Filtrar por género
Et liv i underverdenen, research i retsmedicin, nekroporn eller bosat blandt bedemænd. Der er mange veje til at lave de indledende undersøgelser, der danner rammen om de bøger, vi læser. Kom tæt på de oplevelser, forfatterne har, når de lægger an til nye historier, lur deres bedste tricks til, hvordan de får det virkelige liv omsat til ord, og bliv klogere på alt det arbejde, der ligger mellem linjerne.
- 247 - Ny miniserie: 'Det forjættede land'
Et værtshusslagsmål udenfor Kiev i 1881 bliver starten på de store jødeforfølgelser i Østeuropa, som i over hundrede år har præget Zionismens vilde og overraskende historie. Fra Theodor Herzls utopi om en multikulturel jødisk idealstat uden religion, over jødernes forsøg på at ændre sig fra ghettojøder til muskeljøder og til de første bosættere i det daværende Palæstina. Fra de første konflikter med de arabiske indbyggere til den store katastrofe, Holocaust. Fra oprettelsen af staten Israel og fordrivelser af palæstinensere helt frem til kampen om zionismens betydning i Gaza-krigen i dag.
Lyt til 'Det forjættede land', der hvor du lytter til podcasts.
Produceret af MonoMono for Radio IIII.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Wed, 13 Nov 2024 - 246 - Fik du hørt: Da Jacob Mark fik stress
I 2021 blev SF-politiker Jacob Mark sygemeldt med stress, og i sin nye bog ”Fartblind” fortæller han nu om forløbet. Et forløb, der stod på i flere år, og til sidst gjorde, at han næsten mistede synet. Og et forløb, der på mange måder også stred imod hans politiske holdninger og løfter til vælgerne. ”Det er en løbende kamp at passe på sig selv,” fortæller Jakob Mark i programmet, der er optaget på Christiansborg. Han fortæller også om processen med bogen, og hvordan arbejdet med bogen har været terapeutisk for ham. Vært: Karoline Kjær Hansen.
Programmet blev sendt første gang 29. januar 2023.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Tue, 22 Oct 2024 - 245 - Lyt til det nye Radio IIII
Radio IIII har fire år tilbage at leve i. Dem har vi tænkt os at bruge på at lave vild, voldsom og til tider poetisk radio. Vi vil være et samlingssted for stærke meninger og store følelser. Dermed kan vi også nærmest garantere, at vi kommer til at lave fejl, for vi vil give plads til det uventede, det uforudsigelige, og være alt andet end kedelige og konsensus. Det markerer vi med de fire streger. Lyt med når Radio IIII sender live fra Banegårdspladsen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 12 Aug 2024 - 244 - Torben Sangild: “Følelser er uendeligt interessante”
Igennem flere år har Torben Sangild skrevet artikler om videnskab, kultur og psykologi for Zetland. Nu er han aktuel med ‘Følelsernes bog’, en journalistisk bog, der tager læseren med gennem det meste af følelsesregistret og kombinerer psykologisk forskning og interviews med nogle af Sangilds egne oplevelser. I Mellem linjerne kommer vi i kontakt med de af følelserne, som vi måske ikke er så stolte over. Dem som vi helst skjuler for omverdenen eller helt forsøger at undertrykke. Og de følelser, man kan kalde forbudte. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 11 Aug 2024 - 243 - Christel Wiinblad: “Bogen blev et nyt liv for mig”
For 15 år siden mistede Christel Wiinblad sin lillebror. I sit seneste værk ‘Deep Purple’ genbesøger hun tiden før og efter hans død. Selvom bogen har sit udgangspunkt i en virkelig erfaring, er det ikke som sådan en bog om hendes bror, fortæller Christel Wiinblad i dagens program. I ‘Deep Purple’ behandler hun døden. Dels sorgen og mørket, men også transformationen og det liv, der kan følge efter.
Vært: Malte Vuorela
Rettelse: I programmet kommer Christel Wiinblad ved en fejl til at byttet rundt påJohannes Døberens og Jesus Kristus’ navne.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 04 Aug 2024 - 242 - Caroline Albertine Minor: Man kan ikke lyve digte frem
Ovenpå tre anmelderroste prosaværker er Caroline Albertine Minor aktuel med sin første digtsamling, Nivå Bugt Strandenge. Det er 39 digte om især forholdet mellem kærlighed og frihed, og de handler ikke sjældent om at være forelsket, imens man prøver at finde tid til andre ting. I Mellem linjerne fortæller Caroline Albertine Minor om forelskelsens eufori og længsel og savn som poetisk brændstof. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 28 Jul 2024 - 241 - George Orwell dyrkede da roser
Når man hører om George Orwell, tænker de fleste nok på romaner som ‘Kammerat Napoleon’ og ‘1984’. Kanoniserede værker om blandt andet totalitarisme og overvågning. Men for nogle år siden opdagede den amerikanske historiker og forfatter Rebecca Solnit, at Orwell også var en ivrig rosendyrker, og efterfølgende begyndte hun at læse hans mange værker og dagbøger i et nyt lys. I det romanlange essay ‘Orwells roser’ fletter hun George Orwells forfatterskab sammen med rosens kulturhistorie på verdensplan. Mellem linjerne taler med forfatter Siri Ranva Hjelm Jacobsen., der har oversat bogen. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 21 Jul 2024 - 240 - Tonny Vorm: “Han er jo som skabt til en roman”
Egentlig skulle Tonny Vorms nye roman have været en fagbog. En fortælling om baron Palle Rosenkrantz, som var herredsfoged på Lolland sidst i 1800-tallet, og som af mange betragtes som Danmarks første krimiforfatter. Historien var imidlertid så dramatisk, at Tonny Vorm lod baronens liv ligge til grund for sin egen historiske krimi, De navnløse. Her efterforsker baron Georg Rosenkrantz et spædbarnsdrab og tager læseren med ned i Nakskovs underverden anno 1897. Mellem linjerne følger i dag i to baroners fodspor — en virkelig og en fiktiv — og forsøger at tegne et portræt af et Danmark på tærsklen til en ny tid. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 14 Jul 2024 - 239 - Jenny Rossander: "Mit projekt er ikke at afsløre nogen"
Der kan blive rørt godt og grundigt rundt i rygtegryden, når man sætter sig for at skrive en roman, som er delvist baseret på en affære, man selv har haft med en arbejdsrelation for nogle år tilbage. Det har sanger og sangskriver Jenny Rossander — også kendt som Lydmor — erfaret, efter hendes debutroman ‘Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen’ ramte boghandlerne for nylig. For nu er folk omkring hende begyndt at spekulere i, hvem der mon ligger til grund for ‘Instruktøren’ i hendes roman. Men bogen er ikke et kamufleret hævntogt mod en tidligere elsker, siger Jenny Rossander i dagens program. Hun vil derimod vise, at forhold i ulige magtrelationer ikke nødvendigvis opstår af ond vilje, men måske snarere af naivitet og privilegieblindhed. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 07 Jul 2024 - 238 - Anders Matthesen giver slip på Ternet Ninja
’Ternet Ninja 3’ markerer afslutningen på trilogien om drengen Aske og den levende bamse Ternet Ninja. Det hele begyndte med nogle sporadiske tegninger, men har udviklet sig til et helt univers med animationsfilm. Og arbejdet med den sidste bog i rækken har båret præget af det, fortæller Anders Matthesen fra sit hjem på Frederiksberg i København. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 30 Jun 2024 - 237 - Live-special med Mathilde Walter Clark
I ’Det blinde øje’ optrevler Mathilde Walter Clark de hændelser i 2020, der senere fik betegnelsen Minksagen. Vi havde ikke det rette sprog til at beskrive begivenhederne, mener hun, og det blev på bekostning af minkene. Dyrene, som det hele egentlig handlede om, men som ikke blev nævnt ved rette navn. Den analyse bygger på stor research i form af læsning af rapporter, samtaler med ansatte i pelsbranchen og gennemgang af mediedækningen. I programmet fortæller Mathilde Walter Clark om det store arbejde mellem linjerne i ’Det blinde øje’. Programmet er optaget på Dokk1 i Aarhus i anledning af den internationale litteraturfestival LiteratureXchange. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 23 Jun 2024 - 236 - Maja Lee Langvad: ”Det er en stor sorg ikke at kunne tale med sine forældre”
I romanen ’Tolk’ skriver Maja Lee Langvad om en kvinde, der har fået kontakt til sin biologiske familie i Korea, efter en opvækst i Danmark, som hun blev bortadopteret til. Men da hun ikke taler koreansk, skal hun altid have en tolk med. I programmet fortæller Maja Lee Langvad om alle de følelser og barrierer, man kan opleve som transnational bortadopteret. Hun fortæller, hvordan hun skriver med afsæt i sine egne oplevelser, men også har researchet på emnet ved at tale med andre bortadopteret fra Korea. Programmet er optaget i boghandlen Thiemers Magasin i København. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 16 Jun 2024 - 235 - Julie Sten-Knudsen: ”Moderskabet er en kærlighedsrelation uden sammenligning”
I 2018 fandt en række danske forfattere sammen, fordi de var blevet mødre og savnede en samtale om de mange nye erfaringer, der fulgte med fødslerne. Hen ad vejen udviklede samtalerne sig til et samarbejde om antologien ’Moderelementet’, der nu ser dagens lys og rummer tekster om moderskab skrevet fra 1895-2014. Julie Sten-Knudsen er en af forfatterne bag antologien, og i programmet fortæller hun om redaktionsgruppens gravearbejde, hvorfor de udelukkende har valgt tekster af ældre dato, og hvordan der går en lige linje mellem antologien og hendes egen digtsamling ’Syv lag’. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 09 Jun 2024 - 234 - Flemming Møldrup: ”Israel er en gave”
Flemming Møldrup er glad for sit israelske ophav. Men sådan har det ikke altid været. I sin nye bog ’Har du set min far?’ fortæller han om en tumultarisk barndom uden retning og løfter for første gang sløret for den periode i hans liv, som involverer en anbringelse på et børnehjem, han ellers har holdt skjult. I programmet fortæller Flemming Møldrup, hvorfor han nu lægger kortene frem på bordet, om sine mange rejser til Israel i forsøget på at forstå sin far og den israelske historie, og hvordan det er at have rødder i et land, der ligger i krig. Vært: Karoline Kjær Hansen.
