoe je slim omgaat met energie. We delen onze ervaringen en geven jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hosts zijn Aljo en Danny. Danny heeft zijn woning omgetoverd tot een slimme energiefabriek, waarin de apparaten meebewegen met de prijzen van duurzame energie. Aljo is iets minder hardcore. Hoewel hij slim bezig is en een duurzaam huis heeft gaat ‘ie de komende tijd aan de slag om zijn huis voor te bereiden op dynamische energieprijzen. Dat doet hij met slimme apps die hem helpen.
Vandaag in de Groene Nerds: Hoe pas je je energieverbruik aan op dynamische energietarieven?
Deze podcast is mogelijk gemaakt door Tibber. Dé energieleverancier voor dynamische energietarieven. Slimme gadgets maken je huis intelligenter en openen nieuwe mogelijkheden in de Tibber-app.
Ze zijn er in vele soorten en maten: van sensoren en energiemeters tot schakelaars en smart hubs. Op welke manier je je huis ook slimmer wil maken, er zijn opties genoeg!
Wil je ook overstappen naar Tibber? Ga dan naar tibber.com/nl.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Tue, 25 Apr 2023 - 25min - 2 - #1 Hoe werken dynamische energieprijzen (i.s.m. Tibber)
Welkom bij De Groene Nerds. Dé podcast waarin we vertellen hoe je slim omgaat met energie. We delen onze ervaringen en geven jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Je hosts zijn Aljo en Danny. Danny heeft zijn woning omgetoverd tot een slimme energiefabriek, waarin de apparaten meebewegen met de prijzen van duurzame energie. Aljo is iets minder hardcore. Hoewel hij slim bezig is en een duurzaam huis heeft gaat ‘ie de komende tijd aan de slag om zijn huis voor te bereiden op dynamische energieprijzen. Dat doet hij met slimme apps die hem helpen.
In deze eerste aflevering starten we met de vraag: wat zijn dynamische energieprijzen. En te gast is niemand minder dan Rens Schoorl - Country Manager van Tibber Nederland.
Deze podcast is mogelijk gemaakt door Tibber. Dé energieleverancier voor dynamische energietarieven. Slimme gadgets maken je huis intelligenter en openen nieuwe mogelijkheden in de Tibber-app.
Ze zijn er in vele soorten en maten: van sensoren en energiemeters tot schakelaars en smart hubs. Op welke manier je je huis ook slimmer wil maken, er zijn opties genoeg!
Wil je ook overstappen naar Tibber? Ga dan naar tibber.com/nl.
Volg de Groene Nerds podcast op YouTube, Apple Podcasts en Spotify. En discussieer mee in onze Telegram Community!
De Groene Nerds is een productie van De Podcasters. Wil je samenwerken met ons? Neem dan contact op met samenwerken@depodcasters.nl.
Copyright 2024 Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
Tue, 18 Apr 2023 - 34min - 1 - de Groene Nerds podcastMon, 17 Apr 2023 - 01min
Podcasts ähnlich wie De Groene Nerds
- Over de liefde AD - Debby Gerritsen
- ESG: Even Samen Gevat BNP Paribas
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- De zaak ontleed De Telegraaf
- In Het Wiel DPG Media
- Geschiedenis Van Geschiedenis Van
- De Grote Gwen en Geraldine Show Gwen van Poorten / Geraldine Kemper / Tonny Media
- Parool Misdaadpodcast Het Parool
- Historische Verhalen - De Podcast Historische Verhalen - De Podcast
- Live Slow Ride Fast Podcast Live Slow Ride Fast Media
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- Het Spoor Terug NPO Radio 1 / VPRO
- Het Uur NRC
- NRC Vandaag NRC
- Zes Losse Tanden podcast Punk, hardcore, metalcore, rock, muziek, metal, 6, NRC, Epitaph, John Coffey
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Techno Music DJ Mix Sets - Techno Live Sets Techno Live Sets
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- WielerFlits Podcast WielerFlits
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
- PZ Podcast znaty.dk
Andere Nachrichten und Politik Podcasts
- De Technoloog | BNR BNR Nieuwsradio
- ✨Poki - Podcast over Kunstmatige Intelligentie AI Alexander Klöpping & Wietse Hage
- Cryptocast | BNR BNR Nieuwsradio
- Tech News Daily brief.news
- Elke in Cryptoland BNR Nieuwsradio
- BBC Inside Science BBC Radio 4
- Crypto Eagle: Crypto Daily Crypto Eagle
- Big Tech Little Tech Shaun Weston
- Space Cowboys | BNR BNR Nieuwsradio
- Gestolen Gezicht NPO Luister / Omroep MAX
- Bright Podcast Bright B.V.
- AI Verkenners Peter van Aalderen en Kevin Ike
- TECHNO PODCAST Nowe technologie- Biznes- Trendy