Nach Genre filtern
Digitale technologie zit overal en beïnvloedt onze levens continue. Joe van Burik en Ben vander Burg spreken daarover elke woensdag met prominente gasten uit de tech-wereld, van onderzoekers en ondernemers tot politici en beslissers, in BNR Digitaal.
Digitale technologie heeft op alle facetten van ons leven impact. BNR Digitaal houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in de snel veranderende techwereld. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe reeks techwetten uit Europa: De Digital Services Act (DSA), Digital Markets Act (DMA) en AI Act. Welke impact heeft deze wetgeving op techbedrijven binnen en buiten ons continent? Loopt Europa voorop of zitten we onze eigen innovatie dwars?
Hoe zien de techreuzen van de toekomst eruit? Blijft Apple dominant op de markt voor smartphones? Wat is de volgende stap van 'ons eigen' ASML uit Veldhoven? Maakt Mark Zuckerberg zijn droom van het Metaverse waar? En wie kan Nvidia nog bedreigen als het gaat om de beste AI-chips in datacenters?
In BNR Digitaal is er aandacht voor een breed scala aan onderwerpen. Van AI naar regelgeving, van chips naar het metaverse en van de games-industrie naar Iedere week met de beste experts en beslissers uit hun werkveld. In een aantal uitgebreide gesprekken wordt de luisteraar wekelijks bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van technologie.
Het programma
BNR Digitaal begon in 2011, onder leiding van Herbert Blankesteijn, als voortzetting op zijn vorige programma bij BNR; 'De Elektronische Eeuw'. In 2022 droeg hij het stokje over aan presentator Joe van Burik en co-host Ben van der Burg.
BNR Digitaal opent iedere week met een kort gesprek tussen Joe en Ben, waarin zij kort bespreken wat hen bezig houdt. Daarna is er ruimte voor een langer 'hoofdgesprek', waarin het belangrijkste technologienieuws van die week centraal staat. Eén of twee prominente gasten schuiven aan.
De tweede helft van het programma staat in de meeste gevallen in het teken van twee kortere gesprekken over andere techdossiers, met kenners en beslissers. In de periodieke rubriek 'De Zoekopdracht' gaat een redacteur of presentator van BNR Nieuwsradio specifiek op onderzoek voor BNR Digitaal, bijvoorbeeld door een evenement te bezoeken of vanuit hun eigen kennis te komen vertellen.
Ook verschijnt er zo nu en dan een extra BNR Digitaal, om extra verslag te doen van grote gebeurtenissen in de techwereld, zoals het verschijnen van de Apple Vision Pro of de turbulente Twitter-overname van Elon Musk.
In het Nationaal AI Debat, een spin off van BNR Digitaal, gaan de belangrijkste AI-kenners- en ontwikkelaars met elkaar in gesprek over de toekomst van deze disruptieve technologie.
Over het team
Joe van Burik volgt en analyseert de belangrijkste ontwikkelingen in tech, met scherpte, tempo en humor. Je hoort hem dagelijks op BNR Nieuwsradio met het belangrijkste nieuws in de Tech Update, en elke woensdagmiddag als presentator van BNR Digitaal met Ben van der Burg. In het bijzonder volgt Joe al twee decennia de wereld van videogames, waarover hij met bevlogen collega's en gasten praat in de podcast All in the Game. Eerder werkte hij als auto(sport)journalist voor diverse andere media en schreef het boek Formule 1 voor Dummies.
Ben van der Burg is IT-ondernemer en voormalig topschaatser. Ben is bezeten door technologie en wordt enthousiast van gadgets, elektrische auto's, goede businessmodellen en de toekomst. Naast BNR Digitaal is hij wekelijks te horen als presentator van De Technoloog. Ook schuift hij regelmatig aan bij Vandaag Inside, Op1 of andere talkshows, om te praten over het laatste nieuws rond technologie.
Daniël Mol is redacteur van BNR Digitaal. Hij voegde zich in 2022 bij het team en is ook redacteur van de Cryptocast en De Technoloog.
- 776 - Bluesky loopt nu hard op X in, wanneer moet jij er ook op?
Het Amerikaanse Bluesky wint sinds de Amerikaanse verkiezingen snel aan populariteit. Als alternatief op X kiest het voor een meer decentrale aanpak en probeert de vraagstukken rond moderatie en de algoritmische tijdlijn innovatief op te lossen. Bovendien moet Bluesky op den duur een 'federated' netwerk worden, waarbij het platform niet op slechts één server te bereiken is. De vraag is nog maar of het lukt die overstap te maken, zien ook Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.
En dan zijn er ook nog vraagtekens te zetten bij het verdienmodel. Want hoe wil Bluesky, met al zijn goede bedoelingen, geld gaan verdienen? Volgens CEO Jay Graber moet het verdienmodel niet, zoals bij X het geval is, voornamelijk rusten op inkomsten uit advertenties.
Hoe levensvatbaar Bluesky is, vragen we aan Jaap van Zessen, digitaal strateeg van bureau De Digitale Chef. En Daniël Mol, redacteur van BNR Digitaal en presentator van de Cryptocast.
Komt Europese techlobby van de grond?
Europa is volop aan het reguleren, juist in de tech-hoek – dat bespreken we hier in dit programma geregeld. Maar is dat nou in het voordeel, of in het nadeel van Europese techbedrijven? Dat laatste geluid klinkt nu vanuit ondernemers hier. Want naast de Nederlanse 'tech champions' - tien scale-up founders uit ons land - trekken nu ook andere Europese CEO's aan de bel. Er moet meer steun komen en het liefst ook minder regels. En: hoe functioneel is Europese tech-wetgeving met de herintrede van president Trump in de VS?
Dat zijn allemaal vragen voor Kim van Sparrentak, europarlementariër namens GroenLinks en onderhandelaar op de Europese AI-wet.
Krachtigste gameconsole ooit
De nieuwe Playstation 5 Pro is de krachtigste spelcomputer ooit. Althans: op papier. Met welke innovaties komt Sony op de proppen om dit ook écht waar te maken. En misschien nog wel belangrijker: hoe draaien de belangrijkste games op deze nieuwe console? En is dat eigenlijk wel beter dan een vergelijkbare game-PC?
BNR-collega Donner Bakker ging op 'zoekopdracht' en vertelt álles over de nieuwe PS5 Pro.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 20 Nov 2024 - 775 - Om Europese cyber-reus te worden, valt Hadrian volop aan met AI
Europa heeft maar weinig serieuze cybersecuritybedrijven. Zeker als je bekijkt welke bedrijven ook zélf hun software maken. Het Nederlandse bedrijf Hadrian wil daar verandering in brengen. Joe van Burik en Ben van der Burg praten in deze aflevering met de CEO en oprichter. En dat moet met de combinatie van cybersecurity en... AI! Met kunstmatige intelligentie kan Hadrian op grote schaal kwetsbaarheden opsporen, zonder dat daar heel veel mankracht voor nodig is.
Hoe dat werkt hoor je in deze uitzending. Maar ook hoe groot de markt voor cybersecurity nu eigenlijk is. Want daar nemen De Verenigde Staten en Israël het grootste deel van de taart. Is er genoeg ruimte voor Hadrian om tussen deze techreuzen te opereren?
Dat en meer horen we van Rogier Fischer, oprichter en CEO van Hadrian.
Ford zet in op full self driving
Ondanks stevige beloftes van Elon Musk gaat ‘full self driving’ met Tesla nog bepaald niet van een leien dakje. Maar het kan ook anders, minder sensationeel wellicht, maar wel realistisch. Want Ford biedt in de categorie autonoom rijden tegenwoordig ‘level 2 plus’ aan: effectief een nog geavanceerdere adaptieve cruise control, waarbij je de handen van het stuur mag houden! Én, ook belangrijk: met goedkeuring van de Europese en Nederlandse autoriteiten.
Ben en Joe stapten daarom in een Ford Mustang Mach-E, met Sebastiaan van der Pol, Manager Public Relations bij Ford:
Krijgen toezichthouders grip op het Chinese Temu?
De Chinese webshop Temu bestormt Europa met spotgoedkope deals en gratis verzendkosten. Het bedrijf maakt het daarbij zo bont dat de Europese commissie én meerdere toezichthouders nu aan de bel trekken; Temu moet zijn werkwijze ingrijpend veranderen, anders volgen er boetes. Maar gaat dit Temu ook onder de duim krijgen? En is het Chinese PDD Holdings überhaupt te veranderen?
Dat vragen we aan Ed Sander, tech Researcher voor Tech Buzz China en spreker voor ChinaTalk.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Nov 2024 - 774 - Trump als president is niet alleen maar goed nieuws voor de techsector
Donald Trump wordt de 47e president van de Verenigde Staten. Is dat goed of slecht nieuws voor techbedrijven in de VS? En wat zullen we daarvan in Europa gaan merken? Iwan Verrips en Ben van der Burg bespreken het in deze aflevering van BNR Digitaal
Te gast is Martijn Hamann, mede-eigenaar van investeringsfonds Endeit Capital. Volgens Hamann is de winst van Trump niet zomaar goed nieuws voor Amerikaanse techbedrijven. Op eerste gezicht belooft Trump mooie vooruitzichten, met belastingverlagingen en oneindige energievoorziening. Hamann mist alleen de langetermijnvisie van Trump, met weinig aandacht voor duurzaamheid en diversiteit. Iets waar veel techbedrijven juist op focussen.
De ondergang van Super Micro Computers
AI-serverleverancier Super Micro Computer is misschien niet het bekendste techbedrijf, maar wel een partij die afgelopen jaar flink van de AI-hype profiteerde op de beurs. Maar één kritisch rapport gooide roet in het eten: een bekend onderzoeksbureau, de shortsheller Hindenburg, beticht Super Micro van het knoeien in hun cijfers. En nu wil het ingehuurde accountancy-bureau, EY, er niks meer mee te maken hebben.
Vandaag kwam het bedrijf met kwartaalcijfers, maar kunnen we het bedrijf nog wel vertrouwen? Jordy Beuving, van de aandeelhouder.nl, vertelt wat er nog te redden is aan het bedrijf en waarom het zo in opspraak is geraakt.
Wat doet 3D-technologie met de ervaring van kunst?
Een bezoekje aan een museum kan behoorlijk wat losmaken in de hersenen.
Want een echt schilderij maakt veel meer indruk dan een replica als poster aan de muur, stelt het Mauritshuis op basis van neurowetenschappelijk onderzoek. Maar waar ligt dat eigenlijk aan? En hoe zit het met AI-kunst?Technisch kunsthistoricus Liselore Tissen promoveerde afgelopen maand met haar onderzoek naar de invloed van replica’s op de ervaring van een schilderij. Ze printte replica's met een 3D-printer en kwam tot opvallende conclusies over de rol van 3D-replica's bij de beleving van kunst.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game,De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Nov 2024 - 773 - Zo is 'de audiorevolutie van de eeuw' in Nederland gemaakt, voor Sonos
Sonos heeft een nieuw product: de Arc Ultra-soundbar. Dat is natuurlijk mooi voor op het TV-meubel, maar wat deze soundbar écht bijzonder maakt is de uitvinding van twee Nederlandse broers. Joe van Burik en Ben van der Burg ontdekken in deze aflevering van BNR Digitaal.
Volgens Sonos - zélf - is de Sound Motion Technologie namelijk één van de grootste doorbraken in de audio-technologie van de laatste honderd jaar. Zijn de broers het daarmee eens? Feit is dat met de technologie meer geluid uit een kleinere ruimte krijgt. En dat is nu juist dé uitdaging bij de technologie van speakers. Want waar chips in telefoons of laptops steeds kleiner zijn geworden, is dat bij speakers niet het geval, want dat is immers een analoge technologie.
Hoe revolutionair die nieuwe Sound Motion-technologie eigenlijk is, vragen we aan Timothy en Mattias Scheek, allebei Director Hardware Development Engineering bij Sonos.
Robots met gevoel
We weten dat robots geen gevoelens hebben, zoals wij mensen. Maar als ze die wél uiten - hoe reageren we daarop, en welke consequenties heeft dat? Dat is de onderzoeksvraag van een promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Want van Tamagotchi tot aan AI, wij mensen koppelen graag emoties aan robots.Hoe dat zit, hoor je van Marieke Wieringa, promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Generatieve AI is nieuwe tak van sport binnen de cybersecurity
De cyberveiligheid van onze bedrijven én overheid moet hoog in het vaandel staan. Dat verhaal kennen we inmiddels wel. Maar wat moeten we nou écht weten om dit goed voor elkaar te hebben, juist ook met de rap toenemende invloed van generatieve AI? Want juist die generatieve AI heeft een hele nieuwe tak van sport geintroduceerd in de cybersecurity.Hoe we daarmee om moeten gaan, vragen we aan Bart Gijsen, Consultant Cyber Security Technology bij TNO
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 30 Oct 2024 - 772 - Tech Champions vechten voor onze toekomst tussen China en de VS
Het is vijf voor twaalf in Nederland, want onze concurrentiepositie staat ernstig onder druk. Nederland en Europa verliezen het op dit moment van de Verenigde Staten en landen in Azië Joe van Burik en Ben van der Burg gaan in deze aflevering van BNR Digitaal in gesprek met TNO en een veelbelovende techonderneming. Tien ondernemers trekken nu samen met brancheorganisaties aan de bel, onder de naam 'Tech Champions'.
Met een manifest dat bestaat uit drie belangrijke punten willen de Tech Champions de aandacht van de politiek trekken. Want we moeten nú investeren om over tien, twintig of zelfs dertig jaar de vruchten te kunnen plukken. De investeringen moeten zich richten op de tien kerntechnologieën die geformuleerd staan in de Nationale Technologie Strategie. Nederland moet aan de slag, en snel een beetje.
Hoe? Dat horen we van Johan Feenstra, CEO van SMART Photonics, en Ton van Mol, directeur van het Holst Centre.
Monsters vangen in Amsterdam
Amsterdam bestaat 750 jaar en dat moet gevierd worden. Eén van de elementen waarmee dat gaat gebeuren is de app Monster Factory, gemaakt in opdracht van de gemeente. Met behulp van augmented reality wandel je door de stad en kom je monsters tegen, die allen hun eigen verhaal over de stad hebben te vertellen.BNR-verslaggever Jari de Jong ging samen met Apple op 'Zoekopdracht'.
Streamingoorlog duurt voort
De markt voor streaming-video roert zich weer flink. Want: Netflix zoekt nieuwe manieren om te groeien (vooral qua omzet), Disney zoekt een nieuwe CEO (over een jaar) én gaat nu al op Disney Plus, net als Amazon Prime, commercials tonen in Nederland. Welke impact heeft dat op ons als kijkers, en onze markt?Dat vragen we aan Branco Scherer, manager New Business bij video-adviesbedrijf Bindinc.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 23 Oct 2024 - 771 - Hoe AI de klimaatcrisis mede kan oplossen, vertelt Max Welling van CuspAI
Kunstmatige intelligentie is veel breder inzetbaar dan het genereren van teksten en plaatjes, of auto's autonoom laten rijden. Denk ook aan het ontwikkelen van nieuwe eiwitten, of andere materialen, die enorm moeten helpen in de algemene verduurzaming en de strijd tegen klimaatverandering. En CuspAI, het nieuwe bedrijf van de Nederlandse AI-wetenschapper Max Welling, gaat juist dat doen. Joe van Burik en Ben van der Burg verdiepen zich in deze aflevering in dat onderwerp.
De markt lijkt in ieder geval enthousiast voor het idee van Welling. CuspAI haalde in zijn seed-ronde 30 miljoen dollar op. Advies krijgt het bedrijf van AI-pionier Geoffrey Hinton en een samenwerking met Meta is al in kannen en kruiken. Kortom: voor CuspAI lijkt een veelbelovende toekomst weggelegd. Maar hoe werkt het bedrijf? Welke usecases zijn er precies? En is het klimaatproblemen 'oplossen' met AI niet tegenstrijdig, gezien de hoge energiekosten van deze technologie?
We vragen het aan Max Welling, hoogleraar machine learning aan de Universiteit van Amsterdam en mede-oprichter van CuspAI.
Holografie geen sci-fi meer?
Bij holografie denk je misschien al snel aan Star Wars, of andere Sci-Fi producties. Of misschien wel aan het virtuele optreden van rapper Tupac op Coachella. Inmiddels krijgt deze technologie steeds meer vorm, mede door een bedrijf uit Nederland. Holoconnects ziet holografie als oplossing voor het gebrek aan menselijk contact, dat gepaard gaat met de opkomst van de smartphone, AI en al die andere technologie die ons aan een scherm gekluisterd houdt. En daar blijkt vraag naar te zijn: onder meer vanuit ziekenhuizen en hotels.De oprichter en CEO van Holoconnects, Andre Smith, legt uit welke oplossing zijn technologie brengt.
Robocab
Het robot-event van Elon Musk's Tesla deed veel stof opwaaien. Enerzijds door zijn spectaculaire visie op de toekomst van autonoom rijden (en de taxi-industrie), anderzijds door een toekomstbeeld dat moeilijk haalbaar lijkt. Zo blijken de robot-bediendes op het evenement door medewerkers van Tesla te zijn aangestuurd. En 'Full Self Driving'? Ook daarvan is nog maar de vraag of het gaat lukken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de regelgeving, bijvoorbeeld in Europa.De toekomstvisie van Musk bespreken we met Marieke Martens, Professor Automated Vehicles and Human Interaction aan de TU Eindhoven. Én Director of Science Mobility bij TNO.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 16 Oct 2024 - 770 - Bits of Freedom vecht al 25 jaar voor onze digitale rechten, maar hoe dan?
Bits of Freedom viert een zilveren jubileum. Wat heeft die voorvechter van digitale rechten in de afgelopen 25 jaar (met een tussenpauze) weten te bereiken? Joe van Burik en Ben van der Burg spreken daarover met huidige directeur Evelyn Austin en voormalig directeur Ot van Daalen.
Bits of Freedom viert deze week het 25-jarige bestaan. Maar wat is er in die periode bereikt - en door de jaren heen veranderd? Die vragen - en meer - leggen we in het hoofdgesprek voor aan Evelyn Austin en Ot van Daalen.
AVG: AP vs. Europees Hof
Het doorverkopen van klantgegevens is soms toegestaan! En dat onder de anders behoorlijk strenge AVG. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een langlopende zaak rond de KNLTB, de Nederlandse Tennisbond. Die gaat daarmee in tegen de Autoriteit Persoonsgegevens, die juist toeziet op de naleving van deze wet. En de bond nog beboete voor dit – al dan niet – vergrijp. Wie heeft het nu bij het rechte eind? En wat zijn de gevolging van van deze uitspraak?Dat zijn vragen voor tech-jurist Arnoud Engelfriet, van ICTrecht.
Investeringen in start-ups
Het gaat niet zo goed met investeringen in Nederlandse start-ups. Blijkt uit het nieuwe Quarterly Startup Report, van onder meer Dutch Startup Association en Techleap. Het afgelopen kwartaal ging er 425 miljoen euro in. Een stabiel cijfer na de drie maanden ervoor, maar: minder vroege ‘seed-rondes’. En: weinig gled naar AI! Hoe moeten we deze cijfers verklaren? En welke – internationale – ontwikkelingen hebben er invloed?
Dat analyseren we met Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 09 Oct 2024 - 769 - 'Cyberoorlog tussen Israël en Iran is van ander niveau'
Een cyberoorlog als onderdeel van het conflict tussen Israël en nabijgelegen landen, waaronder Iran, is van een ander niveau dan de digitale strijd tussen Oekraïne en Rusland. Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal met Inge Bryan, cybersecurity expert en lid van de Raad van Toezicht bij Instituut Clingendael.
De gewapende strijd in het Midden-Oosten, met onder meer Israël en de recente inmenging van Iran, breidt zich uit en de gevechten in Oekraïne duren nog altijd voort. Bij die conflicten valt één ding op: de betrokken partijen kiezen -grotendeels- voor traditionele middelen. De afgelopen jaren voorspelden experts regelmatig een grotere rol voor nieuwe, hoog technologische middelen, maar dat lijkt (nog) niet massaal te gebeuren. Dus willen we weten: hoe belangrijk is het cyberdomein anno 2024?
Omgaan met AI
De geest die AI heet is uit de fles, dus leer er maar mee om te gaan! Maar hoe? Daarover schreef academicus Ethan Mollick een boek: ‘Co-intelligentie, Slimmer werken met AI’. Hoe werk je nu écht goed met AI?Daarbij is het óók belangrijk om rekening te houden met de risico's. Denk maar aan de ophef rond AI-zoekmachine Perplexity, die wel héél gemakkelijk met content van anderen omsprong. En hoe moet je AI dan eigenlijk beschouwen? Als 'intelligente' collega die met je meedenkt? Of juist een andere rol. Maar ook: wat zijn de gevolgen als kenniswerkers áltijd met een eerste versie gemaakt door AI beginnen?
We spreken techexpert en ondernemer Alexander Klöpping, uitgever van het boek 'Co-intelligentie - Slimmer werken met AI'
Hoe belangrijk is cyber nu écht?
Gaat Telegram zich aan de regels houden?
Telegram leek altijd ongrijpbaar, totdat Frankrijk vorige maand topman Pavel Durov op het vliegveld kon aanhouden. Een paar weken daarna volgde een wijziging in de voorwaarden, waarmee Telegram zich lijkt te schikken aan de Europese DSA.Hoe denkt het Openbaar Ministerie nu over Telegram? En wat staat er nu écht in die voorwaarden? BNR-redacteur Niels Kooloos ging op 'Zoekopdracht'.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 02 Oct 2024 - 768 - Zou Qualcomm daadwerkelijk Intel overnemen?
Het ooit zo machtige Intel piept en kraakt, zien Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal. Na miljarden verlies en het ontslaan van tienduizenden werknemers lijkt een climax dichtbij. Óf het bedrijf wordt overgenomen, bijvoorbeeld door concurrent Qualcomm, óf er zijn vele miljarden nodig door te kunnen, bijvoorbeeld van vermogensbeheerder Apollo.
Waar gaat het heen met Intel, de laatste échte chipreus uit de Verenigde Staten, die juist zoveel gesteund werd door de Amerikaanse regering. En is dit dan ook het definitieve failliet van de verticale integratie in de chipindustrie? Het businessmodel waarbij chipfabrikanten óók hun eigen producten ontwerpen.
De huidige én toekomstige situatie rond Intel bespreken we met twee van onze eigen chipreuzen, Jos Versteeg, analist bij InsignerGilessen en Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur bij Tweakers.
Palworld in de clinch met Nintendo
Tussen al het chipsgeweld ontspint er zich in Japan een boeiend juridisch dossier. Met Nintendo in de hoofdrol, dat samen met The Pokémon Company de maker van de game Palworld aanklaagt. Dat spel kwam begint dit jaar uit en lijkt wel heel erg op Pokémon, maar dan met geweren. En: werd gauw een megahit, met 25 miljoen spelers in amper een maand tijd.Wat betekent deze zaak voor ons, vooral omdat het draait op patenten op elementen uit games en zo'n ‘transmedia-franchise’? Dat vragen we aan René Otto, tech-jurist bij Deviant Legal en expert op dit gebied.
Nieuwe hardware imponeert (niet)
September en oktober zijn traditioneel de maanden waarin belangrijke nieuwe hardware verschijnt. Dit jaar hebben we het onder meer over de iPhone 16 én de Pixel 9 Pro Fold van Google. Bij de één is de vraag of er genoeg innovatie is, bij de ander moet het grote publiek nog wennen aan de nieuwe vorm. En over nieuwe vorm gesproken: de Samsung Galaxy Ring behandelen we ook.Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 25 Sep 2024 - 767 - OpenAI is nog lang niet rijp voor de beurs, maar wel 150 miljard waard
De Snap Spectacles zijn de nieuwste zet van het Amerikaanse bedrijf (vooral bekend van Snapchat) om een aandeel te veroveren op die nog altijd veelbelovende markt van augmented reality. Joe van Burik en Ben van der Burg kregen deze week exclusief de mogelijkeheid om de nieuwe slimme bril uitgebreid te testen. In deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal hoor je hun oordeel.
