Nach Genre filtern
Mark Beekhuis en Ben van der Burg gaan wekelijks in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Technologie is overal. In onze broekzak, om ons heen en soms zelfs op ons hoofd. De Technoloog duikt iedere week in een nieuw aspect van deze eeuwig fascinerende wereld. De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Hoe veranderen nieuwe regels de technologische wereld om ons heen? En zijn die regels wel effectief? Technologie is niet neutraal. Een groot deel van de gadgets, software en andere toepassingen die we in Europa gebruiken komt ofwel uit de Verenigde Staten ofwel uit China. En dat is een probleem, weet ook de Europese Unie. Lukt het ons continent om een voet tussen de deur te krijgen en bijvoorbeeld te werken aan eigen oplossingen voor de cloud, chips of andere technologie?
En wat gaat technologie doen met onze manier van werken? Bijvoorbeeld door digitale transformatie, waarbij we op veel meer professionele manieren gebruik kunnen maken van technologie. Of verplaatsen we ons steeds meer naar spatial computing, waar bedrijven als Apple (met de Vision Pro) en Meta (met hun Quest-lijn) van dromen?
De Technoloog schuwt geen enkel onderwerp. Van AI naar ruimtevaart, van chips naar het metaverse en van mobiele telefonie naar ICT-recht. Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een nieuwsgierig gesprek van een uur krijgt de luisteraar wekelijks een mini-college over het desbetreffende onderwerp. De presentatoren proberen, samen met de luisteraar, iedere week nieuwe dingen te leren over technologie en innovatie.
Over de podcast
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg bedachten De Technoloog na een uitzending van een ander programma: BNR Digitaal. Herbert wilde, samen met Ben, langer en uitgebreider doorpraten over technologie, zonder de restricties van een radioformat. De Technoloog werd geboren.
Aan het eind van ieder jaar interviewen Herbert en Ben traditiegetrouw elkaar. Over hun eerste techverhalen, hun belangrijkste momenten van het jaar of over de toekomst. In de zomer van 2023 vierde De Technoloog zijn 350ste aflevering.
Na een jarenlange samenwerking besloot Herbert het presentatiestokje door te geven aan Mark Beekhuis. Mark is per 1 september 2024 de nieuwe presentator.
Het team
Mark Beekhuis was de vervangend presentator voor De Technoloog. Hij presenteert ook regelmatig andere programma's voor BNR Nieuwsradio en is tevens redacteur en podcastmaker voor die zender.
Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast De Technoloog is hij wekelijks te horen als co-host in BNR Digitaal. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.
Daniël Mol is redacteur van De Technoloog. Hij voegde zich in 2021 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en BNR Digitaal.
- 564 - AI-ethiek bij Google: een technische keuze is meestal ook een ethische
In deze aflevering van De Technoloog kijken we naar de ethische kanten van kunstmatige intelligentie. Dat doen we met Ben Zevenbergen, AI-ethicus bij Google. Hij deelt zijn ervaringen en uitdagingen als ethicus bij een van de grootste techbedrijven ter wereld. Hij vertelt hoe Google omgaat met de ethische kant van AI, zoals het ondersteunen versus vervangen van menselijk denkwerk. Een voorbeeld dat hij noemt, is hoe AI kan helpen bij het maken van huiswerk, maar tegelijkertijd het leerproces van studenten kan ondermijnen. Dit roept de vraag op: hoe zorgen we ervoor dat AI ons helpt zonder ons afhankelijk te maken?
Een ander onderwerp is de rol van AI in zoekmachines en andere producten van Google. Zevenbergen legt uit hoe ethische overwegingen worden meegenomen in de ontwikkeling van deze technologieën. Hij benadrukt dat veel technische keuzes ook ethische keuzes zijn, en hoe belangrijk het is om verschillende perspectieven te overwegen bij het ontwerpen van AI-systemen.
Het gesprek krijgt een interessante wending wanneer Zevenbergen vertelt over de samenwerking met sciencefiction-schrijvers om toekomstscenario’s te schetsen. Deze scenario’s helpen teams bij Google om na te denken over de mogelijke gevolgen van hun technologieën, zowel positief als negatief. Wat is de balans tussen technologische vooruitgang en ethische verantwoordelijkheid.
Zevenbergen legt uit hoe Google probeert om AI-systemen veilig en betrouwbaar te maken, ondanks uitdagingen zoals hallucinaties en desinformatie. Hij geeft inzicht in de processen en teams die betrokken zijn bij het testen en verbeteren van deze systemen.
De aflevering eindigt met een reflectie op de bredere impact van AI op de samenleving. Zevenbergen deelt zijn visie op hoe we als samenleving kunnen omgaan met de snelle ontwikkelingen in AI en welke rol ethici daarbij spelen. Hij benadrukt het belang van een voortdurende dialoog en samenwerking tussen technici, ethici en de samenleving als geheel.
Gast
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 07 Nov 2024 - 563 - 100 jaar geleden levensgevaarlijk, nu juist handig: een batterij die waterstof maakt
In deze aflevering van De Technoloog duiken we diep in de wereld van energieopslag en -productie met een fascinerend gesprek over de Battolyser. Onze gast, Mattijs Slee, medeoprichter van Battolyser Systems, neemt ons mee op een reis door de innovatieve technologie die zowel elektriciteit kan opslaan als waterstof kan produceren. Dit systeem kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie.
Mattijs Slee legt uit wat een Battolyser is en hoe het werkt. Het apparaat combineert de functies van een batterij en een elektrolyser, waardoor het zowel elektriciteit kan opslaan als waterstof kan produceren. Dit is essentieel voor een toekomst met veel zonne- en windenergie. We bespreken de noodzaak van efficiënte energieopslag in een wereld die steeds meer afhankelijk wordt van hernieuwbare energiebronnen. Hoe kunnen we de energie van zon en wind optimaal benutten? De Battolyser biedt een oplossing door energie op te slaan wanneer er een overschot is en deze vrij te geven wanneer er vraag is.
Mattijs deelt de technologische innovaties achter de Battolyser, waaronder het gebruik van ijzer en nikkel in de elektroden. Deze materialen zijn niet alleen overvloedig en goedkoop, maar ook minder afhankelijk van geopolitieke spanningen. Hoe ziet de implementatie van Battolysers eruit in de praktijk? We krijgen inzicht in de huidige en toekomstige projecten, zoals de installatie van een megawatt-systeem in de Rotterdamse haven. Mattijs bespreekt ook de uitdagingen en successen van het opschalen van deze technologie.
Waterstof speelt een cruciale rol in de energietransitie. We verkennen hoe de Battolyser bijdraagt aan de productie van waterstof en waarom dit zo belangrijk is voor industriële toepassingen en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Al vroeg in het gesprek onthult Mattijs een verrassende conclusie: de Battolyser-technologie, gebaseerd op een uitvinding van Thomas Edison uit 1902, kan een sleutelrol spelen in het oplossen van de huidige energiecrisis. Door de unieke combinatie van batterij- en elektrolysefuncties biedt de Battolyser een flexibele en efficiënte oplossing voor zowel energieopslag als -productie. Dit maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en draagt bij aan een duurzamere toekomst.
Tijdens het gesprek worden verschillende vragen opgeworpen: Hoe werkt de Battolyser precies en wat maakt het zo uniek? Waarom zijn ijzer en nikkel de gekozen materialen voor de elektroden? Hoe kan de Battolyser bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet? Wat zijn de uitdagingen bij het opschalen van deze technologie? Hoe ziet de toekomst van waterstofproductie eruit met de Battolyser?
Gast
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 31 Oct 2024 - 562 - AI dwingt leraren na te denken over waarom ze les geven
Het is niet eens de vraag of je AI uit je klas zou moeten weren. Het bestaat, dus het is in de klas. En in de lerarenkamer. En het is er tijdens het nakijken van toetsen. De vraag is wel hoe je er vervolgens mee omgaat. Je kunt toetsen, bijvoorbeeld, vrij eenvoudig ChatGPT-proof maken, denkt Barend Last.
Wel schuilen er altijd privacyproblemen in alle hoeken. Maar met digitale soevereiniteit zou je die het hoofd kunnen bieden. Een nationaal LLM zou daarbij een uitkomst kunnen bieden. Ook al zal zo'n taalmodel, gezien het budget, slechts een schim kunnen zijn de modellen van de Amerikaanse BigTech.
De vraag is ook of iedereen AI met dezelfde intenties wil inzetten. Je kunt het onderwijs er beter mee maken, denkt Last. Maar misschien ook wel goedkoper, dacht hij te zien in de groter wordende ogen van een schooldirecteur.
Tot slot bespreken we of leerlingen wel genoeg leren over de 'echte' wereld, om die kennis in te zetten met AI. Want als je geen ambachtsman of -vrouw bent, is toegang tot AI misschien niet eens zo nuttig.
Gast
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 24 Oct 2024 - 561 - Oorlog voeren doe je met enorme databases en Excel
Uiteindelijk gaat het om mensenlevens. En dus om grote en kleine wapensystemen. Maar oorlog voeren begint en eindigt met enorme databases. En met Excel.
Welke computersystemen gebruikt de NAVO eigenlijk? En hoe werken die systemen met elkaar samen? Het zijn er verrassend veel. En vaak is de interface tussen die verschillende systemen geen API, maar een mens. Dat is maar goed ook, denkt Patrick Bolder, defensiespecialist bij HCSS.
Met Bolder praten we over welke data er verzameld worden voor een operatie kan starten. Over de rol van AI aan het front. En over het voordeel van lasercommunicatie boven radioverbindingen.
Gast
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 17 Oct 2024 - 560 - De 50 vinkjes die elke website moet hebben
Wat zou het mooi zijn als alle websites door iedereen te gebruiken waren. Maar met een handicap kan flink roet in het eten gooien, of die handicap nou visueel, motorisch of cognitief is. Voor overheidswebsites gelden al jarenlang strenge regels. Maar bijna geen website houdt zich daar volledig aan. Voor bedrijven komen die regels ook. Zomer volgend jaar moet je vijftig vinkjes kunnen zetten voor toegankelijkheid van je website. Moet van Brussel. Maar eigenlijk wil je dit natuurlijk ook wel, als je om je klanten geeft.
Ik zou er maar niet mee wachten tot deze regels volgende zomer van kracht zijn, suggereert Marinus Ames. Alleen al het nagaan of je die vinkjes hebt, is een heleboel werk. Over een quick scan doet hij twee dagen. Wil je het écht weten, dan is hij daar elf dagen mee bezig. En dan weet je alleen maar hoe je ervoor staat, maar is er nog niets aan je website verbeterd.
Het is niet alleen slecht nieuws, dat je -alweer- aan nieuwe eisen moet voldoen. Je hebt er zelf ook voordeel van. Zo leidt het programmeren van een website met die vijftig vinkjes bijvoorbeeld tot betere code. En Ames is ervan overtuigd dat het op de lange termijn ook beter werkt dan het zoveelste dark pattern in te zetten.
Gast
Links
Linkedin post: Laat me alstublieft niet steeds om hulp vragen
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 10 Oct 2024 - 559 - Het internet is dood, leve het internet
Meer dan de helft van het internetverkeer komt niet van mensen maar van bots. Dat gaat om bots in alle soorten en maten. Van autocomplete als je googelt tot door AI gecreëerde virtuele influencers.