Programmet er optaget i uge 21 før Rafah-angrebet.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 02 Jun 2024 - 233 - Anne Mette Kirk: ”Jeg har været i tvivl, om jeg kunne skrive den her roman”
I sin nye roman ’Senfølger’ retter Anne Mette Kirk fokus mod en undervurderet, men vigtig problematik: kvinder, der stalker mænd. I den psykologiske thriller følger vi Jeppe, som ejer en husbådscafé på Christianshavn. Han er en presset mand, der mangler 400.000 kr. til en livsvigtig operation til sin datter, da han møder Christiane. En kvinde, han forelsker sig hovedkulds i, men også en kvinde, som ender med at køre ham godt og grundigt rundt i manegen. Romanen er inspireret af virkelige hændelser og bygger på stor research. Men den bygger også på noget fra Anne Mette Kirks eget liv, og i programmet fortæller hun, hvad det er. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 26 May 2024 - 232 - Alexander Rich Henningsen: ”Det tørreste, det elsker jeg”
Den fiktive finansminister Cecilie Larsen har sat sig for at opføre verdenshistoriens første fuldt ud bæredygtige skyskraber, Mother Earth, som monument over velfærdsstatens triumf. Men under skåltalerne, medieopmærksomheden og de gode intentioner er jorden mættet med råddent træ, bøjede søm og forfængelighedens kynisme. Alexander Rich Henningsens debuterer med en roman om en alt andet end knastør forvaltning, om at bygge fremtiden på gyngende grund, og om paradokset i at vækste sig ud af klimakrisen. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 19 May 2024 - 231 - Emma Holten: ”Økonomer kan altså ikke spå”
Feministisk aktivist Emma Holten har kastet sig over økonomien. De økonomiske regnemodeller bliver nemlig gjort til Gud i det politiske system, hvor enhver beregning bliver præsenteret som en sandhed, man kan bygge samfundet på. Men i virkeligheden er de økonomiske beregninger ikke nødvendigvis helt så præcise, som de bliver gjort til. Samtidig har Emma Holten et andet horn i siden på de økonomiske modeller. Hun mener ikke, at de tager højde for selve rygraden i vores samfund: at vi, for at kunne skabe værdi til statskassen, skal være sunde, raske, glade og i live. Omsorgsarbejdet er med andre ord altafgørende for, at det hele hænger sammen, men alligevel er omsorgen formelt set værdiløs, når statens samlede budgetter skal gøres op. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 12 May 2024 - 230 - Dy Plambeck: ”Hvor er den store tv-serie om at leve i en sammenbragt familie?”
Dy Plambeck er aktuel med romanen ’Mod midnatssolen’, som handler om livet i en sammenbragt familie. I romanen følger vi Amy, der sejler til Tromsø med sine to veninder tre børn for at besøge sin kæreste og fejre hans bonussøns fødselsdag. I programmet fortæller Dy Plambeck, hvordan hun fik idéen til romanen, da hun selv sejlede langs den norske kyst. Og hun fortæller, hvordan hun har trukket på egne erfaringer om livet i en sammenbragt familie. Noget, som vi trænger til flere skildringer af. Det skylder vi vores børn, mener Dy Plambeck. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 05 May 2024 - 229 - Linea Maja Ernst: ”30’erne er det største forræderi”
Journalist og kritiker Linea Maja Ernst debuterer på fredag d. 3. maj med romanen 'Kun til navlen', der handler om venskab og det svære ved at vedligeholde de nære relationer, når man også er i gang med at stifte familie. 'Kun til navlen' foregår i et sommerhus i Nordjylland, hvor en flok venner, der kender hinanden fra studietiden, skal tilbringe en uge sammen. Selvom omgivelserne er rolige, går ikke stille for sig, men romanen er også skrevet med stor inspiration fra særligt Virginia Wolf-klassikeren 'To the Lighthouse', fortæller Linea Maja Ernst i programmet. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 28 Apr 2024 - 228 - Erlend Loe skriver om en stor nabostrid
Den norske forfatter Erlend Loe er på dansk aktuel med romanen 'Giæver og Iunker', som handler om en årelang konflikt mellem to slægter. I programmet fortæller Loe via en linje i sommerhuset i den svenske by Strömstad, at han fik idéen til romanen under corona, hvor han genopdagede glæden ved at skrive i hånden. Og selvom Loe i 'Giæver og Iunker' også tager aktuelle temaer som klima og maskulinitet op, understreger han, at det aldrig er samfundstenderne, som han ellers med humor spidder én efter én, han begynder med, når han skriver en roman. Det er tværtimod et helt andet sted. Vært: Karoline Kjær Hansen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 21 Apr 2024 - 227 - Jakob Sorgenfri Kjær: ”Debatten om skærme er meget unuanceret”
I knap 20 år har journalist Jakob Sorgenfri Kjær researchet i og skrevet om digitaliseringen og vores digitale liv på dagbladet Politiken. Nu er han aktuel med bogen 'Kig op', der fremlægger den konkrete viden, vi har om, hvordan skærme påvirker os mennesker og vores hverdag. Men bogen rummer også en appel om, at vi tager kontrollen over teknologien tilbage. ”Det er jo bare et værktøj, og i virkeligheden skal vi se vores telefon som en hammer,” siger Jakob Sorgenfri Kjær i programmet, der er optaget i Den Sorte Diamant. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 14 Apr 2024 - 226 - Træn dig klog med hjerneforsker Troels W. Kjær
Siden 1990’erne har læge og hjerneforsker Troels W. Kjær studeret den menneskelige hjerne. I bogen 'Gik Einstein til fitness?' præsenterer han nu den nyeste forskning inden for området og viser, hvordan bevægelse påvirker hjernen positivt. I programmet, som er optaget på hans hjemmekontor i Birkerød, fortæller han, hvilke sportsgrene der er bedst at dyrke, hvordan ens bevægelsesniveau påvirker vores børns hjerner, og hvilke studier der ligger til grund for det. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 07 Apr 2024 - 225 - Stine Askov: ”De arbejdsforhold, hvorunder omsorgspersoner skal udøve deres arbejde, har jeg i høj grad lyst til at kritisere”
'Varme hænder' er titlen på Stine Askovs nye roman, som rummer en skarp kritik af de arbejdsforhold, samfundets såkaldte varme hænder er underlagt. I romanen følger vi Camilla, der skifter sit arbejde som børnehavepædagog ud med en stilling som handicaphjælper for forfatteren Mathilde. Et job, der på papiret beskrives som ”verdens nemmeste job”, men som viser sig at rumme nye udfordringer og selvudslettende opgaver. Stine Askov har selv arbejdet som pædagog i mere end 20 år, og romanen bygger i høj grad på hendes egne erfaringer, fortæller hun i programmet, der er optaget i Askovs hjem tæt på Nørreport. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 31 Mar 2024 - 224 - Lotte Kaa Andersen vil bryde tabuet om overgangsalder
For fire år siden gik forfatter Lotte Kaa Andersen i overgangsalderen. Under det famøse pressemøde den 11. marts 2020, hvor Mette Frederiksen lukkede landet ned, fik Lotte Kaa Andersen sin første hedetur. Siden da har hun oplevet, hvor forandrende og indgribende overgangsalderen kan være. For mange kvinder er det en periode, som er forbundet med skam, og derfor noget vi ikke taler om. Men det er på tide, vi bryder det tabu, mener Lotte Kaa Andersen, der er aktuel med bogen 'Mit hemmelige liv'. I programmet fortæller hun, hvordan bogen begyndte som et romanprojekt, men endte med at blive hendes hidtil mest personlige bog med stor research. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 24 Mar 2024 - 223 - Matias Faldbakken: En barndom uden vidner
Den norske stjerneforfatter Matias Faldbakken er aktuel på dansk med romanen ’Stakkel’, som handler om at være forældreløs og forsømt. Det er den sværeste roman, han hidtil har skrevet. ”En barndom uden vidner” var sætningen, som Faldbakken fik i hovedet, efter han havde læst en artikel om en mand, der boede langt fra civilisationen i flere årtier. ’Stakkel’ bygger på research i fænomenet vildtbørn, men Faldbakken er også ”påpasselig med ikke at researche det ihjel”, fortæller han i programmet. Han fortæller også om forskellen på at arbejde som forfatter og billedkunstner, og hvordan hans opvækst i et kunstnerisk hjem har påvirket ham. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 17 Mar 2024 - 222 - Sara Alfort fandt guld i berømt biografiforfatters affald
Journalist og forfatter Sara Alfort er aktuel med bogen ’Damer der fik nok’, der fremhæver 12 nordiske forfattere og skildrer tiden mellem 1915 og 1960, som den oplevedes for dem. Det var en dramatisk tid præget af verdenskrige og ikke mindst en kamp for retten til egen krop, som kulminerede med frigivelsen af p-pillen. I programmet fortæller Sara Alfort om vigtigheden af at beskrive tiden med kvindernes egne ord, og hvordan hun derfor har opstøvet og læst deres intime dagbøger, breve og romaner. Begejstret fortæller hun om opdagelsen af journalist og forfatter Karen Aabye, og hun forklarer, hvordan arbejdet med Thit Jensen førte hende til en af Danmarks mest anerkendte biografiskrivere, Jens Andersen. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 10 Mar 2024 - 221 - Niels Overgaard fandt opskriften på lykke et uventet sted