Ook spreken ze met de directeur van de AR-divisie bij Snap. Want de Spectacles is een product die vooral een kijkje geeft richting de toekomst. Althans: dat is het idee. Want de vraag is eerst of de markt voor augmented - en extended - reality daadwerkelijk gaat groeien. En welke toepassingen ziet Snap eigenlijk voor haar eigen slimme bril? En waar moet dat in de toekomst naar toe groeien?
Dat vragen we aan Sophia Dominguez, directeur AR Platform bij Snap.
OpenAI, het bedrijf van 150 miljard
OpenAI gaat voor het eerst geld ophalen met een officiële waardering van 150 miljard dollar. Met meer dan 200 miljoen actieve ChatGPT-gebruikers heeft het bedrijf van Sam Altman in ieder geval een flinke basis. Maar waar heeft dit bedrijf die astronomische marktwaarde nu aan te danken? En belangrijker nog: wanneer zoekt het bedrijf een beursgang?
Dat vragen we aan Simone Brummelhuis, Fondsdirecteur van het Borski Fund en Quintin Schevernels, investeerder bij QSentie Ventures.
Nederland wil weer competitief worden, maar hoe?
Naast uitgebreide passages over zorg, migratie en onderwijs ging het in het regeerakkoord en de miljoennota ook over de Nederlandse innovatiekracht. De afgelopen jaren verloor Nederland plekken op het lijstje met de meest competitieve economieën ter wereld. Het nieuwe kabinet wil ons terug naar de top 5 loodsen, maar gaat dat lukken? Het afknijpen van het groeifonds en bezuinigingen op het onderwijs helpen in ieder geval niet. Zien Nederlandse (en internationale) ondernemers nog wel genoeg lichtpuntjes om hier hun bedrijf te vestigen?
Dat vragen we aan Myrthe Hooijman, Directeur Ecosystem Change and Government Affairs bij Techleap
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 18 Sep 2024 - 766 - Wat maakt Google's AI-instituut DeepMind precies, en voor wie?
Google's divisie DeepMind ontwikkelt AI, maar hoe gaat dat nou in zijn werk, zowel voor de wetenschap als commercie? Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg met één van hun topvrouwen. Ook hebben ze de winnaar van Kickstart AI's uitdaging om een AI-oplossing te bedenken voor de samenleving te gast én de man achter dé aanjager van de Nederlandse game-industrie, die de deuren noodgedwongen moet sluiten.
AI van Google Deepmind
Anna Koivuniemi, hoofd van DeepMind Impact Accelerator, is onze eerste gast in deze aflevering van BNR Digitaal. Ze vertelt hoe AI-technologie van dat instituut daar worden ontwikkeld die voor commercie, de wetenschap of allebei worden gebruikt.AI op de spoedeisende hulp
Op initiatief van Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie vond deze zomer de eerste editie van de AI Challenge plaats. De wedstrijd: welk Nederlands bedrijf of instelling ontwikkelt de beste AI-implementatie? Het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam werd de winnaar, met een slimme oplossing voor de bezetting van de spoedeisende hulp. Maar: hoe train je zo'n model? Welke data stop je erin? En misschien wel het belangrijkst: hoe zorg je ervoor dat iedereen het ook daadwerkelijk gaat gebruiken?Dat bespreken we met Luka van der Sande, analist en adviseur bij de afdeling Integraal Capaciteitsmanagement van het Erasmus Medisch Centrum en Marelle van Beerschoten, juryvoorzitter van de AI Challenge en oprichter van Digital Shapers.
Spil van de gameindustrie is niet meer
De Dutch Game Garden trekt na zeventien jaar noodgedwongen de stekker uit de organisatie. De subsidiekraan wordt dichtgedraaid en dat gat kan de organisatie uit Utrecht niet dichtkrijgen. DGG vormt een belangrijke spil in de Nederlandse gameindustrie, als incubator, ontmoetingsplek en organisator van een jaarlijks congres. Was er geen andere uitweg? En hoe moet de Nederlandse gameindustrie verder zonder DGG?Dat vragen we aan de directeur van de Dutch Game Garden, JP van Seventer.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 11 Sep 2024 - 765 - iPhone 16 Pro, Apple Watch Series 10 en meer in onze 'Glowtime'-analyse | Extra Digitaal
De iPhone 16 en iPhone 16 Pro zijn net door Apple gepresenteerd, net als de Apple Watch Series 10 en de AirPods 4. Joe van Burik en Ben van der Burg bespreken met app-ontwikkaar Jordi Bruin en BNR's verslaggever en Apple-adept Martijn de Rijk de nieuwe aankondigingen.
iPhone 16
De iPhone 16 komt er als regulier model en als grotere Plus. Van de iPhone Pro kun je ook de grotere Pro Max bestellen - beide toestellen zijn wat groter dan de reguliere iPhone 16 en 16 Plus.AI
Apple Intelligence, de waaier van AI-functies die Apple in juni al presenteerde tijdens het WWDC, staat centraal bij de nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro. Daarmee kun je bijvoorbeeld een tekst laten generen of Siri vragen iets voor je naar boven te halen. Deze AI-functies komen de komende tijd echter nog niet beschikbaar in Europa, alleen een deels in oktober in de VS gevolgd door diverse andere mogelijkheden (en ondersteuning voor andere talen) in de maanden daarna.Camera
Een nieuwe cameraknop siert zowel de reguliere iPhone 16 als het Pro-model - terwijl nu ook op beide een programmeerbare actieknop zit (eerder alleen op de iPhone 15 Pro). Met deze drukgevoelige toets kun je de camera sneller en uitgebreider bedienen.iPhone-prijzen
De iPhone 16 is er vanaf 969 euro (met 128 GB opslag), de grotere Plus komt uit voor 1119 euro voor de 128GB-versie. De Pro-versie kost 1229 euro als klein formaat en 1479 euro als je kiest voor de Pro Max. De nieuwe iPhones 16 komen uit op 20 september.Verder heeft Apple onder meer de Apple Watch Series 10 onthuld, die slechts 9,7 millimeter dik is, en de AirPods 4 die je zowel mét als zonder actieve ruisonderdrukking kunt krijgen.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 09 Sep 2024 - 764 - Arbeidstekort? Deze robots uit Eindhoven kunnen dat (deels) oplossen
Het arbeidstekort in Nederland moet, zeker als de arbeidsmigratie wordt ingeperkt, opgelost kunnen worden met robots, meent de VVD. Los van die politieke beweging wordt dergelijke innovatie al volop ontwikkeld in Eindhoven, bij Avular. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken onder meer met de zakelijk directeur in deze aflevering over de huidige staat en het perspectief.
Het arbeidstekort en het terugdringen van arbeidsmigratie wordt nota bene vandaag besproken in de Tweede Kamer. Maar hoe lossen we nou dat arbeidstekort dan op? Met meer robotisering, zegt de VVD! Aan die specifieke innovatie werkt Avular uit Eindhoven al tien jaar. Robots die ons mensen een handje helpen, dus. Maar is dat echt de panklare oplossing die de VVD ons voorhoudt? Daar zijn de nodige kanttekeningen bij te maken.
Over de huidige ontwikkelingen in die sector praten we met Yuri Steinbuch, Chief Business Officer bij Avular.
Intel
In de tweede helft praten we over de peniebele situatie bij Intel, de al jaren struikelende chip-gigant die waarschijnlijk gedwongen moet inkrimpen. Wat we daarvan kunnen verwachten, vragen we aan Tomas Hochstenbach, redacteur en chip-expert bij Tweakers, nota bene vanaf tech-beurs IFA in Berlijn, dus welkom op afstand.AI en surveillance op school
Omdat álle scholen weer zijn begonnen, beschouwen we gebruik van AI en smartphones in de klas, plus de constante monitoring van leerlingen.Is dat wel zo wenselijk? Dat bespreken we met Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid en ethiek bij Kennisnet.Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 04 Sep 2024 - 763 - SearchGPT, Gemini Live of Grok 2, welke AI-tool biedt echt waarde?
Hoe staat het ervoor met generatieve AI? Met die vraag beginnen Joe van Burik en Ben van der Burg aan hun eerste aflevering van BNR Digitaal na de zomerstop. Want een kleine twee jaar na de introductie van ChatGPT is er genoeg te bespreken, bijvoorbeeld de introductie van het spraakmakende Grok 2, het nieuwste model van X en Elon Musk. Ook bespreken we de mededingingszaken tegen Google én het nieuwste boek van Marietje Schaake: De Tech Coup.
John von Neumann en Gamescom
Ben van der Burg heeft De Maniac gelezen afgelopen zomer, daarover vertelt hij in de opening. Joe van Burik deed verslag van Gamescom, de grootste gamebeurs ter wereld, en was daar vooral onder de indruk van de game Clair Obscur: Expedition 33.
Generatieve AI
Eind 2022 leek het even of de hele wereld binnen een jaar over zou zijn op generatieve AI, maar dat blijkt achteraf misschien mee te vallen. Toch komt het succes van een bedrijf als Nvidia niet uit de lucht vallen, want steeds meer bedrijven (waaronder de grote techspelers) doen steeds meer met AI. Zo ook het X van Elon Musk. Onder de vlag van xAI lanceerde Musk Grok 2, een model met minder veiligheidsmaatregelen dan we tot nu toe hebben gezien. Bovendien lijkt zoeken met hulp van generatieve AI ook aan populariteit te winnen. Perplexity AI gooit hoge ogen.
Hoe generatieve AI er nu voor staat, hoor je van Pascal Wiggers, lector Responsible IT aan de HvA en Maarten Sukel, auteur van het boek De AI-revolutie en oprichter van The AI Factory
Google onder vuur
Google is officieel een monopolist. Dat is de uitkomst van een rechtszaak met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De techreus is zó machtig op het gebied van online zoeken, dat andere bedrijven daar eigenlijk niet meer tussenkomen. Welke gevolgen gaat dat hebben? Ook ligt het bedrijf nog altijd in de clinch met game-ontwikkelaar Epic. Op basis van dat conflict moet de Google Play store op de schop. En dat heeft dan weer raakvlakken met Apple, die net als Google zich aan de Europese Digital Markets Act moet houden.
Het lot van deze techreuzen bespreken met tech-jurist Lisette Meij, oprichter van Lime Legal.
De Tech Coup
Niet big tech, maar onze politiek ligt ten grondslag aan de problemen die we nu hebben in de techwereld. Te lang zijn de grote techbedrijven onvoldoende beteugeld door onze bestuurders. Inmiddels levert ons dat niet alleen problemen op rond mededinging, maar vormen de techreuzen óók een bedreiging voor onze democratie.
Dat betoogt voormalig Europarlementariër en international policy director bij Stanford University Marietje Schaake in haar nieuwe boek De Tech Coup.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 28 Aug 2024 - 762 - 6. Spotify versloeg de muziekpiraten, maar zit er genoeg toekomst in het bedrijf? | Kampvuur Digitaal
Het verhaal van Spotify is een Europees succesverhaal. Spotify ontstond halverwege de jaren 2000 als antwoord op de piraterij in voorheen dure muziek. Websites als The Pirate Bay wonnen aan populariteit en de traditionele muziekindustrie hield stevig vast aan zijn ouderwetse verdienmodellen. Het lukte Spotify om die twee werelden dichter bij elkaar te brengen en consumenten weer te laten betalen voor muziek. Hoe? Dat bespreken Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol in deze laatste aflevering van Kampvuur Digitaal.
Voor het ontstaan van Spotify is een uitstapje naar de jaren 90 nodig. Op dat moment was mede-oprichter en CEO Daniël Ek nog een puber, maar beleefde de muziekindustrie zijn hoogtijdagen. De verkoop van CD's kende zijn weerga niet en nog niet eerder werd er met muziek zoveel geld verdiend. Maar rond de milleniumwisseling was het over met de pret. Bedrijfjes als Napster gebruikten het internet om peer to peer en dus gratis muziek uit te wisselen. Steve Jobs introduceerde als reactie daarop iTunes, waarbij een liedje niet meer dan één dollar mocht kosten, maar de geest was al uit de fles. The Pirate Bay en vergelijkbare websites wonnen snel aan populariteit.
Het defining moment in de doorbraak van Spotify was dan ook de succesvolle toepassing van het freemium-model. De consument was voor een deel 'gewend' aan gratis muziek, terwijl de muziekindustrie absoluut niet alleen van advertentie-inkomsten op een streamingplatform wilde leven. De gulden middenweg bleek een oplossing: een gratis probeer-versie van Spotify aanbieden aan potentiële klanten, die vervolgens een abonnement zouden afsluiten als zij tevreden over de dienst waren. Het bleek te werken.
Anno 2024 is Spotify de belangrijkste streamingdienst op het gebied van muziek. Toch zijn er ook genoeg zorgen. Muziekstreaming blijkt voor zowel de artiest als voor Spotify geen ruim verdienmodel. Spotify heeft moeite met winst maken, terwijl artiesten regelmatig klagen onderbetaald te worden. Podcasting leek de oplossing, maar ook daar lijkt Spotify nu op terug te komen. En hoe gaat het bedrijf om met de opmars van AI-muziek?
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 21 Aug 2024 - 761 - 5. Omdat Nokia niet kon kiezen, verloor het (bijna) alles | Kampvuur Digitaal
Nokia was ooit dé grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, maar wist niet mee te gaan in de evolutie naar smartphones met partijen als Apple. Wat ging er mis? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.
Nokia staat centraal in deze aflevering. Luister ook de zomerserieafleveringen over Sony, Google, Intel en Netflix.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 14 Aug 2024 - 760 - 4. Wat Netflix moest doen om hét streamingplatform te worden (en blijven?) | Kampvuur Digitaal
Netflix is het grootste streaming videoplatform ter wereld, met ongeveer 270 miljoen abonnees. Maar hoe zijn ze dat geworden, en hoe zijn ze van plan dat te blijven? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.
Netflix werd ooit opgericht Marc Randolph and Reed Hastings, die werkten samen bij software-bedrijf Pure Atria - ooit opgericht als Pure Software door Hastings en overgenomen door Rational Software, in wat de grootste tech-overname uit die tijd was.
De twee carpoolden met elkaar en bedachten soms nieuwe ideeën. Zo werd het idee achter Netflix geboren, toen Hastings is te laat was met het inleveren van een gehuurde film bij Blockbuster. Bovenal wilden ze iets doen met e-commerce, want Amazon was net aan het opkomen in het online besteldomein. Het ging echter toen nog wel om het verzenden van fysieke films: niet op videoband, maar op schijfjes - eind jaren negentig deed immers de DVD z'n intrede. Zo werd op 14 April 1998 NetFlix.com gelanceerd.
De films en dergelijke die je daarmee kon ontvangen, betroffen echter allemaal producties van andere partijen. Dat was ook zo toen het online streamingplatform z'n intrede deed in 2007. Het echte 'defining moment' van Netflix ontstond toen ook toen de eerste 'Netflix Originals' kwamen - content die Netflix zelf had besteld, aangekocht of op een andere manier (financieel) omarmd.
Officieel gezien is Lilyhammer, een Noors dramaserie, de eerste Netflix Original. Die was in januari 2012 op Noorse te te zien, Netflix zette twee weken later hele eerste seizoen online - waarmee ook het fenomeen bingewatchen kon ontstaan. Pas een jaar na Lillyhammer kwam Hourse of Cards, per 1 februari 2013, als eerste échte Neflix Original - die door Netlif zélf besteld was naar aanleiding van het analyseren van veelbekeken films via hun platform.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 07 Aug 2024 - 759 - 3. Zo miste Intel moedwillig de smartphone-boot en alle dominantie | Kampvuur Digitaal
Het verhaal van Intel is het geval van een gevallen reus, of beter: een vallende reus. Het bedrijf dat werd opgericht door Gordon Moore (die van de wet) en een aantal collega's vergaarde in de jaren 80 en daarna een enorme marktpositie op het gebied van processoren. Iedere computer of server had een CPU van Intel. Anno 2024 is dat zeker niet meer zo. Hoe raakte Intel deze positie kwijt? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.
In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.
Het moment van Intel heeft alles te maken met de mobiele markt. Een markt waarvan vanaf 1970 al weet dat het ooit belangrijk zal gaan worden. De vraag is alleen wanneer. De definitieve doorbraak volgt zo rond 2005, wanneer Steve Jobs en Apple volop in de ontwikkeling van de iPhone zitten. Intel lijkt een geschikte partner om zowel voor de iMac als voor de iPhone chips te gaan leveren. Dat laatste plannetje gaat echter niet door. CEO Paul Ottelini slaat het aanbod van Steve Jobs in de wind. Het blijkt een kapitale fout. Later moet Ottelini toegeven dat hij het ordervolume met een factor 100 had onderschat.
Sindsdien heeft Intel het moeilijk in nieuwe en al bestaande markten. De foundry-tak van het bedrijf, het produceren van chips, lijkt de slag te verliezen van het Taiwense TSMC en Samsung uit Zuid-Korea. In het datacenter maakt Nvidia de dienst uit met hun revolutionaire AI-GPU's en ook op die relatief ouderwetse markt voor PC CPU's heeft Intel inmiddels een geduchte concurrent in AMD. Komt het nog goed met Intel? Eén voordeel: het bedrijf is Amerikaans.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 31 Jul 2024 - 758 - 2. Hoe Google advertenties (en zichzelf) voor altijd veranderde | Kampvuur Digitaal
Google vestigde zich definitief als techreus door de online-advertentiemarkt ingrijpend te veranderen - en grotendeels naar zich toe te trekken. Maar hoe ging dat in z'n werk, en wat betekent dat vandaag de dag voor deze gigant? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.
In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 24 Jul 2024 - 757 - Hoe CrowdStrike de mondiale IT-storing veroorzaakte én hoe complex de oplossing is | Extra Digitaal
CrowdStrike veroorzaakte met een foutieve update een wereldwijde computerstoring die leidde tot blauwe schermen op Windows-systemen. Wat er precies fout ging, evenals wat er op de korte én lange termijn moet gebeuren, bespreekt Joe van Burik in deze extra editie van BNR Digitaal.
Te gast is tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op inlichtingendiensten Bert Hubert.
Wereldwijde storing
Deze wereldwijde storing dook vanochtend vroeg op, in Australië en Japan, en legde daar tal van systemen plat. Toen men in Europa wakker werd, bleek het ook hier een probleem, gevolgd door instanties in de VS.De lijst met instanties die hier last van hebben, is lang en divers. Het gaat om vluchtverkeer, banken, telecomproviders en media, maar ook overheidsinstanties en zelfs ziekenhuizen in de hele westerse wereld. De cyberbeveilings-tools van Crowdstrike 'blijken' dus op enorme veel plekken in de digitale keten te zitten en ook hun weerslag te hebben op (gekoppelde) systemen van instanties die eigenlijk geen overeenkomst met Crowdstrike hebben.
CrowdStrike
CrowdStrike zelf liet vandaag (vrijdag 19 juli) rond het middaguur weten een oplossing te hebben. De oplossing lijkt ook vrij 'simpel' te zijn: een kwestie van Windows in safe mode starten en een bestand in de directory verwijderen, al kan het herhaaldelijk moeten opstarten van systemen daarbij wel een vereiste zijn. De uitvoering daarvan op brede schaal is echter een enorme opgave, vertelt Hubert in dit gesprek.Tot slot bespreken we hoe lang de wereld hier last van zal blijven houden, en wat er volgens overheden (waaronder de Nederlandse) zou moeten gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat dit soort problemen kunnen ontstaan.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 19 Jul 2024 - 756 - 1. Waarom Sony alles van PlayStation laat afhangen | Kampvuur Digitaal
Sony heeft de PlayStation-divisie al jaren terug tot de belangrijkste uitgeroepen, maar hoe is dat zo gekomen? Dat hoor je in deze zomerserie, Kampvuur Digitaal, met Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol.
In Kampvuur Digitaal vertellen we deze zomer verhalen uit de wereld van tech. Specifiek: verhalen over hét cruciale momenten bij zes grote techbedrijven. Hun defining moment, hun pivot of hun andere keuze, waardoor geschiedenis geschreven werd. Hetzij positief, hetzij negatief, of nog met een vraagteken.
We trappen af met: Sony! Eén van, zo niet dé, Japanse techgiganten. Met name voor consumer electronics, maar ook ontwikkelaar van halfgeleiders en vooral sensoren. (Zelfs voor Apple). Een bedrijf dat in de jaren 70, 80 en 90 oosterse én vooral westerse markten wist te veroveren met hardware zoals de Sony Walkman en de videorecorder, de compact-disc en natuurlijk de PlayStation.
En dat brengt ons bij het defining moment van Sony: de introductie van de PlayStation. Inmiddels is de game-divisie van Sony uitgegroeid tot de belangrijkste van het bedrijf. En dat is bijzonder, want Sony heeft ook een zeer succesvol muzieklabel en verkoopt nog altijd grote hoeveelheden - zowel games als ook andere consumentenelektronica.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 Jul 2024 - 755 - Hoe immersieve 'IX' met miljoenen nieuwe kansen biedt voor VR en AR
Houd IX, de afkorting van immersive experiences, in de gaten. Deze technologie die we voorheen kende als 'extended reality' (XR) of het 'metaverse' moet de komende jaren flink gaan groeien in Nederland, met dank aan verschillende miljoeneninvesteringen. Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal.
IX krijgt nu al een investering van 2,4 miljoen euro vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Die gaat naar OASIS, een nationaal consortium van 22 instanties in media en entertainment, waaronder NEP en ITV Studios, én zes grote mbo's. Waar liggen de kansen om concreet stappen te maken in de wereld van Immersive Experiences? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van VR- en AR-toepassingen, die vooral voor consumenten toch al lange tijd een niche zijn?
We vragen het aan Rufus Baas, programmadirecteur van OASIS, en Lindy Damen, maakster van duurzame ‘ervaringen’ bij EVRgreen Studio.
Prime Video
De Nederlandse streamingmarkt is behoorlijk vol. Met grote spelers als Netflix, HBO, Disney+ en Videoland is het vechten om marktaandeel. Hoe is het nog mogelijk om je echt te onderscheiden op deze markt? En welke rol spelen Nederlandse producties?
Sinds 2023 is het voor grote streamers verplicht om 5% van hun Nederlandse jaaromzet te investeren in producties van eigen bodem. Dat werpt inmiddels al zijn vruchten af. Series als Undercover en de documentaires over Lil' Kleine en Team Jumbo Visma zijn enkele voorbeelden van producties die voortkomen uit deze maatregel. Waar loopt de Nederlandse markt voor warm?
Dat en meer vragen we aan Kaja Wolffers, hoofd content en country lead Benelux bij Prime Video.
Startup-investeringen willen nog niet groeien
Het aantal investeringen in Nederlandse startups wil maar niet doorgroeien. In Q2 van 2024 werd er ruim 400 miljoen opgehaald. Los van het extreem goede eerste kwartaal (ruim één miljard) valt Q2 van 2024 in lijn met het gezapige 2023. Die cijfers zijn afkomstig uit een rapport van onder meer Dutch Startup Association, Dealroom, Techleap en een aantal andere bedrijven. Hoe komt het dat we als Nederland toch blijven steken in de 'herfst' van 2023? En lukt het ons met deze cijfers nog wel om de rest van Europa bij te benen?
Dat bespreken we met Thomas Mensink, CEO en investerdeer bij Golden Egg Check, ook betrokken bij de startup-scene in Nederland.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 10 Jul 2024 - 754 - Van Nvidia tot ASML, het Belgische imec experimenteert voor álle chipspelers
Onderzoeksinstituut imec uit Leuven is dé plek waar de wereldwijde chipindustrie samenkomt om de nieuwste productieprocessen en producten te testen. In deze aflevering van BNR Digitaal spreken Joe van Burik, Ben van der Burg en Daniël Mol met de CEO van imec én een bedrijf dat voor een belangrijk deel uit imec is voortgekomen.