Is het erg, als meer dan de helft van de gebruikers doods is? vraagt Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, zich af. En als dat zo is, kun je daar dan iets aan doen? Iets wat niet alleen werkt bij goed-, maar juist ook bij kwaadwillenden. Kun je bijvoorbeeld keuzes in het ontwerp van het internet zo aanpassen, dat de scherpe kantjes eraf gaan. Zodat bijvoorbeeld troll farms niet boven komen drijven, maar juist wegzakken in de modderige onderstroom.
Van Belkom heeft wel een idee. Of toch tenminste een begin daarvan.
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 03 Oct 2024 - 558 - Advocaten worden gelukkiger van werken met AI
AI gaat de advocaat vervangen. Dat horen we al jaren. Maar hoe zit het echt? We beginnen dicht bij huis. Hoeveel wordt Copilot gebruikt bij een advocatenkantoor? Belastingadvocaten werken graag met Excel, dus daar komt dat zeker voor,vertelt director of information technology & innovation bij CMS Netherlands, Bert Vries.
Maar er zijn ook speciale systemen voor al die andere advocaten. Bij CMS gebruiken ze Harvey. Wat kan dat systeem? En hoeveel tijd bespaart het die advocaten? Kunnen advocaten eigenlijk goed prompts schrijven om de AI de beste opdracht te geven? Jawel, zegt Vries. En uit de eerste surveys onder de gebruikers blijkt ook dat advocaten daadwerkelijk gelukkiger worden, van werken met ondersteuning van AI.
De keuze voor Harvey is wel een spannende, denkt Ben. Het is een start-up, en wie weet hoe lang ze blijven bestaan. Bovendien, zou je al die vertrouwelijke juridische documenten zomaar uploaden naar Copilot?!
Gast
Eerder schreef het fd. ook al over Harvey bij CMS.
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 26 Sep 2024 - 557 - Het hele moederbord zal in de chip verdwijnen
Als we het hebben over chipmachines gaan de gedachten meteen naar ASML. Maar ook tussen de chip en het moederbord domineert een Nederlandse chipmachinemaker. BE Semiconductor Industries ofwel Besi. Sterker, dat hele groene moederbord zal over een paar jaar verdwijnen, en opgaan in de packagedie om de chip zit. Dat vertelt de oprichter en ceo van Besi, Richard Blickman.
Met Blickman bespreken we de razendsnelle technologische ontwikkelingen in die packages. Hoe je gesoldeerde verbindingen kunt vervangen door hybrid bonding, een verbinding zonder soldeer, lijm, plakband of wat dan ook. 'Gewoon' twee stukjes koper tegen elkaar leggen en ze versmelten. Als je weet wat je doet.
Ook vertelt Blickman over hoe je voorop kunt lopen met de nieuwste technieken, in een conservatieve bedrijfstak. Hij verbaast zich over hoe kort de meeste mensen nog maar bij bedrijven blijven. Zelf zit hij inmiddels 40 jaar bij Besi. Want, zo is zijn stellige overtuiging: als ceo moet je heel precies de techniek begrijpen van de producten die je ontwikkelt en verkoopt.
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 19 Sep 2024 - 556 - Welke impact heeft AI (en desinformatie) op onze democratie en verkiezingen?
Eén van de grootste uitdagingen op het internet is de strijd tegen desinformatie. Dat was al een tijdje bekend, maar sinds de introductie van ChatGPT (en daarmee het begin van de hype rond kunstmatige intelligentie) is er een extra dimensie bijgekomen. Uit onderzoek blijkt dat over een paar jaar 90% van het internet zou kunnen bestaan uit door AI gegenereerde content. Een groot deel daarvan kunnen we met of zonder opzet desinformatie noemen.
En dat is een probleem, ziet ook Claes de Vreese, universiteitshoogleraar Artificial Intelligence en Society aan de Universiteit van Amsterdam. Met Claes bespreken we de verschillende soorten desinformatie, de rol van de grote online platforms én de journalistiek. Ook staan we stil bij de impact van desinformatie en AI op verkiezingen wereldwijd. 2024 was een verkiezingsjaar en na negen maanden kunnen we voorzichtig de balans opmaken. Welke impact heeft AI gehad? En welke impact gaat kunstmatige intelligentie nog hebben? Bijvoorbeeld tijdens de presidentsverkiezingen in de VS, want de hoeveelheid AI-content lijkt daar toch enorm te groeien.
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 12 Sep 2024 - 555 - Van X tot Telegram; vrijheid van meningsuiting op internet blijft uitdaging
Roerige tijden rond socialmediaplatforms. In Brazilië staat het X van Elon Musk op de tocht door een conflict met de staat en dan vooral het hooggerechtshof. Rechter Alexandre de Moraes heeft geen geduld met de techmiljardair en heeft X inmiddels op zwart laten zetten? Staat de vrijheid van meningsuiting hiermee onder druk? En hoe zit dat met de arrestatie van Telegram-CEO Pavel Durov? De topman van de berichtendienst werd aangehouden in Frankrijk en wordt medeplichtig gehouden voor allerlei cybercrimes.
Met onafhankelijk tech-jurist Geert-Jan Koning bespreken we het boek Free Speech: A History from Socrates to Social Media van Jacob Mchangama en praten daarna door over vrijheid van meningsuiting op het internet. Sinds de introductie van de grote sociale platformen is dat één van de grootste uitdagingen op online-gebied. Hoe modereer je fatsoenlijk, zonder dat je mensen onnodig censureert?
Ook kijken we naar de rol van de wetgevende macht. Welke rol speelt de Europese Digital Services Act (DSA) in dit alles? Is de DSA een fatsoenlijke wet op dit gebied, met zijn verplichting tot het modereren van content? Had Telegram eerder moeten worden aangepakt onder deze wet? En hoe zit het dan met X in Europa? Kan die app, met genoeg tegengas van Elon Musk, hier ook verboden worden? En wat zegt dat dan weer over de vrijheid van meningsuiting op ons continent? En hoe kan een middenweg er dan uitzien: het aanpakken van desinformatie, zonder het inperken van de vrijheid van meningsuiting?
Gast
Links
Free Speech van Jacob Mchangama
Video
Hosts
Ben van der Burg & Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 05 Sep 2024 - 554 - Willen we meer of minder algoritmes?
Algoritmes zijn inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bij vrijwel iedere online handeling denkt een algoritme mee of analyseert het jouw gedrag. Voor een groot deel zijn we daaraan gewend. Spotify en YouTube kennen je smaak, je leest (grotendeels) relevante posts op je tijdlijn en je kaarten-app weet inmiddels waar je woont.
Maar hoe zit het als we belangrijke beslissingen of conclusies overlaten aan algoritmes? Dan beginnen veel mensen toch te aarzelen. Het woord algoritme heeft niet voor niets een negatieve lading gekregen. Wellicht heeft dat te maken met de twijfelachtige reputatie van Mark Zuckerberg en Facebook, of het toeslagenschandaal van de afgelopen jaren.
Met Gabi Schaap, universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen praten we over het fenomeen algoritmes én de impact die deze (vaak relatief simpele) stukjes code hebben op onze samenleving. Kunnen we spreken van een bepaalde 'algoritmeaversie' onder Nederlanders? Wanneer zijn algoritmes wél acceptabel? En hoeveel gaan we in de toekomst uitbesteden?
Uiteraard staan we ook stil bij de opkomst van generatieve AI. Want de doorbraak van ChatGPT is óók de doorbraak van een nieuw soort algoritme. Wat hebben we als samenleving nu aan deze toepassing? En is deze technologie nu al geschikt om massaal gebruikt te worden, bijvoorbeeld door rechters? Je hoort het in deze aflevering van De Technoloog.
Gast
Links
Video
Hosts
Mark Beekhuis & Daniël Mol
Redactie
Mark Beekhuis & Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 29 Aug 2024 - 553 - Het probleem met robots: ze begrijpen niet hoe de wereld werkt
Je hebt robotvoetbal met kleine robotjes. Dat ziet er best overtuigend uit. En je hebt robotvoetbal met mensachtige robots. Die robots zijn vaak meer bezig met vallen en opstaan dan met voetballen. Toch denkt René van de Molengraft dat menselijke robots rond het jaar 2050 wereldkampioen kunnen worden. In een wedstrijd van robots tegen mensen.
Voorlopig zitten de humanoïde robots nog op het niveau van het kluitjesvoetbal. Maar een kleinere soort, op wieltjes, maakte het een team van twaalfjarigen al heel erg moeilijk.
Wat moeten de robots nog bijleren? Hoe leer je ze kluitjesvoetbal af. En waarom moeten robots eigenlijk de vorm van een mens hebben? Want simpelweg lopen op twee benen blijft moeilijk voor robots.
Van de Molengraft is hoogleraar robotica aan de TU Eindhoven. En hij is al vele jaren betrokken bij de Robocup.
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 21 Aug 2024 - 552 - Het Chinese Temu bestormt Europa: 'E-commerce on steroids'
Chinese techbedrijven die in Europa opereren en furore maken is inmiddels niet meer ongewoon. TikTok is inmiddels de belangrijkste concurrent van de westerse techbedrijven en een aantal jaar geleden leek heel Nederland plotseling op Alibaba hun spulletjes (die ze niet nodig hadden) te bestellen.
Sinds twee jaar is daar nu ook Temu, een nog goedkopere E-commerce partij uit China. In eigen land groeide het moederbedrijf Pinduoduo (onder de vlag van PDD Holdings) uit tot een supermacht. In het Westen is gekozen voor het iets makkelijker uit te spreken Temu. Het concept is vrijwel hetzelfde. Temu en Pinduoduo onderhouden directe contacten met de fabrieken die in China sinds jaar en dag ook voor het westen allerlei spulletjes maken. Door direct te leveren vanuit de fabriek kunnen kosten verder gedrukt worden en is met wat marketingbudget van Temu zelfs mogelijk om een wenkbrauwknipper voor 89 cent (met het VLIEGTUIG!) naar jouw huis in Nederland te verschepen. Temu slaat hiermee dus een nieuwe weg in op het gebied van E-commerce en forceert concurrentie als Amazon om mee te gaan in hun race naar de bodem.
Om ons alles over Temu uit te leggen is Ed Sander te gast. China-expert, onderzoeker voor Tech Buzz China en organisator van studiereizen via ChinaTechTrip. Met Ed praten we over het verdienmodel van Temu, hoelang het bedrijf dit kan volhouden, of ze een kans maken tegen Westerse partijen en de toekomst van E-commerce in China.
Gast
Links
Mee op reis naar China? Dat kan via ChinaTechTrip
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 13 Aug 2024 - 551 - Technologie is geopolitiek, hoe houdt Nederland het hoofd boven water?
We leven in een onzekere tijd. Dat merkt ook De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid op. Met hun nieuwe rapport Nederland in een fragmenterende wereldorde wijzen zij onze nieuwe regering op de bedreigingen en kansen voor Nederland.
Met Haroon Sheikh, bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies en onderzoeker bij de WRR, praten we over de tech-kant van dit rapport. Want geopolitiek heeft anno 2024 ook alles met tech te maken. Neem de Europese afhankelijkheid op veel gebieden. Voor onze cloud, een groot deel van onze chips en onze social media zijn we sterk afhankelijk van het buitenland.
Zijn hier concrete oplossingen voor te formuleren? En welke kansen liggen er dan voor Nederland? Welke prioriteiten moeten wij kiezen? En in hoeverre kan je echt onafhankelijk worden van een land als China of de VS?
