Nach Genre filtern
- 274 - #7 - Ed Kerkdijk overleeft bizar vuurwerkongeluk (S06)Mon, 18 Nov 2024 - 42min
- 273 - #6 - De kinderen van Rita Maris hebben een eetstoornis (S06)Mon, 11 Nov 2024 - 42min
- 272 - #5 - Daniël van Deutekom verloor zijn vriend op een Italiaans meer (S06)
Op vrijdag 25 juni 2021 krijgt Daniël van Deutekom een telefoontje. Zijn goede vriend en evangelist Samuel Boujadi (22) is gaan zwemmen in een Italiaans meer en niet meer teruggekomen. De grond zakt onder zijn voeten vandaan. “We hebben heel veel gebeden: ‘Laat ons alstublieft zijn lichaam vinden.’”
Mon, 04 Nov 2024 - 39min - 271 - #4 - Agniet van de Peppel kreeg op haar 52e Parkinson (S06)
Groot was de schok toen Agniet van de Peppel op haar 52e de diagnose Parkinson kreeg. Sindsdien is haar leven tot stilstand gekomen en moet ze leren leven met de traagheid van haar bestaan. Haar grootste angst is dat ze langzaam verpietert en uit het zicht raakt – al verzet ze zich daar met hand en tand tegen.
Mon, 28 Oct 2024 - 41min - 270 - #3 - Het atheïsme was Robbert Zandbergen niet atheïstisch genoeg (S06)
Op z’n 11e ging Robbert Zandbergen al naar de bibliotheek om filosofische boeken te lezen. Vanaf de middelbare school zette zijn interesse in filosofie zich om in een giftig antireligieus denken. Nu is hij terug van weggeweest, zoals het hij zelf omschrijft. En wel zó geleidelijk, dat hij het bijna niet doorhad.
Mon, 21 Oct 2024 - 37min - 269 - #2 - De zus van Anne Marie Hoekstra was een complotdenker (S06)
In augustus 2021 overleed plotseling de zus van Anne Marie Hoekstra. De twee waren hecht, maar hadden ook een complexe relatie, die verslechterde doordat haar zus zich inliet met complottheorieën rondom de coronapandemie. Anne Marie schreef er een boek over: Complotzus, dat in september 2024 verschijnt. In dit boek roept ze de lezer op elkaar vast te houden, ook als je het faliekant oneens bent met elkaar.
Mon, 14 Oct 2024 - 44min - 268 - #1 - Daniël Gillissen maakte een podcast over zijn eigen scheiding (S06)Mon, 07 Oct 2024 - 43min
- 267 - #10 - Evert van Zijtveld verloor op één dag zijn kinderen en schoonouders (S05)Mon, 20 May 2024 - 42min
- 266 - #9 - André Meulmeester: ‘Ik hield er rekening mee dat ik zou ontwaken in de hemel’ (S05)Mon, 06 May 2024 - 41min
- 265 - #8 - Marleen Blootens: 'Ik ben bescheidener geworden als het gaat om roeping' (S05)Mon, 22 Apr 2024 - 42min
- 264 - #7 - Talitha Muusse: ‘Als alles wegvalt, is er Iemand die me vasthoudt’ (S05)
Talitha Muusse heeft een passie voor duurzaamheid, ze vervult meerdere rollen als dé keynote spreker van de millenial generatie, dagvoorzitter, presentator en oprichter van diverse initiatieven voor young professionals, waaronder de Energieboot en Blikverruimers. In 2021 presenteerde Talitha samen met Sven Kockelmann enkele maanden de talkshow Op1, maar vertrok nadat zij geen journalistieke vrijheid kreeg. Hoe kijkt ze terug op die heftige tijd? En vanwaar haar keuze om nu theologie te studeren?
Mon, 08 Apr 2024 - 42min - 263 - #6 - Mattias Rouw stapte over naar de Oosters-Orthodoxe Kerk: ‘Wel een bommetje, in positieve zin’ (S05)Wed, 13 Mar 2024 - 43min
- 262 - #7 - Jan Verduijn: ‘Door mijn ademhaling kwam God weer dichtbij’ (S05)
Acht jaar geleden verloor Jan Verduijn zijn vrouw Merel aan borstkanker. De slopende ziekte en haar overlijden waren traumatisch voor hem en hij worstelde met de zin van het leven. Hoewel zijn geloof altijd een krachtbron voor hem was, verloor hij ook dat. Tot hij de helende werking van de adem ontdekte…
Mon, 11 Mar 2024 - 43min - 261 - #5 - Bernice Klein: ‘Als je verdriet en rouw kunt toelaten heb je een rijk leven’ (S05)
Bernice Klein leidt een afgezonderd leven samen met haar ouders en veertien broers en zussen, totdat in 2009 ’s nachts brand uitbreekt in hun huis. Vier broertjes overlijden ter plaatse. Dit moment is voor Bernice een bepalend moment in haar leven. Ze komt in aanraking met andere christenen en leert God – voor het eerst - kennen als liefdevol. Als ze al jong uit huis vertrekt, volgt er een lange zoektocht. Zo volgt ze traumatherapie en weet haar eigen leven op te bouwen. Pas afgelopen jaar leerde ze hoe ze om kan gaan met rouw…
Mon, 26 Feb 2024 - 42min - 260 - #4 - BONUS: Tom Herlaar neemt na 46 jaar radio bij de EO afscheid: 'Ik droom nog elke nacht over mijn werk' (S05)
Tom Herlaar begon ooit als presentator bij Hilversum 3, bij EO’s Tijdsein. Maar daar bleef het niet bij, in zijn lange loopbaan is hij te horen geweest op vrijwel alle zenders van de NPO. Ook heeft hij flink wat veranderingen meegemaakt bij de Evangelische Omroep. Het laatste programma dat hij presenteerde was Groot Nieuws op NPO Radio 5. Naast presenteren heeft Tom ook een enorme liefde voor techniek. Tijd om terug te blikken met deze radioman in hart en nieren. Deze Bonusaflevering van het Ene Moment wijkt flink af van het format. Want na 46 jaar radio hebben we deze aflevering aan één moment niet genoeg.
Mon, 19 Feb 2024 - 52min - 259 - #3 - Anne Borkent zag zijn vrouw bijna sterven: 'Maar Psalm 113 was mijn reddingslijn' (S05)
Anne Borkent verloor in 2015 bijna zijn vrouw Jedidja na de bevalling van hun derde kindje. Als hij het uitroept tot God, hoort hij de stem van de heilige Geest die hem influistert: ‘Je vrouw zal een vrolijke moeder van kinderen zijn.’ Maar eenmaal in de ambulance wordt hij overspoeld door de gedachte: ‘Jij gaat je vrouw verliezen.’
Mon, 12 Feb 2024 - 40min - 258 - #2 - Frederik de Groot: ‘Ik hoorde Jezus’ stem: Frederik, die bestaat niet’ (S05)
Frederik de Groot deed de toneelschool in Amsterdam en is al ruim een halve eeuw acteur, met honderden rollen in het theater, voor televisie en in speelfilms. In de jaren 70 en 80 leert Nederland hem kennen door bekende tv-series zoals De Fabriek, Medisch Centrum West, Unit 13 en Bureau Kruislaan. Hij is nog altijd actief aan het werk. En hij geeft acteurlessen, is stemacteur en veelgevraagd spreker.
Mon, 29 Jan 2024 - 43min - 257 - #1 - Gary Veerman overleefde ternauwernood de Nieuwjaarsramp in Volendam (S05)
Op haar veertiende overleefde Gary Veerman (37) ternauwernood de Nieuwjaarsramp, waarna ze met zowel zichtbare als onzichtbare littekens gewoon door moest gaan, net zoals de rest van het dorp. Maar het werkte niet: ze ontwikkelde depressies en PTSS. Naar aanleiding van haar roman Oud en Nieuw. Van de hemel naar de hel en terug gaat ze in gesprek met Elsbeth Gruteke over dat ene moment, dat haar leven op zijn kop zette…
Mon, 15 Jan 2024 - 43min - 256 - #7 - Marianne Thieme: 'Christendom gaat ook over redding van de héle schepping' (S04)
Marianne Thieme kennen we vooral als medeoprichter van de Partij van de Dieren. Inmiddels heeft ze haar jaren in de Tweede Kamer achter zich gelaten en werkt ze als duurzaamheidsstrateeg. Opvallend is dat ze deze zomer afstudeerde als theoloog. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt ze over dat éne moment dat haar leven een andere wending nam. Het bleek uiteindelijk de motor voor alle andere beslissingen in haar carrière…
Thu, 23 Nov 2023 - 41min - 255 - #6 - Bastiaan Ragas: ‘Gesprekken over de Bijbel raken me diep’ (S04)
Bastiaan Ragas is als zanger, acteur, schrijver en presentator een alleskunner. Zijn carrière begon als lid van de band ‘Caught in the Act’ en sindsdien speelde hij in vele musicals en films en presenteerde hij diverse tv-programma’s. Op dit moment staat hij op de planken met zijn theatervoorstelling ‘In Gods Naam’. Vier jaar geleden dook hij, samen met theoloog Ad van Nieuwpoort, in de eeuwenoude verhalen van de Bijbel. Zijn bevindingen zijn te lezen in zijn boek, dat vorige maand uitkwam: ‘Jezus, waarom?’
Thu, 16 Nov 2023 - 46min - 254 - #5 - Alba van der Velden kreeg als boeddhist visioenen van Jezus: 'Bevrijding van de duisternis' (S04)
Alba van der Velden groeide als enig kind met haar moeder op. Haar vader – een spiritueel coach in Italië – wilde haar niet als kind erkennen. Het maakte dat ze al van jongs af aan bezig was met grote spirituele vragen. Toen ze op haar veertiende stopte met school, volgde een periode van rondzwervingen, een eetstoornis en depressie. Alba zocht haar toevlucht in het boeddhisme, waarna ze in India meditatiedocent werd. Totdat ze terug in Nederland drie visioenen van Jezus ontving. Haar leven nam daarna een wending die ze nooit had kunnen vermoeden.
Thu, 09 Nov 2023 - 38min - 253 - #4 - Xander Stok: ‘God leerde me hoe ik gelukkig kan zijn’ (S04)
Xander Stok is songwriter, zanger en gitarist voor de rock-band ‘The New Shining’. Hij leefde een ‘rock n roll’ leven, maar worstelde ook veel met depressie. Een aantal jaar geleden kwam hij tot geloof waardoor zijn depressie verdween als sneeuw voor de zon. Hij startte met een nieuw muziekproject waarin hij – zoals hij zelf zegt - samen met de Heilige Geest de hele Bijbel op muziek zet. Het heet: ‘Project of Love’.