For fire år skrev Niels Overgaard sig ind på bestsellerlisterne med bogen ’Det hele handler ikke om dig’. Nu er han aktuel med bogen ’Mere er aldrig nok’, der handler om lykke. Han anfægter den måde, de fleste søger lykken på i dag og forklarer, hvordan de antikke etikere som Sokrates, Aristoteles og Platon kan vise det moderne menneske den rigtige vej til langvarig lykke. I programmet møder vi Niels Overgaard på museet Glyptoteket, hvor han fortæller om sit arbejde med at gøre den antikke filosofi tilgængelig for flere, og hvordan han selv praktiserer den. Vært: Karoline Kjær Hansen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 03 Mar 2024 - 220 - Lone Hørslev: ”Det er da utroligt, man ikke kan have en samtale om alkohol uden at blive kaldt nypuritanist”
Forfatter Lone Hørslev er aktuel med romanen ”Svømmende, rygende, grædende” om forfatteren Anna, hvis liv er ramlet sammen. Flasken med hvidvin, whiskey eller cognac er aldrig langt væk, og selvom hun er klar over, at drikkeriet har taget overhånd, kan hun altid drikke ”et enkelt glas mere,” før hun stopper. Det er nemlig alkohologik, og det er en sygdom, som Lone Hørslev med sin roman gerne vil gøre opmærksom på også eksisterer blandt kvinder. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 25 Feb 2024 - 219 - 2 år efter invasionen demonstrerer ny roman den normaliserede undtagelsestilstand
Den 24. februar er 2-årsdagen for den russiske invasion af Ukraine. Samme dag udkommer Carsten Müller Nielsens ”ved slutningen af en vinters roman”, der handler om hverdagen for en ensom kvinde, der bliver alene tilbage i en opgang, efter alle omkring hende er enten døde, flygtede eller i krig. En krig, der afslører, hvor skrøbelig den civilisation, vi tager for givet, er. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 18 Feb 2024 - 218 - Teaser: Lyt til ’Notesbogen’ på Radio4 – ny vært Tine Høeg
En håndskreven note kan være begyndelsen på en bog, et teaterstykke eller en artikel. Noter er ofte Personlige, ufærdige og umiddelbare. I 'Notesbogen' lukker forfatter Tine Høeg, dramatiker Line Knutzon og kulturformidler Torben Sangild lytterne ind deres notesbøger. Hver uge taler de på skift med en gæst, der udfolder og udfordrer deres iagttagelser og undren. 'Notesbogen' er et program om samfund, kultur og alt det mellemmenneskelige, de tre værter hver især er optaget af.
Lyt med, der hvor du lytter til podcasts. God fornøjelse!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Mon, 12 Feb 2024 - 217 - En skilsmisse roder rundt i relationerne
Sofie er 10 år gammel, da hendes mor og far fortæller, at de skal skilles. De fortæller også, at de bliver ved med at være hinandens bedste venner. Men det forstår Sofie ikke. For hvis man er bedste venner, hvorfor vil man så ikke være sammen? Lotte Kirkebys ”Resten af sommeren” kigger ind i det relationelle hurlumhejhus, en skilsmisse forvandler en børnefamilie til. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 11 Feb 2024 - 216 - Stjerneforfatteren Zadie Smith: ”Misforstå mig ikke; de fleste af os er nazister”
Den britiske superstjerne Zadie Smith er aktuel med romanen ”Bedrageren” om en folkeforfører af Guds nåde. En bog, som både handler om og udkommer i en tid, der bliver karakteriseret som værende på en gang den bedste og den værste. Hvor vi er rigere og sundere end nogensinde, men også tilbøjelige til at blive ført bag lyset. Og netop på det punkt er vi indbildske, hvis vi tror, vi er bedre end de tyskere, som lod sig tryllebinde af Hitler. Virkeligheden er, at langt de fleste af os er påvirkelige i uhørt grad. Det store spørgsmål, vi bør stille, er: hvem lader vi os forføre af? Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 04 Feb 2024 - 215 - Vreden, besunget - af Pernille Melsted
Hvornår har du sidst været vred? Hvidglødende, blodbrusende? Coach, forfatter, underviser og workshopholder Pernille Melsted vil gerne have dig til at stå ved din vrede, omfavne den, og dirigere den udad på en konstruktiv måde. Det skriver hun om i sin nye bog, Den Vigtige Vrede. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 28 Jan 2024 - 214 - Jens Smærup Sørensen under den nordjyske himmel
Hvad har Johannes V. Jensen, J. P. Jacobsen og Marie Bregendahl til fælles? De er alle tre, blandt mange flere, verdenslitterære navne fra Nordjylland. Også i dag udspringer en stor del af den største litteratur fra den nordligste del af Danmark, og det har fået Jens Smærup Sørensen, Johannes Riis og Lasse Horne Kjældgaard til at samle 38 tekster om forfatter, forfatterskaber og steder fra og i Nordjylland. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 21 Jan 2024 - 213 - Digter Christina Hagen: En molbo?
Vi plejer at grine af dem, molboerne. Enfoldige og med lav intelligens. Men virkelighedens molboer holder ikke kun til på Mols, og måske er deres skæbner ikke specielt morsomme, når vi møder dem uden for de vittigheder, vi kender dem fra. I digtsamlingen “Pow Pow Pow” skriver Christina Hagen om at forveksle forskellige former for vold og uforudsigelighed med tryghed, fordi man ikke kender andet. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 14 Jan 2024 - 212 - Oldingen Thomas Bredsdorff: "Jeg kan ikke imødekomme din lyst til, at jeg skulle være ked af, at jeg skal dø"
Thomas Bredsdorff har været kritiker, professor og forfatter i en menneskealder. Som 86-årig undersøger han oldingens karakter ved at føre dagbog om sit eget liv og analysere det. Det er ny blevet til bogen "Lykkeligt nær - en oldings optegnelser." At døden står for døren skræmmer han ikke. Så længe solsorten synger videre, når han er væk. Vært: Mathias Wissing
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 07 Jan 2024 - 211 - Krimiforfatter Lone Theils: “Forbrydelser i sig selv er ikke interessante”
Lone Theils er kendt for sine kriminalromaner om journalisten Nora Sand. Men i en ny bogserie har hun kastet sig over en anden - meget populær - genre, nemlig true crime. True crime-genren bliver indimellem kritiseret for at svælge i andre menneskers ulykke, og det er også en kritik, som Lone Theils lytter til, fortæller hun i dagens program. Derfor er mordene og dem, der begår dem, ikke alene omdrejningspunktet for hendes fortællinger, men snarere de samfund, de bliver begået i. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 31 Dec 2023 - 210 - Årets bøger 2023
I dagens program ser Karoline Kjær Hansen og Malte Vuorela tilbage på de mange bøger og forfattere, de har haft med i Mellem linjerne i 2023. Hver især peger de på de titler, der har gjort særligt indtryk. Du kan blandt andet høre om ‘Flugt’ af Carl Frode Tiller, Lærke Kløvedals ‘Sømærke’, ‘Jeg husker dagen som lys’ af Olav Hergel og Theis Ørntofts ‘Jordisk’.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 24 Dec 2023 - 209 - Thomas Korsgaard: “Børnelitteratur skal ikke kun være gak og løjer”
Da Thomas Korsgaard modtog De Gyldne Laurbær sidste år, besluttede han at gøre lige, hvad han havde lyst til. Og det var blandt at begive sig ind i eventyrtraditionen. Nu er han aktuel med ‘Drengen, der gik i et med tapetet og andre eventyr fra Slumrestrup’, som er en stribe muntre fortællinger, der også tager emner som forældre med depression under behandling. “Man skal tage børn alvorligt, for deres liv bliver også præget af det, når deres forældre bliver syge,” siger Thomas Korsgaard i dagens program. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 17 Dec 2023 - 208 - Harald Voetmann skriver syv selvportrætter
Forfatter Harald Voetmann er glad for litterære systemer. Det gælder også for hans nye bog ‘Sotades’ kiste’. Hver linje i bogen er præcis 35 tegn - hverken mere eller mindre - og det har været et møjsommeligt arbejde at få det til at gå op. ‘Sotades’ kiste’ rummer syv forskellige selvportrætter, som skal tjene som en slags indgang til Voetmanns forfatterskab. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 10 Dec 2023 - 206 - Anja C. Andersen og det gådefulde univers
Professor i astrofysik Anja C. Andersen er aktuel med en ny og meget omfangsrig bog om verdensrummet. ‘Det gådefulde univers’, hedder den, og den handler kort sagt om det vi ved, og det vi ikke ved - og også nogle af de ting, som vi godt ved, men som ikke nødvendigvis er rigtige. Forskerne bliver hele tiden klogere på universet, og i dagens program flyver vi milliarder af kilometer ud af atmosfæren og forsøger at svare på nogle af universets gåder. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 03 Dec 2023 - 205 - Antropolog Sine Plambech: “Det ville være forkert ikke at indrage mig selv”
Hvad kan sexarbejdere egentlig lære os om kærlighed og kapitalisme? Det forsøger antropolog Sine Plambech at svare på i bogen ‘Global sex’. I 20 år har hun forsket i migration, sexarbejde og trafficking, og i sin nye bog giver hun især ordet til fire migrantkvinder fra Thailand og Nigeria. Sideløbende med de fire kvinders fortællinger opridser Sine Plambech også flere private kapitler fra sit eget liv. For selvom deres liv og vilkår er vidt forskellige, giver det et mere sandfærdigt billede, når de alle har noget på spil, fortæller hun i dagens program. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 26 Nov 2023 - 204 - Malte Tellerup: “Bogens to poler er min far og Ulrik Wilbek”