Gast
Links
Nederland in een fragmenterende wereldorde
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 07 Aug 2024 - 550 - Is een internetprovider verantwoordelijk voor de bestrijding van desinformatie?
Welke rol spelen dienstverleners zoals je internetprovider bij het verspreiden en/of tegenhouden van desinformatie? Met die vraag beginnen Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg aan deze Technoloog.
Met Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet, praten we over precies zo'n zaak. Freedom zit inmiddels al zo'n twee jaar in een rechtszaak over het blokkeren van Russische bronnen van desinformatie. Freedom ageert tegen het blokkeren van deze websites, maar waarom eigenlijk? Het leidt tot een gesprek waarin we de rol van een Internet Service Provider (ISP) bespreken. Hoe zit deze zaak in elkaar? Welke argumenten hebben beide kanten? En hoe verhoudt de blokkade zich met het principe van netneutraliteit?
Gast
Links
Freedom doet verslag van de rechtszaak
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 31 Jul 2024 - 549 - De veerboot of pont? Ook die vaart straks gewoon autonoom
Het kan zomaar dat al onze veerboten en pontjes in de nabije toekomst al autonoom kunnen varen. Dat ontdekken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van De Technoloog.
Te gast is Rens Doornbusch, mede-oprichter en CTO van het Amsterdamse Roboat. Met hem spreken we over de techniek achter het autonoom varen van Roboat, welke uitdagingen erbij komen kijken en hoe gaat het bedrijf geld verdienen?
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Jul 2024 - 548 - Wanneer maakt VR/XR/IX zijn toekomstbelofte waar?
De belofte van virtual reality bestaat al een hele tijd. Al sinds de jaren '80 proberen (vooral) gamebedrijven de technologie beschikbaar te maken voor het grote publiek. Tot nu is dat (nog) niet gelukt. Waarom gaat het de komende jaren wel lukken?
Om die vraag te beantwoorden gaat De Technoloog in gesprek met Rufus Baas, IX-expert (Immersive Experiences is de nieuwste term) en betrokken bij meerdere initiatieven op dit gebied, waaronder OASIS en het XR-lab. De Technoloog vraagt zich af waar IX heengaat en wat we er in de toekomst precies mee kunnen.
Gast
Links
Video
Hosts
Mark Beekhuis & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 Jul 2024 - 547 - Het belang van (zeldzame) grondstoffen is niet te onderschatten
We staan er wellicht onvoldoende bij stil: een belangrijk deel van de technologie die wij dagelijks zo graag gebruiken, is afhankelijk van een aantal cruciale grondstoffen die steeds zeldzamer worden. Toepassingen als accu's, chips, magneten voor windturbines en nog veel andere oplossingen 'strijden' om toegang tot het juiste materiaal.
Met Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog aan de TU Delft, praten we over alles rondom deze zeldzame aardmetalen. Zo kijken we naar de invloed van de politiek, want die probeert met de 'Critical Raw Materials Act' ook zijn invloed uit te oefenen. En wie moeten de offers brengen om die toch cruciale mijnbouw te faciliteren?
Een minder voor de hand liggende factor is het terugwinnen van gebruikte materialen. De TU Delft doet daar onderzoek naar en juist die technologie kan een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst. Vrijwel al onze apparaten zitten namelijk al vol met zeldzame metalen. En de kans is groot dat we ze niet meer gebruiken.
Gast
Links
Video
Hosts
Mark Beekhuis & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 09 Jul 2024 - 546 - Onze technologie werkt té goed en dat is een probleem
Ontwerpkeuzes in zowel software als hardware hebben grote gevolgen voor de uiteindelijke gebruikservaring en, in het verlengde, ook de impact op de samenleving. Dat leren Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van De Technoloog.
Te gast is Roel Vertegaal, Hoogleraar Mens-computer Interactie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ook nog eens ondernemer. Roel is grondlegger van het Human Media Lab, dat onder meer o.a. de flexibele telefoon, oog-gestuurde Personas (Apple Vision Pro) en de aandachts-gestuurde gebruikersinterface (je iPhone ontgrendelen met een blik in de camera) uitvond. Met Roel gaan we dieper in op de impact die ontwerp van software en hardware heeft op ons dagelijks leven. Zo blinken de bekende socialmediaplatformen uit in verslavend design. In de afgelopen vijftien jaar is het verdienmodel zich bijna volledig gaan richten op de aandacht en tijd van gebruikers. Dat moet veranderen, denkt Roel.
Het past misschien wel in een groter plaatje, want onze technologie is kortweg té gebruiksvriendelijk geworden. Dat heeft verslavende kenmerken. Het introduceren van meer frictie kan deze problemen verhelpen. En die beweging is al gaande. Bijvoorbeeld door de 'dumbphone' die aan populariteit wint, maar ook de opleving van de markt in eerste- en tweedehands vinyl. Het aanslingeren van Spotify is extreem veel makkelijker, maar de fysieke beleving van een plaat heeft nog steeds meerwaarde.
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 02 Jul 2024 - 545 - Deze studenten sleutelen aan de ultieme elektrische en autonome raceauto
In deze Technoloog gaan Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg het circuit op. Dat doen ze met Daan Vloet, teammanager van het University Racing Team Eindhoven.
Gast
Links
Het racing team van de Universiteit Eindhoven
Video
Hosts
Ben van der Burg & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 25 Jun 2024 - 544 - Maak van je legacy spaghetti software lasagne
Veel bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken nog archaïsche programmeertalen als Fortran of Cobol uit de vorige eeuw. Deze talen doen wat ze moeten doen, terwijl ze niet altijd voldoen aan de eisen die we tegenwoordig aan software stellen. Je zou kunnen denken, weg ermee. Je kunt ook kijken hoe bijvoorbeeld techgiganten als Facebook, Apple en Google omgaan met legacy software. Zij kiezen voor een evolutie aanpak, waarbij ze hun bestaande systemen verbeteren en uitbreiden.
Hoogleraar Chris Verhoef noemt dat: groeien en snoeien. Hij betoogt in deze Technloog dat je van je spagetti code stap voor stap lasagna zou moeten maken. Zijn verhaal brengt ons bij Apple via Facebook bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Opdat we het oude koesteren en het nieuwe omarmen.
Gast: Chris Verhoef
Links
Bert Hubert over het mislukken van IT-projecten
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 18 Jun 2024 - 543 - Tachtigers houden Voyager in de vaart
Het verste object door mensenhanden gemaakt heeft het zonnestelsel allang verlaten - en was laatst defect. Het gaat om Voyager 1, gelanceerd in 1977 en nu zo ver weg dat radiosignalen bijna een etmaal nodig hebben voor een enkele reis. Met een combinatie van archeologie, denkwerk en programmeerkunsten wist een team van veteranen, aangevuld met enthousiaste jongeren, de sonde weer op de rails te krijgen. Niet om nieuwe records te vestigen maar omdat er nog steeds nuttige wetenschap uitkomt.
Philippe Schoonejans, projectleider bij ESA en lid van het team van onze podcast Space Cowboys vertelt het hele verhaal aan Ben en Herbert.
https://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
https://www.bbc.com/news/science-environment-68881369
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 11 Jun 2024 - 542 - Verkiezingen zijn ook zonder stemcomputers een technologisch hoogstandje
Het is bijna tijd voor de Europese Verkiezingen. Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus. Op 9 juni volgt de rest van Europa. En die verkiezingen staan bol van de technologie, vooral in Nederland. En voor het grootste deel is de Kiesraad daar verantwoordelijk. Grofweg tien jaar geleden was dat misschien nog een wat stoffig orgaan met weinig visie op tech, nu is het roer behoorlijk om, merken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van De Technoloog.
Te gast is Fleur van Leusden, Chief Information Security Officer (CISO) bij de Kiesraad. Fleur neemt ons mee in de beveiliging van het verkiezingsproces, waarom we ook alweer niét met stemcomputers stemmen en hoe de Kiesraad omging met een grote kwetsbaarheid in de telsoftware voor de verkiezingen.
Gast
Links
Sijmen Ruwhof in de Technoloog
Hacker ontdekt kwetsbaarheid in telsoftware verkiezingen: 'Minder dan uur werk'
Video
Hosts
Ben van der Burg & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 04 Jun 2024 - 541 - Gebruiksgericht ontwerpen is wel zo makkelijk (en een héél goed idee)
Het slim ontwerpen van gebruiksvriendelijke technologie en producten is een grote uitdaging en één van de belangrijkste factoren voor succes. Dat bespreken Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn in deze Technoloog. Te gast is ontwerpwetenschapper Jasper van Kuijk, die binnenkort zijn boek 'Hoe makkelijk kun je het maken?' uitbrengt. Bij De Technoloog geeft hij alvast een voorproefje, want slim en gebruiksvriendelijk ontwerpen is zo makkelijk nog niet.
Sommige producten en systemen moeten juist prikkelend zijn in het ontwerp. Denk aan games, die op een bepaalde manier uitdaging moeten bieden, of een bouwpakket van een modelvliegtuigje. Voor andere dingen geldt precies het tegenovergestelde: de Belastingdienst of keukengerei moeten juíst simpel in gebruik zijn. Het laat de uitdagende en interessante wereld van het ontwerpen zien.
Toch zijn er ook genoeg voorbeelden van slechte ontwerpen. Die zijn op z'n minst irritant of vervelend en op zijn ergst onbruikbaar of in staat om mensen buiten te sluiten. Gebruiksgericht ontwerpen is een vak dat in ieder stuk technologie zou moeten terugkomen.
Gast
Links
Hoe makkelijk kun je het maken, van Jasper van Kuijk
Video
Hosts
Ben van der Burg & Herbert Blankesteijn
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 May 2024 - 540 - Geluid 'filmen' met akoestische camera's uit Eindhoven
Geluid kan je 'filmen' en dat is ook nog eens heel handig, ontdekken Ben van der Burg en Daniël Mol in deze nieuwe aflevering van De Technoloog. Te gast is Rick Scholte, CEO en oprichter van Sorama, een bedrijf uit de Eindhoven (hoe kan het ook anders) dat al jaren werkt aan akoestische camera's.
Met honderden of soms duizenden microfoons kunnen de apparaten van Sorama de bronnen van geluid weergeven, alsof je op de afkijk van een thermografische camera kijkt. Dat heeft verschillende toepassingen: als controlemechanisme in de zware industrie, als flitspaal voor geluid in de grote stad en als tool voor 'fan engagement' bij grote sportwedstrijden.
Al die verschillende markten roepen wel de vraag op waar Sorama zich nu eigenlijk op wil richten. Het bedrijf heeft duidelijk interessante technologie in handen, maar waar zit de meest nuttige (en dus ook winstgevende) toepassing?
Gast
Links
Video
Hosts
Ben van der Burg & Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 21 May 2024 - 539 - Slim en dynamisch omgaan met je energie: zo wordt je een groene nerd
Steeds meer Nederlandse huishoudens gebruiken zonne-energie om een deel van hun stroomverbruik op te vangen. Dat zijn er inmiddels zoveel, dat er (natuurlijk ook in combinatie met grote zonne-parken) een overschot aan energie is op bepaalde piekmomenten gedurende de dag. Vanuit deze ontwikkeling is een nieuw soort nerd opgestaan: de Groene Nerd.
