Filtrer par genre

Kirja käteen!

Kirja käteen!

Elisa Hurmerinta ja Elsi Santala

Kahden oppikirjailijan, opettajan ja äidin ajatuksia lapsen lukemisesta. Mitä tehdä, jos lukeminen ei innosta lasta eikä lukutaito kehity? Mistä löytää lasta innostavia lasten- ja nuortenkirjoja? Elsi Santala ja Elisa Hurmerinta puhuvat rehellisesti mutta armollisesti lukutaidon kehittämisestä vanhemmille ja alan ammattilaisille. Seuraa meitä myös Instagramissa, että saat kirjavinkit ja ideat talteen! @kirjakateenpodcast

47 - Jakso 46: Minicast Finlandia-ehdokkaista 2024: Jenni Erkintalo, Kuka ihana?
0:00 / 0:00
1x
  • 47 - Jakso 46: Minicast Finlandia-ehdokkaista 2024: Jenni Erkintalo, Kuka ihana?

    Kuuntele viiden minuutin vinkkaus Spotifysta tai muilta yleisimmiltä podcast-alustoilta! Toinen Filnlandia-ehdokas, jonka vinkkaamme, on Jenni Erkintalon Kuka ihana? Meillä asuu tosi monta ihanaa, ja nekin pitää välillä kaivaa piiloistaan sohvan alta (toim. huom. lapset, ei aikuiset). Tämä kirja sopii ihan jokaiselle isolle ja pienelle ihanalle.  Jokaisen ehdokkaan kohdalla kysymme itseltämme samat kysymykset:  Mikä on tämän kirjan koukku? Miksi kirja herätti tunteita? Miksi tämä kirja voisi voittaa Filandia-palkinnon?

    Wed, 20 Nov 2024 - 06min
  • 46 - Jakso 45: Minicast Finlandia-ehdokkaista 2024: Linda Bondestam, Chop Chop / Hopi Hopi

    Kuuntele viiden minuutin vinkkaus Spotifysta tai muilta yleisimmiltä podcast-alustoilta! Ensimmäinen Filnlandia-ehdokas, jonka vinkkaamme, on Linda Bondestamin Chop Chop / Hopi Hopi reippaan robotin tarina. Vaikka on äärimmäisen vaikea puhua, mistä tahansa aiheesta vain 5 minuuttia, saimme kuin saimmekin tärkeimmät ajatuksemme kirjasta tiivistettyä. 😀    Jokaisen ehdokkaan kohdalla kysymme itseltämme samat kysymykset:  Mikä on tämän kirjan koukku? Miksi kirja herätti tunteita? Miksi tämä kirja voisi voittaa Filandia-palkinnon?   Onko tämä kirja oma suosikkisi voittajaksi? Lataa bion linkistä varjo-Finlandia-moniste ja merkitse oma suosikkisi. Haasta mukaan koko luokka tai vaikka oma perhe. Minicast-sarja sopii hyvin luokkaan 15 minuutin aamun aloitukseksi. Kuunnelkaa joka päivä uusi vinkkausjakso, ja pohtikaa sen jälkeen, kenelle suosittelisitte juuri tätä kirjaa. Lisähaasteena tarkimmat kuulijat ehkä myös keksivät, mikä kolmesta väitteestämme ei pidä paikkaansa. 😆

    Tue, 19 Nov 2024 - 05min
  • 45 - Jakso 44: Täällä taas! Kuulumisia kotoa ja kirjahyllystä

    Kirja käteen! on täällä taas. Viidennen kauden aloitusta on odotettu kuin joulua, joten tässä tulee uusia jaksoja marraskuutanne piristämään. Ensimmäisessä jaksossa juttelemme koti-, työ- ja lukukuulumisista. Syksyyn on mahtunut uusien kirjojen lisäksi muutakin uutta.  Iltasadut joutuu joskus delegoimaan isille, kun äitien aika menee lasten läksyjä manageroidessa. Kuulostaako tutulta? Ei meistä vaan. Kotona hiotaan opiskelustrategioita, kun töissä taas sukelletaan lukustrategioihin. Mistä projektista Elisa on aivan intopinkeänä? Entä mitä ihanuuksia seuraaviin podcastjaksoihin kätkeytyy?

    Tue, 12 Nov 2024 - 32min
  • 44 - Jakso 43: Eteiskirjasto: Mitä jos saisit iltasatukirjan mukaan päiväkodista vaikka joka päivä?

    Mainos Opetushallitus ja Lukeva varhaiskasvatus -ohjelma Mikä on eteiskirjasto? Millaisin pienin rutiinein eteiskirjastoa pyöritetään päiväkodissa? Mitkä ovat eteiskirjaston parhaita puolia? Muun muassa näistä asioista juttelemme vieraamme, huikean ja sydämellisen varhaiskasvatuksen opettaja Anu Kylmäniemen kanssa. Lehmuslinnan päiväkodissa eteiskirjasto on ilahduttanut perheitä (ja työntekijöitä!) jo vuoden verran. Se toimii sananmukaisesti päiväkodin eteisessä – miten näppärää vanhemman onkaan lasta hakiessa napata samalla kotiin luettavaa! Kun kirjastopedagogi on toimittanut kirjat päiväkotiin ja ne on saatu järjestettyä, eteiskirjasto pyörii melko lailla itsestään. Parasta eteiskirjastossa on Anun mielestä päiväkodin ja koulun yhteistyön kehittäminen,  arvokas mahdollisuus tukea perheiden iltasatuhetkiä ja oman työn helpottuminen, kun kirjan voi napata eteisestä myös päiväkodin arkea rikastuttamaan.   Anu puhuu jaksossa myös elämyksellisestä tavasta lukea kirjaa lapsiryhmälle. Miten näkkileivän murut, pehmolelut ja sydämenlyöntien tai kuorsauksen äänet liittyvät tällaiseen “kirjan rikastamiseen”? Kuuntele jakso, niin tiedät! Tämä ihastuttava menetelmä sopii myös kodin lukuhetkiin. Kannattaa todellakin kokeilla kotona!

    Tue, 05 Mar 2024 - 30min
  • 43 - Jakso 42: Saako kirjoista selkoa?

    Vierailijana kokenut selkomukauttaja ja suomen kielen opettaja Hanna Männikkölahti.  Kiitos Hanna siitä, että hyppäsit langoille mukaan Jyväskylästä käsin! Tänään kävimme keskustelua siitä, mitä selkokieli on ja mitä kaikkea kirjasta muutetaan, kun se selkomukautetaan. Selkokieltä tarvitsevat esimerkiksi kehitysvammaiset ja muistisairaat, joille selkokielen saatavuus voi olla tasa-arvoisen tiedonsaannin aito edellytys. Toisaalta selkokielestä hyötyvät myös monet muut: suomea vieraana kielenä puhuvat lapset ja aikuiset tai lukivaikeuden tai muiden kielellisten vaikeuksien kanssa painivat ihmiset. Yksi ammattiryhmä on todella tuntenut selkänahassaan selkokielisten kirjojen ja tekstien tarpeen viime vuosina. Opettajat todella painivat sen äärellä, että sopivan tasoista luettavaa kaikille oppilaille on yhä vaikeampi löytää. Nyt onneksi Selkopolkuhanke kirjalahjoituksineen tarjoaa helpotusta yläkouluille.

    Tue, 20 Feb 2024 - 30min
Afficher plus d'épisodes