Filtrar por género

Den yderste grænse

Den yderste grænse

Vores Tid - Nationalmuseets mediehus & 24syv

Den yderste grænse handler om mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger. Om dem, som drager på ekspedition til verdens ende for at udvide vores perspektiver. Det er historier om møder med fremmede, som måske ikke er så fremmede endda, og om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende og give dem nye indsigter i de uendeligt mange måder, mennesker kan leve livet på.

Vært er eventyreren Bjørn Harvig. Han har selv rejst verden rundt til fods og på cykel og er medlem af Eventyrernes Klub. Sammen med historikere og eksperter fortæller han de mest dramatiske kapitler i ekspeditionshistorien.

Følg Vores Tid - Nationalmuseet på Facebook og Instagram og få endnu flere fascinerende fortællinger.

Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus. Redaktør: Troels Donnerborg og Rikke Caroline Carlsen.

162 - Bonus Andreas Mogensen: Én dag på rumstationen
0:00 / 0:00
1x
  • 162 - Bonus Andreas Mogensen: Én dag på rumstationen

    Mens vi arbejder på den ny sæson og I går og venter på den, får I lige en bonus-episode. 

    Det er lykkedes os at få Andreas Mogensen i studiet igen. 

    Andreas er blevet interviewet i stort set alle danske medier - så vi har tænkt over, hvordan vi kunne finde en ny og anderledes vinkel på opholdet på Den Internationale Rumstation. Vi tager i dagens afsnit med Andreas ud på missionen. Helt ned i de daglige rutiner og scener fra rumstationen. Så dette er et afsnit dedikeret til alle os ekspeditions- og rumnørder!

    Medvirkende:
    Andreas Mogensen, astronaut og medlem af Eventyrernes Klub. I marts 2024 returnerede
    han til jorden efter næsten 200 dage i rummet. Andreas nåede at gennemføre en lang
    række internationale videnskabelige eksperimenter og han var desuden både pilot på
    Dragon- fartøjet, der førte ham og kollegaerne op til Den Internationale Rumstation, hvor
    han også var kommandør.

    Sat, 02 Nov 2024
  • 161 - S14E9 Sven Hedin: Taklamakan Ørkenen - Stedet ingen vender levende tilbage fra

    Den svenske geograf Sven Hedin og hans fire rejsekammerater og deres kameler forlod landsbyen Merket den 10. april 1895. På vej ind i ørkenen. ”De kommer aldrig tilbage”, sagde en mand, da de forlod landsbyen. Hedins plan var at krydse Taklamakan, den næststørste sandørken på jorden. På det lokale sprog, uygurisk, betyder Taklamkan ”stedet ingen kommer tilbage fra”. De fleste folk tænkte, at rejsen var vanvittig. At de aldrig ville overleve. Ørkenens navn bar på dystre forudsigelser. Der ventede en frygtelig farlige rejse.

    Blot et par uger senere stod det slemt til og ekspeditionen var i store vanskeligheder. En
    af Hedins kameler var død og mændene tørstede voldsomt. Fuldstændig udmattede forsøgte de at slå lejr, da kamelerne nægtede at gå, men snart blev de alle begravet af en sandstorm. Mændene forsøgte at gemme deres ansigter i kamelernes manker. Udmattede, tørstende og uden vand i dagevis, skrev Hedin samme aften i sin dagbog: ”Bjerge af sand i alle retninger. Ikke et strå – intet liv. Gud, hjælp os!”

    Medvirkende:
    Thomas Ubbesen, medlem af Eventyrernes Klub, forfatter og journalist, senest som
    udenrigskorrespondent i DR, hvor han har dækket krige og konflikter overalt i verden.
    Thomas har stor interesse i ekspeditions-historie og har selv tangeret det område, vi skal
    tale om i dag, da han tilbage i 1987 fik lov til at rejse ind i det ellers meget lukkede Kina.

    Coverfoto: Af George Grantham Bain Collection (Library of Congress).

    Tue, 01 Oct 2024
  • 160 - S14E8 Robert Falcon Scott: Terra Nova ekspeditionen til Sydpolen

    Hvis man siger “Terra Nova ekspeditionen” er det formentlig de færreste der ved, hvad det var for en. Men hvis man siger Robert Falcon Scotts ekspedition til Antarktis for at prøve at blive de første til at nå Sydpolen - og hvis man i samme åndedrag nævner Roald Amundsen og det verdensberømte “kapløb om Sydpolen”, så er der nok flere, der nikker genkendende.