Thu, 02 Nov 2023 - 43min - 252 - #3 - Roek Lips verloor zijn zoon, nu vecht hij zelf voor zijn leven: 'In de diepste momenten voel ik mij gedragen' (S04)
Roek Lips verdiende zijn sporen in de journalistiek, had een succesvolle loopbaan en werd TV-directeur bij de publieke omroep. Totdat in 2011 zijn 18-jarige zoon Job overlijdt, waarna Roek zich opnieuw tot het leven gaat verhouden. Op zoek naar antwoorden op existentiële vragen, sprak hij in de jaren die volgden met meer dan 150 mensen die hem inspireerden. Gesprekken die een nieuwe dimensie kregen, toen hij begin van dit jaar werd geconfronteerd met een nieuw levensbepalend moment: de diagnose acute leukemie.
Thu, 26 Oct 2023 - 41min - 251 - #2 - Robb Ludwick: 'Even voelde ik hoe de wereld zonder God eruit zou zien' (S04)
Robb Ludwick groeide op in Nashville maar woont al weer 25 jaar in Eck en Wiel waar hij één van de drijvende krachten achter l'Abri is. Een gemeenschap waar mensen terecht kunnen met hun geloofs en levensvragen. Zelf is Robb ook altijd een zoeker geweest. Op een avond in Frankrijk stond hij op het punt zijn geloof vaarwel te zeggen. Maar toen had hij een ervaring die zijn leven voor altijd veranderde...
Thu, 19 Oct 2023 - 41min - 250 - #1 - Deborah was zwanger en kreeg borstkanker: ‘Mijn leven is in Gods hand’ (S04)
Deborah Monfils studeerde geneeskunde en werkte als voedingscoach. Recent schreef ze het boek ‘Gemaakt tot Gods eer’, een zelfhulp boek voor christelijke vrouwen over zelfbeeld en lichaamsbeeld.
Deborah hoopte al ruim vijf jaar op een tweede kindje toen ze zwanger werd. Maar met 22 weken zwangerschap gebeurde het ondenkbare; ze kreeg borstkanker. Een moeilijke periode brak aan, waarin ze chemo moest ondergaan én corona kreeg.
Thu, 12 Oct 2023 - 41min - 249 - #15 - Andries Knevel: over zijn bekering, zijn politieke ambities, Het Elfde Uur en afscheid van de EO (S02)
In de laatste Levensbepalend van dit seizoen is ‘mister EO’, Andries Knevel, te gast. Onlangs nam hij na 43 jaar 'met weemoed' afscheid van de Evangelische Omroep. Andries begon zijn loopbaan bij de Hilversum 1 in 1977 en werd in de jaren negentig bij het grote publiek bekend door de talkshow Het Elfde Uur. Bijzonder detail; Andries nam interviewer Elsbeth Gruteke ooit aan als redacteur voor dit programma. Zij blikt met hem een uur lang terug op zijn bijzondere carrière.
Fri, 17 Dec 2021 - 48min - 248 - #5 - Sofie van den Enk; over een verhuizing, een studie in Amerika en leven met depressie (S02)
In deze aflevering van ‘Levensbepalend’ schuift presentatrice Sofie van den Enk aan bij Elsbeth Gruteke om te praten over grote scharniermomenten in haar leven. Ze is een gedreven dame, al werd die ambitie pas tijdens de middelbare school zichtbaar, nadat ze verhuisd was van Krommenie naar Castricum. In kilometers een kleine afstand, maar qua cultuur een wereld van verschil. Ineens durfde de stille Sofie van zich te laten horen. Hoewel haar gedrevenheid haar veel heeft gebracht, bleek het ook een valkuil. Ze wilde zich laten gelden in de wereld van de televisie, maar ging daar bijna aan onderdoor. Ze heeft haar les geleerd: ‘Ik zal me nooit meer gek laten maken dat ik iets móét bereiken; dat is het me niet waard.’
Fri, 08 Oct 2021 - 44min - 247 - #7 - Hans de Booij wil 'nooit meer van God los' (S03)
Zanger Hans de Booij kennen we vooral van zijn hit ‘Annabel’. Hij had en heeft een turbulente muziek carrière en misschien nóg wel een turbulenter leven. In zijn nieuwe biografie gaat het over beide. Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg Hans corona en kwam daarmee in het ziekenhuis terecht. Terwijl zijn leven aan een zijden draadje hing, had hij een bijzondere ervaring. Een ervaring waar ook weer nieuwe muziek uit voort is gekomen: ‘Nooit meer van God los’.
Thu, 22 Jun 2023 - 40min - 246 - #6 - Daan Savert werd katholiek: 'Ik had een adres nodig voor mijn dankbaarheid' (S03)
Daan Savert is 30 jaar, studeerde theologie, is pacifist, en woont in een idealistische leefgemeenschap in Amsterdam Zuid-Oost; het Jeanette Noëlhuis. Ook is hij sinds september vorig jaar projectcoördinator van de Laudato Si' Alliantie. Van oorsprong is Daan protestants maar hij begon zich steeds meer thuis te voelen in de Katholieke traditie. Afgelopen november werd hij dan ook officieel Katholiek.
Thu, 15 Jun 2023 - 43min - 245 - #5 - Marjolein Hund heeft long covid: ‘Er ontvouwt zich een schoonheid in mijn ziek zijn’ (S03)
Marjolein Hund is illustrator en grafisch ontwerper. Zo illustreerde ze bijvoorbeeld de kinderbijbel bij de herziene statenvertaling. Zelf maakte ze het boek Ruach, waarin ze vertelt over haar zoektocht naar God door een diepe periode van rouw. Twee jaar geleden veranderde haar leven plotseling, toen ze corona kreeg. Tot op de dag van vandaag ondervindt ze de gevolgen van Long covid. In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt ze hoe dat ene moment haar leven heeft veranderd.
Thu, 08 Jun 2023 - 41min - 244 - #4 - Bob Venus: ‘Dat er licht en leven is, dat had ik al die tijd niet door’ (S03)
Bob werkte jarenlang als pionier en jongerenwerker onder kerk- en Godverlaters en wilde voor hen een plek creëren. Aan deze jaren kwam abrupt een einde op zijn laatste evenement ‘Brieven aan God’, waar hij God zélf een brief schreef en zijn werk als zinzoeker neerlegde.
Vandaag de dag werkt hij als kunstenaar, en wil hij, zoals hij zegt, mensen verbinden en mensen écht zien.
Thu, 01 Jun 2023 - 40min - 243 - #3 - Anja woonde en werkte tien jaar in het klooster als non (S03)
Anja den Bok koos op 21-jarige leeftijd voor een leven als non. Tien jaar lang werkte ze als zuster Augustinus met dakloze vrouwen en kinderen. Maar aan haar toegewijde leven aan God en de kloostergemeenschap begon ze steeds meer te twijfelen. Zou het gezinsleven haar niet beter passen? Een moeilijke strijd volgde, want ze wilde trouw blijven aan haar eeuwige gelofte. Vandaag de dag is ze getrouwd met Jan-Willem en moeder van twee dochters. In de podcast Het Ene Moment vertelt ze, in gesprek met Elsbeth Gruteke, hoe ze tot die keuze is gekomen.
Thu, 25 May 2023 - 37min - 242 - #2 - Elvis E: ‘God stuurde me naar Nederland om het vuur hier weer op te wekken’ (S03)
Elvis E is een succesvol gospelartiest. Hij groeide op in Nigeria en kwam in 2004 naar Nederland. Hier produceerde hij vele concerten, waar hij zelf ook vaak optrad. Hij bracht onder meer de albums ‘Prayer’ en ‘Victorious’ uit. Maar waar je hem óók van kunt kennen is het EO-programma Amazing Grace, waar hij de muzikale begeleiding deed. In de podcast Het Ene Moment vertelt hij, in gesprek met Elsbeth Gruteke, over een bijzonder moment, de nacht dat hij als 12-jarig jongetje een droom kreeg..
Thu, 18 May 2023 - 36min - 241 - #1 - Liesbeth Koedoot (LEV) verloor haar dochtertje: ‘Christelijke muziek kon ik niet meer horen’ (S03)
Liesbeth Koedoot is zangeres van de worshipband LEV en werkt daarnaast als kinder- en jeugdpsycholoog. Ze is getrouwd met Freek, die ook in de band LEV zit. Afgelopen jaren heeft ze veel te maken gehad met verlies. Tien jaar geleden overleed – nog voor de geboorte - haar dochtertje Nine, tweelingzus van Saar. Vier jaar geleden verloor ze haar goede vriendin Kinga Ban. Deze gebeurtenissen verwerkt ze in persoonlijke, zelfgeschreven liedjes. Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek over dát ene moment, daar haar leven voor altijd anders heeft gemaakt…
Thu, 11 May 2023 - 44min - 240 - #8 - SPECIAL - Huub Oosterhuis: “Ik ben een oorlogskind. Die oorlog heeft mijn hele leven bepaald.” (S02)
PODCAST-SPECIAL NAAR AANLEIDING VAN OVERLIJDEN HUUB OOSTERHUIS
Openhartig gesprek met Oosterhuis uit 2016 opnieuw te horen
Gisteren werd bekend dat dichter en theoloog Huub Oosterhuis op 9 april na een kort ziekbed is overleden. In juni 2016 sprak Oosterhuis in de EO-podcast ‘Onderweg’ openhartig met Elsbeth Gruteke. In de aflevering gaat hij uitgebreid in op zijn werk als dichter, zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en zijn roeping en uittreden als priester. De aflevering is vanaf vandaag opnieuw te luisteren onder de naam ‘Het Ene Moment’.
Oosterhuis werd geboren in 1933: “Ik ben een oorlogskind. Die oorlog heeft mijn hele leven bepaald.” Woonachtig in de Amsterdamse Rivierenbuurt zag hij met eigen ogen wat er met de Joden gebeurde. “Ik heb al mijn leeftijdgenoten en ouders weggesleept zien worden. Op 20 juli 1943 was er een grote razzia in Amsterdam-Zuid. Voor onze deur werden de Joden verzameld. Je stond je te schamen omdat je niets kon doen. Het was van een ongelooflijk beslissende kracht. Alsof er iemand uit de menigte riep: ‘En jij! Hoe ga jij nu verder?’.”
‘Mensen kunnen niet zonder zulke woorden’
Het gezin van Oosterhuis maakte deel uit van een katholieke parochiegemeente. “Daar stond een hele sterke pastoor”, vertelde Huub in Onderweg. “Hij protesteerde tegen de Jodenvervolging. Én hij vertolkte de hoop zoals ik dat zelden in mijn leven meer heb horen doen. Hij wist zeker dat het goed zou komen. Dat zijn simpele woorden natuurlijk, maar mensen kunnen niet zonder zulke woorden. Het zou goedkomen. Daar ging je met elkaar vanuit, want anders kon je niet overleven.”