Forfatter Malte Tellerup vokser nærmest op i en håndboldhal i årene omkring årtusindskiftet, og han vil være den bedste til at stå på mål. I den autobiografiske roman ‘Mestrene’ skriver han om splittelsen mellem håndbold som familie- og foreningssport på den ene side, og så den elitedyrkelse, der vokser frem i takt med håndboldlandsholdenes mange succeser i den samme periode. I ‘Mestrene’ bliver håndbolden også en allegori over det konkurrencesamfund, som han mener vokser frem i begyndelsen af 00’erne. En stræben efter det exceptionelle, som han selv har haft svært ved at lægge fra sig, selvom han forlod konkurrencesporten for 15 år siden. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 19 Nov 2023 - 203 - Jan Guillou: “Der gælder ingen regler for mig længere”
Om få måneder runder den svenske forfatter, journalist og debattør Jan Guillou 80 år, og for ham betyder det, at der ikke længere er noget, han skal leve op til rent litterært. Han kan gøre, helt som han vil. I sin nye roman ‘Bedrag bedragerne’ fletter han mere end nogensinde før sine egne holdninger ind i fortællingen. F.eks. om krigen i Ukraine, integrationspolitik, overvågningssamfundet og svensk NATO-medlemsskab. Meningerne er også mange i Mellem linjerne, hvor Guillou blandt andet kaster et blik på den aktuelle krig mellem Israel og Hamas. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Fri, 10 Nov 2023 - 202 - Frederik Dirks Gottlieb skriver sig tættere på sin far i bog om ufoer
I en lille håndfuld år har journalist Frederik Dirks Gottlieb beskæftiget sig mere end de fleste med universet, og især om vi har haft besøg fra andre planeter. Interessen for flyvende tallerkener kan spores til et gammelt ringbind med ufo-magasiner, som Dirks Gottlieb finder efter sin fars død. Bogen ‘Ufo-mysteriet’ er en undersøgelse af, hvad vi egentlig ved om liv i rummet, men den er også et forsøg på at skrive sig tættere på en far, der mod slutningen af sit liv kunne virke mere optaget af verdensrummet end den nære tilværelse her på kloden. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 05 Nov 2023 - 201 - Thomas Bo Larsen: "Mit misbrug var min allerbedste ven"
Skuespiller Thomas Bo Larsen er især kendt for sine portrætter af den lidt bryske mandetype. I bogen ‘Fri mand’ fortæller han om at vokse op som en lidt af en rod og siden blive feteret skuespiller - og om hvordan alkohol og stoffer har været medspiller hele vejen. ‘Fri mand’ er fortællingen om at leve med et misbrug, men det er også fortællingen om at leve med en misbruger. Undervejs i bogen beretter ekskærester, kollegaer og Thomas Bo Larsens datter om at være vidner til hans afhængighed. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 29 Oct 2023 - 200 - Astrid Saalbach: “Jeg ville ikke have spor imod, at min bog bliver brugt til noget ballade”
I Astrid Saalbachs nye roman ‘Lindely’ tager to døtre afsked med deres aldrende far, Thorkil, som tilbringer de sidste måneder af sit liv på flere hospitaler og plejecentre. Bogen er fiktion, men den er bygget op om nogle af de oplevelser, Astrid Saalbach havde, da hendes egen far skulle herfra. Og så er den en kritik af et system og en ældrepleje, som Astrid Saalbach mener, er gået i stykker. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 22 Oct 2023 - 199 - Kristian Bang Foss er tilbage med blodigt bronzealderdrama
Fire år efter bestsellerromanen ‘Frank vender hjem’, er Kristian Bang Foss tilbage med en ny fortælling - ‘Manden der bar solen’. Men til forskel fra hans forgående bøger er handlingen flyttet langt væk fra verden af i dag. Til bronzealderen, hvor stammefolk strides om magten omkring Limfjorden og langt ned i Europa. Derfor har han blandt andet konsulteret arkæologer og fordybet sig i tykke bøger om oldtiden for at skabe en realistisk historie. Men det er altså stadig fiktion, fortæller han i dagens program. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 15 Oct 2023 - 197 - Lærke Kløvedal: "Det er vigtigt, at man får lov til at fortælle sin egen historie”
Da Lærke Kløvedal var barn, så hun ikke meget til sin berømte far, Troels. Mens det meste af nationen fulgte med i bøger og på tv, når han drog på eventyr som kaptajn på sejlskibet Nordkaperen, voksede Lærke op med sin mor i den lille by Stenbjerg i Thy. Det det er den historie, hendes egen fortælling om at blive til, hun ruller ud i bogen ‘Sømærke’. Bogen er også et portræt af generationer, men den er ikke et opgør, fortæller Lærke Kløvedal i dagens program. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 08 Oct 2023 - 196 - StineStregen: “Verden mangler denne bog. I al beskedenhed”
‘Voksenværk’ er titlen på tegner og forfatter Stine Spedsbjergs seneste bogudgivelse. Om måske at føle sig voksen, men måske især en bog om, hvordan man tager sig ud i omverdenens øjne, når man for eksempel har valgt ikke at få børn. Henover mere end 100 tegneseriestriber skildrer StineStregen, som Spedsbjerg kalder sig, mange af de reaktioner, man kan få, når de valg man træffer i livet ikke afspejler ens jævnaldrendes beslutninger. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 01 Oct 2023 - 195 - Filminstruktør Ole Christian Madsen romandebuterer med historisk noir-krimi
Ole Christian Madsen er aktuel med spændingsromanen ‘Manden Fra mørket’. I hans mørke København anno 1948 møder man både ptsd-ramte politibetjente, spåkoner, tidligere ss-officerer, sortbørshajer og storpolitiske konspirationer. Madsen har bl.a. instrueret historiske dramaer som ‘Flammen og Citronen’ og ‘Edderkoppen’, men han skulle finde ind til et helt nyt fortællesprog, da han gav sig i kast med sin historiske debutroman, som endte med at være undervejs i tre år. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 24 Sep 2023 - 194 - MØ & Fryd Frydendahl: Venskab i ord og billeder
Henover to årtier har musikeren MØ og fotografen Fryd Frydendahl fulgtes ad både professionelt og privat. Sammen udgiver de nu bogen ‘Racing’, der skildrer MØs musikkarriere set gennem Fryds kameralinse. Fotografierne er suppleret af MØs dagbogsnotater og nye tekster, der beskriver karrierens op- og nedture. Undervejs kommenterer de hver især på billederne i bogen, og sammen fortæller de, hvordan man bevarer et venskab, når verden pludselig eksploderer omkring én. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 17 Sep 2023 - 193 - Asta Olivia Nordenhof: “Djævlebogen sætter mig fri”
Egentlig skulle bogen have heddet ‘Ideer’. Men Asta Olivia Nordenhofs opfølger på ‘Penge på lommen’, den populære første del af syvbindsværket ‘Scandinavian Star’ - ja, den ville ikke rigtig blive god, syntes hun. Faktisk skrev hun tre versioner, som hun kasserede, før hun fandt vej til Djævlebogen, som bind to i serien kom til at hedde. Hvor en historisk roman som ‘Penge på lommen’ krævede en massiv mængde research, baserer Djævlebogen sig på levet liv og egne erfaringer med blandet andet sexarbejde. Det fortæller Asta Olivia Nordenhof i Mellem linjerne, som i denne uge handler om kærlighed, kapitalisme og djævlen. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 10 Sep 2023 - 192 - Martha Flyvholm Tode elskede og hadede at bo i Kairo
Der skulle 89 gennemskrivninger til, før Martha Flyvholm Tode var i mål med sin tredje bog ‘Støj, storm, støv’. En dannelsesroman om en ung kvindes møde med den egyptiske hovedstad, Kairo. Martha Flyvholm Tode rejste selv til Kairo for fem år siden på det, der skulle have været et kortere udvekslingsophold, men endte med at blive der i tre år. Selvom bogen er fiktion, stod det alligevel klart for Martha Flyvholm Tode med det samme, hun satte benene i byen, at Kairo skulle danne rammen om hendes kommende roman. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 03 Sep 2023 - 191 - Kamilla Hega Holst skriver om det private
“Jeg kan se, at det hele har sneget sig ind i min roman”. Kamilla Hega Holst har altid fat i noget helt privat, når hun skriver. Undervejs i processen med romanen ‘386’ fik hun ADHD tæt ind på livet, og derfor fik romanens hovedkarakter det også. Men det er ikke alene en ADHD-roman. ‘386’ er et trekantsdrama fuld af hemmeligheder, fortielser og mystiske talkombinationer, og fra sin lejlighed viser hun rundt i collager af billeder, grafikker og tekster, som udgør romanens fundament. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 27 Aug 2023 - 190 - Alexander Weinstein skriver dystert om fremtidens teknologi
Den dansk-amerikanske forfatter Alexander Weinstein skriver “spekulativ fiktion” - en slags science fiction, der beskriver, hvordan den teknologiske udvikling påvirker samfundet og dagligdagen for helt almindelige mennesker i ikke alt for fjerne fremtider. Hans anmelderroste novellesamling ‘Children of the New World’ udkommer nu på dansk som ‘Efter Yang’. Den blev hyldet af både New York Times og NPR som en af årets bedste bøger, da den udkom, ligesom den danner grundlag for filmen ‘After Yang’, der havde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2021. I Mellem linjerne taler han om teknologiforskrækkelse og risikoen for at ramme plet med sine fremtidsskildringer. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 20 Aug 2023 - 189 - Theis Ørntoft: “Har jeg vækket en mørk, uhyggelig kraft?”