    Dagens afsnit indeholder alt det, som vi der elsker ekspeditionshistorie, bliver så fascinerede af: stærke kammeratskaber, heroiske beretninger og heltemodige hovedpersoner, kolossale strabadser i et ugæstfrit, barskt og endnu ikke kortlagt land. Historien indeholder også nationernes kamp om at komme først, store egoer og rivalisering, Alt sammen, fordi fristelsen var for stor: At blive den første til at Sydpolen og dermed hædre nationen og ikke mindst - udødeliggøre sig selv!

    Medvirkende: Gregers Gjersøe, medlem af Eventyrernes Klub og en erfaren ekspeditionsmand. Gergers er guide i Grønland for Albatros og stifter af Non Profit organisationen Polarskolen.dk, hvor han underviser på danske folkeskoler om Grønland og Færøerne og så har han stor kendskab til Robert Falcon Scott, da han sammen med Kristian Joos i 2000 - som de første danskere - nåede Sydpolen under en to måneder lang tur på ski med pulk.

    Tue, 24 Sep 2024
  • 159 - S14E7. Candido Rondon: ”Dø om nødvendigt – men dræb aldrig”

    Tidligere i denne sæson har vi fortalt den dramatiske historie om den forhenværende amerikanske præsident Theodore Roosevelts brutalt barske ekspedition ned ad Tvivlens Flod i Amazonas. Havde det ikke været for ekspeditionens anden leder, Roosevelts gode ven - dagens hovedperson, Candido Rondon, så havde Roosevelt formentlig mistet livet. 

    Dagens afsnit kunne vi kalde “Rejsen ind Brasiliens ikke kortlagte land”. For det var det han gjorde. Rondon ledte et væld af ekspeditioner ud i vildt Amazonas, hvis formål var at opbygge et flere tusind kilometer langt telegrafnet. Et vanvittigt projekt i ufremkommeligt terræn, med farlige dyr og igennem områder kontrolleret af isolerede oprindelige folk. 

    Selvsagt en mission, som ingen troede kunne lade sig gøre.

    Rejserne byder på dramatiske hændelser og vilde scener, men vi kommer også til at
    tegne et billede af en mand af ære, der brugte store dele af sit liv på at kæmpe for de
    oprindelige folks rettigheder - en mand som Einstein indstillede til Nobels Fredspris.

    Medvirkende:
    Line Friis Frederiksen, er uddannet biolog, er bjergbestiger, dykker og isklatrer og medlem
    af Kvindelige Eventyreres Klub. Line har selv rejst i Amazonas, er aktuel med børnebogen
    ”Eventyrlige ekspeditioner og opdagelsesrejser” og så har hun tidligere i den her sæson
    fortalt om Theodore Roosevelts ekspedition ned af Tvivlens Flod – hvor hans rejsemakker
    var Rondon.

    Tue, 17 Sep 2024
  • 158 - S14E6 Ralph Bagnold: På jagt efter den myteomspundne oase, Zerzura.

    Ralph Bagnolds ekspeditioner ind i The Great Sand Sea, der ligger mellem Libyen og Egypten, var banebrydende. For de var ikke på kamelryg, men i bil – hvilket mange andre tænkte var helt uhørt. Bagnold blev formentlig den første i verden til at krydse den libyske ørken fra øst til vest. Rundt om lejrbålet i ørkenen drømte Bagnold og hans kammerater om at finde den sagnomspundne oase Zerzura. Ekspeditionen opdagede ikke nyt land – men den opdagede sand. Bagnold skrev faktisk en doktorafhandling om sand. Enig, det lyder noget kryptisk, men det vender vi tilbage til.

    Dagens gæst synes, at Bagnold var en kedelig eventyrer, for intet gik galt på hans rejser. Han havde styr på sagerne! Men hans liv var langt fra kedeligt og spænding kom der senere, for Bagnold blev berømt, da han i starten af 2. verdenskrig oprettede den betydningsfulde Long Range Desert Group, som opererede bag fjendens linjer i Nordafrika.

    Medvirkende: 
    Jesper Kurt-Nielsen. Museumsinspektør ved Nationalmuseet og forfatter til en lang række af biografier om opdagelsesrejsende. Jesper er redaktør på museets store Ekspeditions Værk og så har selv talrige rejser i Nordafrika bag sig.

    📸: Coverbillede fra Eland publishings udgave af bogen Libyan Sands af Ralph Bagnold

    Tue, 10 Sep 2024
Mostrar más episodios