Het instituut uit Leuven begon in 1984 (hetzelfde oprichtingsjaar als ASML) als non-profit, mede op initiatief van de Vlaamse Overheid. Inmiddels komt het grootste deel van de omzet uit de industrie en weten bedrijven als TSMC, Nvidia, Samsung, Intel en natuurlijk ASML Leuven te vinden om samen hun productieprocessen te optimaliseren. De wereld van halfgeleiders is namelijk zó complex en duur geworden dat op eigen houtje onderzoek doen eigenlijk niet meer mogelijk is.
Welke rol imec speelt in de wereld van chips, vragen we aan Luc van den Hove, CEO van imec.
Eindelijk snel 5G in Nederland
Nederland krijgt eindelijk, net als de rest van Europa én de VS, snelle 5G-verbinding. De drie grote telecomproviders Odido, KPN en VodafoneZiggo hebben allemaal een plekje op de 3,5 GHz-band weten te bemachtigen, na een veiling die in totaal 174 miljoen euro opleverde. De veiling van de frequenties liep ernstige vertraging op door andere bedrijven die óók ruimte nodig hadden op de band. Na een oplossing van de Rijksoverheid kon de veiling doorgang vinden.Wat 'snel' 5G nu eigenlijk betekend, vragen we aan Arnoud Wokke, smartphone-expert bij Tweakers.
Axelera tankt 68 miljoen dollar bij
Axelera AI uit Eindhoven heeft in zijn Series B-ronde 68 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf, dat voor een deel afkomstig is vanuit imec, wordt als grote belofte gezien in het domein van de AI-hardware. Aan ambitie ook geen gebrek in Eindhoven. Nog dit decennium zou het bedrijf al naar de beurs willen, en de groeiambities zijn evenmin ambitieus.Het laatste rond deze veelbelovende Nederlandse tech scale-up hoor je van Charles Mander, CFO bij Axelera AI.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 03 Jul 2024 - 753 - Komt AI voor de bakker ook als noodzaak?
De AI-adoptie bij Nederlandse bedrijven, overheden en andere instanties ligt achter, en dat is mogelijk een probleem. Hoe pakken we dat nu aan? En moeten we wel willen dat iedere instantie in Nederland iets met kunstmatige intelligentie gaan doen? Dat en meer bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.
Want waar Nederland doorgaans hoog scoort in de wereldwijde innovatielijstjes, doen we het op het gebied van AI-adoptie beduidend slechter. Dat is een probleem, ziet stichting KickstartAI. De organisatie werd in 2019 opgericht door onder meer Ahold Delhaize, ING, de NS en KLM. Het doel: meer samenwerken op het gebied van AI, om zo het hele Nederlandse bedrijfsleven verder te brengen. Eén van de middelen om de inzet van kunstmatige intelligentie te stimuleren is de AI Challenge, in samenwerking met de Nederlandse AI-coalitie.
Hoe die gedroomde inzet van AI in Nederland ook daadwerkelijk gaat lukken, vragen we aan Sander Stomph, CEO en mede-oprichter van KickstartAI, en Janneke Niessen, jurylid voor de AI Challenge en durfinvesteerder voor CapitalT.
Geen Apple Intelligence voor Europa
Het recent onthulde Apple Intelligence komt voorlopig niet naar Europese gebruikers. Dat is volgens de techreus het gevolg van de strenge Digital Markets Act (DMA). Apple kan met de grote Europese techwet niet garanderen dat Europese gebruikers veilig en privacyvriendelijk gebruik kunnen maken van de nieuwe toepassingen. Mogelijk heeft deze beslissing te maken met het andere nieuws rond het bedrijf uit Cupertino, want Apple dreigt het eerste bedrijf te worden dat een miljardenboete ontvangt voor het overtreden van diezelfde DMA.De gevolgen hiervan bespreken we met Lisette Meij, techjuriste en oprichter van Lime Legal.
Rotterdam als centrum voor de digitale economie
Komend weekend staat Rotterdam in het teken van TwitchCon Europa. De komende drie edities zullen in de stad plaatsvinden. Het binnenhalen van TwitchCon is onderdeel van een groter plan om als Rotterdam te investeren in de nieuwe, digitale economie. Want ondanks de malaise in de gamingindustrie liggen er in de bredere sector nog voldoende kansen.Hoe Rotterdam die kansen wil gaan benutten, vragen we aan Martijn Peltenburg, projectmanager Digitale Economie vanuit Gemeente Rotterdam, en Robert Simons, wethouder in Rotterdam voor onder meer Economie.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast,All in the Game,De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 26 Jun 2024 - 752 - Wat kabinet-Schoof met digitalisering, ondernemen en surveillance gaat doen
Wat gaat kabinet-Schoof, met de eigen achtergrond van de beoogd premier én zijn nieuwe bewindspersonen, doen met digitalisering, het ondernemersklimaat én surveillance in Nederland? Dat, en meer, bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering met hun gasten.
De handtekening hoeft er alleen nog maar onder worden gezet, en dan is het wachten tot 2 juli. Dan staat er nieuw kabinet op het bordes. Met aan de leiding: Dick Schoof, de man die jarenlang bij de AIVD en de NCTV werkte. En daar staat ook een kersverse staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering tussen. Daarvoor hebben de coalitiepartijen Zsolt Szabó op het oog. Hij was ooit kamerlid voor de VVD, maar komt nu namens de PVV in het kabinet terecht. Wat kunnen we van hen verwachten? En wat voor beleid gaan zij uitvoeren, aangezien er maar weinig over digitalisering wordt gerept in het hoofdlijnenakkoord?
Dat bespreken we met Bert Hubert, tech-ondernemer en voormalig toezichthouder op de diensten, en met Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Start up Association
Microsoft belooft een veiligere toekomst
Na jaren van nalatigheid is er een cultuurverandering bezig binnen Microsoft. Het bedrijf heeft cyberveiligheid weer als de absolute nummer 1 op de prioriteitenlijst staan. Tenminste, dat beweert President Brad Smith tegenover het Amerikaanse Congres. Die moest hen te woord staan nadat een klokkenluider naar buiten was gestapt om te verklappen dat Microsoft juist allerlei dreigingen negeerde. Met als gevolg dat Amerika open en bloot lag voor cyberaanvallen vanuit China en Rusland.
We praten erover met Chantal Stekelenburg, Head of Hackers bij Zerocopter.
The Next Web Conference staat voor de deur
Morgen begint de jaarlijkse The Next Web Conference. Meer dan 190 sprekers staan ingepland om te komen vertellen over alle hoeken van de techsector. AI, Fintech, duurzaamheid, en de digitale toekomst: het komt allemaal langs. Maar hoe gaat dat in z'n werk? En hoe houdt je zo'n gevarieerd techfestijn ieder jaar toch weer verfrissend?
We praten erover met de man waar die er ooit mee begon: Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter en oud-CEO van The Next Web.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 19 Jun 2024 - 751 - Extraatje Digitaal: techsector in Taiwan en ga naar TNW Conference met korting
In deze extra podcastaflevering hoor je een bijdrage van Joe van Burik uit de Ochtendspits bij BNR Nieuwsradio, over hoe de Taiwanese techsector omgaat met geopolitieke spanningen vanuit China. Daarnaast vind je hier informatie over hoe je met korting naar TNW Conference kan gaan.
In deze bijdrage sprak Joe met tech-analist Jon Y, bekend van zijn platform Aasianometry als nieuwsbrief en YouTube-kanaal, evenals Paul Ju, Corporate Vice President bij het Taiwanese techbedrijf ASUS.
TNW Conference
Als luisteraar van BNR Digitaal kun je nu met 30% korting naar TNW Conference, het event van techplatform TheNextWeb, dat 20 en 21 juni 2024 georganiseerd wordt in Amsterdam. Gebruik deze link om je ticket te bestellen of gebruik bij het afrekenen de kortingscode BNR-30.Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 17 Jun 2024 - 750 - Apple Intelligence, wat gaat dat voor ons (met OpenAI en Google) doen?
Apple gaat eindelijk écht meedoen in de AI-wapenwedloop. Met een eigen AI-taalmodel, een slimmere Siri en het kunnen generen van je eigen emoji's. Joe van Burik en Ben van der Burg analyseren in deze BNR Digitaal dit offensief.
Apple heeft een langverwachte samenwerking met ChatGPT-maker OpenAI gesloten, maar ook een nadrukkelijke hint afgegeven dat er nog een deal met Google's Gemini volgt. Hoe ziet hun strategie er nou echt uit?
Dat bespreken we met vermaard app-ontwikkelaar en oprichter van AI-platform Cradle, Jelle Prins en met BNR's eigen Apple-adept én verslaggever, Martijn de Rijk.
AI bij Mozilla
Mozilla kennen we vooral van de webbrowser Firefox. Maar wist je dat ze daar ook tegengas geven aan de grote techbedrijven van deze wereld? Google, Apple en Microsoft hebben immers de meeste macht in handen, al lijkt wet- en regelgeving (vooral in Europa) wel voor wat pushback te zorgen. Mozilla heeft daar aan bijgedragen door in nauw contact te zijn met Brussel, en zo ook (deels) geprofiteerd van de Digital Markets Act.
Daarnaast is Mozilla ook druk met open-source AI en zelfs een investeringstak. Reden genoeg om daarover te praten met Mark Surman, directeur van de Mozilla Foundation, tijdens de afgelopen editie van MozFest in Amsterdam.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast, All in the Game, De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 12 Jun 2024 - 749 - 'Extreem complexe' AI Act eindelijk klaar, dit verandert er voor jou
Over enkele dagen tot weken is de AI Act officieel en definitief. De grote Europese wet rond kunstmatige intelligentie gaat veel veranderen. Taalmodellen en andere AI-producten worden in risico-categorieën ingedeeld en zaken als gezichtsherkenning worden helemaal verboden. Volgens onze gast van vandaag is de AI Act het meest uitgebreide en complexe stuk techwetgeving tot nu toe. En dat geloven we graag, want deze nieuwe wet heeft 113 artikelen, 180 overwegingen en is vervlochten met maarliefst 27 andere Europese wetten. Maar wat zijn de gevolgen van dit bijna allesomvattende nieuwe stuk regelgeving? Wie is er verantwoordelijk voor de handhaving? En zijn er ook loopholes?
We bespreken het met Arnoud Engelfriet, IT-jurist en schrijver van het boek The Annotated AI Act.
In de opening: Joe is met Asus op de Computex-techconferentie in Taiwan, Ben praat met hem over de stemming en innovaties aldaar.
Desinformatie vooraf afstoppen
Met de Europese verkiezingen voor de deur is de bestrijding van desinformatie zo'n beetje prioriteit nummer één. Toch heeft het weinig zin om nu pas, of in ieder geval kort voor de verkiezingen, je pas druk te maken over dit probleem. De DROG Group is het hele jaar bezig met de bestrijding van desinformatie en zet daar ook niet-traditionele manieren voor in. Bijvoorbeeld door mensen te 'vaccineren' tegen onzin, bijvoorbeeld door het spelen van slim vormgegeven games. Op MozFest 2024 (een festival van internetbedrijf Mozilla) geven zij tips hoe je zelf actie kunt ondernemen tegen desinformatie.Te gast is Ruurd Oosterwoud, CEO en oprichter van DROG.
Crypto onderdeel van presidentsverkiezing VS
Na de Europese verkiezingen van 6 juni richten we onze ogen voorzichtig op 5 november. Dan gaat het belangrijkste techland naar de stembus: De Verenigde Staten. Voor de strijd tussen Biden en Trump lijkt het beleid rond cryptovaluta voor het eerst een onderwerp van belang te worden. Sinds een aantal weken is Trump namelijk uitgesproken pro-crypto. De Democratische Partij was altijd kritisch, maar lijkt nu ook (deels) bij te draaien om de Republikeinen dan weer de wind uit de zeilen te halen. De cryptomarkt reageert in ieder geval positief op al het politiek geharrewar.Het fijne hoor je van techredacteur Daniël Mol, die voor BNR Digitaal op 'Zoekopdracht' ging.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast,All in the Game,De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 05 Jun 2024 - 748 - Zoeken met Google is een zooitje, maar is AI wel de oplossing?
Deze week stond in het teken van de zoekmachine van Google. 'Search' op internet wordt al 25 jaar gedomineerd door de Amerikaanse techreus, maar sinds de introductie van ChatGPT en de AI-hype lijkt het geijkte businessmodel van Google onder druk te staan. Dat bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.
Want Google introduceerde deze week zijn 'AI Overview'. Gebruikers zouden daarmee een betere search-ervaring moeten krijgen, maar er ging ook een hoop mis. Zoals suggesties om kaas op je pizza te lijmen en dagelijks een steentje te eten. Ook maken nieuwsmedia zich zorgen, want het AI-overzicht heeft weinig ruimte voor serieuze bronvermelding. Welke impact gaat deze verandering hebben op het belangrijkste verdienmodel van Google? Hoe reageren adverteerders? En wat zijn de gevolgen voor nieuwsmedia.
Dat zijn allemaal vragen voor Marco Kloots, onafhankelijk tech-adviseur en oprichter van Platform161.
Drie Emmy-awards voor bedrijf uit Alkmaar
De TV-wereld lijkt soms stil te staan en misschien is dat, zeker als we kijken naar Nederland, ook wel waar. In de Verenigde Staten is dat gelukkig niet het geval en dat is voor een deel te wijten aan Beyond Sports uit Alkmaar. Het bedrijf won onlangs drie (!) Emmy-awards voor een American Football-wedstrijd in een Toy Story-animatie. Een mooie aanleiding voor een gesprek over innovatie in de TV-wereld, want juist die producenten maken zich zorgen over het verliezen van de jonge doelgroep.Hoe Beyond Sports nieuw leven in een oud medium blaast, horen we van Sander Schouten, CEO en Nicolaas Westerhof, CTO van Beyond Sports.
Hoe intelligent is ISA?
Jaarlijks overlijden er, wereldwijd, een miljoen mensen als gevolg van mobiliteitsongelukken. Het is in ieders belang om dat naar beneden te krijgen, dus ook in het belang van autofabrikanten én de regelgever. Eén van de oplossingen is ISA; Intelligent Speed Assistance of intelligente snelheidsassistentie in goed Nederlands. Dat moet nu al voorkomen dat we te hard rijden op de Nederlandse autowegen, maar de vraag is of dat in de huidige situatie eigenlijk wel werkt – want er is nogal wat voor nodig.Wat dat allemaal is, bespreken we met Maarten Steinbuch, hoogleraar Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast,All in the Game,De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 29 May 2024 - 747 - Sneuvelt met het Groeifonds ook onze innovatiekracht?
Het Nationaal Groeifonds wordt na vier turbulente jaren opgedoekt, wat betekent dat Nederland de komende twee jaar miljarden minder gaat investeren in tech- en innovatie. Welke impact heeft dat op de Nederlandse techsector? En is dat erg, of heeft Nederland voor de komende jaren voldoende geïnvesteerd? Ben van der Burg en Iwan Verrips zoeken het uit in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.
In het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen is opgenomen dat fase vier én vijf van het fonds niet meer worden uitgekeerd, goed voor zo'n 6,8 miljard euro.
Welke impact dat heeft op onze concurrentiepositie wereldwijd, bespreken we met investeerder Martijn Hamann en Stefan Leijnen van het AiNed-programma.
AWS European Sovereign Cloud
Amazon Web Services heeft grootse plannen voor een Europese soevereine cloud en trekt daar 7,8 miljard dollar voor uit. Alle diensten van AWS moeten vanuit Europa worden geleverd, zodat Europese klanten er zeker van kunnen zijn dat hun data het continent nooit verlaat en helemaal is afgeschermd van de Amerikaanse tak van Amazon. Maar kan de techgigant die beloftes wel waarmaken?
We vragen het Merijn Schik, senior manager Public Policy EU bij Amazon Web Services.
AI, datacenters en klimaatdoelen
Het gebruik van AI kost bergen energie en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Door de almaar groeiende mogelijkheden lopen de CO2-emissies van grote techbedrijven steeds meer op en raken klimaatdoelen steeds verder uit zicht. Bovendien groeit de behoefte aan rekenkracht en gegevensopslag harder dan we er ruimte voor lijken te kunnen maken. Gaan de klimaatdoelstellingen van grote techbedrijven wel samen met hun plannen om alle applicaties en devices vol te stoppen met energievretende AI? En hoe kunnen we genoeg datacenters bouwen als we nu al tegen de grenzen van onze energievoorziening aanlopen?
Dat leggen we voor aan Stijn Grove, managing director bij de Dutch Data Center Association.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar deCryptocast,All in the Game,De Technoloogen deTech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 22 May 2024 - 746 - Hoeveel rek zit er nog in de technologie van AI-taalmodellen?
Hoeveel rek zit er nog in de technologie achter de AI-taalmodellen van o.a. Google, OpenAI en Anthropic? Deze koplopers beloven de consument gouden bergen, maar kunnen we dat met het huidige type technologie wel bereiken? Dat is maar de vraag, ontdekken Joe van Burik en Daniël Mol in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal.
En ligt de toekosmt van diezelfde taalmodellen bij de 'alleskunners' zoals ChatGPT? Of moeten we het meer zoeken in precisietoepassingen: kleinere modellen die zich specialiseren in één of twee taken. Gebruikers zouden dan uiteindelijk een Zwitsers zakmes vol kleinere taalmodellen kunnen meedragen.
Hoe het zit met de toekomst van deze technologie, hoor je van Cynthia Liem, universitair hoofddocent intelligente systemen aan de TU Delft, en Lucas Meijer, ontwikkelaar van AI-apps zoals Lees Simpel en 'Schrijf even Mee'.
Telegram onder Belgisch toezicht
België is hoofdverantwoordelijke voor het Europees toezicht op berichtendienst Telegram. Het ietwat ouderwets klinkende Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie is de aangewezen toezichthouder voor een app die regelmatig in verband wordt gebracht met criminele activiteiten. Is België wel opgewassen tegen Telegram? Waarom komt de verantwoordelijkheid juist daar te liggen? En welke middelen geeft de Europese Digital Services Act om Telegram in het gareel te houden?Dat zijn vragen voor Menno Weij, tech-jurist bij BDO-Legal
(Durf)investeren is meer dan alleen winst maken
Durfkapitalisten zouden met meer factoren rekening moeten houden dan alleen absolute winst. Dat betoogt onze gast in BNR Digitaal. Andere factoren, zoals het klimaat, maatschappelijk nut of menselijk welzijn zouden ook een rol moeten spelen. Maar is dat een goede strategie voor Europese investeerders? Maakt dat de kloof tussen Europese en Amerikaanse durfkapitalisten niet nóg groter en raakt ons continent dan niet nog verder achterop wat betreft impactvolle techbedrijven?Eva de Mol, durfinvesteerder bij CapitalT en columnist in het FD legt uit waarom
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 15 May 2024 - 745 - AI en desinformatie cruciaal bij Europese verkiezingen
Nog een kleine maand tot de Europese verkiezingen van 6 juni, waarbij Nederlanders kunnen stemmen op hun vertegenwoordigers in het Europees parlement. Waar technologie en digitalisering op nationaal niveau nog weleens willen ondersneeuwen, is het onderwerp voor de Europese verkiezingen een stuk relevanter. En welke rol speelt technologie, zoals AI, in deze (belangrijke) verkiezingen? Dat krijgen Joe van Burik en Daniël Mol te horen in de eerste helft van deze uitzending.
De impact van Europa op tech is in ieder geval duidelijk. Kijk maar naar de ‘tech-wetten’, zoals de Digital Services Act (of: DSA), die nu daadwerkelijk impact hebben. En dan moet de AI Act nog volgen. Worden grote techreuzen – en vooral hun platforms – daarmee ook effectief aangepakt? En wat kunnen we verder verwachten vanuit het Europees Parlement, de aankomende vijf jaar?
Dat vragen we aan Kim van Sparrentak, europarlementariër namens GroenLinks.
De spotlight op Apple
De spotlights staan weer op Apple! En nu eens niet omdat de iPhone-verkopen tegenvallen of omdat ze niets met AI doen. Want: aan die observaties van de afgelopen zes maanden verandert nu een hoop. En met die ontwikkelingen lijkt Apple ook uit een beursdalletje te klinken. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de 110 miljard dollar die Apple uittrekt voor het inkopen van zijn eigen aandelen, maar bijvoorbeeld ook met het feit dat de dip in de smartphonemarkt voorbij lijkt te zijn. Bovendien lijkt Apple steeds meer te gaan inzetten op on-device AI, waarbij de nieuwe iPads (dinsdag aangekondigd) met nieuwe M4-chip een voorschot daarop lijken te nemen.Wat kunnen we van deze techreus verwachten? En waarom doet nou juist top-belegger Warren Buffett aandelen Apple van de hand? 'Beursnerd' Jochem Visser ging voor BNR Digitaal op Zoekopdracht.
Nederlandse (of Europese) techreuzen?
Hoe krijgen we nou in Nederland – of, vooruit, Europa – net zo'n techreus als de velen in de VS en in Azië? Daarover spreken we vaker in BNR Digitaal, maar ter gelegenheid van de jaarlijkse EU-Startups Summint in Malta, willen we dat nu eens concreter maken. Want wat is er nu precies allemaal nodig om een échte techreus te kweken? Dat begint natuurlijk bij geld, maar hoe creeëren we in Europa ook een goed klimaat om dit soort bedrijven te laten groeien?Dat vragen we aan Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 08 May 2024 - 744 - Hoe hypocriet zijn de VS met het TikTok-verbod, en hoe daarmee verder?
Het TikTok-verbod is een feit! Althans, bij de wet die door de Amerikaanse president Biden getekend is. Maar hoe gaat TikTok dat aanvechten bij de rechter, en hoe kansrijk is die poging? Het belooft een stevig gevecht te worden, waarbij de Chinese app het vermoedelijk op het Eerste amendement van de Grondwet zal gooien: de 'Freedom of Speech'. Joe van Burik en Ben van der Burg bespreken dat in deze aflevering van BNR Digitaal.
Want de Amerikanen winden er geen doekjes om. TikTok is een bedreiging voor de National Security. De vraag is dan nog: wat zijn de uitwegen voor TikTok? Kan TikTok op één of andere manier in handen van ByteDance blijven en zijn leven beteren in de VS? En wie hebben er eigenlijk oren naar zo'n overname?
We vragen het aan Amerika-kenner Raymond Mens en tech-juriste Lisette Meij van Lime Legal.
Een maand geen social media
Hoe kan je zélf gezonder omgaan met social media? Daar helpen de initiatiefnemers van MeiSocialVrij je maar al te graag mee. Bijvoorbeeld door er eens een hele maand mee te stoppen. Want stoppen met social media heeft heel veel voordelen en kan, ook in combinatie met werk, makkelijk vol te houden zijn.Jan Bruin is initiatiefnemer van MeiSocialVrij en te gast in deze aflevering.
Open-source in gevaar?
De cryptowereld reageerde afgelopen week geschokt op een ingreep van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Bitcoinwallet Samourai werd hardhandig uit de lucht gehaald en diens ontwikkelaars werden gearresteerd. Extra opvallend is dat de diensten van Samourai allemaal open-source waren. Een terrein dat voorheen buiten schot bleef. Nu de houding van justitie lijkt te draaien, maken privacy-activisten en de open-source gemeenschap zich zorgen.Hoe dat zit, hoor je van zelfstandig Bitcoin-ontwikkelaar Sjors Provoost.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 01 May 2024 - 743 - Zo krijgt de Kamer oog voor tech in de Toekomst Kamer
De politiek houdt zich vooral bezig met de korte termijn, mede omdat ze zich binnen vier jaar bewijzen. En dat is een probleem, want goed beleid dient ook rekening te houden met de toekomst, zeker als we het hebben over politieke beslissingen rond technologie. De Toekomst Kamer, een nieuwe denktank ontsprongen uit de Stichting Toekomstbeeld der Techniek moet daar verandering in brengen en scenario's uitdenken voor die verre toekomst.