Theis Ørntoft er aktuel med sin længe ventede anden roman, ‘Jordisk’, en familiehistorie fortalt gennem tre generationer i årene fra 1967 til 2036. Det var planen at skrive bogens 600 sider på et år. Men et dogme om at nedfælde 1000 ord om dagen uden undtagelser medvirkede til, at Theis Ørntoft blev alvorligt syg af stress, fik heftige angstanfald og måtte afbryde sit arbejde med bogen flere gange. Nu er bogen færdig, og det var blandt andet et jordnært job som vicevært, der hjalp skriveprocessen i mål. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 13 Aug 2023 - 188 - Luka Holmegaard digter om testosteron og at bade i havet
Forfatter Luka Holmegaard er aktuel med sin første digtsamling, ‘Havet i munden’. I digtene skriver Holmegaard om at mærke kroppen, når man bader i havet, og om at opleve kroppen og stemmen forandre sig, når man tager hormonet testosteron. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 06 Aug 2023 - 187 - I Knud Rasmussens kølvand med Bent Nielsen
I 1924 begiver den dansk-grønlandske opdagelsesrejsende Knud Rasmussen sig til Tjukotka-halvøen i det nordøstligste Rusland for at opsøge den oprindelige befolkning. Men uoverensstemmelser med myndighederne fra det nyetablerede Sovjetunionen sætter en hurtig stopper for ekspeditionen, og han må rejse igen efter bare to døgn. I bogen ’Til det yderste’ rejser seniorforsker fra Arktisk Institut, Bent Nielsen, i Rasmussens kølvand. Her opruller han dels Knud Rasmussens færden gennem historisk materiale, men beretter også fra sine egne fem ekspeditioner hos yupik-befolkningen på Tjukotka-halvøen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 30 Jul 2023 - 186 - Jokum Rohde flytter København til det ydre rum
I årevis har Jokum Rohde skrevet bøger med København som kulisse. I science fiction-krimien ‘Vinterufo’ går han hele vejen og tager ikke bare læseren med til København på Jorden, men også til en kopi af byen på en af Jupiters måner. Romanen har taget form gennem tre årtier, og inspirationen har Jokum Rohde blandt andet fundet i gamle malerier, tegneserier og tidsskrifter om flyvende tallerkener. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 23 Jul 2023 - 185 - Iben Albinus vil skrive sandt om spioner
’Den danske agent’ er efterfølgeren til Iben Albinus’ succesfulde debut ’Damaskus’. Den handler om en terrortrussel i København i 2015, og gennem sine mange kilder fra blandt andet sikkerhedstjenesten arbejder Iben Albinus på at tegne et realistisk billede af, hvad det vil sige at være en såkaldt spion i dag. I programmet fortæller hun fra sit kontor i Indre København, hvordan hun i arbejdet med romanen har talt med 25 forskellige kilder, og hvordan hun har fået adgang til den danske og tyske sikkerhedstjeneste. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten 'Mellem Linjerne' taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 16 Jul 2023 - 184 - Peter Laugesen bor i sproget
’Det ligger på mit hjerte’ er Peter Laugesens nyeste digtsamling. Siden slutningen af 1960’erne har Peter Laugesen eksperimenteret med ordene i sine mange digtsamlinger og vist danskerne, hvad sproget også kan. I programmet fortæller han fra sin have i Brabrand, hvordan han inspireres af det sted, han bor, og hvordan han med hver digtsamling i virkeligheden skriver videre på sin allerførste. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten 'Mellem Linjerne' taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 09 Jul 2023 - 183 - Her er de fem bøger, du skal læse i din sommerferie
Det er blevet den tid på året, hvor rigtig mange - endelig - har tid til at slænge sig på chaiselongen eller i strandsstolen med en god bog. Er du er i tvivl om, hvilke bøger du skal pakke til ferien, er der råd at hente i denne podcast-special af ’Mellem Linjerne’. Vært Karoline Kjær Hansen har været igennem læseoplevelserne det forgangne år og håndplukket fem anbefalinger til din sommerferie. I programmet anbefales 'Annas Sang' af Benjamin Koppel, 'Når du strammer garnet' af Camilla Stockmann, 'I min hule hånd' af Mads Mygind, 'Malma Station' af Alex Schulman og 'Der var engang en mand som hed Fausto Coppi' af Jørgen Leth og Bastian Emil Goldschmidt.
I Radio4-podcasten 'Mellem Linjerne' taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Thu, 06 Jul 2023 - 182 - Opråb fra underlivet
Hvorfor er det stadig svært at tale om sex og skamfuldt for en kvinde at have stor lyst? Er hæmninger og tabuiseringer ikke for længst kastet over bord efter 68'erne? Nej, mener forfatterne bag to nye bøger, der zoomer ind på kvinders underliv og lyst. I bogen ”Kh underlivet” har Emma Libner samlet viden om, hvordan fissen fungerer, og hvad der er fordomme og fakta om kvinders nedre regioner. Og i ”Håndbogen” har Julie Ralund samlet fortællinger fra 18 forskellige kvinder om onani. I programmet fortæller de om processerne med bøgerne, og hvorfor de er så nødvendige i dag. Vært: Karoline Kjær Hansen.