Te gast is Danny Oosterveer, oprichter van de podcast De Groene Nerds en marketeer. Danny gebruikt allerlei slimme snufjes om zijn energie zo efficiënt mogelijk in te zetten en zo een véél lager bedrag per maand kwijt te zijn aan stroom. Dat begint bij een energiecontract met dynamische prijzen, maar hij maakt ook gebruik van een elektrische auto, thuisbatterijen, Bitcoinminers én allerlei software om gebruik slim in te richten. Hoe wordt je een groene nerd? En is dat het onder de streep nu allemaal waard?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 14 May 2024 - 538 - Hoe red je de Noordpool met technologie?
We zitten met een klimaatprobleem: dat is voor de Technoloog-luisteraar geen verrassing. Maar hoe kunnen we technologie en techniek inzetten om dat complexe probleem te lijf te gaan? Eén van die oplossingen is klimaatadaptatie, de natuurlijke systemen van de aarde een handje helpen om zo klimaatverandering tegen te gaan.
Eén van die ideeën behandelen we vandaag in De Technoloog. De Delftse startup Arctic Reflections wil grote hoeveelheden zeewater op de Noordpool spuiten, om zo het smelten van de ijskappen te vertragen. Ambitieus? Ja. Onmogelijk? Nee. In ieder geval niet volgens onze gast Fonger Ypma, oprichter en CEO van Arctic Reflections.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 07 May 2024 - 537 - De game-industrie zit in zwaar weer, wat is er aan de hand?
Het gaat niet goed met de game-industrie. Vrijwel iedere grote studio heeft in de afgelopen tijd ontwikkelaars of ander personeel ontslagen. En dat is opmerkelijk, want sinds (en ook voor) de coronatijd ging het game-ontwikkelaars- en uitgevers juist voor de wind.
Hoe komt deze omslag in het sentiment nu? Zijn investeerders en volgers van de game-industrie niet gewoon verwend? Hoe staan de grote drie (Sony, Microsoft en Nintendo) ervoor? Dat en meer ontdekken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van de Technoloog. Te gast is Joost van Dreunen, gamemarkt-onderzoeker en lector aan de Stern University in New York.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Apr 2024 - 536 - Het Brein van ASML: de nalatenschap van een wereldspeler
Martin van den Brink, het technisch brein van ASML, neemt deze week afscheid van het bedrijf uit Veldhoven. Na veertig jaar dienst, waarvan de laatste elf jaar als CTO en co-president, samen met Peter Wennink, geeft van den Brink het stokje door aan de volgende generatie. Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg kregen met De Technoloog exclusief de mogelijkheid om met Van den Brink nog één keer te spreken en terug te blikken op decennia aan innovatie bij ASML en zijn imposante carrière.
Luister hier deel 1 van het interview met Martin van den Brink
In deze tweede en laatste aflevering bespreken we de markt rond ASML. Want zowel de klanten, leveranciers en concurrenten van ASML spelen een belangrijke rol in het verhaal van het bedrijf én dat van Martin van den Brink. Voorop staat de bijzondere relatie met Carl Zeiss, de Duitse fabrikant van de optiek in de lithografie-machines van ASML. Zeiss liet zich nooit overnemen, maar de twee bedrijven zijn wel met elkaar getrouwd. De investering van Intel, Samsung en TSMC in ASML bleek een belangrijke opstap naar de totstandkoming van de onmogelijke EUV-machine. Maar hoe manage je vervolgens de verwachting van die grote klanten? Ook praten we over Nikon, die met ASML verwikkeld raakte in een patentenoorlog.
De cultuur van het bedrijf, mede vormgegeven door Van den Brink, is opmerkelijk. Met inspiratie van de grote labaratoria voerde ASML jaren geleden een Fellows-systeem in, waarbij knappe koppen geen managementtaken krijgen, maar zich kunnen blijven focussen op het uitvinderswerk en het inspireren van anderen. Ook het (intellectueel) uitdagen van collega's is een onderdeel van ASML en Martin van den Brink. Wat levert hem dat op? En kan dat nog wel, in deze tijd? Tot slot blikken we terug de 40-jarige carrière van Van den Brink bij ASML. Waar is hij, na al die jaren, het meest trots op? Wat laat hij de wereld na? En hoe gaat ASML zonder hem verder?
Benieuwd naar een fundamentele analyse van ASML? Luister dan de podcast Doorgelicht
Gast
Martin van den Brink
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 25 Apr 2024 - 535 - Het Brein van ASML: de weg naar het onmogelijke
Martin van den Brink, het technisch brein van ASML, neemt deze week afscheid van het bedrijf uit Veldhoven. Na veertig jaar dienst, waarvan de laatste elf jaar als CTO en co-president, samen met Peter Wennink, geeft van den Brink het stokje door aan de volgende generatie. Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg kregen met De Technoloog exclusief de mogelijkheid om met Van den Brink nog één keer te spreken en terug te blikken op decennia aan innovatie bij ASML en zijn imposante carrière.
Luister hier deel 2 van het interview met Martin van den Brink
In deze eerste aflevering vertelt het Brein van ASML over de prille beginjaren, zowel van het bedrijf uit Veldhoven als van hemzelf. Als kleine aftakking van Philips begon ASML met het maken van chipmachines. Dat was niet direct een hit. De eerste tien jaar stond in het teken van overleven. Pas na de lancering van de PAS-5500 kreeg ASML écht voet aan de grond. De concurrentie uit de Verenigde Staten en Japan lukte het niet om een even slimme en vooral modulaire machine te bouwen, al waren de grote chipmakers van die tijd, zoals Intel, Motorola of Texas Instruments, niet direct overtuigd.
In de jaren daarna groeide ASML door. Grote doorbraken rond immersie-technologie en chipmachines op basis van DUV zorgden voor een explosieve groei in het marktaandeel. Met die voorsprong begon ASML aan het traject op machines van een heel nieuwe generatie te maken: die van de extreem ultraviolet (EUV). Vooraf leek het een onmogelijke opgave. Maar, mede onder de bevlogen leiding van Martin van den Brink, lukte het toch om in 2018 (met jaren vertraging) een eerste werkende machine af te leveren. De rest is geschiedenis. ASML werd monopolist met EUV, raakte betrokken bij geopolitieke conflicten, maar Martin van den Brink bleef tot op zijn laatste werkdag in april 2024 gefocust op de onmogelijke machine.
Benieuwd naar een fundamentele analyse van ASML? Luister dan de podcast Doorgelicht
Gast
Martin van den Brink
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Apr 2024 - 534 - Ben jij een techoptimist- of pessimist?
De wereld van (nieuwe) technologie geeft genoeg reden om extreem optimistisch én extreem pessimistisch te zijn. Dat komt, in iets minder extreme mate, ook voor bij Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn als presentatoren van De Technoloog. Om eens wat dingen op een rij te zetten schuift deze week Boris Veldhuijzen van Zanten aan. Vriend van de show, oprichter van TNW en een echte techoptimist.
Want hoe beoordeel je de nieuwste techhypes, die er toch iedere paar jaar wel zijn? Welke keuzes maak je in het opvoeden van je kinderen met technologie? En heeft een optimistische of pessimistische houding rond tech ook nog andere functies?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 Apr 2024 - 533 - Wat is nu de échte usecase van Bitcoin, crypto en blockchain?
De wereld van Bitcoin en andere cryptovaluta wordt vaak vergeleken met het Wilde Westen, vol cowboys die misbruik maken van een nog jonge technologie. Dat is niet geheel onterecht, kijkend naar het drama rond FTX en al die andere cryptobedrijven die in de afgelopen jaren zijn omgevallen.
Toch is er ook een groep die blijft wijzen op de waarde van Bitcoin, andere cryptovaluta en blockchain. Maar waar zit die waarde dan in? Welke usecases zijn er nu écht voor de technologie die door sommigen wordt gezien als de belangrijkste innovatie sinds het internet? Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn krijgen in deze aflevering van De Technoloog uitleg van Bert Slagter, analist bij de digitale nieuwsbrief Bitcoin Alpha.
Gast
Links
Bitcoin Alpha, de nieuwsbrief van Bert Slagter
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 09 Apr 2024 - 532 - De koning van de spreadsheet vertelt al zijn Excel-geheimen
Microsoft Excel. Zo'n beetje iedereen heeft het weleens gebruikt en is dan, op z'n zachtst gezegd, niet direct fan. Gelukkig zijn er mensen die wel héél veel met Excel kunnen, en er ook nog eens plezier uit halen, ontdekken Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn in deze aflevering van De Technoloog.
Te gast is Willem Gerritsen, Microsoft Excel consultant en ook nog eens derde van de wereld in het boekhoudprogramma. Met Willem praten we over wat er allemaal bij komt kijken om 'goed' in Microsoft Excel te zijn. Wat de moeilijkste opdrachten nu precies zijn, of de concurrentie van Google en Apple is opgewassen tegen het product van Microsoft en of de nieuwe AI-toepassingen bestaansrecht hebben.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 02 Apr 2024 - 531 - Dronen op het allerhoogste niveau
Drones spelen een steeds belangrijkere rol in het maken van content. De kleine, vaak vliegende apparaatjes zijn veel goedkoper en ook beter dan een helikopter of grote kraan. En de technologie van die drones kan je heel erg ver pushen, ontdekken Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in deze aflevering.
Te gast is Ralph Hogenbirk. Professioneel drone-piloot en onderdeel van de Dutch Drone Gods. Het Eindhovense bedrijf behoort tot de wereldtop als het gaat om dronevideo's. Maar hoe werkt dat nou? Wat komt er kijken bij filmen op dat niveau? Hoe zorg je dat drones opereren met de snelheid en wendbaarheid die je wil? De video van een drone die Max Verstappen in zijn F1-auto op hoge snelheid volgt ging de wereld over. Ook over die video hoor je in deze aflevering alles.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Mar 2024 - 530 - De uitdagingen van ons elektriciteitsnet
Hoe efficiënt zijn elektrische auto's, afgemeten tegen voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen?Te gast is Auke Hoekstra, onderzoeker en projectleider bij de TU Eindhoven op het gebied van duurzame energie en mobiliteit. Ook is hij oprichter en directeur van onderzoeksbureau Zenmo Simulations.
De Technoloog blijft niet bij elektrische auto's deze week, maar komt met Auke te spreken over het hele energienet in Nederland.
Gast
Links
Video
Geen video deze week, helaas
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Mar 2024 - 529 - De kwantumcomputer, maar dan net even anders
Bij een quantumcomputer haal je al snel het beeld van een grote constructie vol buizen voor de geest, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. In het oosten van het land sleutelt men al een tijd aan een fotonische quantumcomputer, een computer die 'gewoon' werkt op kamertemperatuur en nog tal van andere voordelen heeft.
In deze Technoloog spreken Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn met Pim Venderbosch, software lead bij QuiX Quantum. QuiX is een spin-off van de Universiteit Twente en pioniert met deze andersoortige quantumcomputer.
Gast
Links
Video
Geen video deze week, helaas
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Mar 2024 - 528 - Wat maakt het 'ongelofelijke' Nvidia nu zo bijzonder?
Nvidia is hét bedrijf van 2024. De Amerikanen surfen als belangrijkste partij mee op de AI-hype en breken record na record met hun AI-chips. Te gast is Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur componenten bij Tweakers. Hij gaat met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek over de ontstaansgeschiendenis van het bedrijf. Want Nvidia bestaat al even, maar is zeker geen 'oudje' zoals we dat van Intel of ARM wel kunnen zeggen.