De combinatie van technologie(kennis) en de lange termijn doet natuurlijk ook denken aan de techkennis in de Tweede Kamer. Die is niet op voldoende niveau en dat levert nog weleens problemen op. Hoe moet dat in de komende regeringsperiode? Welke mogelijkheden moet een Minister van (of voor) Digitale Zaken krijgen? En hoe dragen toekomstscenario's bij aan beter (tech)beleid?
Dat vragen we aan Rudy van Belkom, directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek en initiatiefnemer van De Toekomst Kamer. En Barbara Kathmann, kamerlid namens GroenLinks-PvdA en voorzitter van de Commissie Digitale Zaken.
Uiterst vertrouwelijk, maar dus ook ondoorzichtig
Spionage is een ‘hyperobject’. Een niet goed te vangen fenomeen, dat steeds verandert en waar we slechts glimpen van opvangen. Dat staat in het nieuwe boek ‘Uiterst Vertrouwelijk’, over de eerste geheime dienst van ons land. Dat is er sinds deze week - misschien niet héél toevallig tegelijkertijd met het nieuwe jaarverslag van de AIVD. En dat jaarverslag biedt genoeg ruimte voor een gesprek over onze diensten. Want wie, of wat, zien zij als grootste dreiging? En hoe zit het met die nieuwe cyberwet, die diensten meer macht geeft? Bovendien geeft het boek 'Uiterst Vertrouwelijk' een fascinerend inkijkje in het ontstaan van de diensten, zo vlak na de Eerste Wereldoorlog. De Centrale Inlichtingendienst was een reactie op de angst voor een socialistische revolutie.Te gast is Bart Jacobs, hoogleraar Security, Privacy en Identity aan de Radboud Universiteit en mede-auteur van het boek 'Uiterst Vertrouwelijk'.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 24 Apr 2024 - 742 - Hoe gamebedrijven na ASML ook een 'Project Beethoven' willen
Het gaat niet goed met de internationale gamesindustrie. Er worden nog altijd vele miljarden verdiend, maar vrijwel ieder groot gamebedrijf heeft afscheid moeten nemen van een flink deel van zijn personeel. Wat is er aan de hand? En belangrijker nog, worden Nederlandse gamebedrijven (een industrie die goed is voor zo'n 400 miljoen euro per jaar) ook geraakt? En hoe plaats je 'games' eigenlijk? Is het cultuur, vooral een economisch product of Joe van Burik en Ben van der Burg krijgen daar een antwoord op, in deze aflevering van BNR Digitaal.
Antwoord op die vragen krijgen we van Rami Ismail, onafhankelijk game-maker en bestuurder van de Dutch Game Association.
(Meer) innovatie uit de brainportregio
In deze uitzending gaat het aan het begin kort over ASML. Maar de hypermoderne chips (en ook mindere ingewikkelde varianten) zijn nadat ze uit de lithografiemachine rollen nog niet klaar voor gebruik. Ze moeten ook ingepakt worden en de markt voor het 'packagen' van Halfgeleiders is ook vele miljarden groot. FononTech, een bedrijf uit de Brainport regio en voortvloeisel uit TNO, heeft een veelbelovende oplossing om dat inpakken stukken efficiënter te doen. Intel, TSMC en Apple wisten het bedrijf al te vinden.Hoe de oplossing van FononTech werkt en of zij meekunnen in de hypercompetitieve chipwereld, vragen we aan Rob Hendriks, mede-oprichter en CEO van FononTech.
Nieuw leven voor Huawei in Europa?
Huawei kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws in de context van geopolitiek. Het Chinese bedrijf bestormde de markt met zijn goede, maar ook betaalbare smartphones en verloor dat marktaandeel weer net zo snel na Amerikaanse sancties. Het bedrijf kan sinds 2019 namelijk niet meer het Android-OS (van Google) afnemen. Inmiddels heeft het bedrijf de hoop op de Europese smartphonemarkt wel opgegeven, maar probeert het met wearables en niet-kritieke 5G-infrastructuur toch weer voet aan de grond te krijgen. Gaat dat lukken? En op welke andere markten richt Huawei zich nog meer?Niels Koloos, redacteur bij BNR, ging op 'Zoekopdracht' en bracht een bezoek aan het Nederlandse kantoor van de Chinese techreus.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 Apr 2024 - 741 - Waarom Van Huffelen een minister voor Digitale Zaken wil
Digitale zaken (of digitalisering) is nog altijd een brede portefeuille, blijkt uit de huidige werkagenda van demissionair staatsecretaris Alexandra van Huffelen, die daar nu over gaat. Joe van Burik en Ben van der Burg spreken haar in BNR Digitaal uitgebreid over hoe het verder moet, zeker ook als de huidige kabinetsformatie is afgerond.
Want dat digitalisering ook voldoende aandacht krijgt onder een volgend kabinet, is helemaal niet vanzelfsprekend. Een daadkrachtige minister van Digitale Zaken moet de komende kabinetsperiode de digitalisering van de overheid op de kaart blijven zetten. Dat moet dan wel een bewindspersoon zijn met macht binnen Den Haag, vergelijkbaar met die van het Ministerie van Financiën. En hoe zit het met het cloudbeleid van de overheid, ook met het oog op het mogelijke vertrek van .nl-beheerder SIDN?
Al het bovenstaande bespreken we met Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering
TSMC bouwt derde fabriek in de VS
Naast digitalisering voor Rijksoverheid en alles wat daarbij komt kijken, spreken we over de miljarden die TSMC krijgt om nóg een hypermoderne chipfabriek te bouwen in de woestijn van Arizona. De mega-investering onder de chips act vormt een nieuwe stap van de regering-Biden om meer geavanceerde chips in eigen land te produceren. Slagen zij daarmee? En hoe is de Amerikaanse productiekracht nu te vergelijken met die van Europa?
Dat vragen we aan Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur componenten bij Tweakers.
Optimaliseren tot op de milliseconde
PostNL verwerkt meer dan een miljoen pakketen per dag. Een efficiëntieslag in dat proces levert dus gigantisch veel op. Om dat te bewerkstelligen zet het postbedrijf de cloud (en dus ook AI-technologie) in. Hoe pakt de bezorger dat aan? Welke optimalisaties kunnen er nog gemaakt worden? En hoe gebruikt PostNL de laatste ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie?We spreken met Luc van Dondersgoed,principal engineer en AWS-expert bij PostNL en Milou Verheij, hoofd Cloud Center of Excellence bij PostNL
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 10 Apr 2024 - 740 - Is Claude van Anthropic nu de ChatGPT-killer?
Claude 3, het nieuwste taalmodel van de Amerikaanse AI-startup Anthropic, gooit hoge ogen. Volgens de laatste 'AI-examens' scoort het Opus-model van Claude 3 het allerhoogst op alle onderdelen. Daarmee is het model van Anthropic (waar Amazon overigens flink in heeft geïnvesteerd) dus beter dan de huidige producten van OpenAI, Google en alle andere concurrenten. Joe van Burik en Ben van der Burg ontdekken in deze aflevering van BNR Digitaal of GPT, het taalmodel achter ChatGPT, écht van de troon gestoten is.
Maar ook de andere twee versies van Claude vallen op, vooral het 'mini-model' Haiku. Dat is zeer goedkoop, niet erg intensief qua rekenkracht en toch nog erg goed. In wat voor aspecten valt Claude van Anthropic nog meer op? En hoe reageren de andere AI-bedrijven op deze nieuwe stap in deze nog altijd hypercompetitieve markt.
Dat gaan we bespreken met Lucas Meijer, ontwikkelaar van AI-apps zoals Lees Simpel en 'Schrijf even Mee'.
Nederland afhankelijk van klein aantal IT-bedrijven
Het overgrote deel van Nederlandse IT-projecten wordt uitgevoerd door een klein clubje grote bedrijven, dat blijkt uit onderzoek van iBestuur. Het Europese Capgemini spant de kroon, waarna Atos (bijna failliet) en IBM volgen. Die afhankelijkheid is een probleem, denken experts. Van de 148 uitgeschreven projecten (van meer dan 5 miljoen) kreeg Capgemini er 37 toegewezen. Atos, dat op het punt staat genationaliseerd te worden door de Franse overheid, kreeg er 22.Waarom blijft dit gebeuren? Hoe krijgen Nederlandse MKB-bedrijven meer kansen? En wat zijn verder oplossingen voor dit probleem? Dat vragen we aan Sjoerd Hartholt, journalist bij iBestuur.
Disruptie in de wereld van de goede doelen
Goede kans dit je dit herkent: je wil best doneren aan een goed doel, maar niet vastzitten aan een 'abonnement' of een periodiek afschrift dat je weer vergeet. Zeker omdat ‘opzeggen’ vaak gedoe betekent. En dat alles weerhoudt je dus om te geven aan de goede zaak. Een Nederlands bedrijf heeft daar mogelijk een oplossing voor. Giftshift wil een jongere doelgroep aanspreken om te blijven doneren aan goede doelen en biedt daarbij eenvoud en flexibiliteit.Gaat dat lukken? Dat vragen we aan John van Pijkeren, CEO en oprichter van Giftshift.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 03 Apr 2024 - 739 - Nvidia-topman verklaart enorme voorsprong in AI-race bij ons
Hoe heeft Nvidia zijn gigantische voorsprong in de AI-race bereikt? Dat krijgen Joe van Burik en Ben van der Burg te horen in deze aflevering van BNR Digitaal.
Nvidia profiteerde de afgelopen jaren van de gigantische AI-hype. Niet door het beste taalmodel te maken, maar vooral door het leveren van de 'picks and shovels', het gereedschap waar de AI-hype op draait. De H-100 GPU's van het bedrijf zijn niet aan te slepen voor grote en kleine AI-bedrijven.
En daarin ligt Nvidia ook nog eens drie tot vier jaar voor op de concurrentie, weten experts en het bedrijf zelf. Want AMD, maar ook de grote techreuzen azen op een deel van die hele grote Nvidia-taart. De laatste twee jaar is Nvidia ook uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Hoe is de cultuur bij het bedrijf, onder leiding van Jensen Huang, sinds de AI-hype veranderd?
BNR Digitaal spreekt met Jaap Zuiderveld, Vice President EMEA bij Nvidia.
Punt NL naar punt US?
Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) dreigt naar de servers van Amazon Web Services te verhuizen. En dat is een probleem vinden verschillende cloud-experts én sinds deze week Minister Adriaansens ook. Maar waarom is dit nu zo'n groot probleem? En waarom trekt SIDN eigenlijk naar een Amerikaanse partij? Zijn er geen Europese alternatieven? En wat moet er gebeuren om die in de komende jaren wél te ontwikkelen?Dat vragen we aan onafhankelijk tech-expert Bert Hubert.
Techreuzen overal onder vuur
In de VS en de EU liggen grote techbedrijven maar weer eens onder vuur. De Europese Commissie start in ieder geval drie grootschalige onderzoeken naar Apple, Meta en Google op basis van de Digital Markets Act. Deze 'poortwachters' zouden de nieuwe techwet niet goed naleven, ondanks maatregelen op al hun platformen. De onderzoeken van de Europese Commissie vallen samen met een grote zaak in de VS. Daar sleept het Amerikaanse Ministerie van Justitie Apple voor de rechter in een grote mededingingszaak over zo'n beetje alle activiteiten van het bedrijf. Apple zou van 'superapps' tot Carplay in overtreding zijn.
De overeenkomsten en verschillen tussen deze grote zaken hoor je van Martijn Michael, Juridisch Adviseur IT bij ICTrecht.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 27 Mar 2024 - 738 - Duik mee in de toekomst van tech, die in Delft ontwikkeld wordt
Hoe wordt op de TU Delft gewerkt aan uitvindingen die de wereld veranderen? Dat ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal, met collega/redacteur Daniël Mol.
Leren verantwoord omgaan met een smartphone en social media blijft een uitdaging. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. En helemaal als ouder van een kind ben je hier constant mee bezig. Beeld & Geluid in Hilversum springt daar deze week op in met het My First Smartphone Festival, waar je meer leert over omgaan met de digitale wereld. Want er gaat nog een hele hoop fout.
Want wanneer geef je een kind zijn eerste smartphone? Welke leeftijd is het meest bepalend voor de digitale ontwikkeling? En wat moet een kind nu wel en niet op een smartphone kunnen doen.
Dat leggen we voor aan Chiara de Jong, postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en Sanne Kanis, oprichter van kinder-podcastmaker Abel Studios.
Een kijkje in de kraamkamer van de toekomst
De redactie van dit programma had een drukke dag; op de dag van de uitzending waren Joe van Burik en Daniël Mol te gast bij de TU Delft. Niet alleen omdat Nederlandse bedrijven schreeuwen om meer technisch talent, maar ook om de laatste ontwikkelingen in de deep tech te bekijken. Want het fundamenteel onderzoek van vandaag is de state of the art-technologie van morgen (over 15 jaar). Welke toepassingen zien we over jaren terug in de machines van ASML? Hoe zien de clean rooms van de universiteit eruit? En welke startups sleutelen er allemaal aan onze technische toekomst?Redacteur Daniël Mol ging op 'zoekopdracht', nam alles van het bezoek bij de TU Delft op en vertelt erover in de studio in Amsterdam.
Gratis leren programmeren
Dat het aan technisch onderwijs schort is inmiddels wel duidelijk. Er zijn veel meer vacatures dan technische talenten. Eén van de werkvelden waar het tekort het grootst is, is dat van de programmeur. De stichting Codam zag dat ook en besloot gratis programmeerles aan te bieden, voor ieder niveau en met- of zonder vooropleiding. De conclusie: iedereen kan leren programmeren en daarna waarschijnlijk ook werk vinden.Hoe dat werkt en of dat nou gaat lukken vragen we aan Roos Peters, co-director bij Codam.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 20 Mar 2024 - 737 - Leidt 'TikTok-verbod' in VS ook tot hardere aanpak in de EU?
Het Huis van Afgevaardigden stemde woensdag in met een gedwongen verkoop van TikTok aan een Amerikaanse partij. Daar waren Joe van Burik en Ben van der Burg deze week 'live' bij in BNR Digitaal. Als ByteDance niet akkoord gaat met de verkoop, dan volgt er een totaalverbod op TikTok in de VS. Zo ver zal het mogelijk niet komen, omdat het Chinese bedrijf zich ook juridisch kan verzetten, waarbij een verkoop of verbod tijdelijk kan worden opgeschort.
Het nieuws rond TikTok komt in een week waar het al flink rommelt in de juridische techwereld. Want ook de DMA is officieel van kracht geworden. Met de Digital Markets Act wil de Europese Unie de macht van de (voornamelijk Amerikaanse) techreuzen breken. Bijkomend effect is dat dit de ruimte vrijmaakt voor Europese techbedrijven om op een gelijk speelveld te opereren. Zo is er een mooie rode draad te zien tussen de heibel rond TikTok en de invoering van de DMA.
Hoe deze dossiers zich de komende tijd gaan ontwikkelen en wat de toekomst van TikTok in de VS is, horen we van Geert Jan Koning, onafhankelijk tech-jurist.
Dit wil je écht niet wéten
Moderne technologie omringt ons overal, en is dus ook dé manier om ons te volgen. En daar maken overheden, met name hun geheime diensten, steeds meer gebruik van. Zeker nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet cyberoperaties, die de inlichtingendiensten MIVD en AIVD een stuk meer macht geven.Hoe ver dat gaat, en welke intriges je beleeft als je daarin gaat wroeten, lees je in het boek ‘Dit wil je écht niet wéten’, van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.
De Nederlandse missie in de VS
Een Nederlandse delegatie is deze week 'op missie' in Austin, voor het toonaangevende tech, muziek en filmfestival South by Southwest. Met een mix van beleidsmakers (waaronder Staatssecretaris Van Huffelen), ondernemers en andere betrokken hoopt Nederland zichzelf op de kaart te zetten. Dit jaar zet onze missie vol in op 'immersive experiences', waar Nederland volgens onze gast héél goed in is.Wat heeft Nederland te zoeken in Austin? En hebben we daar, nu het evenement bijna afgelopen is, een goede indruk achtergelaten? Dat vragen we aan Barbera Wolfensberger, Directeur Generaal Cultuur en Media bij het Ministerie van OCW en 'missieleider' op SXSW.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Mar 2024 - 736 - Willen we (meer) ASML('s)? Dit moet er allemaal veranderen
ASML-topman Peter Wennink reageerde vol woede op de houding van de Nederlandse overheid over de tech-sector, juist tijdens het State of Dutch Tech-event van Techleap. Joe van Burik en Ben van der Burg maakten deze speciale aflevering op locatie om te bespreken wat er moet veranderen om ASML te behouden - en vooral nog veel meer van zulke bedrijven te laten ontstaan.
State of Dutch Tech van Techleap
ASML moet met 'Operatie Beethoven' het chipmachinebedrijf binnen de landsgrenzen houden. Het is tekenend dat dat nieuws juist op de dag naar buiten komt dan ook het State of Dutch Tech event van Techleap plaatsvindt in Den Haag.Daar wijst een rapport aan dat techbedrijven, vooral start-ups en scale-ups, het moeilijk hebben. Waarom stagneren de investeringen, zijn goede mensen steeds moeilijker te vinden en helpt de overheid daar niet echt bij? Komt dat door de macro-economische omstandigheden, of kent het ondernemingsklimaat in Nederland ook zijn eigen, serieuze problemen. Waarom gaat het met deeptech-bedrijven (waarvan ASML een groots uitgegroeid voorbeeld is) juist wel goed in Nederland? En wat moet de Nederlandse techwereld dan vragen van een nieuw kabinet?
Dat bespreken we met Constantijn van Oranje, ‘special envoy’ van Techleap (aanjager van de Nederlandse tech-sector) en Eva de Mol, mede-oprichter van investeringsmaatschappij CapitalT.
HuggingFace
De Frans-Amerikaanse AI-start up Hugging Face wil AI democratiseren, onder meer door een platform te bieden waarop ontwikkelaars aan open-source modellen kunnen sleutelen. En met succes, want Hugging Face is na investeringen van onder meer Google en Nvidia zo'n 4,5 miljard dollar waard. Hoe kijkt het bedrijf naar de AI-boom van nu? En lukt dat democratiseren wel, in een wereld waar zoveel belangen meespelen? Want er zijn maar weinig markten zo competititief als die van AI op dit moment. OpenAI, Microsoft, Google, Amazon (AWS) en nog een hele rits nieuwe bedrijven strijden om hét beste AI-model af te leveren.Dat vragen we aan Thomas Wolf, mede-oprichter en Chief Science Officer van Hugging Face.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Mar 2024 - 735 - Slimme camera's in de winkel of bij jou thuis, mag dat nou wel?
Slimme camera's moesten in winkels, zoals supermarkten, voorkomen dat we dingen stelen. En we hangen ze ook op voor onze huizen. Of dat eigenlijk wel mag, bespreken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal.
Steeds meer Nederlanders meer hebben een slimme deurbel, die vaak (illegaal) gericht is op de openbare weg. En daar kan de politie bij, als ze dat willen. Onlangs trok de Autoriteit Persoonsgegevens aan de bel. De waakhond kreeg in 2023 ruim 1000 meldingen van mensen die zich zorgen maakten over privacyschendingen door slimme deurbellen. Is daar wel een oplossing voor? En in de supermarkt moeten slimme camera's met bewegingsherkenning voorkomen dat er gestolen wordt. Wat moeten we daarvan vinden, vooral in de context van privacy- en AI-wetgeving?
Dat vragen we aan Lisette Meij, tech-juriste en oprichter van Lime Legal.
Twitch
Twitch is niet alleen bekend als hét livestreaming-platform, vooral voor gamers. Inmiddels is het veel meer dan dat en hebben allerhande content creators een plek op het platform. Dat roept ook vragen op, want hoe gaat het platform straks om met AI-gegenereerde content, zeker na de presentatie van AI-videomodel Sora. Het platform organiseert ook het internationale event TwitchCon. Dat komt eind juni voor het eerst naar Rotterdam, na onder meer een editie in Amsterdam in 2022.Daarover, maar vooral ook over hoe Twitch zich probeert de onderscheiden van grootheden als YouTube en TikTok, praten we met Dan Clancy, CEO van Twitch, onderdeel van techreus Amazon.
Reddit
Reddit gaat naar de beurs. Komende maand moet 'de voorpagina van het internet', zoals de website zichzelf noemt, genoteerd worden aan de Amerikaanse beurs. En dat is de eerste beursgang van een socialmediaplatform sinds Pinterest in 2019. In 2021 probeerde Reddit al een beursgang op poten te zetten, toen tegen een waardering van 10 miljard dollar, maar het bedrijf kreeg op het laatste moment koudwatervrees. Nu is het beursklimaat toch echt gunstig genoeg, maar analisten en Reddit-gebruikers twijfelen sterk aan het verdienvermogen van het platform. Sinds de oprichting in 2005 maakte Reddit immers nog nooit winst.BNR Digitaal-redacteur Daniël Mol is actief op Reddit sinds 2011 en zocht alles uit inzake deze beursgang, die niet geheel toevallig volgt na een deal van zestig miljoen dollar met Google om met de inhoud op het platform op AI-modellen te trainen.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 28 Feb 2024 - 734 - Sora is de AI-revolutie voor video, wat moeten filmmakers nu?
Amper anderhalf jaar na het verschijnen van ChatGPT lijkt de volgende revolutie binnen de generatieve AI zijn opwachting te maken. In deze aflevering van BNR Digitaal ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg het nieuwste model van OpenAI: Sora. Sora kan video van maximaal zestig seconden genereren op basis van een prompt of een afbeelding. Het model doet dat in allerlei formaten en met verbluffende kwaliteit. Enkele demo's van OpenAI zijn bijna niet van echte beelden te onderscheiden.
De beelden van Sora roepen direct een vraag op. Welke impact gaat dit hebben op de filmindustrie? Dat bespreken we met Pieter Bruin, cameraman voor film- en TV-producties namens Film Dynamics. Want naast de bij vlagen nu al fotorealistische beelden, kan je in de prompts ook informatie over cameravoering kwijt. Een drone-shot van een indrukwekkende kust of een actiescene waarin een auto nauw gevolgd wordt zijn allebei geen probleem meer. Moeten cameramensen, regisseurs en andere mensen in de film- en videoindustrie nu vrezen voor hun baan?
VR in de medische wereld
De Vision Pro is een paar weken beschikbaar en nu al werken er mensen in Nederland met de slimme bril van Apple. Zo gebruiken artsen in het Erasmus MC virtual reality om resultaten van CT-scans beter te interpreteren. Radiologen maken traditionele CT-scans, waarna artsen in hun operatieplan gebruikmaken kunnen maken van een 3D-model. Met de komst van de Apple Vision Pro zijn de mogelijkheden een stuk groter geworden. Het apparaat van Apple is krachtiger dan zijn concurrenten, waardoor veel applicaties lokaal gedraaid kunnen worden. Dat levert natuurlijk weer privacy-winst op.
Welke impact VR vandaag de dag in de operatiezaal heeft, horen we van Chris Hordijk, oprichter en CEO van MedicalVR, en van Dr. Alexander Maat, hart- en longarts verbonden aan het Erasmus MC.Het gaat niet goed in de gameindustrie
Het rommelt flink in de game-industrie! Microsoft brengt eigen games naar spelcomputers van concurrenten, omdat de eigen Xbox-platforms niet hard genoeg groeien. Sony moest bij de kwartaalcijfers toegeven dat het de komende twaalf maanden geen grote games meer op de planning heeft voor de PlayStation 5. En Nintendo komt naar verluidt pas in 2025 met de opvolger van de Switch-spelcomputer, terwijl die eerder nog eind 2024 werd verwacht. Vooral die laatste twee bedrijven moesten het flink ontgelden op de beurs.Hoe nu verder in deze business van honderden miljarden? Dat analyseren we met Joost van Dreunen, game-investeerder en academicus aan de New York University.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 21 Feb 2024 - 733 - China, Rusland of Iran; waar komt de grootste cyberdreiging vandaan?
