Filtrar por género

Lykkeberg og Corydon

Lykkeberg og Corydon

Børsen

Få to sider af samme sag Skal man være bange for samtaler, der kan vise, at man tager fejl? Og er ét perspektiv tilstrækkeligt? I denne underholdende aktualitetspodcast udfordrer chefredaktør på Børsen Bjarne Corydon og chefredaktør på Information Rune Lykkeberg hinandens synspunkter. Med respekt for hinandens måder at anskue verden på bringer de personlige iagttagelser i spil, når de analyserer og debatterer tidens aktuelle dagsordener. Lyt med, få flere perspektiver – og hvem ved, måske får du udfordret din egen holdning? Lyt med på borsen.dk/podcast eller i din foretrukne podcastapp.

159 - Trumps konfliktfyldte ministerhold, ambivalent grøn trepart og Venstres nyfundne alvor
0:00 / 0:00
1x
  • 159 - Trumps konfliktfyldte ministerhold, ambivalent grøn trepart og Venstres nyfundne alvor

    I denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon vender de to chefredaktører det ministerkabinet, som Trump er ved at færdiggøre. Og det er et hold der stikker i mange og modsætningsfyldte retninger, som skal rummes i en regering, der bliver interessant at følge de næste fire år.     Herefter taler de to chefredaktører om den grønne trepart, som de begge har det ambivalent med. På den ene side, siger Rune Lykkeberg, er det en sejr i sig selv, at der overhovedet sker noget på klimaområdet, selv om meget ved selve aftalen på den anden side er kritisabelt. Bjarne Corydon er enig og påpeger, at den grønne trepart måske er udtryk for den sidste epoke i dansk politik, hvor alle problemer kunne løses ved at hente penge fra råderummet.  For ifølge Bjarne Corydon er den tale, som Troels Lund Poulsen holdt til Venstres landsmøde, nemlig et udtryk for et opgør med det økonomiske råderum som en løsning på alle landets problemer.     Venstre har fundet en ny ansvarlighed, mener han, og – som Rune Lykkeberg påpeger – var Troels Lund Poulsens tale fuld af ’corydonismer’. Men selv om Venstres formand vil gøre sig til fortaler for en ny ansvarlighed, finder Rune Lykkeberg det dybt hyklerisk, at han netop med den grønne trepart har været med til at indgå en aftale, som tilgodeser landmændene på bekostning af alle andre.

    Wed, 20 Nov 2024 - 1h 13min
  • 158 - Obduktionen af det amerikanske valg

    Donald Trumps’ overbevisende sejr maner til eftertanke hos de to chefredaktører.  Bjarne Corydon kalder det verdenshistorie, politisk historie, generationshistorie, kulturel historie og sociologisk historie. Rune Lykkeberg går skridtet videre, og han kalder det den største politiske begivenhed i vores levetid.  De er enige i om, at det adskiller sig fra valget i 2016, som var et protestvalg. Det her valg er et tilvalg af Trump og grænseoverskridende politiske normer.  De kommer rundt om Demokraternes nedsmeltning, inflationens betydning, arbejderklasse kontra akademikerne, immigration og Lykkeberg kommer også med en anekdote fra sit roadtrip i USA, som han lige er kommet hjem fra.

    Tue, 12 Nov 2024 - 1h 10min
  • 157 - Amerika i smerte, kommunalpolitik i superligaen og trumpistisk rædselsscenarie

    I denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon begynder programmet med Rune Lykkebergs reportagetur til USA. En tur der har vist ham, at USA er en nation i smerte, og hvor håbet om en bedre fremtid er spinkel. Han fortæller om sin oplevelse til et Trump-rally i Madison Square Garden, der blev gæstet af berømtheder som Hulk Hogan, Elon Musk, og ikke mindst Melania Trump, der dog kun formastede sig til at give Trump et kys på kinden. Bjarne Corydon fortæller Rune Lykkeberg om de vigtigste begivenheder herhjemme i Danmark. Aarhus får nemlig ny borgmester, og alt tyder på, at det kommende kommunalvalg bliver en kamp om de store byer – for kan Socialdemokratiet blive ved med at styre de byer, hvor deres borgmestre én efter en træder af? Det taler de to chefredaktører om samt forhandlingerne om Den Grønne Trepart og NVIDA-direktøren Jensen Huangs danmarksbesøg.Til sidst taler de om, hvad der vil ske, hvis rædselsscenariet bliver virkeligt, altså hvis Trump vinder det amerikanske præsidentvalg. De runder, hvilken betydning det vil få for den amerikanske handelspolitik, udenrigspolitik og ikke mindst den amerikanske økonomi.

    Tue, 29 Oct 2024 - 1h 13min
  • 156 - Skæbnesvangert amerikansk valg, nobelprisen i økonomi og omfordelingskritik

    I ugens udgave af Lykkeberg og Corydon starter de to chefredaktører med at tale om Rune Lykkebergs kommende rejse til USA. USA står som bekendt på kanten af et afgørende præsidentvalg – et valg der ifølge dem begge kan have skæbnesvangre konsekvenser for amerikanerne og deres demokratiske institutioner. Netop institutionerne er drejepunktet for årets vindere af Nobelprisen i økonomi. De to chefredaktører fokuserer særligt på den ene vinder, Daron Acemoglus. Acemoglus bidrag til den økonomisk videnskab består primært af to hovedværker, Why Nations Fail og Power and Progress. De to bøger repræsenterer for chefredaktørerne en udvikling i opfattelsen af økonomi. Fra halvfemsernes naive tro på teknologiens uovervindelige kræft til den mere forsigtige regulative tilgang der hersker i nutidens samfund. Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon bliver herefter i økonomernes verden. De diskuterer Julia Cagé og Thomas Pikettys nye bog "Den politiske konflikts historie", der beskæftiger sig med vælgerdata fra Den Franske revolution til i dag. Dog dvæler de to chefredaktører ikke længe ved vælgeradfærd, men bølger ud i en bredere diskussion om samfundsøkonomi, omfordeling og beskatning. Det bliver en diskussion, hvor bølgerne går højt mellem de to chefredaktører – og hvor deres grundlæggende uenigheder for alvor mødes.

    Tue, 22 Oct 2024 - 1h 29min
  • 155 - Læsestof til ferien, den grønne industrialisering og uddannelsesreform

    Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon begynder ugens program med, at give anbefalinger til hvad du skal læse i efterårsferien - fra Hans Scherfigs bidende satiriske roman "Idealisterne", til det fjerde kapitel i Det Økonomiske Råds efterårsrapport.    Herefter gør chefredaktørerne status på den grønne omstilling og udfordrer ideen om, at den grønne industrialisering skulle have været en »win-win-win« situtation. For det er ikke blot længere naturens såkaldte "tipping points", der arbejder imod. Rune Lykkeberg mener nemlig, at vi også er nået en række politiske "tipping points", der gør den grønne omstilling sværere at opnå, og at den grønne industrialisering også har skabt nye tabere. Til sidst taler de to chefredaktører om regeringens nye uddannelsesreform - en reform de ikke er just begejstrede for. Dog anerkender de begge, at det er et forsøg fra regeringens side på at løse reelle samfundsproblemer. Bjarne Corydon, som selv har været med til at gennemføre en kontroversiel uddannelsesreform, mener, at den nye uddannelsesreform grundlæggende stiller den danske økonomi et værre sted. Den vil, i følge ham, skabe mere ulighed og værre forudsætninger for dansk konkurrenceevne i fremtiden.

    Tue, 15 Oct 2024 - 1h 10min
Mostrar más episodios