Het bedrijf staat sinds het prille begin al onder leiding van Jensen Huang. De Taiwanese-Amerikaan greep al snel de leiding op de markt van PC-componenten voor games. Met de GeForce-lijn is Nvidia nog altijd marktleider, ondanks verwoede pogingen van onder meer AMD. Toch broedde het bedrijf al die tijd op een nieuwe slag. Die rond AI. Nvidia en Huang zouden veel hebben ingezet om ook op deze markt een leidende positie te veroveren. De kennis was immers al min of meer in huis. De GPU's die nu de berekeningen in AI-datacenters doen, zijn uit de kluiten gewassen gamingchips.
Daarmee doen we Nvidia wel wat tekort. Want ook op software gebied lopen de Amerikanen voorop. Bijvoorbeeld door softwareplatform CUDA, waarmee de GPU's van Nvidia het werk van processoren (of CPU's) kunnen doen. De GPU's van Nvidia zijn doorgaans veel krachtiger, dus doen dat ook beter. En oja: CUDA werkt alleen met spullen van Nvidia. Er is ook op dit gebied concurrentie, maar CUDA is wel het beste platform, dat ook al een track record van jaren heeft. Wil je flink gaan rekenen met je datacenter vol GPU's, dan kom je al snel bij Nvidia uit.
De toekomst van het bedrijf is misschien minder zeker. De volgende ontwikkeling binnen de AI dient zich namelijk al aan: edge AI. Kort weg: de complexe AI-berekeningen op je eigen device doen, in plaats van contact zoeken met een datacenter (cloud) vol GPU's. Is dit een bedreiging voor Nvidia? De tijd zal het leren.
Gast
Links
Video
Geen video deze week, helaas
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 05 Mar 2024 - 527 - Een college raketten: van Saturnus V naar het Starship van Elon Musk
Ruimtevaart is eindelijk weer hip. Na het 'tijdperk' van de ruimtevaart in de jaren 60 en 70 lijken de innovaties zich nu weer snel op te volgen. En daadwerkelijk geïnnoveerd is er. Tussen de Saturnus V-raket die het Apollo programma van de grond hielp en -bijvoorbeeld- de Falcon 9 van Elon Musk zit een gigantische technologiesprong. Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn beschouwen in deze nieuwe Technoloog de wereld van de raket. Dat doen ze met Space Cowboy Michel van Baal.
Gast
Links
Meer raketten en ruimtevaart? Luister dan eens naar Space Cowboys van BNR
Video
Geen video deze week, helaas
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 27 Feb 2024 - 526 - Terug naar een decentraal internet
Het idee van het internet dat we allemaal gebruiken is decentraal. Iedereen kan zonder toestemming meedoen, er is geen single point of failure en 'accounts' zijn in principe niet nodig. Hoe anders is dat in 2024. De belangrijkste infrastructuur van ons internet is in handen van een klein groepje techreuzen. Open-source alternatieven zijn er wel, maar krijgen heel zelden daadwerkelijk tractie en hebben dus ook weinig impact. Het voornaamste voorbeeld van deze centralisatie is de cloud, waar drie van de grootste techreuzen de dienst uitmaken. Bovendien zijn dat allemaal Amerikaanse partijen. Robert Jan Lamers sleutelt met zijn bedrijf aan een decentrale cloud, om het internet terug naar zijn roots te brengen. Hij is deze week te gast bij Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 21 Feb 2024 - 525 - De techniek die onze techniek draaiende houdt
Geavanceerde techniek en technologie voelt inmiddels als vanzelfsprekend. Internet, mobiele telefonie en andere vitale infrastructuur 'werkt' gewoon. Toch gaat er een wereld schuil achter het werkend houden van al onze complexe systemen. Dat is de wereld van de onderhoudskunde. Want onderhoud is een vak. Tiedo Tinga is hoogleraar onderhoud aan de Universiteit Twente en ook werkzaam voor Defensie. De Technoloog vraagt hem het hemd van het lijf over onderhoud. Hoe voorspel je wanneer iets stukgaat? Waarom niet wachten tot iets stuk is? En hoe draagt AI nou bij aan dit vak? Hoe werken sensoren die dit soort voorspellingen moeten doen? En werken we al massaal met digital twins? Genoeg om over te praten in deze Technoloog over de techniek achter onze techniek: onderhoud.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 13 Feb 2024 - 524 - Minder advertentiemacht voor Google en Meta; de 'derde golf' is in volle gang
Ooit waren Facebook (Meta) en Google de absolute koningen van de digitale advertenties. Maar sinds een tijdje is daar een derde speler bijgekomen: Amazon. En dat is inderdaad een ander soort bedrijf: een webwinkel. Steeds meer consumenten gaan direct naar Amazon als ze op zoek zijn naar een product. En dat brengt een verandering teweeg, want bedrijven als Amazon, maar ook Albert Heijn, hebben unieke data over klanten en hun koopgedrag. Inmiddels gaan de helft van de zoekopdrachten naar producten in de VS direct via Amazon. Deze 'derde golf' (of 'Third Wave') in retail media kenmerkt zich dus door de verschuiving gebruikersdata. Met de eerste golf kwam Google op als dominante zoekmachine, in de tweede golf werd het gebruik van social media (lees: Facebook) steeds prominenter.
Langzaam maar zeker beginnen bedrijven als Amazon en Ahold Delhaize zich dit ook te realiseren, maar de volle potentie wordt nog niet benut. Albert Heijn maakt bijvoorbeeld nog geen koppeling met ahold-webshop Bol. Dit klantprofiel zou fundamenteel verschillen van de informatie die Google en Meta in bezit hebben. Koop je spullen voor een babykamer op Bol.com? Dan is het slim om een maand later pampers in de aanbieding te doen bij de Albert Heijn.
Om over dit fenomeen te praten gaat De Technoloog in gesprek met Bart Zoetmulder, expert verdienmodellen van digitale media. Bart heeft een verleden bij DPG Media en Amazon en is inmiddels zelfstandig ondernemer. Hij legt ons uit wat de waarde van deze data is en hoe bedrijven ermee omgaan. Dat is nog niet optimaal, want met een beetje fantaseren zou alles onder de paraplu van Ahold Delhaize aan elkaar kunnen koppelen.
Gast
Links
Video
Hosts
Mark Beekhuis & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 06 Feb 2024 - 523 - Europa is (bijna) volledig afhankelijk van de VS en China en dat is een probleem
Europa heeft het moeilijk. En dan doelen we niet op de oorlog op ons continent. Nee, Europa heeft de strijd een tijd geleden al verloren en wel op het gebied van de technologie. Kijk eens naar de markt van cloudaanbieders, bijvoorbeeld. (Lokale) overheden zijn gedwongen om te gaan shoppen bij Microsoft Azure, Amazon Web Services of Google Cloud. Een serieus Europees alternatief is er niet. En die 'even' uit de grond stampen is lastig, betoogt onze gast van vandaag,zelfstandig internet-ondernemer Bert Hubert in De Technoloog. Want om een cloud te ontwikkelen die werkt als Ikea, moet je heel veel werk verrichten. En die tijd ligt simpelweg achter ons. Ikea heeft vrijwel alle producten die je nodig hebt voor het inrichten van een woning. Zoek je alleen een goedkoop voetenbankje? Dan kan je bij Ikea terecht. Zoek je een relatief dure nieuwe inrichting van je woonkamer? Ook dan ben je welkom bij de Zweden. En dat op meerdere plekken in Nederland. Van de Microsoft Azures en AWS'en van deze wereld kunnen we hetzelfde zeggen.
Aan Ben van der Burg en Mark Beekhuis legt hij uit waarom Europa structureel achterblijft op dit gebied. Grote bedrijven genoeg, maar ook zij hebben nog geen serieuze vervanger uit de grond weten te stampen en maken een deel van hun omzet braaf naar de VS over. De situatie rond cloud kan je ook doortrekken naar andere domeinen binnen de tech. Met uitzondering van ASML en diep-technologische beloften (Quantum of fotonica, bijvoorbeeld) is de EU namelijk op vrijwel ieder gebied afhankelijk van Amerikaanse of Chinese producten.
We bellen dat probleem van top tot teen af. Hoe zijn we hier gekomen? Hoe blijft dit probleem nu in stand? En wáárom is dit nu eigenlijk een probleem?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 30 Jan 2024 - 522 - Gebruiken we wel genoeg technologie en data in de topsport?
Live vanuit Papendal, op het evenement van OneXillium, spreekt De Technoloog met Lotte Lintmeijer, freelance data-wetenschapper op het gebied van sport. Met Lotte kijken we hoe je als atleet nu nóg beter kunnen worden door het inzetten van data. Gebruiken we technologie genoeg in onze sport? En heeft dat het gewenste effect? En inderdaad... Ook hier kunnen we niet meer om kunstmatige intelligentie heen.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 Jan 2024 - 521 - De Cybertruck van Elon Musk; briljant of juist waanzinnig idee?
De Cybertruck is een opvallende nieuwkomer in het autolandschap. Het prestigeproject van Elon Musk is een polariserende auto: je hebt fans en haters. Maar hoe zit dat ding nu eigenlijk in elkaar? En welke innovaties (die er zeker zijn) zijn nu echt de moeite waard? De Technoloog gaat deze week in gesprek met Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de TU Eindhoven en voor het eerst te gast in Technoloog aflevering 6 (ZES!)
Gast
Links
Maarten in de zesde Technoloog ooit
Marques Brownlee over de Cybertruck
De complete handleiding van de Cybertruck
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 Jan 2024 - 520 - Bot, pees of ander weefsel nodig? Dat printen we gewoon
Zo nu en dan maken we een met De Technoloog een uitstapje naar de toekomst. Dit is zo'n aflevering, al is deze toekomst helemaal niet ver weg. Met Amir Zadpoor, hoogleraar biomaterialen aan de TU Delft praten we over het printen van pezen, botten en ander weefsel. De techniek is er al, en kan weleens heel belangrijk gaan worden.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 10 Jan 2024 - 519 - Eindejaarsinterview Herbert Blankesteijn: de opkomst van internet
In het eindejaarsinterview van Herbert Blankesteijn kijken we terug op zijn verleden als computer- en internetjournalist. Herbert werd opgeleid als natuurkundige en kwam op de universiteit in Utrecht zijn eerste computer tegen. Dat was zeker geen liefde op het eerste gezicht. Pas later, als journalist, begon Herbert met het gebruiken van computers. Op internet werd hij pas echt verliefd. En hoe dat ging, hoor je in deze speciale aflevering van De Technoloog. Over de internet-zeepbel, de eerste computer van Herbert, zijn eerste radio-uitzendingen en meer.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 02 Jan 2024 - 518 - Eindejaarsinterview Ben van der Burg: zo brak mobiel internet door in Nederland
In het eindejaarsinterview van Ben van der Burg kijken we terug op zijn verleden in de telecom. Na zijn carrière als topsporter raakte Ben gefascineerd door nieuwe technologie. De cutting edge bevond zich op dat moment in de mobiele telefonie. Met Ben spreken we over de opkomst van het mobiele internet, over wat hij in Japan meemaakte en hoe hij grote mediapartijen aan boord wist te krijgen voor de nieuwe technologie, die toen nog niet helemaal goed werkte.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Dec 2023 - 517 - Welke data gun jij aan Facebook of Google?