Het is oorlog: niet alleen aan de randen van Europa, maar ook in het cyberdomein. Dat ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering van BNR Digitaal. Het rapport van inlichtingendienst MIVD gaf al een inkijkje in de werkwijze van Chinese hackers. Ditmaal was er malware verpakt in de beveiligingssoftware van Fortinet. Via een 'achterdeurtje' kon de Chinese staat zo meekijken bij Defensie. Het geeft ons slechts een beperkt beeld van het conflict in het cyber-domein, want volgens meerdere veiligheidsdiensten positioneert China zich op steeds meer 'strategische' plekken.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over Rusland, Iran of Noord-Korea. Een recent verschenen rapport van Google beschreef wat er vooraf ging aan de aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober. Het laat zien dat cyberaanvallen vaak een 'eerste' middel zijn, die vooraf en tijdens een conflict kunnen worden ingezet.
Rickey Gevers, cyberspecialist bij Responders en Sanne Maasakkers, Senior Analyst bij Mandiant praten ons bij over de belangrijkste cyberdreigingen en wat we er tegen kunnen doen.
'Extremely Hardcore'
De op zijn zachtst gezegd turbulente overname van Twitter (Nu X) door Elon Musk zit nog vers in het geheugen. Musk kocht het amper-winstgevende bedrijf voor 44 miljard dollar (aanvankelijk tegen zijn zin in) en zette het platform binnen enkele weken naar zijn hand. Hij ontsloeg duizenden werknemers en veranderde de werkcultuur. Alleen medewerkers die 'extremely hardcore' waren mochten blijven. De techwereld kreeg deze achtbaan vanaf het begin mee, mede door het werk van journalisten van Platformer, een nieuwsbrief die verslag doet van de Amerikaanse techwereld.Zoë Schiffer is hoofdredacteur bij Platformer en schreef het boek 'Extreem intens: Twitter onder Elon Musk'. Ze vertelt in BNR Digitaal over de verslaggeving rond de overname van Twitter door Elon Musk.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 14 Feb 2024 - 732 - Extra Digitaal: Apple Vision Pro getest door Ben en Joe
De Apple Vision Pro testen is niet gemakkelijk, want deze slimme bril is eigenlijk alleen nog maar in de VS te koop. Joe van Burik en Ben van der Burg hebben 'm echter toch een tijdje kunnen proberen, en delen hun eerste indruk en verdere analyse is deze extra podcast van BNR Digitaal.
De Apple Vision Pro is nog niet officieel verkrijgbaar, maar via diverse routes hebben toch al enkele exemplaren Nederland bereikt. Zo hebben we twee exemplaren kunnen gebruiken via Triple. Nadat Joe en Ben een middag allebei de slimme bril hebben kunnen proberen, hoor je in deze podcast hoe ze dat ervaren - én wat dit betekent voor de ontwikkeling van het fenomeen slimme brillen en de strategie van Apple als techreus.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 08 Feb 2024 - 731 - Hoe maak je een app voor de Apple Vision Pro?
De Apple Vision Pro is eindelijk hier, maar het aantal apps dat op dit moment beschikbaar is valt nog wat tegen. Onder meer YouTube en Netflix kijken de kat uit de boom en besluiten nog niet de middelen opzij te zetten om een specifieke applicatie voor het nieuwe platform van Apple te ontwikkelen. Toch wordt er nu al druk nagedacht over nieuwe third party apps, ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze uitzending van BNR Digitaal.
Hoe het ontwikkelen van een Vision Pro-app werkt en wat daarvan de toekomst is, vragen we aan zelfstandig app-ontwikelaar Jordi Bruin.
Wie verdient er nu écht geld aan AI?
We zitten middenin het cijferseizoen en dan is het voor BNR Digitaal een mooi moment om eens de balans op te maken. Want na een jaar vol hype en grote beloftes rond AI in 2023, willen we nu weleens weten of dat echt wordt waargemaakt. En dan is er ook het onderscheid te maken tussen de verschillende lagen binnen de AI-industrie. Wie spinnen er het meeste garen bij de hype? Is dat Nvidia, die met zijn chips in vrijwel ieder datacenter te vinden is? Of moeten we juist kijken naar de jonge bedrijven, zoals OpenAI en Anthropic?Dat zijn allemaal vragen voor Jordy Beuving, beursanalist bij De Aandeelhouder.
Wat is een 'foto', in tijden van AI?
Iedereen is tegenwoordig een goede fotograaf. Met behulp van steeds meer software, en sinds dit jaar ook AI, schiet je met je smartphone de allermooiste plaatjes. En nabewerken in Photoshop is ook een fluitje van een cent. Adobe voegde het afgelopen jaar ook de 'generative fill' toe aan Photoshop en Lightroom, waarmee je gemakkelijk foto's kan uitbreiden of afmaken. Samsung ging begin 2023 nog de fout in, door foto's van de maan 'in te kleuren' met een standaardplaatje. Dit alles roept de vraag op wat een foto nu eigenlijk is en hoe ver een 'rauwe' foto is op te rekken met eindeloos veel software.Dat bespreken we met Jeroen Horlings, tech- en fotojournalist, onder andere bij Tweakers.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 07 Feb 2024 - 730 - Apple speelt het slim, heeft de DMA wel effect?
Apple heeft de grip op de eigen App Store versoepeld. Apps voor gebruikers in de EU mogen nu ook buiten die digitale winkel worden aangeboden. Betaling mag – onder bepaalde voorwaarden - ook buiten Apple om. Maar: alleen omdat het moet van Europese wetgeving én de Amerikaanse rechter. En alsnog op Apple's manier. Joe van Burik en Ben van der Burg ontdekken in deze uitzending van BNR Digitaal of de DIgital Markets Act van de EU eigenlijk wel effectief is. Want Apple rekent alsnog een 'core technology fee'.
En daar zit hem nu net de kneep. Je kan nu buiten de app store om opereren als app-maker, maar omdat je gebruik maakt van de ontwikkeltools van Apple, betaal je nog altijd een bijdrage aan het ecosysteem. Valt dit nu binnen de regels en de geest van de DMA? En hoe moet je nu als app-maker te werk gaan? Kies je ervoor om in het 'oude' systeem te blijven, of ga je mee in het nieuwe regime met de 'core technology fee'?
Dat vragen we aan onafhankelijk tech-jurist Geert Jan Koning en Carolina Bongers, bedenker van taal-spelletjes-app Jungle The Bungle.
Investeren in deep tech
Quantumcomputing is één van de grote technologische toekomstbeloftes. En waar 'we' met AI, social media of cloud de boot hebben gemist, lopen we met quantum als Nederland voorop. Maar voordat deze technologie echt volwassen is, zijn we al snel tien tot vijftien jaar verder. In de tussentijd is er heel veel geld en tijd nodig. Geld moet komen van publieke én private partijen.En dat is direct interessant, want we weten dat Nederland én Europa tegenwoordig ook veel belastinggeld investeren in nieuwe technologie. Maar de rest van de wereld doet dat ook. De markt van durfkapitalisten en andere investeerders is een stukje kleiner in Europa en zeker Nederland. Dan laten we het hele geopolitieke-domein nog buiten beschouwing, want zeker in de quantum (en andere deeptech in het verlengde) speelt dit even sterk als op de markt van chips. Welke uitdagingen komen er kijken bij het investeren in zo'n piepjonge markt? En wanneer gaat quantum dan echt geld opleveren?
Dat vragen we aan Kees Eijkel, hoofd business development bij QuTech en Vincent Kamphorst, investment director bij Innovation Industries.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 31 Jan 2024 - 729 - Waarom 'Super-AI' voor Zuckerberg belangrijker is dan het Metaverse
Mark Zuckerberg draait zijn Meta bij. Niet alleen leven en werken in het metaverse is nu het einddoel van het voormalige Facebook; ook het bereiken van AGI, artificial general intelligence, krijgt topprioriteit. Dat is toch opmerkelijk, want nog geen 2,5 jaar geleden besloot Facebook zijn naam te veranderen in het meer algemene en toekomstgerichte Meta. Ben van der Burg en Joe van Burik vragen zich in deze aflevering van BNR Digitaal af hoe je een bedrijf van de grootte van Meta (bijna 1 biljoen) bijstuurt. Wat heb je nodig voor het maken van zo'n 'pivot'? En helpt het inzetten op AI dan ook bij het uitbouwen van het metaverse en het verkopen van slimme brillen en soortgelijke gadgets?
Tech-investeerder en ondernemer Quintin Schevernels en Tijmen Blankevoort, director of engineering deep learning bij Qualcomm, en binnenkort werkzaam voor Meta, geven antwoord op al deze vragen.
Komt er een crash in de miljardenindustrie van games?
Als in het in één hoek van de tech-industrie regelmatig rommelt, dan is het wel de games-hoek. Alleen al vanwege de jaarlijkse omzet, die benadert al enkele jaren de 200 miljard dollar. Na een post-corona dipje moet over twee jaar die magische grens doorbroken worden. Maar makkelijk gaat dat niet, want de industrie wordt ook geplaagd door ontslagen. Zo'n beetje ieder groot bedrijf leek in de laatste maanden van 2023 afscheid te nemen van een deel van zijn personeel. In 2024 lijkt die trend zich door te zetten. En dan is er ook nog Palworld, een game die bol lijkt te staan van allerlei jatwerk, en toch gigantisch goed verkoopt.We beschouwen de games-industrie met Tom Wijman, Lead Games Analyst bij markt-onderzoeker Newzoo.
Kabinet heeft visie op generatieve AI
Het kabinet presenteerde afgelopen zijn visie op generatieve AI. Waar de Nederlandse regering het met eerdere tech-revoluties, zoals social media, zich lang op de vlakte hield, kiest het kabinet nu voor een meer proactieve houding ten opzichte van AI. Het kabinet beseft zich dat generatieve AI een grote impact gaat hebben op onze economie, zowel positief als negatief. De visie formuleert zes actielijnen die moeten leiden tot een verantwoord gebruik van generatieve AI en die tegelijkertijd ontwikkeling moeten stimuleren. Maar er zijn nog genoeg vragen: want onder welk ministerie valt dit nu precies? En gaat Nederland nu niet teveel mee met de hype die gecreeerd is door techbedrijven?
Verslaggever Michal van der Toorn ging voor BNR Digitaal op 'Zoekopdracht'.Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 24 Jan 2024 - 728 - Zo geeft de nieuwe Data Act ons inzicht in elk online apparaat
De Europese Data Act is na de DMA, DSA en AI Act de volgende stap van Brussel om het speelveld (zeker op techgebied) glad te strijken. Ditmaal is dat op het gebied van gegevens, afkomstig van IOT-producten, ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe uitzending van BNR Digitaal. Omdat inmiddels bijna al onze auto's, koelkasten of industriële apparatuur op één of andere manier aan het internet gekoppeld is gaat deze wet grote impact hebben. Want: alle gegevens die deze apparaten verzamelen, moeten beschikbaar worden gemaakt voor andere partijen. En de verondening brengt ook belangrijke veranderingen met zich mee voor grote (lees: Amerikaanse) cloudpartijen.
Hoe de wet in zijn werk gaat, en wie er precies geraakt gaan worden, vragen we aan Menno Weij, tech-jurist bij BDO Legal.
Ons internet veilig van de kwantum-dreiging
Het belangrijkste jaarlijkse techfeestje, de CES in Las Vegas, ligt weer achter ons. Het belangrijkste buzzword van deze editie laat zich raden: AI. Heel veel toepassingen kiezen voor een koppeling met kunstmatige intelligentie, maar of dat nu nuttig is blijft de vraag. Gelukkig zijn er ook genoeg andere innovaties om ons aan te verlekkeren. Neem bijvoorbeeld de Microled-technologie van Samsung, die schermen 'immuun' voor slijtage moeten maken.De interessantste ontwikkelingen hoor je van Tomas Hochstenbach, redacteur componenten bij Tweakers en net terug uit Las Vegas.
De toegenomen risico's van AI en algoritmes
Als Europa zijn we heel erg goed in een aantal dingen: mooie auto's bouwen, dure tassen ontwerpen en strenge techregels opstellen. Verder valt het erg tegen met de innovatiekracht van ons continent, zeker als we naar technologie kijken. Uiteraard: we hebben ASML, maar verder dan dat komen we niet. En dat is een probleem dat zich op allerlei plekken manifesteert. Op het gebied van Cloud, bijvoorbeeld. Want die markt wordt gedomineerd, tegen de zin van Europa in, door een aantal grote Amerikaanse partijen. En ons werelddeel komt daar maar niet tussen.Hoe dat komt, welke problemen het oplevert en wat we er aan kunnen doen horen we van Bert Hubert, onafhankelijk tech-ondernemer.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 Jan 2024 - 727 - Help! Wie houdt onze financiële infrastructuur overeind?
Onze financiële infrastructuur draait op programmeertaal uit de jaren '60, ontdekken Joe van Burik en Ben van der Burg in deze nieuwe aflevering van BNR Digitaal. Is dat een probleem? We hebben het dan over COBOL, een taal die nog werkt via een ouderwets mainframe, de grote computerkasten die je vooral uit ouderwetse sci-fi films kent. Het probleem zit niet alleen bij de grootste banken, maar ook bij de Nederlandse Belastingdienst. En hoe je van die legacy afkomt? Dat is misschien wel de belangrijkste infrastructuur-uitdaging voor al deze bedrijven.
Alles over de erfenis van COBOL bespreken we met Jurgen Vinju, onderzoeksleider bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica en Dennis Kornet, hoofd IT-infrastructuur en Betalen bij ABN AMRO.
Ben je, na het gesprek, benieuwd geworden naar de toekomst van COBOL in Nederland? Jurgen organiseert een evenement over dit onderwerp.
Ons internet veilig van de kwantum-dreiging
We moeten ons nu al druk gaan maken over de beveiliging van ons internet in het post-kwantum tijdperk. Het kan goed dat de kwantum-computer nog tien jaar op zich laat wachten, maar toch moeten we onze infrastructuur nu al kwantum-proof maken. Want: als die nieuwe technologie er komt, is niets van ons internetverkeer meer veilig. Hoe ingewikkeld gaat deze overstap zijn? En heeft de overheid een rol?Dat vragen we aan Thom Wiggers, promovendus aan de Radboud Universiteit en senior cryptografie onderzoeker bij PQshield
De toegenomen risico's van AI en algoritmes
Apple kreeg recent fikse klappen op de beurs, mede na adviesverlagingen door Barclays en JP Morgan. Waarom zijn die grootbanken zo pessimistisch over het grootste techbedrijf ter wereld? En is het bedrijf te vergelijken met Samsung en Microsoft, ook grote techbedrijven, maar ook met een ander businessmodel? Het grote vraagstuk blijft toch nog altijd boven de markt hangen: wanneer zegt Apple écht iets over AI?Jochem Visser, Beursnerd XL bij BNR ZakenDoen, ging voor ons op 'Zoekopdracht' naar het aandeel Apple
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 10 Jan 2024 - 726 - Techjaar 2024: strijd der platforms en Apple Vision Pro vs. Meta Quest 3
2024 lijkt wederom een bijzonder techjaar te gaan worden. Zo is er veel onzekerheid over de rol van de belangrijke platforms, zoals de appstores van Google en Apple of de grote streamers. Daarnaast brengt Apple zijn langverwachte Vision Pro uit. Wat gaat dat betekenen voor de toekomst van extended reality? En welke rol speelt Meta? Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze speciale eerste aflevering van het nieuwe jaar van BNR Digitaal.
Gamemaker Epic boekte onlangs een overwinning tegen Google en haar Playstore. De conclusie: de appwinkel opereert als een illegale monopolie en daar is Epic als leverancier van content de dupe van. De zaak staat symbool voor het spanningsveld dat we in 2023 zagen, maar zeker ook in 2024 gaan zien. De grote platforms hebben veel macht, maar zijn tegelijk afhankelijk van content, in allerlei vormen, als aanbod. Hoe verdeel je de opbrengst? En waar ligt de echte macht?
Dat vragen we aan Joost Rietveld, Universitair hoofddocent aan University College Londen, gespecialiseerd in marktwerking op platforms en Jasper Bakker, bedrijfs-ICT-journalist bij AG Connect
Hoe gebruiken we XR in de toekomst?
2024 zou ook zomaar het jaar kunnen worden van de extended reality, de verzamelterm voor VR, AR en alles daaromheen. Dat komt natuurlijk door de Apple Vision Pro, de slimme bril van Apple die in het eerste kwartaal van dit jaar in de VS uitkomt. Gaat de Vision Pro een revolutie aftrappen op het gebied van 'spatial computing'? Dat is nog even de vraag. Wel is duidelijk dat ook Meta, met hun aanmerkelijk goedkopere Quest 3 grote stappen maakt. Voorlopig richt de device zich vooral op gaming, maar toepassingen op de werkvloer (zoals we al een tijd bij de Microsoft HoloLens zien) zijn niet uitgesloten. Wie trekt er straks aan het langste eind?Hoe deze strijd zich gaat ontvouwen vragen we aan Deborah Nas, hoogleraar strategisch design aan de TU Delft en innovatie-expert, en Rufus Baas, oprichter van XR Lab en kwartiermaker bij de Metaverse Werkplaats.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 03 Jan 2024 - 725 - Techjaar 2023: AI domineert en Europa slaat terug
2023 was zonder twijfel het jaar van AI, maar ook in het kader van - vooral Europese - regelgeving gebeurde er dit jaar veel. Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze speciale eindejaars aflevering van BNR Digitaal.
Het gesprek over de technologie die de mainstream bereikte met ChatGPT ging van nieuwsgierig naar kritisch en alles daartussenin. Het AI-nieuws leek vrijwel oneindig. Ging het niet over de taalmodellen van OpenAI, dan vloog de beurskoers van Nvidia wel de lucht in, of waarschuwde Elon Musk voor het gevaar van een technologie die hij zelf ging ontwikkelen. Waar zit nu de echte innovatie van deze 'systeemtechnologie'? En welke doorbraak hebben we dit jaar meegemaakt? Want machine learning en neurale netwerken hadden we al. Zit het hem dan in het gebruiksgemak?
Dat bespreken we met Stefan Leijnen, program lead Europa bij AiNed en Lector Artificial Intelligence aan de HU en Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU.
Regels uit Europa
2023 was ook het jaar van de regelgeving, en wel uit Europa. Ons continent loopt voorop met techregelgeving, tot onvrede van andere continenten. Feit is wel dat de Digital Services Act, de Digital Markets Act en de AI Act (en ga zo maar door...) een nieuwe wereldwijde standaard lijken neer te zetten. Toch blijft het spanningsveld tussen goede regels en innovatie bestaan. Zijn we vanuit Europa op de goede weg, zitten we innovatie teveel dwars of hebben deze grote wetten helemaal niet het gewenste effect?Dat vragen we aan tech-jurist Geert Jan Koning en investeerder Quintin Schevernels
Meer podcasts over tech? Luister dan naar All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 27 Dec 2023 - 724 - Ali Niknam vertelt hoe AI bunq veel beter maakt dan X
Digitale bank bunq heeft een eigen AI-assistent gelanceerd, genaamd Finn. Daarover praten Joe van Burik en Ben van der Burg in deze aflevering met Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq. Ook is er aandacht voor hoe Meta met Threads een koppeling maakt met decentrale platforms als Mastodon, middels ActivityPub. En we praten met de Autoriteit Persoonsgegevens over de huidige risico's van AI en andere algoritmes, zoals dat gemeld wordt in de laatste, halfjaarlijks rapportage.
Finn vervangt de zoekfunctie in de bunq-app, zodat klanten onder meer hun financiële planning beter kunnen organiseren en transacties beter kunnen doorzoeken.
Een mooier en socialer internet met ActivityPub
Nu Threads sinds kort ook in Europa werkt, voert Mark Zuckerberg de druk op bij Elon Musk en zijn platform X. Daarvoor zoekt Meta steun uit onverwachte hoek: er wordt volop getest met ActivityPub, het open protocol waarop ook Mastodon werkt. Wat moeten we denken van deze techreus die verbinding zoekt met kleine, decentraal geregelde platforms – verenigd in het 'Fediverse’? Dat bespreken we met Walter van Holst, senior consultant bij Hooghiemstra & Partners.De toegenomen risico's van AI en algoritmes
Hoe ontwikkelen de risico's van AI en algoritmes zich? Dat rapporteert de Autoriteit Persoonsgegevens elk halfjaar, deze week voor de tweede maal in dit jaar. In het rapport wordt onder meer gepleit voor een heus deltaplan, om de ontwikkeling van deze technologie voor 2030 te beheersen. Wat dat allemaal omvat, bespreken we met Sven Stevenson, programmadirecteur bij de Autoriteit Persoonsgegevens en leider van dit onderzoek.Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 20 Dec 2023 - 723 - Waarom de AI Act écht een mijlpaal is, ondanks felle lobby
Na een onderhandelingsmarathon van 37 uur is 'ie er eindelijk: de Europese AI-act. Europa is hiermee het eerste werelddeel dat kunstmatige intelligentie op grote schaal reguleert. Tot een akkoord komen was echter niet makkelijk. De techlobby vanuit de VS, maar zeker ook uit Europese landen, verzette zich hevig tegen enkele onderdelen van de wet. Zo waren het Frankrijk en Duitsland, elk met hun eigen AI-startups, die bang waren dat innovatie teveel aan banden werd gelegd. Gezichtsherkenning door AI was ook onderdeel van discussie tussen het Europees Parlement en de lidstaten.
Alles rondom deze nieuwe wet bespreken we europarlementariër Kim van Sparrentak. Zij zat als onderhandelaar maanden lang dicht op het vuur en bereikte afgelopen vrijdag dan eindelijk een akkoord.Het recht op reparatie
Je laat je smartphone vallen en het scherm is kapot. Tegenwoordig ben je, zeker met een nieuwer model, al snel een paar honderd euro verder. Dat moet veranderen, vinden regelgevers in de VS en de EU. Met wetgeving rond de 'right to repair' moeten smartphonefabrikanten gedwongen worden om hun product beter repareerbaar te maken.
Of dat gaat lukken, met name bij Apple en Samsung, vragen we aan Donovan Kerssenberg, redacteur mobile bij Tweakers
Oude rot keert terug in de cybersecurity
Cybersecurity is lang niet meer het ondergeschoven kindje dat het ooit was. Inmiddels neemt ieder bedrijf cyberdreiging serieus en worden er ook bij de overheid vele miljoenen vrijgemaakt in de strijd tegen landen met een offensief cyberprogramma. Wat zijn nu de belangrijkste trends om op te letten? Kunnen die vele cybersecurity-bedrijven nog wel geschikte mensen vinden? En hoe zit het met de kosten per werkplek?
Dat hoor je van Menno van der Marel, ooit oprichter van Fox-IT en nu investeerder en Chief Strategy Officer bij NedscaperMeer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Dec 2023 - 722 - GTA 6, het miljardenfenomeen verklaard
Pakjesavond kwam vroeg dit jaar, want de trailer van het lang, langverwachte GTA 6 verscheen deze week. Ditmaal neemt de game je mee naar een fictieve versie van Florida, met alle gekheid die bij die Amerikaanse staat hoort. De culturele impact van GTA werd na het verschijnen van de teaser direct duidelijk, want nog nooit werd een YouTube-video in de eerste 24 uur zoveel bekeken als de eerste beelden van GTA 6.
Met Joost van Dreunen, videogame-marktanalist en universitair hoofddocent aan de New York University, praten we over de impact van de grootste game ter wereld, want we kunnen gerust zeggen dat GTA dat is.