I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 02 Jul 2023 - 181 - Live-special fra LiteratureXchange med Naja Marie Aidt
Naja Marie Aidt gik i stå, efter hun i 2017 udgav bogen ’har døden taget noget fra dig så giv det tilbage’ om det tragiske dødsfald af hendes 25-årige søn. I flere år var hun usikker på, om hun nogensinde ville komme til at skrive igen, men det gør hun nu. I programmet, som er optaget i Vor Frue Kirke i Aarhus under litteraturfestivalen LiteratureXchange, fortæller hun om vejen dertil, og med afstikker til hendes øvrige forfatterskab sammenligner hun skriveprocessen med tilblivelsen af udvalgte andre værker, herunder novellesamlingen ’Bavian’ og digtsamlingen ’Så længe jeg er ung’. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 25 Jun 2023 - 180 - Jørgen Leth: ”Tour de France er som en god roman”
Siden 60’erne har Jørgen Leth skrevet om cykelsport, og på tirsdag d. 20. juni udgiver han bogen ’Der var engang en mand som hed Fausto Coppi’, som er en stor samling af gamle og nye tekster og cykeldigte. Bogen har han lavet sammen med journalist, forfatter og cykelkommentator Bastian Emil Goldschmidt, og i programmet fortæller de om den oprindelige forbindelse der er mellem det skrevne ord og cykelsporten, og hvordan sportens fortællinger minder om klassikere som ’Illiaden’ og ’Odysséen’. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 18 Jun 2023 - 179 - Tove Ditlevsens barnebarn tager bladet fra munden
Lise Munk Thygesen er barnebarn af Tove Ditlevsen. Noget, hun næsten hele sit liv har holdt for sig selv, indtil nu, hvor hun udgiver bogen ”Tove Ditlevsen er min mormor”. I bogen zoomer hun ind på kvinderne i familien. ”Det min mor, jeg og Tove havde tilfælles var, at vi var vokset op uden en mor,” siger hun i programmet, som er optaget i Ørstedsparken i København. Og særligt nogle mapper, Lise Munk Thygesen fandt i sin mors hjem i 2008, afslører nye aspekter af Tove Ditlevsens liv og har været med til at give hende en forståelse af, hvorfor hendes mor opførte sig, som hun gjorde. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 11 Jun 2023 - 177 - Morten Søndergaard har lært at skrive mere personligt
Som barn var Morten Søndergaard ordblind, men der er netop derfor, han har brugt de seneste 30 år på at undersøge sproget i sine digtsamlinger og kunstværker. Nu er han aktuel med digtsamlingen ”TIL”, som handler om at eksistere og være til i denne verden. Og den rummer kimen til en ny æra af hans forfatterskab. ”Det har været enormt dejligt for mig at skrive lidt mere direkte. Lidt mere henvendt,” siger Morten Søndergaard fra sit hjem i Pietrasanta i det nordlige Toscana. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 04 Jun 2023 - 176 - Florence McLean forsøger at forstå seriemordere
Med ”Ondskabens psykologi” giver psykolog og criminal profiler Florence McLean indblik i, hvorfor nogle mennesker ender som seriemordere. Arbejdet med bogen udspringer fra en tro på, at vi kan forebygge seriemord, og den bygger blandt andet på interviews med 34 seriemordere. ”Det er ikke noget, jeg bare gør, uden at have noget bag mig,” siger Florence McLean i programmet, der er optaget i hendes hjem, hvor bogen også er skrevet. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 28 May 2023 - 175 - Babak Vakili: ”Hvis man skal skrive interessant litteratur, må det ikke tage form af et debatindlæg”
Rapper, podcaster og manuskriptforfatter Babak Vakili debuterer nu som forfatter med bogen ”Første gang jeg bliver afvist”, der handler om strukturel diskrimination i det danske natteliv. Den bygger på de hundredvis af gange, han selv er blevet afvist i døren til en københavnsk natklub. Men rammen om fortællingen er fiktiv. Fra en bænk i Indre By i København fortæller han om sine oplevelser i nattelivet og sin proces med bogen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 21 May 2023 - 174 - Med Mads Mygind i fertilitetsbehandling
For knap ti år siden blev Mads Mygind ansat som højskolelærer. Han begyndte at skrive en arbejdspladsbog, men i takt med at han og hans kæreste Marie måtte indse, at de ikke kunne få barn på naturlig vis og skulle i fertilitetsbehandling, blev det også en fortælling om, hvordan den slags forløb griber ind i tilværelsen. ”Det er ikke en sorgfuld fortælling om, hvor synd det var for mig, eller hvor hårdt vi havde det. Det var modsætningsfyldt. Og følsomt og absurd og også nogle gange humoristisk faktisk,” siger Mads Mygind i programmet, hvor han fra Gellerup Højskole fortæller om arbejdet med sin nye digtsamling "I min hule hånd”. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 14 May 2023 - 173 - Nagieb Khaja og de mindst onde
Dokumentarist og krigskorrespondent Nagieb Khaja er aktuel med den journalistiske bog ‘De mindst onde — Vestens fald i Afghanistan'. Igennem to årtier er han igen og igen rejst til Taliban-kontrollerede områder for at skildre krigen set fra landbefolkningens perspektiv. Undervejs oplever han, hvordan Taliban tager til i styrke for til sidst at indtage hovedstaden Kabul i 2021. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 07 May 2023 - 172 - Christian Bennike tror stadig på fremtiden
Journalist og tidligere Europakorrespondent Christian Bennike er aktuel med sin første bog, ‘Engang troede vi på fremtiden’. Bogen tager udgangspunkt i hans egen ubekymrede opvækst 90’erne og 00’erne og beskriver det skift i tidsånden, som begyndte at tone frem med blandt andet Donald Trump og Brexit. Med klimaforandringer og krig i Europa oveni kan tiden i dag synes særligt dyster. Men pessimismen kan faktisk blive vores redning, fortæller Christian Bennike fra Københavns Lufthavn. Vært: Malte Vuorela
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 30 Apr 2023 - 171 - Barnedrabets anatomi
Camilla Stockmann er aktuel med bogen ”Når du strammer garnet”. En journalistisk bog om barnedrab, som bygger på fem års research. Det hele begyndte, da hun i september 2018 hørte om fundet af et barnelig på loftet af det lejlighedskompleks, hun bor i. Senere dukkede flere fortællinger om barnelig i 1940’erne op, og gennem sin research har hun fået indblik i en periode i et mørkt kapitel i Danmarkshistorien – og hun har fundet frem til Ellen. En af kvinderne, som dræbte sit nyfødte barn i 1941. Fra sin lejlighed på Frederiksberg fortæller hun om det omfattende og tankevækkende arbejde med bogen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 23 Apr 2023 - 170 - Live-special fra Ordkraft med Maren Uthaug
Maren Uthaug har med romanen ”11%” taget de danske læsere med storm. En roman, der skildrer et fjernt fremtidsscenarie, hvor kvinderne dominerer i Danmark, og de 11% af mænd, som er tilbage i landet, er indlogeret i et avlscenter på Lolland. Romanen sikrede Maren Uthaug den fornemme litteraturpris De Gyldne Laurbær tidligere i år og bygger på grundig research i blandt andet onani, mordstatistikker og kristendom. I programmet, som er optaget på litteraturfestivalen Ordkraft i Aalborg, fortæller hun om arbejdet med romanen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 16 Apr 2023 - 169 - Klaus Lynggaards ungdomsroman ’Martin og Victoria’ lever endnu
For 38 år siden skrev Klaus Lynggaard ”Martin og Victoria”. En af de helt store ungdomsklassiskere i dansk litteratur, som ikke bare er en kærlighedshistorie, men også et tidsbillede af de tidlige 70’ere. Fra begyndelsen var den en succes. En succes, som var overvældende for Klaus Lynggaard. ”Det steg mig til hovedet. Simpelthen,” siger Klaus Lynggaard i programmet, som er optaget i hans hjem i Gunderød. Her fortæller han også, hvordan bogen blev skabt som en modpol til det dystre punk-rock-miljø, han var en del af sammen med Michael Strunge og Søren Ulrik Thomsen i 80’erne. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 09 Apr 2023 - 168 - I Karen Blixens skygge
Det er en lys sommerdag i 1999, da journalist og forfatter Olav Hergel får diagnosen OCD. En diagnose, han har arvet fra sin mor, som begik selvmord, da han var 16 år, og som var en del af kredsen omkring Karen Blixen. I sin nye roman ”Jeg husker dagen som lys” giver Olav Hergel nu sit indblik i et højspændt drama, der udspillede sig i det højlitterære miljø i 50’erne, og hvordan det prægede hans liv. Fra sit hjem i Snekkersten fortæller Olav Hergel om processen med bogen, og hvorfor delen om hans eget liv var sværere for ham at skrive end den historiske del om hans mor. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 02 Apr 2023 - 167 - Alberte Winding om vrede kvinder
”Hvad jeg tænker mens du taler” er Alberte Windings nye roman om den midaldrende musiker og knap så lyssindede kvinde Pio. Det er en undersøgelse af den kvindelige vrede, som hun altid selv har haft en angst for. I programmet fortæller hun fra sit hjem i København, hvad hun har lært om vreden, hvordan hun selv skinner igennem romanen, og hvorfor den er hendes bidrag til bøger om kvindeliv. Og hvorfor hun skriver om musik, men aldrig med musik i ørerne. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 26 Mar 2023 - 166 - Midt i en krigszone