Perfectionist
Vanaf de jaren ’50 verschenen er van Huub Oosterhuis vele dichtbundels en liederen. “Ieder boek is een debuut”, vertrouwde hij Elsbeth Gruteke toe. “Het is altijd weer spannend. Bij schrijven ben je nooit helemaal zeker van jezelf. Je moet dingen laten liggen, toetsen aan anderen… Tot het moment dat je denkt: ‘Nu is het af. Hier kan ik niks meer aan toevoegen’. Dat is een bedrieglijk moment, want twee dagen later zie je ineens dat die of die alinea toch nog beter of scherper kan.”
Voortschrijdend inzicht
Huub Oosterhuis liet zich regelmatig leiden door voortschrijdend inzicht: “Ik heb de bekoring om soms in liederen nog een regel te veranderen; ook als ze algemeen bekend zijn en in allerlei bundels staan. Dat doe ik niet altijd hoor. Met name het lied is niet meer van jezelf zo gauw het door velen gezongen wordt.”
Nalaten
De dichter wilde zijn werk zo goed mogelijk nalaten: “Zodat het te vinden is en te gebruiken is door mensen die dat willen. Dat er geen ‘troep’ achterblijft; geen dozen vol knipsels en aantekeningen waar mensen hun nek over breken.”
Creativiteit en liefde voor de Bijbel
EO-presentator Elsbeth Gruteke zag tijdens het gesprek een duidelijke rode draad in het leven van Huub Oosterhuis. “Proberen iets van het mysterie van God te vangen in taal die voor alle mensen toegankelijk is. De taal die hij aanreikte helpt mensen hun geloof te beleven.” Ook zegt ze: “Huub Oosterhuis beschikte over een bijzondere creativiteit en zijn liefde voor de Bijbel was groot. Mooi hoe hij steeds de verbinding zocht tussen die Bijbel en de huidige tijd.”Tue, 11 Apr 2023 - 57min - 239 - #7 - Marije Karreman: van predikant naar leerkracht - 'Ik ging op zoek naar een lichter leven' (S02)
Marije Karreman nam afgelopen augustus afscheid als voorganger van de protestantse gemeente Leidsche Rijn, waar ze vier jaar in deze functie aan verbonden is geweest. Op zoek naar een lichter leven, besloot ze haar carrière een andere richting te geven en werkt nu als zij-instromer leerkracht op een basisschool in de Bijlmer.
Thu, 17 Nov 2022 - 42min - 238 - #6 - Jan Pool: 'Gods weg met mij is een lange reis geweest' (S02)
Jan Pool is spreker, mentor, schrijver en leider van Heartlink, een netwerk van leiders. Hij was eenentwintig jaar senior voorganger van Shelter Haarlem. Tegenwoordig richt hij zich op zijn landelijke bediening om mensen te inspireren God te zoeken.
Op een zomerdag in augustus, ruim 25 jaar geleden, was er een moment dat het leven van Jan Pool totaal veranderde…
Thu, 10 Nov 2022 - 46min - 237 - #5 - Désirée van Breugel wijdde zich aan Christus toe als Zijn bruid (S02)
Desiree van Breugel was tot 2002 een bevlogen leerkracht totdat ze een keuze maakte die haar leven een andere wending gaf. Het katholieke geloof heeft altijd een grote rol in haar leven gespeeld, en ze besloot daarom haar baan als juf op te zeggen en aan het werk te gaan in de kerk, als huishoudster van de pastorie in Schinnen én als catechiste. Dat werk doet ze nu al meer dan 20 jaar. Afgelopen mei ontving Desiree als 1 van de 8 in Nederland de maagdenwijding, een levensstaat waarbij vrouwen zich helemaal toewijden aan Christus als zijn bruid.
Thu, 03 Nov 2022 - 44min - 236 - #4 - Jurjen van Houwelingen: ‘Ik heb een diep weten dat het goed komt’ (S02)
Jurjen van Houwelingen was een succesvolle spreker in christelijk Nederland – zo sprak hij bijvoorbeeld op de EO-Jongerendag en op New Wine. Ook zakelijk gezien ging het hem voor de wind. Totdat in 2017 zijn leven op zijn kop kwam te staan. Een herseninfarct met niet aangeboren hersenletsel tot gevolg. Hij werd nagenoeg blind en kan zich veel dingen niet meer herinneren. Toch bereikt hij tegenwoordig een breed publiek door zijn kunstwerken en pakt hij het spreken weer langzaam op.
Thu, 27 Oct 2022 - 45min - 235 - #3 - Eunice Anita-Offerman: 'God wil altijd tot ons spreken' (S02)
Eunice Anita -Offerman, geboren in Curaçao, woont nu zo’n 15 jaar in Nederland. Van huis uit is ze accountant en uitgever, maar haar leven nam een andere wending die ze zelf nooit hadden kunnen voorzien. Ze zit in het bestuur van SKIN, schreef meerdere boeken, waaronder een over haar eigen leven, deed jarenlang studie naar de Bijbel en is sinds juli dit jaar de nieuwe voorganger van Mozaiek 020.
Thu, 20 Oct 2022 - 45min - 234 - #2 - Jannica van Barneveld: ‘De zegen en ontmoeting met God zit hem in de eerlijke schreeuw naar Hem’ (S02)
Jannica van Barneveld is spreker en aanbiddingsleider bij Mozaiek 0318. Het afgelopen jaar sprak ze ook op grote events als Opwekking en de EO-Jongerendag. Ze werkt als trainer op een school voor spreekvaardigheid, is getrouwd met William en moeder van dochter Vieve. Nog geen vijf jaar geleden hing haar leven aan een zijden draadje door acuut leverfalen. Zonder levertransplantatie en donorlever was ze er nu niet meer geweest…
Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek over dat ene moment, dat haar leven heeft veranderd.
Thu, 13 Oct 2022 - 43min - 233 - #1 - Rob Timmerman: 'Ik opereer op de grens van leven of dood' (S02)
Rob Timmerman ontfermt zich als vrijwilliger over vluchtelingen in opvangkampen, maar ook op zee - waar hij als schipper op een reddingsboot mensen behoedt voor een verdrinkingsdood. Hij is inmiddels betrokken bij de redding van meer dan 3000 mensen.
Op een dag in 2015, kwam zijn leven er plotseling heel anders uit te zien. Hij liep vast in zijn toenmalige werk als programmamaker én kreeg een burn-out. Over dat moment gaat Elsbeth Gruteke met hem in gesprek.
Thu, 06 Oct 2022 - 44min - 232 - #7 - Wout Heslinga: 'Er zijn tekenen uit de hemel, als je er oog voor hebt' (S01)
Wout Heslinga is programmamaker en docent journalistiek. De afgelopen vier jaar heeft hij twee gebeurtenissen meegemaakt die zijn leven op zijn kop hebben gezet. Zo maakte hij een ernstige val op de racefiets; een ongeluk dat hij ternauwernood overleefde. Anderhalf jaar geleden verloor hij zijn zoon, Stefan, die zelf een einde aan zijn leven maakte.
Thu, 23 Jun 2022 - 40min - 231 - #6 - Harriëtte Verwey: 'Ik wist wat voor dokter ik níet wilde worden' (S01)
Harriëtte Verwey kwam uit Suriname om in Leiden geneeskunde te studeren. Ze zou pas 47 jaar later weggaan bij het Leidse ziekenhuis; in juni 2017 nam ze er afscheid als een zeer toonaangevende cardioloog. En mét een koninklijke onderscheiding. Tijdens haar werkzame leven was zij gespecialiseerd in hartfalen en harttransplantatie, maar ook in het vrouwenhart.
Na haar pensioen zit ze bepaald niet stil. Ze spreekt nog regelmatig op verschillende plekken in het land en is een rolmodel voor o.a. kinderen in achterstandswijken.
In gesprek met Elsbeth vertelt ze over dat ene moment, daar haar leven en carriere voor altijd heeft veranderd.
Thu, 16 Jun 2022 - 45min - 230 - #5 - Satcha Maduro: 'Na mijn gebed liet God me twee scenario's zien' (S01)
Ooit was Satcha Maduro-Valies alleenstaande moeder met torenhoge schulden en zorgen over haar dochter, die meervoudig verstandelijk beperkt is. Ze leefde van een bijstandsuitkering. Vandaag de dag ziet haar leven er heel anders uit. Ze is mindset coach en inspirational speaker. Satcha coacht en inspireert ambitieuze en ondernemende vrouwen en helpt hen hun grootste dromen te realiseren. In 2018 werd ze uitgeroepen tot ZZP'er van het jaar. Daar ging allemaal 'dat ene moment' aan vooraf...
Thu, 09 Jun 2022 - 42min - 229 - #4 - Bisschop Harrie Smeets is ongeneeslijk ziek: 'Ik heb de ontkenningsfase nooit gehad' (S01)
Harrie Smeets groeide op in een Limburgse familie. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij Nederlands, maar koos uiteindelijk toch voor het priesterschap en studeerde aan Rolduc, het seminarie van het bisdom Roermond. Later in zijn leven werd hij aangesteld als priester, kreeg een aantal pastorale benoemingen en trad toe tot het kathedraal kapittel, de raad van advies van het bisdom. Vier jaar geleden werd hij door paus Franciscus benoemd tot de 24ste bisschop van Roermond.
Nog geen jaar geleden kondigden de eerste tekenen zich aan van zijn ziekte en afgelopen zomer werd een hersentumor ontdekt.
Thu, 02 Jun 2022 - 43min - 228 - #3 - Wilfred Kols, 10 jaar na 'De Verandering': 'Als je God gevonden hebt, is het nog niet klaar' (S01)
Wilfred Kols heeft een bewogen leven achter de rug. En dat is misschien nog wel zacht uitgedrukt...Hij raakte in zijn jonge jaren verslaafd aan de cocaïne en belande in de criminaliteit; een gevreesde junkie crimineel die werd gezocht door politie en justitie. Na vijftien jaar wist hij deze niet meer te ontduiken en werd hij gearresteerd. In de cel, waar hij noodgedwongen af moest kicken, had hij een bijzonder moment dat zijn leven voor altijd anders maakte…
Hoe is het nu, tien jaar later, met hem? Is zijn geloof nog altijd even sterk? Waar liep hij tegenaan? Hoe levensveranderend is dat 'ene moment' geweest?
Thu, 26 May 2022 - 45min - 227 - #2 - David Heek kreeg een burn-out: 'Ik kwam niet bij mijn verdriet' (S01)
David Heek is dominee, spreker en coach. De passie voor spreken zat er al jong in. Op een dag kreeg hij een droom waarin hij zichzelf als theaterdominee zag. Sinds die dag probeerde hij met veel energie die droom na te jagen. In 2017 kreeg hij echter van de ene op de andere dag een burn-out. Hij werd daardoor gedwongen om de weg naar binnen te maken, zegt hij zelf. Vandaag de dag is hij coach, en helpt mensen om levenskeuzes te maken waar ze blij van worden.