AWS doet mee in AI
Ook Amazon maakt, via AWS uiteraard, stappen in de wereld van AI. In de nasleep van het drama bij OpenAI kondigde AWS op hun eigen re:Invent onder meer AI-chatbot 'Slash' aan. 'Slash' is niet ontworpen om gezellig mee te kletsen, maar om de data van jouw bedrijf slim te kunnen verwerken.
Hoe AWS naar de AI-revolutie kijkt, en wat hun plannen zijn, vroegen we aan Matt Wood, Vice President of Technology bij Amazon Web Services.Het eigen jaaroverzicht van Spotify valt tegen
Spotify heeft het zwaar en net als ieder dynamisch techbedrijf worden er dan grote aantallen werknemers de laan uit gestuurd. Toevallig in de week dat iedereen reclame maakt voor het streamingplatform via Spotify Wrapped kiest het management ervoor om 20% van het personeel te ontslaan. Wat heeft dat te betekenen voor deze reus in de muziekwereld?
Dat vragen we aan Sanne Kanis, oprichter van podcastbedrijf Abel en eerder werkzaam als manager bij Spotify.Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Dec 2023 - 721 - Digitalisering en tech staan op belangrijke splitsing na verkiezingsuitslag
De uitslag van de verkiezingen is niet direct goed nieuws voor de digitalisering bij de overheid en in Nederland. Welke partijen kunnen zich de komende periode écht hard gaan maken voor dit toch belangrijke onderwerp? En keert er genoeg techkennis terug in de kamer? Ook blikken we terug op de AI-kieshulp Openverkiezingen.nl. Was de monsterzege van de PVV al in de cijfers terug te zien? En hoe kan AI het belangrijke werk van kamerleden de komende vier jaar inzichtelijk maken voor het grote publiek?
Dat zijn vragen voor Kees Verhoeven, oud D66-kamerlid en oprichter van Bureau Digitale Zaken, en Floris Hoogenboom, oprichter van Stichting Openverkiezingen.
AWS re:Invent
In de opening van deze aflevering praat Joe van Burikvanuit Las Vegas bij met Ben van der Burg, waar hij is op de conferentie van Amazon Web Services. Onder meer over nieuwe aankondigingen, evenals zijn eerste indruk van de Rivian R1S, de SUV van dit nieuwe, volledig elektrische automerk uit de VS.Games als middel tegen depressie
Games kunnen onderdeel van de oplossing zijn als we praten over het bestrijden van een depressie. Via verschillende games kunnen spelers kennismaken met emoties die zij ook in het echte leven tegen kunnen komen. Neem ScrollQuest, op het eerste gezicht een doorsnee avonturenspel, maar tijdens het spelen staat men ook stil bij de emoties van spelers.Welke positieve impact games kunnen hebben op je mentale gezondheid, vragen we aan Anouk Tuijnman, onderzoeker bij het Trimbos-instituut en promovendus aan de Radboud Universiteit
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 29 Nov 2023 - 720 - Chaos bij OpenAI; wat ging er mis en komt het nu goed?
Het was nogal een weekend. Vrijdagavond kwam het nieuws naar buiten dat Sam Altman was ontslagen als CEO van OpenAI. In de dagen daarna ontstond er een conflict tussen Altman, het bestuur van het bedrijf, Microsoft en andere stakeholders over de toekomst van OpenAI. Inmiddels is Altman weer terug als CEO, maar dat ging niet zonder slag op stoot.
Alle in's en out's hoor je van Remy Gieling, oprichter van kennisplatform AI.nl, en Taco Potze, ceo van OpenSocial
Aanbiedingsfeest Black Friday
Komend weekend begint koopfestijn Black Friday weer. We weten inmiddels al even hoe bedrijven de prijzen slim aanpassen om zo de consument meer en toch niet zo heel voordelig te laten kopen. Maar hoe zit het met geraffineerdere trucs, zoals dark patterns? En kan Black Friday dan wel op een ethische manier?We vragen het aan Chantal Schinkels, E-commerce expert en auteur van Het Koopinfuus
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 22 Nov 2023 - 719 - AI maakt jou op LinkedIn straks beter vindbaar
LinkedIn bereikte onlangs de mijlpaal van één miljard gebruikers. Opvallend is dat het platform, zeker in vergelijking met Facebook en X, amper last heeft van controverse. Het verdienmodel is niet gericht op zoveel mogelijk data vergaren en je hebt ook geen last van nare algoritmes. Het platform, dat sinds 2016 in handen is van Microsoft, wil nu AI gaan integreren, bijvoorbeeld om te assisteren met de zoektocht naar nieuw personeel. Hoe gaat dat in zijn werk? En wat moeten we toch aan met die typische LinkedIn-luchtfietser, die iedereen wel in zijn netwerk heeft?
Dat vragen we aan Marcel Molenaar, country manager Benelux bij LinkedIn.
Is digitalisering een verkiezingsthema?
De verkiezingen zijn over precies een week en de belangrijkste thema's tekenen zich af. Wonen, zorg, het klimaat... Maar de digitalisering van onze samenleving is nergens te vinden. Toch staat Nederland de komende tijd voor flink wat uitdagingen, zien ook onze gasten deze week. Welke partijen vallen, ondanks die teleurstellende hoeveelheid aandacht, het meest op? En gaat een minister van digitale zaken dan alle problemen oplossen?We vragen het aan Michiel Steltman, directeur Digitale Infrastructuur Nederland, en Floris Hoogenboom, oprichter van OpenVerkiezingen.nl
De belangrijkste verkiezingsthema's
Privacy is voor veel mensen een steeds belangrijker thema. Toch denk je bij de aanschaf van een nieuwe auto niet direct aan hoe het merk in kwestie met jouw gegevens omgaat. Dat zouden we wel moeten doen, betoogt onze gast. Want hoe 'slimmer' en hoe moderner nieuwe auto's worden, hoe meer data zij (on)bewust delen met de fabrikant.Hoe dat zit, horen we van Daniël de Jongh, onderzoeker bij Privacy First.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 15 Nov 2023 - 718 - 'Advertentieverbod is wat Meta juist wil'
Het Europees verbond van privacywaakhonden, de European Data Protection Board, dwingt Meta om consent te vragen voor gepersonaliseerde advertenties. Daar was de techreus natuurlijk al op voorbereid, want inmiddels krijgen Facebook-gebruikers het verzoek om of consent te geven, of een abonnement af te sluiten van tien euro per maand. Gaat Meta ook deze ingreep overleven? En hoe ziet een toekomst eruit met een totaalverbod op gepersonaliseerde advertenties?
Dat vragen we aan Marco Kloots, onafhankelijk tech-expert en oprichter van Platform 161
Een eigen taalmodel voor Nederland
TNO, het NFI en SURF krijgen 13,5 miljoen euro om een eigen taalmodel op te tuigen. Dat is nogal een klus, want GPT-NL moet gaan dienen als tegenhanger van de modellen die OpenAI en Google uitbaten. Dat wil dus zeggen dat het model transparant moet zijn, de trainingsdata met toestemming vergaard moet worden en dat ook de GPU's gewoon moet worden aangekocht bij Nvidia. Gaat dat lukken, met iets meer dan tien miljoen euro?Dat vragen we aan Selmar Smit, onderzoeker en programmamanager Artificial Intelligence bij TNO
De belangrijkste verkiezingsthema's
BNR werkt dit campagneseizoen samen met Openverkiezingen.nl, een stemhulp op basis van AI. Maar wat zijn nu de thema's die het meest leven? En zitten daar ook digitale onderwerpen bij?We vragen het aan Floris Hoogenboom, oprichter van Openverkiezingen.nl en Julian Verbeek, eindredacteur online bij BNR.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 08 Nov 2023 - 717 - Nationaal AI Debat 2023 (deel 2): de risico's van kunstmatige intelligentie
Het Nationaal AI Debat werd op 1 november 2023 voor het eerst gehouden tussen diverse onderzoekers, politici en andere experts, gemodereerd door presentator Joe van Burik. In deze podcast hoor je het laatste panel van drie. Centraal daarin staande risico's en bedreigingen die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt.
Risico's en bedreigingen
Want hoeveel zorgen moeten we ons maken over de huidige risico's van kunstmatige intelligentie? Dan hebben we het natuurlijk over desinformatie, maar ook de bedreiging die AI voor onze privacy vormt. En hoe zit het met de impact op de verkiezingen? Tot slot praten we over het existentieel risico van steeds slimmer wordende kunstmatige intelligentie. Overvleugelt AI op den duur de mensheid?In gesprek gingen Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, Tim Bakker, PhD-onderzoeker Machine Learning en blogger op het gebied van X-risk, Cynthia Liem,AI-wetenschapper en informaticus en Kees Verhoeven, oud D66-kamerlid en oprichter van Bureau Digitale Zaken.
De eerste twee gesprekken, over de mogelijkheden van AI en hoe we er als samenleving mee moeten omgaan, zijn te beluisteren in de vorige aflevering.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 03 Nov 2023 - 716 - Nationaal AI Debat 2023 (deel 1): kansen voor en omgang met kunstmatige intelligentie
Het Nationaal AI Debat werd op 1 november 2023 voor het eerst gehouden tussen diverse onderzoekers, politici en andere experts, gemodereerd door presentator Joe van Burik. In deze podcast hoor je de eerste twee van drie panels. Centraal daarin staande kansen en mogelijkheden van AI, en hoe we met deze revolutionaire technologie moeten omgaan.
Kansen en mogelijkheden
Het panel over kansen en mogelijkheden stond in het teken van de positieve kant van AI. Hoe gaat het ons leven veranderen, zowel op professioneel vlak, als in de privésfeer? Welke bedrijven leiden deze verandering? Maar hoe zorgen we er tegelijk voor innovatie die past binnen de regels en waarden die we in Europa hebben. In gesprek gingen Lisanne Brons, business lead Modern Work & Cybersecurity bij Microsoft, Floris Hoogenboom, head of Data & AI Products bij Schiphol en Kim van Sparrentak,europarlementariër namens GroenLinks en onderhandelaar op de AI-wet.Omgang met AI
In het panel 'Omgang met AI' stond de impact van AI op de samenleving centraal. Het is overduidelijk dat AI een sleuteltechnologie gaat zijn voor de komende jaren, maar hoe leven we straks in een maatschappij die omgeven is met AI? Welke regels passen daarbij? En speelt open-source daar nog een rol? In gesprek gingen Stefan Leijnen, Program Lead Europa bij AiNed, Pascal Wiggers, Associate Lector Responsible Artificial Intelligence en Catelijne Muller, oprichter van ALLAI en onderhandelaar in de Raad van Europa.Het derde debat, over de risico's en bedreigingen die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt, is te beluisteren in de volgende aflevering.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 02 Nov 2023 - 715 - Zo maakt Musk wél een succes van X
Wat moeten we nu aan met X? Dat is de vraag die de meeste gebruikers van het platform zichzelf nu zullen stellen. Eén jaar na de spectaculaire overname van Elon Musk slonk het personeelsbestand én het aantal gebruikers. Maar de spraakmakende miljardair heeft wel een duidelijk plan voor het voormalige Twitter: we moeten naar een everything-app!
Hoe Musk dat moet aanpakken, en of dat kans van slagen heeft, vragen we aan app-ontwikkelaar Jordi Bruin.
Kiezen met behulp van AI
Het is verkiezingstijd! Dus dat betekent verkiezingsprogramma's doorspitten, op digitaal beleid bijvoorbeeld. Of: gebruikmaken van één van de stemwijzers die ons nu weer om de oren vliegen. Al bevatten die doorgaans vooraf bepaalde stellingen. Maar als je liever zélf vragen en stellingen formuleert ‘aan’ politieke partijen, kan dat nu ook! Met de tool OpenVerkiezingen, die ook omarmd wordt door BNR.Hoe de tool nu werkt, en wat er op termijn allemaal mogelijk gaat zijn, vragen we aan Floris Hoogenboom, oprichter van OpenVerkiezingen en ook nog eens hoofd AI van Schiphol
Europese Commissie slaat flater met chat control-wet
De Europese Commissie wil kinderporno -of CSAM- aanpakken en wil daarbij alle berichtenapps van gebruikers kunnen scannen. Een dergelijk paardenmiddel, omgedoopt tot de 'chat control-wet' valt niet in de smaak bij tech-experts. Eurocommissaris Ylva Johansson maakte zich niet populair door een X-campagne met microtargeting op te zetten, tegen de regels van de eigen DSA in.
We spreken met onderzoeker en tech-expert Danny Mekić, hij doet onderzoek naar de chat control-wet en ontdekte de illegale advertentiecampagne van de Europese commissie.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 01 Nov 2023 - 714 - Luistertip van de redactie - Trailer Welkom in de AI Fabriek
Sinds de komst van ChatGPT lijkt de hele wereld in de ban van kunstmatige intelligentie. Het is om gek van te worden. Big Tech-bedrijven waarschuwen dat de mensheid uitgeroeid kan worden door AI, terwijl zij zelf rond AI een heftige concurrentiestrijd met elkaar uitvechten. Dezelfde bedrijven zeggen namelijk ook dat AI de mensheid een glorieuze toekomst kan brengen.
Beide visies slaan nergens op. Kunstmatige intelligentie is indrukwekkend, maar ook een heel stuk dommer dan jij denkt.
Mijn naam is Ilyaz Nasrullah. Ik ben een informaticus met een achtergrond in data science. Ik adviseer bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden over digitale technologie in het algemeen, en kunstmatige intelligentie in het bijzonder.
In deze podcast neem ik je mee in de wereld achter het chatvenster. In zes gesprekken met zes andere experts hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.
Van de werking van ChatGPT tot het wereldbeeld van de makers van AI. Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit, waarom worden mensen verliefd op chatbots, en wat zijn écht de kansen en bedreigingen van deze technologie? Laat je niet langer misleiden door domme software die zich slim voordoet. Welkom, in de AI-fabriek.
Welkom in de AI-Fabriek is een podcast van BNR Nieuwsradio en Trouw. Gemaakt door Ilyaz Nasrullah, met de onmisbare hulp van Connor Clerx.
De muziek en audiovormgeving is gemaakt door Gijs Friesen. Het grafisch ontwerp is van Danusia Schenke. Eindredactie: Wendy Beenakker bij BNR en Wendelmoet Boersema bij Trouw.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 26 Oct 2023 - 713 - ASML deelde drie jaar lang 'geheimen' met journalist
Wij durven het wel te zeggen: ASML is het belangrijkste bedrijf van Nederland, en misschien zelfs van Europa. De chipmachinefabrikant begon als spinoff van Philips en groeide in de laatste 15 jaar uit tot een speler van wereldformaat. Hoe zijn zij daar gekomen? Welke gebeurtenissen waren cruciaal in hun geschiedenis? En hoe gaat het bedrijf nu om met de politieke spanningen tussen de VS en China.
Journalist Marc Hijink deed jarenlang onderzoek naar ASML en schreef het boek Focus: De Wereld van ASML.
De toekomst op MET AMS
De buzzwords vliegen ons om de horen in de techwereld. AI, XR, VR, AR, Web3 en ga zo maar door. Al die -toch wel zeer interessante- technologieën worden gevangen in één Amsterdams festival: MET AMS. Wat is er zoal te doen op dat feestje? En wie komen er spreken?Dat vragen we aan Rik Woldring, mede-oprichter en organisator van MET AMS.
De oorlog op social media
Het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden wordt niet meer alleen uitgevochten in het Midden-Oosten. Ook op social media is er een strijd gaande. Dat polariseert en sterkt het conflict alleen maar aan. Dat is een probleem, betogen twee mediaschappers. Want: door standpunten van beide partijen op social media te delen maak je het conflict alleen maar erger.Waarom? Dat horen we van Esther Hammelburg, mediawetenschapper en docent-onderzoeker aan de HvA.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 25 Oct 2023 - 712 - Hoe gaat Microsoft die giga-overname van 69 miljard terugverdienen?
Microsoft neemt Activision-Blizzard over, die kogel is eindelijk door te kerk. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want zo'n beetje iedere belangrijke Westerse toezichthouder zag problemen met de ambitieuze plannen van Microsoft. Welke concessies zijn er onderweg gedaan? En hoe gaat Microsoft Activision-Blizzard benutten om zo die bijna 69 miljard dollar terug te verdienen?
Dat vragen we aan Joost Rietveld, universitair hoofddocent aan University College Londen, gespecialiseerd in marktwerking op platforms.
De muziekindustrie maakt zich óók zorgen over AI
Deze week staat Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Waar honderduizenden bezoekers 's nachts vooral zullen dansen, is er ook een uitgebreide conferentie gericht op de muziekindustrie. Eén van de belangrijke thema's daar is AI. Want na de nep-hit van 'Ghostwriter' en een ontelbare hoeveelheid AI-covers, lijkt deze technologie de muziekindustrie ook te hebben bereikt. Maar wat zijn nou de échte toepassingen die miljardenbusiness gaat veranderen?Atze de Vrieze, muziekjournalist bij VPRO 3voor12, legt het uit.
De soap FTX
Het ineenstorten van de Amerikaanse beurs FTX bleek het definitieve einde van de hosanna-stemming in de Cryptomarkt. Nu, bijna een jaar later, staat topman Sam Bankman-Fried voor de rechter. De details zijn sappig, zeker nu zijn ex-vriendin- en businesspartner Caroline Ellison als 'kroongetuige' door de rechter is gehoord. Welke impact heeft dit op de toekomst van de cryptomarkt?Tech-redacteur Daniël Molzocht het uit voor 'De Zoekopdracht'.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 18 Oct 2023 - 711 - CES-topman Shapiro ziet kansen voor 'onze tech' ondanks strenge regels
In Europa kloppen we onszelf graag op de borst voor onze vooruitstrevende tech-regelgeving. De Digital Markets Act en Digital Services Act reguleren vooral Amerikaanse bedrijven, net als de AI-Act, die nog niet van kracht is. Hoe denken ze aan de andere kant van de plas over onze regeldrift? En speelt Europa überhaupt nog een relevante rol in de techwereld?
Dat vragen we aan Gary Shapiro, toplobbyist en CEO van de Consumer Technology Association, de organisator van Consumer Electronics Show (CES) die ook aanstaande januari weer wordt gehouden in Las Vegas. Op dat event presenteren ook tal van Nederlandse bedrijven zich, waarvan een groot deel deze week al geëtaleerd wordt op CES Unveiled.
Google Pixel 8 daagt Apple en Samsung uit
Met de Pixel 8 en Pixel 8 Pro gaat Google opnieuw de strijd aan met Samsung en Apple. Hoe wil Google het duopolie van deze twee partijen doorbreken? Eén van de wapens is AI, waarbij Google kiest om de technologie lokaal op de Pixel 8 te draaien. Dat is een primeur. Ook profileert het bedrijf zich met innovatieve cameratechnologie, voor een veel lagere prijs dan de nieuwste iPhone.Waarom Google denkt dat de Pixel 8 een serieuze concurrent voor Samsung- en Appletelefoons is, hoor je van Michiel van Eldik,General Manager en Vice President van EMEA Devices & Services bij Google.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 11 Oct 2023 - 710 - Hoe praten met AI straks het touchscreen kan vervangen
Maakt ‘de spraakcomputer’ de komende jaren een comeback, met dank aan AI? ChatGPT krijgt nu immers herkenning van gesproken woord, in combinatie met beelden. En OpenAI zou zelfs in gesprek zijn met het bedrijf van legendarische oud-Apple-ontwerper Jony Ive, om ‘de iPhone van AI’ te ontwerpen. Die Meta ook graag wil maken, maar dan met brillen van Ray-Ban.
Maar: gaat het scherm na decennia weer van onze mobiele telefoons verdwijnen? Terwijl, nota bene, spraakgestuurde interface ‘het’ nog steeds niet is, ondanks tal van ‘slimme assistenten’?
Dat vragen we aan Jasper van Kuijk, assistent-hoogleraar ‘gebruiksgericht ontwerpen en innovatie’ aan de TU Delft.
Malaise in de game-industrie?
Het lijkt niet goed te gaan met de game-industrie. Grote partijen als Epic en Naughty Dog ontslaan ontwikkelaars en ook engine-maker Unity maakt rare sprongen. Stokt deze miljardenindustrie in zijn groei? En kunnen we dan ook het parallel trekken met de bredere techwereld, waar begin dit jaar nog zoveel ontslagen vielen?Joost van Dreunen, videogame-marktanalist en universitair hoofddocent aan de New York University, legt uit.
AI in Silicon Valley
Silicon Valley is opnieuw the place to be, als het gaat de nieuwste revolutie in de techwereld. We hebben het natuurlijk over AI, waar bedrijven als OpenAI en Nvidia de dienst uitmaken. Maar: hoe zien deze wereldveroveraars ervan binnen uit?Remy Gieling, oprichter van AI.nl, trok naar de VS en sprak daar onder meer met Nvidia-topman Jensen Huang.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 04 Oct 2023 - 709 - Copilot moet iedere Windows-gebruiker productiever maken, maar hoe?
Microsoft voegt AI-toepassingen toe in Windows en vrijwel al hun applicaties. Daarmee wil het bedrijf de productiviteit van hun gebruikers een flinke boost geven. Maar wat levert deze 'copilot' ons nu concreet op? En hoe zit het met de privacy, als een digitale assistent toegang heeft tot al je documenten en gegevens?
Dat vragen we aan Rob Elsinga, National Technology Officer bij Microsoft Nederland.
Smartphones moeten minder verslavend
Smartphones moeten minder verslavend, omdat het onder meer grote impact heeft op de hersenontwikkeling van kinderen. Dat is een nieuw onderwerp van discussie in het Europees parlement. Een initiatiefrapport moet uiteindelijk leiden naar nieuwe regels voor de ontwikkelaars van verslavende apps.
Europarlemenatiër Kim van Sparrentak (GroenLinks) schreef het initiatiefrapport en is bij ons te gast.
Amazon haakt aan in de AI-race
Amazon zet een nieuwe stap in de AI-race en investeert tot 4 miljard dollar in de Amerikaanse startup Anthropic. Daarmee volgt het bedrijf onder meer Microsoft, die eerder al grote investeringen deed in OpenAI. Maar: waarom investeert Amazon precies in een bedrijf als Anthropic? En is dit dan een serieuze concurrent van OpenAI?
Dat vragen we aan Tijmen Blankevoort, director of engineering deep learning bij Qualcomm.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 27 Sep 2023 - 708 - AG Techfest 2023: Innovatie, quantum en waterstofracen
Een speciale uitzending van BNR Digitaal deze week, live vanaf AG Techfest 2023 in de Werkspoor Kathedraal in Utrecht. De beurs, georganiseerd door AG Connect, moet techprofessionals bij elkaar brengen. Met een fraaie locatie, meer dan dertig sprekers en honderden bezoekers lijkt dat aardig gelukt.
Het doel en de hoogtepunten van het evenement bespreken we met Jasper Bakker, vriend van de show en ICT-journalist bij AG Connect
Europees bedrijf is rijzende ster binnen AI-hardware
Universiteiten doen uitvindingen als resultaat van fundamenteel onderzoek. Bedrijven bouwen om die uitvinding dan een businessmodel. Maar de brug tussen die twee werelden is soms nog lastig te slaan. Want: een uitvinding is pas een innovatie als er ook een werkend business model wordt gevonden. Hoe pak je dat aan?
Marco van der Werf is oprichter van Bit en helpt met het bij elkaar brengen van uitvinding en businessmodel.
Een fotonische quantumcomputer
Bij een quantumcomputer haal je al snel het beeld van een grote constructie vol buizen voor de geest, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. QuiX Quantum uit Enschede, een spin-off van de Universiteit Twente, sleutelt al jaren aan een fotonische quantumcomputer. Door deze techniek werkt de machine gewoon op kamertemperatuur en zijn er tal van nieuwe dingen mogelijk. Wat maakt die fotonische quantumcomputer verder bijzonder?