Hoe zou het zijn als niet langer grote internetbedrijven data over ons verzamelden? Als iedereen de data die over hem- of haarzelf ging, zelf kon beheren? Martijn van Dam is medeoprichter van de Stichting Datakluis Nederland, die dit probeert te realiseren. Vijf grote mediabedrijven (NPO, DPG, Mediahuis, Talpa en RTL), die samen vrijwel de hele Nederlandse bevolking bestrijken, staan erachter. Het idee is dat je straks per sector of per bedrijf zelf kunt bepalen welke data je prijsgeeft en voor welk doel. In deze Technoloog alle details over dit sympathieke plan.
Gast
Links
Stichting Nederlandse Datakluis
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol / Bram van Eijndhoven
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Dec 2023 - 516 - Proportionaliteit is het sleutelwoord bij goede regelgeving
Communicatie-apps met ingebouwde scanner, die al het materiaal in je berichtenapps scannen op ongewenste zaken. Met Bert Hubert bespreken we deze Technoloog de plannen vanuit Europa om 'client side scanning' te implementeren. Het doel, de verspreiding van CSAM voorkomen, is nobel, maar is het middel wel proportioneel? En hoe zou dat technisch moeten worden vormgegeven?
Gast
Links
Bert legt het allemaal uit op zijn eigen website
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Dec 2023 - 515 - Hoe slim kan kunstmatige intelligentie nu worden?
Na het interne conflict bij OpenAI is de discussie over AGI, de afkorting voor artificial general intelligence, relevanter dan ooit. Bij het bedrijf van Sam Altman zou die vorm van AI, met algemene en allround kennis 'bereikt' zijn onder de naam Q-star. Hoog tijd voor De Technoloog om een kijkje te nemen in deze wereld. Dat doen we met Tijmen Blankevoort, director of deep learning engineering bij Qualcomm.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 05 Dec 2023 - 514 - Zonnepanelen als belangrijkste wapen in de energietransitie
Zonne-energie is, samen met wind, het belangrijkste wapen in de energietransitie. Maar hoe werken die zonnepanelen eigenlijk, die je op steeds meer daken in Nederland ziet liggen? René Janssen, hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen aan de TU Eindhoven geeft ons in deze Technoloog een uur college. Hoe werken zonnepanelen en hoeveel beter kunnen ze nog?
Gast
Links
Flexibele zonnecellen leveren Eindhovense professor René Janssen prestigieuze Spinozapremie op
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 Nov 2023 - 513 - Het verkiezingsproces weer betrouwbaar en transparant
Nederland gaat naar de stembus. Inmiddels stemmen we al een tijdje niet meer digitaal en dat heeft zo zijn redenen. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof zet zich al jaren in voor veiligere en transparantere verkiezingen. Dat heeft niet alleen te maken met het weer afschaffen van de stemcomputer. Het werk van Sijmen gaat verder en heeft al verschillende verbeteringen aan ons stemproces opgeleverd.
Gast
Links
Het webblog van Sijmen, met veel van zijn projecten
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 21 Nov 2023 - 512 - Zijn Facebook en andere platforms nog belangrijk voor traditionele media?
Social media veranderen razendsnel. Neem maar eens het verschil tussen Facebook en nieuwere platforms als TikTok of Instagram. De Technoloog vroeg zich af welke impact dit nu heeft op traditionele media, zoals kranten en (jawel) radiostations. Vanuit de VS komen voorzichtig de geluiden dat het bereik via social media flink is gedaald. Wat zijn nu de trends in deze wereld? Zijn traditionele online media nu overgeleverd aan de grillen van de grote technologiebedrijven? En ben je, in een ideale wereld, helemaal niet afhankelijk van dit soort extern bereik? We vragen het aan Jaap van Zessen, zelfstandig digitaal strateeg en voormalig chef digitaal bij het AD.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 14 Nov 2023 - 511 - Dertig jaar ICT-recht in vogelvlucht
Hoe zit het nu met de wisselwerking tussen regulering en innovatie? Dat komt bij uitstek samen in de techwereld. Met ICT-jurist Arnoud Engelfriet kijken we terug in de tijd van het ICT-recht. Welke impact heeft wet- en regelgeving gehad op de ontwikkeling van onze technologie? We komen langs het uploadfilter, sectie 230, de DSA en meer.
Gast
Links
De trailer van het boek van Arnoud
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 08 Nov 2023 - 510 - Feit en fabel over kunstmatige intelligentie
De hype van 2023 is zonder twijfel die van de kunstmatige intelligentie, maar hoe terecht is dat? Te gast is Ilyaz Nasrullah, informaticus en maker van de podcast 'Welkom in de AI-fabriek'. Met hem bespreken we de feiten en fabels rond AI. Kan je verliefd worden op een chatbot? Hoe zit het met het energievraagstuk rond AI? En zijn we terecht onder de indruk van 'woordenspuger' ChatGPT?
Gast
Links
Ilyaz Nasrullah: ‘Mensen zijn een stuk efficiënter dan AI’
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 31 Oct 2023 - 509 - Luistertip van de redactie - Trailer Welkom in de AI Fabriek
Sinds de komst van ChatGPT lijkt de hele wereld in de ban van kunstmatige intelligentie. Het is om gek van te worden. Big Tech-bedrijven waarschuwen dat de mensheid uitgeroeid kan worden door AI, terwijl zij zelf rond AI een heftige concurrentiestrijd met elkaar uitvechten. Dezelfde bedrijven zeggen namelijk ook dat AI de mensheid een glorieuze toekomst kan brengen.
Beide visies slaan nergens op. Kunstmatige intelligentie is indrukwekkend, maar ook een heel stuk dommer dan jij denkt.
Mijn naam is Ilyaz Nasrullah. Ik ben een informaticus met een achtergrond in data science. Ik adviseer bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden over digitale technologie in het algemeen, en kunstmatige intelligentie in het bijzonder.
In deze podcast neem ik je mee in de wereld achter het chatvenster. In zes gesprekken met zes andere experts hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.
Van de werking van ChatGPT tot het wereldbeeld van de makers van AI. Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit, waarom worden mensen verliefd op chatbots, en wat zijn écht de kansen en bedreigingen van deze technologie? Laat je niet langer misleiden door domme software die zich slim voordoet. Welkom, in de AI-fabriek.
Welkom in de AI-Fabriek is een podcast van BNR Nieuwsradio en Trouw. Gemaakt door Ilyaz Nasrullah, met de onmisbare hulp van Connor Clerx.
De muziek en audiovormgeving is gemaakt door Gijs Friesen. Het grafisch ontwerp is van Danusia Schenke. Eindredactie: Wendy Beenakker bij BNR en Wendelmoet Boersema bij Trouw.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 26 Oct 2023 - 508 - Thorizon sleutelt aan de nieuwe generatie kernreactoren
Wel of geen extra kernenergie in Nederland is één van de thema's voor de aankomende verkiezingen. Gelukkig zijn er ook bedrijven die een stuk verder kijken dan 22 november. Zo'n bedrijf is Thorizon, die als Nederlandse partij aan een gesmoltenzoutreactor werkt. Gaat dat ze lukken? En wat levert het ons land dan op? De Technoloog vraagt het aan Sander de Groot, CTO van Thorizon.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 24 Oct 2023 - 507 - Betere eiwitten maken met AI
AI heeft inmiddels veel toepassingen. Cradle, het bedrijf van onze gast Stef van Grieken, kiest voor één van de meest spannende: het creëren van nieuwe eiwitten met kunstmatige intelligentie. Hoe gaat dat in zijn werk? En daarnaast: hoe ingewikkeld is het runnen van een AI-startup of scaleup nu? En wat kan je straks, met die nieuw gemaakte voedingsstoffen?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 18 Oct 2023 - 506 - Experimenteren met quantummaterialen
Inmiddels zijn we bekomen van het schokkende nieuws dat er (uiteindelijk toch niet) een supergeleidend materiaal op kamertemperatuur is. Toch blijft het onderwerp interessant voor De Technoloog. Onze gast, Erik van Heumen, werkt voor de UvA met allerlei materialen. En ook Erik zoekt naar een materiaal dat supergeleidend is bij kamertemperatuur. Maar in die zoektocht komen er nog heel veel andere interessante stoffen langs, bijvoorbeeld voor quantumcomputing. De beste ideeën krijg je met experimenteren, zo blijkt.
Gast
Links
Kijkje in de wetenschap: Erik van Heumen
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Oct 2023 - 505 - Iedereen moet over op gelijkspanning (en waarom)
Nederland moet elektrificeren en dat levert nog weleens problemen op. In deze Technoloog hebben we het daarom over een mogelijke oplossing: gelijkstroom! Henry Lootens is lid van de stichting Gelijkspanning Nederland. Inderdaad; voor gelijkspanning is zelfs een stichting. Waarom is gelijkstroom zo interessant? En hoe komen we dan op het punt dat gelijkstroom een integrale component van ons energienet is?
Gast
Links
Stichting Gelijkspanning Nederland
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Oct 2023 - 504 - Hoe leren we in de toekomst?
Technologie verandert alles in ons leven. Toch beweegt leren helemaal niet zo snel. Tom Bos, CEO van SkillsTown, probeert daar verandering in te brengen. Tom schreef onder meer het boek 'De ouderwetse toekomst van opleiden'. Wat brengt die toekomst? Hoe gaan we om met een tekort aan docenten en welke rol speelt nieuwe technologie in het leren van de toekomst?
Gast
Links
De ouderwetse toekomst van opleiden
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 26 Sep 2023 - 503 - Is spatial computing de toekomst van werken?
Deze week een heel speciale aflevering van De Technoloog. Onexillium nodigde De Technoloog uit naar het circuit van Zandvoort. Met Martijn Aslander gaan we in gesprek over een nieuwe vorm van werken: die in de wereld van spatial computing. Welke impact heeft de introductie van de Apple Vision Pro gehad? En hoe gaat die ons werk veranderen?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 19 Sep 2023 - 502 - Lockbit is marktleider in de ransomware
Vandaag praten we in De Technoloog over de marktleider binnen de ransomware: Lockbit. Het Ransomware-as-a-Service model blijkt extreem succesvol te zijn en heeft ook in Nederland voet aan de grond gekregen. Hoe werkt Lockbit, wie zitten erachter en wat moeten slachtoffers doen om hun bestanden weer terug te krijgen? Te gast is Rickey Gevers van Responders.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 12 Sep 2023 - 501 - XR is óók de toekomst van de TV-wereld
Het 'oude' medium TV innoveert gelukkig ook nog flink, leren we in deze Technoloog. Vince Westbroek neemt ons mee langs de techniek van digitale reclameborden, greenscreen-studio's en volledig geanimeerde (en geflopte) talentenjacht Avastars. Hoe krijg je een overtuigende XR-ervaring op TV? En welke gevolgen hebben de plannen van Apple, o.a. met de Vision Pro?
Gast
Links
Werken bij Capgemini: S.A.P. Consultant
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Sep 2023 - 500 - Niets is zo bewegelijk als de wereld van startups
Niets is zo bewegelijk als de startupwereld. Aan de ene kant zijn nieuwe bedrijven afhankelijk van nieuwe ideeën die wel of niet populair zijn (hallo AI), aan de andere kant moeten geldschieters rekening houden met het economisch klimaat. Hoe dit spel werkt vragen we aan Quintin Schevernels, investeerder bij zijn eigen QSentie Ventures.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: S.A.P. Consultant
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 30 Aug 2023 - 499 - Waar is Elon Musk in hemelsnaam mee bezig met Twitter, pardon X?