Thu, 19 May 2022 - 39min - 226 - #1 - Yvonne van den Heuvel verloor haar broer: 'Daarna wilde ik me alleen nog maar bezighouden met liefhebben' (S01)
Yvonne van den Heuvel verloor in 2010 haar oudste broer en soulmate René. Hij leed aan een zware depressie, kon niet meer verder en stapte uit het leven. Yvonne moest haar weg in dit verdriet zien te vinden. Dit deed ze vooral door radicaal een keuze te maken om lief te hebben. En dat is terug te zien in alles wat ze tegenwoordig doet…
Worstel jij of iemand die je kent met zelfmoordgevoelens? Blijf er niet mee rondlopen. Bel of chat erover met de mensen van de helplijn 113 (0900 - 0113).
Thu, 12 May 2022 - 41min - 225 - #50 - Jos Strengholt, anglicaans priester, voormalig Egypte-correspondent (S01)
‘Ook de Koptische Kerk is een echte uitdrukking van het lichaam van Christus’ In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Jos Strengholt. In de jaren negentig was hij bijna onafgebroken te horen in nieuwsprogramma's op de Nederlandse radio. In die tijd was hij journalist in Caïro en deed hij verslag van de Golfoorlog. Daarna werd hij onder meer ondernemer, maar werd ook doctor in de theologie en anglicaans priester. Nu reist hij nog elke maand terug omdat hij bezig is met het opzetten van een opleiding voor kopten. Hij woonde bijna twintig jaar in Egypte en maakte ook de rellen van de afgelopen jaren mee en liep mee in demonstraties. De Koptische Kerk heeft zijn hart en in het gesprek gaat het onder meer ook over zijn kijk op deze kerk en de manier waarop westerse christenen naar deze broeders en zusters in het Midden-Oosten kijken..
Mon, 03 Dec 2018 - 48min - 224 - #48 - Feije Duim, gepensioneerde zendeling, nu student aan de kunstacademie (S01)
'Kunst en religie horen vanaf de prehistorie bij elkaar' In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met Feije Duim. Na zijn pensionering dit jaar schoof hij weer de schoolbanken in. Na jarenlang actief te zijn geweest als 'zendelaar' voor onder andere Kerk in Actie ging hij naar de Kunstacademie in Groningen. Terwijl zijn klasgenoten alles nog moeten ontdekken heeft Feije jarenlang in Indonesië gewoond, was hij medeverantwoordelijk voor de Israël-Palestina nota van de PKN en reisde hij door het Midden Oosten om kerken in bijvoorbeeld Syrië te steunen. Eigenlijk wilde hij al meteen na de middelbare school naar de kunstacademie, maar toen werd hij niet toegelaten. Nu jaren later, is hij bezig met 'total art', conceptkunst, zeefdrukken en allerlei andere creatieve uitingen. Hoe gaat hij om met de grote leeftijdsverschillen, welke rol heeft geloof in zijn kunst en hoe kijkt hij terug op zijn jaren in het buitenland?
Mon, 19 Nov 2018 - 48min - 223 - #46 - Jos Wienen, burgemeester van Haarlem (S01)
In ‘Onderweg’ spreekt Elsbeth Gruteke met de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. In het programma reageert hij onder meer op de bedreigingen aan zijn adres en zijn keuze om zijn functie uit te blijven oefenen. Een bijzonder openhartig gesprek over zijn loopbaan, opgroeien en politiek, maar ook over de kwetsbaarheid van het bestaan en het leven in afhankelijkheid van God. Sinds enkele weken leeft Wienen ondergedoken en wordt hij streng beveiligd. Bang dat hem iets overkomt is hij niet. “Ik voel mij niet onveilig, mijn beveiliging is uitstekend. Het is heel onverstandig voor mensen als ze me iets zouden willen doen. Hij mag zelf ook niet alles weten rondom de bedreiging, maar zegt in het gesprek wel dat de dreiging uit de criminele sfeer komt. Op de vraag of hij zijn taak als burgemeester nog gewoon kan uitoefenen, antwoordt hij: “Ja, maar men zei dat het goed zou zijn als ik een ruime vakantie zou nemen.’ Daarvan heb ik gezegd: ‘Dat ga ik niet doen. Dan ga ik op de loop voor dreigementen en dat wil ik niet.’ Je hebt een bepaalde verantwoordelijk en als criminaliteit in Nederland zo agressief kan worden dat ze denkt dat het bedreigen van ambtsdragers iets oplevert, dan moeten wij duidelijk maken dat wij geen duimbreed wijken. Het is een verkeerd signaal als ik nu even weg zou gaan. Ik heb tegen mensen gezegd: ‘Wij zijn in Hogerhand en daar heb ik vrede mee.”
Mon, 05 Nov 2018 - 52min - 222 - #43 - Frederik de Groot, acteur en zanger (S01)
'Gods stem is niet zo moeilijk te verstaan' In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met acteur en zanger Frederik de Groot! Hij was jarenlang op zoek. Op zoek naar iets, iets dat hem zou laten zien dat het leven zin had. Hij bezocht goeroes, deed aan hypnose, maar dat bracht hem geen rust. Die rust vond hij wel na een bijzondere ervaring op een onverwachte plek, in een kapel op een begraafplaats. Over wat er daar gebeurde, over zijn leven voor en na dat moment, over zijn grote liefde Marja en natuurlijk zijn carrière als acteur en zijn deelname aan The Voice Senior praat Elsbeth uitgebreid met De Groot.
Tue, 16 Oct 2018 - 56min - 221 - #40 - Arie Kok, schrijver en uitgever (S01)
'Als je een roman schrijft met de handrem erop krijg je een gedrocht' In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met schrijver en uitgever Arie Kok. Als jongen droomde hij al van een uitgeverij en na omzwervingen in de ict- en internetwereld begon hij te schrijven, hij werd hoofdredacteur van het blad Visie van de EO, en in 2016 was het zover. Hij begon uitgeverij 'Bint.' Ondertussen bracht hij ook nog een roman en een novelle uit. Dit jaar verscheen zijn nieuwste boek 'Zoete Zee'. In Onderweg een mooi gesprek over schrijven, lezen, muziek en meer!
Mon, 24 Sep 2018 - 50min - 220 - #25 - Frans Willem Verbaas, predikant en schrijver (S01)
'Aan iedere woestijn komt een keer een eind' In ‘Onderweg’ praat Elsbeth Gruteke met predikant en schrijver Frans Willem Verbaas. Als domineeszoon zette hij de lijn van de familie door: net als zijn opa en vader werd hij dominee. Verbaas’ liefde voor taal ging verder dan lezen en het schrijven van preken. Mede dankzij moeilijke en pijnlijke levenservaringen maakte hij zijn ambitie als schrijver waar. In 2006 verscheen zijn debuut ‘Sneeuw in Afrika’, waarin hij op een creatieve manier zijn eigen scheiding verwerkte. Eerder dit jaar kwam alweer zijn vijfde boek uit, getiteld ‘Mensen van Licht en Steen’. Hoewel zijn boeken succesvol zijn, vindt Verbaas het schrijverschap niet alleen maar feest: “Een boek schrijven is niet leuk, het is altijd veel geploeter!” In ‘Onderweg’ vertelt hij openhartig over dat geploeter, zijn lange weg naar het schrijverschap, zijn geloof en over dorre woestijnen in het leven.
Mon, 11 Jun 2018 - 49min - 219 - #8 - Joost Röselaers, Algemeen Secretaris van de Remonstranten (S01)
“Een dag voor mijn sollicitatie hoorde ik in de muziek van Mahler: Ik ben van God en behoor tot God” In Onderweg een uur lang een gesprek met Joost Röselaers, een man die zich altijd een buitenbeentje voelt. Hij is algemeen secretaris van de remonstranten en predikant in Vrijburg, Amsterdam en houdt van verbindingen leggen en van grenzen opzoeken. Hij groeide de eerste 17 jaar van zijn leven op in Genève en Dakar, zat op internationale scholen maar kreeg wel Nederlandse les. Toen hij op zijn 17e terugkwam naar Nederland moest hij wennen aan de Hollandse mentaliteit: Iedereen had een mening. Nu heeft hij die ook altijd wel en die laat hij dan ook horen via bijvoorbeeld dagbladen, of vanaf de kansel. In Onderweg praat Elsbeth Gruteke met hem over zijn afkomst, drijfveren, inspiraties en de rol van het geloof in zijn leven..
Mon, 19 Feb 2018 - 51min - 218 - #5 - Jos van Veldhoven. Artistiek leider en dirigent van de Bach-vereniging. (S01)
‘Bach daalt af onder de laag van de verhalen uit de Bijbel’ Als er iemand is dat vrijwel álles weet over Johann Sebastian Bach, dan is het Jos van Veldhoven. Eigenlijk heeft zijn hele werkzame leven in het teken gestaan van Bach. Van de Matthäus Passion tot de Hohe Messe, cantates, koralen, álles van Bach heeft zijn interesse. Hij deed grondig onderzoek naar de achterliggende gedachten van Bach bij de stukken die hij schreef. De Bijbelverhalen en de Lutheraanse theologie. Jos van Veldhoven is ruim 35 jaar artistiek leider en dirigent van de Bachvereniging geweest. Dit jaar neemt hij afscheid, na nog één keer een serie uitvoeringen te doen van de Matthäus Passion, met 'zijn' barokensemble. Elsbeth Grüteke in gesprek met Jos van Veldhoven over zijn passie voor Bach, en wat hij zélf heeft met die Bijbelverhalen die Bach zo schitterend heeft omgezet in muziek.
Wed, 31 Jan 2018 - 59min - 216 - #14 - Bright O. Richards: de geboren performer die Liberia ontvluchte en in Nederland opnieuw begon (S02)
In Levensbepalend is Bright O. Richard te gast. Hij is acteur, presentator en ondernemer. Hij groeide op in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Al van jongs af aan staat hij op het podium, op school, in de kerk, eigenlijk overal. Hij wordt beroemd in Liberia doordat hij te zien is in de soap ‘Johnny Just Come’, die te zien is op de enige tv zender van het land. Vanwege oorlog moet hij vluchten uit zijn geboorteland, hij ontkomt ternauwernood aan een executie. In Nederland moet hij helemaal opnieuw beginnen. Met zijn voorstelling ‘As I Left My Fathers House’ heeft hij succes. Met zijn organisatie New Dutch Connections, probeert hij via theater (ex) vluchtelingen in contact te brengen met mensen in de Nederlandse samenleving die hen verder kunnen brengen in het leven. Afgelopen zomer was Bright te zien op televisie bij de EO in het tweeluik ‘Hoe God verscheen in Ghana’.