Dat vragen we aan Pim Venderbosch, software-expert bij QuiX Quantum.
Racen op waterstof
Het Forze Hydrogen Team was ooit gelieerd aan de TU Delft, maar staat inmiddels stevig op eigen benen. Met de Forze 9 moeten topsnelheden worden gehaald tot 300 kilometer per uur. En dat op enkel waterstof. De droom van het team? Ooit de 24 uur van Le Mans rijden, want daar komt waterstof als brandstof pas echt tot zijn recht.
Te gast is Eva van der Dijs, teammanager bij het Forze Hydrogen Team
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 20 Sep 2023 - 707 - Apple's iPhone 15 (Pro); revolutie of evolutie?
Een nieuwe lijn iPhones en natuurlijk ook nieuwe Apple Watches. Dat was namelijk het grootste nieuws tijdens Apple's ‘Wonderlust’-presentatie afgelopen dinsdagavond. Maar los daarvan, was er eigenlijk niet zoveel nieuws. Is dat erg? Misschien niet, want de smartphones worden ook dit jaar weer een stukje beter. Zo zijn ze een stukje duurzamer, heeft het pro-model een 3nm-chip en maak je nog betere foto's.
Wat viel verder op? Dat vragen we aan app-ontwikkelaar Jelle Prins en Martijn de Rijk, verslaggever en BNR's Apple-adept.
Europees bedrijf is rijzende ster binnen AI-hardware
We hebben het in BNR Digitaal regelmatig over AI. Zeker sinds de lancering van ChatGPT is het thema hot. Veel minder gaat het over de bedrijven die garen spinnen bij het verkopen van hardware die de berekeningen voor al die AI doet. Uiteraard is daar Nvidia, met zijn extreem sterke H100-GPU's, maar kleinere bedrijfjes veroveren inmiddels een andere markt: die van lokaal berekenen.
Bram-Ernst Verhoef is mede-oprichter van Axelera AI en werkt aan hardware die specifiek werkt voor edge computing binnen het domein van AI.
De grote beursgang van Arm
De Britse chipontwerper Arm gaat naar de beurs en dat is groot nieuws. Het bedrijf moet zo'n 50 miljard dollar waard worden en dat is opvallend, omdat Arm eigenlijk alleen maar intellectueel eigendom verkoopt. Wat maakt Arm zo belangrijk? En groeien zij in de toekomst nog verder door?
Dat vragen we aan Tomas Hochstenbach, chip-expert en redacteur componenten bij Tweakers.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Sep 2023 - 706 - Waarom AI een serieus verkiezingsthema moet zijn
De verkiezingen komen eraan en dus formeren politieke partijen hun kijk op de belangrijkste dossiers. Uiteraard hebben we het dan over wonen, migratie of duurzaamheid. Maar ook digitalisering, en dan in het bijzonder AI, krijgt de komende tijd een plekje in de verkiezingsprogramma's. Een afvaardiging van de regering, met o.a. demissionair minister-president Rutte en demissionair staatsecrataris van Huffelen, kreeg deze week een briefing in het Catshuis over AI. Wat waren daar de belangrijkste punten? En zijn we als samenleving voldoende voorbereid op de komst van disruptieve AI?
Dát vragen we met Marietje Schaake, als expert aanwezig in het Catshuis en verbonden aan de Stanford Universiteit.
Wielrennen: hard fietsen en heel veel meten
Het eerste dagsucces van de Vuelta was voor Team DSM. De Nederlandse ploeg won met veel voorbereiding (en een gezonde hoeveelheid geluk) de ploegentijdrit in Barcelona. Maar hoeveel data en technologie komt er nu kijken bij een professionele wielerploeg?Dat bespreken we met Paul Adriani, hoofd sport EMEA bij KPMG, de data & analytics partner van Team DSM.
De nieuwste tech in Berlijn
De nieuwste gadgets en apps werden afgelopen week gepresenteerd op de IFA Berlijn. Het opvallendste: heel veel huishoudartikelen, nieuwe 'oldschool' audioproducten van JBL en een AI-recepten app van Samsung.
Collega Ruth Oei ging voor 'De Zoekopdracht' naar Berlijn en deelt haar ervaringen in de studio.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 06 Sep 2023 - 705 - Samenwerken met Netflix? Dat ziet Microsoft wel zitten, na de giga-overname
Deze week kon er duidelijkheid komen over de overname van Activision Blizzard door Microsoft, want alleen de Britse marktwaakhond CMA ligt daar nog voor, maar dat wordt medio oktober. Dus moet Microsoft het traditionele ‘najaars-seizoen vol grote nieuwe games’ vooral doen met sci-fi epos Starfield. Daarvoor neem je dat abonnement op Xbox Game Pass, en speel in je in de cloud. Maar hoe passen al die dingen in Microsofts perspectief?
Dát bespraken we met Jerret West, chief marketing officer van Microsoft Xbox, op grootste gamebeurs ter wereld, Gamescom in Keulen. Hij sprak daarbij ook over hij een relatie voor zich ziet met techbedrijven als Netflix en verderop wellicht zelfs met concurrent Sony Playstation.
De DSA is van kracht
De Europese Digital Services Act is sinds vorige week van kracht. Grote techbedrijven als Meta en Google moeten zich nu houden aan strengere regels rond transparantie en desinformatie. Maar hoe effectief is die wet? Hoe serieus nemen techbedrijven de nieuwe regels en wie gaat er straks handhaven?
Dat zijn vragen voor tech-jurist Geert Jan Koning.
Het gouden gereedschap van Nvidia
De AI-hype is nog altijd in volle gang. Waar honderden bedrijfjes (en natuurlijk ook de techreuzen) vechten om het beste taalmodel, spint één bedrijf garen bij al die werkzaamheden: Nvidia. Het Amerikaanse bedrijf produceert de belangrijkste GPU's die nodig zijn om AI te trainen en te onderhouden. Hoe heeft het bedrijf zo'n voorsprong weten te krijgen? En wat als de AI-hype voorbij is?
Tech-redacteur Daniël Mol ging voor 'De Zoekopdracht' aan de slag met het meest opvallende techbedrijf van deze zomer.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 30 Aug 2023 - 704 - Best of Digitaal: Iedereen kan lezen met AI
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
Grofweg 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeleterd en dat is een groot probleem. De app LeesSimpel biedt een uitkomst, door moeilijke tekst kort, bondig én eenvoudig samen te vatten met behulp van AI. De app ontstond binnen 24 uur op een hackathon en won daar direct een prijs.
Hoe de app werkt, hoor je van Hester Benedictus en Lucas Meijer, makers van LeesSimpel.
Een college over de toekomst van ASML
ASML is zonder twijfel het grootste en belangrijkste bedrijf in Nederland. Als centrale keten in de chipindustrie is het bedrijf uit Veldhoven een belangrijke speler in het geopolitieke conflict tussen de VS en China. Minstens net zo interessant is de technologische ontwikkeling die het bedrijf zelf doormaakt. Binnen de zeer geavanceerde EUV-technologie is nog altijd ruimte voor verbetering en ook op andere vlakken staat ASML niet stil.
Hoe ziet de toekomst van ASML eruit? En blijft de beroemde wet van Moore ook de komende jaren nog in stand? Dat vragen we aan Maarten Voncken, research director bij ASML.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 23 Aug 2023 - 703 - Best of Digitaal: De AI-contentfabriek van Kwebbelkop
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
Kwebbelkop, het alias van Jordi van den Bussche, ken je vermoedelijk van YouTube. Donderdag staat hij op The Next Web, want inmiddels werkt Jordi aan van alles. Het meest opvallende: een nieuwe eigen videogame. 'Helskate' moet (eindelijk weer) een goede skateboard-game worden, met roguelite-elementen. En hoe kijkt Jordi naar de rare sprongen die livestreamplatform Twitch de laatste tijd maakt?
Dat bespreken we met Jordi van den Bussche, bekend YouTuber en oprichter van JVDB Studios.
Meer ASML's in Nederland? Zo lukt dat in 2040, zegt TNO
Nederland moet structureel gaan investeren in binnenlandse hightech-industrie. Daarnaast moet er een concrete technologie-strategie komen vanuit de politiek. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die TNO doet om onze hoog-technologische industrie klaar voor de toekomst te maken. Wat levert dat ons dan op? Meerdere, nieuwe ASML's! Maar dan misschien wel binnen het domein van quantum of energie-opslag.
Te gast is Arnaud de Jong, managing director TNO High Tech Industry.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 16 Aug 2023 - 702 - Best of Digitaal: Sci-Fi als inspirator van de wetenschap
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
De wetenschap heeft een belangrijke inspiratiebron waar we het bijna nooit over hebben: science fiction en fantasy. Star Wars, de Marvel-films en Ready Player One zijn slechts enkele voorbeelden waar technologie een belangrijke rol speelt. Waar zitten de raakvlakken? En komen de doembeelden van technologie dan ook uit de popcultuur?
Dat bespreken we met George van Hal, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant en schrijver van het boek 'Van lightsaber tot tijdmachine'.
Zo gaat de Apple Vision Pro ons gedrag voorspellen
Begin juni was het ein-de-lijk tijd voor de one-more-thing van Apple. Topman Tim Cook onthulde de Apple Vision Pro, na zeker zeven jaar ontwikkelingstijd. In een presentatie van ruim 40 minuten deelde Apple alles over de toepassingen en hun technologie. Maar hoe revolutionair is die slimme bril? En vooral: hoe gaan we die – allemaal? - gebruiken?
Dat vragen we aan Jelle Prins, app-ontwikkelaar en onder meer bekend van de apps van Booking.com en Uber.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 10 Aug 2023 - 701 - Best of Digitaal: Wie innoveert er nog in de TV-wereld?
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
Philips was ooit een belangrijke speler op de TV-markt. Inmiddels doet het bedrijf uit Eindhoven niets meer met TV, maar heeft het de licentie voor zijn merknaam verkocht aan de TPV Groep. En nu, zo'n 10 jaar later, gaat TP Vision met zijn Ambilight TV's voor het allergrootste publiek. Het Taiwenees-Nederlandse bedrijf is namelijk shirtsponsor van het grote FC Barcelona. Welke impact heeft dat op het bedrijf? En hoe zit het met de innovaties in die toch al oude TV-wereld?
Dat zijn vragen voor Martijn Smelt, CMO bij TP Vision
De media-dystopie van Succession
Sommige experts durven Succession, het mediadrama van HBO (en nu dus MAX), de beste serie aller tijden te noemen. En daar is wat voor te zeggen. Het vierde seizoen krijgt lyrische beoordelingen en stort mening seriefan in een zwart gat. Welke parallellen heeft Succession met de echte (tech)wereld? En wat doet het succes voor dat veelbesproken streamingplatform; MAX?
Dat vragen we aan Thijs Schrik, serie-recensent bij NRC en Sanne Kanis, tech-ondernemer.
Technologie tegen beroertes
Bij een beroerte is iedere minuut cruciaal, leert de wetenschap ons. Nicolab, een bedrijf dat voortkwam uit het Amsterdam UMC, zet technologie in om diagnose en behandeling sneller te laten verlopen. En ja: ook zij gebruiken AI, maar er is meer.
Hoe dat in zijn werk gaat, hoor je van Philip Bos, CCO bij Nicolab.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 02 Aug 2023 - 700 - Best of Digitaal: Wat moeten we met het metaverse?
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
In 2022 was het 'Metaverse' en 'VR' wat de klok sloeg. Dat veranderde met de komst van ChatGPT. Toch geven Meta en misschien zelfs het grote Apple de techniek van een driedimensionale virtuele wereld nog niet op. Zo zou het bedrijf van Mark Zuckerberg met brillenproducent Magic Leap willen samenwerken en verwacht men deze zomer ook de XR-bril van Apple.
We praten bij met Aragorn Meulendijks, expert bij ItsMrMetaverse.
Stilletjes rond Matter-protocol
Een halfjaar geleden werd smarthomestandaard Matter vol bombarie geïntroduceerd. Vrijwel alle grote techbedrijven waren akkoord met één universeel protocol voor het aansturen van smarthome apparaten. Wat is de impact nu Matter een tijdje onder ons is? En is Matter 1.1 een flinke vooruitgang?
Dat vragen we aan Wienke Giezeman, CEO en mede-oprichter van The Things Industries.
Vijf jaar AVG
Vijf jaar geleden werd de AVG ingevoerd. De belangrijkste Europese privacywet liet zich direct al gelden en deed dat deze week zelfs nog, want de Ierse toezichthouder constateerde opnieuw een overtreding van Meta. Boete: 1,2 miljard euro. Wat heeft de AVG ons nu gebracht? En is het machtsspel tussen de Amerikaanse big tech en Europa nog wel houdbaar?
Dat bespreken we met Menno Weij, tech-jurist bij BDO Legal.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 26 Jul 2023 - 699 - Best of Digitaal: ACM grijpt in bij grote cloudproviders
Deze zomer hoor je de beste gesprekken die we dit jaar voerden in BNR Digitaal, met nieuwe inzichten van Joe van Burik en Ben van der Burg aan het begin van de aflevering.
De markt van cloudproviders wereldwijd is groot, maar wordt ook gedomineerd door een aantal belangrijke spelers. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) grijpt in en wil het makkelijker maken om over te stappen van cloudprovider. Het is namelijk erg makkelijk om je aan te melden bij een cloudpartij, maar er weer vertrekken is dat helemaal niet.
Hoe de ACM gaat ingrijpen in de markt van cloudproviders, hoor je van Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM.
Neem de quantum-dreiging nu al serieus, aldus de AIVD
De quantumcomputer komt eraan, en mogelijk al in 2030. Daarvoor waarschuwen de AIVD, TNO en het CWI met de komst van een nieuw handboek. Het handboek moet de transitie naar postquantumcryptografie (PQC) vergemakkelijken. Een selecte groep bedrijven en organisaties moet zich namelijk nu al voorbereiden op de transitie naar nieuwe encryptie-algoritmes.
Hoe dat in zijn werk gaat, en welke uitdagingen dat met zich meebrengt, vragen we aan Bas Dunnebier, hoofd Weerbaarheid bij de AIVD, en Thomas Attema, onderzoeker bij TNO en het Centrum Wiskunde & Informatica.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 19 Jul 2023 - 698 - ASML geeft ons een college over hun toekomstplannen
ASML is zonder twijfel het grootste en belangrijkste bedrijf in Nederland. Als centrale keten in de chipindustrie is het bedrijf uit Veldhoven een belangrijke speler in het geopolitieke conflict tussen de VS en China. Minstens net zo interessant is de technologische ontwikkeling die het bedrijf zelf doormaakt. Binnen de zeer geavanceerde EUV-technologie is nog altijd ruimte voor verbetering en ook op andere vlakken staat ASML niet stil.
Hoe ziet de toekomst van ASML eruit? En blijft de beroemde wet van Moore ook de komende jaren nog in stand? Dat vragen we aan Maarten Voncken, research director bij ASML.
Lezen met AI
Grofweg 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeleterd en dat is een groot probleem. De app LeesSimpel biedt een uitkomst, door moeilijke tekst kort, bondig én eenvoudig samen te vatten met behulp van AI. De app ontstond binnen 24 uur op een hackathon en won daar direct een prijs.
Hoe de app werkt, hoor je van Hester Benedictus en Lucas Meijer, makers van LeesSimpel.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 12 Jul 2023 - 697 - Jaagt de AI-wet écht innovatie weg uit Europa?
De Europese AI act komt eraan en gaat de meest risicovolle toepassingen aan banden leggen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk, maar Europese bedrijven maken zich zorgen dat innovatie op dit gebied geen ruimte meer krijgt. Bedrijven als Siemens, Heineken en TomTom onderschrijven deze angst, maar is die wel terecht? Of krijgen we straks een 'kritiek productiviteitsgat'?
Dat leggen we voor aan Marloes Pomp, voorzitter van de Nederlandse AI Coalitie en vice-voorzitter van het European AI Forum
Die vervelende ticketingwereld
De kans is groot dat ook jij op de hoogte bent van alle negatieve berichten rond de verkoop van concertkaartjes in ons land. Woekerprijzen, lange wachtrijen en asociale doorverkopers maken het moeilijk voor fans om hun favoriete artiest te zien. Kan dat anders? En komen we dan uit bij blockchain?
Dat bespreken we met Lennard Moons, directeur bij SECUTIX.Telecom vs Big Tech
De Europese telecomreuzen willen meer geld zien van de grootverbruikers van ons internet. Bedrijven als Netflix, Google en Meta moeten dus gaan meebetalen, maar is dat realistisch? En hoe staan de EU-landen in deze discussie?
Dat vragen we aan Rudolf van der Berg, partner bij Stratix Consulting.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 05 Jul 2023 - 696 - 'Microsoft wint van de FTC en dan volgen meer overnames'
Microsoft en de FTC namen het de afgelopen dagen tegen elkaar op in de rechtszaal. De inzet is de giga-overname van Activision Blizzard. Hoe zijn de kaarten geschud? En in hoeverre komt de Amerikaanse waakhond nu beslagen ten ijs?
Dat leggen we voor aan Joost van Dreunen, videogame-markt-analist én universitair hoofddocent aan de New York University.
Weg met Google Analytics
Een grote meerderheid van de websites met tracking gebruikt Google Analytics. De handige tool van de Amerikaanse techreus is niet zonder reden populair, want Google heeft ook andere domeinen, zoals advertenties en search in handen. Toch ligt Google Analytics in steeds meer landen onder vuur, op grond van de AVG. Simple Analytics, een Nederlands bedrijf, moet een privacy-vriendelijk alternatief bieden op dat van Google.
Of zij een kans maken, vragen we aan Adriaan van Rossum, oprichter van Simple Analytics
Slimmer laden
Negatieve energieprijzen en alarmerende berichten over het overvolle stroomnet komen steeds vaker voor. Grote en kleine bedrijven werken daarvoor hard aan een oplossing. Eén van die kleine bedrijfs is Stekker, die met een app handig inspelen op de dynamische energieprijzen.
Hoe dat in zijn werk gaat, hoor je van Erik de Bruijn, oprichter en directeur van Stekker.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 28 Jun 2023 - 695 - We spreken Frances Haugen over AI-regels door lessen uit social media
Hoe moeten we nou omgaan met AI, als we nog steeds worstelen met social media? Die vraag kun je aan iedereen stellen, maar vooral ook aan overheden en bedrijven. Evenals aan Frances Haugen, de klokkenluidster afkomstig van Facebook die in 2021 uit de school klapte. Wij spraken haar op het Mozilla Festival in Amsterdam.
Daarna beschouwen we na met Martin ter Horst, directeur van ThoughtWorks. Ook Martin was spreker op het Mozilla Festival. Hoe streven we, ook in Nederland, naar een transparantere techsector?
De Nederlandse game-industrie
In de eerste helft bespreken we de huidige staat van de Nederlandse game-industrie. Die roert zich deze week met verschillende initiatieven. Maar tellen we nou eigenlijk een beetje mee op internationaal niveau? En klopt het beeld dat de beste games nog altijd uit de VS en Azië komen?
Daarover discussiëren we met Derk de Geus: voorzitter van Dutch Games Association én co-CEO van game-ontwikkelaar Paladin Studios.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 21 Jun 2023 - 694 - Meer ASML's in Nederland? Zo lukt dat in 2040, zegt TNO
Nederland moet structureel gaan investeren in binnenlandse hightech-industrie. Daarnaast moet er een concrete technologie-strategie komen vanuit de politiek. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die TNO doet om onze hoog-technologische industrie klaar voor de toekomst te maken. Wat levert dat ons dan op? Meerdere, nieuwe ASML's! Maar dan misschien wel binnen het domein van quantum of energie-opslag.
Te gast is Arnaud de Jong, managing director TNO High Tech Industry.
De ondernemingswereld van Kwebbelkop
Kwebbelkop, het alias van Jordi van den Bussche, ken je vermoedelijk van YouTube. Donderdag staat hij op The Next Web, want inmiddels werkt Jordi aan van alles. Het meest opvallende: een nieuwe eigen videogame. 'Helskate' moet (eindelijk weer) een goede skateboard-game worden, met roguelite-elementen. En hoe kijkt Jordi naar de rare sprongen die livestreamplatform Twitch de laatste tijd maakt?
Dat bespreken we met Jordi van den Bussche, bekend YouTuber en oprichter van JVDB Studios.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 14 Jun 2023 - 693 - Zo gaat de Apple Vision Pro ons gedrag voorspellen
Maandagavond was het ein-de-lijk tijd voor de one-more-thing van Apple. Topman Tim Cook onthulde de Apple Vision Pro, na zeker zeven jaar ontwikkelingstijd. In een presentatie van ruim 40 minuten deelde Apple alles over de toepassingen en hun technologie. Maar hoe revolutionair is die slimme bril? En vooral: hoe gaan we die – allemaal? - gebruiken?
Dat vragen we aan Jelle Prins, app-ontwikkelaar en onder meer bekend van de apps van Booking.com en Uber.
Sci-Fi als inspirator van de wetenschap
De wetenschap heeft een belangrijke inspiratiebron waar we het bijna nooit over hebben: science fiction en fantasy. Star Wars, de Marvel-films en Ready Player One zijn slechts enkele voorbeelden waar technologie een belangrijke rol speelt. Waar zitten de raakvlakken? En komen de doembeelden van technologie dan ook uit de popcultuur?
Dat bespreken we met George van Hal, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant en schrijver van het boek 'Van lightsaber tot tijdmachine'.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 07 Jun 2023 - 692 - Extra Digitaal: Apple Vision Pro en ander nieuws van WWDC 2023
Apple heeft de langverwachte slimme bril aangekondigd op de eigen WWDC. Deze Vision Pro kost 3500(!) dollar en biedt ons een vergezicht in wat er mogelijk is of gaat zijn met extended reality. Wat kan je straks met deze nieuwe productlijn van Apple? Verandert dit de manier waarop we werken? En is dit dan ook de definitieve doorbraak van extended reality? We bespreken het in deze extra aflevering van BNR Digitaal.
Met Ben van der Burg, tech-redacteur Daniël Mol en BNR-verslaggever én Apple-adept Martijn de Rijk neemt Joe van Burik de opvallendste laatste ontwikkelingen door; de Vision Pro, de laatste Mac-producten en iOS 17.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 05 Jun 2023 - 691 - Hoe de media-dystopie van Succession langzaam realiteit wordt
Sommige experts durven Succession, het mediadrama van HBO (en nu dus MAX), de beste serie aller tijden te noemen. En daar is wat voor te zeggen. Het vierde seizoen krijgt lyrische beoordelingen en stort mening seriefan in een zwart gat. Welke parallellen heeft Succession met de echte (tech)wereld? En wat doet het succes voor dat veelbesproken streamingplatform; MAX?
Dat vragen we aan Thijs Schrik, serie-recensent bij NRC en Sanne Kanis, tech-ondernemer.
Innovatie in de TV-wereld
Philips was ooit een belangrijke speler op de TV-markt. Inmiddels doet het bedrijf uit Eindhoven niets meer met TV, maar heeft het de licentie voor zijn merknaam verkocht aan de TPV Groep. En nu, zo'n 10 jaar later, gaat TP Vision met zijn Ambilight TV's voor het allergrootste publiek. Het Taiwenees-Nederlandse bedrijf is namelijk shirtsponsor van het grote FC Barcelona. Welke impact heeft dat op het bedrijf? En hoe zit het met de innovaties in die toch al oude TV-wereld?
Dat zijn vragen voor Martijn Smelt, CMO bij TP Vision
Technologie tegen beroertes
Bij een beroerte is iedere minuut cruciaal, leert de wetenschap ons. Nicolab, een bedrijf dat voortkwam uit het Amsterdam UMC, zet technologie in om diagnose en behandeling sneller te laten verlopen. En ja: ook zij gebruiken AI, maar er is meer.