Moderatie praktisch afschaffen, Het blauwe vinkje betaald maken. De naamsverandering. Hij wil een betaalfunctie toevoegen, blokkeren afschaffen. Wat moet dan allemaal? Is Twitter met Musk nog wel leuk, interessant, uitdagend, nuttig? Joe van Burik en Herbert Blankesteijn leggen het voor aan Erwin Blom, expert in sociale media en twitteraar van het eerste uur. Hij heeft geen plannen van X te vertrekken maar ziet het platform niet het einde van het decennium halen.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Projectmanager
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Joe van Burik
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 22 Aug 2023 - 498 - Een college over supergeleiding op kamertemperatuur
Even hield de hele wereld zijn adem in: hadden Zuid-Koreaanse wetenschappers écht supergeleiding op kamertemperatuur ontdekt? Dat bleek niet zo te zijn. Toch is de zoektocht naar supergeleiding in niet-extreme omstandigheden interessant. Wat is er allemaal mogelijk als we dit ontdekken? Waarom is dit zo ingewikkeld? En waar ging het fout in het Koreaanse onderzoek. De Technoloog krijgt college van Carlo Beenakker, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Projectmanager
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 15 Aug 2023 - 497 - Nog zo'n essentieel chipbedrijf: Arm
Met Tomas Hochstenbach, chip-expert bij Tweakers, bespreken we ditmaal ARM, een cruciaal bedrijf in de chipsector. De van oorsprong Britse onderneming maakt belangrijke chip-archictectuur voor bijvoorbeeld smartphones. Het Japanse SoftBank wil ARM opnieuw naar de beurs brengen en dat is voor De Technoloog een mooie aanleiding voor een aflevering. Want: achter Arm zit een verhaal.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Business Analist
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 08 Aug 2023 - 496 - AI voorspelt nu ook het weer, maar hoe?
AI kan nu ook het weer voorspellen. Tenminste, als we Beyond Weather mogen geloven. De Nederlandse start-up (een spin off van de Vrije Universiteit in Amsterdam) kan het weer tot drie maanden in de toekomst voorspellen. Allerlei variabelen dragen daar aan bij, zoals het zoutgehalte in de zee en bodemvocht, om maar iets te noemen. CTO Sem Vijverberg legt ons uit hoe Beyond Weather werkt.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Business Analist
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 01 Aug 2023 - 495 - AVG, DMA, DSA; schieten we er écht wat mee op?
We zijn anno 2023 vijf jaar onderweg met de AVG, de privacywet die de kleine Europese burger zou moeten beschermen tegen de grote Amerikaanse techbedrijven. Hoe staan we er nu voor? Welke nieuwe regels brengen de DMA en DSA met zich mee? Wat voor gevolgen heeft de introductie van generatieve AI? We vragen het aan Geert Jan Koning, jurist bij Koning Juridisch Advies.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Azure Data Engineer
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 25 Jul 2023 - 494 - Microwerkers trainen AI voor hongerloontje
Zo'n beetje iedereen was onder de indruk van ChatGPT, toen de tool van OpenAI uitkwam. Toch komt de kracht van het GPT-taalmodel niet uit de lucht vallen. Grote aantallen 'microwerkers' hebben goede en foute outputs van het taalmodel gecontroleerd en beoordeeld, vaak tegen een minimale vergoeding, om zo de AI beter te maken. Dat loopt via platforms als Amazons Mechanical Turk. Hoogleraar Claartje ter Hoeven van de Erasmus Universiteit in Rotterdam deed jarenlang onderzoek naar deze ondoorzichtige wereld en vertelt daar over in De Technoloog.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Azure Data Engineer
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 18 Jul 2023 - 493 - Loopt het social media-tijdperk op zijn einde?
Loopt het tijdperk van grote sociale platformen op zijn einde? Met de problemen bij Twitter en Reddit is dat geen gekke gedachte. Is er nog wel een plek waar iedereen -digitaal- kan samenkomen? En hebben we dat nodig? Te gast is Boris Veldhuijzen van Zanten, die al tientallen jaren met sociale netwerken werkt.
Gast
Links
Werken bij Capgemini: Data Management Consultant
So where are we all supposed to go now?
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 12 Jul 2023 - 492 - Worden we gedwongen tot kopen of mogen we zelf ook wat zeggen?
Chantal Schinkels noemt het 'Het Koopinfuus', het geheel van trucs en invloeden die de industrie op ons loslaat om ons online tot kopen aan te zetten. Het is meteen ook de titel van haar boek, dat net een maand uit is. Ben en Herbert bespreken met haar wat de trucs zijn en hoe die werken, of eraan te ontkomen valt, wat voor schade ze doen en hoe 'ethische e-commerce' eruit zou kunnen zien.
Gast
Chantal Schinkels en haar boek
Links
Werving CapGemini voor Data Management Consultant
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 04 Jul 2023 - 491 - Datacenters en energieverbruik
Datacenters zijn al vaak onderwerp van fel debat geweest in Nederland. Met deze Technoloog zoomen we in op misschien wel het belangrijkste onderdeel van die discussie: energieverbruik. Want 'slurpen' deze serverparken energie? Of zijn ze juist heel efficiënt? We leggen het voor aan Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association.
Gast
Links
Video
Hosts
Mark Beekhuis & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 27 Jun 2023 - 490 - Wat moeten we met 6G?
5G is nog niet overal in Nederland helemaal beschikbaar, maar De Technoloog kijkt graag vooruit. Daarom hebben we het deze week over 6G. 6G is opnieuw niet alleen een interessante technologie, maar ook een belangrijk geopolitiek instrument. Strategische autonomie is belangrijker dan ooit, en daarmee moeten we vooral onafhankelijk worden van China. Te gast is Toon Norp, die namens TNO onderzoek doet naar deze nieuwe vorm van mobiel internet.
Gast
Links
Tien dingen die je moet weten over 6G
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 20 Jun 2023 - 489 - Die andere Nederlandse chipbedrijven: Besi, ASMI en NXP
Als je aan de Nederlandse chipsector denkt, kom je al snel bij ASML uit. Dat is niet zo gek, maar in ons land zitten meer belangrijke bedrijven die met 'het nieuwe olie' bezig zijn. Denk maar eens aan Besi, ASM of NXP. Wat maakt deze bedrijven uniek? En hoe verhouden zij zich dan met ASML en de rest van de grote jongens? Te gast is Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 13 Jun 2023 - 488 - Apple blaast nieuw leven in het Metaverse-idee
En daar was 'ie dan eindelijk; de Vision Pro, de XR-bril van Apple. Het nieuwe stuk technologie van Apple zou al 7 jaar in ontwikkeling zijn geweest en geeft nieuw leven aan het idee van virtual reality en het metaverse. Hoe gaat het nu verder? Hoe zit het nu met Meta? En wat kunnen we leren van de VR-hypes van de afgelopen (tientallen) jaren. Te gast is Aragorn Meulendijks, alias Mr. Metaverse.
Gast
Links
TheVerge over de Apple Vision Pro
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 06 Jun 2023 - 487 - De roze trui veroveren met (behulp van) data
Data is absoluut onmisbaar in de topsport. Deze week focust de Technoloog zich op wielrennen. Te gast is Paul Adriani, verantwoordelijk voor het Sports Analytics & Technology team bij KPMG. KPMG is als sponsor aan Team DSM verbonden. Onlangs bezat kopman Andreas Leknessund nog vier dagen de roze trui in de ronde van Italië. Welke data komt er kijken bij een wedstrijd als de Giro?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 31 May 2023 - 486 - Het nieuwe, oude verdienmodel: nieuwsbrieven
Social media spelen een steeds kleinere rol in het genereren van verkeer naar websites en andere producties. Mediamakers moeten dus op zoek naar een nieuw verdienmodel. Daarbij is de nieuwsbrief een populaire optie geworden. Platforms als Substack maken het makkelijk om nieuwsbrieven te versturen en je klantenbestand in eigen beheer te houden. Wat zijn de uitdagingen van dit verdienmodel? En gaan we richting een hybride toekomst? De Technoloog vraagt het aan Bart Mol, die aan de weg timmert met Bitcoin Alpha.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 23 May 2023 - 485 - Deze regels moeten de uitwassen van AI beperken
AI komt steeds sneller op ons af. Gelukkig is er vanuit Europa al veel regelgeving onderweg, namelijk de AI-wet en het AI-verdrag. Met Cathelijne Muller, voorzitter van ALLAI, bekijken we de huidige wetgeving rond AI. Welke gaten zitten er in onze regels? En hoe zit het bijvoorbeeld met copyright, nepnieuws en het verdwijnen van banen.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 16 May 2023 - 484 - De digitale (en autonome!) transformatie van Schiphol
Schiphol zet vol in op zijn digitale transformatie en betrekt (hoe kan het ook anders) ook AI in die doelstelling. Te gast is Floris Hoogenboom, verantwoordelijk voor die transformatie op de luchthaven. De Technoloog loopt deze aflevering van Schiphol Plaza tot de stoel van je vliegtuig. Welke technologie kom je allemaal tegen?
Gast
Links
Een autonome luchthaven in 2050
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 09 May 2023 - 483 - Hoe gaat ons zoekgedrag veranderen door AI?
Hoe gaat AI ons zoekgedrag en advertenties veranderen? Met die vraag stak De Technoloog deze week van wal. SEO-expert Bob Hardus schreef het boek 'De Google formule', waarin hij het werk en de strategie van de techreus probeert uit te leggen. Hoe gaan de komende jaren in 'search' eruitzien?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 03 May 2023 - 482 - Cybersecurity, maar dan in de ruimte
We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk satellieten zijn voor ons dagelijks leven. Luchtvaart, mobiele telefonie- en internet en ga zo maar door. Waar we minder vaak over nadenken is de beveiliging van deze satellieten. Hoe beveilig je deze objecten in de ruimte tegen cyberaanvallen? Want dat is een onderwerp dat steeds relevanter gaat worden, denkt onze gast Fred Streefland. Fred is CEO van Secior, een bedrijf dat werkt aan cybersecurity op dit gebied.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 25 Apr 2023 - 481 - Concurrentie op de kabel
KPN en VodafoneZiggo vormen samen een duopolie op internet en televisie in Nederland. Dat is een probleem, betogen sommigen. Zo ook Taco Jelgersma, deze week te gast in De Technoloog. Taco is oprichter van YouCa en wil meer concurrentie op de kabel voor internet en TV. Met hem bespreken we de markt van telecom in Nederland en komen gaandeweg langs de mobiele markt en de energiemarkt.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 18 Apr 2023 - 480 - AI heeft ons allemaal overvallen, wat nu?
ChatGPT, Midjourney en soortgelijke AI-toepassingen zijn inmiddels overal. De spannende beginfase is dan ook voorbij. Nu is het tijd om na te denken over welke gevolgen deze technologieën gaan hebben. Dat doet De Technoloog deze week met ontwikkelaar Jelle Prins. Jelle was eerder verantwoordelijk voor o.a. de eerste apps van Uber en Booking. Nu stort hij zich volledig op AI en dat is veelzeggend.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 11 Apr 2023 - 479 - De wet van Moore groeide uit tot selffulfilling prophecy
Vorige week overleed Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, op 94-jarige leeftijd. Zijn bijdrage aan een wereld vol technologie is met Intel natuurlijk al belangrijk, maar als profeet heeft Moore nog veel meer impact gehad. In 1965 deed hij de uitspraak dat het aantal transistors op een chip ieder jaar zou verdubbelen, voor een periode van tien jaar. In 1975 paste hij die 'wet' aan, naar een verdubbeling iedere twee jaar. Die uitspraak was de basis van Moore's Law, een selffulfilling prophecy die nog altijd als leidraad geldt voor de chipindustrie zoals we die nu kennen. Tomas Hochstenbach, expert op dit gebied bij Tweakers vertelt ons alles over deze belangrijke wet.
