Nach Genre filtern

Svetovalni servis

Svetovalni servis

RTVSLO – Prvi

Svetovalni servis je osrednja kontaktna oddaja jutranjega programa na Prvem. Namenjena je poslušalkam in poslušalcem, ki lahko iz prve roke dobijo odgovor na vprašanje glede različnih tematik. V oddaji vsak delovnik med 9.05 in 9.30 gostimo strokovnjake s področja zdravstva, prava, hortikulture, gradbeništva, energetike, financ, potrošniških pravic, sociologije, psihologije, športa, kulinarike … Sodelujte na 01 475 22 22, prvi@rtvslo.si ali prek spletne strani Prvega programa.

2949 - Sonaravno upravljanje z gozdovi
0:00 / 0:00
1x
  • 2949 - Sonaravno upravljanje z gozdovi

    Letošnji Teden gozdov poteka pod geslom sonaravno upravljanje z gozdovi in z inovacijami podprto prilagajanje podnebnim spremembam. Kaj morajo lastniki narediti za dobro kondicijo gozdov, da preprečijo razvoj bolezni in škodljivcev? ? Katere finančne spodbude so na voljo za male lastnike gozdov? Kaj pomeni gozdna ekocelica, kako poteka setev z droni in kaj vključuje digitalizacija gozdarstva? Katera pravila vključuje gozdni bonton? Gost petkovega svetovalnega servisa bo magister Andrej Breznikar iz Zavoda za gozdove Slovenije. Po deveti, na Prvem.

    Fri, 31 May 2024
  • 2948 - Kava na tisoč in en način

    Poleg vode in čaja ljudje v povprečju največkrat sežemo po kavi in Slovenci pri tem nismo izjema. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je pri nas približno 4 tisoč kavarn, s predelavo čaja in kave pa se ukvarja približno 50 podjetij. Ker pa je najboljša kava tista, ki jo pripravimo v domači kuhinji, se bomo v četrtkovem Svetovalnem servisu pozanimali o možnih načinih njene priprave. Kako pripraviti filtrirano kavo? Pa turško? Bi vedeli, v čem se bosanska razlikuje od turške? Pa tudi - kakšno kavo si najraje pripravite vi? Na vprašanja bo v četrtkovem svetovalnem servisu odgovarjal pražar in lastnik blagovne znamke kave Banibeans Luka Banovič.

    Thu, 30 May 2024
  • 2947 - Volitve v evropski parlament in posvetovalni referendumi

    Devetega junija bomo volili devet slovenskih poslancev v evropskem parlamentu in odločali na treh posvetovalnih referendumih. Kaj storiti, če na dom ne boste prejeli obvestila o volitvah? Kdaj in kje lahko predčasno volite? Kdo lahko glasuje na domu? Do kdaj je treba oddati vlogo za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča? Kako uporabimo preferenčni glas? Gost sredinega svetovalnega servisa po deveti uri na prvem programu bo direktor Državne volilne komisije Igor Zorčič. Vaša vprašanja lahko zapišete tudi na spletni strani prvi.rtvslo.si ali pa nas pokličete med oddajo.

    Wed, 29 May 2024
  • 2946 - Podkasti - kje jih najdemo?

    Podkast je oddaja, ki jo poslušamo in vse pogosteje tudi gledamo prek digitalnih naprav. Katere podkaste ustvarjamo na Radiu Slovenija in kje vse jih lahko najdete? V kakšni obliki, avdio ali video? Kakšna je razlika med radijsko oddajo in podkastom? Kateri so najbolj priljubljeni podkasti v tujini in kdo jih ustvarja? Kaj pa pri nas? Na vaša vprašanja v torkovem svetovalnem servisu odgovarja Matej Praprotnik, ki na Radiu Slovenija skrbi za digitalne storitve.

    Tue, 28 May 2024
  • 2945 - Nega in rez okrasnih grmovnic

    Če vaš vrt krasijo različni okrasni grmi, na primer španski bezeg, forzicija, japonska kutina in drugi, vam bodo gotovo prav prišli nasveti, kako grme negovati, kako jih obrezati in kako to rastje obvarovati pred škodljivci. Gost ponedeljkovega Svetovalnega servisa bo Peter Ribič, strokovnjak za grmovnice iz Biotehniškega centra Naklo. Dobrodošla so tudi vaša vprašanja, ki jih sprejemamo na elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si, lahko pa nas pokličite med oddajo ali svoje vprašanje zapišete v obrazec na spletni strani Prvega.

    Mon, 27 May 2024
Weitere Folgen anzeigen