Fri, 03 Dec 2021 - 48min - 215 - #13 - Elma Drayer: ‘Ik ben een seculiere dominee, ik heb altijd een woord voor de wereld.’ (S02)
In Levensbepalend is journalist, columnist en schrijfster Elma Drayer te gast. De liefde voor het woord kreeg ze als domineesdochter al van jongs af aan mee. Ze zegt: ‘Ik ben een seculiere dominee, ik heb altijd een woord voor de wereld.’ Bepalend in haar leven was het moment dat haar moeder beviel van een drieling. Plotseling was het domineesgezin veel groter met alle gevolgen van dien. Voor de rest verteld ze dat ze wel op een erg bijzondere manier aan haar eerste journalistieke baan bij Vrij Nederland begon. Een ander bepalend moment is de geboorte van haar eigen dochter. Het had weinig gescheeld of die bevalling had ze niet overleefd.
Fri, 03 Dec 2021 - 49min - 214 - #12 - Bastiaan Ragas: over zijn fascinatie voor de bijbel, liefdevolle verwaarlozing en zijn boyband bestaan (S02)
In Levensbepalend is duizendpoot Bastiaan Ragas te gast. Hij is zanger, acteur, presentator, schrijver, ondernemer en nog veel meer. Samen met dominee Ad van Nieuwpoort schrijft hij momenteel een boek over de Bijbel. In een tijd dat steeds minder mensen deze oude verhalen kennen wil hij daar dieper in duiken. Hij is mateloos gefascineerd door personen die hij leert kennen in de Bijbel die mooie maar vooral ook vaak donkere kanten hebben. De titel van het nog te verschijnen boek is ‘Jezus Waarom?’ Voor de rest vertelt Bastiaan over een bepalende optreden tijdens een talentenjacht en over zijn leven in een boyband. Ook vertelt hij hoe het vaderschap alles veranderde in zijn leven en wat het verlies van zijn beste vriend en zijn broer met hem deed.
Fri, 26 Nov 2021 - 48min - 213 - #11 - Reinier Kramer; over het verlies van zijn broer, Dietrich Bonhoeffer, Tim Keller en dominee zijn in een dorpskerk (S02)
In ‘Levensbepalend’ is dominee Reinier Kramer te gast. Je kent hem misschien van zijn overdenkingen in de podcast ‘Eerst Dit’. Toen Reinier theologie studeerde in Kampen wist hij één ding zeker: ‘Ik word nooit dominee in een dorpskerk’. Toch is dat precies wat er is gebeurd. Niet lang geleden was hij predikant in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk van Spakenburg. Sinds een poosje werkt hij in het Overijsselse Bergentheim. Verder vertelt hij over hoe hij op jonge leeftijd zijn broer verloor. Ook vertelt hij wat hij leerde van Dietich Bonhoeffer en Tim Keller.
Fri, 19 Nov 2021 - 49min - 212 - #10 - Aafke Romeijn; over het goede advies van een leraar, stoppen op het conservatorium en het lezen van de bijbel (S02)
In Levensbepalend is de eigenwijze schrijfster, columnist en muzikant Aafke Romeijn te gast. In dit gesprek vertelt Aafke over goed advies dat ze kreeg van een leraar Nederlands, over waarom ze ooit stopte op het conservatorium en over de ontmoeting met haar man Bram. Ook vertelt Aafke waarom ze opnieuw is begonnen met het lezen van de Bijbel.
Fri, 12 Nov 2021 - 46min - 211 - #9 - Anne-Mar Zwart; over niet naar Singapore gaan, de ontmoeting met haar man en haar kinderwens (S02)
In Levensbepalend is EO-presentator Anne-Mar Zwart te gast. Zij presenteert vooral jeugdprogramma’s zoals ‘Hip voor Nop’, ‘anti-pest-club’, en ‘Hallo ik heb kanker’. Sinds kort heeft ze ook haar eigen podcast die ‘Willen Jullie Geen Kinderen?’ heet. Hierin vertelt ze openhartig over de onvervulde kinderwens die zij en haar man Roger hadden. Na een intensief medisch traject zijn ze uiteindelijk toch ouders geworden van een vrolijk jongetje dat Fender heet. Daarnaast vertelt ze hoe ze haar man Roger heeft leren kennen. Ook noemt ze als bepalend moment een gebeurtenis die nooit heeft plaats gevonden, namelijk het feit dat haar ouders besloten uiteindelijk toch niet naar Singapore te emigreren.
Fri, 05 Nov 2021 - 56min - 210 - #8 - Anne-Marie van der Wilt; over broze gezondheid, mystieke ervaringen en de relatie tussen kunst en theologie (S02)
In Levensbepalend ontvangt Elsbeth Gruteke een veelkleurige gast. Het is kunstenaar, theoloog en predikant Anne-Marie van der Wilt. Voor haar hebben kleur en zingeving alles met elkaar te maken. Ze creëert wandkleden, stola’s, glasramen, kruiswegen en nog veel meer. Ze geeft lezingen en preken bij haar eigen werken. Momenteel exposeert ze op verschillende plekken met 26 iconen. Ze heeft haar hele leven al één grote vijand; haar broze gezondheid. Toch heeft dat haar er niet van weerhouden haar roeping te volgen. In dit gesprek vertelt ze ook over de mystieke ervaringen die ze heeft gehad.
Fri, 29 Oct 2021 - 53min - 209 - #7 - Henri Bontenbal; over zwaarmoedigheid, ouderschap, en de CDA klimaatkoers (S02)
In Levensbepalend is het kersverse Tweede Kamerlid Henri Bontenbal te gast. Hij wil namens het CDA een nieuw geluid laten horen op het gebied van klimaat. Henri is een bevlogen politicus met veel technische kennis, hij werkt tot voorkort voor Netbeheerder Stedin. Maar Henri heeft ook een melancholische kant en moet af en toe zijn emoties afreageren op een piano. Sinds een aantal weken zit hij in de Tweede Kamer. Hij neemt in eerste instantie tijdelijk de zetel over van Pieter Omtzicht. Sinds het vertrek van Mona Keijzer zit hij definitief in de Kamer.
Fri, 22 Oct 2021 - 48min - 208 - #6 - Mark de Boer; over het verlies van een kindje, een ongeplande carrièreswitch en zijn overspannenheid (S02)
In deze aflevering van Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Mark de Boer. Hoewel hij een mooie carrière had in de wereld van het grote geld, besloot hij na het volgen van een Bijbelschool het roer om te gooien. Hij kwam terecht bij een missionaire organisatie Agapè, waar hij zelfs directeur werd. In die positie liep hij echter vast en raakte hij overspannen. Uiteindelijk kwam hij er weer bovenop en leerde daarbij belangrijke lessen over zichzelf. Daar heeft hij veel aan nu hij leidinggeeft aan de Rafaël-gemeente in Almere. Dat doet hij samen met zijn vrouw Mira, met wie hij – mede dankzij een afschuwelijke gebeurtenis – een fantastisch team vormt.
Fri, 15 Oct 2021 - 45min - 206 - #4 - Nico de Fijter; over een magisch kinderfeestje, een kinderwens en de liefde voor journalistiek (S02)
Al twintig jaar werkt Nico de Fijter als journalist bij dagblad Trouw. Op dit moment is hij chef Religie en Filosofie. Het werk is hem op het lijf geschreven. Toch heeft het een tijd geduurd voor hij zelf doorkreeg dat hij de journalistiek in wilde. Toen hij echter het vak op het netvlies kreeg, was het volkomen duidelijk dat hij dit moest doen. Met de woorden van filosoof Gerard Dekker noemt hij het: ‘het aanvaarden van de mij toegevallen lotsbestemming’. Daarnaast vertelt Nico in dit gesprek over een bijzonder kinderfeestje dat zijn ouders ooit voor hem organiseerde. Ook vertelt hij over zijn twee adoptiekinderen.
Fri, 01 Oct 2021 - 50min - 205 - #3 - Joline Zuidema: over haar geloofszoektocht, het verlies van haar vader en leven in een gemeenschap (S02)
In Levensbepalend is Joline Zuidema te gast. Ze is theoloog, spreekster, reli-coach en trainer in Christfulness. In 2019 kwam haar boek 'Hier is rust uit'. Joline kijkt graag over kerkmuren heen want ze groeide op in de PKN, begaf zich als tiener in de evangelisch wereld en ontdekte in haar studententijd de spiritualiteit van Taizé en Iona. Een bepalend moment voor haar was het verlies van haar vader die plotseling overleed aan hartfalen. Een andere ervaring die ze bespreekt vond plaats afgelopen zomer. Ze leefde in Zuid-Frankrijk voor een aantal weken in een gemeenschap en die ervaring smaakte naar meer.
Fri, 24 Sep 2021 - 41min - 204 - #2 - Paul Van Tongeren; de Denker des Vaderlands die ooit priester wilde worden (S02)
In Levensbepalend is ‘Denker des Vaderlands’ Paul van Tongeren te gast. Ooit wilde hij priester worden maar dat liep heel anders. Op zijn 24ste koos hij voor de filosofie al twijfelde hij wel of hij het in zich had. Paul van Tongeren is inmiddels emeritus-hoogleraar maar krijgt het door zijn eretitel ‘Denker des Vaderlands het afgelopen jaar toch behoorlijk druk. Paul is expert op het gebied van de filosofie van Socrates en Nietsche. Hij is een filosoof pur sang die zijn woorden zorgvuldig kiest. In het boek ‘Het wonder van betekenis’ maken we kennis met zijn denkwereld. Betekenis gaat volgens hem vooraf aan het waarnemen van feitelijkheden en materie. Bepalende momenten voor Paul van Tongeren zijn de eerste keer dat hij vader werd en ook het moment dat hij een kleinkind verloor.
Fri, 17 Sep 2021 - 52min - 203 - #1 - Aldith Hunkar, over haar jeugd vol reizen, haar carrière bij NOS, Jamaica en haar nieuwe programma (S02)
Het tweede seizoen van de podcast ‘Levensbepalend’ begint met een mooie gast; Aldith Hunkar. Voor kinderen uit de jaren negentig is zij het vertrouwde gezicht van het jeugdjournaal, later maakt ze de overstap naar het ‘grote mensen’ journaal. Waarschijnlijk is ze de eerste nieuwslezeres ter wereld met dreadlocks. Vrij abrupt komt er een einde aan haar carrière bij de NOS, dat was geen makkelijke periode voor haar. Sinds deze zomer is ze weer terug op televisie. Ze maakt een programma voor de EO dat ‘Firma Erfgoed’ heet, over het religieuze en culturele erfgoed van Nederland. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Aldith in gesprek over de bepalende momenten in haar leven.
Fri, 10 Sep 2021 - 50min - 202 - #25 - Jan Siebelink, over zijn eerste verhaal, zijn schooltijd en het geloof van zijn vader (S02)
Voor de zomerstop is er nog één hele mooie gast in Levensbepalend; schrijver Jan Siebelink! In dit gesprek verteld hij over zijn basisschooltijd en hoe teleurgesteld hij was toen hij werd geselecteerd voor de ULO. Ook verteld hij over het overlijden van zijn vader en het moment dat hij de kerk verliet. Tot slot vertelt hij over het verhaal ‘Witte Chrysanten’. Dit verhaal stond in zijn debuutbundel ‘Nachtschade’ en bevat eigenlijk al alle elementen die terug zouden komen in de bestseller ‘Knielen op een bed violen’ en andere bekende titels van deze gevierde schrijver.