Natten til den 20. marts 2003 blev Irak besat af en USA-ledet koalition. En koalition, som også Danmark var en del af. Og Torben Gettermann var en af de danske diplomater, som blev sendt til det åbne krater i begyndelsen af 2003. I den nye bog ”Krigszone” tager forhenværende ambassadør Torben Gettermann læseren med på en øjnevidneberetning gennem livsfarlige attentater og til et land på en umulig vej mod demokrati. ”Jeg synes, det er vigtigt at fortælle en historie om, hvordan Danmark var involveret i jorden på Irak. Både i de gode ting – dem, var der ikke så mange af – og de dårlige ting. Så man forhåbentlig kan drage en lære af, hvad man gjorde rigtigt, og hvad man gjorde forkert,” siger Torben Gettermann i programmet, hvor han fortæller om arbejdet med bogen og sin oplevelser i Irak. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 19 Mar 2023 - 165 - Carl Frode Tiller insisterer på indlevelsen
Den prisbelønnede, norske forfatter Carl Frode Tiller er lige om lidt aktuel på dansk med romanen ”Flugt”. En roman, som kredser om sorg. Romanens hovedpersoner har mistet deres 12-årige søn, og det efterlader dem med en følelse af, at der kan være mere mellem himmel og jord. Men det er langt fra alt, der bygger på selvoplevelse i romanen. I romanen er den lille søn nemlig transkønnet. ”Hvis man ikke skal have lov til at sætte sig ind i andre mennesker og leve sig ind i andre menneskers tilværelse, så bliver det til sidst kun en selv og ens eget liv, man kan skrive om,” siger Carl Frode Tiller i programmet. ”Flugt” bliver kaldt en musikalsk roman, og både formmæssigt og tematisk er musik dominerende i romanen. Men den del af arbejdet har også krævet, at Tiller rakte ud til andre i sin arbejdsproces. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 12 Mar 2023 - 164 - Katinka Bjerregaard: ”Der er ikke noget så uromantisk som at bo sammen og få børn”
Den 10. marts romandebuterer Katinka Bjerregaard med ”Klump”. Det er en (uglamourøs) kærlighedshistorie om at møde et blidt blik og få børn, men det er også en fortælling om vores problematiske forhold til kvindekroppen. I forbindelse med arbejdet har Katinka Bjerregaard både være nødsaget til at se indad og forholde sig til sin egen fremstilling af kvindekroppen, men også se på vores samlede fortællinger om dem. Programmet er optaget på Café Petrol i København, hvor bogen blandt andet er skrevet. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 05 Mar 2023 - 163 - Peder Frederik Jensen er færdig med at være vred
I november 1872 blev store dele af Syddanmark ramt af en flodbølge, der ødelagde landskabet og mange menneskers liv. Den hændelse danner rammen om Peder Frederik Jensens nye roman ”Rans vilje”. Det er første ud af fire bind om det 20. århundrede, og det er en roman, der skal forbinde os med dem, der inddæmmede Danmark for mere end 200 år siden. Men det er først og fremmest en roman om kærlighed, fortæller Peder Frederik Jensen i programmet. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 26 Feb 2023 - 162 - Alex Schulman tror ikke på fiktion
Lige om lidt er den svenske stjerneforfatter Alex Schulman aktuel med romanen ”Malma Station”. Romanen handler om Harriet – den af de to søskende, som begge forældre har lyst til at fravælge, da de skal skilles og dele børnene mellem sig. Og romanen er en undersøgelse af, hvordan den situation påvirker Harriet gennem livet. Ligesom Alex Schulmans andre romaner er også denne stærkt inspireret af hans eget liv. Men arbejdet med historien begyndte faktisk et andet sted – nemlig med formen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 12 Feb 2023 - 161 - Tidligere Gyldendal-direktør går ind i organdebat
Med sin nye thriller ”Putin datter” sætter Morten Hesseldahl fokus på et højaktuelt tema fuld af dilemmaer og etiske spørgsmål: nemlig organdonation og organhandel. Og romanen foregår i en tid, der minder skræmmende meget om vores. ”Jeg tror, research er vigtig, men jeg tror også, det er vigtigt at slippe den,” siger Morten Hesseldahl i programmet, hvor han fra sit hjem i Humlebæk fortæller om arbejdsprocessen med bogen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 05 Feb 2023 - 160 - Da Jacob Mark fik stress
I 2021 blev SF-politiker Jacob Mark sygemeldt med stress, og i sin nye bog ”Fartblind” fortæller han nu om forløbet. Et forløb, der stod på i flere år, og til sidst gjorde, at han næsten mistede synet. Og et forløb, der på mange måder også stred imod hans politiske holdninger og løfter til vælgerne. ”Det er en løbende kamp at passe på sig selv,” fortæller Jakob Mark i programmet, der er optaget på Christiansborg. Han fortæller også om processen med bogen, og hvordan arbejdet med bogen har været terapeutisk for ham. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 29 Jan 2023 - 159 - Kvinder skal sige nej!
Og det er også virksomheders ansvar, at kvinderne ikke blive pålagt for mange ekstra-opgaver. Det mener Lise Vesterlund, som er en af forfatterne bag bogen ”Nej-klubben – et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde”. I 2010 blev hun opmærksom på problemet på et personligt plan, og de seneste 13 år har hun sammen med sine tre kollegaer og medforfattere brugt på at undersøge, om der er evidens for, at opgaverne på arbejdspladsen fordeler sig forskelligt mellem kønnene. Samtlige undersøgelser viser tydeligt, at det er der. I programmet fortæller Lise Vesterlund om den samlede proces med bogen, de detaljerede undersøgelser og deres forslag til løsninger på problemet. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 22 Jan 2023 - 158 - Geir Gulliksen er kvindelig
I sin essaysamling ”Hvis jeg var mand”, som netop er udkommet på dansk, reflekterer den norske stjerneforfatter Geir Gulliksen over manderollens begrænsninger i dag. Ifølge ham rummer mænd mange kvaliteter, som kvinder også rummer, og det er både mændenes og kvindernes skyld, at de ikke naturligt kommer til udtryk i samværet med andre mennesker. I programmet fortæller Geir Gulliksen, hvordan det er blevet en helt anden bog, end han havde forventet, og hvorfor han bruger sig selv i sin skrivepraksis. Programmet er optaget på BRØG Litteraturbar i København. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 15 Jan 2023 - 157 - Sofie Riis Endahl: ”Det er sindssygt hårdt at være Gud i sit eget liv”
Rigtig mange unge mennesker har ondt i livet. Men måske ville færre have det, hvis de havde en tro. Den hypotese leger forfatter Sofie Riis Endahl med i sin nye roman ”Vi dør alligevel snart”. Den bygger på flere års research i Jehovas Vidner, hvis læresætninger Sofie Riis Endahl mener kan vække genklang hos skræmmende mange unge mennesker i dag. I programmet, der er optaget på Glyptoteket i København, fortæller hun vært Karoline Kjær Hansen om sin omfattende research – og hvorfor hun trods alt ikke blev indoktrineret af trosretningen, da hun opholdt sig til deres møder. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 08 Jan 2023 - 156 - Katrine Marie Guldager: ”De midaldrende kvinder har fået nok!”
Birgithe med TH er hovedkarakteren i forfatter Katrine Marie Guldagers nyeste roman. Birgithe er en midaldrende folkeskolelærer, som er vred over, at samfundet er kørt af sporet og ikke længere tager et ansvar for de svageste. Og så er hun ikke typen der bærer over – hun bærer nag. For at skrive bogen Birgithe med TH har Katrine Marie Guldager været på researchtur på to forskellige skoler, mens hun også har haft to folkeskolelærer til at læse bogen igennem. Research og faktatjek handler for hende om, at hun ikke må skrive noget, der er direkte urealistisk. Endelig har det for Katrine Marie Guldager været både sjovt og befriende at få lov til at skrive lige netop denne mavesure, stærke, sorgfulde og komplekse kvindekarakter frem. Vært og tilrettelæggelse: Lene Grønborg Poulsen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 01 Jan 2023 - 155 - Hjem til jul med Glenn Bech
Sidste år holdt Glenn Bech jul på Gran Canaria, men i år er han taget hjem til Horsens for at holde jul. Og programmet vært, Karoline Kjær Hansen, har fået lov til at tage med. Glenn Bech er en af de mange forfattere, som skriver på baggrund af sin barndom i den såkaldte underklasse, hvor volden hele tiden lurede om hjørnet, og homofobi trivedes i bedste velgående. Oplevelser, han senest har skrevet om i manifestet ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet”, som udkom i september og har givet ham stor bevågenhed. Ligesom så mange andre danskere befinder han sig lige nu i en tidskapsel, som barndomsbyen hvert år kan føles som, når kalenderen siger jul. Og i programmet besøger Karoline Kjær Hansen og Glenn Bech Café Corfitz på gågaden i Horsens og Bogcentralen. Begge steder, som har været med til at forme Glenn Bech som menneske og forfatter. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 25 Dec 2022 - 154 - Tomas Espedal er totalt analog
Den norske forfatter Tomas Espedal sværger til pen og papir – og helst den billige af slagsen. Han er bedst kendt for sine romaner, men da han blev alenefar til to piger, begyndte han også at bruge i en årrække fotografiet som udtryksform. En del af dem kan man opleve i romanen ”Mit privatliv”, som netop er udkommet på dansk. Den rummer både billeder af børnene og hverdagen hos den lille familie. Men den indeholder også billeder af adskillige skriveborde, hvor Espedal har arbejdet. Og dermed er bogen også en dokumentation over det gode skrivespot. I programmet taler vært Karoline Kjær Hansen med afsæt i ”Mit privatliv” med Tomas Espedal om hans arbejdsmetoder, hans rutiner som forfatter - eller manglen på samme – og hvorfor han synes forfattere, der arbejder på computere, er latterlige. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 18 Dec 2022 - 153 - Danmarks oversete power couple
