Podcasts by Category

Svetovalni servis

Svetovalni servis

RTVSLO – Prvi

Svetovalni servis je osrednja kontaktna oddaja jutranjega programa na Prvem. Namenjena je poslušalkam in poslušalcem, ki lahko iz prve roke dobijo odgovor na vprašanje glede različnih tematik. V oddaji vsak delovnik med 9.05 in 9.30 gostimo strokovnjake s področja zdravstva, prava, hortikulture, gradbeništva, energetike, financ, potrošniških pravic, sociologije, psihologije, športa, kulinarike … Sodelujte na 01 475 22 22, prvi@rtvslo.si ali prek spletne strani Prvega programa.

2939 - Notranje oblikovanje
0:00 / 0:00
1x
  • 2939 - Notranje oblikovanje

    Ko opremljamo bivalne prostore, moramo najprej pomisliti na to, kako živimo in v kakšnem prostoru se bomo dobro počutili. Prostornost in svetloba sta elementa, ki sta pri zagotavljanju dobrega počutja bistvena. Kako torej osvetliti prostor glede na njegovo rabo in namen? Kako doseči učinek prostornosti v manjših prostorih? Kako ob vsem tem še vedno poskrbeti za funkcionalnost bivalnih prostorov? O tem bo govor v petkovem Svetovalnem servisu, naša gostja bo arhitektka Urša Kres.

    Fri, 17 May 2024
  • 2938 - Družina: ko so skupaj, so vsak zase

    Začel se je Teden družin, v katerem se brezplačno odprejo vrata številnih muzejev in drugih kulturno-umetniških ustanov za družine. O izzivih družinske dinamike pa bomo govorili v četrtkovem Svetovalnem servisu, ko bo z nami dr. Nada Mirnik Trtnik, zakonska in družinska terapevtka ter psihoterapevtka. Eden pogostih razlogov za terapijo družinskih članov je težava, da ko so skupaj, so vendarle vsak zase – eden bere, drugi gleda televizijo, tretji je na tablici.

    Thu, 16 May 2024
  • 2937 - Naravno, rastlinsko in aromatično za našo celovito dobrobit

    V času, ki ga vse bolj obvladuje virtualno in digitalno, je zaznavanje sveta z našimi čutili kot je denimo voh, že pravo razkošje. Prav tako delo z lastnimi rokami in ustvarjanje z naravnim, rastlinskim, ki nam lahko precej izboljša, olepša življenje. Takšna so eterična olja, hidrolati, macerati in tinkture, zato bomo v sredinem Svetovalnem servisu pogledali na naš vrt, balkon in bližnji travnik, kaj vse tam raste aromatičnega in zdravilnega za našo dobrobit. Kako to uporabiti vam bo svetovala certificirana aromaterapevtka Nina Medved. Pišite na prvi@rtvslo.si ali vprašanja zapišite v obrazec na spletni strani prvi.rtvslo.si, lahko nas tudi pokličete na 01 475 22 22 …

    Wed, 15 May 2024
  • 2936 - Duševno zdravje aktivnih na trgu dela

    Dan pred letošnjim Festivalom duševnega zdravja, ki bo tokrat v Mariboru, bomo o duševnem zdravju aktivnih na trgu dela govorili tudi v Svetovalnem servisu. Dobro počutje v delovnem okolju je nadvse pomembno, saj prav delovno okolje lahko krepi ali pa poslabšuje naše duševno zdravje. Za dobro počutje so odgovorni tako delodajalci kot zaposleni. Naša gostja bo dr. Ditka Vidmar, vodja Interdisciplinarne skupine za duševno zdravje aktivnih na trgu dela, ki deluje v okviru programa MIRA, Nacionalnega programa duševnega zdravja na NIJZ. Pokličite ali nam pišite.

    Tue, 14 May 2024
  • 2935 - Tudi babeziozo, ki jo prenašajo klopi, aktivno iščejo, a je v Sloveniji ni

    Več klopov, več bolezni?

    Travniki, gozdovi in vrtovi niso le naravno okolje za človeka, ampak tudi za klope. To drži tudi letos. Od vsepovsod namreč poročajo, da je prav letos klopov veliko več. Poročila prihajajo iz Ljubljane, Črnomlja in slovenske Istre, pa tudi iz Gorenjske in Koroške. Termini za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu se hitro polnijo. Kako pa se ubranimo borelioze, erlihioze in babezioze? Kakšne so posledice okužbe? V ponedeljkovem Svetovalnem servisu je odgovarjala infektologinja dr. Petra Bogovič.

    Mon, 13 May 2024
Show More Episodes