Fri, 16 Jul 2021 - 50min - 201 - #24 - Jonge Jezuïet Bastiaan van Rooijen; over zijn bekering, zijn toetreding tot de orde en zijn roeping (S02)
In Levensbepalend is de jonge Jezuïet Bastiaan van Rooijen te gast. Hij groeide op in een Nederlands Hervormd domineesgezin. Al van jongs af aan werd hij gefascineerd door het godsdienstige leven. Maar hij besloot het zelf over een heel andere boeg te gooien. Op zijn 22ste werd hij rooms katholiek en een paar jaar later deed hij zelfs intrede bij de orde der Jezuïeten. Hij studeerde in Rome, Engeland en Frankrijk, maar is nu weer terug in Nederland, waar hij lesgeeft op een middelbare school. Ondertussen bezint hij zich op de vraag: ‘Hoe nu verder?’
Fri, 09 Jul 2021 - 47min - 200 - #23 - Gerda van Veen: over het Graceland festival, haar jonge jaren bij Mercy Ships en haar werk in de verslavingszorg (S02)
In ‘Levensbepalend’ is Gerda van Veen te gast, zij is directeur van het Graceland Festival. Dit evenement heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vrijplaats voor mensen die moeilijk uit de voeten kunnen met de structuren van een kerk maar wel iets hebben met geloof. Tot die categorie behoort Gerda zelf ook. Het festival trekt steeds meer bezoekers, toch heeft Gerda op het punt gestaan de stekker eruit te trekken. Wat haar weerhield hoor je in dit gesprek. Ook vertelt ze over haar werk in de verslavingszorg en haar jonge jaren als verpleegkundige bij de christelijke hulporganisatie Mercy Ships.
Fri, 02 Jul 2021 - 45min - 199 - #22 - Ad van Nieuwpoort over zijn liefde voor de schrift: ‘Als de Bijbel opengaat, gebeurt er iets' (S02)
In de podcast ‘Levensbepalend’ ontvangt Elsbeth Gruteke ditmaal Ad van Nieuwpoort. Als zoon van een traditioneel hervormde predikant had hij in zijn jeugd de behoefte om uit het gelovige wereldje te breken. Maar toen hij het werk van Miskotte ontdekte, ontvlamde zijn liefde voor de Bijbel. Dat vuur werd verder aangewakkerd door de theoloog en predikant Frans Breukelman, die hem er uiteindelijk van overtuigde dominee te worden. Het was een rol die Ad op het lijf geschreven bleek. Zelfs zo zeer dat hij zichzelf er haast in dreigde te verliezen. Dat veranderde echter compleet toen zijn dochter werd geboren: ‘Zij was mijn redding; zij heeft mij het gewone leven weer ingetrokken.’
Fri, 25 Jun 2021 - 51min - 198 - #21 - Karin Bloemen; over haar jeugd, de kleinkunst en de liefde (S02)
In Levensbepalend is Neerlands bekends diva Karin Bloemen te gast. Ze zingt de sterren van de hemel maar brengt haar publiek ook aan het schaterlachen. Haar imposante jurken zijn inmiddels een begrip. Ze maakte televisie en radio, speelde in films en musicals. In 2019 komt ze met het boek ‘mijn ware verhaal’, waarin ze vertelt over het seksueel misbruik in haar jeugd; een onderwerp waar ze altijd openhartig over heeft gesproken. In 2011 wordt ze benoemd tot officieer in de orde van Oranje-Nassau. Haar levensmotto: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’
Fri, 18 Jun 2021 - 48min - 197 - #20 - Gert Bremer; over uit de kast komen en over in- en uittreden in een klooster (S02)
In Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Gert Bremer. Op verschillende cruciale momenten van zijn leven moest hij het bekende loslaten om vervolgens een nieuwe fase in te stappen. Na een lang proces kwam hij op zijn 29ste uit de kast. Het leven dat hij vervolgens opbouwde met zijn geliefde eindigde abrupt, waarna hij het klooster in ging. Ook dat liep echter stuk, zodat hij opnieuw de wereld in moest. Nu hij erop terugkijkt, ziet Gert de breuken als Exodus-ervaringen. Uittochten die hem achteraf gezien veel hebben geleerd. Niet in de laatste plaats dat je niet te stevig aan je zogenaamde zekerheden moet vasthouden.
Fri, 11 Jun 2021 - 53min - 196 - #19 - Arjan van Essen; over zijn gokverslaving, de ziekte van zijn vrouw en zijn kritiek op de reformatorische zuil (S02)
In Levensbepalend is Arjan van Essen te gast. Hij komt in het nieuws als hij ontslagen wordt als docent van het reformatorische Driestar College in Gouda. De reden: hij speelt in een theaterstuk over zijn verleden als gokverslaafde. Afgelopen jaar verschijnt van zijn hand de roman ‘Parre’, een verhaal dat veel autobiografische elementen bevat. Daarnaast schrijft hij columns en gedichten en is hij vereffent hardloper.
Fri, 04 Jun 2021 - 46min - 195 - #18 - Daphne Deckers, over haar modellenbestaan, haar liefde voor schrijven en het verlies van haar vader (S02)
Daphne Deckers is te gast in de podcast ‘Levensbepalend’. Ze groeit op in het kleinste dorpje van Nederland; Persingen. Ze groeit niet op in een religieus nest maar zingt als kind in het katholieke kerkkoor. Haar wereld wordt stukken groter wanneer ze als fotomodel gaat wonen en werken in Parijs, Milaan en New York. Later gaat ze presenteren en acteren. Ze is zelfs nog te zien in een James Bond film. Als kind wil ze eigenlijk schrijfster worden, daar neemt ze in de loop van haar carrière steeds meer tijd voor. Bekend worden haar boeken over opvoeden. Inmiddels heeft ze 24 boeken op haar naam staan. In 2018 overleed haar vader aan de gevolgen van dementie. Het verlies deed haar stil staan bij de eindigheid van het leven.
Fri, 28 May 2021 - 47min - 194 - #17 - Reni Krijgsman; over de tienerzwangerschap van haar dochter en haar werk als opvoedcoach (S02)
Reni Krijgsman vormt samen met haar man Elisa al jarenlang een bekend zangduo binnen christelijk Nederland. Maar het gesprek dat Elsbet Gruteke met haar heeft draait niet alleen om muziek. In tegendeel. Samen bespreken ze de levenslessen die Reni meeneemt uit de drie grote kantelmomenten in haar leven; de keuze voor een Bijbelschool, de tienerzwangerschap van haar dochter en de keus om opvoedcoach te worden. Reni leerde om milder te zijn naar zichzelf en anderen. Om minder zelf de touwtjes in handen te willen hebben. En om God te vertrouwen.
Fri, 21 May 2021 - 40min - 193 - #16 - dominee Pieter Versloot; zijn godservaring, zijn jaren in Kazachstan en zijn leven met Parkinson (S02)
In de podcast Levensbepalend is dominee Pieter Versloot te gast. Als kind speelt hij in de bossen van Elspeet. Op zijn 14e heeft hij een godservaring waarna hij zich geroepen voelt dominee of zendeling te worden. Hij studeert Theologie in Utrecht, woont 9 jaar in Kazachstan en is inmiddels dominee in de Martinikerk in Groningen. Op die laatste plaats introduceert hij een oud gebruik; de biecht. Op zijn 44ste ontdekt Pieter dat hij de ziekte van Parkinson heeft. De verwachting is dat hij door deze progressieve ziekte nog ongeveer 15 goede jaren heeft en die wil hij niet verspillen. Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met deze bevlogen dominee over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.
Fri, 14 May 2021 - 45min - 192 - #15 - Stephanie Struijk, over de troostende kracht van muziek (S02)
Zangeres Stephanie Struijk is te gast in ‘Levensbepalend’. Jarenlang is ze bekend onder de naam Stevie Ann. Maar als ze van Engelstalige naar Nederlandstalige liedjes overstapt treedt ze op onder haar eigen naam: ‘Stephanie Struijk’. Het blijkt een belangrijke stap die haar als artiest dichter bij zichzelf brengt. Ze is een uur lang met Elsbeth Gruteke in gesprek over haar werk en haar leven.
Fri, 07 May 2021 - 45min - 191 - #14 - Henk Helmantel; het levensverhaal van de onverstoorbare kunstschilder uit Groningen (S02)
Kunstschilder Henk Helmantel is te gast in de podcast ‘Levensbepalend’. Hij wordt geboren in het Groningse dorpje Westeremden en woont daar tot op de dag van vandaag. Toch reist het werk van deze succesvolle schilder ver. Hij wordt bekend met zijn stillevens en schilderijen van kerkinterieurs en kloosters. Zijn werk was te zien in Duitsland, Frankrijk, Amerika en Indonesië om maar een paar landen te noemen. Het christelijke geloof dat hij van huis uit meekreeg speelt een bepalend rol in zijn leven en zijn werk. 'Ik heb een evangelist in mij' verteld hij in dit interview. Elsbeth Gruteke is een uur lang met de onverstoorbare kunstschilder in gesprek.
Fri, 30 Apr 2021 - 51min - 190 - #13 - Gert van der Vijver, hoe de Zandtovenaar geroepen werd (S02)
In Levensbepalend is Zandtovenaar Gert van der Vijver te gast. Toen hij in Rijsburg opgroeide leek het er even op dat hij de bloemenhandel van zijn vader zou overnemen. Toen hij op een dag drie keer de stem van God hoorde was dat scenario definitief van tafel. Met zijn zandbak reist hij tegenwoordig de hele wereld over om verhalen te vertellen met zijn zandtekeningen. In Nederland zien we Gert vooral met Pasen en Kerst op televisie maar hij doet ook allerlei samenwerkingen als bekendheden als Marco Borsato, Stef Bos en Edsilia Rombley. Door corona komt ook veel van het werk van de Zandtovenaar stil te liggen. Maar het zand kruipt waar het niet gaan kan; Gert van der Vijver gebruikt zijn tijd om te werken aan een nieuw project waarin hij het verhaal van Narnia vertelt. Elsbeth Gruteke interviewt deze creatieveling over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.
Sat, 24 Apr 2021 - 44min - 189 - #12 - Annemarie Six-Wienen, over verlies en gevonden worden (S02)
Annemarie Six-Wienen verliest als twintiger twee keer een geliefde. Het zijn momenten die bepalend zijn voor haar leven. Annemarie heeft over haar verlies veel vragen aan God en toch weerhoudt dat haar niet om op latere leeftijd dominee te worden. Het betekent niet dat ze op al haar vragen een antwoord heeft gekregen. Gods trouw zit voor haar soms ook in kleine dingen. Zoals het kinderliedje ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Het heeft grote betekenis voor haar. In de podcast ‘Levensbepalend’ vertelt ze haar bijzondere levensverhaal aan Elsbeth Gruteke.