Den 12. december 1922 bragte ægteparret August og Marie Krogh insulinen til Danmark. To år tidligere havde August Krogh modtaget Nobelprisen, og Marie Krogh var en af de første kvinder i Danmark til at tage en doktorgrad i medicin. På 100 årsdagen for en af deres store bedrifter udgiver Hanne Sindbæk dobbeltbiografien ”August og Marie” om de glemte videnskabsstjerner. Hendes drivkraft i arbejdet med bogen har dog været August og Maries ægteskab: ”De lykkes med at have sådan et forhold, hvor de er hinandens bedste sparringspartnere på alle planer,” fortæller Hanne Sindbæk. I programmet besøger vært Karoline Kjær Hansen Medicinsk Museion i København, hvor August og Marie mødte hinanden, sammen med Hanne Sindbæk, og hun fortæller om sin omfattende research gennem de seneste fem år. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 11 Dec 2022 - 152 - Thomas Boberg: ”Der er brug for et opgør med manden som patriark”
Det meste af sit liv har Thomas Boberg været på farten og bosat sig forskellige steder langt fra den danske grænse. Som 62-årig har han nu slået sig ned på Fejø med sin kone og sin yngste søn, og her har han skrevet sin nye digtsamling ”69 dæmoner”. Bogen er opgør med manden som patriark og de forventninger, man i rollen som far kan ligge under for. Et opgør, som ifølge Thomas Boberg presser sig på mere end nogensinde før. I programmet besøger vært Karoline Kjær Hansen den prisbelønnede digter i sit hjem på Fejø, hvor han både fik inspirationen til digtsamlingen og skrev den. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 04 Dec 2022 - 151 - Bonderøvens bogmission
De fleste kender Frank Erichsen fra DR-succesen ”Bonderøven”. Nu udgiver den selvforsynende gør-det-selv-mand bogen ”Udsigt fra en malkeskammel”, som han håber kan inspirere til mere praktisk dannelse. Bogen bygger på hans erfaringer fra livet på Kastaniegaarden på Djursland, hvor han har boet siden 2005, og i programmet besøger vært, Karoline Kjær Hansen, den landskendte bondemand for at høre om de oplevelser, som nu har fået ham til tasterne. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 27 Nov 2022 - 150 - Et afskedsbrev sendte Adrian Hughes på jagt efter familiens mørke hemmeligheder
I 2002 står Adrian Hughes med et afskedsbrev i hånden. Hans mor er lige død, og hun har efterladt en sidste hilsen, der på alle måder understreger, at hun endte livet som en bitter og ensom kvinde. I den populære podcast ”Mors afskedsbrev” har Adrian Hughes tidligere fortalt sin egen familiehistorie om moderens hårde opvækst hos Adrians morfar – den stenrige byggematador Thorvald Dreyer. Udgivelsen af podcasten åbnede for ny information om Adrians morfar, og det har nu fået ham til at skrive en bog. I bogen "Mors dreng – Familien Dreyers magt og millioner" udfolder Adrian Hughes historien om sin velhavende families glamourøse livsstil, mystiske dødsfald og vilde intriger. Endelig er bogen også en undersøgelse af, hvordan vi husker vores egen fortid. Vært og tilrettelæggelse: Lene Grønborg Poulsen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 20 Nov 2022 - 149 - Live-special fra Bogforum med Kim Faber og Janni Pedersen
”Skyggeriget” er fjerde bind i Faber og Pedersens serie om Martin Juncker og Signe Kristiansen. Forfatterparret, som bliver kaldt det danske svar på krimimestrene Sjöwall og Wahlöo, er dette års vindere af Martha-prisen. En pris, de modtog på Bogforum, hvor programmet også er optaget. I programmet fortæller de om, hvordan klimaterror blev en del af bogens plot, hvorfor de har besøgt et kulkraftværk i Nordjylland, og hvordan en såkaldt ”outline” er afgørende for, at de kan arbejde sammen som forfatterpar. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 13 Nov 2022 - 148 - Live-special fra Bogforum med Hanne-Vibeke Holst
”Kriger uden maske” er Hanne-Vibeke Holsts nye, historiske roman om billedhuggeren Sonja Ferlov Mancoba (1911-1984). En idealistisk, hårdtarbejdende og kærlighedssøgende kvinde, som trodsede tidens konventioner og sin egen tvivl for at opnå samhørighed med sin samtid. Som altid har Hanne-Vibeke Holst brugt flere år på at researche, og i programmet, som er optaget med publikum på Bogforum i Bella Center i København, fortæller hun, hvordan dedikationen til håndværket denne gang har resulteret i et forstuvet håndled, og hvorfor hun gerne genbesøger sin research flere gange i løbet af arbejdsprocessen. Vært: Karoline Kjær Hansen. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 06 Nov 2022 - 147 - Linn Ullmann har skrevet sit livs sværeste roman
”Pige, 1983” af den norske stjerneforfatter Linn Ullmann har været en af årets største romaner, siden den udkom på dansk i sensommeren. Og på tirsdag den 1. november kan den sikre hende Nordisk Råds Litteraturpris. Romanen tager afsæt i en seksuel, selvoplevet hændelse i 1983, og romanen har været længe undervejs. Slet og ret fordi Linn Ullmann havde svært ved at huske meget af det, der skete. Men undervejs fandt Linn Ullmann en form for den slags forfattermateriale. ”Det, du har glemt, er lige så vigtigt, som det, du husker,” fortæller Linn Ullmann i programmet, der er optaget tidligere på efteråret, hvor vært, Karoline Kjær Hansen, mødte forfatteren på hendes danske forlag, Gyldendal, i København. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 30 Oct 2022 - 146 - Jeanette Varberg: ”Intet er givet på forhånd. Heller ikke magtfordelingen mellem kønnene”
Arkæolog Jeanette Varberg er aktuel med krimien ”Enkernes land”, som starter midt i en storm i Vestjylland i slutningen af 1800-tallet. For at skrive de scener frem, har hun trukket på egne erfaringer med at krydse Nordatlanten i et sejlskib. ”Enkernes land” bygger på masser af research – lige fra læsning af gamle dokumenter og avisartikler til en undersøgelse af dødsstivhed og brug af viden fra de arkæologiske ekspeditioner Jeanette Varberg selv har været på. Den helt store fornøjelse for Jeanette Varberg har dog været, at romanen blev et frirum, hvor hun selv fik lov til at digte frit. Som et centralt tema i bogen sætter hun også et fokus på kvindernes rolle i historien, og på hvordan magten mellem kønnene blev fordelt skævt fra begyndelsen. Vært og tilrettelæggelse: Lene Grønborg Poulsen
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 23 Oct 2022 - 145 - Rædslens safari med Tom Buk-Swienty
Forfatter Tom Buk-Swienty er på jagt efter saftige detaljer, når han researcher. For selvom han skriver dokumentariske fortællinger fra Danmarkshistorien, skal de være indlevende som var det romaner. Lige nu er han aktuel med bogen ”Safari fra Helvede” om de 30 sønderjyder, der blev en del af en farlig, tysk mission under Første Verdenskrig. I programmet møder vært, Karoline Kjær Hansen, forfatteren på Sønderborg Slot, hvor jagten denne gang tog sin begyndelse, og her fortæller Tom Buk-Swienty om sin research til fortællingen i både Danmark, Tyskland, Storbritannien og Afrika. I Radio4-podcasten ”Mellem Linjerne” taler Karoline Kjær Hansen med aktuelle forfattere om researchen til og arbejdsmetoderne bag deres bøger. Programmet sendes hver uge på Radio4.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
Sun, 16 Oct 2022
Podcasts similares a Mellem linjerne
- Den Hvide Væg Anders Matthesen
- Småt Brændbart Anna Thygesen, Podads
- B.T. & det gode selskab B.T.
- Q&CO på B.T. B.T.
- Bibelen Leth fortalt DR
- Du kender typen DR
- Nøglen til din hjerne EmpowerMind Podcast
- Es la Mañana de Federico esRadio
- Maries Rum - om tro og eksistens Folkekirken i Næstved Provsti
- UDSTØDT - en podcast om Jehovas Vidner Frank Flemmings Facebook Feed
- Hanne Jul Jakobsen Hanne Jul Jakobsen
- Under gulvtæppet Jyllands-Posten
- Sørine & Livskraften Kristeligt Dagblad
- Videnskab fra vilde hjerner Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
- Du lytter til Politiken Politiken
- Det sidste måltid RADIO IIII
- Third Ear Third Ear
- Kok og Kok imellem Thomas Rode Andersen
- Ugeskrift for læger Ugeskriftets podcast
- Videnskab.dk Podcast Videnskab.dk
- 24 spørgsmål til professoren Weekendavisen
Otros podcasts de Arte
- Danske Opfindere dansk podcast
- Brødrene Grimms eventyr Fenella Lundbak Overgaard
- Carlsbergfondets Podcast Carlsbergfondet
- Sludder - Sindal & Jones Sludder
- Halloween Sounds Quiet. Please
- Godnathistorier for Voksne Godnathistorier for Voksne
- پلی لیست | PlayList MokhtarRazmjoo
- INUNA podcast INUNA
- PORTRÆT med Tore Leifer - Frederiksborg Tore Leifer
- Se op! Arkitekternes København Københavns Museum
- Dansk Film Podcast Dansk Film Podcast
- Radioteater RSG
- Viking Gyldendal
- Радиотеатр (Radiotheater) Radiotheater
- Bearnaise er Dyrenes Konge Heartbeats.dk
- موسوعة الكتب الصوتية Podcast Record
- Er Der En Engel Til Stede? Gyldendal
- På sporet af Lovecraft Merlin P. Mann & Dennis Jacob Hess Rosenfeld
- Hidden Brain Hidden Brain, Shankar Vedantam
- Bandar-E-Tehran | رادیو بندر تهران Mohammad Amin Chitgaran