Gast
Links
Het interview met ASML CTO Martin van den Brink op Tweakers
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 04 Apr 2023 - 478 - 'Digitale Gremlins' bevrijden ons van het algoritme
Hoe onttrekken ons aan de greep van het algoritme? En hoe zorgen we ervoor dat grote techbedrijven niet meer data in handen krijgen dan strict noodzakelijk? Technologiefilosoof en schrijver Rens van der Vorst helpt De Technoloog op weg naar een antwoord. Met zijn boek Digitale Gremlins deelt hij slimme, leuke en innovatieve manieren om bewuster met technologie bezig te zijn.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Joe van Burik
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 Mar 2023 - 477 - Macht over je eigen data
Het beheer van onze data is de laatste jaren uitgegroeid tot een heet hangijzer. Idealiter zijn onze gegevens in ons eigen bezit én makkelijk te gebruiken. Dat klinkt eenvoudig, maar in de realiteit ligt dit ingewikkelder. Welke alternatieven zijn er op dit moment? En wat kunnen we verwachten van een initiatief als de Nederlandse Datakluis? De Technoloog gaat in gesprek met journalist Peter Olsthoorn, schrijver van het boek Baas over Eigen Data.
Gast
Links
Grote Nederlandse uitgevers willen samenwerken aan 'persoonlijke datakluis'
Martijn van Dam van Nederlandse Datakluis was eerder te gast in BNR Digitaal
Baas over eigen data, van Peter Olsthoorn
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 21 Mar 2023 - 476 - Zo werkt windenergie op zee
De energietransititie in Nederland is in volle gang. Met Jasper Vis, werkzaam voor netbeheer TenneT, zoomen we in op windparken op zee. Is het zo simpel als een paal in de grond slaan en een haspel uitrollen? Hoe ziet zo'n zeekabel er eigenlijk uit? En hoeveel gigawatt halen we straks uit windenergie alleen?
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Mark Beekhuis
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 14 Mar 2023 - 475 - IT-uitdagingen en de Provinciale Statenverkiezingen
Volgende week gaan we naar de stembus. De Provinciale Statenverkiezingen staan absoluut niet in het teken van IT, maar ook in de provincie is dit een relevant thema. AG Connect-journalist Sjoerd Hartholt spitte de verkiezingsprogramma's van alle partijen in de provincie door. Hoe staat de IT-kennis ervoor? En welke partijen hebben deze onderwerpen hoog op de agenda staan, zonder in algemeenheden te vervallen (spoiler: het zijn er niet veel).
Gast
Links
Provincies kennen grote IT-uitdagingen, bij verkiezingen komen ze amper voor
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 07 Mar 2023 - 474 - Een nieuwe techpodcast!
Schrik niet! Geen extra Technoloog, maar een andere podcast die je misschien ook interessant zal vinden. Gepresenteerd door Ben van der Burg.
Luister onze nieuwe podcast waarin het beste van tech elke donderdag samenkomt: BNR Nexus.
Elon Musk werkt aan een 'niet-woke' AI, die moet gaan concurreren met ChatGPT van OpenAI. Dat is niet alleen opvallend omdat Musk kort bij de oprichting van OpenAI betrokken was, maar ook omdat hij grote problemen ziet bij taalmodellen die in zijn ogen 'woke' zijn getraind. Zit er een gevaar aan 'woke'-AI? En wat kunnen we dan verwachten van een taalmodel dat zich niet aan die regels wil houden?
Een Europese digitale identiteit
De Tweede Kamer wilde het niet, maar het kabinet heeft ingestemd met de huidige plannen voor een Europese Digitale Identiteit. Een portemonnee, bijvoorbeeld als app op je smartphone, moet jouw persoonsgegevens verzamelen en beveiligen. Wat zijn de alternatieven op zo'n Europees ID? En staan wij te springen?
Ethisch hacken
Een pikant verhaal in de hackwereld: een ethisch 'whitehat' hacker is opgepakt en wordt verdacht van meerdere hacks van grote bedrijven. Hoe kan dat zomaar? En hoe ziet het grijze gebied eruit tussen 'whitehat' en 'blackhat' hackers?
In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Sanne Maasakkers, ethisch hacker en Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van TNW.
(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)
Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 03 Mar 2023 - 473 - Nieuwe cyberwet NIS2 zorgt mogelijk voor grote problemen
De nieuwe Europese cyberveiligheidswet NIS2 gaat mogelijk voor problemen zorgen in de naleving en uitvoering. De toezichthouder moet daarom ingrijpen, betoogt Bernold Nieuwesteeg, mede-oprichter van arbeidsmarktbureau Crossover en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in een opiniestuk in het FD en in deze Technoloog. Welke gevolgen gaat de invoering van deze wet hebben?
Gast
Links
Nieuwe cyberwet veroorzaakt juridisch moeras
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 28 Feb 2023 - 472 - Geen games zonder fatsoenlijke hosting
Luister ook onze nieuwe podcast waarin het beste van tech elke donderdag samenkomt: BNR Nexus.
De belangrijkste entertainmentindustrie ter wereld is voor een belangrijk deel afhankelijk van cloud uit Nederland. Met Stefan Ideler, CTO van i3D.net bespreken we de geschiedenis van deze business, de opkomst van cloud en datacenters als industrie en alle technische aspecten die komen kijken bij een soepele game-ervaring.
Gast
Links
i3D.net snelst groeiende bedrijf van 2022
i3D.net was eerder te gast in BNR Digitaal
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 22 Feb 2023 - 471 - De energietransitie moet het hebben van simpele en robuuste oplossingen
De energietransitie is zo mogelijk de grootste technologische uitdaging waar was als mensheid voor staan. Hoe gaan we onze energiemix opnieuw vormgeven? Te gast is Joke Westra, onderzoeker en lecturer bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met haar lopen we langs alle oplossingen voor de energietransitie, praten we over ons stroomnet en kijken we welke oplossingen consumenten hebben in de toekomst.
Gast
Links
Het stroomnet loopt vast: straks allemaal een thuisbatterij?
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 15 Feb 2023 - 470 - Fairphone dwingt techreuzen tot verandering
Fairphone is al jaren een belangrijke pilaar van De Technoloog. Hoog tijd om het bedrijf zelf beter te leren kennen. Met CEO Eva Gouwens praten we over het heden en de toekomst van Fairphone. Wat zijn de belangrijkste doelstellingen? Welke markt is nu echt belangrijk? En wat gaat er gebeuren met het geld van de laatste funding round?
Gast
Links
Met 49 miljoen op zak moet de Fairphone ook de íéts minder duurzame consument bereiken
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 07 Feb 2023 - 469 - Waarom grote IT-projecten (van de overheid) vaak mislukken
'2022 was een rampjaar voor grote IT-projecten van de overheid'. Met die ronkende kop kondigde AG Connect een lijst van mislukte en vertraagde overheidsprojecten, die uiteindelijk stukliepen op het IT-deel. De Technoloog beschouwt dit bijna eeuwenoude probleem met Bert Hubert, ondernemer en vriend van de show. Waar gaat het toch mis? En gaat het bij de overheid inderdaad vaker mis dan in het bedrijfsleven?
Gast
Links
Waarom 2022 een rampjaar was voor grote IT-projecten van de overheid
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 31 Jan 2023 - 468 - Een kijkje in de keuken van ASML
ASML is niet uit het nieuws te slaan. Het bedrijf uit Veldhoven is inmiddels uitgegroeid tot een internationale gigant met geopolitieke relevantie. Deze week gaat De Technoloog dieper in op ASML, aan de hand van journalist Rene Raaijmakers. Rene schreef meerdere boeken over de opkomst en het succes van ASML. Met hem spreken we over de laatste technieken, de voornaamste partners en concurrenten van ASML en de geopolitieke discussie.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 24 Jan 2023 - 467 - Digitalisering als sluipmoordenaar van de rechtsstaat
Deze Technoloog maakt een klein uitstapje naar de politiek, maar we blijven natuurlijk wel bij onze expertise. De beste minister van digitalisering die we nooit gehad hebben, Kees Verhoeven, heeft namelijk zijn eerste boek geschreven. In 'De democratie crasht' waarschuwt het oud-kamerlid voor de gevaren van digitalisering in onze politiek. De Technoloog vraagt hem het hemd van het lijf.
Gast
Links
'De democratie crasht' is hier te reserveren/bestellen
Het boek waar Kees niet op kwam
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 17 Jan 2023 - 466 - De eeuwige belofte van kernfusie
Kernfusie: de bijna eeuwige belofte van schone en vrijwel onuitputbare energie. Die belofte lijkt nog altijd ver weg, maar is absoluut interessant voor De Technoloog, niet in de laatste plaats door een grote doorbraak in Amerika, eind vorig jaar. Te gast is journalist Jean Paul Keulen, schrijver van het boek De fusiedroom.
Gast
Links
De fusiedroom, het boek van Jean Paul
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 10 Jan 2023 - 465 - CEO in de techwereld; ga er maar aan staan
Met alle rare sprongen van Elon Musk en de gok op het metaverse van Mark Zuckerberg vonden we het bij De Technoloog hoog tijd om het eens te hebben over de leiders van techbedrijven. Want: hoe run je eigenlijk een succesvol techbedrijf? En past bij iedere fase van een bedrijf dezelfde leider? Te gast is -wie anders- Boris Veldhuijzen van Zanten.
Gast
Links
Video
Hosts
Herbert Blankesteijn & Ben van der Burg
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 03 Jan 2023
Podcasts ähnlich wie De Technoloog | BNR
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- EasyToys.nl • Erotische Verhalen EasyToys.nl
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- Zimmerman en Space Hens Zimmerman
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Veroordeeld Veerle Hammerstein, Lauren Fabels / Corti Media & Podimo
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Andere Technologie Podcasts
- De Groene Nerds Aljo Hartgers & Danny Oosterveer // De Podcasters
- Space Cowboys | BNR BNR Nieuwsradio
- Cryptocast | BNR BNR Nieuwsradio
- Tech News Daily brief.news
- Daily Technology News Dodgy Mike
- Elke in Cryptoland BNR Nieuwsradio
- Short Tech News Bogdan Menci
- BBC Inside Science BBC Radio 4
- Lex Fridman Podcast Lex Fridman
- Bright Podcast Bright B.V.
- Focus On Technology Ann Thompson
- Gestolen Gezicht NPO Luister / Omroep MAX
- AI Verkenners Peter van Aalderen en Kevin Ike
- Tweakers Podcast Tweakers
- ✨Poki - Podcast over Kunstmatige Intelligentie AI Alexander Klöpping & Wietse Hage
BNR Nieuws Radio Podcasts
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio
- De Nationale Autoshow | BNR BNR Nieuwsradio
- The Friday Move | BNR BNR Nieuwsradio
- Macro met Boot en Mujagić | BNR BNR Nieuwsradio
- Wetenschap Vandaag | BNR BNR Nieuwsradio
- Beurs | BNR BNR Nieuwsradio
- Eyeopeners | BNR BNR Nieuwsradio
- Digitaal | BNR BNR Nieuwsradio
- Marianne Zwagerman | BNR BNR Nieuwsradio