Hoe dat in zijn werk gaat, hoor je van Philip Bos, CCO bij Nicolab.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 31 May 2023 - 690 - Onze privacy kent een hoge prijs, maar voor wie?
Vijf jaar geleden werd de AVG ingevoerd. De belangrijkste Europese privacywet liet zich direct al gelden en deed dat deze week zelfs nog, want de Ierse toezichthouder constateerde opnieuw een overtreding van Meta. Boete: 1,2 miljard euro. Wat heeft de AVG ons nu gebracht? En is het machtsspel tussen de Amerikaanse big tech en Europa nog wel houdbaar?
Dat bespreken we met Menno Weij, tech-jurist bij BDO Legal.
Stilletjes rond Matter-protocol
Een halfjaar geleden werd smarthomestandaard Matter vol bombarie geïntroduceerd. Vrijwel alle grote techbedrijven waren akkoord met één universeel protocol voor het aansturen van smarthome apparaten. Wat is de impact nu Matter een tijdje onder ons is? En is Matter 1.1 een flinke vooruitgang?
Dat vragen we aan Wienke Giezeman, CEO en mede-oprichter van The Things Industries.
Het metaverse is ondergesneeuwd
In 2022 was het 'Metaverse' en 'VR' wat de klok sloeg. Dat veranderde met de komst van ChatGPT. Toch geven Meta en misschien zelfs het grote Apple de techniek van een driedimensionale virtuele wereld nog niet op. Zo zou het bedrijf van Mark Zuckerberg met brillenproducent Magic Leap willen samenwerken en verwacht men deze zomer ook de XR-bril van Apple.
We praten bij met Aragorn Meulendijks, expert bij ItsMrMetaverse.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 24 May 2023 - 689 - Slaagt Bluesky waar Mastodon faalde?
De zoektocht naar het beste Twitter-alternatief duurt nog altijd voort. Eerst leek Mastodon de beste papieren te hebben, maar daar is het momentum nu wel weg. Op dit moment is de koploper misschien wel Bluesky, nota bene opgezet door Jack Dorsey. Het decentrale platform doet een aantal interessante beloften, bijvoorbeeld op het gebied van moderatie en aanbevelings-algoritmes.
Of Bluesky succesvol gaat worden, bespreken we met Jelle Prins, tech-ontwikkelaar, en Daniël Mol, redacteur bij BNR Digitaal.
De digitale transitie
Neemt Nederland de digitale transitie serieus genoeg? Die vraag werd onlangs retorisch gesteld op de KIVI Technologielezing. Die vraag is misschien wel relevanter dan ooit, want terwijl AI steeds belangrijker lijkt te worden, moet een initiatief als Techleap het juist met minder geld doen.
Hoe we niet achterop raken als Nederland, hoor je van Jeannine Peek, Algemeen Directeur van Capgemini Nederland, lid van de Sociaal Economische Raad én boegbeeld van Topsector ICT
Auto's in de cloud
Ook auto's zullen in de toekomst steeds meer gebruikmaken van cloud-technologie. Dat is één van de conclusies die op het Future of the Car Summit in Londen werd getrokken. Want zowel traditionele als ook autonome voertuigen zullen steeds meer data heen en weer moeten communiceren. Wat gaat dit veranderen in deze -doorgaans- conservatieve industrie?
Voor 'De Zoekopdracht' reisde BNR-collega Michiel Jurrjens af naar Londen en sprak daar met Richard Felton van AWS.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 17 May 2023 - 688 - Is AI echt het nieuwe goud uit Silicon Valley?
Kunstmatige intelligentie geeft het in verval geraakte Silicon Valley weer glans. Ondernemers en investeerders trekken massaal naar het voormalig tech-walhalla om daar -bijvoorbeeld- de nieuwe Sam Altman van OpenAI te worden. Hoeveel kans maken deze gelukszoekers? En wat zijn de gevolgen voor San Francisco en de omliggende gebieden dat AI nu hot is?
Dat vragen we aan Stijn Bronzwaer, technologieverslaggever bij NRC.
Tech als markt voor iedereen
Diversiteit blijft een lastig onderwerp binnen de wereld van digitale technologie. Het beeld van een 'mannenwereldje' brokkelt langzaam maar zeker af, al gaat het nog altijd in kleine stappen. Het evenement Fe+male Tech Heroes zet een stap in de goede richting en pleit voor een brede en diverse techwereld.
Hoe dat gaat lukken, vragen we aan Ingelou Stol, oprichter van Fe+male Tech Heroes en Janneke Niesen, tech-investeerder.
VR tegen spreekangst
Een flink aantal jonge kinderen heeft te kampen met spreekangst. Gelukkig biedt een nieuwe VR-app hulp. Met de Speak-App Kids komen kinderen in virtual reality voor een klas te staan, waarbij zij stapsgewijs hun spreekbeurt of presentatie kunnen oefenen.
Hoe dat in zijn werk gaat, hoor je van Wolf-Gero Lange, universitair docent aan de Radboud Universiteit.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 10 May 2023 - 687 - Europese AI-regels (én een verdrag) komen begin 2024 al/pas
Regelgeving voor AI, daartoe wordt opgeroepen door steeds meer groepen uit de samenleving. Van politici, wetenschappers en bezorgde burgers, tot zelfs (sommige) van de techbedrijven die bezig zijn met AI zelf. Dat komt eraan, weten we - maar waar staan we nú en wat is er nog nodig om AI te reguleren, in elk geval in ons werelddeel?
Er al een tijdje een ‘AI Act’ in de maak bij de Europese Commissie. En er is zelfs een – nog veel minder bekend – AI-verdrag vanuit de Raad van Europa onderweg. Maar wat is er nog voor nodig om die daadwerkelijk uit te rollen? En wanneer gaan we hier iets van merken?
Dat vragen we aan twee sleutelpersonen die hier middenin zitten: Catelijne Muller, voorzitter van ALL-AI en adviseur van de Raad voor Europa voor het AI-verdrag, en Kim van Sparrentak, Europarlementariër namens GroenLinks.
De nieuwe koers(en) van techreuzen
AI is het nieuwe focuspunt voor de meeste van de grootste techbedrijven. In veel gevallen aangedreven door reeds bestaande, en steeds groter wordende activiteiten met cloud computing. Online advertenties lijken daardoor minder belangrijk te worden, zo valt ook op te maken uit zowel de meest recente kwartaalcijfers als de toelichting daarbij van bedrijven als Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft. (En de vraag is nog waar Apple staat.)
Maar hoe gaat die verschuiving ook leiden tot financieel succes, vooral omdat AI momenteel nog vooral vraagt om grote investeringen?
Dat beschouwen we met Jordy Beuving, beursanalist bij De Aandeelhouder.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 03 May 2023 - 686 - Verrassing: Britse waakhond blokkeert Microsofts gigaovername, maar waarom?
De verwachting was dat de Competition and Markets Authority, de Britse markt-waakhond, goedkeuring zou geven voor de overname van Activision-Blizzard door Microsoft dus - één van de grootste in de geschiedenis van tech-bedrijven. Maar: de CMA heeft net officieel aangegeven die deal te blokkeren.
Daarover gaan we praten met Joost Rietveld, Universitair hoofddocent aan University College Londen, gespecialiseerd in marktwerking op platforms.
Snapchat en AI
Snapchat kennen we vooral als de app die razend populair is onder tieners en twintigers. Maar ook als app die juist deze week zeer negatief in het nieuws was met zijn AI chatbot.
Dus alle reden om te zoeken naar antwoorden op vragen over wat Snapchat daarin ziet. En: wat volgt er nog meer?Dat zocht techcollega Michiel Jurrjens van BNR uit in onze rubriek 'De Zoekopdacht', door naar het Snap Partner Summit in Californië te gaan.
Twitter vs. de rest
Elon Musk heeft zijn woord gehouden! Want op 20 april (een wietgrapje trouwens) zouden alle ‘oude’ verificatie-vinkjes op Twitter verdwijnen, en is een betaald abonnement Twitter Blue de enige manier om er wél één te hebben.
Sindsdien is de Twitter-gemeenschap weer in rep en roer. Dus hoe nu verder met Twitter? En hoe gaat het eigenlijk met de alternatieven, zoals Mastodon en BlueSky van Jack Dorsey?
Dat bespreken we met Jasper Bakker, ICT-journalist bij AG Connect.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 26 Apr 2023 - 685 - EU wil dat JIJ cyberveiliger wordt met 1,1 miljard euro
Europa is een nieuwe cyberwet rijker. De Cyber Solidarity Act moet lidstaten robuuster maken tegen cyberaanvallen. Ook moeten de verschillende landen beter gaan samenwerken. Termen als een 'cybershield' en een 'reservistenleger' worden uitgebreid genoemd, waar wat kunnen we daarvan verwachten? En waar gaat de 1,1 miljard heen, die met deze wet gemoeid is?
Dat vragen we aan Bart Groothuis, europarlementariër bij de VVD en Bert Hubert, techondernemer.
Pentagon Papers
De Pentagon Papers houden de gemoederen flink bezig. Opmerkelijk is dat de documenten via communicatieplatform Discord gelekt werden. Maar waarom juist via Discord, waar vooral gamers en tech-nerds elkaar spreken en toepassingen gebruiken? En waarom gebeurt het lekken van dit soort documenten juist in deze subcultuur?
Dat vragen we nu aan Henri Beek, Open Source Intelligence-specialist bij cyber-beveiliger DataExpert.Minicomputers
De Raspberry Pi kennen we al jaren als goedkoop computertje waarmee je tal van toepassingen kan bedenken. Adviesbureau PA Consulting gebruikt de computertjes om jongeren aan het programmeren te krijgen. Dit jaar kregen ze de opdracht in competitieverband de energie-transitie te versnellen met toepassingen op Pi's.
Of dat gelukt is, horen we nu van Mark Griep, hoofd van PA Consulting Nederland.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 19 Apr 2023 - 684 - Weg met scepsis, wees optimistisch over tech, zegt The Next Web
De komende The Next Web-conferentie in Amsterdam staat helemaal in het teken van een positieve blik tegenover tech. Want: de afgelopen jaren was de toon over technologie vaak te negatief, ondanks alle schandalen. We moeten kiezen voor een 'bescheiden optimisme' menen de oprichter en huidige CEO van TNW. Is dat niet te naiëf? En hoe gaats het eigenlijk met de Nederlandse techwebsite- en conferentie?
Dat vragen we aan Myrthe van der Erve, CEO bij TNW, en Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van TNW.
Boter-kaas-en-eieren, maar dan met quantum
Waar je vorige week in BNR Digitaal nog hoorde dat de komst van de quantumcomputer veel problemen met zich meebrengt, aldus de AIVD, pakken we het deze week luchtiger aan. Want naast serieuze gevolgen voor encryptie, leveren de Qubits van een quantumcomputer ook nieuwe varianten van games op.
Hoe de quantum-variant van Fortnite er straks uitziet, hoor je van Evert van Nieuwenburg, assistent-professor aan de Universiteit Leiden.
Onderwaterdrones
Drones kennen we natuurlijk vooral uit de lucht, maar ze spelen ook een steeds belangrijkere rol bij onderwaterinspecties. Dat is namelijk gevaarlijk werk, waar incidenteel zelfs duikers bij om het leven komen. Drones moeten de gevaarlijkste klusjes uit handen van de mens nemen. En dat lukt heel aardig.
Hoe dat in zijn werk gaat? Dat vragen we aan Karst Beens, CEO van H2O Drones.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 12 Apr 2023 - 683 - Neem de quantum-dreiging nú al serieus, waarschuwt de AIVD
De quantumcomputer komt eraan, en mogelijk al in 2030. Daarvoor waarschuwen de AIVD, TNO en het CWI met de komst van een nieuw handboek. Het handboek moet de transitie naar postquantumcryptografie (PQC) vergemakkelijken. Een selecte groep bedrijven en organisaties moet zich namelijk nu al voorbereiden op de transitie naar nieuwe encryptie-algoritmes.
Luister hier ook het interview met Tetris-baas Henk Rogers in 'All in the Game'
Hoe dat in zijn werk gaat, en welke uitdagingen dat met zich meebrengt, vragen we aan Bas Dunnebier, hoofd Weerbaarheid bij de AIVD, en Thomas Attema, onderzoeker bij TNO en het Centrum Wiskunde & Informatica.
ACM grijpt in bij cloudproviders
De markt van cloudproviders wereldwijd is groot, maar wordt ook gedomineerd door een aantal belangrijke spelers. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) grijpt in en wil het makkelijker maken om over te stappen van cloudprovider. Het is namelijk erg makkelijk om je aan te melden bij een cloudpartij, maar er weer vertrekken is dat helemaal niet.
Hoe de ACM gaat ingrijpen in de markt van cloudproviders, hoor je van Martijn Snoep,bestuursvoorzitter van de ACM.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 05 Apr 2023 - 682 - Kan Nederland met AI de wereld verbeteren?
Bijna iedereen weet inmiddels dat ChatGPT teksten genereert. En dat Microsoft dergelijke toepassingen in bekende programma's als Word en Outlook fietst. Maar hoe ver reiken de mogelijkheden van deze technologie nu? Welke bedrijven zijn nu al bezig met concrete toepassingen en hoe staat Nederland -en in het verlengde Europa- ervoor? Dreigen we de strijd opnieuw te verliezen van Silicon Valley, of maken we nu wel een vuist?
Dat zijn vragen voor tech-investeerder Quintin Schevernels en tech-ontwikkelaar Jelle Prins.
De wet van Moore
Chip-pionier en Intel-oprichter Gordon Moore overleed onlangs op 94-jarige leeftijd. Zijn eigen verzonnen wet, een voorspelling dat het aantal transistors op chips elke twee jaar zou verdubbelen, is dé leidraad voor ontwikkelaars wereldwijd. Zijn uitspraak staat nog altijd overeind, bijna 50 jaar na dato.
Of dat komende jaren ook zo blijft, hoor je van Tomas Hochstenbach, chip-expert bij Tweakers.net
AI voor game-ontwikkelaars
De AI-revolutie zit hem niet alleen in taalmodellen en plaatsgeneratoren. Ook game-ontwikkelaars werken al een tijd met deze technologie. De arbeidsintensieve taken van dialoog schrijven, stem-acteren en het creëren van werelden kunnen binnenkort worden overgenomen door AI. En dat gaat grote gevolgen hebben, vooral voor kleinere ontwikkelaars.
Hoe dit precies werkt hoor je van Joost van Dreunen, universitair hoofddocent aan de New York University en investeerder.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 29 Mar 2023 - 681 - Van Huffelen over TikTok, spionage en nieuwe regels voor AI
Het kabinet verbood rijksambtenaren dinsdag om de Chinese app TikTok, en alle andere apps uit landen met een offensief cyberprogramma, op hun telefoon te hebben. Hoe gaat dat straks met Russische apps als Telegram? En moeten we dan ook gaan nadenken over Amerikaanse apps?
Dat zijn vragen voor Alexandra van Huffelen, Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.
Oekraïne als cyberfront
Na ruim een jaar oorlog kunnen we voorzichtig conclusies trekken. De Russische cyberdreiging viel mee. Oekraïne heeft veel aan de Westerse hulp op tech-gebied gehad en het land werpt zich steeds meer op als proeftuin voor allerlei digitale projecten.
Voor 'De Zoekopdracht' sprak BNR-collega Geert Jan Hahn met Oekraïense onderminister van digital transformatie, George Dubinsky.
Surveillance in China
Hoe ernstig is de surveillance in China? In Total Trust wordt ingezoomd op drie vrouwen middenin de Chinese mensenrechtenstrijd. Zij ervaren hoe het is om dagelijks gepest, geïntimideerd en bespioneerd te worden. En Total Trust heeft ook een boodschap voor het westen: onderschat de macht van technologie niet.
Hoe deze fascinerende film tot stand kwam, bespreken we met Jialing Zhang, maker van Total Trust.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 22 Mar 2023 - 680 - Is met GPT-4 de nieuwe AI-revolutie nu al hier?
Het nieuwe taalmodel achter ChatGPT, GPT-4, is sinds dinsdagavond live. Het model belooft slimmer en sneller te zijn dan zijn voorganger en kan bovendien plaatjes omschrijven en van context voorzien. Welke gevolgen gaat de introductie van dit nieuwe taalmodel hebben? En wat zijn de toepassingen die nu écht mogelijk zijn?
Dat hoor je van Tijmen Blankevoort, director of deep learning engineering bij Qualcomm.
AI en de verkiezingen
Verkiezingen anno 2023 zijn niet compleet zonder een AI-toepassing. En die is er! Met Openverkiezingen(.nl) kan je zelf stellingen invoeren, waarna taalmodel ChatGPT de verkiezingsprogramma's van vrijwel alle partijen voor je analyseert en met een antwoord komt. Een stuk flexibeler dan een stemwijzer dus. Maar hoe werkt dat precies? En wat kunnen we bij toekomstige verkiezingen verwachten?
We praten met Floris Hoogenboom, initiatiefnemer van Openverkiezingen.
Paniek in de Amerikaanse techsector
Het failliet van Silicon Valley Bank zorgde afgelopen weekend voor een golf van angst door de techwereld en de aandelenmarkten. Wat bleek: een groot deel van de Amerikaanse techsector was klant bij de bank en plots kwam er geen geld meer uit de muur. Inmiddels krijgen slachtoffers hun geld terug, maar het vertrouwen in SVB is weg. Wat voor gevolgen heeft dat voor startups wereldwijd?
Dat bespreken we met Mark van Kampen, sectorspecialist voor tech bij de Rabobank.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 15 Mar 2023 - 679 - AI-tool MissJourney tekent alleen maar vrouwen, maar waarom?
AI staat in 2023 zonder twijfel centraal. Maar met alle bijzondere oplossingen die apps als Midjourney en ChatGPT ons brengen, zijn er ook problemen. Veel van die problemen komen neer op de vooroordelen die in de AI-modellen zijn geslopen. Zo zijn vrouwen vaak geen superhelden in Midjourney en worden minderheden regelmatig vergeten. In het kader van internationale vrouwendag lanceert TEDxAmsterdam Women Missjourney, een AI-alternatief dat vrouwen viert. Daarmee gaan zij graag het gesprek aan over de vooroordelen die in de echte wereld, maar ook in de AI-wereld, spelen.
Te gast zijn Helen Pink, mede-organisator van TEDxAmsterdam Women, en Sjors van Hoof, design director & mede-oprichter van reclamebureau Ace.
Cyberaanvallen op zorginstanties
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen lijken steeds vaker doelwit te zijn van cyberaanvallen. Onlangs gaven hackers van het BlackCat-collectief zelfs naaktbeelden van borstkankerpatiënten vrij, om zo een ziekenhuis onder druk te zetten. Is hier sprake van een zorgwekkende trend? En hoe voorkomen we dat de aanvallers blijven 'winnen'?
Dat vragen we aanSanne Maasakkers, ethisch hacker.
Lezen weer leuk
We lezen nog maar weinig en dat wordt jaarlijks met de boekenweek maar pijnlijk benadrukt. Leesapp Immer wil daar verandering in brengen. Met een Tinder-achtige ervaring om nieuwe boeken te vinden, mooie animaties en hapklare brokken tekst moet lezen op een smartphone of tablet weer leuk worden.
Niels 't Hooft, mede-oprichter en CEO van Immer, vertelt ons alles.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 08 Mar 2023 - 678 - De Formule 1 is ingrijpend veranderd door data-analyses
Platforms als TikTok spelen een belangrijke rol bij onze verkiezingen. Het Chinese bedrijf heeft, mede door de strenge regelgeving, een totaalverbod op politieke advertenties. Toch gaat dat in de praktijk nog vaak mis, blijkt uit onderzoek van BNR. En ook moderatie op andere gebieden laat regelmatig steken vallen. Gaat TikTok Nederland problemen opleveren rond de verkiezingen van 15 maart? En hoe zit het straks met de komst van de Europese Digital Services Act, die TikTok hard gaat aanpakken?
Dat bespreken we in de 'Zoekopdracht' met onderzoeksjournalist Eric van den Berg en online-redacteur Aäron Loupatty.
De datarevolutie in sport
Het nieuwe Formule 1-seizoen staat voor de deur en dat is voor BNR Digitaal een mooi moment om stil te staan bij alle technologie achter die sport. Tijdens een race worden er miljoenen datapunten per seconde gevangen en geanalyseerd, en dat levert teams én fans een betere ervaring op.
Hoe dat zit, hoor je van Luuk Figdor, Principal Sports Technology Advisor bij AWS.
Foldables en rollables
De innovatie in de smartphonewereld is lang niet meer zo spectaculair als voorheen. Toch reizen belangrijke fabrikanten ook dit jaar weer af naar Barcelona voor het Mobile World Congress. Daar valt op dat vouwbare, maar vooral ook oprolbare schermen een belangrijke trend zijn. En hoe zit het eigenlijk met de AR-brillen, waar we al zo lang op wachten?
Dat vragen we aan Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij Tweakers.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar Nexus, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 01 Mar 2023 - 677 - Russische cyberdreiging vertroebeld na één jaar Oekraïne-oorlog
Eén jaar oorlog in Oekraïne geeft ook BNR Digitaal de gelegenheid om terug te blikken op het cyberconflict dat zich achter de schermen afspeelt. Hoe groot is de Russische dreiging nu echt? En zijn het vooral doelwitten in Oekraïne, of ligt de rest van Europa ook constant onder vuur? En wat moeten we denken van de oproep van diensten MIVD en AIVD, die uitgerekend nu méér bevoegdheden willen?
Dat vragen we aan Dave Maasland, CEO bij ESET Nederland.
De DSA komt steeds dichterbij
Afgelopen week bereikten we een nieuwe mijlpaal in aanloop naar de invoering van de Europese Digital Services Act. Alle platforms die gereguleerd gaan worden onder de DSA moesten namelijk hun hoeveelheid Europese gebruikers kenbaar maken. Zitten zij boven de 45 miljoen, gelden de strenge regels van een 'Very Large Operating Platform'. Maar: kunnen we deze gebruikersaantallen zomaar vertrouwen? Waar komt die grens van 45 miljoen vandaan? En wat zijn de volgende stappen in dit proces?
Dat bespreken we met Kim van Sparrentak, europarlementariër namens GroenLinks, en Menno Weij, tech-jurist bij BDO-legal.
Meer podcasts over tech? Luister dan naar All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 22 Feb 2023
Podcasts ähnlich wie Digitaal | BNR
- ✨Poki - Podcast over Kunstmatige Intelligentie AI Alexander Klöpping & Wietse Hage
- Petrolheads | BNR BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- Europa draait door NPO Radio 1 / VPRO
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- Vandaag Inside Vandaag Inside
Andere Nachrichten und Politik Podcasts
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- AD Voetbal podcast AD
- De zaak ontleed De Telegraaf
- De Wereld | BNR BNR Nieuwsradio
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- NRC Vandaag NRC
- de Volkskrant Elke Dag de Volkskrant
- Sven op 1 NPO Radio 1 / WNL
- Amerika Podcast BNR Nieuwsradio
- De Correspondent De Correspondent
- Afhameren met Wouter de Winther De Telegraaf
- Global News Podcast BBC World Service
- Les Grosses Têtes RTL
- De moord op mijn vader Dagblad van het Noorden
- Hondelatte Raconte - Christophe Hondelatte Europe 1
- Gość Radia ZET Beata Lubecka
BNR Nieuws Radio Podcasts
- De Nationale Autoshow | BNR BNR Nieuwsradio
- The Friday Move | BNR BNR Nieuwsradio
- Wetenschap Vandaag | BNR BNR Nieuwsradio
- Macro met Boot en Mujagić | BNR BNR Nieuwsradio
- Beurs | BNR BNR Nieuwsradio
- De Technoloog | BNR BNR Nieuwsradio
- Cryptocast | BNR BNR Nieuwsradio
- Eyeopeners | BNR BNR Nieuwsradio
- Marianne Zwagerman | BNR BNR Nieuwsradio