Fri, 16 Apr 2021 - 47min - 188 - #11 - Marga Zwiggelaar, hoe een gereformeerd meisje een dominicaanse zuster werd (S02)
In ‘Levensbepalend’ is Dominicanes Marga Zwiggelaar te gast. Zij besloot op 56-jarige leeftijd zuster te worden. Bijna haar hele leven woonde ze in het ‘Jeruzalem van het noorden’, het protestantse Hoogeveen. Toch beweert ze altijd een soort katholiek gen te hebben gehad. Als kind wilde ze diep van binnen eigenlijk al zuster worden. Maar het liep toch anders, ze ging werken als welzijnswerker en later als conservator/directeur van een museum. Elf jaar geleden werd ze naar eigen zeggen ‘geroepen’ tijdens een wandeling. Sinds twee jaar is haar woonplaats Nijmegen waar ze woont als zuster bij de Dominicanessen van Neerbosch.
Fri, 09 Apr 2021 - 50min - 187 - #10 - Gerko Tempelman; Stroominee met een missie (S02)
In Levensbepalend is theoloog en filosoof Gerko Tempelman in gesprek met Elsbeth Gruteke. Gerko is Stroominee, dat wil zeggen dat hij voorganger is van de Amsterdamse christelijke gemeenschap ‘Stroom’. Het woord dominee omzeild hij het liefst omdat daar allerlei associaties aan vastzitten waar hij zich niet comfortabel bij voelt. Ook schreef hij het boek ‘Ongeneselijk Religieus’ waarin hij vertelt hoe hij zijn geloof verloor en toch christen bleef.
Gerko vertelt in dit interview hoe zijn wereld groter werd toen hij zijn gereformeerde woonplaats Hardenberg verliet. Ook verbrede zijn horizon toen hij met zijn gezin in een Timonhuis ging wonen waar jonge moeders met hun kinderen worden opgevangen.
Gerko zit vol creatieve ideeën. Zo is hij mede-initiatiefnemer van een petitie die pleit voor het opofferen van een christelijke feestdag in ruil voor een speciale coronafeestdag. De jonge theoloog ziet wel voor zich dat we in de toekomst jaarlijks vieren dat we niet meer in lockdown zitten; een soort alternatief Pasen.Fri, 02 Apr 2021 - 45min - 186 - #9 - Dieuwertje Blok, over dwarse puber jaren, een reis naar Israël en haar moederschap (S02)
Wat zijn de bepalende momenten in het leven van Dieuwertje Blok? In de podcast ‘Levensbepalend’ gaat Elsbeth Gruteke hierover met haar in gesprek. Zo vertelt Dieuwertje (63) over een belangrijke les die haar vader haar als dwarse hasjiesj rokende puber leert. Ook vertelt ze over een reis naar Israël die ze als tiener maakt, een reis die haar met andere ogen laat kijken naar ‘het land van melk en honing’. Verder vertelt ze over hoe alles verandert als ze zelf moeder wordt. Dieuwertje is momenteel bekend van het Sinterklaas journaal, maar ze is al 40 jaar een begrip in de Nederlandse media en maakte talloze radio- en televisieprogramma’s.
Fri, 26 Mar 2021 - 52min - 185 - #8 - Nelli Cooman, voelt zich meer 'mama' dan 'voormalig topatlete' (S02)
De meeste mensen zullen Nelli Cooman kennen als topatlete, die een groot aantal nationale, Europese en wereldtitels op haar naam zette. Voor haarzelf speelt haar sportcarrière echter lang niet zo’n belangrijke rol meer. Liever dan ‘voormalig topatlete’ wordt ze nu ‘mama’ of ‘vrouw’ genoemd. In de podcast Levensbepalend blikt ze samen met Elsbeth Gruteke terug op de weg die ze heeft afgelegd en de momenten die daarin van groot belang waren. Ze vertelt over hoe ze als 10 jarige verhuisde van Suriname naar Nederland, haar carrière in de atletiek, haar eerste huwelijk dat geen stand hield en natuurlijk het moederschap.
Fri, 19 Mar 2021 - 47min - 184 - #7 - Cees van der Laan, de ADHD-hoofdredacteur van Trouw (S02)
Cees van der Laan zakte ooit tot aan zijn oksel door een gletsjer, alsof hij in de nok van een kathedraal hing. Dat past bij deze ADHD-hoofdredacteur van Trouw, de grenzen opzoeken, dat deed hij ook als journalist in conflict-gebieden. Toen zijn verantwoordelijkheden toenamen en hij kinderen kreeg besloot hij om die spanning voortaan op te zoeken in de Haagse journalistiek. Uiteindelijk werd hij hoofdredacteur van Trouw, een krant die ooit als verzetskrant begon, de verantwoordelijkheid voor journalistiek als controle op de macht voelt van der Laan heel sterk.
Fri, 12 Mar 2021 - 52min - 183 - #6 - Carel Stolker, zwaait af als rector in Leiden maar gaat niet stil zitten (S02)
Het meest avontuurlijke wat Carel Stolker, die onlangs afzwaaide als rector van de Universiteit Leiden, deed in zijn leven was een half jaar in San Francisco studeren. De rest van zijn leven bracht hij tot volle tevredenheid door in Leiden, als kind, als student, als docent en als rector. Nu hij met pensioen is wil hij het eerste halfjaar niet gebeld worden voor een nieuwe functie. Daarna jeuken zijn handen om zich nuttig te maken, de CDA’er heeft ideeen over hoe het beter moet met het openbaar bestuur in Nederland, om te beginnen bij de belastingdienst.En je dochters kun je gerust aan de Universiteit Leiden laten studeren, zegt hij tegen Elsbeth Gruteke, die daarover sceptisch is vanwege de in opspraak geraakte docenten Andreas Kinneging en Paul Cliteur. Volgens Stolker moeten ook zij functioneren binnen de regels van de universiteit. Daarnaast juicht hij een afwijkende mening van harte toe, zowel bij studenten als bij docenten.
Fri, 05 Mar 2021 - 50min - 182 - #5 - Pauline Weseman, schuivende geloofszekerheden (S02)
Als geloofszekerheden gaan schuiven waar blijf je dan? Religiewetenschapper Pauline Weseman maakt een interviewserie over mensen die zoeken naar nieuwe vormen van christendom. Een zoektocht die begint in haar eigen leven. De vaste beelden van God verdwenen uit haar leven, het lijden deed zijn intrede, de overleving begon toen haar man op jonge leeftijd overleed en zij met twee kinderen achterbleef. Het raakte mij dat Pauline vertelt dat dwars door dat alles heen een bodem onder haar bestaan is blijven bestaan. Is dat God?
Fri, 26 Feb 2021 - 53min - 181 - #4 - Don Ceder, komt op voor de medemens aan de zelfkant (S02)
Toen Elsbeth Gruteke hem vijf jaar geleden interviewde zei advocaat Don Ceder nog dat politiek hem maar matig interesseerde. Inmiddels is hij raadslid in Amsterdam en zit hij, bijna, in de Tweede Kamer. Opkomen voor mensen aan de onderkant heeft hij van kleins af aan meegekregen, hij groeit op in de Bijlmer, en ziet wat schulden, armoede en verslaving met mensen doet. Dat opkomen doet hij als advocaat en als politicus. Als kamerlid hoopt hij de regelgeving zo te veranderen dat de kleine man niet meer vermalen wordt. Maar raak je jezelf niet kwijt in de Haagse arena, dat is een van de vragen die langs komt in deze aflevering van Levensbepalend.
Fri, 19 Feb 2021 - 47min - 180 - #3 - Izaline Calister, dankbaar voor het leven (S02)
‘Mijn nieuwe moeder was een cadeautje van het leven’, dat zegt Izaline Calister in de EO-podcast Levensbepalend. Dankbaarheid voor het leven, dat is wat presentator Elsbeth Gruteke meekrijgt van de Curaçaose die voor haar studie naar Nederland kwam en hier bleef. Haar moeder overleed op jonge leeftijd, toch kijkt ze licht, vrolijk en warm terug op haar jeugd.
Fri, 12 Feb 2021 - 49min - 179 - #2 - Marco Verhoef, een bevlogen weerman (S02)
Wie is de man die avond in, avond uit ons vertelt over het weer. Dat is de belangrijkste vraag die ik meeneem in het gesprek met meteoroloog Marco Verhoef. Elsbeth Gruteke ontmoet een bevlogen man die pas later in zijn studie natuurkunde de meteorologie ontdekte. Met de kerk heeft hij een bijzondere relatie. Lang was hij actief in een kerkgemeenschap, nu niet meer. Het geloof in God laat hij niet los, daar is de wereld te bijzonder voor.
Fri, 05 Feb 2021 - 52min - 178 - #1 - Pieter Omtzigt, een gesprek als een achtbaan (S02)
Je hebt gewone Kamerleden, opvallende Kamerleden en je hebt Pieter Omtzigt. Een Kamerlid dat opvalt, dat zich vastbijt in dossiers, eigenzinnig, koppig en betrokken. Dit is een gesprek geworden als een achtbaan, in hoog tempo bespreken we de kantelpunten in het leven van Pieter Omtzigt. Wie is deze man, wat drijft hem? Het zijn vragen waarop je deels een antwoord krijgt in dit interview van Elsbeth Gruteke.
Fri, 05 Feb 2021 - 52min - 177 - #146 - Bibi Dumon Tak over woede, wraak, verdriet, verzoening en hoop (S01)
Bibi Dumon Tak: ‘Woede staat rouw in de weg, in rouw zit liefde, woede staat liefde in de weg.’ In de allerlaatste aflevering van Onderweg is schrijfster Bibi Dumon Tak te gast. Ze schreef prachtige boeken over vogels, over koeien, over allerlei beesten. Voornamelijk voor kinderen. Daarmee won ze talloze prijzen. Ze schreef ook “rotjongens”, een boek voor volwassenen over jongeren in een jeugdgevangenis. Haar laatste boek is heel anders. Dat gaat over haarzelf. Het boek “De dag dat ik mijn naam veranderende” gaat over de dood van haar zusje, en het drama dat volgde. Ze raakte verstrikt in een heftige strijd met de ex-man van haar zusje, die haar verbood om de kinderen van haar zus nog te zien. Een boek over woede, wraakgevoelens, verdriet maar ook over verzoening en hoop. In dit interview met Elsbeth Gruteke zegt ze: ‘Woede staat rouw in de weg, in rouw zit liefde, woede staat liefde in de weg.’ Bibi groeide op in Capelle aan de IJsel daar heeft ze geen goede herinneringen aan. Haar ouders zijn gescheiden toen ze jong was maar ‘Ik kon mezelf altijd redden’ vertelt ze. Bibi wilde eigenlijk dierengeneeskunde studeren maar dit is er nooit van gekomen. Het schrijven kwam op haar pad, en door de aanmoediging van mensen om haar heen is ze daarvoor gegaan.
Sat, 26 Dec 2020 - 53min - 176 - #145 - Martine Sandifort neemt coaches en goeroe's op de hak (S01)
In de één na laatste aflevering van Onderweg is Martine Sandifort te gast. Ze is comédienne, actrice en vooral bekend om de vele typetjes die ze kan spelen. Zo speelde ze rollen bij TV-programma’s als Koefnoen, Kopspijkers en de TV-kantine. Ze werd ook bekend als seksuologe Dokter Corrie. Daarnaast heeft ze veel in het theater gestaan met Alex Klaassen en later met Remko Vrijdag. Dit jaar zou ze een solotour gaan doen onder de naam “Lifechanging” waarin ze de wereld van coaches en goeroe’s op de hak neemt. Door corona ging de tour helaas niet door. Martine heeft zelf in haar leven te kampen met stemmingswisselingen en depressies. Wat haar onder andere hielp waren retraites, yoga en sapkuren. Toch vindt ze het leuk om de draak met deze dingen te steken in haar online ‘Namaste’ video’s. Ze geeft momenteel online ludieke ‘creëer je eigen crisis’ trainingen. Ze doet dit als zogenaamde lifecoach met een Twents accent. Ze zegt: ‘Ik geef tips over hoe je je leven naar de klote helpt’. Martine groeit op in een progressief gezin. Ze vertelt: ‘Ik was eigenlijk een heel verlegen, timide meisjes. Tot het moment kwam dat ik cabaret ging doen op de middelbare school, ik ging helemaal los.’ Als ze op het podium stond transformeerde ze haast en herkende haar eigen moeder haar niet terug. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Martine in gesprek over haar werk, haar spirituele zoektocht en haar leven.
Sat, 19 Dec 2020 - 51min - 175 - #144 - Pia Dijkstra, de gedreven vrouw achter het wetsvoorstel voltooid leven (S01)
‘Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven’ In Onderweg is Pia Dijkstra te gast. Zij is bekend als Tweede Kamerlid van D’66 en daarvoor als presentator van het NOS Journaal en later ook van het medische programma Vinger aan de Pols. Als politicus was ze de laatste jaren vooral in het nieuws rond de wetsvoorstellen voor orgaandonatie en het wetsvoorstel voltooid leven. Onlangs maakte ze bekend dat ze na de verkiezingen in maart volgend jaar niet wil terugkeren in de Tweede Kamer, maar met pensioen gaat. Ze is deze maand 66 geworden. De aanleiding voor dit gesprek is een aanvaring op Twitter met Elsbeth Gruteke. Het ging om een Twitter conversatie over het wetsvoorstel voltooid leven. Daarover hoor je in dit gesprek meer. Pia verteld in dit gesprek ook over haar jeugd in Franeker. Ze groeide op in een Doopsgezind gezin. ‘Ik vond het heel leuk in de kerk’ vertelt ze. Op de middelbare school twijfelde ze qua opleiding tussen journalistiek, de toneelschool of theologie. Het werd het laatste al heeft ze die studie na een paar jaar achter zich gelaten. Ze ging werken voor de IKON en regisseerde kerkdiensten voor de omroep. Grote impact had de moord op vier collega’s die in El Salvador op reportage waren. ‘Het afkalven van mijn geloof begon daar’, vertelt ze. Na haar succesvolle carrière als NOS-nieuwslezer komt ze in de Tweede Kamer terecht voor D66. Ze houdt zich bezig met medisch ethische thema’s als orgaandonatie en voltooid leven. Ze zegt hierover: ‘Ik wil best zendingsdrang hebben als het gaat om zulke belangrijke onderwerpen.’ Ook zegt ze: ‘Je hoeft geen beroep te doen op deze wetten. Mijn wetsvoorstel voltooid leven zal mensen rust geven’. Elsbeth Gruteke is een uur lang in gesprek met Pia Dijkstra over geloof, haar werk en haar leven.
Thu, 10 Dec 2020 - 51min - 174 - #143 - Jan van den Bosch, globetrotter met een missie (S01)
'Het evangelie heeft haast en ik ook'. In Onderweg is Jan van den Bosch te gast. Hij is zonder enige twijfel een EO-coryfee noemen. Hij is altijd netjes gekleed en goedlachs. Hij presenteerde talloze keren de EO-jongeredag, maakte documentaires en reisde de hele wereld over. Inmiddels presenteert hij alweer 20 jaar Hour of Power. Daarnaast is hij eigenaar van diverse reisorganisaties en een mediabedrijf. Erg veel ruimte voor rust heeft hij dan ook niet. Hij zegt 'Het evangelie heeft haast en ik ook'. Zijn levensmotto is: ‘De hemel geeft, wie vangt die heeft’. Dat is te lezen in het boek dat verscheen naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag. Dat boek heet: ‘Jan, Globetrotter met een Missie.
Sat, 05 Dec 2020 - 49min - 173 - #142 - Tineke Huizinga verrichtte pionierswerk als christelijke vrouw in de politiek (S01)
‘In de eerste kamer hoef je niet grappig te zijn of in oneliners te praten.’ In Onderweg is Tineke Huizinga te gast. Zij is al ruim 20 jaar bekend als politicus van de ChristenUnie. Ze was gemeenteraadslid in Heerenveen, Tweede Kamerlid, Staatssecretaris, en zelfs nog een korte tijd minister. Nu zit ze in de Eerste Kamer als senator voor de ChristenUnie. Dat er vrouwen voor deze partij in de Kamer zitten vinden we heel gewoon, maar toen Tineke begon was dat helemaal niet zo gewoon. Zij was de éérste in 2002, en niet omdat ze zo hoog op de lijst stond, maar omdat ze met voorkeurstemmen werd gekozen. Het duurde wel even voor ze geaccepteerd werd als vrouw binnen de partij. Tineke wordt alom geroemd om haar politieke kwaliteiten. En dat terwijl ze vroeger vrachtwagenchauffeur wilde worden! Dat Tineke geen huisvrouw wilde worden heeft ze niet van een vreemde. Haar eigen moeder werd niet gelukkig van thuis zitten. Toen haar moeder aan het werk mocht van haar vader kreeg Tineke daar een leukere moeder voor terug. Ook Tineke is gelukkiger als ze werkt. Ze groeit op in protestants gezin. Ze vertelt: ‘Als kind leerde ik niet teveel naar dominees te luisteren’. Die hadden wat haar betreft teveel discussies over formulieren en de leer. Als ze als tiener betrokken raakt bij Youth For Christ wordt geloof steeds belangrijker voor haar. Wanneer het gaat over haar werkende leven in de politiek zegt ze: ‘Je kunt makkelijk ijdel worden in de politiek. Mensen vinden het belangrijk wat je zegt, je komt op tv en de radio. Je mening doet ertoe.’ Eén van de zaken uit haar loopbaan waar ze erg trots op is, is de Deltawet. ‘Daar ben ik trots op, dat is gelukt! Dat vind ik echt heel leuk.’ Ze vindt het jammer dat de media daar weinig aandacht voor had. Ook heeft zij de OV-chipkaart voor elkaar gekregen. Soms voelde zij zich als minister en staatssecretaris wel erg alleen. Ze miste de betrokkenheid van haar partij. Ze zegt ook: ‘Ik was natuurlijk niet alleen. Er zijn ambtenaren met wie je het samen doet. Ik houd van werken met een team.’ Over haar huidige werk als senator zegt ze: ‘In de eerste kamer hoef je niet grappig te zijn of in oneliners te praten.’ Het verschilt erg van haarvroegere werk in de Tweede Kamer. Tineke zegt dat het niet voor de hand liggend is dat ze ja zal zeggen als ze gevraagd wordt voor een minister post in een nieuw kabinet. Maar helemaal uitsluiten doet ze ook niet. Elsbeth Gruteke is een uur lang met Tineke in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.
Sat, 28 Nov 2020 - 49min
Podcasts ähnlich wie Het Ene Moment
- AD Voetbal podcast AD
- Dik Voormekaar Show Andre van Duin / Ferry de Groot
- Boekestijn en De Wijk BNR Nieuwsradio
- Moordzaken Carrie & Eddie
- De zaak ontleed De Telegraaf
- Het Land van Wierd Duk De Telegraaf
- MOREIRA’S MANSION ON AIR – FREDDY MOREIRA FunX
- F1 Aan Tafel Grand Prix Radio
- KieftJansenEgmondGijp KieftJansenEgmondGijp
- Kris Kross Amsterdam | Kris Kross mixtape Kris Kross Amsterdam
- Weer een dag Marcel van Roosmalen & Gijs Groenteman
- Wat een week! Maxim Hartman & Willem Treur
- De Jortcast NPO Radio 1 / AVROTROS
- NRC Vandaag NRC
- Veldheren Peter van Uhm, Mart de Kruif, Jos de Groot / Corti Media & WPG studio's
- Amerika in 15 minuten Raymond Mens
- Erotische verhalen - Rouze.me Rouze
- Teun en Gijs vertellen alles Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
- Maarten van Rossem - De Podcast Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
- Aaf en Lies lossen het wel weer op Tonny Media
- Geschiedenis Inside Tonny Media
- De Universiteit van Nederland Podcast Universiteit van Nederland
- Vandaag Inside Vandaag Inside
- Napleiten Wouter Laumans, Christian Flokstra, Ayse Çimen
Andere Religion und Spiritualität Podcasts
- De Ongelooflijke Podcast NPO Radio 1 / EO
- Hebrew Bible Insights Matthew Delaney
- Hadislerle İslam Diyanet Dijital
- تفسير القرآن الكريم محمد متولي الشعراوي
- Meditatie Gerjan Schoemaker Gerjan Schoemaker
- Troostradio.nl Frits365
- Hindu Mantras Sandeep Khurana
- พระเจอผี Podcast Prajerpee
- หลวงตามหาบัว ญาณสัมปันโน Thammapedia.com
- خالد الجليل | القرآن الكريم Khalid Al Jalil
- قرآن كريم مجود بصوت الشيخ عبد الباسط عبد الصمد صدقة جارية Dr.Sherif Hamdy AbdelAziz
- Rádio Olinda (podcast) Rádio Olinda (podcast)
- العلم والإيمان - د. مصطفى محمود علم ينتفع به
- Joel Osteen Podcast Joel Osteen, SiriusXM
- Joyce Meyer Enjoying Everyday Life® Radio Podcast Joyce Meyer
- Evangelist Akwasi Awuah Evangelist Akwasi Awuah
- Radio Maria Podcast Radio Maria België
- قصص القرآن علم ينتفع به
- BATISTA CENTRAL Batista Central
- Noche de Misterio Caracol Pódcast